Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Wybór i montaż elastycznego solara

coolzizi - 2015-03-16, 21:07

Koder, mam zamiar zainstalować u siebie solara. Po głowie chodzi mi elastyczny panel do 150 W. Zastanawiam się czy przyklejony do dachu będzie miał duży wpływ na zbyt duże nagrzewanie wnętrza. Sztywne panela mają szczelinę. Czy decydując się na swojego też zastanawiałeś się nad tym?

[ Komentarz dodany przez: koder: 2015-03-18, 20:25 ]
Wydzielone z tematu o solarach sztywnych/szklanych

koder - 2015-03-17, 12:32

U mnie tak czy tak miał być na bagażniku, więc nagrzewaniem dachu się nie przejmowałem. Zresztą, nie będzie nagrzewał bardziej, niż moja fabrycznie czarna blacha ;)

Czytałem na forum za to historie o rozwarstwiających się solarach elastycznych - pewnie ze względu na różnice rozszerzania się termicznego dachu i solara. Warto to wziąć pod uwagę przed zakupem, zastosować odpowiedni montaż (nie wiem, jakiś elastyczny klej, albo w jakiś sposób zrobić dystans).

Johny_Walker - 2015-03-17, 12:52

Z powodu różnic temperaturowych powinny pękać, a nie rozwarstwiać się.
Rozwarstwianie to prawdopodobnie skutek kiepskiej jakości materiałów, klejenia, wadliwego laminowania itp.

koder - 2015-03-17, 13:49

Nie jestem przekonany. Jeżeli dolna warstwa panelu jest sztywnie przymocowana do dachu, który się rozszerza pod wpływem zmian temperatur bardziej niż panel, to laminat może chyba puścić. Ale to tylko robocza hipoteza.
Johny_Walker - 2015-03-17, 16:24

Aluminiowy dach rozszerza się bardziej? A nie tworzywo sztuczne będące konstrukcją na której są przyklejone ogniwa? Zawsze mi się wydawało że tworzywa sztuczne rozszerzają się bardziej od metali.
I jak wykluczyć że to nie wredne UV?

koder - 2015-03-17, 17:09

To detal, ale aluminium ma 23.1 [10^-6/K], szkło 8.5 [10^-6/K] a krzem 3 [10^-6/K]. AFAIR panele elastyczne to krzem na włóknie szklanym. Więc tak, aluminium na dachu pracuje dużo mocniej, a stosowanie rozszerzającego się materiału wiąże się z ryzykiem uszkodzenia ogniw przy zmianach temperatur.

Hm, w sumie to policzmy. Zaczynamy od panelu 1000x1000mm na takiej samej powierzchni blachy. Podgrzewamy wszystko o 40°C (np. z 20 na 60). Po tym zabiegu dach pod panelem będzie miał 1000.924mm, a panel 1000.34mm. Mamy więc różnicę 0.58mm na metrze. Przy sztywnym klejeniu, to myślę, że może to wpłynąć na mechaniczne uszkodzenie panelu i rozwarstwienie. Stosowałbym elastyczny klej, który może to przenieść.

Wracając od pytania Coolzizi, to nie powinno mieć istotnego wpływu - w końcu pod dachem masz izolację.

kaimar - 2015-03-17, 17:10

koder napisał/a:
Czytałem na forum za to historie o rozwarstwiających się solarach elastycznych - pewnie ze względu na różnice rozszerzania się termicznego dachu i solara.

Nic z tych rzeczy. Powodem był błąd ewidentny producenta.

koder - 2015-03-17, 17:13

kaimar napisał/a:
Powodem był błąd ewidentny producenta.

Mógłbyś rozwinąć? Bo jak rozumiem, masz informacje z pierwszej ręki.

coolzizi - 2015-03-17, 18:55

No to widzę, że temat się rozwija. Mała waga, idealna powierzchnia do wykorzystania na dachu, niezłe parametry. Myślę, że producent przewidział różnice w wahaniach temperatury. Bardziej interesuje mnie czy wzrośnie temperatura wewnątrz kamperka, nie mam klimy więc :-/ Ale dzięki za Wasze przemyślenia.
koder - 2015-03-17, 19:12

koder napisał/a:
Wracając od pytania Coolzizi, to nie powinno mieć istotnego wpływu - w końcu pod dachem masz izolację.

:ok

Johny_Walker - 2015-03-18, 08:46

koder napisał/a:
. Przy sztywnym klejeniu, to myślę, że może to wpłynąć na mechaniczne uszkodzenie panelu i rozwarstwienie. Stosowałbym elastyczny klej, który może to przenieść.

Czytałem gdzieś o zastosowaniu cienkiej gąbki akrylowej pomiędzy panelem w celu kompensacji. Co o tym myślisz? Co to mogła być za gąbka? Jakie zamienniki?

Co to za błąd producenta? I który to producent? Chiński czy polski?

Bronek - 2015-03-18, 10:27

Sikafex 271. Wężykiem , ale dokładnie po obrzeżach z dwa ciągłe linie , tak by nie podciekało .
Panel lekki a ten sika jest elastyczny i w razie demontażu .... da się .

Taka gąbka to jakiś pomysł .

Można by podłożyć centralnie , zostawiając marginesy bez gąbki . Tak by panel się lekko wybrzuszył . To dobry pomysł by woda krople kurz spływał . :?:

Moje po zimie całe. Póki co Klejone 291, tez miękki

Teraz bym dal 271 .

Johny_Walker - 2015-03-18, 12:39

271 jest samopoziomujący. Nie rozleje się za szeroko?
Bronek - 2015-03-18, 16:41

Johny_Walker napisał/a:
271 jest samopoziomujący. Nie rozleje się za szeroko?

Przyszedł dzisiaj , dwie tuby . Jak poświeci jeszcze słoneczko z dwa dni to będę montował Tuboventa . I właśnie tym 710
Skoro jest zalecany jako uszczelnienie okien i innych demontowalnych rzeczy .
Myślę że jak dasz wężykiem to co tu się ma rozlać . Rozpłaszczy się pod panelem i tyle .

Inna sprawa gdy kleisz ciężki panel szklany wtedy może 252 . ?
Tu przy elastycznym, nawet na silikon dekarski złapie .
2-3 kg i z 5 mm grubości !!!
Naprawdę gdybym teraz kleił to na krzyż i wokół z dwa razy Koniec .
Przesadziłem jak każdy kto dla siebie robi i pierwszy raz.

koder - 2015-03-20, 11:55

Wątek o TurboVent wydzielony do własnego tematu.
andi at - 2015-03-20, 21:55

Mam nadzieje ze w święta będzie fajna pogoda bo chce kleić panel 100 W (elastyczny) na klej do szyb.Chce nałożyć grubszą warstwę i lekko docisnąć (jakaś płyta wiórowa na panel )
Bronek - 2015-03-20, 22:01

Sprawdź temeraturę do jakiej moze być stosowany ten klej.
i naokoło uszczelnij bo woda, lód..... itp

mwservice - 2015-03-21, 08:48

Grubsze spoiny schną kilka dni. Kiedyś czekałem na pogodę i dopiero maju się doczekałem, żeby było cały czas powyżej 10stopni. Ale to w Gdańsku, może w Wiedniu będzie szybciej.
andi at - 2015-03-21, 10:53

Jak kleją szybę do karoserii to tez kładą grubo kleju i jak kogoś ciśnie to po 3 godz. możne już jechać . U mnie postoi to około 48 godz. Myślę ze będzie ok Zrobie wężyk co 10 cm ,a z przodu zakleję bardzo dokladnie
krzlac - 2015-03-21, 11:22

Tego postu nie przenieśli, a masz jedną z odpowiedzi jak montowac elastyczne:

Tu pokazałem mój sposób na montaż solarów elastycznych na dachu blaszanki:

http://www.camperteam.pl/...er=asc&start=60

Po roku eksploatacji: trochę autostad - 140 km/h, 3 tygodnie hiszpańsko-portugalskiego słońca, jesienne polskie deszcze, trochę mrozu i nic niepokojącego się nie dzieje.