Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Prawo i przepisy - Rejestracja kampera jako pojazd zabytkowy

dz30 - 2015-03-26, 08:25

Witam !!
Po takim remoncie warto pomyśleć czy nie zarejestrować tego jako pojazd zabytkowy !!
Zniżki w OC i brak corocznych przeglądów! Ja właśnie zarejestrowałem Fiata Ducato z 1990 roku ! W razie czego mogę pomóc !

[ Komentarz dodany przez: koder: 2015-03-26, 12:16 ]
Wydzielono z wątku "Remont kampera- Fiat Ducato 91- CAPOMAN"

Witek G - 2015-03-26, 08:52

Mam jeden pojazd zabytkowy i są okropne kłopoty przy wyjeździe za granicę
Czarna i Krzysiek - 2015-03-26, 11:44

Witek G napisał/a:
są okropne kłopoty przy wyjeździe za granicę

Możesz rozwinąć ten temat. Proszę ewentualnie modera o wydzielenie wątku :)

koder - 2015-03-26, 12:18

Za artykułem:
Cytat:
Jednorazowe pozwolenie na czasowy wywóz zabytku za granicę dla pojazdów starszych niż 50 lat i wartych ponad 32 tys. zł lub wpisanych do rejestru zabytków, wydaje Wojewódzki Konserwator Zabytków na wniosek właściciela pojazdu. Jest ono ważne 3 lata (w tym czasie możemy użyć go tylko raz).

Możemy jednak w sposób niemal identyczny uzyskać zgodę na wielokrotny wyjazd ale i on obowiązuje jedynie przez 3 lata. W praktyce konserwatorzy w znaczącej większości przypadków chętnie wydają takie pozwolenia.

Pozwolenia czasowe konserwator zabytków może w dowolnej chwili anulować, co jednak w praktyce zbyt często się nie zdarza.

Zabytki wymagające zgody, mogą być czasowo wywożone za granicę, jeżeli pozwala na to ich stan zachowania, właściciel daje rękojmię, że nie ulegną one zniszczeniu lub uszkodzeniu i zostaną przywiezione do kraju przed upływem terminu ważności pozwolenia.

OldPiernik - 2015-03-26, 14:30

Ale tu jest napisane o samochodach powyżej 50 lat. A samochody np. 30 letnie? Jak nimi można wywozić za granicę?
Mnie zawsze nurtowało jedno pytanie - czy można zezłomować pojazd zarejestrowany jako zabytkowy? Np. po jakimś mocnym wypadku, kiedy właściwie nie ma już co ratować - jak wtedy postępujemy?

koder - 2015-03-26, 14:39

Cytat:
lub wpisanych do rejestru zabytków

...co chyba oznacza właśnie "zarejestrowanie jako zabytek".

Bronek - 2015-03-26, 14:49

wszelkie modyfikacje... ze złomowniem musisz zgłosić i zatwierdzić.

Kij ma dwa końce :spoko

tom-cio - 2015-03-26, 15:10

i jeszcze w eksreemalnym wypadku podpadaszmpod paragrafy,bo jako wlasciciel zabytku masz o niego obowiazek dbac i utrzymywac w formie.Ktos moze ci zarzucic ze swiadomie doprowadziles do pogorszenia zabytku.Do sprzedazy zabytku tez potrzbne ci pozwolenie konserwatora zabytkow
krimar - 2015-03-26, 16:03

koder napisał/a:
Cytat:
lub wpisanych do rejestru zabytków

...co chyba oznacza właśnie "zarejestrowanie jako zabytek".

nie koniecznie, pojazd na żółtych tablicach może być też wpisany do ewidencji zabytków (i tam lądują youngtimery)a nie do rejestru zabytków.
Pojazd z ewidencji możesz normalnie sprzedać, tylko musisz poinformować o tym konserwatora.

Do rejestru zabytków właściciele wpisują cokolwiek niechętnie, bo konserwator zabytków trzyma wtedy na tym łapę i może nie wyrazić zgody na np. sprzedaż.