Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Włochy - Nocleg w okolicach Livorno

Aszuna - 2015-06-08, 11:40
Temat postu: Nocleg w okolicach Livorno
Witam serdecznie czy możecie polecić parking w okolicach Livorno na przenocowanie? Będę wdzięczna za pomoc :spoko
toscaner - 2015-06-08, 13:24

Chodzi oczywiście o darmowy? Jest kilka miejsc, a nawet darmowy serwis można zrobić.
Piazza borrani zaraz przy samym morzu. Dosłownie ok. 30-40m. To jest dzielnica Banditella.
Kolejny w stronę południową ok. 500m i też niemal przy samym morzu.
Stanąć można też przy Coop, obok Liroy, ale uważajcie na cyganów. Jeśli nie ma innych kamperów, lepiej się zwinąć. Ci krążą i zaglądają do kampera. My mamy psa to nam nie wleźli. Niedługo napiszę o tym w relacji.
Aha i na tym pierwszym nie stawajcie obok Francuza, bo brudas wylewa ścieki na ulicę. Trochę się pluł, jak mu fotę walnąłem. Kazałem mu zadzwonić na policję, jak ma problem. Nie zadzwonił.

Serwis darmowy robicie na porcie. Są dwa wjazdy. Tym głównym mówicie, że kamper i na serwis - muszą wpuścić. Serwis z reguły syf. Zapchane na kota i wylewają do kratki. Nie zawsze ale zdarza się dostać odruchów wymiotnych. Fotek wstawiał nie będę.

Wszystko powyżej darmowe przez cały rok.

Jak jeszcze Was coś interesuje, to pytajcie. Możecie też prześledzić naszą relację. http://www.camperteam.pl/...p=509543#509543

Aszuna - 2015-06-08, 14:09

Dzięki za pomoc - nie koniecznie darmowy, własnie pomyślałam żeby skoczyć do San Vincenzo do Albatrosa bo z dzieckiem jedziemy także, musimy dać upust energii córki :szeroki_usmiech a tak docelowo to na Korsykę śmigamy - dlatego Livorno mnie intersuje żeby blisko na prom było :-).
Dziękuję i pozdrawiam :spoko

Aszuna - 2015-06-08, 14:15

Dzięki za pomoc - niekoniecznie darmowy, własnie pomyślałam żeby skoczyć do San Vincenzo do Albatrosa bo z dzieckiem jedziemy także, musimy dać upust energii córki a tak docelowo to na Korsykę śmigamy - dlatego Livorno mnie intersuje żeby blisko na prom było :-).
Dziękuję i pozdrawiam :spoko

toscaner - 2015-06-08, 15:22

Aaa to jak na prom, to olej ten parking z francuskim brudasem.
Spokojnie możecie na 1-2 dni stanąć w porcie. Tylko przejedźcie bramę, bo przed są płatne. Tam jest mnóstwo parkingów, a przy samym serwisie jest też spory i stoi tam zawsze trochę kamperów. A Niemcy jak to "najwyższa" kultura nawet rozkładają stoliki jakby byli na kempingu.
Czyli macie parking w porcie darmowy i bezpieczny.

W Livorno macie do zwiedzenia http://www.acquariodilivorno.it/ - idealne dla dzieci.

Z kempingami nie pomogę, bo my tylko na parkingach dla kamperów, ale bezpłatnych. We Włoszech jest ich setki. Większość bezpieczna. Przyjeżdżają i Niemcy i Holendrzy i inne narodowości i z dziećmi i bez. Czyli nie ma problemu. Jedynie Rzym, Neapol niebezpieczne.

dulare - 2015-06-08, 15:45

toscaner napisał/a:
Z kempingami nie pomogę, bo my tylko na parkingach dla kamperów, ale bezpłatnych. We Włoszech jest ich setki. Większość bezpieczna. Przyjeżdżają i Niemcy i Holendrzy i inne narodowości i z dziećmi i bez. Czyli nie ma problemu. Jedynie Rzym, Neapol niebezpieczne.

Podepnę się bezczelnie do tematu :)

Gdzie szukać tych bezpłatnych parkingów? Zerkałem na http://www.promobil.de/ ale tam jakoś nie widzę jak szukać tych bezpłatnych...

toscaner - 2015-06-08, 15:54

To są Włochy i z tym jest różnie. Moja M. ma po prostu do tego chyba dar i jak jedziemy gdzieś, to prześledzi, poczyta w necie, albo pójdzie na miejscu na spacer z psem i dopyta u jakiegoś policjanta czy gdzieś. Czasem jakiegoś dziadka. Ja naprawdę już niedługo wrzucę w mojej relacji co tam uzbieraliśmy, więc będzie chyba jedna z bogatszych baz. :haha:
dulare - 2015-06-08, 15:56

Super, czekam z niecierpliwością (pewnie nie tyko ja).
toscaner - 2015-06-08, 16:02

No chyba, że ktoś potrzebuje "na już", to piszcie na PW, albo w moim temacie. Tylko potrzebuję wiedzieć jakie miasto, miasta itp.
kimtop - 2015-06-08, 21:00

Aszuna, w Livorno w porcie jest kamperpark.Możesz tam zrobić również obsługę kamperka.
toscaner - 2015-06-08, 21:04

kimtop napisał/a:
Aszuna, w Livorno w porcie jest kamperpark.Możesz tam zrobić również obsługę kamperka.

:wyszczerzony:

Aszuna - 2015-06-09, 08:27

Dziękuję wszystkim za pomoc, musimy przemyśleć temat. niestety teraz kamperka nie mamy. Kupiliśmy Multivana ale łóżko zrobimy, stolik jest tv też takę dajemy radę :-) Jedziemy docelowo na camp na Korsyce - Marina d’Erba Rossa / Ghisonaccia. Może faktycznie jak mówicie staniemyw porcie i tam się prześpimy. Rozumiem, że jak przejadę bramki w porcie to można normalnie wyjeżdżać?
kamilaczek87 - 2015-06-11, 10:57

też bardzo interesują mnie bezpłatne parkingi, co prawda campera nie mamy tylko t4 ale planujemy zjechać jakiś kawałek włoch i mamy nadzieję, że uda się na dziko nocować. Jeśli ktoś ma doświadczenie w tym temacie bardzo proszę o pomoc!
toscaner - 2015-06-11, 11:02

kamilaczek87 napisał/a:
też bardzo interesują mnie bezpłatne parkingi, co prawda campera nie mamy tylko t4 ale planujemy zjechać jakiś kawałek włoch i mamy nadzieję, że uda się na dziko nocować. Jeśli ktoś ma doświadczenie w tym temacie bardzo proszę o pomoc!

Niebawem wrzucę listę lokalizacji w Toskanii i okolicach.
http://www.camperteam.pl/...p=510254#510254

rubicon - 2016-05-25, 17:58

Być może przyda się i taka sugestia. Livorno raczej bez uroku, w odróżnieniu od sąsiedniej Pizy. W Pizie oprócz wartych zwiedzania atrakcji wszystkim znanych z przewodników, darmowe miejsce na tylnym parkingu nowego hipermarketu Carrefour. Nie na głównym, dla osobowych, ale lekko z boku, od zachodniego wjazdu. Zatoczki szersze, krzaczki dają sporo prywatności a ochrona marketu daje pewność braku przykrych niespodzianek. Otwarte o 6 rano do 23 wiec można przy okazji zakupy zrobić. Adres Via F. Pontecorvo, 3,56010 San Giuliano Terme ale parkujemy przy Via Ippolito Pindemonte, zachodni wjazd. Zerknijcie na satelitarny na google maps
Stanek - 2016-09-09, 09:02

rubicon napisał/a:
Adres Via F. Pontecorvo, 3,56010 San Giuliano Terme ale parkujemy przy Via Ippolito Pindemonte, zachodni wjazd. Zerknijcie na satelitarny na google maps

Ja tam na Street View widzę znak ograniczający wysokość do 2,4m i zakaz ruchu powyżej 2t.

rubicon - 2016-09-09, 12:07

Jeżeli nic się nie zmieniło od marca, to wjazd od ulicy Ghandii nie miał ograniczenia wysokości. Mój potworek ma 293 cm . Jedziesz wzdłuż parkingu po prawej w stronę wyjazdu na Hippolita C. :) . Tam jest widoczna na satelicie taka ładna zielona kratka trawiastego parkingu.
onionskin - 2016-09-09, 13:35

Street View w tej okolicy (dokładnie nie sprawdzałem) pokazuje dane nawet z 2010 roku :shock:
Na dole strony jest podane z jakiego okresu są dane- lepiej to sprawdzać.

http://maxheight.bplaced.net/overpass/map.html

Stanek - 2016-09-09, 13:54

rubicon napisał/a:
Jedziesz wzdłuż parkingu po prawej w stronę wyjazdu na Hippolita C. :) . Tam jest widoczna na satelicie taka ładna zielona kratka trawiastego parkingu.

Czy to jest to miejsce ?
https://goo.gl/maps/KhwZT35AE1D2

Czy ktoś może parkował tutaj?
https://goo.gl/maps/xzvqqmkTvGu

Wygląda obiecująco.

Karas - 2016-09-09, 19:34

https://www.google.pl/map...a1a384c43d2fe3d

Jakby co to polecam parking koło lidla. Oświetlony całą noc, a rano 2,5 do centrum. Dzisiaj sprawdzone

toscaner - 2016-09-09, 19:49

Tu miejscówka klubu "Associazione Camperisti Pisani", do którego należeliśmy. Nie pamiętam ile postój, ale był prąd gdyby ktoś chciał, albo sam serwis za 3 euro. Dla klubowiczów oczywiście za darmo. Nawet do dziś mam naklejkę i kartę klubową :-P

https://goo.gl/maps/bMT8SkLvBtP2

Adres: Via di Pratale, 107, 56127 Pisa PI, Włochy

Karas - 2016-09-09, 21:24

A masz jakas ciekawa miejscówkę z Pizy w kierunku Rzymu?
toscaner - 2016-09-09, 22:00

Ale gdzie konkretnie, to może coś w okolicy akurat będę znał i poszukam?
Sporo tego jest, dziesiątki odwiedziliśmy.
O tej pomyślałem, bo zobaczyłem Pisa :)
Do klubu należeliśmy, ale stać tam nigdy, bo po co. W Pisa jest wiele miejsc, gdzie można było stać za darmo. W sumie na każdym darmowym parkingu w mieście. Może nie na tym CH Obi i Coop, bo przegonią.
Pod Ikea też można było.

Karas - 2016-09-09, 22:09

Obojętne gdzie :) jutro wyruszamy z oklic Pizy w kierunku Rzymu. Tam gdzie sie zatrzymamy tam będziemy. Moze utkwilo Ci w głowie cos ciekawego i tanio lub free :)
toscaner - 2016-09-09, 22:39

Ja to już chyba nawet włoskiego zapomniałem. :haha:
Pewnie jedziecie tą darmową Aurelią, a nie Autostradą. Jak tak, to nie wbijcie się niechcący na najdroższy odcinek płatnych w IT od Pisa do okolic Rosignano jak dobrze pamiętam. Lepiej na Livorno i brzegiem morza (Calafuria itd)
Po drodze Rosignano z białymi plażami przy chyba Vada, ale lepiej tylko fotki a do wody nie wchodzić, bo kolory to sprawka pobliskiej fabryki.
Na pewnie w bok, ale odwiedził bym znów Volterra. Dobrze mieć czosnek ze sobą. Wcześniej od Rosignano (super widoki i wrażenia) odbić w stronę malutkich miejscowości Pomaia, Castelina Marittima, Riparbella. Można zostać na parę dni i oglądać widoki. Nawet ławeczki były :ok
Dalej w dół. San Vincenzo miejscówka z wodą serwisem.
Warto zahaczyć Baratti, Populonia. Albo przy Aurelli Venturina Terme (termy i darmowa miejscówka) obok Suweretto. Warto się zaopatrzyć w wino tam.
Dalej Punta Ala. W Grosseto to nie wiem, bo nuda, ale jest parę miejsc z dobrą pizzą, no i Marina di Grosetto.
Na pewno warto odwiedzić Porto Santo Stefano.
Jeśli nie macie ciśnienia na tylko morze, to odbijamy w stronę góry Amiata i śliczne regiony Abbadia San Salvatore, Castel del Piano itd. Warto w ciemno pobłądzić w tym regionie. Miejscówki same się nawiną przy okazji widoków. Po prostu aż chce się zostać.
No i w okolicach Rzymu to nic nie polecam darmowego. Bo jednemu się uda, innemu nie. Tam ludzie nawet kraty w oknach w domach mają. Zależy od regionu. Albo piszą kartki przed wejście "w tym domu nie ma już co kraść, już nas okradli" :haha:
No ale ładnie w Lido di Ostia, Rzym to już każdy wie co chce zobaczyć. Jeszcze wcześniej Civitavecchia. Ale też nuda, bo nic nie ma. Plaża, morze i nie da się stanąć jak np. w Szkocji, że koła kampera 50 cm od plaży, a morze z 10 m od kampera. Zasypianie przy szumie fal. :)
Wschód słońca i te rzeczy. W IT ta strona to raczej zachody słońca. :ok

To tak na szybko co mi się przypomniało. :spoko

Karas - 2016-09-10, 10:34

toscaner napisał/a:
nie da się stanąć jak np. w Szkocji, że koła kampera 50 cm od plaży, a morze z 10 m od kampera. Zasypianie przy szumie fal. :)

Do tego mocno polecam Albanie. Nam juz jej brakuje. Wlochy nas kompletnie nie urzekły. Pojedziemy dzisiaj po twoich miejscowkach
Moze się to trochę zmieni.

toscaner - 2016-09-10, 10:42

No tak na dziko we Włoszech stanąć to chyba byłby jakiś cud

Fotka z przed 3 minut. Jedynie pogoda w Szkocji dupy nie urywa. Gdy jest słońce, można się opalać, jak nie ma, to zimno, wieje, pada.
Odbiję sobie w Hiszpanii :ok