Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Oklejanie kampera - grafika, design

toscaner - 2015-07-17, 08:02
Temat postu: Oklejanie kampera - grafika, design
Czy jest na forum ktoś, kto zajmuje się projektami i wydrukami reklamowymi?
Potrzebuję okleić kampera. Chodzi oczywiście o jakieś naklejki z plotera tnącego, a nie wydruk.
Proszę o info tu lub PW.

Z zewnątrz jest to nadal standardowy biały blaszak Jumper, tyle, że z oknami.
Jeśli są na forum graficy, to poproszę o jakieś pomysły. :mrgreen:
Potrzebne jakieś "wzorki", design. Najlepiej coś, co rzuci na kolana. :diabelski_usmiech

Dziś pstryknę fotki przód, tył, boki.

maszakow - 2015-07-17, 19:24

mocus - tylko dawno go na forum nie było... on wycinał grafiki.
eee tam... tylko na kolana ? niech padają jak muchy.... oklej CAŁE autko folią w purpurowo seledynowe smoki.
Gwarantuję nikt nie przejdzie obojętnie. :haha:

KrzySówka - 2015-07-18, 06:37

maszakow napisał/a:
. oklej CAŁE autko folią w purpurowo seledynowe smoki.

To jest TO :hihi: :hihi: :hihi:

toscaner - 2015-07-18, 08:42

Taaa już prędzej w postacie z kreskówek. Smoki są zarezerwowane dla smoczycy. :haha:
Chyba przyjdzie skorzystać z ebay. :haha:

jacik - 2015-07-18, 10:40

Najlepiej zrób fotę kampa bokiem przodem i tyłem włóż w corela i kombinuj albo wklej tutaj to sobie na nim porysujemy :)

Mam ploter ale czasu brak żeby do niego pojechać i coś wycinać.
W planach mam odnowienie loga Frankia( na allegro widziałem gotowce ), naklejki ikony ale to można nawet na drukarce na przeźroczystej foli wydrukować.
Muszę też skopiować szare paski i wrzucić na dół zamiast szarej i czarnej taśmy którą ktoś przykleił.

toscaner - 2015-07-18, 11:05

No właśnie rysujcie. Może jakieś nagrody będą za najlepszą twórczość. :)
Koła teraz czarne, ale będą 16 srebrne, albo alusy, bo z tymi małymi, czarnymi wygląda trochę jak "low rider". Czarne mi nie pasują do koncepcji. :roll:

jacik - 2015-07-18, 11:42

Takie zygzaki mogły by być fajne.

Te już chyba za ciężkie.

Mając projekt w corelu to mógłbyś w dowolnym mieście wyciąć a folie to przeważnie mają na miejscu. Jak nikt nie narysuje to w przyszłym tygodniu spróbuje przerysować i nałożyć.

toscaner - 2015-07-18, 11:42

No i oczywiście jeszcze przód i tył.
Heh, na fotkach widzę, że brudniejszy niż w rzeczywistości.
Trzeba będzie znowu złomka umyć. :mrgreen:

toscaner - 2015-07-18, 11:54

Jacik w głowie mam kilka pomysłów, ale teraz u nas +38C w cieniu, do lapa z doskoku zaglądam, no i chciałem te foty wrzucić.

Jedną jest lekko przyciemnić okna i dać jakieś delikatne pasy od przodu do tyłu plus coś jeszcze. Ale pasy nie z litego koloru tylko jakieś kratki, paski etc. No ale co wtedy na przód, tył?
Inna to jakieś morskie fale powyżej listwy szarej.
Trzecia to właśnie takie "mazgaje" coś jak te powyżej, ale inne. :roll:

A może faktycznie te smoki powycinać? :bigok
Maszakow masz jakieś grafiki pod ręką?

Kotek - 2015-07-18, 12:33

toscaner napisał/a:
jakieś morskie fale powyżej listwy szarej.

A z przodu jakaś Syrena, albo delfin. :kwiatki:

KrzySówka - 2015-07-18, 12:44

,,toscaner" na tył proponuje coś co pewnie już widziałeś :diabelski_usmiech
janek50 - 2015-07-18, 18:22

KrzySówka chyba chcesz żeby Toscaner miał co robić , jeden wyjazd ,pierwsze światła i ma cały tył do roboty bo sie ten za nim zagapił :haha: :haha: :haha: :haha:
maszakow - 2015-07-18, 21:31

Toscaner nie będzie miał co robić tylko będzie nowego auta szukał.
Z czymś takim na drzwiach każdy tir będzie chciał mu w d... wjechać a tego Jumper nie przeżyje.
Janek50 ma rację - co to za przyjemność jechać na wakacje i się czuć jak gej w więzieniu ... każde światła to jak pochylenie się pod prysznicem... :haha:

WODNIK - 2015-07-18, 22:18

Krzysztof, a gdzie taką naklejkę można kupić?
Ja nie mam AC, a przydało by się zmienić autko na nowszy model, podpierając się cudzym OC. :haha: :haha: :haha:

toscaner - 2015-07-19, 07:49

Żeby od laski przy rurze potrafić przejść do gejów...
Maszakow to musi być albo zmęczenie, albo ukryte pragnienia. Wakacji zdecydowanie Ci brakuje. Jedź Ty w końcu i odpocznij. :spoko

Wodnik to jest pomysł, gdyby kiedyś na nowszy model... :mrgreen:

KrzySówka - 2015-07-19, 09:34

WODNIK napisał/a:
Ja nie mam AC, a przydało by się zmienić autko na nowszy model, podpierając się cudzym OC.

Przecież masz takiego fajnego kamperka. Szkoda zmieniać :diabelski_usmiech
Ale na pewno wykonawca takiej naklejki się znajdzie jak byś badzo potrzebował :hihi: :hihi: :hihi:

maszakow - 2015-07-21, 19:57

toscaner napisał/a:
Żeby od laski przy rurze potrafić przejść do gejów...
Maszakow to musi być albo zmęczenie, albo ukryte pragnienia. Wakacji zdecydowanie Ci brakuje. Jedź Ty w końcu i odpocznij. :spoko

to już niedługo ...
Może jestem trochę przepracowany ale umysł mam sprawny :-P a pragnienia zdecydowanie inne.

Fux - 2015-07-21, 21:08

CAPOMAN - 2015-07-22, 16:42

toscaner

Też chyba podepnę się pod twój temat, ponieważ ja również zastanawiam się nad jakimś swoim logo, znakiem rozpoznawczym dla mojego kamperka :ok

Po wymianie blachy czołowej w alkowie i likwidacji okna mam dużo miejsca wolnego- aż mnie kusi jakieś piękne logo wrzucić - Capoman - Team- Katowice czy coś podobnego....ale na razie szukam grafika itp.

jacik - 2015-07-22, 17:26

Na początek zabawa z fontami ...

CAPOMAN - 2015-07-22, 19:05

jacik napisał/a:
Obrazek
Na początek zabawa z fontami ...

uuuu robi się ciekawie :ok apetyt rośnie :szeroki_usmiech
Nie wiem ... może zamiast Katowice to Polska hmmm

jacik - 2015-07-22, 20:27

Odpal worda i kombinuj z napisami fontami. Jak coś fajnego wyjdzie to podaj nazwę fontu to podeśle to samo w corelu żeby można było dać komuś do wycięcia i testowo nadrukować na zdjęcie kampa. Masz już coś naklejone, jakieś wzory ?
Ja nie jestem grafikiem ale można coś skopiować jak znajdziecie w necie ;)

toscaner - 2015-07-22, 23:12

Wstawiłem fotki, do dziś nikt nic nie pobazgrał. Corela gdzieś mam, ale winda jako 2gi system na lapie w +40C. Obiad można by ugotować na aluminiowej obudowie. Pier..lę Wystarczy, że makarony smażyły jajecznice samym słońcem, bo jakiś rekord padł znowu i się popisywali.
Na razie czekam, może ktoś się będzie nudził w pracy i siedzi w klimatyzowanym i wrzuci do programu graficznego. Ten coś wypluje i poleci w temacie na CT.

jacik - 2015-07-23, 07:23

Poszukaj w necie jakiś wzór co byś chciał to będziemy kombinować żeby to przymierzyć na Twoje auto.

CORONAVIRUS - 2015-07-23, 07:50

...w necie ciężko znaleźć coś fajnego...ogólnie sztampa i powielanie . Też miałem ten sam problem przy boxerze . Fajne projekty są cholernie drogie ;)
nercedes - 2015-07-23, 11:44

Część Byłem pokazywałem zdjęcie te co dałeś na stronie mogą zrobić wszystko co byś chciał niema z niczym problemu czy wydruk z plotera czy oklejanie całego mniej więcej by chcieli wiedzieć czy jakieś paski czy czy napisy lub jakieś rysunki musisz się wypowiedzieć na czym ci zależy oni zrobią szkic , dam ci namiar bo tak będzie łatwiej biuro@madlenart.pl 775431240 i 502172598 powołaj się na mnie , ja przed chwilą byłem u nich i rozmawiałem powiedziałem ze jesteś z Wrocławia :kawka :http://www.madlenart.pl/
onionskin - 2015-07-23, 19:24

Tu źródłowy SVG do otwarcia w darmowym Inkscape
http://marusmk.spunkwood.eu/Pliki/Tos-1.svg
Każdy element jest edytowalny niezależnie- więc można się pobawić kolorami, wielkością i ich położeniem.
Źródło to kombinacja obrazków z OpenClipart
Jak masz chęć oczywiście.

Promyki słońca zamienił bym na litery nazwy ekipy.

toscaner - 2015-07-25, 08:43

Hmm, nawet ciekawie to wygląda. Może jakby tak palmy zamiast drzewek jeszcze...
CAPOMAN - 2015-07-25, 08:46

toscaner napisał/a:

Dlaczego...- dołożysz jeszcze czerwonego mikołaja i będziesz miał wóz całoroczny :ok :spoko

toscaner - 2015-07-25, 08:49

CAPOMAN napisał/a:
toscaner napisał/a:

Dlaczego...- dołożysz jeszcze czerwonego mikołaja i będziesz miał wóz całoroczny :ok :spoko

:haha:

Albo niektóre motywy na magnetycznych? I zmieniać wg pory roku. :haha:
Zimą palmy, latem ośnieżone szczyty.

onionskin - 2015-07-25, 10:57

Myślałem o tych drzewach- ale sądziłem, że Toscaner to szybciej z cyprysami Toskanii się kojarzą a nie palmami :)

toscaner - 2015-07-25, 11:01

Nie no, teraz to za śniegiem tęsknię. :-P
Może zostawię biały. :mrgreen:

izola - 2015-08-08, 07:45

takiego widziałam w Fr- fajny pomysł :wyszczerzony:
maszakow - 2015-08-09, 11:21

Na takie malowanie trzeba mieć 40 dobrych przyjaciół - jeden niepewny i całą radochę szlag trafi.
Wiesz co - kombinujesz, głowa boli ... po co ... walnij sobie po prostu malowanie z avatara i będzie po kłopocie. :ok no zobacz jak niewiele trzeba żeby autko stało się urocze :-P
prawda ?

tom-cio - 2015-08-09, 12:31

Tosca,specjalnie dla Ciebie,ostatnio byla wystawa jakis takich aut filmowych,batmanowozy,goostbusters i inne,no i na Zlomka tez trafilem,wiec cyknalem fotke.Mozesz swojemu podobny image zrobic,jak Maszakow pisze,wszyscy sie ogladac beda
toscaner - 2015-08-09, 13:27

Takie oczy na osłonę na szybę, to co Wy myślicie? Oczywiście, że miałem. Był pomysł żeby wydruk na maskę złomkowej mordy zrobić. Finalnie to musi być coś niezwiązanego z Toskanią i nie związanego z bajką. Bo złomek to już w sumie nie złomek. Kiedyś wymyślimy dla niego nowe imię. Ale najpierw naklejki. :-P
ABCkamp.pl - 2015-08-13, 20:38

:spoko
toskaner sprawdź pocztę wysłałem Ci fotki nowo oklejonego

slawwoj - 2015-08-14, 11:41

Też chętnie zobaczę. Wrzuć na forum.
Istvan - 2015-08-14, 14:44
Temat postu: Grafika
Ja swojego sześciopaka chcę obmalować tak jak w załącznikach.
Na razie zrealizowałem tylną ścianę. Wykonana jest w foli odblaskowej ,jaką używa się na znaki drogowe. Nie widziałem jeszcze jak to wygląda w światłach reflektorów.

Ściana boczna czeka , aż znajdę odpowiedni zegar na bramę "Manufaktury". :spoko

slawwoj - 2015-08-14, 15:20

A gdzie logo CT na tylnej ścianie ?
Istvan - 2015-08-14, 15:23

slawwoj napisał/a:
A gdzie logo CT na tylnej ścianie ?

Jest na środku pod tablicą rejestracyjną :spoko

slawwoj - 2015-08-14, 15:33

:szeroki_usmiech i tak jak zobaczę w trasie takie plecy to od razu poznam kto jedzie :spoko
ABCkamp.pl - 2015-08-16, 19:42

przed oklejeniem

był ładny bialy :roll:

Skwarek - 2015-08-16, 19:52
Temat postu: Re: Grafika
Istvan napisał/a:
Na razie zrealizowałem tylną ścianę. Wykonana jest w foli odblaskowej ,jaką używa się na znaki drogowe. Nie widziałem jeszcze jak to wygląda w światłach reflektorów.

Odważnie, trochę taki weselno secesyjny krój czcionki, ciekawe jak to na żywo wygląda. ;)

Żeby ktoś na sznurku pustych puszek nie przyczepił.

Ale fajnie ;)

Ta folia jest biała, czy złota?

ABCkamp.pl - 2015-08-16, 19:58

po oklejeniu

bul biały ładny
jest biały ladniejszy
:bigok

CAPOMAN - 2015-08-16, 20:47

ABCkamp.pl- super :spoko
ABCkamp.pl - 2015-08-16, 20:56

to nie koniec
pozostało logo i tył :spoko

Istvan - 2015-08-16, 20:59
Skwarek napisał/a:
Istvan napisał/a:

Odważnie, trochę taki weselno secesyjny krój czcionki, ciekawe jak to na żywo wygląda. ;)

Żeby ktoś na sznurku pustych puszek nie przyczepił.

Ale fajnie ;)

Ta folia jest biała, czy złota?

Dzięki
Folia miała być biała i tak się nazywa, ale na tle śnieżnobiałej budy jest jasno szara.
Złoty efekt to wynik lampy błyskowej :spoko

Skwarek - 2015-08-16, 21:09
Istvan napisał/a:

Dzięki
Folia miała być biała i tak się nazywa, ale na tle śnieżnobiałej budy jest jasno szara.
Złoty efekt to wynik lampy błyskowej :spoko

No tak myślałem, bo uboga jest gama kolorów folii typu drogowego.
Biały, żółty, niebieski,czerwony, zielony, brązowy i chyba jeszcze może pomarańczowy.
A wszystkie takie kolorki, że aż zęby bolą. Nie ma zbyt wiele możliwości.

TomaszG - 2015-09-03, 11:04

[quote="jacik"]Najlepiej zrób fotę kampa bokiem przodem i tyłem włóż w corela i kombinuj albo wklej tutaj to sobie na nim porysujemy :)

Witam, mam nadzieję że dobrze wklejam, chodzi mi o te naklejki z ikonami dot, wyposażenia kampera/ te nad paskami. Czy może to ktoś zrobić i sprzedać bym nakleił sobie?

jacik - 2015-09-03, 13:08

Najprościej wydrukować na foli przeźroczystej samoprzylepnej w domowym zaciszu :)
krzlac - 2015-09-03, 13:46

TomaszG napisał/a:
chodzi mi o te naklejki z ikonami dot, wyposażenia kampera/ te nad paskami

Będziesz tego kampera wypożyczał, czy sam chcesz wiedzieć co w nim masz? :lol:

jacik - 2015-09-03, 14:16

Też planuje zedrzeć swoje ikony i nakleić nowe wzbogacone o coś z nich

+ np WIFI i może jakąś jedną śmieszna
Tylko gdzieś zapodziałem fotki swoich do przerysowania a kamperek stoi daleko :(

krzlac - 2015-09-03, 14:37

Cały czas nie rozumiem. Czy to chodzi o to aby ten co za mną jedzie wiedział, że man np. regulowane oparcie w fotelu i lampę do czytania i DVD? A jak ci na pakringu zaczną podchodzić klienci na kawę to im powiesz?
jacik - 2015-09-03, 14:44

Mam stare skruszałe naklejki. Ogólnie fajnie to wygląda i chce je odnowić i dodać coś od siebie.
izola - 2015-09-03, 16:06

w mojej objazdówce miałam bardzo miłe spotkanie w Mechelinki
- przyjechał kamperek oklejony cały na zielono dinozauriami- jest to Reklama Jura Parku w Krasiejowie... co lepsze ten przemiły Gosciu jest tu na Forum Userem ale zapomniałam jego Nick. :(
a dał sobie kampera tak okleić by swojemu choremu synuśkowi radość zrobić
powiem Wam . coś fajnego dla oka...cały oklejony dzunglią i dinozauriami - super :bukiet: :spoko

Wojciechu - 2015-09-03, 20:31

Miałem przyjemność spotkać rodzinkę w Jarosławcu na "pasie" i ostatnim zlocie w Bałtowie. Super ludzie. Przód alkowy jest zjawiskowy z tym pazurem i okiem - całość robi wrażenie. Reklama i pomysł na oklejenie rewelacja. :spoko
TomaszG - 2015-09-07, 14:00

krzlac napisał/a:
TomaszG napisał/a:
chodzi mi o te naklejki z ikonami dot, wyposażenia kampera/ te nad paskami

Będziesz tego kampera wypożyczał, czy sam chcesz wiedzieć co w nim masz? :lol:

Witam, nic takiego jak napisane wyżej, po prostu wyblakły, częściowo poodklejane i poszarpane, ogólnie brzydkie. Chciałem tylko nakleić nowe w miejsce tych starych. Ale chyba nie ma gotowych. Dzięki .

jacik - 2015-09-08, 22:30

Tak na szybko przerysowanie swoich + propozycja nowych i przymiarka.

Fotka straszna przed myciem ale teraz częściowo zdrapane wyglądają jeszcze gorzej.
Mogę dodać kolegi jak podeśle fotkę.

Jeszcze myślałem o ikonie grila i coś odnośnie gotowaniu i lodówa ;)
Taki niby doposażony :bajer
Pozdro

cirrustravel - 2015-09-09, 07:54

ABCkamp.pl, czy ten kamper był biały, czy jakoś da się zmyć oryginalne naklejki?

Chętnie bym na HYMERku zrobił jakieś nowe oklejenie :)

krzlac - 2015-09-09, 07:58

Ten znaczek, że masz 6 kół to naklej na kabinie. Pani na autostradzie będzie wiedziała jak Cię kasować.
TomaszG - 2015-09-09, 08:07

[quote="jacik"]Tak na szybko przerysowanie swoich + propozycja nowych i przymiarka.

Fotka straszna przed myciem ale teraz częściowo zdrapane wyglądają jeszcze gorzej.
Mogę dodać kolegi jak podeśle fotkę.

Jeszcze myślałem o ikonie grila i coś odnośnie gotowaniu i lodówa ;)
Taki niby doposażony :bajer
Pozdro
Dziękuję . O taki coś chodziło.

jacik - 2015-09-09, 16:30

krzlac napisał/a:
Ten znaczek, że masz 6 kół to naklej na kabinie. Pani na autostradzie będzie wiedziała jak Cię kasować.

Jeszcze mnie żadna nie skasowała bo celowałem w darmowe weekendy ;D
Czyli wniosek: Panie z autostrady darmo dają w weekendy....

krzlac - 2015-09-09, 17:38

O, podajesz drinki. W każdy weekend pisz na CT gdzie stoisz. :lol:
toscaner - 2016-06-13, 11:07

Wracam do tematu oklejania kampera, ale kontynuacja w głównym temacie:

http://www.camperteam.pl/...p=583501#583501

Skwarek - 2017-08-18, 18:27

A mnie się znudził biały kamper. Jako, że blachy zdrowe ale lakier wymaga odświeżenia, postanowiłem zmienić barwy i okleić go folią camo. Właśnie zrobiłem tył auta ale po kolei będę oklejał cały. Robię to sam i trochę czasu schodzi. Tył zajął mi dwa popołudnia. ;) samemu trudno przykleić taki duży bryt który jest w jednym kawałku.
Bronek - 2017-08-18, 19:09

Fajny stealth :wyszczerzony: . Dorobił bym wieżyczkę. Box dachowy ze szczotką zamiast lufy.

Podoba mi się. O wiele ciekawszy od standardowych.

Skwarek - 2017-08-18, 19:17

;) ;) Trochę obawiam się by nie spodobał się nowej, na dorobku formacji terytorialnej. ;)
DC - 2017-08-18, 19:22

U Antoniego będziesz już w rezerwie :szeroki_usmiech Armia czeka :lol:
marekoliva - 2017-08-18, 21:00

DC napisał/a:
U Antoniego będziesz już w rezerwie

Gdzie w rezerwie, pierwsza linia. Już zacierają łapki

Skwarek - 2017-08-18, 21:18

Ukryję się w krzakach i mnie nie znajdą :diabelski_usmiech
izola - 2017-08-18, 21:41

Skwarek,
ładnie to zrobiłeś, podoba mo się twój dizajn, jest ioryginalny i nie oklepany :spoko

wirefree - 2017-08-18, 23:12

Skwarek napisał/a:
A mnie się znudził biały kamper. Jako, że blachy zdrowe ale lakier wymaga odświeżenia, postanowiłem zmienić barwy i okleić go folią camo. Właśnie zrobiłem tył auta ale po kolei będę oklejał cały. Robię to sam i trochę czasu schodzi. Tył zajął mi dwa popołudnia. ;) samemu trudno przykleić taki duży bryt który jest w jednym kawałku.

fajny a masz klimatyzacje? Bo na sloncu to bedzie troche nie nieciekawie w tych barwach

DC - 2017-08-19, 05:53

Przeca pisze że się będzie chował po krzakach a nie na słońcu :lol:
Skwarek - 2017-08-19, 06:41

;) ;) Spodziewałem się tego pytania.
Rzeczywiście jak zauważył DC i robi to chyba każdy z nas stawiam auto w cieniu więc wpływ koloru jest pomijalny. Nie mam raczej czasu i ochoty na wyjazdy tzw. wakacyjne a zwłaszcza stanie autem na patelni kiedy i w białym aucie można zdechnąć. Podróżuję przeważnie poza sezonem więc łatwo o cień. Podczas jazdy w słońcu buda i tak ma temperaturę otaczającego powietrza więc kolor też jest bez znaczenia.

Myślę, że ta kamperowa biel to bardziej niewyjaśniona kwestia ludzkich przyzwyczajeń niż praktyki. Bo kiedyś nikt nie wyobrażał sobie innego auta jak czarne a lodówki innej niż biała, itp.

Aha dach zostawię biały ale tylko dlatego, że nie chce mi się go oklejać. :gwm

CAPOMAN - 2017-08-19, 08:09

Nie no... zaje-fajnie:)
Wykonaj wszystko do końca- zdaj pełną relację- co i jak. Z czym są największe problemy etc.
Ja już nie raz pisałem, że zbieram się do oklejenia albo zmiany poszycia bo te moje wypukłości po sumieniu grają... :wyszczerzony:

gdzie kupowałeś folię i po ile?
Ciekaw też jestem- jak poradziłeś sobie z oklejeniem przy listwach lub oknach- tam gdzie uszczelnienie...
Przyznam się, że też chciałem dokładnie takim wzorem swojego potraktować (jeżeli wybrałbym ten wariant)- no, ale jak ty mnie już ubiegłeś to nie będę kopiował :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech

Skwarek - 2017-08-19, 08:45

Dzięki, cieszę się, że się podoba. Folię kupiłem na allegro.

Odkręciłem te elementy które łatwo zdemontować, ale okien i listew nie. Dokładnie oczyściłem blachę z wypływającego z pod nich szczeliwa, odtłuściłem tak by dobrze "chwyciło" i kleiłem na styk, odcinając nadmiar. Łuskę kleiłem na sucho (fajnie idzie) ale gładką blachę na mokro bo nie mogłem dać sobie rady z bąblami. Na mokro to bez problemu. Mam w jednym miejscu też takie pofałdowanie blachy jak w Twoim aucie, gdy okleję to dam Ci znać czy jest mniej widoczne.

toscaner - 2017-08-19, 09:11

Ponowiłem pytanie u mnie w temacie, ale widzę, że temat oklejania się też odświeżył :mrgreen:

Tu chyba lepsze miejsce, na pytanie.

Ma ktoś na CT firmę zajmującą się reklamą wizualną, albo zna kogoś, kto potrafi wykonać zdalnie projekt, pociąć i zapakować w jakąś tubę i wysłać na polski adres?
Płatność dowolna. Na konto, paypal, albo inna forma.

Nie chcę w akcie desperacji wziąć pierwszej lepsze z allegro. Szkoci nie potrafią. Mam im narysować, albo znaleźć w google co chcę i oni skopiują. :gwm :gwm

Skwarek - 2017-08-19, 09:23

Zapytaj tu:
http://geospace.eu/oklejenie-kampera-hymer/

Skwarek - 2017-08-27, 16:03

No to zrobiłem oba boki, została mi kabina :gwm

Żmudna robota, mało czasu.

Aha, dla Capomana wiadomość - nierówności blachy są teraz mało widoczne ;)

Bazyli - 2017-08-27, 19:58

Cytat:
Żmudna robota
- wiem coś o tym - my oklejaliśmy samą alkowę i była masa pracy
:pifko bro ode mnie co by Ci zapału dodać
....ale czy Ty się przypadkiem nie wybierasz w rejon Donbasu ? :haha:

marekoliva - 2017-08-27, 20:06

Gratuluję zapału, :dobrarob , drugiego takiego nie spotkasz.
Skwarek - 2017-08-27, 20:12

Dzięki ;)

Żona przez to teraz proponuje mi tapetowanie przedpokoju :gwm

marekoliva - 2017-08-27, 20:18

Skwarek napisał/a:
Żona przez to teraz proponuje mi tapetowanie przedpokoju :gwm

:haha: i było się chwalić, że potrafisz ?

CAPOMAN - 2017-08-27, 20:20

Nie no... zaje- ście :)

No to chyba dałeś mi zadanie na najbliższy sezon zimowy :ok
Powiedz mi- bo nie wiem czy już nie pisałeś... jakie maksymalne są rozmiary tych folii ?
Kupowałeś w jakiejś konkretnej firmie czy jak? tzn. wiem, że poprzez allegro- może wrzucisz namiar do tej aukcji ? :ok

Ciekaw jestem - czy nakładanie np. w niskiej temperaturze będzie możliwe (np. w okresie zimowym etc. )
Jeżeli piszesz, że nierówności optycznie się zmniejszyły hhhmmm to chyba warto.
ps. zawsze to jest chyba jakaś dodatkowa ochrona dla naszej blachy i procesu utleniania (nie wiem - tak mi się chyba wydaje )

toscaner - 2017-08-27, 20:27

Jak patrzę na to oklejanie to sam rozważam coś zrobić wreszcie. Skontaktowała się ze mną jedna osoba na PW z pytaniem o projekt, odpisałem i do dziś nie przeczytała odpowiedzi. Czyli chyba i oklejanie spocznie na moich barkach, jak cała budowa.
Teraz rozważam, czy samemu powycinać jakieś kształty nożykiem, czy może też okleić całego kamperka bo wygląda zaje-biście :ok

daniels - 2017-08-27, 21:19

Super wygląda :brawo
CORONAVIRUS - 2017-08-27, 21:26

czy to jest "pustynna burza" ? serio pytam

efekt zajefajny , to wszystko z takich małych kawałeczków ?

Skwarek - 2017-08-28, 06:51

Dzięki

Nie mogłem od razu odpisać :oops: , ale teraz trochę więcej.

Folia jest o szerokości 1,52m długość dowolna. Kupiłem ją dokładnie tu http://allegro.pl/folia-o...6842578095.html i wybrałem z dostępnych wzór moro pustynia. O ile to możliwe bryty układam poziomo całą szerokością rolki, największy miał 1,52x3,5m, a najdłuższy od czubka alkowy do końca auta. Wcześniej wycinam z grubsza większe otwory. Po przyklejeniu docinam wstępnie. Później piekę opalarką ok 150st. i wtedy folia puchnie - wstaje by po chwili rozpłynąć się i lekko skurczyć (podobnie trochę jak te rurki do kabli), frotowym ręcznikiem delikatnie dociskam miękką folię i ładnie układa się do łuski. Po tym zabiegu docinam krawędzie już dokładnie.
Aha, ewentualne sztukowanie trzeba wykonać liniami krzywymi podobnymi do wzoru, proste cięcia łączenia od razu szpetnie widać.

Wzór jest nadrukowany a nie z małych kawałków folii barwionych w masie ;) . Odporny na detergenty, benzynę, oleje, - sprawdzałem. Ale jak każdy druk da się zarysować i przetrzeć ( z trudem ), więc postanowiłem go na koniec zalaminować płynnym matowym laminatem.

Co do zakresu temperatur przy pracy, zalecają by było dość ciepło 20-25 st. Gdy zimniej pewnie jest mniej elastyczna i bardziej krucha przy manewrach podczas układania więc chyba trudniej, ale na płaskich powierzchniach takich jak ściany kampera to myślę, że się może udać. Tym bardziej, że późniejsze wypiekanie niweluje jakieś naprężenia.

CAPOMAN - 2017-08-28, 09:19

hmmm kurcze kuszące.... tylko kwestia temp... już teraz spada czasem do 13C :) a mógłbym to już robić tylko po sezonie.

No i wzór- nie mogę ten co ty :wyszczerzony: bo będzie, że kopiuję :szeroki_usmiech
spodobał mi się ten:

Folia

Fajny ma zakres temperatur :ok

ciekawie mógłby wyglądać taki srebrny :ok :ok - tylko... to raczej wizualnie nie zniweluje moich bułeczek :) :) no i cena :gwm

Skwarek - 2017-08-28, 10:31

Mam kawałek tej szczotkowanej folii, jest piękna , gruba ale pyłek pod nią się nie ukryje, jest bardzo wymagająca jeśli chodzi o gładkość podłoża, co dopiero na łusce, może wyglądać fatalnie.

Wzorów camo jest bardzo wiele, napewno coś innego wybierzesz.

Mi podoba się jeszcze ten czerwony ;) , trzeba poszukać.

Waldek00x - 2017-08-28, 15:37

Skwarek Brawo Super to wyszło!!!
Mam pytanie do Ciebie ile metrów + - pójdzie Ci na oklejenie ja myślałem o malowaniu bo u mnie lakier kiepsko wygląda a wydaje mi się że to jest najlepsza alternatywa.

Pozdrawiam Waldek

Skwarek - 2017-08-28, 16:16

Nie wiem dokładnie, jak skończę to policzę ile zostało z 30m2 które kupiłem. Napewno trochę zostanie bo na razie nic jeszcze nie zmarnowałem ale teraz będą trudne krzywizny, maska, błotniki ....

Bajaga - 2017-08-28, 16:19

Skwarek napisał/a:
No to zrobiłem oba boki, została mi kabina :gwm

Żmudna robota, mało czasu.

Nooo chłopaku gratulacje!! Powiedz ile trwała ta robota, robiłeś sam czy z pomagierem ?

Ps. Jakby ktoś wybrał moro bardziej zielono-brązowe a nie pustynne to świetna sprawa dla kamperujących na dziko. Serio, poprawia mocno bezpieczeństwo oraz krajobraz. Nie widać wielkiej białej lodówy tylko pełna integracja z otoczeniem.
Ja szukam czegoś jakby z kroplami wody, taki lekki błękit ze sporymi kroplami po deszczu.

Skwarek - 2017-08-28, 16:59

Bajaga, jeszcze nie skończyłem ale robię to ze dwa tygodnie popołudniami po pracy z przerwami bo inne są zajęcia. Robię to całkiem sam tak, że drabina góra dół i czas ucieka. Teraz będzie wolniej bo doszedł na żony życzenie przedpokój. :gwm

Taki bąbelkowy wodny wzór to chyba trzeba dać do wydrukowania, nie trafiłem na gotową okleinę.

Bajaga - 2017-08-28, 17:20

Skwarek napisał/a:

Taki bąbelkowy wodny wzór to chyba trzeba dać do wydrukowania, nie trafiłem na gotową okleinę.

A wiesz może kto takie rzeczy drukuje na odpowiedniej folii ?
Ps. Ostatni widziałem całego oklejonego kampera na transicie, chyba z dolnego śląsk , w taki wzór typu mapa świata w kolorach pustynnych. Bardzo fajnie wyglądał i miał też oklejone wszystkie okna (poza kabiną) więc pewnie taką folią półprzepuszczalną jak reklamy na autobusach.

Skwarek - 2017-08-28, 17:45

Wiem, że drukują i oklejają tutaj http://geospace.eu/oklejenie-kampera-hymer/ już podawałem ten link Toscanerowi , to sąsiednie miasteczko koło mojego. Mają doświadczenie, zadzwoń, pogadaj.

krzlac - 2017-08-28, 18:00

Skwarek napisał/a:
Teraz będzie wolniej bo doszedł na żony życzenie przedpokój.

Ta samą folią? Będziecie uprawiać gry wojenne?

Skwarek - 2017-08-28, 18:45

krzlac napisał/a:
Skwarek napisał/a:
Teraz będzie wolniej bo doszedł na żony życzenie przedpokój.

Ta samą folią? Będziecie uprawiać gry wojenne?

:haha:

Niee tą samą, oklejanie jak tapetowanie no i żona skojarzyła te czynności no i klops :gwm

Skwarek - 2017-08-30, 14:42

Dzisiaj dokończę alkowę, dwa dostawczaki są rusztowaniem. ;)

Na razie w słońcu trochę za gorąco. :oops:

zbyszekwoj - 2017-08-30, 17:14

A taki był ładny. :diabelski_usmiech
Wojciechu - 2017-08-30, 17:45

Mnie się podoba, tylko teraz ta kabina - tak jakby kwiatek do kożucha. ;)
Skwarek - 2017-08-30, 18:51

Pod spodem jest taki ładny jak był ;)

Kabina też będzie, dzisiaj skończyłem alkowę. Najtrudniejsze było, trochę leżąc, trochę wisząc w okolicy wycieraczek, okleić starannie dół alkowy. Zrobiłbym coś jeszcze ale komary złośliwe jak chorwackie wygrały, poddałem się. Pewnie jutro rozbroję kabinę, antenki, paseczki, wycieraczki, grill, usunąć klej po naklejkach (to najgorsze) i dokładne mycie.

CORONAVIRUS - 2017-08-30, 19:36

dobrze to wygląda ... podoba mi się , w lesie nie do znalezienia , idealny do miejscówek free :)
piotr1 - 2017-08-30, 19:51

Podobnie oklejoną integrę widziałem w Krynicy Morskiej. Uwazam że super propozycja dla aut "po przejściach". Super maskuje wszystkie niedokładności napraw :spoko :spoko :spoko
zbyszekwoj - 2017-08-30, 20:42

piotr1 napisał/a:
Podobnie oklejoną integrę widziałem w Krynicy Morskiej. Uwazam że super propozycja dla aut "po przejściach". Super maskuje wszystkie niedokładności napraw :spoko :spoko :spoko

Piotrek, twój naprawiony perfekcyjnie, nie wymaga oklejania. :ok

Comsio - 2017-08-30, 21:20

Nie które służby masz z głowy. :szeroki_usmiech
WSW to jeszcze jest, :zastrzelic

orys - 2017-08-30, 21:42

Właśnie nadziałem sie na ten wątek i tak może trochę z boku tematu, ale widziałem wczoraj na żywo to auto:

Super wygląda...

...Toscanerowi by było jak znalazł, mógłby się maskować wśród tych złomowisk na Hebrydach :)

piotr1 - 2017-08-30, 22:37

zbyszekwoj napisał/a:
piotr1 napisał/a:

Piotrek, twój naprawiony perfekcyjnie, nie wymaga oklejania. :ok

Super masz rację. Jutro ruszamy na południe :lol: :spoko

Skwarek - 2017-09-06, 18:39

Dzisiaj zakończyłem oklejanie samochodu, zrobiłem kilka wieczornych zdjęć by pokazać jak to wszystko wyszło. ;)
Zostawię grill, zderzak i kołpaki bez oklejania.

Jutro tylko na czarno matowo tak jak było, ramki drzwi i słupki.

izola - 2017-09-06, 20:18

Fajnisto zrobiłeś, byle się folia nie skobyli...tfuj tfuj tfuj ...trzy razy odkukać...
eMKa - 2017-09-06, 20:43

Fajnie wyszło :)
Dużo pracy włozyłeś

Gratuluje ... Odwagi :)

Wojciechu - 2017-09-06, 22:04

Wyszło rewelacyjnie. Lepiej niżbym przypuszczał. Te barwy ochronne dla starszego kampera to jest to. Gratulacje :spoko
CORONAVIRUS - 2017-09-06, 22:16

fajnie wyszło i teraz pytanie do tych , którzy budując kampera z blaszaka chcą zachować anonimowość tego co w środku ... co bardziej rzuca sie w oczy kamper biały czy ciapaty :) ?
Darek Szczecin - 2017-09-06, 22:25

Kierunek słuszny, wyszło naprawdę fajnie. Mój Panzer w zielonym macie nie rzuca się w oczy, wręcz odstrasza :diabelski_usmiech
SlawekEwa - 2017-09-07, 06:32

BIORCA napisał/a:
co bardziej rzuca sie w oczy kamper biały czy ciapaty ?

To zależy gdzie parkuje? :bajer

Skwarek - 2017-09-07, 06:47

Dzięki
Mi też się podoba, choć nie ukrywam, że miałem wątpliwości. Chciałem wcześniej w internecie znaleźć kilka zdjęć oklejonych kamuflażem kamperów i nie bardzo było co oglądać. Prawie jak pionier.
;)

Waldek00x napisał/a:
Skwarek Brawo Super to wyszło!!!
Mam pytanie do Ciebie ile metrów + - pójdzie Ci na oklejenie ja myślałem o malowaniu bo u mnie lakier kiepsko wygląda a wydaje mi się że to jest najlepsza alternatywa.

Pozdrawiam Waldek

Mimo, że nic nie zmarnowałem okleiny to z rolki zostało 1,5m i trochę ścinków, tak że poszło około 28m2 okleiny na dość małe auto, długości 5m.

W piątek wyskoczę gdzieś na grzyby to zobaczę jak się auto maskuje, tylko żebym je odnalazł ??? ;)

toscaner - 2017-09-07, 07:43

Zamontuj GPS, bo faktycznie może być teraz problem z odnalezieniem. :)

Sam się zastanawiałem na podobnym kamuflażem, ale ostatnio spędziłem wiele godzin przy polerowaniu lakieru i trochę mi szkoda teraz zakleić moją pracę.
Zostanę przy czymś ciut bardziej klasycznym. Niestety chyba kupię jakiś chiński ploter i nawet jak raz wytnie to będę tu na plus. A może da radę wyciąć dla jeszcze kogoś zanim się rozpadnie. :haha:

Bardzo fajny efekt ten kamuflaż. Zrób koniecznie fotki jak już go ukryjesz w lesie :ok

toscaner - 2017-09-07, 09:10

A ja zamówiłem takie coś :)
Co o tym myślicie?

Bazyli - 2017-09-07, 09:16

Osobiście cholernie podoba mi się oklejanie kampera w sposób który nadaje mu dynamiki i tuszuje kwadratową i przyciężkawą bryłę. Wierzcie mi że nie jest łatwo coś takiego zaprojektować. Też myślę o jakimś fajnym oklejeniu mojego.
Skwarek - 2017-09-07, 09:34

toscaner napisał/a:
Co o tym myślicie?

Noo fajne nieoklepane paski, czarniejsze od opon, wzór kamuflujący w krzakach na śniegu i nie żal schowanego wypolerowanego lakieru. ;)

lwojtek - 2017-09-07, 11:07

toscaner napisał/a:
Co o tym myślicie?

Wygląda jakby wiadro smoły na to autko spadło.

toscaner - 2017-09-07, 16:56

W takiej opcji to zastanawiam się czy jest sens płacić za naklejki, skoro można na dachu postawić wiadro z farbą :wyszczerzony:
lwojtek - 2017-09-07, 17:56

toscaner napisał/a:
W takiej opcji to zastanawiam się czy jest sens płacić za naklejki, skoro można na dachu postawić wiadro z farbą :wyszczerzony:

Dokładnie i szybko cofnąć autem aby powstał zamierzony skos pasów :szeroki_usmiech

MisioKRAK - 2017-09-10, 06:27

Skwarek pełen szacun i gratulacje !
Wyszło pięknie :)
Ja jednak wracam do korzeni i zamiast malować pasy wkleiłem je w miejscach oryginalnych ...ale u mnie zewnętrzna estetyka to jeszcze bardzo długa droga...

toscaner fajne te pasy...

Bronek - 2017-09-10, 06:37

Poszedł bym na łatwiznę. A efekty... czasem lepsze :diabelski_usmiech

toscaner - 2017-09-10, 08:39

Skwarek, coś dla Ciebie. Mógłbyś postawić koło kampera :)

Skwarek - 2017-09-10, 12:50

No właśnie, zostało mi trochę okleiny w sam raz na traktorek, krzyż to wytnę nożyczkami ;)
Rury na lufę się znajdą. Niech trawa drży.

W lesie jak blisko to łatwo auto dostrzec ale z daleka już nie, choć inne auta to widać, czy to dobrze nie wiem, taka obserwacja ;)

toscaner - 2017-09-10, 12:52

Zamontuj ten GPS, bo pewnego dnia nie znajdziesz swojego kampera :)
MisioKRAK - 2017-09-11, 00:56

Extra się komponuje a dokładniej kamufluje :D
VirMan - 2017-11-07, 20:32

Super sprawa - mnie córa namawia na podobny ale bardziej zielony wojskowy camo http://allegro.pl/folia-o...6842578095.html - mi podoba się taki : http://kurczaak.blogspot.com/2014/06/hunter.html

ale w sumie zapewne skończy się na takim jak twój ;)

Jutro dam kolejną porcję relacji z przeróbek kamperowych ;)