| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Zrób to sam - Alarm do budy
Pedrinho - 2015-08-23, 17:41 Temat postu: Alarm do budy Witam,
Szukałem już na forum i nie znalazłem nic pasującego do moich założeń.
A więc potrzebuje alarmu dla swojej go pojazdu gdzie część mieszkalna jest oddzielona od busa. Więcej tutaj http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=22340
Chciałbym aby alarm posiadał takie funkcje jak GPS tracker, Powiadamianie przez GSM, czujniki na okna drzwi i klapy serwisowe. czujnik wstrząsu, żyroskop, Fajnie gdyby gsm działał w całej europie.
Z wstępnego rozeznania widzę że takie alarmy są sprzężone z cantralnym zamkiem/komputerem pojazdu co powodowało by niemożność używania kampera (otwarcia okna) w momencie zamkniecia drzwi pilotem. Wiem też, że są dedykowane alarmy dla kamperów które można uzbrajać bez czujników w częsci mieszkalnej. Tutaj z koleji chciałbym uniknąć wydatku żedu 3tyś zł na alarm.
A więc pytanie do ekipy Camperteam: Czy ktoś zna/ może polecić właściwe rozwiązanie do moich założeń?
Dzięki, pozdrawiam.
toscaner - 2015-08-23, 18:13
GPS tracker, Powiadamianie przez GSM to nie problem. Problemem jest to, że nadal nie ma darmochy w roamingach po Europie, a taki GPS tracker może wysyłać trochę sms'ów i bez dobrego pakietu, to rachunek może lekko zdziwić.
Są sieci, które już dają taki bez kosztowy roaming, ale też nie działa to w każdej Europejskiej sieci, a w wybranych. A w ruchu wiadomo, że te sieci ciągle się zmieniają, bo BTS'y mijamy jak słupki przy drodze.
Fakt wszystko kwestia konfiguracji.
MajTeam - 2015-08-25, 09:13
Zamontowałem truckera GPS z alarmem w swoim domku. Czujniki wykorzystałem standardowe od oświetlenia zaś w budce w drzwiach zamontowałem kontaktron. Myślałem aby zastosować zwykłą czujkę ruchu ale oczywiście nie było czasu ( może w zimę coś pokombinuję ). Co do śledzenia domku to założyłem sobie konto na darmowym serwerze www. Za internet w sieci PLAY płacę co miesiąc 5 zł ( 300 MB danych ) co w zupełności wystarcza, zaś zagranicą wykupuję paczki roamingowej za 9zł na 14 dni. Ostatnio po przejechaniu po Europie prawie 5000 km zużyłem niecałe 10 MB. I tera cen całość kosztowała mnie niecałe 300 zł + własna praca która jest bezcenna ;-)
poptek - 2015-08-25, 12:48
Założyłem coś takiego do swojego auta: http://www.tytangps.com/p...-512-opis.html. Teraz nie martwię o zatrzaśnięte kluczyki bo obsługa działa z phona. Bez problemu pokazuje na telefonie gdzie jest autko i parę innych parametrów takich jak stan silnika, akumulatora rozruchowego, prędkość. Do tego uzbraja i rozbraja alarm przez telefon.Ma też parę innych przydatnych komend. System podzieliłem na dwie strefy: kabina i garaż, które uzbraja się osobno. Kartę raz na rok ładuję za 5 dych i mam spokój.
mrsulki - 2015-08-25, 13:06
coś ten link nie bangla
kimtop - 2015-08-25, 13:09
To chyba to http://www.tytangps.com/p...s-512-opis.html
McGali - 2015-08-25, 13:14
| mrsulki napisał/a: |
coś ten link nie bangla |
"Trochę" za to cudo sobie winszują Alledrogo
poptek - 2015-08-25, 13:33
kimtop, dzięki za poprawienie, źle skopiowałem link.
Trochę chcą ale ma wbudowanych parę bajerów i jak dla mnie jest okey.
Trochę się zastanawiałem nad systemem do kampera i np. oparty na Satelu z podobnymi funkcjami wyszedłby dwa razy drożej.
|
|