|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Panel słoneczny w kamperze
kompnet - 2015-11-02, 18:59 Temat postu: Panel słoneczny w kamperze Witajcie
Tworzę biznes plan odnośnie otrzymania funduszy na rozpoczęcie działalności gospodarczej w branży Truck Food czyli mobilne gastro w kamperze. Niestety ze względu iż jestem laikiem z fizyki, potrzebuję pomocy odnośnie zapotrzebowania na energię dla mojego kamperka.
Od razu odrzuciłem możliwość umieszczenia w samochodzie agregatu prądotwórczego, ze względu na hałas. Wpadłem na pomysł bowiem widziałem już kiedyś pojazd z Solarami Słonecznymi na dachu.
I tutaj jest pytanie ile potrzebuję solarów, aby dobrze wszystko funkcjonowało, przypuśćmy że znalazłem aukcję za 1000 zł oferującą PANEL SOLARNY + STEROWNIK bez akumulatora http://allegro.pl/panel-s...714652253.html, dajmy na to lodówka którą będę chciał umieścić w samochodzie pobiera na godzinę 0,55 tyle że czego ;D Czy jeden taki panel da radę "zaspokoić" powyższą lodóweczkę ?
Johny_Walker - 2015-11-02, 19:07
Potrzebujesz solar minimum 100W, a jeszcze lepiej 200W. O lodówce zapomnij w tym budżecie.
kompnet - 2015-11-02, 19:23
Znaczy wyżej dałem przykład Solara który produkuje 100W ponoć, a o lodówce to niby jedną z tańszych ale najbardziej ekonomicznych jest http://allegro.pl/lodowka...747646047.html.
mrsulki - 2015-11-02, 19:42
kompnet napisał/a: | o lodówce to niby jedną z tańszych ale najbardziej ekonomicznych jest |
Tylko trochę mylisz pojęcia z racji napięcia
Solar daje 12V a lodówka jest na 230V
Socale - 2015-11-02, 20:06
Zaraz, zaraz...
Ma to być kamper/pojazd gastronomiczny, czyli robisz objazdowo kebaby - przyjmijmy.
Produkty przechowujesz w lodówce/zamrażarce tak?
Czy jak?
Socale - 2015-11-02, 20:20 Temat postu: Re: Panel słoneczny w kamperze Poprawiam linki (linków nie kończymy kropkami ani przecinkami tylko spacją):
Solar: http://allegro.pl/panel-s...5714652253.html
Lodówka: http://allegro.pl/lodowka...5747646047.html
kompnet napisał/a: |
...
na godzinę 0,55 tyle że czego
? |
Skąd wziąłeś ten parametr?
Nie ważne. To nawet nie drgnie, nawet jak zastosujesz przetwornicę 12/230V
Lodówki agregatorowe w chwili uruchamiania się agregatu (cyklicznie) uruchamia się uzwojenie rozruchowe, na krótką chwilę jest to bardzo prądożerne, nawet 800W/230V i musi być zapewniona dostawa energii na ten cel. Praca ciągła to już znacznie mniejszy pobór energii i nawet jak przetwornica wydoli, to musi być wspomagana akumulatorem bo z samego solara to za mało. Na laptopa i TV Ci wystarczy.
kompnet - 2015-11-02, 20:40
Mam zamiar prowadzić gastro nie tylko kebabowe Np: kanapki, zapiekanki, frytki, burgery, sosy, gofry, napoje itp ... dlatego potrzebna będzie taka lodóweczka Oczywiście jest to wizja przyszłościowa bowiem swoje muszę odczekać w kolejce jeśli wezmą mój projekt pod uwagę
kompnet - 2015-11-02, 20:43 Temat postu: Re: Panel słoneczny w kamperze
Socale napisał/a: | Poprawiam linki (linków nie kończymy kropkami ani przecinkami tylko spacją):
Solar: http://allegro.pl/panel-s...5714652253.html
Lodówka: http://allegro.pl/lodowka...5747646047.html
kompnet napisał/a: |
...
na godzinę 0,55 tyle że czego
? |
Skąd wziąłeś ten parametr?
Nie ważne. To nawet nie drgnie, nawet jak zastosujesz przetwornicę 12/230V
Lodówki agregatorowe w chwili uruchamiania się agregatu (cyklicznie) uruchamia się uzwojenie rozruchowe, na krótką chwilę jest to bardzo prądożerne, nawet 800W/230V i musi być zapewniona dostawa energii na ten cel. Praca ciągła to już znacznie mniejszy pobór energii i nawet jak przetwornica wydoli, to musi być wspomagana akumulatorem bo z samego solara to za mało. Na laptopa i TV Ci wystarczy. |
A jeśli owy akumulator będzie naładowany calutki bowiem te solary działają cały czas i jeśli akumulator będzie pełny to lodówka chyba zastartuje, a potem to tylko podtrzymywanie przez solary akumulatorka.
mrsulki - 2015-11-02, 20:45
kompnet napisał/a: | Np: kanapki, zapiekanki, frytki, burgery, sosy, gofry, napoje itp ... dlatego potrzebna będzie taka lodóweczka |
To zostaje Ci odpowiednio wyciszony agregat lub sieć. Zapomnij o solarach, wiatrakach itp. nie wydoli na takie potrzeby. Lodówka to tylko czubek góry lodowej, dochodzą podgrzewacze, opiekacze, grille elektryczne itp że o podgrzewaczu do wody nie wspomnę.
krzlac - 2015-11-02, 20:52
Jeśli chcesz codziennie coś zarobić na tej budzie to musisz to postawić w Afryce. Pomyślałeś z czego będziesz żył w pochmurne dni?
kompnet - 2015-11-02, 21:16
krzlac napisał/a: | Jeśli chcesz codziennie coś zarobić na tej budzie to musisz to postawić w Afryce. Pomyślałeś z czego będziesz żył w pochmurne dni? |
Jest ocieplenie klimatyczne Ile razy padał w tym roku deszcz, z tego co czytałem, rozmawiałem to w warto, bowiem w same pogodne dni idzie sporo zarobić by zrekompensować sobie te pochmurne. Wiele tego rodzaju usług jest w Warszawie pochodzę z dolnegośląska nie widziałem tutaj czegoś takiego Po 1 nie trzeba płacić rachunków, po 2 od 2016 roku wchodzi przepis że mogę swoje produkty sprzedawać gdzie chcę na terenie PL tj. nie wszystkie. A na pochmurną pogodę to zawsze można wymyśleć jakiś parawan duży W samo lato gdybym tym się wybrał nad morze przykład daję to hoho, festyny na miejscu w weekendy, a w tygodniu dobra miejscówka przy centrum handlowym albo szkole.
Socale - 2015-11-02, 21:30
Ale to nie suche dni i ciepło klimatyczne dostarcza energii, tylko czyste promieniowanie, wówczas można liczyć że panel oddaje te deklarowane 100W.
Brniemy.
Lodówka po rozruchu będzie wciągała powiedzmy 100W, z każdą chwilą sprężania czynnika opór rośnie, zatem pobór też.
Słońce przysłoni chmurka i wydajność spada do 50%, a gdzie energia do oddania jej akumulatorowi? Rozruch nie jest raz na dobę, latem co godzinę agregat będzie startował.
Musisz mieć do dyspozycji ogromny zapas mocy drzemiącej, 2 razy więcej od znamionowej zużywanej.
Zauważ, że na kamperach bywają po 2 panele tylko na własne potrzeby, raczej małoprądowożerne.
Jak zainwestujesz w wydajną panelową elektrownię, to ile kebabów musiałbyś sprzedać żeby to się zamortyzowało? Perpetuum mobile jeszcze nie istnieje.
.
Tak czy siak, ja życzę powodzenia i skutecznych rozwiązań w drodze do celów.
krzlac - 2015-11-02, 21:31
OK. Myślałem, żę cały biznes opierasz na prądzie z solara 100W. "Morzę" to pikuś, jakbyś tak wjechał swoim wehikułem latem nad Morskie Oko.
koder - 2015-11-02, 22:19
Dało by radę. Oczywiście, jak piszą koledzy, do tego, żeby taka lodówka startowała trzeba przetwornicy o mocy chwilowej 2000-3000W. Nawet malutka lodóweczka 65W przy starcie bierze 1000W (przez jaką sekundę).
Żeby to utrzymać niezależnie od warunków potrzeba do tego 250 do 300Ah akumulatorów (lodówka w dobę "łyknie" spokojnie 70 do 80Ah, ale potrzebny jest zapas żeby prąd impulsu startowego nie wyłączył przetwornicy) i pewnie z 400 do 600W solarów - nadmiar, żeby działały też przy gorszej pogodzie. To jest jak najbardziej do ogarnięcia, szacunkowe ceny:
* Solary 3*500zł (szklane 24V) = 1500zł
* Przetwornica 800zł
* Regulator MPPT 30A/24V 800zł
* Akumulatory 100Ah 3*300zł = 900zł
W sumie 4000zł. HTH
Gewehr - 2015-11-02, 22:42
Czasami mi się trafiają foodtrucki do serwisowania Żaden którego robiłem, nie miał solarów. Mają za to pozakładane akumulatory i to w sporych ilościach. Raz widziałem nawet zabudowane 5 sztuk 220Ah Nigdy nie rozmawiałem o ich zapotrzebowaniach elektrycznych, ale jak mi się taki trafi, to pogadam. Przeważnie mają jedną lodówkę taką zwykłą i to nie za dużą, do tego jeszcze lady chłodnicze. Podejrzewam że gdzieś się podłączają pod prąd i tak pracują.
Pracy z kanapkami i szybkimi daniami, szukaj pod biurowcami W korpo, kasa na żarcie jest
W warszawie, tylko pod biurowcami stoją i to po kilka sztuk.
Socale - 2015-11-02, 23:29
koder napisał/a: | Dało by radę. Oczywiście, jak piszą koledzy, do tego, żeby taka lodówka startowała trzeba przetwornicy o mocy chwilowej 2000-3000W. Nawet malutka lodóweczka 65W przy starcie bierze 1000W (przez jaką sekundę).
... |
Koder, podsunąłeś mi temat na pytanie.
Klimatyzator mam w kamperze, to monoblok na 230V podana moc 890W.
Jak myślisz, czy z taką przetwornicą
http://suntrack.pl/sinus-...0s-12v230v.html
ruszy i będzie działać przez wiele godzin jazdy?
Na moje skromne szare to myślę że podana moc 890W to max pobór na rozruch, a praca ciągła...
No właśnie, ile to to pożera podczas pracy ciągłej? Zapewne niewiele więc przetwornica nie męczyłaby się. Jak to zmierzyć by mieć jakiś punkt odniesienia?
koder - 2015-11-02, 23:36
Socale napisał/a: | Na moje skromne szare to myślę że podana moc 890W to max pobór na rozruch, a praca ciągła... |
Pytałeś już kiedyś o to i ciągle jestem zdania, że nie ma szans. Na lodówce, która potrafi wziąć 1000W przy starcie, pisze "moc 65W". Te 890W to moc pracy ciągłej. Być może ruszyłaby z przetwornicy 4000W, ale głowy nie dam.
Bada się to przy użyciu miernika cęgowego i przerobionego przedłużacza - mierzy się prąd w czasie rozruchu, mnoży przez 230 i znamy moc.
Bronek ma chyba klimatyzację - splita przenośnego ~400W, która daje radę z przetwornicy 3000W.
Socale - 2015-11-03, 00:05
No tak, ale zapomniałem czy w ogóle pytałem
Drążę.
Lodówka ma dodatkowe uzwojenie do rozruchu, fakt krótko prądożerne.
W tym klimatyzatorze Celcia 7000BTU w rozruchu pomaga tylko kondensator.
Chyba - bo nie jestem pewien, wyczytałem w necie.
Masz jakieś materiały o konstrukcjach napędu sprężarek w tego rodzaju klimatyzatorach?
Nie chcę rozbierać swojej, na gwarancji jest.
Bronek - 2015-11-03, 06:33
koder napisał/a: |
Bronek ma chyba klimatyzację - splita przenośnego ~400W, która daje radę z przetwornicy 3000W. |
Volt tu poddany krytyce , spełniający rolę za rozsądne pieniądze. 1500 ciągłej / 3000 chwilowej.
Wszystko zależy od sposobu korzystania. Toscaner i jego auto to dom na kołach. Wielosezonowy.
Musiał być niezawodny , ekonomiczny i ergonomiczny .
U mnie jak coś się spier....wracam choćby na lawecie.
Do interesu też powinno być jak u Toscanera , bez lipy.
Z czasem wszysyko się zużywa (akumulatory),
Solarów w naszej szer. geograf. Należy napakować ile dach i boki pozwolą lub portfel.
Akumulatory też.
Tylko technologia MPPT. i monokryształ (moje zdanie) Panele elastyczne , bo miłe w montażu...
To dla kogoś kto dużo jeździ i korzysta z kampera jak z domu lub miejsca pracy.
Dla takiego jak ja to miła fanaberia.
Klima w/w przez SzP . Kodera bierze 380 wat chłodzi jak na taką moc przystało i na solarach parę godzin da żyć.
Klima w kamperze to temat rzeka. Problem w izolacji . Chwila braku chłodzenia i jest piekarnik np. W Grecji w lipcu.o
Tu samoróbki górą ,
chemik - 2015-11-03, 07:04
w innym miejscu, w poprzednim roku pisałem o moich pomiarach ilości energii pobieranej przez lodówkę - przypomnę, może się przydać.
Lodówka ( napięcie 230V) o nominalnej mocy agregatu ( z tabliczki) - 90 W, przy rozruchu moc pobierana 1650 W, potem spada do 167 W ! Zasilam ją przez przetwornicę Volt 1500/3000 W - daje radę. przy mniejszych silnik nie chciał zastartować.
Po wielu pomiarach w czasie wakacji, wnioski z obserwacji:
- to co piszą producenci nie ma odnoszenia do rzeczywistości, podawana moc agregatu jest mocą średnią, tzw. mocą pobieraną uśrednioną z czasu pracy i postoju, przy zachowaniu odpowiednich warunków zewnętrznych ( ok. 20 - 25 stopni). Przy wyższych temperaturach rośnie zapotrzebowanie na prąd.
Do zasilanie takiego urządzenia potrzebuję,( w ciepłych krajach, przy pełnym słońcu) paneli elastycznych,( przyklejonych do dachu - mniejsza sprawność) o mocy 250 Wp - uwzględniając potrzeby przetwornicy. W Polsce niższe temperatury, sprawność większa, ale mniej słońca.
Opisuję potrzeby zamrażarki, dzięki której mogłem w Grecji utrzymywać temperaturę - 10 - -15 stopni, nawet przy zewnętrznej 38 stopni. Przy mniejszej różnicy temperatur zapotrzebowanie byłoby mniejsze.
Powodzenia !
Chiquita - 2015-11-03, 08:53
koder napisał/a: | Dało by radę. Oczywiście, jak piszą koledzy, do tego, żeby taka lodówka startowała trzeba przetwornicy o mocy chwilowej 2000-3000W. Nawet malutka lodóweczka 65W przy starcie bierze 1000W (przez jaką sekundę).
Żeby to utrzymać niezależnie od warunków potrzeba do tego 250 do 300Ah akumulatorów (lodówka w dobę "łyknie" spokojnie 70 do 80Ah, ale potrzebny jest zapas żeby prąd impulsu startowego nie wyłączył przetwornicy) i pewnie z 400 do 600W solarów - nadmiar, żeby działały też przy gorszej pogodzie. To jest jak najbardziej do ogarnięcia, szacunkowe ceny:
* Solary 3*500zł (szklane 24V) = 1500zł
* Przetwornica 800zł
* Akumulatory 100Ah 3*300zł = 900zł
W sumie 4000zł. HTH |
Jeśli można podpytać, gdzie kolega ma takie ceny? Sam będę budował i zaczynam się rozglądać
koder - 2015-11-03, 09:12
Jasne - trzeba przeglądać allegro, olx. Ja swojego 210W kupiłem za 350zł. Problem z tym, że to nie stała oferta, ale "się trafia". Trzeba polować.
Chiquita - 2015-11-03, 10:54
A właśnie, jak wygląda kwestia używanych podzespołów?
Z aku bym raczej nie ryzykował...
Solary? Mogą mieć wady ukryte? Np. częściowo nie działać?
Przetwornica i regulator albo działa albo nie, więc chyba można zaryzykować.
Chiquita - 2015-11-03, 11:07
Ano faktycznie 220w : http://olx.pl/oferta/bate...html#8bec39e773
Ale duże
Byłby problem z podłączeniem czegoś takiego? Czego więcej potrzeba przed regulator?
koder - 2015-11-03, 11:10
Regulator trzeba mieć odpowiedni do panelu. Brakuje podstawowych danych - np. napięcia mocy i jałowego.
Chiquita - 2015-11-03, 11:31
no dobra, przed rozpoczęciem dyskusji, jednak trochę się podedukuję w tym temacie
toscaner - 2015-11-03, 13:43
chemik napisał/a: |
- to co piszą producenci nie ma odnoszenia do rzeczywistości, podawana moc agregatu jest mocą średnią, tzw. mocą pobieraną uśrednioną z czasu pracy i postoju, przy zachowaniu odpowiednich warunków zewnętrznych |
To chyba zależy od producenta. Moja 92l pojemności ma na tabliczce jak pamiętam 65W i ile prądu pobiera z aku 12V? Sprawdzone cęgówką, przed przetwornicą oczywiście.
6,3- 6,8A.
Jak się wyłączy, to już tylko 0,00A pobiera. Nie sprawdzałem. Nie musiałem.
Czyli gdyby ten producent miał podać średnią, to ile by podał? 20W-25W? A podali 65W.
To chyba są i tacy, co podają jak trzeba.
chemik - 2015-11-03, 16:44
Nie chciałbym, by ktoś pomyślał, iż się czepiam, ale 12 V * 6,5 A= 78W , czyli już się nie zgadza , No coz , nikt nie chce, aby posądzono go o produkcję energożernych urządzeń. Dane podawane są dla warunków standardowych = 25 stopni. A ilu klientów ma mierniki ? Niech się cieszą..
toscaner - 2015-11-03, 17:33
chemik napisał/a: | Nie chciałbym, by ktoś pomyślał, iż się czepiam, ale 12 V * 6,5 A= 78W , czyli już się nie zgadza , No coz , nikt nie chce, aby posądzono go o produkcję energożernych urządzeń. Dane podawane są dla warunków standardowych = 25 stopni. A ilu klientów ma mierniki ? Niech się cieszą.. |
Teraz to zamarzyło mi się. Przetwornica idealna - sprawność 100%.
O sprawności przetwornic słyszałeś? Dodam, że te pure sinus mają z reguły niższą, niż te "kwadratowe".
Pomijam jakiś tam procentowy rozrzut parametrów mocy kompresora lodówki, bo do laboratoriów ich nie sprzedają.
No i łatwo teraz policzyć skąd te 78W po stronie "przed przetwornicą".
tom-cio - 2015-11-03, 21:07
powiem Wam tak,nie mam solarow.Mam natomias klimatyzator monobloka i ikilka agregacikow na budowach .Moj monoblok tez ma podane 980W poboru.I co?i na agregacie 1000w nie rusza,inwerter piszczy i nie wlacza....Natomiast chinczyki po 2800w spokojnie sobie radza,ale moment wlaczenia kompresora to potezna przydlawka,powiedzialbym mniejsza niz zapiecie na zimny agregat 2000w czajnika (choc tlumaczylem głąbom nie raz ,zeby dali mu z rana choc minute pochodzic i dopiero wlaczali czajnik).
Tak ze sprezarki potrzebuja niestety poteznej mocy do startu i tak jak koledzy pisza do lodowki otezna przetwornica a monoblok niestety chyba nie ruszy ....Zreszta prosilem kogos z forum,ze jak ma przetwornice 1000/2000 to chetnie bym wyprobowal czy ruszy,ale nikt z kolegow nie odezwal sie.Teraz przerabiam jednego chinczyka na zasilanie gazem,upchne pod autem zaizoluje piana i bedzie cichutko,a klimka bedzie dzialal
Socale - 2015-11-03, 21:16
A nie da się z klimatyzatora wywalić silnika 230V i wstawić 12V?
Silniki na prąd przemienny potrzebują wzmocnienia na start, silniki na prąd stały osiągają max moment obrotowy od ruszenia a zapotrzebowanie prądowe do startu jest dużo mniejsze.
I przetwornica ma wolne.
Mirekl61 - 2015-11-03, 22:33
Silniki na prąd stały nie są najoszczędniejsze.
Te które zasilane są z akumulatorów i powinny być o wysokiej sprawności, to silniki trójfazowe prądu przemiennego zasilane przez falownik (to taka przetwornica którą dodatkowo można sterować obrotami)
Nawet silnik jedno fazowy plus przetwornica jest sprawniejszy od 12 voltowego mimo ciężkiego rozruchu.
zbyszekwoj - 2015-11-04, 10:13
chemik napisał/a: | Nie chciałbym, by ktoś pomyślał, iż się czepiam, ale 12 V * 6,5 A= 78W , czyli już się nie zgadza , No coz , nikt nie chce, aby posądzono go o produkcję energożernych urządzeń. Dane podawane są dla warunków standardowych = 25 stopni. A ilu klientów ma mierniki ? Niech się cieszą.. |
Do końca to też nie tak, bo który aku ma równo 12 V ? U mnie czasami prawie 14.
Socale - 2015-11-04, 10:52
Mirekl61 napisał/a: | Silniki na prąd stały nie są najoszczędniejsze.
...
Nawet silnik jedno fazowy plus przetwornica jest sprawniejszy od 12 voltowego mimo ciężkiego rozruchu. |
Ok, ok, ale nie chodzi mi o oszczędzanie energii, chodzi o to , że start silnika sprężarki klimatyzatora zasilany z przetwornicy, pożera tyle prądu że przetwornica wyskakuje.
Silnik 12V na starcie, nawet mimo zawahania napięcia to jednak ruszy, wkręci się na obroty i tylko chwilowo mocniej obciąży akumulator który to zresztą lubi i dalej będzie sobie pracować swobodnie. Przetwornica tych właśnie krótkich gwałtownych wahań nie lubi i się wyłącza.
Dlatego myśl o silniku 12V do tej sprężarki, ale czy da się taki przeszczep zrobić?
toscaner - 2015-11-04, 11:44
zbyszekwoj napisał/a: | chemik napisał/a: | Nie chciałbym, by ktoś pomyślał, iż się czepiam, ale 12 V * 6,5 A= 78W , czyli już się nie zgadza , No coz , nikt nie chce, aby posądzono go o produkcję energożernych urządzeń. Dane podawane są dla warunków standardowych = 25 stopni. A ilu klientów ma mierniki ? Niech się cieszą.. |
Do końca to też nie tak, bo który aku ma równo 12 V ? U mnie czasami prawie 14. |
Zbyszek, to i tak bez znaczenia, bo producent podał w tym przypadku te 65W dla 230V, a nie 12V. Ja podałem prąd jaki wraz ze stratami bierze przetwornica, na zgaszonym.
Ciekawostką jest, coby już w temacie, np. to, że cęgówka przy starcie lodówki potrafiła pokazać i 70 kilka i 90A a i z raz pokazała 174A!!
Widać prąd na start kompresorka 65W jest spoooory, ale impulsy na tyle krótkie, że nawet cęgówka nie wyłapuje ich precyzyjnie i za każdym razem pokazuje różnie.
tom-cio - 2015-11-04, 18:59
Socale,chyba sie nie da.Sprezarka to zamknieta w oleju pompa plus silnik.Probowalem sie dorwac,ale to takie cos jak sprezarka w lodowce,czarne zabudowane i w calosci.Mialem podejsc z flexą,ale w sumie do dzialajacego pingwina mi sie szkoda zrobilo.Ja mialem patenta wypier.... w cholere to usteojstwo,podpiac sprezarke samochodowa i pomrozpedzeniu silnika wlaczac sprzegielko.
mrsulki - 2015-11-04, 20:56
tom-cio napisał/a: | w cholere to usteojstwo,podpiac sprezarke samochodowa i pomrozpedzeniu silnika wlaczac sprzegielko. |
Coś Ci się tom-cio, palce plączą
toscaner - 2015-11-04, 22:15
mrsulki napisał/a: | tom-cio napisał/a: | w cholere to usteojstwo,podpiac sprezarke samochodowa i pomrozpedzeniu silnika wlaczac sprzegielko. |
Coś Ci się tom-cio, palce plączą |
Tablet?
Tamtam - 2015-11-04, 23:09
Socale napisał/a: | koder napisał/a: | Dało by radę. Oczywiście, jak piszą koledzy, do tego, żeby taka lodówka startowała trzeba przetwornicy o mocy chwilowej 2000-3000W. Nawet malutka lodóweczka 65W przy starcie bierze 1000W (przez jaką sekundę).
... |
Koder, podsunąłeś mi temat na pytanie.
Klimatyzator mam w kamperze, to monoblok na 230V podana moc 890W.
Jak myślisz, czy z taką przetwornicą
http://suntrack.pl/sinus-...0s-12v230v.html
ruszy i będzie działać przez wiele godzin jazdy?
Na moje skromne szare to myślę że podana moc 890W to max pobór na rozruch, a praca ciągła...
No właśnie, ile to to pożera podczas pracy ciągłej? Zapewne niewiele więc przetwornica nie męczyłaby się. Jak to zmierzyć by mieć jakiś punkt odniesienia? |
Nie wiem czy ta przetwornica zadziała, ale moja przetwornica uruchamia bezproblemowo klimatyzację i przez ok 60 minut działa na moim 70Ah akumulatorze, do momentu gdy napięcie nie spadnie i nie zacznie przetwornica piszczeć. Wtedy nadal działa, ale rozłączam, bo zbyt głębokie rozładowanie jest szkodliwe dla aku.
Jak będę miał okazję to sprawdzę model przetwornicy.
Pozdrawiam
Socale - 2015-11-04, 23:17
Oooo, zawiało optymistycznie.
W czasie jazdy będzie to u mnie włączone więc liczę na alternator, praca ciągła nie pożera tyle prądu.
tom-cio - 2015-11-05, 19:18
Haha tablet + whisky i plączą sie
Do zasilanej przetwornica klimy okolo 1000w potrzebujesz 70A 14v pradu non stop.Zabojstwo dla altka.
Dlatego u mnie ląduje agregat.Jak sie obrobie.....
A i te 980w to w czasie pracy ciaglej,nie rozruchu....
Socale - 2015-11-05, 20:07
Tomcio, ale to aż niewiarygodne żeby mikrosprężareczka pożerała tyle energii co rozrusznik w Matizie.
Silnik sprężarki jest zabudowany, więc jest to silnik indukcyjny - bezszczotkowy.
Z takimi mam też trochę do czynienia, moce do 400W ale wiem ile i jaką pracę wykonują.
Coś źle interpretujemy chyba. Tak jak w lodówkach/zamrażarkach, gdyby to tyle żarło to lodówki by rujnowały budżety.
.
Tyle rzeczy sobie planuję zrobić do wiosny, że sam nie wiem jak się wyrobię ze wszystkim, ale jak czas pozwoli to poeksperymentuję.
Zacznę chyba od pomiaru prądu rzeczywistego z sieci 230V, wynik pozwoli na zastanawianie bo tak to lekko niewiadoma jest.
mwservice - 2015-11-05, 20:27
Pamiętajcie, że pomiar mocy dla napięcia zmiennego samym amperomierzem jest mało dokładny - mogą wystąpić przesunięcia fazowe i korzystanie ze wzoru P=U*I daje tzw. moc pozorną, która może być dużo większa, niż moc czynna podawana na tabliczkach znamionowych.
toscaner - 2015-11-05, 20:49
Dlatego mierzyłem prądy jaki bierze przetwornica z aku. Przetwornica ma sprawność ok. 85%, więc resztę już łatwo przeliczyć.
mwservice - 2015-11-05, 22:28
Pisząc to myślałem o poście chemika, któremu wyszła dużo większa moc niż podawana przez producenta, a może źle mierzył....
toscaner - 2015-11-05, 22:37
Może.
tom-cio - 2015-11-06, 07:12
Socale,ale to nie jest mikrosprezareczka.Ma wielkosc dwukrotnej sprezarki lodowki.caly dol pingwina to jedna chlldnica zawinieta dookola i w srodku sprezarka.Naprawde nie mierzylem,ale agregat 2800w zmienia dosc mocno obroty,czyli pobor spory,bo np katowka 600w nawet nim nie dygnie,chodzi wtedy na nominalnych a jak zalaczam klime to najpierw zadlawienie spore a potem calkiem inne obroty,wiwc to raczej energii potrzebuje
Socale - 2015-11-06, 10:38
No może niekoniecznie mikro, ale na pewno nie jest to taki opór jak 3 cylindry Matiza który raptem też 70A do rozruchu pożera na 12V więc jakieś odniesienie jest a skoro to aż tak jest, pozostaje mi zrobić jakieś doświadczenia, wyciągnąć wnioski itd.
Nie chodzi o to żeby od razu kupić przetwornicę 10kW czy podobny agregat i się cieszyć.
Chodzi o to by pokonać pewne niewiadome i zastosować indywidualne/optymalne rozwiązania. No np to, żeby start sprężarki był solo a po osiągnięciu obrotów dopiero załącza się nawiew. To już ze 40W oszczędności, prawda?
Był pomysł wymiany silnika z fazowego 230V na napięcie stałe 12V ale okazuje się że silnik jest zamknięty.
No to teraz myśl skąd wziąć siłę pioruna na 3 sek, na rozruch.
Itd.
Na koniec reportaż z osiągnięć i dla potomnych...
Karas - 2015-11-06, 11:52
w przypadku zasilania z przetwornicy kondensator przy niej samej będzie najlepszy.
sam rozważam dla lodówki, przy słabym aku nadal by pracowała. jak mam 11v na aku to już lodówka się nie włącza, przy rozruchu za duży spadek napięcia.
Tamtam - 2015-11-06, 15:46
Socale napisał/a: | Oooo, zawiało optymistycznie.
W czasie jazdy będzie to u mnie włączone więc liczę na alternator, praca ciągła nie pożera tyle prądu. |
Poszedł PW
Tamtam - 2015-11-06, 16:10
|
Można zamiast drogiego regulatora MPPT zastosować o wiele tańsze rozwiązanie regulator PWM + przetwornica step down. Ja za swoją przetwornicę zapłaciłem 8,5 USD, a regulatory PWM są o wiele tańsze niż MPPT.
Pewnie że dobre MPPT ma lepszą wydajność niż PWM+step down, ale jest też 3x droższe. Różnica w uzyskiwanej mocy nie jest jednak wg mnie warta tak dużych pieniędzy.
Pozdrawiam
toscaner - 2015-11-06, 19:05
Tamtam napisał/a: | Różnica w uzyskiwanej mocy nie jest jednak wg mnie warta tak dużych pieniędzy. |
Jak długo używałeś w kamperze PWM i MPPT aby mieć porównanie w zimie, wiosną, latem? O każdej porze dnia itd.?
Ja przez rok używałem PWM (chiński Mppt, który naprawdę jest PWM), a od pół roku mam Tracera MPPT. Różnica masakryczna w skali doby, czy miesiąca.
Wg mnie PWM to szmelc. Można to brać jak ktoś i tak planuje na kempingu siedzieć. Do kamperowania bez słupków, tylko profesjonalny sprzęt.
koder - 2015-11-07, 11:04
Tamtam napisał/a: | Można zamiast drogiego regulatora MPPT zastosować o wiele tańsze rozwiązanie regulator PWM + przetwornica step down. |
To nie jest rozsądne. Stosujemy regulator ładowania również po to, że zawiera program kontrolujący optymalne ładowanie akumulatora. Jeśli damy za nim step-downa, to po prostu tracimy tą całą logikę. W sumie można by wtedy wywalić cały ten regulator i podpiąć solary po prostu do step-downa.
Tamtam - 2015-11-09, 10:38
koder napisał/a: | Tamtam napisał/a: | Można zamiast drogiego regulatora MPPT zastosować o wiele tańsze rozwiązanie regulator PWM + przetwornica step down. |
To nie jest rozsądne. Stosujemy regulator ładowania również po to, że zawiera program kontrolujący optymalne ładowanie akumulatora. Jeśli damy za nim step-downa, to po prostu tracimy tą całą logikę. W sumie można by wtedy wywalić cały ten regulator i podpiąć solary po prostu do step-downa. |
Chyba mnie nie zrozumiałeś, regulator step down mam przed regulatorem.
Jak ktoś chce to może zobaczyć jak to wygląda w praktyce:
https://www.youtube.com/watch?v=kXum1iR0WWA
P.S. NA filmie to nie moja instalacja
Tamtam - 2015-11-12, 16:51
Socale napisał/a: | Oooo, zawiało optymistycznie.
W czasie jazdy będzie to u mnie włączone więc liczę na alternator, praca ciągła nie pożera tyle prądu. |
Sprawdziłem.
Moja przetwornica jest firmy: Volt polska 1000W na 800W ciągłej.
Moja klima z zabudowie działa na tej przetwornicy bez najmniejszego problemu.
Pozdrawiam
toscaner - 2015-11-12, 17:20
Można by było zrobić jakiś temat z wy listowaniem, co na czym rusza.
Czyli podajemy model przetwornicy i co uruchamiamy
Co by zacząć wykręciłbym moją żeby przeczytać co to za chińczyk i nazwę lodówki, a inni klimy.
Np. Volt (model, moc) zasila spokojnie klimę (model, moc), uwagi (np. piszczy przy starcie ale zawsze pomimo to uruchamia, albo spokojnie bez dodatkowych atrakcji)
Myślę, że niektórym by takie informacje się bardziej przydały, niż moją klimę (nie wiemy jaką)
chemik - 2015-11-12, 17:24
mwservice napisał/a: | Pisząc to myślałem o poście chemika, któremu wyszła dużo większa moc niż podawana przez producenta, a może źle mierzył.... |
dobrze, dobrze, mierzone watomierzem prądu przemiennego
poza tym, pobierana moc zmniejsza się , gdy temperatura zewnętrzna spada. Jest to spowodowane tym, iż zmniejsza się temperatura gazu w instalacji, a więc zmniejsza się ciśnienie , co powoduje mniejsze opory i łatwiejsze ruszanie silnika.
YAN - 2015-11-25, 09:05
Znalazłem takie ogłoszenie może komuś się przyda. http://www.sailforum.pl/viewtopic.php?t=22430
koder - 2015-11-25, 10:13
Drogi. Za 500zł można kupić 200W z regulatorem.
YAN - 2015-11-25, 10:48
koder napisał/a: | Drogi. Za 500zł można kupić 200W z regulatorem. |
O ! to daj jakiś link . No widzisz jednak warto było wstawić.
koder - 2015-11-25, 11:19
Na przykład tutaj jest 170W/350zł. Ja osobiście kupiłem swojego 210W też za 350zł. Regulator PWM za stówę to jest duży wybór (np. LS1024S). 50zł przesyłki i masz 500zł :-)
dulare - 2015-11-25, 13:25
Jest tego kilka różnych:
http://goo.gl/lGjKdu
koder - 2015-11-25, 13:27
Dlatego pisałem "na przykład". Jak poszukać, to można znaleźć w bardzo fajnych cenach.
dulare - 2015-11-25, 13:46
Ależ ja się nie czepiam po prostu chciałem dla JJJB podstawić link z Allegro
Comsio - 2015-11-25, 14:09
Mam takie myśli co by mu na gwiazdkę sprawić.
Dobra cena, czy warto, to brać.
Może bym coś z kompletował, + regulator z wyświetlaczem
dulare - 2015-11-25, 14:40
Biorąc pod uwagę że w ubiegłym roku kupiłem sobie "zestaw do kampera" który po zniżce kosztował 950 zł brutto (panel 145W, kable, przelotka dachowa, kątowniki do montażu, klej, regulator PWM) to dziś już bym się w go nie pchał tylko kupił bym właśnie coś z takich aukcji + regulartor PWM + zwykłe aluminiowe kątowniki do mocowania + puszka porządna do zrobnienia przelotki. Ta "dedykowana" puszka nie pozwala na dodanie kabli jak się już ją przyklei, trzeba odkleić i dopiero coś tam dodawać.
Ja przy wysyłce panela miałem taki problem że pierwszy przyszedł stłuczony - trzeba koniecznie kontrolwać paczkę przy kurierze.
AudioBas - 2016-01-02, 10:04
koder napisał/a: | Dlatego pisałem "na przykład". Jak poszukać, to można znaleźć w bardzo fajnych cenach. |
Potwierdzam!
Ja upolowałem prawie nówkę (koleś kupił i nie zamontował, bo sprzedał campera) 200W + sterownik za 430 zł
https://www.facebook.com/...642378916014078
I dokupiłem akumulator 90Ah AGM, od znajomego co likwidował sklep za 300 zł
https://www.facebook.com/...650171195234850
Tylko trzeba szukać...
bercik - 2016-01-04, 20:55
Mam taki dylemat z akumulatorem żelowym?
Kupić 100ah o wadze około 30kg czy 120ah ale o 10 kg cięższy
Zastanawiam się czy dla tych 20ah warto dociążyć kampera o 10 kg
chemik - 2016-01-05, 07:39
Policz stosunek - ilość Ah/kg akumulatora i rozważ opcję np. zakupu dwóch mniejszych aku , ale o lepszym stosunku ilości Ah do kg. Czyli po prostu , ile wejdzie Ah przy minimalnej wadze.
A poza tym, prądu ni gy za mało....
toscaner - 2016-01-05, 10:34
Wojtek_i_Aga napisał/a: | Tyle że jak już komisyjnie ustalono - zwiększanie ilości akumulatorów w sztukach nie jest dobre. tzn lepiej jeden 200Ah niż dwa po 100Ah.
To też weź pod uwagę rozpatrując sprawę i wybierając optymalne dla siebie rozwiązanie. |
Gdzie tą komisję spotkałeś? Doradziliby i mi.
Ja mam 3x80Ah, aku wpięte w instalację w sierpniu 2014 i pracowały non stop, od stycznia 2015 "katowane" już na pełny etat non stop. Końcem listopada 2015 padł jeden akumulator, a ja w trasie. Przy jednym dużym to oznacza cholernie drogi wydatek "za granicą" na nowy albo koniec kamperowania. A mając 3 równolegle co zrobiłem? Odłączyłem ten padnięty i dalej z 2x80Ah = 160Ah.
No więc ośmielam się nie zgadzać z teorią, że jeden lepszy.
Ktoś powie 3 x więcej aku, to 3x większa szansa na padnięcie, ok. Racja
Ale jak z 3 jeden padnie, to padło mi 33% a nie 100% "elektrowni".
koder - 2016-01-05, 10:48
toscaner napisał/a: | Gdzie tą komisję spotkałeś? Doradziliby i mi. |
Doradzałem, ale nie słuchałeś
Jak padł Ci jeden akumulator, to do czasu, aż to stwierdziłeś miałeś śmieszną pojemność zestawu, bo on jeden rozładowywał Ci resztę. Rozpoznanie problemu też nie było natychmiastowe, tylko zajęło kilka(naście) dni, prawda?
Jeśli ktoś pyta o taką poradę w sprawie akumulatora, to sobie nie poradzi w takiej sytuacji. Dla niego zatem lepszym rozwiązaniem będzie jeden akumulator, bo ryzyko awarii jest niższe, a w przypadku nierozpoznanej awarii baterii akumulatorów i tak cała pojemność idzie w diabła.
toscaner - 2016-01-05, 11:09
Do czasu, ale pamiętasz, że to przez lenistwo?
No i nie taką śmieszną. Zapomniałeś, że u nas to nie tylko lampka Led + tv?
Prądu zużywamy tyle samo co latem w pełnym słońcu, a jesteśmy na północy Szkocji, gdzie słońce jest przez 5 godzin 2x w miesiącu.
Ja obliczyłem moją elektrownię jak pisałem wielokrotnie na południe Europy zimą, a północ latem. Stało się odwrotnie. I dobrze. Rozsądnie na Szkocję zimą instalowałbym ze 400Ah.
Te pozostałe 160Ah (a pewnie po 2 latach straciły część pojemności, więc może miały np. 120Ah, to Faktycznie wygląda śmiesznie do tego co bym zaprojektował docelowo na ten region i nasze zużycie prądu. To musiało się stać, że się zużyją.
Planowałem po roku kupić i tak nowe, a te komuś dać. Mówiłem Ci o tym 1,5 roku temu.
Teraz już zajechane, bo świadomie pozostałe dwa dobijałem w grudniu, zamiast np. dokupić 3-ci, więc na śmietnik. Wszystkie.
To powiększa koszt rocznego kamperowania o 600zł.
A aku już zamówione mam.
Ooo tego nie wliczyłem w koszty.
Ale i tak nie zmienia zwycięzcy.
koder - 2016-01-05, 11:18
toscaner napisał/a: | Do czasu, ale pamiętasz, że to przez lenistwo? |
Pamiętam. Ale przecież jak ktoś pyta o takie rzeczy, to sobie z taką diagnostyką nie poradzi. Zatem lepiej mu zaproponować rozwiązanie bardziej bezobsługowe i mniej awaryjne. Tak mi się w każdym razie wydaje.
No, chyba, że chcesz te 400AH. Takiego akumulatora nie znajdziesz raczej, więc nie ma wyboru, trzeba zamontować kilka.
Johny_Walker - 2016-01-05, 11:46
bercik napisał/a: | Mam taki dylemat z akumulatorem żelowym?
Kupić 100ah o wadze około 30kg czy 120ah ale o 10 kg cięższy
Zastanawiam się czy dla tych 20ah warto dociążyć kampera o 10 kg |
To proste. Na 90% weź mniejszy.
Jeżeli jednak podczas poprzednich podróży nie było tygodnia w którym prąd kończy się zbyt szybko, to weź większy.
Zasada Pareto - 80% efektu osiągamy ponosząc 20% nakładów.
toscaner - 2016-01-05, 11:58
Wojtek_i_Aga napisał/a: | toscaner napisał/a: | Gdzie tą komisję spotkałeś? Doradziliby i mi. |
Z całym szacunkiem ale sam o tym pisałeś że padł Ci jeden i rozwalał kolejne itp.
Czytam, czytam Twoje posty i coś tam pamiętam. Pisząc o "komisji" miałem na myśli głównie Kodera i Świstaka oraz Ciebie w dyskusji właśnie w Twoim temacie. |
Oczywiście to Twój wybór.
Ale widzisz, padł i rozładowywał, ale to było na własne życzenie, bo nie chciało mi się sprawdzić. A teraz sam sobie odpowiedz, czy spowodowało to, że przerwałem kamperowanie? Czy musiałem wydać 300 funtów na akumulatory od razu? Czy musiałem uzależnić się od prądu na kempingu do końca wakacji?
Jak widać NIE. To pewnie też doczytałeś.
Ze zdechłym 1 z 3 aku po kamperowaliśmy kolejne z 4-5 tygodni. Z jednym odpowiedz sobie sam co bym musiał zrobić.
Teraz na spokojnie zamówiłem kolejne nówki 3x 80Ah za ok 600zł, a nie za 300£ od razu (1800zł) 1200zł zostaje na pół miesiąca kamperowania w 2016.
Akumulatory do kampera to trochę jak światła w samochodzie. Można mieć jedną lampę i jak padnie żarówka, to wiemy od razu , ale stoimy w polu w nocy. Można mieć 2 lampy, może od razu nie zauważymy, że jedna padła, ale do domu dojedziemy.
Ja wolę 2 lampy, 2 akumulatory, gdy nie mam pod ręką polskiego sklepu.
*nie piszcie o zapasowej żarówce, bo zapasowego aku w bagażniku się nie wozi. A jakby ktoś woził to i tak na moje, bo wtedy ma dwa.
Powyższe rozważania nie mają sensu, gdy jedziemy na kemping, bo tam jest prąd i latarnie i można jechać w dzień.
koder - 2016-01-05, 13:00
toscaner napisał/a: | Można mieć 2 lampy, może od razu nie zauważymy, że jedna padła, ale do domu dojedziemy. |
A samochód ma po to cztery koła, że jak jedno złapie kapcia, to można dojechać? Trochę chybiona analogia, bo połączone akumulatory nie są niezależne. Jak w jednym się zewrze cela na przykład to rozładuje pozostałe do poziomu zasiarczenia i i tak wszystkie musisz wymienić. A więcej urządzeń to większe prawdopodobieństwo awarii. Co jest akceptowalne, oczywiście, ale w przypadku, gdy potrafisz sobie taką awarię wykryć i naprawić sam. Bo jak nie potrafisz, to masz to samo co w przypadku jednego aku, tylko szansa na awarię większa.
QED.
toscaner - 2016-01-05, 13:33
Jakby nie było lampy, koła. Olać, bo za chwilę dojdą wycieraczki itd.
Macie praktyczny przykład na mnie...
Czy ja przerwałem kamperowanie po już niemal słynnym padnięciu 1 z 3 aku?
Czy wydałem 300£ następnego dnia, bo zgasło?
Czy może na spokojnie po miesiącu zamówiłem sobie aku za 600zł?
Czy przez drobną awarię podziękowałem kamperowi i przeniosłem się do hotelu?
Czy przez te 4-5 tyg zamarzliśmy na północy Szkocji? Zniknąłem z CT? Nie miałem prądu na lapa, żeby z Wami pisać?
Mało tego, gdybym teraz ruszył dupę do Hiszpanii, to pewnie nie kupowałbym nowych aku, tylko uszkodzony wywalił i nadal kamperował tam pewnie do jesieni z tym co zostało.
I miałbym zapasu w wadze na ze 20l litrów hiszpańskiego wina.
Takie przemyślenia wynikające z praktyki. Ale nikogo już nie namawiam.
koder - 2016-01-05, 13:39
toscaner napisał/a: | Macie praktyczny przykład na mnie...
Czy ja przerwałem kamperowanie po już niemal słynnym padnięciu 1 z 3 aku? |
No ale jakby padł Ci jeden i byś miał jeden, to też mógłbyś sobie spokojnie to też byś tak mógł, ciągnąć go na końcówce pojemności i spokojnie sobie zamówić drugiego. A przypominam, że prawdopodobieństwo awarii jest 3x większe przy trzech akumulatorach.
toscaner - 2016-01-05, 14:25
koder napisał/a: | toscaner napisał/a: | Macie praktyczny przykład na mnie...
Czy ja przerwałem kamperowanie po już niemal słynnym padnięciu 1 z 3 aku? |
No ale jakby padł Ci jeden i byś miał jeden, to też mógłbyś sobie spokojnie to też byś tak mógł, ciągnąć go na końcówce pojemności i spokojnie sobie zamówić drugiego. A przypominam, że prawdopodobieństwo awarii jest 3x większe przy trzech akumulatorach. |
Czyli jeśli komuś padnie ten jedyny w ten sposób co podajesz, to też nie wykryje awarii nawet mając jeden. Czyli teoria o szybkim wykryciu awarii przez laika wzięła w łeb.
koder - 2016-01-05, 14:41
toscaner napisał/a: | Czyli teoria o szybkim wykryciu awarii przez laika wzięła w łeb. |
Ale hipoteza o trzykrotnie większym prawdopodobieństwie awarii już nie.
toscaner - 2016-01-05, 14:58
Hipotezy, statystyki mnie nie interesują.
Statystycznie mógłby mi paść ten jedyny. Jeżdżę 20 kilka lat, więc to statystyczne padnięcie aku wisiało nade mną od dawna.
Statystycznie też przebijam koło raz na 5 lat. Ostatnio w Falkirk, 2 mies temu. Czyli mogę wywalić zapas na 4 lata i 10 miesięcy.
28kg
Bronek - 2016-01-05, 15:01
Tu się tworzą pary.
CamperTeam , jak Biuro Matrymonialne.
Jedna para to Biorca z Januszem , atu widzę też zaiskrzyło.
toscaner - 2016-01-05, 15:16
Bronek, ale to nie ten dział. Coś z parami, co proponowałeś gdzieś tam, to chyba miałeś na myśli stworzenie nowej grupy. Tu dział techniczny.
Bronek - 2016-01-05, 15:38
toscaner napisał/a: | Bronek, ale to nie ten dział. Coś z parami, co proponowałeś gdzieś tam, to chyba miałeś na myśli stworzenie nowej grupy. Tu dział techniczny. |
Robicie to w tym dziale ...co by siè ukryć . Spór a la sikanie moich piesków ..
Którego na wierzchu.
A powiem , że obaj macie rację
Koder ze wzg. na statystykę
Ty z wzg. na funkcjonalność , o ile jesteś czujny i świadomy, oraz technicznie sprawny.
Opcja Kodera jest bardziej przejrzysta i optymalna dla kamperujących "normalnie" nie "ekstremalnie" jak Ty.
toscaner - 2016-01-05, 15:42
Ale my to wiemy, że obaj mamy rację. Różnica tylko w granicy, w którą stronę o te kilka cm.
Już gdzieś to widziałem.
To samo potwierdzam, że z tym jednym aku jest łatwiej zwykłemu użytkownikowi. Tyle, że ja dopowiadam, że wszystkiego można się nauczyć, zwłaszcza przez kogoś kto zbudował kampera. Takiej diagnozy też, to to 2 włączniki (bezpieczniki) i jeden woltomierz za 15 zł i dwie chwile między łykaniem piwa.
Wygodniej z jednym aku bo włącznik jeden a nie dwa. I tu jest ta granica.
Ja to nawet mam 4 włączniki.
Mirekl61 - 2016-01-05, 16:12
Jest jeszcze trzecia koncepcja 2 x 6V
toscaner - 2016-01-05, 16:44
No albo np. ze 150x3 albo inny układ w liion 3,7V 18650, ale trzeba by regulator wymienić.
Mocno rozważam nad nimi do Z2.
Waga ze 3x mniejsza niż ołowiu, od żelowych ze 4x mniej
Niech no tylko cena spadnie szybciej niż zacznę budowę.
Będzie zamiast 3 aku ze 450 aku, tyle, że zrobię w pakietach.
koder - 2016-01-05, 17:00
toscaner napisał/a: | No albo np. ze 150x3 albo inny układ w liion 3,7V 18650, ale trzeba by regulator wymienić.
Mocno rozważam nad nimi do Z2.
Waga ze 3x mniejsza niż ołowiu, od żelowych ze 4x mniej
Niech no tylko cena spadnie szybciej niż zacznę budowę.
|
Na 18650 też ostrzę zęby, ale nowe są dość drogie, a tanie to z demontażu. Cena powinna spaść, gdy fabryka Tesli zacznie poważną produkcję.
wlodo - 2016-01-05, 17:10
A takie coś by się nie nadało?
http://olx.pl/oferta/auku...html#3e2e65163a
toscaner - 2016-01-05, 17:15
Wielu ostrzy sobie ząbki. I pytanie, czy faktycznie spadnie cena. To by wiele zmieniło.
Zysk wagi i miejsca. Można by pakietami upychać zakątki i "doliny", albo w podłogę dać.
koder - 2016-01-05, 18:14
wlodo napisał/a: | A takie coś by się nie nadało? |
Ciekawe. Google mówi, że to kwasowe akumulatory głębokiego rozładowania, ten konkretny to 6V (więc potrzebujesz dwa). Jakby był nowy za 300zł to fajna cena. Ale to chyba używka (tego sprzedawcę z Koszęcina kojarzę z używanych/poekspozycyjnych solarów), więc bym nie brał, bo cholera wie w jakim stanie.
toscaner - 2016-01-05, 18:23
No i kształt mają do dupy, jeśli ktoś chce zamienić to co ma na takie. Z reguły mamy miejsce pod leżące poziomo.
Wg mnie za drogie jak na używki o nieznanej aktualnej pojemności. Na pewno im nie przybyło.
wlodo - 2016-01-05, 18:38
Przed chwilą dzwoniłem,twierdzi,że nowe.
Paneli,twierdzi,że przewalają tysiące używanych,różne moce i wymiary.
I z takiej oferty co by było warto do naszych busów?
kisielak - 2016-01-05, 18:39
koder napisał/a: | toscaner napisał/a: | Można mieć 2 lampy, może od razu nie zauważymy, że jedna padła, ale do domu dojedziemy. |
A samochód ma po to cztery koła, że jak jedno złapie kapcia, to można dojechać? Trochę chybiona analogia, bo połączone akumulatory nie są niezależne. Jak w jednym się zewrze cela na przykład to rozładuje pozostałe do poziomu zasiarczenia i i tak wszystkie musisz wymienić. A więcej urządzeń to większe prawdopodobieństwo awarii. Co jest akceptowalne, oczywiście, ale w przypadku, gdy potrafisz sobie taką awarię wykryć i naprawić sam. Bo jak nie potrafisz, to masz to samo co w przypadku jednego aku, tylko szansa na awarię większa.
QED. | starym citroenem DS-em dało się jechać na trzech kołach
Mandus - 2016-01-08, 18:35
Przeleciałem cały watek i nie mogę zajarzyć - na co Wam 400Ah czy tam 3x80Ah?
Toscaner - Wy chyba we dwoje kamperujecie? Chyba, że bardzo długo siedzicie w jednym miejscu i się nie przemieszczacie...
Nie jestem ekspertem w temacie, ale na pierwszym wypadzie w 4 osoby, kąpiele, ogrzewanie Truma non-stop, gdzie prąd cały czas potrzebny do dmuchawy, TV wieczorami chodził non stop i po 36 godzinach miałem na wskaźniku 11,9V i wskaźnik w % - 40% choć ten w % mało wydaje się miarodajny. Jeden akumulator pokładowy 100Ah żel AGM. No pogoda była ładna, mróz, ale słonecznie, więc solar 120W pracował to coś tam w dzień doładował... Ale po odpaleniu samochodu i przejechaniu 15 minut był prawie naładowany
Gdybyśmy oszczędzali, to mimo zimy to spokojnie 3 dni byśmy dali radę, a jakby było słońce, to kto wie, może dłużej, no ale gdyby nie było potrzebne ogrzewanie, to w ogóle problem znika (chyba) - więc pytam - po co więcej? Czegoś nie biorę pod uwagę? Oświećcie mnie
toscaner - 2016-01-08, 19:05
Mandus, lodówka kompresorowa, która chodzi na słoneczku od 1,5 roku. Webasto trochę więcej ciągnie niż truma z wentylatorkiem, bo ma u mnie 2 wentylatorki + pompa wody w piecu. Do tego mamy kamperowe wifi, włączone rzeczy, których normalnie nikt nie używa. A Kropka w kuchni używa całego AGD jak w domu, wiesz robot kuchenny na 230V, czasem elektryczna maszynka do mięsa, a w łazience suszarka do włosów taka z domu. No i 240Ah ok zimą, ale tak jak wyliczałem, gdy budowałem to to jest dla południu Europy. Tak jak obliczyłem tak się sprawdziło.
Na północy zimą z powodu braku słońca warunki się zmieniają.
Są też korzyści. Przy -6C (tyle najmniej nas spotkało) podłoga cieplutka i można na bosaka chodzić dosłownie w majtkach, gdy inni przy trumie albo siedzą w swetrach i kurtkach albo zmieniają butle co 2-3 dni, mamy wygodnie wifi, czyli kiedy by nie włączyć lapa, tableta itp, to jak w domu. Do tego jest drukarka na wyposażeniu złomka i wiele, wiele rzeczy, których nikt normalny w kamperze nie ma. Np. szlifierkę kątową Bosch.
Przydała się gdy musiałem wyciąć rurę od wydechu. Sam se wymieniłem w trasie.
Czyli zauważ prąd na chłodzenie lodówki, grzanie, laptopy, światła, kątówki, wiertarki ze ...słoneczka.
A dla odmiany gazu zużyłem niecałe 3 butle na rok kamperowania.
Podsumowując obliczyłem "elektrownię" pod kamperowanie zimą na południu Europy, no ale jest zima a my na północy Szkocji. Stąd te 400Ah.
Zerknij też w koszty naszego rocznego kamperowania. Przy ok. 6 mies grzania na rok, stycz - marzec w IT i pazdz. - grudzień w UK, to masz 180 dni grzania. Ile bym przez ten czas mając standardowego kampera z Trumą zużył butli z gazem? Dziś np. -2C
Zresztą zobacz ile C mamy i zużycie gazu na grzanie zero.
Oto mi w tym chodziło. Kamperowanie ma być ekonomiczne.
Zwłaszcza długoterminowe.
Mandus - 2016-01-08, 19:28
no tak, ta szlifierka Bosch... Ale kumam.
Z gazem masz rację - ja za te 5 dni zużyłem 2 butle po 10kg propanu, ale lodówka chodziła głównie na gaz (na postojach), ciepła woda - gaz, kuchenka - gaz, ogrzewanie - gaz. No ale było w nocy po -13 C. Czyli wniosek: w takich sytuacjach albo kilka akumulatorów, albo kilka butli z gazem
Czasem dopytuję, bo na razie jestem teoretykiem w temacie kamperowania i czasem coś przeczytam i mi to burzy moje idealne wyobrażenie I Czasem muszę weryfikować podejście do tematu...
toscaner - 2016-01-08, 19:32
No różnica tylko taka, że akumulatory doładuje ze słoneczka, albo podczas jazdy, bo i tak jadę, a butle się od słoneczka nie napełnią.
A gdy tak 12 mies. w roku, jak np. my, to się uzbiera.
Mandus - 2016-01-20, 13:26
Mam pytanie, żeby nowego tematu nie zakładać:
Mam solar fabrycznie zamontowany 120W elastyczny z regulatorem CPE 300 - wg opisu na nim to jest 17A - 300W. I pytanie - jaki duży solar mogę dokupić, żeby wpiąć się w ta instalację - innymi słowy, chcę dokupić jeszcze dodatkowy solar np. 120W, ale już nie chcę zmieniać i dokupywać regulatora - czy ten regulator ma zapas i w ogóle można do niego dołożyć cokolwiek? Prostym rozumowanie to wychodzi zapasu 180W, ale pewnie górka musi być, a watty i ampery też chyba liczyć trzeba inaczej...
krzlac - 2016-01-20, 13:58
Śmiało zakładaj do 300W, "górka" to była istotna jakbyś jeździł po równiku w pełnym słońcu. Ja mam 288W i więcej jak 16A na wskaźniku nie widziałem, a było to w czerwcu, w południe, przy bezchmurnym niebie i w szczerym polu. To warunki idealne, zwykle jest gorzej. Poza tym regulator ma pewnie odpowiedni bezpiecznik.
mrsulki - 2016-01-28, 19:23
Właśnie dziś kurier przywiózł: solar 200W/24V, regulator Tracer 2210RN, sterownik MT-5 i kilka drobiazgów w super cenie dzięki Bartkowi z LEDATS szczerze polecam kontakt: bartek@ats.pl. Teraz aby do wiosny i montaż nie mogę się doczekać
willi7 - 2016-01-28, 21:58
mrsulki napisał/a: | Właśnie dziś kurier przywiózł: solar 200W/24V, regulator Tracer 2210RN, sterownik MT-5 i kilka drobiazgów w super cenie dzięki Bartkowi z LEDATS szczerze polecam kontakt: bartek@ats.pl. Teraz aby do wiosny i montaż nie mogę się doczekać |
gratulacje, daj znać jak zamontujesz jak się sprawuje
Johny_Walker - 2016-01-29, 13:34
Po co czekać do wiosny? Podłącz na teraz i zobacz jak się sprawuje. Do powyższego zestawu potrzebujesz dowolny akumulator 12V. Np. taki mały żelowy. No i trochę kabli.
mrsulki - 2016-01-29, 14:05
Johny_Walker napisał/a: |
Po co czekać do wiosny? Podłącz na teraz i zobacz jak się sprawuje |
Tylko trzeba do tego sporo miejsca, sam panel to prawie jak drzwi domowe a aku i tak muszę kupić bo stary pewnie ze 30% pojemności ma.
szoł - 2016-02-06, 23:44
Hej mam pytanie do znawców tematu
zapodałem sobie taki oto panel słoneczny , CanadianSolar model cs5A-185w
o parametrach Pmax 185w, Vmp 36,4v , lmp 5,9A
i teraz niewiem, jaki regulator i jakie acu do niego dobrać
toscaner - 2016-02-07, 00:56
szoł napisał/a: | Hej mam pytanie do znawców tematu
zapodałem sobie taki oto panel słoneczny , CanadianSolar model cs5A-185w
o parametrach Pmax 185w, Vmp 36,4v , lmp 5,9A
i teraz niewiem, jaki regulator i jakie acu do niego dobrać |
Jeśli do aku 12V to tylko MPPT, PWM zbije napięcie i w najlepszej opcji będzie ten prąd, co daje panel. MPPT przerobi prąd zmniejszając napięcie. Czyli obrazowo zamiast niecałych 6A będziesz miał np 10A.
Tylko nie kupuj tego taniego MPPT, który ja kiedyś miałem (fotki w relacji), bo to oszukany szmelc. Ja bym proponował Tracer 20A do tego co masz.
mrsulki - 2016-02-07, 07:50
Dokładnie tak jak pisze toscaner, symbol regulatora: Tracer 2210RN, sterownik MT-5. Co do aku to przy tej mocy solara proponowałbym 100Ah typ: głębokiego rozładowania np: PowerBull Bannera lub droższe żelowe. Nie ma znaczenia jakie aku wybierzesz regulator ma różne ustawienia typu.
szoł - 2016-02-07, 10:20
Dzięki wielkie za odzew pozdrawiam
andi at - 2016-02-07, 10:49
Jeśli do aku 12V to tylko MPPT http://www.ledats.pl/pl/m...v-20a-mppt.html
Czy są takie do ładowania 2 aku (zabudowa i rozruchowy ) Potrzebny teraz do lądowania zima
Jeżeli jest to poproszę o stronkę
Obecnie zabudowa jest naładowana ,a mam problem z rozruchowym
Znalazłem coś takiego http://www.ledats.pl/pl/p...2v-24v-20a.html ale on nie jest MPPT
krzlac - 2016-02-07, 11:04
Oczywiście, że tak. Np. seria MT lub MT MPP firmy Buttner Elektronik. Mam MT 350 PP z wyświetlaczem Solar Fernanzeige LCD II i jestem zadowolony. Ładuje oba aku, pokazuje napięcie, natężenie, licznik Ah i Wh
krzlac - 2016-02-07, 11:20
Kupiłem w niemieckim sklepie internetowym Camping-Kaufhaus.com. W Polsce myślę, że sprzedaje je i montuje firma EBAC
mrsulki - 2016-02-07, 12:25
Jeśli z Ledats to proponuję kontakt z Bartkiem 609 220 575 nie dość że załatwi taniej to jeszcze doradzi.
toscaner - 2016-02-07, 12:47
Krzlac, te Tracery tez pokazują KWh Ah itd.
Fakt taki, że każdy markowy będzie dobry, a chodziło mi o to żeby nie wdepnąć w gówno i nie kupować tych pseudo MPPT w tej obudowie, bo to nie jest mppt:
I nie kupuj drogiego żelowego akumulatora. One nie nadają się do kamperów. Regulator ok, ustawisz na żelowe, ładowarkę też, a odpalasz silnik i alternator ma w dupie, że masz żelowy i wali pełnym prądem i napięciem jak do kwasiaka. Widziałem wiele spuchniętych żelowych, bo są ładowane przez tylko przekaźnik. I tu mówię o firmowych kamperach. No ale to Twoja kasa.
Tylko AGM albo najzwyklejszy tani kwasiak.
RVrider - 2016-02-07, 14:15
Mam pytanko do znawców tematu.Czy mając aku 12V i regulator mppt 12/24V mogę zastosować panele 24V czy panele muszą być też 12V ?Pytam bo zauważyłem że te 24V są tańsze i przy tych samych rozmiarach mają większą moc.
toscaner - 2016-02-07, 14:23
Nie tylko można, ale nawet lepiej. Do tego tracera można panele do 100 czy 150V dać, a on przerobi to najlepiej jak się da. Ja żałuję, że mam tylko 24V teraz. Brałbym 2 x 24V w szereg, no ale mam 2 szt po 12V. Też dałem w szereg czyli 24V. Testowałem i lepiej wypada niż gdy były równolegle.
A były równolegle, bo ten gówniany pseudo MPPT tylko obniżał napięcie.
Teraz bym montował 2 albo 3 szt w szeregu po 24V, co teoretycznie dawałoby 48V albo 72V i Tracer sobie z tym poradzi.
Andrut - 2016-02-07, 17:15
Czytam i czytam wątek z zainteresowaniem i... zgłupiałem. Po przewertowaniu wcześniej naszego forum i kilku niemieckich zakupiłem taki zestaw:
Panel - http://www.4sun.eu/pl/p/P...0W-Prestige/340
Regulator ls1024b z wyświetlaczem MT50 - http://www.modernhome.pl/...SWIETLACZ-.html
Jak czytam Wasze posty to dochodzę do wniosku, że lepiej było MPPT?
Aku mam AGM 75AH - docelowo zmienię na AGM 100AH.
Czy możecie powiedzieć czy zestaw jest ok czy wymienić regulator na MPPT? Czy dużo to w moim wypadku zmieni? Wszystko już mam zainstalowane, ale jeśli różnica duża mogę zamienić...
Dzięki za podpowiedzieć
koder - 2016-02-07, 17:21
Andrut napisał/a: | Czy możecie powiedzieć czy zestaw jest ok czy wymienić regulator na MPPT? |
Da radę. Kluczowym parametrem do wybóru MPPT/PWM jest: Napięcie mocy Max: Vmp [V], u Ciebie 17,5V. Gdy oscyluje w zakresie 15-20V to można myśleć o PWM, powyżej tylko MPPT. MPPT by wyciągnął z tego panelu pewnie 10-30% więcej prądu, ale to możn a przeżyć. Przy panelu z Vmp rzędu 36V traci się 50-80%.
Andrut - 2016-02-07, 17:28
Uff...
Czyli zestaw ok i nie trzeba nic kombinować?
To mam jeszcze pytanie - mam podłączony panel, akumulator - wolne natomiast ostatnie dwa piny na odbiorniki. Wyświetlacz ma dużo funkcji i pokazuje także zużycie odbiornika.
Regulator jest podłączony bezpośrednio do aku. Czy można go podpiąć tak by pokazywał też aktualne zużycie? Do energobloku czy nie? Czy w przypadku kampera zapomnieć o tej funkcji?
koder - 2016-02-07, 17:34
A to zależy, czy maksymalny pobór prądu nie przekracza zdolności regulatora. Jeżeli nie, to można spokojnie tam podpiąć odbiorniki. Takie rzeczy jak przetwornica należy jednak podpinać bezpośrednio, bo może bardzo duży prąd pobierać i nam się regulator po prostu spali. Oczywiście w zależności od mocy przetwornicy.
Bronek - 2016-02-07, 17:36
Do pinów odbiornika możesz sobie gniazdko podłączyć . Możesz zaprogramować , by pojawiał się na nim prąd o zadanej m/w porze lub ręcznie. Np oświetlenie zew. dodatkowe itd.
Tam nie ustawia się czasu sensu stricte , a opóźnienie po zmierzchu itd. lub wyłączenie o świcie. Kilkanaście możliwości . Mam inny ale podobny
Ja mam gniazdka zapalniczki w tym ładowarki usb. Załączane ręcznie na tym panelu.
Zostaw tak jak jest. Tylko ustaw pojemność i typ akumulatora, o ile jest taka możliwość.
W instrukcji regulatora jest pewnie max. obciążenie na co zwrócił uwagę Koder
Wracając do regulatora , jestem za MPPT i to 20A na wszelki wypadek rozbudowy.
Toscaner podał typ.
toscaner - 2016-02-07, 18:26
Zasada, dla potomnych, jest prosta. Jeśli aku 12V i panel 12V, to czy PWM czy MPPT, to wielkiej różnicy w praktyce nie będzie. No chyba, że mamy dwa panele 12V, to można się zastanawiać. W 99% przypadków z tylko jednym panelem 12V brałbym tańszy PWM.
Czyli zestaw, który kupiłeś będzie dobry. Chyba, że planujesz dokupić kiedyś drugi taki sam panel. Ale zawsze regulator można wymienić, ja wymieniłem po roku od zamontowania.
Jeśli natomiast chcemy wycisnąć więcej nawet przy gorszej pogodzie, to dobrze to wcześniej zaplanować i dobrać panele na wyższe napięcie + MPPT. W praktyce wygląda to tak, gdy miałem panele 12V równolegle i PWM (oszukany MPPT, więc szeregowo byłem w plecy w ilości Amper), to latem o np. 7 rano było 0,1A, a po wymianie na MPPT Tracer dałem panele w szereg i przy napięciu 24V o tej samej godzinie to już było np. 2A. Ten sam efekt wieczorem, gdy słońce zachodziło. Przed wymianą kończyło się ładowanie ok. 19-20 latem, no chyba, że panele podniosłem do zachodu, a po wymianie na Tracera i 24V ładowanie przedłużyło się o ok. 1-2 godziny. Rano + wieczór to ok 3-4 h dodatkowego ładowania. Nie na max, ale zawsze kilka AH do przodu.
W środku dnia nie było różnicy. Z reguły oba zestawy dawały bardzo podobny prąd.
I jeszcze ciekawostka.
Najwięcej widziałem na panelu ponad 17A na moim zestawie, a 16 ileś Amper udało mi się złapać fotką. Gdzieś mam. To było jakoś w maju 2014, czyli nie latem. Wiosną w ogóle panele dawały więcej prądu. Z reguły 12-16A. Słońce już było wysoko, ale jeszcze nie przegrzewało paneli.
Latem nigdy nie widziałem 16A.
Mam nadzieję, że te informacje komuś się przydadzą przy projektowaniu co kupić.
toscaner - 2016-02-07, 18:35
Andrut napisał/a: | wolne natomiast ostatnie dwa piny na odbiorniki. Wyświetlacz ma dużo funkcji i pokazuje także zużycie odbiornika.
Regulator jest podłączony bezpośrednio do aku. Czy można go podpiąć tak by pokazywał też aktualne zużycie? Do energobloku czy nie? Czy w przypadku kampera zapomnieć o tej funkcji? |
Na piny odbiornika teoretycznie mógłbyś podłączyć wszystkie odbiorniki w kamperze, albo większość, ale niewiele Ci to da z prostej przyczyny. Masz gotowego kampera, w którym masz energoblok z już zrobioną całą instalacją i zabezpieczeniem przed rozładowaniem aku. Jedyny zysk, to to, że widziałbyś ile prądu ciągną odbiorniki.
Wg mnie bez sensu ingerować w instalację oryginalną kampera i zrób jak pisze Bronek. Na wyjście na te 2 piny podłącz sobie jakieś odbiorniki, które chciałbyś aby się wyłączało np. wg zaprogramowania. Np. jakieś gniazdka, ładowarki, telewizor, czy oświetlenie pod markizą o którym często się zapomina. Wtedy na regulatorze programujesz np. 5 godzin i imprezujecie, idziecie spać, Światła się wyłączą, a nie będzie świeciło całą noc i żarło aku.
Reszta instalacji kampera pozostanie oryginalna. Ja bym tak zrobił i tak robiłem, gdy komuś montowałem panele itd.
Co innego gdy nie ma energobloku i instalację projektuje się od zera. Tu bym użył większego regulatora i nim sterował odbiornikami.
Bronek - 2016-02-07, 18:42
To nawet fajne , bo pożądny regulator się uczy ....
Tracer na pewno .
I jak tylko pojawi się ładowanie , cayli solarek załapie światło rozłącza zasilanie
Podobnie załączy gdy słoneczko zajdzie , instrukcja to wyjaśnia.
Nie pamiętam dokładnie , ale coś w tym guście. 17 programów n17 to ręczne sterowanie tym wyjściem.
To taki bonus.
Regulatory przecież nie tylko do kampera , ale i do domu i sterować mogą oświetleniem ogrodu , pompą fontanny itp ! Gdy odwrócimy role załączanie w dzień .....itd.
Ale to zabawa, dla zabawy.
Andrut - 2016-02-07, 20:51
toscaner napisał/a: | Andrut napisał/a: | wolne natomiast ostatnie dwa piny na odbiorniki. Wyświetlacz ma dużo funkcji i pokazuje także zużycie odbiornika.
Regulator jest podłączony bezpośrednio do aku. Czy można go podpiąć tak by pokazywał też aktualne zużycie? Do energobloku czy nie? Czy w przypadku kampera zapomnieć o tej funkcji? |
Na piny odbiornika teoretycznie mógłbyś podłączyć wszystkie odbiorniki w kamperze, albo większość, ale niewiele Ci to da z prostej przyczyny. Masz gotowego kampera, w którym masz energoblok z już zrobioną całą instalacją i zabezpieczeniem przed rozładowaniem aku. Jedyny zysk, to to, że widziałbyś ile prądu ciągną odbiorniki.
Wg mnie bez sensu ingerować w instalację oryginalną kampera i zrób jak pisze Bronek. Na wyjście na te 2 piny podłącz sobie jakieś odbiorniki, które chciałbyś aby się wyłączało np. wg zaprogramowania. Np. jakieś gniazdka, ładowarki, telewizor, czy oświetlenie pod markizą o którym często się zapomina. Wtedy na regulatorze programujesz np. 5 godzin i imprezujecie, idziecie spać, Światła się wyłączą, a nie będzie świeciło całą noc i żarło aku.
Reszta instalacji kampera pozostanie oryginalna. Ja bym tak zrobił i tak robiłem, gdy komuś montowałem panele itd.
Co innego gdy nie ma energobloku i instalację projektuje się od zera. Tu bym użył większego regulatora i nim sterował odbiornikami. |
Toscaner - piwko za dokładne wytłumaczenie O to chodziło
jedrek49 - 2016-02-08, 11:20
witam
Chce kupic panel sloneczny ok 100W.W obecnej chwili mam na kamperku panel stary/nie wiem jaka moc/ i daje mi w lecie przy pelnym sloncu ok 5,5A,chce zwiekszyc prad ladowania i kupic nastepny panel mam regulator 20A
prosze o informacje jaki i gdzie kupic panel w dobrej cenie,moze ktos ostatnio kupowali poleci mi firme
dziekuje
jedrek49
mrsulki - 2016-02-08, 13:20
jedrek49 napisał/a: | prosze o informacje jaki i gdzie kupic panel w dobrej cenie,moze ktos ostatnio kupowali poleci mi firme |
Starszy poświęcić chwilę i przejrzeć kilka postów wyżej.
zbychu - 2016-02-08, 13:32
Ja tydzień temu kupowałem w Moderhome dwa panele 100W elastyczne i regulator 30A , na hasło camperteam dostałem kilka % upustu http://www.modernhome.pl/...H-Flex-293.html
vwyogi - 2016-02-08, 14:47
A czy jest w PL firma która zrobi panel elastyczny na wymiar?
Przez okienka , wywiewy, szyberdachy , krzywizny dachu mam mało miejsca i ze standardowych to moze bym wcisnał z 75W , ale jakbym miał panle wąski dłuuugi to może by weszło z 2 razy tyle.
Bronek - 2016-02-08, 15:00
Jest i tu gdzieś pisaliśmy..
Wystarcz pogoglować
Np.
Sprawdź http://www.4sun.eu/pl/p/P...-dedykowany/408
vIrek - 2016-02-08, 16:58
X-disc robi, wychodzi ok. 20% drożej od typowych. Jak wyślesz rysunek to Ci wycenią co się zmieści i za ile.
http://www.xdisc-panele.p...uly-elastyczne/
krzlac - 2016-02-08, 19:05
Potwierdzam, tak zrobiłem i zmieściłem 288W na moją blasznkę.
vwyogi - 2016-02-08, 23:32
Krzlac długi czas oczekiwania?
Robią różne warianty prostokąta czy może tez w kształcie litery "U" lub "L" ?
krzlac - 2016-02-10, 18:14
Ja zamawiałem prostokąty, czekałem 2 tygodnie. Dzwoń lub pisz do Pani Marty - tel. 603 303 003, email: msk@x-disc.pl.
ArekK - 2016-02-10, 18:32
vwyogi mozesz tez sie sam pobawic jak masz troche umiejetnosci manualnych - to troche lutowania + pomysl na obudowe ale sporo jest w sieci.
Skladasz na przyklad z celli 15x15 cm i robisz ksztalt jaki chcesz.
vwyogi - 2016-02-10, 18:55
ArekK napisał/a: | vwyogi mozesz tez sie sam pobawic jak masz troche umiejetnosci manualnych - to troche lutowania + pomysl na obudowe ale sporo jest w sieci.
Skladasz na przyklad z celli 15x15 cm i robisz ksztalt jaki chcesz. |
Jakieś umiejętności mam ale wolałbym taki elastyczny w jednym kawałku w kształcie litery L lub U . Teraz na T4 mam elastyczny 100W ido tego aku zapasowe 80Ah i trochę mało ale to bardziej wina aku a w Sprinterze aku zabudowy mam 160Ah i więcej odbiorników niż w T4 więc chce panel upchac największy jaki się da. Problem jest taki ze dach mam krzywy i do tego 3 okna + wywietrznik z kuchni.
Krzalc dzieki za namiary, skorzystam na pewno tylko muszę auto spod pokrowca wygrzebać żeby dobrze dach zwymiarować.
joko - 2016-02-11, 12:23
Mam dostarczyć dokładne rysunki z wymiarami do X-Disc i zrobią mi elementy które szczelnie pokryją cały dach . Moduły solarne nie będą dokładnie w każdym miejscu , bo nie jest to wskazane. W niektórych miejscach będzie tylko sam zalaminowany podkład , ale chodzi mi o to aby pokrycie dachu było kompletne, gdyż poza samą funkcją solara, chcę aby było to zabezpieczeniem dachu przed degradacją laminatu pod wpływem UV i częściowo również działało jako ochrona antygradowa , lepsza izolacja termiczna i wygłuszenie na deszcz.
Dodatkowo jak będzie to na szczelnie połączone to i woda nie będzie stała między modułami.
Z tej powierzchni na której chcę aby były ogniwa, wychodzi mi jakieś 700-800W. Zobaczymy jak to wyjdzie.
Bronek - 2016-02-11, 12:29
U lala.
Kurcze w razie ......no wiesz , tego np. co spotkało JW, będzie robota z usuwaniem.
Pomysł ciekawy. Ale po co.
Dodasz kupę kg. Jak to zacznie inaczej pracować .
Grad ? O ile będzie taki co by miał uszkodzić dach to rozwali te panele
Ja bym poczekał na w/w grad i jak mi zniszczy dach , to wtedy pokrył bym go panelami jako spisób na remont
Ake kto......zabroni. No osiągasz zenit kombinacji .
Czuję , że nadchdzi czas zmiany
krzlac - 2016-02-11, 12:37
joko napisał/a: | Z tej powierzchni na której chcę aby były ogniwa, wychodzi mi jakieś 700-800W. |
Czuję, że jak włączysz jeszcze agregat to będziesz sprzedawał prąd. Pamiętaj o akcyzie!
toscaner - 2016-02-11, 13:32
Trzymam kciuki, bo ja w Z2 też planuję z 500-700W. Przydałoby się teraz w Szkocji tyle, bo 260W tutaj to mało. Mocy nigdy za wiele, gdy jeździ się cały rok i nie tylko na południe Europy.
Ah przy tylu panelach nie planujesz zwiększyć?
docent1773 - 2016-02-11, 13:55
joko napisał/a: | Mam dostarczyć dokładne rysunki z wymiarami do X-Disc i zrobią mi elementy które szczelnie pokryją cały dach . Moduły solarne nie będą dokładnie w każdym miejscu , bo nie jest to wskazane. W niektórych miejscach będzie tylko sam zalaminowany podkład , ale chodzi mi o to aby pokrycie dachu było kompletne, gdyż poza samą funkcją solara, chcę aby było to zabezpieczeniem dachu przed degradacją laminatu pod wpływem UV i częściowo również działało jako ochrona antygradowa , lepsza izolacja termiczna i wygłuszenie na deszcz.
Dodatkowo jak będzie to na szczelnie połączone to i woda nie będzie stała między modułami.
Z tej powierzchni na której chcę aby były ogniwa, wychodzi mi jakieś 700-800W. Zobaczymy jak to wyjdzie. |
Zwróć uwagę jeszcze na sztywność dachu i na to że on pracuje i usztywnia całość. Co do gradu to jeśli miałby lecieć taki, który uszkodzi Ci dach, to panele też go nie przetrzymają:)
Niemniej jednak pomysł ciekawy:)
Cytat: | Czuję, że jak włączysz jeszcze agregat to będziesz sprzedawał prąd. Pamiętaj o akcyzie! |
Akcyzy nie potrzeba nawet już:)
Johny_Walker - 2016-02-11, 14:19
Nie rozumiem sensu paneli 700 i więcej W. Na zimę w pochmurny dzień produkcja będzie bliska zeru. W lato będzie nadmiar energii, ale za mało do uruchomienia klimy w nocy, kiedy jest najbardziej potrzebna. W dzień będzie można klimę okresowo uruchomić, ale ja wolę leżak w cieniu, pluskanie w wodzie lub zwiedzanie zamiast siedzenie w kamperze.
Pokrycie całego dachu to kilkadziesiąt (100?) kg w najgorszym położeniu względem środka ciężkości.. Taki kamper bez klimy będzie miał wyższą temperaturę latem wewnątrz, niż bez paneli. Kiedy dotykając sufitu wierzchem dłoni sprawdzam temperaturę pod panelem i tam gdzie go nie ma, to różnica jest wyraźnie zauważalna.
Gradobicie np. w moim przypadku to także rozbicie okienek dachowych i kilkanaście tys. strat. Samo zabezpieczenie dachu uważam za drugorzędne, bo wgniotów na nim nie widać i mają znaczenie wyłącznie estetyczne.
toscaner - 2016-02-11, 14:47
W ogóle mieć kampera jest bez sensu. 99,9% ludzi, których się zapyta na ulicy tak zapewne powie.
Bronek - 2016-02-11, 14:52
Pomalutku.......pomalutku....wzorem roweu Joko.......
No skoro BMW może , Tesla też , to kto zabroni Joko kamperem wjechać bezszelestnie do centrum miasta
vwyogi - 2016-02-11, 15:56
Johny_Walker napisał/a: | N
Pokrycie całego dachu to kilkadziesiąt (100?) kg w najgorszym położeniu względem środka ciężkości.. |
mój jeden panel elastyczny o mocy 100W to mniej niż 2kg, liczac proporcjonalnie to waga paneli nie powinna przekroczyć 20kg z klejem.
koder - 2016-02-11, 17:13
Bronek napisał/a: | Dodasz kupę kg. |
Sądzę, że wyjdzie lżej, niż mój szklany 210W.
joko napisał/a: | Zobaczymy jak to wyjdzie. |
Podzielisz się ceną takiej zabawy? Johny_Walker napisał/a: | Pokrycie całego dachu to kilkadziesiąt (100?) kg w najgorszym położeniu względem środka ciężkości. |
Jeśli panel 144W waży 2,6kg, to 800W powinno się w 15kg zmieścić. Kogo jak kogo, ale Ciebie - jako posiadacza tego modelu - nie podejrzewałem o podejrzewanie go o masę 18kg/sztuka.
toscaner napisał/a: | W ogóle mieć kampera jest bez sensu. 99,9% ludzi, których się zapyta na ulicy tak zapewne powie. |
Z ust mi to wyjąłeś, to bardzo niehigieniczne
Bronek - 2016-02-11, 18:18
Z tą kupą ?' To jednak trochę bedzie , lecz mniejsza z tym .
Sam kładlem dwie setki elastyczne to wiem , iż to mała kupa.
Jednak gdy to ma pokryć cały dach , to już się uzbiera.
Znając z dotychczasowych poczynań Joko , to pewnie technologię kładzenia "dachu solarnego " rozpracował.
Ja kibicuję wszelkim nieszablonowym rozwiązaniom.
A co do energii , lepiej mieć więcej jak mniej. Wagi doda pewnie większy (e) akumulatory.
Chyba , że bardziej chodzi o szybkość i sprawność ładowania niż pojemność.?
koder - 2016-02-11, 18:21
Bronek napisał/a: | A co do energii , lepiej mieć więcej jak mniej. Wagi doda pewnie większy (e) akumulatory. |
Szczerze powiedziawszy, podejrzewam Joko o li-ion, z rowerami w końcu przetarł szlak.
Bronek - 2016-02-11, 18:29
Bardziej chyba odmianę niewybuchową i trwalszą
LifePO4
Są gotowce, są moduły, jest balanser .
Lub wszystko do samodzielnego składania
I racja przetarł szlak.
I dzięki Jego relacji mam elektryki i jestem zadowolony. Kto by przypuszczał
Fux - 2016-02-11, 19:38
koder, tak z ciekawości zapytam.
Zakładamy, że DMC nie jest problemem.
Ile akumulatorów byłoby potrzebnych na to, aby np. móc używać klimatyzację części mieszkalnej przez całą noc.
Jesteśmy np. w Cro czy Grecji, temp. w nocy koło 30 st., na zewnątrz, niczym dziwnym nie jest.
Schładzamy wew. do np. 24-25 st. C.
W dzień uzupełniamy naładowanie solarem/słupkiem/silnikiem/agregatem.
koder - 2016-02-11, 19:44
Fux napisał/a: | Ile akumulatorów byłoby potrzebnych na to, aby np. móc używać klimatyzację części mieszkalnej przez całą noc. |
To nie jest proste do oszacowania, ale spróbuję. Taka "w miarę mała" klimatyzacja pobiera w czasie pracy ~900W. Założymy czas pracy 12h, bo trzeba też przecież schłodzić przed nocą. To daje ~10kWh, lub 900Ah.
Bronek - 2016-02-11, 20:01
Mój maluch o taki jak na poniższej aukcji bierze ok 400 w .(kupiony taniej)
Jak bierze i kosztuje, tak chłodzi niemniej wystarczajaco, by było lepiej i dało się przeżyć
http://allegro.pl/klimaty...5973301661.html
Ale i tak na samym akumulatorze 140ah przez przetwornicę ok20- 25 min pracując na średnim biegu pociagneła, nim alarm sie włączył.
Z każdym rokiem użytkowamia akumulatora, będzie pewnie gorzej
Tylko solar w słońcu pozwala na kilkugodzinną pracę bez sieci 230v
Fux - 2016-02-11, 20:02
Tzn., że potrzeba np. 10 akumulatorów po 150 amperogodzin każdy, czy jeszcze za mało?
Np. taki
http://www.sklep.orvaldi....-Life-10l-.html
Masa 10 szt. prawie 0,5 t.
krzlac - 2016-02-11, 20:15
koder napisał/a: | To daje ~10kWh, lub 900Ah. |
Za mały dach, braknie dnia by baterie naładować na nocne chłodzenie Jeszcze trochę i będą (a może już są) superelastyczne panele solarne. Wtedy takiego na markizę, a i moc będzie można regulować korbą.
Bronek - 2016-02-11, 20:32
Olga Malinkiewicz i perowskity. Wszystko w temacie...
Perowskity można nałożyć nie tylko na dachy i ściany domów czy karoserie samochodów. Mogą być dość przezroczyste, więc z łatwością zastąpią okna w biurowcach. Nawet zwykła kurtka zimowa może dzięki nim łapać energię słoneczną i przetwarzać ją na prąd.
Ideologicznie przeciwna poprzedniej władzy Agencja wylała żale nota bene słuszne
Cytat: | Sukces Olgi Malinkiewicz obnaża zarazem niewydolność polskiego systemu szkolnictwa do odkrywania i rozwijania prawdziwych talentów. Utalentowana fizyk musiała wyjechać na Zachód, by dokonać tak ważnego odkrycia. |
toscaner - 2016-02-11, 20:36
Moc regulowana korbą to będzie hit sezonu.
Ja bym szedł w kampera z lepszą izolacją i klima nie musiałaby pracować całą noc, a jedynie kilka razy cyklami. Przed spaniem wspomóc schłodzenie budki silnikową i jednocześnie podpompować akumulatory. Reszta to bardzo zależna od tego o ile trzeba schłodzić (tu każdy ma swój poziom komfortu), izolacji i tego jak bardzo gorąco jest nadal na zewnątrz.
Kiedyś to liczyłem z moją izolacją i "bronko-klimą" przy +35C na zewn w nocy i moją lubianą +28C wewn, ale nie pamiętam ile aku. Jak znajdę, to wrzucę. Na pewno moje 240Ah to było za mało. To pamiętam.
W drugą stronę, na utrzymanie różnicy o ok. 18C (między zewn. a wewn.) potrzeba u mnie 400W. Gdyby klima 400W mocy chłodniczej pracowała cały czas, to jak pamiętam miałbym w drugą stronę też tą różnicę. Czyli przy +35C na zewn. teoretycznie z +17 wewnątrz. Jeśli dobrze to pamiętam.
A to by znaczyło, że jeśli chciałbym nie marznąć +17C, to wystarczy jeszcze mniej W, albo większa klima i będzie się włączała i wyłączała kilka razy. Nie wypadało to źle, ale izolacja ma tu duże znaczenie.
Mam nadzieję, że się nie dupnąłem w oszacowaniach.
krzlac - 2016-02-20, 15:48
TU pokazano sposób jak zarobić panelem solarnym. Wystraczyć zaparkować kampera pod domem, podłączyć solar do instalacji domowej i kasa płynie do naszej kieszeni .
Fux - 2016-02-20, 17:06
Ale komentarze czytałeś...
joko - 2016-02-21, 11:40
Sprawa z tymi panelami robionymi na wymiar wygląda następująco:
Cena orientacyjna to około + 20% do ceny za standardowe o określonej mocy.
Do wyceny szczegółowej muszę dostarczyć dokładne rysunki , a to pewnie chwilę potrwa bo muszę sobie to dobrze przemyśleć i pomierzyć.
Nie będę się silił aby wykorzystać dokładnie każdy kawałek dachu na ułożenie komórek, tym bardziej że muszą być w grupach o określonej ilości, natomiast poszczególne moduły, ułożone jak puzzle muszą zakrywać całą powierzchnię .
W praktyce będzie to wyglądało tak że poszczególne panele będą miały komórki ułożone standardowo, ale będą miały szersze brzegi wykonane tylko z zalaminowanego materiału podkładowego o nie regularnych kształtach. Dzięki temu będą dopsaowane do kształtu okien i osprzętu na dachu, oraz wzajemnie do siebie. Po tym wolnych od komórek obszarach będą prowadzone tylko połączenia elektryczne, natomiast moduły między sobą będa łączone na takie złacza wsuwane jedno w drugie, a dzięki temu nie będzie na dachu żadnych przewodów .
Na załaczonym rysunku widać jak to rozplanowałem . Gdybym użył całej powierzchni dachu to był by to 1kW, a w takim rozwiązaniu wychodzi mi 700W (4x150 + 100).
Ten obszar z przodu po prawej , który na rysunku jest wolny, w rzeczywistości zajmuje antena Sat. Myślałem jeszcze nad założeniem solarów na zabudowie nad kabiną, ale ze względu na dużą krzywiznę i ułożenie pod kątem, myślę że nie ma to sensu.
Co do wagi, to całość wyjdzie porównywalnie z wagą panelu szklanego jaki mam obecnie na dachu więc tematu nie ma.
Jeżeli chodzi o odporność na grad to oczywiście nie jest to dla mnie sprawa priorytetowa , zresztą jak słusznie zauwazył JW są jeszcze okna, i osprzęt , których uszkodzenie i tak wygeneruje straty. Od uszkodzeń tego typu jest ubezpieczenie.
Głównymi celami jakie chcę osiągnąć w ten sposób , są :
1. zestaw solarny o większej mocy,
2. ochrona laminowanej powierzchni dachu głównie przed UV
3. Wygłuszenie dachu (hałas przy deszczu)
4. Estetyka i innowacja
Sprawy takie jak sensowność posiadania 700W z solarów, stosunek kosztów wykonania do osiągniętego zysku i temu podobne , pozostawiam marudom , którzy nie potrafią tego pojąć i ogarnąć. Ja sobie tym głowy nie zawracam
Od jakiegoś czasu miałem w planach dwie modyfikacje w kamperku.
Pierwsza to wymiana solarów na mocniejsze - aktualnie używam szklanych, które są słabe i ciężkie
Druga to oklejenie dachu - całego kampera mam oklejonego srebrną folią samochodową w kolorze lakieru na kabinie, Jedynym miejscem nie oklejonym pozostał dach, którego laminat jest najbardziej narażony na degradację pod wpływem UV i innych warunków atmosferycznych.
To rozwiązanie w sposób ciekawy i porządny załatwia i jedno i drugie.
To na razie tyle. Jeżeli chodzi o akumulatory LiFePO4 i klimę która będzie działała z tych akumulatorów całą noc , a w dzień z solarów , to mam na to mocno zaawansowaną koncepcję , ale o tym kiedy indziej
koder - 2016-02-24, 11:39
Agregat wydzielono do własnego tematu
wlodo - 2016-02-26, 22:30
Panele są produkowane z różnymi napięciami np:9,18.24,37,nawet 242v.
W jaki celować przy zakupie?
Jeżeli MPPT daje zysk z wyższego napięcia,to z jakiego najlepiej?
koder - 2016-02-26, 22:36
Jeżeli MPPT, to im więcej tym lepiej - ale poniżej maksymalnego napięcia regulatora. Dla popularnych Tracerów to będzie 100V.
mrsulki - 2016-02-26, 22:36
Najlepiej
Johny_Walker - 2016-02-27, 07:53
Albo i mniej. Panele najkorzystniej jest łączyć szeregowo. Zatem szczytowe napięcie obwodu otwartego (Uoc) przy -10st C ma być mniejsze od dopuszczalnego napięcia regulatora. Łącząc np dwa panele szeregowo dla Tracera 100V powinny mieć napięcie Uoc przy 15-20 stopniach ok 45V. Nie mylić z napięciem mocy maksymalnej, które jest niższe.
wlodo - 2016-02-27, 09:58
A jeżeli panel ma np.Voc(V): 44,4 i zakładam 3 szt,to przy Tracerze 100v łączy się dwa w szereg i jeden równolegle?
Czy do trzech sztuk należy celować w napięcie łączne 100 v?
koder - 2016-02-27, 10:08
Johny_Walker napisał/a: | Łącząc np dwa panele szeregowo dla Tracera 100V powinny mieć napięcie Uoc przy 15-20 stopniach ok 45V. Nie mylić z napięciem mocy maksymalnej, które jest niższe.
|
To ja poproszę o źródło, bo w/g moich danych panele o Uoc=45V w 25°C będą dawać Uoc=60V przy -25°C, a to zostawia spory zapas (współczynnik temperaturowy to zwykle ~0.5[%/C], referencyjna moc podawana jest dla 25°C) . I to w dodatku zakładając pełne słońce padające prostopadle do panelu, co się po prostu zimą (przy -25°C) nie zdarzy.
Graniczne napięcie wychodzi mi więc w okolicach Uoc=82V dla przedmiotowego Tacera, i to przy założeniu, że panel nie będzie zimą zasypany śniegiem i podniesiemy go, żeby stał prostopadle do słońca.
Zaznaczam: mówimy cały czas o montowaniu paneli na camperze.
koder - 2016-02-27, 10:11
wlodo napisał/a: | A jeżeli panel ma np.Voc(V): 44,4 i zakładam 3 szt,to przy Tracerze 100v łączy się dwa w szereg i jeden równolegle? |
Przy Uoc=44,4V łączyłbym już wszystkie trzy panele równolegle.
toscaner - 2016-02-27, 10:47
Nie chce mi się szukać, ale czy Tracer w wersji 30A nie ma przypadkiem max napięcia 150V? Z rok temu przeglądałem, gdy szukałem dla siebie, no i nie pamiętam.
darek 61 - 2016-02-28, 12:30
Padł mi akumulator pokładowy więc bym mógł w środę wyjechać zainstalowałem czteroletni 45Ah akumulator.Myślałem że będą problemy z prądem,ale się miło zaskoczyłem.Solar 130W w połączeniu z tak małym akumulatorem zupełnie dał radę.Nie używam klimy,bo mnie na taką nie stać,nie oglądam na wyjazdach telewizora bo nie chcę.Jedynie radio daje kontakt ze światem.Piszę to żeby się zastanowić nad wielkością akumulatora,jeżeli mamy solara to potrzebujemy zmagazynować energię tylko na jeden wieczór.
cebek - 2016-02-28, 13:46
toscaner napisał/a: | Nie chce mi się szukać, ale czy Tracer w wersji 30A nie ma przypadkiem max napięcia 150V? Z rok temu przeglądałem, gdy szukałem dla siebie, no i nie pamiętam. |
To chyba jest tak że jak dwie ostatnie cyfry oznaczenia to 10 , to napięcie 100V a jak 15 to 150V
Johny_Walker - 2016-02-29, 10:09
koder napisał/a: | Johny_Walker napisał/a: | Łącząc np dwa panele szeregowo dla Tracera 100V powinny mieć napięcie Uoc przy 15-20 stopniach ok 45V. Nie mylić z napięciem mocy maksymalnej, które jest niższe.
|
To ja poproszę o źródło, bo w/g moich danych panele o Uoc=45V w 25°C będą dawać Uoc=60V przy -25°C, a to zostawia spory zapas (współczynnik temperaturowy to zwykle ~0.5[%/C], referencyjna moc podawana jest dla 25°C) . I to w dodatku zakładając pełne słońce padające prostopadle do panelu, co się po prostu zimą (przy -25°C) nie zdarzy.
Graniczne napięcie wychodzi mi więc w okolicach Uoc=82V dla przedmiotowego Tacera, i to przy założeniu, że panel nie będzie zimą zasypany śniegiem i podniesiemy go, żeby stał prostopadle do słońca.
Zaznaczam: mówimy cały czas o montowaniu paneli na camperze. |
Nie ma źródła, bo pisałem o ogólnej zasadzie brania poprawki temperaturowej.
Twoje dane są na oko tak samo jak moje, bo oparte o wyssany z palca, typowy współczynnik temperaturowy.
Swoje obliczenia oparłem o doświadczenie z instalacji domowej - parametry Uoc i napięcia przy -10st C jakie podaje producent moich paneli cienkowarstwowych. Jako że operuje tu się napięciami prądu stałego do 700V, to sumowanie napięć poszczególnych szeregów ma duże znaczenie. I tak np. większość moich paneli (cienkowarstwowe) ma napięcie Uoc i U -10stC: 90,1V/99,56V. Różnica wynosi więc 10%.
Nie ma znaczenia że przy -30 stopniach będzie ono wyższe. W instalacjach stacjonarnych przyjmuje się napięcie przy -10 i wg tej samej zasady jest zaprojektowany zapas inwertera. Czy jest tak samo w mobilnych? Nie wiem, ale myślę że tak. Zatem napięcie szeregu paneli przy -10 nie może przekraczać maksymalnego napięcia inwertera. Oprócz tego napięcie mocy maksymalnej nie może przekraczać maksymalnego napięcia MPPT. Obliczając maksymalną ilość paneli w szeregu porównuję najpierw napięcia otwartego obwodu zimą i odnoszę do maksymalnego napięcia które wytrzyma inwerter. Zanim panele zostaną obciążone decyzją procesora inwertera, to takie napięcie będzie obecne w obwodzie DC.
Jak już zostaną obciążone, to napięcie na panelach spadnie. I tutaj ważne aby zawierało się ono w przedziale zakresu MPPT, a najlepiej żeby typowe napięcie szeregu było jak najbliżej punktu maksymalnej efektywności na wykresie efektywność/napięcie MPPT. Z moich inwerterów jeden (transformatorowy LF) lubi niższe napięcia i wysokie prądu, a drugi (HF) woli jak najwyższe napięcie przy małym prądzie. Różnica w stratach w zależności od punktu pracy MPPT to OIDP cztery punkty procentowe czyli sporo.
jarek998 - 2016-12-12, 14:57
Witam koledzy. Mam pytanie dotyczące solarów. Po wyprawie do Grecji w tym roku dorosłem aby założyć na mój dach jakiś panel solarny.Gdybym używał kamperka tylko latem nie było by problemu. Mam aku w zabudowie 100ah więc panel 130 w chyba by był ok. Ale ponieważ od dwóch lat jeździmy też na narty to mam taki pomysł aby dołożyć jeszcze drugi aku 100ah i założyć na dach np. panel 260 w. Proszę o poradę jakie rozwiązanie zastosować:wersja zimowa 130 w na dachu i w zabudowie jeden raz aku 100 ah czy 2 x 100ah czy też 260 w na dachu a w zabudowie jeden lub dwa aku. No i w wersji letniej wystarcza mi spokojnie jeden aku 100ah więc lepiej aby ładował go panel 130 w czy też może być 260 w. Na koniec jeszcze pytanie czy w takiej konfiguracji w opcji korzystania zimą lepiej mono czy polikrystaliczny. Dodam że dotychczas na nartach wspomagałem się agregatem odpalanym wieczorem pod stokiem na dwie godziny i aku 100 ah dawał radę na cały dzień.
Bronek - 2016-12-12, 15:28
Jestem za jednym akumulatorem, monokrystalicznym panelem, a i tak agregat chyba musi być.
Zawsze więcej panela jest lepiej.
Temat rzeka.
Miejsce, DMC i kasa to jedyne ograniczenia.
Najbardziej istotny jest magazyn energii czyli akumulator.
Nie wydaje mi się by powierzchnia dostępna na solary w przeciętnym kamperze, wyrobiła na normalne dobowe zużycie prądu.
Czyli max solarów i max akumulatora to podstawa. A i tak w krótkie zimowe wieczory na naszej szerokości geograficznej może być za mało.
Czyli agregat, silnik, słupek 230v, raczej konieczny
krzlac - 2016-12-12, 15:54
jarek998 napisał/a: | agregatem odpalanym wieczorem pod stokiem na dwie godziny i aku 100 ah dawał radę na cały dzień. |
Policz ile Ah "dopompujesz" do aku w dwie godziny agregatem - raczej nie więcej jak 20 Ah.
Solar 260 W zimą w słoneczny dzień też może da 20 Ah. Wydaje się, że solar lepszy.
Ty szusujesz, solar produkuje prąd i wieczorem nie warczysz. Większą pojemnością akumulatorów "przywieziesz więcej prądu" na parking. Więc wg mnie i duży solar i dwa aku.
Plusem będzie wdzięczność sąsiadów za ciszę wieczorem.
Rambler - 2016-12-21, 00:01
Jednak zimą rzadko bywają słoneczne dni, więc ryzyk-fizyk.
Bronek - 2016-12-21, 07:11
Czasem też śnieg pada..
Rambler - 2016-12-21, 20:33
...i wszyscy warczą dookoła...
Mizioł - 2016-12-23, 11:00
Rambler napisał/a: | ednak zimą rzadko bywają słoneczne dni |
ilość słonecznych dni w zimie to kwestia dyskusyjna więc nie ciągnijmy tego...
natomiast zimą wg mnie są dwa główne problemy
-oczywiście krótki dzień
-niski kąt padania promieni słonecznych
w związku z tym ciężko to porównywać do warunków "letnich" i moc paneli raczej powinna być jak największa ale i tak nie sądzę aby agregat był bezużyteczny
jacik - 2017-06-06, 12:35
Mam pytanie do znawców.
Mam zwykły regulator PWM 20A . Z solarów ciągnie ~6A i przetwornice 1500W.
Mogę jednocześnie ładować akumulator i używać przetwornicy podpiętej do tego akumulatora ?
Przy załączonym solarze ledy lekko migają i nie wiem czy to nie zakłóci przetwornicy.
Przetwornica ciągnie mało (nawet nie wskoczyło 20A na wskaźniku a wskaźnik jest do 200A)
Pod nią chodzi tylko LCD + dekoder.
Mizioł - 2017-06-06, 12:52
jacik napisał/a: | Mogę jednocześnie ładować akumulator i używać przetwornicy podpiętej do tego akumulatora ? |
teoretycznie przetwornica jako odbiornik powinna być podłączona przez regulator (a nie bezpośrednio do aku) i może wtedy pracować w każdym momencie, a w razie czego to regulator ją odłączy. Natomiast ja miałem przetwornicę 600w i podłączyłem tak jak piszesz i chodziło wszystko bez problemów, w nowym kamperze jeszcze nie zdążyłem zamontować panelu...
xbartman - 2017-06-06, 13:15
Mizioł napisał/a: | jacik napisał/a: | Mogę jednocześnie ładować akumulator i używać przetwornicy podpiętej do tego akumulatora ? |
teoretycznie przetwornica jako odbiornik powinna być podłączona przez regulator (a nie bezpośrednio do aku) i może wtedy pracować w każdym momencie, a w razie czego to regulator ją odłączy. Natomiast ja miałem przetwornicę 600w i podłączyłem tak jak piszesz i chodziło wszystko bez problemów, w nowym kamperze jeszcze nie zdążyłem zamontować panelu... |
Wręcz przeciwnie. Przetwornicy nie podłączamy do regulatora a właśnie bezpośrednio do akumulatora. Przetwornica o której pisze Jacik to 1500W (około 125A) natomiast regulator 20A. Dodatkowo każda przetwornica ma własne zabezpieczenia, które w przypadkach przeciążeń czy nadmiernego rozładowania aku odetną zasilanie.
Jacik - jak najbardziej możesz ładować aku i jednocześnie korzystać z podłączonych odbiorników, w tym również z przetwornicy.
koder - 2017-06-06, 13:41
xbartman napisał/a: | Jacik - jak najbardziej możesz ładować aku i jednocześnie korzystać z podłączonych odbiorników, w tym również z przetwornicy.
|
Gwoli ścisłości kilku producentów przetwornic (np. Volt Polska) zabrania korzystania z przetwornicy łącznie z regulatorem ładowania. Powód, który podają to negatywny wpływ impulsowy charakteru ładowania regulatora na przetwornicę.
jacik - 2017-06-09, 11:21
Własnie znalazłem instrukcje od przetwornicy.
Trzeba całkowicie rozłączyć przetwornice przed ładowaniem akumulatora.
xbartman - 2017-06-09, 22:07
To takich przetwornic trzeba unikać bo wygląda, że można z nich korzystać tylko w nocy.
Na szczęście są na rynku takie, które bez problemowo współpracują z ładowarkami.
krzlac - 2017-06-13, 08:48
Ja mam Waeco PerfectPower 2000W, nigdy nie wyłączam, korzystam w każdych warunkach.
Byłoby to wielce utrudniające-rozłączać panele przed włączaniem przetwornicy.
chemik - 2017-06-13, 11:36
przez trzy lata korzystam z przetwornicy Volt i jednocześnie ładuje akumulatory z paneli - a tu proszę, okazuje się , że nie można ( nie powinno ) - ot, najgorzej się dowiedzieć....
koder - 2017-06-13, 13:25
Moje stanowisko jest takie, że gdy jest podłączony akumulator, to przetwornicy w niczym nie powinien solar przeszkadzać. Pulsowanie napięcia nie powinno być w żaden sposób znaczące. Zaryzykowałbym hipotezę, że to dupochron producenta, którym stara się odrzucać reklamacje.
Ale warto wiedzieć, że jest taki zapis.
Bronek - 2017-07-05, 22:45
Mówisz o regulatorze?
Dobrze by było.
Zasada wałkowana o ile to mmpt. Najpierw podłączamy akumulator potem solar. Przy wymianie odwrotnie
Rozłączenie solara polega na otwarciu obwodu.
...... lub w nocy
Aczkolwiek, są doniesienia, ze nic się nie stanie, bez tej procedury.
Podobnie jak przy odpalaniu auta podpiętego do słupka.
Niemniej zasada jest.
Podbnie z klemami. Odłączamy pierwszy minus...... itd.
Ale kto by się przejmował
|
|