Klub mi³o¶ników turystyki kamperowej - CamperTeam

Budujemy kampera - Z³omek 2 - ca³oroczny kamper idealny?

toscaner - 2015-11-10, 19:55
Temat postu: Z³omek 2 - ca³oroczny kamper idealny?
No prawie i oczywi¶cie idealny dla nas. Bo jeszcze siê taki nie urodzi³, co by wszystkim dogodzi³.
No i na razie s± to tylko przemy¶lenia, bo na razie jeszcze jeste¶my w trakcie naszego "na dziko po Europie". Ale kto wie?

Pierwszego z³omka zaprojektowa³em do¶æ dobrze pod nas i muszê przyznaæ, ¿e w 95% jest idealny. Gdyby by³o inaczej, ju¿ dawno by¶my pier...li podró¿owanie.To chyba logiczne.
Wiele rzeczy by³o przemy¶lanych podczas budowy i wiele rzeczy zmienionych ju¿ w jej trakcie, stoj±c czasem np. z garnkami w rêkach, czy czym¶ tam i wczuwaj±c siê jak to bêdzie gdy bêdzie tak, albo tak. Niektórzy, co ¶ledzili budowê wiedz±, ¿e np. pierwsza szafka kuchenna w ca³o¶ci wylecia³a i zrobi³em druga od zera, du¿o praktyczniejsz±. By³o wiele innych zmian.

A teraz mogê napisaæ ju¿ z punktu widzenia praktycznego, d³ugoterminowego u¿ytkowania i zim± i latem. Latem bardzo brakowa³o klimy, ale to powiedzmy sprawa techniczna, któr± mo¿na by³o "naprawiæ" wydaj±c jednorazowo np. 1,500 euro. lub naprawiaj±c silnikow±, za której naprawê w It zawo³ali sobie oko³o tysi±ca euro. W Polsce pewnie bym zap³aci³ kilka stówek, tyle, ¿e z³otych. No ale...
Tañsz± opcj± ni¿ wydanie 1,5 tysia jurków by³o spêdziæ upalny czas w górach. Ch³od + spokój + oszczêdzona kasa. No same korzy¶ci.

Jest kilka niedoci±gniêæ, których Z³omek 2 nie bêdzie mia³. No ale tu mowa o d³ugoterminowym kamperowaniu. Mowa te¿ o kamperze dopasowanym do mojego wzrostu. Z³omek 2 te¿ bêdzie musia³ staæ siê domkiem na miesi±ce "na dziko" po Europie, bo to jeszcze nie koniec naszej wêdrówki. Nawet gdybym zrobi³ przerwê, to max 2-3 mies na budowê i heja dalej w drogê, ale chcia³bym uwin±æ siê w 1,5-2mies. co jest wykonalne, ale...
Oczywi¶cie tym razem budowa³bym pod dachem, najlepiej niedaleko jakiego¶ Obi. :bigok

No ale jak mówi± apetyt ro¶nie w miarê jedzenia, wiêc:

Z³omek 2 - kamper idealny

Postaram siê podzieliæ na etapy, od pocz±tku budowy, co bym zrobi³ inaczej.

No to co, zaczynamy?

Woj-tek - 2015-11-10, 20:00

Powodzenia :)
toscaner - 2015-11-10, 20:13

1. BAZA

No wiêc na pocz±tek baza.
Tym razem celowa³bym w wy¿sz± budê. Przy moim wzro¶cie L3H2 w tym modelu (FL) jest na styk. Brakuje mi po miesi±cach kamperowania przestrzeni nad g³ow±. Tu wysoko¶æ zaprojektowa³em, aby mieæ ten 1cm nad ogolon± g³ow±, ale terz chcê wiêcej.
Praktyka pokaza³a równie¿, ¿e ³ó¿ko idealne musi mieæ d³ugo¶æ minimum 110% wzrostu. Moje ma 105%, czyli nie ¶piê ze skulonymi nogami, ale brakuje tej przestrzeni na tzw. wyci±gniêcie siê. A to wa¿ne, gdy kamper staje siê domem na d³u¿ej. Przy 105% wyci±gam siê w poprzek przepychaj±c M.
Minimum w jakie celujê, to L3H3, czyli 217cm je¶li by³by to trojaczek. L3 to te¿ ok 3,7m d³ugo¶ci paki, co z kabin± daje ju¿ ok. 4,5m kampera. Teraz mamy ok. 4,1 m z kabin±: 336cm + te ok. 80cm.

Nie jestem pewien, czy potrzebujê a¿ 407 cm czyli L4. Zewn. wymiar 636 cm + nawet ewen. rowery i nadal mie¶cimy siê w 7 m na promy.
Tu jest sprawa do przemy¶lenia. 407 cm jest kusz±ce, bo z kabin± mam ju¿ prawie 5 m (4,9m) kampera. To w sumie oko³o 70 cm "d³u¿ej" ni¿ teraz. Do tego 20 cm wy¿ej sufit. No salony. :)

Nie ukrywam, ¿e ¶ledzê tematy Kogli itd. Ale wiele razy rzuci³ mi siê w oczy samochód dostawczy mijany na drogach. Obstawiam, ¿e to tzw "meblówka", czyli silnik skrzynia ¶miga i nie musia³bym wymieniaæ 80km na co¶ mocniejszego.

Czyli wchodzi³by w grê te¿ taki wehiku³ jak na fotce poni¿ej. Oczywi¶cie musia³bym zrobiæ izolacjê, ale to akurat bu³ka z mas³em.
Plus a zarazem i minus takiej "meblówki", to to, ¿e trochê przypomina ju¿ standardowego kampera. :)
Okna naklejki i mamy prawie jak orygina³.
No ale spotkali¶my nieraz ograniczenie do 2m szeroko¶ci. Z³omek siê prze¶lizn±³. Taki "kwadraciak" ju¿ tam nie wjedzie. :-/

Podsumowuj±c idealny z³omek 2 musi mieæ ok. 20cm na moj± g³ow± i ³ó¿ko o d³ugo¶ci min 110% mojego wzrostu. Je¶li nadal by³by to blaszak, to nie ukrywam, ¿e rozwa¿am inny uk³ad, w którym po prostu najwiêksze ³ó¿ko opuszczane jest spod sufitu i jest wzd³u¿. Przy tej wysoko¶ci H3, jest to mo¿liwe i wykonalne.

Czyli wstêpnie albo L3H3 w trojaczkach >07, albo takie co¶: :mrgreen:

Edit: poprawi³em wymiary wg wikipedii, bo pisa³em z g³owy.

Rowerek - 2015-11-10, 21:18

zobacz model pod nazw± LAMBOX :spoko
toscaner - 2015-11-10, 21:20

2. IZOLACJA

O izolacji jest ju¿ odrêbny temat na forum i jest podanych wiele opcji. Tu rozpatrywa³bym dwie alternatywy i by³oby to zwi±zane z finansami (jak zawsze).
Bardzo dobr± izolacj± jest we³na w workach. Bardzo ³adnie izoluje nie tylko termicznie, ale i o dziwo... akustycznie. Jednak w z³omku 2 za chiny nie bêdê siê pie...i³ z klejeniem worków. Nigdy wiêcej.

Jako, ¿e lata temu pasjonowa³em siê sprzêtem car-audio, to pozosta³o mi jaka¶ wiedza równie¿ o wyg³uszaniu itd. Mo¿liwe, ¿e nie ma idealnej izolacji, która spe³nia³aby obie opcje: izolacja akustyczna (na której mi równie¿ bardzo zale¿y) i izolacji termicznej, jednak znalaz³em niez³y materia³, który jest stosowany do izolacji akustycznej a przy okazji ma niez³e parametry izolacji termicznej. BTW poleci³em ten materia³ Grzesiowi i mam nadziejê, ¿e bêdzie zadowolony, bo ja te¿ planujê go zastosowaæ w Z³omku 2.
Z tym, ¿e w zale¿no¶ci od bud¿etu u¿yjê zamiast 20mm zamiast poleconych 13mm. Do tego przetestowany przeze mnie alufox, lub co¶ bardzo podobnego z ekranami alu.
Rozwa¿am czy zamiast niego nie u¿yjê czego¶ innego tañszego, np. aluminiowej folii kuchennej. Jest to tanie aluminium z rzeczywist± zawarto¶ci± aluminium a nie jak w alufoxie folia aluminizowana czy jako¶ tak. Czyli jakby to powiedzieæ "wiêcej aluminium w aluminium". :mrgreen:
Wszystko oczywi¶cie zle¿y od tego któr± bazê wybiorê.

Mam te¿ pomys³ na zrobienie kilku eksperymentów z tymi materia³ami, ale oczywi¶cie bêdzie to zale¿a³o od zastosowanej bazy i materia³u z jakich bêdzie mia³a ¶ciany.
Blaszak - wiadomo blacha.
Meblówka - no tego nie wiem. Na pewnie nie wersja plandeka, bo tego nie rozpatrujê.
je¶li tworzywo, to bêdê chcia³ zastosowaæ 2 ekrany alu.
Je¶li ¶ciany by³yby aluminiowe, to z górki.

Biorê pod uwagê jeszcze izotermê, ale tu grubo¶æ ¶cian zabiera jednak sporo miejsca, czego nie chcia³bym traciæ przy tej szeroko¶ci auta. Jednak izoterma za³atwia problem z izolacj± raczej ca³kowicie. Oczywi¶cie i tak bym dowali³ ekran alu od ¶rodka. Po co? Co¶ mi mówi, ¿e bêdzie odbija³ czê¶æ promieniowania cieplnego do wnêtrza i mniej ciep³a bêdê traci³ zimuj±c w kamperze pomimo ju¿ i tak grubej izolacji.
Czemu mi co¶ tak mówi? Bo izoterma mia³a docelowo nie wpuszczæ ciep³a do ¶rodka i zapewne ma jeden ekran od zewn±trz, ale nie mia³a spe³niaæ zadania trzymaæ ciep³a w zimowe dni i nikt nie da³ ekranu alu od ¶rodka. Dlatego ja bym da³. A co. :)

Czyli na t± chwilê mamy dwie 3 bazy do wyboru i 3 rodzaje izolacji. :)

Remistenes - 2015-11-10, 21:24

Dorzucê tytu³em uwagi, ¿e jedne z pierwszych przebudów niemieckiej firmy Possl na bazie blaszaków, mia³y dla celów znormalizowania ³ó¿ka z obu stron wspawywane poszerzenia - potem chyba od tego odeszli, ale to jaki¶ pomys³ umo¿liwiaj±cy wygodne wyci±ganie siê w ³ó¿ku jest do rozwiniêcia, niczym konstrukcja biurkowej szuflady :mrgreen: mo¿e nawet chowanej na czas jazdy:

Wysoko¶æ fajna jest w aucie, ale... ostatnio jecha³em za wysokim autem z plandek±. Pech chcia³, ¿e kierowca podczas mijanki musia³ zbli¿yæ siê do krawê¿nika, gdzie ros³o sobie ca³kiem niepozorne drzewko. Wysoka buda zahaczy³a o górn± ga³±¼ i ca³a konstrukcja z³o¿y³a siê od uderzenia.

Sporo uszkodzonych kamperów przywo¿onych do Polski ma w³a¶nie za sob± takie bliskie spotkania z ga³êziami - a sporo osób zmieniaj±cych kamperki, celuje po czasie z wy¿szego na ni¿szy. Ale to oczywi¶cie, rzecz albo wygody w aucie, albo radaru na ga³êzie w oczach. :spoko

toscaner - 2015-11-10, 21:41

wukor napisa³/a:
Powodzenia :)

No na razie to takie rozwa¿ania, chyba z nudów, albo z okazji 2 rocznicy na forum.
Jako¶ równo 2 lata temu zarejestrowa³em siê jako szczypiorek w temacie kamperowania i rozpoczyna³em podobne rozwa¿ania.
Wtedy nie maj±c do¶wiadczenia i wiedzy w temacie wymy¶li³em kilka patentów nie stosowanych w kamperach, lub stosowanych bardzo rzadko i z uporem maniaka czê¶æ z nich zastosowa³em w Ver.1
Kto ¶ledzi³ moje wypociny 2 lata temu, a pó¼niej budowê z³omka, ten wie o czym mowa.
By³y to miêdzy innymi:
- podnoszone panele (rzadko)
- wyci±g w kuchni (rzadko)
- osobna kabina prysznicowa (rzadko)
- wodne ogrzewanie pod³ogowe (niespotykane)
- brak urz±dzeñ z logo Truma (rzadko :) )
- lodówka domowa + przetwornica (sporadycznie w samoróbkach)
- w³asna elektrownia, która nigdy nie by³a do³adowywana ze s³upka
- ogrzewany i izolowany zbiornik szarej (niektóre wersje zimowe)
- nag³o¶nienie 8.1 (niewiele osób ma niemal kino domowe w kamperze)
- jest jeszcze kilka, ale te tak na szybko.

Teraz ostatni rok przetestowa³em wszystko w praniu i boju. No i czas powoli na zmiany, a wiêc s± plany. Wtedy siê uda³o, to teraz te¿. Tyle, ¿e teraz nie ma ci¶nienia, bo my nadal w podró¿y, wiêc nie wiem kiedy to siê zacznie. :)
No i teraz mam ju¿ 2 lata do przodu i "ciut" wiêksz± wiedzê.

Prawda jest taka, ¿e do dzi¶ zaledwie z 5 osób zna wszystkie tajemnice techniczne kampera Z³omka i rozwi±zania, które zastosowa³em. Czê¶æ jest zwi±zana z bezpieczeñstwem, wiêc mo¿liwe, ¿e wyjawiê je dopiero kiedy¶ w przysz³o¶ci. Na pewno 2-3 rzeczy by zaszokowa³y niejedn± osobê. :mrgreen:
Ale nie mogê o tym publicznie. :bigok

A¿ sam siê bojê co jeszcze wymy¶lê i zastosujê w z³omku 2. :diabelski_usmiech

leon napisa³/a:
zobacz model pod nazw± LAMBOX :spoko

O dziêki, tego nie wiedzia³em. Leci Piwko :pifko :

toscaner - 2015-11-10, 22:09

Remistenes napisa³/a:
sporo osób zmieniaj±cych kamperki, celuje po czasie z wy¿szego na ni¿szy. Ale to oczywi¶cie, rzecz albo wygody w aucie, albo radaru na ga³êzie w oczach. :spoko

To rozwi±zanie z poszerzeniem znam i w sumie rozwa¿a³em 2 lata temu, ale uda³o mi siê wycisn±æ d³ugo¶æ ³ó¿ka 193cm w poprzek w tym moim bez takich przeróbek. Jest to i tak fenomenalny wynik przy tej szeroko¶ci auta. Jako, ¿e celujê w nowszy model na bazê Z2, a tam jest szerzej, to z identycznym rozwi±zaniem jestem w stanie wycisn±æ tam ok 197cm d³ugo¶ci ³ó¿ka w poprzek. To nadal nie bêdzie 110% mojego wzrostu, ale akceptowalne i wiêcej ni¿ teraz.
Wysoko¶c do rozwa¿enia, bo faktycznie takim ni¿szym siê przyjemnie je¼dzi. Tu te¿ na plus w nowszym modelu, bo jest 5 cm wy¿szy w wersji H2, a wiêc z identycznym sprawdzonym rozwi±zaniem mia³bym 6 cm nad ogolon± g³ow±. Wiêc H3 nie jest 100% faworytem a jedynie jedn± z opcji.
Mo¿liwe, ¿e L3H2 te¿ móg³bym przytuliæ, a te 5cm wykorzystaæ na ramê ³ó¿ka ukrytego w suficie. :)
W sumie ramê zmieszczê ju¿ w 3cm. Problem tylko z materacami, które trzeba by by³o zabieraæ, albo waliæ siê g³ow± w ramê.

To s± na razie rozwa¿anie, takie pisane my¶li + burza mózgów. No bo przecie¿ Z³omek 2 ma byæ idealny. Po co czekaæ na 3-go kampera. :bigok

wlodo - 2015-11-11, 11:06

Ja w³a¶nie zabudowuje L3H2,jak potrzebujesz jaki¶ wymiar do rozwa¿añ to wszystko jeszcze odkryte.
£ózko opuszczane z materacami,nie zawalaj±ce i nie przeszkadzaj±ce w u¿ytkowaniu reszty zabudowy,to chyba tylko nad fotelami przednimi.
Oczywi¶cie po wyciêciu gilotyny.
Folia aluminiowa,co¶ podpowiem.
Kupi³em rolkê foli,aluminium z naklejonym z jednej strony papierem,b.mocna,gr.20.00 mikronów
Stosowana do produkcji (tak my¶lê) np.wewnêtrznych wieczek w kremach np.nivea,mo¿e w jogurtach itp.koszt 4 z³/kg.
Chcesz to fotkê zrobiê.

¦wistak - 2015-11-11, 11:08

Mam za sob± ogl±danie kilku kontenerów i izoterm i jestem do tej koncepcji bardzo pozytywnie nastawiony. Ostatnio znalaz³em ciekawe lekko ocieplone kontenery montowane na widelcu. Wozi³y chipsy i mia³y pojedyncze drzwi z ty³u. Ciekawostk± jest izolacja która ma oko³o 2 - 3 cm i z obu stron tworzywo. Zale¿nie od egzemplarza - mia³y te¿ ocieplony sufit. Dla mnie za w±skie (210 - 230 cm) ale pochyl siê nad tak± mo¿liwo¶ci±. Ko³o £odzi stoi ich na placu chyba ze 20 sztuk na podwoziach Iveco, Mitsu, a nawet jakie¶ VW... Kilka km dalej u go¶cia stoi parê na podwórku ale ju¿ bez podwozi. D³ugo¶ci od 3 do ponad 6 m.

http://olx.pl/oferta/izot...html#d4d2ab2422

Karas - 2015-11-11, 11:12

ja bym celowa³ w nastêpnym aucie jednak co¶ w okolice Lamboxa, tam naprawdê ju¿ mo¿na poszaleæ z miejscem. G³ówne elementy zabudowy zrobi³bym w pod³odze, tak aby równa by³a na ca³o¶ci, a pó¼niej wstawia³ ju¿ tylko wymiarowe mebelki na czas wakacji... ale ja potrzebuje kampera na 3 tygodnie w roku, a pó¼niej przyda³by siê dostawczak :)

dla porównania wymiary:

¦wistak - 2015-11-11, 11:23

Cudne i do tego tu¿ pod nosem. Ciekawe jakie ceny..... Pewnie astronomiczne. Albo kosmiczne... Ale z drugiej strony - mo¿na zamówiæ z drzwiami w odpowiednim miejscu.. No wszystko kwesti± ceny.
Johny_Walker - 2015-11-11, 11:27

Jeste¶ pewien ¿e folia aluminiowa przepuszcza promieniowanie tylko w jedn± stronê? Jakie¶ badania?

Gdybym ja teraz decydowa³ siê na budowê w³asnorêcznego kampera, to oszczêdzi³bym kasê na lekkich materia³ach i u¿y³ drewna, sklejki. Oszczêdzi³bym tak¿e na Trumie i kamperowych instalacjach. Zainstalowa³bym pralkê i zmywarkê oraz piekarnik i zamra¿arkê.
Zaoszczêdzone pieni±dze bym w³o¿y³ w wy¿sze koszty eksploatacji zwi±zane z wyborem innego podwozia. My¶lê ¿e najlepiej do DMC 7500.

toscaner - 2015-11-11, 13:25

Arek cena nówki to ciut ponad 100 tys netto.
Ja celowa³bym w co¶ 3-4 letniego je¶li ju¿. No i tylko i wy³±cznie do 3,5T. Mo¿e kiedy¶ przeskoczê t± barierê, ale nie mam teraz czasu i chêci na kursy na C.
Ale blaszanka nadal mocn± pozycjê zajmuje.

Co do folii aluminiowej, mam t± informacjê od Kodera, jesli dobrze pamiêtam, ¿e stron± b³yszcz±c± odbija lepiej, a matow± czê¶ciowo przepuszcza. My¶lê, ¿e zrobienie eksperymentu potwierdzaj±cego to jest banalnie proste. Potrzeba folii, ma³ego grzejnika halogenowego i termometrów. Mo¿e kto¶ siê pokusi i da znaæ, bo w kamperze trochê nie mam na to warunków, a ju¿ by¶my wiedzieli. :bigok

My¶lê, ¿e kol. Koder wywo³any do tablicy wiêcej wyja¶ni. :bigok

koder - 2015-11-11, 13:35

Johny_Walker napisa³/a:
Jeste¶ pewien ¿e folia aluminiowa przepuszcza promieniowanie tylko w jedn± stronê? Jakie¶ badania?

toscaner napisa³/a:
Co do folii aluminiowej, mam t± informacjê od Kodera, jesli dobrze pamiêtam, ¿e stron± b³yszcz±c± odbija lepiej, a matow± czê¶ciowo przepuszcza.

To jest oczywi¶cie du¿e uproszczenie. Strona g³adka odbija IR jak to lustro, wiêc punktowo bardziej rozgrzewa warstwê przed ni±, przez co wiêcej ciep³a z promieniowania wraca do ¶rodka. Strona matowa rozprasza promieniowanie, przez co ciep³o po odbiciu roz³o¿y bardziej równomiernie. Nie jest to du¿y efekt, ale jak ju¿ mamy taki materia³, to mo¿na u³o¿yæ odpowiednio, bo to nic dodatkowo nie kosztuje.

Danyxm - 2015-11-11, 14:10

Bede bacznie obserwowal :]

Ptzy tym meblowoz badz ten kontener ma dla mnie chyba wiecej wad niz zalet - wzgledem blaszaka. Te konstrukcje generalnie sa lekkie, oparte na ramie, ale ladownosc max tych aut to zazwyczaj 800-1000kg. Dwa - jest to lekka i niestabilna konstrukcja - pisze o tych, ktore ja widzialem na busach. Zazwyczaj konstrukcja z cienkich profili alu plus ten plastik na zewnatrz. taki kontenerek wcale nie jest stabilny i jazda po szkocji taka zabudowa vs blaszak daje duzo emocji (autopsja).. Blaszka to blaszka - jednak zwarta kontrukcja , oparta na ozebrowaniu. Tutaj mamy tylko rame na podlodze ,ktora jest spieta z rama auta.. Osobiscie - majac doswiadczenia z jazdy oboma typami aut - znacznie pewniej, znacznie solidniej prezentuje sie i zachowuje blaszanka vs kontener czy plandeka ( tak naprawde kontener i plandeka konstrukcje ma identyczna - roznia sie "okryciem").

toscaner - 2015-11-11, 14:13

2. Izolacja CD

No w³a¶nie tak to zrozumia³em i ten fakt wykorzysta³em jeszcze w Toskanii, w naszym letnim domku na wichurze pod lasem, gdzie ¶ciana po³udniowa mia³a z 10m2 okien, a okiennice to zwyk³a deska, która prawie parzy³a w ¶rodku dnia. Co zrobi³em? Oklei³em okiennice aluminiow± foli± b³yszcz±c± stron± do zewn±trz. Efekt? Osza³amiaj±ca ró¿nica. Klima zaczê³a wyrabiaæ i temp w domku nie przekracza³a ju¿ +30C.

Pó¼niej wykorzysta³em ten ju¿ dla mnie stary patent w kamperze, gdy okaza³o siê, ¿e w Obi nie kupiê maty na szybê kampera. Fakt prawie 1m x 2m szyby. Takie matki maja 150x 70cm. Kupiæ dwie? Ma³o. Mata s³omkowa 1m x2m oklejona foli± kuchenn± + wklejone sznureczki za³atwi³a temat. Trzeba by³o delikatnie zwijaæ, aby aluminium wytrzyma³o miesi±c. Ciekawostk± by³o to, ¿e ta¶ma klej±ca siê niemal usma¿y³a. :)

No wiêc ju¿ wiecie, ¿e aluminiow± foliê kuchenn± jakby przetestowa³em. Teraz planujê j± opcjonalnie zastosowaæ do izolacji. Tania, lekka i mo¿liwe, ¿e nie zaszkodzi. Chyba, ¿e czego¶ nie wiem, to piszcie.
Aha w wersji blaszak folia sz³aby na samym koñcu zaraz przed sklejk± oczywi¶cie stron± b³yszcz±c± do ¶rodka. Tu mia³oby to na celu odbijaæ i utrzymywaæ ciep³o zim±. Je¶li by³a by skrzynia i ¶ciany z tworzywa, to zastosowa³bym dodatkow± warstwê b³yszcz±c± stron± do ¶cian. Mia³aby za zadanie chroniæ przed wchodzeniem ciep³a do wnêtrza. Wiem lepiej by³oby okleiæ tak± foli± ca³± budê z zewn±trz, ale nie by³oby to eleganckie. :)
No al to tylko taki pomys³. :mrgreen:

toscaner - 2015-11-11, 14:18

Danyxm napisa³/a:
Bede bacznie obserwowal :]

Ptzy tym meblowoz badz ten kontener ma dla mnie chyba wiecej wad niz zalet - wzgledem blaszaka. Te konstrukcje generalnie sa lekkie, oparte na ramie, ale ladownosc max tych aut to zazwyczaj 800-1000kg. Dwa - jest to lekka i niestabilna konstrukcja - pisze o tych, ktore ja widzialem na busach. Zazwyczaj konstrukcja z cienkich profili alu plus ten plastik na zewnatrz. taki kontenerek wcale nie jest stabilny i jazda po szkocji taka zabudowa vs blaszak daje duzo emocji (autopsja).. Blaszka to blaszka - jednak zwarta kontrukcja , oparta na ozebrowaniu. Tutaj mamy tylko rame na podlodze ,ktora jest spieta z rama auta.. Osobiscie - majac doswiadczenia z jazdy oboma typami aut - znacznie pewniej, znacznie solidniej prezentuje sie i zachowuje blaszanka vs kontener czy plandeka ( tak naprawde kontener i plandeka konstrukcje ma identyczna - roznia sie "okryciem").

To sporo cennych informacji, których nie wzi±³em pod uwagê. Po prostu spodoba³a mi siê budka z zewn±trz, bo wygl±da kamperowo, a od niemal 2 lat rozmy¶la³em, gdzie tu kupiæ pustego "styropianowca" ¿eby zrobiæ samemu ca³e wnêtrze. Mo¿liwe, ¿e jednak widelec i ¶ciany z metra bêd± w tym wypadku najlepszym rozwi±zaniem. No i ju¿ jeden kolega z forum temat te¿ przerobi³.
Leci piwko za informacje. :pifko :

wlodo - 2015-11-11, 14:48

Zabudowê z prostymi ¶cianami maj± równie¿ koniowozy.
Bardzo podobne do tego ze zdjêcia,mo¿e maj± mocniejsz± konstrukcje.
I ³adowno¶c te¿ powinny mieæ,je¶li dwa konie wo¿±.

zbyszekwoj - 2015-11-11, 15:50

To nie lepszy normalny kamper dla ludzi ,od tego dla koni, mebli czy chipsów? :diabelski_usmiech
¦wistak - 2015-11-11, 16:07

Pewnie lepszy, ale nie idealny.

Kontenery s± w ró¿nych wykonaniach - s± ch³odnie hakówki w których na suficie przewo¿onych jest kilka ton pó³tusz, s± papierowe które mo¿na rozp³ataæ no¿ykiem do otwierania listów. Dobrze zaprojektowana zabudowa mo¿e "przy okazji" doskonale wzmocniæ i usztywniæ konstrukcjê kontenera, podobnie jak ma to miejsce w zwyk³ych kamperach których konstrukcja jest podobna do opisywanej. A pianka to w³a¶ciwie tylko w przypadku modeli "high end", bo te tañsze to kratownica sosnowa spinana na zszywki tapicerskie i wype³nienie styropianem nie rzadko nawet nie przyklejonym.

Kontenery o których pisa³em wystêpuj± na podwoziach równie¿ do 3,5 tony, oferuj± przy podobnej ³adowno¶ci gotowe ocieplenie (monolit), proste ¶ciany, du¿± wysoko¶æ i jednakow± szeroko¶æ (2 metry lub wiêcej) na ca³ej d³ugo¶ci i wysoko¶ci. Do tego drzwi jakie chcesz i gdzie chcesz. Z drugiej strony - blaszanka ma wiele innych zalet których nie doceniam, bo nie budowa³em na blaszance niczego poza samochodem serwisowym.

rysiol - 2015-11-11, 16:44

Na rynku wystêpuje co¶ takiego jak folia NRC, zwana równie¿ kocem ratunkowym. Idealnie cienka, lekka i zale¿nie od strony któr± siê j± przy³o¿y zatrzymuje lub odbija ciep³o. Swoj± drog± powinni¶my j± posiadaæ w apteczkach pierwszej pomocy. http://www.icd.pl/koc-rat...jny-25009.html. Jeszcze pytanie co jest BTW?
koder - 2015-11-11, 16:49

rysiol napisa³/a:
Jeszcze pytanie co jest BTW?

Akronim od "By The Way...", po naszemu TSD ("Tak Swoj± Drog±...").

rysiol - 2015-11-11, 18:13

Toscaner napisa³, ¿e znalaz³ jaki¶ ¶wietny materia³, który poleci³ koledze. My¶la³em, ¿e ten materia³ nazywa siê BTW. Teraz mam wiêksz± wiedzê z angielskiego, lecz dalej nie wiem jaki to materia³.
chemik - 2015-11-11, 19:06

[quote="toscaner"]2. Izolacja CD

Pó¼niej wykorzysta³em ten ju¿ dla mnie stary patent w kamperze, gdy okaza³o siê, ¿e w Obi nie kupiê maty na szybê kampera. Fakt prawie 1m x 2m szyby. Takie matki maja 150x 70cm. Kupiæ dwie? Ma³o. Mata s³omkowa 1m x2m oklejona foli± kuchenn± + wklejone sznureczki za³atwi³a temat. Trzeba by³o delikatnie zwijaæ, aby aluminium wytrzyma³o miesi±c. Ciekawostk± by³o to, ¿e ta¶ma klej±ca siê niemal usma¿y³a. :)

No wiêc ju¿ wiecie, ¿e aluminiow± foliê kuchenn± jakby przetestowa³em. Teraz planujê j± opcjonalnie zastosowaæ do izolacji. Tania, lekka i mo¿liwe, ¿e nie zaszkodzi. Chyba, ¿e czego¶ nie wiem, to piszcie.

Przetestowa³em i polecam zakupiæ ( ja kupi³em w Castoramie) foliê do izolacji dachów metalizowan±.( z podobnej wykonywane s± te maty na szyby samochodowe). Cena oko³o 6 z³/m2, szeroko¶æ 1,5 m., d³ugo¶æ dowolna, bo z rolki. Uszy³em z niej zas³onkê na ca³y przód kampera, sprawdza siê idealnie. Mo¿n± j± zszywaæ na maszynie do szycia bez ¿adnego podk³adu, jest bardzo wytrzyma³a. Polecam ! :spoko

chemik - 2015-11-11, 19:07

trochê nie wyszed³ mi cytat od Toscanera - sorki!
:oops:

chemik - 2015-11-11, 19:14

Kamperek w "ubranku" z folii.
wlodo - 2015-11-11, 19:34

Uszy³e¶ z samej foli,czy jeszcze co¶ (jaki¶ styropian,piankê)podk³ada³e¶?
chemik - 2015-11-11, 19:51

Niczego nie podk³ada³em, materia³ jest bardzo mocny, nawet trudny do rozerwania.
Jest on wykonany na jakim¶ materia³owym podk³adzie, dobrze siê szyje ( ja szy³em na domowej maszynie £ucznik), nie ci±gnie, lekki. Zamieszczone na zdjêciu okrycie ( ok. 10 m2) wa¿y ok. 1 kg. Zrobili¶my z tego tez osobne pokrycie na szybê przedni± -po prostu kawa³ek d³ugo¶ci 2,5 m x szeroko¶æ, ca³o¶æ przytrzaskiwana drzwiami. Je¼dzi z nami ju¿ drugi rok bez uszkodzeñ. Naprawdê fajny patent

wlodo - 2015-11-11, 20:01

Je¿eli tak jest,czyli odbija promieniowanie,i wnêtrze siê nie nagrzewa,to super sprawa.
Rozumiem,¿e czas te¿ jest dla niej ³askawy i siê "nie roz³azi".
:idea To mam jeszcze jedno dla niej zastosowanie-materia³ na markizê.
Mo¿e bêdzie pod ni± trochê ch³odniej :-/

chemik - 2015-11-11, 20:07

Tam, gdzie robili¶my zdjêcie, by³o baaaaardzo gor±co, dlatego za³o¿yli¶my pokrowiec ( wsuwany w szynê, czas za³o¿enia dos³ownie kilka minut). Ró¿nica by³a wyczuwalna - du¿o ch³odniej. U¿ywamy j± ju¿ dwa lata i jest OK.
Koszt znikomy ok. 80 z³. + w³asna robota .( ok. 2 h).

toscaner - 2015-11-11, 20:50

Po tych strachach tymi skrzyniami, no i cenowo te¿ to wychodzi, bo sporo dro¿ej ni¿ nówka sztuka blaszanka z salonu, to przechylam szalê jednak w stronê L3H3, bardzo ostatecznie L3H2, ale gdybym upolowa³ takiego kwadraciaka z w miarê stabiln± konstrukcj±, to do przemy¶lenia.

No ale to mo¿e siê zmieniæ.

Jako, ¿e powiedzmy na 60%-70% by³aby to blaszanka, to izolacjê robi³bym tym razem t± polecona ju¿ mat± wyg³uszaj±c±. Z tym, ¿e zastosowa³bym 20mm plus co¶ alufoxopodobnego 5-10mm, czyli razem ok 25-30mm, lub 2x13mm + alufoxopodobne.
http://archiwum.allegro.p...4572908604.html
Nie jest tak, ¿e poleci³em t± matê z dupy, bo mam ni± wyklejon± pó³ kabiny i calutkie drzwi przednie, oczywi¶cie plus alufox. Mata, plus bitumiczna, bo ceniê sobie dobry d¼wiêk przy okazji.

Przez rok kamperowania do dzi¶ nie mamy ¿adnej kotary oddzielaj±cej kabinê od reszty kampera. Po prostu nie¼le przy okazji izoluje. Jedynie na szybach dociêty alufox, idealnie do wielko¶ci.
Czyli jakby przetestowa³em j± równie¿. Cenowo nie jest to tanie rozwi±zanie, ale zalety jakie widzê:
- samoprzylepne - nie muszê siê bawiæ z ta¶mami
- izoluje akustycznie - dla mnie to na równi wa¿ne z izolacj± termiczn±. Pó³ ¿ycia przeje¼dzi³êm limuzynami, wiêc je¶li uda³o mi siê wyg³uszyæ z³omka do akceptowalnego poziomu, ¿e przy setce mo¿na szeptem rozmawiaæ, to chyba jaki¶ wynik mam. No ale posz³o trochê tej maty w kabinê. :)
- wygodne w wyk³adaniu.

wady:
- brakuje warstwy z jakim¶ ekranem aluminiowym, ale to za³atwiê j.w.
- du¿o dro¿sze ni¿ np. we³na i worki.

Z izolacj±, dla odmiany siê raczej du¿o nie zmieni, chyba, ¿e dopadnê jak±¶ kwadratow± izotermê.

Teraz czas na kolejny krok...

toscaner - 2015-11-11, 21:11

3. OGRZEWANIE

Ponoæ je¶li co¶ jest dobre, nie trzeba tego ulepszaæ. Moje rozwi±zanie z ogrzewaniem pod³ogowym w Z1 przebi³o niejednego firmowego kampera (pochwalê siê, a co, bo to mi wysz³o), a s± to s³owa ich w³a¶cicieli po tym jak mieli okazjê pomacaæ i porównaæ. ¯adnego marzniêcia stóp, stabilna temperatura w ca³ym kameprze. Czy mo¿na co¶ ulepszyæ?
Otó¿ mam kilka pomys³ów i na to. :mrgreen:

Co bym zmieni³?
Na pewno nigdy nie zastosowa³bym ¿adnego zawalaj±cego pó³ metra ¶ciany pieca np. Truma. To nawet nie jest brane pod uwagê. Tylko webasto. Aby ulepszyæ to co ju¿ mam, tym razem upcha³bym piec pod mask± i dodatkowo wyg³uszy³ piankami akustycznymi z ekranem alu, coby niechc±cy czego¶ nie stopi³o. To powinno wyeliminowaæ s³ynny problem "nie chcê pakowaæ ko³o samochodu z webasto". Po prostu nie bêdzie go ju¿ praktycznie s³ychaæ.

Wnêtrze.
Rozwa¿am (na 20-30%) inny uk³ad z ³azienk± z ty³u, wiêc je¶li zosta³yby nagrzewnice z nadmuchami, to zamiast 2 da³bym 3ci± do ³azienki. £azienkê na koñcu kampera dobrze by by³o czym¶ dogrzaæ, wysuszyæ. No ale to opcja.
Z ogrzewania pod³ogowego za Chiny nie zrezygnujê, bo jest to rewelacja, ale ¿eby to doceniæ i w ogóle potrzebowaæ, trzeba by u¿ywaæ kampera te¿ poza sezonem letnim.
Ale do rzeczy. Pod³oga to ju¿ wiecie.

Jest jedna co¶ co rozwa¿am, alternatywnego, co¶ opcjonalnego. Pozby³ bym siê w ten sposób i tak ju¿ malutkich grzejniczków z wentylatorami nadmuchowymi. Oszczêdno¶æ miejsca na dodatkowe 2 garnki i energii elektrycznej.
Te moje s± do¶æ wydajne, pomimo, ¿e ciche, ale zjadaj± 1,8A ka¿dy. Przy 3 szt by³oby to 5,4A. Zak³adaj±c, jak teraz, ¿e webasto pracuje ¶rednio 3-5x na dobê po ok 30min. mamy ¶rednio 2h jego pracy na dobê, czyli same wenty to zu¿ycie w Z2 wychodzi³yby ok. 11Ah. I ma³o i du¿o.
Paliwa webasto ca³y czas nie ci±gnie, ale nadmuchy, pompa wody pracuj±. Wodna zjada 1,15A.

Co wiêc planujê takie nowatorskiego zastosowaæ? Inne grzejniki? Przesz³o przez my¶l.
Wyobra¼cie sobie pod³ogówkê ale na ¶cianach. :bigok
Tak choæby do po³owy wysoko¶ci kampera, albo im wy¿ej tym rzadziej pêtla.
Czyli mamy blachê auta, piankê, alufox, we¿ownicê, sklejkê (tak upraszczaj±c).

To jeszcze nie wszystko, ale na teraz chwila przerwy, bo ciekawi mnie co o tym "absurdalnym" pomy¶le my¶licie. :bigok

koder - 2015-11-11, 21:15

Jak ju¿ pisa³em, moim zdaniem sensowne. Robisz tak na prawdê zwyk³y radiator, jaki stosuje siê w domach. Tylko jak± chcesz tam temperaturê utrzymywaæ? Pod³ogowe 30-40'C, czy wiêcej?
toscaner - 2015-11-11, 21:25

4. OCH£ADZANIE

Jak ogrzewanie, to od razu i w drug± stronê. Wyobra¼cie sobie, ¿e latem ten sam p³yn kr±¿y³by jako¶ przez uk³ad klimatyzacji (jaki¶ wymiennik) i pompka pompowa³aby w ¶cianowe i pod³ogowe wê¿ownice taki zimny p³yn wych³adzaj±c ¶ciany.
Co z tego, ¿e za izolacj± jest piek³o i np +75C ma blacha, od strony wewnêtrznej ¶ciany by³yby ch³odne. Ch³odne ¶ciany to ch³odne meble, a od tego i powietrze. W tym wypadku, nawet otwieranie drzwi nie robi³oby wielkiej ró¿nicy na ogólny komfort, bo powietrze najszybciej siê wymienia, a wiêc po ich zamkniêciu (przewietrzenie) do¶æ szybko powinno pobraæ ch³ód ze ¶cian, czy raczej oddaæ ciep³o.

No dobra, a teraz zaszalejê. A gdyby tak pu¶ciæ tak± spor± wê¿ownicê przez styrodurowe pud³o? Tak, tak, taka kodówka, ale z ekstra zimn± wê¿ownic±. :)

No dobra teraz ju¿ na prawdê wystarczy na dzi¶. :bigok

wlodo - 2015-11-11, 21:25

¯aden absurdalny,ogrzewanie w ¶cianach od dawna siê robi.
Sam bêdê ³azienkê rurkami oplata³,a o ¶cianach jeszcze pomy¶lê :-/

toscaner - 2015-11-11, 21:40

koder napisa³/a:
Jak ju¿ pisa³em, moim zdaniem sensowne. Robisz tak na prawdê zwyk³y radiator, jaki stosuje siê w domach. Tylko jak± chcesz tam temperaturê utrzymywaæ? Pod³ogowe 30-40'C, czy wiêcej?

My¶lê, ¿e jak w Z1, tak w Z2 dobra³bym to eksperymentalnie, w praniu. No chyba nikt mi nie poda ile ma byæ na tacy, bo raczej niewiele takich kamperów z grzanymi przez wodê ¶cianami je¼dzi.
My¶lê, ¿e prosto za³atwi³oby siê to czujnikami temperatur i sterowanie tym przez np. Arduino.
Tu mam rêczne sterowanie zaworami kulowymi. Pobawi³em siê w ustawienia rok temu i do dzi¶ jest dobrze. W sumie bez Arduino te¿ wykonalne, ale wiêcej mechanicznej regulacji, tu klika³bym sobie co¶ na ekraniku.

toscaner - 2015-11-11, 21:42

wlodo napisa³/a:
¯aden absurdalny,ogrzewanie w ¶cianach od dawna siê robi.
Sam bêdê ³azienkê rurkami oplata³,a o ¶cianach jeszcze pomy¶lê :-/

O to mo¿e zd±¿ysz przetestowaæ jeszcze zanim ja zacznê budowê. :mrgreen:

Widzê tylko jedn± wadê tego grzania, ale ¿eby by³ jaki¶ tam porz±dek...

STACHUS - 2015-11-11, 21:43

toscaner napisa³/a:
Czyli mamy blachê auta, piankê, alufox, we¿ownicê, sklejkê (tak upraszczaj±c).

Co masz na my¶li pisz±c "piankê"? Pytam bo chcia³bym ju¿ ocieplaæ mojego ducato, a ci±gle nie mam projektu materia³ów izolacyjnych.

wlodo - 2015-11-11, 21:45

No przed chwil± pisa³...
CORONAVIRUS - 2015-11-11, 22:03

:haha: :haha: :haha: :haha:

idealny kamper z przednim napêdem ????? Jaja sobie robicie ?

co do adaptacji meblowozów czy podobnych to proponujê dryndn±æ do WÊDROWCA / Mi¶ Polarny / by³ na ostatnich solankach /niebieski / .... pewnie sporo by podpowiedzia³ o zagro¿eniach w takim aucie a kilka punktów by siê znalaz³o .

:spoko

toscaner - 2015-11-11, 22:03

3. OGRZEWANIE - cd

Widzê wadê takiego tylko "akumulacyjnego" (?) grzania.
Gdy kamper postoi d³ugo sam ( d³ugo, d³ugo), to do¶æ du¿o czasu zejdzie na nagrzanie wszystkiego, a¿ zaczniemy odczuwaæ ciep³o w powietrzu, ale mam i na to rozwi±zanie.

Znalaz³o siê przez przypadek. A mo¿e nic nie dzieje siê przez przypadek?

Gdy we Francji pad³o nam webasto (elektronika - inna historia) i nie mieli¶my ogrzewania, mieli¶my trochê dylemat co bêdzie w UK. Temperatury ju¿ nie by³y upalne, zw³aszcza nocami. Nawet we Francji.
Pó¼niej w Anglii dobija³y w dó³ i do +0,5C nad ranem. Takie po +2C by³y kilka razy. A tu webasta niet.

Co robi³em? Przed 22-g± nagrza³em silnikiem ca³ego kampera. I o dziwo albo uk³ad mebli, albo sprawno¶æ dmuchawy, nagrzewnicy, nie wiem, ale dawa³ sobie ¶wietnie radê. By³o to wykonalne. Je¶li jechali¶my, to wcze¶niej trochê ju¿ podczas jazdy podkrêcali¶my grzanie, np. 5km-10km przed celem, pó¼niej jeszcze z pó³ godz na wolnych, ale dmuchawa na max i nawet z ty³u potrafi³o byæ +30C. No upa³.
Fakt w szafkach zimno, ale nad ranem pomimo braku ogrzewania mieli¶my np +18
W s±siednich mini kamperach mieli +2C do +5C i Angole spali w arktycznych ¶piworach.

To by³o awaryjnie, ale da³o do my¶lenia.
Czyli po prostu po takim d³ugoterminowym, albo ilu¶ dniowym wych³odzeniu, po prostu w³±czy³bym grzanie ¶cian, pod³ogi + nadmuch z kabiny na max.
Mo¿na te¿ zrobiæ nadal 1-2 nadmuchy poza tym grzaniem wodnym.
No jako¶ tak. Trzeba to jeszcze tylko przemy¶leæ i dopracowaæ. :mrgreen:

toscaner - 2015-11-11, 22:33

BIORCA napisa³/a:
:haha: :haha: :haha: :haha:

idealny kamper z przednim napêdem ????? Jaja sobie robicie ?

co do adaptacji meblowozów czy podobnych to proponujê dryndn±æ do WÊDROWCA / Mi¶ Polarny / by³ na ostatnich solankach /niebieski / .... pewnie sporo by podpowiedzia³ o zagro¿eniach w takim aucie a kilka punktów by siê znalaz³o .

Adam, fakt, zapomnia³em, a pisa³em ju¿ kilka razy gdzie¶, ¿e 4x4 biorê te¿ pod uwagê. A tu o tym nie wspomnia³em. Wiêc ty³ przy 4x4 to lipa. :spoko

Chocia¿ przód te¿ mi nie straszny. Gdyby nie to ¿e mam low ridera (malutkie oponki, brak poduch), to wjadê i wyjadê wszêdzie. Na razie tylko kilka razy przedar³em t³umikiem po wertepach i raz urwa³em dorobion± drug± rurkê do spustu szarej. :haha:
Ale wyjecha³em, a co. Rozk³ad wagi na etapie projektowania wystarczy³. Przód nie wisi w powietrzu jak w wiêkszo¶ci kamperów. :mrgreen:

Z meblówkami itp wynalazkami to wszystko bardzo cenne uwagi, bo nie jestem w temacie i ch³onê jak g±bka.
Tu 3-cia karta i siê ju¿ coraz bardziej klaruje H3L3 4x4 : :szeroki_usmiech

voice - 2015-11-11, 22:34

¦wistak napisa³/a:
Cudne i do tego tu¿ pod nosem. Ciekawe jakie ceny.....

Panowie Powiem tak interesowa³em sie tym tematem w 2012r. i z tego roku mam wycenê z firmy Lamar .
Jak kogo¶ interesuje to proszê. : TUTAJ
Mnie ie by³o staæ, ale mo¿e kogo¶. :wyszczerzony:

CORONAVIRUS - 2015-11-11, 22:39

voice napisa³/a:
¦wistak napisa³/a:
Cudne i do tego tu¿ pod nosem. Ciekawe jakie ceny.....

Panowie Powiem tak interesowa³em sie tym tematem w 2012r. i z tego roku mam wycenê z firmy Lamar .
Jak kogo¶ interesuje to proszê. : TUTAJ
Mnie ie by³o staæ, ale mo¿e kogo¶. :wyszczerzony:

wiele napisali ale najwa¿niejszego nie .... ile to wa¿y ? Jaka ³adowno¶æ tego czego¶ ???

toscaner - 2015-11-11, 23:16

5. CIEP£A WÓDA, znaczy WODA i zimna te¿

Ca³y czas przypominam, ¿e tu powstaje wstêpny zarys kampera idealnego dla mnie i kampera, który bêdzie mia³ byæ domem na ile¶ miesiêcy w przeró¿nych warunkach. Znów zapewne od ujemnych temperatur, a¿ po upa³y. Ma byæ w miarê samowystarczalny w miejscach gdzie s± braki w pewne zasoby. Nawet takie proste jak np. woda, z któr± by³y spore problemy w Anglii. W Szkocji ju¿ lepiej, ale potrzebuj± pewnie z 50 lat ¿eby dogoniæ Europê.

Z tej przyczyny rozwa¿am mieæ zbiorniki na powiedzmy 200l. Czy bêdzie to 2 czy 3 zbiorniki teraz nie wiem. A mo¿e jakie¶ rozwi±zanie które tu w Z1 ju¿ prawie zrobi³em. Pompa ci¶nieniowa, rozdzielacz przed ni± i jeden w±¿ do zbiornika w ¶rodku 70l, a drugi przygotowany do wetkniêcia w zbiornik/ki pod autem, które planujê kupiæ i wrzuciæ pod auto. Tu pojemno¶ci ile siê zmie¶ci. Waga? Przecie¿ nie musz± byæ zawsze na full, a tylko, gdy chcê w dzicz na np. tydzieñ.
Przy temperaturach 0+ mam dodatkowe litry na wyci±gniêcie rêki, która prze³±czy rozdzielacz. To akurat prosta kwestia i do przemy¶lenia.

Woda ciep³a. Odpada znów co¶ jak np garnek w garnku za 3 tysie. Bojler, który zbudowa³em za 2 stówki do obecnego kampera jest dobry. Ma 20l, realnie z 16l i wystarcza wrz±tku na ze 3 k±piele, albo 2 d³ugie i nadal na ciep³e mycie garów. Wada? Latem za krótka wê¿ownica. Kto¶ ten pomys³ ulepszy³ i jak pamiêtam w jakim¶ 10l wpakowa³ wiêcej miedzianej rurki do ¶rodka. Prawdopodobnie teraz pomys³ w wersji ulepszonej wróci do Z2. I tak to ma dzia³aæ. Tak wymiennie.
Wada d³ugiej wê¿ownicy objawi siê zim±, bo woda zabierze du¿o ciep³a zanim zaczniemy odczuwaæ ciepe³ko z grzejników. Rozwa¿y³bym wtedy zawór/kryzê aby jednak bardziej grza³o kampera, a bojler przy okazji, bo i tak zd±¿y siê do rana zagrzaæ na full. Tu znów mo¿e przyj¶æ z pomoc± np Arduino i po prostu odpowiednio sterowaæ elektrozaworami, lub po prostu na zimê sami przekrêcamy zaworkiem.

Opcja 2: zamiennie, lub dodatkowo zbiornik ok. 10-15l na dach kampera. Tu opcje s± dwie. Czarny p³aski zbiornik, który umie¶cimy na dachu, ale to zajmuje miejsce no i tak jako¶ bez sensu tylko siê grzeje,
albo...
robimy ch³odzenie paneli solarnych.
O co chodzi? Ci co wiedz±, to wiedz±, ¿e panele trac± swoj± efektywno¶æ wraz ze wzrostem temperatury. Czyli niby latem du¿o s³oñca, a jako¶ mniej tego pr±du ni¿ wiosn±. Przyczyn± jest to, ¿e panele wiosn± mog± mieæ np. +25C, a latem +75C. Producenci podaj± takie dane i to mo¿na policzyæ, ale teraz o wodzie.

Dajemy wê¿ownicê pod panelami, lub jaki¶ bardzo p³aski zbiornik, który bêdzie mia³ takie powiedzmy 15l objêto¶ci. Panele daj± wiêcej pr±du, a my mamy prawie "wrz±tek" za free. Oszczêdzamy jakie¶ 3 euro/ miesiêcznie na paliwie do webasto i nie ha³asujemy wyciszonym do granic mo¿liwo¶ci webasto. :bigok
Kto¶ powie "waga". No tak. Moje panele wa¿± ze 30kg, ale nie mam anten do TV i innych pierdó³, które wa¿± pewnie z 10 albo jeszcze wiêcej, wiêc mo¿na to rozwa¿yæ. Mo¿na te¿ zrobiæ 5l, i czym¶ przepompowywaæ na dó³ ten "wrz±tek".
Mo¿na ostatecznie zastosowaæ, to siê chyba nazywa poliwêglan komorowy i na to przykleiæ panele elastyczne. Jakim¶ silikonem przewodz±cym ciep³o. No chyba najidealniejsza opcje. Takie panele da³oby siê mo¿e nawet jako¶ podnosiæ. I tu logiczne, ¿e gdy trzeba podnosiæ, to ju¿ nie potrzeba wody do ch³odzenia, bo pewnie s³oñce nisko, a wiêc ju¿ nie ma co ch³odziæ.

Kamper idealny zaczyna chyba byæ coraz bardziej skomplikowany. :bigok

Ciekawe te¿ kiedy kto¶ napisze "Ale nikt tak nie robi". :diabelski_usmiech

¦wistak - 2015-11-12, 00:00

Milka 2 ma mieæ kilka zbiorników wody - czê¶æ zimowych wewn±trz kontenera, a czê¶æ ca³orocznych wkomponowana w ramê. Tankowany ma byæ tylko mniejszy zbiornik zimowy (wy¿ej, wewn±trz gdzie bêdzie mia³ ciep³o) z którego przelewem woda bêdzie wêdrowaæ w dó³ do zbiornika ca³orocznego. Z kolei ma³a pompa ci¶nieniowa bêdzie pobieraæ z dolnego do instalacji odwróconej osmozy. I tu niespodzianka - przelew (odpad) z instalacji RO bêdzie kierowany do górnego zbiornika dziêki czemu bêdzie on zawsze pe³ny. Zasilanie w wodê u¿ytkow± bêdzie siê odbywaæ zawsze z tego zbiornika, za¶ zasilanie instalacji RO z dolnego zbiornika bêdzie uruchamiane tylko latem gdy zbiornik ten bêdzie zatankowany. Zim± pompa bêdzie wy³±czona a zasilanie instalacji RO zapewni druga pompka zapewniaj±ca równie¿ ci¶nienie dla instalacji wody u¿ytkowej.

Z pozoru bardzo to skomplikowane, ale nie jest to wielki koszt - dodatkowa pompka ci¶nieniowa o ma³ej wydajno¶ci z minimalnym akumulatorem ci¶nienia i dwa zaworki plastikowe. Zysk to woda RO i opcja zimowa. Równie¿ ³atwiejsza kontrola posiadanych zasobów i ¿elazna rezerwa.

Co prawda nikt tak nie robi, ale co mi tam.

Co do odbierania ciep³a z paneli - pomys³ który wielokrotnie analizowa³em. Widzê tu dwa powa¿ne problemy:
1. Panel mo¿e oddawaæ ciep³o zarówno gór± jak i do³em do powietrza które go otacza, zw³aszcza przy lekkim wiaterku czy jakimkolwiek ruchu powietrza. Je¿eli dó³ zabudujemy zbiornikiem to w pocz±tkowej fazie bêdzie p³yn w zbiorniku go ch³odzi³, ale gdy siê nagrzeje przestanie odbieraæ ciep³o i panel straci mo¿liwo¶æ ch³odzenia siê od do³u.
2. Je¿eli zamiast zbiornika zastosowaæ rurki to widzê inne niebezpieczeñstwo - przy ci±g³ej cyrkulacji temperatura jest mniej wiêcej sta³a, a przynajmniej wolnozmienna. Je¿eli jednak bêdzie to uk³±d w którym ciecz nie przep³ywa lecz jest pulsacyjnie zastêpowana zimn± (po odkrêceniu kranu) to bêd± nastêpowa³y gwa³towne punktowe zmiany temperatury. Z tego co wiem struktury krystaliczne nie lubi± takiego traktowania - prowadzi to do naprê¿eñ i mo¿e powodowaæ degradacjê (mikropêkniêcia). Jest to rozwa¿anie teoretyczne, ale uwzglêdniaj±c komplikacjê konstrukcji i osi±gniête korzy¶ci - ciekawiej chyba wyjdzie worek z wod± wieszany na s³oñcu.

Wê¿ownica w bojlerku - wyd³u¿enie jej nie spowoduje istotnego spowolnienia nagrzewania wnêtrza. Co prawda ciep³a woda nie pojawi siê w rurach natychmiast po w³±czeniu webasta lecz po minucie czy dwóch i bêdzie ciut ch³odniejsza (mówiê o uk³adzie szeregowym). S±dzê ¿e opó¼nienie bêdzie nie wiêksze ni¿ 5 minut, a to chyba nie jest warte elektrozaworów i skomplikowanego sterowania. Zalet± uk³adu szeregowego jest to ¿e ciep³o zamkniête w bojlerze i nie wykorzystane, przynajmniej czê¶ciowo trafi to ogrzewania pod³ogowego i da nam kilana¶cie stopni natychmiast po w³±czeniu pompki. Bojler z d³ug± wê¿ownic± dzia³aæ bêdzie jako akumulator ciep³a. Powinno to w efekcie koñcowym zrównowa¿yæ opó¿nienia.
Mo¿esz zastosowaæ uk³ad równoleg³y i kryzê na bojler + termostat na ogrzewanie, a je¿eli ju¿ my¶lisz o termostatach to zastosuj mechaniczne dedykowane do ogrzewania pod³ogowego - czujnik temperatury mo¿na umie¶ciæ o metr od regulatora (rozwi±zanie mechaniczne, koszt 100 - 200 z³otych) Na lato skrêcasz termoregulator na zero lub na ¶nie¿ynkê, a zawór/kryzê przed bojlerem odkrêcasz na maksa i po krzyku.

http://allegro.pl/glowica...5149457895.html

toscaner - 2015-11-12, 11:18

Dok³adnie o to mi chodzi. Odk±d wjechali¶my do UK, to (mniejsza skala) ale te¿ mamy taki ¿elazny zapas 10l. Ju¿ prawie 2x kupi³em butle 25l ale nie mam gdzie tego trzymaæ i odk³ada³em w sklepie, a i w³a¶nie dlatego przygotowa³em niedawno instalacjê na zbiorniki pod auto, bo zbiorniki tam pójd±.
2 dni temu w sklepie kamperowym wypatrzy³em inne zbiorniki na szar±, bardziej p³askie. Muszê pomierzyæ czy wejd±. Bra³bym dwa. Maj± po 25l Czyli z 70 robi siê 120l.

O osmozie zak³ada³em temat z 1,5 roku temu, pó¼niej dyskutowali¶my z Grzegorzem jako¶ w czerwcu, bo on zak³ada³. Mnie to nie przekonuje. Prawie rok je¿d¿ê i wszêdzie znajdê pitn± wodê. Poza tym wszystko co do gotowania leci przez Britê. Tu nie ma opcji, osmoza mnie nie interesuje.
Je¶li nawet w Anglii sobie poradzili¶my z wod± i miejscówkami, co zadziwia ich samych, to chyba ju¿ wszêdzie znajdê wodê pitn±. :haha:

Ale wracaj±c do zbiorników. Przemknê³o mi te¿ aby te ma³e 2x 25l u¿yæ do szarej, a ten izolowany, ogrzewany pod autem 80l, który teraz robi za szar± przywróciæ, do u¿ywania do bia³ej. To by da³o mi ju¿ 150l bia³ej.
To tylko taka my¶l, ale mo¿e da³oby siê go jako¶ wydezynfekowaæ? Czy ju¿ lipa z tym?

No ale to narobi³bym sobie OT, chyba, ¿e kto¶ da receptê w jednym po¶cie.

koder - 2015-11-12, 11:33

¦wistak napisa³/a:
2. Je¿eli zamiast zbiornika zastosowaæ rurki to widzê inne niebezpieczeñstwo - przy ci±g³ej cyrkulacji temperatura jest mniej wiêcej sta³a, a przynajmniej wolnozmienna. Je¿eli jednak bêdzie to uk³±d w którym ciecz nie przep³ywa lecz jest pulsacyjnie zastêpowana zimn± (po odkrêceniu kranu) to bêd± nastêpowa³y gwa³towne punktowe zmiany temperatury. Z tego co wiem struktury krystaliczne nie lubi± takiego traktowania - prowadzi to do naprê¿eñ i mo¿e powodowaæ degradacjê (mikropêkniêcia). Jest to rozwa¿anie teoretyczne, ale uwzglêdniaj±c komplikacjê konstrukcji i osi±gniête korzy¶ci - ciekawiej chyba wyjdzie worek z wod± wieszany na s³oñcu.

Puszczenie pod panele rurek z odpowiednim sterowaniem (czyli jaka¶ elektronika do zaworów i pompka) ma jeszcze tak± zaletê, ¿e zim± sobie mo¿na odmroziæ panele. Niestety, przykryte ¶niegiem nie robi± pr±du wcale.

¦wistak - 2015-11-12, 11:49

No to ju¿ nie woda lecz glikol, a to dodatkowe problemy z odpowietrzaniem, straty ciep³a, no chyba ¿e skomplikowana automatyka albo sterowanie ca³kowicie rêczne.

A o od¶nie¿aniu paneli przy pomocy pr±du my¶la³e¶??? Tak mnie jako¶ teraz ol¶ni³o...Ale to temat na osobny w±tek.

koder - 2015-11-12, 12:37

Zawsze mo¿na wydzieliæ.

Obieg w systemie ogrzewania to tak czy siak powinien byæ glikol, przecie¿ nie bêdziemy wody w pod³ogówce spuszczaæ na zimê. Sterowanie - to du¿o zale¿y. S± jakie¶ w miarê proste i niedrogie elektrozawory trójdro¿ne? Bo je¶li do ca³ego systemu bêdzie podpiête arduino (a jak czytam, to ma byæ), to program steruj±cy nie jest specjalnie skomplikowany. Otwieramy zawór je¶li temperatura p³ynu na powrocie jest mniejsza od 0 lub wiêksza, ni¿ temperatura w g³ównym obiegu.

Elektrycznie... hm. To raczej du¿o pr±du we¼mie. Trzeba by silnik/agregat odpaliæ. A skoro jest 5kW webasto tak czy siak na pok³adzie, to czemu nie wykorzystaæ?

toscaner - 2015-11-12, 13:49

Edytowa³e¶ posta, gdy ja pisa³em. :)
I jeszcze teraz posz³o do przodu o kolejne, ale wklejam, co napisa³em przed spacerem:

Z tym ch³odzeniem paneli, to ró¿nie mo¿e byæ.
Mo¿e gdyby ta woda tam przep³ywa³a w kó³ko i wymienia³a siê z t± w bojlerze 20l w aucie. Czyli umownie: bojler ma 20l, jakie¶ co¶ ch³odz±ce panele powiedzmy 5l, i w rurkach ze 2 litry. Ruch wody cich± zanurzeniow± co 2-5 min na 15-30 sek. Nie zd±¿y siê nagrzaæ w 5 min a¿ tyle, ¿eby to odbi³o siê na kryszta³ach, bo wiêkszy spadek temp jest gdy nagle przyjdzie chmurka, ale przez ca³y dzieñ powoli siê podgrzeje w ca³ym uk³adzie wraz z tym co w bojlerze.

Druga opcja, to po prostu czarny zbiornik na dachu. P³aski zapewne, ale przy uk³adzie ci¶nieniowym dobrze by by³o, aby by³ wytrzymywa³ ci¶nienie w uk³adzie. To by u³atwi³o sprawê.
Dlaczego ci¶nieniowy? Bo dla mnie jest idealny. U mnie w kamperze ma byæ jak w domu. ¯adne plastikowe krany z w³±cznikami. Od roku u¿ywam takiego rozwi±zania i nie wyobra¿am sobie mieæ zabawkowych kranów. No dobra, mo¿na kupiæ kran metalowy (widywa³em w sklepach kameprowych), ale nie dam np. 70-90 funtów, za jeden, gdy w Obi mogê kupiæ lepszy za sto z³otych do domu. Czyli tylko uk³ad ci¶nieniowy.

No i zima. Tu jest problem z ch³odzeniem paneli wod±, bo woda po prostu zamarznie.
No a glikol w uk³adzie pod panelami bez sens, bo chcia³em tam wodê bojlerow± puszczaæ. Teraz na zimê, trzeba znów przelewaæ, no chyba, ¿e nie grzejemy wody latem na dachu, a glikol, który kr±¿y do wymiennika.
No to przestaje ju¿ byæ kamper idealny dla mnie. Bo im pro¶ciej tym mniej zawodnie. A przypominam, ¿e ma to byæ znów domek na miesi±ce i wszystkie naprawy robiê sam. Ich im mniej, tym lepiej. :bigok

Na razie nic nie wydzielamy. :-P

¦wistak - 2015-11-12, 15:47

Wydzielony w±tek mia³ dotyczyæ elektrycznego od¶nie¿ania paneli... http://www.materialy-inst...ania-paneli,219

Z tym p³askim zbiornikiem na dachu da³e¶ mi trochê do my¶lenia. Mam trochê do¶wiadczenia w spawaniu plastiku (g³ównie pracujê z twardym PCV) ale mo¿e po¶wiêcê czarny kanister czy te¿ beczkê 30 litrów z polietylenu i i wytnê pas po obwodzie zmniejszaj±c jej pojemno¶æ do ok. 10 litrów (lub mniej) nie zmniejszaj±c pola powierzchni ¶ciany bocznej na któr± dzia³aæ bêdzie ¶wiat³o s³oneczne... Prawid³owo pospawane ³±czenia powinny wytrzymaæ bez problemu 1 bar. Muszê tylko poszukaæ "plastikowych elektrod PE" bo mam tylko PCV i drewniane :haha: Oczywi¶cie lepiej by³oby kupiæ proste arkusze PE czy PE-HD 2-3 mm i zrobiæ p³aski zbiornik od podstaw, ale nie wiem gdzie to kupiæ....

koder - 2015-11-12, 15:55

Na testy i wykorzystanie okazjonalne nadaje siê podstawa parasola ogrodowego. S± nawet czarne.
toscaner - 2015-11-13, 08:30

5. Ciep³a woda - cd

W sumie grzanie wody na dachu, a jeszcze ch³odzenie przy tym paneli, to taki pomys³ bardziej do rozwa¿añ, ni¿ praktycznego zastosowania. Generalnie po roku jakie¶ tam do¶wiadczenia zebra³em i jednak latem ucieka³bym z po³udnia Europy na pó³noc, a zim± odwrotnie, wiêc za du¿ej efektywno¶ci z takiego grzania by nie by³o. Panele te¿ by mia³y wiêksz± efektywno¶æ, bo ch³odniej. Poza tym nie tylko panele przewidujê. :mrgreen:

Teraz trochê z mojej praktyki.
Ten rok (2015) to taki test. Nas i Zlomka 1.
Mo¿e zima bez urywania dupy, bo zaledwie -5C, ale za to lato 30-lecia we W³oszech, a my na po³udniu w najwiêksze upa³y, bez klimy.
Teraz jaka¶ mega zima ilu¶ tam lecia zapowiadana w UK, a my na pó³nocy Szkocji. Huragany czy cyklony, a my tu. Deszcze padaj±ce poziomo, wiatry po 120-140km/h i temperatury siêgaj±ce zera. Z³omek dzielnie stawia im czo³a i siê nie poddaje.
Nadal niemal wszystko sprawne, niezawodne i bez wiêkszych szkód po ostatnim huraganie. No straci³em antenê, ale dwie w zapasie. Teraz ju¿ jedna. :-P

Grzanie wody na dachu mia³o sens kiedy? Tylko gdy by³o s³oñce i to w sumie, ¿eby mia³o sens to lipiec - sierpieñ. Zak³adam, ¿e g³ównie na po³udniu mo¿emy oczekiwaæ powiedzmy 70-80% s³onecznych dni w tych 2 miesi±cach. Pozosta³e ró¿nie, a pó¼na jesieñ do wczesna wiosna raczej ciep³ej wody nie bêdzie. No chyba, ¿e jakie¶ kolektory. Bez sensu. A licz±c, ¿e to np. 15l na dachu i jeszcze ma siê wymieszaæ z zimn±. No nie starczy na k±piel 2 osób.
Grzanie webastem 20l bojlera to miesiêczny koszt ok 3 euro. Nawet pe³ne letnie miesi±ce to ledwo 6 euro oszczêdno¶ci.
Ju¿ wiêkszy sens mia³oby zastosowanie jakiego¶ elektrozaworu, którzy po prostu pozwala³by nagrzaæ boljer w czasie jazdy. I temat rozwi±zany na ca³y rok. Ale tu nadal mówimy o oszczêdno¶ci zaledwie ok. 3 euro/mc.
Webasto w Z2 i tak bêdzie pod mask±, wiêc jakby wê¿e obu uk³adów obok siebie. :mrgreen:
Nie wiem jeszcze, mam na to chwilê, co tam zastosujê i jest czas na wymy¶lenie.

¦wistak - 2015-11-13, 09:35

toscaner napisa³/a:
Nie wiem jeszcze na to chwilê, co tam zastosujê,

P³ytowy wymiennik ciep³a i sterowanie pompki obiegowej systemu ogrzewania przeka¼nikiem sterowanym przez stacyjkê. Tylko czy faktycznie warto?

Co do ciep³a ze s³oñca - s±dzê ¿e naj³atwiej i najpro¶ciej by³oby u¿yæ elektrycznego bojlera z grza³kami na 12V. Przy ca³kowitym na³adowaniu akumulatorów pod³±czenie paneli bezpo¶rednio pod grza³kê w bojlerze. Sprawno¶æ mniejsza ni¿ w przypadku bezpo¶redniego ogrzewania wody s³oñcem, ale rozwi±zanie proste w implementacji i tanie. Mo¿na te¿ kupiæ elektryczne podgrzewacze do p³ynu w samochodach z grza³k± na 230V i zamontowaæ za webastem - pro¶ciej siê ju¿ nie da, ale straty energii ogromne...

Wci±¿ jednak powraca pytanie - czy warto. Oszczêdno¶æ finansowa ¿adna, komplikacja uk³adu ro¶nie, a jedyna zaleta to dywersyfikacja. W przypadku awarii webasta masz ciep³o w ty³ek i ciep³± wodê z silnika w przypadku wymiennika, a latem masz ciep³± wodê ze s³oñca i nie smrodzisz webastem przy elektrycznej grza³ce w bojlerze. U siebie planujê kilowat paneli na dachu wiêc zapewne trochê energii bêdê mia³ w zapasie, ale przy 260 watach w Twoim przypadku pewnie nadwy¿ek zbyt wiele nie ma nawet latem, tym bardziej ¿e planujesz dokompletowaæ klimê...

toscaner - 2015-11-13, 10:15

No w³a¶nie, klima bêdzie ale na 80%, powiedzmy. No ale to i do tego dojdziemy. Znaczy podpunkt z tym i dalej elektryk± to bêdzie w okolicach 10.
Mo¿e wcze¶niej.
Ten p³ytowy do przemy¶lenia, bo odpadaj± mi zawory i ³±czenie uk³adów.

Nie jestem po prostu pewien, czy potrzebujê klimê, je¶li nie podró¿ujê w cyklu 11,5 mies w pracy 0,5 mies. musi byæ gor±c i gdzie ty³ek moczyæ, bo za chwilê koniec wakacji. W podró¿owaniu d³ugoterminowym mam jakby szersz± paletê do opracowania jak to nazywam "POE".
POE - skrót od Powolny Objazd Europy.

Ju¿ przetestowa³em, ¿e w Z1 optymalne temperatury z punktu widzenia ekonomicznego to +8C do +26C. Wtedy jeszcze nie trzeba w ogóle w³±czaæ webasto do grzania. Bo przy +8C w ¶rodku nawet noc± mam ok. +20C. Izolacja trzyma. Zero grzania. A w górnej granicy da siê jeszcze gotowaæ w kamperze normalnie jak w domu i nie robi siê w ¶rodku piek³o.
Dla mnie samego optymalne temperatury w których czujê siê jak p±czek w ma¶le, to ok. +18C do +28C.

Maj±c ju¿ te dane i gdy izolacja w Z2 bêdzie co najmniej podobna, to wystarczy planowaæ POE tak, aby zmie¶ciæ siê w wide³kach. Czyli teraz spadamy do Hiszpanii, a latem do Norwegii. Mniej wiêcej.
No teraz Szkocja to trochê hardcore ju¿, ale bardziej ze wzglêdu na wilgotno¶æ, poziome deszcze i wichury. Tego nie by³o za czêsto nawet w zimie w IT. Nie by³o przede wszystkim takiej szarówki (panele co¶ tam ³adowa³y) i takiej wilgoci. Jednak w IT mniej la³o.
Ale Szkocja musia³a byæ, jak nie teraz to prze³o¿y³oby siê na wiosnê/lato, a latem chcê byæ w Norwegii. :bigok
A finalnie, co siê okaza³o? Ka¿dy Szkot mówi, ¿e trafili¶my idealnie. Ka¿dy tu jedzie latem. A Szkocja jest najpiêkniejsza w mies. wrzesieñ-pa¼dziernik. Nie ma to jak znów byæ w odpowiednim miejscu w odpowiedniej porze.
Ale teraz listopad i trzeba ju¿ podejmowaæ jakie¶ decyzje.

Standardowo siê rozpisa³em, ale to znaczy - mo¿liwe, ¿e klima nie bêdzie mi potrzebna. :bigok

toscaner - 2015-11-13, 10:47

6. ZBIORNIKI.

Chyba do¶æ prosty temat, ale warty jakiej¶ wzmianki. No wiêc w planie a¿ do 210l wody. Bêd± to prawdopodobnie 3 zbiorniki 70l lub ostatecznie 2x 80l (160l te¿ akceptowalne). 3 - 2 wewn±trz + 1 zewn±trz, je¶li 2 to po jednym tu i tu. Na zewn±trz izolowany alufoxem + jaka¶ matka elektryczna pod spodem. Rozwi±zanie bli¼niacze jakie tu mam na zbiornik szarej.
Po co a¿ tyle? Nie wszêdzie woda pitna jest pod rêk±. A przekonali¶my siê o tym bêd±c w Anglii - to ta czê¶æ poni¿ej Szkocji. Szkoci nie je¿d¿± tam kamperami, bo ich wku..., ¿e nie ma gdzie stan±æ, nabraæ wody itd. Ale problem nie tylko z wyspy.
Aktualne 70l starcza przeciêtnie nam na 3-4 dni. Du¿o k±pania to 2-3 dni. Jest to za ma³o i nie pozwala postaæ w ³adnym miejscu w dziczy np. tygodnia. Czyli nie tylko w UK. 200l zapewni nam zapasu na tydzieñ+ na pewno.

Jednak zauwa¿y³em, ¿e nie tylko w kamperze, ale i wcze¶niejsze lata nape³niaj±c w IT butelki wodami ze ¼róde³ek (pe³no takich w IT), zakrêcona woda przeciêtnie po 3-4 dniach lekko ¶mierdzia³a. Odkrêcona mog³a staæ d³ugo. To samo w kamperze. Nasz ¿elazny zapas 10l. Na pocz±tku sta³ zakrêcony i to samo. Teraz je¼dzi zawsze odkrêcony i jest ok. Po za tym, przy ka¿dym nape³nianiu od¶wie¿amy wodê i w nim.
Je¶li to samo bêdzie siê dzia³o w du¿ych zbiornikach, to mo¿e wystarczy... no na pewno nie zostawiaæ odkrêconych, ale zastosowaæ jakie¶ membrany przepuszczaj±ce powietrze, ale nie wodê. Wyci±³bym w ka¿dej nakrêtce otwór o np. ¶rednicy 10 cm i w nim by³aby taka membrana?
Je¶li mia³oby to sens, to woda by sobie oddycha³a i wszystko ok. Oczywi¶cie jestem otwarty na inne sprawdzone rozwi±zania. Woda ma byæ smaczna powiedzmy do 10-14 dni, a my j± i tak zu¿yjemy wcze¶niej.

Czyli bia³± mamy.

Szarej wystarczy 60-80l. Jak co¶ to automat kropelkowy patentu kolegi Zbyszka. Po kamperowaniu niela rok w "cywilizacjach" widzê, ¿e ma³o kto siê przejmuje zwrotem nadal niemal bia³ej wody do natury. Wiadomo, nie leje siê, gdy stoimy pod muzeum, a parking to nie b³otna kraina.

Kolejny zbiornik to LPG. Tym razem od razu wrzucê pod auto. Zyskam kawa³ miejsca w szafce kuchennej i mo¿liwo¶æ uzupe³niania gdzie tylko tankuj± LPG.
Móg³bym zastosowaæ patent jednego W³ocha, ale wolê to rozwi±zanie. Chcê siê pozbyæ butli z wnêtrza. Tym razem planujê zasilaæ nie tylko kuchniê (butla 10kg starcza na 5 miesiêcy), ale jeszcze jedn± rzecz. Ale nie nie bêdzie to garnek w garnku. Dojdziemy i do tego.
Na pewno chcia³bym j± tankowaæ na stacjach, a nie co kraj kupowaæ now± + nowe reduktory. Problem nieznany dla kogo¶ kto jedzie gdzie¶ w jedno miejsce nawet na d³u¿ej i jednak zawsze wraca "do domu" po zapasy.
Prawdopodobnie pomy¶lê nad jak±¶ izolacj± tego zbiornika ze wzglêdu na to to, ¿e na stacjach tankowany jest mix propan-butan, a butan staje siê problematyczny przy niskich temperaturach.

Ze zbiorników to na t± chwilê tyle.

toscaner - 2015-11-13, 12:12

7. MODYFIKACJE NADWOZIA

Slide'a nie bêdzie, ale co¶ co bardzo by siê przyda³o przy takim d³ugoterminowym kamperowaniu. Co¶ czego nie da siê mieæ w kamperze. Niektórzy nawet nie maj± w domach. Takie miejsce na zapasy, te np. w wekach. :)

Nie da siê? A co mi tam. Ju¿ wiele rzeczy siê mia³o nie daæ, a s± w Z³omku. Ile¿ to osób wy¶miewa³o mnie gdy opowiada³em o elektrycznie wysuwanej umywalce? Jest, dzia³a. Ludki oczy przecieraj± "¿e jak to? tak ze ¶ciany?"

Z³omek 2 bêdzie mia³ ...piwnicê. :)
No mo¿e nie z prawdziwego zdarzenia, bo ta piwnica bêdzie je¼dzi³a z nami. W pod³odze planujê wyci±æ spor± jej czê¶æ i po prostu wyciêta czê¶æ pod³ogi bêdzie otwierana. Problem bêdzie na pewno w okresie temperatur bliskich lub poni¿ej zera, ale je¶li wypada³oby nam kamperowanie w takim okresie to po prostu piwnica bêdzie pusta albo zacznie spe³niaæ rolê lodówki. :bigok
Ewentualnie bêdzie równie¿ lekko zaizolowana. Gdyby przedostawa³a siê tam odrobina ciep³a od góry, to zapewne i zim± piwniczka mog³aby funkcjonowaæ jako piwniczka.
Wystarczy mieæ to pod kontrol± przy pomocy jakiego¶ czujnika.
Muszê tylko obmy¶liæ jak tu zrobiæ podgrzewan± t± klapê do piwnicy. Bo nie chcia³bym mieæ sporego kawa³ka pod³ogi bez grzania.
Pod samochodem jest zawsze najch³odniej. Pamiêtam, ¿e chyba Rawic pisa³ gdzie¶, ¿e te ró¿nice nawet latem siêgaj± do 10C.
Latem to nawet rozmy¶la³em, ¿e szkoda, ¿e nie zrobi³em jakiego¶ ³ó¿ka w otwieranej pod³odze. :)
Ale to tylko na filmach.

Kolejna wnêka bêdzie na akumulatory. Ta bêdzie podgrzewana, jako, ¿e te wol± ciep³o w odró¿nieniu od np. weków.
Tych trochê bêdzie i zawsze to poza butl± z gazem jaki¶ zysk w przestrzeni, gdy wylec± poza kubaturê domku.

toscaner - 2015-11-13, 12:27

Muszê to podsumowaæ, co do tej pory mamy, aby ³atwiej siê odnosiæ punktami.

1. BAZA
2. IZOLACJA
3. OGRZEWANIE
4. OCH£ADZANIE
5. CIEP£A WODA i zimna te¿
6. ZBIORNIKI
7. MODYFIKACJE NADWOZIA
8. ?

¦wistak - 2015-11-13, 12:33

8. PR¡D
toscaner - 2015-11-13, 12:38

Eee mia³o byæ co innego, a w ogóle z pr±dem, to Ty odwalasz porz±dn± robotê, wiêc nie wiem czy dublowaæ, ale ok, to w takim razie bêdzie trochê o pr±dzie w Z2:

1. BAZA
2. IZOLACJA
3. OGRZEWANIE
4. OCH£ADZANIE
6. ZBIORNIKI
7. MODYFIKACJE NADWOZIA
8. PR¡D
9.

¦wistak - 2015-11-13, 13:13

Zosta³o tylko to co zupe³nie pomin±³e¶ w poprzednim opisie - zabudowa czyli meble. W tej materii jestem cieniutki jak kompot z desek, a techniki i technologie gnaj± do przodu oferuj±c na równi warto¶ciowe pomys³y jak i tandetê. W wielu wypadkach nawet nie mamy ¶wiadomo¶ci czego szukaæ albo jak to powinno byæ zrobione, a mamy na forum autorytety na skalê europejsk± w tej bran¿y. Krytyki polej± siê ca³e wiadra, ale mam nadziejê ¿e bêdzie to krytyka konstruktywna.
toscaner - 2015-11-13, 13:20

8. PR¡D

Maj±c "jakie¶" tam do¶wiadczenie (z pr±dem - ok. 30 lat :mrgreen: ) i teraz do¶wiadczenie praktyczne z zasobami w oparciu o akumulatory, panele, przetwornicê i w kamperze przez prawie rok, gdzie mam niemal wszystko na pr±d my¶lê, ¿e w Z2 bêdzie w tej materii niemal doskonale.

Aktualne zasoby Z³omka 1:
- 3x 80Ah
- Najmocniejszy alternator
- przetwornica 1500/3000 pe³ny sinus
- by³a 400/800 pe³ny sinus, ale po 10 latach odk±d j± mam, niedawno M. wysadzi³a j± i chwilowo le¿y na OIOMie w ¶pi±czce. Zreanimujê j± znów, bo z 6 lat temu te¿ niedomaga³a i te¿ j± wyleczy³em. Jest zaj.ebista, bo daje radê i z 600-700W, a ja³owego 0,28A. Niespotykane jak na tak stary sprzêt. Muszê j± znów naprawiæ. :)
Nie startuje tylko lodówki. :(
- regulator Tracer
- i oczywi¶cie panele 2x130W

Czy to ma³o czy du¿o?
Zale¿y do czego

odbiorniki w Z1 (wymieniam od najbardziej pr±do¿ernych (w skali d³ugoterminowej - min doba):
- laptopy :shock:
- lodówka
- webasto
- reszta

Latem/ pó¼n± wiosn± nie ma problemu z pr±dem. Nawet w sumie zim± w IT by³o jednak s³onecznie i te 4-5 dni na tydzieñ s³oñce pracowa³o na pr±dzik.
Pa¼dziernik i listopad w UK, to masakra. Znaczy nie by³oby ¼le, gdyby nie to co widnieje na pozycji pierwszej.
2 w³±czone laptopy, router, telefony (w tym stacjonarny) no i krótki dzieñ, wiêc i ¶wiat³o i niemal nie spada 6-8A z wy¶wietlacza. Na minus. Gdy w³±czy siê lodówka prawie 7A, a i webasto te¿ przy tej wilgoci w³±czamy czê¶ciej, bo czê¶ciej siê wietrzy. I mamy 20A, a to przecie¿ nie koniec. :)

W wersji akumulatory na full/full, przy 240Ah dawa³oby to spokój na dobê. No ale kiedy siê na ten full na³aduj±? Ze s³oñca? S³oñca od ostatniego 1,5 tyg by³o do kupy mo¿e z 10 godzin. Panele na p³asko daj± ok. 1,1A, podniesione do s³oneczka ponad 8A.
No ale przy tych wiatrach to sami sobie podno¶cie. :-P

Czyli w UK ³adowanie g³ównie podczas jazdy. Tu zaznaczê, ¿e nie planowali¶my Szkocji na niemal zimê, a ¶rodek lata, a nawet gdyby pó¼niej jak teraz, to liczy³em na wiêcej s³oñca i podniesione panele. Mo¿na podnosiæ, gdy na pewno nie bêdzie wia³o.
¯eby akumulatory (nie od zera) dobrze na³adowaæ, to muszê przejechaæ 50-200km. Tu zale¿y jak zosta³y wypompowane. Elektronika zawsze odcina przy 11.0V
Przez okres ok 10,5 mies kamperowania non stop sta³o siê to ok 10-12X, wiêc mamy dos³ownie jak±¶ czê¶æ procenta.
Nie jest chyba ¼le. Gdyby¶my wywalili laptopy, to zasobów z zapasem. Chyba przerzucimy siê na tablety. :haha:

Czyli na t± chwilê wiem co da siê wycisn±æ z tego co mam na pok³adzie, od zimy do lata, od po³udnia Europy, a¿ po pó³nocn± Szkocjê, a jako, ¿e planujê jeszcze wiêksz± niezale¿no¶æ z zasobami, to musi nast±piæ kilka zmian.
O tym ju¿ nied³ugo... :mrgreen:

toscaner - 2015-11-13, 13:37

¦wistak napisa³/a:
Zosta³o tylko to co zupe³nie pomin±³e¶ w poprzednim opisie - zabudowa czyli meble. W tej materii jestem cieniutki jak kompot z desek, a techniki i technologie gnaj± do przodu oferuj±c na równi warto¶ciowe pomys³y jak i tandetê. W wielu wypadkach nawet nie mamy ¶wiadomo¶ci czego szukaæ albo jak to powinno byæ zrobione, a mamy na forum autorytety na skalê europejsk± w tej bran¿y. Krytyki polej± siê ca³e wiadra, ale mam nadziejê ¿e bêdzie to krytyka konstruktywna.

No budowanie kampera to zakres prac z tak wielu specjalno¶ci, ¿e nie wszyscy sobie z tego zdaj± sprawê. Zapewne niektórzy dopiero przy kolejnym zrozumieli, ¿e ¿eby nie spierdoliæ czego¶, to lepiej oddaæ do fachowca.
Ja mia³em to szczê¶cie, ¿e nie mia³em pojêcia tylko o hydraulice, gazie. Z wieloma innymi dziedzinami jednak ju¿ mia³em kontakt, lub nabra³em jakiego¶ do¶wiadczenia.

Warto w sumie by by³o wylistowaæ co warto potrafiæ zabieraj±c siê za tak± budowê, ¿eby nie okaza³o siê, ¿e kto¶ siê porywa z motyk± na ksiê¿yc, a pó¼niej stoi na ogródku taki potworek przez ile¶ lat.

My¶lê, ¿e warto stworzyæ listê z jakich dziedzin dobrze by³oby mieæ jakie¶ tam do¶wiadczenie zabieraj±c siê za tak± robotê. Oczywi¶cie to na szybko:

A - projektant wnêtrz
B - stolarz
C - tapicer
D - hydraulik
E - elektryk, elektronik
F - spawacz
G - lakiernik, blacharz - opcjonalnie
H - mechanik
I - gaziarz
J - krawiec
K - malarz
L - degustator :-P
M - ...

¦wistak - 2015-11-13, 15:00

M - M±¿
...
...
...
...
¯ - ¯ona

toscaner - 2015-11-13, 16:15

No dobra niech bêdzie opcjonalnie i to w wersji albo - albo. Czyli albo hydraulik albo tapicer. :haha:
Nie no bez sensu. Po co mi rybki w kamperze.

A - projektant wnêtrz
B - stolarz
C - tapicer
D - hydraulik
E - elektryk, elektronik
F - spawacz
G - lakiernik, blacharz - opcjonalnie
H - mechanik
I - gaziarz
J - krawiec
K - malarz
L - degustator :-P
M - m±¿ - opcjonalnie (rybki) *
...
...
P - piese³
...
...
...
¯ - ¿ona - opcjonalnie (albo akwarium) *

*do czasu zape³nienia listy :mrgreen:

frólik - 2015-11-13, 16:46

Ja my¶lê ¿e jeszcze jedna z wa¿niejszych funkcji - inwestor ;)
¦wistak - 2015-11-13, 17:35

To do tego trzeba dokompletowaæ:
- ksiêgowy
- p³atnik
- bankier
- komornik
- syndyk
- likwidator
- ekolog (tak nazywamy zbieraczy z³omu, choæ czasem poprzedni w³a¶ciciel nie uwa¿a³ tego kawa³ka ¿elaza za z³om lecz za konstrukcje no¶n± lub ogrodzenie)

I jeszcze logistyka:
- dostawca
- zaopatrzeniowiec
- magazynier
- kierowca
- pracownik fizyczny
- konserwator powierzchni p³askich

A ¿e ma to ko³a to dodatkowo
- lakiernik
- blacharz
- mechanik
- wulkanizator
- spawacz...
O qrde, to ju¿ by³o....

Ech, jakie by to wszystko by³o proste gdyby nie kasa... Wystarczy³by zwyk³y m±¿ i niezwyk³a ¿ona.

Skoczê po æwiarteczkê, upijê ¿oneczkê i obejrzymy sobie "Gwiezdny py³" z Chamcem i Cembrzyñsk±.
A pó¼niej zrobiê elektrowniê i mnie zamkn± za podatki energetyczne.

P.S. Od przysz³ego roku maj± siê wzi±æ za tych co pr±c ze s³oñca wyciskaj± :polska

toscaner - 2015-11-13, 17:47

No tak to mniej wiêcej wygl±da gdy kampera buduje firma "zachodnia". :haha:
Polakowi wystarczy pi³a, zgrzewka piwa i chêci. :-P

Andrzej 73 - 2015-11-13, 18:45

Podpunkt B i C masz u mnie , mo¿e byæ i A jak braknie w³asnej weny twórczej. :spoko
PS. Krawca usuñ bo przy budowie kampera wi±¿e siê to z tapicerem.

toscaner - 2015-11-13, 19:24

My¶la³em o jaki¶ firankach itp. Ale w sumie mo¿na te¿ kupiæ gotowe. :wyszczerzony:
Chocia¿ ja firanek nie widzê u siebie. Nie ten metra¿, ¿eby jeszcze co¶ wisia³o i optycznie pomniejsza³o.

Andrzej 73 - 2015-11-13, 20:22

Ale jest barczej domowo czytaj klimatycznie :ok
toscaner - 2015-11-13, 21:14

No w³a¶nie dla domowo to ja mam deski na pod³odze (sztuczne), ceg³y na ¶cianach (namalowane), drewniane meble no i sufit jak w domu. Firanki by³y faktycznie brane pod uwagê, ale w blaszankach wg mnie bez sensu, bo ¶ciany schodz± siê, okna wiêc s± gór± ku wnêtrzu. Teraz powieszenie firanki nawet blisko sprawia, ¿e na dole ona odstaje sporo. Wizualnie robi siê ciasno. No ale to moje zdanie i firanek nie ma. :)
Chocia¿ du¿o kamperów ma. To nie wiem krawca mo¿e olaæ, bo ka¿dy jak co¶ potrafi. Robienie na szyde³ku te¿, pomimo, ¿e niektórzy maj± jakie¶ obrusy. :haha:

robba - 2015-11-14, 14:07

ale ¿eby¶ sobie dobrze przemy¶la³ i nie da³ ponie¶æ
na skrzyd³ach euforii w nieznane (... ;) )
to pod rozwagê praktyczne spostrze¿enie:
"LEPSZE JEST WROGIEM DOBREGO".

kibicuje i pozdrawiam.

Sorry za OT

toscaner - 2015-11-14, 23:28

8. PR¡D - cd

A raczej elektrownia. Chyba czas napisaæ jak bêdzie wygl±da³a idealna elektrownia w Z³omku 2.

Na pewno nie zrezygnuje z odpowiedniej pojemno¶ci akumulatorów. Gdy pisa³em o planowanych 3x 80Ah do Z1 niektórzy siê ¶miali, ¿e ciê¿kie, ze po co tyle, ¿e powinienem budowaæ w oparciu o sprzêt zasilany gazem. A ja nie.

Po pokamperowani na po³udniu Europy nawet zim± planowa³em w Z2 zrobiæ podobnie, mo¿e tylko zaokr±glaj±c Ah i W w górê. Przypomnê, ¿e wyliczenia dla Z1 by³y na zima-po³udnie, lato pó³noc. Teraz po jesiennym kamperowaniu (czyli odwrotnie) po pó³nocy Szkocji wiem, ¿e to co mam to za ma³o. Zreszt± to by³o do przewidzenia. Je¶li Z2 te¿ bym tak chcia³ sobie kamperowaæ, to dobrze by by³o i¶æ w jakie¶ 500-750W na dachu i z 400Ah. Taki by³ wstêpny plan.
No i panele podnoszone czy nie?
W IT ró¿nica by³a taka: zima p³asko ok 3A, podniesione 9A. Trzykrotno¶æ.
A co mam w Szkocji w listopadzie? P³asko 1A, podniesione 8A. O¶miokrotno¶æ !!!
Czyli tylko podnoszone! Na p³asko wydaje siê bez sensu.

Chyba rozumiecie co mam na my¶li? Je¶li nie podnoszone to ile? Aby zast±piæ podniesione 260W w Szkocji na p³askie mamy x 8 = 2kW. No absurd. A mo¿e by tak 2 elastyczne na dachu na p³asko i jeden, dwa na bocznej ¶cianie? Dziwnie nie? Ha do czasu, a¿ nie zobaczy³em tu kampera z tak zamontowanymi. I No szlak, s³oñce poziomo, go¶æ ma 1/3 paneli tego co ja a pewnie ze 3x wiêcej pr±du. No i rozwi±zanie: z 200W na dach i ze 100 na boku. Ostatecznie na tym skosie nad przedni± szyb±. I wystarczy, znaczy ...na lato ok, a trochê do³aduje w innych porach roku. Zawsze co¶.

Po przemy¶leniach widzê tylko jedn± opcjê - obni¿yæ ilo¶æ Ah, Watów i mieæ co¶ w zapasie: agregat Honda 2kW :bigok
Czyli zostawiam panele ok. 200-300W (elastyczne), maj±c takie 2kW nie potrzebujê ju¿ i¶æ w 400Ah, bo wystarczy ze 200Ah, no i przetwornica. Jaka¶ mniejsza, która wystartuje lodówkê. Mo¿e ten "kotek", którego wyszuka³ Koder. 300W, niski ja³owy. To wystarczy, je¶li ...naprawdê ruszy lodówkê.
I to tym razem tak± wiêksz±. Wiêkszy kamper, wiêksza lodówka. Ró¿nica taka, ¿e tym razem z osobnym zamra¿alnikiem, który bêdzie stabilnie trzyma³ takie -18C do -20C. Ta co mam ma kiepski zamra¿alnik, ale to wiedzia³em kupuj±c. Przerobi³em go na komorê zerow± i te¿ jest ok, ale przyda³oby siê mieæ jednak zamra¿alnik. Je¶li "kotek" podo³a?

Honda bêdzie dodatkowo wyciszona z automatycznym startem (zmotywowa³ mnie do takiego rozwi±zania forumowy kolega Joko). Je¶li zd±¿y opatentowaæ swoje rozwi±zanie, bêdzie pasowa³o do Z2 i dostanê jak±¶ zni¿kê to zawita w kolejnym kamperku. Z tym, ¿e agregat u mnie ma byæ zasilany LPG.
No i macie 2-gie urz±dzenie na LPG, o którym ju¿ pisa³em. Poza kuchenk±. :mrgreen:

Z 2kW w zapasie, to mogê spokojnie startowaæ suszarki, klimy, pi³y, awaryjnie mo¿na nawet jaki¶ grzejnik w³±czyæ itd.
Rozwa¿a³em jeszcze kiedy¶ wiatrak, ale to ju¿ zbyt na kombinowane. Wracam do du¿ych Ah, ¿eby gdy powieje mieæ gdzie to zmagazynowaæ. Kosztem wagi paneli i akumulatorów bêdzie Honda. :mrgreen:

toscaner - 2015-11-14, 23:41

robba napisa³/a:
ale ¿eby¶ sobie dobrze przemy¶la³ i nie da³ ponie¶æ
na skrzyd³ach euforii w nieznane (... ;) )
to pod rozwagê praktyczne spostrze¿enie:
"LEPSZE JEST WROGIEM DOBREGO".

kibicuje i pozdrawiam.

Sorry za OT

2 lata temu, zanim zacz±³em budowê, te¿ pisa³em o kilku "dziwnych" rozwi±zaniach do Z1. Czê¶æ wykorzysta³em i od roku s³u¿y w obecnym kamperku. Bez niektórym dawno bym porzuci³ kamperowanie. :mrgreen:

Moja praktyka pokazuje, ¿e nie ma siê co ograniczaæ, albo i¶æ utartymi szlakami. Zawsze co¶ mo¿e byæ lepsze. 8-)
No dobra pomijam ilu¶ set letnie receptury na np. Whisky albo inne wina czy co¶. Ale tu mowa o technice. Ta siê ci±gle rozwija. Dzi¶ stanie w miejscu, to cofanie siê.

Ten temat to taki wirtualny "koncepcyjny Z³omek 2". :spoko

toscaner - 2015-11-15, 00:26

O i zapomnia³em wkleiæ link z Hond± na LPG, czyli chyba da siê. Oto on: :mrgreen:

https://www.youtube.com/watch?v=yBpq33aJmR0

robba - 2015-11-15, 10:07

Nie pisa³em ¿eby¶ nie stosowa³ nowych rozwi±zañ i nie rozwija³ tylko nie poprawia³ czego¶ co dzia³a idealnie... ;)
raczej potraktuj mojego posta jako cokolwiek, co sprowokuje ciê do pisania, bo siê zatrzyma³e¶... ;)
zobacz ¿e Sony robi ju¿ Z5... ;) :diabelski_usmiech

pozdrawiam :spoko

koder - 2015-11-15, 13:21

toscaner napisa³/a:
Moja praktyka pokazuje, ¿e nie ma siê co ograniczaæ, albo i¶æ utartymi szlakami. Zawsze co¶ mo¿e byæ lepsze.

Jest taka ludowa m±dro¶æ "Nie wynajduj ko³a na nowo".

Jest te¿ do niej ilustracja:

:)

¦wistak - 2015-11-15, 14:09

Gdyby technika sta³a w miejscu, a ludzie nie poszukiwali rozwi±zañ niekonwencjonalnych, nie powsta³oby choæby co¶ takiego...

Istvan - 2015-11-15, 15:09

toscaner napisa³/a:
...
No i panele podnoszone czy nie?...

Ja mam ró¿nicê wysoko¶ci pomiêdzy dachem a bud± ok. 40 cm.
Chcê tam zamontowaæ obrotnicê do panela (1m x 2m , 300W) sterowan± joystickiem do lusterek samochodowych (obrót i unoszenie).
Teraz j± projektujê i zobaczymy co z tego wyjdzie. :spoko

toscaner - 2015-11-15, 17:45

koder napisa³/a:
toscaner napisa³/a:
Moja praktyka pokazuje, ¿e nie ma siê co ograniczaæ, albo i¶æ utartymi szlakami. Zawsze co¶ mo¿e byæ lepsze.

Jest taka ludowa m±dro¶æ "Nie wynajduj ko³a na nowo".

Jest te¿ do niej ilustracja:
Obrazek

:)

A najlepsze, ¿e przy ka¿dym z nich my¶leli, ¿e osi±gnêli szczyt techniki. :mrgreen:

toscaner - 2015-11-15, 17:51

Istvan napisa³/a:
toscaner napisa³/a:
...
No i panele podnoszone czy nie?...

Ja mam ró¿nicê wysoko¶ci pomiêdzy dachem a bud± ok. 40 cm.
Chcê tam zamontowaæ obrotnicê do panela (1m x 2m , 300W) sterowan± joystickiem do lusterek samochodowych (obrót i unoszenie).
Teraz j± projektujê i zobaczymy co z tego wyjdzie. :spoko

No w³a¶nie projektuj, mo¿e podejrzê. To moje rozwi±zanie nie by³o najlepsze, ale przy szkockich huraganach czy w³oskich tramontanach nie chcia³bym mieæ podniesionych paneli. No ale u mnie pó³ dachu siê podnosi. Teraz ju¿ tylko rêcznie. :haha:
Do Z2 zobaczymy. Jak opracujê jaki¶ ciekawy mechanizm na takie 300W.
A i pamiêtaj, ¿eby nie wysz³o, ¿e jeden drugi zas³ania, gdy s³oñce niziutko. :spoko
Widywa³em i takie rozwi±zania. :gwm

miklo75 - 2015-11-16, 18:04

A jak du¿y/du¿e ma mieæ idealny kamper zbiornik/zbiorniki paliwa?
Tak mnie to ostatnio zastanawia, czy jest sens mieæ np. 2x70 l?
Czy to nie te czasy by targaæ tyle paliwa?

robba - 2015-11-16, 19:35

wiêc takie panele powinny mieæ tylko przycisk "roz³ó¿ panele s³oneczne" (d³u¿szej nazwy nie wymy¶li³em ;) )
Do tego jak ju¿ chcesz zacz±æ walczyæ z arduino to sterowanko, które po naci¶niêciu tego
"przycisku o zbyt d³ugiej nazwie ¿eby j± tu wymieniaæ" ;) na podstawie czujniczka ¶wiat³a (albo napiêcia na panelach - same s± czujniczkami) sam ustala w jakiej pozycji ustawiæ baterie. Chyba ¿e czujnik wiatru wykrywa wiatr silniejszy ni¿ dopuszczalny
to nie tylko sk³ada baterie, ale je¶li kto¶ ma roletê rozwiniêt± to równie¿ j± zwija - do kre¶lonego miejsca, bo na razie podpór nie automatyzujemy. Choæ je¶li podpory zamocowane by³yby na aucie, to w ka¿d± nó¿kê ma³y si³owniczek od centralnego zamka, który nam zwolni blokadê sk³adania nó¿ki. Oczywi¶cie nie pozwoli nam to z³o¿yæ rolety ca³kiem, ale za to na pewno do momentu, w której wiatr jej nie wyrwie....
jak siê we¿miemy to zrobicie.... ;)

PS. Listopad jest zbiorem poniedzialków z ca³ego roku

robba - 2015-11-16, 19:58

i jeszcze jedna funkcja (po przeczytaniu przygód Z³omka i Waszych) ;)
to od¶nie¿anie - ustawienie baterii w pionie i piêæ szybkich ruchów prawo lewo...
jak piesek. oczywi¶cie do tego musia³by jeszcze jeden klawisz byæ zatytulowany
"ood¶nie¿anie baterii s³onecznych umieszczonych na dachu" ... ;) ,
No chyba ¿e ta funkcja wywo³ywana by³aby przez 10 sekundowe przytrzymanie
poprzedniego przycisku, ale jaki d³ugi musia³by byæ opis pod przyciskiem... ;)
na panelu siê nie zmie¶ci... :aniolek

Sorry Toscaner za za¶miecanie Twojego tematu, ale jêsli pozwolisz
(zmotywowany przez niezrozumienie) to za¶miecê Twój temat jeszcze
co najmniej dwoma propozycjami do Z2, a jak siê nie spodobaj± to ... zainstalujesz w Z3... :diabelski_usmiech

onionskin - 2015-11-16, 21:00

http://www.redrok.com/electron.htm#tracker
robba - 2015-11-16, 22:39

zgadza siê. jako czujnik co¶ takiego, ale z piêcioma diodami w kszta³cie krzy¿a.
Zewnêtrzne diody lekko uciekaj± na zewn±trz.
Taki czujnik ma t± zaletê ¿e eliminuje ci±g³e ruchy testowe samego panela,
a spowodowane równie¿ wahaniami natê¿enia ¶wiat³a s³onecznego (np chmurkami).
oczywi¶cie reakcja w przestawianiu z opó¿nieniem, ale do¶æ du¿o
mo¿na napisaæ na ten temat, to mo¿e go wydzieliæ...
Bo naprawdê nie mam ju¿ sumienia zajmowaæ tyle w w±tku Toscanera....

toscaner - 2015-11-17, 00:01

9 - STEALTH

No teraz niejedna osoba pomy¶li, no Z³omek 2 to ju¿ bêdzie super stealth. No i przede wszystkim musia³em wrzuciæ ten punkt, bo Z1 mia³ byæ kamperem stealth. Co zosta³o z pierwotnego pomys³u?

Patrz±c na boki kampera to:
- nie ma kratek do lodówki gazowej.
- nie ma kratki do bojlera.
- nie ma klapy to pod³±czania kabla.
- nie ma wlewu wody!
- nie ma jakichkolwiek naklejek kamperowych
- nie ma markizy.

No nic nie ma. To co jest?
S± kamperowe okna Seitz (Dometic?) i jedna ma³a klapa serwisowa te¿ jak pamiêtam Dometic. Straszne gówno tak nawiasem mówi±c. Popêka³a ju¿ chyba wszêdzie gdzie mog³a. Okna te¿ tragedia. Ale to inny temat.

No i dach. Tu te¿ jako¶ niekamperowo:
- nie ma kominów od jaki¶ trum
- nie ma anteny satelitarnej
- nie ma anten do nadajników naziemnych.
Ale s± panele (pó³ dachu), 2 anteny wygl±daj±ce jakbym mia³ 2 CB radia i okno dachowe.

No to Stealth czy nie?
Przyznam, ¿e mam to gdzie¶. I powiem tak: Z³omek 2 nie bêdzie Stealth. Bêdzie trochê lepsz± wersj± Z1. Stealth wg mnie jest kompletnie bez sensu. Takie mam zdanie po ponad 300 dniach kamperowania. W tym okresie a¿ 3 razy kto¶ nam zwróci³ uwagê, ¿e tu nie wolno ...nocowaæ. W 2 przypadkach, nawet nie planowali¶my, bo przyjechali¶my raz na zakupy (IT), a drugim razem sfotografowaæ zamek (FR). do 3 na 300, czyli jeden na sto! A tak realnie to to raz na 300, bo tylko raz nas przegonili z miejsca, gdzie faktycznie nocowali¶my i by³o to rano w UK. Czyli 1 na 300.
£atwiej spotkaæ zakaz wjazdu czy parkowania dla ciê¿arówek ni¿ dla kamperów. Parkowanie na noc? Ludzie maj± kampery wszêdzie i jako¶ parkuj± wszêdzie.
Przyznam, ¿e jak tylko gdzie¶ na chwilê przystanê, to od razu oklejam z³omka. Z³omek jest kamperem i naklejek mu bardzo brakuje. Wolê, aby by³o widaæ, ¿e to kamper.

uaz555 - 2015-11-17, 06:40

Móg³bys napisac jak masz sterowane webasto ? Zwyk³y sterownik od webasto czy cos innego? Co generalnie jest konieczne do monta¿u webasto w ducato?
Johny_Walker - 2015-11-17, 09:21

miklo75 napisa³/a:
A jak du¿y/du¿e ma mieæ idealny kamper zbiornik/zbiorniki paliwa?
Tak mnie to ostatnio zastanawia, czy jest sens mieæ np. 2x70 l?
Czy to nie te czasy by targaæ tyle paliwa?

Mam bak 120 litrów wystarczaj±cy na >1500 km i sobie chwalê. Kosztowa³ mnie chyba 100 euro dop³aty do nowego kampera.
Przede wszystkim nie muszê tankowaæ na wiejskich zadupiach. Tylko stacje sieciowe. Jedno tankowanie za 100-150 euro przy pewnym zaplanowaniu pozwala oszczêdziæ grosze. Np. jad±c do Francji tankowa³em w Polsce, jeszcze taniej w Luxemburgu i tylko jedno we Francji - za t± sam± cenê co w Polsce. Nie musia³em tankowaæ w drogiej Belgii i Holandii czy Niemczech. Oszczêdno¶æ pewnie ze 100 z³ na trasie czyli nic.
Jad±c przez Rumuniê do Grecji tankowa³em w Polsce, a potem dopiero w Konstancy. Nastêpnie ma³e tankowania i pe³ne w Macedonii za 3,40. £±czne oszczêdno¶ci to 400-600 z³ czyli na jednej trasie zwróci³ siê bak.
Teraz mamy wyj±tkowo tanie paliwo, ale wcze¶niej tak nie by³o i nie wiadomo jak d³ugo bêdzie.
W takich krajach jak Turcja, W³ochy czy Skandynawia du¿y bak to spore oszczêdno¶ci nawet 50EUR na jednym tankowaniu. ¯adne w porównaniu z kosztem amortyzacji, ale zawsze co¶. Do tego du¿a wygoda.

vIrek - 2015-11-17, 09:40

Kilkana¶cie dni temu kupi³em i zmieni³em w swoim Ducato zbiornik z 90l na 120.
Koszt zbiornika 850 z³, ale my¶lê, ¿e warto.

toscaner - 2015-11-17, 12:17

O tak koledzy, zbiornik paliwa. Je¶li siê trafi, to chce 120l. Ale nie ¿ebym mia³ na to wielkie ci¶nienie.
O co chodzi? Johny ma racjê i gdy siê wraca po wakacjach do domu, to lepiej tankowaæ tam gdzie taniej i da siê to zaplanowaæ. Albo je¿d¿enie po "drogich" krajach planuje siê tak, ¿eby starczy³o "taniego" paliwa w baku i gdy siê koñczy ju¿ go opu¶ciæ.

Ja to widzê inaczej. Co mi z tego, ¿e we Francji zatankowa³em 80l, 120l po 1 euro, je¶li do UK wje¿d¿am i planujê tu 2-3 miesi±ce je¼dziæ? Na teraz przejechali¶my kilka tysiêcy ju¿ i francuskie paliwo daaawno siê skoñczy³o. Przeciêtnie tankujemy po 1,07GBP/litr, ale widujê i 1,20 funta a rekord na Skye jaki¶ ciapaty mia³ stacjê i 1,399funt/litr. 80l wystarcza mi z nawi±zk±, ¿eby tankowaæ najtaniej czyli 1,059 - 1,079. Do Francji mi siê nie op³aca po paliwo jechaæ. 120l bak by przy naszym trybie (POE) niewiele zmieni³. Jedynie zysk na ró¿nicy w cenie 40 litrów tylko wje¿d¿aj±c do dro¿szego kraju. Czyli jakby nie by³o w skali roku trochê te¿ by siê oszczêdzi³o. :mrgreen:

Johny_Walker - 2015-11-17, 12:36

Chodzi w³a¶nie o t± jednorazow± oszczêdno¶æ przy jednym tankowaniu podczas podró¿y do dro¿szego kraju, a nie o je¿d¿enie po paliwo. No i o wygodê, bo ja nie lubiê traciæ czasu na tankowania.

Maj±c bak 90 masz efektywnie 70 litrów do wykorzystania bez zastanawiania siê czy rezerwa starczy na dojazd do nastêpnej stacji lub jazdê do koñca siesty. Przy baku 120 masz 100 litrów czyli 50% wiêcej. Nie trzeba woziæ kanistra. Ale mo¿na.

toscaner - 2015-11-17, 12:41

uaz555 napisa³/a:
Móg³bys napisac jak masz sterowane webasto ? Zwyk³y sterownik od webasto czy cos innego? Co generalnie jest konieczne do monta¿u webasto w ducato?

Gdzie¶ zgubi³em linki z tymi piecami, ale pamiêtam, ¿e jeden to by³ podgrzewacz hydronic i szkoda wg mnie zachodu, ¿eby to przerabiaæ na ogrzewanie. No chyba, ¿e wpad³by taki w rêce za darmo od "szwagra". Drugi to by³o webasto ju¿ z pomp± wodn±, wiêc steruje sobie ni±. Brakowa³o tam pompki paliwa i t³umików jak dobrze pamiêtam. No i by³o dedykowane do Ducato. Na 90% by³o cyfrowe, wiêc potrzebowa³oby cyfrowego sterownika do odpalenia.
Co¶ oko³o 3 stówek dodatkowy koszt. Mo¿e teraz inna cena.
Najlepsze jest analogowe, bo mo¿na sterowaæ podaniem sygna³u na pin czymkolwiek i tanio. Nawet domowym termostatem. Ja mia³em co¶ takiego w zesz³ym roku, a wrêcz dos³ownie termostat na bimetalu wyd³ubany z farelki. Kupi³em farelkê za 9,90 ojro i wyd³uba³em, reszta na ¶mietnik. Termostat domowy najtaniej 25 ojro. Z farelki sprawowa³ siê znakomicie.
To mowa o pe³nym piecu analogowym. Z podgrzewaczami jest trochê zabawy, ale planujê zrobiæ fotorelacjê z przeróbki podgrzewacza na pe³ne ogrzewanie, bo mam teraz 2 webasta. Jedno zespute w baga¿niku. Trzeba w koñcu naprawiæ. :mrgreen:

toscaner - 2015-11-17, 12:57

No ja z tym 80 czy 90l (nie wiem w koñcu jaki mam) robiê dok³adnie tak jak piszesz. Tankujê zawsze tam gdzie taniutko na full. Gdy wska¼nik jest w okolicy pó³ (ciut ponad), to po prostu jak trafiê po drodze taniutko to znów na full. Zawsze siê co¶ trafi, bo sprawdzone sieciówki s± czê¶ciej ni¿ dystans nawet z æwiartki baku. Czyli jaka¶ tam cywilizacja.
Jedyna ró¿nica taka, ¿e zanim opu¶cimy UK, to pewnie zrobimy jeszcze kolejne kilka tysiêcy km. Czyli i tak jeste¶my skazani na tankowanie paliwa za funty. I zawsze i tak tankujê w najni¿szej cenie. BTW, gdyby kogo¶ interesowa³o w UK te¿ chrzcz± paliwo i silniki ludziom padaj±. Bezpieczne tylko du¿e sieciówki. Potwierdzon± i jedn± z tanich sieciówek s± m.in. stacje paliw Tesco. Na zadupiach ponoæ strach tankowaæ.

toscaner - 2015-11-17, 14:17

10. MECHANIKA I MODYFIKACJE

Teraz tylko o tym co umownie powiedzmy domkiem nie jest. Czyli silnik, zawieszenie itp.
Silnik rozwa¿am 3.0 i prawdopodobnie zostanie prze chipowany. Sprawdzi³em w innym turbo dieslu, ¿e takie chipowanie daje nie tylko przyrost mocy, ale przy tym samym stylu jazdy spada zu¿ycie paliwa. Mam jakie¶ wymierne spostrze¿enia po ok. 6 latach jazdy takim podkrêconym i równolegle niepodkrêconym (podobny silnik).
Czyli lekka modyfikacja w chip tuning.

Co jeszcze? Zawieszenie pneumatyczne? Tak.
Przyda³oby siê mieæ mo¿liwo¶æ lekkiego poziomowania, bo nie mam i nie mam zamiaru u¿ywaæ najazdów. Mo¿e, gdy jedzie siê na 3 tyg w jedno miejsce i tam parkuje, to nie jest problemem. Gdybym mia³ codziennie w nowym miejscu siê z tym pier... to dziêkujê. No i wiecie ju¿ dlaczego nie u¿ywam. :mrgreen:
Nie mam do¶wiadczenia z poduchami, ale wyobra¿am sobie to tak, ¿e montujê 4 i mo¿na ka¿d± osobno pompowaæ. Resztê za³atwi elektronika mojej produkcji, ¿eby to by³o ³atwe i przyjemne. Co¶ a'la guzik "poziom". Naciskam po zaparkowaniu i arduino wykona resztê roboty.
To samo z ca³± reszt± elektronicznych zadañ. To akurat jest pestka. Ogranicza mnie tylko wyobra¼nia. A w sumie to chyba nie ogranicza. :bigok
Wiêksze problemy widzê w zakresie hydraulika/mechanika. To muszê opanowywaæ jakby dodatkowo.
W ka¿dym razie my¶lê, ¿e takie poduchy to super sprawa. :mrgreen:

miklo75 - 2015-11-17, 19:27

Skoro ju¿ pad³o, ¿e w Z1 okna lipa, to jak bêdzie w Z2?
Tak po nowych widaæ tendencjê do jak najmniejszej ilo¶ci okien i w ma³ych rozmiarach.
Nie mam za du¿ego do¶wiadczenia ale wydaje mi siê, ¿e czym mniej okienek tym lepiej.

toscaner - 2015-11-17, 20:24

11. OKNA

No dobra, niech bêdzie okna. W Z1 wszystkie 3 s± odsuwane a w dachu okno 40x40 jakiej¶ niemieckiej firmy MPK. Do¶æ drogie, bo ponad 100 ojro kosztowa³o. Te¿ kamperowe i te¿ straszne gówno. Jedyny plus, to prze¶wit 37cm x 37cm, gdzie Fiamma przy 40x40 ma zdaje siê ledwie 32,5 x 32,5. Tyle na plus. Czasem my¶lê, ¿e najlepsze to by by³y chyba okna z domu 2-3 komorowe pcv i to rozwi±za³oby wszelkie problemy.
No ale nie ma za bardzo wyj¶cia i do blaszanki to albo oryginalne, tyle, ¿e bêdzie jedna warstwa, lub te kamperowe pora¿ki.
I nie nie bêdzie ich mniej. W Z1 mam 3 du¿e okna i jest naprawdê jasno z ty³u. Czasem u kogo¶ wchodzi siê do kampera jak do nory albo ziemianki. U nas jest naprawdê ja¶niutko. Jako, ¿e Z2 ma byæ d³u¿szy i mo¿liwe, ¿e drugi rz±d bêdzie ju¿ z przodu, to dojdzie jeszcze okno przy nim.
Jedyne co to nie dam wszystkich okien odsuwanych.

Zaleta odsuwanych - mo¿na otwieraæ w czasie jazdy. To naprawdê du¿a zaleta. Podnoszone bez szans.
Wada odsuwanych? Gdy pada nie otworze. No ale mam du¿e dachowe i leje to ono musi wystarczyæ plus wszystkie kratki wentylacyjne.

Z2 bêdzie mia³ 4 okna. niestety z braku laku musz± byæ kamperowe. :(
Tak zak³adam. W miejscu na ¶cianie za odsuwanymi oczywi¶cie odsuwane. Nie chcê rozj..aæ podnoszonego drzwiami gdyby siê zapomnia³o, ¿e okno otwarte.
Drugie odsuwane przy 2 rzêdzie. W czasie jazdy bêdzie mo¿na otwieraæ jak w samochodzie. Kolejny plus, ¿e bêd± na krzy¿ plus przednie. No wentylacji podczas jazdy sporo.
Pozosta³e 2, które gdzie¶ tam bêd± bêd± podnoszone. Kuchenne i powiedzmy sypialne.

Dachowe. Do¶æ przydatne i rozwa¿am zastosowaæ polecane przez Grzegorza du¿e okno Heki. Jedno mi wystarczy. Zreszt± zobaczymy. Ale ogólny zarys ju¿ jest.

toscaner - 2015-11-17, 20:28

Na t± chwilê mamy:

1. BAZA
2. IZOLACJA
3. OGRZEWANIE
4. OCH£ADZANIE
6. ZBIORNIKI
7. MODYFIKACJE NADWOZIA
8. PR¡D ("elektrownia")
9 - STEALTH
10. MECHANIKA I MODYFIKACJE
11. OKNA
12. ZABUDOWA...

Jest to oczywi¶cie ogólny zarys z jakim¶ tam podzia³em. Specjalnie co jaki¶ czas wrzucam listê, aby by³o siê ³atwiej odnosiæ do tego o czym ju¿ by³a mowa. Trochê te¿ jeszcze zosta³o.

Tak wiêc piszcie o swoich uwagach i pomys³ach. Ewentualnie jakie¶ uwagi n/t co by mo¿na by³o zmieniæ. Ca³y czas powstaje koncepcja ca³orocznego kampera idealnego. :bigok

robba - 2015-11-17, 21:00

skoro jednak nie masz nic przeciwko propozycjom to proponuje
ODKURZACZ Centralny! :o
ma³y pojemnik cykloniczny we wnêce serwisowej od zewn±trz
oczywi¶cie z filtrem, i rura do silnika odkurzacza. Silniki na 230V 2kW
specjalnie do odkurzacza mo¿na kupiæ za oko³o 250PLN z oddzielnym obiegiem ch³odz±cym
albo zaadoptowaæ silnik z odkurzacza. Najlepiej z ³agodnym startem, je¶li z przetwornicy by³by
zasilany. Ale móg³by byæ te¿ napêdzany od silnika g³ównego (mechanicznie - oczywi¶cie w sposób
od³±czalny) wiêc w czasie odkurzania silnik samochodu pracuje... d³ugo to nie trwa, a i baterie siê do³aduj±. napêd z silnika obni¿a nam masê wszystkiego, ale trzeba pokombinowaæ do³±czanie napêdu.
np. sprzêgie³ko klimy, albo rêczne nak³adanie paska, a mo¿e kto¶ ma inny pomys³...
Oczywi¶cie wydech na zewn±trz przez jaki¶ plastikowy lub aluminiowy t³umik...
i ju¿ czujemy suiê jak w domku, a je¶li kto¶ ma jeszcze psa...!!! :)

nie bijcie mocno... :)

robba - 2015-11-17, 21:01

oczywi¶cie wej¶cia na rurê cztery:
koniec, ¶rodek, pocz±tek i na zewn±trz kampera (lub w samej wnêce serwisowej)
rura wtedy tylko 2 metry

toscaner - 2015-11-18, 00:30

Jest tylko jeden odkurzacz, jaki kupiê do kampera. Przetestowa³em wiele. Te na 12V to szmelc, z regu³y l±dowa³y na ¶mietniku po 30 sekundach u¿ywania. Ostatni odkurzacz jaki stacjonowa³ w Z³omku to by³ Zelmer 1600W. Sprawowa³ siê ¶wietnie ale zajmowa³ za du¿o miejsca i pewnego dnia podjecha³em po prostu pod ¶mietnik i uci±³em kabel i wyl±dowa³ w koszu. Kabel sie przyda³ do zewn. o¶wietlenia. :mrgreen:

Pewnego razu na jednym z kamper placów imprezowali¶my z Niemcami sporo dni i grzebi±c u nich w Hymerze wypatrzy³em takie dziwo. Jako facet nie obeznany z tematem pytam co to. A to odkurzacz by³. Na baterie. My¶licie, ¿e pewnie kolejne dziadostwo? Ha. Bajer. No bajka. Ssanie takie, ¿e prawie g±bkê z siedzeñ przez tapicerkê wydziera, a ma³e to to jak mniej wiêcej wiertarka Makita. Odkurzacz rewelacja. Polecam nawet Bronkowi, bo lubi jak ja gad¿ety i ¶wiêta przecie¿ id± i kamperkom co¶ te¿ siê nale¿y. :bigok

Odkurzacz to:
Dyson DC34 Handheld Vacuum Cleaner. Tu np. link w Argosie:
dyson DC34

Bije wszystko inne dos³ownie na ryj. :mrgreen:
Albo Dyson V6. Ten to ju¿ wszystko bije :)

robba - 2015-11-18, 08:42

:( szkoda Zelmerka. mam cyklonicznego i te¿ ma ci±g taki ¿e wszystko wci±ga....
trzeba by³o go rozbebeszyæ i zamontowaæ w schowku technicznym filtr z cyklonem
a silnik wybebeszyæ i do³±czyæ do reszty ale schowaæ pod autem... du¿o nie wa¿y....
A gniazda i rurki oryginalne do odkurzacza centralnego kupisz bez problemów ... w Polsce.. :diabelski_usmiech

no i powietrze z odkurzania wychodzi poza kampera... bezcenne.
no i ¿aden Niemiec nie ma... :roll:

u Was te¿ zapowiadaj± wichury? jaka jest temperatura?

toscaner - 2015-12-20, 12:26

1. BAZA - cd

No i masz. Rozmawia³em z kilkoma osobami n/t je¿d¿enia i parkowania kamperkami na bazie L3 i L4 + moje w³asne przemy¶lenia po roku je¿d¿enia starszym <06 L3. I L3 w wersji >07 jest bez sensu. A wrêcz najbardziej bezsensown± baz±. Ca³y czas nastawia³em siê, ¿e jednak jako¶ te 40cm d³u¿szy to bêdzie. Bo wiêcej miejsca w ¶rodku. Teraz wyja¶niam czemu jest bez sensu.

Aktualny Jumper to L3H2 i ma odpowiednio 336cm paki + kabina, a wymiar zewnêtrzny to 559,9cm. Nie by³o jeszcze parkingu, gdzie nie stan±³bym na miejscu osobówki. Pod ka¿dym sklepem, w ka¿de mo¿liwe miejsce czy to w ciasnych uliczkach w IT czy FR. Parking pod zamkiem tylko dla osobówek? Wje¿d¿amy. Jedyne ograniczenie to wysoko¶æ, ale poza Angli± to przyznam, ¿e pomijalne. Angole maj± nasrane z tymi belkami, pewnie nawet w kiblach w domu je zamontowali.

Ale do rzeczy, tak przeciêtnie wygl±da z³omek na parkingu:

Teraz wyobra¼my sobie +40cm w nowszym L3 i gdzie koñczy siê z³omek? Nie zaparkujê ju¿ w wielu miejscach, gdzie obecnie sobie stajemy.
L3 w modelu >07 daje mi kosztem tych 40cm 34cm d³u¿sz± przestrzeñ dla domku. To jest ok, ale czy warto?
Doszed³em do wniosku, ¿e je¶li i tak ju¿ muszê stan±æ dalej, albo zaj±æ dwa miejsca to jedyn± sensown± opcj± jest L4H3. Pó³¶rodek w tym wypadku nie ma sensu.
Aby nadal je¼dziæ jak osobówk± musia³bym w nowszym modelu zakupiæ L2, ten jest odrobinê krótszy od obecnego i by³by idealn± baz± gdyby istnia³a wersja L2H3. Wtedy ³ó¿ko polecia³oby pod sufit i ca³a przestrzeñ na dole by³aby do wykorzystania na salon, kuchniê i ³azienkê.

Czyli je¶li chodzi o moje wymogi L3 wylatuje z listy, a jej miejsce zajmuje L4H2 a najlepiej L4H3 :szeroki_usmiech

Je¶li ma nie mie¶ciæ siê i tak na przeciêtnym miejscu parkingowym, to Z³omek 2 jako kamper idealny musi byæ maksymalnie du¿y. :-P

Mirekl61 - 2015-12-20, 13:15

Ile wa¿y L4H3 ?
toscaner - 2015-12-20, 13:21

:niewiem:

Mo¿e kto¶ wie. :-P

Frólik chyba teraz na takim buduje i jeszcze kilka osób. Mo¿e napisz±.

bart.ek - 2015-12-20, 14:22

Moje ducato L4H3 w nastêpuj±cej specyfikacji: 2.3mjet, furgon bez szyb, z istotniejszych dodatków klima i webasto (suche), do¶æ gruba sklejka na pod³odze ³adowni (teoretycznie wa¿y jakie¶ 50-70kg) i ze zdejmowanym hakiem holowniczym (~20kg z belk±) wa¿y na pusto z pe³nym zbiornikiem paliwa i bez kierowcy mniej wiêcej 2.35-2.4t. To waga z jakimi¶ klamotami typu pasy do mocowania ³adunków, solidny klucz do kó³ etc.
toscaner - 2015-12-20, 14:40

Tu podaj± jakie¶ masy w³asne, ale który jest który. 13-ta strona. Nie mam czasu teraz siê zag³êbiæ, bo zaraz jedziemy.

ducato pdf

http://katalogi.fiat.pl/k...alog_ogolny.pdf

bart.ek - 2015-12-20, 15:30

Producent swoje, waga swoje ;)

Wszystkie dostawczaki w katalogach maj± pozani¿ane masy w³asne (= pozawy¿ane ³adowno¶ci).

frólik - 2015-12-20, 17:56

Nowy Boxer L4H3 silnik 2,2 150KM w dowodzie ma wpisan± masê w³asn± 2090 kg., a w rzeczywisto¶ci na wadze 2200 kg bez ¶ciany grodziowej, 3/4 paliwa.
Nowe Ducato (klienta) L4H3 2,3 130KM na wadze bez ¶ciany grodziowej 2260 kg. z paliwem na rezerwie.
Wiêc na dzieñ dobry przy wykonaniu zabudowy jeste¶my "w plecy" w okolicach 150 kg., a to przyznacie nie ma³o :gwm

toscaner - 2015-12-20, 22:09

Czyli znów makarony oszukuj±, jak na wszystkim. Oni i ca³a trójca. No ale wiemy ju¿ jakiej wagi bazy siê spodziewaæ. Powiem tak, lekka sklejka, a pewnie znów zrobiê konstrukcjê szkieletow± i moim patentem, bo to jednak lekkie rozwi±zanie.

Jak dobrze pamiêtam, to Z³omek wa¿y³, wraz z...
...wod± na full,
- paliwo nie pamiêtam, ale nie mniej ni¿ pó³ baku,
- butla z gazem ok. 20kg,
no wszystkim co zapakowali¶my na wyjazd, czyli
- ca³a kuchnia z garami i z ca³ym AGD, w tym nawet elektryczna maszynka do miêsa,
- moje 4 skrzynki z narzêdziami,
- wielkie pud³o z rzeczami do kampera (to co zosta³o, a przyda siê, np. gniazdo, grzybki, z 200m kabli itp. To wszystko wo¿ê ca³y czas :haha: )
- 3 wiertarki,
- spawarka i milion klamotów, szlifierka oscylacyjna, k±tówka Boscha.... itd.
- wszystkie ciuchy, buty,
- trochê czê¶ci na zapas (mam drugi alternator, pompê wody do silnika itd),
- wina ze 40 litrów,
- ¿arcia pe³na lodówka,
- komputery, 2 drukarki jeszcze wtedy,
- odkurzacz (ju¿ go nie ma)
- piekarnik (te¿ nie ma)
- i oczywi¶cie ca³a z³omkowa elektrownia, czyli ze 30kg paneli na dachu, 3 akumulatory, przetwornica itd. itp. i sam nie wiem co jeszcze mieli¶my, ale na pewno wszystko do wielomiesiêcznego wyjazdu po Europie
- no i szkielety foteli ty³, przód...
z tym wszystkim wa¿y³ 3220kg.

Czyli ni cholery nie wiem czy to dobry wynik czy nie i ile wa¿y pusty kamper. :haha:
Tak za³adowany wa¿y³ j.w.
A wa¿enie by³o wa¿ne, bo jechali¶my w Europê nawet nie wiedz±c przez jakie kraje.

Stali¶my kiedy¶ przy jakiej¶ wyspie ekologicznej na obiadek, i jecha³ go¶æ ze z³omem. Da³em mu ramê górnego ³ó¿ka, bo i tak nie u¿ywali¶my, a wali³em siê ci±gle w g³owê, wiêc wkur..em siê i postanowi³em wywaliæ. Now± ramê mogê sobie przecie¿ pospawaæ w dowolnym kraju, jak tylko bêdzie potrzebna. Z³omiarz ucieszony, a my przy okazji gadaj±c tam dostali¶my zgodê, ¿eby wjechaæ i siê zwa¿yæ za darmo. przyznam, ¿e wje¿d¿a³em ze strachem, bo pewnie DMC przekroczone dawno ilo¶ci± naszych gratów, a tu taka niespodzianka. :mrgreen:

Kiedy¶ gdy ju¿ gdzie¶ dojedziemy i wy³adujemy wszystkie graty do zera, to wjadê na wagê i dowiem siê ile dobytku ze sob± wozili¶my po Europie. :haha:

s³awek w. - 2015-12-20, 22:29

Mój wa¿y³em po zakupie na pusto, 3/4 zbiornika paliwa ze ¶cian± grodziow± - 2260 kg. Na pocz±tku grudnia mia³em przegl±d techniczny i po drodze z ciekawo¶ci podjecha³em na wagê (pe³en zbiornik paliwa) - 2800 kg :-/ :-/ Brakuje mi jeszcze ca³ego aneksu kuchennego oraz ³ó¿ka i szafek nad ³ó¿kiem, ponadto 2 akumulatory, solary (musz± byæ elastyczne), przetwornica, wymiana fotela na obrotowy od Alhambry (jeden ju¿ zamontowa³em) itp., itd. Tak na oko dojdzie jakie¶ 250 kg + woda do zbiornika 100 l + ró¿ne duperele + na koñcu my tzn. ja z ¿on±. Wychodzi na to, ¿e mo¿e do³o¿ê jeszcze dwa rowery i osi±gnê pewnie moje 3490 kg DMC :!: Nadmieniê, ¿e ca³a zabudowa na lekkiej sklejce 12mm.
toscaner - 2015-12-20, 22:42

No to zaskoczony jestem t± sklejk± 12mm. Fakt, ja nawet na pod³odze mam 8mm. :-P
12mm uwa¿am za przerost formy nad tre¶ci±. Kupê kasy pewnie a jak widaæ waga leci. Aha, po roku je¿d¿enia zaczê³y skrzypieæ tylko 2 zawiasy. Jeden od barku i drugi szafki kuchennej. Dokrêci³em ¶rubki i cisza jak w ko¶ciele. A mówili, ¿e bêdzie wszystko trzeszczeæ w kamperze jak poje¿d¿ê ze 2 tys km. :shock:
Przejechali¶my ponad 20 tys i tylko zawiecha rozje....na i to ju¿ drugi raz. Widaæ konstrukcja szkieletowa siê sprawdza. :mrgreen:
Z2 te¿ bêdzie podobnie budowany, ale o tym napiszê w podpunkcie "ZABUDOWA". :bigok

s³awek w. - 2015-12-20, 23:52

toscaner napisa³/a:
No to zaskoczony jestem t± sklejk± 12mm. Fakt, ja nawet na pod³odze mam 8mm. :-P
12mm uwa¿am za przerost formy nad tre¶ci±. Kupê kasy pewnie a jak widaæ waga leci. Aha, po roku je¿d¿enia zaczê³y skrzypieæ tylko 2 zawiasy. Jeden od barku i drugi szafki kuchennej. Dokrêci³em ¶rubki i cisza jak w ko¶ciele. A mówili, ¿e bêdzie wszystko trzeszczeæ w kamperze jak poje¿d¿ê ze 2 tys km. :shock:
Przejechali¶my ponad 20 tys i tylko zawiecha rozje....na i to ju¿ drugi raz. Widaæ konstrukcja szkieletowa siê sprawdza. :mrgreen:
Z2 te¿ bêdzie podobnie budowany, ale o tym napiszê w podpunkcie "ZABUDOWA". :bigok

Z ciekawo¶ci wa¿y³em poszczególne - oczywi¶cie nie wszystkie ale g³ówne elementy i tak:
- 12 mm niby lekka a wa¿y 16,4kg (2,44x1,22) - 10 szt. (bez przesady nie jest strasznie droga)
- 10 mm ceiba na pod³ogê oraz na boki baga¿nika - 10,8 kg (2,44x1,22) w sumie 4 szt
- markiza 4 m z uchwytami - 30 kg
- okno 1000x500 - 10 kg x 2 szt
- okno dachowe 800x500 - 10 kg
- okno dachowe 400x400 - 5 kg
- okno ³azienki i kuchni - razem 10 kg
- butla gazowa ze stela¿em + instalacja gazowa (25 m rurki fi 8mm) - 28 kg
- wyk³adzina pod³ogowa - 19,5 kg
- stela¿ foteli drugiego rzêdu - 30 kg
Nie wa¿y³em lodówki, bojlera, ogrzewania trumy, zbiornika wody, ¶cieków, listew monta¿owych i wielu, wielu ró¿nych rzeczy. I tak siê uzbiera tona¿ :-/
Konstrukcja mebli skrêcana solidnie na listwach naro¿nych drewnianych i tez mam nadziejê, ¿e nie bêdzie skrzypia³o i nie poluzuje siê wszystko, zobaczymy po jakim¶ czasie. :spoko

toscaner - 2015-12-21, 00:00

Po prostu w bazie która wa¿y wiêcej trzeba bardziej uwa¿aæ na to co wk³adamy. W Z2 dla oszczêdno¶ci 30kg, no 20, na pewno zastosujê elastyczne panele i dam sobie spokój z podnoszeniem ich. Fajny przyrost mocy, ale po przygodzie z huraganem na Skye chyba nie chcê takich opcji. Fakt huragan taki by³, ¿e pewnie by i elastyczne z niejednego kampera zerwa³, jak kto¶ oszczêdzi³ na kleju. :haha:

Jakby nie by³o bêdzie to oszczêdno¶æ min 20kg. A to tylko panele. :mrgreen:

bart.ek - 2015-12-21, 08:36

toscaner napisa³/a:
Czyli znów makarony oszukuj±, jak na wszystkim. Oni i ca³a trójca.

Wszyscy producenci dostawczaków oszukuj±. Wszystkie dostawczaki, które mia³em (a by³o ich sporo) mia³y pozani¿ane masy w³asne i pozawy¿ane ³adowno¶ci.

zbyszekwoj - 2015-12-21, 09:04

toscaner napisa³/a:

To identycznie tyle co mój z podwójna pod³og± przygotowany na 2 miesiêczny wyjazd. Jeszcze mia³ 2 skrzynki piwa butelkowego.

toscaner - 2015-12-21, 09:14

zbyszekwoj napisa³/a:
toscaner napisa³/a:

To identycznie tyle co mój z podwójna pod³og± przygotowany na 2 miesiêczny wyjazd. Jeszcze mia³ 2 skrzynki piwa butelkowego.

No ty pijesz piwo, a ja wino. :mrgreen:
Ale spawarki mam nadziejê nie wozi³e¶. :-P

zbyszekwoj - 2015-12-21, 13:28

toscaner napisa³/a:
zbyszekwoj napisa³/a:
toscaner napisa³/a:

No ty pijesz piwo, a ja wino. :mrgreen:
Ale spawarki mam nadziejê nie wozi³e¶. :-P

Spawarki nie i wina te¿ nie, wszak jecha³em do kraju winiarzy. Muszê te¿ przyznaæ ¿e wina w³oskie bardziej smakowa³y mi ni¿ francuskie.

toscaner - 2015-12-21, 13:36

Te¿ zdecydowanie wolê w³oskie od francuskich. Hiszpañskie te¿ wolê od francuskich. Jakie¶ dziwne te francuskie. Chocia¿ to pewnie kwestia gustu. :-P
No ale jak teraz skoñczy³y siê wszystkie zapasy wina i nie mam ju¿ dos³ownie nawet kropelki, to bra³bym i francuskie. W UK "posucha" bo w miarê dobre wino w³oskie to koszt ok 10 £ za butelkê 0,7. :?
Za tak± kwotê to w IT mia³em 10l toskañskiego winka. :-P

zbyszekwoj - 2015-12-21, 13:49

Moje ulubione winko z Toskanii to Brunello i Nobile, ale te¿ ponad 10 E za butelkê. Chocia¿ wyra¼n± róznicê w smaku odczuwa siê dopiero od po³owy butelki.
toscaner - 2015-12-21, 13:53

Zbyszek smaka robisz i przypomnia³ mi siê smak winka z Suvereto. :spin:
¦wistak - 2016-01-02, 20:37

Wiosna idzie. Podtrzymujê swoj± propozycjê równoleg³ej budowy Milki i Z³omka V2 na moim ogrodzie. Wydaje mi siê ¿e Polska jest najbardziej cywilizowana z punktu widzenia budowniczego. Wino mo¿e i trudno znale¼æ, ale dobrego tokarza czy prost± kantówkê bez wiêkszego problemu.
toscaner - 2016-01-03, 00:19

Dziêki Arek, jak tylko siê ju¿ wyklaruje kiedy itd, to przyje¿d¿am i obgadamy wszystkie szczegó³y ile czego potrzeba i co trzeba dokupiæ. :szeroki_usmiech
Ró¿nica na razie taka, ¿e Ty ju¿ masz bazê, ju¿ masz kontener i tylko dos³ownie wyj¶æ na ogródek i d³ubaæ a ja na razie stojê na etapie "zbudowa³bym" Z³omka 2, bo bêdzie wiêkszy i wiêcej miejsca w kolejnym roku szwêdania siê po Europie.
My¶lê, ¿e w ci±gu miesi±ca zdecydujemy, czy tym jeszcze poje¼dzimy w tym roku, czy ostrzymy sobie z±bki na L4H3, prawie 5m d³ugo¶ci w ¶rodku, 202cm szeroko¶ci i 217cm wysoko¶ci. :mrgreen:

Nawet gdybym nie budowa³ jeszcze t± wiosn±, to w³ócz±c siê po Europie odwiedzimy Polskê, a wiadomo, ¿e do Polski jedzie siê przez dolno¶l±skie. :bigok

¦wistak - 2016-01-03, 17:44

Zaiste. Inaczej siê nie da!
toscaner - 2016-01-03, 18:08

No w³a¶nie :wyszczerzony:
CORONAVIRUS - 2016-01-03, 18:10

toscaner napisa³/a:
L4H3, prawie 5m d³ugo¶ci w ¶rodku, :bigok

bardzo prawie 5 mb :)

toscaner - 2016-01-03, 18:42

Wiadomo zaokr±glone, bo bli¿ej 5m ni¿ 4m. :bigok
Paka 407cm + kabina, tej jest zawsze trochê. 70-80 cm?
No i mamy "prawie" 5m. :)
To ca³y czas o 70 cm d³u¿ej ni¿ teraz mamy, o 4-5 cm szerzej ni¿ teraz i 28 cm wy¿ej ni¿ teraz.
Co ja zrobiê z takimi przestrzeniami. :-P
Te¿ planujê góry i doliny w zabudowie. No ale to jeszcze plany. Na razie przegl±dam bazy. No i raczej na pewno meblówka jednak odpada.

Ale nie mogê siê ju¿ doczekaæ budowania. :mrgreen:

toscaner - 2016-01-04, 01:45

W z³omku 2 ma byæ trochê wiêksza ³azienka i my¶la³em ¿eby wmontowaæ jaki¶ tablet w ¶cianê, albo chocia¿ uchwyt do tableta na "posiedzenia", ale to przebi³o wszystko i to jest to co musi z³omek 2 mieæ na wyposa¿eniu. :-P

Toaletowy Golf

Pi³eczkê ju¿ mam znalaz³em ostatnio na polu golfowym, brakuje kijka i trawnika. :mrgreen:

Jary70 - 2016-01-05, 20:31

Piêkna rzecz i jaka rado¶æ z podwójnego do³ka :lol:
toscaner - 2016-02-01, 12:17

Mo¿e nie takie, ale ciut mniejsze i mo¿na by imprezy w górach na dziko robiæ :diabelski_usmiech

bbart - 2016-02-02, 00:02

Tak sobie czytam Wasze rozwa¿ania á propos ca³orocznych kamperkow.
Chodzi mi po g³owie konstrukcja ma³ego kampera. Samo my¶lenie o nim, projektowanie przynosi mi ogromn± przyjemno¶æ. .. Nie spieszy mi siê. Pozby³em siê ju¿ jaki¶ czas temu du¿ego motorhome. Planowane Auto to zupe³nie inna bajka na zupe³nie inny etap w ¿yciu.
My¶l przewodnia: minimum komplikacji. Minimum urz±dzeñ (brak tv, brak elektrycznych bajerów pozerajacych energiê), max niezale¿no¶ci, tylko niezbêdne sprzety. By nic nie by³o (cytat z niedosz³ego polityka). Nic nie ma, nic siê nie psuje, nie wymaga. ....nic.
Dla przyk³adu: je¶li 220v to przetwornica. Kiedy¶ montowalbym gniazda a przetwornicê ³adnie ukry³. .. Teraz ma byæ: je¶li potrzebna, wyci±gam z k±ta i w³±czam do gniazdka.
Teraz pytanie:
Woda (jak najwiêcej- choæ bez przesady: ki¶nie) musi byæ podgrzewana. To wiadomo. Ale proszê napisaæ, dlaczego musimy mieæ ciep³± i zimn±; czy nie wygodniej by³oby podgrzewaæ wodê do 40' i nie mieszaæ jej? By³oby jak z baterii z termostatem. ... Plusy to prosta instalacja, krany. Do picia i tak kupujemy butelkowan±
Proszê o opinie.
Pytanie nr 2 : czy na prawdê mo¿na prze¿yæ tylko z solarami? Nie martwiê siê o tv, komputer. ... Ale ogrzewanie zawsze pobiera pr±d. My¶la³em o takim, jakie mia³em w poprzednim(europejskim) kamperze, czyli typowym piecyku gazowymi ( mo¿na by³o wy³±czyæ dmuchawy, powietrze nie by³o rozprowadzone po ca³ym kamperze ,ale by³o ciep³o bez poboru pr±du). Z drugiej strony chcia³bym co¶ zrobiæ z pod³og± (ogrzewanie) przy min. strat pr±du.
Powa¿ny problem (nie poruszany za czêsto) to pranie. A raczej jego suszenie zim±. 7 koszul , koszulek, itd. tygodniowo z jednej tylko osoby. Pralnia w mie¶cie: ok. Ale czê¶ciej jej zabraknie. Co do prania: zamiast brodzika wanna plastikowa 100x 70 cm (³azienka 100 x szeroko¶æ auta, z ty³u) w której mo¿na co¶ przep³ukaæ. Pod wieloma wzglêdami lepsza od brodzika.
Ale gdzie suszyæ. ..? Chyba, ¿e w ³azience. Wtedy ogrzewanie musi byæ rozprowadzone. Tu, znowu, siê k³ania zu¿ycie pr±du.
Jakie¶, z ¿ycia wziête, rady?
Proszê o pouczenie, je¶li wcisn±³em siê w nieodpowiednie miejsce ze swoimi pytaniami. Próbowa³em znale¼æ co¶ nt. instalacji wody. Nie znalaz³em.
Tu dzielicie siê wiedz± (Toscaner, ¦wistak, Koder. ..i inni , którzy maj± pojêcie o temacie) w³a¶nie pod pretekstem nowych konstrukcji.

mrsulki - 2016-02-02, 06:12

Najpierw piszesz:
bbart napisa³/a:
Woda (jak najwiêcej- choæ bez przesady: ki¶nie)

a potem podajesz wy¶mienity sposób na przy¶pieszenie tego procesu:
bbart napisa³/a:
czy nie wygodniej by³oby podgrzewaæ wodê do 40'

Bronek - 2016-02-02, 06:55

A o wodzie i wszystkim tym o czym piszesz to :bylo i to b. du¿o.
Dla u³atwienia dodam , ¿e w³a¶nie zakupi³em, nie ¿onie , ale kamperkowi co¶ z metalem szlachetnym

Np. http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=23268

Mia³e¶ kampera , a .....? Zreszt± :mrgreen: co mnie tam .
Poczytaj , jak masz czas
Woda jw.
Gaz by³
Suszenie np pan joko...
Agregat , solary, ....to tu jest
Ponowne rozpisywanie siê na te tematy ? Nie ma sensu.

Konkretne pytania , to bêd± odpowiedzi
Ode mnie masz na kiszenie.........wody :bigok ( 6 miesiêcy zapomniana w zbiorniku i mi nie skis³a)

toscaner - 2016-02-02, 09:45

Bronek, bo jej nie zawekowale¶. :ok
Bronek - 2016-02-02, 09:55

Weków nie robiê .
BO :::::

Gumek nie mam . :!:
¯ona nimi poñczochy podtrzymuje . :roza:

Wody nie kiszê , dziêki sreberku :!:

Ale ogóra to bym zakisi³ :mrgreen: mimo braku gumek :mrgreen:

Ps badania mam, :mrgreen:

toscaner - 2016-02-02, 10:16

Z badaniami to ty masz szczê¶cie. :-P
Dos³ownie kiedy chcesz. :wyszczerzony:

m³odyadi - 2016-02-12, 21:29

A mo¿e LDV convoy jako bazê na zlomka 2??
toscaner - 2016-02-13, 00:38

Nie maj± dobrej opinii, a poza tym nie s± mocno popularne w reszcie Europy. W IT np. nigdy nie widzia³em ani sztuki. Niech co¶ zdechnie i sk±d czê¶ci. Odpada. Wolê popularne marki z tanimi czê¶ciami. :mrgreen:
toscaner - 2016-04-12, 11:08

Od¶wie¿am temat, bo ostatnio mia³em okazjê polataæ z metrem w nowszym modelu w wersji max wysokiej i wersja L4H3 nie taka straszna jak j± maluj±.
W tej wersji za ko³em, jak stanie siê do krawê¿nika zwisa ok 115cm. Powiedzmy nad traw±. Gdyby dostawiæ oba, czyli obecnego, którym je¿d¿ê, do takiego krawê¿nika, to wychodzi oko³o 40 cm wiêcej z przodu.
Jak nie bêdzie parkingu z trawnikiem, bo po prostu na takim podwójnym za mn± bêdzie miejsca na smarta :)
Jeszcze jeden plus, to taki, ¿e za tylnym nadkolem zmieszczê brodzik z kabin± prysznicow±, czyli ³azienka wylatuje na ty³. :)
Podoba mi siê. Robi±c poprawki na projekcie, po z wymiarowaniu paru rzeczy dochodzê do wniosku, ¿e bêdzie to niemal przesiadka z M0,5 na M1 :-P

No ale to na razie przymiarki, bo jeszcze nie kupi³em. I jeszcze nie wiem kiedy zacznie siê budowanie. Trudno wyrwaæ jaki¶ niewyt³uczony model, a w UK ten rozmiar niemal niespotykany. :-/

Tu ma³e porównanie przy okazji odkopania tematu:

Fux - 2016-04-12, 11:40

Chcesz kupowaæ z kierownic± po prawej?
toscaner - 2016-04-13, 01:19

Mi tam bez ró¿nicy. 13 lat je¿d¿ê i tak i tak. I lewa po prawej i lew± po lewej, a nawet praw± po lewej i praw± po prawej. A tu jeszcze siê wysoko siedzi, to ju¿ zupe³nie bez problemu.

Ale nastawiam siê na "nienormalnie", bo ponoæ od tysi±cleci je¼dzi³o siê po lewej stronie i ponoæ tak by³o normalnie. Ale Francuzi zrobili na odwrót i mamy co mamy w reszcie Europy.

Czyli z braku laku, znaczy du¿ego wyboru L4H3 na rynku wyspiarskim, a w³a¶ciwie trafiæ taki, to jak zobaczyæ Nessie, to pewnie bêdzie z kier± po lewej. :ok

koder - 2016-04-24, 10:04

Kliatyzacjê z przetwornicy w czasie jazdy wydzielono tam
Romus115 - 2016-05-05, 17:36

Je¶li mo¿na chcia³bym dodaæ kilka uwag. Kamper ma byæ ca³oroczny je¶li nie idealny to zbli¿ony do idea³u. A w takim Ca³orocznym i wiedz±c jak bêdzie eksploatowany my¶lê ¿e wygodne ³ó¿ko i mo¿liwo¶æ odrobiny intymno¶ci jest bardzo wa¿ne dlatego jednak sugerowa³bym jednak meblowóz jako podstawê do budowy. a teraz moje argumenty. Blaszanka jest dobra ale dla kogo¶ kto potrzebuje kampera g³ównie jako ¶rodka transportu w szybkim i wygodnym przemieszczaniu siê do celu czyli np. by uprawiaæ sporty wodne, górskie, zimowe itp. oczywi¶cie korzystaj±c na miejscu z w/w. Natomiast czytaj±c Twoje relacje Ty nigdzie siê nie spieszysz, przemieszczasz siê najczê¶ciej na niezbyt du¿ych odcinkach a w takim wypadku wiêksze znaczenie ma komfort zwi±zany z powierzchni± ni¿ z tzw. zgrabno¶ci± kampera. A teraz kilka uwag z pozycji kierowcy z 40 letnim sta¿em zawodowym ( po przejechaniu 5mln. kilometrów przesta³em liczyæ a by³o to ³adnych parê lat temu) a je¼dzi³em wszystkim co ma ko³a i porusza siê po drogach publicznych. kto¶ tu stwierdzi³ ¿e blaszanka siê lepiej prowadzi. Fakt ale tylko je¶li porównamy puste pojazdy, to wtedy rzeczywi¶cie jest problem ze ¶rodkiem ciê¿ko¶ci i powierzchni± boczn±. Przy autach za³adowanych to nie ma znaczenia a wrêcz odwrotnie auto szersze nawet w tym samym rozstawie kó³ prowadzi siê lepiej mo¿na powiedzieæ p³ynniej. Poza tym je¶li mierzysz w Maxa to powierzchnie boczne niewiele siê ró¿ni±, natomiast rzeczywi¶cie mankamentem jest powierzchnia czo³owa i zwi±zane z tym wiêksze zu¿ycie paliwa ale ma to znaczenie tylko dla kogo¶ kto robi naprawdê duuu¿e przebiegi. Natomiast bardzo wa¿ny jest rozstaw osi, blaszanka czy meblowóz czym d³u¿szy rozstaw tym wiêkszy komfort i bezpieczeñstwo. Dlaczego meblowóz? bo najmniej wyeksploatowany!! Blaszak nawet 2 letni jest sprzedawany bo czêsto ju¿ jest zaje¿d¿ony np w firmie kurierskiej, jakiej¶ hurtowni 9 generalnie kupowany jest g³ównie pod k±tem ³adowno¶ci a nie powierzchni . W meblowozie odwrotnie liczy siê przede wszystkim powierzchnia!!!!!Czyli mniej tono/kilometrów . Dlatego my¶lê lepszym rozwi±zaniem jest kontener( byle nie z wind± bo znaczy ¿e te¿ d¼wiga³).
Pozdrawiam :spoko

toscaner - 2016-05-05, 17:53

No ciekawe przemy¶lenia. Na pocz±tku bra³em pod uwagê i meblowóz, ale ponoæ ¶ciany to lipa i trzeba by wszystko od pocz±tku robiæ. Jako¶ je usztywniaæ. Nie chcia³bym z Z2 utkn±æ na d³ugie miesi±ce z budow±. Planujê wrêcz zabraæ siê za budowê maj±c kasê na kupce i po prostu lecieæ z budow±, a nie czekaæ a¿ znów co¶ wpadnie, ¿eby kupiæ np. klimê albo co¶. Wszystko kupujê na starcie i budujê.
W tej opcji planujê te¿ wynaj±æ magazyn lub du¿y gara¿ i w 2-3 mies jechaæ na pierwszy wyjazd.
No a jak bêdzie? Tego nie wiem jeszcze. :mrgreen:

CORONAVIRUS - 2016-05-05, 18:36

Romus115 napisa³/a:
. Dlatego my¶lê lepszym rozwi±zaniem jest kontener
Pozdrawiam :spoko

Wiesz ile wa¿y meblowóz pusty ??? Jaka ma ³adowno¶æ czyli ile kamperowego dobra mo¿na do niego wmontowaæ ??? Obawiam siê ,¿e nie i tu jest najs³abszy punkt Twoich rozwa¿añ, rzeczowych i konkretnych ale pozbawionych bardzo wa¿nego aspektu :bajer

Romus115 - 2016-05-05, 22:50

Meblowóz kontener na jednym z bli¿niaków max d³ugi poszycie plastik na stela¿u aluminiowym
rozstaw osi: 3450.00 mm masa w³asna: 1685 kg ladowno¶æ: 1645 kg w tym kontener ok 400 kg D³ugo¶æ kontenera 4200 szeroko¶æ 2100 wysoko¶æ 2100
Blaszak masa w³asna: 1910 kg ³adowno¶æ: 1090 kg Wymiary paki: 407 cm d³ugo¶æ, 180 cm szeroko¶æ, 190 cm wysoko¶æ
Policz sobie metry kwadratowe i sze¶cienne oraz we¼ pod uwagê mo¿liwo¶æ posiadania oddzielnej sypialni z wygooodnyyym ³ó¿kiem i normalne drzwi a nie odsuwane które przysparzaj± jednak problemów , chyba ¿e w wykonaniu JWP Biorca a to wtedy chylê czo³o :bigok :spoko

Romus115 - 2016-05-05, 22:53

Dane za Ducato Poland :spoko
Romus115 - 2016-05-05, 22:56

Przepraszam jest te¿ taki blaszak :aniolek d³ugo¶æ/szeroko¶æ/wysoko¶æ: 5998/2050/2524 mm

masa w³asna: 2025 kg

ladowno¶æ: 1275 kg

liczba miejsc siedz±cych: 3

rozstaw osi: 4035.00 mm :aniolek

CORONAVIRUS - 2016-05-06, 00:08

Jak ju¿ porównywaæ z naciskiem na kubaturê to dlaczego maluszki ? Iveco z pak± 4700 lub sprintera + ok 20 cm z uwzglêdnieniem kabiny z obracanymi fotelami .

To nie jest takie oczywiste jak w blaszaku do plastykowej ¶ciany wstawiæ okna i wszystkie otworki a jest ich sporo , to musi siê czego¶ trzymaæ .

Zrobi³e¶ jak±¶ adaptacjê ? Piszesz z do¶wiadczenia czy raczej z obserwacji ?

misiek85 - 2016-05-06, 00:31

Nie chcê tu koguciæ, ale porównuj±c grubo¶æ blachy zabudowy w furgonie z grubo¶ci± blachy kontenera, kontener bêdzie l¿ejszy przy takim samym rozmiarze, bo ma znacznie cieñsz± blachê. W przypadku montowania akcesoriów na ¶cianach w kontenerze nale¿y wykonaæ stela¿, bo ¶ciany kontenera nie s± do tego przeznaczone. W furgonie nie trzeba tego robiæ, bo blacha jest na tyle gruba, ¿e spokojnie mo¿e za taki stela¿ pracowaæ. Z drugiej jednak strony po co nam tak gruba blacha-stela¿ tam, gdzie jej nie potrzeba? A z jeszcze innej strony, je¶li po³±czy siê ca³± zabudowê w jedn± bry³ê to ona sama bêdzie robiæ za taki stela¿. Odwa¿nie, ale to kwestia pomy¶lunku. Zabudowa bêdzie mia³a d³ugo¶æ 5 metrów i wysoko¶æ 2 metry. Nie s± to nie wiadomo jakie rozmiary.

Niestety kieruj±c siê w stronê izotermy mo¿e siê okazaæ, ¿e kontener bêdzie jednak ciê¿szy od furgona przez to, ¿e w ¶cianach jest ukryty do¶æ solidny stela¿ i nie ma za bardzo do niego dostêpu, ¿eby go odchudziæ. Co innego je¶li kupuje siê kontener nie izotermê, gdzie jest dostêp do kratownicy i mo¿na co¶ w tym temacie pokombinowaæ. Dochodzi niestety ocieplenie, albo w przypadku izotermy grzebanie w ¶cianach :lol: Gdybym szed³ w izotermê to zastanawia³bym siê nad zerwaniem wewnêtrznego poszycia, je¶li by³oby z blachy, ¿eby odchudziæ wagê, bior±c pod uwagê to czy bêdê go potrzebowa³. Martwi mnie natomiast grubo¶æ ocieplenia w takiej izotermie i bardzo cienka jego warstwa w miejscach, gdzie biegnie kratownica. Podejrzewam, ¿e nie ma tam ¿adnej warstwy izolacji. Mo¿na te¿ wywaliæ metalow± kratownicê i wstawiæ drewnian±. Ju¿ bêd± lepsze wyniki izolacyjno¶ci.

Przekopa³em siê przez temat i je¶li chodzi o aluminium to nie jest to najlepszy wybór na materia³ refleksyjny ciep³a, bo aluminium jest tak¿e dobrym jego przewodnikiem i w du¿ym stopniu bêdzie siê tak¿e nagrzewaæ i oddawaæ to ciep³o na jego drug± stronê, czyli w stronê na zewn±trz. Lepszym rozwi±zaniem jest folia mylar stosowana w kosmosie do odbijania promieni s³onecznych, wystêpuj±ca te¿ pod nazw± koc nrc. Do kampera jak znalaz³ :) Kosztuje 1.19z³/m2 tutaj http://medical.net.pl/pl_...,-saszetka/6435 Odbija 95% promieni s³onecznych w tym tak¿e ciep³o.
Matowa strona folii aluminiowej nie odbija promieni s³onecznych tylko je poch³ania.
W efekcie folia staje siê ¼ród³em ciep³a i promieniuje tym ciep³em równomiernie w ka¿d± stronê.

toscaner napisa³/a:

Wyobra¼cie sobie pod³ogówkê ale na ¶cianach. :bigok
Tak choæby do po³owy wysoko¶ci kampera, albo im wy¿ej tym rzadziej pêtla.
Je¶li ju¿ co¶ takiego bym robi³ to stara³bym siê te¿ u¿yæ wê¿ownicy jako stabilizatora konstrukcji kontenera w miarê mo¿liwo¶ci :bigok

Co¶ my¶lê, ¿e z tak odjechanymi odjazdowcami to ja tu na d³u¿ej zagoszczê :mrgreen:

¦wistak - 2016-05-06, 08:41

Konstrukcja i waga izotermy w du¿ym stopniu zale¿y od jej zaprojektowanej grubo¶ci ¶cianek, oraz od tego ile wody w swoim ¿yciu ta pianka wypi³a. Meble czy te¿ meblo¶cianki mona projektowaæ tak aby boczne ¶cianki mebli przenosi³y ciê¿ar na pod³ogê, a monta¿ do scian bocznych i sufitu kampera ma je jedynie stabilizowaæ i zabezpieczyæ przed przewróceniem siê. Najlepiej to widaæ w w±tku frólika który budowa³ kamperka tak jak robi siê to w fabrykach czyli najpierw meble, a dopiero na samym koñcu ¶ciany boczne i dach.
Co do konstrukcji kontenerów/mro¿ni faktycznie ¶ciany to tak w³a¶ciwie kratownica stalowa o rozstawie metra w moim przypadku wykonana z ceowników 40x15 i zalana pian± dwusk³adnikow±. Od strony zewnêtrznej do¶æ gruba blacha aluminiowa, natomiast od ¶rodka cienki ocynk malowany proszkowo. Dooko³a ¶ciany znajduje siê profil stalowy konstrukcyjny do po³±czenia z s±siednimi ¶cianami, a na dole solidny profil ³±cz±cy ¶ciany boczne z ceownikami stanowi±cymi legary pod³ogi.
M³oteczkiem do¶æ ³atwo znale¼æ elementy konstrukcyjne (ceowniki zatopione w pianie) i przykrêciæ siê do nich elementami no¶nymi szafek wisz±cych czy co tam trzeba.
Faktem jest ¿e konstrukcja jest toporna i ciê¿ka, ale u¿yte materia³y wyj±tkowo solidne i trwa³e. Gdy wycina³em otwory na rolety u¶wiadomi³em sobie ¿e w warunkach domowych nigdy nie zrobiê takiej izolacji jak± oferuje najcieñsza nawet izoterma. Chyba ¿eby faktycznie kupiæ zwyk³y blaszany kontener i oddaæ do natryskowego na³o¿enia pianki PUR. Pozostaje jednak wtedy obróbka/wyrównanie co te¿ by³o na forum pokazane.... Zabawy by³o sporo.... Rozwi±zaniem szybszym i tañszym by³oby wykonanie ocieplenia z twardego styropianu lub arkuszy poliuretanu co w busie jest praktycznie niewykonalne. Skuteczno¶æ takiego ocieplenia by³aby w znacznym stopniu zale¿na od umiejêtno¶ci montuj±cego :mrgreen:
Przy takim uk³adzie meble trzeba zaprojektowaæ i wykonaæ jako konstrukcjê samono¶n± i sztywn±. To meble bêd± wspieraæ ¶ciany kontenera, nie za¶ odwrotnie. Nie jest to trudne, trzeba to jednak uwzglêdniæ ju¿ w fazie projektu. Nic te¿ nie stoi na przeszkodzie aby jeszcze przed ociepleniem zamontowaæ konstrukcjê no¶n±/klatkê do której pó¼niej bêd± przykrêcone meble. Wczoraj w Castoramie pojawi³ siê bardzo ciekawy materia³ konstrucyjny - ³aty i kantówki wykonane z plastiku. Niestety producent polski wiêc cena ob³o¿ona milionem podatków, ale sam pomys³ zastosowania materia³u odpornego na starzenie i znacznie l¿ejszego od stali wart jest rozwa¿enia.

Romus115 - 2016-05-06, 10:13

Nawet nie próbujê polemizowaæ z Biorc± przy jego do¶wiadczeniu :roll: Czyta³em jak± zabawê mia³ Toscaner z upychaniem woreczków i umiem wyci±gaæ wnioski. K±ty proste i równe ¶ciany s± wa¿nym elementem konstrukcyjnym. Maj±c ¿adne do¶wiadczenie z zabudow± wypowiadam siê tylko o tym na czym siê znam. A mia³em w swoim ¿yciu kilka kontenerów i zaje¼dzi³em te¿ kilka blaszaków. Piszê tu o ³atwo¶ci zagospodarowania miejsca i prostocie ocieplania ¶cian. Pierwszego kontenera zbudowa³em od podstaw na bazie Mercedesa 508 Skrzynia.Kontener wykonamy z zewn±trz blacha aluminium dach blacha ocynkowana lutowana tak jak rynny, konstukcja rura o przekoju kwadrat w ¶rodku styropian od wewn±trz blacha aluminium,pod³oga blacha aluminum styropian sklejka na pod³ogi do TIRów, by zmniejszyæ mostki termiczne pomiêdzy rurami a ¶cianami pil¶nia ca³o¶æ nitowana oprócz wspomnianego dachu. Kontener o wymiarach 4600X2400X2400 wykona³em osobi¶cie w 1988 roku takie by³y wtedy materia³y dostêpne. :spoko
CORONAVIRUS - 2016-05-06, 11:25

Romus115 napisa³/a:
Nawet nie próbujê polemizowaæ z Biorc± przy jego do¶wiadczeniu :roll:

a dlaczego niby nie ? Te¿ siê uczê ca³y czas i chêtnie zastanowiê siê nad moimi wpadkami , których mo¿e nie dostrzegam a mo¿e za ka¿dym razem obiecujê sobie , ¿e nastêpny bêdzie poprawiony :)

¦wistak fajnie siê rozpêdza ale on nie musi liczyæ siê z wag± a ta ma coraz wiêksze znaczenie tak w ¶wiadomo¶ci jak i kieszeni u¿ytkowników <3500 DMC .

misiek85 - 2016-05-06, 12:18

¦wistak napisa³/a:
Co do konstrukcji kontenerów/mro¿ni faktycznie ¶ciany to tak w³a¶ciwie kratownica stalowa o rozstawie metra w moim przypadku wykonana z ceowników 40x15 i zalana pian± dwusk³adnikow±. Od strony zewnêtrznej do¶æ gruba blacha aluminiowa, natomiast od ¶rodka cienki ocynk malowany proszkowo. Dooko³a ¶ciany znajduje siê profil stalowy konstrukcyjny do po³±czenia z s±siednimi ¶cianami, a na dole solidny profil ³±cz±cy ¶ciany boczne z ceownikami stanowi±cymi legary pod³ogi.

A jak z wewnêtrznym poszyciem? Mo¿na je w jaki¶ kulturalny sposób zdemontowaæ? Jak wygl±da rama? Dziêki ¦wistak.

Istvan - 2016-05-06, 12:29

Lekutko i nie¶mia³o wspomnê ¿e ja swoj± budê wykona³em z p³yt na izotermy i nie ma tam ¿adnego stela¿a (oprócz pod³ogi). :spoko
Meble do pod³ogi s± przykrêcone a do ¶cian i sufitu przyklejone (uszczelnione) silikonem.

toscaner - 2016-05-06, 17:10

No ja te¿ rozwa¿am piankê natryskow±. Chwila i jest. Trzeba by tylko to jako¶ zaplanowaæ, ¿eby daæ tyle ile trzeba i nie skrobaæ pó¼niej nadmiaru.
Rawic - 2016-05-06, 17:31

toscaner napisa³/a:
No ja te¿ rozwa¿am piankê natryskow±. Chwila i jest. Trzeba by tylko to jako¶ zaplanowaæ, ¿eby daæ tyle ile trzeba i nie skrobaæ pó¼niej nadmiaru.
a po co skrobaæ, podmalowaæ, zrobiæ stylizacje ala grota, kamper Barniego.
toscaner - 2016-05-06, 17:35

To najlepiej jeszcze dziurê w pod³odze na nogi. :mrgreen:
tom-cio - 2016-05-06, 18:08

tej pianki nigdy nie dasz tyle ile chcesz,ona puchnie jakis cm albo dwa pol minuty po natrysku.i w jednym miejscu troche wiecej ,w drugi troche mniej...Ale my juz mamy sposob,hebel elektryczny i rowna sie jak zloto :szeroki_usmiech
¦wistak - 2016-05-06, 20:09

misiek85 napisa³/a:
¦wistak napisa³/a:

A jak z wewnêtrznym poszyciem? Mo¿na je w jaki¶ kulturalny sposób zdemontowaæ? Jak wygl±da rama? Dziêki ¦wistak.

Mo¿na. Naci±æ i zedrzeæ jak stara tapetê kawa³kami po 20 - 30 cm.
O któr± ramê pytasz? Pod³gi? ¦ciany???

Istvan, Twoja konstrukcja jest z za³o¿enia do u¿ytku prywatnego, nie za¶ do oddania w u¿ytkowanie kierowcy który nie ma zwi±zku emocjonalnego z pojazdem którym aktualnie powozi. Mro¼nie hakówki sa przystosowane do tego aby na suficie powiesiæ kilka ton pó³tusz... Nawet zwyk³e izotermy musz± wytrzymaæ nacisk kilku warstw ¶liskich skrzynek na ¶ciany boczne przy ostrych zakrêtach czy je¼dzie po wertepach. S± znacznie wytrzymalsze, ale niestety du¿o ciê¿sze. Na 99% nastêpn± konstrukcjê zrobiê Twoj± metod±, ale najpierw musze znale¼æ odpowiednie zaplecze.

misiek85 - 2016-05-06, 22:18

¦wistak napisa³/a:
O któr± ramê pytasz? Pod³gi? ¦ciany???

¦wistak, pytam o t± pó³ramê kontenera pod pod³og± kontenera. Jak kontener jest przykrêcony do bazy?

Busy maj± jeszcze t± przewagê, ¿e pod³oga jest umieszczona ¶rednio 20cm ni¿ej ni¿ w zabudowie kontenerowej. ¦wiadczy o tym fakt, ¿e nadkola wystaj± w czê¶ci ³adunkowej busa, a w zabudowie kontenerowej nie.

Toscaner, jak u Ciebie w kamperze pod³oga jest tak nisko posadowiona, ¿e nadkola wystaj± w czê¶ci ³adunkowej? Wiem, ¿e tak jest we wszystkich busach, ale patrzê na ramy dostawczaków i nie mogê dociec. To dodatkowe 20 cm wiêcej na wysoko¶ci w porównaniu do kontenera, a przy wymiarach 5mx2m daje to 2m3 dodatkowej przestrzeni do zagospodarowania. Mo¿e warto to zaadoptowaæ do zabudowy kontenerowej :)

Romus115 - 2016-05-06, 22:27

Dlatego wiêkszo¶æ meblowozów ma nadkola w ¶rodku kontenera bo chodzi o ³atwe wnoszenie towaru czyli du¿ych gabarytów ale lekkich czyli ³adowanych rêcznie ( max. jeden stopieñ)
CORONAVIRUS - 2016-05-06, 22:49

a do tego osie ALKO albo pó³resory na poduszkach... wszystko fajne jak nowe :)
¦wistak - 2016-05-06, 22:53

misiek85 napisa³/a:

¦wistak, pytam o t± pó³ramê kontenera pod pod³og± kontenera. Jak kontener jest przykrêcony do bazy?

Prostopadle do kierunku jazdy legary na których le¿y pod³oga. Pod nimi równolegle do ramy g³ównej - rama pomocnicza do której dospawane / dokrêcone s± legary. Do ramy pomocnicze dospawane uszy i uchwytu przykrêcane do ramy samochodu. Kontener w zasadzie trzyma siê ramy auta na kilku ¶rubkach. Demonta¿ trwa kilkana¶cie minut.

Faktem jest ¿e taka zabudowa jest wysoka, ale za to masz mnóstwo miejsca pod pod³og± kontenera.

misiek85 - 2016-05-06, 23:41

Dziêki ¦wistak.

BIORCA napisa³/a:
a do tego osie ALKO albo pó³resory na poduszkach
Co tam osie. Al-ko sprzedaje ca³e podwozie do przykrêcania do kabiny :lol: Nazywa siê to Al-Ko AMC chassis. Ciekawe czy do tego da siê zainstalowaæ napêd 4x4 :szeroki_usmiech

Handbook: http://www.al-ko.co.uk/ed...mc-handbook.pdf
Tutaj dyskusja diagnostów jak co¶ takiego zarejestrowaæ. http://www.norcom.com.pl/...opic.php?t=9296

toscaner - 2016-05-07, 15:24

No i jest pomys³ na z³omka 3, je¶li kiedy¶ powstanie. Do takiej budowy trzeba mieæ warunki i miejsce. Najlepsza opcja gdyby uda³o siê w zabudowie kontener zrobiæ jeszcze co¶ wysuwanego. :)
I oczywi¶cie <3,5T :bigok

CORONAVIRUS - 2016-05-07, 17:08

do ALKO fiat robi zupe³nie inn± budê z innym, ni¿szym wyj¶ciem do mocowania ramy .
misiek85 - 2016-05-11, 02:45

toscaner, pyta³e¶ jak zrobiæ panele na wysiêgniku tak, aby jeden nie zas³ania³ drugiego. Jest taka mo¿liwo¶æ. Trzeba jedynie auto ustawiaæ w poprzek do kierunku drogi s³oñca :wyszczerzony: albo przynajmniej nie wzd³u¿ ;) i zmianê k±ta te¿ zrobiæ w poprzek. Mo¿na wszystkimi panelami sterowaæ na raz jako palet± paneli, a jak zacznie wiaæ to mo¿na na nich niespodziewanie odlecieæ prawie ¿e do nieba :) Pomocne mo¿e byæ jakie¶ wiatromerzade³ko co by nie za daleko ;)
toscaner - 2016-05-11, 12:16

¯e ja na to nie wpad³em. :mrgreen:
Swoj± drog± to ba³bym siê siedzieæ w kamperze nawet ju¿ przy wiatrach ok 30km/h z tak ustawionymi panelami.
A jeszcze bardziej zostawiæ podniesione i i¶æ na kilka godzin. Bo jak podnoszone to niech ³aduj±. Wracam, ja w Szkocji, a tu panele w Norwegii. :haha:

toscaner - 2017-01-28, 21:49

Tak po po przemy¶leniach wielomiesiêcznych i rozmowach z tubylcami zaczynam ponownie my¶leæ jak ugry¼æ temat kominka w kamperze. Oczywi¶cie do Z2.0
Je¶li chodzi o ilo¶æ tlenu, CO2 itd, to oczywi¶cie wchodzi³by w grê kominek z jakim¶ podawaniem powietrza z zewn±trz, jaka¶ zamkniêta komora. Nie wiem nawet czy takie s±.
Gdyby baz± by³ L4H3, to mam ju¿ opracowany wstêpnie plan na uk³ad wnêtrza i bêdê tam mia³ ok. 6 m2 tzw. living room. To spoooro jak na blaszaka. No chyba, ¿e kupiê inn± bazê. To te¿ jakie¶ wstêpne plany ju¿ s±.

Spotykam tu kampery z piecami typu koza, czyli da siê grzaæ spalaj±c co¶ tam, ale to do mnie nie przemawia. Kominek posiada walory wizualne. Mo¿na siê na niego gapiæ. A kamperuj±c ca³o rocznie to nie do koñca mo¿e taki g³upi pomys³. Oczywi¶cie dobrze by by³o gdyby by³ jaki¶ ma³y, no i mia³ jaki¶ p³aszcz wodny. Grza³bym sobie wodê w bojlerze i zak±tki na drugim koñcu. Cholera sam nie wiem czy to ma sens. No ale poteoretyzujmy. Je¶li tak to jak?

Spax - 2017-01-28, 23:11

http://muratordom.pl/inst...a,35_10029.html
toscaner - 2017-01-28, 23:53

No tak, logiczne.
Kurcze jakbym budowa³ na takim 7,5T to bym se waln±³ taki izolowany zbiornik z 200-300l i mia³ ciepe³ko na zapasie :)

Rambler - 2017-01-29, 00:19

toscaner napisa³/a:
Cholera sam nie wiem czy to ma sens.

Powiem brutalnie. Nie ma.

Ch³opie mamy XXI wiek!!! Zamiast kominka podkrêcasz ogrzewanie, i rzucasz na ¶ciane obraz z projektora

Dlaczego to bez sensu? Temat mi dobrze znany - od 12 lat ogrzewam dom wy³±cznie kominkiem (Tarnava 18kW), bo jak siê budowali¶my nie by³o przy³±cza gazowego. :spoko

1. Kamper nie z gumy, wci¶niesz kloca i instalacjê? Stracisz sporo miejsca...
2. Niestabilno¶æ termiczna. raz ukrop :grrr zaraz potem :zimno
3. Potrzebujesz 1-2m3 drewna. Gdzie to bêdziesz trzymaæ? Przyczepka czy uzupe³nianie w castoramie? (cenax5)
4. ca³y czas pamietaæ ¿e "trzeba dorzuciæ bo wyga¶nie"
5. "Cholera zgas³o, mróz 10 st. - losujemy kto wyskakuje po drewno"
6. Op³acalno¶æ ¿adna - niewielkie oszczêdno¶ci w stosunku go gazu tankowanego na stacji
7. Syf, odkurzanie, sprz±tanie i jeszcze raz na okr±g³o...

itd, itp sorry... :roll: codzienna rzeczywisto¶æ

toscaner - 2017-01-29, 01:34

No w³a¶nie, czy kominek czy piecyk ten sam problem. Trzymaæ gdzie¶ drzewo, niestabilno¶æ temperaturowa, syf itp. Wieczorem ciep³o, a rano "kto idzie rozpaliæ?"
Przez te 2 lata zapomnia³em ju¿ jak to by³o z rozpalaniem kominka i zatêskni³em do ¿ywego ognia.
Jest co¶ w tym.
Z drugiej strony zawsze mogê sobie rozpaliæ ognisko "na podwórku" czyli na pla¿y czy gdzie¶ i te¿ bêdzie ogieñ :bigok
A w kamperze jednak lepiej mieæ zawsze ciepe³ko. Zw³aszcza gdy siê w nim mieszka.
Trochê lipa po 2 latach wygody z niej rezygnowaæ. :-/

orys - 2017-01-29, 04:25

toscaner napisa³/a:
Tak po po przemy¶leniach wielomiesiêcznych i rozmowach z tubylcami zaczynam ponownie my¶leæ jak ugry¼æ temat kominka w kamperze.

O, wygl±da na to ¿e i ja by³em komu¶ inspiracj± :chytry

Cytat:
Trochê lipa po 2 latach wygody z niej rezygnowaæ. :-/

NIe musisz rezygnowaæ, skoro ¿y³e¶ tyle w takim ma³ym autku to przecie¿ w wiêkszym mozesz mieæ jedno i drugie. U mnie docelowo pewnie bêdzie jedno i drugie, piecyk jako jedyne ¼ród³o ciep³a to tylko w wersji "bieda" :)

Z drugiej strony ja przez te moje parê ³adnych lat te¿ ³adnych parê nocy spêdzi³em w róznych ciê¿arówkach i nie wiem, moze Ty jak sobie zrobi³e¶ to Ci dzia³a jak trzeba, ale ja jeszcze nie spotka³em auta, w którym webasto by chodzi³o cicho a temperatura by³a stabilna. A je¼dzi³em ró¿nymi - Mercedesem Axorem, Renault Premium, niezliczonymi DAFami LF i CF i MANem, równie¿ mniejszymi autkami - Sprinterami, Iveco Daily...

Muszê przyznaæ, ze MAN by³ najbli¿szy perfekcji, ale te¿ jednak szumia³o a temperatura falowa³a...

Mieæ prawdziwy, ¿ywy ogieñ to jednak fajna sprawa...

Ja sobie mój docelowy kamper wyobra¿am tak: zasypiam sobie wpatruj±c siê w buzuj±cy w piecyku z okienkiem ogieñ, a nad ranem w³±cza mi siê na chwilê webasto ¿ebym wsta³ do ciep³ego :)

Z paliwem te¿ nie powinno byæ problemu - szczególnie jak masz tak± opcjê i nie zale¿y Ci na tym, ¿eby to grza³o 24h non stop. Potrzebujesz na jeden dzieñ tak naprawdê kilku-kilkunastu szczap. Mog± siê suszyæ w pobli¿u takiego kominka a za ka¿dym razem jak kilka z nich spalisz, do³ozysz kilka nowych na ich miejsce...

Anglojêzyczne fora s± tu kopalni± wiedzy - te wszystkie uk hippy czy fora travellersów... Jak zaczyna³em reaserchowaæ temat to te¿ mi siê to wydawa³o dosæ szalonym pomys³em, ale im wiêcej czytam, tym wiêcej mi siê podoba. A jak ju¿ mia³em okazjê sobie na ¿ywo takie rozwi±zanie poogl±daæ to ju¿ w ogole nie ma opcji: CHCÊ. ;-)

No a jeszcze mo¿na sobie takim piecykiem trochê pr±du wygenerowaæ, aczkolwiek tu siê nie bêdê wym±drza³, bo to, ¿e musia³em na studiach 6 razy podchodziæ do egzaminu z elektryczno¶ci i magnetyzmu wyleczy³o mnie do koñca ¿ycia do wypowiadania siê w temacie choæby pobie¿nie zwi±zanym z elektryczno¶ci±. Ale ludzie mowi±, ¿e o ile cudów oczekiwaæ nie nale¿y, to dzia³a.

Bronek - 2017-01-29, 07:38

Dogrzewam codziennie zabudowany tarasik ok 9m2 ma³± koz±. S± tu darowane greckie ro¶linki, których szkoda a w domu nie ma dla nich miejsca.

NIE CHODZI MI O TEMPERATURÊ ale o proces i z tym zwi±zane sprawy.!

Koza jest malutka z szamotem z szybrami radiatorami na rurze kominowej, nawet wetylayor na ogniwo peltiera mam.

Ale nie o tym.
.......................
.

Tak by ogieñ siê pali³ trzeba go podtrzymywaæ i tym samym dok³adaæ. W ma³ym palenisku m/w co 3 h minimum.

Cofki dymu lekkie s± , nawet jak szyber siê przed dok³adaniem otworzy.

Zu¿ywam obrazawo 3/4 :!: taczki ró¿nego drewna na dobê.

Rano EXTRA robota.
Ogieñ wygasa jest ¿ar, ale trzeba popió³ wywaliæ. Sprz±tn±æ okoliczny syf. Po drewnie i po popiele.
Mam odkurzacz kominkowy. Ale i tak szmata w ruch. A popió³ do wêglarki i pod drzewa.

Wygarnianie popio³u itp to nie sterylna robota. Migie³ka kurzu jest.

Palê tak sobie drugi miesi±c. Pan Edzio "ciupie" to co by³o naciupane do normalnego kominka.

POLANA MUSZ¡ byæ ma³e. :!:
Do tego z Castoramy drewienka do rozpa³ki. NIE polecam za du¿o u¿ywaæ papieru. Popió³ po nim jest upierdliwy.

No i tarasik nabra³ lekkiego zapaszku. :!: Mi³y taki le¶ny, traperski ¿ywiczny . Tylko ja tam ciuchów i w³osów na g³owie nie trzymam.

A na WIOSNÊ, szklane ¶ciany tarasu rozsunê, kozê romontujê wyczyszczê.

Mieszkaniec pomieszczenia z koz± moim zdaniem bêdzie capi³ i lokator zagrzybionej poniemieckiej kamienicy. Nutka Chanel, jak nic!

Dlatego polecam bio kominek, w który przekszta³ci³em swój du¿y eomowy. W³a¶nie z powy¿szych wzglêdów.

Najbadziej upierdliwo¶ci. Standardy czysto¶ci s± inne w domu i na tarasie, a i tak mi siê ju¿ nudzi to palenie. !

Róbta co chceta :bukiet: Mi³o jest popatrzeæ na ogieñ, byæ mo¿e to jedyny powód obecnie pisiadania kominka i w domu i kamperze.

PS. W domu dochdzi dodatkowy.... mo¿na paliæ ¶mieci :haha:

Ekonomiczny te¿! Drzewo ukra¶æ, tanio bez kwitów kupiæ, nazbieraæ. i dodatkowo na odpadach zarobæ. :bigok

toscaner - 2017-01-29, 10:39

Orys, ja bym nie porównywa³ grzania w ciê¿arówkach do mojego rozwi±zania. Raczej tam nie ma izolacji 4-5 cm na ¶cianach + ogrzewanie pod³ogowe i sterowanie komputerkiem :spoko
Mia³em w jaki¶ osobówkach, mercu i BMW takie ogrzewania i musia³o to pracowaæ pomimo bardzo ma³ej kubatury non stop.

Bronek pewnie siê skoñczy sprawdzonym rozwi±zaniem i znów bêdzie webasto + ogrzewanie pod³ogowe.
Wygoda. Ustawiam na termostacie i zapominam. Rano na bosaka po pod³odze bez "a³aaa" mo¿na do kibelka. Nawet gdy na zewn±trz ¶nieg i mróz.
Kominek i kozê mia³em jeszcze w IT i to co piszesz. Brud, syfek, wynoszenie, czyszczenie no i niestety zapach ju¿ na sta³e. To wady. Aha i nierównomierne ciep³o. Przy kominku gor±c, a na drugim koñcu pomieszczenia ró¿nie.
Zaleta jedna - mi³o siê patrzy na pal±cy siê ogieñ. Czasem ta jedna zaleta przebija wszystkie wady.

Alternatywnie rozwa¿am trumê kombi (Grzesiu chyba ma tak±), ale muszê siê temu przyjrzeæ, czy da³oby siê z niej jako¶ wycisn±æ ogrzewanie pod³ogowe.
Dla ca³orocznego kamperowania ogrzewanie pod³ogowe to podstawa.

Mam jeszcze w zanadrzu kolejny "patent", ale o tym za chwilê... :diabelski_usmiech

toscaner - 2017-01-29, 11:26

Jak pisa³em dla ca³orocznego kamperowania ogrzewanie pod³ogowe to podstawa.
Webasto (i inne tego typu piecyki) to rozwi±zanie niemal doskona³e w mojej opinii. Oczywi¶cie wspomnia³em o kominku, ale nie zamiennie z uk³adem webasto, a oczywi¶cie kominek dodatkowo dla bajeru na wieczory. Mo¿e skoñczy siê na projektorze :)

Rozwiniêciem ogrzewania pod³ogowego w Z2 ma byæ (ju¿ o tym wspomina³em) ogrzewanie ¶cienne. Rozwa¿am opcjê wywalenia wszelkich nagrzewnic czy nadmuchów. Zysk miejsca. Kamper grzany by by³ tylko "objêto¶ciowo" w ¶cianach i pod³odze.
Wiem d³u¿sze nagrzewanie gdy wych³odzony, ale przecie¿ rozmawiamy o ca³orocznym mieszkaniu, wiêc jakie wych³odzenie? :-P
Inna sprawa, ¿e to dzia³a w dwie strony. Pamiêtacie gdy pisa³em o nagrzanym kamperze latem w IT? Po pojechaniu w góry zesz³o niemal 3 doby na wych³odzenie do ostatniego drewnianego w³ókna wszystkich szafek, baga¿nika itd. Izolacja.
Je¶li bêdzie kamper nagrzany "objêto¶ciowo" czyli wszystkie meble, szafki, ¶ciany, graty bêd± ciep³e, to nawet otwarcie drzwi na d³u¿szy czas niewiele zmieni, bo wych³odzi tylko powietrze w kamperze. Zamykamy i mamy ciep³o.
To dzia³a w 2 strony. Gdy kamper wyziêbiony, odpalamy piecyk i po chwili ciep³o. Ciep³o? Tak, ciep³e powietrze, ale zanim to ciep³o nagrzeje meble, ¶ciany (pod³ogi nigdy) ostatni± szafkê to zejdzie trochê czasu. Godziny.
Minus? Gdy nagle siê ociepli, a tu ¶ciany ciep³e... ale

Kolejna zaleta to... Latem zamiast grzaæ ¶ciany mogê ch³odziæ. Klimatyzacja bêdzie ch³odzi³a czynnik w uk³adzie pod³ogi i ¶cian :ok
Nie muszê chyba wiele teraz wyja¶niaæ, ale 2 letnie testy ze Z³omkiem (ponad 700 dni w kamperze) pozwoli³y zebraæ sporo danych n/t szybko¶ci nagrzewania, wych³adzania, ilo¶ci potrzebnej energii do zmiany temperatury X na Y.

Temat ogrzewania (ch³odzenia) ¶cian pojawi³ siê jako rozwiniêcie pod³ogówki dawno temu (rok, mo¿e dwa) i wiele razy przegadali¶my go ju¿ z Mariuszem - Koderem. :ok
Wspomina³em ju¿ kilka razy o tym na CT w kilku tematach. Kto¶ chyba nawet zastosowa³ rurki w dachu w celach testowych dla odbierania ciep³a ze s³oñca i grzania wody w bojlerze. Ale nie chwali³ siê efektami?

BTW, jak chyba w 2013 pisa³em o pod³ogówce (wodnej) to te¿ niektórzy traktowali to z u¶miechem. Dzi¶ wiele osób ma ogrzewanie pod³ogowe i to w ulepszonej formie. :bigok

Bronek - 2017-01-29, 11:44

Biokominek, wmontowany w metalow± ¶cianê kampera na etapie budowy, przed ocieplaniem.
Wlot i wylot zewnêtrzny.
Niby ozdobny a grzeje. W±ski do wbudowania ok 11 - 16 cm. Dziesi±tki wzorów i do zrobienia nawet samemu. Mo¿na kupiæ nawet watê do palnika itd..

toscaner - 2017-01-29, 11:57

Bio kominek to mi chodzi³ ju¿ po g³owie 3 lata temu i kto pamiêta, to pamiêta, ¿e chcia³em montowaæ do obecnego kampera. Ale kto¶ mi policzy³, ¿e mi braknie tlenu do oddychania i zrezygnowa³em.
Z drugiej strony przy tej ilo¶ci kratek wentylacyjnych na dole i górze to na zimê czê¶æ nawet zas³aniam, bo ci±gnie i jako¶ siê nie udusi³em, a gotujê praktycznie codziennie otwartym ogniem na kuchni Amica. :ok
Pierwsze objawy to ponoæ ból g³owy. Zdarzy³o mi siê tego do¶wiadczyæ w zamkniêtym pomieszczeniu grzanym dmuchaw± na gaz, kiedy¶ tam. Ale w kamperze nigdy. Czyli wymiana powietrza u mnie jest wiêksza ni¿ potrzeba. Nawet w 4-6 osób nieraz siedzieli¶my i nikt siê nie udusi³.
Bio kominek do ponownego rozwa¿enia. :ok

Grzanie koz± czy kominkiem na paliwo sta³e (drewno itp) ma jedn± dyskwalifikuj±c± wadê: Rozpalamy, w kominku siê pali, a tu nagle trzeba jechaæ :shock:
Ja osobi¶cie bym nie je¼dzi³ z pal±cym siê drewnem. Zakrêty, hamowanie itd. Czyli ograniczenie.
Bio kominek ³atwiej wygasiæ i za chwilê mo¿na jechaæ.
Bio kominek jako dodatek do ogrzewania pod³ogowo - ¶ciennego mo¿e mieæ sens :mrgreen:

Bronek - 2017-01-29, 12:52

Tym zalewam z baniaka spiryt do palnika. Ju¿ raz poleca³em, jest fajna ta pompka, bardzo wydajna. Nale¿y to robiæ z czuciem!

http://allegro.pl/elektry...6256118370.html

A taki palnik kupi³em do normalnego kominka, plus sztuczne drewienka ceramiczne.

Ale to du¿y palnik, 4 godziny siê pali gdy go zalejê prawie ful. Ok 1- 1,5 litra

http://allegro.pl/biokomi...6697853868.html

Tak wygl±da sztuczny ogieñ. Jest u mnie za szyb± i ta siê rozgrzewa. To prawdziwy kominek, nie wk³ad, ale normalnie robionynprzez zduna z pó³k± dymow± i szybrem

Rawic - 2017-01-29, 16:28

toscaner napisa³/a:
No w³a¶nie, czy kominek czy piecyk ten sam problem. Trzymaæ gdzie¶ drzewo, niestabilno¶æ temperaturowa, syf itp. Wieczorem ciep³o, a rano "kto idzie rozpaliæ?"

Z drugiej strony zawsze mogê sobie rozpaliæ ognisko "na podwórku" czyli na pla¿y czy gdzie¶ i te¿ bêdzie ogieñ :bigok
:-/
przecie¿ mo¿na woziæ zespó³ op³omek, który k³adziemy do ogniska, dwa wê¿e, pompka, ³±czymy do instalacji wodnego ogrzewania w kamperze i mamy ognisko i ciep³o w kamperze :spoko
tom-cio - 2017-01-29, 16:44

Tak a w gornej czesci plomienia biokominka,tam gdzie pomaranczowy zalozyc wezownice albo chlodniczke(nagrzewnice) z micry np.Albo corsy.W obieg plyn pompka i mamy podlogowke grzejaca :mikolaj
toscaner - 2017-02-09, 16:44

Pytanie do znawców, bo nie mogê odnale¼æ tematu z porównaniem silników 2,2HDI koncernu PSA z 2,3JTD Fiata... w trojaczkach 3 generacji?

Z tego co pamiêtam silnik 2,3 od Fiata jest du¿o lepszy, ale niestety trafiæ na wyspach trudniej Ducato niæ francuzy z w³a¶nie silnikami 2,2HDI. O 3.0 to ju¿ nie wspomnê, bo to rodzynki.
Tych z 2,2 jest na tyle, ¿e mo¿na nawet wybieraæ pomiêdzy nieskorodowan± blachark±. :haha:

Na co zwracaæ uwagê kupuj±c 2,2? Co od razu wymieniæ, naprawiæ, sprawdziæ?

Jak kto¶ pamiêta tytu³ tematu z porównaniem tych silników to poproszê o link :ok

Andrzej 73 - 2017-02-09, 18:47

Tu masz :spoko
http://www.camperteam.pl/...at+silnik+++czy

bart.ek - 2017-02-09, 20:31

Pomijaj±c kwestiê awaryjno¶ci silnika 2.2 (w przeciwieñstwie do 2.3) we¼ jeszcze pod uwagê, ¿e ten mniejszy spinany by³ tylko ze skrzyniami 5b (z do¶æ krótk± pi±tk±), 2.3 mia³y zawsze 6 biegów i "autostradowy" ostatni bieg.
Fordek - 2017-02-09, 20:50

Mój silnik 2,2 140 KM z 2010 ( by³ bezawaryjny do 130000 - potem sprzeda³em) mia³ 6 biegów.
bart.ek - 2017-02-09, 22:03

W ducato 2.2 jest tylko w najs³abszej wersji 100KM i ma 5 biegów, we francach bywa³ mocniejszy i wtedy spinany by³ ze skrzyniami 6b.
toscaner - 2017-02-10, 00:15

Czytam w³a¶nie temat z linka, po raz kolejny, co by sobie przypomnieæ szczegó³y, i cholera wychodzi, ¿e te 2,2 nie s± takie pewne. No mo¿e jak kto¶ od nowo¶ci ma, ale w UK ka¿dy ma w dupie dbanie, a Citroeny i Peugeoty s± z trojaczków tu bardziej popularne ni¿ Fiat. Ducato to jak kot nap³aka³, a w wersjach L4H3 to czasem jaka¶ sztuka siê trafi w ...Anglii ...350 mil najbli¿ej. :(
Szlak by to trafi³. Zaczynam przygl±daæ siê Iveco. Oczywi¶cie ten m³odszy model po 2006. Zna kto¶ wymiary paki w nim?
Sprintery odpuszczam, bo niezgnitego w wieku 5-10 lat jeszcze nie widzia³em. Niektóre 5-cio latki nie maj± ju¿ ok 1 cm drzwi na dole :shock: :shock: :shock:

Starszy Iveco pamiêtam, ¿e mia³ pakê d³ugo¶ci 4,6m (ten, którego ma Kogut) Nie pamiêtam wysoko¶ci w tej wersji i wersji któr± mia³ Piotr1. Szeroko¶æ wymusza dla mnie ³ó¿ko jedynie wzd³u¿ i tak, wiêc czy 185 czy 180 bez ró¿nicy. Wysoko¶æ pozwoli³aby na pewne wygodne manewry.
A w nowszym modelu nie znam wymiarów w ogóle. Ma kto¶ pod rêk±?

piotr1 - 2017-02-10, 00:30

Witam. 2.2 to najgorszy motor. Mogê poleciæ 2.3 montowany w ivo i innych lub wiêkszy. :spoko :spoko :spoko
bart.ek - 2017-02-10, 08:31

toscaner napisa³/a:
A w nowszym modelu nie znam wymiarów w ogóle. Ma kto¶ pod rêk±?

Daily od '99 do '14 roku to, je¶li idzie o wymiary wnêtrza, z grubsza ten sam samochód. Przeszed³ w tym czasie parê konkretnych modernizacji, wymieniono gamê silników, ale karoseria zosta³a.

Andrzej 73 - 2017-02-10, 09:31

Jak w dobrej cenie kupisz bazê z silnikiem 2,2 to mo¿esz zrobiæ wymianê na 2,3.
Wiem , to trochê zabawy ale ostatecznie jakie¶ rozwi±zanie istnieje.

toscaner - 2017-02-10, 09:43

Nie no Andrzej, UK to kraj w którym pasków rozrz±du nie wymieniaj± wszyscy mechanicy, a co dopiero taka wymiana silnika. Za tym idzie i komputer i ca³a elektronika. Kto mi tu to zrobi w cenie, która by by³a do zaakceptowania. Kolejne tysi±ce funtów za silnik + wymianê.
Poza tym jak ju¿ bym kupi³ to chcê budowaæ, a nie czekaæ np. 4 miesi±ce a¿ mechanik nauczy siê robiæ takie przek³adki.
Biorê pod uwagê ju¿ ró¿ne bazy. Gdyby funt sta³ lepiej, to bym pewnie ¶ci±gn±³ ju¿ z kontynentu. Ale debilom siê brexitu zachcia³o i teraz ka¿dy kupuj±c cokolwiek poza wysp± p³aci +20-30% za ich g³upotê.

elspasoo - 2017-02-10, 10:13

toscaner, co do samych przek³adek, to wcale nie znaczy ,ze trzeba zmieniaæ kompa. Zawsze mo¿na rozwa¿yæ zastosowanie innego silnika , który by³ stosowany przez tego samego producenta. Czêsto wtedy wi±zki i kompy s± zbli¿one a nawet takie same, wiele zale¿y od wyposa¿enia. Osobi¶cie uwa¿am ,ze swap to ostateczno¶æ, skoro silnik jest wiele lat na rynku to znaczy ,¿e wiadomo co go boli i jak to zweryfikowaæ. Szukaj zadbanego egzemplarza i we¼ poprawkê na to co pisz± ludzie po forach , czêsto powielaj±c zas³yszane informacje nie maj±ce nic wspólnego z rzeczywisto¶ci± i widza merytoryczn±.
Andrzej 73 - 2017-02-10, 10:30

toscaner napisa³/a:
Nie no Andrzej, UK to kraj w którym pasków rozrz±du nie wymieniaj± wszyscy mechanicy,

:haha:
Wiem , ¿e w UK dostawczaki kilkuletnie to z³omy , dlatego mój klient z wysp kupowa³ u nas w kraju.

toscaner - 2017-02-10, 11:33

Elspasoo, na pewno odpada wersja w której kupuje auto i zmieniam silnik. Gdyby siê mina trafi³a to wiadomo bez wyj¶cia, ale nie gdy dzia³a. No i wolê jednak pewniejsz± jednostkê. Ka¿dy wie, ¿e kamperujê na pe³ny etat. Teraz co gdyby mi pad³ silnik w jedynym kamperze z takim 2,2? Dobrze gdyby w Polsce gdzie zawsze kto¶ pomo¿e, albo tu Szkocji, gdzie znam sporo ludzi i polskich mechaników. Ale to i tak oznacza przesiadkê do hotelu lub mieszkanie na warsztacie jaki¶ czas. No nie mogê sobie na to pozwoliæ. Oczywi¶cie z ka¿dym mo¿e co¶ nawaliæ. Ale s± silniki bardziej i mniej zawodne. Wolê gdy wybieram, a nie ju¿ mam braæ ten lepszy.

Andrzej te¿ bym to zrobi³, ale funt ledwo dotkn±³ 5,00z³ a bywa i 4,6-4,9. Przy zakupie ok. 5-6 letniego auta to spooora ró¿nica. Rok temu gdybym kupi³, to bywa³ i po 6,3. Tyle kasy w pizdu. :evil:
Co¶ siê trafi w koñcu :bigok
Najwy¿ej kupiê meblówkê, albo kontener :mrgreen:
Albo zrobiê prawko na C i bêdzie kamper 7,5T z gara¿em na ma³e autko. Czasem by siê przyda³o :szeroki_usmiech

eMKa - 2017-02-10, 11:51

piotr1 napisa³/a:
2.2 to najgorszy motor.

I tak i nie, pokutuje choroba wieku niemowlêcego, tzn. pierwsza wersja 100 KM by³a beznadziejna. Kolejne 110, 120, 130 za ka¿dym razem solidniejsze. Wersje 130 KM s± bardzo przyzwoite, pozbawione wad 100-tki. S± bardzo dynamiczne ciche i oszczêdne. Wspó³pracuje z dwoma du¿ymi firmami, tj. wypo¿yczalnia - 15 busów 2,2 120 i 130 KM i firm± transportowa (PL) z GB - ponad 10 busów 2,2 . W obu przypadkach b.du¿e przebiegi ~ 100 tys./rok. Nie ma znacz±cych problemów dotykaj±cych 100 tki
Niestety, du¿o wody up³ynie zanim Puma przekona do siebie klientów, takie ¿ycie. Zaufanie traci siê w minutê, a buduje latami.
Oczywi¶cie 120-130 tylko montowane w PSA.

toscaner - 2017-02-10, 11:53

Czyli z silnikiem 2,2 ale o mocy np 120 lub 130 koni ju¿ mo¿na braæ? Omijaæ te z 100km? Tak oczywi¶cie uogólniaj±c? Bo w miarê mo¿liwo¶ci sprawdziæ trzeba ka¿dy czy to 3,0 czy 2,3 czy ...
eMKa - 2017-02-10, 12:10

Nie wyklucza³ bym tak radykalnie Pumy 120-130, tym bardziej ¿e tych wersji w GB jest do oporu.
Ale to jest moje zdanie, mo¿e niech wypowiedz± siê u¿ytkownicy 130-tek :)

toscaner - 2017-02-10, 13:22

To super informacja, bo w³a¶nie tutaj g³ównie 2,2.
2,3 czy 3,0 to je¶li na lekarstwo i to raczej ³api± siê na homeopatiê jak ju¿. :ok

Czyli patrzê przy 2,2 na moc w papierach i mo¿na rozwa¿yæ :pifko

arexseven - 2017-02-10, 18:53

Znajomy swoim 2010 Transitem 2,2 przejecha³ prawie 200 000 km i oczywi¶cie dziura w t³oku.
Uszkodzenia tego typu mog± byæ powodowane brakiem odpowiedniego smarowania pompy wysokoci¶nieniowej i wtrysków,dlatego ja staram siê zawsze dodawaæ minimaln± dawkê oleju do paliwa.

Flag - 2017-02-10, 20:21

arexseven napisa³/a:
Znajomy swoim 2010 Transitem 2,2 przejecha³ prawie 200 000 km i oczywi¶cie dziura w t³oku.
Uszkodzenia tego typu mog± byæ powodowane brakiem odpowiedniego smarowania pompy wysokoci¶nieniowej i wtrysków,dlatego ja staram siê zawsze dodawaæ minimaln± dawkê oleju do paliwa.

Silniki w fordach maja calkowicie inny osprzet (pompy/ kolektory/ sterowniki) wiec nie mo¿na ich tak porownac bezposrednio. Ja zrobi³e 500tys 2,2 transitem i teraz jezdzi w DPD. A mia³em kilka razy pozyczonego ducato 2.2 to za kazdym razem mnie holowali :)

toscaner - 2017-02-11, 01:00

Takie pytanie n/t aut dostawczych 7,5T, bo zaczynam my¶leæ o i takich.
Interesuje mnie ile tam mniej wiêcej zapasu mogê siê spodziewaæ. Czyli ile wa¿yæ mo¿e baza? Auto + jaki¶ kontener na pusto.

Mniej wiêcej, czy bêdzie to 3 a mo¿e 4 tony na graty?

orys - 2017-02-11, 01:13

Zale¿y od modelu.

Je¶li my¶lisz np. o Iveco Daily 6.5 tonowym, to tam bêdziesz mia³ jakieœ 3.7 tony ³adowno¶ci.

Ciê¿arówki to gorsza sprawa, bo wiêkszo¶c z nich jest zaprojektowana na 12t DMC i obni¿ona do 7.5 tony, wiêc taki na przyk³ad DAF LF to sam wa¿y grubo ponad 3.5 tony, czyli Ci zostaje mniej wiêcej tyle samo. MAN TGL 7.5 tonowy ma ok 3 ton ³adowno¶ci, Mercedes Atego jeszcze mniej. Vario 2-2.5 tony ³adowno¶ci.

Najwiêksz± ³adowno¶æ maj± Japoñczyki - bo one s± zaprojektowane od razu pod max 7.5t DMC, wiêc takie Isuzu jak to na przyk³ad

samo w sobie wa¿y 2.5 tony jakie¶, wiêc spokojnie mo¿na na niego wrzuciæ prawie piêæ ton.

Je¼dzi³em tym przez pewien czas i jest to ca³kiem sympatyczne autko je¶li chodzi o dynamikê i prowadzenie, niesamowicie zwrotne, ale jednak o komforcie z dostawczaka mo¿esz zapomnieæ. Siedzisz de facto dup± na przedniej osi, bardzo ograniczone mo¿liwo¶ci regulacji foteli i kierownicy, terkoc±cy silnik... Uczucia mniej wiêcej takie, jak z jazdy Starem :)

toscaner - 2017-02-11, 01:59

5 ton ufff, ale szaleñstwo. Wody ile chce, wanna, albo zrobiæ z lekkich materia³ów i auto ¶miga niemal na pusto, tylko przestrzeni du¿o. Albo przerobiæ na 3,5T :shock:
Je¶li Ducato L4H3 wa¿y 2,5 T, i to 2,5T to tu mam wiêcej miejsca :mrgreen:
Ale pewnie siê nie da. Ale wymy¶li³em :haha:

orys - 2017-02-11, 02:11

Ale te Isuzu s± jak najbardziej w wersjach do 3.5t. Zreszt± Isuzu to przyk³ad, bo ja akurat tym je¼dzi³em to znam, ale takich podobnych japoñczyków tu jest wiêcej. Mitsubishi Canter te¿ jest do¶æ popularny, a nawet Avia czeska kiedy¶ to montowa³a i sprzedawa³a w UK :)

Miejsca faktycznie wiêcej, ale z ³adowno¶ci± to nie wiem - kiedy¶ spotka³em kolesia który je¼dzi³ czym¶ takim z kurnikiem na dachu i zabudow± na osiem palet, mówi³, ¿e ma realnej ³adowno¶ci oko³o 800 kg... Wiêc je¶li cos takiego, to jednak co najmniej 6t DMC.

No ale zanim to w ogóle rozwa¿ysz to spróbuj siê tym przejechaæ jako pasa¿er, bo to jednak uczucie zupe³nie inne ni¿ z jazdy busem, w którym praktycznie siê czujesz jak w osobówce. Ja tym kiedy¶ je¼dzi³em przez parê tygodni i ca³kiem sympatycznie by³o, ale to by³o takie bzykanie wokó³ komina... Na d³u¿sze trasy mo¿e byæ mêcz±ce... Z drugiej strony Ty siê raczej nigdzie nie ¶pieszysz, to nie musisz pêdziæ po 10 godzin dziennie...

orys - 2017-02-11, 02:17

Jedna firma z któr± wspó³pracujemy a która je¼dzi dla nas na pomniejsze wyspy ma co¶ takiego i bardzo sobie chwal±:

To ma z 5 metrów d³ugo¶ci mo¿e, zwrotne jak cholera a podobno pomimo aerodynamiki m³otka pali im nieco ponad dziesiatke...

Oni maj± chyba jednego cantera, jedno isuzu i jedn± Toyotê Dynê, z czego który¶ jest bodaj¿e piêciotonowy a pozosta³e 3.5.

toscaner - 2017-02-28, 11:25

Widzia³em dziwol±ga. Co¶ czego nie ma w tabelkach. :shock:
Chyba mi siê spodoba³.
Wygl±da³o mi to na L2H3. Z tym, ¿e nie Ducato, a Citroen Relay (Jumper). Czy¿by na UK robili tak± wersjê?
Przypomnê, ¿e L2 ma 312 cm na pod³odze (24cm mniej ni¿ obecny), a H3 wysoko¶æ 217cm. W tabelkach Fiata taki nie istnieje. H3 dopiero od L3. Ale mo¿e kto¶ co¶ wie n/t Citroena?
Sta³em przy tym i autko by³o krótsze od mojego kamperka a wy¿sze z 30 cm na oko. Zrobi³em nawet bezczelnie fotkê. A co :)
I zaznaczam, nie móg³ byæ to L3. L3 w nowej budzie jest zauwa¿alnie d³u¿szy od L3 w tej mojej.

Zalety takiego krótkiego autka? Krótsze ok. 20cm od obecnego przy wysoko¶ci ok 30cm wiêcej?
³ó¿ko nadal pod sufit, czyli reszta miejsca starcza na wszystko co mi potrzebne. Z parkowaniem zero problemu na miejscach osobówek. Ba nawet ciut lepiej ni¿ obecnym. No mam temat do przemy¶leñ. Czy i¶æ w salony, czy mo¿e kompaktowe sprytne autko z wszystkimi wygodami, ale bez du¿ego salonu.

bart.ek - 2017-02-28, 11:58

Wygl±da na L3H3, u nas te¿ dostêpny, ale ma³o popularny.
toscaner - 2017-02-28, 12:01

bart.ek napisa³/a:
Wygl±da na L3H3, u nas te¿ dostêpny, ale ma³o popularny.

Na fotce tak, ale przecie¿ pisa³em, ¿e sta³em przy nim i porównywa³em z moim. To nie jest fotka z netu. Sam j± zrobi³em. Chyba, ¿e faktycznie wysoko¶æ robi takie z³udzenie, ¿e go skraca optycznie. Szkoda, ¿e nie zaparkowa³em obok i fotki porównawczej nie mam. No z metrem trochê mi g³upio by³o przy obcym aucie lataæ na parkingu pod marketem :ok

Zauwa¿, ¿e miejsca parkingowe s± tu dla osobówek. Sta³em na tym parkingu ze 100x. Tylne ko³a ma blisko linii ¶rodkowych, a przednie maj± daleeeko do drugiego koñca prostok±ta. Mój zajmuje wiêcej miejsca.
Wiem, pojadê zmierzyæ prostok±t na parkingu w tym miejscu i oszacujê odleg³o¶æ miêdzy osiami u niego :)

tolo61 - 2017-02-28, 12:27

Hej
Patrz±c na pola parkingowe i rozstaw osi ,to na 99% jest wersja L3
Nie bardzo wierzê by d³ugo¶æ pola mia³a ok 3,5 m

krzlac - 2017-02-28, 12:33

Jakby¶ mia³ fotkê od strony drzwi suwanych, zadanie by³oby proste. Wg mnie raczej 599 cm czyli L3.
Spax - 2017-02-28, 12:40

tu nowsza wersja - strona 9 ➜ http://yaazzo.net/travel/...hure-dec-16.pdf
toscaner - 2017-02-28, 15:15

Pewnie macie racjê, bo sk±d tu L2H3, jak nie istnieje. Ale pomarzyæ mo¿na by³o. Szkoda. By³by to ciekawy zamiennik dawnego jednoro¿ca z trojaczków 2 gen. L3H4.
W takim razie wersja L3H3 nie jest taka g³upia i fajnie siê jeszcze mie¶ci. Te L4 ju¿ d³ugie i ciê¿ko siê bêdzie w kopertowaæ na jedno miejsce. :-/
Ciê¿ko w sensie niewykonalne.
Czas co¶ kupiæ...

SlawekEwa - 2017-02-28, 21:16

toscaner napisa³/a:
Te L4 ju¿ d³ugie i ciê¿ko siê bêdzie w kopertowaæ na jedno miejsce.

37 cm wiêcej pewnie mo¿na tam zmie¶ciæ :chytry

toscaner - 2017-02-28, 22:16

SlawekEwa napisa³/a:
toscaner napisa³/a:
Te L4 ju¿ d³ugie i ciê¿ko siê bêdzie w kopertowaæ na jedno miejsce.

37 cm wiêcej pewnie mo¿na tam zmie¶ciæ :chytry

L4 to paka 407cm, mój 336cm. D³ugo¶æ zewn. mojego 559cm, d³ugo¶æ zewnêtrzna nowszego L4 to 636cm. Mi wychodzi na zewn±trz 77cm d³u¿szy :spoko

Spax - 2017-02-28, 23:08

toscaner napisa³/a:
Te L4 ju¿ d³ugie i ciê¿ko siê bêdzie w kopertowaæ na jedno miejsce. :-/

Robert. Prawka na nowo zdawaæ nie musisz, wiêc o co chodzi? Z tego co pisa³e¶ i piszesz stajesz wszêdzie na dziko (jak siê da). Jednak te parê centymetrów przestrzeni ¿yciowej zw³aszcza zim±, kiedy przebywasz w autku to tylko na plus.

SlawekEwa - 2017-03-01, 07:52

toscaner napisa³/a:
L4 to paka 407cm, mój 336cm. D³ugo¶æ zewn. mojego 559cm, d³ugo¶æ zewnêtrzna nowszego L4 to 636cm. Mi wychodzi na zewn±trz 77cm d³u¿szy

Nie porównywa³em d³ugo¶ci Twojego "zabytku" tylko nowszego L3 i L4 wzglêdem tego zdjêcia z miejscem parkingowym.

bart.ek - 2017-03-01, 09:21

Ciekawostka jest jeszcze taka, ¿e aktualne (po '06) ducato w wersji L3H3 mo¿na mieæ w wersji "niemaxi", wszystkie L4 wychodz± wy³±cznie jako maxi.
Bajaga - 2017-03-01, 09:44

bart.ek napisa³/a:
Ciekawostka jest jeszcze taka, ¿e aktualne (po '06) ducato w wersji L3H3 mo¿na mieæ w wersji "niemaxi", wszystkie L4 wychodz± wy³±cznie jako maxi.

Tylko po co braæ "niemaxi"? Maxi ma wiêksze ko³a, wzmocniony zawias, fajniejsze listewki na zewn±trz :) no i wystêpuje w wersji 3.0 (z tego co kojarzê niemaxi tego motoru nie ma).
Polecam jednak L4H3, jak wszyscy wiedz± przestrzeñ do jedyna rzecz której nie mo¿na dokupiæ. Dobrze by te¿ by³o gdyby¶ znalaz³ auto z powiêkszonym zbiornikiem paliwa (125 litrów ) i obowi±zkowo tempomat (choæ to akurat mo¿na dodaæ).

Ps. Ostatnio rozmawia³em z laweciarzem, który powozi Boxerem z podwójn± kabin± i pak± na auto. Samochód z silnikiem 3.0 160km. Idzie nadal jak przecinak, psuj± siê tylko rzeczy eksploatacyjne a auto ma przebieg oficjalny 600 tys ale go¶æ podejrzewa, ¿e naprawdê przynajmniej jeszcze + 200tys 8-) Nie¼le

toscaner - 2017-03-01, 09:54

Nie maxi? Chodzi Ci o H1? No wlepia³em niedawno tabelkê. H1 tylko z L1 i L2. Tak jak nie ma niestety L2H3, tak te¿ nie ma L3H1 czy L4H1. Zreszt± kto by kupi³ takiego jamnika? :mrgreen:
Na czworaka 4 metry i¶æ :haha:

L4H3 jest najrozs±dniejsz± opcj±. Szkoda, ¿e ich tak ma³o w UK. Trojaczków H3 to jak na lekarstwo. :-/
Zaczynam powoli rozwa¿aæ opcjê ¶ci±gniêcia z Europy. :roll:

bart.ek - 2017-03-01, 10:03

Bajaga napisa³/a:
bart.ek napisa³/a:

Tylko po co braæ "niemaxi"? Maxi ma wiêksze ko³a, wzmocniony zawias, fajniejsze listewki na zewn±trz :) no i wystêpuje w wersji 3.0 (z tego co kojarzê niemaxi tego motoru nie ma).

Mo¿na by³o kupiæ 3.0 w lekkiej odmianie L1H1, w sumie teraz to bez znaczenia, bo po 3.0 pozosta³o tylko wspomnienie ;)

toscaner napisa³/a:
Nie maxi? Chodzi Ci o H1? No wlepia³em niedawno tabelkê. H1 tylko z L1 i L2. Tak jak nie ma niestety L2H3, tak te¿ nie ma L3H1 czy L4H1. Zreszt± kto by kupi³ takiego jamnika? :mrgreen:
Na czworaka 4 metry i¶æ :haha:

Maxi i "niemaxi" to wersje "wagowe", niezale¿nie od wielko¶ci furgonu (mo¿na by³o mieæ np. furgon maxi L2H1) - niemaxi maj± mniejsze ko³a, bardziej miêkkie zawieszenie etc, maxi wychodzi³y tylko na ko³ach 16 ze wzmocnionym zawieszeniem i z dmc do wyboru 3.5 i 4.0t (najnowsze odmiany zdaje siê 3.5 i 4.2t), w codziennej eksploatacji ró¿nica jest odczuwalna (mówiê na podstawie eksploatacji plandek i furgonu - po za³adowaniu ~1000kg - maxi jest dalej sztywne i sprê¿yste, niemaxi robi siê ju¿ miêkkawe).

toscaner - 2017-03-01, 10:28

barte.ek, masz racjê, ¿e to przecie¿ wersje wagowe. Co¶ jak dobrze pamiêtam w modelach 2 generacji 14 i 18?
bart.ek - 2017-03-01, 10:46

tak, 10-14-18Q, pó¼niej 11-13-18Q (to q to od kwintali ³adowno¶ci)
toscaner - 2017-03-01, 11:57

No w³a¶nie, dobrze, ¿e przypomnia³e¶, bo czasem siê zapomina. :pifko
Autostoper - 2017-03-01, 13:00

Te¿ chcia³em zbudowaæ sobie kontener ca³oroczny i po prze¶ledzeniu w±tków ró¿nych, po poogl±daniu tutaj (Francja) aut budowanych przez pracowników sezonowych (buduj± je aby w nich mieszkaæ ca³y rok i je¼dziæ od sezonu rolniczego, do sezonu turystycznego w alpy) doszed³em do wniosku, ¿e DMC 3500 nie przeskoczê chc±c mieæ takie autko jakie mi siê marzy.

Szczerze radzê siê bardzo porz±dnie zastanowiæ nad opcj± 7,5T

Powa¿niejsze minusy takiego rozwi±zania które ja widzê:
- problem z parkowaniem (do przeskoczenia, tylko mniejszy komfort bo pod sklepem nie zaparkujesz, pod marketem tak)
- zakazy powy¿ej 3,5T (rozwi±zuje to nawigacja)
- wiêksze koszta paliwa i napraw
- koszt takiej zabawy (W naszym wypadku poniewa¿ nie pracujemy na sta³e tylko zarabiamy a pó¼niej podró¿ujemy postanowili¶my zawiesiæ podró¿e po ¶wiecie i ruszyæ na dalek± pó³noc aby zarobiæ na ciê¿arówkê i ca³y osprzêt (4xsolar 250, 4xaku 150... ma byæ z rozmachem, aby nic nie przeszkadza³o w staniu na "dziko" przez dwa tygodnie, taka ma³a kawalerka na kó³kach)

Wa¿niejsze plusy:
- patrz±c po milce 2 nawet jak by Ci autko szlag (nie daj Bo¿e) trafi³, kto¶ waln±³ Ci w przód itp. ¶ci±gasz kontener i dajesz na inne auto, bo id±c za ¦wistakiem nie ³±czysz szoferki z kabin±.
- 7,5 to naprawdê du¿o i tutaj mo¿esz pu¶ciæ wodzê wyobra¼ni (pralka, zmywarka, wiêcej wody, wiêcej wszystkiego......) Ca³oroczne mieszkanie w aucie przerobi³e¶ wiêc wiesz, o czym mówiê. My ju¿ nie chcemy wiêcej szukaæ pralni które czasem by³y 20 km nie po drodze(przez rok nie stali¶my na p³atnym campingu)
- przestrzeñ, miejsce i wygoda (jeszcze siê zastanawiam, czy da³oby siê motor upchn±æ w baga¿nik pod ³ó¿ko motor w takim kontenerze, ale to ju¿ moja fantazja.
- jak nam siê za kilka lat znudzi to kontener siê na dzia³ce postawi, a ciê¿arówkê sprzeda/zez³omuje

Sam rozwa¿a³em opcjê zakupu kampera "fabrycznego" dostosowywanie go do wersji zimowej, zakup wersji zimowej i dostosowania go pod swoje wymogi, zakup koniowozu/meblowozu który Ty mi sugerowa³e¶ i zawsze po przekalkulowaniu "po ³ebkach tylko" wychodzi³o mi, ¿e z czego¶ bêdê musia³ rezygnowaæ w imiê DMC. Ogl±daj±c budowê Milki 2 plus tutejsze samoróbki doszed³em do wniosku ¿e "z koniem nie bêdê siê kopaæ".

Je¿eli upierasz siê przy 3500, to pomiñmy ten wpis milczeniem, ale jak budowa³em, udzieli³e¶ mi kilku cennych rad (za worki z we³n± dziêkujê, ale ju¿ nigdy nie powtórzê) wiêc dorzucam swoje 3 grosze choæ do¶wiadczenia mam w materii jeszcze nie wielkie.

toscaner - 2017-03-01, 13:28

Nie, nie, 7,5T w opcji bez przej¶cia z kabiny kompletnie nie ma dla mnie sensu. Wiem, ¿e Arek nie ma, ale tu akurat mam inne preferencje. No ja inaczej kamperujê. Nie bêdê kilka razy dziennie prze³azi³ naoko³o.
Je¶li chodzi o moj± wizjê dotycz±c± auta 7,5T to wygl±da to tak. Mam do¶æ mocno sprecyzowane plany co do Z3, nie Z2 i je¶li siê zdecydujê, to by³aby to baza do 7,5T, ale... No w³a¶nie czas podzieliæ siê planami wreszcie. Pomimo, ¿e to temat o Z2 :-P

Wybra³bym maksymalnie lekk± bazê z du¿ym kontenerem, mo¿liwe, ¿e jaki¶ tzw. koniowóz, bo maj± ni¿szy pok³ad i jak±¶ tam rampê. Po co mi to? Na dole by³by gara¿ dla ma³ego autka, mo¿liwe, ¿e elektrycznego. Powy¿ej czê¶æ mieszkalna i na pewno by³by dwustronny slide lub podnoszone piêterko. Przej¶cie pomiêdzy kabin± absolutnie tak. Innej opcji nie ma i nawet nie ma dyskusji w moim przypadku.

No wreszcie i Wy poznali¶cie moje plany :)
Nie pisa³em bo tu rozwa¿ania o Z2, no i Z3 to ju¿ wiêksze wyzwanie.

Czego mi brakuje? Na pocz±tek kasy. Bo aby to mia³o sens, muszê ju¿ mieæ konkretnie wybrane ma³e autko do gara¿u, muszê kupiæ bazê na kampera, na graty do niego, oraz mieæ gdzie to zbudowaæ. To wszystko to do¶æ spora inwestycja, du¿o wiêksza ni¿ zbudowanie kampera na blaszaku. Wynajêcie magazynu na jaki¶ rok. Zak³adam, ¿e zejdzie mi z budow± ok. rok czasu, a to = koszty, koszty, koszty koszty. Bo jeszcze i zapas kasy na jedzenie przez rok, nie pracowa³bym ju¿ poza budowaniem. Aha no i zapas kasy na wyjazd jaki¶ roczny po zbudowaniu. Czyli wchodzimy w szacunkowo 5 cyfrow± kwotê i to w £, która musi le¿eæ na stole.
Przyda³a by siê jaka¶ ma³a drukareczka :diabelski_usmiech

Takim Z3 w wersji najlepiej 4x4 (no ale koniowozy raczej nie s± 4x4) móg³bym ju¿ je¼dziæ wszêdzie.
Oczywi¶cie na wyposa¿eniu dach paneli, baterie litowe, agregat. Plany s±, mam to nawet wstêpnie zaplanowane i rozrysowane. No ale jeszcze nie teraz. Mo¿e za parê lat. Teraz nadal teoretyzujê n/t Z2, który na 99,99% bêdzie do 3,5T.
I wcale nie musi byæ najwiêkszy. No mo¿e trochê. Dlatego nie mam ci¶nienia na kontenery. I tak nie kamperuje siê w ¶rodku tylko na zewn±trz, a jak leje i siedzi siê z laptopem, to jakie ma znaczenie czy w 10m2 pomieszczeniu czy 100m2 pomieszczeniu. Byle sofa wygodna, a ekran ma u mnie 13 cali i do kuchni, coby kawê zrobiæ, w ma³ym kamperku bli¿ej. :haha:

Istvan - 2017-03-01, 14:15

Ja mam Atego jak Arek i planujê zrobiæ w nim przej¶cie do kabiny. Teraz robiê próbê uszczelnienia tzn. wklei³em pomiêdzy kabinê a budê piankê od Paw³a i obserwujê po jakim czasie siê zniszczy. Jak bêdzie ok to wytnê przej¶cie.
frólik - 2017-03-01, 18:30

Istvan napisa³/a:
. wklei³em pomiêdzy kabinê a budê piankê od Paw³a i obserwujê po jakim czasie siê zniszczy. Jak bêdzie ok to wytnê przej¶cie.

... pianka czy Pawe³ :shock: :spoko

Istvan - 2017-03-01, 18:41

frólik napisa³/a:
Istvan napisa³/a:
. wklei³em pomiêdzy kabinê a budê piankê od Paw³a i obserwujê po jakim czasie siê zniszczy. Jak bêdzie ok to wytnê przej¶cie.

... pianka czy Pawe³ :shock: :spoko

No przecie ¿e pianka. Ty jeste¶ niezniszczalny. :szeroki_usmiech
A poza tym Ty by¶ tam za bardzo skrzypia³ no i straszy³ mnie po nocach. :spoko

frólik - 2017-03-01, 18:49

... eee tam, co najwy¿ej koj±co zawy³ do snu :spoko
tom-cio - 2017-03-02, 19:37

A ja znowu tez zaczynam myslec o jednak nowym kamperze.I tak jak Autostoper pisze,zaczynam myslec ,czy nie olac tych 3,5t i nie zbudowac na ciezarowce ,bezwarunkowo 4x4.Bo se ostatnio Jeepa kupilem,starenki ale na lifcie,fajnych oponkach at itp.I powiem Wam 4x4 to je to,mam w nosie ze mi predkosc podrozna spadnie.I tak se dumam jakie podwozie 4x4 -canter fuso?Bo jednak to co myslalem wczesniej,czyli mercedes sprinter 4x4 to jednak calkiem nie to,chyba tylko tak jak Rubicon pisal,iveco dalo by rade ale tonazu i tak zabraknie
A Rob sorki ze Ci temat zasmiecam :mrgreen:

toscaner - 2017-03-02, 23:28

Oj tam, mo¿e akurat i mnie skusi :ok
Bazy na Z2 nie kupi³em jeszcze przecie¿ :mrgreen:

tom-cio - 2017-03-03, 16:13

To zeby zlapac o co mi chodzi pozycz se cos 4x4 i idz po blocie polatac.Ja od kiedy mam jeepa to mi usmiech z geby nie schodzi :mrgreen: A moj mlody tylko b³oto i b³oto :wyszczerzony:

No i kurde zaczyna kusic z powrotem budowac wyprawowke 4x4,a na iveco za malo DMC zostaje

toscaner - 2017-03-03, 18:48

Tomcio ja chyba wszystkim do 3,5T je¼dzi³em. 4x4 te¿. Ostatni 4x4 to mia³em w³a¶nie Jeepa Grand Cherokee z oponami AT i podniesiony z 20 cm. Znajdê mo¿e gdzie¶ fotki to Ci poka¿ê :spoko
Jedna moja by³a nienawidzi³a tego samochodu, wiêc g³upi by³em i sprzeda³em :gwm
Ale z drugiej strony na co mi jak mam kampera :)
Ma³e auto mieszcz±ce siê w kamperowym gara¿u ma teraz dla mnie wiêkszy sens. :ok
Ale to jeszcze nie teraz chyba.

tom-cio - 2017-03-03, 19:52

A widzisz,wlasnie takim samym latam ,ale lifcik tylko 2" i oponki AT :szeroki_usmiech .I wlasnie dlatego znowu 4x4 kamper mi po glowie lata.No i to moj pierwszy amerykaniec,w sumie fajne te auta bujajace,ale to kiedy telefonicznie pogadamy,tu o kamperach :mrgreen:
toscaner - 2017-03-04, 10:57

W nawi±zaniu do ma³ego autka do gara¿u kampera 7,5T. Na 7,5T to wiadomo prawko C, ale na takie 3 ko³owe co¶ to co? 4 kó³ka - B, 2 kó³ka A. 3? A+ czy B- ? :haha:

tom-cio - 2017-03-04, 13:05

Eeee tam.Mnie jak kiedys jakies 5 lat temu w Milowce zatrzymali,mialem 80km/h ,bo sie zagapilem :szeroki_usmiech ,to jak mi mandat pisali to ze dwa razy przelecilal po drodze kolo nas quad Yamahy ,a na nim dwoch gostkow bez kaskow.Wku...wiony mowie do gliniarzy,zeby sie lepiej do tych na quadzie przypiep....yli bo bez kaskow lataja.A gliniarz mowi,ze juz kilka razy im dowod zabierali a diagnosta z uporem maniaka podbija im przeglad na traktor - i mowi mi gliniarz a widzial pan zeby na traktor trzeba kask posiadac?
Wiec jak kupisz to cudo spydera za kupe grosza(uzywki po 70 kola lataja)to rejestruj jako koparka wolnobiezna :mrgreen:

toscaner - 2017-03-04, 13:11

To jako traktor chyba lepsze, bo koparka to musi pewnie mieæ jak±¶ ³y¿kê :haha:
Ale na traktor czy koparkê i tak chyba jakie¶ inne prawko?

orys - 2017-03-04, 15:26

Na tego trojko³owca to do niedawna by³o B.

Swoj± drog± mo¿e widzia³e¶ w UK takie skutery piaggio z dwoma ko³ami z przodu:
http://www.cycleworld.com...g?itok=3ZHv--lb

To tu w³a¶nie siê zrobi³o popularne ze wzglêdu na obchodzenie prawa - dziêki temu nie trzeba by³o prawka A.

Teraz zmienili i na te skutery wymagaj± A, ale na tego trojko³owca to nie wiem - bo je¶li na to trzeba by by³o A, to dlaczego nie na Relianta? :)

SlawekEwa - 2017-03-04, 15:50

toscaner napisa³/a:
Ale na traktor

Jak bez przyczepy to B wystarczy.

toscaner - 2017-03-04, 22:20

Tych Piaggio we W³oszech na pêczki by³o, tu przyznam, ¿e rzadko¶æ. Bo 2 czy 3 na Edynburg to chyba zalicza siê do rzadko¶ci.
Jest jeszcze jedno autko, które mi chodzi po g³owie. Jak nie znajdê fotki, to pojadê i pstryknê jutro. Ale nie pamiêtam co to za marka.
Mi w³a¶nie chodzi, ¿eby do Z3 na 7,5T to by³o 4 ko³a, no min. 3 ale w wersji "stoi sam". Czyli leci do gara¿u, a nie na rampê.
Taki Piaggio na 3 ko³ach podoba mi siê, ale to ju¿ wybryk natury dla mnie i wola³bym wtedy 2 ko³owca, bo wtedy zwyk³a rampê montujê. Bez komplikacji. Taki 3 ko³owy to ju¿ zwiêksza rozmiar rampy, d³ugo¶æ auta i masê. Skuter 2 ko³owy ugryzê i w Z2 jak zrobiê super lekk± zabudowê. W tym mam super lekk± i full za³adowany wa¿y ok. 3200kg beze mnie. Czyli Z2 te¿ bêdzie super lekki. :ok
A mo¿e po prostu jakie¶ elektryczne rolki. Nielektryczne mam. :szeroki_usmiech
Albo elektryczny rower. Nielektryczny te¿ mam. Tym z górki idzie ³atwo :diabelski_usmiech

Rambler - 2017-03-04, 22:51

No to ja tu widzê JIVR'a -> https://jivrbike.com/
same plusy:
- elektryczny
- polski
- sk³adany (do szafki pod zlewem siê zmie¶ci zamast na rampê)
- niedrogi :mrgreen:

toscaner - 2017-03-05, 00:20

Do szafki pod zlewem? Hmmm, musia³bym subwoofer stamt±d wyci±gn±æ. :)
Ale i tak muszê go gdzie¶ przenie¶æ, bo jak dopier... to garnki dzwoni± :haha:

mischka - 2017-03-05, 07:54

Rambler napisa³/a:
same plusy:
- elektryczny
- polski

ale mandat za niemanie ¶wiate³ :-/

mischka - 2017-03-05, 07:56

toscaner napisa³/a:
W nawi±zaniu do ma³ego autka do gara¿u kampera 7,5T. Na 7,5T to wiadomo prawko C, ale na takie 3 ko³owe co¶ to co? 4 kó³ka - B, 2 kó³ka A. 3? A+ czy B- ? :haha:

Obrazek

to zale¿y jak zosta³ zarejestrowany, jako samochód czy jako motocykl.

toscaner - 2017-03-05, 12:13

mischka napisa³/a:
Rambler napisa³/a:
same plusy:
- elektryczny
- polski

ale mandat za niemanie ¶wiate³ :-/

Dobrze, ¿e niemanie dotyczy tylko Polski. Wystarczy j± omijaæ i mandatów nie bêdzie :ok

Autostoper - 2017-03-08, 21:16

Powiem Ci Toscaner, ¿e Twój w±tek da³ mi du¿o do my¶lenia. Jak wspomnia³em planujê podobn± budowê do Milki2. Tak siê zastanowi³em nad kwesti± ustawiania solarów. S±dzê, ¿e idealny Z³omek 2 powinien mieæ co¶ takiego

Sam planujê tak± w³a¶nie opcjê, tylko muszê siê nauczyæ jak to zrobiæ. :wyszczerzony:
S± ju¿ trackery u¿ywaj±ce Arduino o którym jeszcze nie wiele wiem, ale to te¿ kwestia czasu :ok
W kwestii ciê¿aru paneli, nie wiem ile w koñcu Ty ich chcesz mieæ, ale zawsze mo¿na zastosowaæ elastyczny, bo je¿eli siê nie mylê, s± one l¿ejsze.

zbiegusek - 2017-03-08, 22:20

Mo¿na to zrobiæ na dwa sposoby:
1. Niezale¿ne od GPSa czujniki (w razie "W").
2. Pozycja GPS + czas lokalny daje nam lokalizacjê i zwi±zany z ni± k±t elewacji(czy jak siê to nazywa).
Ale.
Problem jest w tym, ¿e takie co¶ ruchome, to zajmie wiêcej miejsca ni¿ przyklajstrowane na sta³e panele. No i dodatkowy ciê¿ar mechanizmów.
Wiêc znów konieczno¶æ wybierania pomiêdzy rybkami a akwarium. ;)
PS
£¡czê siê z Tob± w konieczno¶ci naumienia Arduino, o którym - na razie - wiem tyle, ¿e istnieje. I ¿e mo¿na na nim cuda robiæ. ;) Co wielu ju¿ tutaj udowodni³o... Heh. :(

toscaner - 2017-03-08, 22:31

Narysuj sobie teraz do panela okr±g, coby go umownie wpisaæ i masz powierzchniê (ko³o) któr± zajmie jeden panel. W tej opcji niewiele siê ich zmie¶ci. Ju¿ pomijam fakt, ¿e podnosimy panele, gdy s³oñce jest nisko, a nie wysoko, wiêc te przednie bêd± zas³aniaæ tylne. :-/
Taki patent jest dobry gdy siê ma jeden panel. Byle nie za du¿y, bo pojawi± siê problemy z ¿aglem gdy wiosn± czy zim± ³apiemy s³oneczko panelami w górze, a tu wieje kilkadziesi±t km/h :diabelski_usmiech
Fajne uczucie :ok
Wszystko co przydatne lub nie oczywi¶cie i tak zale¿y od tego kiedy i gdzie siê podró¿uje. :bigok
W Z2 bym szed³ w zape³nienie ca³ego dachu panelami i nie zimowa³ wiêcej w Szkocji :ok
Panele bym zamontowa³ z lekkim uniesieniem tylnych krawêdzi. Nie wiem mo¿e kilka cm max.

zbiegusek - 2017-03-08, 22:46

Tak. Ale. :) Mo¿na sobie wyobraziæ (hipotetycznie) ca³y dach oklejony panelami. I on - ten dach- siê podnosi i obraca. Twarz± do s³oñca. :) Masa mechanizmu pewnie porównywalna (albo i zdecydowanie mniejsza) z sum± mas mniejszych mechanizmów do indywidualnych paneli. Które te¿ mog³yby "smart" siê obracaæ ku s³oñcu... :)
toscaner - 2017-03-08, 22:59

Chcia³by¶ podnosiæ ok. 6 - 6,5 m2 paneli i jeszcze tym krêciæ na dachu? Dobrze rozumiem? :mrgreen:
zbiegusek - 2017-03-08, 23:04

No. Mo¿na to sobie wyobraziæ. Tylko po co? :) Mo¿naby za³o¿yæ, ¿e unosiæ siê bêd± krótszym bokiem prostok±ta. Ale jaka wtedy musia³aby byæ obrotnica? Toæ jak ³o¿yska wie¿y czo³gowej. Mo¿na? Mo¿na. Tylko po co? :)
toscaner - 2017-03-08, 23:13

Szacujê 800W paneli. Gdyby szklane to ok 90-100kg + mechanizm (rama, ramiê, si³ownik)
Elastyczne sporo mniej, ale te¿ potrzebuj± konstrukcji.
Tylko po co podnosiæ 800W? Latem na le¿±co starczy pr±du dla klimy, a zim± jak s³oñca nie bêdzie to i tak agregat niezbêdny.

toscaner - 2017-03-12, 19:52
Temat postu: Poduszki pneumatyczne
Jako, ¿e baza dla Z2 mo¿e bêdzie ju¿ w tym miesi±cu, to wróci³ mi na tapetê temat poduszek pneumatycznych.
Poduszki stabilizuj±ce ty³ to w sumie nie nowo¶æ, ale chcia³bym mieæ mo¿liwo¶æ stabilizacji/regulacji wysoko¶ci i przodu.
Kombinujê jak tu ugry¼æ temat poziomowania wszystkich 4 "³ap" kampera.
Bardziej mi chodzi o jakie¶ poziomowanie na postoju ni¿ stabilizowanie zawieszenia w czasie jazdy.
Przynajmniej w tym w ogóle nie mam efektu, ¿e ty³ jest ni¿ej. Tak zaprojektowa³em roz³o¿enie mas, ¿e wrêcz jest jakie¶ 2-3cm wy¿ej ni¿ przód. Dziêki temu nie mia³em nigdy problemu z ruszeniem na ¶niegu, czy ¶liskim.
No ale w Z2 chcia³bym mieæ regulacjê.
Idealnym rozwi±zaniem by³yby poduszki lub co¶ i na przód. Wtedy móg³bym jako¶ sensownie poziomowaæ kampera na nierównym bez kombinowania w którym kierunku siê ustawiæ. Przyje¿d¿am, naciskam guzik i jest poziom :)
Przynajmniej taki jest plan.
Pewnie zaprz±g³bym do tego arduino, a mo¿e manualnie. To akurat ju¿ kosmetyka.

Spax - 2017-03-12, 21:20

toscaner napisa³/a:
poduszki lub co¶ i na przód

Amortyzator pneumatyczny regulowany?

RadekNet - 2017-03-12, 22:16
Temat postu: Re: Poduszki pneumatyczne
toscaner napisa³/a:
Poduszki stabilizuj±ce ty³ to w sumie nie nowo¶æ, ale chcia³bym mieæ mo¿liwo¶æ stabilizacji/regulacji wysoko¶ci i przodu.

Si³owniki hydrauliczne? Widzia³em takie w du¿ym markowym kamperze.

frólik - 2017-03-12, 22:22

Cytat:

Je¶li chodzi Ci o takie
http://fachhandel.reimo.c...g_gesamtgewich/
to s± niestety dosyæ drogie 2989 - 15% = 2540 euro zestaw dla czterech podpór :gwm

RadekNet - 2017-03-12, 22:32

frólik napisa³/a:
Cytat:

Je¶li chodzi Ci o takie
to s± niestety dosyæ drogie 2989 - 15% = 2540 euro zestaw dla czterech podpór :gwm

Wygl±da³o to jakby podno¶nik samochodowy zamocowany do góry nogami - co¶ jak w d¼wigach czy koparkach, tylko oczywi¶cie odpowiednio mniejsze i wysuwane spod auta.

toscaner - 2017-03-12, 22:56

frólik napisa³/a:
Cytat:

Je¶li chodzi Ci o takie

Lekka przesada jak za podpory. :mrgreen:
Bardziej mi chodzi³o o co¶ niedotykaj±cego ziemi, co¶ jak w³a¶nie poduchy na tyle.

O Grzesiek mi mówi³, ¿e Ty co¶ masz takiego, bo odsy³a³ i to by³o na przód zdaje siê a on potrzebowa³ na ty³. Ale to chyba nie by³y podpory?

frólik - 2017-03-12, 22:59

Aaaaaaa my¶la³em ¿e ma byæ na bogato :wyszczerzony:
Tamte rzeczywi¶cie mam, nawet jeszcze paczki od Grze¶ka nie odpakowa³em.
Chyba ¿e wys³a³ ceg³ówkê to nie mam :haha: :spoko

toscaner - 2017-03-13, 18:30

No w miarê na bogato, ale nie rozrzutnie :ok
Jeszcze 800W paneli, mo¿e lifepo4, i inne cuda.
No i nie bardzo chcê podpory :(
Najlepiej bez dotykania ziemi. Tak ju¿ chcê. Podpory to ostateczno¶æ.

W Z2 kombinujê ju¿ zawczasu nad jakim¶ rozwi±zaniem. Jak kupiê bazê, to zaczynam od poduch i osprzêtu zewnêtrznego, jak panele, zbiorniki itd. Ostatecznie doci±¿ê trochê bardziej ty³ na etapie projektowania i bêdê go korygowa³ poduchami. Czyli jak stanê pod górkê, to zjadê ty³em na dól na max. Hmm.

Wy¶lij mi jak mo¿esz jakie¶ zdjêcia albo informacje o tym co masz w paczuszce i jak i gdzie to siê montuje :wyszczerzony:

toscaner - 2017-04-02, 10:34

Prawie kupi³em Iveco. No prawie. Nowszy (starszy) model po 2007. Max d³ugie, ale niestety nie max wysokie. Ogl±da³em 2 sztuki. Szukam dalej bo musi byæ max wysokie.

Ale wziê³o mnie znów na przemy¶lenia n/t zabudowy i wymiarów.

Dlaczego nie kupi³em? Bo nie by³ max wysoki. To mi komplikuje sprawê ³ó¿ka. Czy to w trojaczkach H3 czy max wysokim Iveco, jest ok. 215-217cm wysoko¶ci. Pozwoli³oby to pozbycie siê g³ównego ³ó¿ka z przestrzeni kampera i nie wali³bym g³ow± o nic. Taki plan ju¿ mam od lat.
Niestety nie mogê trafiæ na max max bazê. Znaczy s±, ale z regu³y daleko i nie ma du¿ego wyboru.

Przemy¶lenia.

Iveco z pak± o d³ugo¶ci jak pamiêtam 4,6m ma 185cm szeroko¶ci. £ó¿ko w poprzek odpada. Przynajmniej dla mnie. Przy wysoko¶ci auta ok 1,9m ³ó¿ko pod sufit odpada. Zostaje tylko wzd³u¿. Przy d³ugo¶ci 205-210cm wyrka zostanie mi 460-210= 250cm (przy 2m 260 cm) na resztê zabudowy przy szeroko¶ci ok 1,85m. Kamperek by mia³ 7m (699) d³ugo¶ci + baga¿nik na rowery czy skuter ok. 40-50cm. To ju¿ daje prawie 7,5m auta gdzie mam wspomniane wcze¶niej 250 cm na zabudowê.
Dobrze pamiêtam d³ugo¶æ zewnêtrzn± max d³ugiego Iveco? Poprawcie mnie jak co¶.

Ducato w wersji nawet L3 ma pakê 370cm przy szeroko¶ci 202cm. To pozwala spokojnie zrobiæ ³ó¿ko w poprzek, wiêc zabierze z d³ugo¶ci 130cm. 370 - 130 = 240cm. 10cm krócej na resztê zabudowy, ale szerzej o ok 15 cm. Czyli nic nie tracê. Co zyskujê? Kamperek ma d³ugo¶æ 6m (bez 2mm). To o 1 metr mniej ni¿ w przypadku Iveco.
Przy nawet L4 autko ma 6,4m d³ugo¶ci (60cm mniej ni¿ Iveco) a na plus 36cm w ¶rodku.
Nawet z rowerami nie przekraczam 7 metrów.

Sam ju¿ nie wiem. W³osy sobie mo¿na powyrywaæ od tego szukania bazy. :gwm :evil:
To samo by³o w 2013, te¿ sobie wyrywa³em. :haha:
Ale kupi³em, wiêc teraz te¿ kupiê :szeroki_usmiech

CORONAVIRUS - 2017-04-02, 10:57

Ograniczasz siê niepotrzebnie wymys³ami konstruktorów , którzy wymy¶lili fure do wo¿enia paczek i worków z kapust± :)

z ty³u zamiast okna zrobiæ wykusz zewnêtrzny i masz ³ó¿ko w poprzek nawet w T4 ... kupisz angola wykusz z prawej , praktycznie nie ma ograniczenia co do jego g³êboko¶ci bo to inwencja twórcza ale ile trzeba tak na prawdê ? 15 cm ? prosta robota ,¿ywica , maty i robisz lepsze ni¿ te fabryczne ... daj siê namówiæ , bêdziesz zadowolony .

toscaner - 2017-04-02, 11:25

Jeszcze dam szansê potencjalnym sprzedaj±cym ¿eby kto¶ wystawi³ w max wysokiej wersji. W kwietniu ju¿ muszê co¶ kupiæ.
Wola³bym taki ³ykn±æ i zrobiæ tak jak zaplanowa³em czy to dla L4H3 czy w³a¶nie takiego Iveco.
Elektrycznie podnoszone wyrko z przodu, pod spodem salon. A ³azienka z osobnym prysznicem i kuchnia w tylnej czê¶ci. To by³by idealny dla mnie uk³ad.
W ostateczno¶ci pomy¶lê nad takim poszerzeniem. Ju¿ bym zaszala³ o poszerzy³ z obu stron. Tylko czy wystarczy miejsca pomiêdzy belkami na szeroko¶æ ³ó¿ka min 130 cm? Kalkulator pokazuje, ¿e tak. A ile tam jest na prawdê pomiêdzy pionowymi belkami? I jak du¿o ró¿ni siê wymiarami paka Twojej wersji od tej po 2007?

Poszerzaj±c mia³bym 460 - 130 = 330 cm na resztê zabudowy. Prawie tyle ile mia³a moja aktualna budka przed zabudowaniem (336 cm) :mrgreen:
Do przemy¶lenia.
Muszê do Ciebie zadzwoniæ kiedy¶ i obgadaæ jak tu ugry¼æ temat takiego poszerzenia bez warsztatu. :szeroki_usmiech
W sumie Brytole z Unii wychodz±, to mo¿e budowaæ w Polsce. :roll:

marcinPK - 2017-04-02, 15:42

Ja równie¿ jestem fanem rozmiarów Iveco maxi... nie mam zastrze¿eñ, ani do silnika 2,3HPI, dla mnie idealnie... jedynie przyda³ by siê automat, wypatrujê wiêc nowszego modelu...
orys - 2017-04-03, 01:35

Dla Iveco Maxi chyba jedyn± konkurencj± jest Sprinter XWLB... Ale to jest dopiero bia³y kruk...

https://i.ebayimg.com/00/s/NjAwWDgwMA==/z/NvAAAOSwNphWZsq6/$_86.JPG

Ogl±da³em jednego niedawno, ale by³ takim zar¿niêtym trupem z jak±¶ egzotyczn± automatyczn± skrzyni± biegów, ¿e da³em sobie spokój...

Ale miejsca chyba nawet wiêcej, 4.7 d³ugo¶ci przy 2.15 wysoko¶ci...

CORONAVIRUS - 2017-04-03, 07:58

jak w 2011 kupowa³em i zaczyna³em przygodê z moim blaszakiem iveco to ten najd³u¿szy sprinter te¿ chodzi³ mi po g³owie ale jego wymiary zewnetrzne 7300 w porównaniu z ivo 7100 kosztowa³y wiêcej jakie¶ 10 000 euro ...nijak ta róznica nie przek³ada³a sie na proporcjonalnie wiêksz± kubaturê :) pod wzglêdem rdzy s± za to bardzo porównywane tyle ,¿e merc nie ma ramy .
Mirekl61 - 2017-04-03, 08:02

A wagowo jaka ró¿nica miêdzy nimi ?
toscaner - 2017-04-24, 20:54

Kto¶ chocia¿ mniej wiêcej mo¿e oszacowaæ ile takie autko mo¿e wa¿yæ?

Drugi koniec ¶wiata, ale chyba pojadê po niego i olejê vany :mrgreen:
No chyba, ¿e to wa¿y puste 2700-2800kg, to odpuszczê :-/

orys - 2017-04-24, 21:30

toscaner napisa³/a:
Kto¶ chocia¿ mniej wiêcej mo¿e oszacowaæ ile takie autko mo¿e wa¿yæ?

Drugi koniec ¶wiata, ale chyba pojadê po niego i olejê vany :mrgreen:
No chyba, ¿e to wa¿y puste 2700-2800kg, to odpuszczê :-/

U nas w firmie by³y Sprintery z podobn± zabudow± + winda mia³y ok. 900 kg ³adowno¶ci.

toscaner - 2017-04-24, 21:34

Ciekawe ile kg ma takie Iveco :niewiem:
I nie widzê tu windy :wyszczerzony:
Chocia¿ z drugiej strony, gdyby by³a winda, to zrobi³bym sobie balkon, albo jaki¶ mini taras :ok
Tylko trochê stare, bo niby 7 letnie :-/
Ale ciekawe jako baza

CORONAVIRUS - 2017-04-24, 21:57

odpu¶æ :) buda wa¿y w ciula kg , buda ma swoj±, dodatkow± ramê ... to s± auta do wo¿enia pieczywa :)
orys - 2017-04-25, 00:29

toscaner napisa³/a:
I nie widzê tu windy :wyszczerzony:

No nie, ale za to buda ciê¿sza ni¿ typowy Luton z pa¼dzierza :)

EDIT: ale w³a¶nie mi siê przypomnia³o, ¿e mieli¶my kiedy¶ Iveco z kurnikiem i najbardziej podstawow± plandek±, de fakto szmat± na prostej ramie i paru deskach w firmie. I to auto mia³o ³adowno¶æ 850 kg... Wiêc wnioskujê, ¿e jednak ciê¿sze ni¿ Sprintery - choæ podobno nowe Iveco po 2014 maj± rewelacyjny stosunek masy do ³adowno¶ci.

Z drugiej strony to nasze Iveco by³o chyba najwiêkszym mo¿liwym na bli¼niakach, to by³ dok³adnie ten egzemplarz (tu na focie u nowego w³a¶ciciela):

Cytat:
Chocia¿ z drugiej strony, gdyby by³a winda, to zrobi³bym sobie balkon, albo jaki¶ mini taras :ok
Tylko trochê stare, bo niby 7 letnie :-/
Ale ciekawe jako baza

Je¶li to ten z przej¶ciem do kabiny to te¿ o nim mysla³em.... Ale jednak chcê bardziej busowo, ¿eby mog³o wiêcej osob jechaæ. Gdybym budowa³ na dwoje, to to by by³a fajna sprawa :)

toscaner - 2018-09-01, 09:40

Trochê inny ni¿ w za³o¿eniach z 2015-go, ale po latach wreszcie kolejny z³omek powstaje i jest to Z³omek van Dakar. Tak go nazwa³em, bo chcemy nim dojechaæ do Dakar, a zimê tym razem ca³± spêdziæ w Afryce. :ok

Opis budowy kontynuujê w temacie o budowie Domka ze Z³omka: https://www.camperteam.pl...p=731540#731540
Kontynuujê w tym samym temacie, bo jest to ta sama baza, czyli te¿ z³omek, a tak wygl±da Z³omek van Dakar na t± chwilê i oba z³omki ko³o siebie: