|
|
Budowa domka ze Złomka. Relacje z budów kamper +poradnik ABC |
Autor |
Wiadomość |
Pawko
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Citroen Jumper
Nazwa załogi: ElPako
|
Wysłany: 2018-07-15, 22:45
|
|
|
toscaner napisał/a: | Lato w pełni, wszyscy na wakacjach,...
Jakie macie pomysły, lub już wykonane patenty?
a tu zdjęcie poglądowe co mam na myśli |
W miejsce koła zapasowego wrzuciłem zbiornik toroidalny, i też miałem obiekcje z obciążaniem drzwi ale wyrzeźbiłem takie coś. Samo mocowanie koła z rav4 za parę groszy z aledrogo. Przejechałem już 5000 km, na razie wszystko ok. Koło jest w pokrowcu uszytym przez małżonkę. Koło dałem wysoko bo planuję rampę na skuter.
20180414_175400.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 12 raz(y) 130,85 KB |
20180414_190129.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 11 raz(y) 350,48 KB |
|
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
mz3545
doświadczony pisarz Wiesław Iwonka
Twój sprzęt: Horon
Nazwa załogi: Wieslaw Iwona
|
Wysłany: 2018-07-16, 00:15
|
|
|
Rakro
Masz dodatkowy zbiornik paliwa. |
Ostatnio zmieniony przez mz3545 2018-07-16, 20:14, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 241/267 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2018-07-16, 19:53
|
|
|
materiały do budowy kampera
W czwartej części trzeba już zacząć budować naszego kamperka. A przynajmniej by wypadało 🙂
Bazę mamy, okna mamy, izolację mamy. O tym były ostatnie 3 wpisy, jeśli ktoś przegapił. Teraz zaczynamy budować i przed nami podłoga, ściany, i meble. Trzeba wreszcie coś zrobić w środku i z czegoś trzeba to wykonać. Opcji jest kilka. Najpopularniejszym materiałem jest lekka sklejka i tu mamy również kilka możliwości.
więcej
mebleisciany.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 9 raz(y) 177,25 KB |
|
_________________ Toscaner
Blog: Toscaner.com
Youtube: Toscaner Vanlife
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
rakro1
weteran
Twój sprzęt: Dethleffs Trend I 7057
Pomógł: 16 razy Dołączył: 22 Sty 2012 Piwa: 264/189 Skąd: Dębica
|
Wysłany: 2018-07-16, 21:46
|
|
|
mz3545 napisał/a: | Rakro
Masz dodatkowy zbiornik paliwa. | Nie.Paliwa nie warto w tych czasach.Mam 55+2x65+jeszcze szafkę na 10x5litrów - kanistry po wodzie destylowanej do żelazka.Jeździ jeszcze pojemnik na 20 litrów ale sporadycznie był napełniany.Biwakuję na dziko i daje to dużą swobodę i niezależność.Nie zdąży się zepsuć.Srebro dodaję po powrocie i stoi jak teraz.Na ON mam 90litrów i kanisterek rezerwy ale nie używany.I kanisterek na Pb do agregatu i skutera-używany |
|
|
|
 |
toscaner

|
Wysłany: 2018-07-22, 11:29
|
|
|
Jako, że w planach alternatywnych do Bałkanów, Turcji i Gruzji nadal powracają pomysły z wyjazdem do Afryki. Taki
projekt: anty rajd Paryż – Dakar, część 1 to rozważam czy nie lepiej mieć na dachu z 750W paneli plus opcjonalnie 150 na przednią szybę na postoju jako osłona termiczna
Razem 900W, choć zakładam, że 750W spokojnie wystarczy.
Do czego?
Do zasilenia małej klimatyzacji. Mała klimatyzacja to taka o mocy pobieranej do 450-500W max. Ale może być mniejsza.
Tylko co tu kupić z tych małych klimatyzacji? Bronko klima byłaby dobrą opcją. Ale z tego co pamiętam, ktoś chwalił się też inną mało prądożerną klimatyzacją. Tylko gdzie to było? Ktoś może kojarzy?
Ktoś wreszcie przetestuje długoterminowo, czy da się zasilać klimatyzację z samego słońca, czy nie. Byłbym to ja
Jeśli ogarnę to co ogarnąć planuję przed jesienią, to jedziemy do Dakar, jeśli nie, to zostajemy przy Gruzji.
W Afryce będzie chyba cieplej. Może nawet za ciepło. Dlatego pomysł z klimatyzacją. Paneli i akumulatorów mam duuuużo. Jeden w tą czy tą, bez różnicy
Niebawem będzie sporo dłubania, czyli to co lubię najbardziej.
Co na liście? O tym już niebawem.
tylko gdzie o tej klimatyzacji było?
dakar.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 1678 raz(y) 31,91 KB |
|
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
|
 |
J.Leboski
zaawansowany

Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Kwi 2017 Piwa: 32/27 Skąd: Drome
|
Wysłany: 2018-07-22, 11:55
|
|
|
Jedźcie do Gruzji, będę mocno kibicował |
|
|
|
 |
reaven22
weteran
Pomógł: 25 razy Dołączył: 19 Mar 2018 Piwa: 121/14 Skąd: WGM
|
Wysłany: 2018-07-22, 15:30
|
|
|
Fral FSC03 pobiera ok 30A z 12V przy mocy chodniczej ok 1kW. To z gotowych.
Albo kombinacje z kompresorem chłodniczym na 12V , są stosowane w niektórych maszynach. Bez przetwornicy będzie miał zauważalnie większą sprawność. |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
mischka
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Pomógł: 11 razy Dołączył: 27 Lut 2016 Piwa: 144/173 Skąd: Bawaria
|
|
|
|
 |
toscaner

|
Wysłany: 2018-07-22, 17:13
|
|
|
Właśnie będę brał tego Fral'a. Cena 1500zł to niezła cena. Klimę i tak będę używał sporadycznie, bo cały rok jeżdżę za słońcem. Jak są anomalie zimna, np. 2x zeszłej zimy było w nocy, raz -6C i raz -3C, to włączyłem ogrzewanie. Ale na anomalie w drugą stronę jak np. trafiły nam się w Irlandii upały po +35C, których teoretycznie mnie powinno być, to będę miał malutką klimę. Paneli będzie 750W, aku 400Ah, izolacje w kamperze mam świetną, przetwornica daje radę do 2kW. Taką małą klimę wrzucę nawet pod łóżko, albo z przodu. Coś wymyślę.
No chyba, że jeszcze znajdę jakąś podobną alternatywę w jeszcze niższej cenie. Jak nie to na dniach płynie do mnie
W Senegal'u w grudniu, styczniu niby temp. 25-30C, ale jak dowali np. też na +35, to włączę klimkę i będę pił chłodne piwko w komfortowych warunkach.
Panele powinny dać nawet 40-50A. Teoretycznie będzie działać i mam gdzieś straty na sprawności przetwornicy, a w praktyce to, no oczywiście napiszę
klima.png
|
 |
Plik ściągnięto 39 raz(y) 222,49 KB |
|
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
toscaner

|
Wysłany: 2018-07-22, 17:15
|
|
|
mischka napisał/a: | https://www.camperteam.pl/forum/viewtopic.php?p=705049&highlight=#705049
tutaj kolega marcinPK reklamuje swoje konstrukcje, teoretycznie wygląda to zachęcająco. |
Jeśli się nie mylę, to Marcin czeka na jakieś patenty i chyba nie ma jeszcze klimy w sprzedaży. No i testu w boju nie ma, ceny też nie znam
Ja chcę do września mieć wszystko gotowe i odpalamy autko i na Dakar |
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
|
 |
toscaner

|
Wysłany: 2018-08-02, 21:23 Nowa budowa - Złomek van Dakar
|
|
|
Nowa budowa - Złomek van Dakar
Chyba cas reaktywować temat, bo budowa domka ze złomka to nie tak hop, że koniec i nie ma o czym pisać.
Kto śledzi bloga lub ma eFBe, to wszystko wie, a kto nie to jest z nowinkami w
Tak więc buduję znów złomka ale teraz to będzie edycja afrykańska, projekt
budowa domka ze Złomka – Złomek van Dakar
Baza jest niemal identyczna z obecnym, a jedynie jest w nim inne zawieszenie. Wiem, Afryka, te sprawy, bezdroża, przydałby się 4x4, albo napęd na tył. No i prawie był. Znaczy uciekł mi fajny Sprinterek, którego chciałem poszerzyć i byłby w sam raz. Zrezygnowałem z LT ze 150 konnym silnikiem, bo poczytałem w necie, że jakiś brazylijski, awaryjny w cholerę. Rozważałem jeszcze Iveco, ale nic nie trafiłem. Był fajny L4H3, ale akurat kuźwa koło Londynu, gdy akurat płynęlismy promem z Belfastu do Szkocji. No i jeszcze Transit w wersji max wysoki. Ah no i złomek, czyli brat bliźniak znaczy złomka, więc też złomek. Taki sam ale lustrzane odbicie.
Czy będę robił identyczną zabudowę? Nie do końca. Wiele rozwiązań przeniosę, jako sprawdzone z poprzedniego. Kilka rzeczy zrobię inaczej. Po prostu mam chęć coś zbudować i już. A co.
Czyli buduję złomka na Afrykę i jedziemy nim do Dakar już jesienią. Tak, bo plan jest taki, żeby zbudować kamperka w ...
A zresztą już o tym pisałem na blogu, to sobie poczytajcie. Link do pierwszego wpisu na górze.
Kolejne niebawem. Pewnie codziennie jak wtedy będę relacjonował budowę nowego złomka.
A oto Złomek i Złomek van Dakar
20180729_095012-768x185.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 28 raz(y) 36,56 KB |
|
Budowa domka ze złomka
 |
Ostatnio zmieniony przez toscaner 2018-11-21, 10:38, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
toscaner

|
|
|
|
 |
toscaner

|
Wysłany: 2018-08-04, 09:18
|
|
|
Lato to najlepszy okres, żeby zrobić przerwę w podróżowaniu. Za gorąco, tłoczno, korki, wszędzie tłumy bo sezon. Bez sensu. Dla mnie to najlepszy okres żeby pracować.
No i pracuję i to ciężko bo nowy Złomek van Dakar własnie powstaje. Wczoraj skończyłem podłogę. Zostało położyć wykładzinę PVC, ale to później, bo nie chcę jej uszkodzić jakimiś wkrętami czy coś.
Zestaw do łazienki kupiony. Tym razem będzie bardziej kamperowa łazienka. Chcę w Złomku van Dakar mieć 2 rzędy z przodu, a to oznacza mniej miejsca dla tego co z tyłu, czyli albo łazienki albo łóżka.
Łóżko będzie pewnie stałe, a pod spodem spory garaż.
Wycinanki i takie tam:
Podłoga tym razem to również kratownica, izolacją jest styropian + folia aluminiowa. Ta w której jest najwięcej aluminium w aluminium, czyli kuchenna
Zobaczymy jak to się sprawdzi.
Zająłem się również odrobinę sufitem. Rozważam w tej chwili czy izolować go styropianem, bo mi jeszcze zostało, czy wełną, czy czym. Pierwszy kilka kawałków już wstawione, więc chyba dokupię jeszcze trochę i podłoga + sufit będą zaizolowane styropianem + folia alu. Boczne ściany pewnie zrobię wełną w workach. Znów będzie sporo roboty, ale wełna jest niedroga a przy okazji dobrej izolacji termicznej nieźle izoluje również akustycznie. A na tym efekcie również mi bardzo zależy.
Na blogu jest więcej wpisów z relacji, bo łatwiej mi się wstawia wpisy nawet z telefonu. Pisać coś na CT telefonem to niestety masakra.
Tu ostatni wpis z budowy:
Złomek van Dakar – podłoga niemal gotowa
No a tak wyglądał kamperak wczoraj późnym wieczorem na zakończenie prac. Torba już spakowana i do "domu"
Daleko nie mam
zlomek-van-dakar-001000019.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 18 raz(y) 368,26 KB |
|
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
wlodo
weteran

Nazwa załogi: wlodo
Pomógł: 12 razy Dołączył: 20 Sie 2014 Piwa: 67/68 Skąd: Witaszyce
|
Wysłany: 2018-08-04, 10:13
|
|
|
Z przyjemnością popatrzę na nową szybką budowę, szkoda, że nie na czymś ciekawszym, ale to już wyjaśniłeś. Ha ! to w sumie możesz założyć temat z licytacją obecnego, zanim skończysz drugiego może się niezła sumka uzbierać A tak, w sprawie nazwy, dlaczego anty Dakar ? |
_________________ Moja budowa: http://www.camperteam.pl/...der=asc&start=0 |
|
|
|
 |
TO-MASS
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Honda
|
Wysłany: 2018-08-04, 10:49
|
|
|
Świetna koncepcja. Trzymam kciuki.
P.S. Czy nie lepiej odpalić temat w nowym poście?
Powodzenia |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|