Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Klimatyzacja z przetwornicy w czasie jazdy

uaz555 - 2016-04-24, 08:36

Witam. Zapytam tutaj bo w tym temacie najwiecej osób biegłych w elektronice.

Mam Ducato 2.3, chce przerobić na kampera. Chciałbym zamontować klimatyzacje domowa i odpalić ja z przetwornicy podczas jazdy, da sie tak? Czytałem na różnych forach jedni mówią ze tak drudzy ze nie wiec pytam tutaj jako najpewniejsze żródło. :)

[ Komentarz dodany przez: koder: 2016-04-24, 10:04 ]
Wydzielono z tego tematu

Świstak - 2016-04-24, 10:08

Da się, ale to kosztowna zabawa. Bardzo kosztowna. I w sumie nieopłacalna bo następuje podwójna przemiana energii, a to oznacza straty. Jeżeli chodzi tylko o klimatyzację w czasie jazdy - korzystniej będzie zastosować klasyczne rozwiązanie z kompresorem napędzanym paskiem.
koder - 2016-04-24, 10:18

Da się tak.

Stosuje się w seryjnych kamperach. Jest jednak kilka istotnych kwestii:
1) Trzeba mieć kilatyzację, która wystartuje z przetwornicy i odpowiednią przetwornicę do tego. Klimatyzacja musi mieć mały pobór prądu startowego (na forum testowana była Eurom ac2400), a przetwornica musi być w stanie zaspokoić ten pobór (przebieg sinusoidalny, moc ciągła ~2000W).
2) Trzeba mieć alternator, który jest w stanie zaspokoić potrzeby przetwornicy i zostanie mu jeszcze na obsłużenie samochodu.
3) Będzie spore obciążenie na pasku klinowym.
4) Wydajność w porównaniu z klasyczną klimą mechaniczną.

W sumie inwestycja jakieś 3000zł, może więcej. No chyba, że i tak masz odpowiednie komponenty na pokładzie (przetwornica, alternator), to wtedy robi się nagle dużo taniej i opłacalniej.

Koziołki - 2016-04-24, 10:29

Co do klimatyzacji domowej to nie wiem, ale u mnie w kamperze działa klimatyzacja DOMETIC 2200 z przetwornicy WAECO 2500. Aktualnie w zabudowie mam dwa akumulatory po 100Ah.
koder - 2016-04-24, 10:36

Świstak napisał/a:
I w sumie nieopłacalna bo następuje podwójna przemiana energii, a to oznacza straty.

No dobra, to policzmy.

Impuls startowy. Brak dokładnych danych, ale wiemy, że startuje z przetwornicy 2000W. Czyli może ciągnąć po stronie akumulatora jakieś 180A przez sekundę-dwie. Dla rozruchowego to drobiazg, AGM też powinien dać radę, żel się może popsuć (pęcherzyk gazu w żelu). Zakładam tutaj, że ten układ klimatyzacji podpinamy pod akumulator pokładowy, więc nie można liczyć na 180A z alternatora (bo jest ograniczenie ładowania, pewnie gdzieś 40A). Zakładam tak dlatego, że bez sensu mieć taką klimę i nie korzystać z niej również w czasie postoju.

Praca ciągła w czasie jazdy. Producent podaje 375W. Uwierzmy. Po stronie akumulatora będzie to 35A. Z alternatorem 150A bym się takiego ciągłego poboru nie bał - to jest odpowiednik np. włączonego podgrzewania obu foteli i tylnej szyby. Inna rzecz, że przy ograniczeniu ładowania postojowego do 40A akumulatory nam się będą ledwo-ledwo ładować.

Praca ciągła postojowa. Prosta arytmetyka powie nam, że akumulator 100Ah wystarczy na 3 godziny. Prosta arytmetyka oczywiście kłamie, akumulator 100Ah przy C/3 da nam najwyżej 70Ah. Zatem z 100AH możemy liczyć na 2h pracy, z 200Ah jakieś 5h (C/6), z 400Ah już 11h.

uaz555 - 2016-04-24, 10:38

Mam ducato bez klimatyzacji, alternator 110A, coś muszę wymyślić, zwykła mechaniczna to koszt około 2500zł o ile sam zamontuje a taka zwykła mechaniczna na postoju na kempingu mi sie nieprzyda, domowa tak i montaż znacznie prostszy.

Taka chciałbym zastosować:

http://www.leroymerlin.pl...5860,l1037.html

Ewentualnie jakaś słabsza.

Do tego przetwornica 2000w i akumulator 200 ah. Całość około 2500, wiec tyle ile klima mechaniczna.

Ale oprócz tego.

Chciałbym zastosować rownież domowa lodówkę wiec koszt przetwornicy sie rozkłada. Co o tym myślicie? Chciałbym uniknąć wożenia butli lpg i budowy instalacji gazowej.

Na postoju klimatyzacji bym używał tylko na kempingach, prąd sobie wtedy bym zarezerwował dla lodówki.

koder - 2016-04-24, 10:48

uaz555 napisał/a:
Do tego przetwornica 2000w i akumulator 200 ah. Całość około 2500, wiec tyle ile klima mechaniczna.

Problemy widzę takie:

1) Ta klima prawdopodobnie nie wystartuje z przetwornicy 2000W. Trzeba by zmierzyć impuls startowy.
2) Monobloki wypompowują powietrze z pomieszczenia - i to dość szybko. Trzeba by przerobić konstrukcję, tak, żeby powietrze do wymiany pobierane było z zewnątrz.

uaz555 - 2016-04-24, 10:54

Ewentualnie kupiłbym taką: http://www.leroymerlin.pl...3995,l1037.html

W leroy merlin bez problemu można oddać taka klime po jednej próbie. Przeróbka takiej klimy jest trudna?

Dlaczego akumulator postojowy ma ograniczenie ładowania do 40A?

Jakby to zadziałało to myśle ze byłaby to fajna alternatywa dla potomnych.

toscaner - 2016-04-24, 11:12

Domowe pingwiny to loteria. Jeden ruszy inny nie.
Klimy jak Bronkoklima (ok 380W?), czy Dometic 1100 (ok. 430W), Dometic 1700 (nie pamiętam i nie chce mi się szukać, ale jakoś 600 ileś) idą z przetwornicy Volt 1500/3000. Sprawdzone.
Ale to nie zmienia poboru prądu. Bo to ile ciągnie prądu zależy od mocy klimatyzacji.
A to już prosto obliczyć.
Upraszczając dla laików moc można dzielić przez 10 i mamy ile coś prądu bierze. 600W to ok. 60A.
Co nie jest dużym błędem, bo napięcie 12V czasem 11,5V, a sprawność przetwornicy pełny sinus to też różnie, np. 85%.
Mój alternator potrafi na zabudowę dawać 40A-80A. Pasek wymieniam co 3-5 miesięcy, bo się zjada :)

Edit: pingwin z Liroja wygląda fajnie i 450W :)
Pytanie o jaką przeróbkę chodzi.

koder - 2016-04-24, 11:31

toscaner napisał/a:
Edit: pingwin z Liroja wygląda fajnie i 450W
Pytanie o jaką przeróbkę chodzi.

Jeżeli można wziąć i przetestować z przetwornicą, to bym przetestował.

Przeróbka - to chyba czerpnia powietrza do chłodzenia wymiennika z zewnątrz. Powinna być kwestia dorobienia kanału powietrznego.

toscaner - 2016-04-24, 11:48

[quote="koder"]
Jeżeli można wziąć i przetestować z przetwornicą, to bym przetestował.
/quote]

Zwrot klimy to nie zależy od sklepu? Chyba, że coś się zmieniło, bo kilka lat temu Obi absolutnie nie przyjmował zwrotów klimatyzacji. Wiem z autopsji.
No ale to było lat temu parę.

uaz555 - 2016-04-24, 12:02

Jak bedzie jakis problem to poprostu podjade kamperem pod sklep i wezmę na próbę klime która pracuje na wystawie, zawsze jest kilka klimatyzacji uruchomionych.

Jaka przetwornice zakupić 1500 czy 2000, chce aby podczas jazdy działała i klimatyzacja i lodówka.

O takiej lodówce myśle:

http://allegro.pl/lodowka...item=6128612077

Socale - 2016-04-24, 12:23

uaz555 napisał/a:
...

Taka chciałbym zastosować:

...

Mam. Działa doskonale.
W ub roku była w moim poprzednim kamperze wstawiona doraźnie.
http://forum.karawaning.p...ja+%2Brewelacja
W tym roku będzie w obecnym kamperze wstawiona na stałe w garażu pod łóżkiem i z dolotami/wylotami.
Będzie też przetwornica.
660W to pobór startowy, nie uśredniony.

uaz555 - 2016-04-24, 13:03

Byłem właśnie w leroy i powiedzieli mi ze bez problemu mogę podjechać pod sklep i popróbujemy jaka bedzie działać.

Mam pytanie jeszcze czy ta słabsza bedzie wystarczająca czy odrazu celować w ta mocniejsza.

Socale - 2016-04-24, 13:09

Będziesz próbował na przetwornicy czy z przedłużacza 230V?
.
7000BTU moja jest.
W ub roku w upalnej Chorwacji pozwoliła komfortowo żyć ale chodziła/chłodziła miesiąc czasu non stop dzień i noc. Zatem optymalna wydajność ale tych cyferek nikt nie potrafi zmierzyć więc radosne wysysanie parametrów z małych żółtych paluszków.

Bronek - 2016-04-24, 13:18

Miałem dwa monobloki i potwierdzam, dają radę za marne pieniądze.
Plus satysfakcja z pomysłu i roboty.
Wada to wymiary niedostosowane niejednokrotnie do kampera. Trzeba kombinować.

koder - 2016-04-24, 13:18

Socale napisał/a:
Będzie też przetwornica.

Ale sprawdzałeś, że z przetwornicy rusza? Z jakiej?

Socale - 2016-04-24, 13:54

koder napisał/a:
Socale napisał/a:
Będzie też przetwornica.

Ale sprawdzałeś, że z przetwornicy rusza? Z jakiej?

Na razie "uczę się":
http://techtron.pl/i12,ja...ice-wybrac.html

Zamierzam kupić z zapasem mocy i wykonać próby na różnych napięciach od 11,5 do 14,4V
Zakup z możliwością zwrotu/wymiany.
.
.
.
Edit: Tak szperam se i węszę...
Natknąłem się na 24V Klil-7 : http://www.enika.pl/cms/z...iki/KLIL_07.pdf
Bez modułu zasilającego, ciekawe ile kosztuje? 24V uzyskać to żaden problem.

uaz555 - 2016-04-24, 15:49

Na przetwornicy czy ruszy jedynie, to najważniejsze. Czyli w pierwszej kolejności testuje czy ruszy taka jak ty masz.
Simbus - 2016-04-24, 16:28

Mam taki klimatyzator Blaupunkt i z przetwornicą Volt sinus 1000 startuje bez problemu ( na pierwszym poziomie ) :

http://klimasklep.pl/klim...0kw-p-1883.html

Socale - 2016-04-24, 17:02

Chyba nie jesteśmy na przegranych pozycjach z tym pomysłem.
Tutaj film, ale najistotniejszy jest fragment od 3.00 minuty.
Start kompresora budowlanego na twardo (nieudany) oraz na miękko, udany za każdym razem.
Nie sądzę żeby malutki kompresorek w słupku stawiał większe wymagania prądowe.

Bronek - 2016-04-24, 17:38

Tak lekko na marginesie mam pytanko.
Orginalne przewody od przetwornicy Volt sinus1500/3000 są dla mnie lekko krótkie.
Wiem, że... Itd..
Chciałbym przedłużyć do ok 40 cm, by lepiej schować urządzenie.
Te w orginale nie wiem ile mają mm2?

Jakie kable, może spawalnicze? Czy takie jak rozruchowe 8 mm?

Ad klima
To moja klima split spokojnie chodzi parę godzin na przetwornicy

Poprzednie monobloki 700 i 800 wat też startowały

koder - 2016-04-24, 18:41

Bronek napisał/a:
Jakie kable, może spawalnicze? Czy takie jak rozruchowe 8 mm?

Najlepiej to "najgrubsze jakie w gniazdo wejdą". Przy 40cm to Cię nie zrujnują. Strzelałbym w 25mm², do kupienia za ~20zł/m.

Bronku, podałbyś modele monobloków, które testowałeś?

ZEUS - 2016-04-24, 19:19

koder napisał/a:
Strzelałbym w 25mm²

ja mam w przetwornicy VOLT SINUS 1000/1500 W oryginalne kable 35 mm² i przy włączonym podgrzewaczu (grzałka 850 W) dają radę ale są niestety ciepłe :-/

toscaner - 2016-04-24, 19:20

Bronek, Volt który masz ma dość cienko z miedzią w porównaniu z moim chinolem, który ma oryginalne 25mm2. Volt miał (miał, bo sprzedałem) 16mm2 jeśli nie mniej. Ale bez najmniejszego problemu kupujesz z metra 25mm2 i do tego oczka na 25mm2 i śrubę M8. Jak nie masz zaciskarki, to młotek i zaklepujesz. Całość w koszulkę termokurczliwą, ostatecznie owijasz taśmą izolacyjną. Oczka M8 pasują idealnie do zacisków przetwornicy. :mrgreen:
toscaner - 2016-04-24, 19:25

ZEUS napisał/a:
koder napisał/a:
Strzelałbym w 25mm²

ja mam w przetwornicy VOLT SINUS 1000/1500 W oryginalne kable 35 mm² i przy włączonym podgrzewaczu (grzałka 850 W) dają radę ale są niestety ciepłe :-/

W którym miejscu są ciepłe? Jak przy przetwornicy, to rozbieraj i zaciśnij nakrętki od wewnątrz, bo coś zjarasz. Mój volt też był niedokręcony i się grzały. Dokręciłem, sprzedałem i jestem szczęśliwy, że mam chinola :)
Chociaż w chinolu też dociskałem zaciski na oczkach, ale przynajmniej ma 4 kable wewnątrz, a nie 2 jak miał Volt.

Jak gdzie indziej się grzeje to szukaj złego połączenia. Ja kablami 25mm2 puszczałem po 200A i jedyne co się grzało to ...hebel na 200A. :haha:
Tak więc to nie wina grubości kabli, no chyba, że są z jakiejś dziwnej miedzi. :szeroki_usmiech
850W to ok 80A, tyle to mi idzie z altka na ok 3 metry długich kablach 25mm2 i wszystko lodowate.

Bronek - 2016-04-24, 19:28

Pisaliśmy razem.
Dzięki Panowie
Kable też miałem ciepłe po całości gdy Microvelle działała. I fakt trzeba dać sprężynowe podkładki.

Ad Koder:

Ich już nie ma na rynku.
Jeden oddałem Pani sprzątającej jako osuuszacz miał 700 watmocy. Uzywałem go jeszcze w przyczepie.
Drugi stoi w garażu.
Pisałem o tym w wątku Rawica om
klimie ekstrahipserskiej.

Z 4 lata temu kupiłem za jakies 700 750 zl na Allegro

ma instr po polsku . Typ KCC-21EB
[b] linki już niedziałajątb/]

strona web z ins - to szwedzki produkt www.ahlsell.se
i taki link.
http://www.tretti.se/hem-...ng/kcc-kcc-21eb
Lipa.

W sumie trzy razy montowałem plus ta split z pstu powyżej.
Wszystkie mają wady i zalet.

Jedna zaleta wspólna to cena.

Monobloki (kryterium to moc mała) po ok 700 zł. Ta split niecałe 500€

Wady monobloki wysokie i trzeba kombinować wylotem i rozprowadzeniem. Nie da się ich znieść w kabinie, są za głośne. Dziury wycinałem w ścianach bez litości do wylotunciepłego. Maskowanie to wylot z klapką normalny z hypermakieta za parę groszy

Link do tematu Rawica
Moje zdjęcia wyparowały
http://www.camperteam.pl/...er=asc&start=75
Ta split, wymaga 10 minut na instalację i do jazdy trzeba ją schować.. Ale daje radę na akumulatorze i solarach trochę z 3/4 h pochodzić.

Są teraz klimatyzatory, które mają dwie rury. Wylot gorącego i wylot zimnego. Takie niby na balkon.
Te mnie kręcą jeszcze dla kombinacji zanim sprzedam kampera lub wstawię podłogową.

Te są fajne minimum przeróbek.

A i tzw przedłużacz pilota na radio za 5 dych, bo te najtańsze mają IR.

Darek Szczecin - 2016-04-24, 19:41

no kable mogą być czasem dziwne, jak by ktoś potrzebował to 25mm² mam w jakości super zostało mi 400 m z inwestycji oczka też mam różne i zaciskarkę również więc na wymiar mogę zrobić. Takie połączenia wysoko prądowe dobrze czasem pastą miedzianą potraktować.
Odnośnie klimatyzacji to kombinuję właśnie z Truma saphir compact bo wejdzie mi pod wyrko z tyłu tylko nie mam pomysłu jak rozprowadzić to zimno po aucie a takie wianie zimnym na wysokości podłogi to to przodu chyba nic nie doleci, może jakoś to połączę z ciepłociągiem od webasto które też mam pod wyrkiem ale to tylko jedna rura fi 60mm a ta klima ma wyjście na trzy, sam nie wiem. Tak siedzę i knuje :roll:

Bronek - 2016-04-24, 19:53

Jestem zainteresowany
2x po 50 cm (jak szaleć to szaleć).
Dać namiary?
Kasę przeleję jak biały człowiek
Pozdrawiam imiennik z Kołobrzegu były mieszkaniec Szczecina itd...

Wianie daj w górę rurami i tam kieruj.
To na stronach Trumy pokazano.
Po nogach to ciepłe powietrze.

Nie musisz trzema otworami, można jeden zaślepić, możesz dać tzw.tłumiki wywiewu..

Możesz puścić pod podłogą jedną a potem w górę. Ile się da. To optymalne rowiązanie, aby zimno opadało zhodnie z prawem... jakimkolwiek 8-)
Rury od grzania się nie bardzo nadają.... Grzyb wilgoć
Te od klimy chyba sreberkiem aktywnym pociągnięte są, by glony nie rosły?

Rawic w w/w wątku zwrócił uwagę na cyrkulację.
Jak dajesz z tyłu to musi być wywiew (np. lekko uchylona szyba z przodu itp)..... :!:

To już empirycznie, bo u każdego inaczej.

Darek Szczecin - 2016-04-24, 20:13

ok jutro wykonam ci kabelki z oczkami 8mm
A przelewu nie chcę wolę coś przelać przy okazji :spoko tylko adres daj na priv.
no z tymi nawiewami to będzie problem bo nie mam jak rur poprowadzić w blaszkowni z tym ciepłociągiem od webasta namordowałem się trochę żeby do przodu pod siedzenia drugiego rzędu dociągnąć. Może coś pokombinuje z monoblokiem. Nie myślał bym nad tą podłogówką wcale ale ma do kupiena za 2500 pln czyli połowa ceny i tylko to mnie kusi. A Kabelki mam w dowolnym kolorze pod warunkiem że to czarny lub niebieski :ok

Bronek - 2016-04-24, 20:14

Edytowałem swego posta powyżej

Dzięki.
Już piszę...

Darek Szczecin - 2016-04-24, 20:33

ale miałem czuja rurę od webasto pociągniętą przez kibel do takiego nawiewu dużego pod siedzenia drugiego rzędu dałem właśnie ze srebrem we środku :wyszczerzony:
Bronek - 2016-04-24, 21:06

Ale masz papierek na wierzchu.?

Te od klimy są bez papierka, który po czasie staje się podłożem hodowli.

No może się stać? Niekoniecznie.

Zresztą bez przesady jaknie będzie kondensatu, lub przewiew to powinno być dobrze.

Psikniesz co jakuś czas czymś na grzyba....
Tak wygląda w orginale

Tu zwykła nawiewu i grzania

Przykład sklepu http://center-camp.pl/pl/...TRUMA-65mm/2768

ZEUS - 2016-04-24, 21:15

toscaner napisał/a:

W którym miejscu są ciepłe? Jak przy przetwornicy, to rozbieraj i zaciśnij nakrętki od wewnątrz, bo coś zjarasz.

są lekko ciepłe na całej długości, nakrętki mocno dokręcone... to chyba efekt małej ilości miedzi w miedzi :szeroki_usmiech
poeksperymentuję jeszcze i jak nadal nie będą "lodowate" :-P to może je wymienię, przyłączyłem drugi aku kabelkami 35 mm² i porównam... :)

Darek Szczecin - 2016-04-24, 21:22

a no faktycznie jest różnica w tych rurach, zawsze można też dmuchnąć ciepełkiem z webasta co by wilgoć po klimatyzowaniu przegonić, jak już zdecyduje się wykorzystać jeden ruruciąg do grzania i chłodzenia
Bronek - 2016-04-24, 21:27

Nie ma też co tego demonizować.
Jak piszesz przewiew i tp.
Zresztą wyjdzie w boju.
Ja te rury od grzania zawsze gwoździem co kilkanaście centymetrów nakuwam tak by pająki miały "erkondyszyn" :spoko

toscaner - 2016-04-24, 21:43

Socale napisał/a:
Start kompresora budowlanego na twardo (nieudany) oraz na miękko, udany za każdym razem.

Ładny jałowy. No, no. Chyba trzeba kupić. Będzie do drugiego kamperka na kiedyś. :)

Rawic - 2016-04-25, 00:24

Darek Szczecin napisał/a:
. A Kabelki mam w dowolnym kolorze pod warunkiem że to czarny lub niebieski :ok
daj Bronkowi oba dwa, on i tak jest Da....daltonista :ok
Darek Szczecin - 2016-04-25, 01:07

toscaner napisał/a:
Socale napisał/a:

Ładny jałowy. No, no. Chyba trzeba kupić. Będzie do drugiego kamperka na kiedyś. :)

Mam takowego bom se kupił wg moich pomiarów jałowy wychodzi 2,2 A, ale to się wacha w zależności od napięcia, poużywam zobaczymy

toscaner - 2016-04-25, 01:10

Darek, może starszą wersję? Bo te starsze miały tak. Tu w filmie pokazują 0,6A - 0,9A w zależności od napięcia.
Jeśli "nowy" model faktycznie tyle by miał, to dostał Ci się poprzedni z zapasów magazynowych. :(

Darek Szczecin - 2016-04-25, 01:11

Rawic napisał/a:
. A Kabelki mam w dowolnym kolorze pod warunkiem że to czarny lub niebieski :ok
daj Bronkowi oba dwa, on i tak jest Da....daltonista :ok

no jak taki defekt Bronek ma to nakleję numerki nr 1 czarny nr 2 niebieski, ale wg mnie chłop bystry jest i da se radę :spoko

Darek Szczecin - 2016-04-25, 01:14

toscaner napisał/a:
Darek, może starszą wersję? Bo te starsze miały tak. Tu w filmie pokazują 0,6A - 0,9A w zależności od napięcia.
Jeśli "nowy" model faktycznie tyle by miał, to dostał Ci się poprzedni z zapasów magazynowych. :(

kurde wygląda tak samo i kupiłem 10 dni temu ot techtrona

toscaner - 2016-04-25, 01:16

Wysyłkowo, to zdaje się do 14 dni można oddać. W każdym razie reklamuj, bo co innego pokazują, a co innego sprzedają. Niech wymienią.
Darek Szczecin - 2016-04-25, 01:22

toscaner napisał/a:
Wysyłkowo, to zdaje się do 14 dni można oddać. W każdym razie reklamuj, bo co innego pokazują, a co innego sprzedają. Niech wymienią.

wysyłkowo, ale spokojnie może mój miernik durny jakiś. Jak tak na luzie film sobie lukniesz to zobacz jaki jałowy jest przy około 11 V , w zależności od ilości wypitego wina ja białe ty czerwone w sumie mamy barwy narodowe, no i rymsło mi się

Johny_Walker - 2016-04-25, 09:11

Męczycie się ludzie z tą klimą. Podczas jazdy mam silnikową.
Na postoju w ubiegłym roku świetnie się sprawdzały dwa wentylatory 12V. Do tego trzeba dużo pić i da się bez problemu wytrzymać nawet w upałach.
W przyszłości będzie Fantastic Vent. Niestety w tym roku nie zdążyłem.

uaz555 - 2016-04-25, 12:36

No ale nie każdy ma silnikową, ja nie mam i dlatego sie mecze, klimatyzacja silnikowa do ducato to jakies 2500 plus montaż za używkę, w przepadku klimatyzacji samochodowych duża szansa jest ze jak klima chwile wymontowana leżała to zaraz zatrze mi sie kompresor. Tutaj za 2000 mam klimatyzacje której moge używać na kempingu podczas postoju i podczas jazdy i zarazem przetwornice która obsłuży mi domowa lodówkę, mikrofale i szereg innych rzeczy.

Zastanawiam sie jaka przetwornica pociągnie mi i klime i lodówkę zarazem.

Bronek - 2016-04-25, 12:47

Jest w tym logika.
Pytanie o jaka lodówka, jaka MV, itd.
Ale chyba mikrofalówki w czasie jazdy używać nie będziesz?
Na postoju i owszem ale tu szalu nie ma ze wzgl. na akumulator.

Suma poboru i masz odpowiedź.
Przetwornię radziłbym z pełnym sinusem.

Mój Vot sinus 1500/3000 ostatnio odkurzał Zelmerem 1400wat.
Dał radę parę minut.

Mikrofalówki szukałem długo nim trafiłem na małą z grillem i oszczędną, Whirlpool, ale siedem stówek trzeba dać.

To moje amatorskie...
Są tu bardziej oblatani kamperowcy, tylko musisz sprecyzować parametry urządzeń i styl ich wykorzystywania

uaz555 - 2016-04-25, 16:56

No wiec tak:

Jak mikrofala bedzie działać to na postoju czyli klima wylaczona.

http://allegro.pl/showItem2.php?item=6128612077 Taka lodówka.

http://allegro.pl/showItem2.php?item=5839438726 Taka mikrofala.

Zastanawiam sie właśnie nad taka przetwornica jak ty masz właśnie. Dodawać umie ale kwestia prądu rozruchowego mnie martwi.

Załużmy ze jadę samochodem klima chodzi pobierając stały prąd 600wat, i w międzyczasie włącza mi sie lodówka i obawiam sie tego prądu rozruchowego lodówki czy mi tej przetwornicy niewyłączy.

Socale - 2016-04-25, 21:08

Johny_Walker napisał/a:
Męczycie się ludzie z tą klimą...

To nie o klimę chodzi a o ambicjonalne pokonanie przeciwności.
.
Ja widzę sporą lukę w rynku, zrobić ulepa, dopieścić technicznie a potem masówkę.

Socale - 2016-04-25, 21:18

Bronek napisał/a:
...

Mój Vot sinus 1500/3000 ostatnio odkurzał Zelmerem 1400wat.
Dał radę parę minut.
...

I co zdechło? Aku, Volt, a może Zelmer?
.
W odkurzaczach podane moce to zupełnie inna pozycja w tabeli, nie ma co porównywać.
Do tego silnik niemal odrzutowy jest szczotkowy a nie indukcyjny. W odrzutowcu mnóstwo energii w ciepło idzie.
.
Jest jeszcze "miękki start" liczę na to.
Czasu brak tylko zająć się tematem, na razie teoria, po majówce już na poważnie.

Bronek - 2016-04-25, 21:44

Nie zdechło, ale odkurzyłem paprochy :lol:
Nie było brudno, oj oj nie. :wyszczerzony:
Tu nie chodzi o przetwornicę, ale o akumulator.
Ekspres (900 wat z tabliczki) , zrobi z 6 kaw i wtedy zabezpieczenie się drze.

AGM 134 Ah ma prawie trzy lata, używany kamperowo czyli nieciekawie.
... Nie chce mi się mierzyć ale czas jego się pewnie kończy.

Świstak - 2016-04-25, 21:49

Co do klimy zdania nie zmienię - uważam że napędzana z silnika to jedyne sensowne wyjście pod względem wydajności i ekonomii, ale mikrofalówkę podaną w poście sobie do Milki 2 zakupiłem... I za to pifko leci. :mrgreen:

Mam w Milce alternator troszkę ponad 3 kW... Wiesz jakiej jest wielkości? Mniej więcej wielkości silnika od malucha. Dzięki temu że jest tak duży i toporny, wytrzymuje takie obciążenia przez wiele lat i wiele godzin każdego dnia. W zimnie i gorącu. Standardowo w dostawczakach są alternatory 70 - 120A czyli teoretycznie 800 - 1500W. Zgodzę się że są w stanie taką energię wygenerować, ale... Po pierwsze część tej energii konsumujemy na bieżąco na światła, wentylatory, radia, zapłon, ładowarki i na doładowanie akumulatorów. Klima weźmie kilkaset, lodówka kilkadziesiąt, przetwornica ma swoją sprawność i nagle z tymi watami jesteśmy na pograniczu. Póki pasek i alternator nowe, a co ważniejsze - wszystkie masy nie pordzewiałe, jakoś to będzie się kręcić, ale gdzie ta klima będzie dmuchać? Pewnie z tyłu, a chciałoby się z przodu.... Najlepiej z kanałów wentylacyjnych na nóżki, klatę i perukę....

Socale - 2016-04-25, 21:50

Bronek napisał/a:
Nie zdechło...

Jadę (zamierzam) na majówkę do K-gu, ukochanej obiecałem że się wyrobię choć wiem że się nie wyrobię.
A co tam masz do sprzedania z tych klimatycznych spraw?

Bronek - 2016-04-25, 21:59

Ja pewnie wyjadę na majówkę Z Kołobrzegu.
:mrgreen:
Z klimatycznych spraw
To pewnie z dziesięć stopni będzie i deszcz. :(

A i może mam klimatyzację split używaną z cztery razy. Sklepowo to 2000 u mnie 1500zł.
To ta za okno, bierze malutko i chłodzi delikatnie.
Sprawdziła się w Grecji. Pies przeżył

I ona daje radę na przetwornicy.

Oj mam tego, oj mam nazbierało się.

Socale - 2016-04-25, 22:06

Bronek napisał/a:
...
Z klimatycznych spraw
To pewnie z dziesięć stopni będzie i deszcz. :(
...

W gruncie rzeczy może nie o klimie powinienem a o piecyku raczej :)
Pocieszająca pogoda jak :diabelski_usmiech

Bronek - 2016-04-25, 22:10

Jedno co tu fajne to dużo słońca.
I w tej chwili kwitnące rabaty z hiacyntami.
Miłego wypoczynku.
Gdybyś coś potrzebiwał dzwoń itp.

toscaner - 2016-04-26, 03:28

Ja mam 120A albo 140A, już sam nie wiem, bo wymieniałem na jakiś mocny zamiennik, no i po 1,5 roku jego pracy od nowości nadal w miarę zdrowy. Kiedyś dawał do 14,7V, teraz do 14,3V max. Pasków wymieniłem z pięć przez cały okres jeżdżenia. Akumulatory raz.
Prądy ładowania zabudowy nieraz dochodziły do 80A (wrzucałem fotki nie raz). Tak na spokojnie to ok. 40A
No i paski znikają.
Czy pisałem, że pasek żeby u mnie nie piszczał, to jest naciągnięty ciut mocniej niż powinien? Zawsze. Pewnie dlatego je zjada w 3-4 miesiące. Ale to groszowa sprawa, a wymiana to 5 min.
Drugi alternator cały czas wożę w bagażniku na w razie W. Paski też w zapasie zawsze.

Gdybym teraz dorzucił jeszcze klimę podczas jazdy z przetwornicy, która ma ciągnąć z 50-60A, to przyznam, że cienko to widzę.
Aha no i pewnie lodówka podczas jazdy ma z gazu na +12V się przełączać?
Ładowanie aku, lodówka, klima, inne odbiorniki...
Może się da... do sprzedaży, a później to problem kupującego, bo chwilę powinno działać.

Socale - 2016-04-26, 10:15

Prądożerność.
Ale...
W mojej koncepcji klima miałaby chodzić w czasie jazdy, pomyśleć troszkę i można cenne ampery zaoszczędzić.
Światła mijania do jazdy w dzień zastąpię okrągłymi LED takimi jak domowe. Prąd im puszczę po stabilizatorze 12V.
Tylne i obrysówki wyłączone (50W), radio wyłączone (10W), dmuchawa wyłączona(30-200W)/klima wieje, navi przydaje się w pobliżu celu.
Na dachu 2 solary mam, w upalny słoneczny dzień jak klima będzie musiała chodzić, to i słoneczko energii dostarczy coś koło 200W.
Lodówka jedynie.
Nie jest tak źle jak się dobrze gospodarzy energią.

kaimar - 2016-04-26, 10:24

Socale napisał/a:
Na dachu 2 solary mam, w upalny słoneczny dzień jak klima będzie musiała chodzić, to i słoneczko energii dostarczy coś koło 200W.
Lodówka jedynie.
Nie jest tak źle jak się dobrze gospodarzy energią.

A wentylator chłodnicy?

Socale - 2016-04-26, 10:31

Podczas jazdy nigdy mi się nie włączał, nie wiem jak w tym obecnym aucie będzie.
Teoretycznie na autostradzie nie powinien się włączać.

toscaner - 2016-04-26, 10:48

W moim przypadku do podanych danych nie napisałem, że ja mam światła zawsze wyłączone. Włączam tylko w Polsce, bo gestapo zaraz dopadnie. Niby we Włoszech powinny być włączone poza ter. zabudowanym, ale Polizia ma wyje... na to i włącza może z 10-20% ludzi.
Czyli świateł nie licz poza Polską. Radio 10W to 1A, więc olewka. Jak będzie korek, to dmuchawa chłodnicy się włączy i trzeba będzie klimę wyłączać. :shock:

Ja obstawiam, że altek nie wyrobi. Czemu? Bo robiłem testy z suszarką do włosów 600/1200W i nawet na biegu 600W (ok. 55A, więc idealny przykład) przy odpalonym silniku i dłuższej pracy napięcie na aku zabudowy spada i spada. Nie utrzymuje się na stałym poziomie. :(
To są info oparte na moich praktycznych obserwacjach, a nie teoriach.

Po kilku godzinach jazdy albo aku będą wyładowane, albo coś pierd... np. altek.
Oby pasek. :-P

Socale - 2016-04-26, 11:34

No tak, ale w przypadku mojej klimy to startowy pobór prądu 660W, podczas pracy ciągłej będzie znacznie mniejszy bo ileż może energii pobierać maciupka sprężareczka z tłoczkiem jak 20 groszy?
Nie pozostaje nic innego jak test praktyczny długotrwały.
Mam prostownik regulowany, zapodam/ograniczę prąd tylko 10A na doładowanie akumulatora i będę kontrolował jego napięcie na przestrzeni powiedzmy 2 godzin.
W szwagrowej stodole, stacjonarnie.

uaz555 - 2016-04-28, 19:01

Dzisiaj sprawdziłem jak wygląda praca klimatyzacji Dometic fresh jet 1100 w moim służbowym t5 przerobionym na centrum szkoleniowe. Klimatyzacja zasilana z przetwornicy Volt 2000W.

Na postoju(na wolnych obrotach) akumulator ładuje sie 25A. Ale niewiem jaki tam fabrycznie jest Alternator.

Socale - 2016-04-28, 22:29

uaz555 napisał/a:
Dzisiaj sprawdziłem jak wygląda praca klimatyzacji Dometic fresh jet 1100 w moim służbowym t5 przerobionym na centrum szkoleniowe. Klimatyzacja zasilana z przetwornicy Volt 2000W.

Na postoju akumulator ładuje sie 25A. Ale niewiem jaki tam fabrycznie jest Alternator.

Jakaś sucha ta Twoja informacja.
No i jak ta praca wyglądała w przerobionym T5?
Napisz coś więcej o przetwornicy, dokładniej model i jak rozumieć ładowanie 25A na postoju, skąd to ładowanie, z alternatora na postoju wolno 1 minutę bezczynnie silnik kręcić, skąd dane pomiarowe.

toscaner - 2016-04-29, 00:38

Miałem o to samo pytać, ale nie chciało mi się pisać.
Ładuje się 25A. Który? A nie na postoju?
Gdzie mierzone? itd...
No właśnie dlatego nie chciało mi się pisać, ale teraz mi się chciało. :-P

Rodzinka Cztery Plus - 2016-05-09, 15:52

Tu się wtrącę ;) A czy z można jechać z włączoną klimą dachową (Dometic, chyba 2200)?
Żon mi marudzi, że klima sprężarkowa nie schładza zabudowy i w czasie jazdy w upale jest im z tyłu gorąco. Dla odmiany ja w kabinie mam lodówkę, bo klima chodzi na maksa... Chyba, że jakiś patent z wyprowadzeniem zimnego powietrza z nawiewów w kabinie do tyłu...

Bo tak, to przetwornicę 3kW mam, aku przyzwoity jest, a drugi dołożyć jako bufor też nie problem. Solary są, klima na dachu jest. Jak sprawdzić ile amper ma fabrycznie alternator?

eler1 - 2016-05-09, 16:21

Rodzinka Cztery Plus napisał/a:
Tu się wtrącę ;) A czy z można jechać z włączoną klimą dachową (Dometic, chyba 2200)?
Żon mi marudzi, że klima sprężarkowa nie schładza zabudowy i w czasie jazdy w upale jest im z tyłu gorąco. Dla odmiany ja w kabinie mam lodówkę, bo klima chodzi na maksa... Chyba, że jakiś patent z wyprowadzeniem zimnego powietrza z nawiewów w kabinie do tyłu...
Kiedyś jeździłem z włączoną trumą 1700 pod siedzeniem to i dometic powinien działać tylko prądu w granicach 90-100A to już musibyć dobry alternator i pasek wielorowkowy zwykły zaraz ci się spali o przewodach nie wspominam . Cyrkulację powietrza poprawi lekkie otwarcie okienka zabudowy w tylnej części kampera oraz w duże upały w przejściu między zabudową a szoferką stawialiśmy wentylator domowy coś chyba około 25-30cm średnicy zasilony z przetwornicy :spoko .
uaz555 - 2016-06-04, 11:11

jestem w trakcie testu taniej klimy z lerla merle za 772 pln przetwornica volt sinus 1500/3000wat za 699pln taniego panela (180wat 23volt) 211pln z allegro regulator PWM z (woltomierzem) za 100pln akumlator 95ah mija juz 2 godzina i wszystko dziala bez problemów ..prąd ladowania w pelnym słońcu dochodzi do 9 amper ...jestem prze zadowolony :wyszczerzony: wszystko poszło bez żadnych problemow ... wiec uwarzam ze wciasie jazdy i lądowania z alternatora to już z górki..
toscaner - 2016-06-04, 11:23

Ta tania klima to ile mocy? Testy na odpalonym czy zgaszonym silniku?
Jakie napięcie na aku po 2 godzinach?
Znów połowa informacji

uaz555 - 2016-06-04, 11:30

klima ta http://www.leroymerlin.pl...3995,l1037.html

prąd rozruchowy 4.6amp 230v prad znamionowy 2.3a zmierzony "cegami"

test bez altelnatora tylko ten solar

powietrze wydmuchiwane z klimy to 11stopni

"" cegi mialem z pracy w sklepie i narazie niezmierzyłem prądu 12v przed przetwornica""" ale mam w planie w przyszly tygodniu

uaz555 - 2016-06-04, 11:42

własnie zaszło słonce i po dokładnie (9;48- 11;26) przetwornica zrobiła piiiiiiiiii.(pod obciążeniem)..myślę ze razem z alternatorem to pikuś.
uaz555 - 2016-06-04, 11:46

w tym momecie godzina 11.41 prad ładawania 2.2a napiecie akumlatora 11.9v..wlaczona przetwornica i laptop
toscaner - 2016-06-04, 11:54

2,3A to ok 530W, czyli przy sprawności przetwornicy ok~. 85% - 90% to ok. 48-52A z aku. Minus to co daje słońce, czyli 40-50A
Aku 95Ah rozładowywany prądem 40-50A. Coś za długo te 2h
Nawet jeśli jest świeżynka.

uaz555 - 2016-06-04, 12:06

akumulator jest nowy (był w pełni naładowany) to wszystko było relacjonowane na żywo i nie widzę żadnego interesu na cyganieniu .. tak wyszło bez kitu...tak jak pisałem ja jestem zadowolony zmierzę prąd przed przetwornica i będzie można dyskutować dalej..
uaz555 - 2016-06-04, 12:19

wyszło słonce wyłączona przetwornica napiecie akumulatora 13.5v prad ładowania 7.80a
uaz555 - 2016-06-04, 12:26

12.18 klima włączona lad solara ok 8a napiecie 12.7v
CORONAVIRUS - 2016-06-04, 12:26

pochorujecie się od tych wynalazków :)
uaz555 - 2016-06-04, 12:31

BIORCA napisał/a:
pochorujecie się od tych wynalazków :)

mi tez to wisi :szeroki_usmiech klima nie jest do zycia potrzebna ale temat był bez wyraźnej odpowiedzi i trzeba to wyjasnic

uaz555 - 2016-06-04, 12:39

12:32 przetwornica zrobila piiii. prad ładowania 8a napiecie 11,5v i tyle w temacie..
wg mnie po 30min ladowania akumlatora pradem 8a nawet te 15min pracy tej malej klimy jest warte zabawy... jak to wszystko zamontuje do auta dam znać jak to sie kreci .. pozdrawiam wszystkich pesymistów tanich rozwiązań ...

Socale - 2016-06-04, 21:52

uaz555 napisał/a:
...
temat był bez wyraźnej odpowiedzi i trzeba to wyjasnic

Dzięki, na to czekałem - to daje jakiś obraz.
<piwo> należne stawiam.
.
Napisz jeszcze, czy przetwornica startuje bez problemu czy miękkim startem, ogólnie zachowania startowe.
Czy aku bez doładowania przy tak dużym obciążeniu łapie jakąś temperaturę, gazuje itp?

uaz555 - 2016-06-04, 22:26

przetwornica startuje bez problemu .. (podłaczalem duza domowa lodowke z agregatem 140wat) i tez rusza ..)
moja przetwornica volt 1500/3000wat najprawdopodobniej(według sprzedawcy) miękkiego startu niema,
akumulator zachowywał sie bez żadnych niepokojących objawow

Adampio - 2016-06-05, 18:33

Widzę, że ludzkie myśli chodzą podobnymi drogami :)
Przekierowano mnie tutaj z T4-forum.pl, gdzie założyłem analogiczny wątek. Skoro w Leroju są klimy gabinetowe po 800 zł. (pobór mocy poniżej 500W) to kupię do domu, pomierzę pobór prądu i przetestuje w samochodzie.

robba - 2016-06-05, 19:50

IMHO jeśli ktoś chce w czasie jazdy oraz czasami na aku korzystać z klimy
to warto by rozważyć opcję niezależnej instalacji 24V z alternatorem
w miejscu gdzie bywa sprężarka. No i może cała chatka na 24V...
A prądy zdecydowanie mniejsze....
PS. Nie chciałem wywoływać burzy w wiadrze, ale instalacja 48 jeszcze byłaby lepsza,
tylko dostępność alternatora słaba

robba - 2016-06-05, 20:10

a może nawet z innej beczki. Skoro nasze potrzeby rosną a większość porządnych sprzętów jest na 230V
a te nielicznie dobre na 12V kosztują koszmarny grosz, to może wogóle przyjąc koncepcję chatki z akumulatorami na 48 lub 96V, i do tego UPS 5kVA (już bez Aku), alternator zgodny z napięciem.
Kable nie muszą być tak koszmarnie grube, i wiele innych zalet (np mniejsze straty w przewodach). Oczywiście autowa instalacja 12V zostaje ale jest odseparowana na dobre (ewentualnie jakieś
oświetlenie awaryjne zasilane z aku silnika i doładowanie aku silnika awaryjne).
Nie mamy wtedy urządzeń na 12 V a zwykłe gniazda 230V.
takie tylko moje skromne zdanie i wcale nie żartuje... Zresztą podejrzewam że duże amerykańce
baterie akumulatorów i na większe napięcia mają.
A jak już jechać to akumulatory na 580V, pod to bezpośrednio falownik i masz 3 fazy! :)

pozdrawiam

Adampio - 2016-06-05, 20:23

Przy "wszystkim na 230V" robią się schody z zabezpieczeniem przeciwporażeniowym, bo do 24V jest napięcie bezpieczne.
CORONAVIRUS - 2016-06-05, 21:04

Waga ogranicza skutecznie pragnienia :) amerykańcy nie muszą sie ograniczać :kawka:
robba - 2016-06-06, 08:13

zgadza się prawie wszystko. tylko że zabezpieczenie przeciwporażeniowe to nie są schody
(mam jakieś dwa papierki) a poza tym i tak wszyscy mówią o przetwornicy
230V, więc mówimy o tym samym i spodziewamy się tych samych zagrożeń.
Chyba że chodzi o prąd stały, ale tam granica napięcia bezpiecznego
wynosi 50V (w basenie masz 25V stałego lub 12V zmiennego, a w normalnych warunkach 25V przemiennego, 50V stałego), więc dla prądu stałego granica jest 2x wyżej...
co do Amierikańcow, rzeczywiście - oni nie muszą - nie mają wyzwań... ;)

jawy88 - 2016-06-14, 18:52

Jestem po pomiarach prądu potrzebnego do pracy klimatyzacji przed przetwornicą i jest to 36 amper ..
toscaner - 2016-06-14, 19:23

jawy88 napisał/a:
Jestem po pomiarach prądu potrzebnego do pracy klimatyzacji przed przetwornicą i jest to 36 amper ..

Każdej? Czy jakiejś konkretnej? :diabelski_usmiech

jawy88 - 2016-06-14, 20:27

toscaner napisał/a:
jawy88 napisał/a:

Każdej? Czy jakiejś konkretnej? :diabelski_usmiech

tej wymienionej w temacie http://www.leroymerlin.pl...3995,l1037.html
:diabelski_usmiech

Socale - 2016-06-14, 22:41

Matematycznie by się zgadzało, jednak ten wynik to nadal mało danych na niskim no i to praca ciągła czy startowa, okoliczności ładowania itp...
jawy88 - 2016-06-15, 05:35

te 36amper to praca ciagla , po zapaleniu silnika alternator bez zadnych problemow utrzymuje napięcie na akumulatorze zabudowy 12,7v a na akumulatorze silnikowym 14,1v ..prąd ładowania akumulatora zabudowy około 30a reszta około 6-8 dawał solar....
Socale - 2016-06-15, 10:05

jawy88 napisał/a:
...
utrzymuje napięcie na akumulatorze zabudowy 12,7v a na akumulatorze silnikowym 14,1v
...

Trochę mi tu nie pasuje, jeśli obydwa aku są połączone równolegle to potencjały się wyrównują,
alternator nie ładuje wybiórczo, chyba że masz jakieś ustrojstwa, albo jest to lokalny spadek na obciążonym przetwornicą/klimatyzatorem akumulatorze.
Reszta by się zgadzała.
Czy udało Ci się zmierzyć prąd startowy?

michal_olk - 2016-06-15, 11:15

Pisałem w innym temacie że testuje ten klimatyzator. Mam wrażenie że ma on miękki start bo na mierniku gwiazdkowym nie zanotowalem skoku przy starcie.

Różnica napięć na akumulatorze zabudowy zapewne wynika z grubości przewodów między nim a aku rozruchowy (po drodze pewnie skorodowane oprawka bezpiecznika, kilka starych złączek itd). Pewnie jest 6mm2. Tam powinno być min. 16mm2. zeby to trzymało napiecie

jawy88 - 2016-06-15, 16:21

Socale napisał/a:
jawy88 napisał/a:
...
utrzymuje napięcie na akumulatorze zabudowy 12,7v a na akumulatorze silnikowym 14,1v
...

Trochę mi tu nie pasuje, jeśli obydwa aku są połączone równolegle to potencjały się wyrównują,
alternator nie ładuje wybiórczo, chyba że masz jakieś ustrojstwa, albo jest to lokalny spadek na obciążonym przetwornicą/klimatyzatorem akumulatorze.
Reszta by się zgadzała.
Czy udało Ci się zmierzyć prąd startowy?

prąd rozruchowy po stronie 230v to 4.4A znamionowy 2.4A
po stronie 12v pradu rozruchowego nie stwierdziłem w momencie startu zaczyna od 25A i szybko rosnie do 36A

Socale - 2016-06-15, 22:49

jawy88 napisał/a:
...
po stronie 12v pradu rozruchowego nie stwierdziłem w momencie startu zaczyna od 25A i szybko rosnie do 36A

Znaczy się przetwornica startowała na miękko, co to za model?
Dzięki za wyniki, również stawiam <piwo>

jawy88 - 2016-06-16, 16:09

volt pełny sinus 1500/3000W gdzie sprzedawca na allegro twierdził ze niema czegoś takiego jak mięki start ale po konsultacji z fachowcą wyszło ze sobie przetwornica zabrała ze swoich kondensatorów ....
McGali - 2016-06-16, 18:32

jawy88 napisał/a:
volt pełny sinus 1500/3000W gdzie sprzedawca na allegro twierdził ze niema czegoś takiego jak mięki start ale po konsultacji z fachowcą wyszło ze sobie przetwornica zabrała ze swoich kondensatorów ....

Mam nowego Volta 1000/1500 (z jednym gniazdem) i startuje na miękko - najlepiej widać to po przecinarce kątowej. Z klimatyzatorem 1300W również nie ma problemów.

koder - 2016-06-16, 19:16

Czy ja mógłbym prosić kolegów o zdjęcia tabliczek znamionowych przetwornic i klimatyzatorów? To są cenne informacje, dobrze będzie wiedzieć które konkretnie modele ze sobą dobrze współpracują - a czasem model się różni o jedną literę w nazwie i ma całkiem inne parametry. Z góry dziękuję.
McGali - 2016-06-16, 20:10

koder napisał/a:
Czy ja mógłbym prosić kolegów o zdjęcia tabliczek znamionowych przetwornic i klimatyzatorów? To są cenne informacje, dobrze będzie wiedzieć które konkretnie modele ze sobą dobrze współpracują - a czasem model się różni o jedną literę w nazwie i ma całkiem inne parametry. Z góry dziękuję.

Dane Volta 1000/1500 http://tooles.pl/przetwor...medium=referral

Socale - 2016-06-16, 22:59

McGali napisał/a:

...
Z klimatyzatorem 1300W również nie ma problemów.

1300W to której mocy dotyczy, chłodzącej czy pobieranej z sieci?

McGali - 2016-06-16, 23:42

Socale napisał/a:
McGali napisał/a:

...
Z klimatyzatorem 1300W również nie ma problemów.

1300W to której mocy dotyczy, chłodzącej czy pobieranej z sieci?

Wydajność chłodzenia z naszego punktu widzenia ma charakter bonusowy :) Im więcej za mniej KW tym lepiej :wyszczerzony: Nawet nie czuje jak rymuje :shock:

McGali - 2016-06-19, 19:56

Jest coś co należy uściślić po dzisiejszym teście zasilania klimatyzatora. Klimatyzator został podłączony pod inwerterowy agregat 2kW celu szybkiego określenia mocy klimatyzatora. Moc załączenia sprężarki 1,32kw, moc pracy 0,96kw. Praca na agregacie bezproblemowa pomijając odgłosy silnika generatora. Problem pojawił się po podłączeniu klimatyzatora pod mojego Volta 1500. Klimatyzator startuje rewelacyjnie lecz po 10 min przetwornica wyłącza się z powodu przekroczenia temperatury. Oryginalne chłodzenie przetwornicy jest mało wydajne. Z obserwacji spadku napięcia na akumulatorze 100ah CaCa myślę, że 30 min spokojnie klimatyzator się wyżywi (w układzie ładowania jest podłączona bateria słoneczna 135W). Już po 10min życie wewnątrz kampera staje się znacznie chłodniejsze. Do poprawy jest na pewno chłodzenie przetwornicy aby osiągnąć przynajmniej 20min.
michal_olk - 2016-06-19, 20:13

Jesteś na 100% pewien że to przegrzanie? Często jest to wynik spadku napięcia na przewodach do przetwornicy.
McGali - 2016-06-19, 20:33

michal_olk napisał/a:
Jesteś na 100% pewien że to przegrzanie? Często jest to wynik spadku napięcia na przewodach do przetwornicy.

Przetwornica po 8,9 minutach zaczyna "pipać" i po jakimś czasie się wyłącza. Jak ostygnie startuje. Przewody mam oryginalne.

krzlac - 2016-06-19, 21:54

McGali napisał/a:
Już po 10min życie wewnątrz kampera staje się znacznie chłodniejsze.

A po następnych 10 min bez pracującej klimy temperatura wraca do wartości nieznośnej. Musiałby wychłodzić się skorupa budy i graty w środku a nie tylko powietrze wewnątrz. Na to jednak potrzeba znacznie więcej czasu.

Bronek - 2016-06-19, 22:16

krzlac napisał/a:
McGali napisał/a:
Już po 10min życie wewnątrz kampera staje się znacznie chłodniejsze.

A po następnych 10 min bez pracującej klimy temperatura wraca do wartości nieznośnej. Musiałby wychłodzić się skorupa budy i graty w środku a nie tylko powietrze wewnątrz. Na to jednak potrzeba znacznie więcej czasu.

Jest uniwersalna opinia dotycząca jakiejkolwiek klimy w kamperze.

Sprawa druga okna sufitowe.... Tego powinni zabronić.

Kompromis cd. - cień i satelita na kablu i stojaku oraz solary mamy z głowy..

Czy słońce i 40 st pod dachem?

Z taką konstrukcją budy kamperowej, tylko klima przemysłowa da radę i to nie będzie komfort a powiew zimna i chorób i śmierci :evil: , w nędzy bez pieniędzy, robiąc pod siebie.. :mrgreen:

Kompromisu koniec. Wielki kamper z agregatem itd... I jego wadami Czyli inny kompromis.

Np. zamieszkać w Stanach :?

michal_olk - 2016-06-20, 12:01

McGali napisał/a:
michal_olk napisał/a:

Przetwornica po 8,9 minutach zaczyna "pipać" i po jakimś czasie się wyłącza. Jak ostygnie startuje. Przewody mam oryginalne.

Ja bym sprawdził napięcie na zaciskach przetwornicy. Moim zdaniem oryginalne przewody są za cienkie. Tak duże obciążenie musi powodować duży spadek napięcia a co za tym idzie będzie pewnie rósł prąd co może powodować dalej przegrzanie.

toscaner - 2016-06-20, 15:15

Volt 1500W/3000 ma dużo cieńsze kable niż mój chińczyk 1500W (i chodzi mi tu o przekrój miedzi, a nie izolację), poza tym ten mój Volt miał niedokręcone od środka zaciski i też robiły się gorące przy obciążaniu suszarką 1200W. Czyli ciut więcej niż Twoja klima. Sprawdź napięcie na aku i na zaciskach, a najlepiej w środku przetwornicy na kablach.
Swoją drogą tam pewnie płynie w okolicach 100A prąd, więc 100Ah to szału nie da, jeśli jeszcze nie jest nówka sztuka, full naładowana. 100Ah to on ma jako nowy dla rozładowywania prądem C/20 a nie C/1 :spoko

Socale - 2016-06-24, 12:26

No dobra chłopaki.
Czas podjąć decyzję.
Dodam że potrzebuję napędzić klimę o poborze mocy około 800W w rozruchu.
Którą kupić:

1. http://allegro.pl/przetwo...5980320668.html

2. http://allegro.pl/przetwo...5627583086.html

3. http://allegro.pl/przetwo...5988125451.html

Jeśli żadna z nich to dlaczego?

Świstak - 2016-06-24, 17:21

Kup wszystkie trzy, sprawdź która będzie poprawnie pracować a r=pozostałe dwie zwróć. Albo i wszystkie trzy....
Bronek - 2016-06-25, 08:54

Właśnie przetestowałem Dometic 2000 ( 1800 W / 6100 Btu/h pobór 2,8 A ) podławkową na przetwornicy Volt sinus 1500/3000

Kamper w cieniu, akumulator stary 3 letni 134 Ah AGM. ... kiedyś

Klima bez problemu zastartowała na Volcie, wentylatorki przetwornicy włączyły się po 20 sek, kable orginalne zimne.
Dodam klima startowała w trybie chłodzenia (ma cztery tryby :chłodzenie, osuszanie, wentylacja i automatyczny czyli w/w po kolei). Załącza najpierw sam wentylator i po paru chwilach sprężarkę. Poszło bez bólu
Kabel klimatyzatora włączyłem tam gdzie mam ekspres do kawy czyli nie do przetwornicy bezpośrednio a poprzez automatyczny przełącznik sieć/przetwornica, przedłużacz, gniazdka czyli 3 m ekstra kabla fi 1,0mm

Nie katowałem akumulatora i po 5 minutach wyłączyłem. Napięcie akumulatora na wyświetlaczu 12,4 v.
SOC pokazywało 50%. Po 15u minutach przy ładowaniu solar 36v (wyświetlacz) SOC95 %

Mój Vot.... co nic nie oznacza jest OK. Dał radę przy maleńkiej klimie 380w i przy tej stacjonarnej. .

Czyli gdybym chciał to mogę chyba spokojnie podpiąć pod alternator?

Dobrze, że przypadek sprawił, iż nabyłem tą anie 3000 z grzaniem.

Socale - 2016-06-26, 13:12

No i wpis Bronka zadecydował.
Volt 1500/3000
Stawiam by symetrię z Toscanerem roz.....ć (rozsymetryzować - żeby nie wulgarnie)
.
.
No i jeszcze Daruś pytanie o dokładny model Twojej bo...
Oglądając testy Kolegi Techtron na YT
jedna z przetwornic na deklarowane 800W stałego obciążenia, osiągała aż 950W
inna na deklarowane bodaj 1000W ciągłego, również lecz tylko 950W

Zatem model modelowi nie równy i podobnie może być w przypadku 1500W przetwornic- stąd pytanie.

Bronek - 2016-06-26, 14:49

Firma Techtron zakup 16.03.2015.

Nie dostanę się do niej, bo ją.... z lekka zabudowałem. :( :oops:

Bazgroły na instrukcji w rubryce Model: coś w rodzaju IPS-3000-S 12v

Socale - 2016-06-30, 23:56

Blada! Wiadomo co.
Przetwornica Volt Sinus 1500/3000 na nowym dobrze naładowanym akumulatorze ze wspomaganiem 25Amperowego prostownika nie ruszyła mojego klimatyzatora. Wentylatory owszem dmuchają, ale jak ma sprężarka wystartować, to napięcie na wyjściu spada z 230 do 81V i utrzymuje się na tym poziomie.
Nie wyłącza się, nie startuje ponownie, po prostu tkwi w prądowej "agonii" a klima w tym czasie buczy.
.
Odkurzacz 550W działa, Kuchenka elektryczna 1000W działa, Co ciekawe, ta kuchenka + ten odkurzacz razem też działa!!!
Głupia mała sprężareczka solo nie rusza.
Nie mam pomysłu o co kaman, jestem wqurzony. Coś pokombinuję we łbie z kondensatorem i dławikiem ale na razie nie mam koncepcji.
Odpuszczam sobie bo ruszam w świat i muszę się jakoś zorganizować.
Pojedziemy bez klimy :P)

michal_olk - 2016-07-01, 00:22

A jak w tym czasie spada napięcie po stronie akumulatora?
robba - 2016-07-01, 00:32

zmierz napięcie nie na zaciskach aku a na zaciskach przetwornicy....
(może masz na bezpieczniku za dużą rezystancję i przetwornica
wyłącza się i włącza ze względu na przechodzenie poziomu napięcia
wyłączenia. A to w efekcie końcowym może pokazywać na wyjściu 80V.
poza tym powinieneś mieć min. 16mm2 a te na zdjęciach chyba tyle nie mają.
To razem może powodować spadki. Postaw na jedną kartę i nie dawaj bezpiecznika
i grube przewody. Ostatnia szansa na manie klimy.... ;)

dławik sobie odpuść przy tych prądach (no chyba że Cię ta przetwornica tak wkurzyła... :box )
natomiast jakiś duży kondensator rzedu kilkuset miliFaradów lub Farada na wejściu
przetwornicy zawsze mile widziany ... :)

Socale - 2016-07-01, 00:55

Przewody miałem swoje, nie ufam chińskiej miedzi.
Wykluczenie bezpiecznika nic nie zmieniło.
Tu nie mam wątpliwości, skoro 1550W obciążenia rezystancyjnego (odkurzacz+kuchenka) śmigali razem bez jąkania.
.
W czasie wskazań 81V i buczenia silnika sprężarki klimy napięcie płynnie spadało na akumulatorze tak samo gdy na wyjściu było 230V obciążone odkurzaczem i kuchenką.
.
Zastanawia mnie jaka faktycznie jest konstrukcja silnika sprężarki w klimie, bo o konstrukcję tu chodzi. Buczy, bo nie ma przesunięcia fazowego więc nie startuje, stawiam na silnik indukcyjny bo na to wskazuje, tylko coś tu nie gra.
Zagadką jest dlaczego?

Bronek - 2016-07-01, 08:17

A odpal klimę na 230v z sieci i przełącz w trakcie pracy na 230 z przetwornicy.
Ja mam automat przełączający i próbowałem to zrobić szło bez problemu.

Tylko i tak jak pisałem było Ok też na samym akumulatorze.

michal_olk - 2016-07-01, 08:44

Coś mi tu nie gra. Przecież przetwornica ma zabezpieczenie przeciążeniowe. Powinna się wyłączyć, piszczeć itd. Zagadka;)

Myslę że to może oznaczać że problem jest po stronie 230V przetwornicy

Socale - 2016-07-01, 10:43

Bronek napisał/a:
A odpal klimę na 230v z sieci i przełącz w trakcie pracy na 230 z przetwornicy.
...

Też o tym myślałem, mam jeden taki bardzo szybki przełącznik, ale co mi po tym skodo gdzieś w Europie zatrzymam się siusiu i... już klimy nie odpalę bez sieci.
Chyba że dla czystej ciekawości ale czasu już brak, 2 tyg opóźnienia z wyjazdem mam.
.
michal_olk napisał/a:
Coś mi tu nie gra. Przecież przetwornica ma zabezpieczenie przeciążeniowe. Powinna się wyłączyć, piszczeć itd. Zagadka;)

Myslę że to może oznaczać że problem jest po stronie 230V przetwornicy

Otóż to, takich zachowań oczekiwałem i byłyby zrozumiałe. Jest jednak inaczej.
Staje na 81V i wegetuje.
Przywołuję Koder'a do tablicy :)
Już schładzam mu... :)

koder - 2016-07-01, 12:19

Wygląda to tak, jakby przetwornica próbowała zrobić miękki start (ze względu na obciążenie chwilowe), ale dla klimy to za mało. Masz czym zmierzyć, jaki prąd jest pobierany w tym momencie?

Co by tu tak na szybko doradzić... inna klima albo inna przetwornica? Jaki konkretnie masz model klimatyzacji? Daj zdjęcia tabliczek znamionowych obu urządzeń.

McGali - 2016-07-01, 14:30

koder napisał/a:
Wygląda to tak, jakby przetwornica próbowała zrobić miękki start ...

Czy akurat ten Volt ma miękki start? Niektóre wcześniejsze przetwornice Volta nie startowały na miękko. Najlepiej podłączyć jakąś przecinarkę kątową 230mm ok. 2200W i zobaczyć czy przy starcie wolno się rozpędza.

Bronek - 2016-07-01, 17:25

Przypadek nieodpalenia klimy mnie zaniepokoił i postanowiłem jeszcze raz sprawdzić.....

Zrobiłem takie oto testy

Klima Dometic podławkowy 2000
Volt 1500/3000
Aku 134Ah 3 letni AGM
SOLAR 2X100W SZEREGOWO MPPT Tracer 20A ładowanie od 20 do 30 V na wyświetlaczu.

1.

Podobnie jak poprzednio podłączyłem do przetwornicy klimę, poprzez przełącznik APZ o ile pamiętam to 16A lub 20A
Przetwornica jest połączona do aku zabudowy
1. Włączyłem przetwornicę,
2 230v ze słupka, kamper normalnie podłączony
3. Klima chodzi na prądzie ze słupka

4. Odłączyłem kampera od zasilania
5. Automatycznie przełącznik, przerzucił zasilanie na 230 z przetwornicy

6. Dometic tego "nie zauważył", działał dalej
7. 10 minut do piszczenia, sukcesywny spadek na obu wyświetlaczach

8. 11 minuta stop,
9. Za 15-30 sekund ponownie załaczenie, q-2 minuty chodzi i przetwornica i klima.... i stop i tak w kółko.
Klima i przetwornica rusza i po minucie dwóch stop. Same solary ładują akumulator ..

10. Koniec zabawy, bo szkoda akumulatora

11. Szybciutko parametry wracały do wartość 12,8 volt i soc 85%

2.

Test w innej wersji

1. Podłączenie jak wyżej, do akumulatora zabudowy via przetwornica

2. Tym razem... BRAK ZASILANIA ZE SŁUPKA

3. SILNIK ODPALONY na wolnych obrotach
czyli ładowanie via EBL obu akumulatorów

4. Klima chodziła cały czas napięcie spadało do 12v z haczykiem, gdy kompresor pracował.

5. Na wyświetlaczu kamperowym akumulatoryzawsze full
6 Na wyświetlaczu MPPT spadek z wahaniem 80-60%

Kable po godzinnej zabawie w temperaturze normalnej, no może ciut letnie ale?

Pytania, wątpliwości:

Czy można podczas jazdy w ten sposób podłączyć klimę, ?
Czy lepiej do akumulatora samochodu?

Zastanawia mnie szybki powrót, do parametrów, tak jakby nic nie było pobierane.
Pisk, wyłączenie i ponowna praca.

Podejrzewam, że akumulator kończy żywot.

I informacja na wyświetlaczu MPPT, pobór dochodził przy spadku napięcia akumulatora ok 12v do 6A
Gdy pracował tylko wentylator klimy pobór 1,2A.

Kamperowy wyświetlacz podczas pracy silnika cały czas pokazuje akumulatory na full
Mppt spadek o jedną, dwie kreski pojemności.

Ciekawe czy można tak korzystać podczas jazdy. Czy solary dając u mnie bezpi#rednio, nie przez EBL ładowanie, nieogłupiają ładowarki. ?
Czy alternator doładuje pokładowy.

Teoria, teorią, ale szkiełko i oko.....

Gdyb tak było to mam klimę z prztwornicy podczas jazdy...... z aku zabudowy. Ciekawe!

Socale - 2016-07-01, 20:52

koder napisał/a:
Wygląda to tak, jakby przetwornica próbowała zrobić miękki start (ze względu na obciążenie chwilowe), ale dla klimy to za mało. Masz czym zmierzyć, jaki prąd jest pobierany w tym momencie?

Co by tu tak na szybko doradzić... inna klima albo inna przetwornica? Jaki konkretnie masz model klimatyzacji? Daj zdjęcia tabliczek znamionowych obu urządzeń.

Dzięki że zajrzałeś, stawiam obiecane.
.
Nie wiem jak wygląda proces napięciowy miękkiego startu, na YT w testach Techtrona, żarówki zasilane przetwornicą przy przeciążeniu gasną, po chwili startują, gasną i tak w kółko.
To wygląda jak wyłączenie do zera, ponowny start do 230V/błyśnięcie, przeciążenie = wyłącza do zera itd.
U mnie wyłączenie to spadek z 230 do 81V i pozostaje na tej wartości.
Tak myślę, że jesli proces napięciowy jest w przypadku testów z żarówkami taki sam, to żarówki przy 81V powinny się żarzyć. Każda żarówka wolframowa przy 1/3 napięcia znamionowego będzie się żarzyć.
.
Przetwornica nie posiada tabliczki, ba, nawet symbolu modelowego brak, a to już skandal. Głupi byłem. Nie ważne.
Klimatyzator dokładnie ten:
.
Nie wykluczam błędu swojego, ale raczej wykluczam niedociągnięcia napięciowe zasilające tą przetwornicę, zbyt dużo prób wykonałem, każda w innej konfiguracji kablowo bezpiecznikowej. Za każdym razem wspomaganie prostownika udającego alternator, jego bocznik wskazywał w skrajności 25A przy 40A do dyspozycji.
.
Nie mam miernika cęgowego, a teraz przydałby się.

Socale - 2016-07-01, 21:15

Bronek napisał/a:
...
Test w innej wersji

3. SILNIK ODPALONY na wolnych obrotach czyli ładowanie via EBL obu akumulatorów

4. Klima chodziła cały czas napięcie spadało do 12v z haczykiem, gdy kompresor pracował.
...

Rozumiem że klima odpaliła z sił zgromadzonych własnych, bez sieci 230V?

Bronek - 2016-07-01, 21:23

Tak odpaliła w pierwszym teście z przed kilku dni na samym akumulatorae/przetwornicy
Dzisiaj odpaliła na 230v ze słupka i działała na samym aku po odłączeniu 230
Oraz na akumulatorze zabudowy zasilanym tylko solarami i silnikiem auta

DZIWNE ale ktoś już tu też kupił Volta, nie volta.

Czuję jakby winny, bo opisałem, iż u mnie działa ten Volt i to fajnie w różnych konfiguracjach.

Zaciągnołem z garażu swój stary monoblok, 800wat.
Kiedyś jeździł w czepce, potem w kamperze. Już go nie produkują

I ok. Odpalił na akumulatorze bez 230 zew.

Socale - 2016-07-01, 23:18

Bronek napisał/a:
...
Czuję jakby winny, bo opisałem, iż u mnie działa ten Volt i to fajnie w różnych konfiguracjach.
...

Ty nie maj wyżutuf. Tu
http://www.camperteam.pl/...p=585838#585838
a w nim: "Oglądając testy Kolegi Techtron na YT
jedna z przetwornic na deklarowane 800W stałego obciążenia, osiągała aż 950W
inna na deklarowane bodaj 1000W ciągłego, również - lecz tylko 950W
.
Zatem model modelowi nie równy i podobnie może być w przypadku 1500W przetwornic- stąd pytanie."

Niech śpij se bez wyżutuf.
.

Bronek - 2016-07-01, 23:23

Dobra, złażę z parapetu.

Wszystko inne chodzi?

To ta klima jakaś dziwna. Zatarła się, jak ciotka w polu.?

Johny_Walker - 2016-07-02, 05:19

Socale napisał/a:
Blada! Wiadomo co.
Przetwornica Volt Sinus 1500/3000 na nowym dobrze naładowanym akumulatorze ze wspomaganiem 25Amperowego prost

Wyrzuć ten śmieszny akumulator od Trabanta i zastosuj coś o przyzwoitej pojemności i wydajności prądowej, powiedzmy >150Ah. Potem kombinuj z kondensatorem dużej pojemności np 1F wpiętym razem z akumulatorem.
Jeśli nie zadziała, to wymiana przetwornicy lub klimatyzacji, albo polubienie upałów jak ja. :)

Socale - 2016-07-02, 09:13

Bronek napisał/a:
...
Wszystko inne chodzi?
To ta klima jakaś dziwna. Zatarła się, jak ciotka w polu.?

No właśnie dziwne że chodzi nawet ponad progiem deklarowanego obciążenia.
Klima sprawna, z sieci lata jak nowa.
.
Johny_Walker napisał/a:

Wyrzuć ten śmieszny akumulator od Trabanta i zastosuj coś o przyzwoitej pojemności...

No jesteś w błędzie Dzony.
Inne obciążenie 1550W działa bez problemu.
Aku jeden z lepszych, (pisałem dlaczego kupiłem te a nie inne) jest nowy, mam 2 takie, razem 160Ah ale to nie ma znaczenia, nie ma problemów z wydajnością prądową na zasilaniu przetwornicy bo ani razu nie zasygnalizowała spadku napięcia poniżej progu.

Johny_Walker - 2016-07-02, 11:16

To inne obciążenie jest rezystancyjne czy indukcyjne?

Dlaczego ciągle nikt nie produkuje klimatyzatorów mobilnych na prąd stały? W domu mam taki już od kilku lat, a w podróży się nie da?

joko - 2016-07-03, 00:16

No właśnie, Johny poruszył temat , którego aż dziw bierze , jeszcze chyba nikt wcześniej na tym forum nie poruszył.
Chodzi o klimatyzację inwerterową , która ma tę istotną cechę, że jej agregat zasilany jest prądem stałym , a regulacja mocy jest płynna.
Tradycyjna klima, działa na zasadzie on-off, czyli termostat załącza agregat na pełną moc do czasu aż temperatura osiągnie zadaną wartość i wtedy agregat jest wyłączany. W tym trybie pracy przy rozruchu powstaje duży chwilowy pobór mocy (znacznie ponad moc nominalną agregatu) i to jest ten problem z którym się wszyscy w kamperkach borykamy.
W klimie inwerterowej natomiast , sterownik reguluje mocą agregatu zależnie od sytuacji i to w sposób płynny , startując od zera do określonej mocy. Płynna regulacja mocy poza brakiem problemów przy rozruchu, daje jeszcze drugą korzyść, a mianowicie możliwość pracy z mocą mniejszą niż nominalna, a to znacząco ułatwiło by jej używanie ze akumulatorowego źródła zasilania.
Dodatkowo większa sprawność a co za tym idzie mniejsza moc zasilania potrzebna do osiągnięcia określonej mocy chłodniczej, oraz fakt że dało by się to zasilić bezpośrednio prądem stałym (eliminując przetwornicę z układu) , też są nie do przecenienia .

Tutaj dochodzimy do najważniejszego , a mianowicie do faktu, że o ile mi wiadomo to zgodnie z regulacjami UE, w chwili obecnej nie można sprzedawać klimatyzatorów innych niż inwerterowe (lub taki przepis dopiero ma wejść w życie)
Pamiętam jak jakieś 1,5-2lata temu kupowałem klimę do biura , to sprzedawca polecił mi jeden z ostatnich u niego na stanie zestawów tradycyjnych (on-off) , mówiąc że za chwilę nie będą już dostępne , bo wchodzi nowe prawo i pozostaną na rynku tylko inwerterowe, a te są znacznie droższe ( z tego co pamiętam to ta tradycyjna wyszła wtedy około 2500PLN a inwerterowa o tej samej mocy prawie 4000PLN)
W świetle tego , pytanie , dlaczego klimy kamperowe nadal są oferowane jako on-off jest jak najbardziej zasadne .
Czyżby klimatyzatory kamperowe należały do innej grupy produktów niż te stacjonarne i podlegały innemu prawu, czy może z tymi przepisami jest nie do końca tak jak piszę ?

Tak czy inaczej myślę podobnie jak Johny , że klima inwerterowa to jest to co może być rozwiązaniem problemu klimy zasilanej z akumulatora lub alternatora.

Socale - 2016-07-03, 00:45

Johny_Walker napisał/a:
To inne obciążenie jest rezystancyjne czy indukcyjne?
...

Tak, pisałem o tych różnicach:
Cyt:
"...konstrukcja silnika sprężarki w klimie, bo o konstrukcję tu chodzi. Buczy, bo nie ma przesunięcia fazowego więc nie startuje, stawiam na silnik indukcyjny bo na to wskazuje, tylko coś tu nie gra."
.
Gdzieś dawno temu pisałem z pytaniem, co stoi na przeszkodzie by zamiast silnika 230V wstawiać silnik 12V na prąd stały. Tosz to proste jak krawat w kieszeni więc w czym problem?
Nadal jest luka do wypełnienia dziury w potrzebach.
.
Się wqurzę to poszukam kogoś kreatywnego do współpracy i pogryzę problem.

tom-cio - 2016-07-03, 08:57

Problemem mon8blokow jest to ,ze nie dobierzesz sie do silnika.Zintegrowany ze sprezarka.Pisalem kiedys,ze probowalem rozbierac,nici z tego,trzeba by szlifierka go potraktowac,bo zalany olejem w jednej czarnej obudowie,tak jak kompresory lodowkowe.....Gdyby sie dalo,to u mnie juz dawno by chodzil
Bronek - 2016-07-03, 09:49

Mamy inwertorową i zużycie prądu mniejsze m/w 30-40%, ktoś o tym wspominał przy zakupie, ale jakoś umknęło, bo cel uświęcał środki.
Płynnie chodzi faktycznie, tak "niezuważalnie"

Nie zastanawiałem się nad tym, ale skoro niektóre źródła podają nawet ponad 50% oszczędnoci energii, i innych zaletach, oprócz ceny.
To gdzie jest haczyk?
Czy w 12v instalacji i zapewnienia odpowiedniej mocy silnika sprężarki? Nawet po odpowiednim podwyższeniu napięcia?
Czy energochłonność przy tych manewrach nie wzrośnie?

Pomijam sprawę zasilania z sieci, tu logiki braku takiego rozwiązania nie pojmuję.
Tylko zysk to tłumaczy, bezwładność interesu.
Czyli stara technologia za wygórowaną cenę.

Johny_Walker - 2016-07-03, 12:22

joko napisał/a:
, a mianowicie możliwość pracy z mocą mniejszą niż nominalna, a to znacząco ułatwiło by jej używanie ze akumulatorowego źródła zasilania.

Nie tylko. Taką klimę można byłoby łatwo wysterować z regulatora solarnego, przekaźnika sterowanego prądem albo czujnikia kierunku przepływu prądu zamontowanego na przewodzie + akumulatora. To ostatnie rozwiązanie mam w domu z urządzeniem Wattrouter, które pilnuje aby do bojlerów przez triak szła tylko nadwyżka produkcji z solarów, a w przypadku załączenia innego odbiornika lub kiedy chmury zasłonią słońce, to bojler ma zmniejszoną moc lub jest całkiem wyłączony. Sterowanie jest płynne.

W kamperze wyglądąło by to tak, że wychodzi słoneczko i klima chłodzi mocniej, a jak zachodzi to słabiej. Oprócz tego lub zamiast tego oczywiście termostat itp. Bardzo prosto da się to zrobić tak, ze akumulator niemal nie będzie używany, bo 98% energii do klimy będzie szło bezpośrednio z solarów.

krimar - 2016-07-06, 00:05

Jakby to było takie proste to już by to dawno zrobili, nawet w takim Priusie elektryczna klima ma sprężarkę, która chodzi na 500V AC (zrobione z 12V DC)
leszekk - 2016-07-16, 18:27

A jeżeli by dać przetwornicę 12v na 110v i klime na 110 jak by to wyglądało ? hm prądy itd .Nie znam się tylko pytam :shock: :shock: :shock:
Socale - 2016-07-16, 19:10

leszekk napisał/a:
A jeżeli by dać przetwornicę 12v na 110v i klime na 110 jak by to wyglądało ? hm prądy itd .Nie znam się tylko pytam :shock: :shock: :shock:

To tak samo jak przetwornica 24/230V

leszekk - 2016-07-16, 20:30

No tak ale czy alternator musi dać tyle samo prądu na przetwornicę 12-110 v co 12 220v i czy klima a 110v pobiera tyle samo rądu co 220 v ? :shock: :shock: :shock: :shock:
koder - 2016-07-16, 21:07

leszekk napisał/a:
No tak ale czy alternator musi dać tyle samo prądu na przetwornicę 12-110 v co 12 220v

Tak.
leszekk napisał/a:
i czy klima a 110v pobiera tyle samo rądu co 220 v ?

Nie, dwa razy więcej.

Błędem jest Twoje założenie, że urządzenie pobiera prąd. Urządzenie pobiera moc. Na przykład może pobierać moc 1000W biorąc:

1000A przy 1V,
100A przy 10V,
10A przy 100V,
1A przy 1000V,

Przetwornica zmienia jedną parę V/A na inną (np. 10V/100A na 100V/10A). To jest oczywiście uproszczenie, ale mam nadzieję, że naprowadzi Cię na odpowiedni tor.

leszekk - 2016-07-16, 21:52

Koder
Ok dzięki , teraz trochę zrozumiałem :lol: jesteś w temacie to wiesz co i jak ,ja jedynie przypuszczam no i czasami się mylę :shock: Dzięki pozdrawiam

krimar - 2016-07-17, 13:19

Socale napisał/a:

.
Odkurzacz 550W działa, Kuchenka elektryczna 1000W działa, Co ciekawe, ta kuchenka + ten odkurzacz razem też działa!!!
Głupia mała sprężareczka solo nie rusza.
Nie mam pomysłu o co kaman, jestem wqurzony. Coś pokombinuję we łbie z kondensatorem i dławikiem ale na razie nie mam koncepcji.

może coś takiego?
https://www.conrad.pl/Ogr...A_17266_0809073
albo
http://allegro.pl/listing...chowego&order=p

Karas - 2016-07-17, 14:01

jakiś czas temu kupiłem FRAL SuperCool FSC03 0,9 kW

http://allegro.pl/klimaty...6199054661.html

Chodzi na postoju i w czasie jazdy z volta 3000

Nie sprawdzałem ile dokładnie pobiera prądu, ale raz zapomniałem wyłączyć i wróciłem 2h po zachodzie słońca do auta i nadal pracowała.

Docelowo zabudowa będzie w górnej szafce (jest bardzo mała), z poborem i wyrzutem powietrza na zewnątrz.

krimar - 2016-07-17, 14:54

Ten Fral ma pobór mocy ok 360 W, moc chłodniczą 900W (czyli 3000 BTU), a Socalowa 660 W, moc chłodnicza 2 kW (czyli ok 7000 BTU) - także to zupełnie inne klimy.
Ta Socalowa ma pewnie rozruch ok 25-30 A przez jakieś 200 ms i dlatego przetwornica nie daje rady.

Roberto - 2016-07-18, 18:36

A ja jestem odrobinkę zawiedziony :(
Mam klimę Dometica B2200. Na naklejce jest opisany pobór mocy przy chłodzeniu - 950W.
Zamontowałem nowiutką przetwornicę 1500/3000W od Volta i kicha. Wentylatory działają, ale jak przełączę na chłodzenie to po kilkunastu sekundach klima praktycznie milknie (słychać tylko delikatne buczenie). Akumulator nówka 180AH, przewody grube - oryginalne - około 50 cm (nawet się nie grzeją). Do tego 450W z solarów. Alternatora nie podłączyłem - bo przed wyjazdem nie zdążyłem... Tak czy siak choćby kilka minut ale powinna pracować.
Co ciekawe miernik pokazuje w tym czasie spadek napięcia na aku raptem do 13V
Na 230V chłodzi jak szalona. A i sama przetwornica jest chyba OK, bo suszarka żony, która bierze niby 1300W pracuje bez problemu.
Niestety przetwornica dotarła do mnie kilka godzin przed wyjazdem i nie zdążyłem zrobić jakichkolwiek testów. Teraz jestem w Albanii i klima tylko ze słupka :(

krimar - 2016-07-18, 19:05

Bo do Dometica 2200 powinieneś kupić kit od Dometica (np http://www.dometic.pl/product/waeco-dc-kit-2/ lub http://www.dometic.pl/product/waeco-dc-kit-4/ )
oldarcher - 2016-07-19, 12:02

Nieco nie na temat ale bardzo zaintrygował mnie ogranicznik prądu rozruchowego.
Czy ktoś to stosował?
Z tego co rozumiem takie urządzenie zastępuje miękki start w przetwornicy.

Roberto - 2016-07-19, 12:56

krimar napisał/a:
Bo do Dometica 2200 powinieneś kupić kit od Dometica (np http://www.dometic.pl/product/waeco-dc-kit-2/ lub http://www.dometic.pl/product/waeco-dc-kit-4/ )

Jak bym chciał wydać dodatkowe 4 tysie na kit-2 od Dometica to od razy bym to zrobił :bajer

Do tej pory Dometic górował nad Voltem tylko zaimplementowanym układem "miękkiego startu". Teraz to się zmieniło, bo w nowych Voltach też to jest, o czym na forum już :bylo
Czemu więc u mnie nie chodzi :?: Czyżby moja B2200 tyle brała przy rozruchu, że "miękki start" w Volcie nie daje rady :?:

koder - 2016-07-19, 12:58

Roberto napisał/a:
Czemu więc u mnie nie chodzi

A jakie masz napięcie po stronie AC w tym momencie?

michal_olk - 2016-07-19, 13:02

Nie wiemczy mówimy o tym samym. Generalnie ograniczenie mocy przy zbyt dużym obciążeniu zawsze spowoduje spadek napięcia - że tak powiem urządzenie wyśśe cały prąd a prąd i napięcie są od siebie zależne. Nazywa się to prawem Ohma.
Takie ograniczniki mocy sam używam z powodzeniem do obniżenia mocy grzałki w ekspresie ciśnieniowym ale silnik indukcyjny raczej na tym ci nie wystartuje.
Może niech się ktoś bardziej douczony odemnie wypowie ale tak mi się wydaje.

Roberto - 2016-07-19, 13:20

Zrobiłem szybki test.
Przy uruchomieniu klimatyzatora na samych wiatrakach z przetwornicy idzie 235V.
W momencie kiedy załączane jest chłodzenie napięcie spada do 72V. :(
Napięcie na aku spada w tym momencie z 13,8V na 13,7V
Wygląda to tak jakby przetwornica nie wyrabiała prądowo, ale przecież to Sinus 1500/3000W :!: a klima bierze 950W :!:

McGali - 2016-07-19, 13:34

Roberto napisał/a:
Zrobiłem szybki test.
Przy uruchomieniu klimatyzatora na samych wiatrakach z przetwornicy idzie 235V.
W momencie kiedy załączane jest chłodzenie napięcie spada do 72V. :(
Napięcie na aku spada w tym momencie z 13,8V na 13,7V
Wygląda to tak jakby przetwornica nie wyrabiała prądowo, ale przecież to Sinus 1500/3000W :!: a klima bierze 950W :!:

Mój Volt 1000/1500 uruchamia klimatyzator 1300W a Volt 1500/3000 odmawia współpracy z klimatyzatorem mniejszej mocy - dziwne to :shock:

koder - 2016-07-19, 13:58

Roberto napisał/a:
W momencie kiedy załączane jest chłodzenie napięcie spada do 72V

Więc schodzi za głęboko w miękki start. Pomysł konstruktorów jest taki, że oczekują przy podaniu sinusa 72V, że silnik kompresora powoli sobie ruszy. Prąd pewnie tam cały czas płynie jest wystarczający do przekonania przetwornicy, że ma wysokie obciążenie.

W tej sytuacji prawdopodobnie jedynym wyjściem będzie wymiana przetwornicy lub klimatyzatora.

krimar - 2016-07-19, 17:33

Roberto napisał/a:
[
Czemu więc u mnie nie chodzi :?: Czyżby moja B2200 tyle brała przy rozruchu, że "miękki start" w Volcie nie daje rady :?:

Bo Twój Dometic potrzebuje do rozruchu prądu 25,1 A przez 65 ms (co jest i tak bardzo dobrym wynikiem) - najwyraźniej przetwornica sobie z tym nie radzi.

Eksperymenty wykazywały, że taka klima chodziła, ale tylko z palucha, a nie z pilota, na nieco większej przetwornicy Volt 2000/4000 http://www.camperteam.pl/...p=583538#583538

Jaki rok produkcji ma ta klima?

Roberto - 2016-07-19, 21:12

krimar napisał/a:
Jaki rok produkcji ma ta klima?

Z tego co pamiętam to 2008

krimar - 2016-07-20, 00:42

Czyli on-off, być może bez softstartera
YAN - 2016-07-26, 10:08

Tak meczycie te przetwornice to się podepnę . Mam na autku takie cudo http://www.ceneo.pl/17944160#tab=spec rzadko wykorzystywane ale podczas ostatniej podróży zaczęła mi szwankować lodówka / absorpcyjna 130w/ chciałem ja podłączyć w czasie jazdy z przetwornicy i dupcia blada . Teraz robiłem różne pomiary związane z lodówka i zmierzyłem też przetwornice. Na pracującym silniku na wejściu 13,8 V na wyjściu 200V to to dla mnie złom !!!
McGali - 2016-07-26, 10:46

JJJB napisał/a:
Tak meczycie te przetwornice to się podepnę . Mam na autku takie cudo http://www.ceneo.pl/17944160#tab=spec rzadko wykorzystywane ale podczas ostatniej podróży zaczęła mi szwankować lodówka / absorpcyjna 130w/ chciałem ja podłączyć w czasie jazdy z przetwornicy i dupcia blada . Teraz robiłem różne pomiary związane z lodówka i zmierzyłem też przetwornice. Na pracującym silniku na wejściu 13,8 V na wyjściu 200V to to dla mnie złom !!!

Za producentem:

UWAGA!
Nie wolno podłączać do nich urządzeń wyposażonych w transformatory lub silniki indukcyjne takich jak: elektronarzędzia, sprzęt AGD, świetlówki ze statecznikami elektromagnetycznymi, zasilacze transformatorowe, pompy itp.
Do tego typu urządzeń przeznaczone są przetwornice IPS-SINUS, również dostępne w naszej ofercie.

Ale grzałki raczej powinny działać - chyba, że lodówka jest kompresorowa.

YAN - 2016-07-26, 21:56

Cytat:
Ale grzałki raczej powinny działać -,,,,,,,,,,,,,.

Na 200V nie działają,
Lodówka nie kompresorowa ,

Ignac - 2017-09-04, 19:16

Witajcie,
Troche odgrzewam temat ale obecnie walcze z tym problemem z przetwornica 1500/3000W
Sinus.
Podobnie jak kilku przedmowcow mam problem z uruchomieniem klimy freshjet 1700.
Przetwornica przy probie zalaczenia sprezarki zaczyna brzeczec i spada napiecie.
Ale zmierzone tak ok 150V.
Poza tym wszystko identycznie jak u Was. Udalo mi sie zmierzyc, (bede pisal we Watach) ze klima w trybie chlodzenia bierze 650W. Na rozruchu udalo mi sie zmierzyc ok 1600W.
Jak podlaczylem suszarke do wlosow 2100W zona bez problemu suszyla wlosy.
Grill elektryczny 1700W dzialal bez problemu.
Przetwornica poszla do serwisu i dzwoni do mnie facet ze serwisu i pyta w jakiej instalacji przetwornica pracuje. U mnie jest tak podlaczona, ze zasila tylko klimatyzator lub to co podlacze do niej bezposrednio, zasilana z dwoch aku razem 230ah. Mam tez solar, ktory poprzez regulator podpiety jest bezposrednio do akku. Czlowiek z serwisu mowi mi, ze ta przetwornica sie nie nadaje do pracy z ukladem solarnym poniewaz regulator z solaru laduje akumulatory impulsowo przez co tranzystory w przetwornicy wariuja. Pytam sie jaka przerwornice mam kupic.
Powiedzial, ze taka co ma filtr napiecia na wejsciu.
Kupilem taka. http://voltpolska.pl/pl/g...s-4000-12v.html
Dzis zamontowalem i przetwornica przy probie uruchomienia zpalila blad i sie wylaczyla.
No to biore sie za pomiary. I tak biore odkurzacz karcher se3001 pobor mocy 1550w na rozruchu 2500W. Przetwornica pisk, blad i nawet drgnie. Na drugi ogien suszarka. Na 1 stopniu 1100W przetwornica chodzi. Natomiast napiecie 210V. Wlaczam 2 stopien 2150W. Przetwornica chodzi, zadnego bledu. Natomiast napiecie 180v. Co dziwne mie zalacza sie w ogole wentylator w przerwornicy. Zalacza nie na 5s w momencie jak przetwornice uruchamiam.
Juz jestem tym zrezygnowany poniewaz walcze z tym juz od czerwca. Fakt natomiast jest taki, ze jak zalaczalem klime jak kamper stal pod wiata to nigdy przetwornica nie lapala bledu i to by potwierdzalo teze serwisanta. Natomiast przetwornica 2000/4000W niby dedykowana nie chce ruszyc. Nie mam pojecia co mam teraz z tym zrobic.
Uporaliscie sie moze ktos z tymi problemami? Czy przetwornica zwykly sinus 2000/4000 zamiast 1500/3000w zalatwila by sprawe? Sinus plus albo jest uszkodzona albo sie kompletnie tez nie nadaje.
Pomoze ktos?
Pozdrawiam

Bronek - 2017-09-04, 19:58

U mnie chodzi klima Dometic 2000 na Volt 1500 /3000. Oczywiście testowo, bo ani nie mam wystarczających solarów ani poj aku.

Spróbuj wystartować klimę jako wentylator. i potem przełącz na klimatyzację tak by sprężarka się nie włączała od razu
U mnie jest to możliwe jak wyłączę w takim trybie, to startuje wtedy z takiego w jakim została zatrzymana

Lub odpal z 230 z sieci i przełącz na 230 z przetwornicy.

Ignac - 2017-09-04, 20:14

No wiec u mnie chodzi jak nie ma slonca, jak w sloncu stalem to troche kombinowalem, ze wentylator na min i recznie wlaczalem na chlodzenie i na kilkanascie prob w koncu zalaczyla sie sprezarka. A kilkanascie razy to buczenie i 150v. Z sieci na aku to mam automatyczny przelacznik i nie moge recznie, poza tym jak mam siec to nie potrzebuje przetwornicy.
Glownie klime wlaczalem jak np szlismy gdzies na godzinke dwie a kamper stal na 40 stopniach w sloncu na parkingu.
Ten normalny sinus ciagnal bez problemu stale 1700W. Tyle tylko, ze serwisant mowil ze gryzie sie ze solarem.
Moze to idzie jakosc obejsc, albo cos zalozyc, i wtedy ten sinus dawalby rade. Pomierzyc, podlaczyc umiem ale az takiz specem nie jestem.

robba - 2017-09-04, 21:10

Ignac napisał/a:
.... Moze to idzie jakosc obejsc, albo cos zalozyc, i wtedy ten sinus dawalby rade. .....

nie chciałbym głupot Wam naopowiadać, ale naopowiadam, bo nie mam na czym potestować.
Inwestycja niewielka stosunkowo (dla mających już przetwornicę), a jak się to sprawdzi to
opiszecie na forum.
Jedyny problem jaki moze być jeśli chodzi o zakłócanie z solara to rzeczywiście impulsowa praca bez wygładzania. Tak naprawdę ładujemy aku, więc jemu nie przeszkadza ładowanie
impulsami, ale urządzeniom z tego zasilanym na pewno już tak... I to tym bardziej im większy prąd potrzebujemy.
Zgadywałbym że tak naprawdę wystarczy dobry filtr na kondensatorze (kondensatorach) ale kondensator musi być konkretny.
Podejrzewam że starczyłby taki do tub basowych o dość konkretnej pojemności.
Załączam pierwszy lepszy z allegro i nie wiem czy ta pojemność jest prawdziwa.
Niech wypowie się ktoś od audio:
http://allegro.pl/kondens...6149055794.html

Jeszcze ewentualnie przed kondensatorem mały element indukcyjny, który
nam wytnie szpilki impulsowe. Wykonami sami. Wyciągnąć ze spalonego zasilacza
toroidalny rdzeń ferrytowy i bezpośrednio na nim owinąć kablem, który idzie do kondensatora i przetwornicy, np 5 zwojów. Rdzeń też można kupić:
(pierwsza lepsza aukcja)
http://allegro.pl/rdzen-f...6786881676.html

Jeśli ktoś chce paść ofiarą eksperymentu to mogę wspomóc mentalnie i technicznie :)
Efektu niestety nie mogę zagwarantować, ale spodziewałbym się że to będzie działać.
Nie do końca jestem pewien automatyki kondensatora do Audio w samochodzie, zawsze można złożyć taki kondensator z pojedynczych, mniejszych kondensatorów, ale
kondensator audio ma (podobnie jak falownik) łagodne ładowanie wstępne kondensatora,
co przede wszystkim nam zabezpiecza przed kosmicznymi prądami i wydłuża życie kondensatora. No chyba że będzie on stale zasilany (dla aku jego upływ nie ma
żadnego znaczenia, więc można by).

Kto chętny? :)

joko - 2017-09-04, 21:11

Ignac, sytuacja jest wbrew pozorom bardzo prosta, a problem nie tkwi w przetwornicy tylko w sterowniku ładowania solarów i zapewne również pośrednio w samych solarach.
Chodzi o to że sterownik solarów przepuszcza Ci do akumulatora impulsowo pełne napięcie jakie w danym momencie dają solary (w krótkich impulsach poniżej 1ms) i może to być zależnie od paneli jakie masz nawet 19V i więcej (a nie dam gwarancji że nie masz paneli o jeszcze większym napięciu) Przetwornica ma zabezpieczenie na wejściu i wzrost nawet chwilowy napięcia na wejściu powyżej ustawionego progu (np. 16V) powoduje jej zablokowanie, wyłąaczenie , jak zwał tak zwał.
Takie impulsy napięcia może dawać prosty sterownik ładowania PWM, bo one zazwyczaj są proste do bólu i nie posiadają żadnej przetwornicy. Porządny sterownik MPPT nie powinien stwarzać takich problemów .
Jeżeli masz PWM to wywal od razu i kup porządny MPPT, a jak teraz masz MPPT to też wywal bo jest badziewny lub uszkodzony i też kup nowy porządny.
Przetwornicy nie ruszaj bo działa i nic jej nie dolega.
Pomiary zwykłym miernikiem napięcia na aku nic Ci nie dadzą bo i tak tych impulsów nie namierzysz , do tego potrzebujesz miernik z TRUE RMS.

Przy okazji niech to będzie info dla wszystkich, którzy planują w kamperze wspólny układ solarów i przetwornicy, że aby uniknąć podobnych problemów trzeba zastosować dobrej klasy i pewny sterownik MPPT.

joko - 2017-09-04, 21:29

Robba takie dwie uwagi do tego co napisałeś.
Po pierwsze filtrowanie kondensatorem nawet dużym nic nie da bo skoro sam akumulator będący jakby nie patrzeć potężnym kondensatorem tych impulsów nie tłumi do dodatkowy też nic nie da.
Po drugie założenie filterka z kondensatora i cewki uwali raczej bankowo stopień wejściowy przetwornicy (duża szansa że tam się wygeneruje napięcie wsteczne )

Nie ma co naprawdę kombinować i zakładać protezy na ten układ , skoro wystarczy zastosować porządny sterownik ładowania.

Jeszcze raz powtórzę o co chodzi :
W prostych sterownikach PWM, które nie mają w układzie własnej przetwornicy (która stabilizowała by napięcie na wyjściu sterownika), cyklicznie pojawiają się impulsy napięcia jakie aktualnie daje solar i to właśnie te impulsy blokują przetwornicę .
Sterownik MPPT nie stwarza takich problemów (chyba że jest walnięty) bo wynika to z jego konstrukcji i zasady działania .

Ignac - 2017-09-04, 21:42

Mam taki regulator
http://www.soltec.sklep.p...-15a-p-763.html
A solar 250w.
Co do mojej starej przetwornicy sinus 1500/3000 to nie moge powiedziec bo daje rade. Jak juz sie zalaczy to idzie. Dawala rade pod obciazeniem chyba z 40 minut 1700w. Facet w serwisie mowil mi ze po sprawdzeniu ma delikatnie zawyzone parametry co to potwierdza. Ale kazal mi kupic sinus plus. Ze wzgledu na to ze ma te filtry na wejsciu. I z koniecznosci kupilem 2000/4000 ale ona w ogole nie daje rady. Tak jak opisywalem.
Joko, jaki bys ten regulator polecil? Myslisz ze to zalatwi sprawe?

robba - 2017-09-04, 21:46

Hej Joko, nie do końca się z Tobą zgadzam, a poniżej moje argumenty.
Nie znaczy to że uważam że się nie mogę mylić... :)

joko napisał/a:

Po pierwsze filtrowanie kondensatorem nawet dużym nic nie da bo skoro sam akumulator będący jakby nie patrzeć potężnym kondensatorem

Tak, ale akumulator ma wielokrotnie większą rezystancję wewnętrzną i nie jest w stanie oddać tak dużej energii w tak krótkim czasie jak zrobi to kondensator. Właśnie tym się różnią porządne przetwornice, że na stopniu wejściowym mają już kondensator o
dużej pojemności. Wg mni taka łatka ma duże szanse powodzenia... jedyne czego się obawiam to automatyki takiego gotowca. Ale w układach audio spełnia to podobne
zadanie, więc powinno dać radę.
EDIT: znalazłem też taki kondensator bez automatyki, którego ładujemy żarówką.
tu nie powinno być problemu: http://allegro.pl/kondens...5865593809.html

joko napisał/a:
Po drugie założenie filterka z kondensatora i cewki uwali raczej bankowo stopień wejściowy przetwornicy (duża szansa że tam się wygeneruje napięcie wsteczne )

Nic się nie wygeneruje. to jest nawinięte jednocześnie dwoma przewodami (+ i -)
a w takim układzie działa to tak, że same znoszą się jakiekolwiek pojawiające sie
impulsy, prądy przemienne. Nie jest to cewka tylko filtr symetryczny. Jeśli coś się wygeneruje to się samo stłumi. A poza tym nawijamy tam mało zwojów i do tego
w sposób nieefektywny, bo kablem dwużyłowym wraz ze swoją izolacją.
Aż mnie kusi eksperyment... tylko chwilowo pozbyłem się oscyloskopu i nie
mogę sprawdzić przebiegów. Poza tym nie mam tak dużej przetwornicy,
a dla potrzeb eksperymentu nie kupię... chyba że wezmę UPSa... :)

joko napisał/a:
W prostych sterownikach PWM, które nie mają w układzie własnej przetwornicy (która stabilizowała by napięcie na wyjściu sterownika), cyklicznie pojawiają się impulsy napięcia jakie aktualnie daje solar i to właśnie te impulsy blokują przetwornicę .
Sterownik MPPT nie stwarza takich problemów (chyba że jest walnięty) bo wynika to z jego konstrukcji i zasady działania .

Sterownik MPPT też dziala na impulsach, ale są one tłumione za pomocą właśnie
filtru L-C. W przypadku PWM taki filtr już nie działa tak efektywnie ze względu na
nieustanne zmiany parametrów przebiegu i brak możliwości obliczenia.
Ale zakładając układ "L"C który opisałem nie od strony aku a od strony przetwornicy będziemy mieli dużą poprawę.
Przy okazji nam wyłagodzi spadki napięcia spowodowane rezystancjami przeowodów

Mandus - 2017-09-04, 21:56

Ja mam przetwornicę sinus z Volta 1500/3000, w układzie jest oczywiście solar ze zwykłym fabrycznym regulatorem (ale nie wiem jakiego jest typu) i wszelkie urządzenia na przetwornicy chodzą w pełnym słońcu włącznie z piekarnikiem elektrycznym. Może mam MPPT - po prostu nie wiem, ale nie obstawiałbym, że to jakaś górna półka. Klima Dometic 2200, ja nie sprawdzałem, ale u kolegi też w Roller Teamie chodziła - z tym, że jest jedna uwaga: mianowicie ta mniejsza klima 1700 niby potrzebuje mniej wacików do pracy, ale właśnie znacznie lepiej startuje ten model Dometic 2200 - bo ma tzw. soft-start - i to chyba właśnie dzięki temu działa...

I pewnie koledze Ignac tym nie pomogę, ale ja w ogóle odpuściłem temat klimy z przetwornicy - po prostu za duże obciążenie układu - chwilę pochodzi i du..pa blada. Jedynie, to byłby sens w czasie jazdy - no bo alternator będzie dobijał akumulator, ale też odpuściłem, mimo, że z tyłu jest wyraźnie gorzej w gorące dni - ale prosty wiatrak na USB montuję za kabiną, który miesza powietrze i trochę zimnego z kabiny wrzuca dalej i jest OK.

Do wszelkich wyliczeń prądu należy jeszcze dodać spore zużycie prądu... samej przetwornicy (szczególnie właśnie dużej przetwornicy), jej chłodzenia itp. - więc najlepiej unikać wszelkich dużych obciążeń prądu przez przetwornicę na dłuższy czas - no ale każdy robi po swojemu :spoko

Jeszcze jedna mała rada na postoje w gorące dni w pełnym słońcu - z kolegą okleiliśmy okna dachowe specjalną folią, z gatunku profesjonalnych co się szyby w biurowcach okleja - odbijającą 99% promieni słonecznych i 80% UV (lub odwrotnie, nie pamiętam) i wyraźnie mniej się kamper nagrzewa - choć pewnie nie jest to to samo co działająca klima... rzecz jasna.

Ignac - 2017-09-04, 22:06

Mandus. Wlasnie dlatego kupilem ta klime mniejsza bo zuzywa tylko 650w.
Caly tez zestaw jak juz odpali to chodzi bez problemu 4 godz. No i podczas jazdy tez daje rade.
Alternator samochodowy mam w Transicie 2200W wiec to wszystko ladnie smiga. Tzn jak juz odpali. Nie wiem tylko co jest z ta przetwornica sinus plus 2000/4000 tak jak pisalem wczesniej 1100W i napiecie 210v, 2200w i 180v. Niby wieksza od tej starej a w ogole nie startuje. Nawet odkurzacza nie uruchamia.
Ogolnie wolalbym na tej mniejszej pracowac, bo jest mniejsza i ma mniejsze straty. Tylko zeby chciala wystartowac z tym regulatorem. A z tego co widze to ten regulator nie jest jakims chinskim badziewiem...
Nie wiem w ktora strone isc z tym wszystkim.

toscaner - 2017-09-04, 22:50

Ehh, gdybym miał oscyloskop, kupiłbym jeszcze ten kondensator, bo i tak mam trochę audio, no i ten pierścień. No ale oscyloskopu niet, a inaczej to nic nie wyłąpię, bo mam przetwornicę, tyle, że ma 4 sekcje a nie 2 jak Volt i chronologicznie pracowała rok razem z regulatorem 30A, który miał MPPT napis, ale nic nie przetwarzał gdy dałem panele w szereg, czyli PWM z namalowanym MPPT, następnie z Tracer 20A przez ok 20 miesięcy, ten padł, wstawiłem znów PWM 30A, najtańszy jaki znalazłem na Ebay i tak od marca do 2 tyg temu czyli ok. 6 miesięcy. Zero problemów. Tracer 40A padł po 2 tyg. wsadziłem znów ten PWM i czekam na nowego Tracera.
Nie zauważyłem absolutnie żadnej różnicy w pracy instalacji u mnie w kamperze. Ani w audio, ani w pracy jakiegokolwiek urządzenia, w tym kilka przetwornic StepUp i StepDown. Jedyna różnica taka, że rzadziej ostatnio obciążam przetwornicę dużymi mocami, bo wymieniłem wszystkie narzędzia z 230V na baterie LiIon. Jedyny duży odbiornik to suszarka do włosów 1200W, ale rzadko używana. Ze spawarką nie zaryzykuję, bo w IT potrafiła wywalić główny bezpiecznik. Ale tam przydziały 3,3kW.

Niestety nie mam oscyloskopu. Radziecki dawno temu komuś pożyczyłem i nie oddał. Teraz ostrzę sobie zęby na jakiś mały elektroniczny, albo w akcie desperacji zrobię kiedyś na karcie dźwiękowej do komputera, ale to akurat każdy wie, że to proteza a nie oscyloskop :-/

joko - 2017-09-04, 23:42

Robba, doktoratu z tego robił nie będę, ale jedno wiem na pewno , że kondensator nie pomoże (sprawdzone), a bez dokładnego schematu obu urządzeń nie próbował bym nic między nie wkładać.
Różnica między PWM a MPPT nie polega tylko na tym filterku. Bardziej istotne jest to, że w PWM impuls osiąga wartość napięcia na jego wejściu, czyli takie jakie daje solar (również sprawdzone i zmierzone), a w sprawnym MPPT mieści się w zakresie napięć ładowania aku i jest dodatkowo filtrowane.
Poza wszystkim zakładanie dużych kondensatorów , nawijanie cewek i temu podobne historie mało mają wspólnego z tzw. kulturą techniczną :spoko

Ignac, dla uściślenia , bo powiem szczerze już się trochę pogubiłem w Twoim opisie.
Rozumiem, że ta mniejsza przetwornica działa Ci bez problemu ze wszystkimi odbiornikami , które chcesz do niech podłączać, a problem powstaje tylko wtedy kiedy solary zaczynają działać ?

Natomiast ta większa nie działa z niczym bez względu na stan solarów ?
A zrobiłeś w ogóle próbę z fizycznie odpiętym regulatorem ładowania solarów ? (bo nie mogę się tego doczytać w Twoich opisach).

Generalnie próby uruchomienia tego typu urządzeń jak przetwornica, to na logikę trzeba zacząć od najprostszego układu , czyli w tym przypadku akumulator (odpięty od wszystkiego innego - regulatora i całej instalacji kampera), przetwornica i odbiornik. Jeżeli działa w takim układzie to dopinamy kolejno inne urządzenia i wyjdzie co bruździ.

Jeżeli nie działa w najprostszym układzie akumulator-przetwornica-odbiornik to w grę wchodzą zasadniczo tylko dwa przypadki , czyli przetwornica albo uszkodzona, albo ma takie parametry , które nie pozwalają na uruchomienie interesującego nas odbiornika (ten typ albo ten konkretny egzemplarz tak ma)
Jeżeli w takim prostym układzie działa a nie działa po podłączeniu regulatora solarów, to jest to przypadek który opisałem i na to radę podałem .

Warto wziąć pod uwagę również to , że problemów może być kilka a nie jeden.
Jeżeli podłączysz taką nie działającą poprawnie przetwornicę dodatkowo do regulatora, który będzie ją blokował , to oba składniki będą felerne i wymiana jednego z nich i tak nic nie da.

Jeżeli dobrze zrozumiałem Twój opis to obstawiam, że:

- Mniejsza przetwornica jest ok i bez problemów sprawdziła by Ci się w Twoim zastosowaniu, ale regulator ładowania ją blokuje (powód opisałem)
- Większa przetwornica jest uszkodzona lub nie trzyma parametrów

Robert, ja dokładnie pomierzyłem temat oscyloskopem , bo miałem podobny problem jak zainstalowałem 650W solarów (jedyny regulator , jaki wtedy miałem , który mógł mi to obsłużyć był PWM) i wyszło mi dokładnie to co napisałem.
Wcześniej do mniejszej mocy solarów mialem MPPT i ekspres oraz klima działała bez problemów , po dołożeniu solarów i wymianie na PWM , skończyło się babci sranko :-P
Kupiłem mocniejszy regulator MPPT i wszystko wróciło do normy .
Uważam, że PWM może doprowadzić do uszkodzenia przetwornicy, zwłaszcza jeżeli stosujemy solary dające wyższe napięcia lub łączymy panele szeregowo.
Dla regulatorów PWM do instalacji 12V powinny być solary dające w pełnym słońcu max 17-19V. Jeżeli wyższe napięcie podłączymy do MPPT (np. dwa solary w szeregu) to na wyjściu i tak będzie w bezpiecznym zakresie. Jeżeli to samo wyższe napiecie podłączymy do PWM to pojawi się ono w formie krótkich impulsów (ok <=1ms) na wejściu przetwornicy , a tego może ona nie wytrzymać . Zależnie od tego który element w obwodzie przetwornicy walnie , to albo przetwornica padnie na amen, albo zacznie zachowywać się w dziwny sposób ........ a wtedy możemy sobie szukać i szukać :spoko

toscaner - 2017-09-04, 23:56

Czyli wszystko jasne i pomierzone.
A ja się przyznam, że nie chciało mi się po odesłaniu Tracera 20A i wymianie na PWM włazić na dach i przepinać solarów z szeregu, a, że się przeciągało to wręcz zapomniałem. I te ok. 6 miesięcy czyli szkockie lato w tym, jechało PWM z panelami w szeregu :oops:
Kapnąłem się dopiero gdy wstawiłem Tracera 40A, że nie muszę dawać w szereg, bo są. :gwm
Teraz po awarii 40tki znów mam PWM, ale nie odważyłem się zostawić 78V na wejściu. Jako, że mam przy 4 panelach ograniczoną ilość konektorów, to znów poszły parami w szeregi i równolegle. Ale ta moja przetwornica to grubszy kloc i wszystkiego ma więcej. Przyznam, że nie brałem tego pod uwagę. Ale za 2 dni będzie już znów Tracerek 40A.

Rozważam natomiast czy nie dorzucić jeszcze jednego panela. Miałbym 720W podłączone do Tracera 40A, który wg specyfikacji obsługuje do 520W. Różnica taka, że ja nie przebywam latem na południu, więc one nigdy nie poczują pełnej mocy, a jednak w pochmurne dni czy zimą na południu dadzą zawsze więcej. Ewentualnie dołożę jakiś układzik kontrolny do odłączania jednego panelu z szeregu, gdyby warunki były zbyt dobre lub dwóch gdy za bardzo dobre.
W opcji troszkę więcej niż w specyfikacji i tak nie osiągają ani max napięcia czy prądu. Max napięcie jakie widziałem na podłączonych panelach to 75V, a prąd max do aku to 18A. Stąd pomysł aby dorzucić jeszcze jeden, tym bardziej, że słońce każdego dnia niżej i niżej. Teoretycznie doda mi to +25% do tego co mam. Czyli napięcie max pod 94V, prąd pewnie 22A. Nadal połowa.
Pytanie tylko, czy ten punkt mocy nie wynika z tego zapasu prądu i napięcia. Gdy dam mu ponad 700W to latem się by mogło coś wysrać. Stąd pomysł z wypinaniem 1-2 paneli na lato.

robba - 2017-09-05, 00:05

joko napisał/a:
...Różnica między PWM a MPPT nie polega tylko na tym filterku.

oczywiście że nie. jak pisałem. Po prostu działa jak zasilacz impulsowy lub przetwornica DC-DC...
PWM jak sama nazwa wskazuje to modulacja szerokości impulsu czyli substytut powyższego

joko napisał/a:

Poza wszystkim zakładanie dużych kondensatorów , nawijanie cewek i temu podobne historie mało mają wspólnego z tzw. kulturą techniczną :spoko

OK. jak uważasz.
A wiesz dlaczego producenci pakują cewki i duże kondensatory do tego typu urządzeń?
bo są właśnie technicznie niekulturalni! :diabelski_usmiech

Widziałeś zasilacz impulsowy lub MPPT bez cewki/ek i kondensatorów?! Ja nie.
a już stabilizator impulsowy z przetwarzaniem napięcia DC-DC wogóle bez tego nie istnieje.

PS. a i tak uważam że jedynym słusznym rozwiązaniem jest to co Ty zastosowałeś, czyli sprężarkę na odpowiednie napięcie

joko - 2017-09-05, 01:28

Robba, z tego co widzę to troszkę rozmawiamy o tym samym w inny sposób , a troszkę się wzajemnie nie rozumiemy.
Jedno sprostowanie z mojej strony, bo widzę że to jest chyba głównym powodem nie zrozumienia i trochę pewnie wprowadza zamęt u innych.
Przyjąłem podział PWM/ MPPT (PWM jako ten zły a MPPT jako ten dobry) celowo upraszczając sprawę , aby była czytelna dla osób mniej wtajemniczonych w samo ich działanie.
Obaj wiemy , że bardziej chodzi tutaj o sposób kształtowania napięcia wyjściowego regulatora niż o sam jego typ ..... ale przyjąłem założenie że PWM z racji tego że jest generalnie prostszym i tańszym rozwiązaniem w większości przypadków tę część układu ma raczej ubogą , a MPPT wręcz przeciwnie . Nie oznacza to że nie występują PWM'y , które opisanych przeze mnie wczesniej wad nie posiadają, ani że wszystkie MPPT są jednakowo dobre w tej kwestii.
Jako modelowy przykład "ubogiego" PWM'a , który zupełnie nie nadaje się do pracy w obwodzie z przetwornicą przyjmuję taki w którym prosty procek na podstawie pomiaru napięcia na wejściu steruje tranzystorem łączącym wejście z wyjściem . W takim układzie to co na wejściu , pojawia się na wyjściu na taki czas i w takich odstępach (poziom wypełnienia sygnału PWM) aby uzyskać odpowiednią uśredniona wartość napięcia . W zastosowaniach do jakich sterownik został stworzony (czyli ładowanie akumulatorów) zasadniczo jest to wystarczające , ale jak widać przy przetwornicach rodzi to problemy, bo w pierwszym momencie po załączeniu tranzystora w danym cyklu pojawia się na wyjściu napięcie zbliżone do napięcia otwartego obwodu solara i stopniowo spada (zależnie od obciążenia).
Regulatory MPPT zasadniczo działają podobnie (sam algorytm sterowania sygnałem wyjściowym jest jedynie bardziej złożony), ale zazwyczaj są bardziej rozbudowane i posiadają układ stabilizacji i wygładzania napięcia wyjściowego ....... i to jest ta różnica.

Tak więc może bardziej trafnym byłby podział na regulatory w których napięcie wyjściowe jest prawidłowo stabilizowane i nie wykracza ani na moment ponad poziom zabezpieczenia napięcia wejściowego w przetwornicy ...... oraz na takie w których producent olał tę kwestię na tyle że rodzi to problemy we współpracy z przetwornicą.

Myślę że to załatwia kwestię różnic między naszymi wypowiedziami.

Co do filtra , kondensatorów, cewek i tych spraw to sprawa oczywista i też nie widzę tutaj rozbieżności. Naprawdę wiem jak działa zasilacz impulsowy i przetwornica (sam kilka takich konstrukcji w swoim życiu popełniłem ), a moje uwagi dotyczyły jedynie ich zastosowania na zewnątrz urządzeń a nie w ogóle jako takich.
Po prostu jest to dla mnie taka rzeźba , półśrodek , którego wpływu na te urządzenia, których konkretnej budowy do końca nie znamy, nie jesteśmy do końca w stanie przewidzieć.

Rozmawiamy o akumulatorze w którzy zgromadzono zazwyczaj sporo energii, o jego połaczeniu do przetwornicy o sporej mocy, która pobiera z akumulatora naprawdę konkretny prąd i na wyjściu której mamy wysokie napięcie. Jeżeli dodać do tego , że wszystko to jest zamontowane w przypadkowy sposób w budce z drewna i laminatu, to każda dodatkowa rzeźba może stanowić kolejny słaby punkt ....

W przypadku moich problemów z PWM i przetwornicą taki zewnętrzy sposób się po prostu nie sprawdził (stabilizację i filtrację rozważyłem jako pierwszą) i po dokładniejszej analizie i pomiarach wyszło mi że jest to zwyczajnie mało realne , a przynajmniej nie jest takie oczywiste. Skoro wymiana sterownika załatwiła problem, to zwyczajnie straciło to sens.

Robert ten pomysł z dołożeniem paneli sens ma, tylko zastanawiam się znowu po swojemu, czy aby wymiana sterownika na mocniejszy nie była by prostsza i finalnie zbliżona kosztowo do robienia układu do odpinania tych nadplanowych paneli (ten co masz "ożenić" dołożyć i kupić mocniejszy)

Rozumiem, że najważniejsze w takich pracach jest sam proces tworzenia , własny pomysł , to że finalnie się udało........ bo też tak mam :ok ......... ale innym to się zawsze po rozsądku tłumaczy :spoko

Ignac - 2017-09-05, 08:16

Joko. Jest dokładnie tak:
Mała przetwornica działa ok w cieniu. W słońcu udaje się ją odpalić za którymś razem.
Musze zrobić wentylator z klimy na min i wtedy czasami sprężarka zaskoczy. Jak nie zaskoczy to jest 150V na wyjściu i buczenie. Wczoraj przysłali mi przetwornicę Sinus plus 2000/4000 czyli większą, która ma wbudowany filtr na wejściu i jest dedykowana do układu ze solarem.
Ona nie tachnęła ani klimy ani odkurzacza. odkurzacz nominalnie 1400W na rozruchu zmierzyłem 2500W. Klima nominalnie 650W, na rozruchu 1500W. Podłączyłem suszarkę do włosów. Dwa stopnie mocy. I 1150W, II 2200W. Mniejsza chodzi aż gwiżdże a wieksza na I stopniu spada napięcie do 210V na II do 180V.
Jak widzisz MPPT nie mam jakiegoś badziewia.

toscaner - 2017-09-05, 08:26

Hmm, to by była najlepsza opcja, ale Tracer nie ma w ofercie nic mocniejszego niż 40A. Szukałem wśród innych firm i znalazłem taki 60A. Różnica taka, że 60A to nie jest cena już nawet 50% więcej od tracera 40A, a kilka razy więcej.
Wydać 2-3x więcej dla jednego panela na okres zimowy, no nie kalkuluje się troszkę :(
Rozważałem, nie powiem, bo padniętą 40tkę zwróciłem i kupiłem kolejną 40tkę jeszcze raz. Tak było szybciej, niż reklamować i czekać tygodniami. Zresztą sprzedawca nie odpisał przez 4 dni, to kliknąłem zwrot i mam w...
Zanim kupiłem tą drugą, to właśnie ostrzyłem sobie zęby na więcej amperków.

Dodatkowy plus z przepinaniem paneli byłby taki, że 5-ty umieszczę na skosie, ponad przednią szybą, więc ten już będzie jakby "podnoszony". Latem jego wykluczę, albo np. któryś z dachu, w zależności od warunków. Lub nawet dwa. W sumie to prosta sprawa, bo robię pomiar na Arduino i jeśli jest określone za duże napięcie, to Arduino załącza przekaźnik wykluczając jeden lub dwa panele. Na pewno taniej niż wydać takie dodatkowe kilkaset £ :-/

Mandus - 2017-09-05, 08:37

joko napisał/a:

Uważam, że PWM może doprowadzić do uszkodzenia przetwornicy, zwłaszcza jeżeli stosujemy solary dające wyższe napięcia lub łączymy panele szeregowo.
Dla regulatorów PWM do instalacji 12V powinny być solary dające w pełnym słońcu max 17-19V. Jeżeli wyższe napięcie podłączymy do MPPT (np. dwa solary w szeregu) to na wyjściu i tak będzie w bezpiecznym zakresie. Jeżeli to samo wyższe napiecie podłączymy do PWM to pojawi się ono w formie krótkich impulsów (ok <=1ms) na wejściu przetwornicy , a tego może ona nie wytrzymać . Zależnie od tego który element w obwodzie przetwornicy walnie , to albo przetwornica padnie na amen, albo zacznie zachowywać się w dziwny sposób ........ a wtedy możemy sobie szukać i szukać :spoko

Czyli u mnie to jakoś działa (tzn. nie ma problemu z przetwornicą pomimo, że mam prawdopodobnie przeciętny regulator), bo mam fabryczny solar na dachu raptem 120W - może tak być?

toscaner - 2017-09-05, 08:54

Ja jeszcze dodam, że zastanawia mnie ten Volt. Czy to nie efekt tego, że odchudzili te przetwornice i napchali najtańszej chińszczyzny do środka i teraz są problemy z ...regulatorami.
Ta moja też chińska w sumie, ale waży nie 3kg tylko 6kg, jak wspomniałem wcześniej, na 3 lata pracy w kamperze rok przepracowała współpracując z jakąś podróbą mppt, który nie był mppt i żadnego problemu. Następnie pół roku z takim niebieskim PWM za 11£ 30A. W Polsce widziałem za 40zł. No tańszego gówna nie widziałem. Też żadnego problemu.
No a kto jak kto, ja używam tych gratów codziennie. Lodówka pracuje nieprzerwanie od 37 miesięcy. Włączyła przetwornicę pewnie jak szacuję z 20-40 tys. razy i w słońcu i deszczu. Wiem, mniejsza moc, ale te do 100A w momencie startu. Do tego niezliczona ilość razy używania wszystkich urządzeń jak w domu z elektryczną maszynką do mięsa włącznie, oraz wcześniej elektronarzędzia jak kątówki, piły, odkurzacz Zelmera 1400W, później inny mniejszy 600W itd.

Co z tym Voltem nie tak? Może warto się jego pozbyć, kupić coś innego i zapomnieć o problemach.
Ja Volta pozbyłem się po miesiącu.

Darek Szczecin - 2017-09-05, 09:11

Mi Volt 2000/4000 nagrzał się do miliarda stopni i dymił lekko, może nawet by się zapalił. Wyrzuciłem smroda. Coś się potopiło w środku.
McGali - 2017-09-05, 11:25

Mi Volt 2000/4000 nagrzał się do miliarda stopni i dymił lekko, może nawet by się zapalił. Wyrzuciłem smroda. Coś się potopiło w środku.

Może Volt 2k/4k jest jakiś wadliwy :shock: Jak kiedyś pisałem mam Sinusa 1k/1,5k i jest cały czas włączony od chwili wyjazdu do powrotu. Akumulator ładowany jest z solara przez jakiś badziewny regulator za 60zł lub zdarza się też, że jednocześnie prostownikiem wbudowanym fabrycznie (transformatorowym) z chwilą podłączenia do 230V. Przetwornica startuje wszystko co ma moc <1500W (suszarki, klimatyzator, odkurzacz, przecinarka kątowa itp). Na Volta (mojego) złego słowa nie powiem :wyszczerzony:

Simbus - 2017-09-05, 11:55

McGali napisał/a:

Może Volt 2k/4k jest jakiś wadliwy :shock: Jak kiedyś pisałem mam Sinusa 1k/1,5k i jest cały czas włączony od chwili wyjazdu do powrotu. Akumulator ładowany jest z solara przez jakiś badziewny regulator za 60zł lub zdarza się też, że jednocześnie prostownikiem wbudowanym fabrycznie (transformatorowym) z chwilą podłączenia do 230V. Przetwornica startuje wszystko co ma moc <1500W (suszarki, klimatyzator, odkurzacz, przecinarka kątowa itp). Na Volta (mojego) złego słowa nie powiem :wyszczerzony:

Mój 1k/1,5k również bez problemu już 4 lata. Działa bez zarzutu.

krzlac - 2017-09-05, 12:19

A jak już te wszystkie problemy zostaną pokonane i klima wreszcie ruszy - to ile na tych bateryjkach pochodzi?
Mandus - 2017-09-05, 12:45

McGali napisał/a:

No właśnie to pisałem wcześniej - i u mnie Volt 1500/3000W chodzi bez zarzutu przy przeciętnym regulatorze. U kolegi non-stop ten sam model - jest OK.

Zacząłbym od wymiany przetwornicy - Ignac - weź taką Dometic i sprawdź czy wszystko chodzi. Wiem, że droga, najwyżej oddasz, albo zamów kilka modeli różnych i tyle. Zostawisz sobie tą najwłaściwszą - tylko upewnij się, że instalacja jest OK, bo możesz mieć problemy ze zwrotem :diabelski_usmiech

toscaner - 2017-09-05, 13:49

krzlac napisał/a:
A jak już te wszystkie problemy zostaną pokonane i klima wreszcie ruszy - to ile na tych bateryjkach pochodzi?

Wszystko zależy od ilość Ah i ilości W na dachu. Logiczne, że trzeba to przemyśleć.
Darek kupił klimę, która pobiera 34A. Robił testy z poborem prądu i szybkością ochładzania kamperka. Dla mnie idealna. A ja mam np. 400Ah, + prawie 600W na dachu. Planuję dorzucić do 720W. W sumie w słońcu nie będzie potrzeby nawet dużych bateryjek. 720W to pewniak że da ok. 35-40A a może i ciut więcej. Starczy na klimę w czasie jej pracy i inne odbiorniki. A jak budka się ochłodzi i klima się wyłączy, to pełna moc w baterie. Nawet w cyklu 50/50, to i tak nadmiar prądu.
Problem tylko z dużymi klimami, bo taka 650W to już ok. 2x większy pobór, a 2x więcej paneli nie zmieszci, no i wtedy zaczyna się rozładowywanie aku.
Ale ja takiej nie planuję. Ta, którą kupił Darek mi w zupełności wystarczy. :mrgreen:
Tak projektując zestaw ma to sens wg mnie.

Mandus - 2017-09-05, 14:25

Rozmawiałem dziś z kolegą, o którym pisałem, że mu chodzi klima Dometic 2200. Otóż nie do końca tak jest - owszem, wszystko działa, klima rusza, ale:
- na wolnych obrotach alternator nie jest w stanie nadążyć z ładowaniem
- bezpiecznik pod fotelem tak się grzeje, że po półgodziny był mega gorący a później go wywala
- przetwornica po jakimś czasie i tak się wyłącza (nagrzewa się czy cuś)

Trzeba przyznać, że działa, ale też trzeba stwierdzić, że to jest bez sensu przy większej klimie. Szkoda alternatora, pasków klinowych i akumulatorów. Mnie pomyliło się trochę, bo w innym aucie miał kiedyś Dometica 1100 i tam to lepiej chodziło - nie wyłączało się itp. ale i tak stwierdził, że jak chcesz mieć komfort z klimą na dziko, to kup agregat Hondy eu20i i tyle w temacie.

Śmię twierdzić, że po przełamaniu problemów ten Dometic 1700 też koledze Ignacowi będzie chodził, ale to trochę będzie na siłę. W sumie jakby to było do przeskoczenia w opłacalny prądowo i bilansowo sposób, to dawno byłyby klimy do kamperów na 12V

marcinPK - 2017-09-05, 14:31

Zapraszam do mnie z tym problemem, wszytko uruchomimy i będzie śmigać... kontakt na priv.
Ignac - 2017-09-05, 16:08

Tak, jak juz pisałem dwa akku razem 230Ah plus solar 250W, na przetwornicy pracujący Freshjet 1700 650W. całość w dzień chodzi spokojnie 4 godziny. I to juz wystarczy, żeby np w trakcie zakupów po drodze nie wchodzić do piekarnika-kampera.
To nie z obliczen tylko z praktyki. Po to kupiłem właśnie ten model poniewaz bierze tylko 650W. Na poludniu Włoch na kampingach jest tylko zabezpieczenie 3A. Wtedy lodówkę przełączam na gaz i klima chodzi z sieci i oświetlenie. Jak chce sobie zrobić grill to podłączam przedłużacz do przetwornicy i jazda :) Od razu zaznaczę, że nie rzadko bywało ponad 40st w dzień a klime właczamy głównie na noc, żeby sie jakoś wyspać.
Dometic przetwornica to koszt ponad 3k zł. raczej nie w moim budzecie.

Bronek - 2017-09-05, 16:19

Mój podławkowy Dometic 2000 też niby 650wat ale na nieświeżym ak6mulatorze 134 Ah w średnim słońcu ( 200wat panele mppt) 30 minut i..... szkoda akumulatora. Przetwornica piszczała.
Teraz mam nówkę akumulator , to z ciekawości sprawdzę o ile będzie słońce :-/

Radziłbym dwie rzeczy.

Pierwsze. Dać zabezpieczenie, by nie spadało napięcie do wartości krytycznej akumulatora.

Po drugie nie zostawiać pracującej przetwornicy bez systemu automatycznego gaszenia pażaru. Nie ufam tym patentom.

Chyba te Volty nietrzymają jakości. Mój jest póki co, OK. Może wrażliwe na drgania.

Darek Szczecin - 2017-09-05, 18:02

Bronek napisał/a:
Mój podławkowy Dometic 2000 też niby 650wat ale na nieświeżym ak6mulatorze 134 Ah w średnim słońcu ( 200wat panele mppt) 30 minut i..... szkoda akumulatora. Przetwornica piszczała.
Teraz mam nówkę akumulator , to z ciekawości sprawdzę o ile będzie słońce :-/

Radziłbym dwie rzeczy.

Pierwsze. Dać zabezpieczenie, by nie spadało napięcie do wartości krytycznej akumulatora.

Po drugie nie zostawiać pracującej przetwornicy bez systemu automatycznego gaszenia pażaru. Nie ufam tym patentom.

Chyba te Volty nietrzymają jakości. Mój jest póki co, OK. Może wrażliwe na drgania.

Ja swojego Volta chyba sam ubiłem bo miałem go powieszonego na bocznej ściance, może on leżeć musi tylko. Pewnie jakiś kabelek się urypał zwarł i zakopciło. Teraz już bardzo ostrożnie podchodzę do przetwornic, nie zostawiam bez dozoru, jednak tam straszne prądy są, trochę się ich boję chociaż ich nie widać :szeroki_usmiech

Flag - 2017-09-05, 18:04

zdecydowanie lepiej zrobic drugą strefe do klimy samochodowej, zero problemu z elektryką :)
Bronek - 2017-09-05, 18:12

A ja mam i pionowo w osi krótkiej i zabudowaną i generalnie używam tylko pod nadzorem. Chyba "hebel" założę ale to znowu dodatkowy element na drodze 12v. Gaśnica halonowa jest akurat obok :lol:

Droga Joko zmiany kompresora na 12v jest chyba lepsza.

Póki co nie korzystam z kampera tak by mieć parcie..... zresztą inne zmiany mnie kręcą (ściana) :mrgreen:

Ignac - 2017-09-05, 19:32

Nie wiem co jest z tymi Voltami ale teoretycznie mocniejsza i lepsza przetwornica sinus plus 2000/4000 po przylozeniu 1150W spada napięcie do 210V a przy troszkę ponad 2000W 180V.
Rozmowa feceta ze serwisu skupila sie na tym, że ponad 2000W to ona nie bedzie działać. Ja mu na to, że działa tylko napiecie jest za niskie. On, że nie może działać i tak w kółko. no to ja mu mówię, dlaczego w takim razie przy 1150W spada do 210V no to on nie wie. I tak w kółko. Wezmę chyba inna sinus plus bo moze ta faktycznie jest uwalona albo spróbuje ze zwykłą sinus 2000/4000 może ruszy.Dowiedziałem się w międzyczasie, że freshjet 1700 potrafi lyknac na rozruchu do 4kw i wiecej a w sinus plus czas zwłoki (zabezpieczenie) wynosi
35ms a w zwykłym sinus do 20s. teraz mam juz tak namieszane, że po prostu metodą eliminacji będę wykluczał po kolei przetwornice.

Darek Szczecin - 2017-09-05, 20:03

Ignac napisał/a:
Nie wiem co jest z tymi Voltami ale teoretycznie mocniejsza i lepsza przetwornica sinus plus 2000/4000 po przylozeniu 1150W spada napięcie do 210V a przy troszkę ponad 2000W 180V.
Rozmowa feceta ze serwisu skupila sie na tym, że ponad 2000W to ona nie bedzie działać. Ja mu na to, że działa tylko napiecie jest za niskie. On, że nie może działać i tak w kółko. no to ja mu mówię, dlaczego w takim razie przy 1150W spada do 210V no to on nie wie. I tak w kółko. Wezmę chyba inna sinus plus bo moze ta faktycznie jest uwalona albo spróbuje ze zwykłą sinus 2000/4000 może ruszy.Dowiedziałem się w międzyczasie, że freshjet 1700 potrafi lyknac na rozruchu do 4kw i wiecej a w sinus plus czas zwłoki (zabezpieczenie) wynosi
35ms a w zwykłym sinus do 20s. teraz mam juz tak namieszane, że po prostu metodą eliminacji będę wykluczał po kolei przetwornice.
Z tym sinusem 2000/4000 jest jakaś dziwna sprawa. Ta która w dymie dokonała żywota motała się z odkurzaczem 1500W, wywalała się na ekspresie 1800W. Kable zmieniałem, końcówki zmieniałem. Były chwile że wszystko było ok, a momentami szlag mnie trafiał. Po wywaleniu tej co kopciła zamontowałem identyczną bo dwie miałem (kupiona do innego projektu). Niestety tak samo się zachowuje czyli to nie jest przypadek (jeszcze nie dymi). Mam jeszcze PowerSinus 3000 kupiona na ciężkie czasy :-P , tylko to kloc straszny i musiał bym trochę przedział prądowy przebudować. Wydaje mi się że Sinus 2000/4000 stworzono na siłę, bo większe cyferki lepiej się sprzedają, ale coś nie pykło w procesie stwórczym
robba - 2017-09-05, 20:44

Z góry przepraszam że męczę kota (w worku)... :)

joko napisał/a:
W przypadku moich problemów z PWM i przetwornicą taki zewnętrzy sposób się po prostu nie sprawdził (stabilizację i filtrację rozważyłem jako pierwszą) i po dokładniejszej analizie i pomiarach wyszło mi że jest to zwyczajnie mało realne , a przynajmniej nie jest takie oczywiste.

możesz podać jaką dałeś pojemność przy przetwornicy przy Twoich testach?
To dopiero da mi informację czy ma sens czy nie. Kondensator 1F ma pojemność
przy napięciu 12 V (upraszczając pojęcie ładunku ze wzoru Q=C*U) 33mAh.
Taka pojemność przy prądzie 330A (pobór około 4kW) podtrzyma napięcie
przez 10msekund (obliczeniowo 35ms, ale należy pamiętać o charakterystyce rozładowania), co w zupełności powinno wystarczyć żeby wygładzić impulsy i podtrzymać napięcie przy udarach przetwornicy impulsowej (czasy tysiące razy krótsze - kondensator uzupełni ładunek).
Dlatego proponowałem tak duży kondensator.

A jeśli już chcemy mówić o braku kultury technicznej to przede wszystkim przetwarzanie z tak niskiego napięcia na tak wysokie, przy tak dużych mocach i tak dużych prądach obciążających akumulatory o charakterystyce rozładowania 10h, prądami które rozładują je w 1h to jest właśnie brak kultury technicznej. Ale potrzeba czyni rynek.
I dlatego proponuję technicznie niekulturalne rozwiązanie.

I wiem, że u Ciebie to akurat teraz jest dobrze rozwiązane - z tego co opisywałeś.

Dlatego jeśli to dla Ciebie nie problem to, please, opisz jaki filtr dawałeś wcześniej.

Moja koncepcja wygląda tak jak na załączonym rysunku, R to rezystancja przewodów, cewka jest symboliczna i nawinięta jako filtr impulsów (często taki filterek
jest na kabelku urządzeń domowych, np telewizorów). A właściwie nie możemy mówić o uzwojeniach, a tylko o rdzeniu przez który przechodzi kabe zasilający, kondensator C musi być podłączony blisko zacisków przetwornicy a w uproszczeniu to przewody zasilające przed dotarciem do przetwornicy dołączamy do kondensatora bez ich przerywania.
To moja koncepcja i rysuje ją, żebyś potwierdził czy swoje testy wykonałeś na
podobnie wykonanym układzie i przy podobnych wartościach C.

zakładam przewody zasilające 2 x 35mm2 o długości max 1m

toscaner - 2017-09-06, 00:29

Darek montuj kloca. Jakkolwiek to brzmi, chodzi o przetwornicę. Mój kloc 1500/3000W dawał radę do 2100W i przy 2100 miał 190V. Kloc to kloc, a nie jakieś przetwornice z drucików.
Z Volta chętnie bym przetestował model 3000/9000W ale cena jak pamiętam 2400zł. To chyba ciut sporo na testy, coby móc opisać wrażenia. Może do kolejnego kampera. Chyba, że znajdę innego kloca :haha:

Darek Szczecin - 2017-09-06, 08:17

toscaner napisał/a:
Darek montuj kloca. Jakkolwiek to brzmi, chodzi o przetwornicę. Mój kloc 1500/3000W dawał radę do 2100W i przy 2100 miał 190V. Kloc to kloc, a nie jakieś przetwornice z drucików.
Z Volta chętnie bym przetestował model 3000/9000W ale cena jak pamiętam 2400zł. To chyba ciut sporo na testy, coby móc opisać wrażenia. Może do kolejnego kampera. Chyba, że znajdę innego kloca :haha:
. No właśnie takiego Volta 3000/6000 wolnego mam, kiedyś wklejałem foty odnośnie rozkminki nad ładowaniem Li FePo4. Ten Volt ma wbudowaną ładowarkę która obsługuje takie ogniwa też. Dla mnie sezon kamperowy kończy się 1 września, kamper już w garażu czekać będzie na lipiec 2018, więc czasu dużo. Muszę tylko przemyśleć jak tego dużego Volta wpiąć w instslację kampera. Chyba najrozsądniej będzie jak cała linia 230v będzie szła przez niego, ale jak podczas nieobecności wywali słupek a on realizuje też funkcję UPS to wydoi akumulator na amen. Mam małą rozkminkę jak to zrobić
toscaner - 2017-09-06, 09:26

Zawsze możesz zrobić jakąś prostą elektronikę, czy przekaźnik załączany gdy jest napięcie ze słupka. Grześkowi ostatnio montowałem taki jak był w Szkocji. Teraz gdy podepnie się pod słupek, to kamper dostaje prąd z zewnątrz, a jak prądu ze słupka nie ma, to ma dodatkową listwę, gdzie może ale nie musi wpinać urządzenia na 230V. Czyli w zależności gdzie wepnie, to idzie słupkowe, albo przetwornicowe 230V :)
U Ciebie, to widzę tak, nie ma prądu ze słupka, przekaźnik odcina prund na tą klimę. Proste. Dodatkowe ręczne załączanie oczywiście, ale to już kontrolujesz i włączasz gdy jesteś w kamperze. Albo doklej paneli na 600-700W

Darek Szczecin - 2017-09-06, 10:46

toscaner napisał/a:
Zawsze możesz zrobić jakąś prostą elektronikę, czy przekaźnik załączany gdy jest napięcie ze słupka. Grześkowi ostatnio montowałem taki jak był w Szkocji. Teraz gdy podepnie się pod słupek, to kamper dostaje prąd z zewnątrz, a jak prądu ze słupka nie ma, to ma dodatkową listwę, gdzie może ale nie musi wpinać urządzenia na 230V. Czyli w zależności gdzie wepnie, to idzie słupkowe, albo przetwornicowe 230V :)
U Ciebie, to widzę tak, nie ma prądu ze słupka, przekaźnik odcina prund na tą klimę. Proste. Dodatkowe ręczne załączanie oczywiście, ale to już kontrolujesz i włączasz gdy jesteś w kamperze. Albo doklej paneli na 600-700W
. Mi się marzy tak. Jest słupek wszyskie gniazda mają 230V i Volt ładuje akku. Napięcie ze słupka znika wyłączane jest wszystko co na 230V, linia 12V tylko aktywna. I taki magiczny hebel (zasilanie awaryjnie). Wszystkie gniazda zasilane z Volta. Oczywiście po pojawieniu się napięcia na słupku automatyka co by przełączyła wszystkie gniazda na zasilanie zewnętrzne. Trochę mi wiedzy brak do zbudowania takiego układu.
toscaner - 2017-09-06, 10:59

Ja tak miałem, po podłączeniu dawało 230V na wszystkie gniazda i lodówkę i ładowało aku tą moją 10A samoróbką. Ale wtedy miałem 240Ah.
To czy w gniazdkach będzie nadal 230V po odłączeniu słupka zależało od tego czy przycisk przetwornicy był włączony czy nie. Jak nie to ucinało prąd z gniazdek, zostawał tylko dla lodówki z przetwornicy. Jak tak, to wszędzie był nadal prąd, tyle, że już szło z aku.
Po modyfikacjach zostawiłem tylko podawanie zewnętrznego na lodówkę, a kamperek bezpieczniejszy gdy ma jednak swoje 230V. Nigdy nie wystąpią żadne "kamper kopie".
Kilka miesięcy temu kupiłem wielką ładowarkę 30A czy 40A, już nie pamiętam. Jak przyjdzie nowy regulator 40A, to składam wszystko na zasilanie tylko z przetwornicy, włącznie z lodówką, bez względu na podpięty czy nie do słupka. Ładowarka kilkadziesiąt Amper + panele i regulator 40A załatwią temat. Testy już robiłem. Jak aku 400Ah naładowane, to nawet ze wszystkim i pracującą lodówką ładowarka wyrabia i napięcie na aku było 14,3V.
Gdybym chciał podłączyć coś ponad 2kW w kamperze, to mam jedno gniazdko odseparowane od wewnętrznej instalacji. Tam nie ma prądu z przetwornicy nigdy, a jedynie gdy się podłączę do słupka. Dobre, bo np. na kempingu gdy kiedyś zajadę, mogę pod to gniazdo podłączyć np. grzejnik elektryczny i gdyby prąd ze słupka zniknął, to przestanie grzać nie rozładowując aku. Gdy temp spadnie to logiczne, włączy się webasto.
Oczywiście i to gniazdo mogłoby iść przez przekaźnik czy coś. Ale po co iść w koszty, gdy na kemping wjeżdżam 2x na rok, a grzejnika elektrycznego nie mam :)
Ale gniazdo jest. Czyli słupek będzie zasilał jedynie dużą ładowarkę i to jedyne gniazdo. Reszta z kloca :mrgreen:

xbartman - 2017-09-06, 11:26

Mi się marzy tak. Jest słupek wszyskie gniazda mają 230V i Volt ładuje akku. Napięcie ze słupka znika wyłączane jest wszystko co na 230V, linia 12V tylko aktywna. I taki magiczny hebel (zasilanie awaryjnie). Wszystkie gniazda zasilane z Volta. Oczywiście po pojawieniu się napięcia na słupku automatyka co by przełączyła wszystkie gniazda na zasilanie zewnętrzne. Trochę mi wiedzy brak do zbudowania takiego układu.

Sprawa prosta gdybyś miał osobno ładowarkę i przetwornicę. A czy ten Volt nie ma przypadkiem wyłącznika samej funkcji przetwornicy. Wtedy wystarczyłoby przeciągnąć go w jakieś dogodne miejsce. Jeśli nie ma to trzeba by zastosować jakiś duży przekaźnik, do przetwornicy 3000/6000 to z 500A, który odłączy ją od akumulatora po zaniku napięcia z zewnątrz. Nie wiem tylko czy w ogóle są takie przekaźniki, które mogą pracować w trybie nie chwilowym.

dulare - 2017-09-06, 11:43

xbartman napisał/a:
Mi się marzy tak. Jest słupek wszyskie gniazda mają 230V i Volt ładuje akku. Napięcie ze słupka znika wyłączane jest wszystko co na 230V, linia 12V tylko aktywna. I taki magiczny hebel (zasilanie awaryjnie). Wszystkie gniazda zasilane z Volta. Oczywiście po pojawieniu się napięcia na słupku automatyka co by przełączyła wszystkie gniazda na zasilanie zewnętrzne. Trochę mi wiedzy brak do zbudowania takiego układu.

Sprawa prosta gdybyś miał osobno ładowarkę i przetwornicę. A czy ten Volt nie ma przypadkiem wyłącznika samej funkcji przetwornicy. Wtedy wystarczyłoby przeciągnąć go w jakieś dogodne miejsce. Jeśli nie ma to trzeba by zastosować jakiś duży przekaźnik, do przetwornicy 3000/6000 to z 500A, który odłączy ją od akumulatora po zaniku napięcia z zewnątrz. Nie wiem tylko czy w ogóle są takie przekaźniki, które mogą pracować w trybie nie chwilowym.

Szkoda trochę że już Darek ma tego Volta 3000/6000 bo gdyby instalacja szła od zera to proponował bym zastosować UPS - mamy ładowanie akumulatora, zasilanie 230V oraz przełącznik (z sieci / z akumulatora) w jednym fabrycznym module.

A przekaźniki 500A są :)

https://allegro.pl/listing?string=przekaźnik%20500a

Darek Szczecin - 2017-09-06, 13:22

Ale ten Volt 3000/6000 to jest UPS właśnie z ładowarką 80A chyba na pokładzie
koder - 2017-09-06, 13:45

Mówimy o PowerSinus 3000/9000?
Darek Szczecin - 2017-09-06, 14:04

koder napisał/a:
Mówimy o PowerSinus 3000/9000?
. Tak tak pokręciło się w postach Power Sinus 3000/9000 strasznie duży i ciężki
koder - 2017-09-06, 14:17

No to jest faktycznie klocek. O ile dobrze pamiętam, to Świstak ma go w Milce 2 (wersja 24V) i chwali sobie.

O ile pamiętam, to ona ma tryb uśpienia, gdy nic nie jest podłączone pod 230V.

Bronek - 2017-09-06, 14:32

AD Darekszczecin u mnie tak mają trzy gniazdka ,automatycznie się przełączają Taki przełącznik to ok 150 zł na Allegro. Oczywiście jak włączę zew. pstryczkiem przetwornicę i jest w standbayu

AD UPS te chodzą często na aku żelowych a te nie lubią ekspresów do kawy . Chyba że mają olbrzymie pojemności

xbartman - 2017-09-06, 14:39

dulare napisał/a:
A przekaźniki 500A są :) https://allegro.pl/listing?string=przekaźnik%20500a

Ja wiem że są. Ale to przekaźniki do wyciągarek względnie rozruszników. Raczej przystosowane do pracy krótkotrwałej.

koder napisał/a:
O ile pamiętam, to ona ma tryb uśpienia, gdy nic nie jest podłączone pod 230V.

Jeśli tak to najlepiej Darek Szczecin zamontuj osobne gniazdo 230V, które będzie aktywne tylko ze słupka i do niego podłączaj odbiorniki które mają pracować tylko na zasilaniu zewnętrznym. Wtedy po ewentualnym zaniku prądu przetwornica pozostanie w stanie uśpienia a kiedy będziesz potrzebował to sobie przełączysz. To najprostsze rozwiązanie.

Darek Szczecin - 2017-09-06, 15:41

Się poplątało wszystko. Power sinus 3000/9000 to taka przetwornica ładowarka w jednym posiadająca funkcję UPS, współpracuje z każdym ogniwem. Chcę mieć tak jak mam teraz tzn. Wszyskie gniazdka 230V w kamperze mogę zasilać albo ze słupka lub z przetwornicy (muszę się napstrykać heblami). Zamarzyło mi się aby cały proces przejścia z zasilania słupkowego na przetwornicy zautomatyzować . Najprościej zrobić to tak co by cała lina 230V szła przez przetwornicę , w momencie zaniku zasilania na słupku PowerSinus realizuje swoją funkcję UPS i automatycznie przełącza się na pracę z akku. Jedyne niebezpieczeństwo jest takie że jak zostawię włączoną klimę to wydoi akku, jeśli przerwa w zasilaniu ze słupka będzie długa i chodzi mi o ręczny sposób wyboru zasilania. W sumie obawiam się też że Power Sinus ma tak wydajną ładowarkę akku że może być problem na Italiańskich kampingach gdzie zabezpieczenia słupkowe mają tylko 3A czasami. Sama funkcja ładowania może wywalać bezpiecznik
Świstak - 2017-09-12, 08:04

Trochę mi wiedzy brak do zbudowania takiego układu

U mnie PowerSinus 3000/9000 pracuje nieprzerwanie od ponad roku (nieprzerwanie czyli non-stop zasila lodówkę i inne urządzenia w kamperze). Prościej tego zrobić się już nie da niż na tym klocku - ma wejście 230V z zewnątrz i wyjście 230V do wewnątrz. Automatyczne przełączanie żródła zasilania praktycznie bezprzerwowe. Wbudowany układ ładowania współpracujący z kilkoma typami najpopularniejszych akumulatorów włączając w to żelowe i LiFePo (przełączane przez użytkownika). Maksymalny prąd ładowania regulowany płynnie potencjometrem od 10 do 80A (u mnie 5...40A). Duży, cichy wentylator, panel zdalnego sterowania z najistotniejszymi informacjami, zabezpieczenie przed wyładowaniem aku, wielostopniowa ładowarka z funkcją wyrównywania napięcia cel, funkcja wykrywania obciążenia po stronie 230V i miękki start. I to wszystko w jednym pudełku.
Prawdziwe testy bojowe urządzenie przeszło przez tydzień pobytu na Woodstock - podłączone było tam wszystko: od miliona ładowarek do telefonów i wibratorów po farelki, lodówki, zmywarki i odkurzacze. W tym samym czasie oczywiście.
Energia uzupełniania kilowatem paneli 32V z MPPT Tracera 40A i ponad 700Ah akumulatorów rozruchowych. Klimy jednak nie podłączałem. Obciążenie zmywarką (2 kW) i suszarką (1,8 kW) przez 20 minut przetwornica przyjęła lekkim kręceniem niskoobrotowych wentylatorów i wyraźnym zużyciem zapasu energii w akumulatorach.

Jest to urządzenie duże, ciężkie i drogie, ale w mojej opinii doskonale realizuje wszystkie funkcje do których zostało zaprojektowane. Wada jest taka że jak padnie - nie mam ani przetwornicy, ani ładowarki. Przełączanie na wypadek usterki zrealizowałem tak że podłączyłem do przetwornicy kabel z wtyczką i kabel z gniazdkiem. Całą część 230V mogę ominąć przełączając wtyczki 230V kupione po 5 złotych. Mam dokompletowaną drugą energooszczędną przetwornicę Techtron wyłącznie do obsługi lodówki ale nie będę tu zaśmiecał wątku - po dokładne opisy zapraszam do wątku poświęconego Milce2

Wojciechu - 2017-09-12, 16:46

Noo Swistak - rozmach i możliwości Twojego sprzętu w kamperze robią wrażenie. Niesamowite - ilu samotnym kobietom uratowałeś wieczory. ;)
Świstak - 2017-09-16, 08:18

Samotnym na Woodstock... :love
Bronek - 2017-09-16, 08:43

Świstak napisał/a:
Samotnym na Woodstock... :love

Owsiak proponował sex pewnej znanej Pani Poseł Prof.

Czyżby przyjechała aby skorzystać z Twojej energii... :bukiet:

Ignac - 2017-09-18, 17:07

Wiec juz mam wszystko opanowane.
Kupilem sinus 2000/4000 i daje rade.
Te wszystkie power sinus sa za ciezkie i za duze.
Poza tym system ladowania nie jest mi potrzebny bo takowy juz mam w wyposazeniu kampera.
Moj dometic - udalo mi sie dowiedizec, ze na rozruchu potrafi zjesc 4,5kw. I to by wyjasnialo dlaczego
co ktores uruchomienie nie startowala przetwornica. Natomiast mialem juz u siebie sinus plus 2000/4000 i tez nie dala rady. ( dziwne) czyzby tu byly parametry zanizone?
No i sinus plus 2/4 byla mniejsza niz zwykly sinus 1500/3000.
To w sumie koniec mojej zabawy z przetwornicami.
Pominalem tylko problem ze strownik od solara moze siac i moze sie uszkodzic przetwornica ale czytalem duzo watkow na ten temat i jescze nie widzialem, zeby komus spalila sie przetwornica z powodu sterownika solara. Tylko strasza wszedzie.

juchas12 - 2018-06-27, 16:17

Świstak napisał/a:

U mnie PowerSinus 3000/9000 pracuje nieprzerwanie od ponad roku (nieprzerwanie czyli non-stop zasila lodówkę i inne urządzenia w kamperze). Prościej tego zrobić się już nie da niż na tym klocku - ma wejście 230V z zewnątrz i wyjście 230V do wewnątrz. Automatyczne przełączanie żródła zasilania praktycznie bezprzerwowe. Wbudowany układ ładowania współpracujący z kilkoma typami najpopularniejszych akumulatorów włączając w to żelowe i LiFePo (przełączane przez użytkownika). Maksymalny prąd ładowania regulowany płynnie potencjometrem od 10 do 80A (u mnie 5...40A). Duży, cichy wentylator, panel zdalnego sterowania z najistotniejszymi informacjami, zabezpieczenie przed wyładowaniem aku, wielostopniowa ładowarka z funkcją wyrównywania napięcia cel, funkcja wykrywania obciążenia po stronie 230V i miękki start. I to wszystko w jednym pudełku.
Prawdziwe testy bojowe urządzenie przeszło przez tydzień pobytu na Woodstock - podłączone było tam wszystko: od miliona ładowarek do telefonów i wibratorów po farelki, lodówki, zmywarki i odkurzacze. W tym samym czasie oczywiście.
Energia uzupełniania kilowatem paneli 32V z MPPT Tracera 40A i ponad 700Ah akumulatorów rozruchowych. Klimy jednak nie podłączałem. Obciążenie zmywarką (2 kW) i suszarką (1,8 kW) przez 20 minut przetwornica przyjęła lekkim kręceniem niskoobrotowych wentylatorów i wyraźnym zużyciem zapasu energii w akumulatorach.

Jest to urządzenie duże, ciężkie i drogie, ale w mojej opinii doskonale realizuje wszystkie funkcje do których zostało zaprojektowane. Wada jest taka że jak padnie - nie mam ani przetwornicy, ani ładowarki. Przełączanie na wypadek usterki zrealizowałem tak że podłączyłem do przetwornicy kabel z wtyczką i kabel z gniazdkiem. Całą część 230V mogę ominąć przełączając wtyczki 230V kupione po 5 złotych. Mam dokompletowaną drugą energooszczędną przetwornicę Techtron wyłącznie do obsługi lodówki ale nie będę tu zaśmiecał wątku - po dokładne opisy zapraszam do wątku poświęconego Milce2

Czy Powersinusa 3000 podłączasz pod aku zabudowy czy pod silnikowy?