| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Prawo i przepisy - Podróżowanie kamperem, a brak stałego adresu
misiek85 - 2016-06-17, 21:03 Temat postu: Podróżowanie kamperem, a brak stałego adresu Kochani.
W jaki sposób robicie zakupy w internecie nie mając stałego adresu? W jaki sposób odbieracie przesyłki?
Jeśli chodzi o różnego rodzaju listy urzędowe, Poczta Polska ma usługę przekierowywania przesyłek. Czy ktoś z was z tego korzysta? Czy to się sprawdza? Co w przypadku listów poleconych?
http://blog.poczta-polska...-nowym-adresem/
yuras - 2016-06-18, 09:19
odbieram tu; https://twoj.inpost.pl/pl/przesylki/paczkomaty
a można i tu; http://odbiorwpunkcie.poczta-polska.pl/
misiek85 - 2016-06-18, 12:28
I rozumiem, że podajesz adres placówki w przypadku Poczty Polskiej?
yuras - 2016-06-18, 12:48
| misiek85 napisał/a: | | I rozumiem, że podajesz adres placówki w przypadku Poczty Polskiej? |
Jeżeli sprzedawca oferuje Ci taką opcje wysyłki.
misiek85 - 2016-06-18, 16:54
Dlaczego sprzedawca musi oferować taką opcję wysyłki? Nie wystarczy podanie adresu placówki, w tym przypadku Poczty Polskiej?
yuras - 2016-06-18, 20:42
| misiek85 napisał/a: | | Dlaczego sprzedawca musi oferować taką opcję wysyłki? |
Nie musi.
Świstak - 2016-06-19, 20:57
A z innej beczki - podróż kamperem kilkanaście miesięcy poza granice kraju. Co z dorocznym przeglądem technicznym? Co z ubezpieczeniem OC gdy nie ma polskiego przeglądu?
Socale - 2016-06-19, 22:13
Nie wiem jak poza granicaami RP,ale ja oprócz pieczątki w DR otrzymuję kwit z wynikami badania, może w D,S,GB,P,CZ,F,E,I,CH,NL,DK,SK,SLO,H,UA,..........też takie drukują i wręczają?
Wszak o sprawdzenia pojazdu chodzi czy bezpiecznie lata po drogach, ale jak to się ma wobec zdarzeń i cwaniakowatych instytucji ubezpieczeniowych?
Myślę że to bardzo poważny temat do omówienia.
Arek, załóż nowy temat bo ten post w tym temacie gdzieś zginie a jest istotny, choćby z zakresu odpowiedzialności OC.
Świstak - 2016-06-20, 08:20
Słusznie.
http://www.camperteam.pl/...p=584738#584738
moskit - 2016-06-20, 08:29
Już było
misiek85 - 2016-06-20, 09:54
A jak z tymi paczkami?
Są tutaj kamperowicze co podróżują cały rok?
Świstak - 2016-06-20, 12:19
Toscaner
toscaner - 2016-06-20, 14:04
Nie wiem jak w Polsce, ale w UK jak kupuję coś np. na Ebay, to zamawiam sobie na jakiś adres, gdzie wiem, że w dniu w którym przyjdzie ja będę tam kamperem. Dają widełki 7 dni, więc mogę się spokojnie spóźnić nawet 6 dni, czyli nie ma ciśnienia i można sobie nieplanowanie gdzieś zostać dłużej.
W Polsce to bym na jakieś paczkomaty zamawiał pewnie. Nie wiem.
Jaki ja jestem szczęśliwy, że opuściłem tą zapi-ździałą, zacofaną pod każdym względem makaronię. Tu też dziko, a jednak cywilizacja w zasięgu, gdy potrzebna
misiek85 - 2016-06-20, 14:21
| toscaner napisał/a: | | zamawiam sobie na jakiś adres, gdzie wiem, że w dniu w którym przyjdzie ja będę tam kamperem | Wykupujesz miejsce w hostelu czy na kempingu, żeby mieć adres do złożenia zamówienia?
toscaner - 2016-06-21, 00:04
W UK? Wybieram przesyłkę na wybraną placówkę Argos i po prostu tam wysyłają. W dniu dotarcia przesyłki do wybranego miejsca w całym kraju dotaje SMS i mail z kodem. od tej chwili mam 7 dni aby ją odebrać podając tylko ten kod.
misiek85 - 2016-06-21, 08:59
Ok. Czyli zamawiasz przesyłkę na placówkę jakiejś firmy pocztowej i odbierasz później w tej placówce. Tego się spodziewałem. Dzięki.
toscaner - 2016-06-21, 12:18
Nie. Argos, to sieć sklepów w UK i Irlandii
Sklepy bez towaru na półkach. Kupujesz, czekasz z 5-10 min i przyjeżdża towar. Dużo sprzedawców korzysta z tej opcji. Troszkę to przypomina paczkomaty, z tym, że tu jest obsługa.
I można kupić wszystko niemal.
Dość dobrze to funkcjonuje. Tylko raz jeden sprzedawca dał dupy i nie przyszedł mi kod, więc nie pojechałem po odbiór. Zgłosiłem do Ebay i oddali kasę
misiek85 - 2016-06-22, 11:04
A jak sobie radzisz z pozostałymi sprawami, jak poczta, korespondencja urzędowa, listy, zameldowanie, ...
Które aspekty w życiu na stałe w kamperze są najbardziej uciążliwe?
marekoliva - 2016-06-22, 13:11
Nie mając stałego adresu możesz skorzystać z "odbioru w punkcie" lub Poste Restante czyli podajesz swoje imię, nazwisko i adres urzędu pocztowego z dopiskiem "Poste Restante. W ten sposób odbierasz listy zwykłe, polecone, paczki. Innym rozwiązaniem może być wynajęcie skrytki w urzędzie ( usługa bezpłatna, tylko kaucja za klucz 20zł), wówczas podajesz adres skrytki pocztowej. Na skrytkę możesz złożyć żądanie dosyłania przesyłek z innego adresu. Dosyłaniu nie podlegają przesyłki nadane w postępowaniu sądowym, podatkowym, administracyjnym itp. Jeśli chcesz jakieś jeszcze szczegóły to pytaj
toscaner - 2016-06-22, 13:27
A jak Ty chcesz mieć zarejestrowany samochód bez adresu? Musisz mieć adres.
Ja piszę o opcji, gdy nie opłaca mi się lecieć np. 150 mil po to żeby odebrać przesyłkę z Ebay za np. 30 funtów, bo więcej spalę paliwa niż to warte. Dlatego korzystam z takiej opcji.
Jeśli planujesz nie mieć totalnie żadnego adresu, to wg mnie zostaje tylko rower, namiot. Nie wyobrażam sobie opcji zarejestrowania kampera bez adresu
Jak?
| Cytat: | | Które aspekty w życiu na stałe w kamperze są najbardziej uciążliwe? |
To jest dobre pytanie
W tym np. kraju? Problem z zakupem piwa po 22-ej, jak się skończy niespodziewanie, a my grillujemy.
Argo - 2016-06-22, 20:35
| toscaner napisał/a: | A jak Ty chcesz mieć zarejestrowany samochód bez adresu? Musisz mieć adres.
J: |
Samochód można zarejestrować na adres podany w napisanym oświadczeniu o miejscu przebywania. Dokumenty tożsamości -paszport i dowód możemy wyrobić w każdym starostwie na terenie całej Polski.
toscaner - 2016-06-23, 09:25
No ale w wersji "podajemy w oświadczeniu adres" jakiś prawdziwy (do cioci, albo kogoś), bo przecież nie wyssany z palca, to pytania z tematu przestają mieć sens.
Automatycznie pytający ma odpowiedź gdzie np. wysyłać korespondencję urzędową i inną.
I w końcu rozmawiamy o "bez adresu" czy "mamy adres"? "Bez" to na np. paczkomat kampera nie zarejestrujemy. I o to mi chodziło.
Jeżeli ktoś nie zrozumiał
moskit - 2016-06-23, 09:55
| Argo napisał/a: |
Samochód można zarejestrować na adres podany w napisanym oświadczeniu o miejscu przebywania. Dokumenty tożsamości -paszport i dowód możemy wyrobić w każdym starostwie na terenie całej Polski. |
To zapytaj na piśmie swojego ubezpieczyciela, miejsce czasowego przebywania i miejsce zameldowania to dwie różne kwestie ale jedna z nich musi być zalegalizowana
Jak ktoś chce podróżować niech podróżuje nawet i całe życie ale też ma pewne obowiązki prawne a takim jest przegląd. Wszystkie TU brak przeglądu potraktują jako naruszenie warunków umowy i "0" wypłaty choć składki płaci się regularnie. Radził bym uważać na wykonanie przeglądu poza krajem i poruszanie się z takim dokumentem, WK może i honorują ale nie spotkałem takiego zapisu w polisie
Jest dobrze jak jest dobrze, oby nie rozwiązywać tego problemu w sądzie. Odszkodowanie za naprawę pojazdu to pikuś przy odszkodowaniach rentowych a coraz częściej poszkodowani z takich korzystają
Argo - 2016-06-23, 10:26
W/g nowych przepisów nie musisz posiadać zameldowania, żaden dokument tożsamości nie posiada rubryki meldunek. Ja zameldowany jestem w Warszawie, przebywam w Pomiechówku, samochód mam zarejestrowany w Nowym Dworze Mazowiecki. Żona samochód zarejestrowany na Ursynowie, zameldowanie Targówek itd. Piszesz tylko oświadczenie o przebywaniu pod tym adresem.
Argo - 2016-06-23, 10:40
| toscaner napisał/a: | No ale w wersji "podajemy w oświadczeniu adres" jakiś prawdziwy (do cioci, albo kogoś), bo przecież nie wyssany z palca, to pytania z tematu przestają mieć sens.
Automatycznie pytający ma odpowiedź gdzie np. wysyłać korespondencję urzędową i inną.
I w końcu rozmawiamy o "bez adresu" czy "mamy adres"? "Bez" to na np. paczkomat kampera nie zarejestrujemy. I o to mi chodziło.
Jeżeli ktoś nie zrozumiał |
Podajesz adres nieruchomości , której jesteś właścicielem, wynajmującym lub użytkownikiem tzw władającym. Wystarczy działka nie zabudowana posiadająca adres i skrzynka pocztowa. a jak nie spełniasz powyższych warunków, to tylko zostaje ośrodek Monaru. Na takiej zasadzie działa nasz młody milioner od kremów.
amples - 2016-06-23, 10:43
(Dz. U. z 2015 r. poz. 1337), Ustawa przesuwa termin zniesienia obowiązku meldunkowego na dzień 1 stycznia 2018 r.
moskit - 2016-06-23, 10:51
Argo ty z czytaniem masz problem
Jeszcze raz
To zapytaj na piśmie swojego ubezpieczyciela, miejsce czasowego przebywania i miejsce zameldowania to dwie różne kwestie ale jedna z nich musi być zalegalizowana
Jak ktoś chce podróżować niech podróżuje nawet i całe życie ale też ma pewne obowiązki prawne a takim jest przegląd. Wszystkie TU brak przeglądu potraktują jako naruszenie warunków umowy i "0" wypłaty choć składki płaci się regularnie. Radził bym uważać na wykonanie przeglądu poza krajem i poruszanie się z takim dokumentem, WK może i honorują ale nie spotkałem takiego zapisu w polisie
Jest dobrze jak jest dobrze, oby nie rozwiązywać tego problemu w sądzie. Odszkodowanie za naprawę pojazdu to pikuś przy odszkodowaniach rentowych a coraz częściej poszkodowani z takich korzystają
toscaner - 2016-06-24, 10:52
Badania zrobione za granicą są nieważne. Czy to dotyczy Polski czy innego kraju. Oczywiście mowa o zarejestrowanym a nie sprowadzanym. Miałem auta zarejestrowane w 4 krajach i w różnej kombinacji chciałem pójść na skróty.
Przerobiłem temat. Niestety auto na polskich blachach to badania w Polsce. Robiłem badania na polskie auta we Włoszech, na polskie w Irlandii, na brytyjskie we Włoszech i dupa. Jedyna radość, że auto sprawne i jakiś tam papier dla policji danego kraju. Co z tego jak ubezpieczenie pomimo płacenia nieważne. Trzeba było gonić do właściwego kraju.
O ile do Polski z nieważnymi badaniami jeszcze się uda wjechać i szybko na jakąś stację, zanim gestapo dopadnie i zabierze dowód, o tyle brytyjskim autem bez ważnego MOT to powrót do UK tylko na lawecie, albo na własne ryzyko - uda się/nie uda.
No ale tu wszędzie kamery z czytnikami tablic i na pierwszej mili już mają info co komu brakuje.
Choć w sumie zanim się wjedzie na prom we Francji, to oni już wszystko wiedzą.
|
|