Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - lodówka kompresorowa zamiast absorbcyjnej na ..blaszaku..

nikita55 - 2016-09-23, 20:16
Temat postu: lodówka kompresorowa zamiast absorbcyjnej na ..blaszaku..
Zastanawiam się czy jest to lepszą alternatywą zastosowanie lodówki kompresorowej (np. waeco 90L ) zamiast tradycyjnej absorbcyjnej na gaz,12v,230v.Są na pewno za i przeciw,dlatego pytam was o doświadczenia w tym względzie.
Według mnie w ..blaszaku..łatwiej jest ją zamontować (nie potrzebne kratki na zewnątrz),które niestety często przeciekają w tym miejscu.
Poza tym ..blaszak.. jest mały więc lodówka powinna wystarczyć.Przy 2x80 ah aku zabudowy,solarze 120 wat i ewentualnym podłączeniu 230v powinno spokojnie wystarczyć.

Karas - 2016-09-23, 20:40

wszystko na tak, tylko solar ze 2 x za mały.
mrsulki - 2016-09-23, 20:57

Maciej S. napisał/a:
nie trzeba wozić butli z gazem

a na czym gotować?

ZEUS - 2016-09-23, 21:04

np. na Webasto Cooker Diesel... :)
Karas - 2016-09-23, 21:16

Inna sprawa, że mając kuchenkę w aucie używamy jej od święta. Po jednym obiedzie robi się taka sauna w samochodzie, że poemat. W 95% używamy grilla i kuchenki na kartusze na zewnątrz auta.
Darek Szczecin - 2016-09-23, 21:33
Temat postu: Re: lodówka kompresorowa zamiast absorbcyjnej na ..blaszaku.
nikita55 napisał/a:
Zastanawiam się czy jest to lepszą alternatywą zastosowanie lodówki kompresorowej (np. waeco 90L ) zamiast tradycyjnej absorbcyjnej na gaz,12v,230v.Są na pewno za i przeciw,dlatego pytam was o doświadczenia w tym względzie.
Według mnie w ..blaszaku..łatwiej jest ją zamontować (nie potrzebne kratki na zewnątrz),które niestety często przeciekają w tym miejscu.
Poza tym ..blaszak.. jest mały więc lodówka powinna wystarczyć.Przy 2x80 ah aku zabudowy,solarze 120 wat i ewentualnym podłączeniu 230v powinno spokojnie wystarczyć.
. Ja mam w blaszaku dwie lodówki kompresorowe Waeco. Główna to CRX 80 a druga taka mniejsza 18 litrów chyba i robi za zamrażalnik jak potrzeba. Nawet się chwili nie zastanawiaj. Są ciche i bardzo energooszczędne. No i kwestia bezpieczeństwa w porównaniu z zasilaną gazem nie do przecenienia
wlodo - 2016-09-23, 21:51

Ja mam normalną podblatową z osobnym zamrażalnikiem,zwykła domowa.
Coś około 50W,na razie trzy tygodnie ze słoneczka bez problemu,wewnątrz cisza,agregatu nie słyszę,szczerze polecam.

nikita55,Ty będziesz wiedział...
Płyta do gotowania na olej napędowy-Twoja opinia,cena,gdzie kupić ?
Webasto Diesel Cooker X100,

toscaner - 2016-09-23, 21:54

Tylko kompresorowa.

mrsulki napisał/a:
Maciej S. napisał/a:
nie trzeba wozić butli z gazem

a na czym gotować?

Na kuchence na diesla, albo jak ja na kartuszach. Spokojnie można przerobić do każdej kuchenki. U mnie działa od stycznia dzień w dzień. Bezawaryjnie. A mamy wrzesień :ok
Takie kartusze można wrzucić wszędzie po kątach.

Tu co potrzebujemy:
http://www.camperteam.pl/...p=551740#551740

A tu finalna przeróbka:
http://www.camperteam.pl/...p=551903#551903

Lodówka kompresorowa na 230V też działa non stop od włączenia, czyli lipca 2014. Ponad 2 lata już :bigok

mrsulki - 2016-09-24, 09:27

A kartusze czym są jak nie butlami z gazem tylko o małej pojemności?
Mikesz - 2016-09-24, 09:40

Karas napisał/a:

Wystarczy przeliczyć zużycie energii dzienne i wydatek solara a będziesz wiedział czy za mało, moim zdaniem to jeszcze ci prądu zostanie.

toscaner - 2016-09-24, 09:41

mrsulki napisał/a:
A kartusze czym są jak nie butlami z gazem tylko o małej pojemności?

Jeśli chodzi o gaz, to masz rację. Mam. Ale ktoś wspominał o miejscu, które zabierają butle. Jeśli chodzi o miejsce, to poleciłem kartusze i można nadal gotować na gazie i nie mieć wielkich butli.
Jeśli chodzi o 100% "niemanie" gazu, to pisałem również o diesel coocker. :ok
I nie tylko ja. Ale dla mnie ma wadę - zbyt duża bezwładność cieplna. Chociaż gdybym projektował kampera na Szkocję... to akurat nie wada :mrgreen:

toscaner - 2016-09-24, 09:51

Mikesz napisał/a:
Karas napisał/a:

Wystarczy przeliczyć zużycie energii dzienne i wydatek solara a będziesz wiedział czy za mało, moim zdaniem to jeszcze ci prądu zostanie.

Jeśli instalacja nawet tylko pod lodówkę, to może nie wystarczyć.
Panel 120W powinien dawać ok. 5-6A realnie. W słoneczny dzień przez 8h to jakieś 40-48Ah, czyli ok. 500Wh - 600Wh. Sprawność aku ołowiowych ok. 60% czyli realnie 300Wh - 360Wh.
Moja lodówka 65W wg producenta ma brać 300Wh/dobę, ale załadowana żarciem i piwami spokojnie pracuje 2x dłużej.
Czyli 120W może być trochę za mało. Zależy jeszcze jaki regulator i na jakie napięcie panel.
MPPT i panel na wyższe napięcie dorzuci kilka Ah z rana i wieczór.
No i powyższe szacunkowe obliczenia to na słoneczny dzień.
Ja tam bym dał 2x więcej paneli. Albo trzymać pustą lodówkę.

Oczywiście gdy aku po dłuższej jeździe będą pełniutkie, to będzie to niezauważalne przez pierwsze dni i będzie można powiedzieć, że 120W wystarcza. :bigok

Bronek - 2016-09-24, 13:08

W tych wyliczeniach, po ich "transformacji" na swoje potrzeby i możliwości, zawarta jest większość odpowiedzi.
Jaki panel? Jaki regulator i jaki akumulator? Itd.

:pifko
"Koniec balu panno Lalu... "

Czepiać się można, np koloru kabli :mrgreen:

rysiol - 2016-09-24, 20:09

Czy może ktoś używa lodówki nvox. ciekawy jestem opini.
SlawekEwa - 2016-09-24, 21:00

rysiol napisał/a:
Czy może ktoś używa lodówki nvox.

Rysiu jak patrzę na tego nvoxa to bardzo mi przypomina mojego indela B , która zdała egzamin jako dodatkowa w poprzednim kamperku i zostaje teraz z nami jako podstawowa w blaszance :bigok

nikita55 - 2016-09-24, 22:23

Niestety z kuchenką na diesla się nie spotkałem,ale za to z piecem truma na diesla to tak.Taki piec to też fajna sprawa,bo w komplecie z lodówką kompresorową to mając 2x 11 kg tylko do gotowania (rzadko używane)daje długi czas bez wymiany butli... :szeroki_usmiech
Bajaga - 2016-09-25, 00:05

nikita55 napisał/a:
Niestety z kuchenką na diesla się nie spotkałem

Webasto robi kuchenki diesel. To wygląda jak elektryczna płyta grzejna. Jest drogie. Nikt nie kupuje tego bo jest gówno warte. Bardzo długo się rozgrzewa i bardzo długo stygnie robiąc w aucie saunę.

toscaner - 2016-09-25, 03:14

nikita55 napisał/a:
Niestety z kuchenką na diesla się nie spotkałem,ale za to z piecem truma na diesla to tak.Taki piec to też fajna sprawa,bo w komplecie z lodówką kompresorową to mając 2x 11 kg tylko do gotowania (rzadko używane)daje długi czas bez wymiany butli... :szeroki_usmiech

2x11kg na samo gotowanie? :shock:
Ja miałem włoską 10kg do samego gotowanie. 3 butle na rok gotowania dzień w dzień jak w domu. Czyli zero ograniczeń. Rosoły, bigosy itd.
2x 11, jeśli chcesz gotować jak w domu to ok. 9 mies gotowania. Licz średnio 2,5kg gazu na bity miesiąc gotowania.
To samo było z butlami w domu w IT. Butla 10kg średnio na 4 miesiące gotowania. Przez kilka lat.
Moim zdaniem bez sensu tyle balastu wozić, bo wcześniej wrócisz.
3kg butla da Ci ok. 4,5 - 5 tyg gotowania, zaznaczam: jak w domu.
A mało kto gotuje w kamperze tyle co w domu. Chyba, że jest nienormalny jak ja :ok
Teraz zużywam ok. 8-10 kartuszy na miesiąc. Nie wyobrażam sobie powrotu do butli. Chyba, że pod auto.

nikita55 - 2016-09-25, 20:27

...Faktycznie,kiedyś w domu miałem normalną kuchenkę 4 palnikową elektroluxa i żona co dzień gotowała (dużo)a wymieniałem co 4 lub 5 miesięcy (notowałem w kalendażu) :szeroki_usmiech
nikita55 - 2016-09-25, 20:32

Moje rozważania są takie,żeby lodówka była kompresorowa.Kuchenkę już mam 3 palnikową więc ona będzie na gaz.Zastanawiam się jaki piec ewentualnie zakładać.
Albo truma combi 6 diesel plus 230v,
albo truma combi 6 gaz plus 230v.
Czy ktoś może używał taki piec (diesel)i może się podzielić doświadczeniami.....
Jak działa,czy w środku ..ropuchą..nie śmierdzi itd...

vIrek - 2016-09-26, 10:54

rysiol napisał/a:
Czy może ktoś używa lodówki nvox. ciekawy jestem opini.

Używam nvoxa K110 od dwóch lat. Zasilanie tylko z solarów (3x100W + 2 aku 120ah) wystarcza na wszystkie odbiorniki (lodówka, mikrofala, tv, laptop itp) przy postoju w nasłonecznionym miejscu.
Sama lodówka jak za 2400 zł wydaje się OK.
Ja robiłem zabudowę nie mając fizycznie lodówki i myślałem, że radiator będzie z tyłu lodówki i tak przewidziałem jej chłodzenie. Tymczasem w tym modelu oddawanie ciepła jest przez boczne ścianki lodówki i trzeba przewidzieć odstęp od ścianek bocznych zabudowy i wentylację tej przestrzeni. Początkowo gdy nie miałem tego odstępu, termoizolacji i wentylacji to ścianki zabudowy nagrzewały się od lodówki i wieczorem robiły za grzejnik. Po przebudowie jest już OK. Dodatkowo wymieniłem wentylator chłodzący kompresor by był jakiś badziewny, dołożyłem oświetlenie wnętrza i blokadę drzwiczek zworą elektromagnetyczną i pomalowałem drzwiczki na srebrny kolor pasujący do mikrofali.
Lodówka ma 4 wkręcane stopki i po ich wykręceniu można wykorzystać te punkty do jej mocowania. Chociaż jak na mój gust jest to trochę za słabe i u siebie wzmocniłem to mocowanie poprzez wymianę gniazd z fi6 na fi8 i dodatkowy uchwyt u góry lodówki.
Tutaj coś pisałem o zabezpieczeniu drzwiczek:
http://www.camperteam.pl/...ghlight=#584762

walter12 - 2022-11-27, 15:36
Temat postu: Lodówka przenośna TB15
Witam jako nowicjusz:) Mam pytanie czy ktoś ma w swoim posiadaniu lodówkę kompresorową TB15 IndelB i może zdradzić jak się sprawuje? Noszę się z zamiarem kupna i zastanawia mnie czy to dobry wybór?
SlawekEwa - 2022-11-27, 18:03

walter12 napisał/a:
Mam pytanie czy ktoś ma w swoim posiadaniu lodówkę kompresorową TB15 IndelB i może zdradzić jak się sprawuje?

Mam taką https://www.obelink.pl/in...B0aAkaLEALw_wcB służy jako zamrażarka do -20 stopni i sprawuje się super. Jest cicha, pracuje z długimi przerwami i pobiera mało prądu.

izola - 2022-11-27, 18:32

Przy okazji tak po cichu zapytam posiadaczy Coolbox Westfalia, czy to prawda że ma
dwa bezpieczniki? W starym bardzo wątku była gdzieś mowa o tym ...
Jeden w panelu a jeden pod Kompessorowym Boxem?

Coolbox /2008/ zabudowany jest w Marco Polo, przestał nagle działać.

Dostępny bezpiecznik zewnętrzny na panelu
sprawdziłam jest ok.
Mam obudowy pozdejmować i szukać tego drugiego?

Czy raczej lutowanie sterownika padło ?
będę wdzięczna za podpowiedzi , gdzie dalej przyczyny szukać...

BikerB - 2022-11-27, 19:48

izola napisał/a:
Przy okazji tak po cichu zapytam posiadaczy Coolbox Westfalia, czy to prawda że ma
dwa bezpieczniki? W starym bardzo wątku była gdzieś mowa o tym ...
Jeden w panelu a jeden pod Kompessorowym Boxem?

Coolbox /2008/ zabudowany jest w Marco Polo, przestał nagle działać.

Dostępny bezpiecznik zewnętrzny na panelu
sprawdziłam jest ok.
Mam obudowy pozdejmować i szukać tego drugiego?

Czy raczej lutowanie sterownika padło ?
będę wdzięczna za podpowiedzi , gdzie dalej przyczyny szukać...

moze miec , nie znam tego typu, ale parokrotnie widzialem bezpiecznik bezposrednio na kablach zaraz za kompresorem

walter12 - 2022-11-28, 18:03

SlawekEwa napisał/a:
walter12 napisał/a:
Mam pytanie czy ktoś ma w swoim posiadaniu lodówkę kompresorową TB15 IndelB i może zdradzić jak się sprawuje?

Mam taką https://www.obelink.pl/in...B0aAkaLEALw_wcB służy jako zamrażarka do -20 stopni i sprawuje się super. Jest cicha, pracuje z długimi przerwami i pobiera mało prądu.

Jeszcze trochę poszperałem i znalazłem na stronie https://kamperologia.pl/produkt/lodowka-kompresorowa-przenosna-tb15-12v-24v-15-l-indel-b-2/ niskie zużycie energii, cicha praca i zajmuje mało miejsca, a to są cechy istotne dla mnie, więc zamawiam.

yamah - 2022-11-28, 22:05

walter12 napisał/a:

Jeszcze trochę poszperałem i znalazłem na stronie https://kamperologia.pl/produkt/lodowka-kompresorowa-przenosna-tb15-12v-24v-15-l-indel-b-2/ .

Włożysz do niej parę piw i :-P potem będziesz żałował.Kup większą za taką kasę..na pewno znajdziesz miejsce np. tą https://www.mediaexpert.p...BYaAkdpEALw_wcB
Ma dwie komory z koszami + sterowanie ze srajfona :bigok

Robert-4 - 2023-01-31, 16:06

Odświeżę temat lodówki kompresorowej.
Może ktoś używa lodówki tego Pana i podzieli się doświadczeniami :)

https://www.facebook.com/...e_shop_tab_card

Brat - 2023-01-31, 16:25

Dokładnie taką samą, 3 szuflady, używam od 2 lat. Absolutna rewelacja! Duża efektywność, niski pobór prądu, przy 340W na dachu w czasie postojów pod domem (w sensie - oczekiwań na następny wyjazd ;) ) tygodniami w ogóle jej nie wyłączałem...
Polecam!
Z tego, co słyszę - czas oczekiwania może nie być krótki... choć mogło się coś zmienić w tej kwestii. Zadzwoń do Marcina.

mihota - 2023-02-02, 20:14

340W i bez otwierania - no nie czuję się jakoś zaskoczony. pewnie nawet 20W dałoby radę :lol:
Brat - 2023-02-03, 11:38

mihota napisał/a:
340W i bez otwierania - no nie czuję się jakoś zaskoczony. pewnie nawet 20W dałoby radę :lol:
Chyba nie przeczytałeś mój wpis ze zrozumieniem... ;)
Robert-4 - 2023-02-03, 14:16

Brat napisał/a:
Dokładnie taką samą, 3 szuflady, używam od 2 lat. Absolutna rewelacja! Duża efektywność, niski pobór prądu, przy 340W na dachu w czasie postojów pod domem (w sensie - oczekiwań na następny wyjazd ;) ) tygodniami w ogóle jej nie wyłączałem...
Polecam!
Z tego, co słyszę - czas oczekiwania może nie być krótki... choć mogło się coś zmienić w tej kwestii. Zadzwoń do Marcina.

:pifko
Dzięki. Mnie się nie spieszy - to będzie dodatkowa lodówka, a bardziej zamrażarka.

Janusszr - 2023-09-26, 22:06

Robert-4 napisał/a:
Odświeżę temat lodówki kompresorowej.
Może ktoś używa lodówki tego Pana i podzieli się doświadczeniami :)

https://www.facebook.com/...e_shop_tab_card

Nie mogę otworzyć strony tego Pana. Możesz podać jakiś link do tych lodówek?

Janusszr - 2023-09-26, 22:42

Używa może ktoś sprzęt kolegi forumowego "cool camper" i może podzielić się doświadczeniem? https://www.camperteam.pl...ghlight=#921600
Banan - 2023-09-26, 22:42

Janusszr napisał/a:

Nie mogę otworzyć strony tego Pana. Możesz podać jakiś link do tych lodówek?

Mówisz i masz :bigok
Strona na FB
:spoko

Janusszr - 2023-09-27, 10:36

Jak masz, to masz za karę :pifko

Nie mogę się dobić do Pana Marcina, a mam pytanie. Czy w lodówce można zmienić umiejscowienie agregatu? Np. podnieść go do góry o 20-30cm? Mam zamrażarkę na 12V i agregat jest na górze. Pytam, bo w moim Dometicu jest podcięcie z tyłu. Chodzi o to, aby wpasować lodówkę w nadkole. W takim podcięciu w lodówkach u Pana Marcina jest agregat. Gdyby udało się go przenieść na plecy lodówki........

Brat - 2023-09-27, 12:22

Janusszr napisał/a:
Nie mogę się dobić do Pana Marcina
Nie poddawaj się! ;)
Sezon wakacyjny trwa, Marcin ma na pewno zawał w robocie, jak zawsze w sezonie!
PS. A lodówkę od niego mam... i nikomu nie oddam ;)

Janusszr - 2023-09-27, 16:59

Pierwsze koty za płoty. Oddzwonił. Bardzo sympatyczny gość. Wszystko będzie zrobione wg mojej myśli. Bałem się, że agregatu nie można podnieść. Okazuje się, że wszystko można :spoko
Banan - 2023-09-27, 20:54

Janusszr napisał/a:
Jak masz, to masz za karę :pifko

Dzięki :wyszczerzony:

Nie, żeby specjalnie... ale czekam aż moja gazowa dokona żywota :haha:
Też mi się marzy ta od Marcina :diabelski_usmiech

grzegunio - 2023-10-25, 11:25

Janusszr napisał/a:
Pierwsze koty za płoty. Oddzwonił. Bardzo sympatyczny gość. Wszystko będzie zrobione wg mojej myśli. Bałem się, że agregatu nie można podnieść. Okazuje się, że wszystko można :spoko

Kupiłem lodówkę u Pana Marcina w 2021 roku i był to jeden z najlepszych zakupów do naszego domku na kołach.
Energooszczędna !!!!
Dałem się namówić na szuflady i nie żałuję.
Produkt super !

Janusszr - 2023-10-25, 11:34

Szczęściaż z Ciebie. Moje oczekiwanie na lodówkę u Marcina przeciąga się niemiłosiernie :evil:
grzegunio - 2023-10-25, 11:39

Ja też czekałem. I kontakt był utrudniony.
Ale jak już kupiłem i zainstalowałem to jestem szczęśliwy.
Zupełnie inny poziom chłodzenia niż lodówki absorpcyjne i nie potrzeba gazu.
Bardzo wydajna lodówka. Przy temperaturze zewnętrznej +30 st. C w 30 min schodzi do 0 st. C.
Ma ( przynajmniej moja ma ) prosty chiński sterownik, ale widzisz na wyświetlaczu temperaturę ustawioną i aktualną !!!

RadekNet - 2023-10-25, 12:14

Ja właśnie przez to czekanie nie zdecydowałem się na przerabianą lodówke, tylko mam zwykłą podblatową + przetwornica. W razie awarii za 150-200e, w dowolnym miejscu w Europie, kupuję nową lodówkę i nie zastanawiam się jak daleko mam do serwisu.
Janusszr - 2023-10-25, 12:23

RadekNet napisał/a:
Ja właśnie przez to czekanie nie zdecydowałem się na przerabianą lodówke,
U mnie musi być przerabiana. Chodzi o nadkole. Miejsce gdzie zazwyczaj jest agregat jest wykorzystane właśnie przed nadkole. Agregat musi być na plecach lodówki. Nie ma zmiłuj. Muszę czekać.
SlawekEwa - 2023-10-25, 14:07

Janusszr napisał/a:
Miejsce gdzie zazwyczaj jest agregat jest wykorzystane właśnie przed nadkole. Agregat musi być na plecach lodówki.

są lodówki z agregatem z boku lodówki np firmy Vitrifrigo :bigok

Janusszr - 2023-10-25, 14:40

SlawekEwa napisał/a:
Janusszr napisał/a:
Miejsce gdzie zazwyczaj jest agregat jest wykorzystane właśnie przed nadkole. Agregat musi być na plecach lodówki.

są lodówki z agregatem z boku lodówki np firmy Vitrifrigo :bigok

Mógłbyś podesłać linka do takiej lodówki? Do lodówki, która ma podcięcie z tyłu w które wejdzie nadkole?

Banan - 2023-10-25, 16:09

RadekNet napisał/a:
Ja właśnie przez to czekanie nie zdecydowałem się na przerabianą lodówke, tylko mam zwykłą podblatową + przetwornica. W razie awarii za 150-200e, w dowolnym miejscu w Europie, kupuję nową lodówkę i nie zastanawiam się jak daleko mam do serwisu.

Przetwornica to tylko niepotrzebna strata energii... :bajer

SlawekEwa - 2023-10-25, 17:07

Janusszr napisał/a:
Do lodówki, która ma podcięcie z tyłu w które wejdzie nadkole?

proszę https://www.vitrifrigo.com/ww/en/camper__caravan_2
do koloru ,do wyboru

Kazik II - 2023-10-25, 19:46

A ja tak z ciekawości się zapytam - czy lodówka kompresorowa w kamperze to przypadkiem nie trajkocze trochę głośno? Bo u mnie w domu kupiony niedawno Samsung daje tak, że aż na piętrze trzeba drzwi od sypialni zamykać :gwm
chris_66 - 2023-10-25, 19:50

Banan napisał/a:

niby tak , ale jak sobie pomyślę jaki jest kontakt i obsługa u Marcina to przechodzi mi ochota na zamawianie u niego

na telefon czekałem ze dwa miesiące i z rozmowy nic się nie dowiedziałem , ani jakie mają modele (podobno 55) ani o ceny ani przybliżony czas realizacji

do tego dostawa osobista w ogóle nie wchodzi w grę, jeżdzę cały tydzień i nie będe czekał niewiadomoile i niewiadomokiedy :roll:

niby produkt chwalony ale :evil: :?:

Janusszr - 2023-10-25, 20:07

SlawekEwa napisał/a:
Janusszr napisał/a:

do koloru ,do wyboru

Dziękuję.
Wysłałem zapytanie do nich. Podzielę się odpowiedzią, jeżeli otrzymam.

Rudiger - 2023-10-25, 21:21

Kazik II napisał/a:
A ja tak z ciekawości się zapytam - czy lodówka kompresorowa w kamperze to przypadkiem nie trajkocze trochę głośno? Bo u mnie w domu kupiony niedawno Samsung daje tak, że aż na piętrze trzeba drzwi od sypialni zamykać :gwm

Wcześniej miałem kostkę kompresorową w Niewiadówce. Przy samym łóżku. Syn spał bez problemu przy działającej lodówce. Teraz w Ducato też mamy kostkę kompresorową - trzeba się dobrze przysłuchać by stwierdzić czy działa czy też nie.

Robiłem latem próby praktyczne ile strat wnosi przetwornica typu ECO z soft startem z pracy z lodówką. I nie bardzo coś z tego wyszło :-/

Podłączałem amperomierz stałego napięcia po stronie zasilania 12V przetwornicy. W momencie uruchomienia lodówki przepływ prądu wzrastał do 20A - na 1-2 sekundy. Podejrzewam, że kwestia przełamania ciśnienia w układzie. Potem spadała do stabilnego 4,7A przy 13V. A więc moc pobierana przez lodówkę to ok 61W.

Z kolei na etykiecie lodówki jest podany pobór prądu 0,4A przy 230V a więc 92W.

nic z tego nie wynika, jakieś bzdury.

Albo coś źle liczę albo :?

Brat - 2023-10-25, 22:10

Kazik II napisał/a:

Zupełnie nie słychać... mam mały kamper, odległość od głowy ;) do lodówki ok. 3 m.
Szczerze mówiąc - zupełnie nie qmam, jak to działa; domowa lodówka (też Samsung) głośna bardzo, szczególnie w momencie uruchamiania się :(

grzesk - 2023-10-26, 09:28

„Przetwornica to niepotrzebna strata”
Ja bym dyskutował z tym stwierdzeniem; w kamperze mam dwa panele słoneczne po 180 W, akumulator 125Amh, przetwornica Victron - 1000 W z funkcją eco ( tzn włącza się gdy poczuje obciążenie) i ten zestaw przez prawie trzy miesiące zasilał dużą zamrażarkę skrzyniową w domu.
Akumulator ciągle był naładowany w 100%. A przecież w normalnym użytkowaniu kampera on jest często w ruchu, akumulator doładowywany z silnika, czyli ma jeszcze lepsze warunki niż gdy stał przez 6- 7 godzin w słońcu.

RadekNet - 2023-10-26, 11:02

Banan napisał/a:
RadekNet napisał/a:

Z 6-latniej praktyki Ci napiszę, że to bez znaczenia (w moim przypadku). Nigdy nie staję na dziko na dłużej niż dwa dni, więc mały (stary!) solar + alternetor dają radę, albo dłużej w jednym miejscu jesteśmy pod prądem, więc też nie ma problemu.

Po za tym komfort, o którym pisałem wyżej vs kontakt z Marcinem nie do przebicia.

Banan - 2023-10-26, 11:23

grzesk napisał/a:
Ja bym dyskutował z tym stwierdzeniem;

A ja bym nie dyskutował, to wynika z praw fizyki :bajer
RadekNet napisał/a:
Z 6-latniej praktyki Ci napiszę, że to bez znaczenia (w moim przypadku).

Jak tak Ci dobrze... :bigok
Nie tylko Marcin przerabia te lodówki, jest na naszym forum jeszcze kolega z Białegostoku. ;)

Z mojego doświadczenia powiem, że przetwornica w kamperze, to zło konieczne. Wielu już się o tym przekonało tracąc w ogniu swój dobytek. Było już to wałkowane kilka razy na forum, więc po co zaklinać rzeczywistość?

RadekNet - 2023-10-26, 11:39

Banan napisał/a:
RadekNet napisał/a:
Z 6-latniej praktyki Ci napiszę, że to bez znaczenia (w moim przypadku).

Jak tak Ci dobrze... :bigok
Nie tylko Marcin przerabia te lodówki, jest na naszym forum jeszcze kolega z Białegostoku. ;)

Z mojego doświadczenia powiem, że przetwornica w kamperze, to zło konieczne. Wielu już się o tym przekonało tracąc w ogniu swój dobytek. Było już to wałkowane kilka razy na forum, więc po co zaklinać rzeczywistość?

Gdzie tu widzisz zaklinanie rzeczywitości? Sugerujesz, że jem roztopione lody? ;)

Jako że ważna jest dla mnie niezawodność i ew serwis to moje mysli biegły tak, że za 250e (lodówka + przetwornica) mam sprzęt naprawialny (tzn może bardziej "zastępowalny") w każdym miejscu w Europie ot tak, w ten sam dzień. W kontrze mam przerabiane lodówki z serwisem w Polsce (czyli w razie awarii kurier w dwie strony i czekanie na naprawę), które kosztują znacznie więcej.
Sprzęt ten poprawnie działa u mnie od 2017 roku (czyli pelne 6 sezonów). Na lodówkę przerabiana zmieniać nieplanuję.

Banan - 2023-10-26, 12:19

RadekNet napisał/a:
Gdzie tu widzisz zaklinanie rzeczywistości?

To, że Tobie to pasuje, to OK, ale nie próbuj udowodniać, że to lepsze rozwiązanie :bajer

RadekNet - 2023-10-26, 12:49

Banan napisał/a:
RadekNet napisał/a:
Gdzie tu widzisz zaklinanie rzeczywistości?

To, że Tobie to pasuje, to OK, ale nie próbuj udowodniać, że to lepsze rozwiązanie :bajer

A dlaczego? Jesli coś jest tańsze i działa, to mam o tym nie pisać? Weż sie chłopie ogarnij. Zycie nie jest czarno-białe i dlatego mamy tyle możliwości, zeby je pod siebie dopasować, a foruim może pomóc poszerzyć horyzonty.

grzesk - 2023-10-26, 16:41

Kolego Banan; przy zasilaniu energią ze słońce, zawsze jest jej strata, ale przy zasilaniu urządzeń 12 V jak i po transformacji na 220V jest to bez znaczenia. Ta energią po prostu jest w nadmiarze. Przy jedzie, także nie wiele więcej korzystając z przetwornicy. Z resztą, sam samochód jadąc jest sam potwornie stratny w stosunku do energii pierwotnej. Natomiast na kempingu, 220v mam dostępne ze słupka i lodówka działa na napięciu bezpośrednio bez transformacji bez strat, natomiast lodówka 12v wymaga transformacji napięcia czyli w tym przypadku są straty energii.
chris_66 - 2023-10-26, 20:01

Banan napisał/a:
jest na naszym forum jeszcze kolega z Białegostoku. ;)

któren to jeden, może jakiś bardziej rozmowny i kumaty z dostawami ?

Rudiger - 2023-10-26, 21:44

Nie z Białegostoku a spod Białegostoku. Rozmawiałem z nim w tym roku bo przymierzałem się do przerobienia kostki kompresorowej z 230V na 12V.
adaml61 - 2023-10-26, 21:47

Lodówka przez przetwornicę jest bez sensu . To nie działa tak jak powinno . Miałem , wieczny problem z prądem , po przeróbce na 12V(agregat Danfos ) problemy się skończyły . Lodówka domowa do prawidłowej pracy powinna być wypoziomowana . Agregat danfos morz pracować w przechyle , ma inaczej umieszczone przyłącza niż z domowej . Agregat 12v akli ma tak samo jak domowa .Z agregatem Danfosa 12V nie martwię się że na jakiejś dziurze olej pójdzie w układ i po lodówce .
Janusszr - 2023-10-26, 21:58

chris_66 napisał/a:
Banan napisał/a:

504 607 934

kimtop - 2023-10-27, 09:05

Cytat:

Lodówka przez przetwornicę jest bez sensu . To nie działa tak jak powinno

Może i bez sensu ale od kilku sezonów mam lodówkę domową z oddzielnym zamrażalnikiem przez przetwornicę.Działa bez zarzutu i dopóki działa nic nie będę zmieniał. Akumulator LiFePo4 280Ah,na dachu baterie 400W.Dołożyłem tylko wentylator, który chłodzi agregat ,gdyż po tegorocznym wyjeździe na Sardynię gdzie w czasie upałów pracował praktycznie cały czas ,był taki gorący że nie dał się dotknąć.
Prądu nigdy mi nie zabrakło. Najdłużej na dziko stałem tydzień w jednym miejscu na Mazurach.Przy zmiennej pogodzie akumulator zszedł na 84%

Janusszr - 2023-10-27, 09:27

kimtop napisał/a:
Cytat:

Lodówka przez przetwornicę jest bez sensu . To nie działa tak jak powinno

Może i bez sensu ale od kilku sezonów mam lodówkę domową z oddzielnym zamrażalnikiem przez przetwornicę.Działa bez zarzutu i dopóki działa nic nie będę zmieniał. Akumulator LiFePo4 280Ah,na dachu baterie 400W.Dołożyłem tylko wentylator, który chłodzi agregat ,gdyż po tegorocznym wyjeździe na Sardynię gdzie w czasie upałów pracował praktycznie cały czas ,był taki gorący że nie dał się dotknąć.
Prądu nigdy mi nie zabrakło. Najdłużej na dziko stałem tydzień w jednym miejscu na Mazurach.Przy zmiennej pogodzie akumulator zszedł na 84%

Ilu kamperowiczów ma taką elektrownię na dachu i duży magazyn energii?
Ja np. mam 1/3 tego co Ty. Nie mam miejsca na dachu na dodatkowe solary. Tak samo wewnątrz kampera nie mam miejsca na większy akumulator jak 100Ah.

kimtop - 2023-10-27, 10:30

Janusszr napisał/a:
Tak samo wewnątrz kampera nie mam miejsca na większy akumulator jak 100Ah.

Mój akumulator 280Ah ma wymiary standardowej 60-tki ( dł-29,szer-17,wys-21cm) i waży, o ile pamiętam,19 kg.

Janusszr - 2023-10-27, 10:39

kimtop napisał/a:
Janusszr napisał/a:
Tak samo wewnątrz kampera nie mam miejsca na większy akumulator jak 100Ah.

Mój akumulator 280Ah ma wymiary standardowej 60-tki ( dł-29,szer-17,wys-21cm) i waży, o ile pamiętam,19 kg.

Moja setka ma wysokość 190mm i to jest max.wysokość jaka zmieści się pod siedzeniem pasażera. Malutki jest mój kamperek. Nie mam możliwości umieszczenia akumulatora w innym miejscu.

Mazur - 2023-10-27, 12:40

Janusszr znajdź miejsce bo tak jak napisał wyżej kimtop lifepo4 są dużo mniejsze w porównaniu do swojej pojemności. Wsadziłem 280Ah pod siedzenie pasażera, gdzie wcześniej był większy rozmiarowo 105Ah, a drugi 105Ah pod siedzeniem kierowcy. Teraz mam jeden , mały, większa pojemność, i jest super, tylko cena. Ale jak przeliczysz cenę i świadomość że "zapominasz o prądzie" bo zawsze wystarcza to się chyba opłaca. Zlikwidowałem też podłączenie zewnętrzne 230V do słupka, zamieniłem na gniazdo gazowe :ok Nie mam potrzeby podłączania się do słupka. :bigok
Janusszr - 2023-10-27, 12:56

Robercie,
tak na dobrą sprawę, to ja nie potrzebuję większego akumulatora. Na dziko stajemy tylko podczas przelotów w docelowe miejsce, ewentualnie podczas oczekiwania na prom. Gdzie tylko się da korzystamy ze słupkowego prądu. Nie lubimy dzikowania.
Miejsce na większy akumulator mógłbym znaleźć. W szafce na buty, ale co z tego. Na przeszkodzie stoi żona :spoko

papamila - 2023-10-27, 18:04

Janusz,
LifePo4 możesz położyć
i się mieści

mischka - 2023-10-27, 18:04

Janusszr napisał/a:
190mm i to jest max.wysokość jaka zmieści się pod siedzeniem pasażera

lifepo4 możesz położyć bokiem

Janusszr - 2023-10-27, 18:51

Swego czasu już przerabiałem różne warianty. Gniazdo jest za wąskie, aby kłaść akumulator. Fabrycznie jest to wszystko urządzone pod siedzeniem. Stanęło na tym, że tylko jeden AGM spełniał wymiarowe parametry. Kombinowałem jak przysłowiowy koń pod górę :spoko
chris_66 - 2023-10-27, 21:54

Janusszr napisał/a:
chris_66 napisał/a:
Banan napisał/a:

504 607 934

dzięki, po weekendzie ruszam z tematem

Janusszr - 2023-11-02, 21:53

SlawekEwa napisał/a:
Janusszr napisał/a:

do koloru ,do wyboru

Faktycznie, można wybrać do koloru itd., ale tylko i wyłącznie zdjęcia lodówek i poczytać fajną reklamę. Zero odzewu na zapytanie. Tyle w temacie, jeżeli chodzi o firmę Vitrifrigo :( .

RadekNet - 2023-11-03, 10:09

Janusszr napisał/a:
Ja np. mam 1/3 tego co Ty. Nie mam miejsca na dachu na dodatkowe solary. Tak samo wewnątrz kampera nie mam miejsca na większy akumulator jak 100Ah.

Np. ja mam 105Ah w kwasie plus 100W stareńskiego solara :)

krzlac - 2023-11-03, 11:35

A ma ktoś doświadczenia i opinie o lodówkach kompresorowych polskiego producenta ABEM?
Janusszr - 2023-11-03, 11:54

krzlac napisał/a:
A ma ktoś doświadczenia i opinie o lodówkach kompresorowych polskiego producenta ABEM?

Ja właśnie czekam na realizację zamówienia. Mam nadzieję, że otrzymam ją w listopadzie. Moja jest trochę nie typowa, bo nachodzi na nadkole. Ostatnio lodówkę kupił Kolega Mazur. Nie może się nachwalić.

Janusszr - 2023-11-03, 12:00

RadekNet napisał/a:
Janusszr napisał/a:

I co? Brakuje Ci prądu? Mam podobny układ, może solar ciut mocniejszy. Nigdy prądu mi nie zabrakło, a mam kilka odbiorników na 230V energożernych :)

RadekNet - 2023-11-03, 13:22

Janusszr napisał/a:
RadekNet napisał/a:
Janusszr napisał/a:

I co? Brakuje Ci prądu? Mam podobny układ, może solar ciut mocniejszy. Nigdy prądu mi nie zabrakło, a mam kilka odbiorników na 230V energożernych :)

No własnie NIE brakuje mi, dlatego wymieniać lodówki na 12V nie mam zamiaru. Napisałem o tym w kontrze do wpisów, ze lodkowka na 230V jest bez sensu.

krzlac - 2023-11-03, 13:28

kimtop napisał/a:

A co to za bateria? Taka mała i taka pojemna.

Janusszr - 2023-11-03, 13:42

krzlac napisał/a:
kimtop napisał/a:

A co to za bateria? Taka mała i taka pojemna.

O takich wymiarach pokusiłbym się upchnąć pod siedzeniem. Coś tutaj jednak jest przesadzone z tymi wymiarami.

grzegunio - 2023-11-03, 13:43

krzlac napisał/a:

Użytkuję szufladową od 2 lat. SAME POZYTYWY !

kimtop - 2023-11-03, 14:00

Cztery baterie 280 Ah takie jakich mnóstwo na Aliex. Akumulator sam składałem i nie ma żadnej dodatkowej obudowy.
Baterie kupiłem trzy lata temu od znajomego szkutnika, który robi zabudowy jachtów pełnomorskich i ma jakiegoś sprawdzonego producenta. Dałem tylko 2.000zł. Do tego doszedł oczywiście BMS 150A
Ponieważ z miejscem na akumulator też krucho , nie stosowałem żadnej skrzynki.Baterie rozdzieliłem twardym kartonem,obłożyłem cienkimi panelami z tworzywa i okleiłem to wszystko szarą taśmą :haha:

rjas - 2023-11-03, 20:07

Żeby nie było, że tylko Marek ma tak dobrze :wyszczerzony: poleciałem i zmierzyłem u siebie akumulator złożony tą samą metodą, ale 305 Ah. 29 x 17 x 21,5cm (ten wymiar razem z wystającymi konektorami od ogniw). Dodatkowo BMS 250A, jakieś 3 cm grubości, u mnie na górnej powierzchni poziomej, ale to można dołożyć w dowolnym miejscu. U mnie akumulator leży na boku, czyli wymiar w pionie 17 cm, bo w pozycji stojącej (21,5) by nie wszedł. Chyba było ograniczenie do 20cm wysokości.
Brat - 2023-11-03, 20:08

krzlac napisał/a:
Oj leniuszku, leniuszku... ;) Mnóstwo informacji n/t tych lodówek, także w tym wątku...
typ - 2023-11-15, 22:32

krzlac napisał/a:

Też mam, drugi sezon działa i na razie o niej w ogóle nie myslę, co oznacza że jest beproblemowa. Nie wiem dokładnie ile prądu bierze ale jest to chyba mała konsumpcja. W największe upały na razie nie było z nią problemu, chłodziła do zadanej temperatury (mam około -1,5 ustawione).
Jedyny drobny problem jaki jest to że ma w środku ledy które świecą zawsze. Bez względu na to czy akurat chłoidzi czy odpoczywa, czy jest otwarta czy zamknięta :-) i może te ledy jednak wytwarzają trochę ciepła. Mało pewnie ale warto byłoby je wyłączyć na stałe, albo zastosować jakiś wyłącznik. Mam w planie to zrobić, ale jako że to jest drobnostka to na razie nic z tym nie robiłem.

SlawekEwa - 2023-11-16, 09:52

Jak kogoś interesuje jak przerobić lodówkę do kampera to proszę

Robert-4 - 2023-11-16, 23:00

krzlac napisał/a:

Mam i polecam,
my wybraliśmy szuflady (4) bo jest dla nas dodatkiem (w garażu) do podstawowej. W sumie na razie służyła 5 tygodni. Robiła za zamrażarkę (-15) stała pod naszym łóżkiem - cicho, a zużycia prądu nie zauważyłem.
Kolega z którym podróżowałem kupił turystyczną "znanego markowego i uznanego" producenta - głośna (gdzie mógł wystawiał na dwór), słabo działała i jak zrobiło sie miejsce w naszej przenieśli wszystko, wyłączyli i zapomnieli. Dzisiaj już ktoś inny się nią cieszy, bo kolega uznał za badziew. Teraz szuka miejsca na kompresorową :)