Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Budujemy kampera - Joasiowy Fiacik Ducacik

Joasia I Wielka ;) - 2016-12-03, 21:02
Temat postu: Joasiowy Fiacik Ducacik
Witajcie, witajcie

Oficjalnie zawiadamiam, że dołączyłam do robótek ręcznych (sweterek sobie robię na zimę :mikolaj )

Na razie tylko przedstawię Wam moje przyszłe M0 i załogę. Wiadomo w zimę trochę trudno majstrować nie mając ocieplonego lokum, ale można zgromadzić wszystkie instalacje, meble, AGD i inne duperele co by na wiosnę ruszyć z kopyta.

Mimo nieprzespanych nocy, kiedy czytałam Wasze relacje i pilnie notowałam, będę pewnie potrzebowała podpowiedzi doświadczonych budowniczych, a i technika poszła do przodu więc może i ja wprowadzę jakieś udogodnienia :idea

Mam nadzieję, że będziecie kibicować i poradą wspomożecie, krytykę konstruktywną też przyjmuję bez fochów :spoko

Pozdrawiam wszystkich cieplutko w ten śniegowy dzień
Joasia

frólik - 2016-12-03, 22:02

Powodzenia, będę kibicował :spoko
Joasia I Wielka ;) - 2016-12-03, 22:37

frólik napisał/a:
Powodzenia, będę kibicował :spoko

Dzięki :bukiet:

piotr1 - 2016-12-03, 22:57

Fajna baza. Będę kibicował. :spoko
Darek Szczecin - 2016-12-03, 23:01

Zazdroszczę furki, kibicuję :spoko
yahoda - 2016-12-04, 09:32

Też się zainteresowałem. Już mi się podoba Twoje autko.
SlawekEwa - 2016-12-04, 10:23

Joasia I Wielka ;) napisał/a:
Na razie tylko przedstawię Wam moje przyszłe M0 i załogę.

M0 fajne, ale załogi nie widzę :( co tam ciągnie tą furkę, bo na zdjęciach niedowidzę ?

Joasia I Wielka ;) - 2016-12-04, 11:00

dziękuję za zainteresowanie :spoko już się cieszę, że nie będę sama w moich bojach, wczoraj poległam na przegrodzie, robiłam rozeznanie co mi będzie potrzebne i muszę się dozaopatrzyć w np. w torsy :evil:

w kwestii załogi to mam pewien problem natury technicznej, nagrałam filmik, ale nie mam żadnego programu do obróbki (za dużo MB), Może coś polecicie z sieci do ściągnięcia, to załogę przedstawię :mrgreen:

Joasia I Wielka ;) - 2016-12-04, 11:04

z furki też się cieszę :ok mogłaby być jeszcze z przegubem :haha: , bo w bramę na zakręcie trochę ciężko z tym długim kuprem wjechać
SlawekEwa - 2016-12-04, 11:06

będzie potrzebne i muszę się dozaopatrzyć w np. w torsy

Nie nie nie torsy :haha: jak pójdziesz do sklepu i poprosisz o pokazaniu torsu to facet rozepnie kuszule i Ci pokaże :bajer potrzebujesz torksy do odkręcenia śrub przegrody i pewnie cioś do ścięcia dwu śrub specjalnych.

Joasia I Wielka ;) - 2016-12-04, 11:08

no popatrz, literkę zjadła i ile już radochy :mrgreen:
forhend - 2016-12-04, 11:08

Torxy)) Ty tak sama bedziesz działac?Znaczy,że klucz w reke i przykrecać i odkręcać?Jeśli tak to Wielki Szacun i Respekt))
Powodzenia. :shock:

Joasia I Wielka ;) - 2016-12-04, 11:09

SlawekEwa napisał/a:
pewnie cioś do ścięcia dwu śrub specjalnych.

do tego już mam, torksy mnie tylko powaliły

Joasia I Wielka ;) - 2016-12-04, 11:11

forhend napisał/a:
Ty tak sama bedziesz działac?Znaczy,że klucz w reke i przykrecać i odkręcać?Jeśli tak to Wielki Szacun i Respekt))

nio, a co?! nagrywam, bo nikt mi nie uwierzy, i proszę się literówek nie czepiać :box

[edit] Naprawa technicznej str. cytatu. WB

miklo75 - 2016-12-04, 11:54

Przyłączam się do grona kibicujących. Szacun dla kobiety budowniczki.

Tak formalnie tylko, to co z rejestracją jako kamper po nowym roku?

Joasia I Wielka ;) - 2016-12-04, 13:16

formalnie do końca roku będzie kamperem :diabelski_usmiech

5.1. „Samochody kempingowe” – pojazdy kategorii M, przeznaczone do czasowego zamieszkania w nich osób, wyposażone co najmniej w:
a) stolik i miejsca siedzące przy nim,
b) miejsca do spania, które mogą powstawać z miejsc siedzących,
c) urządzenia kuchenne,
d) szafki;
Wyposażenie to powinno być na stałe zamontowane w pojeździe, z tym że stolik może być łatwo demontowany.

miklo75 - 2016-12-04, 13:33

No to dobrze, że pamiętasz o tym :spoko
Fanatyk - 2016-12-04, 13:54

A ktoś w ogóle wie/potrafi przytoczyć co zawiera nowa ustawa czy tak tylko straszycie ?
SlawekEwa - 2016-12-04, 14:26

Cytat:
czy tak tylko straszycie ?

Śpij spokojnie tak tylko straszymy :bigok

Darek Szczecin - 2016-12-04, 14:26

Rozmawiałem wczoraj z rzeczoznawcą który robił mi opinię do Panzerkamera i on twierdzi ,że po nowym roku z dobrą opinia też da się zmienić przeznaczenie oraz zwiększyć ilość miejsc, plus oczywiście faktura z firmy przebudowującej i przytomny diagnosta. Ma chłop jeszcze jutro sprawdzić i podzwonić do kolegów rzeczoznawców :spoko
SlawekEwa - 2016-12-04, 14:39

Mój diagnosta który nigdy nie robił problemów rzucił mi takim dokumentem i zaznaczył, że bez ich opinii nie ma co podchodzić do badania :shock:
Joasia I Wielka ;) - 2016-12-04, 14:41

mnie tak naprawdę to tylko przegroda sen z powiek, bo jak widzieliście na pierwszym zdjęciu z przodu będą dwa fotele i to też z fiata, czyli nie będzie problemu z montażem.
Moje M0 komfortowe ma być więc tabunów nie przewiduję :) dwa miejsca wystarczą

kynios1 - 2016-12-04, 14:44

Ja też życzę szybkiej i bezproblemowej zabudowy i trzymam kciuki .

. Pozdrawiam . :spoko

WojB - 2016-12-04, 14:52

To co napisała Joasia to definicja Samochodu Kempingowego, ale jest coś takiego jak warunki techniczne. Opisane miejsce siedzące przy stoliku nie jest równoznaczne z miejscem siedzącym do jazdy (które musi spełniać pewne warunki techniczne).
Wierzcie mi ustawa napisana jest językiem nie zrozumiałym dla przeciętnego zjadacza chleba (odnośniki, wstawki, itp).
Ale mniej więcej wygląda to tak:
Samochód ciężarowy typu furgon - musi mieć oddzieloną przestrzeń ładunkową i odpowiednią ładowność (po wyjęciu przegrody nie spełnia tych warunków i musi przejść zmianę przeznaczenia.
Największy problem obecnie to ilość miejsc - do pojazdu ze zdjęć nie możesz sobie wstawić z tyłu nawet oryginalnych foteli fiata montowanych z tyłu pojazdu, ponieważ pojazd twój nie posiada fabrycznych punktów montażu foteli.
Badaniom (można zwać Homologacji), podlega sam fotel i taką ma, pasy też taką mają, ale i sposób ich zamocowania. Na zdjęciach są fotele bez pasów więc problem jest podwójny.
Jedyną rzeczą do zrobienia bez większego zachodu jest zmiana prawego fotela w szoferce na pojedynczy, a i to po zmianie przez "uprawniony warsztat" musi przejść badanie w ITS lub PIMOT koszt 1200,-PLN

Joasia I Wielka ;) - 2016-12-04, 14:58

proszę czytać ze zrozumieniem :stop:

napisałam, że będą tylko dwa miejsca do jazdy i że już mam foteliki, bo z przodu jest "ławka" i chcę ją wyrzucić, ale musi być ładnie więc nowy komplecik. A pasy przecież są z przodu fabryczne. Z tyłu będzie tylko M0 i żadnego jeżdżenia na pace na gapę :szeroki_usmiech

WojB - 2016-12-04, 15:01

Jeżeli nie przewidujesz z tyłu miejsc do jazdy to wedle obowiązujących teraz i po zmianach od 01/2017 przepisów, nie powinno być żadnego problemu.
powodzenia :spoko

Darek Szczecin - 2016-12-04, 15:01

SlawekEwa napisał/a:
Mój diagnosta który nigdy nie robił problemów rzucił mi takim dokumentem i zaznaczył, że bez ich opinii nie ma co podchodzić do badania :shock:

No i luz cabapoj to spółka z.o.o czyli firma która ma zarabiać ,jak wszystkich odrzucą nie zarobią więc tu tylko kwestia kasy :spoko
A tam gdzie kasa wchodzi w grę wszystko da się ogarnąć i im i nam zależy na żeby usługa została wykonana :spoko

SlawekEwa - 2016-12-04, 15:45

Dokładnie tylko kasa się liczy i wszystko możliwe. :bylo
Joasia I Wielka ;) - 2016-12-04, 20:49

tak sobie dumam na instalacją elektr. :idea

Oświetlenie
• salonokuchniosypialnia
• punktowe łóżko
• szafki kuchenne
• łazienka
• bagażnik
• oświetlenie zewnętrzne
Gniazda
12
• kuchnia
• salon
• przy wyjściu/zewnętrzne
230
• lodówka
• mikrofala
• kuchnia
• salon
• przy wyjściu/zewnętrzne
Czujniki/zasilanie
• woda biała
• woda szara
• wc
• weba sto
• kamera z tyłu
• poziom naładowania aku
• pompa zw
• pompa cw
• roleta zewnętrzna
• wentylator kuchnia
• wentylator łazienka
• zapalarka kuchnia
• klimatyzator

Czego zapomniałam??!! może coś jeszcze podpowiecie

wlodo - 2016-12-04, 21:23

Gratuluję bazy,chętnie pokibicuję zabudowie na H3 a tym bardziej,że kobiecie :kwiatki:
To czy zapomniałaś czy nie zależy od tego co będziesz miała na pace.
Kabelek do TV możesz wyprowadzić na dach,do zwykłej anteny lub satki.
Kabel w okolice okna w dachu dla wentylatora.
Puszka na dachu z kablami do solarów,później z ociepleniem jest kłopot z wciągnięciem.
Kabelek w okolice markizy do listwy led.
Jeżeli z tyłu regulator solarny,to do przodu gruby kabel do aku rozruchowego.

kynios1 - 2016-12-04, 21:41

A jak chcesz zrobić klimatyzator ? oryginał czy jakiś kombinowany ?
onionskin - 2016-12-04, 21:45

Joasia I Wielka napisał/a:
...........nie mam żadnego programu do obróbki (za dużo MB), Może coś polecicie z sieci do ściągnięcia, to załogę przedstawię :mrgreen:

Ja większość szybkich przeróbek dokonuję w darmowym OpenShot:
http://www.openshot.org/download/
Prosty jak konstrukcja cepa :)

[Edit] Naprawa technicznej str. cytatu. WB

Joasia I Wielka ;) - 2016-12-04, 21:51

wlodo,

dzięki za kibicowanie :lol:

nie przeczytałeś dokładnie :spoko

wentylatory były, kabelek w okolice markizy jest (oświetlenie zewnętrzne)

o kablach zasilających nie pisałam, bo to podstawa, a na tym forum przecież o fundamentach pisać nie będę, bo wyjdę na laika :-P

ale spoko i tak się cieszę, że chcecie pomóc, bo przecież o to mi chodziło

Joasia I Wielka ;) - 2016-12-04, 21:56

kynios1 napisał/a:
A jak chcesz zrobić klimatyzator ? oryginał czy jakiś kombinowany ?

marzy mi się taki z okienkiem, byłoby 2 w 1, ale cholerstwo drogie :evil: i prądożerne (230)

widziałam też nowe webasto na 12v, ale muszę się temu przyjrzeć, bo nie chcę sera szwajcarskiego z dachu zrobić.

Masz jakieś propozycje?

SlawekEwa - 2016-12-04, 21:56

tak sobie dumam na instalacją elektr. :idea

• pompa zw
• pompa cw

Czego zapomniałam??!! może coś jeszcze podpowiecie

Pompa zw wystarczy da radę i na ciepłą.

Joasia I Wielka ;) - 2016-12-04, 21:58

onionskin napisał/a:
Ja większość szybkich przeróbek dokonuję w darmowym OpenShot:

http://www.openshot.org/download/

Prosty jak konstrukcja cepa

o dzięki dobry człowieku :kwiatki: liczę na tego cepa, bo nie chce mi się pół dnia spędzić na nauce :gwm

zaraz spróbuję coś pokombinować

Joasia I Wielka ;) - 2016-12-04, 22:01

SlawekEwa napisał/a:

super, jeden mniej, bo jak to zaczynam liczyć to tona kabla mi wychodzi :shock:

zbyszekwoj - 2016-12-05, 10:24

Najważniejsze gniazdo z przetwornicą do suszarki do włosów. :diabelski_usmiech
MAWI - 2016-12-05, 11:43

Cytat:

SlawekEwa napisał/a:

super, jeden mniej, bo jak to zaczynam liczyć to tona kabla mi wychodzi

Tam gdzie planujesz zamontować zbiornik czystej wody tam ma być 12v do pompki zanurzeniowej . Ona sterowana jest mikro włącznikami na każdym kranie, pcha zimną wodę do kranu i do bojlera. Po przekręceniu kranu na pobór ciepłej wody . Z bojlera leci ciepła a na jej miejsce znów zimna .Dochodzą Ci kabelki do sterowania pompką z kranów i z ew, WC.

Joasia I Wielka ;) - 2016-12-05, 12:10

MAWI napisał/a:
Ona sterowana jest mikro włącznikami na każdym kranie, pcha zimną wodę do kranu i do bojlera. Po przekręceniu kranu na pobór ciepłej wody . Z bojlera leci ciepła a na jej miejsce znów zimna .Dochodzą Ci kabelki do sterowania pompką z kranów i z ew, WC.

w tym sęk, że nie chcę kamperowych kranów. W sumie będą tylko dwa: prysznicowy (do którego ewentualnie zrobię odejście na zewnętrzny, ale to jeszcze do przemyślenia) i kuchenny. Zlew kuchenny taki normalny, dość głęboki będzie pełnił funkcję kuchni, pralni i mycia zębów. Doszłam do wniosku, że szkoda miejsca i kasy na to coś co przypomina umywalkę w mikro łazience. Wolę spory (na ile można ) brodzik i kibelek. A że do kuchni nie daleko :diabelski_usmiech to ręce tam mogę umyć.
Dlatego temat elektryki, żeby mi kabli do jakiegoś ustrojstwa nie zabrakło bo planuję wszystkie rozłożyć przed ociepleniem (pianą). Dumam czy mikro hydroforni nie zrobić co by ciśnienie normalne było.
kabel wc w spisie był :lol:

Joasia I Wielka ;) - 2016-12-05, 12:12

zbyszekwoj napisał/a:
Najważniejsze gniazdo z przetwornicą do suszarki do włosów. :diabelski_usmiech

no i przytyk się nie udał :-P
ja mam takie włosy, że suszarka niepotrzebna, co bym nie robiła i tak się zwiną po swojemu, więc doszłam do wniosku, że nie będę się nimi przejmowała i jedno urządzenie mniej :mrgreen:

SlawekEwa - 2016-12-05, 12:28

Joasia I Wielka napisał/a:
;) Dumam czy mikro hydroforni nie zrobić co by ciśnienie normalne było.
kabel wc w spisie był :lol:

Da się pompa ciśnieniowa i aku cisnienia.

[Edit] Naprawa technicznej str. cytatu. WB

MAWI - 2016-12-05, 12:38

SlawekEwa napisał/a:

Widziałem takie , w dobrej cenie w JULA . Chyba dedykowana do jachtów.

Joasia I Wielka ;) - 2016-12-05, 12:40

SlawekEwa napisał/a:

no i to mi się podoba jak się coś da zrobić :wyszczerzony:

Joasia I Wielka ;) - 2016-12-05, 12:42

jutro będę buszować po Julach, Praktikerach i tych innych AGD, zobaczymy czy mi torby jeszcze zostaną :(
MAWI - 2016-12-05, 12:45

Ma to swoje plusy i minusy. Minus to to ,że jak Ci jakiś wężyk strzeli czy choćby lekko poluzuje na złączkach .Cała woda wyleje się do wnętrza. Coś za coś. Bezpieczniejsza jest poprzednia wersja. :spoko
SlawekEwa - 2016-12-05, 12:59

Oj Wiesiu nie strasz nie strasz bo.........ll :haha:
Jak jesteś w pobliżu kampera to słyszysz, żebpompa coś za długo pracuje, a jak odchodzisz dalej pstryk i po strachu.

Joasia I Wielka ;) - 2016-12-05, 13:03

porobię sobie pstryczków jak świstak i nic mi nie zaleje :szeroki_usmiech
Joasia I Wielka ;) - 2016-12-05, 13:05

a zapomniałam dodać - zrobię sobie odpływ podłogowy :diabelski_usmiech
MAWI - 2016-12-05, 16:16

zrobię sobie odpływ

Chyba ,że tak . :spoko
A tak na serio to tak jak pisze Sławek . Trzeba tylko być czujny .reszta to plusy. ( brak kabelków ,zwykłe baterie ,lepsze ciśnienie wody itd.)

Joasia I Wielka ;) - 2016-12-05, 18:16

ni cholery nie mogę zmniejszyć objętości mojego filmiku z prezentacji załogi :gwm

żeby nie być goło słowną zwłaszcza :diabelski_usmiech próbuję wkleić zdjęcie, jak nie będzie widać to już poddaję się :placze2

pójdę na nauki dla niemotów internetowych, znacie jakieś dobre szkoły? :gwm

Joasia I Wielka ;) - 2016-12-05, 18:26

mam pytanie do Frólika :spoko

na Twojej stronie są zdjęcia z zabudowy takiego jak mój (L4H3), gdzie mogę kupić roletę, którą widac na zdjęciu? Bo przypuszczam, że jakieś specjalne montowanie będzie, nie z góry, ale z boku. A może ktoś inny wie - proszę o podpowiedź

WODNIK - 2016-12-05, 18:27

Fajny piesek ;)
Rawic - 2016-12-05, 18:28

z prezentacji załogi
nie żeby wyszło coś na jakieś swaty, ale myślę że powinnaś zaprosić do pomocy szczególnie po stronie elektrycznej, Roberta I Wielkiego, on też teraz tylko z pieskiem i mógłby wreszcie odwiedzić ojczyznę. :ok
Joasia I Wielka ;) - 2016-12-05, 18:37

no tak zaczęło się :-P

o budowie kampera miało być!!!!

ja tu mam POWAŻNE problemy!!! a nie ten tego no :hura :hura :hura :hura :hura :bups

jak się ścianę zlikwiduje to nad szoferką jest półka i takie ustrojstwo w poprzek, które chcę zlikwidować. Pytanie czy się da? wg mnie tak, bo busy też z furgonów robią a tej poprzecznej belki nie ma. Usunął ktoś to coś??

Joasia I Wielka ;) - 2016-12-05, 18:39

WODNIK napisał/a:
Fajny piesek ;)

pewnie, że fajny ;)

SlawekEwa - 2016-12-05, 18:45

Usunął ktoś to coś??

Teraz piszesz w dziale " Budujemy kampera" jest tu kilka relacji z budowy, wystarczy trochę poczytać i wszystkiego się dowiesz :bigok

Rawic - 2016-12-05, 19:50

jak się ścianę zlikwiduje to nad szoferką jest półka i takie ustrojstwo w poprzek, które chcę zlikwidować.
zostaw tę półkę, w fabrycznych kamperach też pozostała, trzeba ja tylko ładnie obrobić, przydaje się na kapelusze, parasolki itp. :spoko
Świstak - 2016-12-05, 21:41

Loguję się do tematu.
Do zmiany rozmiaru zdjęć: online - http://www.picresize.com/

Proponuje jednak zainstalować aplikację i zmniejszać na dysku jednym kliknięciem:
http://www.howtogeek.com/...s-the-easy-way/

Joasia I Wielka ;) - 2016-12-05, 23:01

SlawekEwa napisał/a:
Usunął ktoś to coś??

Teraz piszesz w dziale " Budujemy kampera" jest tu kilka relacji z budowy, wystarczy trochę poczytać i wszystkiego się dowiesz :bigok

wiesz ile ja nocy zarwałam, żeby to przeczytać :( pamiętam o bocznych (cos w stylu doły i doliny) ale nie pamiętam czy ktoś tą akurat belkę usunął :(

mam plany ;) na tą (tę - cholera Miodek by się przydał :gwm ) przestrzeń, zobaczymy czy się uda :szeroki_usmiech

Joasia I Wielka ;) - 2016-12-05, 23:03

Świstak napisał/a:
Loguję się do tematu.
Do zmiany rozmiaru zdjęć: online - http://www.picresize.com/

Proponuje jednak zainstalować aplikację i zmniejszać na dysku jednym kliknięciem:
http://www.howtogeek.com/...s-the-easy-way/

nie o fotę mi chodziło tylko o filmik z prezentacją :szeroki_usmiech

Aran-70 - 2016-12-05, 23:09

A co to za rasa, bo zdjęcie nie najlepszej jakości?
Arek

Joasia I Wielka ;) - 2016-12-05, 23:22

Aran-70 napisał/a:
A co to za rasa, bo zdjęcie nie najlepszej jakości?
Arek

kundel Panie kundel :wyszczerzony: ale jaki kochany :wyszczerzony:

ale jak ją obetnę to terier rasowy a nawet white terier :szeroki_usmiech wychodzi

Świstak - 2016-12-06, 07:31

Filmu bezpośrednio nie wrzucisz. Użyj YouTube, a tu wklej link.
frólik - 2016-12-06, 08:29

mam pytanie do Frólika :spoko

na Twojej stronie są zdjęcia z zabudowy takiego jak mój (L4H3), gdzie mogę kupić roletę, którą widac na zdjęciu? Bo przypuszczam, że jakieś specjalne montowanie będzie, nie z góry, ale z boku. A może ktoś inny wie - proszę o podpowiedź

Nie wiem czy odpowiedź na pytanie będzie potraktowana jak reklama, ale kupić generalnie wszystko możesz u mnie :wyszczerzony:
Na wszystkie części udzielam 15% rabatu od cen katalogowych Reimo.
Żeby było sprawiedliwie to trochę "strzelę sobie w stopę" i markizę akurat taniej kupisz u Włodka (Duni) często ma sporo tańsze niż katalog - rabat.
:spoko
Adaptery, czyli mocowanie markizy do ściany proponuję zamontować przed wykonaniem ocieplenia ponieważ trzeba je od wewnątrz wzmocnić.
Samą markizę będziesz mogła zamontować jako ostatnią.

Joasia I Wielka ;) - 2016-12-06, 12:32

frólik,

dzięki wielkie :bukiet: 16 stycznia będę w okolicy i chętnie Cię odwiedzę, może coś zakupię :lol: i porady zasięgnę

od przygotowań już mnie głowa boli :gwm żeby wszystko we właściwym czasie zrobić i się z ręką w nocniku nie obudzić. Pewnie do Twoich dokonań przeróbczych to mi daleko, ale nie mogę dać ciała bo wiesz wszyscy patrzą :diabelski_usmiech

Joasia I Wielka ;) - 2016-12-06, 12:34

Świstak napisał/a:
Filmu bezpośrednio nie wrzucisz. Użyj YouTube, a tu wklej link.

muszę to przemyśleć, bo chyba jeszcze nie jestem gotowa na taki światowy ekshibicjonizm :szeroki_usmiech

Mirekl61 - 2016-12-06, 15:20

Witaj
Z ciekawością przyjże się twoim zmaganiom
Filmik możesz wstawić na dysk Google lub inną chmurę, a tutaj link do niego

Świstak - 2016-12-06, 22:23

Możesz też zaznaczyć jako niepubliczny. Wtedy obejrzą go tylko osoby posiadające link - w tym wypadku użytkownicy CT, zaś inni przeglądający YT nie będą mieli do niego dostępu.
Joasia I Wielka ;) - 2016-12-06, 22:31

Świstak napisał/a:
Możesz też zaznaczyć jako niepubliczny. Wtedy obejrzą go tylko osoby posiadające link - w tym wypadku użytkownicy CT, zaś inni przeglądający YT nie będą mieli do niego dostępu.

Arek, proszę Cię ja szybciej prądnicę wyprodukuję niż z tymi internetowymi zawiłościami się uporam, ale obiecuję, że się douczę w najbliższym czasie :wyszczerzony:

a Kostner zrobił wolnoobrotową typu amerykanka :szeroki_usmiech odrobiłam lekcję :spoko

Świstak - 2016-12-06, 22:36

Zuch dziewczyna!!!
A ile faz powinna mieć dobra amerykanka???

Joasia I Wielka ;) - 2016-12-06, 22:42

Świstak napisał/a:
A ile faz powinna mieć dobra amerykanka???

no patrzycie egzamin mi tu będzie robił :-P

była taka reklama "do czech to ja mam za darmo" :diabelski_usmiech

Świstak - 2016-12-06, 22:58

:szeroki_usmiech
Joasia I Wielka ;) - 2016-12-13, 22:56

SlawekEwa napisał/a:
będzie potrzebne i muszę się dozaopatrzyć w np. w torsy

Nie nie nie torsy :haha: jak pójdziesz do sklepu i poprosisz o pokazaniu torsu to facet rozepnie kuszule i Ci pokaże :bajer potrzebujesz torksy do odkręcenia śrub przegrody i pewnie cioś do ścięcia dwu śrub specjalnych.

jestem strasznie zawiedziona, bo poszłam do sklepu, wybrałam najprzystojniejszego sprzedawcę i nie chciał mi pokazać :( za to dał mi komplecik torxów :haha: :haha:

no i nie mam już przegrody, ławka zamieniona na wygodny foteli dla pasażera też zrobione :yay: :yay: :yay:

ale z tym zimnem to masakra, wszystko zamarza i zamki też!!

a kto z Was wchodził do części ładunkowej przez okienko w przegrodzie?? łapka w górę!!

Ja, ja, ja [hura] [hura] [hura]

szkoda, że tego nie nagrałam, byłby niezły ubaw. Powinnam robić tez zdjęcia moich posiniaczonych pęcin, byłby dowód :szeroki_usmiech

zdjęcia dukacika jutro, bo zrobiło się ciemno jak w :dupa

TomekM - 2016-12-13, 23:02

Znalazłem w sieci filmik, na którym facet ma boso-kampera z ciekawie rozwiązanymi drzwiami bocznymi. Może trochę poszalal ale sam pomysł aż tak głupi nie jest.

SlawekEwa - 2016-12-13, 23:06

a kto z Was wchodził do części ładunkowej przez okienko w przegrodzie??

No chyba, że się tak wygląda 7:25 sek :mrgreen:

Joasia I Wielka ;) - 2016-12-13, 23:19

SlawekEwa,

no co Ty, takiej talii nie mam, a w tych portkach co pracuję i tym co mam pod spodem wyglądam jak michelin a nie jak osa :diabelski_usmiech

toscaner - 2016-12-13, 23:49

Dopiero się dorwałem do internetów po ostatnim odwyku, a tu taka wielka budowa.
Przyłączam się do obserwowania. Tym bardziej, że na bazie, na której będzie prawdopodobnie też Z2. :spoko
Stawiam zasłużone piwko :pifko
Właśnie, dlaczego pierwsze, skoro temat już ma tyle kart? :shock:

Umywalkę można zrobić taką, która znika. Mi się udało :ok
Wziąłem umywalkę i zrobiłem znikającą. O tak znika, no i nie zajmuje miejsca :-P

MAWI napisał/a:
Ma to swoje plusy i minusy. Minus to to ,że jak Ci jakiś wężyk strzeli czy choćby lekko poluzuje na złączkach .Cała woda wyleje się do wnętrza. Coś za coś. Bezpieczniejsza jest poprzednia wersja. :spoko

Mavi, też dorzucę z praktyki, bo są plusy i minusy i jednego i drugiego rozwiązania.
Ja mam ciśnieniową, 2 lata dzień w dzień, nic nie strzeliło. A jakby, to bym usłyszał właśnie burczenie i postawiłoby mnie na nogi. Jak opuszczam kampera, to pompa jest automatycznie zawsze wyłączona, więc wtedy też nic. No szklanka wody ze zb. akumulacyjnego.

Teraz gdy padnie opaska, wężyk w układzie z zanurzeniową, to nie wyleje od razu, ale za każdym odkręceniem kranu będzie ciurkało gdzieś tam w kąciku i też zaleje kampera, ale po cichu i czasem ktoś pół roku nie będzie o tym wiedział. Bo jak może puścić, to i w takim miejscu, że nie wypłynie od razu spod szafki. Jeden kolega z forum tak miał. Z tych, których poznałem osobiście. :spoko
Zawiódł plastikowy trójnik. :(

ps. będę na raty pisał, bo nadrabiam temat :-P

toscaner - 2016-12-13, 23:52

Rawic napisał/a:
z prezentacji załogi
nie żeby wyszło coś na jakieś swaty, ale myślę że powinnaś zaprosić do pomocy szczególnie po stronie elektrycznej, Roberta I Wielkiego, on też teraz tylko z pieskiem i mógłby wreszcie odwiedzić ojczyznę. :ok

Zbyszek, Polska jest tylko dla twardzieli, zimniej u Was niż Hiszpanii, Włoszech, nawet niż na północy Szkocji. W Polsce śniegi, w Szkocji po +14C. Nie ma potrzeby jechać do Hiszpanii. Mają podobne temp.
Jeszcze dojdzie do tego, że ludzie zaczną jeździć na zimowanie w Szkocji zamiast południe Europy :haha:

toscaner - 2016-12-13, 23:54

no tak zaczęło się :-P

o budowie kampera miało być!!!!

ja tu mam POWAŻNE problemy!!! a nie ten tego no :hura :hura :hura :hura :hura :bups

jak się ścianę zlikwiduje to nad szoferką jest półka i takie ustrojstwo w poprzek, które chcę zlikwidować. Pytanie czy się da? wg mnie tak, bo busy też z furgonów robią a tej poprzecznej belki nie ma. Usunął ktoś to coś??

Ja ją nazwałem gilotyna, bo przez chyba 2 miesiące jak budowałem to była bez półki już i rozważałem ją też właśnie usunąć. Kilka razy się mało nie zgilotynowałem, bo była na wysokości mojej szyi, obracając się czy coś. Stąd nazwa. :mrgreen:
Niemal wszyscy przekonali mnie, żeby zostawić i zrobić tam szafkę. Zrobiłem dwie. Warto było, bo są dość duże. Może przemyśl jeszcze, bo miejsca nad głową nawet z nią jest sporo i przy moim wzroście.

Tu znalazłem link:
http://www.camperteam.pl/...p=422768#422768

MAWI - 2016-12-13, 23:58

toscaner napisał/a:
A jakby, to bym usłyszał właśnie burczenie i postawiłoby mnie na nogi.

Mi pękł wężyk w WC. Podczas jazdy ,a że był z tyłu kampera .Zauważyłem to jak woda doleciała do szoferki. Nie słyszałem bo jechałem .
Plusem jest na pewno większe ciśnienie i mniej kombinacji z prądem.

toscaner - 2016-12-14, 00:01

Czyli po prostu loteria, jednemu tu pęka innemu tam.
Czyli wywnioskować można jedno: jak komuś ma zalać, to zaleje bez względu na to jaki ma układ :bigok

Rawic - 2016-12-14, 10:30

toscaner napisał/a:
Zbyszek, Polska jest tylko dla twardzieli, zimniej u Was niż Hiszpanii,
oj tam, w ramionach gorącej kobiety jest jak w Tajlandii. :ok
Joasia I Wielka ;) - 2016-12-14, 10:36

Rawic napisał/a:
toscaner napisał/a:
Zbyszek, Polska jest tylko dla twardzieli, zimniej u Was niż Hiszpanii,
oj tam, w ramionach gorącej kobiety jest jak w Tajlandii. :ok

coś sugerujesz???!!!

Joasia I Wielka ;) - 2016-12-14, 10:46

toscaner napisał/a:
Stawiam zasłużone piwko

Właśnie, dlaczego pierwsze, skoro temat już ma tyle kart?

dzięki za pifko :bukiet: pewnie koledzy z dużą dozą niepewności czy wypada kobiecie stawiać :szeroki_usmiech WYPADA :haha:

Joasia I Wielka ;) - 2016-12-14, 10:54

toscaner napisał/a:
Umywalkę można zrobić taką, która znika. Mi się udało

Wziąłem umywalkę i zrobiłem znikającą. O tak znika, no i nie zajmuje miejsca

ja się cały czas zastanawiam jaki ma sens zajmowanie miejsca tym czymś co się chce nazywać umywalka?! Małe to ustrojstwo, ledwo ręce zmieścisz, pochylić się też trudno bo zaraz inna ściana, a do zlewu kuchennego po prostu kilometry :szeroki_usmiech jak się chcesz umyć to i tak pod prysznic włazisz, przeprać w tym czymś to chyba jedną skarpetkę na raz, więc ja się pytam po co??!! to montować i ile instalacji zaoszczędzone :wyszczerzony: wolę zamontować normalny zlew kuchenny, nawet nie specjalnie wielki i głęboki, ale bardziej funkcjonalny niż te kamperowe. Czyli z dwóch popierdół jeden porządny i kwacit
oczywiście chętnie usłyszę kontrargumenty :diabelski_usmiech

NINED - 2016-12-14, 11:49

Oczywiście można bez umywalki w ubikacji, w myśl zasady co się wysuszy to się wykruszy. Ale jeszcze dochodzi problem z umyciem rąk przed wyjściem z wc. Każdy co innego preferuje.
toscaner - 2016-12-14, 13:54

Ja właśnie chciałem oddzielić mycie zębów, golenie się, czy mycie rąk po wc od potencjalnie leżących w zlewie garów. Nie zawsze chce się myć je zaraz po użyciu. Nie wyobrażałem sobie golić się, a tu patelnia itd :mrgreen:
Ale masz rację, skarpetek to wielu w takiej umywalce nie upierze. Do prania to chyba byłaby lepsza jakaś miseczka, albo pralnie samoobsługowe. Ja korzystam tylko z tej opcji. Wrzucam 5-tkę co 2 tyg i wszystko pachnące, czyściutkie, suchutkie :ok
Może jakbym miał niemieckie blachy, to bym nie miał problemu z rozwieszaniem gaci na sznurku od kampera do znaku drogowego :haha:

No i zlew też dobry wybór: domowy, głęboki. Te kamperowe w mojej ocenie to jakaś pomyłka. Miejsca na 2 talerze... na płasko. Nie umyję, pojadę, przyhamuję i będą latać :mrgreen:
Jeśli chcesz niezawodne krany domowe, a nie plastikowe, pomalowane chromowaną farbką, to układ niestety tylko ciśnieniowy. :bigok

brams - 2016-12-14, 15:28

Aśka - w sumie to wystarczy zamontować sam wysoki brodzik. Mógłby zastąpić umywalkę, zlew i nawet kibel, ale tego ostatniego rozwiązania zdecydowanie jednak nie polecam. :mrgreen: ;)
:spoko
ps- widzę, że wątek może być jednym z bardziej "czytanych". :bajer

Joasia I Wielka ;) - 2016-12-14, 16:12

proszę nie wchodzić w ekstremum :-P wiadomo jak to w kamperze, w zlewie nie bardzo można coś zostawić na potem, bo potem to można mieć po talerzach :wyszczerzony:

mój brodzik będzie dość wysoki (na ile się da - bo osobny) i siedząc na tronie nie będę moczyła nóg :szeroki_usmiech a może zamontuję dwa uchwyty na prysznic i ten dolny może robić za umywalkę po wc, a zęby w zlewie :-P

najlepsze były drewniane drzwi, normalnie boki zrywać :haha:

toscaner - 2016-12-14, 16:20

Dobra, przypomniałem sobie. Prałem w umywalce i to nawet z 3x ...ściereczkę do okien :ok
zbyszekwoj - 2016-12-14, 18:04

To może lepiej zlewozmywaka nie robić, w sedesie można ... :diabelski_usmiech
toscaner - 2016-12-14, 18:34

No tak, sezon się skończył, kampery pod plandekami, to się ludzie nudzą i wymyślają. :ok
RadekNet - 2016-12-14, 19:35

U mnie też nie będzie umywalki w kibelku. Szkoda miejsca, kiedy do umywalki w "kuchni" około metra dalej ;)
Joasia I Wielka ;) - 2016-12-14, 21:22

RadekNet napisał/a:
U mnie też nie będzie umywalki w kibelku. Szkoda miejsca, kiedy do umywalki w "kuchni" około metra dalej ;)

no nareszcie jakaś bratnia dusza :spoko

Joasia I Wielka ;) - 2016-12-14, 21:45

obiecałam zdjęcia, nic specjalnego, ale już przegrody się pozbyłam i ławki też nie ma.

dopieszczanie na wiosnę :tulimy:

P.S. dla nudzących się: można się wyżyć na szafeczkach :diabelski_usmiech

Joasia I Wielka ;) - 2016-12-14, 21:49

toscaner napisał/a:

Ja ją nazwałem gilotyna, bo przez chyba 2 miesiące jak budowałem to była bez półki już i rozważałem ją też właśnie usunąć. Kilka razy się mało nie zgilotynowałem, bo była na wysokości mojej szyi, obracając się czy coś. Stąd nazwa. :mrgreen:

czyli jak mnie wyszło na wysokości oczu to powinno się nazywać belka oczojebka??!!

[ Komentarz dodany przez: koder: 2016-12-16, 07:46 ]
edit: poprawa cytatu

toscaner - 2016-12-15, 00:47

czyli jak mnie wyszło na wysokości oczu to powinno się nazywać belka oczojebka??!!

Zapewne przytaknąłbym, :ok ale moje postanowienie noworoczne (z zeszłego roku) nie pozwala mi. Miałem nie przeklinać, a rok się kończy, więc w końcu trzeba było zacząć. Znaczy przestać. Od kilku godzin się udaje. Ale nie byłem w mieście. To może to dlatego. :ok
Rano gdzieś pojadę i pewnie w piz..u z postanowieniami :haha:

toscaner - 2016-12-15, 00:52

RadekNet napisał/a:

Jakby nie było lepszy chyba zlew jako umywalka, niż zlew bez kranu :ok

Joasia I Wielka ;) - 2016-12-15, 01:05

toscaner napisał/a:
Rano gdzieś pojadę i pewnie w piz..u z postanowieniami

ma va fanculo znasz dobrze :diabelski_usmiech i co, trudno się wychodzi z przekleństw, co? :wyszczerzony: zwłaszcza włoskich

Joasia I Wielka ;) - 2016-12-15, 01:07

toscaner napisał/a:
RadekNet napisał/a:

Jakby nie było lepszy chyba zlew jako umywalka, niż zlew bez kranu :ok

kranu nie ma, ale gaśnica w razie czego jest :haha: można rączki umyć, nawet się mydli :haha:

a klamki masz? :haha:

Banan - 2016-12-15, 02:01

No Koleżanko, niskie pokłony i gratulacje :bukiet:
Będę tu częstym gościem :szeroki_usmiech
pewnie koledzy z dużą dozą niepewności czy wypada kobiecie stawiać :szeroki_usmiech WYPADA

Zwłaszcza kobiecie wypada stawiać... :diabelski_usmiech

Piwko poleciało za fotki :pifko
:kciuki

toscaner - 2016-12-15, 02:15

a klamki masz? :haha:

Dobrze, że pytasz o klamki, a nie o klamkę :ok

tom-cio - 2016-12-15, 06:51

Robert,ale jakas zaslepke to mogles chociaz walnac w ta dziure od zlewu :mrgreen: .A i gasnica bez legalizacji :-P

A co do auta bazy Joasiu to marzenie,tam sie da wszystko zrobic,Ja podobnie jk Toscaner zostawilem belke gilotyne,i rowniez kilkakrotnie walnalem w nia glowa,az gwiazdy bylo widac.Zreszta kazdy z odwiedzajacych kamperka przynajmniej raz ja zalicza.Jest gluche łup ,ała, lub o wiele bardziej dosadnie i juz na wieki wiekow pamieta ,ze tam jest szafka

A na powaznie teraz bym wycial i zrobil opuszczane jak w integrach łóżko spod sufitu,szczegolnie ze Ty masz najwyzsza wersje,wiec miejsca bylo by sporo.Ja mam lozkomz tylu a nad nim rozkladane drugie i jak sie obydwa porozklada to sie teoche tak jak na statku robi.

Joasia I Wielka ;) - 2016-12-15, 11:53

dzięki koledzy za wsparcie i pifka, bo koleżanki jeśli zaglądają to nic nie komentują :(

a co do belki (nie będę już sie wyrażać ;) ) no to właśnie mój plan kolega tom-cio odkrył :spoko

chcę wyciąć i zrobić łóżko gościnne, właśnie oglądam wszystkie blaszaki zamienione na busy, bo jeszcze nie kapuję w którym miejscu można ją ciachnąć. Moje siedzenia można do przodu położyć, czyli całe miejsce nad kierownicą będzie do wykorzystania. Teraz kombinuję jak to wszystko pomontować, żeby zrobić 2 w 1 lub może 3 w 1, a jak się uda 4 w 1 :haha:

jakieś pomysły? jestem otwarta :bigok

kynios1 - 2016-12-15, 20:36

Lepiej nie wycinać tej belki , jest to fabryczne wzmocnienie jak by nie było , bo wycięciu nie masz pewności co się będzie działo z karoserią , będzie pracować i może pękać szyba z przodu , ale wybór pozostawiam Tobie . :spoko
Joasia I Wielka ;) - 2016-12-15, 21:41

kynios1 napisał/a:
Lepiej nie wycinać tej belki , jest to fabryczne wzmocnienie jak by nie było , bo wycięciu nie masz pewności co się będzie działo z karoserią , będzie pracować i może pękać szyba z przodu , ale wybór pozostawiam Tobie . :spoko

OK, ale w takim razie jak to robią w busach? przecież też przerabiają z blaszaków. Widziałam kilkanaście zdjęć w necie, tylko nie widać dobrze jak wycięte, bo obklejone :(

często w busach likwidują drzwi przesuwne i wejście robią z przodu, jakby nie wycieli belki, to by ludziska wchodziły na kolanach ;)

kynios1 - 2016-12-15, 22:11

Nie wiem , może robią dodatkowe wzmocnienie w dachu , a może nic nie dają i jest ok , ja bym nie ryzykował , ktoś to przecież w fabryce wyliczał i projektował , jak by nie było potrzebne to było by demontowalne na śruby , można zaryzykować i wyciąć ale co będzie to się okaże , mi się wydaje że buda się osłabi i będzie pracować .
Po drugie masz tam ogromną półkę którą można zagospodarować , a tych w kamperze nigdy za wiele , Po co Ci dodatkowe łóżko jak będziecie jeździli we dwójkę , montaż tego opuszczanego łoża tez nastręczy Ci nie lada problemów , jakieś pasy , mocowania , mechanizmy itp... Ale decyzja należy do Ciebie .

Darek Szczecin - 2016-12-15, 22:21

kynios1 napisał/a:

OK, ale w takim razie jak to robią w busach? przecież też przerabiają z blaszaków. Widziałam kilkanaście zdjęć w necie, tylko nie widać dobrze jak wycięte, bo obklejone :(

często w busach likwidują drzwi przesuwne i wejście robią z przodu, jakby nie wycieli belki, to by ludziska wchodziły na kolanach ;)

Ale to chyba sprinter lub Iveco tam nie ma tej półki

Joasia I Wielka ;) - 2016-12-15, 22:29

oki, dowiem się, jak się da bez szkody to wytnę a jakby miało wycięcie negatywny wpływ na resztę to nie wytnę i też Wam powiem :)
tom-cio - 2016-12-15, 22:50

Asiu,to nie wycinaj,zrob tak ,zeby sufit nad kabina byl czescia lozka.Czyli tam powiedzmy wsadzasz nogi po otwarciu szafki,ktora ma 40 cm wysokosci,tyle co od gilotyny do sufitu i tworzy dalsza czesc pod materac.Kurde dokladnie dopisze juteo ,bo mi 1 proc baterii zostalow tablecie....
toscaner - 2016-12-15, 23:11

Tomek w tym nowym się nie da. Już to obmierzyłem kilka miesięcy temu. Latałem z metrem po każdym zakątku. Te półki w naszych modelach są ogromne, w nowszym dużo mniejsza. Zobacz z zewnątrz, ta krzywizna jest wklęsła. U nas nie. Oni inaczej to zaprojektowali.
Belki bym też nie wycinał.
Vany, w których nie ma, to np. Sprintery.

Ja mam petycję do Asi. Mogłabyś teraz taki pusty jakoś gdzieś zważyć? Jedyna okazja.
Byłaby to bardzo cenna informacja, czy waga w okolicach 2500kg na pusto jest powtarzalna, czy jednak to loteria. No i będzie wiadomo ile jeszcze masz zapasu na graty :mrgreen:
W dowodach piszą z reguły o kilkaset kg mniej :(
Aha zerknij ważąc ile jest paliwa. Czy pomiar przy pełnym czy rezerwie. Paliwo też trochę waży.

koder - 2016-12-16, 07:59

Po pierwsze: powodzenia w budowie, będę kibicować.

Teraz odnośnie planów:

Mając na bazę ten model auta to stawałbym na głowie, żeby główne łóżko zrobić opuszczane spod sufitu nad "salon". Bo to daje dodatkowe 1,2 metra długości w zasadzie za darmo. Konstrukcja opuszczanego łóżka nie jest jakaś specjalnie skomplikowana a jest dużo plusów.

Umywalka - też kiedyś byłem zdania, że nie jest potrzebna w kamperze, bo do zlewu jest metr. Argument Toscanera o talerzach jednak do mnie przemawia. Obecnie to chyba najbardziej do mnie przemawia opcja składanej umywaleczki w kabinie prysznicowej, która pewnie będzie gdzieś koło kibla, bez własnej baterii - zasilana po prostu z prysznica.

Kowal120 - 2016-12-16, 09:13

Witam,ja ruwnierz rozpoczołem przebudowe boxera l3h4.Rapoczołem od likwidacji tylnych drzwi i zabudowy tyłu z wejściem do dużego schowka,zyskałem 30 kg.Zlikwidowałem tz. gilotynę i zbudowałem konstrukcję łóżka opuszczanego 140na 205cm łamanego.łóżko będzie tak opuszczane tak T żeby można było korzystać z siedzień.Duża kuchnia za siedzeniami.Lodówka z tyłu a pod lodówką duży schowek z dojściem z tyłu. Po drugiej stronie duża łazienka.Obecnie zastanawiam się nad zmianą drzwi przesuwnych bocznych na otwierane.Ten układ sprawdził się w obecnym camperku.Podobne rozwiązianie można podejrzeć na yutube Neovan. Obecnie zimuję do marca.Joasiu kibicuję i życzę powodzenia :spoko
onionskin - 2016-12-16, 09:36

Kowal120 napisał/a:
.........Obecnie zastanawiam się nad zmianą drzwi przesuwnych bocznych na otwierane........

Przejrzyj wątki tolo61, przerabiał u siebie- może ( może- bo nie pamiętam) coś opisał.

toscaner - 2016-12-16, 09:44

Kowal120 napisał/a:
Witam,ja ruwnierz rozpoczołem przebudowe boxera l3h4.

L3H4 to starsza wersja. Już pisałem, że w 2 gen skos nad kabiną trochę się różni, jest dużo więcej miejsca.

andi at - 2016-12-16, 10:21

koder napisał/a:
Po pierwsze: powodzenia w budowie, będę kibicować.

Umywalka - też kiedyś byłem zdania, że nie jest potrzebna w kamperze, bo do zlewu jest metr. Argument Toscanera o talerzach jednak do mnie przemawia. Obecnie to chyba najbardziej do mnie przemawia opcja składanej umywaleczki w kabinie prysznicowej, która pewnie będzie gdzieś koło kibla, bez własnej baterii - zasilana po prostu z prysznica.

Koder coś takiego (umywalka podnoszona )
https://www.google.at/sea...z4LMPVjfP5pM%3A
Myśle nad zmianą auta ,ale gdyby nie to nad taką umywalką pomyśle

wlodo - 2016-12-16, 10:28

Kowal120, A ty gdzieś tą swoja budowę opisujesz ? :shock: bo chętnie by się pooglądało :bajer
toscaner - 2016-12-16, 10:28

Tak tylko z ciekawości pytam. Żeby się wykąpać w takiej łazience, to trzeba zabrać rolkę papieru, pozbierać co tam ewentualnie mamy rozłożone, a woda leje się po kibelku, ścianach, szafkach i lustrze, włącznikach itd.? :shock:
A później wycierać to wszystko, czy jak?
I tak widzę zasłonkę.

andi at - 2016-12-16, 10:34

Toskaner coś za coś .Małe ale własne :haha:
Tego co mam to ma wszystko i jest fajny ale mały -5,99m dł

krzlac - 2016-12-16, 10:35

Kowal120 napisał/a:
przebudowe boxera l3h4.

toscaner napisał/a:
L3H4 to starsza wersja.

A nie jest to czasem żadna wersja. Może jednak L4H3.

toscaner - 2016-12-16, 10:37

5,99, kurde przestrzenie. Gdybym ja miał te dodatkowe 40cm :shock:
Zrobiłbym drugą sypialnię i piwnicę :spoko

koder - 2016-12-16, 10:40

andi at napisał/a:
Koder coś takiego (umywalka podnoszona )

Dokładnie coś takiego, tylko woda z prysznica. Albo stosując baterię z wyciąganą wylewką i mocowanie gdzieś wysoko do zrobienia prysznica.

toscaner - 2016-12-16, 10:41

krzlac napisał/a:
Kowal120 napisał/a:
przebudowe boxera l3h4.

toscaner napisał/a:
L3H4 to starsza wersja.

A nie jest to czasem żadna wersja. Może jednak L4H3.

Jest L3H4 w starszej budzie. Tą wersję nazwałem jednorożcem, bo polowałem na nią ze 2-3 miesiące. Imponująca wysokość w środku bo aż 228cm. Nowszy model w najwyższej budce H3 ma "tylko" 217cm wysokości.
Kilka osób z forum ma tą wersję. Nawet miałem okazję zachwycać się jednym kamperkiem na żywo.

Jakbym upolował to buduję Z2 na tym modelu, a nie nowszym. Długość dla mnie idealna, bo taka sama jak mój, więc nadal parkuję gdzie osobówki, a z nieba spada dodatkowe +40cm wysokości na całej długości i szerokości kamperka. Łóżka inne lekkie bajery pod sufit :)
Prawie 2m3 ekstra przy tym samym zajmowanym miejscu na parkingu :bigok

Kowal120 - 2016-12-16, 11:07

Boxer 2008 L4H3 pomyłka Obecnie jeżdzę ducato max podwyszany.
toscaner - 2016-12-16, 11:11

Czyli nie masz jednorożca.
Jednak nie tak łatwo go mieć :spoko

kynios1 - 2016-12-16, 11:32

Kowal120 napisał/a:
Boxer 2008 L4H3 pomyłka Obecnie jeżdzę ducato max podwyszany.

Może napisz czemu Boxer to pomyłka , a Ducato nie :spoko

toscaner - 2016-12-16, 11:36

Tak to już bywa, gdy ludzie przecinków nie używają, albo polskich liter.
Raz wyjdzie laska, innym razem pomyłka :ok

krzlac - 2016-12-16, 11:44

toscaner napisał/a:
L3H4 to starsza wersja

Aha, kiedyś szli w wysokość (H4), a teraz w idą w długość (L4). Jakby tak zrobili L4H4.
Najlepej jak jest i długi i gruby. :bukiet:

toscaner - 2016-12-16, 11:48

Z takimi rozmiarami to trochę problem po Azji podróżować :haha:
tom-cio - 2016-12-16, 13:59

Kowal ma jednorozca,na wlasne oczy widzialem :spoko .W srodku super rozwiazany,lozeczko spuszczane spod sufitu a miejsca duzo wiecej jak u mnie(stanelismy obok siebie)To lozko pod sufitem to super sprawa.

Kowal,nie daj sie prosic,zaloz temat i pochwal sie budowa nowego,zreszta kilka fotek boxerka tez moglbys wrzucic,bo auto super zbudowane i kilka ciekawych rozwiazan w nim masz :pifko

toscaner - 2016-12-16, 14:40

Też widziałem... dawno temu... :ok
Mniej więcej tak dawno:
http://www.camperteam.pl/...p=509157#509157

andi at - 2016-12-16, 15:16

toscaner napisał/a:

Obrazek

Wiecie gdzie taką umywalkę kupie albo podobną (podnoszona )

Joasia I Wielka ;) - 2016-12-16, 16:12

Jezus Maryja aleśta się rozpisali, jak tak dalej pójdzie to na własnym wątku nie nadążę za czytaniem :-P

proszę mi się tu nie rozpisywać o długościach i szerokościach :diabelski_usmiech ja już Ducacika mam i tego se będę obrabiać howgh!

prośba do wszystkich co mają te podwieszane łóżka: dajcie jakieś foty albo jakiś filmiki, albo zaproście mnie co bym mogła popatrzeć, na łóżko oczywiście :szeroki_usmiech

P.S. witam wszystkich "nowych" i dzięki za wsparcie :bukiet:

Joasia I Wielka ;) - 2016-12-16, 16:19

podsumowując ostatnie poruszone tematy:

1. belkę wytnę tylko wtedy kiedy nie będzie to miało wpływu na konstrukcję

2. umywalki typowej w łazience nie będzie, łapki po wc myję pod prysznicem, kiedy "słuchawka" będzie zawieszona nisko

3. łóżko podwieszane chętnie zobaczę i może zrobię jak belki nie da się wyciąć

Nowy temat:

czy widzieliście może taki filmik z przebudowy przez firmę gdzie mieli rewelacyjne pojemniki na wodę białą, wykorzystali przestrzeń przy nadkolu. A na wodę czarną pojemnik na wymiar po spodem (te akurat chyba do zdobycia jeśli nie padnę ze wrażenia cenowego :wyszczerzony: ) Ten przy nadkolu był ciekawy bo to miejsce jest ..(bip).. do zagospodarowania, a taki pojemnik akurat by tam się nadał. Ktoś coś wie? proszę do tablicy :spoko

kynios1 - 2016-12-16, 21:16

Zadzwoń do Włodka z Duni.pl napewno znajdzie coś dla Ciebie . Ja też u niego zbiorniki i dużo innych rzeczy kupiłem i dał dobrą cenę . :spoko
Istvan - 2016-12-16, 22:38

Ja zbiorniki kupiłem w
www.waterflex.pl
Jeden skleiłem sam aby wykorzystać miejsce. Ten wyszedł najtaniej.
Podziwiam Pozdrawiam :spoko

ZEUS - 2016-12-16, 23:51

kynios1 napisał/a:
Zadzwoń do Włodka z Duni.pl napewno znajdzie coś dla Ciebie

potwierdzam, we wtorek byłem (na okoliczność montażu markizy) świadkiem rozmowy klienta w sprawie zbiorników, obecnie posiadają duży wybór... :)

Darek Szczecin - 2016-12-17, 00:11

podsumowując ostatnie poruszone tematy:

1. belkę wytnę tylko wtedy kiedy nie będzie to miało wpływu na konstrukcję

2. umywalki typowej w łazience nie będzie, łapki po wc myję pod prysznicem, kiedy "słuchawka" będzie zawieszona nisko

3. łóżko podwieszane chętnie zobaczę i może zrobię jak belki nie da się wyciąć

Nowy temat:

czy widzieliście może taki filmik z przebudowy przez firmę gdzie mieli rewelacyjne pojemniki na wodę białą, wykorzystali przestrzeń przy nadkolu. A na wodę czarną pojemnik na wymiar po spodem (te akurat chyba do zdobycia jeśli nie padnę ze wrażenia cenowego :wyszczerzony: ) Ten przy nadkolu był ciekawy bo to miejsce jest ..(bip).. do zagospodarowania, a taki pojemnik akurat by tam się nadał. Ktoś coś wie? proszę do tablicy :spoko
Z wycięciem belki czyli gilotyny bym się wstrzymał, pojazdy PSA są bardzo miękkie, mam Jumpera 4L3H więc mam jako taki pogląd, jak się stanie autem załadowanym tylnym kołem na krawężniku to ciężko tylnie drzwi otworzyć. Ja osobiście odradzam w tych pojazdach usuwania wzmocnień. Kampera zbudowałem na Sprinterze pod względem sztywności i wytrzymałości konstrukcji to inna bajaka , podobnie jak Iveco ( ale tu to już Biorca piwinien się wypowiedzieć ) . PSA niestety to trochę nisko budżetowa konstrukcja, miękka z założenia, uwaga Kyniosa o możliwości pękania przedniej szyby po usunięciu gilotyny bardzo celna. Ale do odważnych świat należy. :spoko
toscaner - 2016-12-17, 08:51

Wagowo Ducato L4H3 to ok. 2500kg. Sprinter nie wiem, ale dużo cięższy, jeśli w ogóle, to nie jest pewnie. Czyli miękkość nie musi wynikać z budżetowości, bo np. dali cieńszą blachę. Byłby przecież lżejszy. Tak logicznie rozpatrując. A raczej z innego rozwiązania konstrukcji
Sprinter, Iveco to auta z napędem na tył i na ramie? Iveco na 100% na ramie.
Ducato napęd przód i blachy ...klejone.
Nie pamiętam czy Sprinter też ma klejone, ale brak ramy w trojaczkach (jest jakaś pół rama) i to klejenie może przecież wpływać pod obciążeniem na efekt jaki opisałeś.
Do czego zmierzam? Ja bym nie ruszał belki. Jeśli jest na stałe zgrzana, niewklejona. Bo jest.
Wyciąć nie problem. Kątówka, 3 minuty roboty. Niestety w tych autach ta belka jest całością szkieletu - wzmocnieniem. Inaczej byłaby odkręcana i dawana jako opcja w katalogu. Z półeczką drożej. Z jakiegoś powodu jest zawsze.
No ale decyzje każdy sam podejmuje :mrgreen:

CORONAVIRUS - 2016-12-17, 09:12

Belkę można śmiało wyciąć , nie wpływa na sztywność otworu szyby przedniej by go osłabić i szyba pękała , kilka wyciąłem , więc luzik ... konstrukcja dachu jak i on sam przejmuje ewentualne odkształcenia ... zresztą każde wzmocnienie w aucie jest dublowane przez inne , nie ma takiej możliwości by wycinając jeden element karoseria się zapadła czy odkształcała . Jedyne co może się stać to przy uderzeniu bocznym na wysokości narożnika górnego drzwi przednich , bok nadwozia odkształci się mocniej niż z ta belką ale takich uderzeń w realu praktycznie nie ma , ja się nie spotkałem ... od przodu tak ale nie z boku .

wycinaj to gówno nim sobie głowę rozwalisz :)

toscaner - 2016-12-17, 10:23

My zgadujemy próbując się doszukać logicznego wyjścia, a przyszedł wreszcie fachowiec i opierając się o własne doświadczenie, jak krowie na rowie wszystko wyjaśnił. :ok
marcinPK - 2016-12-17, 15:03

toscaner napisał/a:
5,99, kurde przestrzenie. Gdybym ja miał te dodatkowe 40cm :shock:
Zrobiłbym drugą sypialnię i piwnicę :spoko

Dlatego wybrałem Iveco maxi...gdzie jeszcze chodzi po głowie przedłużanie na wiosnę o 80 cm, nie wiem dlaczego wszyscy upierają się przy ducato... ja nie widzę żadnych wad w IVO, a raczej same zalety... i gdy tylko będę miał możliwość zamienię na nowszego automata HI-MATIC...a...

ZEUS - 2016-12-17, 15:08

marcinPK napisał/a:
nie wiem dlaczego wszyscy upierają się przy ducato

pewnie chodzi o DMC, jeżeli załoga nieliczna (np. 2 osoby) to Ducato (i pochodne) w zupełności wystarczą na "odrobinę luksusu" :oops: :-P :spoko

marcinPK - 2016-12-17, 15:11

ZEUS napisał/a:
marcinPK napisał/a:
nie wiem dlaczego wszyscy upierają się przy ducato

pewnie chodzi o DMC, jeżeli załoga nieliczna (np. 2 osoby) to Ducato (i pochodne) w zupełności wystarczą na "odrobinę luksusu" :oops: :-P :spoko

hmm... mój IVO jest zarejestrowany na 9 - osobowy...+zabudowa...i mieści się 3,5t... no czasem jak przyszalejemy i jedziemy wszyscy na wakacje z wielkimi torbami i zapasami to troszkę przekraczamy... tę magiczną liczbę....

ZEUS - 2016-12-17, 15:14

a jaka DMC?
toscaner - 2016-12-17, 15:16

A ja wiem czy wszyscy? Przekrój baz, na których ludzie budują nawet na CT jest szeroki od fordów, przez sprintery, iveco aż po te trojaczki.
Trojaczki mają sens gdy chcemy zrobić łóżko w poprzek. Można wystrugać niemal 2m długie. Tego się nie da zrobić w pozostałych. Chyba, że poszerzymy blacharkę. A nie każdy ma warunki aby to zrobić i później lakierować. Trojaczki wystarczy tylko zabudować.
Ja ciągle nie zdecydowałem się na bazę dla Z2, bo łóżko planuję wzdłuż. Iveco też biorę pod uwagę. Tylko w wersjach max. Potrzebuję wysokości. To jest priorytet dla mnie. Min. ok. 215cm.
Ale te starsze niż 10 letnie mają strasznie toporną deskę rozdzielczą. 10 letnie Ducato to już praktycznie obecna wersja 3 i wizualnie lepiej.
Na razie celuję w L4H3, ale to nie mój temat na rozważania :spoko

Joasia I Wielka ;) - 2016-12-17, 18:14

BIORCA napisał/a:
wycinaj to gówno nim sobie głowę rozwalisz

już kolegę bardzo lubię :pifko poszło a jeszcze jakbyś mi pokazał jak to ustrojstwo usunąć to stawiam w realu :wyszczerzony:

no już mi się podoba, że moja wizja nabiera kolorytu :szeroki_usmiech
może opatentuję mój pomysł, bo chyba takiego nikt jeszcze nie ma :diabelski_usmiech

Joasia I Wielka ;) - 2016-12-17, 18:17

jeszcze raz przywołuję kolegów do nie poruszania tematu co wybrać!!! ja już wybrałam!!

bo mi się dyskusja o przygotowaniach do budowy wyciągnie jak guma w starych gaciach :haha:

Aran-70 - 2016-12-17, 23:25

Belkę można śmiało wyciąć , nie wpływa na sztywność otworu szyby przedniej by go osłabić i szyba pękała , kilka wyciąłem , więc luzik ... konstrukcja dachu jak i on sam przejmuje ewentualne odkształcenia ... zresztą każde wzmocnienie w aucie jest dublowane przez inne , nie ma takiej możliwości by wycinając jeden element karoseria się zapadła czy odkształcała . Jedyne co może się stać to przy uderzeniu bocznym na wysokości narożnika górnego drzwi przednich , bok nadwozia odkształci się mocniej niż z ta belką ale takich uderzeń w realu praktycznie nie ma , ja się nie spotkałem ... od przodu tak ale nie z boku

A ja nie koniecznie zgodził bym się z "Biorcą".
Skoro taką belkę zamontowano, myślę, że ona powinna tam być. Na pewno wpływa na sztywność nadwozia, a szczególne przedniej części, łącznie z przednią sżybą. Ja bym jej nie wycinał, tym bardziej, że już kilka osób tak twierdziło, a tylko jeden (Biorca) myśli, że nic złego z tego nie będzie.
Arek

mrsulki - 2016-12-17, 23:36

Aran-70 napisał/a:
Ja bym jej nie wycinał, tym bardziej, że już kilka osób tak twierdziło, a tylko jeden (Biorca) myśli, że nic złego z tego nie będzie.

Tylko że w zasadzie jeden Biorcato wycinał i zna temat z autopsji a reszta gdybała czysto teoretycznie.
Czy jest na forum ktoś kto po wycięciu gilotyny miał problemy z pękającą szybą??? Raczej nie czytałem o takim problemie.

ZEUS - 2016-12-17, 23:36

Aran-70 dobrze byłoby zaznaczyć, że cytujesz - tak napisany post "każe" się domyślać które słowa są Twoje... :spoko
zbiegusek - 2016-12-18, 12:02

mrsulki napisał/a:
Aran-70 napisał/a:
Ja bym jej nie wycinał, tym bardziej, że już kilka osób tak twierdziło, a tylko jeden (Biorca) myśli, że nic złego z tego nie będzie.

Tylko że w zasadzie jeden Biorcato wycinał i zna temat z autopsji a reszta gdybała czysto teoretycznie.
Czy jest na forum ktoś kto po wycięciu gilotyny miał problemy z pękającą szybą??? Raczej nie czytałem o takim problemie.

Bez złośliwości, ale dziwi mnie twoje podejście - co do handmade windy Świstaka straszysz UDeTem, a tutaj bezkrytycznie skłaniasz się do rżnięcia ważnego elementu konstrukcyjnego. 8-O
To, że jeszcze nikomu do tej pory szyba nie wyleciała, nie oznacza że usunięcie tego wzmocnienia nie zmniejsza sztywności skrętnej nadwozia. Zwłaszcza w samochodzie tak długim i wysokim.
Jeżeli będzie Joasia jeździć tylko po płaskim, to nie powinno być problemu. Te mogą się pojawić w sytuacjach szczególnych - na przykład przy podnoszeniu samochodu "za róg"; choćby do zmiany koła.
Resume: ja bym nie ciął. Konstruktor po coś to wstawił i nie robił tego "na oko" ale po dokładnej analizie konstrukcji. Obecnie nadwozia są odchudzane na maxa tam, gdzie można, i wzmacniane _wystarczająco_ tam gdzie trzeba...

Rawic - 2016-12-18, 12:28

mrsulki napisał/a:
Tylko że w zasadzie jeden Biorcato wycinał i zna temat
sprawdziłem jak wyciął Hymer, pozostawili około 30 cm blachy nad przednią szybą oraz z boku nad drzwiami zakończone wzmocnieniem. Pewnie to już producent samochodów, czyli w tym przypadku Fiat dostarcza kabinę z wyciętym ale wzmocnionym dachem. Specjalnie dla Joasi rozebrałem półkę w kabinie i zrobiłem zdjęcie jak fabrycznie wzmocniony jest szczątkowy dach. :spoko
wlodo - 2016-12-18, 12:43

Cytat:
Konstruktor po coś to wstawił

A moze nie miał do czego podsufitki przykręcić :-P

Darek Szczecin - 2016-12-18, 13:10

Dzisiaj dla odmiany zrobiłem test z drzwiami bocznymi w Jumper 4LH3, korzystając z tego że mam na pace 4 palety waga około 1100kg. To że tylne drzwi nie domykają się po na jechaniu tylnym kołem na krawężnik już wiem, ale ciekawe jest to, że jak najechałem przednim prawym kołem na krawężnik z podanym ładunkiem problem ujawnił się z domykaniem bocznych drzwi :szeroki_usmiech . Po dobrym walnięciu domknęły się ale trochę chyba szparki między drzwiami a nadwoziem miały inne wymiary. Może mam miękką wersję tego auta :mrgreen:
Joasia I Wielka ;) - 2016-12-18, 14:29

Rawic napisał/a:
Specjalnie dla Joasi rozebrałem półkę w kabinie i zrobiłem zdjęcie jak fabrycznie wzmocniony jest szczątkowy dach.

ojej jak miło dziękuję bardzo :bukiet:

na razie nie wiem jeszcze jak to zrobić w ducaciku, ale jak tylko mrozy puszczą :zimno :zimno to odkręcę wszystko co się da odkręcić i:

1. zważę go co by Toscaner wiedział ile toto w końcu waży samo w sobie

2. przeprowadzę wszystkie testy - jeżdżenie to płaskim, po nierównym z podniesionym prawym kołem :haha: i lewym też, będę otwierać drzwi i zamykać, a że przykleję sobie szkiełka to będę wiedziała jak i gdzie pracuje cała konstrukcja

Na pewno! chcę zrobić bezpieczny "domek" bo mam zamiar w nim spędzić najbliższe kilka lat, dlatego też cieszę się, że mi pomagacie. Taka burza mózgów wśród praktyków jest super!!! :bukiet: :bukiet: :bukiet:

toscaner - 2016-12-18, 15:24

Darek Szczecin napisał/a:
Dzisiaj dla odmiany zrobiłem test z drzwiami bocznymi w Jumper 4LH3, korzystając z tego że mam na pace 4 palety waga około 1100kg. To że tylne drzwi nie domykają się po na jechaniu tylnym kołem na krawężnik już wiem, ale ciekawe jest to, że jak najechałem przednim prawym kołem na krawężnik z podanym ładunkiem problem ujawnił się z domykaniem bocznych drzwi :szeroki_usmiech . Po dobrym walnięciu domknęły się ale trochę chyba szparki między drzwiami a nadwoziem miały inne wymiary. Może mam miękką wersję tego auta :mrgreen:

Darek, a może masz wersję bez ramy - konstrukcja samonośna :ok
I ciekawe o ile większa byłaby ta szpara gdybyś wyciął gilotynę?
Jedno jest pewne kamper z reguły ma na stałe tą załadowaną tonę :(
Sam już nie wiem. :niewiem

Darek Szczecin - 2016-12-18, 15:53

toscaner napisał/a:
Darek Szczecin napisał/a:

Darek, a może masz wersję bez ramy - konstrukcja samonośna :ok
I ciekawe o ile większa byłaby ta szpara gdybyś wyciął gilotynę?
Jedno jest pewne kamper z reguły ma na stałe tą załadowaną tonę :(
Sam już nie wiem. :niewiem

Niestety jakaś tam rama jest :-P . Waga jak podawałem wcześniej też jakaś za duża od tej deklarowanej przez producenta, fakt mam auto ze wszystkimi możliwymi bajerami (auto kupione do firmy z myślą że za 3 lata będzie z tego kamper więc w doposażeniu wybrałem wszystko co mieli). To że furka się wygina to jeszcze nic strasznego ważne że wraca do pozycji wyjściowej :mrgreen: . Szyba raczej bezpieczna przecież ona przyklejona do karoserii klejem elastycznym. Jeśli Biorca wywalił gilotynę i nic się nie stało to raczej spokojnie taką ekstrakcje można przeprowadzić. Z technicznego puntu jeśli chodzi o wytrzymałość to konstrukcja która odkształca się pod obciążeniem w założonych granicach jest trwalsza niż przesztywniona, takie coś mi się ze studiów mechanicznych zapamiętało :spoko

toscaner - 2016-12-18, 17:57

To racja. Trzęsienie ziemi we Włoszech i wszystko się rozlatuje, bo budynki sztywne z kamieni.
W Japonii trzęsie, a tam tylko pobuja i wszystko stoi. To logiczne, tylko czasem się zapomina :ok

CORONAVIRUS - 2016-12-18, 19:44

Rawic ...pokazujesz wersję przygotowaną pod kampera ale nie blaszaka, to zupełnie inna bajka z inna ramą ...

Wyciąć można pozostawiając kikuty jak są do czegoś potrzebne albo rozwiercić na zgrzewach i wszystko wywalić / niebieskie kropki to zgrzewy do rozwiercenia / . Ja sie z tym nie bawię , tnę tam gdzie zaznaczyłem na czerwono , wszystko zakrywa tapicerka .

Joasia I Wielka ;) - 2016-12-18, 20:35

BIORCA, wielkie dzięki, bo widzę, że specjalnie dla mnie zrobiłeś to zdjęcie :pifko

teraz już wiem gdzie ustrojstwo ubić :wyszczerzony:

Joasia I Wielka ;) - 2016-12-18, 20:37

wlodo napisał/a:
Cytat:
Konstruktor po coś to wstawił

A moze nie miał do czego podsufitki przykręcić :-P

:haha: :haha: :haha:

vIrek - 2016-12-19, 14:15

... A na wodę czarną pojemnik na wymiar po spodem (te akurat chyba do zdobycia jeśli nie padnę ze wrażenia cenowego :wyszczerzony: ) ....

Mam do sprzedania taki:
https://sklep.klaja.pl/pl/p/Zbiornik-na-wode-brudna-93L-Ducato-od-06/5166
Używany jeden sezon, ma zamontowany elektryczny zawór spustowy 3/4 cala. Oddam za 400 zł lub 450 z zaworem. Przerabiam bo mam L3H2 i nie mieści mi się koło zapasowe w fabrycznym miejscu (w L4H3 powinno być OK).
Pozdrawiam

frólik - 2016-12-19, 16:29

Ten zbiornik o którym piszesz nie mieści się w L2.
W L3 można go zamontować na środku auta (oczywiście pod podłogą), a w L4 na środku lub z tyłu przed kołem zapasowym.
Cena rozsądna, u mnie nowy po upuście 15% - 600 zł. :spoko

Joasia I Wielka ;) - 2016-12-19, 16:32

dzięki za propozycję, ale myślałam o czymś większym :oops: ponad setkę litrów tak ze 120 by się przydało :!:
frólik - 2016-12-19, 16:37

Pamiętaj że to jest zbiornik wody szarej, a tą jak jest tylko możliwość można "spuścić"
Joasia I Wielka ;) - 2016-12-19, 16:57

frólik napisał/a:
Pamiętaj że to jest zbiornik wody szarej, a tą jak jest tylko możliwość można "spuścić"

ja będę grzeczna i będę tylko w miejscach wyznaczonych :spoko

frólik - 2016-12-19, 17:00

No przecież napisałem "jak będzie możliwość" :wyszczerzony:
Joasia I Wielka ;) - 2016-12-19, 17:42

frólik napisał/a:

:wyszczerzony:

tom-cio - 2016-12-19, 18:55

Joasiu,szara mozna do zwyklej studzienki burzowej,to nie przestepstwo,zreszta po co ci 120kg dodatkowego obciazenia?Ja mam 90 litrow bialej i 70 szarej.Bialej brakuje,mozna by wiecej,szarej wystarcza,spusty tylko warto zrobic obustronnie,bo nie zawsze burzowka jest z tej odpowiedniej strony
SlawekEwa - 2016-12-19, 19:01

tom-cio napisał/a:
Joasiu,szara mozna do zwyklej studzienki burzowej,to nie przestepstwo,

Pewny jesteś, że można legalnie :chytry

krzlac - 2016-12-19, 19:14

tom-cio napisał/a:
Ja mam 90 litrow bialej

Ja mam 100 litrów i co dwa dni szukanie na wyjazdach wody. Nie zawsze jest tak słodko, że pojeżdżasz i jest kran z wodą. Czasem 3-4 stacje benzynowe trzeba odwiedzić a czas sobie płynie "banalnie tik-tak". Szara to kwestia sumienia i sprytu (czasem źle pojętego).

kynios1 - 2016-12-19, 19:19

tom-cio napisał/a:
Joasiu,szara mozna do zwyklej studzienki burzowej,to nie przestepstwo,zreszta po co ci 120kg dodatkowego obciazenia?Ja mam 90 litrow bialej i 70 szarej.Bialej brakuje,mozna by wiecej,szarej wystarcza,spusty tylko warto zrobic obustronnie,bo nie zawsze burzowka jest z tej odpowiedniej strony

bzdety piszesz , już widzę ile wyciągasz z portfela na mandat spuszczając do burzówki jak Cię namierzą Policaje we Francji , Austrii albo w Czechach lub innym kraju :ok

Joasia I Wielka ;) - 2016-12-19, 19:24

na szczęście, jak już wyruszę, to czasu będę miała najwięcej :super ale, że czasami gdzieś w głuszę pojadę to tego się obawiam, że zabraknie białej, a z szarą... z sumieniem pogadam :mrgreen:

a tak przy okazji, widziałam, tylko nie pamiętam u kogo :evil: 4 czarne baniaki połączone ze sobą podpięte od dołu. To mi się podoba i jeśli autor pomysłu nie ma nic na przeciw to se też takie zrobie :yay: :yay: :yay: :brawo: :brawo: :brawo:

P.S. Autor wystąp :spoko

wlodo - 2016-12-19, 19:45

:oops: Jestem
Joasia I Wielka ;) - 2016-12-19, 20:10

wlodo napisał/a:
:oops: Jestem

a to Twoje super baniaczki :wyszczerzony:

tom-cio - 2016-12-19, 20:25

Kynios,pyskowki z tematu Joasi robic nie zamierzam,we francji nie bylem ,nie wiem,w czechach czesi tez zrzucaja,robilem to razem z nimi,w Angli i Szkocji jak poczytasz tematy to sie nawet zaworow nie zamyka i szara leci pod siebie.A Ty Kynios moze pojezdzij najpierw troche,bo chyba z tego co wiem to za duzego doswiadczenia tez w tych francjach czy czechach nie masz.

Joasiu,ja mam takie same zbiorniki szarej jak Wlodo,ale do spiecia uzylem szybkozlaczek do wezow ogrodowych 3/4cala,choc rozwiazanie Wloda szybsze do spuszczenia

Co do bialej napisalem ze mam 90 litrow i to jest za malo....

Joasia I Wielka ;) - 2016-12-19, 20:30

Panowie bo się włączę i będzie dym :box2 :box :box :box2 :box

:szeroki_usmiech :szeroki_usmiech

kynios1 - 2016-12-19, 21:00

Nie unoś się kolego tom-cio , nerwowy jesteś jakiś czy co ? , od 10 lat po kempingach jeżdżę i wiem co piszę ,a co do angoli to brudasy i niech leją ścieki pod siebie kij im w łeb :ok

Chodzi o to że jak sami nie zadbamy o czystość i wszyscy będą ścieki wylewać do burzówki to niedługo będziemy mieli ścieki a nie rzeki . :spoko

Joasia sory za zaśmiecanie

zbiegusek - 2016-12-19, 21:15

Sorki ale szara woda to chyba coś innego niż ścieki? Te brudne, śmierdzące, fizjologicznej proweniencji? Bo jeżeli uważasz, że na poboczu drogi, nad kratką burzówki, nie mogę umyć rąk wodą w butelki wody niemoralnej, to ja uważam, że grubo przesadzasz. :)
SlawekEwa - 2016-12-19, 21:29

zbiegusek napisał/a:
Bo jeżeli uważasz, że na poboczu drogi, nad kratką burzówki, nie mogę umyć rąk wodą w butelki wody niemoralnej,

Szarym mydłem- możesz, toaletowym już nie :haha:

Joasia I Wielka ;) - 2016-12-19, 21:32

JESZCZE RAZ OSTRZEGAM nie kłócić się, bo będę :box :box :box2 :box2 :box :box

proszę pisać swoje opinie bez nerwowania się, a jak komuś ta idea nie pasuje to nie pisać wcale :spoko można zaciskać zęby, opluwać monitor, ale nie kłócić się HOWGH :pompon: :heart: :pompon:

SlawekEwa - 2016-12-19, 21:39

Cytat:

JESZCZE RAZ OSTRZEGAM

Poznasz jeszcze nie raz i nie dwa "folklor " tego forum :mikolaj

Joasia I Wielka ;) - 2016-12-19, 21:49

SlawekEwa napisał/a:
Poznasz jeszcze nie raz i nie dwa "folklor " tego forum

pewnie tak, ale tutaj ja rządzę :-P i będę się dopominać spokoju :wyszczerzony: święta idą więc ma być miło i spokojnie. :mikolaj

krytykę konstruktywną zawsze przyjmę, ale przepychanek słownych niemiłych to już nie!! :evil:

A że ja tu rządzę :spoko to się wyrażę: PRZYRODĘ NALEŻY SZANOWAĆ BO NAM DA TAKIEGO KOPNIAKA, ŻE SIĘ NOGAMI NAKRYJEMY.

więc najlepiej jeśli każdy z własnym sumieniem się dogada, rozsądek włączy i tam gdzie można, zrobi co trzeba. Ja postanowiłam, że będę najbardziej ekologiczna jak tylko się da, mam zamiar nawet własne mydła robić a chemię kuchenną zastąpić octem i sodą. Mam nadzieję, że się uda. Już teraz w domu się staram :wyszczerzony:

toscaner - 2016-12-20, 00:38

Szarej 120 litrów nie ma sensu. W "cywilizowanej" Europie są tysiące darmowych miejsc na zrzut. Pomimo to każdy sobie radzi jak może. Nie będę pisał ze szczegółami co widziałem. Czy szara, czy kot, czy studzienka czy plaża. Czy UK czy inny kraj. Czy Francuz czy Włoch. Każdy wypie...la jak tylko może i gdzie tylko może, gdy nie ma w pobliżu gdzie.
Kynios jeździ po kempingach to ma na miejscu, więc nie musi kombinować, Tomcio nie jeździ to inaczej to widzi. Ja też. Kemping kempingowi nie równy. W UK płacisz na kemping, a zrzutu niet, wody niet, jakiś kran gdzieś tam i nosimy butelki, konewki, kto co ma, kasete do WC.
Brudasy są wszędzie. Syf jest i w IT i Irlandii i UK. Mam mnóstwo fotek wywalanych śmieci, wylewanych kotów gdzie popadnie, czy strumienie szarej po parkingach. Na kempingach też zapchane zrzuty szarej gów...en i papierem, bo się komuś nie chciało kota nosić i wywalił pod kampera.
Tak pstrykam czasem jak widzę i aparat mam w łapce. W IT makarony mają stronę zniechęcającą turystów syfem u siebie. Nie pamiętam adresu teraz, ale znajdę.
Wiem jedno. Nie ma reguły, a jak przypili czy to z kotem czy z pełniutkim zbiornikiem szarej, to wyobraźnia inaczej pracuje i inaczej się na pobocza patrzy. Tu nie ma znaczenie narodowość. Szwaby też leją gdzie popadnie i gacie suszą w środku miasta na sznurku między kamperem, a pierwszym lepszym drzewem. Albo kąpią się na golasa i mają wyj...bane, że dzieci z innych krajów patrzą. Na nic wasze kłótnie. Życie pisze własne scenariusze. Tym lepsze gdy nikt (chyba) nie patrzy.

Aha, studzienka burzowa nielegalna w każdym kraju. Przydałby się elektrozawór i najlepiej kamerka coby celnąć i nocą :haha:
Oczywiście ja nic nie wiem. Tak tylko słyszałem. :bigok

zbyszekwoj - 2016-12-20, 08:53

Jak kraj nie robi punktów obsługi to mu smierdzi . Nie obwiniałbym kamperowców. Np. Byłem w Portugalii, kurort w Portimao , Stellplatz z katalogu, dwa wybetonowane place dla kamperów w centrum zadrzewionym,a smierdzi, bo wszyscy wylewaja szrówkę w pobliskie zarosla. Jak im szkoda kasy na odpływ ścieków,to im smierdzi. :diabelski_usmiech
Joasia I Wielka ;) - 2016-12-21, 19:40

Kochani dajcie znać ile kosztuje zrobienie poduszek pnęumatycznych, chciałabym wykorzystać ten zimowy czas i dać porobić czego sama nie zrobię :(

tak więc poduszki i podobało mi się, że te (kurde skleroza, jak to się nazywa) pokaźniki były umieszczone w półce nad radiem. Tylko jak to pogodzić z zestawem multimedialnym, który chce sobie zafundować?

Może podpowiecie, gdzie można kupić w dobrej cenie takie zestawy multimedialne i może przy okazji jakiś zestaw autoalarmu, najlepiej takiego co kopie jak nieproszony podchodzi do autka :diabelski_usmiech , no i potrzebna kamera cofania. Może ktoś z Was sprzedaje w dobrej cenie, albo znajomi. Co będę u obcych kupować :wyszczerzony:

Istvan - 2016-12-21, 20:04

Po poduszki to do Rumi , kobieto, do Rumi. Tam pytaj o Koguta. :spoko
krzlac - 2016-12-21, 20:11

W Twoim Ducato III zamontuj manometry jak na zdjęciu poniżej. Bardziej elganckiego rozwiązania nie znajdziesz. To sprzedaje Intrak. Rób zestaw ze sprężarką.
MILUŚ - 2016-12-21, 20:13

Istvan napisał/a:
Po poduszki to do Rumi..........

Rumi przez jedno i :wyszczerzony:

Joasia I Wielka ;) - 2016-12-21, 20:52

krzlac napisał/a:
W Twoim Ducato III zamontuj manometry jak na zdjęciu poniżej. Bardziej elganckiego rozwiązania nie znajdziesz. To sprzedaje Intrak. Rób zestaw ze sprężarką.

o! super, to byłby problem z głowy z multimediami :bukiet: Dzięki

Joasia I Wielka ;) - 2016-12-21, 20:53

MILUŚ napisał/a:
Istvan napisał/a: Po poduszki to do Rumi..........

Rumi przez jedno i

no chyba muszę kolegę Koguta przywołać do tematu :mrgreen:

CORONAVIRUS - 2016-12-21, 21:01

jestem jestem ....

zadzwoń do mojej centrali w wawie / Michał albo Łukasz / ... założą ,że będzie pięknie i fajowo z manometrami tak jak na focie wyżej , to optymalne miejsce , nie kombinuj inaczej bo nie ma sensu . Powołaj się na koguta , oni to u mnie potwierdzą i...może prezent świąteczny zaliczysz , kto wie , kto wie :kwiatki:

Adres: Połczyńska 68, 01-304 Warszawa
Telefon: 22 758 65 74

Joasia I Wielka ;) - 2016-12-21, 21:13

BIORCA,

dzięki za namiar, jutro zadzwonię i się umówię :bukiet:

no to jak to z Tobą jest? jesteś Biorcą czy Kogutem :wyszczerzony:

mam pytanie: wpuszczą tam dziewczynę :spoko pod samochód?? to bym sobie pomierzyła wszystko na bagażniczki i inne ustrojstwa

CORONAVIRUS - 2016-12-21, 21:23

BIORCA,

dzięki za namiar, jutro zadzwonię i się umówię :bukiet:

no to jak to z Tobą jest? jesteś Biorcą czy Kogutem :wyszczerzony:

mam pytanie: wpuszczą tam dziewczynę :spoko pod samochód?? to bym sobie pomierzyła wszystko na bagażniczki i inne ustrojstwa

kim jestem to Janusza zapytaj :szeroki_usmiech

jak jeszcze im wmówisz,że jesteś moją rodziną to nie tylko wpuszcza ale i pozwolą samej wszystko zamontować :)

Joasia I Wielka ;) - 2016-12-21, 21:36

BIORCA napisał/a:

jak jeszcze im wmówisz,że jesteś moją rodziną to nie tylko wpuszcza ale i pozwolą samej wszystko zamontować

poduszki to im dam zrobić, aż taka dobra nie jestem :szeroki_usmiech

ale bagażniki i pojemniki na wodę to będę sama dłubać i muszę znaleźć jakiś kanał, albo podnośnik, bo na leżąco to już nie te lata panie nie te lata :haha:

toscaner - 2016-12-21, 22:54

ale bagażniki i pojemniki na wodę to będę sama dłubać i muszę znaleźć jakiś kanał, albo podnośnik, bo na leżąco to już nie te lata panie nie te lata :haha:

Hehe, nawet nie wiesz ile jeszcze razy będziesz na leżąco zanim skończysz budowę tego kamperka. :spoko

Joasia I Wielka ;) - 2016-12-21, 23:07

toscaner napisał/a:
ile jeszcze razy będziesz na leżąco

poleżeć panie to ja zawsze lubię :szeroki_usmiech

izola - 2016-12-22, 00:06

Cytat:
dzięki koledzy za wsparcie i pifka, bo koleżanki jeśli zaglądają to nic nie komentują :(

"popiół na moją głowę", tyle dobrej roboty postawiłaś na nogi, a ja dopiero dziś o tym czytam :shock:

Cytat:

pewnie tak, ale tutaj ja rządzę :-P i będę się dopominać spokoju :wyszczerzony: święta idą więc ma być miło i spokojnie. :mikolaj

krytykę konstruktywną zawsze przyjmę, ale przepychanek słownych niemiłych to już nie!! :evil:

Joasia I Wielka ;) za tyle dynamiki i ode mnie zasłużone :pifko i powodzenia w dalszym majsterkowaniu...a uwiń się bo wiosna idzie wielkimi krokami :-P

Joasia I Wielka ;) - 2016-12-22, 00:21

izola,

Witam, Witam :pompon: :pompon: no nareszcie !!! kobieta dołączyła do mojego postu [hura] :taniec [hura] :taniec [hura]

na razie zima zawitała :zimno :zimno a ja ciepłolubna jestem. Ale nic to próbuję inne sprawy w tym czasie załatwić, jak pewnie czytałaś powyżej :)

izola - 2016-12-22, 10:55

ciepłolubne! to już jesteśmy dwie do kompletu, ja jeszcze bywam leniwa :-P

Ja też zimą robię wszystko to co przez ostatnie miesiące leżało i czekało na zrobienie ...zaraz po świętach będą ściany malowane .

Ode mnie też serdeczne Witam, Witam :pompon: :pompon:

Joasia I Wielka ;) - 2016-12-22, 12:13

izola napisał/a:
ja jeszcze bywam leniwa

Kochana ja o lenistwie mogłabym doktorat pisać :szeroki_usmiech kanaping, spiworing, ja od urodzenia pracowstręt mam :wyszczerzony:

ale jak mnie na coś weźmie to już mogiła nie mogę się odczepić. Wczoraj, a raczej dzisiaj do prawie rana siedziałam i całą budowę Darka przeczytałam :kawka: i notatki porobiłam.

i żeby nie być gołosłowną dodam zdjęcie czegoś co zrobiłam 15 lat temu, tylko ja mogłam sobie rowki wyciąć bo w płycie meblowej rzeźbiłam 18mm :szeroki_usmiech ale 15 lat wytrzymało bez listy startowej i to codziennego użytku, uchwycik do środkowej pierwszy lamelki i jest cacy

toscaner - 2016-12-22, 12:43

A wiecie co? Ja mam inaczej.
Ja uwielbiam pracę, praca mnie fascynuje, mogę na nią patrzeć godzinami :ok

Joasia I Wielka ;) - 2016-12-27, 12:36

Jak tam po świętach? przejedzeni :szeroki_usmiech

a ja sobie piję kawkę i czekam na nowe podusie :yay: [hura] :yay: [hura] :yay:

grzegorzalex - 2016-12-27, 13:04

frólik napisał/a:
W L3 można go zamontować na środku auta (oczywiście pod podłogą), a w L4 na środku lub z tyłu przed kołem zapasowym.

Paweł mieści się w L2 ja miałem zamontowany

frólik - 2016-12-27, 15:42

grzegorzalex napisał/a:
frólik napisał/a:

Paweł mieści się w L2 ja miałem zamontowany

... po Świętach też się ciężko mieszczę w L2 :wyszczerzony:

nikita55 - 2016-12-27, 23:13

Co do wycięcia belki,ja bym odradzał.Wszystkie seryjne ..blaszaki..jakie wychodzą a setki przewija się przez warsztat mają tą niestety belkę bo ..niby musi być...
Owszem półintegrale i integrale jej nie mają ale tam konstrukcja jest inna bo ..widelec..i kabina jest całkiem inna (konstrukcyjnie).Oglądałem te zabudowy nie raz (rozebrane)i różnice są.Pewnie po wycięciu tego wzmocnienia ..od razu..nic się nie stanie,ale przez kilka lat użytkowania takiego campera który przeważnie ma prawie 3,5 tony może niezbyt dobrze wpłynąć na tą konstrukcję.Kiedyś mieliśmy takiego klienta który chciał żeby firma (w której pracuje) mu przerobiła (wycięłą i inaczej zabudowała) to miejsce i po konsultacjach odrzucono taką możliwość.Ale auto było na gwarancji i choć serwis fiata do ..wycięcia..nie doszło. :spoko

nikita55 - 2016-12-27, 23:19

JOASIA,śledzę twój wątek bo właśnie taka baza L4H3 mnie interesuje i ciekawy jestem jak ją zabudujesz..... :-P
Joasia I Wielka ;) - 2016-12-27, 23:43

no i są poduszeczki :brawo: :brawo: :brawo: :yay: :yay: :yay: teraz mogę iść spać :szeroki_usmiech
Joasia I Wielka ;) - 2016-12-27, 23:47

[/quote]
nikita55 napisał/a:
Co do wycięcia belki,ja bym odradzał.

i pewnie belka zostanie i już nawet mam na to pomysła :idea:

Joasia I Wielka ;) - 2016-12-27, 23:52

nikita55 napisał/a:
JOASIA,śledzę twój wątek bo właśnie taka baza L4H3 mnie interesuje i ciekawy jestem jak ją zabudujesz..... :-P

niestety będziesz musiał poczekać do wiosny, bo teraz nawet mój piesior nie chce wychodzić na dwór a co dopiero prace techniczne :zimno :zimno :zimno :zimno :zimno

i nie mogę się tak obnażać , bo nie będzie niespodzianki :szeroki_usmiech no wiesz wszyscy ciekawi co se baba wymyśliła :-P

izola - 2016-12-27, 23:55

baba to baba - myśli zawsze inaczej niż facet , ale zdradz co z tą belką planujesz?
izola - 2016-12-27, 23:57

Raz w domu mieszkalnym wycięłam sobie łuk w ścianie , po latach się gust zmienił i bym wróciła do ściany bez łuku ...łatwiej jest coś zburzyć niż zbudować :-P
Joasia I Wielka ;) - 2016-12-28, 00:01

izola napisał/a:
baba to baba - myśli zawsze inaczej niż facet , ale zdradz co z tą belką planujesz?

no proszę Cię, nie mogę :szeroki_usmiech

szkoda, że tak daleko mieszkamy to bym Ci na jakiejś kawie opowiedziała.

izola - 2016-12-28, 00:04

jak już autko wypieścisz to możesz na kawę przyśmigać :ok
Joasia I Wielka ;) - 2016-12-28, 00:08

izola napisał/a:
jak już autko wypieścisz to możesz na kawę przyśmigać :ok

z przyjemnością :spoko

CORONAVIRUS - 2016-12-28, 00:23

nikita55 napisał/a:

Owszem półintegrale i integrale jej nie mają ale tam konstrukcja jest inna bo ..widelec..i kabina jest całkiem inna (konstrukcyjnie).Oglądałem te zabudowy nie raz (rozebrane)i różnice są

a widziałeś kiedyś kabinę wyciętego półintegrala / bez belki / z rosztowaniem nad dachem i drugim, wyższym dachem jak jest w blaszakach ?

... no właśnie ...nie widziałeś

a w blaszakach tak jest :szeroki_usmiech

nikita55 - 2016-12-28, 07:59

A fakt , widziałem takiego krótkiego ,,blaszaka..który był tak wycięty,ale miał doklejoną ..plastikową..nadbudówkę i to stanowi część NOWEJ konstrukcji......to całkiem inna sprawa....niż stara konstrukcja BEZ.....
frólik - 2016-12-28, 08:31

Też miałem obawy co do usunięcia belki.... piłą czy szlifierką ?

.... się rozpędziłem i poleciała ściana i pół dachu :wyszczerzony:
Dobrze jest jednak zastanowić się nad elementami konstrukcji np. dna szafki czy łóżka które w tym miejscu będą i wykonać je tak żeby mogły przenieść ewentualne obciążenia.
W blaszaku jest jeszcze dach jak słusznie napisał Adam.
Z tego co widzę Joasia już podjęła decyzję, więc idźmy dalej :spoko

Joasia I Wielka ;) - 2016-12-28, 10:20

frólik, :shock: coś Ty zrobił? przeźroczyste ściany? :haha: :haha: :haha: ja potrzebuję trochę intymności :oops: :oops:
frólik - 2016-12-28, 11:37

... ekshibicjonizm się to chyba nazywa :haha:
Kto powiedział że kamper musi być ciasny ? :spoko

nikita55 - 2016-12-28, 18:35

Skoro żaden ..blaszak.. taki standardowy np.L4h3 lub L4h2 nie wychodzi seryjnie BEZ TEJ BELKI to musi być jakiś powód.Różne firmy różnie zabudowywują i na pewno były by wersje ..z.. i ..bez..a stoi u mnie ze 100 szt różnych........kwestja wycięcia jest bardzo indywidualna....
Joasia I Wielka ;) - 2016-12-30, 16:42

NO I JEST :tuba: :tuba: :yay: :yay: :logo: :hallo: :hallo: :tak :tak [hura] [hura] [hura] [hura] [hura] [hura]
ZEUS - 2016-12-30, 16:46

NO I JEST

:roza:
teraz to już z górki... :spoko

toscaner - 2016-12-30, 18:02

A masz tam chociaż jakąś szafkę? Bo nie chwaliłaś się jakimiś postępami prac :diabelski_usmiech
Joasia I Wielka ;) - 2016-12-30, 18:07

no mój drogi nieuważnie czytasz :-P przecież pisałam, że z szafeczek można sobie żartować :diabelski_usmiech
toscaner - 2016-12-30, 18:10

To wszystko przez te święta. :ok
izola - 2016-12-30, 18:11

potwierdzam - pisała i pokazała ...dzielna i zaradna dziewczyna :szeroki_usmiech
kynios1 - 2016-12-30, 20:14

NO I JEST :tuba: :tuba: :yay: :yay: :logo: :hallo: :hallo: :tak :tak [hura] [hura] [hura] [hura] [hura] [hura]

Gratulacje dla Ciebie , działasz jak błyskawica , a czy wymazali homologację i kategorię pojazdu N1 z dowodu rejestracyjnego , bo u mnie zapomieli i musieli jeszcze raz dowód wymieniać . :spoko

Joasia I Wielka ;) - 2016-12-30, 20:38

kynios1 napisał/a:
a czy wymazali homologację i kategorię pojazdu N1 z dowodu rejestracyjnego

a gdzie tego szukać? :shock: W "J" i "K" mam kreseczki (czyli nic) to jest to?

kynios1 - 2016-12-30, 20:58

Tak dokładnie mają być kreseczki w J i K , czyli wszystko ok :spoko
kynios1 - 2016-12-30, 21:01

Jak będziesz ubezpieczać to ciśnij ubezpieczyciela żeby ubezpieczał jako specjalny , co ja się na dzwoniłem jak ubezpieczałem po ubezpieczalniach , w końcu znalazłem Uniqa za 560zł , taniej już nie znalazłem .
Joasia I Wielka ;) - 2016-12-30, 21:44

kynios1 napisał/a:
Jak będziesz ubezpieczać to ciśnij ubezpieczyciela żeby ubezpieczał jako specjalny , co ja się na dzwoniłem jak ubezpieczałem po ubezpieczalniach , w końcu znalazłem Uniqa za 560zł , taniej już nie znalazłem .

mam przyjaciółkę multibrokerkę i ona już wie, żeby szukać najlepszej oferty :lol: a te 560 zł to OC tylko?!

kynios1 - 2016-12-30, 22:12

tak OC z NW
nikita55 - 2016-12-31, 00:05

Gratuluję.....!!!!!!!
A wszyscy pisali,że SPECJALNY KEMPINGOWY to tak trudno przerejestrować,a tu .......... tak szybko i bez problemowo poszło......................szacun......... :wyszczerzony:

amples - 2016-12-31, 01:13

nikita55 napisał/a:
A wszyscy pisali,że SPECJALNY KEMPINGOWY to tak trudno przerejestrować,a tu .......... tak szybko
Jeśli ma się znajomości a w W.K nie trafi się na nie ^reformowalnego^ służbistę ,
W mym przypadku dopiero na czwartej stacji chcieli rozmawiać ,po pewnych perturbacjach zrobili badanie .
A naczelnik W.K Zadecydował o wpisie w adnotacjach: (co mi nie na rękę)

toscaner - 2016-12-31, 01:22

Zrób obracaną ławkę i fotel kierowcy i będzie git :ok
Joasia I Wielka ;) - 2017-01-17, 14:12

frólik napisał/a:
Też miałem obawy co do usunięcia belki.... piłą czy szlifierką ?

Obrazek

.... się rozpędziłem i poleciała ściana i pół dachu :wyszczerzony:
Dobrze jest jednak zastanowić się nad elementami konstrukcji np. dna szafki czy łóżka które w tym miejscu będą i wykonać je tak żeby mogły przenieść ewentualne obciążenia.
W blaszaku jest jeszcze dach jak słusznie napisał Adam.
Z tego co widzę Joasia już podjęła decyzję, więc idźmy dalej :spoko

Fróliku wielkie dzięki za kawę, poradę i wskazówki i... za ten katalog co go już musiałam przejrzeć :szeroki_usmiech (noc zarwana) Mam nadzieję, że jeszcze nie raz jakieś piwo Ci postawię a teraz przynajmniej to wirtualne :pifko

frólik - 2017-01-17, 20:03

Miło było mi poznać osobiście i mam nadzieję że choć trochę pomogłem, a przynajmniej namieszałem :wyszczerzony: :spoko
Joasia I Wielka ;) - 2017-01-17, 20:15

frólik napisał/a:
a przynajmniej namieszałem

oj namieszałeś, namieszałeś :lol: siedzę przed kompem prawie cały dzień i nawet do Włoch dzwoniłam, bo jak się okazuje produkcją dla Reimo łóżek podwieszanych zajmują się Włosi. Znalazłam ich stronę i chciałam rysunki techniczne jak to się i do czego montuje. Mają mi wysłać na emaila. Więc widzisz poszukiwania pomysłów ciąg dalszy :mrgreen:

Mnie też było miło :spoko

P.S. a pamiętasz o co miałeś zapytać? i kogo? ;)

frólik - 2017-01-17, 20:23

Pewnie że pamiętam, ale dzisiaj miałem troszkę zwariowany dzień i dopiero teraz dotarłem do biura.
Jutro dzwonię i pytam - dam znać :spoko

Joasia I Wielka ;) - 2017-01-20, 19:03

Ludziska Drogie :) podpowiedzcie czy produkty z AliExpres są coś warte? Mam tam stałą zniżkę 3% i jest sporo produktów, które by się przydały przy budowie. Tylko nie wiem czy jakość :idea: do zniesienia, czy lepiej nie kupować?

Ja to chyba mało normalna jestem :diabelski_usmiech bo zamiast kupować ciuchy na ten przykład, to właśnie nabyłam poręczną szlifiereczkę kątową :wyszczerzony: w końcu dobrze mi w ręce leży i nie jest diabelsko ciężka.

Cały ten czas poszukiwań rozwiązań i materiałów to ciężka robota , już nie mogę się doczekać kiedy zacznę to wszystko montować. :dzierga: :dzierga:

kynios1 - 2017-01-20, 19:14

Niektóre rzeczy można kupić ale nie narzędzia , kupiłem już parę rzeczy z chinezji i nie które jakościowo ok i połowę tańsze , chociaż dolar jest drogi , przy droższych zakupach trzeba się liczyć z vatem i czsami cłem , kupiłem np radyjko z nawigacją 7" ekranem i nie narzekam ,śmiga jak trzeba , wyszło 340zł , za tyle nie kupisz w PL , ale kupiłem zegarek za 12$ to chłam totalny , także loteria . Pozdrawiam :spoko
NINED - 2017-01-20, 19:22

Ludziska Drogie :) podpowiedzcie czy produkty z AliExpres są coś warte? Mam tam stałą zniżkę 3% i jest sporo produktów, które by się przydały przy budowie. Tylko nie wiem czy jakość :idea: do zniesienia, czy lepiej nie kupować?

Ja to chyba mało normalna jestem :diabelski_usmiech bo zamiast kupować ciuchy na ten przykład, to właśnie nabyłam poręczną szlifiereczkę kątową :wyszczerzony: w końcu dobrze mi w ręce leży i nie jest diabelsko ciężka.

Cały ten czas poszukiwań rozwiązań i materiałów to ciężka robota , już nie mogę się doczekać kiedy zacznę to wszystko montować. :dzierga: :dzierga:

Makita nie jest zła, taka szlifierka robi u mnie już kilka lat. Nie wiem jak obecna produkcja trzyma jakość.

toscaner - 2017-01-21, 01:25

Nie polecam tanich narzędzi i nieznanych firm typu No name. Czasem się skusiłem i nie dotrwało do końca remontu czy innej budowy. Dobrze jeśli kupione na miejscu i działa wymiana uszkodzone na nowe i koszt paliwa do sklepu na kilku wymianach nie przekroczy wartości sprzętu. Np. w IT, Irlandii czy UK tak jest. Wtedy jeszcze można się pokusić, ale i tak komfort pracy, hałas, wibracje i inne sprawiają, że pracując tanizną weźmie się później markowy, profesjonalny sprzęt do ręki to w głowie pojawia się pytanie "czemu od razu nie kupiłem tego lepszego tylko się męczyłem z tym dziadostwem?"
Oczywiście są wyjątki, bo np. do wywiercenia kilku dziur nie ma sensu kupować wiertarki Hilti czy Milwaukee. Makita czy DeWalt w zupełności wystarczy. Ostatecznie ponoć do sporadycznych prac niezłe są te z Lidla, ale nie pamiętam marki.
Tyle, że budowa kampera nie jest jakby sporadyczną pracą, bo niektóre narzędzia dostaną trochę po dupie.
Inne tanie chińszczyzny potrafią śmierdzieć ryżem do tego stopnia, że nie da się pracować. :haha:
Ja nie polecam. Nie lubię tracić życia w korkach jadąc oddać do sklepu. :spoko

frólik - 2017-01-21, 08:20

Zgadzam się z Toscanerem.... no chyba że podejdziemy do sprawy trochę inaczej.
Kupujesz tanie marketowe badziewie wyprodukowane na zlecenie tegoż marketu przez chińczyka i w momencie gdy się zepsuje postanawiasz wytknąć słabą jakość produktu producentowi osobiście.
Wsiadasz do kampera i wyruszasz do Chin .... patrząc na sprawę w ten sposób masz za kilkadziesiąt złotych motywację do odbycia wspaniałej i niezapomnianej podróży :wyszczerzony:

Odnośnie Joasiu Twojego pytania, kobitka ma mi odpowiedzieć po niedzieli :spoko

Joasia I Wielka ;) - 2017-01-21, 21:26

Panowie chyba niepotrzebnie wkleiłam zdjęcie szlifierki, bo Was zmyliła w moim pytaniu o AliExpres :-/ Szlifiereczka kupiona w Polsce z gwarancją, bo narzędzi nie kupuję byle jakich wiem czym to grozi :wyszczerzony:

Mnie chodziło raczej o różne drobne rzeczy, np. znalazłam kamerę cofania do ducato w świetle stopu. Wygląda jak te co widziałam w Polsce a co najmniej 120 zł taniej (i jeszcze mam 3% mniej) albo jakieś pierdoły do wyposażenia kampingowego itp.

Joasia I Wielka ;) - 2017-01-21, 21:38

frólik napisał/a:
Odnośnie Joasiu Twojego pytania, kobitka ma mi odpowiedzieć po niedzieli

Paweł spoko jeszcze nie buduję :spoko ale Twój katalog mnie wykończy :poddaj: dość, że trudno się zdecydować :opps: to jeszcze z torbami pójdę :placz :

frólik - 2017-01-21, 21:41

Widzę że masz zaznaczoną kedrę :wyszczerzony:
izola - 2017-01-21, 22:07

"składane grille" też dobra zakładka :diabelski_usmiech ... raz złożony leży spokojnie w bagażniku - mój tak ma :diabelski_usmiech :haha:
Joasia I Wielka ;) - 2017-01-21, 22:35

no ładnie tak się ze mnie nabijać :bzzz :bzzz :bzzz ale poczekajcie taki wypas M0 zrobię, że zobaczycie :bzzz :bzzz :bzzz bydzie apatament luksusowy :bzzz :bzzz :bzzz
Joasia I Wielka ;) - 2017-01-21, 22:38

frólik napisał/a:
Widzę że masz zaznaczoną kedrę

i wiem już jak jej użyć :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech

Joasia I Wielka ;) - 2017-02-09, 16:34

Jaka nuuuda, ten mróz mnie wykończy :placz Łapki świerzbią do roboty a tu panie mróz i mróz :zimno :zimno :zimno

Moi Drodzy czy Was też dopada sen zimowy? Ja już prawie wszystko kupiłam lub zamówiłam. Zaprojektowane, rozrysowane :idea i już nawet niezłe "głupoty" wymyślam, niektóre to chyba opatentuję :szeroki_usmiech

no i zwracam się znowu do Was o poradę :kwiatki: temat BUTLA GAZOWA

wiem, wiem wiele już :bylo ALE :spoko tak se grzebałam (a żeby nie było domysłów - w internecie :diabelski_usmiech :-P ) i ...

1. znalazłam firmę, która montuje LPG do diesla http://gazeo.pl/instalacje/gazodiesel.html
2. mam bak 90 l, myślałam o wymianie na 120 l
3. vebasto mokre na ropę
4. kuchnia i piekarnik na gaz

i se kombinuje, jeśli ten gazodisiel to nie lipa, to może zostawię 90 l ropy dodam butle na gaz pod spodem, jednym wężykiem połączę ropę z vebasto a drugim gaz połączę z kuchnią i wszystko załatwione, co Wy na to? Wszyskie sugestie mile widziane :szeroki_usmiech

Znalazłam też super lekkie butle przeźroczyste (czego to ludzie nie wymyślą), ale podobno przy wyjazdach dalekich i bliskich mogę mieć problem z tankowaniem, a to rozwiązanie powyżej to tylko kilka przejściówek muszę dokupić i problem z gazem załatwiony :mrgreen:

tom-cio - 2017-02-09, 17:00

Legalnie z jednej butli pod autem nie zasilisz instalacji diesla i kuchenki.Silnik potrzebuje faze ciekla na reduktor,kuchenka przerobki wielozaworu i fazy lotnej.O ile majac butle do tankowania do lpg(ja tak mam na przyklad)jest to super wygoda i zatankiujesz w calej europie-i butla nie musi przechodzic zadnych przegladow przy przegladzie,o tyle jesli zalozysz gaz do diesla to wbija ci lpg w dowod i to juz podchodzi pod coroczny przeglad.I da sie zrobic,ze lotna i ciekla pojda z jednego wielozaworu ale przegladu to napewno nie przejdzie
Flag - 2017-02-09, 17:27

pamietaj tez ze kazda ingerencja w układ paliwowy zamyka Ci wjazd do Niemiec
Joasia I Wielka ;) - 2017-02-09, 18:30

"tom-cio" dzięki za radę, bardzo pomocna :bukiet: szkoda, że się nie da tzn. da ale bez legalu :( chociaż mnie zastanawia jak to jest z vebasto, które bezpośrednio z baku ciągnie paliwo?! czy to nie analogia? buu

natomiast zastanawia mnie czy temat gazodiesel jest warty przemyślenia, biorąc pod uwagę pomysły na ograniczenie wjazdu do miast przez diesle, może jak się ma gazodiesla to będzie się można wymigać ?

a przy okazji jaką butlę zamontowałeś ? i czy może być mniejsza ;) i co myślisz o gazie tankowanym na stacjach w kontekście gazu z butli, bo doczytałam, ale ni mam bladego doświadczenia, że ten ze stacji to jakiś bardziej oleisty jest. A pytam dlatego, bo może przez tą oleistość kuchenka się zaoleja :)

Joasia I Wielka ;) - 2017-02-09, 18:32

Cytat:

nie kapuję , bo jak mam LPG na legalu z homologacją i wpisem do dowodu to co? oni tam nie mają pojazdów na gaz? :niewiemm

RadekNet - 2017-02-09, 19:25

Flag napisał/a:

Ja bym powiedział, że przymyka wjazd do UK - nie pojedziesz pociągiem z butlą pod autem. Ale do Niemiec? ;)

nikita55 - 2017-02-09, 20:05

Dziwne,bo mieszkam w Niemczech i mamy sporo klientów z samochodami kempingowymi na gaz.Co do butli to są fajne (ale trochę drogie)które wizualnie wyglądają podobnie jak zwykłe butle gazowe ale mają specjalne złącze i tankuje się gaz bezpośrednio na stacji.Pełen legal itd.
tom-cio - 2017-02-09, 20:17

Ja mojego kamperka samorobke uzytkuje na co dzien.Jutro zrobie Ci zdjecie butli ,bo w moim temacie chyba nie ma.Jest to 27 litrowa staco.Co do oleistosci-tankowana 15 litrami gazu co 5 dni w zimie takiej jak teraz,w kamperze caly czas temp dodatnia,w nocy jakies 8 stopni ,na dzien jak jade do pracu na budowe podnoszona do 22-25.Nigdy,przenigdy nie mialem problemow z tym gazem ale butla w srodku w temp zawsze dodatniej.Jutro zejde i zrobie zdjecia.

A co do dieslogazu- wyslij pytanie do Silnego.Z tego co wiem kiedys gdzies w czyms instalowal.Ja mam silnik starej generacji ,na analogowej pompie i wysterowac sie nie bardzo da,kiedys sie bawilem,potem zarzucilem projekt,ale chyba do niego wroce,bo osiolek zostanie ze mna jeszcsze pewnie z rok,mialem budowac nowego ale wzielismy sie za budowe domu dla siebie,klientom od 12 lat buduje a sam w bloku mieszkam,zona sie wsciekla i misze sie pobudowac,wiec kamperek nr 2 bedzie za 2 lata

Na upartego mozna by sprobowac z jednej instalki zasilic te 2 zrodla.Tzn z butli legalnie tylko faza ciekla,reduktor silnikowy 2 sztuki,jeden do silnika a drugi z podgrzewaczem gazowym i pompka do uwalniania fazy lotnej,ale nie wiem czy to nie przerost formy nad trescia

Istvan - 2017-02-09, 20:40

Instalacja gazowa do diesla jest droższa niż do benzyny. Opłaca się przy bardzo bardzo dużych przebiegach gdyż przy dieslu dostrzykujesz tylko ok. 20% gazu a nie jeździsz wyłącznie na gazie jak w benzynie.

Pozdrawiam :spoko

tom-cio - 2017-02-09, 20:48

Istvan,ale tu nie o ekonomie chodzi-spaliny gazodisla sa duzo czystsze i nastepuje przyrost mocy ,dosc duzy bo do 30 procent.I tu jest pies pogrzebany,bo moze zie okazac,ze alkowa co przy 130km/h spala 15liteow ropy spali 10 litrow ropy i 3 litry gazu.I moze sie okazac,ze nie trzeba sie wlec 90 bo za duzo pali :mrgreen:

Ale co ja tam wiem,tu polowa forum mnie juz nie raz od czci i wiary odsądzała-160 kamperem :spoko

toscaner - 2017-02-09, 20:58

Z tego co pamiętam, to jest jakaś firma na zachodach, która produkuje butle z dwoma możliwościami poboru z jednej i lotnej i ciekłej do auta. Cholernie drogie to było, bo homologacje itd, ale jaka to firma była to nie pamiętam. Ktoś tutaj na CT wlepiał informacje o tym kiedyś.

No a z butlami pod autem to faktycznie może być problem na Eurotunel, ale przecież są promy.

Rawic - 2017-02-09, 21:44

toscaner napisał/a:
jest jakaś firma na zachodach, która produkuje butle z dwoma możliwościami poboru z jednej i lotnej i ciekłej do auta.
jest firma tylko nie na zachodach a na wschodach, to Koreańczycy stosują takie rozwiązanie w samochodach z fabryczną instalacja na gaz, że zanim silnik się nagrzeje to pobiera z butli od góry lotny gaz, a gdy ciepły parownik to pobiera ciekły gaz z dołu zbiornika. Przy takim rozwiązaniu nie potrzebny jest zbiornik z benzyną. Joasia dobrze główkuje, jej pomysł podoba mi się, pewnie planuje dalekie podróże. :spoko
toscaner - 2017-02-09, 23:49

Dalekie i długoterminowe, z tego co pamiętam :mrgreen:
frólik - 2017-02-10, 00:05

Wyłącznie ciepłe :wyszczerzony:
wlodo - 2017-02-10, 00:26

Jak się przymierzałem do zasilania kuchenki gazem, to byłem za butlą pod podłogą, znalazłem nawet taka fajną o średnicy 20 cm, idealne pasujacą między ramę.Przyszło jednak otrzeźwienie, kiedy ja to kuchenką wykorzystam!!Zostały 2x butla 5 kg,wystarczyły na lato, na przyszły rok chyba kartusze.
Webasto ciągnie sobie ze zbiornika i....po problemach, tanio i prawie niezawodnie.
Pomyśl, ile tego gazu potrzebujesz...

Joasia I Wielka ;) - 2017-02-10, 01:50

łojej, chyba jednak sen zimowy Was nie dopadł :szeroki_usmiech

ale po kolei - Gaz będzie potrzebny bo będzie nie tylko kuchenka, ale też piekarnik na gaz (już zamówiony). Tym co teraz napiszę pewnie trochę wkurzę niektórych (niezamierzone) Ja muszę regularnie jeść bo inaczej chudnę :( a muszę mieć siłę ogarnąć w pojedynkę ducacika :szeroki_usmiech
Jak już toscaner i frólik wspomnieli podróże długie, dalekie i w cieple. Jak wszystko dobrze się ułoży to to jest ostatnia moja zima w zimie :wyszczerzony:

Jak zauważyliście do budowy przygotowuję się dość skrupulatnie, generalnie wolę uczyć się na cudzych błędach mniej :dupa boli, a sami wiecie ile to rzeczy trzeba ogarnąć i potem sobie poradzić z ich konserwacją (też o tym pisaliście, dlatego czytam to co już zrobiliście, do jakich wniosków dochodziliście, co chcieliście poprawiać. Ja chcę, na podstawie Waszych doświadczeń wyeliminować maksymalnie błędy i niespodzianki. Wiadomo, że coś może być nie tak, ale będę lepiej przygotowana)

Będę jeszcze dumać czy robić gazodiesla, muszę znaleźć takich co to już użytkują, bo główną zaletą może być właśnie to, że spaliny czystsze, moc silnika i moment obrotowy się poprawia ale butlę do gazu to zrobię osobno, będzie łatwiej.

wlodo a co to za butla taka mała i do podwieszenia? daj znać jeśli jeszcze pamiętasz :)

toscaner do Ciebie, jak jeszcze w Szkocji będziesz to promem oczywiście :)

toscaner - 2017-02-10, 03:06

Ja tam ponad rok na kartuszach jadę. Chyba nadal jestem jedyny, kto ma stacjonarną kuchnię na te puszeczki :ok
Dla mnie rewelacja, bo miejsca nie zajmuje nawet pod autem. Pod auto pchać butlę do kuchni? Bez sensu. Liczyłem, że w 2 osoby gotując to jedno tankowanie na 1 rok gotowania jak w domu. To po co wozić ciągle te kilkadziesiąt kilo? :ok
Jeśli pod auto do kuchni to bym max 20l wsadził. Są takie małe? To dałoby ok 4-6 mies. gotowania jak w domu. Tankowanie na każdej stacji po ok. pół ojro czy tam funta za litr. Tylko to na plus bo kartusze drożej. Ale zwrot liczyłem po ok 7-8 miesiącach przy butli 7kg a kartuszami. A instalacja pod auto wyjdzie drożej, więc pewnie zwrot po ok. 1,5 roku dzień w dzień gotowania non stop kartuszami.

Moim zdaniem bez sensu, chyba, że ktoś jedzie na kilkuletni wyjazd. Po paru latach wyjdzie coś na plus. :bigok

Z piekarnikiem to już ciut lipa na kartusze, ale pewnie też bym przerobił. :bigok

vIrek - 2017-02-10, 09:10

Mam butlę lpg 200mm średnicy pod samochodem - wlew sportowy pod klapką obok wlewu paliwa.
Gazu używam do ogrzewania (piecyk Carvera z wylotem spalin pod podwozie), kuchenki gazowej (płyta ceramiczna Solgazu) i dodatkowej lodówki na gaz (podstawową mam sprężarkową na 12V), więc ta większa pojemność butli i możliwość dotankowania np. w Turcji bardzo się przydaje. Butlę kupiłem tutaj: http://www.agsiedlik.pl/?...%5D=&f%5B%5D=34 największą jaka się zmieściła (chyba 35 litrów).
Zbiornik paliwa też wymieniłem na powiększony 120 l. Tani nie był, bo chyba 850 zł kosztował, ale jak dla mnie to warto.

wlodo - 2017-02-10, 09:25

Ten producent ma różne, różniste, mozesz sobie dopasować wielkość.
Ja chciałem montować w pierwszą wnękę za tłumnikiem (ok 35x130 cm), idealna na butlę. A średnica 200 cm żeby nie była niżej niż tłumnik.
http://www.agsiedlik.pl/z...-i2173-k32.html
Może znajdziesz innego producenta, ja odpuściłem montaż to i nie szukałem.

nikita55 - 2017-02-10, 11:02

Jak kiedyś miałem czteropalnikową kuchnię z piekarnikiem w domu zasilaną z butli 11kg i żona codziennie na niej gotowała (sporo)to gaz raz na pół roku był zmieniany.Raz w lato ,raz w zimę,więc trzeba się zastanowić czy do kuchenki i piekarnika nie zamontować ewentualnie 5kg.
toscaner - 2017-02-10, 11:17

Dokładnie, co nikita pisze. Przez wiele lat we Włoszech, bo tam popularne, mieliśmy też gaz na butle do kuchenki i piekarnika. Tam 10kg i naprawdę dużo gotując i używając piekarnika min 4-5 miesięcy. W kamperze starczyła na chyba 6.
To był główny powód dlaczego wywaliłem butlę z kampera. Co innego jak ktoś lodówkę i piec jeszcze zasila, ale Joasia z tego co pisze, to tylko do kuchni. Niepotrzebne kilkadziesiąt kg w już i tak ciężkiej bazie. Te L4H3 puste ważą ok 300-400kg więcej niż np. moja baza. No ale to budowla Joasi, więc i tak zrobi sama co tam będzie chciała. :ok

Joasia I Wielka ;) - 2017-02-10, 12:29

:ok :ok

Nie ma jak posłuchać doświadczonych :szeroki_usmiech

moim głównym dylematem jest uzupełnianie butli, zatankować zawsze łatwiej niż uzupełnić, tak przynajmniej mi się wydaje, a że to będzie mój dom ( na najbliższe lata) a nie tylko wakacyjna podróż to nie chciałabym rozłożyć się na jakimś gazie, bo pewnie poważniejsze problemy mnie czekają :)

P.S. Robert czy Ty sypiasz czasami? :diabelski_usmiech

Joasia I Wielka ;) - 2017-02-10, 12:40

właśnie weszłam na strony które mi sugerowaliście i znalazłam :yay: :yay:
czyli chyba rozwiązałam problem :yay: :yay:

butla mała, po samochodem (więcej miejsca w kuchni) i tankowanie na stacji SUPER.

jeśli nawet zdecyduję się na gazodiesl to zrobię dwa pojemniki, bo jeden i tak będzie podlegał kontroli, a ten gdzieś z boczku w wolnym miejscu podczepię i git :spoko

http://www.elpigaz.com/pl/cylindryczne-2/

Flag - 2017-02-10, 14:05

Cytat:

nie kapuję , bo jak mam LPG na legalu z homologacją i wpisem do dowodu to co? oni tam nie mają pojazdów na gaz? :niewiemm

to bylo odnosnie wymiana zbiornika na ON na wiekszy. Nic w tamcie gazu :)

MILUŚ - 2017-02-10, 14:19

Flag napisał/a:
............

to bylo odnosnie wymiana zbiornika na ON na wiekszy........

Serio patrzą pod samochód ?

vIrek - 2017-02-10, 14:50

Flag napisał/a:
Cytat:

to bylo odnosnie wymiana zbiornika na ON na wiekszy. Nic w tamcie gazu :)

Ja mam wymieniony zbiornik ON na większy 90->120 l (oryginalny fiatowski), więc też nie powinno to być problemem, a o takim pewnie myślała Jasia.

SlawekEwa - 2017-02-10, 15:32

Na zbiornik pod autem to zaglądają polscy celnicy jak się wraca z Ukrainy lub Białorusi.
Flag - 2017-02-10, 17:19

Wg przepisów nie można sie poruszać na niemieckich drogach samochodem w ktorym ktos przerabiał układ paliwowy, oczywisice ze jezeli dasz wiekszy bak ale taki ktory producent montował w tym aucie to nikt nie zauwazy na pierwszy rzut oka. Nikt tez nie bedzie specjalnie nigdzie sprawdzał. Problem pojawia się TYLKO jak coś się stanie, stłuczka/wypadek - wtedy mogą szukać.
Joasia I Wielka ;) - 2017-02-23, 17:24

Witajcie,

czy ktoś testował ALUTHERMO QUATTRO? bo tu robotę czas rozpocząć :) i jeszcze nie zdecydowałam się na izolację. No wiecie wyższość świat... na świętami i bądź tu mądry i wybierz coś wrrr a technologia ciągle do przodu

Darek Szczecin - 2017-02-23, 22:08

Witajcie,

czy ktoś testował ALUTHERMO QUATTRO? bo tu robotę czas rozpocząć :) i jeszcze nie zdecydowałam się na izolację. No wiecie wyższość świat... na świętami i bądź tu mądry i wybierz coś wrrr a technologia ciągle do przodu

Ja mam Panzerkampa tym zrobionego, ale nie mam porównania jak to wypada przy czymś innym. Użytkowo to też nie podpowiem ponieważ autem byłem na 3 malutkich wypadach paru dniowych i to latem tylko. Stoi bidulek od września w garażu i czasem coś wieczorkiem mu dokręcę albo zmienię :szeroki_usmiech .

Joasia I Wielka ;) - 2017-03-16, 13:52

Moi Drodzy :kwiatek2 :kwiatek wiosna idzie, czas za robotę się brać a mój ducacik się obraził i nie odpala :placz
akumulator sprawdzony, naładowany, więc nie tu problem tylko pewnie świece żarowe :( już jestem narzędziowo przygotowana, ale nie wiem jak się do nich dobrać i coś nie spieprz.... może ktoś pomoże
:please :please :please

wiem, mogę do mechanika, ale na to mam jeszcze czas a chciałabym cokolwiek sama móc ogarnąć, bo jak będę gdzieś w dzikim kraju to nawet nie będę miała kogo wezwać :pad: :pad: :pad:

mrsulki - 2017-03-16, 16:03

Joasia I Wielka ;) , nr masz w avatarze zadzwoń opowiem
Marzenka33 - 2017-09-03, 22:34

Joasia i Wielka - fajnie widziec kobietke,ktora sie za to bierze-mnie tez to czeka ☺ Jak juz zaczniesz(chyba,ze juz skonczylas)wklejaj pokolei etapy prac(jakie materialy,dlaczego i po co) -fajnie by bylo miec taka instrukcje 😁Ja probuje ja sobie ogarnac z roznych relacji,ale czasami trudno.
toscaner - 2017-09-03, 22:43

Ja właśnie skończyłem kilka dni temu moją relację w pigułce na blogu. Zamiast 170 kart na CT, jest to co najważniejsze w ok. 140 czy 150 postach czy wpisach. Każdy nazywa jak chce. Wada taka, że nie ma tych wszystkich rozmów prowadzonych na forum tylko raczej taki skrót.
Niedługo, czyli u mnie za miesiąc pewnie albo dwa, zacznę składać filmiki z etapów budowy. Będzie jeszcze szybciej do ogarnięcia. Jeszcze większy skrót. :mrgreen:

BTW. Joasia gdzie Ty? Pojechałaś na wakacje? :spoko
I co to za reklamy jakiś takich tych, że nie trzeba pracować? Odezwij się. :-P

frólik - 2017-09-03, 22:57

Joasia pewnie już skończyła i zaszyła się gdzieś poza zasięgiem, opala się i pije drinki :wyszczerzony:
toscaner - 2017-09-03, 22:58

Też tak myślę, bo nawet na Hangu się nie odzywa od kilku miesięcy. Drinki i palemki, a co :)
frólik - 2017-09-03, 23:11

... ale żeby tak kolegom nawet nie pomachać :spoko
toscaner - 2017-09-04, 08:23

Tyle nowych postów w temacie, a Joasia nawet na CT nie zaglądnie. :roll:
Chyba internetów nie ma :shock:

Marzenka33 - 2017-09-04, 09:35

Toscaner - tak przerabiam Twoja relacje-mysle,ze glownie na niej bede sie opierac ☺Pewnie zadam Ci "kilka"infantylnych pytan po drodze 😉Pozdrawiam
toscaner - 2017-09-04, 10:27

Nie ma problemu. Pytaj.
Tu, na blogu, pw, hangouts, whatsup, do wyboru i koloru :)

Joasia I Wielka ;) - 2017-09-04, 20:05

No tak... chciałam przeczekać, ale chyba się nie uda.

Moi Drodzy najpierw wysiadł Ducacik (pisałam wcześniej), ale to opanowałam.

Teraz wysiadłam ja :placz :placz :placz a raczej mój prawy bark (zamrożony bark - tak to się nazywa) no i dupa blada, z jedną ręką to se można zrobić ..... (ograniczę się do kropek, bo to co mi się ciśnie na usta, to by to forum nie wytrzymało)

Wszystko czeka, z biura mam magazyn. Ducacika rozebrałam do zera, przy okazji
Ducacik L4H3 z ok. 10 l paliwa, bez kierowcy, bez koła zapasowego i dwoma fotelami waży: 2110 kg, czyli jest spory zapas.

Dzięki, że myślicie o mnie :heart: :heart: :heart:

Joasia I Wielka ;) - 2017-09-04, 20:08

frólik napisał/a:
... ale żeby tak kolegom nawet nie pomachać :spoko

fróliku, Ty przecież wiesz, że mam jedną rączke bardziej :spoko

Joasia I Wielka ;) - 2017-09-04, 20:14

Marzenka33 napisał/a:
Joasia i Wielka - fajnie widziec kobietke,ktora sie za to bierze-mnie tez to czeka ☺ Jak juz zaczniesz(chyba,ze juz skonczylas)wklejaj pokolei etapy prac(jakie materialy,dlaczego i po co) -fajnie by bylo miec taka instrukcje 😁Ja probuje ja sobie ogarnac z roznych relacji,ale czasami trudno.

cześć Marzenka :spoko fajnie, że dołączyłaś do kobitek budowniczych, już nie czują się tak "osamotniona" :szeroki_usmiech

relacja będzie, może i video. chciałabym zacząć we wrześniu, jak bark da :-/ i codziennie robiąc może się uda w 2 miesiące. Wszystko mam już przemyślane na wszystkie sposoby :) już mi się nawet po nocy śni. Cholera mnie tylko bierze, że nie mogę robić. No cóż trzeba być twardym a nie miętkim.

Jak będziesz miała pytania to pisz :wyszczerzony:

frólik - 2017-09-04, 20:48

Hurrrrra żyje :wyszczerzony: da się jedną rączką pomachać jak się chce :spoko
Zdrowiej jak najszybciej :bukiet:

Joasia I Wielka ;) - 2017-10-07, 13:04

Helloł wszystkim :spoko :spoko
Kto myślał, że sobie odpuściłam?! Łapka w górę. No proszę, przyznać się. I że szukam wymówek, żeby się wykręcić z budowy?! :-P :-P
Ja nie z tych co się poddają
Mimo, że jedną łapkę mam jeszcze ”bardziej” , ale już nie boli tak bardzo więc wzięłam się do roboty.
Trzeba być twardym a nie Miętkim. :box :box
Primo wycięłam gilotynę, ale spawaniem zajął się blacharz, bo tigiem spawać nie potrafię. Efekt sami zobaczcie.
Ja za to wycięłam już trzy dziury. Dwa okna i jedna Klima. Na razie wycięte i dwie zabezpieczone, niestety pogoda deszczowa nie sprzyja takim pracom. Może trochę się rozpogodzi to dokończę wykańczać dziury i przynajmniej zaizoluję to na głowę nie będzie lecieć.
Już piszę na temat Klimy – zdecydowałam się na wodną bo 12v i zobaczymy jak się spisze. Rozmawiałam z kimś kto był w takim kamperku na południu Europy i podobno rewelska. A w praniu się okaże na pewno dam znać.
A teraz pytanko do Was – chcę się wziąć za izolację grodzi i w ogóle całej kabiny. Proszę podpowiedzcie na co mam zwrócić uwagę, żeby jakiegoś babola nie walnąć. Chciałabym dobrać się pod deskę rozdzielczą. A tam mnóstwo pułapek
Wróciłam do gry ….. :spoko hurrraaaa

toscaner - 2017-10-07, 13:34

No nareszcie jakiś znak, bo nawet się na hangu nie odzywasz czy gdziekolwiek. Wyglądało jakbyś zrezygnowała :diabelski_usmiech

Teraz już do przodu. Najważniejsze zrobione. Została izolacja, ściany i w drogę :spoko

Joasia I Wielka ;) - 2017-10-07, 13:37

Tiiia w drogę to jeszcze trochę :szeroki_usmiech

ale patrząc na Twoje plany to gdzieś się w końcu spotkamy :wyszczerzony:

tom-cio - 2017-10-08, 09:29

No Joasiu ,ja tez kciuki trzymam.Fajnie ze jednak ruszy ta zabudowa.Jesli moge to mialbym prosbe -ja tez pozna jesienia zaczynam na l4h3 i mialem zrobic podone lozko gorne jak w globe trawelerach,ale balem sie ze bedzie za malo miejsca bo globy maja nakladana czapke.Twoj pomysl z wycieciem grodzi otwiera nowe mozliwosci.Mogla bys zmierzyc szerokosc w miejscu wyciacia gilotyny?Na papierze mialem juz patent lozka rozrysowany,ale z ta wycieta belka jest super
Joasia I Wielka ;) - 2017-10-08, 11:14

tom-cio, dzięki za trzymanie kciuków :) ja już tak mam, że osiągam cel, ale jakoś zawsze z wiatrem w oczy. Ten typ tak ma i już.

Zaciekawiłeś mnie jak chcesz rozwiązać sprawę łóżka, uchylisz rąbka? Ja chcę zrobić w poprzek. To ma być takie dodatkowe łóżko gościnne. Od spodu będzie wyglądać jak podsufitka. Jeśli się uda to od góry będzie półka na pościel.

Jeśli chodzi o wymiary to dopiero wieczorem wracam na wieś gdzie buduję i za kilka dni będę znowu w zasięgu więc wymiar będzie czekał na Ciebie :wyszczerzony:

toscaner - 2017-10-08, 11:51

Joasia, przy tej wysokości auta, to nawet przy moim wzroście mieści się tam łóżko, materac i pościel na nim + trochę przestrzeni na górze w celu wentylacji łóżka i tej pościeli. Jak ktoś niższy ode mnie, to będzie miał jeszcze więcej nad głową do sufito-łóżka. Ten projekt leży u mnie od 2 lat, ale nie udało się kupić bazy w tym roku, a teraz szukam odwrotnie, zamiast wielkiego L4H3, to mniejszy 4x4 bo wiadomo gdzie się wybieram :)
Może do L4H3 wrócę po powrocie, ale to pewnie minie kolejne 2-3 lata :spoko
Tych przestrzeni zawsze będę zazdrościł, ale kiedyś i taki kupię  :ok

tom-cio - 2017-10-08, 13:01

Poogladaj

https://www.camprest.com/...r-pathfinder-xs

Oczywiscie to opatwntowane rozwiazanie i oni maja podniesiona laminatem czapke.moje dodatkowe z przodu bedzie tez sie skladalo w polowie w boczna szafke ,balem sie zebedzie za malo miejsca nad glowa ,teraz w tym co mam to na gornym lozku mam 60cm przestrzeni od materaca do dachu i wystarcza,ale mniej bylo by kiepsko.Teraz po Twoich zdjeciach przyszlo mi do glowy ze przednia czesc lozka moze sie opiszczac nizej okolo 15 cm niz zabudowa kabiny i to by mi starczylo.plan jest taki,ze na dzien na silowniku na normalnej wysokosci nad kierowca,na noc 15 cm nizej i druga czwsc lozka jak w globie z szafki bocznej

tom-cio - 2017-10-08, 13:09

Tosca,to moze do konca zdradze swoj plan.Ja chce kupic tego jumbo l4h3 ,ale z uwalonym silnikiem.Wsadze 2.8idtd z ducato2 ,skrzynke np stad

https://sprzedajemy.pl/ducato-2-8-jtd-jumper-boxer-hdi-4x4-gwarancja-poznan-6bea9f-nr11666582

No i tylny most trzeba bedzie porzezbic

Ale to tak na zupelnym marginesie :mrgreen:
U nie po prostu zaczyna brakowac miejsca,mlody rosnie :szeroki_usmiech .A z rzezba silnikowa sobie poradze,skrzynie dopasowac da sie na 100 procent,bomteraz wlasnie mam skrzynie z jtd ze wstecznym do przodu sprzegnieta z 2.8 idtd.Lata toto jak durne,problem sie tylko z przegubami pojawil,juz dwa rozsypalem,ale ja dosc agresywnie jezdze jak wiesz :haha: :aniolek

toscaner - 2017-10-08, 13:15

No właśnie Tomek, Ty to taki cudotwórca, latasz kamperem po 160, w zakręty driftem i jeszcze do tego pali niecałe 9 na setkę. Też taki chcę :)
Ale ja teraz szykuję się dalej i L4 by pewnie gdzieś zawisł, stąd pomysł na krótką, wysoką bazę 4x4.
Ale może nie będę już OT tutaj Joasi :kwiatki: , tylko zacznę o tym pisać u siebie :ok

rakro1 - 2017-10-08, 14:23

Mam podobne auto do Twojego.Łóżko w poprzek z tyłu.Zawsze marzył mi się skuter ale nie chciałem rampy z tyłu.Z wielu powodów.W tym roku ktoś odkrył,że przecież zmieści mi się pod łóżko.Pomierzyłem,kupiłem,po rampie wprowadzam go samodzielnie .Wcześniej demontując lusterka.Skuter na wyjazdach jest bezcenny,kto ma potwierdzi.Masz czas na planowanie zastanów się,może też tak zrobisz.Będę teraz próbował wkleić zdjęcie,bo gdzieś miałem,gdy wiozłem go po zakupie.Polecam no i trzymam kciuki za bark Twój i budowę.Budowanie też fajne jest.I ...przerabianie.
tom-cio - 2017-10-08, 18:46

Tosca,driftem to beemkami,kamperem tylko zima na sniegu na recznym,160 licznikowe zgadza sie ,to teraz 150 wg gps,tez sprawdzone.Ale skad Ty te 9 na setke wytrzasnales? :mrgreen: Cudotworca nie jestem,9 to spalal przy starym silniku jak sie gdzies z 90km /h wloklem po wioskach.Teraz 10l tak do 140 licznikowych i 12 przy 160 na autostradach,mniej nidy rydy

Joasiu,ponawiam prosbe,zmierzylabys na szerokosc ile jest pomiedzy wycieta gilotyna?dzieki

OMEGA - 2017-10-08, 19:31

tom-cio napisał/a:
Joasiu,ponawiam prosbe,zmierzylabys na szerokosc ile jest pomiedzy wycieta gilotyna?dzieki

odpowiedz kilka postów wyżej.

Darek Szczecin - 2017-10-08, 20:27

mi w miejscu wycięcia gilotyny wychodzi 153 cm, przy wysokości H3 proponował bym wyrko górne zrobić tak jak mam w Nuggecie. wydaje się to skomplikowane tylko na pierwszy rzut oka.
Tu jest filmik 2,40 minuta jak rozkłada się takie wyrko https://www.youtube.com/watch?v=rK-OdgID0kw

Auto bliźniacza jak na filmie mam więc mogę wszystko ofocić i zwymiarować patent prosty i skuteczny

zbiegusek - 2017-10-08, 21:06

A ja gratuluję profi oświetlenia roboczego. ;)
tom-cio - 2017-10-09, 20:41

Darku spoko,niby naprawde fajne,ale mi jakos globe i ich rozwiazanie przypadl do gustu.Tylko balem sie że za malo miejsca bedzie od lozka do sufitu.A teraz juz dumam jak opuszczac ten przod,bok otwierany z szafki robie.Ale jak zdanie zmienie to sie odezwe :spoko
Joasia I Wielka ;) - 2017-10-10, 15:28

no kurcze dwa dni mnie nie było ;)

to czerwone to szerokość pomiędzy blachą, którą podciełam, do której przycepia się fabrycznie podsufitkę. Więcej wyciąć chyba się nie da bo tam spawy wzmacniające :)

a czarne... to widać :-P

tom-cio - 2017-10-10, 19:59

Dzieki :mrgreen:
Joasia I Wielka ;) - 2017-10-11, 13:07

"A teraz pytanko do Was – chcę się wziąć za izolację grodzi i w ogóle całej kabiny. Proszę podpowiedzcie na co mam zwrócić uwagę, żeby jakiegoś babola nie walnąć. Chciałabym dobrać się pod deskę rozdzielczą. A tam mnóstwo pułapek "

Buuuuu nikt nie podpowie?! :placz :placz :placz

Joasia I Wielka ;) - 2017-10-11, 13:09

zbiegusek napisał/a:
A ja gratuluję profi oświetlenia roboczego. ;)

no bo film nagrywam, przecież i tak mi nikt nie wierzy, że własnymi łapkami robię :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech

toscaner - 2017-10-12, 01:11

Gdzie te filmy się ogląda?
Joasia I Wielka ;) - 2017-10-12, 16:17

toscaner napisał/a:
Gdzie te filmy się ogląda?

no zaraaaa :diabelski_usmiech na razie materiał zbieram, a potem zrobię montaż :szeroki_usmiech

izola - 2017-10-12, 17:37

Joasia , Ty pracuj a nie obijaj się nakręcaniem filmików ...czas leci... ;)
...kawa stygnie :-P

tom-cio - 2017-10-12, 18:01

Joasia,ty zrob tak.poszukaj firmy zajmujacej sie izolacja piana pur.Za1,5 - 2 tysiace przy okazji pryskania jakiegos dachu chlopaki prysna Ci 5 cm twardej piany.A to jak 10 cm styropianu bez mostkow,tylko szlifowanie ciezkie ale szlifowac wystarczy na slupkach.wczesniej zamontuj sobie jakies drewniane listewki do przykrecenia sklejki.
Joasia I Wielka ;) - 2017-10-15, 23:39

izola napisał/a:
Joasia , Ty pracuj a nie obijaj się nakręcaniem filmików ...czas leci... ;)
...kawa stygnie :-P

pracuję, pracuje :szeroki_usmiech , filmik przy okazji się kręci, montaż będzie jak już nic nie będzie do roboty :szeroki_usmiech

a kawa... co się odwlecze.... to wiesz, jeszcze kilka kaw będzie :spoko

Joasia I Wielka ;) - 2017-10-15, 23:48

tom-cio napisał/a:
Joasia,ty zrob tak.poszukaj firmy zajmujacej sie izolacja piana pur.Za1,5 - 2 tysiace przy okazji pryskania jakiegos dachu chlopaki prysna Ci 5 cm twardej piany.A to jak 10 cm styropianu bez mostkow,tylko szlifowanie ciezkie ale szlifowac wystarczy na slupkach.wczesniej zamontuj sobie jakies drewniane listewki do przykrecenia sklejki.

Tomcio dzięki za radę, ale ja sama będę pryskać, może nawet jutro zacznę. Dzisiaj zdemontowałam przód i sama muszę dojść jak to poodkręcać :( żeby tam się dostać i ocieplić. Z przodu będzie pianka akustyczna poliuretanowa wodoodporna samoprzylepna z warstwą zbrojonego aluminium a paka pianką i potem Aluthermo Quattro

Joasia I Wielka ;) - 2017-10-15, 23:52

czy ktoś może mi podpowiedzieć co to jest i do czego służy? i czy mogę to wywalić?
McGali - 2017-10-15, 23:57

czy ktoś może mi podpowiedzieć co to jest i do czego służy? i czy mogę to wywalić?

Zaślepiona dziura być może po antenie.

marcinPK - 2017-10-16, 11:52

wywalić i zostawić nie zaślepione jako dopływ świeżej wody do wnętrza
Joasia I Wielka ;) - 2017-10-16, 12:19

marcinPK napisał/a:
wywalić i zostawić nie zaślepione jako dopływ świeżej wody do wnętrza

nie ma jak poczucie :diabelski_usmiech humoru :diabelski_usmiech :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech na pewno tak zrobię :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech

rakro1 - 2017-10-16, 16:10

Może wykorzystasz kiedyś aby poprowadzić przewody od solarów? Ocieplając zaznacz gdzie to jest aby łatwo znaleźć w przyszłości.Najwyżej odetnij kawałek śruby aby skrócić.
Joasia I Wielka ;) - 2019-12-06, 02:11

Z wielką dozą nieśmiałości wznawiam relację :foto :foto :spoko :spoko
Joasia I Wielka ;) - 2019-12-06, 02:38

chyba jednak nie dzisiaj :( :( napisałam się jak nie wiem co i mi wszystko w kosmos poszło :placz :placz więc idę grzecznie spać i zajmę się tym jutro (dzisiaj :D )
Joasia I Wielka ;) - 2019-12-06, 02:40

:szeroki_usmiech ale mnie korci trochę namieszać :szeroki_usmiech
TomekM - 2019-12-06, 07:29

Nareszcie!
frólik - 2019-12-06, 08:16

No powiem Ci że nawet Hickok tak długo nie budował napięcia :wyszczerzony:
wlodo - 2019-12-06, 10:31

Ha, jak to nie zaszkodzi grzecznie :-P o dalszy ciąg relacji poprosić , normalnie jak Feniks, jak Feniks...
Joasia I Wielka ;) - 2019-12-06, 13:36

To najpierw trochę opiszę co zrobiłam a potem zdjęcia wkleję, bo wczoraj (dzisiaj) po napisaniu jak zdjęcie wklejałam to mi wywaliło już się drugi raz nie dam :box

No więc (Miodek by się skręcił, ale co mi tam )

1. Dach – już trochę widać po prawej komin truma, potem okienko z wentylatorem w łazience, po lewo przepust kabli solary i dalej 2 solary 180W, Klima wodna 12v, po prawej wyciąg z kuchni, po lewej wentylacja lodówki i aku pokładowe. No i okno w salonokuchniosypialni . To mój pierwszy ser szwajcarski :szeroki_usmiech

2. Drugi ser to podłoga. Od dołu i od tyłu – koło zapasowe, pojemnik szara, butla 244mm/ chyba 700mm (ok. 20 l gazu) potem pojemnik na białą. Oba pojemniki dedykowane do ducato 93 l, podłączone hydraulicznie i elektrycznie. Zrobiłam w szrej czujnik max a w białej min. Stwierdziłam, że to wystarczy. Doprowadziłam też kable do ewentualnej maty grzewczej. W podłodze jeszcze wentylacja lodówki i aku pokładowe, a tam gdzie idą przewody gazowe jest też wentylacja trumy

3. Sufit – wyczyszczony (czyt. wylizany) na otarcia Cero R, potem piana, a nie najpierw były kable, piana i folia Aluthermo Quattro, jeszcze sklejka elastyczna

4. Podłoga – jak wyżej wylizana, Cekor R i folia Aluthermo Quattro, stelaż aluminiowy przytwierdzony do boków i podłogi (bo zaraz będę pytania) na to 15 mm topolowa i wykładzina PCV. W pomiędzy podłodze 2 szuflady (prowadnice 120cm) schowek centralny i wszystkie urządzenia – po jednej stronie zgromadzone wszystkie instalację wodne i grzewcze po drugiej elektryczne. Hydro to truma, za nią hydrofornia i osmoza, i odprowadzenia ze zlewu, brodzika i… zmywarki a jak co Se będę żałować. :diabelski_usmiech A elektryka po prawej na nadkolu tylnym 2 aku 185 i wszystkie te pierdoły, które potrzebne do prundu

5. Ściany oczywiście wylizane, Cekor R piana, wcześniej kable i różne przyklejony lub przykręcone (gdzie się dało) listwy i różne uchwyty. Na to panele PCV zwłaszcza za szafkami, lodówką) gdzie indziej sklejka topolowa

6. A środek to…. może następny post. Na pierwszy raz wystarczy bo Frólik powie, że napięcie zanikło :taniec :taniec :taniec :taniec :diabelski_usmiech

Joasia I Wielka ;) - 2019-12-06, 13:50

Joasia I Wielka ;) - 2019-12-06, 14:14

Joasia I Wielka ;) - 2019-12-06, 14:19

Joasia I Wielka ;) - 2019-12-06, 14:25

Joasia I Wielka ;) - 2019-12-06, 14:28

no, na pierwszy raz (po przerwie) wystarczy :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech
Micha - 2019-12-06, 15:14

Kawał roboty!
Jakiego wymiaru profilu użyłaś w konstrukcji zabudowy?

frólik - 2019-12-06, 15:14

Ło matko :shock: :mrgreen: :spoko
decumanus - 2019-12-06, 15:26

Nie ugina ci sie ta 15 topolowa? Przez lata uwazana za chwast, ze wzgledu na miekkosc.
Patrząc na ta podłogę powtarzam sobie "nigdy wiwcej H2"
R

Joasia I Wielka ;) - 2019-12-06, 15:27

Micha napisał/a:
Kawał roboty!

:szeroki_usmiech :bukiet:

Micha napisał/a:
Jakiego wymiaru profilu użyłaś w konstrukcji zabudowy?

to są profiel aluminiowe 30x30 mm, z tym że są w trzech wersjach ciężkości/wytrzymania

tzw. lekki - to podłoga "dolna", która tylko spina wszystko, potem są tzw "17" :diabelski_usmiech tak nazwałam te kawałki łączące podłogę "dolną" z "górną" bo się ich nacięłam i nadziurkowałam, że mi się już po nocach śniły :szeroki_usmiech one są ze średniego profilu

"druga" podłoga już wymagała ciężkiego bo ma mniejszą "uginalność" :szeroki_usmiech

e reszta, ściany, które są też momentami elementami szaf, szafek, łóżka (łóżko częściowo też z ciężkiego) to profil średni :wyszczerzony:

Joasia I Wielka ;) - 2019-12-06, 15:29

Cytat:
Ło matko

Jedyna :spoko :roza:

Joasia I Wielka ;) - 2019-12-06, 15:34

decumanus napisał/a:
Nie ugina ci sie ta 15 topolowa?

też się bałam, ale niiii :mrgreen: sprawdziłam pod innymi większymi człowiekami :szeroki_usmiech tyż niii :szeroki_usmiech

dodam, że sklejkę impregnuję impregnatem do jachtów, będę niezatapialnaaaaaaaaaaaaaaa :bups :bups :bups (trochę emotikon się nie zgadza, ale nie mam wyboru :diabelski_usmiech )

007jędruś - 2019-12-06, 16:49

W takich rękawiczkach to nikt kampera jeszcze nie budował :bukiet:
Joasia I Wielka ;) - 2019-12-06, 17:03

007 napisał/a:
W takich rękawiczkach to nikt kampera jeszcze nie budował :bukiet:

ja mam kilka par, no wiesz o rączki muszę dbać, jedne do prac lekkich inne do rac ciężkich, jeszcze inne na ciepło, na zimno, do farb, do rozpuszczalników ……….. :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech

007jędruś - 2019-12-06, 17:13

Pełna profeska rękawiczki na każdą okazję :brawo: :brawo:
wlodo - 2019-12-06, 21:14

Jestem pod wrażeniem wykonanych prac, a przede wszystkim rzeczowego podejścia do budowy. Zdjęcia mówią więcej niż najlepsze opisy, a ostatnie najlepsze, wiadomo z kim się pisze :bukiet:
Joasia I Wielka ;) - 2019-12-07, 16:31

wlodo napisał/a:
Jestem pod wrażeniem wykonanych prac, a przede wszystkim rzeczowego podejścia do budowy. Zdjęcia mówią więcej niż najlepsze opisy, a ostatnie najlepsze, wiadomo z kim się pisze :bukiet:

:kwiatki: :kwiatki: dziękuję za dobre słowo :wyszczerzony:

Wiem Włodziu dlaczego podoba Ci się moja budowa :diabelski_usmiech bo jak ja jesteś upierdliwie dokładny :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech dlatego to tak długo trwa :szeroki_usmiech