Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Budowa domka ze Złomka. Relacje z budów kamper +poradnik ABC
Autor Wiadomość
toscaner 
Kombatant
vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Piwa: 241/267
Wysłany: 2014-04-27, 20:49   

Niestety zwolniły bo pogoda w kratkę. 2 dni nie leje, 4 leje itd. Jak tylko jest pogodnie to do przodu. Aktualnie brodzik przyklejony, kabina prysznicowa już kupiona i wstępnie przymierzona. Trzeba było oczywiście ciąć z każdej strony. Bo brodzik 70x70, a kabina 80x80 (tu nie ma mniejszych). Do tego kabiny standardowo te domowe maja np. 185cm wysokości ponad brodzikiem. Ja tyle nie mam w aucie. Sam brodzik ma 5cm po ucięciu + izolacje, podłoga, sklejki, sufit. No było trochę cięcia. Na dniach planuję ją zmontować i popracować nad "dolinami i górami" :mrgreen:

Fotki wrzucę niebawem. Trochę ich się uzbierało, ale czytnik kart padł, a kabla nie ma czasu szukać :)
Budowa domka ze złomka
Postaw piwo autorowi tego posta

tom-cio 
weteran

Twój sprzęt: samoróbka kamper na blaszaczku
Piwa: 68/144
Wysłany: 2014-04-28, 14:23   

Walcz ,Toscaner,walcz.Jak juz porobisz instalacje to szafki ida naprawde dosc szybko,to malutkie auto,jak wiesz ja zaczolem od d.. strony i mam juz cala zabudowe a teraz co rusz musze podstopien demontowac,zeby np z rurkami przejsc,ale w suumie juzmu mnie koniec,na majowke wyjezdzam ,ale nie w Twoje strony,bo zonka ma tylko 2,3,4 maja wolne,pierwszego pracuje,wiec na Toscanie 3 dni to troche za malo.Wiec obiecane pifko niestety kiedy indziej :) .No i na pierwszy tysiac km kamperem puszcze sie w Polske,moze kotlina klodzka i kompleks Riese,zawsze chcialem tam pojechac.No a Ty wstawiaj zdjecia i do roboty :mrgreen: Szafki mozna przycinac w kamperku

voice 
weteran
Nie licz dni, spraw by to dni się liczyły

Twój sprzęt: Pilote G650 Essentiel
Nazwa załogi: Voice_Band
Piwa: 21/21
Wysłany: 2014-04-28, 16:56   

toscaner napisał/a:
Niestety zwolniły bo pogoda w kratkę. 2 dni nie leje, 4 leje itd. Jak tylko jest pogodnie to do przodu. Aktualnie brodzik przyklejony, kabina prysznicowa już kupiona i wstępnie przymierzona. Trzeba było oczywiście ciąć z każdej strony. Bo brodzik 70x70, a kabina 80x80 (tu nie ma mniejszych). Do tego kabiny standardowo te domowe maja np. 185cm wysokości ponad brodzikiem. Ja tyle nie mam w aucie. Sam brodzik ma 5cm po ucięciu + izolacje, podłoga, sklejki, sufit. No było trochę cięcia. Na dniach planuję ją zmontować i popracować nad "dolinami i górami" :mrgreen:

Fotki wrzucę niebawem. Trochę ich się uzbierało, ale czytnik kart padł, a kabla nie ma czasu szukać :)

Niestety widzę sam po sobie, bo u mnie też zwolniły.
okna, podłogę, instalacje mam już przeciągnięta teraz jestem na etapie obmiarowywania szafek, wycinanie szablonów itp.... ale to dość pracochłonne jak się chce to zrobić dobrze.
Wybór padł na sklejkę liściasta 10mm + naturalny fornir dębowy lakierowany na ciemny orzechowy mat. Z uwagi że sklejka + fornir naturalny jest dość drogi to muszę dobrze wymiarować, by nie było strat. także u mnie też nie ma co pokazać, chyba, że wyciete formatki z tektury. :) Ale prace pomalutku u mnie też do przodu.

tom-cio 
weteran

Wysłany: 2014-04-28, 17:59   

Panowie ,zdradze wam patent.Trzeba najpierw uciąć na wymiar wysokość,potem wstawić do auta ,oprzeć o dach i podłogę ,górnym końcem dosunąć do profila,wtedy z powodu nierówności bocznej będzie odstawać np 22 cm dołem,bierzecie deseczke ,na niej na 22 cm doklejacie tasmą malarską ołówek ale ja preferuje marker,potem nitro bardzo fajnie się czyści ,ale to na płytach meblowych,na sklejce użyjcie ołówka,i rysujecie jadąc tą deseczką po scianie od dołu a ołówek na płycie odrysowuje Wam krzywizne ściany :pifko .No i ja robiłem odwrotnie niż Wy- najpierw sufit, potem scianki od kibla ,szafy i pozostałe z płyty ,wtedy ładnie wchodzą na wzmocnienie boczne i jest do czego przykręcić,a ścianki boczne z płyty hdf wkładałem na końcu,więc profil boczny mógł być plus minus centymetr,wy musicie to robić dokładniej :diabelski_usmiech

voice 
weteran

Wysłany: 2014-04-28, 18:21   

tom-cio napisał/a:
Panowie ,zdradze wam patent.Trzeba najpierw uciąć na wymiar wysokość,potem wstawić do auta ,oprzeć o dach i podłogę ,górnym końcem dosunąć do profila,wtedy z powodu nierówności bocznej będzie odstawać np 22 cm dołem,bierzecie deseczke ,na niej na 22 cm doklejacie tasmą malarską ołówek ale ja preferuje marker,potem nitro bardzo fajnie się czyści ,ale to na płytach meblowych,na sklejce użyjcie ołówka,i rysujecie jadąc tą deseczką po scianie od dołu a ołówek na płycie odrysowuje Wam krzywizne ściany :pifko .No i ja robiłem odwrotnie niż Wy- najpierw sufit, potem scianki od kibla ,szafy i pozostałe z płyty ,wtedy ładnie wchodzą na wzmocnienie boczne i jest do czego przykręcić,a ścianki boczne z płyty hdf wkładałem na końcu,więc profil boczny mógł być plus minus centymetr,wy musicie to robić dokładniej :diabelski_usmiech

Tom-cio powiem ci Patent dobry jak będę docinał sklejkę od dołu do góry na całą długość, jednak ja ciągle mecze się nad zakryciem - zabudowaniem szafki nad głową kierowcy oraz zabudowa słupków od pasów po zdjęciu ściany grodziowej - niestety osłona słupka w serwisie plastikowa od auta osobowego koszt około 250 zl

tom-cio 
weteran

Wysłany: 2014-04-28, 18:37   

Ja buduje na tym starszym ducato i tam mam 50 cm szafkę ,a w niej zlew kuchenny otwierany tak jak w domu otwiera sie szafki na buty,ale z drugiej strony dałem normalnie płyte meblową wyciętą w taki dziwny kąt ,a po stronie tego plastiku(u mnie czarny) dam pasek 5 cm z płyty hdf w kolorze zabudowy,pasek ustawiony prostopadle do płyty meblowej.Co do szafki górnej to mam całą płytę przykręconą na gilotyne i wniej wycięty otwór na szafkę .Zresztą przeglądnij mój temat

http://www.camperteam.pl/...er=asc&start=90

akurat widać jak robie zabudowe gilotyny :bigok

voice 
weteran

Wysłany: 2014-04-28, 18:47   

tom-cio napisał/a:
Ja buduje na tym starszym ducato i tam mam 50 cm szafkę ,a w niej zlew kuchenny otwierany tak jak w domu otwiera sie szafki na buty,ale z drugiej strony dałem normalnie płyte meblową wyciętą w taki dziwny kąt ,a po stronie tego plastiku(u mnie czarny) dam pasek 5 cm z płyty hdf w kolorze zabudowy,pasek ustawiony prostopadle do płyty meblowej.Co do szafki górnej to mam całą płytę przykręconą na gilotyne i wniej wycięty otwór na szafkę .Zresztą przeglądnij mój temat

http://www.camperteam.pl/...er=asc&start=90

akurat widać jak robie zabudowe gilotyny :bigok

Wiem Tom-cio z tym, że u mnie jest mały problem bo ta szafka- gilotyna będzie się otwierać z góry na dól a nie jak u większości z dołu do góry. Mam zamontowany duży szyberdach 90x70 i to dość mocno mnie ogranicza. Po drugie te plastiki które zabudowują pasy nie są zbyt równe i z każdej strony trzeba dobrze to spasować.

Ale dość już tutaj zaśmiecania wątku bo Toscaner nam da bana :(

tom-cio 
weteran

Wysłany: 2014-04-28, 18:57   

nie da bana,bo moze przeczyta i zbuduje najpierw meble a potem sciany,bedzie mu prosciej :diabelski_usmiech

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2014-04-28, 21:49   

Piszcie, piszcie, ja mało piszę to chociaż ktoś coś wyjaśni jak z tymi ścianami.

A ja to już chyba kompletnie od 3go końca (jest taki?) buduję. :haha:

Część mebli jak np. multiszafa już ma szkielet. Tak sobie Tomcio właśnie tnę i skręcam różne drewniane elementy wewnątrz auta, a na zewnątrz leje. Piwko sobie popijam, bo lodówka od ok. 2 tyg już działa :)
Dlaczego multiszafa? Bo w szafie tej (w sumie to nie jest nawet szafa, ale tak będzie wyglądać, gdy skończę) jest cały szkielet konstrukcji do chyba połowy rzeczy w kamperze :haha:
Sam szkielet w większosci jest z metalu, a już podział na "tetrisa" zrobiłem z drewna.
No zdradzę co będzie w multiszafie...
Jest zbiornik na białą, jest lodówka, jest miejsce na bojler, na zbiornik ciśnieniowy, na pompę, mocowanie do elektrycznej umywalki, 2 szafko-półki dla łazienki, szafka na coś, jest też wnęka w której będzie drukarka, szafka na jeszcze jakieś coś z półką ok. pół metra, na pół metra na pół metra. no i z boku znajdzie się miejsce na małą półeczkę zamykaną z wentylacją, dla routera i może UPS. Aha i rozkładane biurko, bo przecież będę miał mini biuro. W sumie to nawet nie będzie takie mini :)
Hmmm i pomyśleć, że wszystko zmieściło się na szerokości ... 50cm !! :mrgreen:
No ale samo się nie zmieściło. Zaprojektowanie tego to był dosłownie tetris 3D.

Ale na razie to i tak tylko szkielet i kilka sklejek, więc nie wygląda to ładnie :)
No a dziś zacząłem montować kabinę prysznica, a raczej ścianę równoległa do gór i dolin + ramki dla półek łazienkowych. Oj będzie ich trochę. Nie tylko w łazience. Szacunkowo dzięki dolinom zyskam kilkanaście dodatkowych szafeczek, lub półek i kilka głębszych o 8cm szafek :-P

Było o co walczyć. :-P
Budowa domka ze złomka

Mavv 
weteran

Twój sprzęt: Mercedes Sprinter
Nazwa załogi: MadMobile II
Piwa: 68/50
Wysłany: 2014-04-30, 20:09   

Toscaner toscaner, dawaj jakieś zdjęcia! Jestem ciekaw, jak ta Twoja konstrukcja wygląda :helm

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2014-04-30, 20:18   

No niebawem coś wstawię. Dziś robiłem ścianki do kabiny prysznicowej. A raczej ...szkielety :)
Mi się podoba :mrgreen:
Jutro wrócę do tematu elektrycznej umywalki, z tym, że nie mam jeszcze siłownika. Muszę poszukać jakiś od np. szyby elektrycznej albo coś innego wymyślę. Do czasu jak kupię, będzie bez silniczka :-P
Budowa domka ze złomka

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2014-05-01, 19:45   

Małe zaległości z fotkami. Nadrabiam wreszcie.

Więc multiszafa to taka konstrukcja a'la Tetris 3D, a co w niej będzie opisałem wcześniej. Na fotkach widzicie na razie tylko metalowy szkielet. Waga to 11,2kg. Konstrukcja drewniana waży ok 2kg. Więc jest super lekka. Sklejka 4mm każdy wie ile mniej więcej waży. :)
Cały szkielet jest w kilku miejscach przykręcony do konstrukcji samochodu na nitonakrętki.
Super sprawa, bo zawsze można wszystko zdemontować dosłownie do podłogi :-P
Na jednej fotce widzicie wgłębienie na bojler. Dzięki takim czary mary zmieścił się za lodówką :)
Lodówka oczywiście pracuje od jakiegoś czasu i chłodzi różne napoje :-P

Aha na zdjęciu nr. 3 widać ścianę w wersji zaizolowanej ze sklejkami w dolinach :mrgreen:
Było duuużo pracy z tym, ale już zrobione.
Mnie się podoba. :bigok

2.JPG
Plik ściągnięto 5266 raz(y) 89,34 KB

3.JPG
Plik ściągnięto 5266 raz(y) 92,81 KB

4.JPG
Plik ściągnięto 5266 raz(y) 96,33 KB

6.JPG
Plik ściągnięto 5266 raz(y) 81,15 KB

1.JPG
Plik ściągnięto 65 raz(y) 254,71 KB

5.JPG
Plik ściągnięto 66 raz(y) 192,1 KB

Budowa domka ze złomka

Mavv 
weteran

Twój sprzęt: Mercedes Sprinter
Nazwa załogi: MadMobile II
Piwa: 68/50
Wysłany: 2014-05-01, 19:48   

:bigok :bigok

No fajnie, już się nie mogę doczekać, jak to będzie wyglądało na gotowo :)

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2014-05-01, 19:52   

Kolejna rzecz to belka gilotyna. Zdecydowałem (głównie dzięki Wam), że zostanie i teraz jest tam szafeczka. Tak wyglądały prace nad nią. Zdecydowałem, że chcę 2 osobne szafki. Każda będzie miała własne drzwiczki, otwierane lub odsuwane. Zobaczymy :)

Na zdjęciu nr. 10 można dostrzec zaklejoną izolację w miejscu, gdzie miało być okno dachowe. Nie będzie. Miało by tu zbyt ciasno. A gdybym zdecydował się na klimę dachową to dmuchałaby głównie w szafkę. Bez sensu.
Ale będzie gdzie indziej :) Ale to później...

7.JPG
Plik ściągnięto 5256 raz(y) 74,71 KB

8.JPG
Plik ściągnięto 5256 raz(y) 112,24 KB

9.JPG
Plik ściągnięto 5256 raz(y) 63,39 KB

10.JPG
Plik ściągnięto 5256 raz(y) 96,66 KB

Budowa domka ze złomka

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2014-05-01, 20:01   

No teraz czas na nowe okno dachowe. A raczej przygotowanie miejsca dla niego. 40 x 40
Musiałem zdemontować sklejkę sufitową. Mając tylko 2 ręce skorzystałem ze słynnego "potrzeba matką wynalazków" i zrobiłem sobie trzymaki. Może komuś przyda się taki patent, gdy sam będzie montował arkusz sklejki na cały dach :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Małe modyfikacje w izolacjach, ramka wklejona, wszystko zwymiarowane co do 1 mm, aby w dowolnym momencie tylko wyciąć otwór w przeznaczonym dla niego miejscu i zamontować albo okno albo klimę :)

Na koniec wszystko poskładałem, przykręciłem sklejkę i fajrant. Dobrze, że lodówka chłodzi napoje, można ugasić pragnienie. :)

2.JPG
Plik ściągnięto 5241 raz(y) 115,57 KB

4.JPG
Plik ściągnięto 5241 raz(y) 72,19 KB

1.JPG
Plik ściągnięto 71 raz(y) 220,21 KB

3.JPG
Plik ściągnięto 74 raz(y) 182,63 KB

Budowa domka ze złomka

Odpowiedz do tematu