Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Poziomowanie

Renya - 2008-07-04, 18:39
Temat postu: Poziomowanie
Pytanie jest prozaiczne - jak poziomujecie kamperki?

W przyczepie mieliśmy nóżki - a tu ?

Mam sobie sprawić jakieś klocki na które będe najeżdzać ?

Dodano (Kamperfan):
Poziomowanie kampera jest również omawiane w wątku "Podpory trzypunktowe":
http://www.camperteam.pl/...opic.php?t=1390

Tolo-Digli - 2008-07-04, 18:46

Witaj są tak zwane najazdy praktyczne i używane przez wielu kamperowców duże kosztują coś chyba około 70 zł mogę się mylić ale wejdź na stonę Elcamp i sprawdź :spoko
Tolo-Digli - 2008-07-04, 18:48

Renya napisał/a:
W przyczepie mieliśmy nóżki
a to są raczej stabilizatory i większość kampów posiada je tylko z tyłu :lol:
Renya - 2008-07-04, 20:48

Tolo-Digli napisał/a:
Renya napisał/a:
W przyczepie mieliśmy nóżki
a to są raczej stabilizatory i większość kampów posiada je tylko z tyłu :lol:

szkoda , że mój nie ma nawet z tyłu... :(

dzięki za odpowiedz :)
- poszukam tych najazdów

sasquatch - 2008-07-04, 22:21

A ja się przyznam że do tej pory nigdy nie stabilizowałem kampera ani nie poziomowałem. Pytam Asi - "jest równo?" Asia patrzy na butelkę na stole i mówi - może być. A trzeba wiedzieć że Asia jak krzywo kamper stoi - nawet nie na nocleg tylko na parkingu - to jak jest krzywo to jej się niedobrze robi jak chodzi po kamperze.

I tak w zasadzie nie wiem po co poziomować (czy tak ktoś powiedział by tak robić?). Zatrzymuję się tam by było rowno - czasami woda nie spływa w brodziku - ale rano spłynie jak ruszę w trasę :-)

Widzę że wilu kamperowców starannie najeżdża na kliny poziomujące i tak patrzę, i tak rozmyślam - po co? Może ja czegoś nie robię w kamperze do czego inni potrzebują poziomu idealnego....

Może podajcie kilka przykładów dlaczego poziom jest taki ważny?

wmaker - 2008-07-04, 22:30

sasquatch napisał/a:
Może podajcie kilka przykładów dlaczego poziom jest taki ważny?

naprzykład lodówka lepiej działą w poziomie.

ARCADARKA - 2008-07-04, 22:32
Temat postu: ARCADARKA
Witam kolego :ok
Dawno cię nie widziałem, pozdrawiam serdecznie :mrgreen: :mrgreen:
Poziomowanie , niby ważne niby nie , jak dla mnie poziom jest dość istotny ze względu grawitacji, lepiej się chodzi po kamperze drzwi od łazienki stoję w miejscu drzwi od szafy również nie zamykają się same, w czasie deszczu mam tę świadomość , że woda spływa do tyłu , a nie stoi na środku i nie przelewa się bokomi , takie tam ble, ble
Ale i tak pozdrawiam cię po przyjacielsku , a może woda ognista takie tam ble ble
Pozdrawiam i do zobaczenia
;)

sasquatch - 2008-07-04, 22:33

Lodówka? To z obserwacji czy z teorii? Dlaczego działa lepiej? Wolę rozumiec niż przyjmować jakieś aksjomaty.
prezesuu - 2008-07-04, 22:35

Jak nie wypoziomuję to wieczorem nie trzymam pionu. :szeroki_usmiech
sasquatch - 2008-07-04, 22:36

Woda z dachu - OK. Poziom by się lepiej chodziło OK - ale by się nie zamykało??? Jak się samo zamyka to dobrze - jak się otwiera samo to jest przecież zamek zatrzaskowy - tego nie rozumiem (naciągane) :-)

A woda ognista OK - zawsze więcej można nalać do kierliszka :haha:

ARCADARKA - 2008-07-04, 22:40
Temat postu: ARCADARKA
ale jak masz zły poziom , mniej nalejesz do kiliszka, weś to pod uwagę :mrgreen:
sasquatch - 2008-07-04, 22:41

"zły poziom" - za niski czy za wysoki????????
Tadeusz - 2008-07-04, 22:43

sasquatch napisał/a:
dlaczego poziom jest taki ważny?

A nie jest? Chociaż w kamperze to nie koniecznie. :haha:

prezesuu - 2008-07-04, 22:46

sasquatch, lodówka jaka jest w kamperze działa na zasadzie parowania czynnika chłodzącego (amoniak) który jest podgrzewany, a po odebraniu ciepła skrapla się i wraca do zbiorniczka. Jeżeli nie ma poziomu to może zdarzyć się, że po skropleniu ciecz nie powróci do zbiorniczka i grzałka nie będzie miała czego grzać, a co za tym idzie nie będzie miało co parować - czytaj chłodzić.
Renya - 2008-07-04, 23:06

sasquatch napisał/a:
Może ja czegoś nie robię w kamperze do czego inni potrzebują poziomu idealnego....

nie będe w to wnikac ... będę zdrowsza... ;)

a tak poważniej na Słowacji na campingu nie było prostego miejsca, kamperek był pochylony i maluchy zsuwały mi się w nocy z łóżka.

Dlatego pomyślałam o jakimś sposobie "wyprostowania" autka.

Aulos - 2008-07-04, 23:11

Renya napisał/a:
szkoda , że mój nie ma nawet z tyłu...

Ja też nie mam podpór i zastanawiam się, czy nie zamontować, ale zobaczymy jak będzie w eksploatacji.

eler1 - 2008-07-04, 23:16

Aulos napisał/a:
Ja też nie mam podpór i zastanawiam się, czy nie zamontować, ale zobaczymy jak będzie w eksploatacji.
podpory są dobre ale do stabilizacji kamperka , a kamper jest zbyt ciężki aby poziomować go jak przyczepę więc pozostają najazdy polecam te większe bo miałem mniejsze i były za małe
sasquatch - 2008-07-04, 23:34

Tadeusz napisał/a:
sasquatch napisał/a:
dlaczego poziom jest taki ważny?

A nie jest? Chociaż w kamperze to nie koniecznie. :haha:

Masz rację - jest ważny - dlatego pytałem czy za niski czy za wysoki :haha:

TomekW - 2008-07-05, 01:18

wmaker napisał/a:
lodówka lepiej działą w poziomie.

Moja jeżeli nie jest poziomo, w ogóle nie chłodzi... :-|

Tolo-Digli - 2008-07-05, 07:36

Sasik myslę że jeszcze duży wpływ mają gabaryty pojazdu im dłuższy pojazd tym brak poziomu jest bardziej odczuwalny ,a stabilizacja zwłaszcza z tyłu jest bardzo ważna przy kampach które mają za tylną osią jeszcze sporo powierzchni mieszkalnej i w trakcie poruszania się po kampie potwornie się kołysze i tu stabilizacja jest przydatna :lol:
eeik - 2008-07-05, 09:04

My mamy te kliny :) )
Ale jak zauważyłam bardziej od mania niż wjeżdżania.
Raz tylko pozyczyliśmy koledze w Norwegii, ale to naprawde trzeba było.

Czyli czasem się przydają, jak nie ma innej możliwości.

bonusik - 2008-07-05, 09:35

Zauwazyłem ,że są w sprzedaży tzw.kobyłki do stabilizacji i poziomowania.Przydają się wówczas gdy kamper nie ma podpór własnych.
Jest tylko małe drobne "ale".
Otóż nie każda z nich wystarczy do podparcia auta gdyż jest po prostu za krótka.. :-/
Warsztatowe wystarczają ale są wieksze przez co zajmują trochę miejsca w schowku a w kamperku miejsce w bagarku baardzo wazne.
No i jak tu znależć konsensus... :-/

Pozdrowionka

Tadeusz - 2008-07-05, 10:33

bonusik napisał/a:
No i jak tu znależć konsensus...

Bo z konsensusem to jest tak jak z własnym cieniem. Nawet Ci, którzy twierdzą, że go znaleźli, to tylko tak myślą. :bajer :haha:

bonusik - 2008-07-05, 12:48

Tadeusz....no i jak się z Tobą nie zgodzić... :bajer :haha: :haha:
Dembomen - 2008-07-05, 14:29
Temat postu: Dobra rzecz
Hej!
Samo poziomowanie dobra rzecz,w moim kamperku poza podporami stałymi,zawieszeniem pneumatycznym mój poprzednik woził z sobą coś takiego jak na zdjęci poniżej (dwie sztuki),oparte na rzymskich śrubach, najazdowej drewnianej,tego jeszcze nie wypróbowałem w plenerze,jest to proste rozwiązanie zamiast kupowania gotowych podpór.Polecam pomysł.
Hej!

EwaMarek - 2008-10-31, 20:49

dopiero znalazłem ten temat...

poziomowanie zależy nie tyle od podłoża na jakim stoi kamper co samego ułożenia zabudowy.

w poprzednim kamperze siedział tył i zawsze musiałem podnościć na podporach żeby wygodnie się chodziło czy woda spływała w zlewie.

obecny wysoko stoi na tyle więc bardzie używam najazdy na przednie koła bo to przód siedzi niżej..

zawsze jest wygodniej ale nie zawsze się chce ustawiać jak jest to krótki postój.

Kamperfan - 2009-02-10, 21:53

Do kontroli spoziomowania kamperka (por. również: http://www.camperteam.pl/...opic.php?t=1390 ) najlepiej zamontować na stałe poziomicę podwójną wzdłużno - poprzeczną jak na zdjęciu :
rafalcho - 2009-02-11, 19:07

Kamperfan napisał/a:
Do kontroli spoziomowania kamperka (por. również: http://www.camperteam.pl/...opic.php?t=1390 ) najlepiej zamontować na stałe poziomicę podwójną wzdłużno - poprzeczną jak na zdjęciu :

Albo zakupić w markecie budowlanym małą poziomiczkę dosłownie za parę grosików.

:spoko

Dembomen - 2009-02-18, 21:06

Hej!
Kamperfan napisał/a:
Do kontroli spoziomowania kamperka najlepiej zamontować na stałe poziomicę podwójną wzdłużno - poprzeczną :

Nie lepiej zamontować coś takiego jak na zdjęciu poniżej, ja używam w swoim kamperku.
Nie wnikałem jak jest zamontowane, ale działa /zasługa poprzednika/
Hej!

EwaMarek - 2009-02-18, 21:12

fajne ale gdzie to kupić
TomekW - 2009-02-18, 21:43

Pewnie w sklepach z akcesoriami do samochodów 4x4, takie "poziomice" (przechyłomierze) montuje się w terenówkach.
Znajdziesz też na alledrogo: http://moto.allegro.pl/se...chy%C5%82omierz

Kamperfan - 2009-02-18, 22:24

Dembomen napisał/a:
Hej!
Nie lepiej zamontować coś takiego jak na zdjęciu poniżej, ja używam w swoim kamperku.
Nie wnikałem jak jest zamontowane, ale działa /zasługa poprzednika/
Hej!

Taki przyrządzik też do niedawna miałem w kamperze (kupiłem w "NORAUTO") ale wymontowałem, bo:
- umieszczony wewnątrz kamperka wymagał pomocy drugiej osoby przy poziomowaniu,
- był mniej dokładny niż poziomica i służył raczej jako zabawka (nie pokazywał płynnie zmiany położenia pojazdu i często się "zacinał" :( ).

darek 61 - 2009-03-24, 10:16

Ja mam tylne podpory,dokupiłem drugi lewarek od dukato+dwie klapeczki.Podpory z tyłu,lewarki z przodu i gotowe.Do samochodu dorobiłem specjalne uchwyty żeby wozić je w komorze silnika,jest tam sporo miejsca. :bigok
Cyryl - 2012-11-28, 10:58

a ja stwierdziłem, że najprostszą metodą jest wyposażenie kamera w dodatkowy podnośnik hydrauliczny (czyli w sumie dwa). mam jeden mechaniczny nożycowy, a mimo że to oryginał bardzo uciążliwy w obsłudze. a prosty podnośnik hydrauliczny mały (2t) kosztuje teraz w granicach 33-40zł za sztukę.
wydaje się że wadą jest waga (2kg), ale mój stary podnośnik mechaniczny jest cięższy, na pewno większy i trudniejszy do zapakowania, a jego krawędzie poprzecinały pokrowiec w którym się znajduje. jak wsadzę go pod przedni fotel to praktycznie nic już nie wejdzie oprócz apteczki i gaśnicy, a wsadzając tam dwa podnośniki hydrauliczne jest jeszcze sporo miejsca.

posiadając dwa podnośniki możemy wypoziomować tył dostosowując go do przodu, a gdyby trzeba było lepiej, to za pomocą podnośnika hydraulicznego można podstawiąc kołki wypoziomować dodatkowo przód.