| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - obsługa urządzeń kampera
machony - 2017-04-20, 21:51 Temat postu: obsługa urządzeń kampera do czego służy okrągłe gniazdko,po prawej? i jeszcze jedno pytanie,jak uruchomić grzanie wody na panelu sterowania,co trzeba zrobić by uruchomić funkcje grzania wody na obecną chwile umiem uruchomić ogrzewanie kampera(działa),sorry za naiwne pytanie,ale jestem zielony na chwile obecną pzdr.
kimtop - 2017-04-20, 23:30
Ad.1 Jest to gniazdko samochodowe 12 V.
Ad.2 Zalej bojler wodą,przesuń ten czerwony pstryczek do dołu i ustaw pokrętłem temperaturę wody.
TomekM - 2017-04-20, 23:31
To gniazdko po prawej to 12v ale standard u nas mało znany. Miałem kiedyś ok. 25 lat temu telewizor (ek) turystyczny z taką wtyczką.
Dziabong - 2017-04-21, 07:24
Cały czas są dostępne wtyczki z adapterem pasują do obu standardów gniazdek. Na wtyczce mały czerwony zdejmowany plastykowy dynks.
MAWI - 2017-04-21, 07:40
Ale to otwarte ,to przecież 230 v. A wtyczkę do drugiego (12V) kupisz w każdym sklepie motoryzacyjnym.
Bronek - 2017-04-21, 07:49
Ot dla... Jasności
Uniwersalne i dedykowane
Bogusław i Ewa - 2017-04-21, 07:58
Przy uruchamianiu bojlera trzeba pamiętać o zdjęciu pokrywki na zewnątrz zabudowy(o ile taka jest jest).Z założoną pokrywką nie odpali.
machony - 2017-04-21, 08:10
Serdeczne dzięki za informacje,jeszcze dzisiaj sprawdze jak to będzie działać.Aż przedziwne się wydaje by bojler zadziałał bez potrzeby uruchamiania iskrownika.Natomiast gniazdko 12 v o tak nietypowym kształcie do czego można wykorzystać ? co podłączyć? pzdr.informatorów,aha jeszcze pewnie będe potrzbował podpowiedzi!!!Licze na Was !!!!!!!!!
mrsulki - 2017-04-21, 08:33
Do gniazda 12V jak sama nazwa wskazuje podłączamy odbiorniki zasilane tym że napięciem z dbałością oczywiście by nie przekroczyć prądu na jaki przewidziane jest owo przyłącze.
lwojtek - 2017-04-21, 08:38
http://www.sklep.milecki....?sort=4a&page=1
kupując przejściówkę możesz używać wtyczek o standardowej średnicy 19-20mm
lwojtek - 2017-04-21, 08:41
http://allegro.pl/przejsc...roduct#imglayer
Bronek - 2017-04-21, 09:40
| lwojtek napisał/a: | | !Licze na Was |
Ad podłączanie...... do gniazdek 12v.
Użyj wyobraźni
koko - 2017-04-21, 10:53
Gniazda i wtyczki tego typu mogą przekazywać większe moce niż typowe zapalniczkowe
Mazur - 2017-04-21, 12:28
| machony napisał/a: | | Aż przedziwne się wydaje by bojler zadziałał bez potrzeby uruchamiania iskrownika. |
W poprzednim kamperze miałem takie sterowniki. Iskrownik jest automatyczny. Gdy przełączysz czerwony na dół (tak jak na zdjęciu) powinna zapalić się zielona dioda, po krótkiej chwili słychać przełączenie zaworu gazu i cykanie iskrownika. Nie wiem gdzie masz bojler, mój był pod siedzeniem kierowcy, a sterowanie blisko, więc wszystko słychać. Oczywiście wcześniej otworzyć odpowiedni zawór gazu na magistrali (są trzy albo cztery oznaczone symbolami, do bojlera oczywiście symbol kranu.) . Jak nie odpali, powinna zaświecić się czerwona dioda. Trzeba próbować kilka razy jak dawno nie odpalany.
A tutaj opisany kiedyś problem z bojlerem:
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=13277
lwojtek - 2017-04-21, 13:14
Coś Bronek Ci się popsuło przy czynności kopiuj wklej. to nie moja wypowiedź cyt. "Licze na Was." tylko forumowicza machony. Więcej uwagi przy klikaniu.
Bronek - 2017-04-21, 13:32
Sorry wiadomo!
Ale masz to ode mnie w ramach krzewienia wiedzy za darmo.
Przyjmij i przekaż, tym co im brak.
machony - 2017-04-21, 18:37
Serdecznie dziękuje za tyle podpowiedzi(na pewno się przydadzą)W temacie bojlera udało się uruchomić od pierwszego strzała !woda gorąca,jednak dalej nie rozumiem(może nie trzeba)jak się odpalił palnik bojlera,czy do ogrzewania i do podgrzania wody jest ten sam iskrownik?Dzięki wielkie za podpowiedzi odnośnie gniazdka 12 v.Co prawda brakło czasu na sprawdzenie czy tam jest napięcie,ale wszystko przede mną.Jeżeli myślę logicznie(co nie zawsze ma miejsce)to napięcie w tym gniazdku jest z baterii nr.2.(nr 1 to silnik)
Jeżeli cierpliwości starcza,to proszę o podpowiedż jak odpalić lodówke,poprzedni właściciel twierdził że uszkodzony iskrownik,czy można odpalić w inny sposób.Jak włączyłem zasilanie 220 v to zapaliła się zielona lampka ale nie odczułem by działała(może za krótko pracowała)pzdr.Polecam się,będę jeszcze pytał !!!
lwojtek - 2017-04-21, 18:58
Bojler ogrzewania ma swójautomatyczny iskrownik do zapalenia gazu w bojlerze. gdy nie będzie w nim wody lub będzie źle odpowietrzony to też nie zadziała i zapali się czerwona kontrolka na panelu sterowania. Do ogrzewania masz pewnie piecyk trumy. W nim jest również iskrownik były dwa rodzaje - piezoelektryczny pstryczek i zasilany 2 paluszkami. kasetka z bateriami jest przy podłodze z prawej strony obudowy pieca z przodu. W tym wypadku po naciśnięciu pokrętła regulacji temperatury i przekręceniu na jakiś zakres liczbowy powinno być słychać jednostajne strzelanie czyli przeskok iskry przy palniku. w przypadku manualnego iskrownika trzeba naciskać iskrownik jak w zapalniczce aż pojawi się płomień, oczywiście pokrętło temperatury musi być cały czas wciśnięte
lwojtek - 2017-04-21, 19:31
jeżeli chodzi o lodówkę to niezależnie od wieku pojazdu zasilana jest grzałką 12v tylko w wypadku gdy silnik pracuje. pozostałe możliwości podgrzania czynnika to gaz lub 220v. zasilanie grzałki lodówki 220 v jest wtedy gdy podlączeni jesteśmy do słupka. Ogrzewanie gazem czynnika gazem powinno stosować się na postoju. W zależności od wieku lodówki metody wybierania zasilania są albo automatyczne lub ręczny. W przypadku automatycznego priorytetem jest chyba najpierw solar , 230v potem 12v i na końcu gaz. W tych lodówkach włączenie zasilania polega na ustawieniu pokrętłem sposobu zasilania i wybraniu temperatury chłodzenia. odpalanie gazu i podtrzymywanie palenia oraz odcięcie gazu odbywa się elektronicznie. w starszych lodówkach są dwa z lewej strony przyciski większy kwadratowy czerwony na 230v i mały zielony na 12v. po prawej jest piezo pstryczek ręcznego iskrownika, pokrętło dawkowania gazu albo iskrownik elektryczny. przy zapalaniu gazu w starszej lodówce też pokrętło powinno być wciśnięte a płomyk palnika widać we wzierniku na dole lodówki wewnątrz z lewej strony. kominek lodówki powinien być wolny od sadzy palnik czysty z równym płomieniem . powinna w nim być odpowiednia dysza która w wiekowych kamperach jest rozkalibrowana lub nieodpowiednia do ciśnienia gazu jakie jest stosowane w pojeździe .kiedyś dawno było 50mbar teraz 30mbar. aby sprawdzić czy iskrownik jest popsuty najlepiej zdjąć dolną kratkę lodówki i wtedy zobaczy się czy iskra strzela na palniku.
lwojtek - 2017-04-21, 19:41
lodówki absorpcyjne potrzebują parę godzin (2-3) aby mroziły. warto jest sprawdzić stan połączeń zasilania 12v w czasie jazdy aby lodówka pracowala wydajnie. często końcówki przewodów zachodzą patyną rdzewieją jest słaba masa lub kiepskie połączenie kabla prądowego i dochodzi do dużych spadków prądu w wyniku czego grzałka dużo słabiej grzeje a użytkownicy płaczą, że lodówka nie chłodzi nie mrozi w czasie jazdy. Moc grzałki lodówki jest porównywalna i 12v i 230 oraz palnika gazowego. np w mojej na 230v to jest 200w a na 12v 170w mocy grzałki podgrzewającej czynnik chłodzący i po 1.5 godz. jazdy jest szron i chłodek w dolnej części lodówki.
koko - 2017-04-21, 19:46
lodówka ma trzy pozycje kolejność 230V gaz 12V
Gdzie tu solar?
koko - 2017-04-21, 19:48
lodówka ma trzy pozycje kolejność 230V gaz 12V
Gdzie tu solar?
lwojtek - 2017-04-21, 20:32
W trybie automatycznym modele RM 76x5L, RM 78x5L Dometic
Po włączeniu elektronika automatycznie wybiera jeden z trzech możliwych rodzajów zasilania:
prąd 230 V – prąd 12 V – płynny gaz. Sterownik elektroniczny automatycznie zapewnia
zasilanie urządzenia z najlepszego w danej chwili źródła.
Kolejność
wyboru:
1) bateria słoneczna (12 V DC)
2) 230 V AC
3) 12 V DC
4) gaz płynny,
Wybór rodzaju zasilania jest sygnalizowany przez odpowiednią diodę LED
machony - 2017-04-21, 22:25
lodówka elektrolux,wszystkie wiadomości bardzo przydatne i wszystkie możliwe opcje uruchomienia będą sprawdzone b.dziękuje.
Jednak korzystając z okazji chciałbym dopytać do czego służą lampki sygnalizacyjne na panelu sterowania 1.nie wiem 2.poziom naładowania baterji 3.pompka wody 4.poziom wody w zbiorniku naciskając do góry,naciskając w dół poziom szarej wody? 5.informacja o zasilaniu 230V .6.nie mam bladego pojęcia jak działają te bezpieczniki,czy je się wykręca?można je naciskać ale nie widać jakiegokolwiek skutku.dołączam foto.pzdr.
koko - 2017-04-22, 07:03
Czy z solara nie idzie na aku tylko osobno na lodówkę??
Bronek - 2017-04-22, 07:27
| koko napisał/a: | | Czy z solara nie idzie na aku tylko osobno na lodówkę?? |
Nie wiem, nie znam się ale też się zastanawiam
Ale logika może podpowiadać, że opcja : "solar do lodówki" jest wtedy, gdy ładowanie regulatora solara jest wyższe od prądu poboru lodówki
Ale czy aż tak by to było inteligentne i wtedy jakie to ma być połączenie? Extra z regulatora? Jest w regulatorach ale tam na ogół chyba z 2 Ampery można.?
Musiała by być jakaś separacja 12v z akumulatora od 12v czysto z solara?
Ale raczej i zgodnie z zasadami, prąd idzie do lodówki z akumulatora, lecz tylko wtedy gdy zachowane są parametry , czyli stan akumulatora i ładowanie na pewnym poziomie
Wg mnie powinien być np "czujnik np SOC" lub pojemności i poniżej którego przechodziz 12v na gaz
Takie np priorytety:
1. 230v, słupek
2, 12v jazda
3 12v postój tzw. "dziki" , ale solar wyrabia lub pojemność akumulatora np pow 80%
4. Gaz gdy brak powyższych warunków
Poprawcie mnie
Mazur - 2017-04-22, 09:03
| machony napisał/a: | | 1.nie wiem .6.nie mam bladego pojęcia jak działają te bezpieczniki,czy je się wykręca?można je naciskać ale nie widać jakiegokolwiek skutku. |
1. Główny włącznik zasilania 12V na część mieszkalną
6. w sumie nie dotykamy, gdyby wywaliło prąd na którymkolwiek obwodzie(12V) i coś nie działało, wtedy naciskamy na bezpiecznik, albo wymiana tych nieoryginalnych...
lwojtek - 2017-04-22, 11:23
regulator lr1218 schaudt podłączony pod ebl schaudt a z przodu ebl są bloki wyjścia na lodówkę
machony - 2017-04-22, 13:34
Witam pzdr.informujących początkującego użytkownika,dotarło do mnie i zrozumiałem część wypowiedzi,natomiast lwojtek chcesz mnie wprowadzić w kompleksy które i tak są spore.Piszesz w poście wyżej jakimś szyfrem dla wtajemniczonych !(nic nie rozumiem) przepraszam że zabrzmiało to jak wymówka,ale jak napisałem wcześniej jestem zielony w sprawach użytkownika kampera.Jeśli nie sprawi to kłopotu proszę o łopatologiczne wyjaśnienie postu wyżej.Pzdr.
mrsulki - 2017-04-22, 20:48
| machony napisał/a: | | lwojtek chcesz mnie wprowadzić w kompleksy które i tak są spore.Piszesz w poście wyżej jakimś szyfrem dla wtajemniczonych !(nic nie rozumiem) |
Tą wypowiedź należy rozumieć:
panel ze zdjęcia jaet podłączony do innej skrzynki w której znajduje się reszta urządzenia zasilającego kamper.
lwojtek - 2017-04-22, 21:20
| mrsulki napisał/a: | | machony napisał/a: | | lwojtek chcesz mnie wprowadzić w kompleksy które i tak są spore.Piszesz w poście wyżej jakimś szyfrem dla wtajemniczonych !(nic nie rozumiem) |
Tą wypowiedź należy rozumieć:
panel ze zdjęcia jaet podłączony do innej skrzynki w której znajduje się reszta urządzenia zasilającego kamper. |
samo sedno wyjaśnienia.
machony - 2017-04-27, 22:07
Hallo jest tam jeszcze ktoś do udzielenia odpowiedzi ?Czerwona dioda na panelu sterowania miga po włączeniu np.pompy ciśnieniowej do wody(po chwili ok.30 sekund)pomimo iż sygnalizacja ładowania informuje iż aku.jest naładowany,jak to interpretować ???pzdr.
mrsulki - 2017-04-28, 04:21
| machony napisał/a: | | jak to interpretować |
Zmierz napięcie na akumulatorze zabudowy pod obciążeniem wtedy będzie wiadomo.
machony - 2017-05-13, 22:49
No to z tym aku to było tak iż nie wiadomo jakim cudem,ale kabel do ładowania był wypięty.Po wizycie Pan elektryka i skasowaniu 100 zł. za podłączenie kabelka wszystko tz. ładowanie działa jak talala.dzięki za zainteresowanie .Jeszcze poprosze o pomoc ale to za jakiś czas pzdr.serdecznie
dziubelek1 - 2017-07-17, 09:39
Witam powiedzcie co może być w lodówce po napełnienia amoniaku zaczęła grzać a nie chłodzi co może być?
Bim - 2017-07-17, 11:09
| dziubelek1 napisał/a: | | Witam powiedzcie co może być w lodówce po napełnienia amoniaku zaczęła grzać a nie chłodzi co może być? |
Też Cię witam na forum
Możesz opisać dokładniej kto co i kiedy ten amoniak nabijał?
Może ciebie nabili w butelkę?
Socale - 2017-07-17, 22:04
| dziubelek1 napisał/a: | Witam powiedzcie co może być w lodówce
... |
| dziubelek1 napisał/a: | ... po napełnienia amoniaku zaczęła grzać
... |
Piwo, mleko, wędliny, zupa, jajka, sery, warzywa, owoce i wiele innych produktów.
.
Jeśli grzeje to prawidłowo, każda powinna grzać, niektórzy stosują wiatraczki w górnej kratce.
Np tak: http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=20072
Wojciechu - 2017-07-18, 09:30
| Socale napisał/a: | | niektórzy stosują wiatraczki w górnej kratce. |
sprawdza się, sprawdza
MILUŚ - 2017-07-18, 09:49
| prof-os napisał/a: | | Socale napisał/a: | | niektórzy stosują wiatraczki w górnej kratce. |
sprawdza się, sprawdza |
sam sobie zrobiłem i jest dużoooooooooo lepiej
|
|