Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Wiatraczki Prezesuu (do lodówki)

prezesuu - 2008-07-13, 21:42

Po lekturze tego wątku zamontowałem takie wiatraczki od kompa. Do tego prosty układzik sterujący pracą wiatraczków z czujnikiem temperatury. Teraz mam super działającą lodówkę. Polecam takie rozwiązanie, szczególnie na upalne dni.
Teraz DźinDobry ma właściwą temprtaturę. :) :-D :wyszczerzony: :szeroki_usmiech

TomekW - 2008-07-23, 19:45

prezesuu napisał/a:
... zamontowałem takie wiatraczki od kompa. Do tego prosty układzik sterujący pracą wiatraczków z czujnikiem temperatury.

Ja też zamontowałem wiatraczki (3 sztuki 12x12cm), na razie poeksperymentuję z ręczną regulacją obrotów. Czy możesz zdradzić tajemnicę schematu Twojego układu z czujnikiem? ;)

maga - 2008-07-23, 22:12

TomekW napisał/a:
Czy możesz zdradzić tajemnicę schematu Twojego układu z czujnikiem?

Też jestem zainteresowny ;)

prezesuu - 2008-07-31, 21:19

Jeżeli chodzi o szybkie schłodzenie to mam wspaniałe doświadczenie po ostatnie urlopie, który właśnie się zakończył. Świetne wyniki ze schładzaniem i zamrażaniem dają WIATRACZKI mogą to potwierdzić wszyscy z którymi było mi dane oblegać Malbork i mazurzyć nad Niegocinem. :szeroki_usmiech

Jutro zabieram się za seryjną produkcję systemu bo w środę mam już pierwszy montaż u martesa. W kolejce są już następni :szeroki_usmiech

prezesuu - 2008-07-31, 21:27

TomekW, maga, jestem już po udanym urlopie i od jutra zabieram się do roboty. Na początku tygodnia będę znał cenę tego systemu i podam koszt całości.
Bim - 2008-07-31, 22:03

prezesuu

Opatentujesz to na forum czy?
:-P
muszę sięzapisać w kolejce po to cudo

wmaker - 2008-07-31, 22:30

TomekW napisał/a:
możesz zdradzić tajemnicę schematu Twojego układu z czujnikiem?

może takie cuś :arrow: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=404985247

prezesuu - 2008-07-31, 22:46

Wiatraczki to nic nowego trzeba tylko dołożyć do nich mały układ sterujący tymi wiatraczkami by nie hałasowały kiedy nie potrzeba na przykład nocą. Mój nadworny elektronik wykonał taki układzik i odpowiednio go podłączył. Efekt, aż w zęby łupie. :szeroki_usmiech
Nie będę niczego patentował bo nie ma co tylko wykonam kilka takich płytek z wiatraczkami i podam koszt takowego zestawu do własnoręcznego montażu. Kto będzie miał ochotę to dostanie i już.

stefan - 2008-08-01, 00:39

Witam! Ja mam ochote. :ok Pozdrawiam.Stefan.
Camper Diem - 2008-08-01, 01:36

jestem zainteresowany nawet zupełnie komercyjnym pozyskaniem tego wynalazku
Kamperfan - 2008-08-01, 08:55

Wentylator wspomagający pracę lodówki (wymianę powietrza) mam zainstalowany w przestrzeni pomiędzy ścianą (z kratkami wentylacyjnymi) a tyłem lodówki - na wysokości agregatu chłodzącego. Komplet: wentylator + termostat zakupiłem przed laty w sklepie sieci "Fritz Berger" w Niemczech (jest w katalogu: www.fritz-berger.de/group...tail.103.0.html - sklep prowadzi sprzedaż wysyłkową. Po 3 latach używania wentylator zaczął hałaśliwie pracować - wymieniłem wtedy oryginalny wentylator na prawie identyczny (12V, moc niecałe 3W, zbliżone wymiary) wentylator komputerowy, kupiony w sklepie ze sprzętem komputerowym. Termostat i instalacja pozostały oryginalne. Wentylator włącza się przy wysokiej temperaturze zewnętrznej - można regulować moment włączania poprzez zmianę miejsca zamontowania termostatu (bliżej lub dalej od "wężownicy" agregatu) oraz załączać wentylator manualnie. W tym celu na panelu lodówki zainstalowałem wyłącznik na obwodzie zasilania z pominięciem termostatu. Na marginesie: warto, jeśli to możliwe chronić ścianę kampera z lodówką przed promieniami słońca - poprzez odpowiednie parkowanie, rozłożenie markizy, etc. Powodzenia!
janusz - 2008-08-01, 08:56

Tak jak to jest z różnymi wynalazkami lub wzorami użytkowymi są różne za i przeciw. Ciekawy jestem czy to usprawnienie nie pogarsza warunków pracy lodówki gdy wiatraczki nie pracują? Nie tak żebym się czepiał, to tylko mój przyczynek do dyskusji.
Kamperfan - 2008-08-01, 09:24

Wprawdzie obudowa wentylatorka ma "nikczemne" wymiary, ale zapewne nawet niewielka przeszkoda może blokować dopływ powietrza. Dlatego zamontowałem tylko jeden wentylatorek (poziomo - jak wyżej opisałem) pozostawiając przekrój kratki wentylacyjnej bez zmian. Działa dobrze :spoko .
prezesuu - 2008-08-01, 16:53

Moje wiatraczki zaczynają się kręcić kiedy temperatura parownika w miejscu zainstalowania termoelementu jest wyższa od 45 stopni Celsiusza i kręci się coraz szybciej w zależności do temperatury parownika. Jako że, podczas pracy lodówki parownik jest zawsze ciepły, wiatraczki kręcą się cały czas na wolnych obrotach. Gdy temperatura na zewnątrz wzrasta lub kamper stoi w nasłonecznionym miejscu wiatraczki kręcą się z całą mocą i wtedy trochę hałasują, ale w dzień to nie przeszkadza natomiast w lodówce jest cały czas wspaniały chłodek. Oczywiście mam zainstalowany pstryczek elektryczek którym mogę z każdej chwili je wyłączyć.
stefan - 2008-08-01, 17:16

Witam! Zastosowanie dodatkowych wentylatorow jest bardzo dobrym rozwiazaniem.Normalnie w tym miejscu powinna byc kratka ktora tez powoduje opory przeplywu.Nie moge dopatrzyc jakiej firmy kolega wiatraczki "zaprzagl".Pozdrawiam.Stefan.
BiG Team - 2008-08-01, 20:56

Też jestesmy zainteresowani takim zestawem.
Pozdrawiamy

prezesuu - 2008-08-01, 21:01

stefan, te wiatraczki są do chłodzenia sprzętu komputerowego i nie tylko.
prezesuu - 2008-08-01, 21:05

janeczka, nie ma problemu, tak jak pisałem wcześniej w połowie tygodnia będę znał dokładne koszty.
stefan - 2008-08-01, 23:41

Witam!Poznaje! Tyle ze co tydzien takie same wentylatorki wymienialem w tunerze...Az uzywane(!) kupilem..I od pol roku mam spokuj.Pozdrawiam.Stefan.
martes - 2008-08-06, 15:46
Temat postu: Wiatraczki w Ludwiku
A ja się nie zagapiałem , ustawiłem się w kolejce już wczoraj (było bardzo sympatycznie początek i koniec kolejki był u Prezesuu na działeczce)
Wiatraczki już działają .... Możecie mi zazdraszczać :lol:

Tolo-Digli - 2008-08-06, 17:09

prezesuu napisał/a:
w połowie tygodnia będę znał dokładne koszty.
i :confused
prezesuu - 2008-08-07, 07:06

Koszt elementów to około 35,- PLN.
Nie miałem wcześniej czasu bo Martes jest bardzo zajmujący. :szeroki_usmiech

eeik - 2008-08-07, 08:30

Ja p.....u ale profeska :) ))

Tyleeeeeeeeeee waitraczków - Martes zamarzniesz jak nic :haha:
:haha: :haha:

Tolo-Digli - 2008-08-07, 08:31

prezesuu napisał/a:
Nie miałem wcześniej czasu bo Martes jest bardzo zajmujący
a tak z tym to się w zupełności zgadzam :haha:
martes - 2008-08-07, 08:46

Tolo-Digli napisał/a:
prezesuu napisał/a:
Nie miałem wcześniej czasu bo Martes jest bardzo zajmujący
a tak z tym to się w zupełności zgadzam

Baaardzo śmieszne ...
eeik napisał/a:
Martes zamarzniesz jak nic
będę otwierał drzwi od lodówki i używał jej jako klimę ( znałem takiego jednego) martwię się jednak o produkty (on nie)
A tak poważnie to działa teraz jak wściekła , i to na gazie
:wyszczerzony: :mrgreen:

Tolo-Digli - 2008-08-07, 08:57

martes napisał/a:
działa teraz jak wściekła
martes napisał/a:
na gazie
Byleby nie przeszło na ciebie :haha: :haha: :haha:
Marek - 2008-08-07, 09:54

Mam tylko jedna wątpliwość. Dlaczego montowane jest to ustrojstwo od góry. Mnie się wydaje (nie jestem specjalistą) ,że gdyby zamontować to urządzenie od dolnego wlotu to można by wymusić obieg powietrza i zastosować mniej wiatraczków.
Marek :-|

martes - 2008-08-07, 10:02

Może dla tego że ciepło idzie do góry ... ale ja się nie znam , przyjechałem do fachowców :wyszczerzony:
Działa super to wiem napewno :-D

prezesuu - 2008-08-07, 10:08

Ilość wiatraczków to sprawa hałasu (kręcą się wolniej i jest spokój). Co do wymuszenia obiegu to jest wymuszony - wydmuchuję ciepłe powietrze na zewnątrz i tak jest dobrze. Po co wdmuchiwać ciepłe powietrzez nad parownika do środka kampera, bo każda lodówka nie jest szczelnie zamontowana w szafce. Wiatraczki są zamontowane (jak widać na fotach martesa) nad parownikiem i świetnie odprowadzają nadmiar ciepła na zewnątrz.
To jest tylko taka maja koncepcja, ale będę się jej trzymał. :szeroki_usmiech

Marek - 2008-08-07, 11:02

Zrozumiałem znaczy się wysysają ciepło na zewnątrz.
Dziękuję :spoko
Marek

bonusik - 2008-08-07, 11:03

Prezesuu...powiedz mi czy człek mechanikowaty da radę sobie zainstalować to ustrojstwo :?:
Nie pytam o montaż wiatraczków ale raczej o podłączenie instalacji i sterowania wiatraczkami,bo ja tam się prądu boję i wolę spytać... :mrgreen:

Pozdrowionka

prezesuu - 2008-08-07, 11:59

bonusik, nie jest to jakaś wielka filozofia. Mój nadworne elektronik radzi sobie z tym świetnie. :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech

Tak na poważnie to nie powinno byś kłopotów. Trzeba tylko znaleźć w instalacji gdzie jest cały czas napięcie 12V i tam wpiąć się z zasilaniem, następnie umieścić czujniki w żeberkach parownika i po sprawie. Można już cieszyć się chłodkiem z lodóweczki. :szeroki_usmiech :spoko

bonusik - 2008-08-07, 12:05

No to już się cieszę :wyszczerzony:
Nad jednym się tylko zastanawiam,gdzie i przede wszystkim jakiego rodzaju mam kupić czujnik,który mocujemy do żeberek parownika :?: ...bo ni chuchu ni mam pojęcia.... :mrgreen:

prezesuu - 2008-08-07, 12:11

bonusik, możesz nabyć cały komplet u mnie. Sam czujnik nie wystarczy. Trzeba jeszcze mieć kawałek sterowania. :szeroki_usmiech
bonusik - 2008-08-07, 12:19

Z chęcią nabędę drogą kupna. :wyszczerzony:
Napisz tylko co,jak i kiedy a ja się dostosuję.. :ok

CrazyJack - 2008-08-07, 13:18

O kurcze jak fajnie z tym patentem :ok

Czy można zatem prosić i dostąpić zaszczytu nabycia owego wynalazku?

prezesuu - 2008-08-07, 14:53

Oczywiście, że można, ale dopiero po 18-tym sierpnia będę miał czas i wtedy szybciutko zapakuję komu trzeba i porozsyłam gdzie trzeba. :szeroki_usmiech
Teraz pakuję się i ruszam do Iławy na Złotą Tarkę. :spoko

Zapisujcie się tutaj z każdym się skontaktuję co do formy finalizacji "wiatraczków prezesuu". :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech

bonusik - 2008-08-07, 15:26

Ja się piszę na pewno.
Wracam po 25 sierpnia i wtedy przypomnę o swoim istnieniu.... :ok

Gonzo - 2008-08-08, 14:26

prezesuu napisał/a:
Oczywiście, że można, ale dopiero po 18-tym sierpnia będę miał czas i wtedy szybciutko zapakuję komu trzeba i porozsyłam gdzie trzeba. :szeroki_usmiech
Teraz pakuję się i ruszam do Iławy na Złotą Tarkę. :spoko

Zapisujcie się tutaj z każdym się skontaktuję co do formy finalizacji "wiatraczków prezesuu". :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech

To ja sie tez pisze na to

maga - 2008-08-08, 20:17

prezesuu napisał/a:
Zapisujcie się tutaj z każdym się skontaktuję co do formy finalizacji "wiatraczków prezesuu".

Poproszę dla mnie komplecik montażowy :ok

Elwood - 2008-08-10, 07:33

Ja też się piszę na komplecik więc grzecznie czekam w kolejce.
Daniel - 2008-08-10, 15:34

równie grzeczny jestem cierpliwie czekając:-)
EwaMarek - 2008-08-10, 22:03

zapisuje się na 1 kpl z wiatraczkami i jak bedzie to może jakiś estetyczny wyłącznik układu
BiG Team - 2008-08-16, 21:15

Tak jak pisałem wczesniej, też się piszemy na 1 komplecik.
Pozdrawiamy

CrazyJack - 2008-08-18, 13:02

prezesuu napisał/a:

To ja grzecznie się przypominam ;)

gino - 2008-08-20, 23:03

a ja sie grzeczznie zapisuje w kolejeczce...
rozumiem ze dane do przelewu dostane na PW :spoko

prezesuu - 2008-08-20, 23:19

Informuję iż mam już gotowych parę kompletów wiatraczków. :szeroki_usmiech
TomekW - 2008-08-20, 23:21

Ja swoje wiatraczki już zamontowałem, czy mogę liczyć na samą elektronikę? Moja niestety nie spełniła oczekiwań...
prezesuu - 2008-08-20, 23:29

TomekW, OK. :spoko
Gonzo - 2008-08-21, 08:07

A moze tak idac za ciosem... Wskazniki pozomu wody w zbiornikach ? Akurat nie mam (ukradli) . A potem sklep internetowy z elektronika kamperowa .... no a potem willa z basenem... pokojowka... :)
prezesuu - 2008-08-21, 09:32

Gonzo napisał/a:
A moze tak idac za ciosem... Wskazniki pozomu wody w zbiornikach ? Akurat nie mam (ukradli) . A potem sklep internetowy z elektronika kamperowa .... no a potem willa z basenem... pokojowka... :)

Nie tak od zaraz, ale może kiedyś i coś innego, ale dla kamperów. :szeroki_usmiech :diabelski_usmiech

Co do wskaźników to może będę mógł pomóc, ale potrzeba więcej danych. Jak ktoś coś zrobił to można to zrobić lepiej. :szeroki_usmiech

Gonzo - 2008-08-21, 09:44

Mam w zbiornikach zamontowane elektrody - po 2 sruby obok siebie, tak z 1 cm.
Od elektrod ida kabelki do miejsca, gdzie kiedys byly wskazniki.
Woda zwiera elektrody, wskaznik pokazuje. Np. kazda para elektrod to jedna dioda.
Potrzebna mi wiec elektronika ktora to zrobi, a czujki kontaktowe mam. Wiem, ze to proste dla elektronika , ale sam nie znam sie :( . A na Movera jak patrzylem po ile sa takie wskazniki to chyba bym musial w totka wygrac... Zreszta, glupio tak w mojego staruszka inwestowac tyle kasy w glupie wskazniki...

dominik - 2008-08-24, 11:51

A w moim wyświetlacz uparcie gada 0,0 bez względu ile jest wody, pływaczek po rurce się suwa :(
EwaMarek - 2008-08-24, 21:33

Gonzo napisał/a:
glupio tak w mojego staruszka inwestowac tyle kasy w glupie wskazniki...

nie masz racji!!

jak ci zabraknie wody w najmniej oczekiwanym momencie to zmienisz zdanie :-))

Dembomen - 2008-08-25, 16:56

Hej!
EwaMarek napisał/a:
Gonzo napisał/a:
glupio tak w mojego staruszka inwestowac tyle kasy w glupie wskazniki...

nie masz racji!!
jak ci zabraknie wodu w najmniej oczekiwanym momencie to zmienisz zdanie :-))

Casami można wizualnie sprawdzić,chyba że się nie chce,bo odpoczywamy! :haha:
Hej!

EwaMarek - 2008-08-27, 21:29

jak masz zbiornik na wierzchu to możesz ale ja w kamperze jak zagrace siedzisko to nie ma szans dostać się do zbiornika.
EwaMarek - 2008-08-27, 21:31

w tym miejscu stoi tez kima więc nie można podnieśc klapy siedziska
Elwood - 2008-08-27, 21:37

Prezesuu

Otrzymałem wiatraczki - jeszcze raz dziękuję. Zapewne przydadzą się w Turcji. Pomysł super, wykonanie również a instrukcja obsługi genialna. Piwo dla prezesuu -pisze bo nie wiem gdzie nacisnąc by się wyświetliło w systemie - pomocy

gino - 2008-08-27, 21:50

ja rowniez dostalem..DZIEKUJE :pad:
I ROWNIEZ PIWO STAWIAM..

janusz - 2008-08-27, 21:53

Musicie znaleźć jakiś post Prezesuu, najlepiej o wiatraczkach i pod nim powinien być przycisk piwo.
gino - 2008-08-27, 22:33

janusz napisał/a:
Musicie znaleźć jakiś post Prezesuu, najlepiej o wiatraczkach i pod nim powinien być przycisk piwo.

ja nie mialem problemu... :spoko :spoko

EwaMarek - 2008-08-28, 10:21

dziękuje - wiatraczki dostałem

pełen serwis - nawet instrukcja z gwarancją i towar na przelew.

klikam piwko jak nic

M-k - 2008-08-28, 10:39

prezesuu napisał/a:

Zapisujcie się tutaj

No to się zapisałem :mrgreen: , mam nadzieję, że jeszcze jeden komplecik został.

BiG Team - 2008-08-28, 20:51

Do nas też już dotarły. Wielkie dzięki dla prezesuu.
Pozdrawiamy i stawiamy piwko

gino - 2008-08-28, 22:15

a u mnie nawet juz zamontowane!!
lodweczka wlaczona na noc... :-D

prezesuu - 2008-08-31, 18:52

Maczek, oczywiście, że jest. Podaj mi na PW adres do wysyłki. :spoko
bonusik - 2008-09-01, 10:12

Cholercia...to chyba wina poczty,wyglądam,wyglądam i ni huhu....jeszcze nie mam :(
CrazyJack - 2008-09-01, 12:55

W Środę 27 września dzięki uprzejmości Prezesu - WIELKIE UKŁONY
stałem się szczęśliwym posiadaczem wiatraczków w swoim kamperze.

Po testach cztero-dniowych na gazie (lodówka była na gazie nie ja :diabelski_usmiech
- lodówka zyskała 50% mocy :idea

Prezesu, bardzo dziękuję za pomoc - piwko postawione,
a załącznik do umowy koniecznie przy kolejnym spotkaniu.

...jak miło jest podczas upału zimnym browarkiem wznieść Twoje zdrowie :ok

prezesuu - 2008-09-01, 18:33

CrazyJack, jest mi bardzo miło, że mogłem pomóc Twojej lodówce na gazie pracującej. Teraz Ty możesz czasem być po zimnym na gazie. :haha:
prezesuu - 2008-09-01, 18:40

Muszę z przykrością poinformować, że pierwsza partia wiatraczków wyczerpała się.
Jeżeli będą jeszcze chętni to poszukam wentylatorków w dobrej cenie i zmontuję kilka "prezesuuowych wiatraczków lodówkowych". Czekam na informacje kto by jeszcze reflektował na ten patent. :spoko

papamila - 2008-09-01, 20:52

Ja również dziekuję,
otrzymałem,
zamontowałem,
i chodzi, chciałem powiedzieć chłodzi :lol:

StasioiJola - 2008-09-03, 12:57

Ja też bym się chętnie zapisał na nową partię- a móglbym odbrać na zlocie w Zieleninie,jeśli to możliwe. Pozdrawiam :lol:
stefan - 2008-09-03, 14:33

Witam! Wczoraj wieczorem odebralem od Marka "komplet lodowkowy".Wykonane opisane i zapakowane BARDZO STARANNIE.Bardzo dziekuje i w przyszlym tygodniu zamontuje w swoim kamperku. :-> Pozdrawiam.Stefan.
pirat - 2008-10-07, 22:16

Witam, jestem tutaj nowy i mogę popełnić jakieś gafy, z góry przepraszam. Chciał bym również zakupić wentylatorki do lodówki oczywiście cały komplet. Wysyłam wiadomość na PW z moim adresem. Z góry dziękuję.
martes - 2008-10-08, 21:53

stefan napisał/a:
odebralem od Marka
Marek nie Jacek ? czy zmienił się najlepszy dystrybutor w tym kraju ? Prezesuu k....a konkurencja ... trza tępić ....
BiG Team - 2008-10-08, 21:56

Masz rację Marcinku trza ...pić.
Pozdrowionka

stefan - 2008-10-08, 23:04

Witam! Cytat"Marek nie Jacek ? czy zmienił się najlepszy dystrybutor w tym kraju ? Prezesuu k....a konkurencja ... trza tępić ...." -wszystko odbylo sie za wiedza i zgoda! :szeroki_usmiech Pozdrawiam.Stefan.
ZetKa - 2008-10-08, 23:31

Czy jest jeszcze możlowość zamówienia zestawu do poprawy wydajności lodówki?
Jeśli nie ma wentylatorków to może zestaw czujnika temperatury z płytką sterującą?
Pozdrawiam

rafalcho - 2008-10-08, 23:33

Pisz na PW do Prezesuu w tej sprawie.

:spoko

Dembomen - 2008-10-09, 02:52

Hej!
martes napisał/a:
Prezesuu k....a konkurencja ... trza tępić ....

Pwenie w lepszej cenie?? :haha: :haha:
Hej!

prezesuu - 2008-10-09, 10:47

martes, wszystko OK. Marek robił za kuriera. :szeroki_usmiech
JaroW - 2008-12-03, 09:09

ZetKa napisał/a:
Czy jest jeszcze możlowość zamówienia zestawu do poprawy wydajności lodówki?
Jeśli nie ma wentylatorków to może zestaw czujnika temperatury z płytką sterującą?
Pozdrawiam

Też jestem chętny na poprawienie walorow chlodzących lodowki bo sie nowy roczek zbliża a wyjażdzik w ciepłe kraje na pewno będzie.. :mikolaj

Pozdrawiam

Grzesiek - 2008-12-03, 18:05

Ja też jestem chętny na zestawik!
BiG Team - 2008-12-03, 18:10

JaroW napisał/a:
Też jestem chętny na poprawienie walorow chlodzących lodowki bo sie nowy roczek zbliża a wyjażdzik w ciepłe kraje na pewno będzie

nie wspominając o zlotach, gdzie zawsze jest "gorąco" :haha:

IAAN - 2009-04-14, 19:21

mam pytanie dotyczące lodówki czy po godzinie pracy na gazie temperatura w zamrażalniku -13,5 stopnia a wewnątrz 7 jest prawidłowa zamrazalnik oznaczony 2 gwiazdkami
.po czym poznać ze lodówka działa na gazie wewnątrz jest otworek pod takim radiatorem ale według mnie jest to odpływ wody na słuch słychać palnik i spaliny lecą
czy po odpaleniu zapłon iskiernika zostawic włączony

Rockers - 2009-04-15, 22:34

u mnie też płomyka nie widać, choć widziałem lodówki gdzie było widać tam było o ile pamiętam nawet szkiełko u mnie jest dziura i płomyka nie ma też określiłbym ten otwór jako odpływ skroplin, co do iskrownika ja mam automatyczny jak płomień się pali on nie "cyka" w razie jak by w czasie jazdy albo większego wiatru płomień zgasł iskrownik automatycznie zapala gaz więc myślę że to jest specjalnie tak pomyślane aby czuwał nad naszym bezpieczeństwem :ok
JaroW - 2009-05-04, 18:34

Witam
wentylatorki już posiadam i powiem tyle są świetne i dobrze uzupełniają brakujący element w mojej lodowce.. ..
Pozdrawiam producenta .

BiG Team - 2009-05-04, 19:21

JaroW napisał/a:
dobrze uzupełniają brakujący element w mojej lodowce.. ..

kurde , to je się montuje w środku lodówki :gwm :haha:

ARCADARKA - 2009-05-04, 19:37
Temat postu: ARCADARKA
Janeczka w zamrażalniku te wiatraczki :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha:
ROBRE - 2009-07-16, 22:26

witam
a ja chcialbym sie spytac jak po roku pracy wiatraczkow oceniaja je ich wlasciciele....
i czy ewentualnie nie blokuja one naturalnego przeplywu powietrza ?
bo tez chcialbym ewentualnie poprosic Prezesuu o zestawik...jesli oczywiscie bedzie jeszcze taka mozliwosc....
zwlaszcza ze zmienilem oslonke z orginalnego Elektroluxa na jakiegos Dometica
ktora co prawda pasuje jak ulal i nawet srub sie nie uzuwa do zamontowania ale kolor jest taki jakis bialy :lol: i ma zalozona oslonke przeciw insektom ktora na pewno zmniejsza naturalny przeplyw powietrza
pozdrawiam

EwaMarek - 2009-07-16, 22:32

sprawdzają się super - temperatura spada nawet do 0 przy kilkudniowym nie otwieraniu lodówki, co prawda w upały mam 10st ale to wina samej lodówki bo słabo chłodzi

no i żle że nie wywaliłem tej siatki

ROBRE - 2009-07-16, 23:20

rozumiem ze siateczke nalezy usunac przy najblizszej okazji....
Rockers - 2009-07-16, 23:57

Z tego co ja się dowiedziałem to Dometic to Elektrolux poprostu ktoś go przejął i delikatnie zmienił nazwę :-P
pirat666 - 2009-07-17, 00:24

Czy jest możliwe jeszcze dołączenie do grona posiadaczy patentu Prezesuu ?
gino - 2009-07-17, 07:08

pirat666 napisał/a:
Czy jest możliwe jeszcze dołączenie do grona posiadaczy patentu Prezesuu ?

mozliwosc na pewno jest..
ale...czy...
chrzest BojoWY przeszedles?

:bigok

gino - 2009-07-17, 07:11

Rockers napisał/a:
Z tego co ja się dowiedziałem to Dometic to Elektrolux poprostu ktoś go przejął i delikatnie zmienił nazwę :-P

cos slabo przejeli..bo..electrolux nadal preznie dziala... :bigok :bigok

Rockers - 2009-07-17, 10:46

:bajer nie miałem tu n myśli całego elektroluxa, on rzeczywiście ma się dobrze i rośnie w siłę lecz przestał się bawić drobnym sprzętem turystycznym typu lodówki do kamperów czy też mini bary hotelowe > te teraz produkowane są pod nazwą dometic :ok
Rockers - 2009-07-17, 11:23

Tak sobie siedzę, czytam i myślę > a może ja też bym coś takiego wmontował u siebe.
W związku z powyższym bardzo bym prosił o taki patencik do samodzielnego montażu, oczywiście przy okazji jak jakiś wln zestaw się znajdzie pod ręką :szeroki_usmiech z góry dziękuję :ok

gino - 2009-07-17, 12:06

Rockers napisał/a:
Tak sobie siedzę, czytam i myślę > a może ja też bym coś takiego wmontował u siebe.
W związku z powyższym bardzo bym prosił o taki patencik do samodzielnego montażu, oczywiście przy okazji jak jakiś wln zestaw się znajdzie pod ręką :szeroki_usmiech z góry dziękuję :ok

powiem Ci..podchodzilem do wiatraczkow jak do sieci telefonicznej...''w rodzinie''..
ale..dalem sie przekonac..i mowie Ci Rockersik.....TO NAPRAWDE DZIALA...

ps. do sieci..jednak nikt mnie nie przekona.. widzialem ich telefony..moga sluzyc do wbijania gwozdzi...i badania wzroku..takie maja duze cyferki i klawisze :haha:

:haha: :haha: :haha:

Rockers - 2009-07-17, 13:23

:haha: no to fajniste te telefony :haha: jak mają podświetlaną klawiaturkę to mogą służyć jako latarki :haha:
co do lodówki to chodzi na gazie nie źle ale mam nadzieję że z patentem prezesuuu będzie chłodzić pifko jeszcze lepiej, jedynie słabo chłodzi w czasie jazdy na 12V ale możliwe że to są początki chłodzenia w czasie wyjazdu i zanim schłodzi się wszystko w środku to musi trochę czasu minąć.
W każdym razie już czekam z niecierpliwością aby coś zmodyfikować :ok

gino - 2009-07-17, 13:34

ja w czasie jazdy lodoweczke mam na gazie..wiec..chlodzi super..
ale z tego co wiem..na 12v nigdy dobrze nie chlodzi..

Rockers - 2009-07-17, 14:03

hmm no chyba że tak, ja po raz pierwszy włączyłem 12V jadąc do pajęczna więc jeszcze w tej kwesti nie jestem zbytnio obyty, a gazu narazie wolę nie włączać w czasie jazdy jakoś jestem nie przekonany do bezpieczeństwa ale może z czasem się przekonam :diabelski_usmiech
Rockers - 2009-07-17, 14:25

Tak sobie znowu myślę i myślę i znowu zauważam błąd w budowie mojego kamperka, coprawda na to chyba nic już nie poradzę, i wcześniej wydawało się to normalne a teraz widzę iż ogrzewanie i lodówkę mam umieszczone w jednej kolumnie po jednej stronie samochodu, lodówka nad ogrzewaniem, pomiędzy mini szafka, przez nią można się dostać do urządzeń wodnych, które są za ogrzewaniem, ale problem może stanowić komin ogrzewania, który przechodzi za lodówką i podejrzewam że ten komin dodatkowo podgrzewa powietrze za lodówką, coprawda ogrzewanie włącza się tylko zimą i w zimne noce ale to i tak może chyba upośledzać pracę lodówki.
Czy ktoś ma też tak zabudowane ?? co o tym myślicie ??
Mam nadzieję wracając do tego wątku forum że czujnik temperatury Prezesuu mierzy ogólną temperaturę za lodówką więc jak komin by za mocno przygrzewał dodatkowo będzie reagował i chłodził otoczenie za lodówką :)
PS.
Patrząc na zdjęcie widzę że wysoko będę musiał ulokować wiatraczki bo rozumiem że trzeba je zamontować w górnej kratce wentylacyjnej ( nie będzie problemu z zasilaniem bo nad lodówką mam całą centralkę elektryczną - czasem się zastanawiam czy im to ciepło nie szkodzi )

tadek - 2009-07-19, 23:19

Dzisiaj zamontowałem nabyte od Prezesuu w Warce wiatraczki. Mimo, że z powodu upływu czasu pokryły się już patyną, działają świetnie. Całkowicie rozmrożona lodówka, napełniona napojami w ok. 1/3, w ciągu 3. godzin osiągnęła 5 stopni w chłodziarce i -15 w zamrażalniku. Bez wiatraczków taki wynik był nieosiągalny. Już nie będę musiał pić czasami piwa o temperaturze zbliżonej do pokojowej. :pifko
Pozdrawiam wynalazcę, konstruktora, producenta i sprzedawcę w jednej Prezesuuesowej osobie :spoko

ROBRE - 2009-07-20, 20:35

witam,
Prezesuu pewnie jest offline gdzies na lonie natury bo nic nie slychac od niego...
ale przeciez sie nie pali...
pozdrawiam

prezesuu - 2009-07-20, 21:22

ROBRE, Ty masz dobrą wiedzę. :helm
Malutki odpoczynek, ale już wracam do zajęć.
Wiatraczki będą dostępne w przyszłym tygodniu. Teraz mam urlop w firmie.
Wszystkim zainteresowanym odpowiem w najbliższych dniach.

Rockers nie bój nic będzie tylko lepiej. Czujnik jest umieszczony w żeberkach parownika i tam czuwa nad temperaturą. :spoko

ROBRE - 2009-07-20, 22:57

no i miodzik... pisze sie.... :ok
Rockers - 2009-07-21, 13:51

Dzięki już się nic nie boję tylko nie moge się doczekac wypróbowania patentu na piwku :-P
pirat666 - 2009-07-23, 23:21

My również się piszemy jak tylko będą dostępne :)
Świstak - 2009-07-24, 22:27

Pozwoliłem sobie troszkę zmodyfikować patent Zastosowałem wiatraczki ciut większe, ale za to z wbudowanymi termostatami. Dziś pomęczyłem je troszkę i bardzo cicho pracują. Zaczynają od 800 rpm a jek jest im fest ciepło przyspieszają aż do 1800. Każdy ma swój termostat. Do tego będzie jeszcze jeden termostat który całkowicie je wyłączy kiedy będzie znośnie ciepło ale nie gorąco. Wiatraczki 3 szt po 18,90
http://allegro.pl/item692...ichy_11_db.html

Termostat główny około 27 złotych

http://allegro.pl/item688...onda_0_90c.html

ROBRE - 2009-07-24, 22:39

Świstak napisał/a:
Do tego będzie jeszcze jeden termostat który całkowicie je wyłączy kiedy będzie znośnie ciepło ale nie gorąco. Wiatraczki 3 szt po 18,90
http://allegro.pl/item692...ichy_11_db.html

Termostat główny około 27 złotych

a robocizna ?? :diabelski_usmiech

pozdrawiam
PS. ta dolna kratke lodowki to ja mam jako gorna.... a dolna mam sporo wieksza

Świstak - 2009-07-24, 22:44

Połączenia banalnie proste - 5 minut, klejenie - w zależności od kleju. Stosuję dwuskładnikowe, a żeby się nie kiwało podczas twardnienia kleju - dodatkowo gorący klej z pistoletu. Po kilku minutach można zapomnieć o sprawie.

Ach koszt robocizny... No cóż. Robota trwa 1 piwo....

Świstak - 2009-07-24, 22:48

ROBRE napisał/a:
PS. ta dolna kratke lodowki to ja mam jako gorna.... a dolna mam sporo wieksza

Chyba jeszcze przerobię chłodzenie. Lodówkę mam wyyysoko względem okien i spaliny chyba nie będą chciały iść w dół. Znalazłem rurkę nierdzewkę giętką. Może spaliny poszczę przez nią aż do dachu? Wtedy wylot wentylacji też będzie przy dachu. Powinno lepiej działać grawitacyjnie. A że kanał z ciepłym powietrzem będzie obok kuchenki - puszczę kawałek prostokątnej plastikowej rurki wentylacyjnej z dziurkami pod szafką wiszącą (takiej 10 x 5) i będzie miała żoneczka profesjonalny okap z wyciągiem!

TomekW - 2009-07-28, 00:33

Tak sobie myslę, czy ten temostat będzie wystarczająco dokładny? To zwykły bimetal z kapilarą, jak w domowym bojlerze. Ja wolałbym elektroniczny...
Świstak - 2009-07-28, 09:35

Elektroniczny pobiera prąd przez cały czas. Ten nie. Kapilarę można umieścić na skraplaczu który podczas pracy nagrzewa się do ponad 50 stopni w ciągu kilkunastu sekund. Histereza wynosi 5 do 10 % czyli w tym przypadku maksymalnie 9 - 10 stopni. Jeśli ustawię termostat na 45 stopni załączy się przy około 50 (tyle ile potrzebuję) a wyłączy przy 40 czyli po wyłączeniu się lodówki i wystudzeniu skraplacza. Jeśli chodzi o elektroniczną regulację - jest. A konkretnie takich regulatorów jest kilka. W każdym z przedstawionych wiatraczków jest fabrycznie zamontowany termoregulator i czujnik temperatury. Modyfikacja polega na tym, że zaczynają działać gdy jest taka potrzeba, czyli gdy lodówka chłodzi albo z innych przyczyn w jej okolicach jest ciepło.
agajgdynia - 2009-07-28, 12:33

Witam Wszystkich,

Jsteśmy załąga przyczepową. Szukając rozwiazania problemu chłodzenia lodówki w wentylatorkach na www.karawaniing.pl dotarłem do Was i widzę że istnieje gotowe rozwiązanie.
Prezesuu, czy mogę również zapisać się na jeden zestaw wentylatorków? :proszeB

Pozdrowienia z Gdyni,
Jarek

ROBRE - 2009-07-28, 21:14

a Prezesuu wciaz milczy.....
prezesuu - 2009-07-28, 23:59

Już nie milczy. :helm
Wiatraczki właśnie się szykują. Jak będą gotowe to zaraz dam znać. :spoko

prezesuu - 2009-07-29, 00:01

ROBRE, jak chcesz to podaj na PW adres w Lwówku na który mam wysłać zestaw wiatraczków.
ROBRE - 2009-07-30, 22:29

podalem...... :spoko
prezesuu - 2009-07-30, 22:31

ROBRE napisał/a:
OK!
prezesuu - 2009-07-30, 22:32

Na początku sierpnia będą gotowe zastawy. Wszystkich zainteresowanych powiadomię o wysyłce. :spoko
ARCADARKA - 2009-07-30, 22:33
Temat postu: ARCADARKA
prezesuu napisał/a:
ROBRE napisał/a:
OK!

Jacku w końcu masz spokój z tymi śmigłami :bigok :bigok :bigok :bigok :bigok :bigok

Track222 - 2009-07-30, 22:34

Dziekuje za wiadomość i pozdrawiam
Rockers - 2009-07-31, 13:33

dzięki za info czekam na info o wysyłce a adres podam na PW :bajer
pirat666 - 2009-07-31, 13:45

Ja będę już na wyjeździe - ale chętnie bym je zamówił i podam adres gdzie będę stacjonował jak już będziesz miał gotowe (ewentualnie sms-a poproszę).

Bardzo się przyda ten patencik i zamontuje już na wyjeździe.

IAAN - 2009-07-31, 14:09

mogę potwierdzi fakt że dodatkowe wymuszenie obiegu powietrza przez kratki wentylacyjne lodówki zdaje znakomity egzamin ,choc przy swojej lodówce mam wiatraczek orginał sterowany czujnikiem temperatury jest on jednak za mało dokadny za szybko sie wyłącza będąc na wyjezdzie przy temp zewn 30*c i dodatkowemu wiatraczkowi udało mi się uzyskac temp w zamrazarce -13*c co uwazam za wynik rewelacyjny ,muszę teraz wypróbowa wiatraczek orginalny ale z pominięciem czujnika temperatury sterowanie ręczne włącz wyłącz zda równiez egzamin i termometr z czujnikiem wewnątrz lodówki też dobra sprawa
na zdjęciu termometr z czujnikiem w zamrazarce po wyłączeniu lodówki

romi1001 - 2009-08-03, 12:02

Witam, i pozdrawiam całe grono , jestem nowy na tym forum, bardzo zainteresował mnie ten wynalazek Prezesuu i bardzo chciałbym się podpiąć pod kupno. Mam pytanie do Prezesuu jak a przede wszystkim kiedy mogę się skontaktować w sprawie ewentualnego zakupu.
prezesuu - 2009-08-03, 15:44

romi1001, i nie tylko. Wiatraczki to nie mój patent tylko kolejna wersja tego co już dawno wymyślono. :helm
Zapraszam na PW odpiszę i odpowiem na interesujące Cię pytania.

Rockers - 2009-08-04, 21:39

Wiatraczki dotarły dzięki bardzo, super zapakowane i opisane :ok
ale mam dwa pytania prześlę na PW :bajer

ankul - 2009-08-04, 22:23

Wiatraczki dotarły i do mnie-dziękuję,proszę o numer konta i należność na PW .Dziękuje
ROBRE - 2009-08-06, 00:18

i ja sie dowiedzialem dzisiaj wieczorkiem ze dotarly na podany adres... co prawda jestem we Wroclawiu i ich jeszcze nie widzialem ale jestem pewien ze beda oki....
czekam wciaz na namiary i reszte danych :lol:
bo na privie pusto a ja niektórym wierze na slowo i nie musze sprawdzac zeby bylo OK....
pozdrawiam

ROBRE - 2009-08-18, 17:25

i ja zamontowalem juz swoje...
i przypasowalo wielkosciowo na styk...jak dopasowane ;)
musialem dac troche nizej w kratce zeby sie miescilo ale smiga bez zarzutow
wieje i wieje... bo na dworze akurat ze 40 st bedzie.....
dzieki prezesuu raz jeszcze...

prezesuu - 2009-08-18, 22:38

ROBRE, wiatraczki to jedno, ale czy wysłałes dzisiaj SUPERENALOTTO? Jak wygrasz to rozwiaza sie Twoje bierzace problemy, a bedziesz mial duuuzo nowych. :helm

Dzis do wygrania 139 900 000,- €

ROBRE - 2009-08-18, 23:00

poczekam az wzrosnie....
ale nie wiem czy az tyle pieniedzy przyniesie komus szczescie....
nadmiar szczescia moze chyba zabic....a na pewno omamic
fajnie miec marzenia....przynajmiej tak mi sie wydaje..
no ale kto by nie chcial tyle kaski :szeroki_usmiech

prezesuu - 2009-08-18, 23:08

ROBRE napisał/a:
no ale kto by nie chcial tyle kaski :szeroki_usmiech
ja. Mnie wystarczy 5* :helm
Dembomen - 2010-02-02, 19:39

Hej!

Odnawiam temacik.
Jedno pytanko do prezesuu, czy mój zestaw wiatraczków do lodówki opuścił linię montażową ?? :szeroki_usmiech
Czas nagli :szeroki_usmiech

Hej!

prezesuu - 2010-02-02, 19:53

Dembomen napisał/a:
czy mój zestaw wiatraczków do lodówki opuścił linię montażową ?? :szeroki_usmiech

Oj, tak, tak. W tym tygodniu u Ciebie. :spoko

Andrzej Psz - 2010-02-03, 13:02

Dembomen napisał/a:
Hej!

Odnawiam temacik.
Jedno pytanko do prezesuu, czy mój zestaw wiatraczków do lodówki opuścił linię montażową ?? :szeroki_usmiech

Hej!
zobacz na tym linku to sa bardzo dobre wentylatory z ustawieniem nawet temperatury i obrotow wiatrakow, tez mozna przelaczyc na reczne.
http://www.frankana.de/navigate.do?kgrpId=11105
My montujemy duzo tach wiatrakow i nie ma z nimi problemu.

kimtop - 2010-02-03, 13:35

Tylko jaka cena Andrzejku 40 euro :spoko
Andrzej Psz - 2010-02-03, 13:43

kimtop napisał/a:
Tylko jaka cena Andrzejku 40 euro :spoko

Jak widac na zdjeciu.
Jak chcesz informacji to podaj tel stacjonarny

Rockers - 2010-02-03, 15:46

40 euro i tylko dwa wiatraczki , widac wiatraczki Prezesuu to czysty wypas, 4 sztuki i pełna automatyka :ok
sławek w. - 2010-02-03, 23:07

Witaj Prezesuu.
Czy można zapisać się na komplet wiatraczków do kamperka? Wiosna się zbliża :lol:
Pozdrawiam.

mirek3510 - 2010-05-15, 16:08

witaj prezesuu czy temat wiatraczki aktualny bo się robi ciepło :kwiatki:
Track222 - 2010-05-15, 17:36

Ja tez jestem zainteresowany!!!
darboch - 2010-05-15, 20:03

Tez jestem zainteresowany :!:
sławek w. - 2010-05-15, 21:28

Drogi Prezesuu.
Może doczekamy się wreszcie ciepła i wiatraczki będą "jak znalazł".

mirek3510 - 2010-05-16, 12:03

Czyżby prezesa na taczce wywieżli bo nie daje znaków życia
Wieluniak - 2010-05-26, 07:53

Jestem zainteresowany wiatraczkami, wysłałem wiadomość na PW
darboch - 2010-05-26, 09:21

Wieluniak, ja tez wysylalem na priv ale zadnej odpowiedzi
gino - 2010-05-26, 09:38

prezesuu ma teraz b.duzo pracy...
troszeczke cierpliwosci...a na 100% znajdzie czas aby wam odpowiedziec... :spoko

ps. a tak swoja droga...w avatarku PREZESUU jest nr. kom... ;)

Andrzej 73 - 2010-05-26, 09:49

Wiatraczki mam od Jacusia za co bardzo dziękuję.
Montaż zaczynam w tym tygodniu , a jak zamontuję to się pochwalę. :-P

Skorpion - 2010-05-26, 12:37

Moje wiatraczki od Jacusia juz sa zainstalowanie i dzialaja znakomicie :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech :chytry
roger - 2010-05-26, 13:08

A jak sprawdzałeś ... ? :chytry
Skorpion - 2010-05-26, 18:28

No jak ano normalnie jezykiem :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :lol:
roger - 2010-05-26, 20:09

ale dotykałeś puszki z piwem ....czy między smigiełka wsadziłeś .... ? :haha: :haha: :haha: :haha:
Skorpion - 2010-05-26, 20:15

gdyby wsadzil pomiedzy smigielka to by mi urwalo :)
roger - 2010-05-26, 20:20

jakbyś sięgnał śmigła ... :bajer :haha: :haha: :haha: :haha: :haha:
Skorpion - 2010-05-26, 20:22

uwazaj bo jak zapakuje Cie do zamrazalnika to wyciagna Cie zamrozonego na kosc :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech
roger - 2010-05-26, 20:24

hahaha ale jak długo będę sztywny i świeży ...... ;)

PS
przy nastepnym spotkaniu zrobimy doświadczenie .....u kogo szybciej chłodzi .... ;)

Skorpion - 2010-05-26, 20:29

Niema sprawy pojemnosc zamrazalnika w mojej lodoweczce to tak na oko 2 literki wchodza bez obay ze sie stluka :diabelski_usmiech
roger - 2010-05-26, 20:30

Puszki się nie tłuką ..... a butelka tam nie wejdzie nie oszukuj :chytry
Skorpion - 2010-05-26, 20:40
Temat postu: zamrazalnik
To chcesz sprawdzic?? To co nie zmiesci sie az tyle ??
roger - 2010-05-26, 20:53

Upsss zwracam honor ...teraz wiem gdzie nosić flaszki do schłodzenia ... ;)
Skorpion - 2010-05-26, 21:05

a bylo sie klocic :evil: :chytry :haha:
roger - 2010-05-26, 21:12

No daj dzioba i się nie gniewaj .....przyjdę z flaszeczka do lodówki .....noooo chyba że Cię głowa boli .... :chytry :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha:
Skorpion - 2010-05-26, 21:14

a za co ja mam sie gniewac przekomazanie sie to moja druga natura :chytry :chytry :chytry :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: a wogole to jestem :aniolek :aniolek :aniolek
roger - 2010-05-26, 21:17

Skorpion napisał/a:
a wogole to jestem :aniolek :aniolek :aniolek

Jasne..... a kiedy byłeś u spowiedzi ? :chytry :chytry :haha: :haha: :haha: :haha: :haha:

Skorpion - 2010-05-26, 21:18

mnie nigdy glowa nie boli chyba ze po :-P :-P
roger - 2010-05-26, 21:22

dobrze że nie przed ........ale fakt przed to Panie boli ...... :bajer :haha: :haha: :haha: :haha: :haha:
Skorpion - 2010-05-26, 21:23

ale to zalezy od dnia i otoczenia czy pania boli glowa :lol: :haha: :haha: :bajer :diabelski_usmiech
dziwaczek - 2011-07-17, 23:14

I ja zamówiłem u Kolegi Prezesuu rzeczone wiatraczki. Zostały zamontowane z kilkoma modyfikacjami:
- kratka od lodówki jest u mnie mniejsza więc jeden wiatraczek musiałem odłączyć i odciąć blachę oraz nawiercić dodatkowy otwór do mocowania.
- zmieniłem układ wiatraków (odwróciłem je). U mnie jest mało miejsca do przykręcenia - tak było wygodniej. Oczywiście nada wyciągają gorące powietrze na zewnątrz.
- przewody złapałem "trytkami" aby nie latały
- do sterowania układem wiatraczków wykorzystałem istniejący u mnie na panelu włącznik (nic nie było podłączone)
- przewody zostały poprowadzone pod pionową osłoną plastikową po lewej stronie do "okapu" gdzie mam układy sterujące zasilaniem
- 12V (+) podłączyłem do przełącznika z "wiatraczkiem" na panelu. zapal się lampka kontrolna i zasilanie układu jest tylko jak załączone jest 12V
- masa (-) jest wzięta z oprawki żarówki od okapu

Układ działa znakomicie, jest cichy i prędkość wiatraków reguluje się automatycznie. Naprawdę produkt godny polecenia.
ps. Został mi jeden wiatrak, możliwe że wykorzystam go jako nawiew świeżego powietrza do lodówki - tylko muszę nabyć jakąś kratkę. W Chorwacji widziałem że niektóre kamperki maja 2-3 kratki wentylacyjne przy lodówkach.

ekosmak.dabrowska - 2011-07-18, 19:40

dziwaczek napisał/a:
Układ działa znakomicie, jest cichy i prędkość wiatraków reguluje się automatycznie. Naprawdę produkt godny polecenia.

Od kilku dni jestem również posiadaczem wynalazku Prezesuu, różnica jest kolosalna. Z całym przekonaniem polecam :spoko

BiG Team - 2011-07-18, 20:06

U mnie wiatraczki przeleżały 2 lata w garażu, cudem odnalezione zamontowałem przed wyjazdem czerwcowym do Włoch, różnica jak między niebem a ziemią. Bez wiatraczków lodówka musiała być włączona ma maksa, a z wiatraczkami na pół mocy i nie nagrzewała się płyta kuchenki gazowej nad lodówką, która wcześnij mogła stanowić kaloryfer :spoko
zeciak87 - 2011-08-30, 19:53

Ja jesli mozna tez chce zapisac sie w kolejce po ten wspanialy sprzet :lol:
Wyslalem wiadomosc na pw i nic :(

dziwaczek - 2011-08-30, 19:57

A zrobiłem próbę chłodzenia z wiatraczkami w warunkach polskich ciepło dość było. Zamrażalnik -20C w komorze po środku 0+2C aż za zimno wyszło. Lodówka na gazie chłodzeni ma maxa. Bez wiatraczków był kicha. Teraz będę ustawiał chłodzenie gdzieś przy minimum a będzie akurat.

Wiatraczki jedyna słuszna droga dla chłodnego piwka :wyszczerzony:

ekosmak.dabrowska - 2011-08-30, 20:09

dziwaczek napisał/a:

Od miesiąca jestem posiadaczem wynalazku Prezessu, różnica jest dalej kolosalna.
Z całym przekonaniem dalej polecam :spoko

StasioiJola - 2011-08-30, 22:52

A u mnie nabierają mocy urzędowej od zlotu w Pajęcznie, ale i tak śmiem twierdzić że są znakomite tylko trzeba je zamontować!!! :szeroki_usmiech :bigok :bigok :bigok :spoko
BiG Team - 2011-08-30, 23:21

Stasiu, po zamontowaniu tragedia, wszystko zimne, nawet piwo :haha: :haha: :haha:
StasioiJola - 2011-08-30, 23:23

A jak chłodzi mocniejsze alkohole????????? :-P :-P :spoko :spoko
Skorpion - 2011-08-30, 23:24

BiG Team napisał/a:
wszystko zimne, nawet piwo
no przeca wlasnie ono powinno byc zimne bo cieple odrazu laduje w zlewie no prezes cosik nie tak przy leniuchowaniu obowiazkowo zimne piwko :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech
BiG Team - 2011-08-30, 23:34

Pozostałe ankohole też super zimne :haha: Po spożyciu bolała mnie głowa,,, chyba grypa :haha: :haha: :haha:
StasioiJola - 2011-08-30, 23:36

Piłeś nie te kropelki co powinieneś!!! :haha: :haha: :haha: Po cytrynowych głowa nie boli - co najwyżej wzrasta apetyt!!! :szeroki_usmiech :bigok :bigok
Yans - 2011-09-01, 17:22

A wracając do tematu. To wiatraczki zamontowałem przed zlotem w Kurrozwękach. I tam i potem podczas dłuuugiej podróży zdawały egzamin wyśmienicie. Na środkowej półce mam 6 stopni. Polecam. :bigok
Agostini - 2011-10-12, 22:28

Wprawdzie jest jesień i idzie zima i z nadmiarem ciepła na zewnątrz nie będzie problemu, to jednak takie wiatraczki w moim kamperku czyniłyby jego właściciela jeszcze bardziej szczęśliwym.
Drogi Prezesuu, może została Ci jakaś końcówka serii. Mogą być zakurzone, ważne żeby się kręciły.

Elmir - 2011-10-12, 22:52

Czy można liczyć na jeszcze jeden kpl. Może też być zakurzony.Pozdrawiam
kazik_ - 2011-12-07, 11:09

Mam pytanie techniczne, skonstruowałem sobie, taki regulator obrotów z czujnikiem temperatury, a nawet dwoma czujnikami, i chciałem zapytać. na ile stopni ustawić prędkość maksymalną wiatraków? Nie mam jak testować bo jest zima i nie wiem ile lodówka jest w stanie tego ciepła wytworzyć przez letnie dni, tak więc na ile stopni mam go wysterować?
kimtop - 2011-12-07, 11:12

4 stopnie
kazik_ - 2011-12-07, 11:47

Hmm, no tak , ale ja myślałem bardziej o umieszczeniu czujnika na wężownicy z tyłu lodówki, bo Prezez pisze ze załącza od 45 stopni, a ja mam tak, że ustawiam max obroty do max temperatury, tzn ze ma mi otrzymywać np temp, 50 to przy 50 stopniach pójdą wiatraki na full. Nie wiem właśnie ile tam ustawić 50 60 ?
kimtop - 2011-12-07, 12:49

Nikt Ci tego nie powie.Musisz to zrobić doświadczalnie.
U mnie w zależności od temperatury otoczenia wiatraczki same zmieniają prędkość.

martini44 - 2011-12-17, 15:32

no i w końcu mój kamperek doczekał sie wiatraczków..... po małych przeróbkach w otwór weszły wszystkie 4 wentylatorki, działają świetnie i nawet nie tak głośno jak myślałem.....
Prezesuu..... DZIĘKUJĘ......

Agostini - 2012-01-17, 11:44

Ten ma wiatraczki,
Tamten ma wiatraczki
-Maam - ii - jaaa !

Z montażem poczekamy oczywiście do wiosny. W skuteczność działania nie muszę wątpić, znam opinie Kolegów.
Do tej pory używałem prowizorki przymocowywanej gumką na zewnątrz kratki.

Podziękowania dla Prezesuu.

Irel - 2012-01-23, 16:46

Prezesuu dziękuję za wiatraczki. Na zamontowanie będą cierpliwie czekać do wiosny
Rafal_K - 2012-05-31, 00:48

Wita, temat lekko przygasł więc pozwolę sobie go wskrzesić.
W swojej lodówce mam zamontowane takie właśnie wiatraczki ale tylko na wyłączniku ON/OFF
bez termostatu i regulacji obrotów. moje pytanie, czy jest możliwość zamówienia samej elektroniki do tych wiatraczków? tylko elementu który steruje obrotami i czujnikiem temp. montowanym na radiatorze.

marekwojcik - 2012-06-04, 17:43

Również dziękuję bardzo za wiatraczki, chłodzenie poprawiło się zdecydowanie, a temperatura w lodówce spadła o 5 stopni. Teraz w lodówce 4 stopnie.
Miniuszek - 2012-06-06, 08:58

Ja tez juz mam wiatraczki od Prezesuu :) Dzialaja znakomicie :ok
Skwarek - 2012-06-08, 20:08

Witam. Przeglądając relację z montażu i efektów jakie dają wentylatory montowane za lodówką postanowiłem wykonać takie ustrojsto u siebie. Założenie było takie by wykorzystać tylko te elementy które posiadam. Tak więc miałem dwa cichutkie wentylatory od zasilacza PC i jeden mniejszy (głośniejszy) ale bardziej wydajny pochodzący od procesora. Pozostałe części z demontażu śmieci elektronicznych. Wykonałem trzy banalne termostaty ustawione kolejno na 45, 50, 55 stopni C dla wentylatora najbardziej wydajnego. Do załączania użyłem mikroprzycisk sterujący włącznikiem elektronicznym zał/wył. Przycisk jest zamontowany na panelu lodówki wraz z diodami LED sygnalizującymi pracę kolejnych wentylatorów. Efekt jest taki, że w normalnych temperaturach otoczenia 20-26 st. pracuje jeden prawie bezgłośny wentylator, przy wyższych 27-30 załącza się płynnie i nieśmiało drugi. A ten trzeci nie miał jeszcze okazji.(chyba za mało piwa było do schłodzenia). Oczywiście lodówka chłodzi zdecydowanie lepiej. Temperatury termostatów można ustawiać potencjometrami dowolnie w rozsądnym zakresie. Układ pobiera bardzo mało prądu pracując standartowo około 120mA, w czasie czuwania 1mA. Schematy pochodzą z forum ELEKTRODA.Układ włącznika elektronicznego zmodyfikowałem wywalając przekaźnik a tranzystor zastąpiłem N-MOSFETem takim jak w termostacie.
Jest to trochę inne podejście do tematu wentylatorów, układ oszczędny energetycznie, awaria któregokolwiek wentylatora czy termostatu powoduje, że pracę przejmą pozostałe.

Skwarek - 2012-06-08, 21:56

Dla uzupełnienia relacji zdjęcia ilustrujące wykonane chłodzenie lodówki i włącznik. Pomysł z przyciskiem powstał gdy zdemontowałem panel lodówki. Zamocowanie na tej cienkiej i wiotkiej blaszce zwykłego włącznika było trudne bez jakichś dodatkowych wsporników, ponadto estetyczne wypiłowanie dużego otworu bez uszkodzenia panelu jest jeszcze trudniejsze, a tak wiertełkiem 3,5mm i po sprawie. Mam teraz prawie jak w pilocie TV (jednoprzyciskowym) ;-).
dziwaczek - 2012-06-10, 09:22

Skwarek - fajne rozwiązanie :idea

A ja mam pytanko - jak się wyciąga kratkę to jest pod nią czarny uszczelniacz (chciałbym go wymienić) - jaki zastosować specyfik? Chodzi mi o to aby dało się kratę potem spokojnie odłączyć od ściany i aby się nie przyklejało a było szczelnie.

gino - 2012-06-10, 09:56

Skwarku...a nie lpeiej było zrobic tak jak wiatraczki prezesowe...
aby same się włączały gdy potrzeba...nawet wtedy, gdy nie ma nas w samochodzie..
same tez reguluja sobie obroty..
sa praktycznie ''bezobsługowe'' a swoja robote robią :spoko

Skwarek - 2012-06-10, 09:58

Kratka jest uszczelniona samochodową taśmą obustronnie klejącą pasek około 1 cm szerokości, do 2mm grubości, taka do mocowania drobnych elementów nadwożia. Trzyma dobrze , jest szczelna (używam ją od wielu lat i nic nie cieknie). A demontaż na pozór trudny, po odkręceniu wkrętów ani drgnie (śruby są tylko dla ozdoby),lecz wystarczy objechać dookoła nożem tapeciarskim i wychodzi bez trudu. Przy ponownym montażu już tylko na śruby. Na skutek przecięcia otrzymaliśmy dwie cienkie, wielokrotnego użytku doskonale dopasowane uszczelki jedna w nadwoziu, druga w kratce. Nic się nie brudzi, nie lepi. Przy tradycyjnych kamperowych uszczelnieniach kratki, demontując trzeba używać dużych sił by ją oderwać i łatwo można ją uszkodzić.
Skwarek - 2012-06-10, 10:07

Pewnie gino że łatwiej bez wyłącznika. Wystarczy go włączyć i więcej nie dotykać, działają wtedy jak prezesowe „bezobsługowe” . Ale możliwość wyłączenia nie jest chyba wadą?
Banan - 2012-06-10, 11:42

dziwaczek napisał/a:
A ja mam pytanko - jak się wyciąga kratkę to jest pod nią czarny uszczelniacz (chciałbym go wymienić) - jaki zastosować specyfik? Chodzi mi o to aby dało się kratę potem spokojnie odłączyć od ściany i aby się nie przyklejało a było szczelnie.

Ja to robię w bardzo prosty sposób: klejone elementy należy dokładnie oczyścić, np. kratkę do tego jeszcze odtłuścić, natomiast ścianę kampera wręcz odwrotnie - posmarować cienką warstwą wazeliny technicznej. Nakładamy warstwę uszczelniacza, przykręcamy na właściwe miejsce, zbieramy nadmiar i gotowe. Ścianę kamperka przed posmarowaniem wazelinką, dobrze jest "odciąć" taśmą lakierniczą, najlepiej białą, co by nie usmarować całej blachy, aby wyglądało to estetycznie.
W ten prosty sposób wykonujemy uszczelnienie elementu, które bez problemu może być wielokrotnie demontowane :ok

Skwarek - 2012-06-10, 12:09

Sposób Banana jest fajny, można spróbować zamiast uszczelniacza użyć dobrego silikonu a po uformowaniu się uszczelki zmyć wazelinę, będzie już niepotrzebna a zbiera się na niej tylko kurz.
Banan - 2012-06-10, 12:50

Skwarek napisał/a:
zamiast uszczelniacza użyć dobrego silikonu a po uformowaniu się uszczelki zmyć wazelinę, będzie już niepotrzebna a zbiera się na niej tylko kurz.

Tak jak mówisz, silikon daje radę :)
O kosmetyce "pooperacyjnej" nie wspomniałem :oops:
Masz rację, jak wszystko ładnie wyschnie, odkręcamy kratkę, oklejamy taśmę, wszystko ładnie umyć i ewentualnie poodcinać zbędne "nadlewy" nożykiem do tapet.
Wygląda estetycznie i jest funkcjonalne.

dziwaczek - 2012-06-10, 12:58

Koledzy mają bardzo ciekawe propozycje odnośnie uszczelniania kratki - dzięki. :spoko
Kasia Szczecin - 2012-06-27, 15:12
Temat postu: zapisy na wiatraczki:-)
prezesuu napisał/a:
bonusik, możesz nabyć cały komplet u mnie. Sam czujnik nie wystarczy. Trzeba jeszcze mieć kawałek sterowania. :szeroki_usmiech

Czy my też moglibyśmy nabyć komplet? Kampera mamy od 3 miesięcy, w sierpniu wybieramy się do Czech i dalej na Istrię - a tam bez wiatraczków ani dudu;-)

Będziemy wdzięczni niesłychanie :ok

wojtek0 - 2012-09-26, 13:53

czy można zakupić jeszcze wiatraczki ?
cichy - 2012-09-27, 06:49

równierz jestem zainteresowany :mrgreen:
bzyku_snk - 2012-09-27, 11:18

ja tez jestem chetny
bryzby - 2013-02-17, 17:52

Nie wiem czy doszło moje zamówienie na priv dlatego na forum ponawiam zamówienie na wiatraczki. :spoko
Banan - 2013-02-17, 19:42

Musisz się Zbyszku uzbroić w cierpliwość, prezesuu ostatnio chyba bardzo zarobiony i rzadko zagląda na forum :spoko
Skorpion - 2013-02-17, 19:57

Mysle,ze lepiej bylo by gdybs skontaktowal sie tel niz poprzez forum.Jacek bardzo zadko juz tu zaglada na forum
bryzby - 2013-02-17, 20:02

Przecież napisałem,że na priv już było i telefonicznie również -choć o tym nie wspomniałem, ale chcę się przypomnieć bo sezon już w przedpokoju.
Skorpion - 2013-02-17, 20:08

Jacek jest zakrecony i z tego co wiem to ma dosc duzo pracy i bardzo zadko ma mozliwosc w normalnych godzinach byc na CT cierpliwosci
bryzby - 2013-02-17, 20:13

Nie niecierpliwię się ,chciałem się tylko przypomnieć a i tak zgodnie z naszą umową zadzwonię w terminie o którym mówiliśmy. :spoko
Skorpion - 2013-02-17, 20:14

:spoko :spoko :spoko
Luksiak - 2013-02-17, 21:02

bryzby napisał/a:
Nie niecierpliwię się ,chciałem się tylko przypomnieć a i tak zgodnie z naszą umową zadzwonię w terminie o którym mówiliśmy. :spoko

w marcu :) :) ???? my tak jesteśmy umówieni :) bo tez czekam na to cudeńko :)
pozdrawiam Marcin - Luksiak

bryzby - 2013-02-17, 21:07

:bigok To jest nas przynajmniej :spoko dwóch.
Banan - 2013-02-17, 21:14

Czekajcie, bo naprawdę warto :spoko
Yans - 2013-02-17, 21:22

Warto , potwierdzam. Trzeba tylko solidnie zamontować i... Jest różnica... :bigok
Qcyk - 2013-02-17, 22:17

bryzby napisał/a:
:bigok To jest nas przynajmniej :spoko dwóch.

Ja też barrdzo poproszę o taki zestaw.
Teraz jest nas trzech :wyszczerzony:

cichy - 2013-02-18, 07:22

chyba więcej jest czekających :spoko
wojtek0 - 2013-02-18, 08:02

To ja się też przypomnę :lol:
YAN - 2013-02-18, 08:33

Mnie się znudziło przypominać .
http://www.go-market.pl/C...ck,products.xml

bryzby - 2013-02-18, 09:03

JJJB napisał/a:
Mnie się znudziło przypominać .

Cierpliwości Kolega Prezesu zaznaczył,że oczekuje na części i w marcu tematem się zajmie, a przypominać warto gdyż będzie miał rozeznanie ile zestawów przygotować. :spoko

arrtur - 2013-02-23, 11:54

Jesli moge zwrocic uwage na kostrukcje...

plynna regulacja obrotow vs temperatura troche prostuje temat, ale az cztery wiatraki (a taka wersje widzialem) przy wysokich obrotach moga powodowac tak duze podcisnienie ze spaliny z lodowki nie ida kominkiem tylko sa wyciagane przez otwarty otwor zapobiegajacy zdmuchiwaniu plomienia - ten taki trojnik przy kominku tuz za wyjsciem z lodowki.

Problemu zaciagania do wnetrza nie ma, bo i tak wiatraki wyciagaja spaliny przez kratke.
Tylko troche moze grzac sie w okolo wyjscia natomiast generalnie nie tak powinien dzialac komin.

Wg mnie dwie male sztuki czy nawet jedna (juz 9cm) wystarcza az natto na tak mala kubaturke do przewiania. Kazda nastepna sztuka nie bedzie juz miala wplywu na funkcjonowanie lodowki.

Np oryginalnie w Westfalii jest jeden wiatraczek i to 6 cm.
W zestawach do kupienia jeden , dwa.

Pozdr

Banan - 2013-02-23, 12:14

arrtur, mam 4 wiatraczki, używam (made by prezesuu), działa wszystko doskonale i nie ma żadnych problemów :bigok
MAWI - 2013-02-23, 13:32

Banan napisał/a:
mam 4 wiatraczki, używam (made by prezesuu), działa wszystko doskonale i nie ma żadnych problemów

Mam taki sam zespół.Super sprawa :spoko :spoko :spoko

Skorpion - 2013-02-23, 16:18

Tez mam zaistalowane wiatraczki prezessu dzialaja znakomicie bez zastrzezen :spoko :spoko :spoko :spoko
Yans - 2013-02-23, 19:59

arrtur napisał/a:

plynna regulacja obrotow vs temperatura troche prostuje temat, ale az cztery wiatraki (a taka wersje widzialem) przy wysokich obrotach moga powodowac tak duze podcisnienie ze spaliny z lodowki nie ida kominkiem tylko sa wyciagane przez otwarty otwor zapobiegajacy zdmuchiwaniu plomienia - ten taki trojnik przy kominku tuz za wyjsciem z lodowki.

Problemu zaciagania do wnetrza nie ma, bo i tak wiatraki wyciagaja spaliny przez kratke.
Tylko troche moze grzac sie w okolo wyjscia natomiast generalnie nie tak powinien dzialac komin.

Wg mnie dwie male sztuki czy nawet jedna (juz 9cm) wystarcza az natto na tak mala kubaturke do przewiania. Kazda nastepna sztuka nie bedzie juz miala wplywu na funkcjonowanie lodowki.

Pozdr

Filozofujesz... U mnie ,tak jak u wielu działa od lat to po co się czepiać? :diabelski_usmiech
Nie szukam nigdy problemu ,gdzie go nie ma. :bigok

Pozdrawiam. :spoko

Yekater - 2013-02-24, 10:34

Yans napisał/a:
arrtur napisał/a:
Pozdr

Filozofujesz... U mnie ,tak jak u wielu działa od lat to po co się czepiać? :diabelski_usmiech
Nie szukam nigdy problemu ,gdzie go nie ma. :bigok
Pozdrawiam. :spoko

Nie wolno mylić paleniska węglowego gdzie komin jest potrzebny aby wytworzyć ciąg powietrza potrzebny do uzyskania prawidłowego procesu spalania. Lodówka opalana jest gazem a produktem końcowym spalania jest związek nieszkodliwy dla człowieka. Gdyby było inaczej wszystkie samochody zasilane tym samym gazem należałoby natychmiast zezłomować. Wiatraczki potrzebne są wtedy gdy nagrzane powietrze z wymiennika lodówki musi pokonać opór pajęczyn i innych śmieci zalegających w kratkach wentylacyjnych.

arrtur - 2013-02-25, 17:35

Bardzo sie ciesze ze u kolegow dziala doskonale i wierze, ze u innych tez.
NIE MIALEM ZAMIARU deprecjonowac produkcji.
Nie wiem co to sa za wiatraki, jaka kubature przemiela na jakiej mocy chodza i jak instalowane sa lodowki ( ile maja wiatru w okolo) w roznych modelach samochodow.

Napisalem tylko co sie moze dziac i ze 4 sztuki sa niepotrzebne - z mojego doswiadczenia.

Czy ktorys z kolegow sprawdzal i rzeczywiscie wie co sie dzieje u niego przy pelnej mocy 4 szt wiatrakow ze spalinami ?

Jesli jest ok to doskonale.

a jesli nie...? :) to komin dziala jakby byl skierowany do srodka i calutkie gorace spaliny zapieprzaja na lodowke zanim wiatraki je wyciagna kratka na zewnatrz.

dlatego zwracam na to uwage, zeby przy instalacji i probach kazdy sobei zobaczyl co sie dzieje u niego.

pozdr

BiG Team - 2013-02-25, 17:44

arrtur napisał/a:
dlatego zwracam na to uwage, zeby przy instalacji i probach kazdy sobei zobaczyl co sie dzieje u niego.

u mnie chyba dobrze działają bo..wódka zimna :szeroki_usmiech

Agostini - 2013-02-25, 19:05

Cztery wiatraczki, wypełniają prawie całą przestrzeń służącą do grawitacyjnego wypływu ciepłego powietrza.
Z tego powodu, obracając się, skutecznie wypompowują ogrzane powietrze. Nie muszą się kręcić na wysokich obrotach, dlatego ich praca jest cicha.

Jeden wiatraczek, też wspomoże pracę lodówki, ale silny strumień powietrza, będzie częściowo odbijał się od kratki i powracał za wentylator.
Będzie też go wyraźnie słychać, również w środku kampera.

Bigos - 2013-02-25, 19:34

Ja też bym chciał takie wiatraczki !!!!!!!!!!
Duduś - 2013-02-25, 19:39

Więcej jest nas takich co by chciało :box
zbychu - 2013-02-25, 19:45

A ja nie wiem czy mi są takie wiatraczki potrzebne ?
emeryt - 2013-02-25, 20:41

:kawka:
http://www.youtube.com/wa...ture=watch-vrec

donald - 2013-02-25, 21:40

zbychu napisał/a:
A ja nie wiem czy mi są takie wiatraczki potrzebne ?

Mam taki sam dylemat :?: , ale jednak wole nie ingerować w "ustawienia " fabryczne.. :bigok
lepsze wrogiem dobrego :-P

na dodatek tam bądz co bądz jest gaz i spaliny :kosa: ..podciśnienie moze je przemieszczać nie tam gdzie powinno... :!:

i póki co tez mam wszystko wystarczająco schłodzone :chytry

maszakow - 2013-02-25, 23:09

emeryt napisał/a:
:kawka:
http://www.youtube.com/wa...ture=watch-vrec

Ściema. Czeski film. Jak na emeryta przystało, to poproszę coś mądrzejszego i w temacie.. :-/

Luksiak - 2013-04-10, 11:00

ja juz nawiązałem kontakt :) i sprawa poszła do przodu :)

:pifko
pozdrawiam MArcin

Qcyk - 2013-04-10, 11:03

Czy wiesz może, będzie więcej wiatraczków w produkcji :?: .
tadek27 - 2013-04-10, 11:51

też byłbym zainteresowany zakupem :spoko :spoko :spoko
zbychu - 2013-04-10, 12:03

Ja też byłbym chętny zakupić wiatraczki
Bartek-Ayer - 2013-04-13, 07:26

Ja tez jestem zainteresowany
hubert1234 - 2013-04-14, 21:15

I dla mnie jedne - jeśli można.
cichy - 2013-04-15, 07:16

ja też czekam na produkcje :spoko
Andrzej1 - 2013-04-15, 09:59

Również, chętnie zakupię.
wędrowiec - 2013-04-15, 21:16

I ja jestem zainteresowany
Jacek999 - 2013-04-17, 18:34

Proszę również o jedną sztukę
Duduś - 2013-04-17, 20:49

Ja ju z jestem szczęśliwym posiadaczem
Wieje aż resztki włosów wyrywa :-/
trza poczekać na sezon i doszlifować ustawienia

voice - 2014-05-30, 14:50

Duduś napisał/a:
Ja ju z jestem szczęśliwym posiadaczem
Wieje aż resztki włosów wyrywa :-/
trza poczekać na sezon i doszlifować ustawienia

Odświeżę temat ponieważ sezon nadchodzi.
chciałbym zamontować wentylatory opisane w wątku, ale nie mam żadnego opisu co i jak ze sterowaniem. Czy ktoś byłby uprzejmy i zamieścił sterowanie tymi wentylatorami, które przedstawił Prezes.

Bim - 2014-05-30, 18:26

voice napisał/a:
Czy ktoś byłby uprzejmy i zamieścił sterowanie tymi wentylatorami, które przedstawił Prezes.

sterowanie jest automatyczne czujnikiem temperatury kóry montuje się między blaszkami odpraowadzającymi ciepło z lodówki

voice - 2014-05-30, 20:00

Bim napisał/a:
voice napisał/a:
Czy ktoś byłby uprzejmy i zamieścił sterowanie tymi wentylatorami, które przedstawił Prezes.

sterowanie jest automatyczne czujnikiem temperatury kóry montuje się między blaszkami odpraowadzającymi ciepło z lodówki

Bim tyle to wiem ale musi być układ do sterowania by ustawić odpowiednio termistory na żądaną temperaturę by załączały wentylatory zależnie od temperatury.

nikita55 - 2015-01-14, 00:09

Układ jest prosty. Fabrycznie jest tak że dwa wentylatorki przymocowane są do profilka aluminiowego i poziomo nad parownikiem u góry do tylnej ścianki lodówki. Potem kabel czarny do masy czyli minusa , a plus czerwony idzie do czujnika bimetalowego który działa np. na 45 stopni celsjusza i jest przymocowany , do parownika i dalej np. do włączniczka , potem do plus 12v oczywiście przez bezpiecznik. :idea
KrzySówka - 2015-01-14, 08:56

Odnośnie wiatraczków do lodówki to znalazłem na allegro takie ogłoszenie:

CENA TERAZ 137.00 PLN

Nazwa produktu: Wentylator elektryczny do lodówki Vento z firmy GoMarket.pl

Symbol: FR35119
Rozmiar/Wymiar: 26 x 10 x 2.4 cm

Opis:
Wentylator elektryczny Vento
Przeznaczony do chłodzenia lodówek
Stosowany w przyczepach kempingowych, kamperach

W skład wentylatora wchodzą:
- dwa wentylatory 12V/6 Watt
- wbudowany termostat do pracy automatycznej
- jednostka sterująca z przejścia z automatycznego na tryb ręczny

Prędkość wentylatora jest regulowana w 2 etapach
Przepływ powietrza przy max. prędkości wentylatora : 2 x 72 m sześć/godzinę

Wymiary: 26 x 10 x 2.4 cm
Waga: 0.37 kg

Zasilanie: 12V-05A / 6Watt

Możliwość odbioru towaru na terenie Warszawy.

CHCESZ ZADAĆ PYTANIE ?

biuro@gomarket.pl

+48 22 839-20-24

Pracujemy od Poniedziałku do Piątku w godzinach 9-17, Soboty 9-14

I co o tym sądzicie.

Nie wiem czy dołączy mi się zdjęcie z aukcji gdyż mam jakiś z tym problem ale pomyślę jak to zrobić gdyby się nie dołączyło. Pozdrawiam.

KrzySówka - 2015-01-14, 09:00

Może teraz wejdzie zdjęcie :)
KrzySówka - 2015-01-14, 09:01

Teraz jest już kompletna informacja. Może komuś sie przyda. Pozdrawiam :spoko
Bronek - 2015-01-14, 11:06

KrzySówka napisał/a:
Może teraz wejdzie zdjęcie :)

Toto mam i .... wiatraczki to badziewie do wymiany . Reszta ustrojstwa może być.

Brat - 2015-01-14, 11:23

Też mam dokładnie ten model, kupiony w gomarket.pl. Od dwu lat pracują bezproblemowo.
Bronek - 2015-01-14, 11:29

Pracować to pracują ale jak dla mnie to za głośno.
Kwestia gustu.

onionskin - 2015-01-14, 12:58

Wlutuj może szeregowo w zasilanie diodę/diody- na zwykłej prostowniczej spadek 0.7V, na Shottkiego 0.3V
Przypuszczam że jedna już poprawi komfort.
Oczywiście obroty lekko spadną, ale przy kilku wiatraczkach......
No i nie wysilone tak.

Brat - 2015-01-14, 13:33

No ... a ja swoich praktycznie nie słyszę ... ale to pewnie dlatego, żem stary i już przygłuchy nieco ... ;)
koder - 2015-01-14, 14:35

Przy dwóch wiatraczkach można prosto zrobić przełącznik równolegle/szeregowo, to bardzo wycisza.
Socale - 2015-01-14, 15:58

KrzySówka napisał/a:
Odnośnie wiatraczków do lodówki to znalazłem na allegro takie
...
Zasilanie: 12V-05A / 6Watt
...

Bronek napisał/a:
Pracować to pracują ale jak dla mnie to za głośno.
Kwestia gustu.

6W !!! pewno dmuchają jak odkurzacz na wydechu. Po co?
Nic dziwnego że hałas.
Pompowanie powietrza ma być dyskretne, absolutna cisza, 0,17W:
http://www.camperteam.pl/...p=459543#459543

Bronek - 2015-01-14, 16:24

Ok wszystko jasne .
Tylko naprawdę te to są najtańsze jakie były na rynku .

Może jestem zmanierowany tymi co miałem i mi się w ... poprzewracało .

Druga sprawa , to mocowanie samej ramki , może trzeba przez jakąś gumę . To kwestia zabawy i kombinacji .
Ważne ,że najgorsze mam za sobą . To znaczy doprowadzenie 12v na tył lodówki i i wyprowadzenie regulacji / włącznika . Bo u mnie nie tak łatwo . Orginalne 12v trudno dostępne i musiałem sam kombinować . A wyjmować lodówke !!!!

dzięki za sugestie. :roza:

darol - 2015-01-14, 16:33

Wiatraczki od Prezesuu maja wbudowany mały układ, który reguluje obroty wiatraczków. Na starcie jest szybko i głośno, potem obroty spadają i robi się przyjemniej.
MAWI - 2015-01-14, 18:31

Mam wiatraczki od Prezesu chodzą cicho już kilka lat. POLECAM
mrsulki - 2015-01-14, 23:28

Jaka jest aktualna cena na komplet "by Prezesuu"?
MAWI - 2015-01-14, 23:47

mrsulki napisał/a:
Jaka jest aktualna cena na komplet "by Prezesuu"?

Napisz do niego na P.W.

Stanek - 2015-01-17, 18:58

Ja też bym sobie może takie wiatraki zainstalował w obliczu planów wyjazdu do Portugalii. Czy jest jeszcze możliwość nabycia ich u prezesu ?
martini44 - 2016-02-07, 17:12

jeśli kogoś to interere to Prezesuu nadal ma zestawy wiatraczków ..... ja dziś zamontowałem :)
zbyszekwoj - 2016-02-07, 18:14

Dajcie aktualne dane zakupu.
SlawekEwa - 2016-02-07, 18:40

zbyszekwoj napisał/a:
Dajcie aktualne dane zakupu.

Napisz do Jacka na PW.

martini44 - 2016-02-07, 18:46

Jacka od 2014 roku nie było na CT ..... telefon natomiast jest aktualny :szeroki_usmiech
MILUŚ - 2016-02-07, 19:02

A ja ze starych wiatraczków komputerowych zrobiłem sobie sam taki zestaw :-P . Na wiosnę zamierzam go montować :ok
Simbus - 2016-02-07, 19:46

Na allegro jest taki zestawik do kupienia : http://allegro.pl/wiatrac...5358102009.html
martini44 - 2016-02-07, 19:48

to właśnie od Jacka :spoko
Bronek - 2016-02-07, 20:24

Jestem za jednym lub dwoma typu silent , ale na prawdę z termistorem regulującym obroty .
"Sztywny" zestaw to hałas . Konieczna reg. obrotów , nawet ręczna.

Wentylatorki, o ile pamiętam "Arctic", są w niektórych modelach zawieszone na gumowych amortyzarorach. Podobnie jak mikrofony studyjne w dawnych czasach

Chodzi by zestaw podobnie jak orginalny niby dedykowany za dużą kasę przenosi pewnie wibracje ..

Np coś takiego: http://allegro.pl/a6-3-17...5935477380.html

A gdyby jeszcze miały tetmistor.

Miałem takie i mam , są dzięki amortyzacji cichsze.

One nie mogą pracować też na maksa, bo szum powietrza jest słyszalny.

Odprowadzwją wspomagając konwekcję , ciepłe powietrze i dlatego mocujemy na górze, przy górnej kratce.
:bylo

martini44 - 2016-02-07, 20:28

Bronek, miałeś od Prezesuu ?? bo ja miałem w pierwszym kamperku..... w drugim z kolei jakieś z katalogu ale w trzecim kamperku wróciłem do Jackowych....

odnosze wrażenie że niewiesz o czym piszesz.....

Bronek - 2016-02-07, 20:36

martini44 napisał/a:
Bronek, miałeś od Prezesuu ?? bo ja miałem w pierwszym kamperku..... w drugim z kolei jakieś kz katalogu ale w trzecim kamperku wracam do Jackowych....

Nie piszę o Prezesa typie wentylatorków. Tylko ogólnie.
To prosta robota o ile się chce, mi się ponownie nie chciało i.....
Racja jeśli chodzi o "orginalne" Kicha. :(

W czepce sam zrobiłem na termistorach i ręcznie sterowane - miód

Tu kupiłem "na bogato" dedykowane i to jest lipa .
:gwm
Jw. głośne , pracują czsem impulsowo , wku...ewa to.

Mam te silent i zmienię.

Nie lubię tych w "twardej obudowie
Dwa im większe tym wolniej mogą chodzić i są cichsze.

To ma delikatnie wysysać gorącość i wywalać górną kratką . Chłodniejsze powietrze napływa dolną

Ps. Trzeba uważać by lipy nie zrobić . Kamperki lubią od tego miejsca gdzie prąd i gaz ...sie zjarać.
Ma być solidnie i pod kontrolą

martini44 - 2016-02-07, 21:03

Bronek, to napisze Ci w skrócie bo nie chce mi się robić referatów..... Prezesowe wiatraczki maja czujnik temperatury i mają automatyczną regulację prędkości obrotowej w zależności od temperatury na radiatorach.... jeszcze krócej.... montujesz i zapominasz a gorzołka jeszcze bardziej oszroniona !!!!!!!!! :spoko
Bronek - 2016-02-07, 21:15

Wiem , bo temat znany .
Było
I ja nie rozpoznaję , kogo co jest, kto i czym handluje i kto kim jest.

To portal internetowy.

Nic mnie z nikim tu osobiście nie wiążę , znam osobiście parę osób.

I nic mi , do jakiś konkretnych rozwiązań.

Napisałem , że ważna jest amortyzacja , bo to czasem chińczyki niewyważone . Wystarczy.

Konkretnie . Duże , wolne, góra dwa, dobre , niestety czasem drogie i regulowane. Tyle.

A tu obrona Częstochowy. :wyszczerzony:

Upgrade - 2016-06-17, 08:45

Podglądając Wasze rozwiązania też sprawiłem sobie chłodzenie lodówki. Wprawdzie działała poprawnie ale jeżeli bardziej doświadczeni mówią, że dodatkowe chłodzenie pomaga to takowe sobie zmajstrowałem.
Wentylatory zamontowałem na sztywno, ich prędkość obrotowa to około 800 obr/min dlatego nie słychać ich podczas pracy. Sterowanie proste, regulowany włącznik temperatury z szafy serwerowej, wszystko podłączone na stałe. Mialem bardzo mało miejsca na montaż i wentylatorki mają tylko 6 mm grubości, lodówka jest bardzo blisko ściany. W załączeniu zdjęcia.
W radzie jakigoś błędu z mojej strony proszę o wyrozumiałość, to mój pierwszy post :oops:

Stanek - 2016-06-17, 08:55

Ja zainstalowałem niedawno wiatraczki "made in prezesu". Wszystko działa, ale nie miałem jeszcze okazji sprawdzić czy faktycznie coś dają :) Jutro ruszamy w długą podróż to będę testował ich skuteczność.
rjas - 2016-06-20, 09:27

A ja mam 2 pytanka:
- czy orientujecie się czy jeszcze można kupić wentylatorki made in prezesuu
- czy ktoś sprawdzał empirycznie różnicę w temperaturach przed i po (bo coś nie mogę znaleźć info)
U mnie w zamrażalniku: od -10 do -15, lodówka: 0 do +5. Bardzo często na "żeberkach" wewnątrz lodówki (u góry) obserwuję skraplanie się wilgoci. Mam na panelu sterowania przycisk do osuszania czegoś, tylko nie bardzo wiem czego.

michal_olk - 2016-06-20, 10:52

rjas, lodówki absorpcyjne schładza maksymalnie o pewną stałą wartość względem temperatury otoczenia. Wg instrukcji wiatraczki przydają się kiedy temperatura jest pow. 32 stopni. Nasze lodówki to klasa SN czyli mają działać do takiej temp. Powyżej tej temp proces oddawania ciepła po stronie skraplacza zachodzi zbyt wolno i tylko wymuszony obieg może to przywrócić.

Nie da się zatem łatwo określić ile dają wiatraczki bo to zależy od temperatury zewn. Pomiar też musiałby być długotrwały w stałych warunkach. Gwarantuje jednak że jest poprawa działania w wysokich temperaturach.

W praktyce wentylatorki warto włączać jak temperatury są już w okolicach 25 stopni - to już moja prywatna opinia.

Upgrade - 2016-06-20, 12:38

Też się zastanawiałem jaka jest optymalna praca wymiennika w lodówce kamperowej. Skoro ma być chłodno to w jakim celu oferowane są w sprzedaży osłony zimowe na kratki wentylacji lodówki? Stałem zimą bez osłon na kratkach przy -10 C i lodówka działała poprawnie.
michal_olk - 2016-06-20, 12:50

Bo w układzie jest mieszanina wody z amoniakiem. I teoretycznie w pewnych okolicznościach pewnie coś mogłoby zamarznąć - w czasie pracy oddzielamy jest amoniak od wody. Znowu warnik musi być gorący (element ogrzewany palnikiem lub grzałką) więc jeśli mamy zbyt duży mróz to może nie działać to efektywnie.
Po 3 - może nam zwyczajnie wiać z pod lodówki więc dobrze mieć tam za lodówką temperaturę dodatnią;)

CORONAVIRUS - 2016-06-20, 14:31

rjas napisał/a:
A ja mam 2 pytanka:
- czy orientujecie się czy jeszcze można kupić wentylatorki made in prezesuu
.

pewnie,że można .

brutto 120 PLN + kurier

zamówienie na adres : biuro@zalbart.pl

oczywiście u Prezessu bo jak inaczej :)

mrsulki - 2016-06-20, 16:20

Upgrade napisał/a:
w jakim celu oferowane są w sprzedaży osłony zimowe na kratki wentylacji lodówki
Ano w takim że gdy na zewnątrz są niskie temperatury a do tego wiecznie to przez one kratki wnętrze kampera się wychładza. Zimowe osłony nie są dla lodówki tylko dla użytkownika kampera coby :zimno nie było
rjas - 2016-06-22, 15:43

michal_olk, BIORCA - dzięki za podpowiedzi :bigok
rigg - 2016-07-01, 20:36

Zamontowałem wiatraczki. Mam dużą lodówkę z zamrażalnikiem i musiałem trochę pokombinować, ale udało się. Efekt mega mnie zaskoczył :shock: W ostatni upalny weekend auto na słońcu, lodówka na gazie, a w środku nawet chłodno nie było..... Teraz wszystko schłodzone jak w domowej! Wiatraczki co prawda cały czas na pełnym ogniu, ale za to z zamrażalnika aż siwy dym po otwarciu idzie :bigok
Dziękuję Prezessu :spoko

tasku - 2016-07-25, 08:40

Witam
Pilnie poszukuje układu sterującego wiatraczkami, wysłałem maila i PW czy Prezesuu jest aktywny na forum....?

pozdrawiam

CORONAVIRUS - 2016-07-25, 08:57

tasku napisał/a:
Witam
Pilnie poszukuje układu sterującego wiatraczkami, wysłałem maila i PW czy Prezesuu jest aktywny na forum....?

pozdrawiam

pewnie słabo aktywny na CT ale na maila możesz zamówić zestaw ...

Socale - 2016-07-25, 16:22

tasku napisał/a:
Witam
Pilnie poszukuje układu sterującego wiatraczkami
...

Zrób sobie tak: http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=20072

MILUŚ - 2016-07-25, 16:30

Zrobiłem sobie tak przed wyjazdem do Hiszpanii . Sprawdziły się znakomicie . :ok
ZEUS - 2016-07-26, 18:37

tasku napisał/a:
czy Prezesuu jest aktywny na forum....?

ostatni raz logował się na CT 2,5 roku temu...

mrsulki - 2016-07-26, 19:13

Przed urlopem zamontowałem 3 sztuki wiatraczków 12cm tak że w zasadzie wypełniły całą górną kratkę połączone równolegle sterowane za pomocą bimetalicznego włącznika termicznego. Rezultat przy pracy 100% czasu przez 2 tygodnie na gazie: temperatura w lodówce mierzona na środkowej półce dzwiczek nie przekroczyła 5 st. Pokrętło regulacji gazu około 50% zakresu. Temperatury a zewnątrz około 25-30 stopni. REWELACJA
tomekkopacki - 2024-06-28, 13:26

mrsulki napisał/a:
Przed urlopem zamontowałem 3 sztuki wiatraczków 12cm tak że w zasadzie wypełniły całą górną kratkę połączone równolegle sterowane za pomocą bimetalicznego włącznika termicznego. Rezultat przy pracy 100% czasu przez 2 tygodnie na gazie: temperatura w lodówce mierzona na środkowej półce dzwiczek nie przekroczyła 5 st. Pokrętło regulacji gazu około 50% zakresu. Temperatury a zewnątrz około 25-30 stopni. REWELACJA

Też tak zrobiłem tylko 2 sztuki dałem 😉 włącznik termiczny na ile stopni masz? U mnie 45