|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Budujemy kampera - Bastard
AndreLech - 2017-11-28, 15:00 Temat postu: Bastard Aktualizacja:
Temat został podjęty w nowym wątku OldNomad Van - https://www.camperteam.pl...pic.php?t=35205
Witam forumowiczów, szczerze mówiąc początkowo brałem pod uwagę zakup używanego kampera. Z różnych wypowiedzi na forum doszedłem do słusznego wg. mnie wniosku - zbudować „nie rzucający się w oczy” kamper we własnym zakresie z zastosowaniem dobrych jakościowo materiałów i wyposażenia. Kamper ma mi służyć przez cały rok więc podobnie jak u „toskanera” zależy mi na dobrym ociepleniu, dużej ilości prądu i oczywiście ciepełka.
Baza: Fiat Ducato 3.0 2007 r. klima automat, L3H2
Na zabudowę planuję przeznaczyć 25.000 – 30.000 PLN
W załączeniu projekt kampera.
Ps. 2020r, czas na emeryturę więc po dwóch latach wracam do budowy i obecności na forumOldNomad Vanhttps://www.camperteam.pl...pic.php?t=35205
mrsulki - 2017-11-28, 17:37
AndreLech napisał/a: | Pierwszy przyjazd do Polski
I – kupno, rejestracja, |
Proponuję sprawdź najpierw prawo duńskie jeśli chodzi o tak długi okres przebywania na ich terytorium pojazdu zarejestrowanego w innym państwie. Z tego co się orientuję są pewne granice czasowe powyżej których auto powinno zostać przerejestrowane.
SlawekEwa - 2017-11-28, 18:12
AndreLech napisał/a: | Baza: Fiat Ducato 2.8 JTD 2012 r. L3H2 |
W młodym aucie "stary" silnik też bym tak chciał
AndreLech - 2017-11-28, 18:17
SlawekEwa napisał/a: | AndreLech napisał/a: | Baza: Fiat Ducato 2.8 JTD 2012 r. L3H2 |
W młodym aucie "stary" silnik też bym tak chciał |
Czy powinienem kupić auto z nowszym silnikiem? Pytam bo się nie znam, sorry
AndreLech - 2017-11-28, 18:30
mrsulki napisał/a: | AndreLech napisał/a: | Pierwszy przyjazd do Polski
I – kupno, rejestracja, |
Proponuję sprawdź najpierw prawo duńskie jeśli chodzi o tak długi okres przebywania na ich terytorium pojazdu zarejestrowanego w innym państwie. Z tego co się orientuję są pewne granice czasowe powyżej których auto powinno zostać przerejestrowane. |
W moim przypadku nie jest to żaden problem
Bajaga - 2017-11-28, 18:31
AndreLech napisał/a: | SlawekEwa napisał/a: | AndreLech napisał/a: | Baza: Fiat Ducato 2.8 JTD 2012 r. L3H2 |
Czy powinienem kupić auto z nowszym silnikiem? Pytam bo się nie znam, sorry |
W 2012r. nie było już 2.8, był 3.0hdi jako najmocniejszy.
ps. Jakoś dużo kombinacji logistycznych tu widzę. Kup gotowca, po co się bawić. I jak chcesz być fulltaimersem to jednak radziłbym coś większego. Im większe tym lepsze. Blaszaki są dobre do szybkich przelotów i mocnego zwiedzania a nie do życia non-stop.
AndreLech - 2017-11-28, 18:44
Maciej S. napisał/a: | Ogrzewanie: termo top z nagrzenicą ursus to niedobre rozwiązanie. Bardzo duży pobór prądu. Jeżeli bez ogrzewania podłogi to jakiś airtop ale najlepiej dużej mocy 4..5kW wówczas szybko przechodzi w tryb mocy pośrednich i pracuje względnie cicho.
Na Tracery zaczynają ludziska narzekać. Może lepiej Votronic.
Dobra rada
Jeden aku 115Ah to za mało, aby być w pełni niezależnym.
Ja chcę 3 aku 115Ah YUASA
Po co taka duża przetwornica? Spawarka? Lepiej wszystko szykować na 12V, przetwarzanie energii jest nieekonomiczne.
Brałem przykład od Kynio1, bardzo polecał ten typ
Rozkład dla jednej osoby bdb będzie bardzo przestronnie i wyjdzie duża łazienka.
Dziękuję
Blok kuchenny proponuję zmodyfikować na kombo zelw + palniki, są wercje wąskie na 33-35cm dzięki temu będzie wąska szafka i więcej przestrzeni do chodzenia.
Ciekawy pomysł
Ja preferuję armaflex + wełna w workach,styrodur twardy dobry tylko na podłogę, ale na krzywe ściany niewygodny do kładzenia.
Hmm, wełna w workach na ściany jakoś mnie nie przekonuje ale pomyślę nad tym rozwiązaniem, zależy mi na porządnym ociepleniu bez niepotrzebnego wydawania setek złotych za 1m2
Ja obecnie ciepłą wodę grzałbym prądem z solara + przepływ gorącego powietrza z webasto airtop. Taki zbiornik trzeba zamówić + grzałka 12v.
Ha, myślałem właśnie o Webaście Air Top Evo 40/55 ale się nie znam, gdyby był pan uprzejmy rozwinąć ten temat jaki zbiornik, co podłączyć (jestem ignorant w tych tematach)
Taki mój punkt widzenia. |
Dziękuję za ten punkt widzenia
AndreLech - 2017-11-28, 18:56
Bajaga napisał/a: | AndreLech napisał/a: | SlawekEwa napisał/a: | AndreLech napisał/a: | Baza: Fiat Ducato 2.8 JTD 2012 r. L3H2 |
Czy powinienem kupić auto z nowszym silnikiem? Pytam bo się nie znam, sorry |
W 2012r. nie było już 2.8, był 3.0hdi jako najmocniejszy.
Jestem przed zakupem więc się pomyliłem z tym silnikiem z 2012 roku
ps. Jakoś dużo kombinacji logistycznych tu widzę. Kup gotowca, po co się bawić. I jak chcesz być fulltaimersem to jednak radziłbym coś większego. Im większe tym lepsze. Blaszaki są dobre do szybkich przelotów i mocnego zwiedzania a nie do życia non-stop. |
Tak to wygląda z mojej strony w realu (nie jestem instalatorem więc muszę cierpieć) z drugiej strony będę miał powody do częstszego odwiedzania kraju (670 km + prom). Gotowca jak już pisałem nie chcę, samochód nie powinien wyglądać jak kamper, kiedyś pływałem małymi, 9 metrowymi jachtami motorowymi i nie narzekałem.[/i]
skrzychu - 2017-11-29, 17:38
Skoro masz duży zbiornik gazu, to możesz grzać wodę za jego pomocą. Osobiscie uzywam Carvera i grzeje wodę w 10 min. Minus jest taki, ze od zewnątrz go widać. Wiekszy aku zawsze lepszy Lodówkę zamontuj wysoko, nad szafą - na codzień bardzo wygodne.
AndreLech - 2017-11-29, 19:28
Cytat: | Skoro masz duży zbiornik gazu, to możesz grzać wodę za jego pomocą. Osobiscie uzywam Carvera i grzeje wodę w 10 min. Minus jest taki, ze od zewnątrz go widać. Wiekszy aku zawsze lepszy Lodówkę zamontuj wysoko, nad szafą - na codzień bardzo wygodne. |
Jestem na etapie przygotowań i każda rada jest dla mnie bezcenna.
AndreLech - 2017-11-29, 20:03
Czytam uważnie na forum różne zastosowania techniczne próbując znaleźć te dla mnie najbardziej odpowiednie. Problem polega na tym, że nie jestem fachowcem, dopiero zaczynam uprawiać ten rodzaj turystyki i wypoczynku. Szukam niedrogich (ale bez przesady), gotowych rozwiązań (fabrycznych) do zastosowania w moim kamperze. Jest ich tak wiele, że zaczynam się gubić w tym wszystkim. Nie chcę też bawić się w pana Słodowego.
Moje dylematy ignoranta:
Np. skoro za pomocą Webasto Air Top Evo 40/55 mogę ogrzać i kampera i wodę więc chyba nie potrzebuję TRUMĘ TT2, a większość na forum stosuje i jedno i drugie. Dlaczego?
Kamper będę używał przez trzy miesiące w roku w różnych okresach, dlatego ma być całoroczny. Potrzebuję troszkę prądu 230V do zasilania m.inn. wiertarki Dremel 4000 ponieważ hobbystycznie uprawiam jubilerstwo, głównie srebro (będzie sporo lutowania twardego więc też dobry wywietrznik). W tym celu chcę się wyposażyć w 2 panele 200W, 3 akumulatory 115Ah, Przetwornica napięcia 12V, 24V / 230V 2000W 3000W 4000W 5000W 6000W POWERSINUS Volt Polska oraz Agregat prądotwórczy ADLER AD-2200 2.2 KW 230V. Chyba powinno wystarczyć?
Na razie tyle w kwestii wyjaśnienia. Aha L3H2 jest w sam raz dla mnie.
KASZUB - 2017-11-30, 00:48
Hej kolego. Jestem co prawda na początku budowania swojego kamperka ale... . Myślałem dlugo o tym co i jak zrobić, co i gdzie zamówić, co i gdzie zamontować... I jak teraz już działam plan się rypnął. Wychodzi na to, że oprócz webasto z nagrzewnica bo z podłogówki dodatkowej już zrezygnowałem wszystko robi sie naraz... Większość zadań jest w jakiś sposób że sobą połączona/powiązana. I nie da się inaczej. Tak jest u mnie. Nie posiadam umysłu szachisty i nie potrafię precyzyjnie przewidywać każdego ruchu. I może to jest problemem. Ale obiektywnie patrząc wydaje mi się, że większość chłopaków ma podobnie. Pozatym co chwilę potrzeba jakieś zmieniono automatycznie na - opowiadaj. Często trzeba zamawiać przez neta bo w okolicy części brak. Budowa to ciągłe myślenie.
Jedno jest pewne kolego. Frajda z budowania i wizja wakacji w czymś co sam zabudowałeś przysparza cię o sraczke w trakcie żeby nie było obsuwy ale też daje nie zwykłą frajde....
I to jest to.
Tak ro wygląda z mojej strony. Pozdr. I powodzenia.
pasza - 2017-11-30, 09:15 Temat postu: Re: Zanim rozpocznę budowę kampera OldBastard
AndreLech napisał/a: |
...Przez 11 miesięcy w roku pracuję w Danii gdzie mieszkam i mam b. dobre warunki narzędziowo-warsztatowe.
"Pierwszy przyjazd do Polski"
"XIV przyjazd do Polski" |
Oj czarno to widzę, rób wszystko sam albo kupuj gotowego i go tylko dostosuj dla siebie na niewidocznego ect.
Ja w Polsce ostatnio chciałem naprawić klimę w renault scenik i to była katastrofa 3 warsztaty w tym jeden specjalistyczny od klimatyzacji polecany przez wszystkich, diagnozy przeróżne jedna przeczyła drugiej przywozili mi stare zardzewiałe pompy klimy z złomu (dobrze że nie pasowały) itd., specjaliści kazali czekać 5 dni na części do dobrych elementów a ja czasu nie miałem.
Straciłem kupę czasu i nic nie załatwiłem a tu dzwonią do mnie że nowe auto przyjechało i muszę odebrać a stare zostawić więc na szybkiego przeczesanie netu, lektura, wjazd na szrot po czujnik 4Eu bo na nowy czekać nie mogę , montaż 15min i klima działa błędu w kompie brak.
Jedyny warsztat który by mi to zrobił był zajęty na 10 dni do przodu i nie był to nówka postawiony z szumnym napisem "serwis klimatyzacji" ale stary brudny były warsztat pom czy gs a przed nim same zagraniczne rejestracje i gość to starej daty złota rączka elektryk inni tacy pouciekali z polski za granicę.
Tak że ty potrzebujesz konkretnego człowieka w Polsce który ci to zrobi na 100% i będzie też myślał za ciebie bo będzie tak:
Pierwszy przyjazd ... okazało się że części minimalnie ...
Piąty przyjazd ... zachorował...
Jedenasty przyjazd udało się dokończyć ... ale wymiary zamówionych ....
Kupuj w necie tu np. webasto € 334,90 z wysyłką, czytaj fora, myśl i nie spiesz się.
tu za 300 https://www.aliexpress.co...2232922445.html
Flag - 2017-11-30, 10:07
ja potrzebujesz to mam goscia z Lublina ktory sprzedaje regenerowane Webasto, naprawde miły facet, pomaga telefonicznie przy montażu, w razie usterki nie wystawi Cie do wiatru a cene nieporwnywalna do tego chinskiego plastika.
toscaner - 2017-11-30, 10:33
Będę śledził, jak już zaczniesz budowę.
Ja Webasto też kupiłem używkę od właśnie chyba tego gościa z Lublina. Regenerowane z gwarancją 6 miesięcy coś około 1200zł.
Teraz oczywiście po jakiś tam awariach sam rozbieram i dokupuję coś na zapas. Ostatnio wyłowiłem na Ebay cały piecyk z pompą za 35£
Będzie na części w razie W, albo poskładam drugi zestaw do kolejnego kampera, bo chyba w przyszłym roku już pasuje coś zbudować. Jeszcze tylko nie zdecydowałem czy mniejszy 4x4 na Afrykę, Azję, czy jeszcze z rok poszlajać się po "cywilizacji jakimś L4H3, a 4x4 za 1,5 roku.
Ostatnie przygotowania i przeróbki w tym, montaż agregatu itd. i spadam na południe wygrzać się trochę
Po latach w kamperze doszedłem do wniosku, że wielkość nie ma znaczenia jeśli jest wszystko i wysokość aby dało się stać. Jak nie pada, to i tak czas spędza się poza kamperem, jak pada to przed laptopem i bez znaczenia czy na kanapie w pomieszczeniu 8m2 czy 200m2. Jedyna różnica to w takim 200m daleko po piwo
SlawekEwa - 2017-11-30, 12:51
Flag napisał/a: | ja potrzebujesz to mam goscia z Lublina ktory sprzedaje regenerowane Webasto, naprawde miły facet, pomaga telefonicznie przy montażu, w razie usterki nie wystawi Cie do wiatru a cene nieporwnywalna do tego chinskiego plastika. |
Ze Świdnika też jest fachowiec od webasta, a może to ten sam?
Flag - 2017-11-30, 13:10
SlawekEwa napisał/a: | Flag napisał/a: | ja potrzebujesz to mam goscia z Lublina ktory sprzedaje regenerowane Webasto, naprawde miły facet, pomaga telefonicznie przy montażu, w razie usterki nie wystawi Cie do wiatru a cene nieporwnywalna do tego chinskiego plastika. |
Ze Świdnika też jest fachowiec od webasta, a może to ten sam? |
mozliwe, to jego nr - 665 350 520
toscaner - 2017-11-30, 22:30
SlawekEwa napisał/a: |
Masz rację. Ja ze Świdnika kupowałem. Sprawdziłem w historii zakupów
AndreLech - 2017-12-03, 14:44
Pasza napisał: Cytat: | Tak że ty potrzebujesz konkretnego człowieka w Polsce który ci to zrobi na 100% i będzie też myślał za ciebie bo będzie tak:
Pierwszy przyjazd ... okazało się że części minimalnie ...
Piąty przyjazd ... zachorował...
Jedenasty przyjazd udało się dokończyć ... ale wymiary zamówionych ....
|
Dobrze wiem, że powinienem znaleźć w Polsce fachowca/ów od instalacji, już o tym wspominałem wcześniej. Z tym jedenastym przyjazdem przesadziłeś, planuję trzy góra cztery wjazdy, co by też przy okazji Polskę odwiedzić
AndreLech - 2017-12-03, 15:21
toscaner napisał/a: | Będę śledził, jak już zaczniesz budowę.
Ja Webasto też kupiłem używkę od właśnie chyba tego gościa z Lublina. Regenerowane z gwarancją 6 miesięcy coś około 1200zł.
Teraz oczywiście po jakiś tam awariach sam rozbieram i dokupuję coś na zapas. Ostatnio wyłowiłem na Ebay cały piecyk z pompą za 35£
Będzie na części w razie W, albo poskładam drugi zestaw do kolejnego kampera, bo chyba w przyszłym roku już pasuje coś zbudować. Jeszcze tylko nie zdecydowałem czy mniejszy 4x4 na Afrykę, Azję, czy jeszcze z rok poszlajać się po "cywilizacji jakimś L4H3, a 4x4 za 1,5 roku.
Ostatnie przygotowania i przeróbki w tym, montaż agregatu itd. i spadam na południe wygrzać się trochę
Po latach w kamperze doszedłem do wniosku, że wielkość nie ma znaczenia jeśli jest wszystko i wysokość aby dało się stać. Jak nie pada, to i tak czas spędza się poza kamperem, jak pada to przed laptopem i bez znaczenia czy na kanapie w pomieszczeniu 8m2 czy 200m2. Jedyna różnica to w takim 200m daleko po piwo |
Dzięki za post "toskaner", m. in. ty, "świstak", "kynio" i "kodi" jesteście inspiracją dla wielu budowniczych kamperów no i dla mnie oczywiście też. Właściwie całe to myślenie zaczęło się od ciebie, decyzja zapadła po przeczytaniu budowy kampera przez kynio1. Przeczytałem chyba wszystkie wasze posty i jestem zdecydowany.
Ale, w tej chwili mam dwa dylematy, które próbuję rozwiązać:
Ma być nowocześnie, funkcjonalnie i ekonomicznie i z duchem końca 2017 roku ale bez niepotrzebnych oszczędności na jakieś przeróbki lub zamienniki. Więc konkretnie.
1. Czym ogrzać kampera - chcę diesel i elektrycznie (podłogowe na glikol tylko jesień, zima i wiosna), żaden piec tylko nadmuch powietrza
2. Jak ogrzewać wodę - gazem, elektrycznie 12V czy z pomocą webasta (troszkę mnie ta Truma nie przekonuje ale biore ją pod uwagę)
AndreLech - 2017-12-03, 15:23
Flag napisał/a: | SlawekEwa napisał/a: | Flag napisał/a: | ja potrzebujesz to mam goscia z Lublina ktory sprzedaje regenerowane Webasto, naprawde miły facet, pomaga telefonicznie przy montażu, w razie usterki nie wystawi Cie do wiatru a cene nieporwnywalna do tego chinskiego plastika. |
mozliwe, to jego nr - 665 350 520 |
Dzięki, zadzwoniłem i troszkę się dowiedziałem. Co do ceny nie będę się wypowiadał ale za niewiele więcej mogę mieć nowy
Flag - 2017-12-03, 16:29
AndreLech napisał/a: | Flag napisał/a: | SlawekEwa napisał/a: | Flag napisał/a: | ja potrzebujesz to mam goscia z Lublina ktory sprzedaje regenerowane Webasto, naprawde miły facet, pomaga telefonicznie przy montażu, w razie usterki nie wystawi Cie do wiatru a cene nieporwnywalna do tego chinskiego plastika. |
mozliwe, to jego nr - 665 350 520 |
Dzięki, zadzwoniłem i troszkę się dowiedziałem. Co do ceny nie będę się wypowiadał ale za niewiele więcej mogę mieć nowy |
A możesz napisać gdzie sprzedają nowe ( nie chinole) w takich cenach? Chetnie kupie na zapas
SlawekEwa - 2017-12-03, 16:38
1000 zł za wodną używkę 5kW to dużo?
toscaner - 2017-12-03, 17:17
SlawekEwa napisał/a: | 1000 zł za wodną używkę 5kW to dużo? |
i do tego kompletną i na gwarancji?
A przynajmniej ja dostałem pół roczną.
Chociaż z drugiej strony kolega kupił jakiś ruski zamiennik suche za 270 euro. To praktycznie tyle co tu wodna używka. Nie wiem po ile mają ruskie wodne. Ale ponoć robione na licencji Webasto?
Nie wgłębiałem się w temat, ale może ktoś. Tylko jak z częściami, bo do Websto to kupię w każdym zakątku świata gdy mi coś padnie i wymienię w godzinę.
toscaner - 2017-12-03, 17:27
Ma być nowocześnie, funkcjonalnie i ekonomicznie i z duchem końca 2017 roku ale bez niepotrzebnych oszczędności na jakieś przeróbki lub zamienniki. Więc konkretnie.
1. Czym ogrzać kampera - chcę diesel i elektrycznie (podłogowe na glikol tylko jesień, zima i wiosna), żaden piec tylko nadmuch powietrza
2. Jak ogrzewać wodę - gazem, elektrycznie 12V czy z pomocą webasta (troszkę mnie ta Truma nie przekonuje ale biore ją pod uwagę) |
1. Elektryczne wymaga prądu, tu albo gniazdko, albo agregat. Diesel daje większą niezależność. Da się zrobić podłogowe powietrzne, bo przed laty spotkałem Niemca, który podniósł podłogę w kamperze i pompował w nią powietrze z suchego Webasto. Wada: musi pracować non stop, bo po wyłączeniu szybko się wychładza. Wodne jednak trzyma ciepło spokojnie do następnego załączenia pieca.
2. Ja mam tylko Webastem, ale w kolejnym kamperze zrobiłbym jeszcze elektryczne grzanie, zwłaszcza na lato. Prądu z paneli aż za dużo a bez grzałki muszę pomimo gorąca odpalać Webasto dla samego bojlera. Fakt, że nie grzeje kampera, bo idzie tylko na obiegu bojlera, ale grzałka by to wyeliminowała. Zimą to woda gorąca non stop, bo piec co jakiś czas się włącza.
AndreLech - 2017-12-03, 17:57
toscaner napisał/a: | SlawekEwa napisał/a: | 1000 zł za wodną używkę 5kW to dużo? |
Chociaż z drugiej strony kolega kupił jakiś ruski zamiennik suche za 270 euro. To praktycznie tyle co tu wodna używka. Nie wiem po ile mają ruskie wodne. Ale ponoć robione na licencji Webasto?
Nie wgłębiałem się w temat, ale może ktoś. Tylko jak z częściami, bo do Websto to kupię w każdym zakątku świata gdy mi coś padnie i wymienię w godzinę. |
Cena była wyższa
AndreLech - 2017-12-05, 15:32
toscaner napisał/a: | SlawekEwa napisał/a: | 1000 zł za wodną używkę 5kW to dużo? |
Nie wgłębiałem się w temat, ale może ktoś. Tylko jak z częściami, bo do Websto to kupię w każdym zakątku świata gdy mi coś padnie i wymienię w godzinę. |
Chyba masz na myśli ten Planar 2D-12 2kW 12V Diesel Allegro
toscaner - 2017-12-05, 16:00
Chyba masz na myśli ten Planar 2D-12 2kW 12V Diesel Allegro |
Znaczy ja podałem w Euro, bo kolega z Irlandii kupił na Ebay i o tym gadaliśmy jakiś czas temu. Na allegro nie znałem ceny.
KASZUB - 2017-12-05, 17:08
Pytanko mam jeśli można.
Czy takie coś jak kupię.:
http://allegro.pl/webasto...28.html#thumb/3
To potrzebuje do tego jakiś sterownik czy włącznik zwykły styknie?
Sprzedają podobne i dołączają do tego kilka rurek, zacisków i wydech i sprzedają po 1tys zł. Chyba, że to nie to samo bo nie znam się... Co sądzicie Panowie?
AndreLech - 2017-12-15, 15:53
Siedzę i czytam na forum różne rozwiązania dot. ogrzewania kampera i próbuję zrozumieć niektóre pomysły np. Świstaka, kynio1 czy toskanera. Interesuje mnie ogrzewanie podłogowe na glikol włączane np. tylko w czasie jesienno-zimowym lub na życzenie. W pozostałym okresie ogrzewanie za pomocą jednej lub dwóch nagrzewnic.
No tak, na mój rozum rozrysowałem sobie schemat na podstawie chyba waszych rozwiązań ale czy ma on sens. Chyba gdzieś jeszcze powinna byc pompa dla glikolu?
Glikol (temperatura zapłonu glikolu > 93 °C) ze zbiornika przechodzi do Webasto Terma C, zostaje ogrzany i przechodzi dalej do bojlera Truma TT2 gdzie ogrzewa wodę i dalej do nagrzewnic po czym wraca do Webasto. Gdy jest zimno włączam ogrzewanie podłogowe.
Proszę o opinie.
wirefree - 2017-12-15, 16:20
Wtrace swoje 3 grosze poniewaz zafascynowany postami toscanera zafundowalem sobie w lazience extra ogrzewanie podlogowe wlasnie na webasto thermo top c. Po 8 miesiacach uzytkowania juz wiem ze jesli nie ma dobrej izolacji i rozprowadzenia ciepla na dzien dobry trzeba dokupic generator pradu. Toscaner o tym nie pisal ale ja wiem ze to byl jego odwieczny problem brak pradu, na szczescie byl w o tyle dobrej sytuacji ze koczowal w miejscach gdzie mogl odpalac silnik ja niestety nie bo w niemczech nie wolno "palic" silnika na postoju. Na szczescie moja alkowa ma piecyk i bojler truma na gaz i dzieki temu udalo mi sie przezyc zimne miesiace tudziez noce. Jesli chcesz tanio i dobrze do zrob to na gazie i bedziesz spal spokojnie. Jesli juz chcesz sie bawic w webasto to na dzien dobry kupuj generator do tego dobra izolacja termiczna pojazdu i rozprowadzenie ciepla nie tak jak ma to toscaner bo on grzeje gumowe weze a podobnie jak to jest rozwiazane w ogrzewaniu firmy alde i wtedy to ma sens. Ten bojler TT2 to jest zasilany pradem lub cieplym powietrzem.
https://www.youtube.com/watch?v=IO_N_8HXLEQ
amples - 2017-12-15, 17:43
wirefree napisał/a: | Po 8 miesiacach uzytkowania juz wiem ze jesli nie ma dobrej izolacji |
Przy ścianach z papieru i 2cm styropianu to się nie dziw że ci w tyłek zimno i piec musi chodzić prawie na okrągło .Ja w najcieńszych miejscach mam 3cm xps i 2x alufox 0.5cm (ekran za grzejnikowy) + płyta i obicie .
wlodo - 2017-12-15, 18:19
Musi być dodatkowa pompka gdyż tylko jedna w webasto nie ma siły przepchnąć płynu przez cały układ. Pisałem jak się u mnie dusiło i webasto gotowało płyn, więc dołóż. W podłogę węże pex, dobrze się układa i dobrze oddają ciepło. Do wentylatorów przekaźnik zwłoczny, żeby nie mieliły jak jeszcze nie ma ciepła, a do pompki opóźniający żeby webasto się wystudziło po wyłączeniu.
wirefree - 2017-12-15, 18:28
Moja pompka daje rade nawet lekko pod gorke co prawda wąż ma raptem 4 metry długości ale nie widze żeby coś się zapychało. Pewnie PEX bym zastosowal jakbym to mial robic drugi raz ale szkoda zabawy truma z gazem naprawde daje rade, dzis juz wiem ze zamiast tej zabawy z akumulatorami solarami przetwornicami i webasto trzeba bylo wstawic zbiornik LPG pod podłoge z dodatkowa instalacja i spał bym spokojnie przez 2 tygodnie az do nastepnego napelnienia butli. Potraktowalem to jako eksperyment ktory sie nie sprawdzil w moim rozwiazaniu. w Przyszlym roku bede sprzedawal kampera tak ze nastepny wlasciciel bedzie mial pole do popisu instalacje mozna w kazdej chwili rozbudowac.
AndreLech - 2017-12-15, 18:48
wlodo napisał/a: | Musi być dodatkowa pompka gdyż tylko jedna w webasto nie ma siły przepchnąć płynu przez cały układ. Pisałem jak się u mnie dusiło i webasto gotowało płyn, więc dołóż. W podłogę węże pex, dobrze się układa i dobrze oddają ciepło. Do wentylatorów przekaźnik zwłoczny, żeby nie mieliły jak jeszcze nie ma ciepła, a do pompki opóźniający żeby webasto się wystudziło po wyłączeniu. |
Super, dziękuję za radę!
AndreLech - 2017-12-15, 19:03
wirefree napisał/a: | Moja pompka daje rade nawet lekko pod gorke co prawda wąż ma raptem 4 metry długości ale nie widze żeby coś się zapychało. Pewnie PEX bym zastosowal jakbym to mial robic drugi raz ale szkoda zabawy truma z gazem naprawde daje rade, dzis juz wiem ze zamiast tej zabawy z akumulatorami solarami przetwornicami i webasto trzeba bylo wstawic zbiornik LPG pod podłoge z dodatkowa instalacja i spał bym spokojnie przez 2 tygodnie az do nastepnego napelnienia butli. Potraktowalem to jako eksperyment ktory sie nie sprawdzil w moim rozwiazaniu. w Przyszlym roku bede sprzedawal kampera tak ze nastepny wlasciciel bedzie mial pole do popisu instalacje mozna w kazdej chwili rozbudowac. |
Interesujące rozwiązanie, planuję wstawić zbiornik gazu 35l więc może rzeczywiście wykorzystać go do podstawowego ogrzewania i jako dodatkową alternatywę wstawić Webasto Air?
W moim kamperze będą 3 Aku po 120 Ah, dwa panele po 200W. Dostanę też od znajomego generator Hondę 10i. Energię mam.
Dobre ogrzewanie jest dla mnie ważne, ponieważ czasami w okresie jesienno-zimowym wyjeżdżam na kilkanaście dni w okolice Alesund i Trondheim w Norwegi i chcę je spędzać w kamperku. No i lubię ciepełko.
AndreLech - 2017-12-15, 19:12
amples napisał/a: | wirefree napisał/a: | Po 8 miesiacach uzytkowania juz wiem ze jesli nie ma dobrej izolacji |
Przy ścianach z papieru i 2cm styropianu to się nie dziw że ci w tyłek zimno i piec musi chodzić prawie na okrągło .Ja w najcieńszych miejscach mam 3cm xps i 2x alufox 0.5cm (ekran za grzejnikowy) + płyta i obicie . |
U mnie będzie Mata ACE ARMAFLEX gr 0.6 cm do wnęk, na to styrodur 3 cm, alufox 0.5 cm + płyta i obicie. Myslę, że izolacja jest ok.
wirefree - 2017-12-15, 19:21
A slonce widac tam w ogole czy jest tylko jasniej? Bo wiesz nie ma slonca nie ma pradu i z tych paneli to bedziesz mial 2 W albo wcale bo to chyba kolo podbiegunowe juz.
AndreLech - 2017-12-15, 19:47
wirefree napisał/a: | A slonce widac tam w ogole czy jest tylko jasniej? Bo wiesz nie ma slonca nie ma pradu i z tych paneli to bedziesz mial 2 W albo wcale bo to chyba kolo podbiegunowe juz. |
Słońca tam o tej porze niewiele, mam jeszcze generator Hondę 10i
amples - 2017-12-15, 19:49
AndreLech napisał/a: | Skąd: Kopenhaga/ Wrocław |
wirefree napisał/a: | chyba kolo podbiegunowe juz. |
Do szkoły pod górkę miałeś ?
Z Kopenhagi ponad 1k km do koła,
Sto parę mniej niż z północy polski .
AndreLech - 2017-12-15, 19:56
amples napisał/a: | AndreLech napisał/a: | Skąd: Kopenhaga/ Wrocław |
wirefree napisał/a: | chyba kolo podbiegunowe juz. |
Do szkoły pod górkę miałeś ?
Z Kopenhagi ponad 1k km do koła |
He he, jak pisałem - czasami jadę z Kopenhagi w tamte strony (promem do Oslo)
skrzychu - 2017-12-15, 21:49
A ile trwa zagrzanie wody ciepłym powietrzem?
Flag - 2017-12-16, 00:07
skrzychu napisał/a: | A ile trwa zagrzanie wody ciepłym powietrzem? |
15-20 minut
skrzychu - 2017-12-16, 10:04
Ciężko mi w to uwierzyć, ale skoro tak piszesz, to tak chyba jest. Szybciej niż się spodziewałem. Mój Carver potrzebuje około 10-15min na zagrzanie 9l wody, tak aby dwie osoby mogły się pod rząd wykąpać. Jeśli powietrze robi to o 5min dłużej, to rzeczywiście opcja warta rozważenia...
Flag - 2017-12-16, 16:41
skrzychu napisał/a: | Ciężko mi w to uwierzyć, ale skoro tak piszesz, to tak chyba jest. Szybciej niż się spodziewałem. Mój Carver potrzebuje około 10-15min na zagrzanie 9l wody, tak aby dwie osoby mogły się pod rząd wykąpać. Jeśli powietrze robi to o 5min dłużej, to rzeczywiście opcja warta rozważenia... |
ja tej wody uzywam TYLKO do umywalki, wiec nigdy nie puszczam 10l naraz. po 15 minutach od uruchumienia webasta (bojler jest 30cm za webasto) mam gorącą wodę w umywalce, szczerze to nigdy nie puscielem wiecej jak 1-2 litry naraz, wiec moze byc tak ze ten bojler nie jest caly zagrzany a tylko czesc wody po tych 15 minutach i to mi wystarcza. Do prysznica mam gazowy przeplywowy i tam woda jest bez czekania i bez limitu.
AndreLech - 2017-12-17, 10:41
Maciej S. napisał/a: | Dlaczego boisz się suchego webasto? Bez gazu, mało prądu bierze, paliwo w zbiorniku jest zawsze. Gaz, to zawsze dodatkowa rurologia.
Tylko wybierz webasto lekko przewymiarowane jak na swoje potrzeby, wcześniej będzie przechodzić w tryb małych mocy przez co ciszej chodzi. Do blaszaka idealne bo małe to i nie potrzebuje dedykowanego zbiornika z paliwem. Ciepłym powietrzem w trumie podgrzejesz wodę. |
Nie boję się, szukam najlepszego dla siebie rozwiązania i biorę pod uwagę różne alternatywy. Co to znaczy "webasto lekko przewymiarowane"?
piotr1 - 2017-12-17, 20:03
Witam. Wydaje mi się że sklejki na podłogę ściany i sufit trochę za grube. Ja w swoim stosowałem : podłoga 10 mm. ściany 8 mm. sufit 4-6 mm. oczywiście w miejscach montażu szafek i innych dawałem pod spodem wzmocnienia ze sklejki 10 mm. Takie rozwiązanie się sprawdziło.
Flag - 2017-12-17, 22:26
przy dobrej izolacji webasto air 2000 spokojnie wystarcza, do tego czujka temp i sterownik multicontrol
AndreLech - 2017-12-18, 12:04
piotr1 napisał/a: | Witam. Wydaje mi się że sklejki na podłogę ściany i sufit trochę za grube. Ja w swoim stosowałem : podłoga 10 mm. ściany 8 mm. sufit 4-6 mm. oczywiście w miejscach montażu szafek i innych dawałem pod spodem wzmocnienia ze sklejki 10 mm. Takie rozwiązanie się sprawdziło. |
Racja! Poprawiłem swój projekt - podłoga 1cm, sciany i sufit 0.8 cm. Dzięki za zwrócenie uwagi.
KASZUB - 2017-12-18, 18:22
Hej kolego. Ja jestem w trakcie grzebania. Mam 9mm sklejke na podłodze. Zwykła sucho trwała? Czy jakoś tak. Coś około 800kg/m3 I 4mm lekka na ściany i sufit. Na ścianki działowe 12mm lekka. Około 420kg/3. Mogę się mylić nieco co do wagi. Wszystkie sucho trwałe czyli nie wilgocio odporne. Każda po przycieciu lakieruje z dwóch stron żeby nie zalapalas nadto wilgoci. Akurat zostało mi trochę lakieru. Nie zajmuje to dużo czasu a pozbywa się Pr, y okazji czegos co poszło by w kibel.
Myślę, że takiego grubości są optymalne i starcza. Podłoga leciutko się ugina a ważę 105kg. A wcale nie dałem dużo listew pod sklejke. Ściany obite 4mm są wcześniej ocieplone styropianem plus ekran za grzejnikowy(nie szalałem z drogimi rozwiązaniami bo nie żenię się z tym autem na zawsze a nikt mi nie odda za to) i na to prosto sklejka. W miejscach gdzie sklejka nie styka się z ekranem lekko się ugina. Tragedii nie ma. Jak będzie za dużo nawiercilem dziurkę i wstrzykne trochę pianki i powinno być po sprawie. Ścianki 12mm w zupełności wystarczają. Owszem ugina się lekko ale mam nadzieję, że trafiony lekko na nie nie wpadnę.... 22 ki by nie wytrzymały przy tej masie.
Jeśli chodzi o ogrzewanie. Ja wstawiam piecyk gazowy. Jeden z tych które znalazłem w ogłoszeniach. Są w moim temacie. Nowy. Z gwarancją 24 miesiące. Wylotem spalin przez ścianę.i kosztuje koło 1tyszl! Styknie w zupełności na tą powierzchnię nawet najmniejszy z nich. Pozatym ja nie będę w kamperze zimowal raczej. Ale gdybym to pewnie szarpnal bym się na podłogowe. Bo mówią, że ciągnie po kalesonach...
To chyba tyle z moich ubogich doświadczeń w temacie. Mam nadzieję, że odrobinę pomogłem bo sam oczekuje takiej pomocy od innych.
3maj się kolego i działaj czym prędzej bo jestem ciekawy co tam ci wyjdzie. Pozdr.
|
|