|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Klejenie pęknięcia okna zabudowy.
drwoy - 2017-12-28, 21:13 Temat postu: Klejenie pęknięcia okna zabudowy. Czy ktoś próbował naprawiać pękniętą powierzchnię okna zabudowy?
Od jakiegoś czasu bezskutecznie próbuję zakleić pęknięcie na powierzchni. Okno jest z podwójną szybą, a pęknięta jest tylko powierzchnia zewnętrzna.
Czego już próbowałem? klej dwuskładnikowy na odtłuszczoną powierzchnię - po jakimś czasie spoina odchodzi.
Dziś bardzo precyzyjnie za pomocą lutownicy próbowałem zespolić krawędzie. Nawet chwyciło by po chwili w którymś miejscu pojawił się stan początkowy.
Pewnie będę chciał spróbować usługi spawania plastiku. Jak myślicie jest szansa na naprawę.
Czy ktoś to przerabiał? macie jakiś sposób?
Pozdrawiam
MAWI - 2017-12-28, 21:18
Ja próbowałem kilka razy w różnych szybach. Kleiłem nawet na TRI Nigdy mi się tak na prawdę nie udało . ( nie byłem z tej nigdy zadowolony. ZAWSZE kończyło się to wymianą na inne ( nie zawsze nowe)
Rawic - 2017-12-28, 21:26
drwoy napisał/a: | macie jakiś sposób? | spróbuj kleju utwardzanego światłem UV
wirefree - 2017-12-28, 21:37
sikaflex przezroczysty w castoramie jest, kleilem i daje rade z tym ze widac klejenie
Wojciechu - 2017-12-28, 21:49
Ja, częściowo rozwarstwione okno skleiłem biedronkowym klejem do twardego plastiku. Klej wchodzi w reakcje z owym plastykiem i zostanie ślad ( rysa). Na sklejonym dwuwarstwowym oknie oknie przelatałem sezon bez złych oznak. Mam zamiar tym klejem potraktować małe pęknięcie rogu umywalki - mam nadzieję, że będzie ok.
Comsio - 2017-12-29, 09:13
To chyba plaga U mnie 1cm od jednego zamknięcia jdzie.
ferguson - 2017-12-29, 09:29
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=27934
moskit - 2017-12-29, 11:08
Niestety tak działa UV i wiek. Starzenie się tworzywa powoduje zmianę naprężeń, pęknięcia , rozwarstwienia , zmianę koloru , w wielu przypadkach jedynym wyjściem jest wymiana na nowe lub nowsze
wędrowiec - 2017-12-29, 11:29
Kwas octowy i kawałek starego okna da klei. Kleiłem okno w przyczepie i trzy lata trzymało, a potem nie wiem, bo ją sprzedałem.
moskit - 2017-12-29, 12:11
Kwas octowy jest niezłym pomysłem tylko trzeba robić bardzo czysto i pamiętać o wentylacji pomieszczenia wiele osób jest uczulona na zapach
Nowe okna mogą być trudniejsze do klejenia ze względu na materiał
wędrowiec - 2017-12-29, 13:28
Można też w firmie TUPLEX kupić klej do PMMA. Tego nie sprawdzałem i nie wiem jak z wytrzymałością.
MAWI - 2017-12-29, 15:35
Wszystkie te opisane sposoby mogą zadziałać ale efekty mizerne. To znaczy albo gruba warstwa kleju
( co wygląda brzydko ) albo kleje kontaktowe ( utwardzają się gdy braknie tlenu. ( im mniej kleju tym lepiej) I docisnąć ( tzw super glu) ale z wytrzymałością słabo. Jedyne skutecznym sposobem jest klejenie rozpuszczając minimalnie pęknięte krawędzi za pomocą np. wspomnianego Stężonego kwasu octowego . Lub TRI. Są też inne substancje rozpuszczające te plastiki .
Wtedy te lekko rozpuszczone ( 0,5mm) krawędzie dociśnij i trzymaj aż stwardnieje. To stworzy jednolitą szybę . Potem małe szlifowanie spawu i polerka. W teorii to jedyna metoda i jeśli wykonasz to perfekcyjnie odtłuszczone i jeśli połączy się na całej pękniętej powierzchni jest szansa ,że trochę wytrzyma . Wcześniej czy później i tak pęknie w tym miejscu
TworzywaSport - 2018-03-25, 21:29
Dzień dobry .
czytam te posty i nadziwić się nie mogę niektórym
Panowie jeżeli nie znacie się na klejach ,materiałach i nie robiliście jakiś prób sklejania danym klejem .to nie doradzajcie innym ;zrób to, zrób tak itp. bo prowadzi to do naturalnego zepsucia i zdewastowania szyb i innych elementów ,które można jeszcze uratować i naprawić . po takich nie fachowych naprawach można wpędzić się w niezłe tarapaty finansowe .
wracając do kleju ,ten klej z Tuplexu to owszem super klej ale do nowej pleksy i warunek że nie ma naprężeń termicznych . klejenie starszej szyby (nasłonecznionej i nadgryzionej zębem czasu )tym klejem prowadzi do czystej dewastacji okna ...
Spawanie pleksy też nie jest piękne ,a wręcz brzydkie .!!
przerabialiśmy temat Pani której doradzali forumowi chemicy itp. .potem był lament i koszty .
pewne rzeczy da się zrobić ,jeżeli coś robiłeś i wiesz jak to zrobić poradź ,ale niektóre oddaj tym co się na tym znają od tego oni są ..
Pozdrawiam Serdecznie i mam nadzieję że nikogo nie obraziłem nie miałem najmniejszego zamiaru ,a jedynie uchronić od niepotrzebnych kosztów .
pionier01 - 2018-03-30, 00:54 Temat postu: Re: Klejenie pęknięcia okna zabudowy.
drwoy napisał/a: | Czy ktoś próbował naprawiać pękniętą powierzchnię okna zabudowy?
Od jakiegoś czasu bezskutecznie próbuję zakleić pęknięcie na powierzchni. Okno jest z podwójną szybą, a pęknięta jest tylko powierzchnia zewnętrzna.
Czego już próbowałem? klej dwuskładnikowy na odtłuszczoną powierzchnię - po jakimś czasie spoina odchodzi.
Dziś bardzo precyzyjnie za pomocą lutownicy próbowałem zespolić krawędzie. Nawet chwyciło by po chwili w którymś miejscu pojawił się stan początkowy.
Pewnie będę chciał spróbować usługi spawania plastiku. Jak myślicie jest szansa na naprawę.
Czy ktoś to przerabiał? macie jakiś sposób?
Pozdrawiam |
Kilka dni temu zawiozłem połamany brodzik na wzór do firmy CARBON-PLAST w Chorzowie. O dziwo zobaczyłem tam eleganckie. nowe okna do kamperów i przyczep. Były rewelacyjne. Gość robi to bardzo dokładnie i można nawet wybrać przyciemnienie okna. POLECAM.
MAWI - 2018-03-30, 23:17
Kolego TWORZYWASPORT.
Z awatara może wynikać ,że znasz się na tym . To oświeć nas swoją wiedzą jak to pokonać , zamiast krytykować próby rozwiązania problemu.
amples - 2018-03-30, 23:56
MAWI napisał/a: | To oświeć nas swoją wiedzą jak to pokonać , zamiast krytykować |
Myślisz ze uchyli rąbka tajemnicy ? nie realne ,
co najwyżej usłyszysz zapraszamy wykonamy usługę naprawy-wymiany .
A krytyka jest po to by zniechęcić innych do samodzielności ,
masz być zależny od wszelakiej maści "majstrów" ,
z tego maja chleb.
CORONAVIRUS - 2018-03-31, 08:32
amples napisał/a: |
masz być zależny od wszelakiej maści "majstrów" ,
z tego maja chleb. |
jeśli mają z tego chleb to nie są to majstry w "..." . nie jest dziwne .
Podejrzewam,że takiej wiedzy nie da sie przekazać laikowi w formie pisemnej , lata doświadczeń , prób i błędów , znajomości składów chemicznych itp .
Ludzie przestali doceniać fachowość i za nią wynagradzać bo przecież w internecie WSZYSTKO JEST , KAŻDY W TAKIM RAZIE ZROBI SOBIE SAM
a guzik prawda
MAWI - 2018-03-31, 08:47
BIORCA napisał/a: | ,że takiej wiedzy nie da sie przekazać laikowi |
Czy wszyscy z Nas to laicy ??( pewnie tacy są , ale że zaraz wszystkich do jednego wora) Może by zaryzykować. łatwiej wyśmiać.
Suliki - 2018-03-31, 14:06
Comsio - nawierć mały otworek ( fi 1mm ) na końcu pęknięcia, powinno przestać 'iść'. Trzeba dobrze trafić w koniec, lepiej trochę dalej niż w środek rysy. Powinno pomóc.
CORONAVIRUS - 2018-03-31, 17:11
MAWI napisał/a: | BIORCA napisał/a: | ,że takiej wiedzy nie da sie przekazać laikowi |
Czy wszyscy z Nas to laicy ??( pewnie tacy są , ale że zaraz wszystkich do jednego wora) Może by zaryzykować. łatwiej wyśmiać. |
Wiesiu , dokładnie tak jest , wszyscy jesteśmy laikami w tej kwestii jeśli nie siedzimy w tym na co dzień ... niestety albo stety
TworzywaSport - 2018-04-10, 00:51
Witam
Wyraźnie napisałem że nie chcę nikogo obrazić i tylko podpowiadam i ostrzegam przed naprawami na których się nie znasz , bo popełnisz błąd i poniesiesz koszty !!
W myśl zasady "Klej do wszystkiego nie klei niczego"
piekarz niech nie naprawia samochodu ...
informatyk niech nie naprawia instalacji gazowej...
myślę że proste i zasadne myślenie .
Mój profil jest dla wszystkich otwarty i tam jest pokazane na czym się znam .
nie dyskutuję na tematy :lakiernictwa , spawania metali ,itp bo to nie moja bajka .
Jak to kiedyś napisałem zawsze pomogę i doradzę .
Ale technologia w jaki sposób robię ,jest moją tajemnicą .
pozdrawiam serdecznie i zapraszam.
CORONAVIRUS - 2018-04-10, 01:02
TworzywaSport napisał/a: | .
pozdrawiam serdecznie i zapraszam. |
BRAWO , piwko poleciało .
zbyszekwoj - 2018-04-10, 08:15
BIORCA napisał/a: | TworzywaSport napisał/a: | .
BRAWO , piwko poleciało . |
Ja nie jestem takim entuzjasta. Co innego firma ktora reklamuje tu swoje usługi, a co innego pomoc kolezeńska . Po to jest to forum.
CORONAVIRUS - 2018-04-10, 08:21
zbyszekwoj napisał/a: | BIORCA napisał/a: | TworzywaSport napisał/a: | .
BRAWO , piwko poleciało . |
Ja nie jestem takim entuzjasta. Co innego firma ktora reklamuje tu swoje usługi, a co innego pomoc kolezeńska . Po to jest to forum. |
według Ciebie na forum powinny być odkrywane wszystkie karty w imię pomocy koleżeńskiej?
czy dobry i sprawdzony namiar na fachowca to nie jest już super pomoc ?
Andrzej 73 - 2018-04-10, 08:29
Kolega TworzywaSport, ma rację nie da się po przez forum nauczyć kogos cos dobrze wykonać i nie obawiam się użyć stwierdzenia że z tej nauki może wyjsć efekt odwrotny.
Również ze swojej strony pomagałem i pomagam forumowiczom w dziedzinie meblarstwa czy tapicerstwa , ale są kwestie których nie sposób nauczyć przez telefon czy opisanie na forum.
Temat napraw jest często złożony i należy go zlecić fachowcowi.
|
|