|
Klub mi³o¶ników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - K³opoty z LPG w niskich temperaturach.
jb - 2017-12-29, 09:04 Temat postu: K³opoty z LPG w niskich temperaturach. O zaletach butli LPG pod samochodem zamiast standardowych butli 11 kg napisano wiele. Bardzo mnie kusi takie rozwi±zanie ale "mro¿±" ewentualne k³opoty z eksploatacj± w niskich temperaturach. W tym miejscu uprzedzam nie jestem gazownikiem i byæ mo¿e bêdê g³osi³ najwiêksze herezje.
Zastanawiam siê czy nie mo¿na wprowadziæ z butli zainstalowanej np pod spodem kampera do jego wnêtrza fazê nie gazow± jak wszyscy proponuj± a fazê p³ynn± ale do standardowego parownika stosowanego w instalacjach zasilania silników spalinowych. Z kolei dopiero za tym parownikiem zainstalowaæ zwyk³y tradycyjny reduktor. Parownik umieszczony nie w komorze silnika a w ciep³ym miejscu wewn±trz np ko³o pieca nawet bez pod³±czenia do instalacji obiegu p³ynu ch³odz±cego powinien spe³niæ swoje zadanie. W koñcu to nie te przep³ywy gazu jak przy zasilaniu silnika spalinowego. W razie czego, je¿eli trzeba by by³o nawet dodatkowo go ogrzewaæ np mat± grzewcz± to ogrzewamy w koñcu ma³e urz±dzenie i to wewn±trz a nie wielki zbiornik po spodem kampera.
Z wykonaniem instalacji chyba nie powinno byæ problemów, nie ma tu elementów niestandardowych, da³by sobie radê zwyk³y gazownik.
Czy kto¶ my¶la³ o takim rozwi±zaniu?
Mizio³ - 2017-12-30, 12:16
Trochê chyba przekombinowane.
Westfalia stosowa³a butle na sta³e montowane pod samochodem i na zimowe warunki jest specjalna grza³eczka zak³adana na zawór wylotowy. Przy temperaturach do -5 (w nocy) nawet nie u¿ywa³em tej grza³ki i wszystko dzia³a³o. W ni¿szych temperaturach nie testowa³em. Dodatkowo butle mo¿na zawsze czym¶ os³oniæ aby siê ni wych³adza³a.
CORONAVIRUS - 2017-12-30, 13:41
czy komu¶ kto ma butlê LPG na zewnatrz kiedys butla zamarz³a i auto nie jecha³o ??? nie ma opcji , niepotrzebne rozterki
Mizio³ - 2017-12-30, 14:01
BIORCA napisa³/a: | czy komu¶ kto ma butlê LPG na zewnatrz kiedys butla zamarz³a i auto nie jecha³o ??? nie ma opcji , niepotrzebne rozterki |
Bo w³a¶nie samochód napêdzany lpg pobiera fazê ciek³± i odparowuje j± przy u¿yciu p³ynu ch³odz±cego. Je¶li w zimie silnik nie nagrzeje siê choæ ciut i prze³±cze na gaz to reduktor zamarza i d... zimna.
Natomiast w kamperze pobierana jest faza lotna.
rosomak - 2017-12-30, 14:09
"BIORCA"napisa³: czy komu¶ kto ma butlê LPG na zewnatrz kiedys butla zamarz³a i auto nie jecha³o ??? nie ma opcji , niepotrzebne rozterki :
Kolego pewnie nie spotka³e¶ siê z takim zjawiskiem, ja tak.
Otó¿ ja podje¿dzaj±c pod ,,d³ugie" wzniesienie ( 2km) lata temu polonezem na lpg - woda w uk³adzie ch³odzenia - kilkukrotnie mia³em zamarzniêt± instalacjê zasilania lpg.
Co prawda nie zamarza³a butla ale instalacja a by³o lato.
Dlatego my¶lê, ¿e zimow± por± by³aby jeszcze trudniejsza sytuacja,podczas du¿ego poboru lpg.
Pozdrawiam.
Tadeusz - 2017-12-30, 14:19
Mizio³ napisa³/a: | Natomiast w kamperze pobierana jest faza lotna. |
Oczywi¶cie tak jest i dlatego przy ujemnych temperaturach butle nie podgrzewane zawodz±. Po odparowaniu propanu pozostaje w nich butan. Ten ju¿ nie paruje i k³opot. Mimo, ¿e prawie pó³ butli gazu nadal jest ale po¿ytku ¿adnego.
Nowym kolegom warto zatem przypomnieæ o nape³nianiu butli zim± wy³±cznie propanem.
Mizio³ - 2017-12-30, 14:44
Tadeusz napisa³/a: | Nowym kolegom warto zatem przypomnieæ o nape³nianiu butli zim± wy³±cznie propanem. |
ale te tankowane na stacjach lpg bêd± mia³y zawsze mieszankê.
W temperaturze powy¿ej 0st oba gazy odparuj±, je¶li w ch³ody u¿ywa siê kampera sporadycznie to nie ma problemu, je¶li u¿ytkowany jest typowo zimowo to lepiej butle mieæ jednak w ¶rodku.
CORONAVIRUS - 2017-12-30, 14:53
Butle LPG nie zamarzaj± w zimie .
Faza lotna z butli LPG do zasilania domku nie zamarza w zimie .
Temat : Nadwozia kempingowe i zabudowy + K³opoty LPG w niskich temperaturach = zero problemów .
Jak bêdziecie zabudowy kempingowe mieszaæ z LPG w polonezie to na koñcu wyjdzie,¿e jest jaki¶ problem w zabudowach a ich nie ma .
Problemy w zabudowach z zasilaniem z butli bior± siê ze ¼le zamontowanego systemu , przewa¿nie rurka za d³uga w butli zaci±ga fazê ciek³± i ta zamra¿a blisko usytuowane reduktory co ma miejsce i w upalne lato , poprawiæ system i problem znika na zawsze .
Mizio³ - 2017-12-30, 15:04
BIORCA napisa³/a: | Butle LPG nie zamarzaj± w zimie . |
temperatura wrzenia butanu to ok 0st, wiêc poni¿ej on nie zamarza tylko przestaje wydajnie parowaæ, to wszystko.
jb - 2017-12-30, 15:06
Biorco przeczytaj post Tadeusza dwa posty wy¿ej. Tu nie chodzi o zamarzanie a brak fazy lotnej w niskich temperaturach. Najpierw pobierany jest propan bo on paruje, pozostaje pó³ butli nielotnego butan i koniec z ogrzewaniem.
Pobieranie fazy ciek³ej z butli(równo propan i butan) i odparowywanie w ciep³ym wnêtrzu kampera niweluje problem.
Adamcuk - 2017-12-30, 20:01
Dla tego ja zawsze w kamperku mam propan i nie mam takich problemów , przy -3 w nocy chodzi³o i by³o OK
Ahmed - 2017-12-30, 20:47
BIORCA napisa³/a: | Butle LPG nie zamarzaj± w zimie .
|
Ajajaj , wszystkowiedz±cy i taka wpadka jak
Herbatki siê napij
drwoy - 2017-12-30, 21:23 Temat postu: Zbiornik w schowku. Od roku mam zbiornik samochodowy gazu w schowku. Nape³niam mieszank± dostêpn± na stacjach. Oprócz tego mam tam miejsce i wyprowadzenie na jedn± butlê 11 kg z propanem na zimê.
Niedawno przetestowa³em funkcjonalno¶æ przy temperaturze ok. -17 stopni. Dzia³a³o bez zarzutu.
Ale!
Niespodziewanie przesta³o dzia³aæ ogrzewanie, podejrzewa³em ¿e co¶ zamarz³o, lub w butli pozosta³ jeden ze sk³adników mieszanki. Przy tankowaniu wesz³a pe³na pojemno¶æ.
Po prostu - przy tych temperaturach gaz skoñczy³ siê nieprzewidywalnie szybko.
No i jeszcze jedno; w Austrii dostêpno¶æ autogazu jest ograniczona. Ja musia³em pojechaæ dobry kawa³ek, do....Niemiec.
tolo61 - 2017-12-30, 22:02
Witam
Od lat u¿ywam zbiornika LPG do zasilania odbiorników...
Prosty sposób na nie zamarzanie stosowany u mnie od pocz±tku, to umiejscowienie butli w ¶rodku autka...
I ...zero problemów
Oczywi¶cie gwoli informacji ...s± maty grzewcze do zbiorników LPG na 12 V.
Tadeusz - 2017-12-30, 22:16
My¶lê, Koledzy, ¿e rozwi±zanie problemu u¿ywania gazu ka¿dy rozwi±¿e po swojemu, bo albo zadba o podgrzewanie butli z propanem-butanem, albo zastosuje sam propan.
Istotne jest zdawanie sobie sprawy z ogromnej ró¿nicy we w³a¶ciwo¶ciach obu tych gazów.
Butan przestaje parowaæ w temp. -4 st, a propan w temp. -42.
Przy du¿ym zu¿ywaniu gazu przez ogrzewanie kampera nastêpuje dalszy spadek temperatury butli wskutek rozprê¿ania i w efekcie butan przestaje parowaæ jeszcze wcze¶niej, nawet przy -1 st.
Socale - 2017-12-30, 22:17
tolo61 napisa³/a: | ...
Prosty sposób na nie zamarzanie stosowany u mnie od pocz±tku, to umiejscowienie butli w ¶rodku autka...
I ...zero problemów
|
No co ty ???!!!
W ¿yciu nie odwa¿ê siê wstawiæ butli do ¶rodka bo co bêdzie jak wybuchnie?
Rozsadzi mi budê jak karbid puszkê.
Pod pod³og± to co innego, w razie wybuchu co najwy¿ej kamper podskoczy
.
A serio...
Co raz bli¿ej jestem realizacji kolejnego monta¿u zbiornika pod pod³og± miêdzy poprzeczkami ramy.
Zrobiê to z premedytacj± gdy¿ zamierzam j± dogrzewaæ strumieniem ciep³ego powietrza równomiernie po ca³ej jego powierzchni.
Nic wiêcej nie powiem, zrobiê fotorelacjê to zdradzê koncepcjê.
Ahmed - 2017-12-30, 22:26
I nadal nikt nie napisa³ s³owa o zale¿no¶ci zamarzania od u¿ywania butli
Socale - 2017-12-30, 22:27
Tadeusz napisa³/a: | ...
Przy du¿ym zu¿ywaniu gazu przez ogrzewanie kampera nastêpuje dalszy spadek temperatury butli wskutek rozprê¿ania i w efekcie butan przestaje parowaæ jeszcze wcze¶niej, nawet przy -1 st. |
BRAWO!
Piszesz o efekcie wilgotnej/oszronionej butli od do³u do wysoko¶ci poziomu zawarto¶ci.
Czêsto to widzimy i równie czêsto zapominamy dlaczego tak siê dzieje.
Za zawarto¶æ cukru w cukrze <piwo>
Socale - 2017-12-30, 22:30
Ahmed napisa³/a: | I nadal nikt nie napisa³ s³owa o zale¿no¶ci zamarzania od u¿ywania butli |
qrde nie nad±¿am.
Zdjêcie które przedstawi³e¶ to nie butla gazowa tylko ga¶nica ¶niegowa pozostawiona z otwartym zaworem bez dyfuzora. Z reszt±, butlê gazow± zostawiæ otwart± wobec atmosfery te¿ da siê zamroziæ.
jb - 2017-12-30, 22:32
Z t± mat± grzewcz± wydaje siê proste ale tylko na pierwszy rzut oka. Gdy zbiornik jest na zewn±trz nie wystarcza podgrzaæ jednorazowo, trzeba graæ przez ca³y czas pobierania gazu. Jaki akumulator to wytrzyma?
Dlatego w³a¶nie my¶lê o takim rozwi±zaniu, by do ¶rodka kampera, do czê¶ci ogrzewanej wprowadziæ fazê ciek³±, (niewa¿ne jak zmro¿on± wiadomo, ¿e nie zamarznie). Tam w ¶rodku dopiero wykorzystuj±c parownik ogrzewany ciep³em wnêtrza zamieniæ j± w fazê lotn±. Dalej zasilany by³by reduktor i normalna instalacja gazowa. Parowniki z instalacji gazowych zasilaj±cych silniki ga¼nikowe dostêpne s± bez problemu. Mo¿e byæ z Poloneza.
Tylko czy to zadzia³a?
Kompi - 2017-12-31, 20:02
...
jb - 2018-01-01, 08:41
Kompi, czyli jednak istniej± takie rozwi±zania. Pamiêtasz jaki to reduktor?
amples - 2018-01-01, 10:29
Kompi napisa³/a: | przytuli³em" do kominka lodówki |
Rozwi±zanie problematyczne ,
przepisy zabraniaj± umieszczania elementów instalacji lpg w pobli¿u ¼róde³ ciep³a ,
(np.rura wydechowa )minimum 10cm je¶li nie jest zastosowany ekran termiczny. jb napisa³/a: | jaki to reduktor? | Ka¿dy do sekwencji , (podci¶nieniowy I i II generacja te¿ idzie zmodyfikowaæ do takiej pracy).
w tym przypadku im wiêkszy gabarytowo tym lepiej (wiêksza powierzchnia )
Socale - 2018-01-01, 13:07
Równie¿ uwa¿am ¿e przekombinowane.
Moim zdaniem i w moim przypadku ³atwiejsze bêdzie skierowanie ciep³ego powietrza na zbiornik pod pod³og±, w razie mrozów, otwieram kana³ by ciep³o otula³o zbiornik.
To na razie projekt w g³owie, zobaczymy czy i jak go zrealizujê.
Kompi - 2018-01-01, 14:05
....
robba - 2018-01-01, 15:39
tzn, chcesz powiedzieæ, ¿e do reduktora fazy lotnej pod³±czy³e¶ z butli fazê ciek³±
i zawsze by³o dobrze? ¿adnych "pufniêæ" i innych efektów?
da³e¶ wcze¶niej jaki¶ rozprê¿nik, czy co¶ takiego?
krimar - 2018-01-01, 16:07
Kompi napisa³/a: | u mnie faza ciek³a jest doprowadzona do wnêtrza przy lodówce i reduktor który potrafi³ zamarzaæ przy du¿ym poborze gazu |
co¶ mi tu nie pasuje, fazê ciek³± doprowadzasz to reduktora przeznaczonego do fazy lotnej? (a gdzie zachodzi zamiana fazy ciek³ej w lotn±?)
Socale - 2018-01-01, 16:28
robba napisa³/a: |
...
do reduktora fazy lotnej pod³±czy³e¶ z butli fazê gazow±
... |
Czy na pewno prawid³owo siê wyrazi³e¶?
Lotna=gazowa.
.
.
Kompi zapewne mia³ na my¶li parownik, a za nim reduktor.
Albo... b³êdnie s±dzi ¿e przed reduktorem jest faza ciek³a.
Kompi wyprostuj wyra¿enia bo to co jest napisane ¼le s³u¿y innym, jest nieprawid³owe, niebezpieczne, nieprofesjonalne.
Kompi - 2018-01-01, 16:41
....
robba - 2018-01-01, 16:42
Socale napisa³/a: | robba napisa³/a: |
...
do reduktora fazy lotnej pod³±czy³e¶ z butli fazê gazow±
... |
Czy na pewno prawid³owo siê wyrazi³e¶?
Lotna=gazowa.
|
dzienks. poprawione
Socale - 2018-01-01, 16:45
Kompi napisa³/a: |
...
do reduktora dochodzi faza lotna ale i on potrafi³ zamarzn±æ. Butla jest w miarê ciep³ym miejscu. |
Ufff.... ok, teraz wszystko jasne.
amples - 2018-01-01, 17:32
Kompi napisa³/a: | i faza lotna ale i on potrafi³ zamarzn±æ. | Masz za ma³o wydajny reduktor wzglêdem zapotrzebowania , albo jakie¶ niechciane przewê¿enie , (mo¿liwa wada fabryczna)
Normalnie przy dobranym reduktorze do zapotrzebowania nie powinno wystêpowaæ zjawisko zamarzania
Kompi - 2018-01-01, 18:52
....
Socale - 2018-01-01, 20:36
Nie ma sensu dzieliæ. Lodówka bardzo ma³o gazu zu¿ywa, to zaledwie 1 ma³y p³omyczek.
Mo¿e w ogrzewaniu jest jaka¶ wada spalania i wiêksze zu¿ycie gazu?
Zrób test:
Odpal ogrzewanie na max i zaczekaj a¿ zacznie siê reduktor szroniæ. Jak siê oszroni, w³±cz na maxa najmniejszy palnik w lodówce i wy³±cz ogrzewanie.
Obserwuj czy szron utrzymuje siê czy znika, wyci±gniemy wnioski.
Mizio³ - 2018-01-01, 22:20
Socale napisa³/a: | Obserwuj czy szron utrzymuje siê czy znika, wyci±gniemy wnioski. |
a wnioski wyci±gaæ przed reduktorem czy za reduktorem?
A tak na powa¿nie, je¶li w zimie je¼dzimy to butla powinna byæ w ogrzewanym schowku (bez wzglêdu czy, samochodowa czy wymienna), je¶li tylko w okresie letnim to mo¿na my¶leæ o monta¿u pod spodem.
Nie kombinujcie, instalacja gazowa ma byæ prosta i ³atwa do sprawdzenie szczelno¶ci to jest wasze bezpieczeñstwo!
goliat135 - 2018-01-01, 23:44
Zima podstawa to propan w butli. Przy wiekszych mrozach podlaczyc dwie butle. Zimowalem w cepce dwa tygodnie w temperaturze -17 st C. Wystarczala na ok 4 dni. Kiedy wypalila sie w nocy podlaczylem dwie. Butle oczywiscie na zewnatrz ....
W kamperze tez mam miejsce na 2 butle i moge je podlaczyc jednoczesnie.
Socale - 2018-01-02, 21:24
goliat135 napisa³/a: | Zima podstawa to propan w butli.
... |
Gdzie go tankowaæ? Butle wywalam, zbiornik bêdzie.
goliat135 - 2018-01-02, 21:47
Socale napisa³/a: | goliat135 napisa³/a: | Zima podstawa to propan w butli.
... |
Gdzie go tankowaæ? Butle wywalam, zbiornik bêdzie. |
W Poznaniu tankuje tu http://www.hadex-gaz.pl/misja/
Trzeba pytac w punktach wymiany butli. Czesc dekarzy uzywa propanu do grzania papy, np moj szwagier mieszkajacy 55km od Poznania kupuje u siebie na miejscu...
Socale - 2018-01-02, 21:59
No tak, ale ja teraz bêdê tankowa³ tak samo jak auta. no mo¿e przy okazji gdzie¶ trafiê to chocia¿ uzupe³niê propanem. Tak czy siak, nawiew ciep³ego na butlê nie zaszkodzi.
Rav - 2018-01-02, 22:44
LPG ma zim± wiêcej propanu 60:40 (proporcja propanu do butanu), a latem odwrotnie 40:60. Nie wiem czy da siê zatankowaæ sam propan. Butlê 11 kg z propanem dostaniesz, ale ¿eby zapakowaæ do butli za pomoc± pistoletu? Mia³em pod nosem du¿± rozlewniê gazu Gaspolu i takich cudów nie oferowali.
marcinPK - 2018-01-03, 01:13
wybaczcie... tragedia, gdy siê czyta niektóre pomys³y... drodzy moi... instalacjê LPG ze zbiornikiem pod autem, czy inaczej nale¿y zmontowaæ dobrze, bezpiecznie, zgodnie z przepisami, by spaæ spokojnie i czerpaæ gaz niezale¿nie propan czy butan w temp do -50... to dzia³aæ bêdzie !!! wiem... wym±drzam siê... zarabiam na takiej robocie...
Socale - 2018-01-03, 01:20
marcinPK napisa³/a: | ...
pod autem, czy inaczej nale¿y zmontowaæ dobrze, bezpiecznie, zgodnie z przepisami, by spaæ spokojnie
... |
Oczywi¶cie.
(Eurogaz Gubin, serdeczny mój Kolega)
marcinPK - 2018-01-03, 01:26
Sokale z ca³ym szacunkiem czasami po prostu wkur...iasz... wrzucaj±c bezsensowne nic nie znacz±ce posty... mo¿na siê wypowiadaæ w tym na czym siê dobrze zna, tu podrzuci³e¶ co¶ mojego wyrwanego z kontekstu, a instalacja gazowa lpg w kamperze do zasilania innych odbiorników to nie to samo co w osobówce do jazdy, wiêc proszê... rzetelnie, a nie bzdurzenie o wywietrznikach na butlê, a nie wspominanie o kolesiach, co Tobie w innym w±tku podobno za 300 z³ instalacjê zimow± do kampera za³o¿yli czy sprzedali, a tu siê okazuje ¿e gówno z tego wysz³o...
jb - 2018-01-03, 05:34
marcinPK, wybacz ale Socale to jeden z nielicznych, który zrozumia³ problem i szuka rozwi±zania. Wiadomo najlepszy jest propan ale tego nie zatankuje siê do zbiornika pod kamperem na stacji LPG. Socale zostaje na stanowisku by wprowadzaæ do zasilania odbiorników fazê gazow± a w przypadku k³opotów podgrzewaæ ca³y zbiornik (niech bêd± nawiewy) ja siê pytam czy nie ma sposobu by do ¶rodka kampera z takiego zbiornika wprowadziæ fazê ciek³± tej mieszanki gazów a odparowaæ w ¶rodku ogrzewaj±c ewentualnie tylko parownik. Skoro jak twierdzisz znasz siê na tej robocie spróbuj zrozumieæ problem, pomy¶l chwilê rezygnuj±c z oklepanych schematów i mo¿e zaproponujesz jakie¶ fajne rozwi±zanie. Z tym, ¿e oczywi¶cie bezpieczeñstwo przede wszystkim.
silny - 2018-01-03, 06:21
-50
Socale - 2018-01-03, 09:00
marcinPK napisa³/a: | Sokale z ca³ym szacunkiem czasami po prostu wkur...iasz...
...
rzetelnie, a nie bzdurzenie o wywietrznikach na butlê... |
Serio? Moglbys wskazac konkretnie o co ci chodzi?
Pisze z tel. Sorry.
Ahmed - 2018-01-03, 10:07
jb napisa³/a: | Wiadomo najlepszy jest propan ale tego nie zatankuje siê do zbiornika pod kamperem na stacji LPG. |
Mo¿e nie sam czysty propan , ale zawsze to co¶
https://www.circlek.pl/pl...lpg-zimowy.html
Kompi - 2018-01-03, 11:53
...
robba - 2018-01-03, 12:12
Kompi napisa³/a: | Ja mam zbiornik duzy pod autem sk±d faza ciek³a idzie do ma³ego zbiornika wewn±trz auta zamocowanego pod ³ó¿kiem przy rurach od nawiewu ciep³ego powietrza. Ma tam ciep³o. Z ma³ego ju¿ faza gazowa idzie do reduktora. Takie rozwi±zanie daje mi oko³o 60l LPG co starcza na jaki¶ czas. |
a w tym ma³ym jest jaki¶ zawór z p³ywakiem, który zatrzymuje nap³yw gazu ciek³ego?
czy tylko ciek³y wchodzi od spodu a do reduktora idzie do góry.
Sprawdza³e¶ ile maksymalnie gazu w stanie ciek³ym znajdowa³o siê w butli
ma³ej podczas pracy?
Ta butla to zaadoptowana ze zwyk³ego zbiornika, czy jaka¶ konstrukcja w³asna?
Mizio³ - 2018-01-03, 14:48
Ale wy na prawdê tak du¿o w zimie kamperujecie? Odnoszê wra¿enie ¿e to ma byæ instalacja dla fanu a nie do faktycznego u¼ytku.
Rozumiem sytuacjê gdy brak miejsca wewn±trz, tak jak w Westfalii gdy producent fabrycznie umie¶ci³ bute pod. Ale jak macie miejsce wewn±trz to w zimie tam mo¿na butle 11 wrzuciæ, a w lecie prze³±czyæ na t± pod spodem. Nie komplikujcie tego co nie trzeba.
robba - 2018-01-03, 14:52
Mizio³ napisa³/a: | Ale wy na prawdê tak du¿o w zimie kamperujecie? Odnoszê wra¿enie ¿e to ma byæ instalacja dla fanu a nie do faktycznego u¼ytku.
Rozumiem sytuacjê gdy brak miejsca wewn±trz, tak jak w Westfalii gdy producent fabrycznie umie¶ci³ bute pod. Ale jak macie miejsce wewn±trz to w zimie tam mo¿na butle 11 wrzuciæ, a w lecie prze³±czyæ na t± pod spodem. Nie komplikujcie tego co nie trzeba. |
a jak wojna bêdzie? albo przed ko¶mitami ukrywaæ siê bêdzie trzeba po lasach?
Mizio³ - 2018-01-03, 14:57
robba napisa³/a: |
a jak wojna bêdzie? albo przed ko¶mitami ukrywaæ siê bêdzie trzeba po lasach?
|
Na taki wypadek to ja mam Kelly Kettle i ziemianke w lesie
MisioKRAK - 2018-01-03, 14:58
Ja jak skoñczê d³ubaæ wiêkszo¶æ zmian, to pewnie wiecej bêdê je¼dzi³ zim± ni¿ latem
Ale ja mam propan w nano
Kompi - 2018-01-03, 15:07
....
Mizio³ - 2018-01-03, 15:19
Kompi napisa³/a: | Mozliowo¶c tankowania na stacjach nie do przecenienia. |
to prawda ale najlepiej mieæ mo¿liwo¶æ i tankowania, i butli wymiennych...
...a to rozwi±zuje problem zimowania.
Kompi - 2018-01-03, 15:22
....
Mizio³ - 2018-01-03, 15:32
Kompi napisa³/a: | Tego ju¿ nie ogarn±³em. |
bo w³a¶nie przekombinowa³e¶.
maj±c butlê lpg pod samochodem, wyprowadzasz (oczywi¶cie fazê lotn±) miedzian± rurk± do miejsca gdzie wcze¶niej by³a butla (schowek, szafka), a do niej dokrêcasz reduktor, ten który normalnie bo butli 11 przykrêca³e¶. Wszystkie redukcje dostêpne bez problemu w sieci. Potrzebujesz u¿ywaæ butli wymiennej to reduktor odkrêcasz od instalacji lpg i przykrêcasz do butli.
Kompi - 2018-01-03, 15:53
....
MisioKRAK - 2018-01-03, 18:20
Ale zrobiæ/zamontowaæ system tankowania butli gazowych te¿ jest do ogarniêcia i gdy zim± potrzeba wiêcej gazu bierzemy wiêcej butli (lub czê¶ciej siê dotankowujemy), ale latem gdy nie trzeba go tak wiele...mo¿e lepiej zamiast drugiej butli wzi±æ ze sob± 1-2rowery w tych samych kg...
marcinPK - 2018-01-03, 19:30
zainteresowanych proszê nie czytaæ tego co siê znowu pojawia... totalne bzdury zimowego gazu pobierania
Socale - 2018-01-03, 20:16
marcinPK napisa³/a: | zainteresowanych proszê nie czytaæ tego co siê znowu pojawia... totalne bzdury zimowego gazu pobierania |
.
Marcin, my¶lê ¿e doczytuj±c bzdury, jako znawca materii powiniene¶ je zdementowaæ, zdyskredytowaæ z uzasadnieniem lub przynajmniej jedn± konkretn± bzdurê wyprostowaæ, mo¿e kto¶ zacznie siê z Tob± liczyæ.
Jeszcze kto¶ nie wy³apie o co kaman i w nie uwierzy.
Mo¿e dla Ciebie nie ma ró¿nicy pomiêdzy nawiewem ciep³ego a wywietrznikiem butli.
Mo¿e te¿ ciê¿ko ³apiesz, ¿e cytuj±c Twoj± sugestiê o poprawnym i prawid³owym monta¿u bo ¿artów nie ma, odpowiedzia³em krótko kto bêdzie mi to robi³ ( w sensie ze nie ja sam lecz pod nadzorem profesjonalisty), nie zajarzy³e¶ takiej prostej info.
Bêdzie zrobione po kole¿eñsku, czyli taniej a równie dobrze i prawid³owo, tak samo jak w poprzednim kamperze gdzie instalacja spisywa³a siê doskonale i do dzi¶ nie mia³em sygna³u o jakiejkolwiek awarii.
Wiêc nie bazgrol pierdo³, tylko wysil siê nieco i zmiksuj swoje wywody z merytoryk±, bêdzie bardziej przydatne.
Tu ka¿dy kto czemu¶ zaprzecza, próbuje to uzasadniæ, dociekaæ, Ty chyba talentu do dzielenia siê wiedz± nie masz, pozostaje ci przycisk "Ignoruj".
silny - 2018-01-03, 21:44
pali jakie¶ ¶wiñstwo
poczytajcie na necie o zbiorniku walcowym 315/20.5 tzw ¶winka idealna na rozprê¿nik w ¶rodku kampera . pobór fazy CIEK£EJ z pod kampera czyli zim± np s³abo prê¿nego butanu wypychanego przez pary propanu do ¶winki w której kolejny normalny wielozawór z doprowadzeniem gazu z do³u do wej¶cia fi8 a pobór podgiêt± pod sufit rurk± fi6.
przerost tre¶ci ale skuteczny raz na zawsze i mo¿na to zrobiæ w sposób profesjonalny bez ¿e¿by a ¶winka jest bardzo ustawna.
najlepiej za³o¿yæ wielgachny zbiornik pod podwoziem to parowanie bêdzie ok
marcinPK - 2018-01-03, 22:42
tylko nie zapomnij zamkn±æ zaworu pomiêdzy zbiornikami podczas tankowania...
s³awek w. - 2018-01-03, 22:44
Mizio³ napisa³/a: | Kompi napisa³/a: | Tego ju¿ nie ogarn±³em. |
bo w³a¶nie przekombinowa³e¶.
maj±c butlê lpg pod samochodem, wyprowadzasz (oczywi¶cie fazê lotn±) miedzian± rurk± do miejsca gdzie wcze¶niej by³a butla (schowek, szafka), a do niej dokrêcasz reduktor, ten który normalnie bo butli 11 przykrêca³e¶. Wszystkie redukcje dostêpne bez problemu w sieci. Potrzebujesz u¿ywaæ butli wymiennej to reduktor odkrêcasz od instalacji lpg i przykrêcasz do butli. |
Dok³adnie tak zrobi³em u siebie, latem faza lotna z butli lpg a zim± prze³o¿yæ reduktor na butlê z propanem, których mo¿na zapakowaæ ile siê chce do baga¿nika wypo¿yczaj±c "dom gaz" lub "nano" i jechaæ na dowoln± ilo¶æ dni, bez kombinacji z podgrzewaniem butli czy reduktora.
Kompi - 2018-01-03, 23:02
....
erdis - 2018-02-23, 20:42
jb napisa³/a: | marcinPK, wybacz ale Socale to jeden z nielicznych, który zrozumia³ problem i szuka rozwi±zania. Wiadomo najlepszy jest propan ale tego nie zatankuje siê do zbiornika pod kamperem na stacji LPG. |
Zatankujesz, np tu:
http://www.gazela-wroclaw.pl/stacje_paliw.html
Ale faktem jest, ¿e takich specjalistycznych rozlewni jest ma³o i jak Ci gazu zabrakinie to akurat w pobli¿u ¿adnej. Natomiast zbytnio bym siê z tematem nie zaproblemia³ poniewa¿ gaz LPG sprzedawany zim± jest mieszanin± z³o¿on± g³ównie z propanu. Obowi±zuje jedynie zasada jak przy ON zimowym korzystania z markowej stacji z du¿ym obrotem wymuszaj±cym czêste dostawy.
U¿ytkujê osobówkê na LPG ze zbiornikiem zewnetrzym pod podwoziem i nigdy nie mia³em k³opotu z gazem zim±.
Pozdrawiam
jb - 2018-02-23, 22:59
Erdis
w trakcie dyskusji dotar³o do mnie ¿e jednak nie warto, jak piszesz, tym tematem zbytnio siê zaproblemiaæ. Skoro rezygnujê z zimowego kamperowania, to latem nawet jak siê akurat w tym roku z racji wysoko¶ci z³o¿y³o, ¿e ogrzewa³em kampera ka¿dej nocy to przecie¿ nie by³y to ujemne temperatury i sk³ad mieszanki nie ma w takim przypadku znaczenia.
Tak wiêc prêdzej czy pó¼niej spokojnie zainstalujê sobie zbiornik pod spodem, wyrzucê typow± butlê l bêdê niezale¿ny.
Pozdrawiam[/quote]
Mizio³ - 2018-02-24, 08:51
erdis napisa³/a: | U¿ytkujê osobówkê na LPG ze zbiornikiem zewnetrzym pod podwoziem i nigdy nie mia³em k³opotu z gazem zim±. |
Bo w samochodzie zasilanym LPG pobierana jest faza ciek³a i odparowana przez podgrzanie w reduktorze, wiêc problem o którym jest dyskusja tu nie wystêpuje.
koko - 2018-02-24, 08:56
Na Allegro s± adaptery ok 50 pln umo¿liwiaj±ce tankowanie butli 11kg z dystrybutora i ju¿ jest niezale¿no¶æ
i bezpieczeñstwo
Mizio³ - 2018-02-24, 09:02
koko napisa³/a: | tankowanie butli 11kg z dystrybutora |
na ¿adnej stacji legalnie nie zatankujesz...
Socale - 2018-02-24, 10:12
Oczywi¶cie. Jest zakaz, obowi±zuje Prawo. Stacjom paliw to te¿ pasuje bo maj± korzystniejsz± dla siebie cenê przez obrót, wymianê butli.
koko - 2018-02-24, 12:23
[quote="Mizio³"] koko napisa³/a: | tankowanie butli 11kg z dystrybutora |
na ¿adnej stacji legalnie nie zatankujesz...[/quo
Wasze zbiornikowe instalacje to maj± homologacje wszystkich ¶wiêtych od gazu motoryzacji i zabudów campingowych -domoro¶li poprawiacze in¿ynierów europejskich-- co by tu jeszcze
spiepszyæ panowie
amples - 2018-02-24, 12:54
koko napisa³/a: | Wasze zbiornikowe instalacje to maj± homologacje wszystkich ¶wiêtych od gazu motoryzacji | A znasz , przepis - ustawê - paragraf który nak³ada obowi±zek posiadania jakiej¶ homologacji na takie monta¿e ?
koko napisa³/a: | domoro¶li poprawiacze in¿ynierów europejskich-- co by tu jeszcze
spiepszyæ panowie |
To w³asnie "te in¿ynierki" dzia³aj±c pod dyktando ksiêgowych pieprz± swoje dzie³o .
Nie przeczê kto¶ co ma dwie lewe rêce to potrafi najprostsz± robotê spieprzyæ ,
taki poza ³y¿k± nie powinien braæ nic do rêki .
koko - 2018-02-24, 21:16
A dowiecie siê np na niektórych liniach promowych ¿e nawet osobówek zagazowanych nie wpuszczaj±.
Sprawdzaj± tak¿e zamkniêcie butli gazowych.
Piszê bo by³em ¶wiadkiem po¿aru i ma³o co spali³o by siê 5 camperów z za³ogami
Socale - 2018-02-24, 21:21
Nie ma co panikowaæ i filozofowaæ. Zagro¿enie jest zawsze i wszêdzie, guza mo¿na sobie nabiæ nawet o mg³ê, nie wyobra¿am sobie istnienia przepisu Prawa zabraniaj±cego kontaktu z mg³±.
koko - 2018-02-24, 21:21
A dowiecie siê np na niektórych liniach promowych ¿e nawet osobówek zagazowanych nie wpuszczaj±.
Sprawdzaj± tak¿e zamkniêcie butli gazowych.
Piszê bo by³em ¶wiadkiem po¿aru i ma³o co spali³o by siê 5 camperów z za³ogami
Co ma na celu montowanie zbiornika oprócz wygospodarowanie schowka?
Gaz z dystrybutora jest dro¿szy ni¿ z butli bo obci±¿ony akcyz±.
Socale - 2018-02-24, 21:32
Nie ma co panikowaæ i filozofowaæ. Zagro¿enie jest zawsze i wszêdzie, guza mo¿na sobie nabiæ nawet o mg³ê, nie wyobra¿am sobie istnienia przepisu Prawa zabraniaj±cego kontaktu z mg³±.
amples - 2018-02-24, 21:43
koko napisa³/a: | Gaz z dystrybutora jest dro¿szy ni¿ z butli bo obci±¿ony akcyz±. |
Dystrybutor oko³o 1.8 z³/1L
Butla oko³o 40 z³ /20L
Chyba jednak dystrybutor tañszy .
robba - 2018-02-24, 23:31
koko napisa³/a: | -- co by tu jeszcze spiepszyæ panowie |
np zrobiæ ortografa....
zbyszekwoj - 2018-02-25, 18:16
amples napisa³/a: | koko napisa³/a: | Gaz z dystrybutora jest dro¿szy ni¿ z butli bo obci±¿ony akcyz±. |
Dystrybutor oko³o 1.8 z³/1L
Butla oko³o 40 z³ /20L
Chyba jednak dystrybutor tañszy . |
U nas wszystko na odwrót, jak bez akcyzy to dro¿sza.
Kampery z akcyz± ,ttañsze niz na zachodzie.
forhend - 2018-02-26, 16:45
Zrobi³em dzi¶ próbe.Jako,¿e le¿y u mnie butla z lpg(gaz chyba z zesz³ego roku)postanowi³em sprawdziæ ,jak to dzia³a Przejsciówke zespawa³ mi spawacz za 20 z³,miedzy zbiornikiem a reduktorem rurka po³±czeniowa fi6 ,kable rozruchowe z aku do cewki zaworu.
I co ?dzia³a jak ta lala.pod wiat± oko³o -6,poza -13,a w kamperze +24.
Ca³osc pod³±czona i dzia³a³a jakie¶ 6 godzin,pózniej sam wy³±czy³em.
jb - 2018-02-26, 17:11
forhend napisa³/a: | Zrobi³em dzi¶ próbe.Jako,¿e le¿y u mnie butla z lpg(gaz chyba z zesz³ego roku)postanowi³em sprawdziæ ,jak to dzia³a Przejsciówke zespawa³ mi spawacz za 20 z³,miedzy zbiornikiem a reduktorem rurka po³±czeniowa fi6 ,kable rozruchowe z aku do cewki zaworu.
I co ?dzia³a jak ta lala.pod wiat± oko³o -6,poza -13,a w kamperze +24.
Ca³osc pod³±czona i dzia³a³a jakie¶ 6 godzin,pózniej sam wy³±czy³em. |
Chyba jednak nie zrozumia³e¶ w czym problem. Jeszcze raz - chodzi o to, ¿e przy niskich temperaturach spalasz sam propan, butan nie paruje. Spalasz wiêc pó³ zbiornika i stop, trzeba tankowaæ. Uzupe³niasz do pe³na ale w pe³nym zbiorniku tylko 1/4 propanu i jeszcze szybciej siê koñczy. Kolejne tankowania niewiele daj±. Masz ca³y zbiornik butanu i zimno w kamperze. To jest ten problem.
marcinPK - 2018-02-26, 17:31
jb brawo wyja¶ni³e¶ nie zorientowanym istotê problemu, o czym ca³y czas w w±tkach o LPG wspominam.
Mogê odp³atnie zamontowaæ, lub zmodernizowaæ istniej±c± instalacjê, do zestawu z tankowaniami na stacji benzynowej gazu LPG z dystrybutora.
mo¿e to byæ te¿ sstniej±cy zestaw na butlê 11kg, zmodernizowany tak, aby nie wymaga³ samego propanu.
Nie pamiêtam ju¿ czy to w tym w±tku, czy u Socale, pojawi³a siê pro¶ba o opisanie takiej instalacji. je¶li jest kto¶ zainteresowany zapraszam na priv, a problemów z LPG w niskich temperaturach ju¿ wiêcej nie bêdzie.
Socale - 2018-02-26, 20:28
Zapodaj tutaj, mo¿e zajdzie i u mnie taka potrzeba.
Ja w zamys³ach mam nie inwazyjny patent na zmuszenie do parowania Butanu w okolicach zera.
BIGOS1979 - 2019-01-02, 15:07 Temat postu: ZAMARZA REDUKTOR PRZY LPG Witam, problem z lpg w kamperze to rzeka ale i ja mam problem.Zamontowa³em zbiornik lpg w swoim kamperze w gara¿u gdzie znajduje siê piecyk ogrzewania i jest tam bardzo ciep³o wiec zamontowa³em tam zbiornik lpg. Zbiornik pod³±czy³em do reduktora trumy duo przed nim zamontowa³em filtr te z trumy bêd± teraz w górach reduktor zamarza³ i ogrzewanie siê wy³±cza³o z czego to wynika. W filtrze pojawia siê gaz w postaci p³ynnej. Gazownikowi kaza³em zdemontowaæ rurkê do pobierania gazu z wielozaworu. proszê o informacje co mo¿e byæ tego przyczyn±
amples - 2019-01-02, 15:18
BIGOS1979 napisa³/a: | kaza³em zdemontowaæ rurkê do pobierania gazu z wielozaworu .co mo¿e byæ tego przyczyn±. | Gazu mia³e¶ wiêcej-wy¿ej od wlotu w wielozaworze .
Rurki nie demontuje siê , tylko jej wlot umieszcza siê w najwy¿szym punkcie butli .
Gazownik da³ dupy bo powinien ciê u¶wiadomiæ o z³ym zaleceniu demonta¿u w.w rurki,
albo zrobiæ po swojemu czyli dobrze.
BIGOS1979 - 2019-01-02, 15:58
Witam Amples z tego co widzia³em to rurka jest z tworzywa wiec je¿eli ja zdemontowa³ a my¶lê ¿e móg³ tego nie zrobiæ to bêdê musia³ j± wygi±æ jak najwy¿ej zbiornika
amples - 2019-01-02, 16:18
Zamieni³ bym na miedzian± (nie odkszta³ci siê) zamiast plastyku , dopasowa³ d³ugo¶æ , i tak ukszta³towa³ by siêga³a góry zbiornika , wtedy nie ma prawa zassaæ p³ynnego .
BIGOS1979 - 2019-01-02, 16:45
Wielkie dziêki za podpowiedz postaram siê co¶ dopasowaæ pozdrawiam
silny - 2019-01-03, 20:21
Je¶li masz zbiornik zewnêtrzny toroidalny z poborem z boku wystarczy³o go zainstalowaæ do góry nogami lub jak pisa³ kolega , faza lotna z pod sufitu butli
westa76 - 2019-01-03, 20:33
silny napisa³/a: | Je¶li masz zbiornik zewnêtrzny toroidalny z poborem z boku wystarczy³o go zainstalowaæ do góry nogami lub jak pisa³ kolega , faza lotna z pod sufitu butli |
Je¶li tak zamontujesz to nie zatankujesz butli, p³ywak opadnie i zawór odetnie tankowanie
Pozdrawiam
Mariusz
Socale - 2019-01-03, 21:11
Wielozawor jest tak skonstruowany, zeby byl zamontowany pod odpowiednim katem
bodaj 30 stopni. Do tego plywak decyduje o progu max zatankowania
oraz wzkazan poziomu i rezerwy.
Wystarczy pogiac druty zeby to wszystko sfalszowac. Ja mam to za soba, do 44l butli wtlaczam max 40,3 l oraz rezerwe na led przy ostatnich 15 l.
To efekt mojej rzezby na drucie od plywaka. Tylko rurka sztywna pod sam sufit
butli zalatwi sprawe i tylko uprzedzam, ze ksztalto anie rurki jest proste, ale wlozenie
wielozaworu z tymi ustawieniemi to juz gimnastyka i logika. Nie jest latwo opracowac i pogodzic swoje ustawienia a zarazem to zamontowac bo rurka w gorze bardzo przeszkadza w montazu zaworu. Jestem pewien ze tu byl problem i rurke montazysta przygial na tyle by w/zawor w ogole mu na miejsce wlazl.
.
Sory za pisownie, pisze z radia.
andi at - 2019-01-04, 01:48
Albo p³ywak ma cos nie tak i nie odciê³o tankowania w odpowiednim miejscu .Poduszka powietrzna Do sprawdzenia ,ale nie teraz jak jest pe³no gazu
BIGOS1979 - 2019-01-04, 12:44
Zbiornik walcowy jestem na etapie upuszczania gazu ¿eby sprawdziæ jak wygl±da wielozawór
Socale - 2019-01-04, 15:28
BIGOS1979 napisa³/a: | Zbiornik walcowy jestem na etapie upuszczania gazu ¿eby sprawdziæ jak wygl±da wielozawór |
Bedzie to dlugo trwalo, pierwszy pojdzie propan i pozornie sie gaz skonczy.
Zostanie ci butan ktory bedzie dluuuugo parowal.
westa76 - 2019-01-04, 18:13
Socale napisa³/a: | Wielozawor jest tak skonstruowany, zeby byl zamontowany pod odpowiednim katem
bodaj 30 stopni. |
toroidaln± butlê mo¿esz mieæ z wielozaworem 0 stopni, wtedy wielozawór przychodzi z zewn±trz na dole, tylko je¶li za³o¿ymy tak jakby chcia³ Silny czyli do góry nogami to na pusto p³ywak opadnie przyjmuj±c pozycjê full zbiornika w normalnym ustawieniu i nie pozwoli zatankowaæ zbiornika.
Pozdrawiam
Mariusz
Suliki - 2019-01-05, 15:59
Cze¶æ, mam ju¿ za sob± dwie instalacje z butl± '30 stopni" i da siê przerobiæ rurkê ss±c± do góry bez wiêkszych problemów. Zdecydowanie nie polecam podginania, przerabiania p³ywaka aby wesz³o wiêcej gazu ni¿ 80% pojemno¶ci butli. Te puste 20% to jest tzw poduszka bezpieczeñstwa i tylko przy takim tankowaniu mo¿emy spaæ spokojnie. Dodatkowo do naszych celów pobieramy fazê lotn± ( chyba ¿e kto¶ zrobi³ uk³ad z parownikiem ) , wiêc te 20% to jest gaz który jest nam potrzebny i dodatkowo ryzyko zaci±gniêcia fazy ciek³ej do instalacji jest ma³e. W wielozaworze zaworze jest jeszcze tzw zawór bezpieczeñstwa ale jak zatankujemy znacznie powy¿ej dopuszczalnych 80% i zostawimy autko na s³oñcu to powinien zadzia³aæ upuszczaj±c gaz na zewn±trz butli . Jak mamy butlê wewn±trz zabudowy to mo¿e byæ ciekawie.
Socale - 2019-01-05, 16:37
Suliki napisa³/a: | ... Zdecydowanie nie polecam podginania, przerabiania p³ywaka aby wesz³o wiêcej gazu ni¿ 80% pojemno¶ci butli... |
Zapewne nawi±zujesz do mojej "rze¼by" opisanej wy¿ej.
Rze¼bi³em bo musia³em osi±gn±æ efekt poduszki a jednocze¶nie ostrzeganie o rezerwie.
Butla pod pod³og± jest podwieszona ma 27cm ¶rednicy i metr d³uga, natomiast wielozawór by³ dedykowany do grubszej lecz krótszej butli, p³ywak by³ na d³ugim drucie st±d ta konieczno¶æ doginania.
Najwiêkszym problemem by³o wstawienie w/zaworu z odgiêt± rurk± do góry ale jako¶ poradzi³em.
Tutaj: https://www.camperteam.pl...pic.php?t=29360
Suliki - 2019-01-05, 16:49
nie negujê rze¼by, czasami jest nieodzowna ale podginanie p³ywaka nie powinno doprowadziæ do zmniejszenia poduszki bezpieczeñstwa ( tak siê zreszt± chyba fachowo nazywa ) i dla butli LPG wynosi 15%- 20% pojemno¶ci (okre¶la to chyba producent butli ) . U ciebie jest poni¿ej 10%. To jest generalna uwaga do przerabiaj±cych wielozawór ¿eby o tym pamiêtaæ.
Rezerwa - zainstalowa³em taki prosty system z magnesikiem mocowanym przy elektrozaworze i 10cio stopniow± skal± led w kamperze, trochê zabawy z pocz±tkowym ustawieniem ale siê sprawdza.
BIGOS1979 - 2019-01-10, 11:03
Witam pytanie jakiej ¶rednicy powinien byæ przewód zasilaj±cy reduktor ze zbiornika lpg. ja mam 6 fi jest to wystarczaj±cy czy zmieniæ na 8 fi co doradzicie
amples - 2019-01-10, 11:08
Zale¿y od zapotrzebowania na lpg ,
im wiêksza ¶rednica tym wiêksza wydajno¶æ .
Podobno od przybytku g³owa nie boli .
Socale - 2019-01-10, 11:14
Wiêksze fi zastosowa³em do tankowania. Do poboru mam fi6mm gdy¿ ca³a instalacja jest zasilana fabrycznie magistral± tej samej ¶rednicy. Grza³em ju¿ wiele razy max moc±, ¿adnych objawów niedostatku nie by³o.
BIGOS1979 - 2019-01-10, 11:22
Zima ogrzewanie lodówka i gazówka
007jêdru¶ - 2019-01-10, 11:33
Spokojnie wystarczy 6.
BIGOS1979 - 2019-01-18, 14:47
Witam zamontowa³em rurkê w wielozaworze zagiêta do góry pod³±czone sprawdzone na szczelno¶æ uruchomi³em ogrzewanie i po kilku godzinach pracy okaza³o sie ¿e w filtrze gazu znajduje siê gaz w postaci p³ynu czyli lpg. Moim zdaniem nie powinno go tam byæ prosze o podpowiedz.
Suliki - 2019-01-18, 14:53
Cze¶æ
Jak± masz pojemno¶æ butli i ile zatankowa³e¶ gazu ? Jecha³e¶ i pobiera³e¶ gaz czy sta³e¶ ?
BIGOS1979 - 2019-01-18, 15:05
Witam pojemno¶æ 50l gazu zatankowa³em nieca³e 30 litrów auto sta³o ogrzewanie uruchomi³em na postoju
007jêdru¶ - 2019-01-18, 17:30
BIGOS1979 napisa³/a: | Witam zamontowa³em rurkê w wielozaworze zagiêta do góry pod³±czone sprawdzone na szczelno¶æ uruchomi³em ogrzewanie i po kilku godzinach pracy okaza³o sie ¿e w filtrze gazu znajduje siê gaz w postaci p³ynu czyli lpg. Moim zdaniem nie powinno go tam byæ prosze o podpowiedz. |
W jakim filtrze a w zasadzie w którym miejscu
BIGOS1979 - 2019-01-18, 17:58
Filtr truma przed reduktorem
Suliki - 2019-01-18, 18:54
o ile podgiêta rurka jest w najwy¿szym punkcie butli i wielozawór jest pod k±tem 30% ( o ile jest to butla cylindryczna) to raczej nie ma mo¿liwo¶ci ¿eby faza ciek³a jako¶ z butli siê wydosta³a. Przy takim zape³nieniu to poduszka gazu w górnej czê¶ci butli jest bardzo du¿a. Wyczy¶æ filtr i obserwuj. Jeste¶ pewien, ¿e by³ to gaz, a nie olej/woda ?
BIGOS1979 - 2019-01-18, 18:58
CZE na pewno gaz rurka zamontowana tak jak ma byæ w najwy¿szym miejscu a czy w filtrze mo¿e siê skraplaæ gaz w filtrze jak dla mnie dziwna sprawa ogrzewanie po pewnym czasie siê wy³±czy³o dzia³a tak samo jak bez rurki
Suliki - 2019-01-18, 19:14
sory niewiele zrozumia³em z twojego emaila, ale gaz to siê sam nie skropli raczej
007jêdru¶ - 2019-01-18, 20:22
Zrób do¶wiadczenie odkrêc w±¿ od filtra wystaw go na dwór i podaj zasilanie na elektrozawory.
Zobaczysz w jakiej postaci gaz bêdzie z wê¿a lecia³a. To Ci da konkretn± odpowiedz jak± fazê gazu z butli pobierasz.
Czy ten filtr by³ zaszroniony?
koko - 2019-01-18, 21:11
Przy du¿ym poborze mo¿e zerwaæ fazê ciek³±
Socale - 2019-01-18, 22:06
A w jaki sposób stwierdzi³e¶ ze zaci±ga fazê p³ynna a nie lotn±?
Co¶ prze¼roczystego, czy rozebra³e¶ i siê wyla³o?
BIGOS1979 - 2019-01-19, 10:09
Po odkrêceniu obudowy filtra by³ p³yn który wrza³ wiec nic innego to nie morze byæ
Suliki - 2019-01-19, 11:29
tak jak napisa³ 007 sprawd¼ czy zaci±ga fazê ciek³± przed filtrem , jak tak to moim zdaniem przy wk³adaniu wielozaworu rurka 'opad³a', bub wielozawór zaci±ga gdzie¶ bokiem . W moim by³a ¶rubka blokuj±c± któr± na wszelki wypadek posmarowa³em klejem do metalu. Mam takie rozwi±zanie ju¿ 3ci rok i nigdy nie by³o problemów. Moim zdaniem musisz mieæ fizycznie styk z faz± ciek³± po drodze do filtra. Jak masz 30l na 50l i stoisz to nie ma szans na zaci±gniecie p³ynu o ile rurka i zawór s± ok
Socale - 2019-01-19, 15:41
BIGOS1979 napisa³/a: | Po odkrêceniu obudowy filtra by³ p³yn który wrza³ wiec nic innego to nie morze byæ |
No to czeka ciê dosyæ ¿mudna i niebezpieczna robota.
Musisz wyj±æ wielozawór.
BIGOS1979 - 2019-01-19, 17:32
SOCALE pytanie czy u¿ywasz kampera zima. Dzi¶ od rana chodzi na ogrzewaniu i lodówka i jak do tej pory dzia³a. Teraz robi sie ch³odno i na reduktorze pojawia siê szron zastanawiam siê czy nie zamontowaæ w nim grza³ki.
amples - 2019-01-19, 18:10
BIGOS1979 napisa³/a: | reduktorze pojawia siê szron | Reduktor pracuje na granicy wydajno¶ci , albo masz jakie¶ przewê¿enie na wej¶ciu
Suliki - 2019-01-19, 21:43
wyci±gnij wk³ad filtra przed reduktorem i sprawd¼ jak bêdzie dzia³aæ
Socale - 2019-01-19, 23:14
BIGOS1979 napisa³/a: | SOCALE pytanie czy u¿ywasz kampera zima.
... |
Tak, mimo ¿e mój nie jest wersj± zimow± to zim± (tak±, pffff ) kamperujê.
Reduktor zamontowany mam pod pod³og±, czyli w kontakcie z atmosfer±, przy max wysi³ku ogrzewania jeszcze nie zawiód³.
MisioKRAK - 2019-01-20, 12:57
Powiem tak...
Aktualnie nad morzem (spora wilgotno¶æ) przy oko³o-3 zewnêtrznej temperatury po jaki¶ 30min butla z propanbutanem ma oko³o -15stopni na plastikowej powierzchni (piêkny je¿ szronowy na butli) i duokontrol przepina siê na drug± butle (z czystym propanem)...
Przy temperaturze zewnêtrznej oko³o +4 log pracowa³o ³adnie mimo temperatury oko³o 0 -2 na butli
Skwarek - 2019-01-26, 12:07
Sporo tu napisano o ró¿nych k³opotach, te¿ zostawa³ mi w butli sam butan i kicha. Próbowa³em umówiæ siê na monta¿ instalacji rozwi±zuj±cej ten k³opot ale terminów brak i do tego to niewspó³miernie kosztowne. Postanowi³em sprawdziæ na w³asnej skórze jak to jest z przelewaniem czystego propanu do sta³ego zbiornika, przecie¿ nie raz przelewa³em do ma³ych turystycznych butli.
Dorobi³em koñcówkê z gwintem M10, po³±czy³em jak na zdjêciu i w 15 minut ca³y gaz z butli przela³ siê do zbiornika. Nawet nie poczu³em zapachu gazu, wszystko szczelne i suche. Przy odpinaniu psyknê³o jak na stacji LPG i mam problem rozwi±zany. Nawet nie trzeba odpowietrzaæ przez kuchenkê gazow±. Mój zimowy problem zosta³ rozwi±zany.
Aha, butla mia³a temperaturê pokojow± a zbiornik tak± jak to w zimie.
Zaraz posypi± siê gromy, ¿e to niebezpieczne itd. Nie jest to bardziej niebezpieczne ni¿ u¿ywanie butli z palnikiem do przylepiania papy, bo tam mo¿na spa¶æ z dachu.
Socale - 2019-01-27, 21:06
Skwarku, jak to mo¿liwe???
W z³±czu do którego zapina siê pistolet do tankowania jest zawór w kulk± na sprê¿ynce. Ciecz wt³aczana jest pod pewnym ci¶nieniem pokonuj±cym si³ê sprê¿ynki, jak to jest mo¿liwe ¿e przela³e¶ z butli? Czy w butli jest wystarczaj±co du¿e ci¶nienie ¿eby t± sprê¿ynkê pokonaæ?
Skwarek - 2019-01-27, 21:14
A jednak mo¿liwe. Po odkrêceniu zaworu butli s³ychaæ pykniêcie otwarcia zaworka i pó¼niej s³ychaæ jak szumi przep³ywaj±cy gaz. Ró¿nica temperatury gazów wytwarza wystarczaj±ce ci¶nienie do przet³oczenia gazu.
Socale - 2019-01-27, 21:39
Fizyka jest fascynuj±ca. Czyli ci¶nienie netto w butli jest wystarczaj±co wysokie by sprê¿ynka siê podda³a i ugiê³a. Ci¶nienie w zbiorniku to ju¿ inna bajka, nie ma wp³ywu na sprê¿ynkê.
Bêdê mia³ to na uwadze, jak mi odbije szajba i w -10 zachce mi siê spêdziæ weekend z wilkami.
Jak mi wyssie Propan a butan sam nie nad±¿y z zapotrzebowaniem i wy³±czy ogrzewanie.
amples - 2019-01-27, 21:48
Socale napisa³/a: | ci¶nieniem pokonuj±cym si³ê sprê¿ynki, | Kulka nie jest dociskana sprê¿ynk± , a ci¶nieniem gazu wewn±trz .
Sprê¿ynka ma inne zadanie , utrzymaæ kulê w osi otworu (kulka przemieszcza siê wewn±trz sprê¿ynki) , jednocze¶nie przepuszczaæ miedzy zwojami gaz ,
a tak¿e nie pozwoliæ siê cofn±æ kulce max do ty³u i zablokowaæ wyp³yw z wlewu do przewodu .
Skwarek - 2019-01-27, 22:00
Mia³em wra¿enie,
¿e to pykniêcie by³o bardziej na wielozaworze, tam chyba jest te¿ zawór zwrotny.
amples - 2019-01-27, 22:14
Skwarek napisa³/a: | to pykniêcie by³o...............am chyba jest te¿ zawór zwrotny | Pykniêcie tz. odbicie ,
tam jest zawór sterowany p³ywakiem , który zwalnia go gdy osi±gnie ustawiony poziom lpg w butli ,
jest tam jeszcze jeden zaworek , który zapobiega wyp³ywowi z butli w razie uszkodzenia przewodu ³±cz±cego butle z wlewem .
Socale - 2019-01-27, 22:32
amples napisa³/a: | Socale napisa³/a: | ci¶nieniem pokonuj±cym si³ê sprê¿ynki, | Kulka nie jest dociskana sprê¿ynk± , a ci¶nieniem gazu wewn±trz .
Sprê¿ynka ma inne zadanie , utrzymaæ kulê w osi otworu (kulka przemieszcza siê wewn±trz sprê¿ynki) , jednocze¶nie przepuszczaæ miedzy zwojami gaz ,
a tak¿e nie pozwoliæ siê cofn±æ kulce max do ty³u i zablokowaæ wyp³yw z wlewu do przewodu . |
O widzisz, nowa wiedza.
Skwarek - 2019-01-28, 07:58
amples napisa³/a: | Skwarek napisa³/a: | to pykniêcie by³o...............am chyba jest te¿ zawór zwrotny | Pykniêcie tz. odbicie ,
tam jest zawór sterowany p³ywakiem , który zwalnia go gdy osi±gnie ustawiony poziom lpg w butli ,
jest tam jeszcze jeden zaworek , który zapobiega wyp³ywowi z butli w razie uszkodzenia przewodu ³±cz±cego butle z wlewem . |
Nie, nie, zawór jeszcze nie zosta³ zamkniêty ustalonym poziomem gazu, to nie to odbicie. Zaraz jadê po drug± butlê i dolejê do pe³na.
Pykniêcie by³o na pocz±tku nalewania. Normalnie przy tankowaniu na stacji LPG tego nie s³ychaæ bo huczy trzês±ca siê pompa, a tu przy bezszelestnym tankowaniu s³ychaæ ró¿ne inne ciche d¼wiêki, nawet bulgotanie gazu w zbiorniku.
Wydaje siê mi, ¿e musi byæ zawór zwrotny na zbiorniku w wielozaworze, trudno polegaæ na szczelno¶ci kuleczki przy wlewie. Demonta¿ wlewu nie powoduje ucieczki gazu ze zbiornika.
amples - 2019-01-28, 08:46
Skwarek napisa³/a: | Demonta¿ wlewu nie powoduje ucieczki gazu ze zbiornika.
| A nie napisa³em ?
amples napisa³/a: | jest tam jeszcze jeden zaworek , który zapobiega wyp³ywowi z butli w razie uszkodzenia przewodu ³±cz±cego butle z wlewem |
Skwarek - 2019-01-28, 09:22
No ok, chcia³em dopisaæ. A nie nie dotyczy³o pykniêcia.
W³a¶nie dola³em do pe³na, zadzia³a³ zaworek odbicia i nape³nianie siê zatrzyma³o.
Wesz³o jeszcze oko³o 2kg gazu, wska¼nik pokazuje full.
Comsio - 2019-05-21, 22:59
I tym sposobem zaatakuje propan.
Ale do rzeczy,
Zamontowana butla,jest filtr fazy lotnej,nabi³em tylko 5l sprawdziæ szczelno¶æ i zabawki.
Kuchnia piec gril,taboret gazowy
Lodówka nie halo.
Wiêc procedura czyszczenia itd.
Niestety nie odpalila.
Za to zapalniczk± po minucie skakania p³omieñia odpali³a.
Po godzinie æwiarteczka
Wylonczylem po minucie zapalala parê razy juz z iskry,ale ju¿ po 30 min ju¿ nie odpali³a z iskry.
Prze³ozylem na butlê 11 l to samo,a poprzednio z tej butli by³o ok i
Uk³ad siê zasyfi³
Pod zapalniczk± p³omieñ skacze,nie odpala.
Comsio - 2019-05-22, 22:31
Dzi¶ dwa razy czyszczenie duszy.
Jest hepy
Odpala od strza³u.
dziwaczek - 2019-05-23, 07:28
Taka rada odno¶nie propanu, jak kupujemy w butlach 11kg to od sprawdzonego dostawcy (rozlewni gazu). Ja mam taki punkt jest tam stacja LPG i gazy tachniczne w tym czysty propan w butlach. Zamawiam u nich tak¿e propan do przydowej butli od kilku lat, z piecem c.o. nic siê nie dziejê, przy przegl±dzie widzialem palnik i komorê - czy¶ciutki i bez sadzy.
Wo¿ê zawsze dwie butle propanu, zim± trzy i wszystko dzia³a jak trzeba.
Szukajcie lokalnego - sprawdzonego dostawcy propanu i bêdzie wszystko dzia³a³o.
Ja zrezygnowa³em z butli z propanem-butanem a butli LPG niemam i nie zamierzam mieæ bo je¿dzê ZIM¡ a LPG nie odparowuje poni¿ej 0C a z mieszaczem lub podgrzewaniem fazy ciek³ej nie zamierzam kombinowaæ
amples - 2019-05-23, 08:08
dziwaczek napisa³/a: | bo je¿dzê ZIM¡ a LPG nie odparowuje poni¿ej 0C | Na-pewno
Temperatura odparowywania w okresie zimowym , przede wszystkim zale¿y od zawarto¶ci propanu w LPG.
Zatem zimowe LPG to mieszanina propanu-butanu spe³niaj±ca wymagania normy PN-EN 589 i która w temperaturze -10º C lub wy¿szej (tzn. gdy jest cieplej) posiada prê¿no¶æ wzglêdn± par powy¿ej 150 kPa.
dziwaczek - 2019-05-23, 08:31
Na pewno, poni¿ej 0C odparowuje z LPG propan a zostanie sam butan w stanie p³ynnym w butli. W kamperze jest pobierana z butli faza gazowa a samochodzie pobierana jwst jaza p³yna, która jest podgrzewana w parowniku do fazu gazowej. - bylo to opisywane wielokrotnie.
amples - 2019-05-23, 09:29
dziwaczek napisa³/a: | Na pewno, poni¿ej 0C odparowuje z LPG |
Ciekawe dlaczego w domku mimo ze butla jest na zewn±trz a reduktor w ¶rodku , kuchenka dzia³a w zimie ,
(nabijam pod dystrybutorem -ciiicho- , a nie biorê na wymianê , które s± nape³niane nie wiadomo czym)
dziwaczek - 2019-05-23, 13:22
Trochê w tym prawdy - to kwestja proporcji propanu i butanu. Butle 11kg z propanem-butanem nie nadaj± siê na mrozy - przetrenowane mam, tylko butle propanem.
LPG z dystrybutora ponizej -5C bym nie ryzykowa³, no chyba ¿e ktos ma podgrzewany mieszacz ( pobiera fazê p³yn±, przeksta³ca w gazow±) albo podgrzewanie butli lub luku z butl±.
Socale - 2019-05-23, 22:20
Moze powinna powstaæ norma dla mieszanek Propan-butan i analogicznie Butan-propan.
Wówczas wymiana butli by³aby bardziej trafna nawet je¶li ró¿nica w cenie.
amples - 2019-05-23, 22:34
Socale napisa³/a: | Moze powinna powstaæ norma dla mieszanek Propan-butan |
Butle przeznaczone s± zazwyczaj do u¿ytku w domu , a w cieple i tak odparuje ,
Normy s± w lpg do samochodów w dystrybutorach ,
Socale - 2019-05-23, 22:40
Ja mam zamontowany kolejny ju¿ zbiornik LPG
po to by se ul¿yæ i tak jest. Ale to co piszesz, to czy tankuj±c LPG
w styczniu mogê siê spodziewaæ ze jest tam wiêcej propanu?
Co odpowie nalewczy i jak to sprawdziæ?
P z s.
amples - 2019-05-23, 23:05
Zasady okresowych zmian sk³adu LPG, a w³a¶ciwie jego parametrów, które s± pochodn± sk³adu wêglowodorowego, dok³adnie okre¶la norma PN-EN 589 oraz Rozporz±dzenie Ministra Gospodarki z dnia 28 grudnia 2006 roku w sprawie wymagañ jako¶ciowych dla gazu skroplonego (LPG)
dla paliwa LPG zima rozpoczyna siê 1 listopada, a koñczy 31 marca. Pozosta³e 6 miesiêcy to okres letni.
O tym, czy paliwo LPG spe³nia wymagania dla okresu zimowego, decyduje parametr okre¶lany jako „temperatura, w której wzglêdna prê¿no¶æ par nie jest ni¿sza ni¿ 150 kPa”.
, nierzetelni dostawcy czêsto wykorzystuj± ogromn± prê¿no¶æ metanu, którego zawarto¶æ w LPG powinna zostaæ zredukowana poni¿ej warto¶ci 0,1%. Tak siê sk³ada, ¿e niewielka zawarto¶æ metanu, nawet na poziomie 0,2-0,3%, pozwala na osi±gniêcie parametrów zimowych w paliwie LPG przy bardzo niskiej zawarto¶ci propanu, nawet poni¿ej 35%. Paliwo takie odpowiada normie, ale ma nisk± liczbê oktanow±. Ogromna prê¿no¶æ metanu powoduje zak³ócenia w spalaniu mieszanki w silniku Dlatego tak wa¿ne jest, by tankowaæ jedynie na sprawdzonych stacjach paliw.
MisioKRAK - 2019-05-23, 23:23
Wiem z do¶wiadczenia ¿e "bez kombinowania/czy te¿ ciep³ej komory dla butli" lpg z dystrybutora przy +5/3stopniach zaczyna mieæ problemy...
Dlatego zim± latam tylko na propanie, a w okresie przej¶ciowym mam jako drug± butle na duokontrlu z propanem... i to siê sprawdza...
A teoria...to teoria...
dziwaczek - 2019-05-24, 07:53
MisioKRAK napisa³/a: | Wiem z do¶wiadczenia ¿e "bez kombinowania/czy te¿ ciep³ej komory dla butli" lpg z dystrybutora przy +5/3stopniach zaczyna mieæ problemy...
Dlatego zim± latam tylko na propanie, a w okresie przej¶ciowym mam jako drug± butle na duokontrlu z propanem... i to siê sprawdza...
A teoria...to teoria... |
dok³adnie tak jest, pozatym jest jeszcze aspekt czysto¶ci i jako¶ci. Propan techniczny jest czysty, dobrze siê pali i niepozostawia syfu a i przy spalaniu nie ¶mierdzi w przeciwinstwie do prop/but lub LPG (przerabialem to z grilem)
Darson - 2024-11-04, 14:47
dziwaczek napisa³/a: | chyba ¿e ktos ma ...podgrzewanie butli lub luku z butl±. |
Pytanie, czy kto¶ ma podgrzewanie butli lub luku z butl± ?
Jak to jest zrobione ?
Jest gdzie¶ taki temat ?
Poproszê o linka.
Znalaz³em ofertê pokrowca na butle, która wydaje mi siê bez sensu 😕
https://carbonzorro.com/pl/products/cieply-pokrowiec-na-butle-gazowa-11kg-gasbank-1597.html
Cytat z opisu: "Pokrowiec jest uszyty z wysokiej jako¶ci grubych i ciep³ych materia³ów odpornych na uszkodzania. W dolnej czê¶ci posiada otwór umo¿liwiaj±cy wydostawanie siê gazu w razie nieszczelno¶ci."
Pamiêtam te¿ , ¿e Socale pisa³ w w±tku o butli LPG, ¿e zdaje siê pu¶ci³ nawiew ciep³ego powietrza tamtêdy ?
jacek2214 - 2024-11-04, 15:27
Kup propan i problem z g³owy
orkaaa - 2024-11-04, 15:32
Dla mnie podgrzewanie butli to igranie z ogniem. Miejsce na butle / u mnie / jest od do³u wentylowane aby przy awarii uszczelki , zaworu , reduktora czy wê¿yka nie dosz³o do wnikniêcia gazu do kampera. Z tych samych powodów / bezpieczeñstwo / nie powinno siê je¼dziæ z odkrêconym zaworem . Je¿eli kto¶ podgrzewa butle to musi / aby mia³o sens / trzymaæ j± w zamkniêtym i szczelnym schowku, a to w przypadku jakiejkolwiek awarii ….. lepiej nie … pisaæ.
Darson - 2024-11-04, 15:53
No niby tak Orkaaa, ale od dzieciñstwa moja mama gotowa³a na butli z gazem, która sta³a w kuchni, pod blatem.
Go¶æ przyje¿d¿a³, wymienia³ butlê, ¶mierdzia³o godzinê w ca³ym mieszkaniu, bo zawsze co¶ by³o w wê¿u. .
Nigdy nic siê nie rozszczelni³o, nie wybuch³o, nikt siê nie zatru³ gazem.
O wybuchach butli to s³ychaæ raczej przy okazji po¿arów mieszkañ i domów.
W kamperach jest specyficzna sytuacja, bo jest ma³a kubatura i szybko mog³o by doj¶æ do zatrucia/ wybuchu przy zap³onie z palnika.
Ale z drugiej strony propan/ butan czuæ i poza tym wszyscy mamy czujniki gazu.
A w ¿yciu nie s³ysza³em, by kto¶ to mia³ w mieszkaniu 😁
Podgrzewanie butli ma pomóc w lepszym spalaniu w zimie, a nie zwiêkszeniu niebezpieczeñstwa wybuchu.
Wyciek z nieszczelnej instalacji mo¿e siê tak samo zdarzyæ w sierpniu, gdy jest 35°C i skutki bêd± takie same , prawda ?
orkaaa - 2024-11-04, 16:11
Masz racjê. I porównane do butli u mamy jest fajne, tylko ¿e prawdopodobieñstwo awarii w drgaj±cym i trzês±cym siê kamperze jest wiêksze. To oczywi¶cie kwestia bezpieczeñstwa i tolerancji na potencjalne zagro¿enie. Ja tam u¿ywam tylko czysty propan lato - zima i nie ma problemu ze spalaniem.
Skwarek - 2024-11-04, 16:20
Darson napisa³/a: | dziwaczek napisa³/a: | chyba ¿e ktos ma ...podgrzewanie butli lub luku z butl±. |
Jak to jest zrobione ?
Jest gdzie¶ taki temat ?
Poproszê o linka.
Znalaz³em ofertê pokrowca na butle, która wydaje mi siê bez sensu 😕
https://carbonzorro.com/pl/products/cieply-pokrowiec-na-butle-gazowa-11kg-gasbank-1597.html
Cytat z opisu: "Pokrowiec jest uszyty z wysokiej jako¶ci grubych i ciep³ych materia³ów odpornych na uszkodzania. W dolnej czê¶ci posiada otwór umo¿liwiaj±cy wydostawanie siê gazu w razie nieszczelno¶ci."
Pamiêtam te¿ , ¿e Socale pisa³ w w±tku o butli LPG, ¿e zdaje siê pu¶ci³ nawiew ciep³ego powietrza tamtêdy ? |
Ja mam podgrzewany schowek butli, zrobi³em trójnik na wê¿u powietrznym od ogrzewania i dmucha do wentylowanej komory na butle. Wylot nadmuchu jest z typow± przepustnic± i mogê regulowaæ ilo¶æ ciep³a a potrzeba go naprawdê niewiele. Nic nie ¶mierdzi bo komora jest oddzielona od wnêtrza kampera a dmucha tylko w jedn± stronê i wylatuje do³em komory
Darson - 2024-11-04, 16:54
Je¼dzisz ca³y rok na propanie, bo opró¿nianie mieszanki na zimê i tankowanie tylko propanu jest k³opotliwe.
Do tego dochodzi wiêkszy koszt gazu.
A wiêkszo¶æ woli taniej.
Ja musia³bym dodatkowo mieæ butle polskie, bo mam komplet norweskich. Nikt mi takich tu nie wymieni ani nie nabije.
Do tego reduktor i zabawa w przek³adki.
Zapyta³em, czy kto¶ ma zrobione i jak.
Chcia³em poczytaæ.
Co nie znaczy, ¿e tak zrobiê. 😉
Dziêki za Twoj± opiniê.
Darson - 2024-11-04, 17:04
Cytat: | Nic nie ¶mierdzi bo komora jest oddzielona od wnêtrza kampera a dmucha tylko w jedn± stronê i wylatuje do³em komory |
Tak chyba najpro¶ciej. Strata ciep³a z kampera niewielka, a korzy¶æ du¿a, bo spala siê w ca³o¶ci, jak mniemam ?
Tylko trzeba uwa¿aæ z tym grzaniem bo, tu cytat:"
W sytuacji, gdy poduszka powietrzna ma zbyt ma³± objeto¶æ, gaz w fazie ciek³ej wype³nia ca³kowicie wnêtrze zbiornika. W takim wypadku wzrost ci¶nienia cieczy przy wzrastaj±cej temperaturze jest znacznie szybszy, ni¿ wynika³oby to z krzywej parowania, co stanowi niebezpieczenstwo rozszczelnienia zbiornika, a nastepnie wybuchu gazu.
Przyrost ci¶nienia wynosi 0,7 ÷ 0,8 MPa przy wzro¶cie o 1°C."
Skwarek - 2024-11-04, 17:17
Darson napisa³/a: | Cytat: | Nic nie ¶mierdzi bo komora jest oddzielona od wnêtrza kampera a dmucha tylko w jedn± stronê i wylatuje do³em komory |
Tak chyba najpro¶ciej. Strata ciep³a z kampera niewielka, a korzy¶æ du¿a, bo spala siê w ca³o¶ci, jak mniemam ?
Tylko trzeba uwa¿aæ z tym grzaniem bo, tu cytat:"
W sytuacji, gdy poduszka powietrzna ma zbyt ma³± objeto¶æ, gaz w fazie ciek³ej wype³nia ca³kowicie wnêtrze zbiornika. W takim wypadku wzrost ci¶nienia cieczy przy wzrastaj±cej temperaturze jest znacznie szybszy, ni¿ wynika³oby to z krzywej parowania, co stanowi niebezpieczenstwo rozszczelnienia zbiornika, a nastepnie wybuchu gazu.
Przyrost ci¶nienia wynosi 0,7 ÷ 0,8 MPa przy wzro¶cie o 1°C." |
Moje gazbanki odcinaj± ³adowanie ciek³ym gazem przy 80% ich pojemno¶ci, wiêc minimalnie 20% jest fazy lotnej.
robba - 2024-11-04, 17:47
Darson napisa³/a: | .....
Przyrost ci¶nienia wynosi 0,7 ÷ 0,8 MPa przy wzro¶cie o 1°C." |
taki przyrost ci¶nienia by³by mo¿liwy gdyby¶ zatankowa³ butlê do pe³na bez poduszki.
prawie niemo¿liwe, ale mog³oby byæ niebezpiecznie przy przetankowaniu.
Ale z tego co piszesz to Ty wymieniasz butle a nie nape³niasz, wiêc na pewno masz mniej ni¿ 80% wype³nienia faz± ciek³±.
Dziura na spodzie komory butli musi byæ ¿eby zabezpieczyæ przed ewentualn± nieszczelno¶ci±,
ale te¿ trzeba pamiêtaæ ¿e ciep³o leci do góry, wiêc mo¿na od góry ogrzewaæ, tak jak przedmówca (przedpi¶ca) ju¿ pisa³ i wszystko pasuje...
do pe³ni szcze¶æia przyda³by siê termostat, który zamknie dop³yw ciep³a jak na dole bêdzie powy¿ej np. 10C.
termostat (np mechaniczny) mog³by sterowaæ przepustnic±, która mia³aby jeszcze dodatkow± funkcjê: zamyka³aby siê jakby nie dmucha³ nawiew - po to ¿eby przy wiêkszym rozszczelnieniu gaz nie poszed³ w system rur nadmuchowych....
to ju¿ tak my¶lê do pe³ni szcze¶cia..... i bezpieczeñstwa
Darson - 2024-11-04, 18:37
Cytat: | przyda³by siê termostat |
Cytat: | mog³by sterowaæ przepustnic± |
Cytat: | zamyka³aby siê jakby nie dmucha³ nawiew |
No i, chc±c nie chc±c, poma³u robi nam siê prom kosmiczny 😁
A kilka "stron"dalej Skwarek pisa³ o termometrach
Tak na marginesie, to kiedy¶, w Norwegii pozamyka³em siê szczelnie, bo by³o cholernie zimno i spa³em pod ko³dr±.
Nie wiem, co za gazy siê pojawi³y w kamperze, ale zacz±³ mi piszczeæ czujnik
MisioKRAK - 2024-11-06, 00:21
Grzanie komory otwartej na dole (wentylacja) jest realne- to jak balon - cirple powietrze bêdzie u góry...
Ogrzewanie matami termicznymi / izolacyjnymi jest pomy³k± - tylko pogorszy sprawê - gaz odparowuj±cy w butli potrafi obni¿yæ temperaturê w butli o 10-12 ºC a nawet o 15ºC przy bardzo du¿ym rozbiorze...
Pogrzewanie elektryczne butli yo ju¿ igranie z ogniem w 100%
U¿ywam przez ca³y rok butli z czystym propanem...
zbyszekwoj - 2024-11-06, 12:44
Jest cos takiego jak duocomfort .
robba - 2024-11-06, 17:59
Darson napisa³/a: | ....
No i, chc±c nie chc±c, poma³u robi nam siê prom kosmiczny 😁
A kilka "stron"dalej Skwarek pisa³ o termometrach
.... |
jeno by Tw± uwagê zwróciæ ¿e diabe³ tkwi w szczegó³ach...
a da siê to zrobiæ w³a¶ciwie jednym zestawem przepustnica, bimetal
wiêc z tym promem to daleko.
oczywi¶cie mo¿esz zrobiæ wszystko sterowane rêcznie,
- rêczne ma tê wadê ¿e siê o nim zapomina kiedy trzeba pamiêtaæ
- automat ma tê wadê ¿e jak dzia³a to super a jak siê zepsuje to albo
o tym nie wiesz albo sprawia Ci dyskomfort. Wiêc trzeba mu robiæ przegl±dy
i wpisaæ na checklistê, która siê robi coraz d³u¿sza w dzisiejszych czasach i zanim
zrobisz przegl±d to wakacje siê koñcz±....
wybór nale¿y do Ciebie....
Skwarek - 2024-11-06, 21:05
Te komplikacje z termostatem s± zbyteczne, u mnie nie ma mo¿liwo¶ci przegrzania nawiewem komory z butlami bo s± dwie spore kratki wywiewu jedna na dole i jedna u góry w drzwiach schowka. Panuje tam temperatura zbli¿ona do tej we wnêtrzu kamperka. 20-25stopni C. Nawet gdyby by³o ze 40C tak jak latem na s³oñcu to przecie¿ butle nadal s± bezpieczne i nikt nie pomy¶li o ich sch³adzaniu.
Darson - 2024-11-06, 23:02
Ja mam tylko okr±g³e otwory w metalowej pod³odze schowka.
Nie ma wiêc naturalnej cyrkulacji.
Gdy wrócê z pracy, to siê przyjrzê, czy jest mo¿liwo¶æ poprowadzenia i pod³±czenia nawiewu.
Wybieram siê jeszcze w listopadzie na wypad, wiêc mo¿e ju¿ byæ ch³odno. .
Drzyma³a - 2024-11-07, 08:11
U mnie jest otwór wentylacyjny w pod³odze komory, w której znajduj± siê butle, a wentylacja odbywa siê za pomoc± otworu wentylacyjnego znajduj±cego siê w górnej czê¶ci drzwiczek komory.
robba - 2024-11-07, 10:22
Skwarek napisa³/a: | Te komplikacje z termostatem s± zbyteczne, u mnie nie ma mo¿liwo¶ci przegrzania nawiewem komory z butlami ...
|
a w przypadku du¿ej ucieczki gazu jak masz zabezpieczone przed dostaniem siê do systemu wentylacji, który akurat nie ma w³±czonego nadmuchu bo jest lato?
oczywi¶æie przypadek skrajny ale nie niemo¿liwy.....
Darson - 2024-11-07, 10:27
Pisa³, ¿e nawiew ma z góry, a ¿e gaz jest ciê¿szy od powietrza to wychodzi przez dziury w pod³odze
robba - 2024-11-07, 10:35
Darson napisa³/a: | Pisa³, ¿e nawiew ma z góry, a ¿e gaz jest ciê¿szy od powietrza to wychodzi przez dziury w pod³odze
|
a ja pyta³em co przy np. pêkniêciu wê¿yka, kiedy gaz ucieknie w wiêkszej ilo¶ci. wtedy nadci¶nienie wepchnie go wszêdzie.....
dopóki bêdzie dzia³±æ nadmuch to marne szanse ¿eby gaz wszed³ w rurê nadmuchu.
Ale gdy ogrzewanie nie jest w³±czone? jakie jest zabezpieczenie ¿e nie dostanie siê do zabudowy?
starczy³a by zwyk³a przykrywka, przepustniczka grawitacyjna, która bez dzia³aj±cego nadmuchu k³adzie siê na wylocie nadmuchu.... co¶ jak czasami widaæ w ci±gnikach starych na rurach wydechowych....
Skwarek - 2024-11-07, 12:11
Mo¿na daæ zawór zwrotny wentylacyjny, jest ich du¿y wybór ale nie widzia³em takich malutkich na rurê grzewcz±, trzeba by zrobiæ
https://r24fans.pl/zawory-zwrotne/30-zawor-zwrotny-100mm.html
ZEUS - 2024-11-07, 13:49
zbyszekwoj napisa³/a: | Jest cos takiego jak duocomfort . |
Chyba duocontrol 🤔🤭🤪
peja76 - 2024-11-07, 20:38
Wybieram siê jeszcze w listopadzie na wypad, wiêc mo¿e ju¿ byæ ch³odno. .[/quote]
Proponujê Ci nagrzaæ kampera i wtedy zmierzyæ temperaturê w luku z butlami. Ja mam w tym luku zamontowany termometr który ³±czy siê z telefonem i tak sprawdzam temperaturê, przy -10 na zewn±trz, w luku na butle mam miêdzy 3 a 5c (kamper wygrzany). Ju¿ drugi sezon u¿ywam gazbanki i wszystko ¶miga, jezdzimy lato/zima
Darson - 2024-11-07, 21:38
Cytat: | przy -10 na zewn±trz, w luku na butle mam miêdzy 3 a 5c |
Powa¿nie?
Na pewno ¶cianka pomiêdzy kamperem a schowkiem jest cieñsza ni¿ ocieplona, zewnêtrzna ¶ciana. Dlatego ma szansê siê nagrzaæ od ¶rodka.
Przy spodzie, tam gdzie te dziury na pewno jest ch³odniej.
Co to za wypasiony termometr masz, mo¿esz siê podzieliæ informacj± ?
Taki mo¿e siê przydaæ równie¿ w innych miejscach, nie tylko w "gazowni" 😉
tomekkopacki - 2024-11-07, 22:38
Dobry pomys³ z tym termometrem. Wybieram siê pod koniec listopada to sprawdzê u mnie jaka jest temp w schowku z butlami.
Termometr zapewne na bluethoot albo wifi. Ewentualnie zwykly elektryczny z sond± na kablu te¿ powinien zdaæ egzamin.
peja76 - 2024-11-08, 07:49
¯aden wypasiony, zwyk³y za 29z³ https://allegro.pl/oferta/stacja-pogody-thermopro-tp357-bialy-15388237145
Ju¿ w drugim kamperku tak mam, schowek od ¶rodka jak pisa³e¶ tylko plastik, jest on pod kuchni±
Wklejam wykres jaka wczoraj by³a temp wewn±trz schowaka na butle, temp wewn±trz kampera mia³em ustawion± na 20c, na zwewn±trz w najciepleszym momencie dnia by³o 8c. Im wiêksza temp wewn±trz kampera, tym wiêkasza w schowku, ale to przecie¿ wiadomo ¿e normalna sprawa.
Ps. widaæ na wykresie jak temp spad³a ko³o 16.30h jak jecha³em do domu, potem znowu wzros³a
MisioKRAK - 2024-11-08, 16:21
U mnie w schowku jest góra 2-3stopnie wy¿ej (zim±) ni¿ na zewn±trz.
To zale¿y od kampera.
A ogrzewanie/pobór gazu potrafi obni¿yæ temperaturê w butli nawet o 15 stopni.
Darson - 2024-11-08, 17:10
No to trzeba zastosowaæ ogrzewacz 😉
https://www.gaz-but.pl/pl/n/72
peja76 - 2024-11-08, 19:05
Panie, my to na dziko jezdzimy, tak¿e takie ogrzewacze to nie bardzo, bo zim± z pr±dem licho, solary nie pracuj±
Bim - 2024-11-08, 19:21
peja76 napisa³/a: | Panie, my to na dziko jezdzimy, tak¿e takie ogrzewacze to nie bardzo, bo zim± z pr±dem licho, solary nie pracuj±
|
Swie¿ak jest Najpierw mu w g³owie by³y d...y maryny teraz rozkminia technologie kamperow±
MILU¦ - 2024-11-08, 23:50
Darson napisa³/a: | ..............
|
U mnie ani butle ,ani schowek a reduktor butli
Darson - 2024-11-09, 14:30
Bim, widzê, ¿e ty pamiêtliwy jeste¶ 😂
Brakuje Ci tego codziennego zastrzyku energii ? 😉
O ¦wie¿aka siê nie obra¿am, bo ... jestem 😝
Mam dopiero 4 kampera
Co do ogrzewania to:
1. Solary dzia³aj± w zimie.
2. Stoj±c na kablu mo¿na grzaæ.
3.Niektórzy wo¿± po 280 Ah, albo i wiêcej, wiêc taka grza³eczka 50W spokojnie mog³a by podzia³aæ.
Rozwa¿amy tu ró¿ne opcje Panowie, prawda ?
Papier wszystko przyjmie, wiêc mo¿emy pisaæ 😉
Milu¶, grzanie reduktora chyba niewiele daje, skoro butan zostaje na dole oszronionej butli ?
Bim - 2024-11-09, 15:05
Darson napisa³/a: | O ¦wie¿aka siê nie obra¿am, bo ... jestem 😝
Mam dopiero 4 kampera |
Przynajmniej jeden siê nie obra¿a i ma poczucie humoru
Ja tam wierny jestem jednej d....e i jednemu kamperowi
mischka - 2024-11-09, 17:53
Darson napisa³/a: | grzanie reduktora chyba niewiele daje, skoro butan zostaje na dole oszronionej butli |
a co w przypadku gdy w butli jest tylko propan?
robba - 2024-11-09, 18:13
mischka napisa³/a: | Darson napisa³/a: | grzanie reduktora chyba niewiele daje, skoro butan zostaje na dole oszronionej butli |
a co w przypadku gdy w butli jest tylko propan? |
to wtedy grzanie jest niepotrzebne przy normalnym poborze gazu...
i rozs±dnej temperaturze zewnêtrznej...
chyba ¿e jeste¶ na syberii lub biegunie...
w danej temperaturze otoczenia w zale¿no¶ci od szybko¶ci poboru
czyli o ile odparowanie nie spowoduje spadku temp które obni¿y
temperaturê butli poni¿ej -40C to bedzie odparowywac....
zbyszekwoj - 2024-11-10, 17:03
ZEUS napisa³/a: | zbyszekwoj napisa³/a: | Jest cos takiego jak duocomfort . |
Chyba duocontrol 🤔🤭🤪 |
Duocontrol to co innego.
Duoconfort to dodatkowe urz±dzenie miêdzy innymi z grza³k± do podgrzewania reduktora oraz wskazuje która butla jest aktualnie w u¿yciu. Mogê Ci pokazaæ jak to wygl±da w porz±dnym kamperze.
mischka - 2024-11-10, 18:01
zbyszekwoj napisa³/a: | urz±dzenie miêdzy innymi z grza³k± do podgrzewania reduktora oraz wskazuje która butla jest aktualnie w u¿yciu |
Bêdê montowa³ za dwa tygodnie, czas poka¿e czy to tylko gad¿et czy co¶ przydatnego
Andrzej 73 - 2024-11-10, 19:22
mischka,
Ej , a co to za obyczaje.
Gdzie foty nowego nabytku. Bêdzie bite za niesubordynacjê.
Co do grzania butli. Mo¿na zastosowaæ maty grzewcze na 12v lub ta¶mê grzewcza.
mischka - 2024-11-11, 07:27
Andrzej 73 napisa³/a: | Gdzie foty nowego nabytku. | Wszystko bêdzie, najpierw trzeba dok³adnie wyszorowaæ w ¶rodku i na za zewn±trz ¿eby wstydu nie by³o.
robba - 2024-11-11, 17:02
mischka napisa³/a: | Andrzej 73 napisa³/a: | Gdzie foty nowego nabytku. | Wszystko bêdzie, najpierw trzeba dok³adnie wyszorowaæ w ¶rodku i na za zewn±trz ¿eby wstydu nie by³o. |
zawsze to jaka¶ motywacja.... do szorowania...
Darson - 2024-11-11, 18:36
Wracaj±c jeszcze do tematu p³aszczy i ogrzewaczy.
Czy kto¶ wie, do jakiej temperatury mo¿na podgrzewaæ butle ?
Czy kto¶ czyta³ opis z linka, który wklei³em ?
Bo siê zastanawiam, czy to nie jaki¶ b³±d w opisie...
A je¶li nie b³±d, to znaczy , ¿e tolerancja jest naprawdê du¿a 😮
SlawekEwa - 2024-11-11, 22:24
Darson napisa³/a: | A je¶li nie b³±d, to znaczy , ¿e tolerancja jest naprawdê du¿a |
no jest du¿a , zw³aszcza jak dekarz podgrzewa palnikiem dno butli z gazem
Darson - 2024-11-14, 08:14
Mam na my¶li to, ¿e 20% w butli ma byæ puste na ewentualne rozprê¿anie podgrzanego gazu.
A tu pisz±, ¿e max do 60°C .
A przy 45°C wody mo¿na siê oparzyæ...
Czyli butla te¿ bêdzie gor±ca zanim ...pierdyknie 😁
MILU¦ - 2024-11-14, 19:49
Darson napisa³/a: | ...............
Milu¶, grzanie reduktora chyba niewiele daje, skoro butan zostaje na dole oszronionej butli ? |
Daje ju¿ od.....10 lat
alinixhi - 2024-11-14, 20:43
Te ca³e problemy to tylko i wy³±cznie wina gazu propan butan który w temp poni¿ej 5 stopni zaczyna sie skraplaæ i osiadaæ na dnie butli....mój alde jak poczu³ zimn± butle ze skroplonym gazem od razu zastrajkowa³...odk±d przesiad³em sie na czysty propan wszystko dzia³a i sie nie buntuje...ostatnio czyli miesi±c temu butla 11 kg czystego propanu to 70 z³otych i ¶wiêty spokój
Skwarek - 2024-11-14, 20:56
alinixhi napisa³/a: | Te ca³e problemy to tylko i wy³±cznie wina gazu propan butan który w temp poni¿ej 5 stopni zaczyna sie skraplaæ i osiadaæ na dnie butli....mój alde jak poczu³ zimn± butle ze skroplonym gazem od razu zastrajkowa³...odk±d przesiad³em sie na czysty propan wszystko dzia³a i sie nie buntuje...ostatnio czyli miesi±c temu butla 11 kg czystego propanu to 70 z³otych i ¶wiêty spokój |
Z propanem to wiadomo kupujesz butle ale to temat o LPG tankowane z dystrybutora a w nim jest tylko trochê propanu.
jacek2214 - 2024-11-14, 21:08
Tak propan to swiety spokój
Skwarek - 2024-11-14, 21:31
Propan, propan w kraju OK ale wyjed¼ za granicê i tam z propanem k³opot. Czêsto s± inne butle tak ¿e ich nie wymienisz tylko musisz kupiæ tamtejsze a co zrobisz z pustymi, bêdziesz woziæ czy na z³om. Tak, ¿e tam propan to nie jest ¶wiêty spokój. LPG tankujesz gdzie chcesz i tylko odpowiednie koñcówki przykrêcasz do tankowania. Bez d¼wigania, montowania i wygodnie a czêsto masz wska¼nik poziomu gazu jak w baku i wiesz kiedy tankowaæ.
Tematem jest jak poradziæ sobie z LPG w niskich temperaturach. A w³a¶ciwie jak zapewniæ butlom LPG odpowiedni± temperaturê.
Darson - 2024-11-14, 22:18
E98 te¿ jest lepsza ni¿ E95, a nie wszyscy j± tankuj±. 🙂
Mo¿e i ja bym siê skusi³ na sam propan, ale jak wspomnia³em, mam norweskie butle i nikt mi tego nie nabije ani nie wymieni tutaj.
A tak w ogóle to gdzie Wy to nabijacie ?
W rozlewniach gazów technicznych ?
mischka - 2024-11-15, 07:27
Darson napisa³/a: | A tak w ogóle to gdzie Wy to nabijacie ? |
Jak jestem w Polsce i mam potrzebê to jadê do rozlewni gazu, jeszcze nie mia³em problemów z nabiciem zagranicznej butli.
W Niemczech propan jest praktycznie w ka¿dym markecie budowlanym.
W innych krajach nie korzysta³em to siê nie wypowiadam.
alinixhi - 2024-11-15, 11:04
Tak jak napisa³ Mischka...te¿ jade do rozlewni gazów u¿ytkowych z tym ¿e o ile propan butan uzupe³niaj± wedle ¿yczenia klienta o tyle czysty propan jest tylko na wymiane ...oddajesz zwyczajn± pust± butle 11kg dostajesz pe³n± wiêc czysty propan jak widaæ nie na wszystkich rozlewniach jest dostêpny od rêki...jedna uwaga... propanu jest zawsze o jeden litr w butli mniej ni¿ zwyk³ego LPG z drugiej strony jest bardziej kaloryczny wiêc i tak na jedno wychodzi
kimtop - 2024-11-15, 12:16
alinixhi napisa³/a: | propanu jest zawsze o jeden litr w butli mniej ni¿ zwyk³ego LPG z drugiej strony jest bardziej kaloryczny wiêc i tak na jedno wychodzi |
Napewno?
Skwarek - 2024-11-15, 12:26
kimtop napisa³/a: |
Napewno? |
Tak, ale o nieca³e 1,5% z kilograma fazy ciek³ej. Wed³ug mnie to niezauwa¿alnie wiêksza kaloryczno¶æ
Bim - 2024-11-15, 13:28
Zapytam z ciekawo¶ci ile kosztuje teraz butla Propanu w rozlewni ,a ile na zwyk³a?
zbyszekwoj - 2024-11-15, 13:38
kimtop napisa³/a: | Napewno? |
Napewno mniej. Uzywam od lat i widzê ile czeka siê na wodê w czajniku. Poza tym p³omieñ jest mniejszy. Dlatego w Hiszpanii butla z propanem jest tañsza niz z mieszank± i autogazem.
Darson - 2024-11-15, 16:16
Cytat: | oddajesz zwyczajn± pust± butle 11kg dostajesz pe³n± |
Norweska g³owica jest inna. Nie przyjm±.
Chyba ¿e maj± mo¿liwo¶æ jej nape³nienia, wiêc móg³bym ewentualnie zostawiæ i podjechaæ po t± sam± za dzieñ b±d¼ dwa.
Co do reszty, czyli kaloryczno¶ci i objêto¶ci, siê nie wypowiadam, bo nie u¿ywa³em.
Z innej beczki, to widzê, ¿e Polska ma jedne z najbardziej rygorystycznych przepisów odno¶nie nape³niania butli gazem.
Na stronie PSP znalaz³em tekst, ¿e nape³niaæ mog± tylko firmy ... posiadaj±ce koncesjê. 😂
Czy naprawdê chodzi tylko o bezpieczeñstwo ? 🤔
Bo jeszcze kilkana¶cie lat temu tysi±ce, je¶li nie miliony, gospodarstw gotowa³o na butlach gazowych.
A butla sta³a w kuchni, bez czujnika i nic nigdy siê nie sta³o.
W piecach gazowych ( podgrzewaj±cych wodê) zasilanych z sieci, by³ uk³ad odcinaj±cy dop³yw gazu w przypadku zga¶niêcia p³omienia.
Wiêc w przypadku kamperów, gdzie butla jest w osobnym, wentylowanym schowku, a w ¶rodku mamy czujniki gazu, (który g³ównie w tym celu jest tam zamontowany, a nie - jak s±dz± niektórzy, - by zabezpieczyæ w³a¶ciciela przed u¶pieniem gazem 😂 ) jeste¶my ca³kowicie bezpieczni.
A skoro jest jest popyt ( na nape³nianie) to jest i poda¿.
I powstaj± takie firmy, prawie monopolistyczne, które oferuj± ...Multizawory za ciê¿kie pieni±dze.
A Polaki " biedaki" kupuj±, chc±c byæ w zgodzie z przepisami 😉
Dlatego tym bardziej cieszy mnie fakt, ¿e kto¶ w koñcu montuje te zawory za pó³ ceny, a nie za 2 ko³a.
rigg - 2024-11-16, 03:41
Tankowa³em na wielu stacjach w Polsce i nikt mi uwagi nie zwróci³, pewnie dlatego, ¿e mam zewnêtrzy wlew.
adaml61 - 2024-11-16, 18:26
rigg napisa³/a: | ¿e mam zewnêtrzy wlew | W W³oszech czasami bywa problem z tankowaniem , jak widz± kampera to majom opory , bo ponoæ maja przykazane aby nie tankowaæ .Widzia³em jak odprawiali z kwitkiem , blaszak normalnie bez pytañ .
Skwarek - 2024-11-16, 18:34
adaml61 napisa³/a: | rigg napisa³/a: | ¿e mam zewnêtrzy wlew | W W³oszech czasami bywa problem z tankowaniem , jak widz± kampera to majom opory , bo ponoæ maja przykazane aby nie tankowaæ .Widzia³em jak odprawiali z kwitkiem , blaszak normalnie bez pytañ . |
Na kilkadziesi±t bezproblemowych W³oskich tankowañ gazu tylko 1 raz Pani mi odmówi³a t³umacz±c, ¿e to gaz do motoru a nie do gotowania
Po drugiej stronie ulicy konkurencja nala³a gazu bez problemu.
Andrzej 73 - 2024-11-16, 18:40
Jak siê jedzie na du¿± stacjê , to nikt pytañ nie zadaje i samemu siê tankuje.
Nieraz nie wiedz± czy silnik na gaz czy diesel.
MisioKRAK - 2024-11-16, 20:32
Bo i silnik mo¿e byæ na diesel +gaz...
Czasem mi takie zadaj± pytanie na stacjach (przy p³aceniu) - a we W³oszech i tak bym nie zrozumia³
Darson - 2024-11-19, 12:44
Przysz³o dzi¶ z Expressu Ali Baby 😉
Dzia³a, wykres w telefonie wygl±da nawet lepiej ni¿ rzeczony termometr.
Wzi±³em dwa, ¿eby zmniejszyæ ¶lad wêglowy. Zawsze gdzie¶ siê przyda.
Leci do Ciebie za podpowied¼.
I mam pytanie, na jaki zasiêg max to dzia³a u Ciebie?
Drugie pytanie, dlaczego masz "Jahr" i "woche" na ekranie ? 🤔
peja76 - 2024-11-19, 22:09
Darson napisa³/a: | I mam pytanie, na jaki zasiêg max to dzia³a u Ciebie?
Drugie pytanie, dlaczego masz "Jahr" i "woche" na ekranie ? 🤔 |
Jaki ma zasiêg, nie wiem Ale napiszê ci tak, Ja u¿ywa³em tego podaczas jazdy z przyczep±, czujnik by³ w przyczepiê a telefonem w aucie sprawdza³em temperaturê. Robi³em tak, bo nieraz jak siê zapomnia³em i przekroczy³em magiczne 105km/h to mi gas³ piec, wtedy szybko siê wycha³adza³o w przyczepie, letniej któr± u¿ywali¶my zim± Tak mi siê wydaje ¿e ma zasiêg 5-7m
Dlaczego mam "Jahr" i "woche" na ekranie " nie wiem ale jak bêdê przy kamperku to spradzê
Darson - 2024-11-22, 10:34
rigg napisa³/a: | mam zewnêtrzy wlew |
Masz ten ma³y wlew, do którego siê wkrêca odpowiedni± redukcjê, w zale¿no¶ci od kraju, w którym jeste¶ ?
Nie zamontowa³e¶ tego wlewu, który u¿ywamy w PL ?
rigg - 2024-11-22, 12:53
Darson napisa³/a: | rigg napisa³/a: | mam zewnêtrzy wlew |
Masz ten ma³y wlew, do którego siê wkrêca odpowiedni± redukcjê, w zale¿no¶ci od kraju, w którym jeste¶ ?
Nie zamontowa³e¶ tego wlewu, który u¿ywamy w PL ? |
Tak mam ma³y wlew . Taki mi w poprzednim kamperze Papamila zainstalowa³ i uwa¿am, ¿e to dobry wybór. Przede wszystkim ma wiêkszy gwint na przej¶ciówki i ciê¿ki pistolet mo¿e na nim wisieæ. Poza tym mniejszy otwór w ¶cianie wiercisz. Do tego kupi³em przej¶ciówki, chyba dwie albo trzy. link
Darson - 2024-11-22, 15:49
Rigg, dziêki za wyja¶nienie. 👍
Czy mo¿emy siê przenie¶æ tutaj?: https://www.camperteam.pl...38098&start=105
To odpowiedni w±tek na te tematy.
rigg - 2024-11-22, 16:10
Przeno¶ jak chcesz
peja76 - 2024-11-22, 20:37
Wiedzia³em ¿e gdzies widzia³em takie ustrojstwo do ogrzewania butli, wiêc od 6min
https://youtu.be/vEcbqQ9qF7M
|
|