|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Hand made - ręczna robota - Bagażnik rowerowy - nietypowo
Mavv - 2018-02-21, 21:42 Temat postu: Bagażnik rowerowy - nietypowo Tak sobie rozmyślam...
Nie miałem rowerów, gdy budowałem kampera. Teraz są i będzie ich więcej. Się cholery rozmnożyły. Sztuk 4. I teraz...
Mam kampera z blaszaka. Nie mam haka. Zresztą montaż haka to nie problem. Problemem jest montaż bagażnika na nim. Taki bagażnik, a zwłaszcza z rowerami, uniemożliwi mi dostanie się do bagażnika auta. Myślałem więc o zamontowaniu bagażnika rowerowego na prawe tylne drzwi. Wtedy je otworzę nawet z rowerami. I tu pojawia się problem... tak zamontowany bagażnik będzie wystawał z prawej strony - rowery wyjdą mocno poza obrys auta.
Mój koncept jest taki: kupić bagażnik montowany na hak, dorobić do niego ramkę umożliwiającą montaż do tylnych drzwi. Ale - zrobić to tak, żeby rampa była pod kątem takim, żeby rowery nie wystawały poza obrys auta. Da się tak? Ktoś tak ma?
drzevo - 2018-02-21, 21:50
Możesz zrobić dwa mocowania na prawych drzwiach i dwa na lewych.
Możesz tzrobić bagażnik, zachodzący na lewe drzwi, na lewych drzwiach możesz zrobić punkt podparcia dla bagażnika, żeby nie obciążał tylko jednych drzwi. Możesz też podpatrzeć kilka rozwiązań bagażników, typowych dla rynku USA.
A tu fotka z jednego z aktualnych ogłoszeń
I jeszcze jedno
OMEGA - 2018-02-21, 21:51
Mavv pomyśl nad odkęcanymi przednimi kołami , widziałem w ubiegłym roku w Chorwacji taki bagażnik na haku gdzie dwa rowery dziecięce były jako pierwsze a dwa dla dorosłych bez przednich kół ale czy był dostęp do tyłu tego akurat nie mogę potwierdzić za to nic poza gabaryt nie wystawało.
papamila - 2018-02-21, 22:10
myślę że bagażnik rowerowy uchylany na hak
a wlasciwie wersja jaką ma grzegorzalex
ma to tak zrobione że całość obraca się na zawiasie i drzwi są calkowicie wolne
koszt wykonania też relatywnie niewielki
z tego co pamiętam to konstrukcja przymocowana jest do ramy haka
gdzieś w temacie budowy swojego drugiego kamera to prezentował
grzegorzalex - 2018-02-21, 22:16
papamila napisał/a: | myślę że bagażnik rowerowy uchylany na hak
a wlasciwie wersja jaką ma grzegorzalex
ma to tak zrobione że całość obraca się na zawiasie i drzwi są calkowicie wolne
koszt wykonania też relatywnie niewielki
z tego co pamiętam to konstrukcja przymocowana jest do ramy haka
gdzieś w temacie budowy swojego drugiego kamera to prezentował |
Dokładnie mam tak zrobione ,że jest możliwość przewozu skutera i rowerów
Aby zabrać rowery zakładam na platformowe bagażnik który maiłem mocowany na haku
https://www.camperteam.pl...r=asc&start=360
Mavv - 2018-02-21, 23:03
Fajny patent u Grzegorza. Czy ten bagażnik jest zdejmowalny? Bo pusty sporo miejsca z tyłu zajmuje. A nie wygląda na taki, co można go złożyć do góry.
Te pionowe też są dobre. Warte zainteresowania
Darecki_77 - 2018-02-21, 23:44
ja w moim Masterze będę robił tak jak poniżej, minus taki że rowery trzeba zdjąć żeby otworzyć drzwi. W moim przypadku nie mam możliwości założenia haka a właściwie jego legalizacji. fota z zasobów internetu
grzegorzalex - 2018-02-21, 23:44
Mavv napisał/a: | Fajny patent u Grzegorza. Czy ten bagażnik jest zdejmowalny? Bo pusty sporo miejsca z tyłu zajmuje. A nie wygląda na taki, co można go złożyć do góry.
Te pionowe też są dobre. Warte zainteresowania |
Mam możliwość wyboru skuter czy rowery
Wszystko jest tak zrobione aby można szybko zdemontować i przystosować do innego rozwiązania
grzegorzalex - 2018-02-21, 23:46
Darecki_77 napisał/a: | ja w moim Masterze będę robił tak jak poniżej, minus taki że rowery trzeba zdjąć żeby otworzyć drzwi. W moim przypadku nie mam możliwości założenia haka a właściwie jego legalizacji. fota z zasobów internetu |
Zakup najtańszy bagażnik na rowery i zamocuj tak jak zrobił toscaner
I nie trzeba zdejmować rowerów
Koszt bagażnika około 500 zł
http://allegro.pl/aguri-a...wNWQxNzkxYmQ%3D
toscaner - 2018-02-22, 00:02
Mavv, kłania się lenistwo, bo robiłem dokładny opis, a nawet sam pytałeś o fotki wtedy i wysłałem Ci linka do wpisu z fotkami.
Kupiłem bagażnik do samochodu 4x4 na koło i przerobiłem, zamontowany na tyle drzwi. Nic nie wystaje. Bagażnik zamontowany na max do wewnętrznej krawędzi. Koszt bagażnika niecałe 500zł w Polsce. Z tym, ze kupiłem na 3 rowery. Ale są i na 4.
Tu masz fotkę, bo jeszcze nigdzie nie wstawiałem:
Mavv - 2018-02-22, 00:44
Tak Toscaner, pamiętam. Jednak w mojej głowie siedział nieco inny koncept i w sumie nie sprawdziłem Twojego. Widzę, że wygląda dobrze. Poczytam jeszcze raz Twój opis, tym razem mnie on bardziej dotyczy, niż wtedy; wtedy to była niejako ciekawostka, teraz coś, co raczej będzie w kamperze
Edit: nie wiem, skąd ta emotka boksa się pojawiła na początku posta. Piszę z telefonu, pewnie paluchem musnąłem.
KACPERKI 2 - 2018-02-22, 07:34
Ja mam tak:
Może Cię to zainspiruje
toscaner - 2018-02-22, 09:52
O super sprawa na takim ramieniu. Mavv coś dla Ciebie. Ja otwieram bagażnik od święta, bo lepszy i całkowity dostęp mam do niego od środka, więc mi nie przeszkadza na stałe. Mógłbym w sumie nawet zaspawać tylne drzwi.
Tobie chyba bardziej pasuje mieć stały dostęp.
zbyszekwoj - 2018-02-22, 13:51
Są holenderskie na hak i odchylane .
forhend - 2018-02-22, 16:31
Ja zrobiłem to tak.
Bagażnik na klape podnoszonej do góry za 80 zł z pchlego targu.Godzina przeróbki i to wszystko.
Mavv - 2018-02-22, 17:31
Agat, ciekawy patent. Masz uchwyt zamocowany do zawiasów?
forhend, kolejny przerobiony bagażnik na klapę Chyba pójdę w tą stronę.
SlawekEwa - 2018-02-22, 19:42
zbyszekwoj napisał/a: | Są holenderskie na hak i odchylane . |
Zbysiu przy drzwiach otwieranych na boki nie da rady, przy klapie podnoszonej do góry tak.
KACPERKI 2 - 2018-02-22, 19:48
Tak. Całość u mnie spoczywa na zawiasach drzwi.
Moim zdaniem zakładanie bagażnika na drzwi tak jak pokazał Kolega jest nie za dobre. Uważam że zakładanie np. 3 rowerów czyli średnio pewnie około 40 kg na taki bagażnik gdzie dodatkowo robi się dźwignia/ramię źle wróży drzwiom i zawiasom.
Punkt przyłożenia siły/dźwigni bezpośrednio na zawiasy jest moim zdaniem dużo mniej szkodliwe.
Ale to tylko moje zdanie nie podbudowane badaniami czy jakimś innym doświadczeniem.
forhend - 2018-02-22, 21:37
Agat napisał/a: |
Moim zdaniem zakładanie bagażnika na drzwi tak jak pokazał Kolega jest nie za dobre. Uważam że zakładanie np. 3 rowerów czyli średnio pewnie około 40 kg na taki bagażnik gdzie dodatkowo robi się dźwignia/ramię źle wróży drzwiom i zawiasom.
|
Mniemam,że chodzi o mój wechikuł?
No cóż ,może i jest w tym racja,ale ja z doświadczenia trzyletniego ,nie zauważyłem żadnych zmian ani w zawiasach ,ani w drzwiach.Zamykają sie i otwierają jak sprzed 60000 km.
toscaner - 2018-02-22, 22:20
Nie wiem jak w innych markach, ale w Ducato zdaje się Tomcio wozi od kilku lat 70 kg na tylnych drzwiach i nic mu się nie oberwało czy uszkodziło w zawiasach. Też się obawiałem, a okazało się to na wyrost. Przejechałem aktualnie z bagażnikiem ~15kg, rowerami ~2x 17kg i skrzynią ~20kg, czyli około ~69kg, więc podobnie jak Tomcio, na drzwiach ze 4 tys km i nic. Generalnie dyskomfort przy częstszym otwieraniu, bo trzeba pier...nąć drzwiami z takim bagażem, żeby dobrze się zamknęły. Ja rzadko otwieram, no ale na kontroli granicznej musiałem, no i poza tym jeszcze z 2x. Patent na ramie do zawiasów pewnie lepszy jeśli się częściej otwiera. Jeśli rzadko, to bez znaczenia, bo drzwi przynajmniej w trojaczkach mają rygle i bolce, które trzymają wszystko sztywno. Mavv często otwiera, to raczej na drzwiach niewygodnie. No i pytanie jak w jego modelu z wytrzymałością i czy ma bolce i odpowiednie rygle. W wersji często otwieranej pewnie bym zrobił taką ramę, bo wygodniej, albo na hak.
grzegorzalex - 2018-02-22, 22:25
toscaner napisał/a: | Nie wiem jak w innych markach, ale w Ducato zdaje się Tomcio wozi od kilku lat 70 kg na tylnych drzwiach i nic mu się nie oberwało czy uszkodziło w zawiasach. Też się obawiałem, a okazało się to na wyrost. Przejechałem aktualnie z bagażnikiem ~15kg, rowerami ~2x 17kg i skrzynią ~20kg, czyli około ~69kg, więc podobnie jak Tomcio, na drzwiach ze 4 tys km i nic. Generalnie dyskomfort przy częstszym otwieraniu, bo trzeba pier...nąć drzwiami z takim bagażem, żeby dobrze się zamknęły. Ja rzadko otwieram, no ale na kontroli granicznej musiałem, no i poza tym jeszcze z 2x. Patent na ramie do zawiasów pewnie lepszy jeśli się częściej otwiera. Jeśli rzadko, to bez znaczenia, bo drzwi przynajmniej w trojaczkach mają rygle i bolce, które trzymają wszystko sztywno. Mavv często otwiera, to raczej na drzwiach niewygodnie. No i pytanie jak w jego modelu z wytrzymałością i czy ma bolce i odpowiednie rygle. W wersji często otwieranej pewnie bym zrobił taką ramę, bo wygodniej, albo na hak. |
W nowszych modelach takich jak mój
Jest problem z zawiasami nie wytrzymują takiego obciążenia
Trzeba zakładać wzmocnienia, są specjalne blachy które się mocuje od wewnątrz
Koszt chyba koło 200 zł, można zrobić samemu i zaoszczędzić
Mavv - 2018-02-22, 23:17
Agat, mógłbyś pstryknąc zdjęcie, jak masz zamocowane uchwyty do zawiasów? Jak to konstrukcyjnie ugryźć?
grzegorzalex, kojarzę u siebie wzmocnienia zawiasów w postaci doś grubego kawałka blachy w słupkach i w drzwiach. Więc może da radę? Zawiasy wymieniałem w sierpniu zeszłego roku, bo moje od początku posiadania auta były opadnięte. Jedyna wada "nowych" zawiasów jest taka, że nie otwierają się o 270 stopni, tylko o 90. Ale za to chodzą leciutko jak w osobówce.
grzegorzalex - 2018-02-23, 00:14
Mavv napisał/a: | Agat, mógłbyś pstryknąc zdjęcie, jak masz zamocowane uchwyty do zawiasów? Jak to konstrukcyjnie ugryźć?
grzegorzalex, kojarzę u siebie wzmocnienia zawiasów w postaci doś grubego kawałka blachy w słupkach i w drzwiach. Więc może da radę? Zawiasy wymieniałem w sierpniu zeszłego roku, bo moje od początku posiadania auta były opadnięte. Jedyna wada "nowych" zawiasów jest taka, że nie otwierają się o 270 stopni, tylko o 90. Ale za to chodzą leciutko jak w osobówce. |
Dokładnie są ta grube blachy wstawione w słupkach
Bez tego nie ryzykował bym mocowania bagażnika z rowerami na drzwiach
KACPERKI 2 - 2018-02-23, 07:37
forhend napisał/a: |
Mniemam,że chodzi o mój wechikuł? |
Tak ale to akurat zbieg okoliczności - miałem na myśli generalną zasadę.
Nie wiem jak jest w trojaczkach ale np. sprintery znane z korozji szczególnie tylnych drzwi mają generalny problem wokół zawiasów na drzwiach ( nie na słupkach ). Dlatego u mnie wzbudziło to niepokój i postanowiłem zrobić tak jak mam. Tym bardziej że same drzwi bez żadnych obciążeń już się ciężko zamykają a szczególnie otwierają.
Zatem moje obawy mogą w trojaczkach się nie sprawdzić ( czego życzę ).
Mavv - oczywiście że zrobię fotkę umieszczenia zawiasów ale troszkę później. Opiszę też dlaczego teraz wiosną będę robil bagażnik jeszcze raz od nowa
Mavv - 2018-02-23, 16:56
Agat napisał/a: | Mavv - oczywiście że zrobię fotkę umieszczenia zawiasów ale troszkę później. Opiszę też dlaczego teraz wiosną będę robil bagażnik jeszcze raz od nowa |
Dziękuję bardzo Agat Temat bagażnika będzie poruszany później w tym roku lub na początku przyszłego. Ale trzeba już zacząć zbierać pomysły, wymyślać projekt
tom-cio - 2018-02-23, 17:32
Potwierdzam slowa Toscanera,predzej mi pier...dolona ruda cale auto zje(na wiosne znowu wymiana progow dookola auta,poprzednia 2 lata temu i w miejscach spawow chrupie jak glupia),niz ten bagaznik oberwie zawiasy,z tylu potrafilem miec jeszcze 2 banieczki 30l z ropa podwieszone ,klimatyzator,agregat i daje rade.
toscaner - 2018-02-23, 18:26
Bo Tomek, kiedyś trojaczki robili z blachy i było do czego drzwi przykręcić, a teraz widocznie z folii kuchennej coby tańsza produkcja była i trzeba wzmacniać.
Zresztą ja tam się nie znam.
KACPERKI 2 - 2018-02-24, 10:21
Ok - to zgodnie z obietnicą...
Zawias typowy stalowy mam przykręcony do otworu w zawiasie drzwi lewych. Tam są fabryczne otwory. Wystarczy nakrętka od spodu i zawias stały jest gotowy.
Bagażnik w założeniu działa świetnie. Ma wady ale zaraz o tym napiszę. Natomiast jako ogromną zaletę uznaję to że ma się pełny dostęp do bagażnika pod łóżkiem. Widać na zdjęciach jak to wygląda po otwarciu. Poza tym oczywiście może służyć jako podstawa pod inne zastosowanie np. skibox w poprzek również świetnie pasuje choć ja narty wkładam do środka garażu.
Teraz o wadach.
Popełniłem błąd konstrukcyjny i obecnie przy moim planowanym remoncie auta zrobię jeszcze raz od nowa cały bagażnik.
Obecnie opiera się na "trójkącie" a kolejny będzie na "kwadracie".
Jeden punkt podparcia po zamknięciu obciążonego bagażnika powoduje że rowery się "gibały". Poradziłem sobie z tym problemem poprzez przypinanie pasem transportowym całości ( rowerów ) w ich górnej części. Wówczas są już stabilne. Ponadto "obwieszanie" w sumie dużej dźwigni bo ok. 1,5 m powoduje że zamykanie w pełni obciążonego trzema rowerami bagażnika jest utrudnione i trzeba trochę siły aby "unieść" koniec ramienia do założenia go do podparcia po prawej stronie.
Po przeróbce na "kwadrat" będą 2 punkty podparcia po prawej stronie co ( mam nadzieję) usztywni całą konstrukcję i ułatwi korzystanie.
Jeszcze jedna uwaga. Mój bagażnik tak jak go widać jest wykonany z profili stalowych 25x40mm . Razem z szynami ważny niemal 20 kg. To bardzo dużo. Dziś wiem, że przewymiarowałem profile stalowe. W kolejnym zastosuję znacznie mniejsze. Jeżeli Ci się bardzo nie spieszy z robotą ( a zdecydujesz się na taki jak ja mam ) to prawdopodobnie przed majówką zrobię sobie ten nowy i będę mógł ocenić jak zmiany wpłynęły na użytkowanie.
Pozdrawiam.
toscaner - 2018-02-24, 11:56
Kurcze, czyli finalnie też rowery z całym bagażnikiem wiszą na zawiasach i tak samo obciążają tulejki czy co tam jest. Ale na plus dla osób otwierających często tylne drzwi, że można odchylić.
Sprytnie z tymi zawiasami. Myślałem, że wkręciłeś się z nimi stosując dłuższe śruby w miejscu mocowania zawiasów do karoserii.
KACPERKI 2 - 2018-02-24, 12:09
toscaner napisał/a: | Kurcze, czyli finalnie też rowery z całym bagażnikiem wiszą na zawiasach i tak samo obciążają tulejki czy co tam jest. |
Tak - ale weź pod uwagę iż "szkodliwe obciążenie" dla zawiasów DRZWI występowałoby wówczas gdyby było dynamiczne tzn gdyby otwierać DRZWI auta WRAZ Z rowerami. Natomiast tu jest inaczej. Gdy otwierasz bagażnik rowerowy to zawiasy drzwi nie pracują. Bagażnik obciąża własne zawiasy. Owszem zawiasy drzwi auta niosą obciążenie ale statycznie.
Dopiero gdy otwierasz drzwi auta te lewe to zawias auta niesie oba obciążenia ale lewe wraz z rowerami otwieram niezwykle rzadko a nawet jeśli to robię to "nie wyczuwam" aby specjalnie płakały...
Pewnie idealnie nigdy nie będzie ale wydaje mi się że mój system daje dużo dostępu do garażu i wygodę użytkowania. Łatwo można go samemu wykonać ( skoro ja dałem radę to każdy da...). Wadą może być estetyka i waga. Ale następny już chyba lepiej zrobię
toscaner - 2018-02-25, 09:59
Dokładnie tak
bmalu - 2018-02-25, 13:20
Mam bagażnik mocowany do prawych drzwi Ducato - na trzy rowery. Przedłużyłem rynienki aby zachodziły bardziej w lewo i całość podparłem na haku. Całość opisałem na
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=25169
Mavv - 2018-02-25, 20:10
bmalu, dzięki, poczytałem, pooglądałem.
Mavv - 2018-03-13, 00:14
No i kupiłem bagażnik na 4 rowery. Trzeba będzie trochę porzeźbić, ale będzie dobrze. Bagażnik montowany na hak - ja go jednak przerobię, że będzie na stałe zamontowany na tylnych prawych drzwiach. Gdy będzie pusty, to się składa do góry i nie będzie przeszkadzał. Pusty waży 10kg, max wchodzi na niego 60kg.
xbartman - 2018-03-13, 18:23
Wprawdzie bagażnik już kupiłeś ale może pomysł przyda się potomnym. Ja właśnie wszedłem w posiadanie bagażnika, który umożliwi mi otwieranie tylnego przedziału auta. Zrobił mi go bardzo zmyślny człowiek, trudniący się taką właśnie produkcją. Mój bagażnik jest bardzo solidny, montowany do haka w miejsce kuli (to akurat mój pomysł). Zazwyczaj producent robi mocowanie na kulę haka. Ale jest w stanie zrobić wszystko i ma do tego rękę. Na moim bagażniku będzie zamiennie przewożony skuter lub montowany box, w którym będzie m.in /uwaga/ toaleta turystyczna. Tak wreszcie będę miał namiastkę kampera, będzie kibelek . Bagażnik jest otwierany do boku i umożliwia dostanie się do bagażnika auta.
Gdyby ktoś chciał namiary na producenta to mogę z pełną odpowiedzialnością go polecić. Ceny jego produkcji też bardzo przystępne w porównaniu z konkurencją. Brzmi trochę jak reklama, ale ja jestem bardzo zadowolony i myślę że takie osoby trzeba promować.
A tak to wygląda (nad boxem dopiero będę pracował):
toscaner - 2018-03-19, 00:04
Mavv napisał/a: | No i kupiłem bagażnik na 4 rowery. Trzeba będzie trochę porzeźbić, ale będzie dobrze. Bagażnik montowany na hak - ja go jednak przerobię, że będzie na stałe zamontowany na tylnych prawych drzwiach. Gdy będzie pusty, to się składa do góry i nie będzie przeszkadzał. Pusty waży 10kg, max wchodzi na niego 60kg. |
Też rozważałem taki bagażnik do wieszania rowerów. Ale obawiałem się, że będą się trochę tłukły o drzwi przy jakimś hamowaniu itd. Dlatego wolałem wybrać rozwiązanie gdzie rowery stoją stabilnie na szynach + zaczepy od góry.
Ciekawe jak te rowery będą się huśtać na wybojach tylko wisząc
zbyszekwoj - 2018-03-19, 08:29
Ja mam holenderski na haka gdzie korby od pedałów wchodza w prowadnice. Trzyma dobrze. Ten szczękowy do zawieszenia wywaliłem.
KASZUB - 2018-03-19, 20:03
xbartman napisał/a: | Gdyby ktoś chciał namiary na producenta to mogę z pełną odpowiedzialnością go polecić. |
A ile takie cudo kosztuje bo jest super. I pytanie moze ktos wie.Czy u nas trzeba miec na taki bagaznik jakis papier durny? Pytm bo wkolko ktos tu magluje na wszystko jakies normy,pozwolenia,zasady itd...
papamila - 2018-03-19, 20:30
to i ja dorzuce swoje,
gdzieś kiedyś w Belgii przylookałem
zamontowane na podstawie haka, sam hak też wykorzystany i na tym bagażnik mocowany na kuli
(wybaczcie kiepskie fotki)
xbartman - 2018-03-19, 20:58
KASZUB - Nie jest potrzebny żaden papier. Sprawdzałem w dwóch źródłach; diagnosta i drogówka. Ważne, żeby bagażnik nie zasłaniał tablicy rej. i świateł. Jak zasłania to tablice i światła trzeba zamontować na bagażniku.
Co do ceny bagażników to są naprawdę przystępne w porównaniu z konkurencją. Nie będę Ci pisał ile ja zapłaciłem bo w grę wchodziły inne czynniki i taka informacja byłaby myląca. Wyślę Ci na PW namiary to sobie dopytasz u źródła.
KASZUB - 2018-03-19, 23:07
Spoko. Ważne, że papierologie można ominąć..
SlawekEwa - 2018-03-20, 07:50
Ale atest na spawy musi mieć !
KACPERKI 2 - 2018-03-20, 10:03
SlawekEwa napisał/a: | Ale atest na spawy musi mieć ! |
... i atest na papier na którym wydano atest na spawy ... Oczywiście atest dla długopisu co wypisał atest etc...
W jakimś kabarecie było coś podobnego? Kiepscy? Ferdek? Jakie to życiowe
SlawekEwa - 2018-03-20, 17:13
Agat napisał/a: | W jakimś kabarecie było coś podobnego? |
Śmiech śmiechem, ale jak Ci odlecą rowerki na autobanie w D to śmieszni goście wszystko prześwietlą.
krzlac - 2018-03-20, 17:45
papamila napisał/a: | to i ja dorzuce swoje,
gdzieś kiedyś w Belgii przylookałem
zamontowane na podstawie haka, sam hak też wykorzystany i na tym bagażnik mocowany na |
Ten pomysł mi się podoba. Poprzedni, stosunkowo łatwo przystosować do przewozu żywca.
davidek102 - 2018-03-21, 19:50
Czołem Panie i Panowie.
Jako, że na "wczasy" zabrałem migomat, to będę niebawem budował bagażnik, ale nie na rowery, a na skuter, który oczywiście mam na miejscu.
Chciałbym zapytać osoby budujące już takie konstrukcje, o rodzaj użytej stali i wytrzymałość po czasie.
Oczywiście konstrukcja na zawiasie i z kołem podporowym, a pomysły mam takie:
Dwa ceowniki leżące równolegle, połączone zawiasem, z czego jeden na stałe przykręcony do mocowania haka(4x12mm śruby utwardzane 12.00), a na drugim ceowniku zamontowane: szyna, oraz uchwyt na moją motorynkę.
Chcę użyć ceowników, ze względu na wagę i wytrzymałość.
jeśli chodzi o szerokość to myślałem o 10cm, a co do grubości to dopiero będę liczył wytrzymałość i nacisk, ale też nie chciałbym zrobić stu kilogramowego kolosa.
Waga skutera 130kg
Bardzo proszę o zabranie głosu osoby, które jeżdżą ze skuterami i o podpowiedź dla świeżaka.
Trochę zdjęć widziałem, ale jeszcze nie wymyśliłem co z utrzymaniem go w pionie.
Motocykle zawsze spinam pasami, dociągając do prawej i lewej strony, niezależnie- czy tutaj to również zda egzamin?
Nie mogę zgubić mojego szerszenia, bo dopiero co wyremontowany, i wypicowany, a i drzwi również nie chciałbym poobijać lusterkiem.
Pozdrawiam
MAWI - 2018-03-21, 20:22
Mój waży 150 kg i wożę go i jest ok.
rosomak - 2018-03-21, 20:40
....mam nadzieje, ze zrobisz ten bagażnik nie z tego ceownika co pokazałeś na zdjęciu....
Powodzenia.
MAWI - 2018-03-21, 20:45
rosomak napisał/a: | mam nadzieje, ze zrobisz ten bagażnik nie z tego ceownika co pokazałeś na zdjęciu....
Powodzenia. |
Tez tak myslę . Ja opieram konstrukcje Na aluminium .Stal też tam jest ale licz też kilogramy.
zbiegusek - 2018-03-21, 21:50
davidek102 napisał/a: | [...]Oczywiście konstrukcja na zawiasie i z kołem podporowym, a pomysły mam takie:
Dwa ceowniki leżące równolegle, połączone zawiasem, z czego jeden na stałe przykręcony do mocowania haka(4x12mm śruby utwardzane 12.00), a na drugim ceowniku zamontowane: szyna, oraz uchwyt na moją motorynkę.
Chcę użyć ceowników, ze względu na wagę i wytrzymałość.[...] |
Po pierwsze: Czołem! :)
Po drugie: (jak już wyżej zauważono) zademonstrowany ceownik ma być zastosowany ze względu na wagę czyli zależy ci na masie? Jak największej?
Co do wytrzymałości, to też nie do końca masz rację - szukaj profila zamkniętego (kwadrat, prostokąt) ale nie ceownika!
Jeżeli już się uprzesz na ceownik (czasem względy technologiczne), to szukaj ceownika zimnogiętego o wysokim profilu, a nie hutniczego. A jak już hutniczego, to niechaj będzie w wersji lekkiej chociaż. :)
A i tak wyjdzie ci straszne kowadło. :)
Bo rozumiem, że interesuje cię taka konstrukcja, jaką pokazano kilka postów wcześniej na samochodzie z Belgii? To skopiuj ją do końca czyli wraz z rodzajem użytego materiału. OIDP to właśnie profil kwadratowy był.
KASZUB - 2018-03-21, 22:16
Mavi możesz pokazać swoją konstrukcje? Kupiłeś czy sam budowałes?
Suliki - 2018-03-21, 22:31
witam
Narysuj co chcesz zrobić. W zeszłym roku robiłem bagażnik do mojej hondy ( 110kg ) , generalnie się sprawdził. Najazdy kupione gotowe na allegro - aluminium chyba koło 190PLN komplet 2x2m. Rama stalowa przekrój prostokątny 40x40mm
Suliki - 2018-03-21, 22:35
kilka fotek
Suliki - 2018-03-21, 22:36
z motorkiem
Suliki - 2018-03-21, 22:37
i bez
Suliki - 2018-03-21, 22:39
pomagał w projekcie Motocarrier z Rumii ( Trójmiasto ), fajna współpraca, ma duże doświadczenie z bagażnikami do motorów.
Suliki - 2018-03-21, 22:44
jednak 290 PLN za dwie nie 190 jak pisałem
RAMPA ALUMINIOWA O NOŚNOŚCI 200 KG (1 SZTUKA)
OPIS:
Rampa o udźwigu 200kg. Bardzo solidna i łatwa w użyciu. Idealna do do załadunku motocykli, skuterów i innych jednośladów.
WŁAŚCIWOŚCI:
- Lekka, solidna i stabilna
- Powierzchnia antypoślizgowa
- Idealna do codziennego użytku
- Super jakość
SKŁAD ZESTAWU:
1x najazd z aluminium
DANE TECHNICZNE:
Wymiary: 210cm x 16,5cm x 5cm (Dł/Szer/Gł)
Ładowność: 200kg
Długość: około 200cm
Szerokość najazdu: 13,5 cm
Materiał: Aluminium
Waga: 3,8kg
davidek102 - 2018-03-23, 18:22
rosomak napisał/a: | ....mam nadzieje, ze zrobisz ten bagażnik nie z tego ceownika co pokazałeś na zdjęciu....
Powodzenia. |
Hej.
Oczywiście, że nie. Chciałem po prostu dorzucić grafikę do pytania.
Jeśli chodzi o profile i ceowniki, to właśnie miałem na myśli ten hutniczy ceownik(z takimi miałem do czynienia), a profile te najpopularniejsze o ściance 2mm wydawały mi się niewystarczająco wytrzymałe. Oczywiście mogę kupić 3mm i większe ale doświadczenie z dostawcami stali we Włoszech nauczyło mnie, że przeważnie nie ma dużego wyboru, i lepiej zaprojektować w najpopularniejszym rozmiarze.
Natomiast dzisiaj były pierwsze pomiary i tak jak myślałem zaraz po napisaniu posta, że te 20cm z dwóch ceowników to będzie jednak za mało, więc muszę to inaczej wymyślić-jednocześnie nie budując zbyt wysuniętej dźwigni, by nie obciążać niepotrzebnie haka.
Oczywiście chciałbym aluminium i nawet miałbym czym to wykonać, ale mam zbyt małe doświadczenie z tym stopem i nie będę ryzykował czyjegoś życia na drodze.
Jeśli mój pomysł się sprawdzi, to oddam do firmy i wykonają mi aluminiową kopię.
Wrzucam fotkę, żeby się komuś chciało przeczytać to, co wyżej napisałem.
Pozdrawiam i dziękuję za odzew.
MG - 2018-03-23, 21:46
Witam wszystkich serdecznie . Od pewnego czasu obserwuję forum ( nie tylko to) . Jestem ślusarzem z ponad 20 letnią praktyką . Zazwyczaj staram się być biernym we wszelakich dyskusjach dotyczących radosnej twórczości domorosłych spawaczy . Czasami jednak nie wytrzymuję . Jeżeli spawamy bagażniki migiem to używamy drutu konstrukcyjnego , mieszanki jako gazu osłonowego i rur ( kątowniki , ceowniki , teowniki stosujemy przy budowie mostów i to też nie zawsze ) . Budując bagażnik spawajcie , unikając wyginania które powoduje rozciąganie i osłabianie materiału . Do tego odskosy , zastrzały a alu tylko na rynienki . Budujcie ,twórzcie , pytajcie i wyciągajcie konstruktywne wnioski .
silny - 2018-03-23, 21:50
A dla czego alu tylko na rynienki oryginał cały jest z aluminium
MG - 2018-03-23, 22:14
Odpowiedz jest prozaicznie prosta . Po dwóch , trzech latach gdy alu się utleni stanie się kruche a jak wszyscy wiedzą amelinium nie pomalujesz . Spawam regenerując ten cudowny metal niemal codziennie . Alu w bagażnikach jest stosowane przez producentów głównie z powodu wagi i stosunkowo niewymagającej obróbki no chyba że ma ktoś dojście do materiałów stosowanych w lotnictwie
silny - 2018-03-24, 06:40
To aluminium po 2-3 latach staje się kruche bo się utlenia
Mirekl61 - 2018-03-24, 09:39
Jeżdźę siedemnastoletnim samochodem wykonanym z aluminium.
Jakoś się nie rozpada i farba się trzyma.
Mavv - 2018-03-24, 23:11
toscaner napisał/a: | Mavv napisał/a: | No i kupiłem bagażnik na 4 rowery. Trzeba będzie trochę porzeźbić, ale będzie dobrze. Bagażnik montowany na hak - ja go jednak przerobię, że będzie na stałe zamontowany na tylnych prawych drzwiach. Gdy będzie pusty, to się składa do góry i nie będzie przeszkadzał. Pusty waży 10kg, max wchodzi na niego 60kg. |
Też rozważałem taki bagażnik do wieszania rowerów. Ale obawiałem się, że będą się trochę tłukły o drzwi przy jakimś hamowaniu itd. Dlatego wolałem wybrać rozwiązanie gdzie rowery stoją stabilnie na szynach + zaczepy od góry.
Ciekawe jak te rowery będą się huśtać na wybojach tylko wisząc |
Też o tym myślałem. Ale jest to chyba jedyny sensowny dostępny bez kombinowania niedrogi bagażnik. Jak już będzie wisiał, to będę kombinował. Najprawdopodobniej rowery będą ciasno spięte ze sobą + przypięte do rurek.
Na dzień dzisiejszy czekam na ofertę projektu mocowania z jednej firmy u mnie na wiosce. Będą trzy uchwyty - dolny zastąpi ten do mocowania na hak. Będzie odstawał o 40 mm od drzwi. Środkowy - tuż nad zawiasem - będzie na dystansie 60 mm, żeby umożliwić składanie uchwytu do góry, gdy nie będzie rowerów. I w końcu górny, też odsunięty o 60 mm, który będzie służył do złapania tej części, na której wiszą rowery.
Zobaczymy, co wymyślą, za ile i czy będzie można - w przypadku wysokiej ceny - zrobić to dobrze samemu. Bo oni na pewno zrobią to i dobrze i estetycznie.
MG - 2018-03-25, 00:03
Inżynieria materiałowa . Defekty struktury krystalicznej .
MG - 2018-03-26, 22:02
Co tam ? 5 lat uniwerku poszło się jeb ć . Nawet książki przez które niektórzy nie potrafią się przedrzeć nie pomogą . Śmiesznym jest brak podstawowego pojęcia o metalurgii . Pytanie do cwaniaczków którzy się pokładają ze śmiechu : z jakimi stopami alu macie do czynienia ? ; jest to może AL SI , AL MG ,AL CU , ZN AL czy może kombinacjami tego wszystkiego z dodatkiem Fe . Powiem wam że to co obecnie jest u nas ogólnie dostępne na rynku to masakra . Mirek61 odniosę się do ciebie osobiście : wrzuć na you tube ,, amelinium nie pomalujesz' ale błysłeśśśśś ( mój autokar też jest z alu ma 5 lat i dziury jak po postrzale z kałacha ale my jezdzimy i pewnie to ten ten alpejski halny ) Alu jest fajnym materiałem ino mało sprężystym .
SlawekEwa - 2018-03-26, 22:08
Cytat: |
Co tam ? 5 lat uniwerku poszło się jeb ć . |
MG napisał/a: | Spawam regenerując ten cudowny metal niemal codziennie . |
To aż uniwerek potrzebny, żeby być spawaczem? kiedyś zawodówka wystarczyła
Mirekl61 - 2018-03-26, 22:55
Nie pisałem o kamperze tylko o osobówce zrobionej z aluminium.
MG - 2018-03-26, 22:57
Panie SŁAWKU teraz nie potrzeba nawet zawodówki wystarczy inwertorek z marketu i elektrody rutylowocelulozowe i można spawać NAWET piony z góry do dołu cudowny efekt WIZUALNY polecam spróbować
MG - 2018-03-26, 23:10
Mirek polecam również używać polskiego liternictwa . Stanowi ogromną różnicę zrobić komuś łaskę a zrobić komuś laskę . Żegnam . Cieszy jedna rzecz : rzemieślnik , fachowiec będzie miał jeszcze dłuuuuuugo utrzymanie
krzlac - 2018-03-27, 10:21
Mirekl61 napisał/a: | alumińjum. |
Drugi raz, a wzorzec masz.
|
|