Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kupujemy kampera - Cztery kampery do oceny

jawor99 - 2018-11-01, 06:34
Temat postu: Cztery kampery do oceny
Cześć,

szukam czegoś dla rodziny 2+3. Zależy mi na alkowie i dwóch stałych łóżkach (piętrowe lub pojedyncze), aby do spania nie trzeba było ich rozkładać, oraz na wydzielonym prysznicu.

Prośba o pomoc ocenie poniższych propozycji:
1/ https://www.otomoto.pl/of...o-ID6Br4oC.html
2/ https://www.olx.pl/oferta...D5-IDwS8UJ.html
3/ https://www.otomoto.pl/of...g-ID6B5gHi.html
4/ https://www.otomoto.pl/of...c-ID6AvUss.html

Pozdrawiam,

silny - 2018-11-01, 06:53

Ostatni ma naklejki z naszego forum :-/ trzeba gościa wytropić :-P
jacek69 - 2018-11-01, 07:19

Ale to spalanie w opisie troszeczkę chyba przesadzone :)
Socale - 2018-11-01, 14:41

1 Fajny układ, podoba mi się możliwość dobudowania schodów zamiast drabinki na pięterko, jeśli przestrzeń kabiny nie będzie istotna - a będzie jednak, bo brak konkretnego dużego bagażnika/garażu. Drzwi tylne lewe od wewnątrz oklejone jakby folią alu.

2 Fordy z tą kabiną niezbyt mi się podobały, te aktualne natomiast są fantastyczne.
TDCI z tamtych lat chorowały na pompy, wtryski, potem to ostatecznie poprawiono ale nie jestem pewny dokładnie od którego roku.

3 LMC ma układ trochę popdobny do mojego, jest w miarę duży bagażnik a podnosząc nieco dolne łóżko, np o 5cm, może okazać się że np krzesła wchodzą Ci pionowo i masz porządek. Jest też szansa że zyskasz dodatkowy schowek, wywalając butle gazowe i wstawisz zbiornik na stałe pod podłogą. Tu zerknij dla poglądu: https://www.camperteam.pl...p=695753#695753

4 Chata kol. Miciurin, wal bezpośrednio, ja zazdroszczę tylko tego blatu w kuchni.

Bazyli - 2018-11-01, 16:45

jawor99, napisz coś więcej: np. w jakim wieku dzieci; miałeś wcześniej jakieś doświadczenia z kamperami ? :spoko
jawor99 - 2018-11-01, 23:05

Dziękuję Socale za ocenę i namiary na właściciela 4ego auta :-)

Moje doświadczenia z kamperami są zerowe - to będzie pierwszy. Dzieci mamy w wieku: 4, 14 i 16 lat.

Pozdrawiam,

Bazyli - 2018-11-01, 23:14

jawor99 napisał/a:
Moje doświadczenia z kamperami są zerowe - to będzie pierwszy.

Zanim zdecydujesz się na kupno może warto skorzystać z wypożyczalni i sprawdzić który układ pasuje Wam najbardziej. ;)

Rav - 2018-11-02, 09:46

To nie jest o ile kojarzę auto "miciurin". Było jego jakiś czas temu, a nowy właściciel (który właśnie sprzedaje) nie usunął naklejek.
eler1 - 2018-11-02, 18:05

Ten 3 LMC jakoś dziwnie młody bo zabudowa to raczej 2002-2004 rok
Rav - 2018-11-02, 18:54

LMC oczywiście jest rzeźbiony, gdyby nie był, to kosztowałby min. koło 120-130 tys. zł. To jest przekładka starej budy na nowszą ramę.

A gdyby ktoś miał wątpliwości to tak wyglądały LMC po 2006r.
link

jawor99 - 2018-11-03, 08:05

Bazyli: Byliśmy na ostatnim Camper Show w Nadarzynie, oglądaliśmy różne kampery i taki układ (alkowa + stałe łóżko małżeńskie lub dwa piętrowe) jest jedyny w którym przy 5 osobach da się jakoś funcjonować. Doświadczenie ze wspólnego przebywnia na małej powierzchni mamy z żeglatstwa, więc świadomie pomijam etap wynajmu kampera przed zakupem.

Rav: Dziękuję za zwrócenie uwagi na przekładkę, zastanawiałem się skąd ten atrakcyjny stosunek cena vs rocznik - zagadka rozwiązana :-)

Zastanawiam się nad uzyskaniem pomocy / zatrudnieniem eksperta do oceny kampera przed zakupem. Czy na forum jest osoba, która by się tego podjęła? Alterantywnie pomyślałem również nad wykupieniem takiej usługi (oględziny i ocena) w serwisie zajmującym się obsługą kamperów. Co o tym sądzicie?

Andrzej 73 - 2018-11-03, 08:34

Ad. 3 oferta.
Zabudowa od 2002-2005 , co nie wyklucza kampera z użytkowania jeśli dobrze jest przekładka wykonana.
:spoko

dziwaczek - 2018-11-03, 09:02

Andrzej 73 napisał/a:
Ad. 3 oferta.
Zabudowa od 2002-2005 , co nie wyklucza kampera z użytkowania jeśli dobrze jest przekładka wykonana.
:spoko

No fakt tylko:
- skąd jest zabudowa Czy czasem nie z kradzieży? papiery do zabudowy??
-i jakie zarejestrowany jest pojazd? Czy jako specjalny kempingowy i na ile osób i jakie DMC?

może upierdliwy jestem ale nie lubię oszustwa i złodziejstwa :wyszczerzony:

piotr.sto - 2018-11-03, 11:48

jawor99 napisał/a:
Zastanawiam się nad uzyskaniem pomocy / zatrudnieniem eksperta do oceny kampera przed zakupem.

Jak w zeszłym miesiącu sprzedawałem swojego kamperka, kupujący przyjechał właśnie z takim ekspertem. Człowiek pracował w serwisie kamperów w Niemczech, a teraz jest już w PL. Był uzbrojony w check-listę na 3 lub 4 kartkach A4 i oczywiście miernik wilgotności. Oceniał zarówno zabudowę ze wszystkimi sprzętami, jak również kondycję bazy. Z rozmowy wynikało, że wie, co robi. Jego praca wyglądała naprawdę profesjonalnie. Na wszelki wypadek wziąłem od niego wizytówkę, więc jak chcesz, to na PW mogę Ci wysłać namiary.

wirefree - 2018-11-03, 12:11

Heh specjalista z check lista dobre to jest. Specjalista nie potrzebuje check listy ani miernika wilgotnosci do sprawdzenia stanu zabudowy. A co do twoich typow to nie powiem ładne ale jak na moj gust za tanie. A ten ostatni to perełka.

Tutaj stare ogloszenie z przebiegiem 135533 km

https://sprzedajemy.pl/sprzedam-6-osobowego-kampera-fiat-ducato-rok-2007-sea-a640-czarnkow-2-6bea9f-nr56163303

a to terazniejsze juz z mniejszym o kilka tysiecy bo tylko 133 766 km.

I pewnie kazdy z tych kampoerow ma taka ukryta wade jak nie wiecej.

piotr.sto - 2018-11-03, 12:29

wirefree napisał/a:
Specjalista nie potrzebuje (...) miernika wilgotnosci do sprawdzenia stanu zabudowy.

To faktycznie błysnąłeś :) A z tej check-listy też się trochę uśmiałem, ale gość wyjaśnił, że takie mieli w DE procedury i tak się przyzwyczaił. Dzięki temu nie umknie mu żaden szczegół.
A Ty możesz darować sobie to szyderstwo, bo osobiście znam "specjalistów" zajmujących się zawodowo naprawami kamperów, którzy - właśnie bez chceck-listy coś naprawiali, a później trzeba było poprawiać.

wirefree - 2018-11-03, 14:34

Ja ci powiem dobry specjalista nie potrzebuje ani check listy ani miernikow wilgotnosci zeby ocenic stan zabudowy.
Rav - 2018-11-03, 14:40

wirefree napisał/a:

Tutaj stare ogloszenie z przebiegiem 135533 km
....
a to terazniejsze juz z mniejszym o kilka tysiecy bo tylko 133 766 km.

Czepiasz się. Ostatni sezon pewnie jeździł na wstecznym.

A na poważnie to z mojego punktu widzenia minusem jest silnik 2.2 PUMA (i ledwie 100KM), mała lodówka i mały prysznic z tapetami na ścianach (mocno ogranicza funkcjonalność). Do kompletu min. 3 właściciel (+ pierwszy zapewne wypożyczalnia) + prawdopodobna wypadkowość pojazdu (nie wiem jaka, ale sprzedający nigdy się nie zadeklarował, że auto nie klepane).

Wolałbym dorzucić te 20-30 dyszki i poszukać czegoś innego (spokojnie da się znaleźć coś i młodszego i w lepszej zabudowie).

piotr.sto - 2018-11-03, 14:47

wirefree napisał/a:
Ja ci powiem dobry specjalista nie potrzebuje ani check listy ani miernikow wilgotnosci zeby ocenic stan zabudowy.

Nie wiem, czemu tak się uczepiłeś tej check-listy. Jeden np. pakuje się na wyjazd z listą, drugi bez. Czy któryś jest lepszy albo gorszy? Nie - po prostu w różny sposób organizują swoją robotę. Tak samo jest ze sprawdzeniem kilkudziesięciu, jeśli nie kilkuset rzeczy, elementów, miejsc, urządzeń itd.
A co do miernika wilgotności - na "oko" i opukiwanie to możesz sobie zdiagnozować już przegniłe ściany zabudowy. Ale np. ja, jak kupuję kampera chciałbym wiedzieć dokładnie jaka jest ich wilgotność - czy np. nie zbliża się do granicy normy. I raczej nie zaufałbym komuś, kto popatrzy i z mądrą miną pokiwa głową i powie: "tak, tak, wszystko jest ok".

Cóż, szkoda dyskusji z Tobą. Nie byłeś przy sprawdzeniu, nie widziałeś, co ów człowiek robił i jak, ale wiesz lepiej. Tak więc niech każdy z nas zostanie przy swoim zdaniu.

wadziu - 2018-11-04, 09:31

Witam
Po reaktywacji i długiej nieobecności.
Pracuje w firmach które zyją tylko dzięki standardyzacji i potwierdzam ze to co napisane pomaga i wyklucza podejście - " bo tak" i " to jest moje doświadczenie i tyle".

Mocno popieram podejście sprawdzenia wraz z listą któa to wspiera.
pozdrawiam
mw