|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Remontujemy kampera - C25 AUTOSTAR 526
daro35 - 2018-12-06, 20:36 Temat postu: C25 AUTOSTAR 526 Choć opis remontu zacząłem w dziale-nasze auta"JEST ON",dalej pociągnę go już w odpowiednim,czyli tu:
zaczynam kolejną część remontu,teraz czas na pokojo-kuchnię dzienną
daro35 - 2018-12-06, 20:39
myślałem że gorzej to będzie wyglądać
daro35 - 2018-12-07, 20:49
dziś czyszczenie ze starej gąbki,naklejenie nowej i zabrałem się za podświetlacz nad stolikiem
daro35 - 2018-12-14, 21:28
Dziś doleciała uszczelka okna,potem wyszorowałem okno i ramę,przygotowany do montażu okna
daro35 - 2018-12-19, 10:03
okno zamontowane,zamiast lampek które były nad stolikiem zamontowałem listwę led,pomału składam jedną stronę,wstępnie wygląda to tak
daro35 - 2018-12-21, 19:57
i tak,a potem czas na kuchnię
daro35 - 2018-12-27, 21:28
dziś kolejny etap remontu
SZEJK - 2018-12-27, 21:48
Ładnie Ci to wychodzi.
Podkręć tempo bo sezon tuż tuż.
daro35 - 2018-12-27, 22:30
Dzięki wielkie,myślałem że jestem jakiś zastrzeżony,bo tak nikt nic,nawet że kicha lipa albo co napatrzyłem się na twój remont,choć mi dużo brakuję do ciebie ale jakoś radzę,a do sezonu spokojne,damy radę,najważniejsze że za każdym razem jakiś kroczek do przodu.
SZEJK - 2018-12-27, 22:45
Widzisz tak na początku odbudowy jest, że mało kto angażuje się w pisanie, szkoda atramentu. Taki remont jak Twój 70% nie kończy i wątek wisi nic się nie dzieje.
Widzę że Ty jesteś uparty i mało pytasz tylko meldujesz wykonanie.
Z tą szybkością prac to pisałem na zasadzie "przygadywał kocioł garnkowi" bo mnie zeszło 2 lata i ciągle ulepszam.
Mam nadzieje że spotkamy się to będziemy podziwiać na żywo tymczasem melduj co zrobiłeś bo obserwatorów masz sporo.
Na zachętę piwko wysyłam
Victus - 2018-12-27, 23:31
Spokojnie ludziska czytają ale nie każdy chce coś napisać.
Ja będę dawał zamiast gąbki ekrany zagrzejnikowe a potem wykładzina remontowa lub jakaś tapicerka
pasza - 2018-12-28, 10:03 Temat postu: Re: C25 AUTOSTAR 526
daro35 napisał/a: | Choć opis remontu zacząłem w dziale-nasze auta"JEST ON",dalej pociągnę go już w odpowiednim,czyli tu:
zaczynam kolejną część remontu,teraz czas na pokojo-kuchnię dzienną |
A gdzie link do tego gdzie zacząłeś żeby choć przeczytać co chcesz zrobić i dlaczego Cytat: | opis remontu zacząłem w dziale-nasze auta"JEST ON" |
kurczę ja nawet takiego działu nie widzę jak "nasze auta" ?
mischka - 2018-12-28, 10:17
pasza napisał/a: | kurczę ja nawet takiego działu nie widzę jak "nasze auta" ? |
zerknij tutaj:
https://www.camperteam.pl...der=asc&start=0
daro35 - 2018-12-28, 20:50
a oto dzisiejsze prace,postanowiłem również jak Socale,że odświeżę blat i zerwałem te straszne kafelki ze ściany,pozbędę się także ociekacza,jutro polatam za blatem,mam już coś na oku,zobaczę co wyjdzie
MER-lin - 2018-12-28, 20:58
Widzę, że masz ogrzewanie ALDE. Bardzo dobry i skuteczny system świetnie nagrzewający całą zabudowę. Jak już zdemontowałeś grzejniki, to wypłucz ich wnętrze pod bieżącą wodą. Pozbędziesz się w ten sposób osadów, które nagromadziły się tam w ciągu wielu lat. Kibicuję i trzymam kciuki za zakończenie remontu przed wakacjami.
daro35 - 2018-12-28, 21:40
Tak,jest,ale nie działa jeszcze,chcę to uruchomić ale nie wszystko naraz.
Socale - 2018-12-28, 21:42
daro35 napisał/a: | ...
postanowiłem również jak Socale,że odświeżę blat
... |
Śśśśśś... żeś... aleś narozrabiał. Lubiłem demolki.
Tu obejrzysz ver2, jest więcej fotek technologicznych.
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=24058
daro35 - 2018-12-28, 22:33
dzięki wielkie,na pewno się coś przyda,browarek leci
daro35 - 2019-01-02, 20:40
Dziś znowu mały kroczek ku ukończeniu zabawy
daro35 - 2019-01-06, 20:20
pomału się składam,trochę czasu to zajmuje bo czyszczenie wszystkiego,a i układanka niezła,rozebrać to pikuś ale złożyć to wszystko to gorsza sprawa,szafka gdzie wentylator i i wentylator i parę innych rzeczy musiałem potraktować silną aktywną pianą,bo niczym nie można było umyć starego kilkuletniego tłuszczu,fleee,teraz jak nówka
daro35 - 2019-01-07, 21:20
dziś znów parę elementów doszło,między innymi listwa led nad kuchenką i delikatny zarys wyglądu blatu kuchennego,co wy na to
SZEJK - 2019-01-07, 21:31
No no zaczyna wyglądać jak kamper
Socale - 2019-01-07, 21:56
To nie kamper Szejku, to Autostar.
Blat oświetlony podobnie jak u mnie, taśma LED?
Foto. Tak to wyglądało z podświetlonym śmietnikiem - chyba tej fotki jeszcze tu nie zamieszczałem
.
Ostatecznie oświetlenie zaświecało się wszędzie, cokolwiek się otwierało, drzwiczki, szafka ect. Każda półeczka. To bardzo ułatwia poszukiwanie w ciemnościach np drugiej skarpetki Wizualnie to oświetlenie zrobione na ciepło, było bardzo sharmonizowane. (scharmoni.../harmoni... Q! jak to sie pisze??? )
Zrównoważone! O!
.
Darek jakby coś ze szczegółów to pisz, rozszerzę o drobiazgi.
daro35 - 2019-01-07, 22:02
Socale napisał/a: | To nie kamper Szejku, to Autostar.
No właśnie
Blat oświetlony podobnie jak u mnie, taśma LED? |
Zgadza się taśma led w aluminiowej listwie.
daro35 - 2019-01-07, 22:04
SZEJK napisał/a: | No no zaczyna wyglądać jak kamper |
Dzięki,nawet ja już widzę światełko w tunelu,nawet mi się podoba.
daro35 - 2019-01-08, 07:12
Darek jakby coś ze szczegółów to pisz, rozszerzę o drobiazgi.[/quote]
No pięknie to wyglądało,a co za lampki były,też bym tak zrobił bo faktycznie skarpetek nie idzie czasem znaleźć.
SZEJK - 2019-01-08, 18:15
Socale, daro35 - sorry zapomniałem że to Autostar
ps.
na bieliznę i skarpetki proponuję używać organizer
Socale - 2019-01-08, 18:43
No właśnie taki organizer był fabrycznie w mojej szafie, na foto widać.
Te półeczki podświetlałem paskiem 3xLED każda półeczka. Włącznik przy lewych drzwiach je załączał, prawe drzwi włączały i oświetlały górę i wieszaki.
https://www.google.com/se...img.4dv00ee3Nj0
SZEJK - 2019-01-08, 19:30
Sokale - ładnie dopieściłeś poprzedniego kamperka ooo przepraszam Autostar-a
Tak z ciekawości ktoś teraz cieszy się Twoim Autostar - em.
Socale - 2019-01-08, 19:49
SZEJK napisał/a: | Sokale - ładnie dopieściłeś poprzedniego kamperka ooo przepraszam Autostar-a
Tak z ciekawości ktoś teraz cieszy się Twoim Autostar - em. |
Dzięki.
.
Tak, od nas z forum gość z Grudziądza - kupił i znikł Bardzo rzadko się pokazuje.
daro35 - 2019-01-08, 21:06
wygląd finalny,mnie się podoba,dopieścić szczegóły i będzie gites
mrsulki - 2019-01-08, 21:24
Tak dla bezpieczeństwa to bardziej zaookrągliłbym ten kant blatu bo akurat w wejściu i będzie tłukł boki. Poza tym superancko
daro35 - 2019-01-09, 20:08
Dziś taka mała robótka,bicki jak Sylwek Stalone
pasza - 2019-01-09, 20:30
Mi się podoba, napisz czym kleisz jakich materiałów użyłeś i gdzie.
Ten patent z palnikami na złoto to nowe ,malowane?
SZEJK - 2019-01-09, 21:25
daro35 - pięknie wygląda, rozumiem że palniki są z brązu i wypolerowałeś do połysku
daro35 - 2019-01-09, 21:31
pasza napisał/a: | Mi się podoba, napisz czym kleisz jakich materiałów użyłeś i gdzie.
Ten patent z palnikami na złoto to nowe ,malowane? |
Te palniki są doczyszczone po prostu,bo takie są oryginalne,na ściany pod gąbki i materiał klej Tapis i zszywki,okna na sike 710,trochę wkrętów,to tyle.
daro35 - 2019-01-09, 21:33
SZEJK napisał/a: | daro35 - pięknie wygląda, rozumiem że palniki są z brązu i wypolerowałeś do połysku |
Dokładnie tak jak piszesz.
Socale - 2019-01-09, 21:33
No toś się narobił z tymi palnikami.
Ja też walczyłem o ten efekt, ale poległem z plamami takimi jak na środkowym palniku na foto.
Ale ładnie ci poszło, zapewne jest to jakaś mieszanina metali bo sam mosiądz daje się łatwo wyprowadzić, może brąz w domieszce jak sugeruje Szejk.
No i kuchnia zyskała na funkcjonalności. Brawo.
Należy się:
daro35 - 2019-01-09, 21:51
Socale napisał/a: | No toś się narobił z tymi palnikami.
Ja też walczyłem o ten efekt, ale poległem z plamami takimi jak na środkowym palniku na foto.
Ale ładnie ci poszło, zapewne jest to jakaś mieszanina metali bo sam mosiądz daje się łatwo wyprowadzić, może brąz w domieszce jak sugeruje Szejk.
No i kuchnia zyskała na funkcjonalności. Brawo.
Należy się: |
Dzięki,a ten środkowy palnik też ładnie wygląda tylko tak fotka wyszła,ja z tymi trzema walczyłem cały dzionek,nadgarstki dostały w kość,załagadza efekt końcowy.
pasza - 2019-01-09, 21:57
daro35 napisał/a: |
Te palniki są doczyszczone po prostu,bo takie są oryginalne.... |
AUTOSTAR co to za marka jakaś taka lepszejsza? bo jak tak się przyglądnąłem to i mebelki bardzo ładne, to jest drewno czy fornir oryginalny?
A może i ja mam takie palniki miedziane tylko trzeba doczyścić? muszę je oglądnąć.
daro35 - 2019-01-09, 22:13
Każdemu z nas każdy którego mamy jest najlepszy,faktem jest że jest to mało spotykalną marką i faktycznie są to auta ekskluzywne,ale wcale nie dlatego go kupiłem,po prostu taki się trafił w moim zasięgu kasowym,oczywiście nie chciałem tu nikomu nic ujmować więc sorki zanim mnie ktoś zjedzie,jeśli chodzi o środek jest trochę drewna ale większość to fornir,oczywiste bo samo drewno było by ciężkie.
Socale - 2019-01-09, 22:17
No jest to marka Francuska, niezwykle solidna.
Zanim kupiłem obecnego Detha, sporo czasu szukałem Autostara mając Burstnera, nie śpieszyło mi się ale w końcu po roku cierpliwość się skończyła. Nie znalazłem ale nadal chętnie bym kupił.
.
W czasach gdy królowała paździeżowióra, Autostar jeszcze długo stosował lite drewno w znacznej mierze bukowe. Twarde, mocne, nie do zgnicia ale i ciężkie. Jak jest wszystko dobrze poskładane, poskręcane, to tam nic nie ma prawa zastękać, skrzypieć itp.
Pieruńsko drogie nadal do dzisiaj.
Pierwsze z brzegu:
http://www.camping-car-co...94#.XDZk5LxCfDc
.
.
.
Edit. Mój był A491 (alkowa) Daro ma bodaj Excel 564
SZEJK - 2019-01-09, 22:22
daro35 - nie bądź taki skromny masz pięknego Autostar-a sam go remontujesz i bądź dumny z niego i ciesz się auteczkiem.
Do zobaczenia w trasie.
SZEJK - 2019-01-09, 22:25
Socale - są wersje bez alkowy, zaczyna mi się podobać Autostar.
daro35 - 2019-01-09, 22:33
SZEJK napisał/a: | daro35 - nie bądź taki skromny masz pięknego Autostar-a sam go remontujesz i bądź dumny z niego i ciesz się auteczkiem.
Do zobaczenia w trasie. |
Jestem dumny i to jak,do zobaczyska na trasie
Socale - 2019-01-09, 22:35
Darek, masz 3 palniki a tylko 2 zawory
Socale - 2019-01-09, 22:48
SZEJK napisał/a: | Socale - są wersje bez alkowy, zaczyna mi się podobać Autostar. |
A niech Ci się podoba, kupić gorzej, no ale ponoć marzenia się spełniają.
To lite drewno mnie poniosło... jak wkręcałem wkręty to... ukręcałem im łeb. Wiercić trza było, a w obecnym: Technologia, księgowość i tektura - do dzisiaj żadnego wkręta nie wkręciłem bo w co?
Marzę sobie nadal bo to akurat jeszcze się nie spełniło. Jak trafię - kupię, problem w tym że się nie rozglądam i być może jakiś egzemplarz koło nosa mi przejechał. Ale liczę na przypadek i gotów jestem, np to co usilnie szukałem:
Autostar Anthea 2003r. Jestem zwolennikiem alkowy bo to ogromna wygoda, mówię na to pięterko
SZEJK - 2019-01-09, 22:56
Właśnie przeglądałem stronę Autostara, bez alkowy też są tylko takie jakieś nowoczesne bez drewna i nie ma co robić przy nich, jakoś tak dziwnie nie remontować.
pasza - 2019-01-09, 23:05
Piękny tylko ta tapicerka w maziaje psuje efekt.
Widziałem jeszcze Francuską markę "Concorde" też piękne ale po cichu ja poluję na Laika z lat 2000 bo się często pojawiają a ten jasny fornir w jodełkę to coś pięknego tylko że one ciężkie są niesamowicie 3400kg z roku 1998 i czy warta skórka za wyprawkę , ciężki dużo pali i szybciej umiera skrzynia/silnik.
Moim leciutkim mi się jeździ wręcz świetnie tylko to sprzęgło i problemy z skrzynią mnie denerwują.
Socale - 2019-01-09, 23:27
SZEJK napisał/a: | Właśnie przeglądałem stronę Autostara, bez alkowy też są tylko takie jakieś nowoczesne bez drewna i nie ma co robić przy nich, jakoś tak dziwnie nie remontować. |
W aktualnej ofercie nowej alkowy już nie ma. Pozostaje z drugiej ręki i to tak do 2010 bo potem już księgowa rządziła. Wszyscy na to jesteśmy skazani.
Socale - 2019-01-09, 23:31
pasza napisał/a: | ...
Piękny tylko ta tapicerka w maziaje psuje efekt.
... |
Ówczesne trendy.Tapicerkę da się zmienić = ja zmieniłem= patrz kilka postów wcześniej, a miałem identyczną
daro35 - 2019-01-10, 06:52
Socale napisał/a: | Darek, masz 3 palniki a tylko 2 zawory |
To by była zagadka dopiero co ,kuchenka ma trzy palniki i trzy zawory .
daro35 - 2019-01-15, 21:04
tak to wygląda,prawie na zakończeniu
daro35 - 2019-01-23, 20:56
Tapicerki na gąbki już się szyją,doleciały jeszcze trójniczek i wentylatorki do lodówki,także coraz bliżej finału,aczkolwiek zastanawiam się czy finał w ogóle w takich autach następuję,przecież w nich jest w kółko coś do naprawy
SZEJK - 2019-01-23, 21:34
No i pięknie, jeszcze trochę szczegółów i finał.
MIREK1956 - 2019-02-02, 23:52 Temat postu: autostar Gratuluję efektu remontu. Ja mam to jeszcze przed sobą
Pozdr.
keri - 2019-02-03, 12:58
Witam Pilanina
Wojciechu - 2019-02-03, 13:09
Kuchnia wygląda jak domowa - super. Marka Autostar - mocna i z doskonałym wyposażeniem. Wystarczy popatrzeć na palniki kuchenki. Będzie Pan zadowolniony -
MIREK1956 - 2019-02-03, 17:59 Temat postu: autostar a oto fotki mojego- trochę roboty mnie czeka
MIREK1956 - 2019-02-03, 18:10 Temat postu: Autostar Daro czy o te listwy chodziło. Napisz jak nie to prześlę jeszcze zdjęcia.
POzdr. Mirek
daro35 - 2019-02-20, 21:56
Żeby nie było że nic się nie dzieję.Dołożona kamera cofania,dorobiłem takie ustrojstwo żeby bagażnik na rowery trochę podnieść do góry,wymiana gąbek na nowe i założenie nowych materiałów.Przerobiłem trochę deskę,radio wylądowało u góry,awaryjne,na lewą stronę.
daro35 - 2019-02-22, 22:13
tak to teraz wygląda,zdjęcia trochę kiepskie,na żywo normalnie uch....
Socale - 2019-02-22, 22:49
Rób, rób. Potem mi zaproponuj cenę
Z ostatnich zdjęć:
Wajchę od biegów miałem taką samą. Miałem - bo ją pochlastałem i skróciłem tylko po to, by z 3na4 i odwrotnie biegi przełączać palcami nie odrywając od kierownicy. Te biegi wchodzą bardzo lekko. No chyba że tylko u mnie.
.
Wnętrze, dużo szczegółów nawiązuje do mojego. Ten stół, te ściany i pieruńsko twardy fornir (wszystko polerowałem u siebie na lustro) efekt wynagradzał mnóstwo pracy.
Nawet taka sama kratka za fotelami, z nierdzewki
a pod nią DOMOWE CENTRALNE OGRZEWANIE WODNE!!! To jest to. Nie trzeba w piecu rozpalać
Ten sentyment chyba z tego, że Ewa bardzo go wspomina, ja też. Ona dobrze się w nim czuła, była szczęśliwa a ja przy Niej.
Potem kamperowa woda sodowa. Sądziłem że nowsze = lepsze. Doopa, im nowszy tym gorszy. Nie ma klimatu. Ewa mi to powtarza dlatego tu i teraz gotów jestem kupić Autostara, ta chęć jest ciągle aktualna.
Nie wiem jakiego jesteś/cie wzrostu, przy zmianie foteli na lepsze/wygodniejsze/kapryśniejsze/królewskiejsze ect - sugeruję obniżyć skrzynki pod nimi... otapicerować z wygłuszeniem.
Owe skrzynki to swoisty tunel przenoszenia hałasu od podłogi pod nimi. Ja je pochlastałem o 10cm i wstawiłem tam knebel.
Jeśli Cię to inetersuje to poszperaj w moich postach z lat 12-15 gdzieś tam coś było.
pasza - 2019-02-23, 08:37
Socale napisał/a: | Potem kamperowa woda sodowa. Sądziłem że nowsze = lepsze. |
Coś w tym jest zauważyłem to czytając bezsensowne wpisy o zwęszeniu mocy do 200KM silniczka 2l.
Komuś jakaś trauma została bo nie mógł wjechać pod górę albo tir go wyprzedził?
Ja mam tylko problem jak jadę z Triestu na Lublanę to przed Postojna jest jedna góra gdzie muszę na minutę redukować do 3 biegu ale to trwa 1 minutę inne autostrady na 5 przejeżdżam.
Dziś odbieram "nowego" prawie 20 letniego na fordzie ale jak by nie było o 10 lat młodszego i już stwierdziłem że jak będę się czuł źle to zostawiam Adrię a tego odpicuję i sprzedam.
Stara adria ma coś w sobie brak wspomagania jest głośna ale jak jadę ot tak sobie np. przez Chorwację zwykłymi drogami to jestem mniej zmęczony jak jadąc nowym suv-em, nie mam pojęcia dlaczego tak jest ale tak jest, fordem się przejechałem i jest ok ale czegoś mi tam brakuje może mi się wydaje i jednak się przyzwyczaję.
To jest też tak że im więcej się serca i pracy się włoży to kamper staje się bardziej nasz to już nie tylko pranie i wietrzenie po kimś ale nasze marzenia wyobrażenia poprzez pracę przy nim.
pasza - 2019-02-23, 08:38
daro35 napisał/a: | tak to teraz wygląda,zdjęcia trochę kiepskie,na żywo normalnie uch.... |
Sam szyjesz pokrowce na materace? bo chyba będę się musiał na maszynie do szycia nauczyć.
Już oglądałem kilka filmów.
Socale - 2019-02-23, 09:22
pasza napisał/a: | ...
To jest też tak że im więcej się serca i pracy się włoży to kamper
... |
... nabiera duszy.
MisioKRAK - 2019-02-23, 09:42
Brawo TY!
Świetna praca.
Mam nadzieję że kiedyś będę mógł go oglądnąć na żywo...
Bo jednak (jak pisałem) miałem wrażenie iż kupiłeś takiego cukiereczka...a tu tak go odremontowałeś i przebudowałeś...
Co do nowszych - może i piękniejsze ale oprócz "techniki podróżowania" to dla mnie jednak stanowczo starszy jest lepszy :D
daro35 - 2019-02-23, 15:00
Socale napisał/a: | Rób, rób. Potem mi zaproponuj cenę
Z ostatnich zdjęć:
Wajchę od biegów miałem taką samą. Miałem - bo ją pochlastałem i skróciłem tylko po to, by z 3na4 i odwrotnie biegi przełączać palcami nie odrywając od kierownicy. Te biegi wchodzą bardzo lekko. No chyba że tylko u mnie.
.
Wnętrze, dużo szczegółów nawiązuje do mojego. Ten stół, te ściany i pieruńsko twardy fornir (wszystko polerowałem u siebie na lustro) efekt wynagradzał mnóstwo pracy.
Nawet taka sama kratka za fotelami, z nierdzewki
a pod nią DOMOWE CENTRALNE OGRZEWANIE WODNE!!! To jest to. Nie trzeba w piecu rozpalać
Ten sentyment chyba z tego, że Ewa bardzo go wspomina, ja też. Ona dobrze się w nim czuła, była szczęśliwa a ja przy Niej.
Potem kamperowa woda sodowa. Sądziłem że nowsze = lepsze. Doopa, im nowszy tym gorszy. Nie ma klimatu. Ewa mi to powtarza dlatego tu i teraz gotów jestem kupić Autostara, ta chęć jest ciągle aktualna.
Nie wiem jakiego jesteś/cie wzrostu, przy zmianie foteli na lepsze/wygodniejsze/kapryśniejsze/królewskiejsze ect - sugeruję obniżyć skrzynki pod nimi... otapicerować z wygłuszeniem.
Owe skrzynki to swoisty tunel przenoszenia hałasu od podłogi pod nimi. Ja je pochlastałem o 10cm i wstawiłem tam knebel.
Jeśli Cię to inetersuje to poszperaj w moich postach z lat 12-15 gdzieś tam coś było. |
Socale Ty to wiesz jak podbudować człowieka i dodać otuchy,wielkie dzięki,nawet nie chcę próbować pytać swojej wife i dzieci o cenę do sprzedaży bo by mnie chyba z domu wyprowadziły,oszalały na jego punkcie,po tych nocach,walki z nim,nawet sam bym nie pomyślał o tym,ale kto wie co kogo czeka
daro35 - 2019-02-23, 15:04
pasza napisał/a: | daro35 napisał/a: | tak to teraz wygląda,zdjęcia trochę kiepskie,na żywo normalnie uch.... |
Sam szyjesz pokrowce na materace? bo chyba będę się musiał na maszynie do szycia nauczyć.
Już oglądałem kilka filmów. |
Można powiedzieć że sam szyję,bo razem z moją mamą,w brew pozorom nie jest to trudne,trzeba jednak mieć dobrą maszynę żeby się nie męczyć,dasz radę,trzymam kciuki,a jak się nauczysz to może i komuś uszyjesz
MisioKRAK - 2019-02-23, 15:21
daro35 napisał/a: |
Socale Ty to wiesz jak podbudować człowieka i dodać otuchy,wielkie dzięki,nawet nie chcę próbować pytać swojej wife i dzieci o cenę do sprzedaży bo by mnie chyba z domu wyprowadziły,oszalały na jego punkcie,po tych nocach,walki z nim,nawet sam bym nie pomyślał o tym,ale kto wie co kogo czeka |
Mój Osiołek też ma u mnie "dożywocie" ;-)
Nie ma sensu sprzedawać tych aut jak są dobre...
Socale - 2019-02-23, 23:18
Michu, Ty już serca nie masz boś je oddał kamperkowi.
Właściwie to kamperzychowi bo to długie jak cholera jest. A wiesz czemu Twój tak stosunkowo mało pali?
Dusza będąca w nim unosi go i jest lżejszy o tyle, ile w nim tej duszy jest.
SZEJK - 2019-02-24, 16:33
daro35- widzę że dochodzisz do końca remontu,
Autostar wygląda super.
Brawo Ty
daro35 - 2019-02-25, 19:07
SZEJK napisał/a: | daro35- widzę że dochodzisz do końca remontu,
Autostar wygląda super.
Brawo Ty |
Dzięki,wielkie,tak można powiedzieć że koniec,jeszcze parę pierdół zostało do ogarnięcia,ale nie wszystko na raz,dziś robiłem wygłuszenie pod maską,coś tam pewnie jeszcze się znajdzie,a następnym krokiem będzie ogarnięcie go na zewnątrz ale to już pewnie po sezonie.A,zakupiłem oponki 195/75-r16c wielosezon,dwie za 580 zł,matador na tył bo każda inna a trzeba zaraz na przegląd lecieć,chcę zakupić mu nadkola na przód i zrobić konserwację i jakieś chlapacze,bo woda z pod kół prosto do schowka z butlą wali i wszystko pływa,odpływy i wywietrznik zrobiony ale piachu czasem pełno.
MisioKRAK - 2019-03-04, 15:05
Myślę czy by nie weszły na przód 205/75r16 a na tył 235/75r16...bo będę przechodził na 16 i trzeba będzie kupić opony...
daro35 - 2019-03-30, 21:59
Żeby nie było że się nic nie dzieję,rozebrałem dziś daszki szyber dachów,bo wymieniałem wszystkie silikony na dachu,myślałem że będzie kaplica a tam wszystko pięknie,drewienko jakby wczoraj był budowany,wygłuszyłem komorę silnika,dołożyłem nadkola i wygłuszyłem i jakieś tam drobiazgi i szczególiki,radyjko dziś sprawdzone,jestem zadowolony,mapy,zestaw głośno mówiący,kamera wszystko działa bardzo fajnie,jak na chinola.
Co do daszków,radził bym każdemu który ma takiego dziadka zrobić to samo bo to co tam ujrzałem to doznałem szoku.
MisioKRAK - 2019-03-31, 10:33
Napisz coś więcej o wygłuszeniu
A masz płytę podsilnikową? Mógłbyś zrobić zdjęcia?
daro35 - 2019-04-07, 09:12
Przepraszam że tyle to trwało,dużo pracy ostatnio,komorę silnika najpierw wykleiłem matami jakby z papy i folii alu a potem matami z gąbki,kupiłem plastikowe nadkola które od wewnątrz okleiłem też matami z gąbki,wewnątrz kabinę w tamtym roku przy remoncie aż do szyby także najpierw alu z jakby smołą potem gąbka,wszystkie zakamarki,otwory,wszędzie gdzie się tylko dało,osłony pod silnikiem nie mam,myślę że lepiej będzie mu się oddychało na podjazdach,ale dorobiłem pod nogi tak jakby półkę na podłogę,chłopaki pisali o tym,gdzie trochę ją wyrównałem,zdobyłem schowek i trochę wygłuszyłem,pozdrówki.
robba - 2019-04-07, 15:40
daro35 napisał/a: | Przepraszam że tyle to trwało,dużo pracy ostatnio,komorę silnika najpierw wykleiłem matami jakby z papy i folii alu a potem matami z gąbki,kupiłem plastikowe nadkola które od wewnątrz okleiłem też matami z gąbki,wewnątrz kabinę w tamtym roku przy remoncie aż do szyby także najpierw alu z jakby smołą potem gąbka,wszystkie zakamarki,otwory,wszędzie gdzie się tylko dało,osłony pod silnikiem nie mam,myślę że lepiej będzie mu się oddychało na podjazdach,ale dorobiłem pod nogi tak jakby półkę na podłogę,chłopaki pisali o tym,gdzie trochę ją wyrównałem,zdobyłem schowek i trochę wygłuszyłem,pozdrówki. |
A ta gabka w nadkolach nasiakliwa? Bo jesli tak to nie boisz sie ze bedzie trzymaczem wody?
Lepiej chyba mata bitumiczna?
daro35 - 2019-08-10, 21:41
A ja dziś dołożyłem budżetową markizę.
MisioKRAK - 2019-08-10, 22:15
Niesamowicie Twój kamper wygląda
Brawo Ty
daro35 - 2019-08-11, 09:39
MisioKRAK napisał/a: | Niesamowicie Twój kamper wygląda
Brawo Ty |
dzięki
Socale - 2019-08-11, 10:04
A co to za oświetlenie???
MisioKRAK - 2019-08-11, 13:03
To chyba odblaski 😊
daro35 - 2019-08-11, 23:45
MisioKRAK napisał/a: | To chyba odblaski 😊 |
tak,dokładnie,taśma odblaskowa,chwilowe rozwiązanie,ostatecznie będą listwy alu.
aviator - 2019-08-16, 21:44
Faktycznie ładny, jeśli dzisiaj wjeżdżałeś na dolna półkę w Jaworze, podziwiałem od linii okien w górę
daro35 - 2019-08-19, 23:05
sorki że tak późno,to czemu nie podszedłeś pogadać,browarka jakiegoś spić,szkoda.
SZEJK - 2019-08-19, 23:23
daro35 - wpadłeś do Radomia jak po ogień, zanim zorientowałem się że jesteś to TY ogon zawinąłeś.
ps. piwo miałem zimne
daro35 - 2019-12-04, 20:58
Dawno nic nie pisałem bo auto się regenerowało duchowo,odebrane dziś od mechanika,wywalony silnik ze skrzynią,wymiana wszystkich uszczelniaczy,rozrządu,przejrzana pompa wtryskowa,wtryski,uszczelniony od strony skrzyni,wymienione koło zamachowe,oleje,kompletne drążki kierownicze,końcówki wahacza,gumy na przegubach i drążkach stabilizatora,górne mocowanie amortyzatorów,okazało się po odpaleniu że jest przeciek spod dekla od pompy,wymieniony odpalony iiiiiiii tu się zaczynają schody żeby nie było do końca słodko,silnik pracuję nie równo i kopci na biało,a tak nie było w mordę,jak pompuję paliwo ręczną pompką,pracuję równo i nie kopci,zbiera się ładnie i co to może być,tak jakby się zapowietrzał na wolnych obrotach,ominę jutro tą pompkę założę filterek przelotowy i zobaczę co będzie dalej,szlak mnie trafia bo po kiego było ruszać tą pompę i wtryski,w pompie sprawdzana była ta membranka od dawki paliwa,ale tam było wszystko piękne to złożona i tyle i co wy na to?
Comsio - 2019-12-04, 23:03
Kopci białym, to za dużą dałeś mu dawkę blututa.
MisioKRAK - 2019-12-06, 18:33
Też mam tak często... że coś drobnego mnie drażni... dam do poprawy a wylatuje coś innego...
Sprawdź ustawienie konta pompy...
tom-cio - 2019-12-06, 20:08
Przesuń pompę o.milimetr w stronę bloku góąa popuszczajac nakrętki na bananach pompy.Wczesniej zaznacz se mazakiem żebyś wiedział o ile przesuwasz
daro35 - 2019-12-06, 22:32
Dzięki Wam wielkie,jutro spróbuje,zobaczymy co z tego wyjdzie.
Socale - 2019-12-07, 09:53
No nie, pompy raczej bym nie ruszał, trzeba dojść do ustawień sprzed naprawy, jeśli pompa nie była ruszana a tych objawów nie było to diabełek siedzi i się śmieje ale w innym miejscu.
Ja bym się przyjrzał dokładnościom - mam na myśli przesunięcie o pół ząbka o którym wspominam wyżej w linku. Trzeba pamiętać że rozrząd to 2 paski i nie trudno o błąd.
Ja eksperymentowałem ale przed każdym odpaleniem, ręcznie kontrolne 2 obroty wałem. Na jednym ustawieniu rozruch krótki i praca twarda jak C360 zimą, na innym rozruch dłuższy ale praca mięciutka jakby tłoki były z gąbki, aż wycelowałem właściwą pozycję kół zębatych.
.
Edit: O qrde, problem przeskoczył z tematu na temat i teraz się zdublowało.
Ok, przenoszę tego posta do "Kopci na biało"
MisioKRAK - 2020-01-29, 01:09
i czy coś działałeś?
daro35 - 2020-01-29, 21:02
Jo,pisałem w dziale technicznym,ruszyłem pompą dosłownie ciut w stronę ściany grodziowej i wszystko przeszło jak ręką odjął,pali od strzała i chodzi jak zegarek
Socale - 2020-01-29, 21:10
Ot Widzisz Panie... Ciut aby wystarczyło, a pisało się na forumie że nawet 2 ząbki różnicy silnikowi nie robią i dalej się kręci.
Może i tak, ale kręci się jak?
MisioKRAK - 2020-01-30, 16:06
A to przepraszam - przeoczyłem
Ważne że się udało znaleźć problem i go usunąć.
Pozdrawiam
daro35 - 2020-02-24, 21:38
a tu będzie awantura z Socalem,wywaliłem piec Alde
Socale - 2020-02-24, 22:22
Coś Ty zrobił!!! Zdrajca, profanacja!!! Na sztos!!! Ukatrupić, hurra....!!!
Ale szafę masz za to... no i git, niech zgadnę, było tam syfu co?
A co teraz grzeje?
Ty ale wiesz co, na foto widzę przód czyściutkiego białośnieżnego dachu, ja tak nie miałem i pamiętam jak trochę się wstydziłem na promach, gdy z góry patrząc widziałem niedomytą szarość.
Nie wiem jak ty go wybielasz ale to wygląda świeżo, zrób tak cały dach, wtedy nikt nie zarzuci Ci zaniedbania a i urok to swój ma.
daro35 - 2020-02-24, 22:47
Tak,wiem,profanacja,ale nie było sensu,syfu jak syfu ale brakowało wielu elementów żeby działał prawidłowo,bardzo boleśnie drogich,na razie nic nie grzeje,chcę odkupić od toscanera piec na gaz ale problemy logistyczne,pewnie jakieś webasto i tyle,wepnę z pompką w instalację żeby wykorzystać grzejniki i tak o.
yamah - 2020-02-24, 23:03
daro35 napisał/a: | ,na razie nic nie grzeje |
Wstrzymaj się trochę a będe miał dla ciebie c3402
Socale - 2020-02-24, 23:09
Będzie problem z miejscem i rozprowadzeniem nawiewów.
No i tu liczę na kreatywność Daro, bo ciepełko na zawołanie dla ukochanej musi być - bo jak zmarznie nad ranem to mimo Twoich wysiłków i oddanego serca, zniechęci się do kamperowania.
Grzejnik gazowy choćby...
daro35 - 2020-04-02, 21:01
A ja sobie dziś takie coś wymyśliłem,nie jest to szczyt marzeń,ale musi na razie zostać,stary przeciekał sobie i narobił trochę bałaganu,wszystko opanowane
daro35 - 2020-04-07, 21:24
W ramach nudów spowodowanych korona wirusem, wpiołem się z ogrzewaniem silnika pod instalację zabudowy,otwieram zaworek i ogrzewanko leci po grzejnikach pozostałych po ogrzewaniu Alde,cieplutko normalnie po chwili,jestem mega szczęśliwy bo w tyłeczek dzieciaczkom i mej lubej w toaletce ciepło,dorzuciłem drugi aku na zabudowę i w reszcie zamontowałem wyłącznik prądu,ot na razie tyle.
Socale - 2020-04-07, 21:54
Jak już masz taki rozpierdziel to obniż sobie skrzynki pod nowe fotele, jeśli jeszcze masz oryginalne, to będzie tak trochę jakby w osobówce.
O skrzynkach pisałem tutaj.
.
U mnie Alde było prawie identyczne - prawie, bo miałem separator płynów. Przemyśl czy ciśnieniowy układ chłodzenia silnika nie będzie szkodził układowi grzewczemu w budzie i odwrotnie, czy nie będziesz grzał silnika i tracił ciepło zimą.
Tu foto, skrzynki obniżone i wspominany wymiennik.
daro35 - 2020-04-07, 22:19
Witaj Socal,zobaczymy co z tego wyjdzie,u mnie też był taki separator,wywaliłem go,mam zawór którym mogę regulować przepływ płynu lub go zamknąć gdyby coś było nie tak,taki eksperyment,zobaczymy,w tych piecach też było ciśnienie i pompka elektryczna,także zobaczymy,a podstaw obniżyć nie mogę bo aku wysokie i zapasu tylko tylko,foteliki są całkiem wygodne i na razie pośmigam na nich ale dzięki za jak zwykle szybką reakcję. leci,bo lubię.
Socale - 2020-04-07, 23:07
Dzięx Daro.
Nie żebym się upierał, ale system Alde nie jest ciśnieniowym systemem, pompka kręci płynem obiegowym w wolno atmosferycznym zbiorniczku tego układu, natomiast układ chłodzenia silnika jest ciśnieniowy, za tym idzie wypieranie cieczy i ostatecznie jak go zagrzejesz to wyleci przez zbiorniczek nad piecem, a jak uszczelnisz zbiorniczek, to poleci jedno ze stu połączeń wszelkich grzejników, rur i przewodów.
Zawór nic tu nie pomoże, musiałbyś wstawić drugi na powrocie i jak zamykać to obydwa na raz, żeby ciśnienia nie miały drożności. Na foto które zamieściłem, w skrzynce kierowcy też jest zawór, ale on nie odcinał, lecz blokował równoległy obieg cieczy silnika.
Uwierz inżynierom, oni tego nie wymyślili by zwiększyć kilogramy, ale... można też przemyśleć wolno atmosferyczny układ chłodzenia silnika = nie ciśnieniowy, wówczas większa chłodnica by podołała.
Moja wymiana:
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=18114
daro35 - 2020-04-08, 08:49
Sz w mordę,toś mnie ćwieka zabił,chłodnicę mam nową i troszku większą to fakt,pokombinuję z tym zaworem na powrocie,a miałem być taki sprytny a tu doo....pa.
wlodo - 2020-04-08, 09:33
Sokale ma 100%-ą rację, płyn chłodniczy ciśnienie wyrzuci przez zbiorniczek wyrównawczy ogrzewania zabudowy. Jak już masz podciągnięte przewody od silnika to załóż z powrotem twój separator, jeśli jest sprawny. Lub załóż tam wymiennik płytowy i pompkę obiegową sterowaną jakimś najprostrzym termostatem, najlepiej z bimetalem (nie zużywa prądu). I masz rozdzielone dwa układy, grzejesz zabudowę w zależności od potrzeb. A jak dodatkowo wepniesz w ten układ jakiś mały bojlerek, to masz przy okazji ciepłą wodę.
Socale - 2020-04-08, 09:38
Zrób jeszcze eksperyment.
Odkręć korek zbiorniczka w Alde, zaznacz pisakiem poziom cieczy, postaw ukochaną i niech obserwuje.
Ty otwórz maskę, odkręć korek od układu chłodzenia silnika, wsadź wężyk, uszczelnij go ubijając szmatkę, dmuchnij ile sił w płucach, w tym momencie ukochana koncentruje się na zbiorniczku Alde i alarmuje jak poziom wzrośnie.
.
Podobnie z zamkniętym zaworem
.
Edit: Wlodo razem pisaliśmy, tylko ja znacznie wolniej
daro35 - 2020-04-08, 21:38
Problem w tym,że ja nie mam zbiornika od Alde,płyn krąży swobodnie po układzie,tak jakby duży obieg,dumam jednak co pisał Wlodo,wymiennik mam,był sprawny o pompce dodatkowej też myślałem,może w tym kierunku iść,jutro zadzwonię do fachowców od alde i zapytam na jakim ciśnieniu chodził ich system.
Socale - 2020-04-08, 22:12
Masz.
Musi być.
Zapodaj foto pieca.
Albo nie, ja zapodam, będzie szybciej.
Tą osłonę co nad włącznikami jest, ona ma dziurkę na paluszek (tylko nie merdaj) i dźwignij do góry, za nią jest zbiornik z pompką.
Jeśli to nie to samo, to jednak zapodaj fotkę swojego pieca.
daro35 - 2020-04-08, 22:55
Socalku,pisałem stronę wcześniej,że wywaliłem piecyk i takie tam,a Ty że zdrajca i ....wywaliłem i wszystko co z nim związane,zbiornika w nim nie było bo to była rzecz jedna z wielu których w nim brakowało i dla tego postanowiłem go wywalić
SZEJK - 2020-04-08, 22:58
Darku idz moją drogą
daro35 - 2020-04-08, 23:05
tak,tak właśnie zrobię SZEJKU
SZEJK - 2020-04-08, 23:45
Jakby było bliżej ogarnęlibyśmy montaż raz dwa.
Socale - 2020-04-08, 23:50
daro35 napisał/a: | Socalku,pisałem stronę wcześniej,że wywaliłem piecyk i takie tam,a Ty że zdrajca i ....wywaliłem i wszystko co z nim związane,zbiornika w nim nie było bo to była rzecz jedna z wielu których w nim brakowało i dla tego postanowiłem go wywalić |
Uuuuu.... a ja w wyobraźni zawsze stosuję obraz oryginału i do tego się odnoszę , a skleroza robi swoje.
Sorki, niektóre zmiany po prostu wylatują mi z głowy.
daro35 - 2020-04-09, 21:46
A dziś troszkę jako krawcowa i o to taki efekt
SZEJK - 2020-04-10, 20:04
Firaneczki udały Ci się
daro35 - 2020-05-15, 20:22
A dziś o taka rzecz,firanki na przodzie,tak wiem festyn,ale ja lubię bom kierowca z zawodu był i w każdej miałem,nawet takie z frędzelkami,chciałem jeszcze że uczczę pamięć mego Taty bo od niego dryg do kierowania i zrobić tak jak on miał w Jelonku,czyli pod sufitem wzdłuż okien takie krótkie rozczesane frędzelki,ale to by było chyba już za dużo,uczczę go po prostu pamięcią i już,potem wymieniłem pompę wspomagania,olej w silniku,położyłem wykładzinkę w części kuchennej co by było milej w nóżki po wstaniu z wyrka i na razie tyle,w planach ma powstać miejsce na ekspress do kawy i termomix,pewnie niebawem bo czasu teraz sporo.
a przy okazji ogarniałem też swoje nowo zakupione auto,chciałem uruchomić szyberdach i się udało,klocki i tarcze hamulcowe i tp.
Socale - 2020-05-15, 20:56
miejsce na ekspress do kawy i termomix
... |
Trochę Ci nabazgrolę w temacie ze swojej strony.
Kawoszami nie jesteśmy, ale nasz forumowy kolega pokazał nam kiedyś w kamperze alternatywny ekspres na kapsułki.
Kształt i ergonomia w niczym nie przeszkadza by go zamontować gdziekolwiek. Kawa... dla mnie każda jest pyszna.
Małe lekkie, kompaktowe, niekolizyjne, przydatne (foto)
Kupiłem - nie żałuję.
.
Termomix... twórca tego monstrum powinien siedzieć w kiblu do końca życia. Żałuję że pozwoliłem Ewie to bydlacko-halaśliwe cholerstwo kupić. Nie wiem jaki masz model, ja Vorwerk (foto) stanowczo nie polecam bo i potrawy pozbawione włożonego serca i duszy są plastikowo-mechaniczne.
Wniosek: "Wymyślili te durackie maszyny, bo siły w ręcach nie mieli"
daro35 - 2020-05-15, 22:52
A ja powiem Ci tak,Ja za to lubię kawę,broniłem się przed ekspressem bo go nigdy nie miałem,teraz nie wyobrażam sobie kawy innej,choć w pracy piję zwykłą parzochę i nie bronię się przed nią bo w drodzę do tej pory właśnie taką pojemy,miałem Krupsa,bez porównania do kawy z ekspressu,świeżo mielonej,a termomix dokładnie jak ze zdjęcia,zajawka żony,gotować potrafi sama,ale to taka zabawka na wymyślone szybkie potrawy po pracy,sam lubię,taka zabawka dla anty kucharzy,to wszystko zależnie od tego kto co lubi,jak ze wszystkim
Socale - 2020-05-16, 09:00
Właśnie! Na kawie trzeba się znać by ją oceniać, ja raczej się nie znam a piję bo piję.
Termomix, no jako narzędzie bywa przydatne, szczególnie do przygotowywania składników do finalnej potrawy, ale bardzo drażnią mnie dźwięki jakie generuje, dotkliwie hałaśliwe, kojarzą mi się ze skrzynią biegów ze żwirem w środku zamiast oleju
.
Masz w kamperze jakieś fajne miejsce na takie duże maszyny?
.
Ok, spadam, jade w dzicz do kampera.
daro35 - 2020-05-16, 09:27
Miejsce mam,bo kiedy wywaliłem piec,uzyskałem dodatkową szafkę na pierdoły,więc zrobiło mi się dużo miejsca w szafie na dole i tam właśnie będzie stało jedno obok drugiego,ja dzisiaj chyba na Mierzeje gdzieś podskoczę
MisioKRAK - 2020-05-16, 23:52
A masz na tyle prądu by terminie działał?
Ekspres Krupa- jednak głównie zależy jaja kawę kupisz.
...
Jak dla mnie idealny do kamprra
daro35 - 2020-05-18, 22:35
Prądu mam zawsze sporo głównie po kempingach śmigam stąd takie pomysły
daro35 - 2020-05-18, 22:40
A tu taka mała przyczyna głośnej pracy pompy wspomagania i jej wymiany,aż wstyd się przyznać
tak się wsjo zgrało że przy montażu nowej pompy to wylazło,następna rzecz z którą będzie spokój,nowy wydech zamówiony i prawy wahacz bo tuleja uszkodzona.
daro35 - 2020-05-22, 17:38
Wczoraj znowu na leżaka,ale coraz bliżej końca przygotowań do sezonu który tak naprawdę już zacząłem
daro35 - 2020-08-12, 21:14
A więc się pochwalę
i kawcia gotowa
MisioKRAK - 2020-08-12, 21:50
Ile na dachu leży?
Brawo TY !!
daro35 - 2020-08-12, 22:16
330w half cut
Socale - 2020-08-16, 23:11
Podziwiam ludzi kochających kawę, dla której gotowi są odtworzyć Czarnobyl, byleby się ulubionej napić
Ja ze względu na szacunek do masy i ilości energii wybrałem kompromis, mianowicie kapsułkowy Nespresso by Krups. Lekki, mały (9/20/20 cm, tak na oko) i nawet ta kawucha smakuje.
Niemniej Daro, pomyśl też o lodówce, takie mające 2stC najlepiej smakuje:
daro35 - 2020-08-17, 21:43
Wiesz,moja lodóweczka to stara jak kamperek,ale śmiga całkiem oki,fakt tylko 12v lub 220v,ale nawet na 1 potrafi dobrze schłodzić,odstawiam za postawione
Socale - 2020-08-17, 22:00
Istotnie, sprawna lodówka absorpcyjna* wypoziomowana czasami się rozpędza że zamrozi produkty nie tylko w zamrażalniku. Wiele razy się z tym spotkałem, w tych nowszych jest już lepiej opracowany system kontrolno/sterujący temperaturą, ale... czasem jest on nie wydolny i -3 w zamrażalniku jest sukcesem.
Mam taki fajny malutki (pudełko zapałek) wyświetlacz LCD, pokazuje czas zegarowy i dwie temperatury, jedna z nich to sonda w zamrażalniku i serio napiszę, że bardziej kontroluję temperaturę niż ilość prądu na pokładzie.
OT:
*Qfa
Dlaczego absorPcyjna jest prawidłowo a absorBcyjna nieprawidłowo????
Gąbka absorBuje wodę
Koleś absorBuje uwagę kolegi
Więc lodówka też absorBuje temperaturę wnętrza i w efekcie chłodzi.
Czy może w materii lodówek one absorPują? No nie, bo mi wywala na czerwono ten wyraz.
Czasami zayoba dostaję o naszej pisowni
daro35 - 2020-09-06, 13:40
W piątek dotarło następne diabelstwo,na chłodne wieczory
zamówiłem jeszcze osłonę do pompki żeby ciszej pykała,muszę wykombinować obudowę webasta bo będzie pod autem,znowu będzie co robić
SZEJK - 2020-09-06, 20:05
Darku to czeka Cię praca na leżąco jak ma być ogrzewanie montowane pod podłogą.
Ja testowałem takie ogrzewanie na wiosnę działa bardzo dobrze jutro na nowo odpalę bo jest chłodno nad Bałtykiem.
Ten różowy futerał na pompkę nie wiele pomaga na wyciszenie hałasu, ale daj pompkę jak najdalej od łózka i będzie dobrze.
Zasilanie ON ogrzewania daj ze zbiornika głównego a ten kwadratowy pomaluj na czarno i w słoneczne dni masz 10 l ciepłej wody gratis.
Taka rada a zrobisz jak zechcesz.
daro35 - 2020-09-06, 20:28
Tak,trzeba będzie z gleby,podniosę go jak najwyżej,muszę zresztą bo niski bardzo,rozprowadzenia powietrza pokombinować,chcę jedno do łazieki doprowadzić,jak wyjdzie zobaczymy,a ta osłonka będzie chyba w dodatkowej osłonie także powinno być oki.O efektach będę meldował,a jeszcze jedno wpinałeś się w instalacje czy wkładałeś rurkę,bo zastanawiam się czy ciężko zdjąć zbiornik
paliwa.
SZEJK - 2020-09-06, 20:35
Darek - zbiornik nie jest trudno zdemontować ,tylko to niewygodna robota.
Wpiąłem się trójnikiem do wężyka paliwa i co bardzo ważne zamontuj zaworek zwrotny co by pompka paliwa silnikowa nie zasysała z ogrzewania ON.
Po kilku miesiącach ciepłych odpaliłem i ogrzewanie ruszyło bez problemu.
daro35 - 2020-09-06, 20:42
Zamówiłem sobie tą rurkę wpuszczaną w zbiornik,najgorsze że zatankowane pod korek,trzeba będzie wyjeździć i dopiero wtedy zakładać
robba - 2020-09-06, 20:50
daro35 napisał/a: | Zamówiłem sobie tą rurkę wpuszczaną w zbiornik,najgorsze że zatankowane pod korek,trzeba będzie wyjeździć i dopiero wtedy zakładać |
to odpal i poczekaj aż wypali się...
A poważnie to też optowałbym za oddzielną rurką i dać ją trochę wyżej niż ssak,
tak aby nawet jak wredny zbieg okoliczności spowoduje że nie będziesz mógł wrócić
do campera to nie wypali wszystkiego, i będziesz mógł jeszcze odjechać....
Wiem - sytuacja prawie ekstremalna, choć nie tak bardzo jak myślisz...
wystarczy że będziesz mieć już mało paliwka i włączysz webasto nie sprawdzając.
zawsze jakieś zabezpieczenie przed nieuwagą... a każde zabezpieczenie
jest cenne
daro35 - 2020-09-06, 21:04
Dokładnie jak piszesz robba,mniej więcej tak myślałem,ale dzięki za podpowiedź,leci
Socale - 2020-09-06, 21:34
ta osłonka będzie chyba w dodatkowej osłonie także powinno być oki.
... |
Nie będzie oki.
Słyszysz nie pompę podczas pracy, tylko przejmowane od niej rezonanse. One od deski mocowania pompy rozchodzą się po kolejnych deskach i to te wszystkie deski generują hałas, nie pompa. Osłona pompy będzie drgała razem z pompą i deskami, wytłumi tylko częstotliwości ponad rezonansowe, czyli faktycznego hałasu pompy który jest znikomy.
daro35 - 2020-09-06, 21:59
To pokombinuję zamontować na jakimś mocowaniu gumowym dodatkowym,mam taką przelotkę gumową i kombinowałem zamocować do ramy auta,nie do podłogi,ale dzięki,cenna rada za którą leci jak zwykle
Socale - 2020-09-06, 23:00
daro35 napisał/a: | To pokombinuję zamontować
... |
Miałem w Autostar pompę taką, że wibracje szły po wszystkim co rezonowało a że tam twardosztywna solidność dominowała to niespotykana miękkość desek nie tłumiła nic a nic. Miałem te same myśli, by wręcz zawiesić pompę na sprężynkach byleby ciszej pompowała
Przegrałem.
robba - 2020-09-07, 00:58
Socale napisał/a: | daro35 napisał/a: | To pokombinuję zamontować
... |
Miałem w Autostar pompę taką, że wibracje szły po wszystkim co rezonowało a że tam twardosztywna solidność dominowała to niespotykana miękkość desek nie tłumiła nic a nic. Miałem te same myśli, by wręcz zawiesić pompę na sprężynkach byleby ciszej pompowała
Przegrałem. |
w BMW 750iL ta pompka jest mocowana w obejmie, w której jest guma.
Ta guma z jednej strony jest pełna a z drugiej ma tylko cienkie palce...
daro35 - 2020-09-07, 20:21
A może ktoś ma pomysł na obudowę webasta,może ktoś ma do sprzedania coś co będzie nadawało się na skrzynkę do montażu na zewnątrz
robba - 2020-09-07, 23:16
daro35 napisał/a: | A może ktoś ma pomysł na obudowę webasta,może ktoś ma do sprzedania coś co będzie nadawało się na skrzynkę do montażu na zewnątrz |
może coś takiego:
https://allegro.pl/oferta/obudowa-szafa-rozdzielnica-metalowa-450x350x200-ip-7001382118?reco_id=081e54da-f14e-11ea-b4da-b02628cf00d0&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951
montujesz bokiem, żeby drzwiczki otwierały się do góry.
masz szczelną - nie zachlapie się w czasie jazdy, więc przemyśl otwory.
no i zawsze jakieś to zabezpieczenie przed pożarem....
daro35 - 2020-09-08, 19:56
i tu zagwozdka co dalej,chyba trzeba będzie jednak się wpiąć w instalacje,łatwiej,szybciej,choć lubię takie wyzwania,smok mały,otwór że pewnie ręki nie włożę i doooopa
tak,zbiornik już się konserwuję,a z drugiej strony podłoga w aucie z 92 roku,niewiarygodne i nie możliwe w autach nowszych bez konserwacji co roku
nie wiem co tu wymyślić mądrego
daro35 - 2020-09-09, 20:43
No i wymyśliłem i zamówiłem takie cóś
Socale - 2020-09-09, 21:05
podłoga w aucie z 92 roku,niewiarygodne i nie możliwe w autach nowszych
... |
Autostar
Jak widać wysoka jakość/trwałość dotyczyła wówczas nie tylko zabudowy ale i zamawianych podwozi z odpowiednim zabezpieczeniem antykorozyjnym.
Wiem co czujesz, czułem to samo
daro35 - 2020-09-09, 21:20
Racja,jestem w szoku,bo to auto jest tak zdrowe,że uchhhh.
daro35 - 2020-09-10, 20:56
Zbiornik zakonserwowany,czerpnia zampntowana,zbiornik na miejscu,pompka zamontowana,jutro dalej ognia
cenna rada dla kogoś kto ma zdjęty zbiornik,na dnie smoka jest sitko,u mnie było zaklejome brudem,warto wyjąć i oczyścić
tak wyglądało przed montażem
jestem zadowolony że w sumie bez większych problemów udało się zamontować tą czerpnię w zbiorniku,powinno być oki.
robba - 2020-09-11, 10:30
daro35 napisał/a: | Zbiornik zakonserwowany,czerpnia zampntowana,zbiornik na miejscu,pompka zamontowana,jutro dalej ognia
......
cenna rada dla kogoś kto ma zdjęty zbiornik,na dnie smoka jest sitko,u mnie było zaklejome brudem,warto wyjąć i oczyścić
...... |
PS. to może trochę się spóżniłem, skoro zbiornik już na miejscu, ale może
warto by na końcu tego ssaka założyć filterek, np taki na wężyki z odciętą jedną stroną?
Bo jak ten brud o którym piszesz pójdzie Tobie w rurki to może być słabo za czas jakiś...
A czy ten ssak ustawiłeś trochę wyżej nad dnem zbiornika niż ssak dla silnika?
daro35 - 2020-09-11, 17:17
Dzięki robba za cenne rady,zbiornik na miejscu,filterki mam 2 na dojściu do pompki,także myślę że to wystarczy,sam zbiornik czysty,ryrkę zasysającą podgiołem do góry,by była wyżej,czytałem o tym tu wcześniej dlatego tak zrobiłem,dziś musiałem szybciej z pracy wrócić i nic nie robię,jutra dalej ruszam
daro35 - 2020-09-12, 21:42
A więc webastko wisi,wyszło tak jak chciałem,czyli jestem zadowolony,w tygodniu podłączenie i odpalenie,najwięcej czasu schodzi dorabianie pierdułek i wszystko z gleby,mega niewygodnie
w zębach i oczach pełno wszystkiego,ale czego się nie zrobi dla naszego hobby
kierownica powietrza wykorzystana w inny sposób
tak wygląda od środka ocieplenie podłogi,płyta 3 cm materiału styropiano-podobnego,płyta
daro35 - 2020-09-14, 20:50
nareszcie hula
https://youtu.be/tsHULkpyqks
to był dobry zakup i pomysł,na najniższych obrotach i poborze prądu,gorąc że ho ho,pompka prawie nie słyszalna,nic nie niesie po budzie,może to euforia,ale jak wyciszę i obuduję będzie jeszcze ciszej,narazie mega zadowolony.
MisioKRAK - 2020-09-15, 08:02
Brawo TY :D
SZEJK - 2020-09-21, 21:57
Darku, może za późno piszę ale możesz obrócić dewasto o 90 stopni i wydech nie będzie narażony na uszkodzenie w terenie.
daro35 - 2020-09-22, 21:06
SZEJK napisał/a: | Darku, może za późno piszę ale możesz obrócić dewasto o 90 stopni i wydech nie będzie narażony na uszkodzenie w terenie. |
Za późno,ale dzięki za zamartwianie się,zbiornik szarej wody jest kapkie niżej i nigdy nic się nie działo,a gdyby to faktycznie obrócę i już,mam opanowane i dla Cię leci
SZEJK - 2020-09-23, 21:37
To była praca zespołową, siedzimy z Michałem (MisioKrak) nad brzegiem naszego morza i rozkminiamy Twojego Autostara.
daro35 - 2020-09-23, 22:53
No to się poprawiam,dla Was leci ,na zdówko i za miły wypoczynek
daro35 - 2020-11-04, 21:38
Ja w ostatnim czasie,aby oderwać się od ostatnich smutnych zdarzeń w moim życiu postanowiłem podłubać w aucie i o to efekty,a to jeszcze nie koniec
a co za tym idzie takie coś na zbyciu
SZEJK - 2020-11-08, 22:32
Darku - fotele które zamontowałeś wyglądają super ale wydaje mi się że jeszcze zapragniesz w długiej trasie podłokietników.
daro35 - 2020-11-27, 20:17
postanowiłem z nudów zabrać się za tylny zderzak bo od początku wyglądał niezbyt ciekawie,wymienię też tylne lampy
SZEJK - 2020-11-27, 20:55
No Darku teraz Autostar prawie nowy będzie. Ładnie te lampy wyglądają.
daro35 - 2020-12-23, 18:09
teraz zderzaczek wygląda tak
SZEJK - 2020-12-23, 18:30
Darku- ładnie wyglądają te światełka, kamper płonie i jest widoczny.
MisioKRAK - 2020-12-23, 18:57
Kurcze...fajnie to wyszło...ja też muszę zrobić porządek z tylnym zderzakiem...
Ale to raczej na wiosnę lub w lato...
Socale - 2020-12-23, 20:43
SZEJK napisał/a: | ...
kamper płonie... |
Wypluj to wyrażenie!!!
robba - 2020-12-23, 21:41
daro35 napisał/a: | teraz zderzaczek wygląda tak
.... |
najbardziej tej hali to Ci zazdroszczę...
PS. a kamperek oświetlony jak UFO... tzxn ładnie, jakby były wątpliwości
SZEJK - 2020-12-23, 21:43
Tak tak już pluje, przez lewe i prawe ramię tak na wszelki wypadek.
robba - 2020-12-23, 21:44
SZEJK napisał/a: | Tak tak już pluje, przez lewe i prawe ramię tak na wszelki wypadek. |
tylko i wyłącznie przez lewę i zasiębiernie koniecznie! pamiętaj!
Monter - 2020-12-23, 21:50
Policja się nie czepia, że choinka? Przeglądy przechodzi?
Ja miałem kiedyś w osobówce trochę dodatkowych światełek i mnie zatrzymywali by uprzejmie poinformować, że mam chyba jakieś zwarcie
Mnie korci powtórzyć dolne lampy u góry (LED-owe: postój, kierunek, stop) ale nie wiem co na to przepisy.
daro35 - 2020-12-23, 22:12
Czy policja się nie czepia,nie,a niby czemu,mam brata w policji i powiedział że nie widzi w tym problemu,przegląd przechodzi po normalnemu i też żaden diagnosta się nie czepiał,także luz a że mam zaszłości z bycia kierowcą TIR-a to lubię lampki a co
daro35 - 2020-12-28, 21:42
kolejny etap prac przy kamperku,teraz czas na galanterie
daro35 - 2021-01-09, 22:49
A dziś w ręce wpadł mi taki kolejny fancik do mojego kamperka
andi at - 2021-01-10, 00:46
Piękna klima .Mam nad łóżkiem i latem robi swoją robotę .Na najniższych obrotach trochę ją słychać ale coś za coś .Moja ma już 11 lat .Teraz to może silniki są już cichsze .20 min pracy i przykrywam się kołderką bo czuje już zimno
daro35 - 2021-01-31, 20:55
A wczoraj dołączył do mojej rodzinki nowy nabytek
SZEJK - 2021-01-31, 21:00
Park maszyn rośnie Ci szybko ,jaki plan na ten nowy nabytek??
MisioKRAK - 2021-01-31, 22:27
A my mamy taki :D
daro35 - 2021-01-31, 23:32
Park maszyn cały czas jeżeli chodzi o ilość jest taki sam,Ford Mondeo ST220 pojechał w ludzi,to T5 z myślą o budowie chatki,na razie wszystko w praniu,zamelduję jak nabędę,takie szybkie zmiany planów.
yamah - 2021-02-01, 07:34
daro35 napisał/a: | ,Ford Mondeo ST220 pojechał w ludzi,. |
To ten z Radomia ?
daro35 - 2021-02-01, 12:35
yamah napisał/a: | daro35 napisał/a: | ,Ford Mondeo ST220 pojechał w ludzi,. |
To ten z Radomia ? |
tak,ten,fajny ale zmiana planów życiowych
|
|