| |
Klub mi³o¶ników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
FIAT - Czy ch³odnica od 2.5D lub 2.5TD podejdzie do 1.9TD?
broneq - 2019-04-03, 12:38 Temat postu: Czy ch³odnica od 2.5D lub 2.5TD podejdzie do 1.9TD? Cze¶æ Dobrzy Ludzie!
Podczas ubieg³orocznego pe³zania po Greckich górach naszym Hymerkiem nie raz musia³em w³±czaæ dodatkowy wentylator ch³odnicy i dos³ownie pe³zn±æ pod górki na pierwszym biegu z prêdko¶ciami 10-15km/h. Zdarzy³o mi siê nawet wspomagaæ silnik w³±czaj±c ogrzewanie kabinowe (przy 30 stopniach :D).
Podczas zwyk³ej jazdy po normalnych drogach (80-100km/h) temperatura jest w normie. Mechanicznie auto jest 100% sprawne (termostat itd), jednak ch³odnica jest prawdopodobnie jeszcze oryginalna. Mia³a maleñki wyciek, który zosta³ uszczelniony.
Pacjent to Ducato 1993 1.9TD.
Plany (I W£A¦CIWE PYTANIE):
Za tydzieñ oddajê auto do mechanika na przedsezonowy przegl±d. Ch³odnica idzie do wymiany na now± i teraz siê zastanawiam (sugestia mechanika), czy by nie za³o¿yæ jakiej¶ wiêkszej? Czy ch³odnica od 2.5D/TD wejdzie w miejsce tej z 1.9TD?
Je¶li by taka wymiana nast±pi³a to objêto¶æ uk³adu chodzenia siê zwiêkszy (pompa wody te¿ bêdzie wymieniona) i podczas podjazdów bêdzie wiêcej ch³odnego p³ynu.
Zatem reasumuj±c:
Czy ch³odnica z 2.5D/TD jest wiêksza od tej z 1.9TD i czy taka przek³adka jest wykonana i najwa¿niejsze czy ma sens?
Porad¼cie proszê.
lepciak - 2019-04-03, 15:26
Mam kampera na Fiacie Ducato 2,5 Turbo i 4 lata temu na Wêgrzech zaczê³a popuszczaæ ch³odnica. Na przecieku dolewaj±c w sumie o,5 l p³ynu dojecha³em do domu czyli 3-miasta. Poniewa¿ mój i Twój Fiat to podobne roczniki wiêc wystarczy, ¿e zmierzysz Twoj± ch³odnicê a ja swoj± i w sobotê pode¶lê wszystkie mo¿liwe wymiary i zdjêcia. Wymiana jest bajecznie prosta i mo¿na tego "dokonaæ" samemu przed domem.
Atrapa - do odkrêcenia 3 ¶ruby
Wentylatory - mam dwa wiêc 2 x po 4 ¶ruby
Wê¿e do p³ynu - 3 cybanty
Ch³odnica - 4 ¶ruby
Gdyby¶ montowa³ ch³odnicê od 2,5 Turbo to jest masa miejsca aby wykonaæ nowe mocowania jak by co¶ nie pasowa³o. Ostatnio demontowa³em ch³odnicê dwa tygodnie temu gdy¿ przecieka³ elektrozawór od pompy wtryskowej a ch³odnica idealnie zas³ania doj¶cie do niego. W razie czego na regale mam zapasowy wentylator.
Dwa wentylatory i tak nie da³y rady kiedy jad±c z W³och do S³owenii wdrapywa³em siê na prze³êcz. Zabrak³o pó³ kilometra wiêc trzeba by³o daæ silnikowi odpocz±æ i wystudziæ p³yn.
MisioKRAK - 2019-04-03, 19:29
Powiem tak
W tych autach s± 2 rozmiary ch³odnic - wiêksza i mniejsza...
jak masz IC montowane tak jak w blaszaku to tylko mo¿esz wzi±æ mniejsz± ch³odnicê...
Jak nie masz IC to ja mam ch³odnicê wiêksz± (tak± jak ch³odnica standardowa + IC) do sprzedania - nowa - pracowa³a jakie¶ 30min...niestety u mnie po orurowaniu silnika okaza³o siê ¿e siê nie mie¶ci (silnik od Citroena) i musia³em kupiæ i zamontowaæ "mniejsz±".
Daj zdjêcia jak u Ciebie to wygl±da pod mask±...
Dodam jestem z Krakowa...
drzevo - 2019-04-03, 21:19
Powraca temat grzania siê silnika 1929 cm3 turbo diesel.
One tak maj±. Wprawdzie czê¶æ z nas twierdzi, ¿e nigdy nie do¶wiadczy³a tego problemu, ale nie brakuje osób, które do¶wiadczy³y jego grzania / przegrzania.
Ja te¿ zaliczam siê do osób, które do¶wiadczy³y grzania siê tej jednostki.
Dopóki na zewn±trz jest max 25 stopni Celsjusza, mo¿na niemal¿e nie zauwa¿yæ tego problemu. Kiedy jednak robi siê cieplej i pojawiaj± siê góry, temperatura ro¶nie bardzo szybko.
W moim aucie wymieni³em ch³odnicê na dwukrotnie grubsz±, z innego auta. Króæce by³y zmodyfikowane pod Ducato.
Efekt oczywi¶cie by³, ale nie do koñca zadowalaj±cy. Wiêksza wydajno¶æ i wiêksza ilo¶æ wody w uk³adzie wyd³u¿y³y czas wzrostu temperatury, do niepokoj±cych warto¶ci, ale silnik i tak mia³ tendencje do grzania siê.
Na pewno konieczno¶ci± s± dwa sprawne wentylatory, które mo¿na za³±czaæ rêcznie, ¿eby dzia³a³y non stop, w trudnych warunkach. Na d³ugich podjazdach trzeba liczyæ siê z konieczno¶ci± w³±czenia nagrzewania wnêtrza, które do¶æ skutecznie odbiera ciep³o od silnika.
W moim przypadku pomog³a... wymiana silnika, na 2.8 JTD
Powodzenia.
broneq - 2019-04-04, 05:41
Dziêki za wskazówki. Pomierzê ch³odnicê i zrobiê zdjêcia, ale dopiero jutro.
Socale - 2019-04-04, 08:42
Mój pierwszy by³ z 92r, silnik wiêkszy ale dylematy identyczne. Proponujê Ci 2 moje tematy.
Któr± wybraæ:
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=18089
A tu wymiana z obrazkami.
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=18114
MisioKRAK - 2019-04-04, 09:52
Przy czym t± wiêksz± ch³odnicê mam w kartoniku do sprzedania ;-) bez przeróbek :D
|
|