|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Pomocy! mam konkretny problem techniczny - Reset radia
jb - 2019-04-09, 14:18 Temat postu: Reset radia Po wymianie baterii w czujnikach okiennych alarmu - dziwne ale radio nie gra i pojawił się komunikat obłędnym kodzie i konieczności restartu systemu. Nie reaguje na żadne przyciski, nie można od nowa wprowadzić kodu. W instrukcji nie znalazłem jak się robi restart, pewnie to proste - nacisnąć jakieś dwa przyciski i chwilę przytrzymać. Tylko jakie? Pomóżcie.
Zapomniałem podać, że to jest fabryczne radio Fiata Ducato.
jarekvolvo - 2019-04-09, 15:02
Hejka !! "Zapodałem" temat na forum busiarskim, bo choć długi czas jeździłem Dukatem - nie miałem takiego przypadku.. może moje chłopaki coś podpowiedzą
jb - 2019-04-09, 17:03
próba zdjęcia - hura tym razem się udało
Socale - 2019-04-09, 17:19
Tak się to radio zachowuje jak nie ma łączności CAN z body.
Jeśli wcześniej grało, to teraz powinieneś mieć możliwość wpisania kodu jeśli radio "widzi się" z komputerem auta. Foto tutaj: https://www.camperteam.pl...p=701157#701157
Restart systemu to nic innego jak wyłącz/włącz. Nie znane mi są kombinacje 2 przycisków.
Jeszcze podpowiem, że radio zasilane jest dwoma liniami, jeśli bezpiecznik jednej z nich jest uwalony może być podobny problem.
jb - 2019-04-09, 17:42
Radio jest zblokowane z tym komunikatem co widać na zdjęciu, nie reaguje na żadne przyciski, nie można przejść do trybu wprowadzenia kodu. Można tylko włączyć i wyłączyć. Poszukamy jutro tych bezpieczników.
Argo - 2019-04-09, 17:50
Radio prawdopodobnie jest podłączone do alarmu antywłamaniowego. Zresetuj alarm, aktywują-zaprogramują się od nowa wszystkie czujki.
jb - 2019-04-10, 17:20
Ciężko uwierzyć ale samo się naprawiło! Włączyłem dzisiaj i jak gdyby nigdy nic radio działa!
Dziwne rzeczy.
Socale - 2019-04-10, 21:13
jb napisał/a: | Ciężko uwierzyć ale samo się naprawiło! Włączyłem dzisiaj i jak gdyby nigdy nic radio działa!
Dziwne rzeczy. |
Przecie pisałem:
Socale napisał/a: | ...
Restart systemu to nic innego jak wyłącz/włącz.
... |
jb - 2019-04-10, 23:28
Wczoraj włączałem i wyłączałem dziesiątki razy i nic. A po dobowej przerwie po włączeniu zadziałało. Nie musiałem podawać żadnego kodu po prostu zadziałało i już.
Socale - 2019-04-10, 23:37
Tak, bo w wyniku jakieś błędu zastosowana została kwarantanna czasowa.
Radio ze swoim komputerem w aucie nie żąda kodu bo "się znają".
Radio w obcym aucie tej samej marki/modelu będzie żądało kodu.
Radio w obcym aucie obcej marki wyświetla komunikat tak jak zapodałeś na foto.
Dobrze się skończyło. Niech gra.
jb - 2019-04-11, 00:15
Niech gra. Dzięki za pomoc.
|
|