Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Budujemy kampera - Budowa kampera na bazie Jumper L3H2

rviru - 2019-07-14, 20:03
Temat postu: Budowa kampera na bazie Jumper L3H2
Witam,
Od jakiegoś czasu się zbierałem i w końcu to zrobiłem ! 2 tygodnie temu zakupiłem bazę na kampera. Jest to Citroen Jumper L3H2 3.0 Hdi.

Nie należę do wysokich osób 170 cm, żona ciut mniej :) , także ta baza wydaje mi się idealna.
Docelowo ma to być kamper tylko dwuosobowy, żadnych ławeczek itp z tyłu. Chcemy zrobić go według motta jakie pożyczę od Toskanera: "Ma być jak w domu " . Jednym słowem budujemy sobie mały mobilny domek.

Wymagania:
1. Łazienka z prysznicem , nie żadne 2w1 , ma to być osobna kabina prysznicowa 70x70 i łazienka z kibelkiem typu Thetford C200.
2. Ogrzewanie podłogowe wodne grzane z webasta, które będzie również grzało wodę
3. Instalacja solarna - tu jest mój najsłabszy punkt , i pewnie będzie najwięcej pytań. Prąd ma nam służyć do zasilenia lodówki, oświetlenia,pompy wody, webasta oraz ładowania laptopa i tabletów. I pewnie pewnie czasem suszarki.
4. Łóżko w tyle poprzeczne szer. 120cm, długość... przy naszym wzroście na całą szerokość musi być ok.
5. Instalacja wodna ciśnieniowa, 120-150 litrów wody czystej , oraz ok 100 litrowy na wodę szarą pod podłogą
6. Kuchnia z wbudowanym głębokim zlewozmywakiem, kuchenka "mobilna" na kartusze z gazem żeby w razie czego wyjąć ją na zewnątrz.
7. Dwa okna dachowe , jedna z tyłu na łóżkiem , drugi mniejsze w prysznicu. Dwa okna boczne , jedno na drzwiach przesuwnych drugie z drugiej strony za kierowcą. Zastanawiam się nad montowaniem grzybka wentylacyjnego nad kuchnią, ale czy jest sens dziurawić dach ?

Generalnie nasz domek ma służyć na wyjazdy przez cały rok, więc ważna jest izolacja i ogrzewanie. Na pewno nie chcemy zawijać na kempingi. Stanie na "słupku" to nie jest to dlaczego się zdecydowaliśmy na budowę kampera. Prawdopodobnie w 99% procentach na dziko i raczej wyjazdy kilku bądź kilkunastodniowe.Więc w pewnym sensie musi być samowystarczalny przez kilka dni.

Nie twierdzę że przeczytałem wszystko co związane z budową kampera z blaszaka :) , ale trochę tego było i ciągle jest. Aktualnie jestem na początkowym etapie ale odwrotu już nie ma, bo baza stoi na podwórku.

Jednakże teraz jak mam fizycznie samochód i zaczynam działać to pojawiają się pytania , pewnie dla większości z was banały ale nie wyłapałem odpowiedzi na nie i będę wdzięczny za odpowiedzi

Otóż pierwsze pytanie pojawiło się gdy czyściłem pakę i zacząłem się zastanawiać jak zabezpieczacie progi w trojaczkach ( nie wiem czy w innych też jest do nich taki dostęp).
Planuję izolować ściany i sufit pianką PE , taką metodą jak to zrobił reaven22 , ale nie wydaje mi się żeby natryskiwanie piany bezpośrednio do progu było dobrym pomysłem. Tam są otwory technologiczne i dostanie się wilgoci od spodu to kwestia czasu. U reavena22 widziałem na zdjęciach że zanim pryskał pianą to zakleił/zaślepił dostęp do progów jakimś alu. Czy możecie mi wytłumaczyć szczegółowo jak to zabezpieczyć

Kolejne pytanie dotyczy wentylacji przestrzeni ładunkowej. Nie wiem czy to standard , ale chyba u innych czegoś takiego nie widziałem. Otóż w ścianach za nadkolem po obu stronach mam fabrycznie zamontowane otwory wentylacyjne , od zewnątrz są one ukryte pod tą osłoną plastikową. Pierwotnie planowałem zrobić zaciąg powietrza do wentylacji w podłodze, teraz się zastanawiam czy nie wykorzystać już tych istniejących ? Czy ktoś już tak robił ?

Z góry dzięki za odpowiedzi i na pewno pojawię się z większą ilością pytań .

romgol - 2019-07-14, 20:45

Witaj ,może moja zabudowa da Ci obraz do przemyśleń ,

https://www.camperteam.pl...pic.php?t=30373

Pozdrawiam i powodzenia.

rviru - 2019-07-25, 13:46

Stan na dzień dzisiejszy:

- zrobiłem serwis olejowo filtrowy (olej, filtr oleju, paliwa, kabiny, powietrza)
- regulacja tylnych drzwi (podczas zamykania mocno obcierało uszczelkę)
- buda wyczyszczona i umyta
- progi wyczyszczone z rdzy i pomalowane
- podłoga wyczyszczona z oznak rdzy i pomalowana
- zabieram się za próg załadunkowy w celu usunięcia rdzy
- łatam rozcięcie poszycia blachy przed tylnym nadkolem

Kolejne etapy jakie planuję to:
- wycięcie i montaż okien dachowych
- położenie kabli
- izolacja pianą ścian i sufitów

I tutaj mam pytanie/dylemat jakiej konkretnie piany użyć:Polynor czy Koelner. Wiem że Polynor ma lepsze parametry ale cena też dużo "lepsza". Co sądzicie czy warto zapłacić więcej bo rożnica w użytkowaniu jest aż tak duża ? Nadmienię że na pianę chcę położyć jeszcze alufox.

W kwestii pianki dwuskładnikowej, widziałem że niektórzy kładli ją do profili na ścianach i suficie, jakieś konkretne namiary na produkt, czy to Soudal 2K ?

wlodo - 2019-07-25, 22:28

Cytat:
Aktualnie jestem na początkowym etapie ale odwrotu już nie ma, bo baza stoi na podwórku.

To tak jak u mnie, będę podglądał, może coś podpatrzę :-P
Jak chcesz robić pianą, poszukaj w okolicy firmy ktróra ociepla poddasza, prysną ci auto resztkami na koniec roboty za 1/2 ceny :bigok

rviru - 2019-07-26, 00:07

Hmm może to i myśl , sam u siebie jak budowałem to całe poddasze mam ocieplone pianą natryskowo. Niecały dzień im zajęło ponad 200 m/kw obrobić .
rviru - 2019-07-26, 12:22

Niestety z natrysku przez firmę nic nie będzie , wycena wyżej niż samodzielnie Polynorem i na dodatek terminów brak :) , możliwość dopiero za 3-4 miesiące, czyli nie urządza mnie.

@włodo sądzę że prędzej to ja od Ciebie podpatrzę bo z tego co widzę to nie jest to pierwsza Twoja zabudowa :)

Tak przy okazji naszły mnie przemyślenia dotyczące instalacji wodnej. Docelowo chciałem wszystko montować pod łóżkiem z tyłu, ale widzę jedną wadę takiego rozwiązania. Mianowicie pompa wody pod łóżkiem, jednym słowem będzie przeszkadzała śpiącej osobie.
Z założenia chciałbym tą strefę mieć cichą , więc myślę nad przeniesieniem pompy do przodu do stopnia . Na załączonym szkicu widać o co mi chodzi.
Teraz pytanie czy odległość pompy od zbiornika nie będzie za duża ? Węże pewnie ok 2 metry ?
Co sądzicie o takim pomyśle ?

tolo61 - 2019-07-26, 14:43

Hej
Odnosnie piany pisałem już parę razy
Ani Polynorm ani Koelner ...dlaczego?...otwarto komorowe i....
Przeczytaj to co opisywałem a zrozumiesz...mam nadzieje
Mogę załatwic Tobie termin , no niestety w moich okolicach .
Cene myślę byś wynegocjował na poziomie 2500-2600
Ocieplenie od 5-12 cm wraz z profilami progami etc .
Na to tylko sklejka bo NIC wiecej nie potrzeba.
Mnie ocieplenie pianką Polynor / kupowałem hurtowo 39/puszka / kosztowało ok 2200 zł i cały tydzień roboty ...nigdy więcej , nie spełnia moich oczekiwań kompletnie , jest miękka jak ...
szkoda kasy i pracy .
Nie usztywnia tak jak dwuskładnikowa zamknieto komorowa i tak nie wygłusza .
Tylko raz połakomiłem się na to g....
Takie same właściwości, jeżeli nie lepsze/ jest zdecydowanie twardsza/ ma najtańsza pianka z Leroya za 9.99zł / też robiłem próby /
:spoko

drFeelGood - 2019-07-26, 16:50

Ja robiłem koelnerem i nic nie puchnie. Każde rozwiązanie ma jakieś słabe strony, tak jak każdy z nas ma różne priorytety i oczekiwania wobec projektu pt kamper. Nie można kategorycznie powiedzieć, ze tylko takie czy inne rozwiazanie jest jedynie słuszne. Popatrz na forum różne materialy, różne technologie a znajdziesz zadowolonych i nie zadowolonych. Wybierz to co najbardziej odpowiada zalożeniom Twojego projektu. 😁
Norbertp83 - 2019-07-26, 17:19

tolo61 napisał/a:
Hej
Odnosnie piany pisałem już parę razy
Ani Polynorm ani Koelner ...dlaczego?...otwarto komorowe i....
Przeczytaj to co opisywałem a zrozumiesz...mam nadzieje
Mogę załatwic Tobie termin , no niestety w moich okolicach .
Cene myślę byś wynegocjował na poziomie 2500-2600
Ocieplenie od 5-12 cm wraz z profilami progami etc .
Na to tylko sklejka bo NIC wiecej nie potrzeba.
Mnie ocieplenie pianką Polynor / kupowałem hurtowo 39/puszka / kosztowało ok 2200 zł i cały tydzień roboty ...

Wybacz Jarku, ale się z Tobą nie zgodzę.
W swoim robiłem ostatnio izolację Polynorem.
Na CAŁE auto zużyłem 25 puszek (tak naprawdę 24, ale musiałem jedną rzecz pomodzić i napocząłem 25-tą).
Wg. mojej skromnej opinii nie ma fizycznej możliwości aby zużyć 56 pianek (tak mi wyszło z wyliczeń).
Ja z wyciszenia jestem zadowolony. Jest cicho jak w osobówce.
O izolacji termicznej będę mógł cokolwiek powiedzić pewnie na jesieni.
Pozdrawiam.

rviru - 2019-07-26, 21:15

Zdaje sobie sprawę że samodzielne natryskiwanie pianą oraz produkty jakie są dostępne do tych celów nie równają się tym używanym przez profesjonalne firmy. Jednakże z moich poszukiwań wydaje mi się ze Polynor ma zbliżone właściwości.
Tolo61 piszesz że Polynor jest to piana otwartokomórkowa , a w specyfice tego produktu jest wyraźnie oznaczone że jest to zamkniętokomórkowa , Koelner pewnie nie bo nic takiego nie znalazłem.
Aktualna cena w Leroy jest korzystna 34 PLN , więc tragedii nie ma. Oglądałem relację Norbertp83 i całkiem fajnie to zrobił, chciałbym uzyskać porównywalny efekt u siebie.
Dodatkowo na to alufox, powinno wystarczyć. Fakt gdyby nie brak terminów w mojej lokalizacji to bez dyskusji robiłbym poprzez firmę specjalizująca się. Zwłaszcza ze cenę dostałem dobrą 12PLN za metr pianki za każdy centymetr grubości. Może dostałem zniżkę bo pare lat temu dom mi izolowali :wyszczerzony: . Ale czekać do grudnia nie zamierzam , wiec pewnie poleci Polynor.

tolo61 - 2019-07-26, 23:28

Norbertp83...ile piany zużyłeś w progi i profile zamknięte oraz na podłogę?/ bo w Twoim temacie nie widziałęm /
Z tego co piszesz to rozumiem że masz tam powietrze.../ u mnie sufit ma min 5cm podłoga 7cm ściany od 5-12cm /
Ok nie będę bił piany, bo nie o to chodzi , ja robiłem próby i tak mi wyszło nie oszczedzam pomimo że jestem z Poznania. Odnośnie mojej pracy i sposobu oraz ile idzie towaru na auto ducato L4h2 lub L3 h2 moge podyskutowac ale nie chce bo i po co
Koncze L4H3 i tez wiem ile piany poszlo na te dwadziescia pare centymetrow wyzszego blaszaka ,tak ze nie interesuja mnie Twoje obliczenia ,ktorych de facto nie jestes w stanie wyliczyc w sposob poprawny
Piszę tutaj aby podzielić się tym co testowałem na własnej skórze i to nie na jednym blaszaku
Każdy ma wybór i niech wybiera
Riviru...do pianki zamknieto komorowej niskoprężnej np 30/35 nic nie ma zbliżonych właściwości Jest samogasnąca co jest dla mnie rzeczą najważniejszą , / zrob próbę na polynormie lub koelnerze , ja zrobiłem /
Piana 35 i wyżej uzywana jest do ociepleń płyt fundamentowych ogrzewań podłogowych itp. Czołgiem mozna po niej jezdzić a w polynorm głowę schowasz, no ale efekt uzyskasz , gorzej z właściwościami eeeeeeeee biję pianę :mrgreen:

Już się nie wcinam ,ale kibicuję
:spoko

Norbertp83 - 2019-07-27, 01:04

tolo61 napisał/a:
Norbertp83...ile piany zużyłeś w progi i profile zamknięte oraz na podłogę?/ bo w Twoim temacie nie widziałęm /
Z tego co piszesz to rozumiem że masz tam powietrze.../ u mnie sufit ma min 5cm podłoga 7cm ściany od 5-12cm /
Ok nie będę bił piany, bo nie o to chodzi , ja robiłem próby i tak mi wyszło nie oszczedzam pomimo że jestem z Poznania. Odnośnie mojej pracy i sposobu oraz ile idzie towaru na auto ducato L4h2 lub L3 h2 moge podyskutowac ale nie chce bo i po co
Koncze L4H3 i tez wiem ile piany poszlo na te dwadziescia pare centymetrow wyzszego blaszaka ,tak ze nie interesuja mnie Twoje obliczenia ,ktorych de facto nie jestes w stanie wyliczyc w sposob poprawny

Ale przecież tu nie bardzo jest co liczyć :-P
2200 : 39 =~ 56 (wydatki na pianę dzielone przez cenę dały sumarycznie wynik zużytych puszek).
Progów, słupków etc. nie pianowałem, bo nie ma to najmniejszego sensu. Poza tym widzę w tym jedynie aspekty pozytywne:
- powietrze jest bardzo dobrym izolatorem termicznym,
- na całej karoserii mam punkty wentylacyjne.
Każda szczelina jest zaklejona zbrojoną taśmą aluminiową.
Na podłodze mam położony XPS Austrotherm pod ogrzewanie podłogowe a na to sklejkę ca. 6 mm 😉. Sklejka nawet nie drgnie.
Poza tym pianę na gorąco tnie się mega chu...o, rzekłbym, że raczej się ją wypala.
Jeśli autor postu zamiaruje wykonać ogrzewanie podłogowe, to niech zapomni o pianie, bo inaczej będzie się jedynie mocno irytował.
Co do pozostałego ocieplenia. Ściany do 7 cm, sufit 5 cm, "wodogłowie" (przestrzeń nad kabiną) 5 - do nie wiem ilu cm. Nadkola od 2 do momentami i myślę 10 cm.
To jest nadal górką licząc 25 puszek przy budzie L4H3.

rviru - 2019-07-27, 09:13

Podłoga u mnie na 100% będzie miała podłogówkę więc piana na tej powierzchni odpada, pójdzie XPS.

Tolo61 gdybyś mieszkał nieco bliżej a nie ok 550 km to pewnie byśmy się jakoś zgrali. Niestety ta odległość oraz fakt że w mojej okolicy nie mają terminów powoduje że muszę znaleźć inne rozwiązanie.
Absolutnie nie neguję wyższych właściwości pianki o jakiej piszesz, ale co zrobić jak człowiek chce iść z pracami a tu szans na takie ocieplenie nie ma.
Samochód mam rozgrzebany , jeszcze jako ciężarowy więc w dłuższe trasy się nie wybiorę. Znająć moje szczęście na pewnie mnie capną :)
W związku z tym Polynor wydaje mi się dobrym rozwiązaniem, chyba że znasz coś innego co można we własnym zakresie użyć ?

wlodo - 2019-07-27, 18:29

Zadzwoń do marcinPK, on u siebie pianuje, dowiesz się o termin, choć do niego (Prudnik) i tak kawałek drogi od Ciebie.
Zadzwoń do tom-cio też ci pryśnie przy okazji, masz bliżej (Bytom)

tom-cio - 2019-07-30, 19:58

Tom-cio nie pryśnie,maszyna w Szwecji pracuje....I szybko raczej nie wróci...Będę miał następna ale gdzieś na początku września.
reaven22 - 2019-07-30, 21:49

U mnie poszło 40 puszek piany koelner za c/a 550pln na L4H3, nie żałowałem po grubości.
Odrobina wprawy przy nakładaniu i wychodzi idealnie i szybko :)
Aby przyspieszyć twardnienie warto posługować się oryskiwaczem z wodą.

rviru - 2019-07-30, 23:27

Za dwa tygodnie urlop i plan jest żeby prysnąć pianę jednak samemu. Do tego czasu muszę położyć kable i wstawić okna.
I tu mam pytanie, do okablowania instalacji 12V kable o przekroju 1,5 mm/2, do 230V 2,5 mm/2 , ale jaki rodzaj ? Pewnie dla większości to jest oczywiste , ale czy powinienem użyć przewodu YDY , czy tez może linki LgY albo OWY, ale ten z kolei to chyba tylko na przedłużacze. Nie jestem elektrykiem i nie chcę popełnić głupoty więc pytam. W domu do instalacji mam położony płaski drut , ale czy w kamperze drut jest dobrym pomysłem ? Te drgania i naprężenia nie będą miały wpływu na trwałość takiej instalacji ? Tutaj linka wydaje się chyba lepszym wyborem ? Doradźcie jaki typ przewodu powinienem użyć.

Norbertp83 - 2019-07-30, 23:43

Drut zostaw w spokoju.
Ja do instalacji 230V używałem linki płaskiej 2x1.5. Konsultowane, więc "nie ma lipy". Chyba, że planujesz jakieś mega pobory prądu.

Paszczak - 2019-07-31, 00:13

Jak wyżej. Linka a nie drut bo się pochlastasz układając.

Do 12V lepiej nie oszczędzać przesadnie na przekroju. Co prawda 1,5mm2 do większości wystarczy ale nigdy nie wiadomo co kiedyś będziesz chciał podłączyć. Szczególnie jeśli przewód będzie ciut dłuższy.

4mm2 drogi nie jest a przynajmniej spokój bo spadek napięcia za duży nie będzie.

amples - 2019-07-31, 00:17

rviru napisał/a:
do okablowania instalacji 12V kable o przekroju 1,5 mm/2,
do 230V 2,5 mm/2
Na 230 V 1.5mm/2 wystarczający (jak wspomnieli przedmówcy),
12 V w zależności od (co zasila) obciążenia-ampery na danej linii ,
oczywiście najlepiej linka-miedź (nie chińska , złapie wilgoci i gnije po roku)

rviru - 2019-07-31, 10:48

Dzięki za wskazówki, a jakiego kabla używaliście do połączenia aku rozruchowego z aku zabudowy poprzez cyrixa ?
Paszczak - 2019-07-31, 14:10

Ze schematu wynika, że chcesz mieć akumulator na samym tyle?

Zmierz dokładnie jakiej długości będzie połączenie do aku rozruchowego.
Może się okazać, że na kilku metrach będziesz miał solidny spadek napięcia.

Jeszcze pytanie czy Cyrix 120A czy 230A.

toscaner - 2019-07-31, 14:35

Loguję się do tematu. Widzę spore podobieństwa w rozwiązaniach i układzie do Złomka Domka.

Z tą pianą z puszek otwarto komórkową to sam jestem ciekaw jak by było w skali długoterminowej, czyli po kilku latach używania kampera, również w zimie. :roll:
Na lato to można dać cokolwiek i się nie przejmować.
No chyba, że to piana zamknięto komórkowa?

Powodzenia w budowie :spoko

Paszczak - 2019-07-31, 16:13

Maciej S. napisał/a:
6mm2.

Chyba "jedynka" z przodu nie weszła? :)

maxtz - 2019-07-31, 19:44

Średnica zastosowanego przewodu zależy od jego długości oraz maksymalnego prądu jaki będzie przez niego płynął - są w sieci dostępne tabelki przekrojów :spoko
reaven22 - 2019-07-31, 20:53

Jeśli cyrix 120A i Alu z tylu to przewód powinien być 12-16mm2.
Do gniazdek 12V daj 1,5-2,5mm2
Do gniazdek 230 1,5mm2
Oświetlenia 1mm2

decumanus - 2019-07-31, 23:15

Cyrix ma opcje wymuszenia polaczenia akumulatorow zabudowy z rozruchowym celem wspomozenia uruchomienia np zima lub gdy rozruchowy pada. To jaki prad wtedy plynie? Tez mam 16kwadrat.
R.

rviru - 2019-08-02, 09:57

Paszczak napisał/a:

Jeszcze pytanie czy Cyrix 120A czy 230A.

będzie Cyrix 120A , i aku z tyłu. Zrobię tak jak sugeruje reaven22 , z tego co widziałem to ma podobnie to rozwiązane z prądami.

toscaner napisał/a:

Widzę spore podobieństwa w rozwiązaniach i układzie do Złomka Domka.

toscaner widać że mamy podobny gust :wyszczerzony: .
A tak na poważnie to nie dziw się bo Złomka znam dosyć dobrze (bynajmniej nie organoleptycznie ). Twoja zabudowa pokazała mi że to czego oczekiwałem od kampera jest możliwe i realne. Od dawna przeglądałem zabudowy i jakoś nigdzie nie mogłem znaleźć "normalnej" łazienki.
Także więc śmiało mogę powiedzieć że w moim przypadku Złomek jest tak jakby pierwowzorem, ale finalnie na pewno będzie się różnił jeśli chodzi o styl zabudowy. Aczkolwiek ma być jak w domu :) .
W każdym bądź razie wiem gdzie Ciebie szukać (albo i nie) jakby co, bo poniekąd przyczyniłeś się że do tego, że teraz na podwórku u mnie stoi blaszanka :wyszczerzony:

A wracając do wątku, to wszystko jakby się sprzysięgło i nic nie ruszyłem . Im bliżej urlopu tym większy zap... w pracy, a jak już się wyrwę to deszcz leje.
Na dodatek czekam na zamówione materiały. Ehh jak nie trzeba to są na drugi dzień a jak trzeba to tydzień mija.
Mam nadzieję że pogoda i dostawcy dopiszą i za tydzień coś szarpnę na urlopie.

Kurcze jednak ciężko jest budować przy pełnym etacie, podziwiam osoby które już to mają za sobą. Chyba to co sobie zakładałem wcześniej za realny czas wykonania musi ulec zmianie :) . Może na grudzień się uda skończyć przy takim tempie, a jak nie to wiosna.

rviru - 2019-08-02, 11:17

Czy ktoś już miał do czynienia z takim bojlerem ?
https://www.szopeneria.pl...230V-500W-/8622

Fakt cena jest niezła, ale rozwiązanie mi się podoba bo pod mokre webasto podejdzie i w razie czego grzałką można podgrzać jeśli będzie potrzeba "nie włączania" webasta :) .
I 22litry to sporo na kąpiel dla dwóch osób.
Tutaj są 3 modele grzałek 500/800/1200 W.

Wiem że 500 grzanie takiej ilości wody to trochę zejdzie, a czy mocniejsze się opłaca ?
W awaryjnej sytuacji to jest dodatkowe źródło ciepłej wody, na co dzień z webasta a to jako backup.

W razie czego wymiennik płytowy, ale tak trochę sceptycznie podchodzę do faktu, że podczas kąpieli muszę włączać webasto. W wersji z bojlerem , mogę sobie wodę "przygotować" wcześniej i w ciszy się wykąpać :)

Co o tym myślicie ?

m4in77 - 2019-08-02, 11:33

Oj bez przesady, pracujące webasto to nie ursus C-330 :wyszczerzony:
Żaden problem, kwestia przyzwyczajenia. Za to więcej miejsca w aucie bo bojler to dodatkowe miejsce i waga. Ale jak kto woli ;)

reaven22 - 2019-08-02, 13:51

Mam mokre webasto z wymiennikiem płytowym, od włączenia webasta do uzyskania ciepłej wody mijają jakieś 4 minuty. Webasto po 5 min przechodzi w tryb standby i odpala się jak spadnie temperatura w obiegu.
Do wymiennika konieczna jest głowica termostatyczna bo temperatura wody waha się w przedziale 60-80'C.

Jak zamontujesz webasto na wibroizolatorach to słychać tylko szum.

rviru - 2019-08-27, 11:40

Po chwili nieobecności aktualizuję status prac.

- dokończone prace z blacharką (czyszczenie, szpachlowanie, malowanie progu załadunkowego tylnych nadkoli wraz z rozdarciem poszycia, blacha pod szyną drzwi przesuwnych)
- położenie kabli
- zrobienie konstrukcji z listewek
- wstawienie okna dachowego
- opianowane

To był pracowity urlop ale plan minimum zrealizowałem. teraz niestety to już szara rzeczywistość i takiego tempa nie dam rady utrzymać . Zostają mi tylko wieczory i weekendy ale pomału do przodu :)
Niektórzy pewnie już myśleli że projekt "zdechł" po takim czasie nie odzywania się ale już uspokajam i informuję że nie ma takiej szansy , temat rozpoczęty musi być ukończony, tak już mam.

Najbardziej obawiałem się pianowania a tu zaskoczyło mnie to listewkowanie, masakra ile to czasu zjada. Niby banalne ale jak już się podejdzie do tematu i zaczyna działać to 10 razy trzeba pomyśleć czy aby na pewno to będzie dobrze i czy we właściwym miejscu wzgledem zabudowy którą chcę wykonać. To takie myślenie jak w szachach :) kilku ruchów do przodu trzeba starać się przewidzieć. Ciekawe co pominąłem i zapomniałem przewidzieć , nic to z czasem się okaże.

Pianowałem Polynorem, użyłem 15 puszek, ale mam pare miejsc gdzie bym jeszcze dodał piany i pewnie to zrobię, odpadów wyszedł jeden nie cały worek 120litrowy, wiec w mojej ocenie dosyć dużo idzie do kosza. Winę po części zwalam na pistolet jaki mam , te końcówki nie za bardzo chciały wleźć na niego, oraz mam wrażenie że parę puszek było jakichć dziwnych , ni cholery z kilkoma sztukami sobie nie mogłem poradzić pryskały jak chciały , z innymi przed i po nie było problemu. Może jakaś partia inna , Polynor zkupiony na promocji w LM. Nie widzę tu żadnego związku z faktem że operator czynił to pierwszy raz :mrgreen:

Teraz chwila na powrót do rzeczywistowści po urlopie w pracy i za jakiś czas planuję obłożyć alufoxem sufit i ściany, oraz zamontować webasto.

Specjalnie robię od sufitu i podłogę zostawiam sobie na koniec. Wyszedłem z założenia żeby najpierw się wprawić trochę i dopiero dojść do tych trudniejszych zagadnień gdzie stopień komplikacji jest większy.

drFeelGood - 2019-08-27, 13:06

reaven22 napisał/a:
Mam mokre webasto z wymiennikiem płytowym, od włączenia webasta do uzyskania ciepłej wody mijają jakieś 4 minuty. Webasto po 5 min przechodzi w tryb standby i odpala się jak spadnie temperatura w obiegu.
Do wymiennika konieczna jest głowica termostatyczna bo temperatura wody waha się w przedziale 60-80'C.

Jak zamontujesz webasto na wibroizolatorach to słychać tylko szum.

U mnie przy takim samym montażu jak u reaven22 i podwójnej podlodze cisza zupełna przy pracujacym webasto.

superlecho - 2019-08-27, 17:27

No to gratuluję ,ważne że do przodu.
Sam myślałem że polecę z pracami ,a jak na razie brak czasu siła wyższa i wszystko stop.Czasem tak bywa (pies się topi łańcuch pływa )
W wolnym czasie kibicuję ,chociaż tyle,więc jak dla mnie to i tak pędzisz :)

superlecho - 2019-08-30, 19:14

rviru zapodałbyś odręczny schemat instalacji elek., którą wykonałeś i powiedz czy masz jakieś dodatkowe (zapasowe) [hura]
rviru - 2019-09-01, 18:31

He nie ma co rysować ;) , na razie pociągnąłem tylko kable do oświetlenia, okien i wentylacji. Wszystko jest uzależnione od tego jaki masz plan zabudowy wnętrza, gdzie i jakie oświetlenie planujesz, gdzie włączniki światła itp. oraz co chyba najważniejsze gdzie będziesz miał elektrownie.
U siebie planuje wszystko upakować z tylu pod łóżkiem wiec tam mam punkt zbiorczy kabli. Tam tez będę miał skrzynkę z bezpiecznikami. Generalnie dążyłem do prostoty i nie planuje żadnych bajerów typu drzwi automatyczne czy tez wysuwany stopień.
Jak pisałem to nie są wszystkie kable jakie potrzebuje, cześć pójdzie jeszcze w podłodze do webasto , pompy, elektrozaworów i czujników wody.
Prąd 230V będzie tylko w kuchni - lodówka i max 2 gniazdka. Tu myślę kable puścić w trakcie zabudowy za szafkami.

Jeśli chodzi o zapasowe to do oświetlenia nie puszczałem niczego więcej niż te punkty które ustaliłem . Każde okno dostało kabel mimo ze turbovent na starcie będzie tylko z tylu. Z przodu mam zwykle Heki ale kabel w razie czego pociągnięty.
Na pewno zapasy pociągnę do zabudowy stopnia za kierowcą, tam będę miał rozdzielnie na obiegi wody, pompę, webasto pod spodem itp. Tu mogą się przydać w przypadku rozbudowy kiedyś w przyszłości o automatyczne sterowanie zaworami obiegów a nie manualnie jak pewnie będę miał na poczatku.

Z zapasów to puściłem jeszcze kabel do kamery cofania w grubej peszli , na razie nie planuje montować , ale to na razie może się zmienić :) . No i dzięki peszli coś tam mogę jeszcze pociągnąć .

Generalnie staram się nie komplikować tej instalacji bo to jest działka w której niezbyt dobrze się poruszam i obawiałbym się udzielać rad :) , to raczej ja się pytam w tym temacie.

Jeśli jeszcze nie dotarłeś do tego wątku o energobloku to naprawdę polecam lekturę. Sam go pare razy czytałem i ciagle wracam, tam tez znajdziesz schemat instalacji.

https://www.camperteam.pl...923b633c2da8a4e

Pozdrawiam

superlecho - 2019-09-04, 01:49

No i dzięki,zawsze to jakaś podpowiedz ,bo teraz jak mam blaszankę pod domem to inaczej się chłonie forum.Chcąc wszystko wiedzieć od razu, teraz i już - w efekcie zes.ałem się w zbroję :) , bo uznałem że nie obczajam wielu tematów.
Teraz na spokojnie bez paniki zbieram info., więc może to i lepiej że na razie brak czasu na praktykę bo podgonię z teorią.

Dzięki, na zachętę :pifko , oby dobrze się nam wszystkim budowało,gdyby energii czasem było zbyt mało:)

mirkus97 - 2019-09-04, 13:04

Droga jest inwestycja w budowę camperu?
LukF - 2019-09-04, 13:16

Droga. W zaleznosci co chcesz, władujesz wszystkie pieniądze. Podobnie jak w zakup gotowego... :mikolaj
rviru - 2019-09-04, 13:54

mirkus97 napisał/a:

Droga albo i nie , zależy jak do tego podejdziesz.

Jeśli porównasz z kupnem "fabrycznego" to w mojej ocenie jest taniej. Najwięcej zależy do bazy na jakiej będziesz budował, bo możesz kupić w salonie nowy albo kupić używany.

Budując nawet na nowym można zrobić to taniej niż kupno gotowca, ale to już są kwoty powyżej 100tys. Budując na używce można dorwać niedojechaną bazę 7-10 letnią w okolicy 30tys, a reszta to już zależy od Twoich wymagań i oczekiwań.
Na same okna możesz wywalić 10 tys, albo i 2 tys. Ogrzewanie Truma parę tysiaków albo zrobić to na webaście przez pół taniej.
Wszystko co ma w sklepie w opisie "do kampera" to z definicji dostaję kosmiczną cenę :) , wiec dużo zależy od Ciebie co kupisz i gdzie bo ten sam produkt w innym sklepie bez dopisku kamper kosztuje grosze.

Ważne jest też czy robisz sam , czy też będziesz zlecał prace komuś. Samemu robociznę masz "za darmo" ale czasu to zżera.

Jest w cholerę zmiennych które determinują cenę, także nikt Ci nie poda ile Ciebie będzie kosztowała budowa, może Ci pewnie ktoś w przybliżeniu podać ile go kosztowała jego zabudowa, ale pewnie czasu jaki na to poświęcili nikt nie poda, bo po godzinach , w międzyczasie itp . To jest ciężkie do oszacowania.

Ja jestem na początku i jeszcze dłuuuuuuga :) droga przede mną, pewnie jakieś 6-8 miesięcy. Teraz to widzę :) jak kupiłem bazę to myślałem o grudniu :) , ehh marzenia.

Podsumowując (ale to jest moja prywatna opinia) , najpierw zdecyduj czy chcesz gotowca z jakiejś firmy która zajmuje się budowaniem . W necie znajdziesz mnóstwo opinii za czy przeciw, czy też na bazie blaszanki.
Jeśli gotowiec to "prosta" sprawa: po opiniach znajdź firmę i poproś o wycenę .
Jeśli blaszanka to: nowa czy używana ?, i już będziesz miał koszt bazy określony .
Zabudowę sobie zaplanuj , sprawdź co ile kosztuje i będziesz miał koszt materiałów. W mojej ocenie potem go podwój (nieprzewidziane wydatki, akcesoria , duperele) i to będzie optymistyczny wariant :) .
Robocizny nie wyceniam bo i jak :) , mnie tam w sumie to frajdę sprawia dłubanie więc traktuję to jako formę relaksu (cholernie kosztowną :) )

Powodzenia

reaven22 - 2019-09-04, 14:37

mirkus97 napisał/a:

W moim przypadku baza kosztowała 30tyś, a materiały na zabudowę 35tyś. Do dzisiaj pewnie ciut więcej :)
Czy to drogo czy tanio pojęcie względne na które każdy sam musi sobie odpowiedzieć. :)

superlecho - 2019-09-04, 17:14

reaven22 napisał/a:
mirkus97 napisał/a:

W moim przypadku baza kosztowała 30tyś, a materiały na zabudowę 35tyś. Do dzisiaj pewnie ciut więcej :)
Czy to drogo czy tanio pojęcie względne na które każdy sam musi sobie odpowiedzieć. :)

I w dodatku b.fajniasto i ze smakiem ci to wyszło,-reaven22-myślę że spokojnie możesz przyjmować tego typu zlecenia.

drFeelGood - 2019-09-04, 23:59

superlecho napisał/a:
reaven22 napisał/a:
mirkus97 napisał/a:

I w dodatku b.fajniasto i ze smakiem ci to wyszło,-reaven22-myślę że spokojnie możesz przyjmować tego typu zlecenia.

Na żywo wygląda jeszcze lepiej niż na zdjęciach :-)
Co do kosztów to mam podobnie 30k + 30k, ale wydasz ile masz i jeszcze pewnie pożyczysz jak Cię wciągnie ;-)

rviru - 2019-09-05, 14:15

Mam pytanie dotyczące podłączenia webasto, to znaczy ile kabli powinienem podciągnąć pod samochód żeby prawidłowo mi wszystko działało.

Planuję u siebie taki system ogrzewania jak na załączonym schemacie.
Wiem że webasto ma możliwość obsługi wentylatorów nagrzewnic, jednak to mnie nie interesuje. Tutaj sterowanie włączaniem/wyłączaniem zrobię sobie bez potrzeby sygnału z webasta za pomocą włącznika termicznego który będzie mi włączał po osiągnieciu zadanej temeratury cieczy i wyłączał też jeśli spadnie. Więc to połączenie nie ma zbytniego dla mnie znaczenia, ale w razie czego jeden kabel do obsługi tego konkretnego pina mogę zawsze puścić.

Najbardziej interesuje mnie kwestia pina włączającego oraz pina pompy.
Z tego co się orientuję to pin startujący na który damy napięcie uruchamia webasto, które można powiedzieć wchodzi w tryb praca - przerwa(po osiągnieciu temp). I tak wkoło do momentu aż rozłączymy napięcie idące na ten pin. To jest dla mnie jasne.
Ale teraz tak , mamy pin na pompę i co tam też powinno iść cały czas napięcie jednocześnie jak dajemy na pin startujący ?
I sterownik webasta w cyklu pracy sam steruje pompą pod warunkiem że na tym pinie jest cały czas napięcie ?

Przepraszam może za głupie pytanie , ale nigdy nie miałem do czynienia z webastem i zanim się do tego zabiorę chciałbym to zrozumieć. Gdzieś widziałem i czytałem opis toscanera i reaven22 , ale nie wyjaśniło mi to kwestii ilości kabli i tego czy wewnątrz kampera wystarczy mi jedno źródło startu webasta (termostat) czy też muszę oddzielnie na podstawie czegoś napięcie na pompę dawać.
Jakbym miał jakiś pojazd pod ręką który ma to zainstalowane to pewnie bym doszedł co i jak, ale nie mam takiej możliwości więc będę wdzięczny za łopatologiczne wyłożenie :) .

A i tak przy okazji czy pod spód puszczacie jakieś specjalne kable czy te same co w zabudowie ?

I w sumie to nie wiem jeszcze jak powinno prawidłowo wykonać instalację do włączania webasta na podstawie termostatu oraz jeśli będę chciał zagrzać tylko wodę czyli ręcznego włącznika. Oczywiście obiegi sobie zamknę w zależności od tego po co włączam webasto, ale nie wiem jak te dwa włączniki: ręczny i termostat zgrać żeby to razem dobrze działało. Chodzi mi o połączenia kabli itp.

drFeelGood - 2019-09-05, 15:10

Z webasto wychodzą 3 przewody, które Cię interesują: plus, minus i sterujący całym piecem. Webasto samo włącza i wyłącza pompę.
Do zasilania mam przewód 4 mm2 i bezpiecznik 20A, cieńszego nie dawaj.

superlecho - 2019-09-05, 22:43

Jakie i za ile kupiłeś webasto - nowe/używka
ilu KW wymiennik ?

drFeelGood - 2019-09-05, 23:42

Analogowe webasto kompletne od Citroena c8 kupisz za 400zł razem z uchwytem do montażu pod autem. Podłączasz +, - i jeden kabelek do załączania i działa.
Poczytaj mój wątek, czy reaven22 tam jest wszystko. Mamy też szybki kontakt z kilkoma kolegami na whatsapp, jak chcesz dołączyć napisz na PW.

superlecho - 2019-09-06, 07:11

Dzięki pewnie że chcę, jak by nie było przecierasz szlak.
Czytałem nie raz i nie jeden ,widocznie mi umknęło . Wychodzi na to że mam dobrą ale krótką pamięć :)

rviru - 2020-04-19, 13:33

Po długiej mojej nieobecności na forum aktualizuję status prac.

Zbyt wiele się nie działo, niby zimy nie było ale brak jakiegokolwiek zadaszenia i ciemne wieczory nie ułatwiały.

Jednakże jakiś progres jest. Zdjęcia może trochę ciemne ale zazwyczaj robione wieczorami albo i po nocach.

Od ostatniej aktualizacji doszło:
- zamontowane webasto
- izolacja całości alufoxem
- wyciszenie szoferki
- podłoga ( kratownica, sturodur, alufox, ogrzewanie podłogowe, sklejka , lakierowanie podłogi)
- zabudowa łazienki z brodzikime
- stopień za kierowcą wraz z :kotłownią
- pólka nad szoferką, za kierowcą i nad łózkiem

Fotorelacja pewnie więcej powie :)

rviru - 2020-04-19, 13:37

cd.
rviru - 2020-04-19, 13:42

cd.
Robertunio - 2020-04-20, 21:03
Temat postu: Półka nad łóżkiem
W jaki sposób wykonałeś i zamocowałeś półkę nad łóżkiem ?
rviru - 2020-04-20, 23:31

Wszystkie półki zrobione z 10mm sklejki. Mocowane na wkręty do drewnianej konstrukcji przyklejonej na sika 252 lub blachowkrety. Ułożenie konstrukcji zaplanowałem na samym początku tak żeby mieć dobre punkty mocowania. Konstrukcję widać na wcześniejszych zdjęciach. Oczywiście schemat konstrukcji jest przeniesiony na alufoxa, tak żeby nie zgadywać gdzie dać wkręta.
rviru - 2020-05-13, 21:11

Dziś zrobiłem próbę szczelności instalacji wodnej, trochę się obawiałem tych szybko złączek tekalan. Ale jest dokładnie jak kolega reaven mi pisał, działa to idealnie . Zero przecieków. Także jestem zadowolony, jest to naprawdę szybka i skuteczna metoda położenia instalacji.

No ale żeby nie było za kolorowo to nie podoba mi się działanie pompy. Franca jest w mojej ocenie bardzo głośna. Jest to Seaflo 4,3 l/min 2,4 bar, ma ktoś coś takiego , u was tez tak terkocze ? Nadmienię ze nic nie odpowietrzalem, po paru sekundach zassała i tak działa. Coś muszę z nią zrobić jeszcze ? Nawet ja odkręciłem żeby nie przenosiło wibracji ale to niewiele dało.

I jeszcze jeden temat ciągłego jej włączania , po ok 1-2 sekundach od puszczenia wody pompa się załącza i praktycznie chodzi cały czas. Mam zainstalowany zbiornik wyrównawczy Comet, ale to raczej tylko wyrównuje ciśnienie w instalacji a nie zapobiega zbyt częstym wyłączeniom.
Czy wam tez te pompy non stop działają jak lejecie wodę, czy tez u mnie coś pasuje zmienić. Jeśli tak to chętnie skorzystam z rad, bo trochę to działanie jest denerwujące, zwlaszcza ze ta pompa jest głośna.
Dobrze ze ja umiejscowiłem w stopniu a nie pod łóżkiem :wyszczerzony: , nie wyobrażam sobie jak jedna osoba śpi a druga włącza wodę. Taki terkot spod łóżka to pobudka murowana.

Vzer - 2020-05-17, 23:46

Na co kleiłeś alufoxa do ścian i sufitu?
Analogiczne pytanie do zbiornika szarej, na co alufox do zbiornika, ile warstw?
Jaki system sygnalizacji poziomu szarej?

rviru - 2020-05-18, 00:59

Alufox jest przyklejony na zwykłej taśmie dwustronnej przyklejonej do szkieletu drewnianego oraz takerem. Generalnie tutaj nie zależy mi na trwałości połączenia bo i tak na ściany idzie sklejka kręcona wkrętami wiec alufox będzie siedział. Podobnie sufit.

Na zbiorniku do szarej alufox przyklejony na takiej specjalnej taśmie dwustronnej do banerów. Jest to taka czerwona taśma odporna na zewnętrzne warunki.

A czujnik poziomu to będzie samoróbka oparta o ULN2003 IC , natomiast w zbiorniku zamontowane są wkręty z nierdzewne jako sondy do poziomu wody.

drFeelGood - 2020-05-23, 00:53

rviru napisał/a:
Dziś zrobiłem próbę szczelności instalacji wodnej, trochę się obawiałem tych szybko złączek tekalan. Ale jest dokładnie jak kolega reaven mi pisał, działa to idealnie . Zero przecieków. Także jestem zadowolony, jest to naprawdę szybka i skuteczna metoda położenia instalacji.

No ale żeby nie było za kolorowo to nie podoba mi się działanie pompy. Franca jest w mojej ocenie bardzo głośna. Jest to Seaflo 4,3 l/min 2,4 bar, ma ktoś coś takiego , u was tez tak terkocze ? Nadmienię ze nic nie odpowietrzalem, po paru sekundach zassała i tak działa. Coś muszę z nią zrobić jeszcze ? Nawet ja odkręciłem żeby nie przenosiło wibracji ale to niewiele dało.

I jeszcze jeden temat ciągłego jej włączania , po ok 1-2 sekundach od puszczenia wody pompa się załącza i praktycznie chodzi cały czas. Mam zainstalowany zbiornik wyrównawczy Comet, ale to raczej tylko wyrównuje ciśnienie w instalacji a nie zapobiega zbyt częstym wyłączeniom.
Czy wam tez te pompy non stop działają jak lejecie wodę, czy tez u mnie coś pasuje zmienić. Jeśli tak to chętnie skorzystam z rad, bo trochę to działanie jest denerwujące, zwlaszcza ze ta pompa jest głośna.
Dobrze ze ja umiejscowiłem w stopniu a nie pod łóżkiem :wyszczerzony: , nie wyobrażam sobie jak jedna osoba śpi a druga włącza wodę. Taki terkot spod łóżka to pobudka murowana.

Terkotanie będzie zawsze, częstotliwość załączania pompy zależy od wielkości zbiornika kumulującego ciśnienie. U mnie zbiornikiem jest obudowa filtra wody 10" a pompa jest zamontowana pod podłogą i tragedii nie ma. Masz na mocowaniu pompy wibroizolatory?
Czy Twoja pompa ma faktycznie 2,4 bara? Jeśli tak to będzie dłużej "terkotała" niż moja Fiamma z 1,5bara. Takie ciśnienie jest wystarczające do kampera.

rviru - 2020-05-23, 01:06

Tak ma 2,4 bara, ciśnienie jakie daje jest idealne jak dla mnie.
Mam ją zamocowaną na gumie takiej 5 mm pod podłoga w stopniu, ale chyba wibroizolatory bedą lepszym rozwiązaniem.

A czy większy zbiornik akumulacyjny pomoże i pompa będzie się rzadziej włączała to nie jestem pewnien, ciśnienie w układzie będzie ciągle takie samo i odkręceni kranu spowoduje spadek i pompa w ruch czy to 1 czy 5 litrowy zbiornik akumulacyjny. Jedyne co to taki zbiornik stabilizuje strumień wody.

Musiałaby by to być pompa z histerezą, np ciśnienie kiedy się włącza to 1,5 bara i wyłącza przy 2,4. I wtedy większy zbiornik i taka pompa razem dałaby czas na odpoczynek pompie i dopiero po jakimś czasie od odkręcenia kurka by się włączała.
Ale czy są dostępne takie pompy do kampera , oto jest pytanie ?

Mnie drażni ten terkot, jakoś muszę ją wygłuszyć albo zmienić bo każde odkręcenie kranu to tetetetetetetetetete... spod stopnia :) , po prostu drażni mnie to.
Może się przyzwyczaję.

groniar - 2020-05-23, 07:26

A może zastosować regulator ciśnienia, ustawić na 1,5 bara wtedy jest 1 bar zapasu. Będzie włączała się rzadziej.
drFeelGood - 2020-05-23, 09:59

rviru napisał/a:
Tak ma 2,4 bara, ciśnienie jakie daje jest idealne jak dla mnie.

Tzn że potrzebujesz takiego dużego ciśnienia? Na mniejszym ciśnieniu pompa pracuje krócej, bo dobija ciśnienie do niższej wartości. Ty decydujesz co jest bardziej potrzebne ciśnienie czy krótsze okresy terkotania ;-)

rviru napisał/a:
A czy większy zbiornik akumulacyjny pomoże i pompa będzie się rzadziej włączała to nie jestem pewnien, ciśnienie w układzie będzie ciągle takie samo i odkręceni kranu spowoduje spadek i pompa w ruch czy to 1 czy 5 litrowy zbiornik akumulacyjny.

Jeśli w zbiorniku byłaby tylko woda to jego pojemność nie miałaby znaczenia. W zbiorniku jest jednak również powietrze, które spręża się bardziej niż woda. Przy większym zbiorniku więcej wody wyleci z kranu przed ponownym załączeniem pompy niż przy mniejszym. U siebie sprawdziłem to empirycznie - instalacja bez zbiornika, z obudową filtra 5" i obudową filtra 10" - przy zwiększaniu pojemności zbiornika zwiększa się czas w którym woda leci z kranu bez załączania pompy. Obudowa filtra zamontowana oczywiście do góry nogami, żeby woda nie wyparła powietrza ze zbiornika.
Powodzenia w eksperymentach :-)

rviru - 2020-05-24, 10:53

Dobry pomysł z tym regulatorem ciśnienia. Dzięki groniar za podrzucenie go.
Jak rozumiem daje go za pompą i za zbiornikiem akumulacyjny. Ustawiam na nim np. 1,5 bara, i nawet jeśli pompa ma fabryczne 2,4 to ta wartość będzie tylko na odcinku do regulatora, za nim ciśnienie ustalone na 1,5 tak ? Czyli teoretycznie osiągnę efekt jakbym zmienił pompę na taką z niższym ciśnieniem , a jeden bar zapasu to wypracowany przez ciśnienie na zbiorniku ?

I DrFeelGood , zdecydowanie wybieram niższe ciśnienie niż terkot pompy 😀.

Wyglada na to ze najpierw wrzucę ten regulator i zobaczę czy dać większy zbiornik wyrównawczy. Ale on już mi się z przodu nie zmieści wiec musi polecicie na tył . Trzeba będzie pociągnąć za wczasu dodatkowe węże na tył, no ale to jeszcze jest możliwe wiec od razu tak zrobię.

Dzięki Panowie za sugestie i rady :)

wlodo - 2020-05-24, 11:21

Cytat:
wybieram niższe ciśnienie niż terkot pompy

Niższe ciśnienie będziesz miał za regulatorem ciśnienia, i to nie ma najmniejszego znaczenia dla pracy pompy. Ona dalej będzie głośna, i dalej będzie dobijała do ciśnienia 2,4 b. tylko rzadziej. Zbiornik wyrównawczy możesz dać gdzie chcesz i o wielkości jaki chcesz, może mieć i 20 L. Wpasuj go gdzie Ci pasuje a wąż poprowadź tak żeby przy spuszczaniu na zimę woda z niego spłynęła.

rviru - 2020-05-24, 12:48

Dzięki za rady, jeszcze jestem na etapie ze mogę próbować i wprowadzać zmiany , wiec nie jest źle.

Będę próbował z regulatorem i ewentualnie większym zbiornikiem. Obudowę do filtra 10cal mam gdzieś wolną wiec próbować można , koszt praktycznie zerowy.
Ale zbiornik na pewno poleci na tył , z przodu się taki nie zmieści.

A pompę to jeszcze wygłuszę owijając ją armaflexem jakby co 😀, kupowanie nowej nie bardzo mi się uśmiecha, wole kupić co innego w tych pieniadzach

rviru - 2020-05-24, 14:28

A wracając do postępów prac, to musiałem się przeprosić z oknami Dometic. Od poczatku chciałem otwierane okno w drzwiach przesuwnych. Niestety Seitz wydawał mi się horrendalnie drogi, więc szukałem czegoś alternatywnego o podobnym działaniu i wyglądzie.
I znalazłem a jak i to dużo tańsze. Zadowolony zapisałem sobie i odłożyłem zakup na "później", bo jak zwykle coś ważniejszego zawsze się pojawiło :)

I co... nie wiem czy to wina koronawirusa , ale jak ostatnio chciałem sfinalizować zakup to się okazało że cena transportu wzrosła extremalnie i przewyższa cenę okna :) . I finalnie wartość transakcji zbliżyła się pod 2 tys. czyli ceny S4. Szlak mnie chciał trafić, jakbym kupił tak jak znalazłem na początku roku to miałbym okno 900x450 razem z transportem w cenie ok 1300-1400 PLN. No ale cóż czasami tak bywa.
Także tak :) , i w związku z powyższym zakupiłem Dometica 900x450 i go zamontowałem.

Jak mam je w rękach , to tym bardziej nie wiem za co oni chcą te 2 tysiaki, naprawdę. I jeszcze kolor ramki wewnętrznej w tym starym babcinym beżu/wyżółkłym plastiku. Jakby świat nie poszedł do przodu i zatrzymał sie dla Dometica w latach 70tych. Żeby to chociaż biały był , ale nie :)
Od razu mi się przypomniał odcinek TopGear gdzie budowali samochód dla seniorów i przerabiali Multiple. Tam też zapodali tę paletę kolorów, bo ponoć starsi tak lubią. Naprawdę starsze osoby wolę ten beż, ecrii czy jak to zwał ?
Ja sobie tą ramkę przemaluję bo mi ten kolor kompletnie do niczego nie będzie pasował.

A tak przy okazji, to co chciałem zakupić zamiast Dometica to produkt oczywiscie z Chin ( a co nie jest) producenta MAYGOOD. Przykład: https://www.alibaba.com/p...irstScreen=true
Też podwójna szyba , wyglądowo podobne do Dometica, ale tańsze.Jak szperałem po opiniach to u nas wyglada na to że nikt ich nie zna, ale znalazłem opinie z Australi i sobie chwalili.
Może się komuś ta informacją przyda na przyszłość jak wszystko wróci do normy i transport będzie tańszy, albo jakieś zakupy grupowe , wtedy koszt transportu można rozbić.

rviru - 2020-05-24, 14:55

Zabrałem się również za temat obicia drzwi. Trochę się tego bałem, zwłaszcza że nie chciałem żeby wyglądało to finalnie jak pociągnięte serią z karabinu :) .
Wymyśliłem sobie że te obicie powinno docelowo umożliwiać "serwisowanie" drzwi , więc musi być łatwo zdejmowalne. No i żeby wyglądało w miarę przyzwoicie.

Obmyśliłem sobie że zrobię je na nitonakrętkach , co umożliwi mi sprawne demontowanie. Panel z odpowiednio przyciętej sklejki, na brzegach gruba uszczelka, a tył obity alufoxem.
Nadmienię że drzwi dodatkowo dostały wełnę w workach a tam gdzie to nie przeszkadzało zostały zapianowane.

Chciałem uzyskać efekt że po zamknięciu drzwi uszczelka której użyłm na panele "wchodzi" w wewnętrzny obrys oryginalnej uszczelki drzwi i sie z nią styka . I udało mi się to uzyskać.

Jestem zadowolony z efektu , dużo obaw ale produkt finalny mi się podoba.

Boczne przesuwne dostaną takie same obicia.

Zbynek - 2020-05-24, 15:49

rviru napisał/a:

I co... nie wiem czy to wina koronawirusa , ale jak ostatnio chciałem sfinalizować zakup to się okazało że cena transportu wzrosła extremalnie i przewyższa cenę okna :) . I finalnie wartość transakcji zbliżyła się pod 2 tys. czyli ceny S4. Szlak mnie chciał trafić, jakbym kupił tak jak znalazłem na początku roku to miałbym okno 900x450 razem z transportem w cenie ok 1300-1400 PLN. No ale cóż czasami tak bywa.
Także tak :) , i w związku z powyższym zakupiłem Dometica 900x450 i go zamontowałem.

Jest jeszcze okno Wamovo, może wyszłoby korzystniej... Gdzie i za ile kupowałeś swoje S4?
https://www.ebay.com/itm/...545899#shpCntId

rviru - 2020-05-24, 15:58

Tak widziałem te okna, ale cena ciągle wysoka, po przeliczeniu według kursu NBP cena to ok 1740 PLN plus transport. Sumarycznie niewiele taniej od Dometica .
Za swojego dałem 2 tysiące razem z przesyłką , sprzedawca z allegro.

Te Maygood biją ceną na głowe , tylko ten koszt transportu niestety. Taki sam wymiar a cena 160 US. Jakby się parę osób skrzyknęło to się zakup opłaci.

Zbynek - 2020-05-24, 16:03

rviru napisał/a:
Tak widziałem te okna, ale cena ciągle wysoka, po przeliczeniu według kursu NBP cena to ok 1740 PLN plus transport. Sumarycznie niewiele taniej od Dometica .
Za swojego dałem 2 tysiące razem z przesyłką , sprzedawca z allegro.

Te Maygood biją ceną na głowe , tylko ten koszt transportu niestety. Taki sam wymiar a cena 160 US. Jakby się parę osób skrzyknęło to się zakup opłaci.

S4 są fajne, bo są gładkie z zewnątrz, nie wystają poza karoserię, więc nie szumią podczas jazdy. Inne okna które widziałem mają drugą szybę "wypchniętą" na zewnątrz.
Przy zakupach z Chin trzeba doliczyć podatki, więc różnica w cenie się zmniejsza.

rviru - 2020-05-24, 16:57

U mnie klamka zapadła , Dometic już zamontowany, nie dowiem się czy te inne wystają czy nie. Napisałem o tych innych bo może się komuś kiedyś przyda ta informacja.

Z chińskich okien to tylko na tył dachu dam TYTXRV z wentylatorem , jeszcze nie zakupione, ale innego nie chcę . Tak to dach przód i bok Dometic.

Zbynek - 2020-05-24, 19:14

rviru napisał/a:
U mnie klamka zapadła , Dometic już zamontowany, nie dowiem się czy te inne wystają czy nie. Napisałem o tych innych bo może się komuś kiedyś przyda ta informacja.

Z chińskich okien to tylko na tył dachu dam TYTXRV z wentylatorem , jeszcze nie zakupione, ale innego nie chcę . Tak to dach przód i bok Dometic.

Na dach można dać MPK Vision Star
https://allegro.pl/oferta/okno-dachowe-70x50-mpk-visionstar-l-midi-heki-700x-8792801845
Za granicą są dostępne taniej (trochę ponad 1300zł).
Dlaczego jesteś zdecydowany na TYTXRV? Widziałem że nie ma regulacji prędkości wiatraka, na noc nie zostawisz włączonego żeby delikatnie wietrzył wnętrze.

rviru - 2020-05-25, 11:30

Hmm, ale to co proponujesz to zwykłe okno dachowe bez wentylatora. Z przodu dachu już mam zamontowane Midi Heki w rozmiarze 40x40, większego nie chcę. Z tyłu chcę dać z wentylatorem żeby w razie czego szybko przewietrzyć wnętrze.
I dlatego TYTXRV, bo w tej cenie nie ma niczego podobnego oferującego takie możliwości.
- możliwość odwróconego ciągu
- regulacja obrotów ( oczywiście że jest taka opcja)
- czujnik deszczu
- sterowanie z pilota

I jest nieduże 11 cali, nie chcę większego ze względu na miejsce na solary.
Chodzi mi dokładnie o taki model:
https://www.aliexpress.co....230e695az6DMup

Z tego co wiem parę osób z tego forum ma takie zainstalowane i sobie chwali.

Zbynek - 2020-05-25, 13:16

rviru napisał/a:
Hmm, ale to co proponujesz to zwykłe okno dachowe bez wentylatora. Z przodu dachu już mam zamontowane Midi Heki w rozmiarze 40x40, większego nie chcę. Z tyłu chcę dać z wentylatorem żeby w razie czego szybko przewietrzyć wnętrze.
I dlatego TYTXRV, bo w tej cenie nie ma niczego podobnego oferującego takie możliwości.
- możliwość odwróconego ciągu
- regulacja obrotów ( oczywiście że jest taka opcja)
- czujnik deszczu
- sterowanie z pilota

I jest nieduże 11 cali, nie chcę większego ze względu na miejsce na solary.
Chodzi mi dokładnie o taki model:
https://www.aliexpress.co....230e695az6DMup

Z tego co wiem parę osób z tego forum ma takie zainstalowane i sobie chwali.

Fajne, brakuje tylko rolety zaciemniającej. Ja patrzyłem na 14-calowe, takich ze sterowaniem automatycznym nie znalazłem.

rviru - 2020-05-25, 13:43

Proszę bardzo, ten producent ma również 14 calowe:
https://www.aliexpress.co...You_934547481.3

Ja wolę mniejsze bo parę centymetrów zyskam na dachu.

Fakt nie mają rolety zaciemniającej, ale daszek jest dymiony i sądzę że zrobi to swoje.
A w razie czego to się coś wykombinuje :)

groniar - 2020-05-25, 14:24

hałasuje jak diabli jak się zamyka lub otwiera
rviru - 2020-05-25, 14:46

A widzisz każda informacja jest cenna, zwłaszcza od kogoś kto ma i używa. Czyli co, jest głośne tylko podczas otwierana i zamykania się pokrywy ? A jak wentylator chodzi to jest ok ?

Brak zaciemniajacej rolety jest odczuwalny?

groniar - 2020-05-25, 22:10

Najbardziej mnie denerwowało otwieranie i zamykanie. Sam wiatrak chodzi cicho ale każde włączenie czy wyłączenie wiąże się z automatu z otwieraniem lub zamykaniem okna i to strasznie wkurza jak w nocy chcesz włączyć lub wyłączyć. wszyscy się budzą.
Co do automatu w czasie deszczu to jak padał mały deszczyk okienko się zamknęło, ale jak byliśmy w Grecji i siedzieliśmy w knajpie na kolacji i przyszła taka straszna ulewa to oczywiście okienko się nie zamknęło zanim dobiegłem zamknąć to po za tym że przemokłem to cały materac przelany na wskroś. Generalnie nie polecam ale są zwolennicy, teraz kupiłem fiamę.

rviru - 2020-07-10, 20:47

Tak dla potomności, jeśli ktoś myśli o tym jaką pianke użyć do izolacji to chcialem podzielić sie spostrzeżeniem że pianka Koelner puchnie nawet jakis czas po nałożeniu. U mnie w całości pryskałem recznie Polynor ale w paru miejscach chcialem poprawic i użyłem Koelnera bo taki mialem pod ręką. Oczywiscie wszystko bylo scinane i rownane potem do listsm a na to alufox. Mialem rowne powierzchnie. Teraz ponad 6 miesiecy od aplikacji chcialem obic sufit listwamy i wyrażnie widac wypuklości w miejscach gdzie jest Koelner. Nieststy będę musial odkleić gdzieniegdzie alufoxa i sciac nadmiar, a jest tego prawie ponad centymetr. Sufit bylby falisty ;) . Dobrze ze tylko w paru miejscach to dalem. Natomiast Polynor zachował taką samą objętość jak go dociąłem. Nie negujē wlaściwości Koelnera ale nie trzyma on objętości i ściany mogą wam spuchnąć. Generalnie teraz bym pklecial pianą z maszyny, ale jak ktoś nie może to Polynor nie robi problemów jak Koelner.
rviru - 2020-07-24, 11:14

Lekka aktualizacja statusu:

Wykonane:
- wykonany stelaż i łóżko
- zabudowa łazienki gotowa ( tylko wykończeniówka )
- obrobienie przejścią "zabudowy" do kabiny
- wiszące szafki zamontowane

Najbardzije problematyczne dla mnie wydawało się wykończenie przejścia zabudowy do fabrycznej kabiny. Widziałeł że wiel osób korzysta z gotowych słupków z wersj osobowych. Też tak myślałem że zrobię , ale nie pasowały mi ze względu no moją zabudowę szafki nad podsufitkoą. Wyszłoby w cholere cięcia i dopasowywania, więc jaki sens.
Postanowiłem poeksperymetnować i wykorzystać zwykłą sklejkę 4mm. Docięta w poprzek słoi drewna na cienkie paski zadziwiająco dobrze się wygina w łuki, a jeśli ją zamoczyć to już wogóle bajka. Nadmieniam że nie korzystałem z tej specjalnej elastycznej skleji. jest to zwykła wodoodporna brzozowa 4mm.
Mi efekt się bardzo podoba , nie wiem czy z gotowymi słupkami wyszłoby podobnie.

Rozpędzony tym "sukcesem" stwierdziłem że te "nadproże" nad drzwiami przesuwnymi co wygląda jak takie co jest nie do ogarnięcia bez budowania skrzynki , albo jak co poniektórzy widziałem zostawiają w spokoju jak fabryka dała z gołą blachą. Postanowiłem je tez taką sklejką obrobić i chyba się udało :) .
Fakt czasu i pierdzielenie z tym co niemiara , ale potem cieszy.

Zabudowa łazienki ukończona , ściany podesty pod umywalkę , miejscie na wc, i prysznic są w stanie surowym developerskim :) teraz biały montaż i wykończeniówka . Kabina prysznica ze sklejik dostała impregnację lakierem, folią w płynie a teraz muszę zamówić arkuszę białego HIPSa,chyba że znacie coś podobnego i tańszego ?
Bateria i wylewka prysznicowa w wersji podtynkowej zamontowana już i czeka, prysznicowi brakuje tylko oklejenie ścian i lekkich dzwi/parawanu.

Oczywiście jeszcze nie mam głównych drzwi do łazienki ale pomysł już jest i będzie realizowany niedługo.

przestrzeń za kierwcą też zyskała wykońćzenie , brakuje tylko składanago stolika , gdzie po obróceniu fotela będzie można zasiąć przed laptopem czy coś innego. Pod nogami i z boku otwierane klapy z dostępem do ogrzewania i instalacji wodnej.

Aktualnie uruchamiam "produkcję" frontów do wszystkich szafek, orazu zabudowę kuchni. Choć tutaj czekam jak dojedzie lodówka .

Wszystkie ściany i to co widać jako białe to czysta sklejka zagruntowana na biało.
Docelowo niczym tego nie obijam/oklejam . Idzie tylko farba, więc trochę schodzi żeby ściany i łącza wyglądały estetycznie .

reaven22 - 2020-07-24, 13:53

:pifko dobre robota :mrgreen:
Zbynek - 2020-07-24, 22:39

Z jakiego samochodu masz fotele? Wyglądają nieźle :ok
rviru - 2020-07-25, 09:34

Fotele są z Alhambry. Jak kupowałem to nie wyglądały zbyt zachęcająco, poprzedni właściciel chyba nigdy ich nie czyścił i siebie chyba też :) , ale za 200 PLN nie wybrzydzałem i zależało mi na skórze. Nie chciałem materiałowej tapicerki , skórę zdecydowanie łatwiej utrzymać w czystości. Oczywiście o ile się chce :) .

Niestety po wypraniu okazało się że kolor jaki myślałem że kupuję jest inny niż faktycznie :) , trochę odstaje kolorystycznie od szarawej kabiny. W każdym bądż razie idą na pewno do tapicera w celu obicia nową skórą w lepszej kolorystyce. A naprawdę szkoda bo to jest faktyczna skóra a nie eko.

rviru - 2020-07-28, 13:27

Pytanie, czy ktoś z was widział może czy w naszej lokalizacji (Europa) idzie dorwać takie drzwi chowane ja te : https://shop.stoett.com/nautilus-retractable-shower-doors-for-rv/ . Znalazłem ten produkt ale w USA, nie znalazłem jeszcze nigdzie czegoś podobnego w rozsądnej lokalizacji żeby koszta transportu nie zabiły cenowo.
KASZUB - 2020-07-28, 16:38

rviru, drzwi czad. Sam bym potrzebował kilka sztuk. Szukamy!
rviru - 2020-07-28, 21:34

Aż dziwne że na Europę nikt czegoś podobnego nie robi, a to przecież praktycznie roleta tylko zwijana w poziomie. Może by samemu coś takiego zacząć robić :ok . Ale prawda jest taka że trochę to denerwujące że nie idzie tego dorwać, ja się już zmęczyłem szukaniem :) i dlatego pytam na forum może komuś się coś takiego obiło o oczy .
Ja już parę takich fajnych rozwiązań znalazłem , ale ni cholery nie do dorwanie u nas, tylko USA. Aż dziwne że na Europę do trojaczków nie ma takich patentów jakie mają w Stanach do Promastera, czyżby to auto tam tak było popularne ? Ja sądziłem że tam Sprintery a u nas trojaczki. Mówię tu na przykład o dedykowanych adapterami do mocowań na dach, mocowaniu koła zapasowego do tylnej belki progowej tak jak w terenówkach i podobny patent jak z kołem do dodatkowego boxa na szpargały . Wszystko to chcę :) ale u nas nie ma . Aha i jeszcze jedno co szukam to wąskie przesuwne okno na bok tak w okolicach 20 cm, oczywiście w stanach jest ale u nas ni cholery nie mogę namierzyć. Jeśli ktoś coś z tej listy widział u nas będę wdzięczny. Inaczej trzeba będzie coś innego kombinować.

rviru - 2020-07-29, 10:15

Też o tym myślałem , w sumie zamienić materiał na inne tworzywo to sam dam radę zrobić. Problem jest właśnie z tą kasetą, to robi całą "robotę", bez tego to już żadnego efektu nie ma.
KASZUB - 2020-07-29, 11:11

Można jeszcze zrobić coś takiego jak używał Darek Szczecin do szafek. Rolety alu rehau. Z tym,że to by musiało wchodzić w podwójna ścianę lub w kabinę.
rviru - 2020-07-29, 11:46

Tak zgadza się ale to rozwiązanie do mnie nie przemawia ze względu na tą "szczelinę" którą trzeba w takim modelu zastosować. Jeśli to miałoby służyć przy prysznicu to wpadająca wilgoć do tej dziury i brak możliwości tego wytarcia czy też umycia dyskwalifikuje to jak dla mnie. Wiecie różne ludzie mają różne wymagania :) , ja muszę mieć coś funkcjonalnego a zarazem łatwego w utrzymaniu czystości. Jak buduje to każdy zakamarek wykańczam i maluję nawet te których potem nie widać, takie tam zboczenie :)
Darek Szczecin - 2020-07-29, 12:00

KASZUB napisał/a:
Można jeszcze zrobić coś takiego jak używał Darek Szczecin do szafek. Rolety alu rehau. Z tym,że to by musiało wchodzić w podwójna ścianę lub w kabinę.

to nie tak, Rehau jako drzwi przesuwne od kiblo-łazienki sprawdzały mi się bardzo dobrze, otwieranie polegało na zawinięciu nadmiaru na ściankę prostopadłą do ściany w której jest otwór wejściowy, są zakręty do szyn 90 stopni inne stopnie można łatwo samemu zrobić, w nowym projekcie też mam drzwi roletkowe z których powstaje kabina prysznicowa :ok

rviru - 2020-07-29, 12:11

OK, ale wtedy trzeba "poświęcić" tą ściankę na którą nachodzi ta roleta w momencie zamykania, nie ma możliwości jej wykorzystania do czegoś innego (półka, wieszak, cokolwiek) . Jedyną opcją jest jak pisał Kaszub zrobienie podwójnej ścianki gdzie ta roleta by się chowała.
Ten system mi się podoba ale w mojej koncepcji nie widzę tego , prędzej to bym użył do odsuwania w pionie. Możliwe że w bagażniku go wykorzystam

Darek Szczecin - 2020-07-29, 12:53

Arolety wpisz w wyszukiwarkę robią moskitiery pionowe rolowane z kasetą , wszystkie możliwe rozmiary, może też polecą jaki materiał zamiast siaty na muchy :spoko
necvip - 2020-07-29, 13:42

rviru napisał/a:
Wiecie różne ludzie mają różne wymagania :) , ja muszę mieć coś funkcjonalnego a zarazem łatwego w utrzymaniu czystości. Jak buduje to każdy zakamarek wykańczam i maluję nawet te których potem nie widać, takie tam zboczenie :)

Wtrącę swoje 3 grosze w temacie żaluzji. Żaluzja Rehau E23 (3 listki zespolone 8mm) -którą niektórzy budowniczy stosują w swoich projektach - średnio nadaje się do pracy poziomej, otwieranie czegoś takiego jest mało komfortowe. Producent przewiduje ją do wysokości max 1150mm przy czym zalecane jest aby była ona szersza niż wyższa. Oczywiście to działać będzie ale to już jest trochę wesoła twórczość - jednym będzie to pasować a ja dyskwalifikuje to z uwagi na to że może się klinować jak i hałasować podczas jazdy. Tak jak kolega wyżej napisał - każdy ma swoje wymagania ;)

Jest żaluzja np Rehau E4 o grubości 12mm gdzie można to stosować na wysokość max 1900 mm przy czym to produkt pod przemysł - nie do kupienia raczej na sztuki w normalnej cenie.

Można za to śmiało stosować żaluzje e23 do pracy pionowej z uwagi na pożądaną małą wagę - np do szafek górnych - gdzie super mamy rozwiązanie gdy możemy sobie zostawić na postoju zawsze otwartą szafkę nie bojąc się że przywalimy łbem w jakiś front. Żaluzje dostępne są w wielu kolorach maty, połyski, aluminium, stal.

Poniżej konfigurator żaluzji Rehau jak ktoś chciałby sobie zamówić jakiegoś gotowca, odbiera się gotową dociętą żaluzję u jakiegoś lokalnego dystrybutora.
https://portal.rehau.com/rehaucp-pl/pl/configurator/rauvoletrequest/start#
Niektórzy dystrybutorzy posiadają podstawowe kolory na stanie magazynowym - duuużo taniej jest kupić elementy i samemu sobie dociąć.

Darek Szczecin - 2020-07-29, 14:30

Rehau E4 mam teraz , w poprzednim miałem system 9mm jako drzwi o wysokości 1800mm po zastosowaniu org. ślizgaczy nic nie klinowało, poprawność działania poprawia naklejona od środka elastyczna okładzina :spoko
drFeelGood - 2020-07-31, 20:28

Ja mam thermoplast, po naklejeniu taśmy od wewnatrz i od strony zamykanej pionowo profila c chodzi bez problemu, nic nie trzeszczy podczas jazdy. Dużo miejsca nie zajmuje, proste w montazu i najważniejsze 100% szczelne przy kąpieli.
andi at - 2020-08-01, 09:27

Ja mam coś takiego i u mnie drzwi nachodzą na ścianę 53cm x185cm
https://www.youtube.com/watch?v=AA80HLCajIE

Jeszcze nie miałem z nimi problemu a to już dobre 10 lat

rviru - 2020-08-10, 10:36

Mam pytanie, czy ktoś ma może doświadczenie albo wie czym najlepiej przykleić płytę HIPS (polistyren wysokoudarowy) na ścianę ? Potrzebuję okleić wnętrze prysznica, płytę już mam . Teraz tylko pytanie jaki lepiszcz będzie najlepszy. Wiem że pleksę na ściany czy sufity kleją na taśmach piankowych, ale czy w prysznicu to da radę ?
Najbardziej to mi sie widzi taki jakiś klej który mogę równomiernie po całości rozprowadzić i przykleić na całej powierzchni taką płytę, no ale jeszcze nie wiem czy taki klej istnieje :)

Dziś zrobię test z sikaflex 221, zobaczę jak to się klei do HIPSa i czy potencjalnie dałoby się tego użyć.

Norbertp83 - 2020-08-10, 10:44

Na 221, czy 252 będzie OK. Pamiętaj jedynie po zmatowieniu HIPS'a od strony klejonej.
rviru - 2020-08-10, 11:39

O to super jak 221 da radę. Na 252 nie będę robił bo dwa razy droższe.
A skoro mam płytę z jednej strony matową a druga połysk , to bardziej matowić tą matową ? A w sumie co szkodzi to przelecieć papierem dla pewności.

A kleiłeś paskami czy dawałeś po całości ?

Wielkie dzięki Norbertp83 !

Norbertp83 - 2020-08-11, 01:45

Jeśli jest matowy i chropowaty to matowanie możesz raczej odpuścić. Niestety z tym materiałem (HIPS"em) nie miałem do czynienia, ale z klejem 252 sporo.
252 trzyma naprawdę dobrze. Niby jest to uszczelniacz, ale jako klej robi naprawdę dobrą robotę.
Możesz kleić paskami, możesz rozciągnąć po całości pacą ząbkowaną dla spokojnej głowy (taką np. do kleju PCV).

rviru - 2020-08-13, 10:28

Wczoraj udało mi się dokończyć prace z sufitem. Poniżej fotki z aktualnego stanu. Przy okazji utwierdziłem sie że w Dometicu to mają kogoś od designu z lat 70-tych, zupełnie jak Porsche :) , tyle że w Porsche można kolor wybrać. Z przodu mam okno Dometic Mini Hekie, jak okno jest ok, to ta ramka jest po prostu "ordynarna". 7 centymetrów ramki ! :shock: , po cholere taki kloc ? Jak ją przypasowałem do sufitu to jej ochyda ująwniła się że aż ją ściągnąłem. Dziś już bym tego okna nie kupił, tylko coś mniej "chamskiego" i nadążającego z czasami a nie coś z angielskiego domku starszej kobiety. Jeszcze tylko zapach stęchlizny i obraz oddany w pełni. Na dodatek wczoraj rozsunąłem tą roletę to mnie te ciapki brązowo beżowe po prostu rozje..., już zapomniałem że one tam są. Nic to , ramka w tej formie tam nie wyląduje, albo ją przytnę, zmniejsze żeby użyć rolety (może ten materiał wymienię przy okazji) , albo zrobię ramkę samemu , i kupię zwykłą roletę/plisę i w ładne delikatne ramki wpakuję. Nic to zobaczymy jak się uda to rozwiązać, w każdym bądź razie doszła kolejna robota :)
Darek Szczecin - 2020-08-13, 13:24

To że te okna są jakie są to jedno, druga sprawa to świsty podczas jazdy, ty masz MINI , Ja mam MIDI powyżej 120km/h tragedia , w trojaczkach montaż tych okien wypada bardzo blisko skosu nadszybia i struga powietrza wali prosto w to wystające okienko. Zamówiłem takie coś jak na foto może będzie lapiej :spoko
rviru - 2020-08-13, 13:48

Po montażu , a to już było ładnych parę miesięcy temu nie rozpędziłem się jeszcze do takiej prędkości. Tylko lokalnie przemykam po jakieś gabarytowe zakupy bo ciężarowy ciągle a grodzi brak :) . Mam nadzieję że to żę MINI to nie będzie tak gwizdało.
rviru - 2020-08-13, 13:58

I żeby nie było że się leniłem tylko z sufitem to w międzyczasie zająłem się produkcją frontów. Trochę z tym zeszło a warsztat polowy nie ułatwiał sprawy :)
Mavv - 2020-08-18, 01:06

Cytat:
Wczoraj udało mi się dokończyć prace z sufitem. Poniżej fotki z aktualnego stanu.

Bardzo mi sie podobaja te panele na suficie. Pomimo tego, że maja aż 8mm grubości (sklejka 4mm), to i tak je będe u siebie montował. Tylko chyba zostawię kolor drewna (bezbarwny tylko).

dulare - 2020-08-18, 06:34

rviru, widziałem że pytasz o klejenie HIPSu. Z perspektywy czasu odradzam ten material, jeśli jeszcze możesz z niego zrezygnować. Kleiłem go w swojej łazience i poleciłem jeszcze jednemu koledze z forum, który położył go niemal w całym kamperze.

Czemu odradzam: hips ma dużą rozszerzalność cieplną i pracuje dużo bardziej niż sklejka czy drewno. Druga sprawa to kwestia że się elektryzuje i ściąga kurz, więc trzeba go ciągle przecierać żeby wyglądał sensownie. W naszej łazience w miejscach gdzie była ścianka 2m wysoka ale wąska i z otworami na drzwiczki szafek zupełnie popękał i poodpadał, na dwóch innych ścianach - na jednej popękał i odchodzi, na drugiej odchodzi ale jest jeszcze w całości.

rviru - 2020-08-18, 08:33

No to przysłowiowa dup... :) właśnie wczoraj przykleiłem go w prysznicu . Zrywać teraz bez sensu. Zobaczymy jak się będzie zachowywał przyklejony na sika 221. Ten klej jest elastyczny więc może nie będzie problemu z pękaniem.

HIPSem tylko kabinę prysznicową obklejam, także w razie czego w przyszłości nie powinno być zbytniego problemu tego ściągnąć i położyć coś nowego. A teraz trzeba założyć że wszystko będzie ok :) . Pod Hipsem sklejka zaimpregnowana lakierem, potem folią w płynie a na koniec jeszcze klej 221,więc nie straszne mi pękniecie HIPSa, zalać mi nic nie zaleje :)

dulare - 2020-08-18, 11:17

Spoko, najwyżej będziesz psioczył że trzeba wymieniać. U mnie ta najmniej trwała ścianka wytrzymała niecałe trzy lata, ta druga co pękła - niecałe cztery a ta co się odkleja zaczęła się odklejać też po trzech latach. Także kleiłem na sikaflex ale nie pamiętam który :)

Edit: znalazłem w swojej relacji remontowej: https://www.camperteam.pl...er=asc&start=30

Kleiłem na Soudal FixAll więc może tu był poroblem. Może był za sztywny. Fugowałem Sikaflexem 221.

rviru - 2020-08-18, 11:46

Na pewno była to wina że na Soudalu :wyszczerzony: i tego się trzymajmy :) . Nie odbieraj mi nadziei że to nie to :)
rviru - 2020-08-18, 11:58

Hmm przeczytałem i obejrzałem sobie teraz Twoją relację dulare i zaczynam sie zastanawiać czy przyczyną popękania HIPSa u Ciebie nie jest przypadkiem światło UV. Ty masz w łazience na ścianie okno, z tego co widzę że nie ma rolety, a nawet jeśli już jest to pewnie tylko podczas korzystania jest zasłonięta. Czyli HIPS jest narażony na promieniowanie UV a on to niezbyt znosi. Może to jest przyczyną pęknięć.
Możesz napisać gdzie najwięcej jest pęknięć czy w zaciemnionych miejscach jest tak samo jak w tych bardzej wystawionych na światło ?

Wiem że staram się pocieszyć :) , ale może to jest to. Ja akurat nie mam u siebie okna w łazience tylko wentylację , wiec w razie czego UV u mnie odpada. No ale o tym dowiemy się tak za 3-4 lata .

A tak przy okazji bardzo mi się podoba wykonanie Twojej łazienki, robi wrażenie dokładność i staranność wykonania !

Możesz mi zdradzić jak się SIKA 221 zachowuje po tych latach na łączeniach, chodzi mi o to czy żółknie. Jak z myciem , nie łuszczy się itp ? Skoro już mam tego HIPSA na ścianie , to może w rogach tym 221 ładnie obrobię. Wcześniej myślałem o silikonie białym. A może skorzystam z Twojego doświadczenia i zmienię na 221

dulare - 2020-08-18, 19:16

Akurat popękała ta koło drzwi, która jest bokiem do okna. Ciężko powiedzieć jak z tym UV, co tam przez to okno wpada a co nie, bo ono już samo jest mleczne i jeszcze z zewnątrz naklejka. Nie wiem czy to hamuje choć trochę UV czy raczej nie bardzo :)

Co do tego jak wygląda fuga z Sikaflexu to jestem bardzo zadowolony. Nie żółknie, trzyma elastyczność, nie łuszczy się. Mam w innym miejscu silikon i tam nie jest tak różowo - strasznie się brudzi.

Dziękuję za opinię na temat łazienki, teraz pewnie zrobił bym niektóre rzeczy lepiej :) szczególnie jedną fugę którą testowałem i wygląda niewyjściowo :)

reaven22 - 2020-08-18, 23:15

Na moje oko najlepiej taką płytę przykleić na taśmę piankową. Będzie wystarczająco mocno a jednocześnie elastycznie.
Sika jest co prawda elastyczna ale jak się bawimy jej małym kawałkiem, przy łączeniach całymi pasami trzyma jak beton.

SlawekEwa - 2020-09-04, 16:06

Co jest grane? :bajer
rviru - 2020-09-06, 12:26

Hmm też nie wiem ;) .

Alekug proponuję zapytać w odpowiednim wątku .

rviru - 2020-09-09, 11:29

Mavv napisał/a:
Cytat:
Wczoraj udało mi się dokończyć prace z sufitem. Poniżej fotki z aktualnego stanu.

Bardzo mi sie podobaja te panele na suficie. Pomimo tego, że maja aż 8mm grubości (sklejka 4mm), to i tak je będe u siebie montował. Tylko chyba zostawię kolor drewna (bezbarwny tylko).

Mavv przeoczyłem Twoją wypowiedź , w każdym bądź razie dzięki za ocenę prac.

W odniesieniu do sufitu to nie sa to panele ale zwykłe drewno podbiciowe sosnowe. Grubość niestety 9mm albo 10mm , cieńszych nie mieli. Fakt sklejka o ponad połowę byłaby cieńsza i waga też w dół. No ale zanim kupiłem bazę to wiedziałem że taki sufit chcę :) , wiec sklejka tylko ściany.
Ale o grubość się nie martwię, wiem że to H2 ale z moim wzrostem 1,7 to ciągle nad głową mam parę ładnych centymetrów, nie ma szans żebym szorował głową.
A co do koloru to prawie jestem pewny że małżonka wymyśli inną barwę. To co widać to baza biała , po to żeby na końcowym etapie było całosć łatwiej kolorystycznie ogarnać. Ściany , szafki itd to samo. Wszystko najpierw na biało a potem poleci kolor finalny , jaki ? pojęcia nie mam :) to tylko żona wie albo i jeszcze nie :) .

andi at - 2020-09-09, 17:19

Mavv napisał/a:
Cytat:

Mavv naklej korek .Ładne i ocieplenie jest OK
Naklej kawałek korka 2mm gr. na beton i dotknij beton i korek :spoko

andi at - 2020-09-09, 17:23

rviru napisał/a:
Po montażu , a to już było ładnych parę miesięcy temu nie rozpędziłem się jeszcze do takiej prędkości. Tylko lokalnie przemykam po jakieś gabarytowe zakupy bo ciężarowy ciągle a grodzi brak :) . Mam nadzieję że to żę MINI to nie będzie tak gwizdało.

Wszystkie okna dachowe są rozszczelnione 2 do 3 mm .Okno nie dochodzi do gumy .

Mavv - 2020-09-09, 21:51

andi at napisał/a:
Naklej kawałek korka 2mm gr. na beton i dotknij beton i korek

Korek jest ciepły w dotyku. Ale jak on się prezentuje na suficie? Faktura korka jakoś chyba by mi nie podeszła... Trzeba by pewnie czymś przykryć, żeby wykończyć?

Mavv - 2020-09-09, 21:59

Cytat:
W odniesieniu do sufitu to nie sa to panele ale zwykłe drewno podbiciowe sosnowe. Grubość niestety 9mm albo 10mm , cieńszych nie mieli.

Nazywam je panelami, bo w sumie nie znam ich polskiego odpowiednika (w życiu bym nie wpadł, że nazywaja się "drewno podbiciowe sosnowe" :) ) :roll: Tu nazywają się panele. I są ze świerku :) Ale do czego zmierzam - dziś byłem w tutejszej casto. Są one w wymiarze 2400x95x7,5mm. Czyli 0,5mm mniej, niż sądziłem :) No i nie 2m, ale 2,4m długości. Wyjdzie z nich fajny sufit :)

rviru - 2020-09-09, 22:24

No to fajna grubość, u mnie stolarze aż tak cienko nie zeszli :mrgreen: . Ale za to dorwałem 3 metrowe i praktycznie wszędzie udało mi się bez łączeń położyć. Tylko w dwóch miejscach przy tylnym oknie, ale tego nie widać.
rviru - 2020-09-09, 22:27

andi at napisał/a:
rviru napisał/a:

Hmm u mnie to Heki jest szczelne, specjalnie kupiłem wersje bez mikrowentylacji. Są takie i takie, można wybrać. Niestety z tylu Fiamma turbovent już nie oferowała takiego wyboru i tam jest z mikrowentylacją

decumanus - 2020-09-09, 22:53

[quote="andi at"]
Mavv napisał/a:

Naklej kawałek korka 2mm gr. na beton i dotknij beton i korek :spoko

A masz doswiadczenie z korkiem? Bo ja przed wakacjami chcialem dolaczyc kork do listy użytych materialow, przebudowalem sypialnie i bardzo mi pasowal korek jako wykonczenie scian.
Kupilem wiec rolke w casto...
Jezu jak to śmierdzi - cos pomiedzy octem a starymi butami...
Niczym tego smrodu nie umiem wygonić.

Wiem ze jest jeszcze korek ekspandowany, ale wąchalem potem rozne korki w innych sklepach i wszystkie walą... ciekawym czy to jest cecha ogólna...
R

reaven22 - 2020-09-09, 23:10

andi at napisał/a:
rviru napisał/a:

Okna z mikrowentylacją są do przyczep a nie do kamperów. Gwiżdżą niemiłosiernie. Heki są i takie i takie, różnią się uszczelką więc można dokupić uszczelkę do wersji szczelnej i przełożyć.

Mavv - 2020-09-10, 12:17

decumanus napisał/a:
masz doswiadczenie z korkiem? Bo ja przed wakacjami chcialem dolaczyc kork do listy użytych materialow, przebudowalem sypialnie i bardzo mi pasowal korek jako wykonczenie scian.

Nie mam żadnego doświadczenia oprócz korków w butelkach z winem :wyszczerzony:
Przekonuje mnie Twój "zapachowy" argument.

dulare - 2020-09-10, 18:01

decumanus, korek wietrzeje z czasem (mamy taki w przedpokoju na starym mieszkaniu) ale ten czas to czasem parę lat. Teraz już tak nie czuć, początki były takie jak piszesz - trudne z tym zapachem. Później było coraz słabiej, teraz praktycznie już nie czuć. Ale kładziony był ponad dziesięć lat temu :)
Wojadżer - 2020-09-10, 21:31

decumanus napisał/a:
... przebudowalem sypialnie i bardzo mi pasowal korek jako wykonczenie scian.

Wiem ze jest jeszcze korek ekspandowany, ale wąchalem potem rozne korki w innych sklepach i wszystkie walą... ciekawym czy to jest cecha ogólna...
R

Bardzo mnie zaskoczyłeś. Może kluczem jest ekspandowany - miałem swego czasu w pokoju u dzieciaków całą ścianę wykończoną korkiem 10mm - żadnych zapachów. Może w tych marketowych korkach lepiszczem jest jakieś tworzywo co pachnie? Do aktualnej budowy kampervana planuję w jednej z opcji korek na podłogę, jako izolację i wykończenie w jednym. Lakierowny. Może i na sufit. Poza ceną korek ma same zalety: niską przewodność cieplną, bezwładność cieplną wyższą niż inne termoizolacje, dźwiękochłonność, pochłania wibracje, nie chłonie wody, w ogóle nie zmienia swych właściwości.

andi at - 2020-09-11, 06:52

W sypialni mam na ścianie obok łózka i nić nie waliło .Są to kwadraty kupione w Wiedniu .Mam to naklejone już 20 lat i spełnia swoje zadanie .

Na zapachy spróbować Ozonowanie
https://www.google.com/se...wanie+samochodu

decumanus - 2020-09-11, 08:41

andi at napisał/a:

Na zapachy spróbować Ozonowanie

ozonowanie nie usunie kwasnego zapachu, ogolnie nadaje sie glownie do zanieczyszczen biologicznych. mam ozonator w domu i próbowałem wyozonowc opla astre w którym przez najgorętsze lato w spisanej historii Norwegi lezaly letnie opony... niewiele pomoglo, wali dalej jak w fabryce ogumienia :D

przeszukuje rynek korka i wyglada na to ze w polsce i w polowie europy wszystko trzyma w lapie jedna firma... ceny wszedzie te same. zapytam kolege portugalczyka, moze on cos wie, choc szansa niewielka.
Kupie jeden arkusz na testowanie :D
R

Tomek84 - 2020-09-11, 09:52

Korek można pomalować lakierem do drewna i nie będzie śmierdział, dodatkowo będzie zabezpieczony przed wilgocią i zabrudzeniami.
Ale polecam przetestować, nie każdy lakier się nadaje.

reaven22 - 2020-09-11, 10:53

decumanus napisał/a:
opla astre w którym przez najgorętsze lato w spisanej historii Norwegi lezaly letnie opony... niewiele pomoglo, wali dalej jak w fabryce ogumienia :D

Też miałem astrę która waliła gumą w środku :) mimo, że opon w niej nie trzymałem :)
Chyba ten typ tak ma :P

LukF - 2020-09-11, 13:42

reaven22 napisał/a:
decumanus napisał/a:
opla astre w którym przez najgorętsze lato w spisanej historii Norwegi lezaly letnie opony... niewiele pomoglo, wali dalej jak w fabryce ogumienia :D

Też miałem astrę która waliła gumą w środku :) mimo, że opon w niej nie trzymałem :)
Chyba ten typ tak ma :P

Turki składają :bajer

rviru - 2020-09-14, 11:33

Chwila nieuwagi a już mi wątek na "korki" zjechał :) , wszystkich zainteresowanych zapewniam że u mnie korka nie uświadczy, głównie ze względu na zapach. To cholerstwo niby nie śmierdzi ale z mojego doświadczenia zawsze zalatuje od tego delikatny smrodek :) . Pierwsze wrażenie niby jest ok, super ciepło przyjemnie ale po dłuższym czasie ten swąd zaczyna być odczuwalny i męczący . Także korkowi mówię zdecydowanie nie.

Reasumując: konkluzja z powyższych wypowiedzi : Nie kupujcie Astry bo "jedzie" gumą ! :szeroki_usmiech

A tak na poważnie to mam dwa pytania:

1. Pytanie skierowane do użytkowników zbiornika na szarą dedykowanego do trojaczków, którzy zamontowali go nad tylną belką / Mianowicie jaki macie prześwit między belką a zbiornikiem ? Ja ostatnio spojrzałem pod spód i widzę że tam to niezbyt ciekawie wygląda . Fakt że mocowania dałem wzdłuż a nie w poprzek, ale to zmienię i zyskam 2 cm, ale mimo to prześwit ok 5cm nie robi wrażenia. Fakt mam zaizolowany zbiornik alufoxem , czyli do prześwitu dodam sobie 1 cm, ale ciągle nie napawa mnie ta odległość optymizmem.
Nigdy nie jeżdziłem dostawczakami i nie wiem jak bardzo on może "siąść". Aktualna waga którą mam na chwilę obecną to 2,7 t. Dojdzie jeszcze waga solarów , jakieś 30 kg szafek kuchennych trochę innych pierdół. Docelowo jest bardzo duża szansa że wagowo z zalanym zbiornikiem wody zmieszczę się w 3 t.
Ale czy te 300kg nie spowoduje jeszcze większego zmniejszenia prześwitu ? Te moje odbojniki dopiero się oparły na resorze . Mam się tego obawiać , czy to normalne i nic się nie stanie. Proszę o wypowiedzi osoby które organoleptycznie to sprawdziły.
Docelowo w przyszłości planuję założyć pneumatyczne, ale do tego czasu musi być to co jest.
Być może pomocne w wydaniu opinii będzie fakt że mam to zawieszenie tzw. wzmocnione. Resor dwópiurowy (paraboliczny ? ), koła 15 cali.

2. Pytanie dotyczące instalacji gazowej. Mianowicie w kuchni mam kuchenkę na gaz i chcę mieć piekarnik Thetford duplex. Niestety każde urządzenie pracuje z innym ciśnieniem gazu.
Piekarnik 30 mbar, kuchenka 50mbar. I teraz tak, jak powinienem prawidłowo to wszystko podpiąć ? Butla będzie w garażu pod łóżkiem, z butli jakiś "rozgałeźnik" na dwa reduktory 30 i 50 i dwoma wężami poprowadzić do kuchni ? Jak to najlepiej i prawidłowo ogarnąć.
I tak przy okazji , w instrukcji tego piekarnika pisze że nie należy używać gumowych węży tylko metolowe ? To niby jak to podpiąć na sztywnym przewodzie ?

reaven22 - 2020-09-14, 14:05

Uchwyty daj w poprzek albo po kawałku profila na otwór.
Jakby belka dobiła to sam zbiornik się ugnie i odskoczy a uchwytami jak u Ciebie to uchwyty pognie i tak zostanie.
Mogę zmierzyć ile u mnie miejsca zostało. Ale z tego co pamiętam też było bardzo blisko.

Co do gazu specem nie jestem ale może da się zmienić dysze w kuchence i przystosować do 30mbar??

rviru - 2020-09-14, 15:13

Uchwyty na pewno pójdą teraz w poprzek, 2 centymetry będzie więcej.

Ale spokojniejszy będę jak zmierzysz u siebie i wartość będzie zbliżona . W sumie powinna być mniejsza bo masz cięższego.

Rozumiem że tylnego zawieszenie nie zmieniałeś na pneumatyki ?

No ja specem od gazu tez nie jestem i dlatego pytam, w sumie to nie wiem czy dysze zmienić można. Te co sa do kuchenki na propan butan to w specyfikacji podają 50 mbar , niemiecka kuchenka i chyba w niemczech taki mają standard.

decumanus - 2020-09-14, 17:12

u mnie przenisienie zbiornika nad os, bylo impulsem do zakupu miechów, teraz jest wysoko a moze byc wyzej, ale ja miałem pojedyncze pióro i odboje były już dawno zmasakrowane.
W kwestii obicążenia spodziewałbym się najgorszego, bo praktyka mówi że koniec konców gotowy do podróży będziesz się zbliżał do 3500 i większość nowego obciążenia przypadać będzie na tyną oś.

W kwestii uchwytów - kolejnym argumentem przemawiającym za montażem w poprzek jest "dolina" w zbiorniku biegnąca wzdłuż, osłabiająca jego sztywność i zauważyłem zaglądając pod podwozie wyraźne jego ugięcie przy 90% napełnieniu. niby się z pełnym nie jezdzi, a jednak w zeszłym roku 2 razy musiałem.

Podsumowując: polecam poduchy, ale może poszukaj słabszych niż ja mam, bo podnoszą samochód znacznie. Chyba że ci to odpowiada.
R

rviru - 2020-09-14, 21:07

Fakt z wagą to nie zakładam że będzie tylko 3t, aktualna waga przy praktycznie włożonej całej zabudowie plus graty miłe mnie zaskoczyła. Robienie wszystkiego na sklejce się opłaciło. Wyglada na to że mam bezpieczny zapas, do wagi dojdą jeszcze solary 2x310W i co mnie cieszy wagi starczy na zewnętrzne mocowanie na tylnej belce mocowania koła zapasowego i boxa. Takie poduchy jak mocowałeś ( niekoniecznie tak mocne) też są w planach, ale na chwile obecna zmartwiła mnie ta odległość do zbiornika, te moje odboje wyglądają bardzo dobrze nie sądzę żeby były wyrobione . Tym Jumperem nie orano, zawieszenie jest w bardzo dobrej kondycji i dlatego zaskoczył mnie ten prześwit. Jeśli się okaże że to standard to ok, ale jeśli tylko u mnie tak nisko siedzi to będę musiał przyśpieszyć montaż tych poduch.
reaven22 - 2020-09-14, 23:02

rviru napisał/a:
Tym Jumperem nie orano, zawieszenie jest w bardzo dobrej kondycji i dlatego zaskoczył mnie ten prześwit.

Aktualna waga 3200kg.
Prześwit to 5,5cm, nie widać po zbiorniku aby oberwał osią.
Ale swoją drogą również planuję poduszki.

Pierwotnie zastanawiałem się nad dodaniem 2 pióra,
https://jakuba.pl/pl/p/Wzmocnienie-resoru-Ducato-Boxer-Jumper-TYL-od-2006/5

ale waga jednego dodatkowego pióra to 9kg, czyli 18kg na auto, a waga kompletu poduszek z osprzętem to 10,5kg. :)

rviru - 2020-09-15, 15:55

Hmm to mam teraz zagwozdkę skąd mam tak niski prześwit. Przy tej wadzie jest 5 cm. Odejmę alufoxa, czyli max 1,5 cm. to jest 6,5 cm. Poczekam jak dokończę i uzyskam finalną wagę , wtedy sprawdzę, jeśli zejdzie o centymetr to ok :) a jeśli mniej to trzeba poduchy zakładać.

Może rożnicę robi to że ty masz na 16tkach a ja 15tki koła ?

decumanus - 2020-09-15, 18:10

Z tego co wiem sa rozne piora. Ja mam L3H2 I juz dawno lezal na odbojach. Raven22 ma l4h3 i 5.5 cm do zbiornika. Bez poduszek mialbym miedzy piorem a zbiornikiem zero a na hopkach wartosci ujemne.
Nie jest to kwestia zuzycia pior, bo 2 lata temu musialem wymienic do przegladu pekniete na uchu pioro i tylko z 1-1.5cm wyzej stala ta strona po wymianie.
R

darek 61 - 2020-09-15, 21:11

Dłuższe strzemiona i można podłożyć odpowiedni metalowy klocek miedzy resor a oś.Prześwit się zwiększy.
rviru - 2020-09-25, 14:36

Wracam do tematu podpięcia gazu.

Całość instalacji zrobię na 30mbar. Albo uda mi się wymienić dysze w kuchence która fabrycznie ma 50mbar na takie do 30 , a jak nie to po prostu będzie miała mniejszą wydajność. Podobno w tą stronę to nie jest żaden problem.

Druga kwestia dotyczy rurek/węży przyłączeniowych. Jak już wspomniałem będę miał też piekarnik Thetford Duplex. Niestety jeszcze go nie posiadam fizycznie , ale już zabudowę mam dostosowaną i pasuje mi poprowadzić instalację do niego. I tak w instrukcji pisze że nie wolno podpinać węży gumowych tylko metalowe.
No ok , ale teraz w odniesieniu do układu jaki ja posiadam, całość na metalowych rurkach od butli do piekarnika to chyba nonsens. W mojej ocenie za sztywne to będzie.

I proszę o porady czy dobrze główkuję i chcę zrobić, zwłaszcza że gazownik ze mnie średni.

Butla miejsce lokalizacji pod łóżkiem.
Piekarnik i kuchenka gazowa w jednej szafce w segmencie przy drzwiach przesuwnych.
Pod piekarnikiem w tej szafce zostaje jeszcze dosyć miejsca żeby te przyłącza pomontować i dać zawory tak że do komory gdzie jest piekarnik pójdzie tylko stalowa rurka 8mm.

Czyli po kolei: Butal gazowa -> reduktor 30Mbar -> waż giętki ok 3 metry kończy się w szafce pod piekarnikiem -> rozdzielacz z dwoma zaworami -> od zaworu do piekarnika i chyba kuchenki rurki stalowe 8mm

o tych elementach piszę:
- https://allegro.pl/oferta/gok-reduktor-30mb-klf-x-1-4-lh-prv-kampery-9583450069
- https://www.gomarket.com....,100021925.html
- https://allegro.pl/oferta/zawor-gazowy-podwojny-szybkozamykajacy-kampery-9286488806
- https://www.gomarket.com....,100047136.html

w sumie ta stalowa to średni pomysł bo jak to wygiąć/dostosować, może lepsza będzie miedziana:
https://allegro.pl/oferta/przewod-miedziany-miedz-rura-rurka-gazowa-fi8-8mm-7422306767

Aha kuchenka montowana w blacie ale od spodu łączy się z tą sama komorą co piekarnik. Wnioskuję że piekarnik nie może mieć przyłącza elastycznego ze względu na temperaturę jaka może powstać, więc logicznym będzie podpięcie kuchenki również na stalowych ?

Proszę o weryfikację mojego rozwiązania czy jest prawidłowe.

Dodatkowo czy prawdą jest że w kamperach nie powinno się stosować zacisków na wężach gazowych ? Coś takiego gdzieś mi przemknęło, ponoć tylko oryginalnie zarobione węże ?

Tak nawiasem to koszt całości przyłącza dosyć drogi się robi !

darek 61 - 2020-09-26, 07:42

rviru napisał/a:
waż giętki ok 3 metry kończy się w szafce pod piekarnikiem

Wężyk 50 cm,reszta rurka.Giętki wężyk wolałbym mieć pod optyczną kontrolą.

MisioKRAK - 2020-09-26, 08:57

trochę spóźniony ale loguję się do tematu i kibicuję, zbierając wiedzę do budowy swojego :D
rviru - 2020-09-26, 09:39

darek 61 napisał/a:
rviru napisał/a:
waż giętki ok 3 metry kończy się w szafce pod piekarnikiem

Wężyk 50 cm,reszta rurka.Giętki wężyk wolałbym mieć pod optyczną kontrolą.

Nie do końca rozumiem co masz na myśli ? Gietki wąż od butli/reduktora o długości ok 2,5-3 metry idący do szafki z piekarnikiem i kuchenką mam zamienić na rurkę miedzianą ? A gdzie ten giętki 50cm mam dać ?

kaimar - 2020-09-26, 10:39

Instalacja wewnątrz tylko i wyłącznie na sztywnych przewodach. Elastyczny przewód albo od reduktora przykręcanego do zaworu butli do sztywnego przewodu przymocowanego do ściany.
Drugi wariant z reduktorem przykręconym do ścianki i sztywnego przewodu. Od reduktora do butli dajemy odpowiedni przewód wysokociśnieniowy. Są to dwa różne typy reduktorów. Dla mnie lepsze jest to drugie rozwiązanie.
Uwaga!!!! Reduktor, butla i przewód gumowy muszą znajdować się w wydzielonej komorze odizolowanej od wnętrza pojazdu i posiadać wentylację na zewnątrz. Reduktor gazowy może "popuszczać" gaz na zewnątrz. Absolutnie w przestrzeni na butle gazowe nie może znajdować się żadna instalacja elektryczna.
Przewody stalowe gazowe pięknie się gnie prosty ręcznym przyrządem do kupienia za kilkadziesiąt złoty na pewnym portalu na A.
Proponuję wejść na stronę producenta armatury gazowej do kamperów www.gok.pl i pooglądać ulotki dotyczące caravaningu.

rviru - 2020-09-26, 10:55

Dzięki Kaimar :) , o taką rzeczową odpowiedź mi chodziło. Jeszcze niczego nie kupiłem więc mogę zweryfikować listę i wprowadzić poprawki. Przestrzeń wydzieloną też spokojnie mogę jeszcze zorganizować.

Jako wentylacja sądzę ze wystarczy oryginalny otwór za nadkolem jaki zanjduje się w trojaczkach.

Darek Szczecin - 2020-09-26, 11:51

rviru napisał/a:
Dzięki Kaimar :) , o taką rzeczową odpowiedź mi chodziło. Jeszcze niczego nie kupiłem więc mogę zweryfikować listę i wprowadzić poprawki. Przestrzeń wydzieloną też spokojnie mogę jeszcze zorganizować.

Jako wentylacja sądzę ze wystarczy oryginalny otwór za nadkolem jaki zanjduje się w trojaczkach.

Co by było zgodnie ze sztuką, to te rozwiązanie które proponujesz nie jest dobre.
w Firmowych campervanach na PSA Jeśli butla i reduktor jest za lewym tylnym nadkolem, szafka na nią jest szczelna z każdej strony, jedyny otwór wentylacyjny wykonuje się w podłodze, wymiar 100x100mm . Ktoś to już to opisywał i podpierał stosownymi normami :spoko

decumanus - 2020-09-26, 12:22

Otwor powinien byc na dole schowka na butle i miec 100cm2 czyli jakies10 na 10cm. Tak mowi norma, choc jak bylo juz wielokrotnie pisane, norma jest nieobowiazkowa. Nie wiem co na to panowie przyklejajacy naklejke o przegladzie instalacji gazowej w kamperze.
Oryginalny otwor niby ma duza powierzchnie, ale ten za nadkolem zasloniety jest chyba plastikiem tego bocznego zderzaka czy jak to zwac. Wiec zrob tak zeby w razie czego moc przerobic na prawilne.
Generalnie temat jest lekcewazony, bo w polsce nie ma regulacji, pewnie dlatego tez carbonzorro dziala na rynku brytysjkim, ale z pewnoscia panowie z ITS juz sie slinią i maja wzwód... wiec z pisiorami to kwesta czasu...

:)
R

rviru - 2020-10-07, 13:27

Lekki update prac:
- fronty górnych szafek wykonane
- prysznic gotowy
- instalacja gazowa na miedzi wykonana
- zabudowa kuchni (bez frontów) gotowa

Blat do kuchni jutro się przywiezie i będzie można zamocować kuchenkę i zlewozmywak.

Piekarnika jeszcze brak :) , ale szafka pod wymiar przygotowana i czeka.

Wygląda na to że z zabudowy zostatała mi do zrobienia tylko szafka pod łóżkiem plus frotny na dół kuchni, oraz drzwi łazienka.

Potem detale typu finalna podłoga, malowanie, uchwyty itp i wnętrze będzie gotowe.

Ale jeszcze czeka mnie ogarnięcie garażu, tam cała elektryka do spięcia , ale wszystkie elmenty już sa i czekają plus montaż zbiornika na wodę. Tutaj ciągle się wacham między 150 a 210 litrów .

Tomek84 - 2020-10-07, 13:46

okienko widzę masz Dometic mini Heki Style, lub bardzo podobne.

Czy one wszystkie są takie beżowe/jasno brązowe?
Własnie rozpakowałem pudełko i lekko się zdziwiłem, bo na fotkach okno białe, a w pudełku białe to to na pewno nie jest. Dla mnie akurat lepiej, ale nie wiem, czy one wszystkie takie.

rviru - 2020-10-07, 13:52

Haha :) tak to jest to cholerstwo Dometic Mini Heki. I tak ma ten gówniany beżowy kolor , a rozwinąłeś roletę ? Widziałeś te ciapki ? :)
Też się na to naciąłem , na zdjęciach wyglądało na białe, parę stron wstecz wyraziłem swoje emocje w tym temacie .

Tomek84 - 2020-10-07, 22:15

rviru napisał/a:
a rozwinąłeś roletę ? Widziałeś te ciapki ?

widziałem
nie wadzi mi to jakoś specjalnie
ale design ciekawy, taki typowy pod starego niemca

rviru napisał/a:
I tak ma ten gówniany beżowy kolor ,

u Ciebie się akurat ładnie komponuje z kolorem sufitu, więc jest OK

rviru - 2020-10-08, 09:36

:) kolor sufitu miał być zupełnie inny. To co teraz widać to tylko zagruntowane drewno. Jak nie wykombinuję niczego z tą ramką to sufit lakierem potraktuję i będzie pasowało. Ale plan był inny.
Tomek84 - 2020-10-08, 10:41

z innej beczki: na stronie 9 pierwsze zdjęcie od dołu
trochę niepokojąco wygląda ten resor

rviru - 2020-10-08, 11:29

Tomek84 napisał/a:

Możesz wyjaśnić dlaczego niepokojąco ?
To co się łuszczy to farba/powłoka którą jest pokryty , nic tam więcej z nim się nie dzieje.

Tomek84 - 2020-10-08, 12:40

rviru napisał/a:
Tomek84 napisał/a:

Możesz wyjaśnić dlaczego niepokojąco ?
To co się łuszczy to farba/powłoka którą jest pokryty , nic tam więcej z nim się nie dzieje.

na zdjęciu niewiele widać, zwłąszcza przy tym kącie fotki
ale jak mówisz, że jest ok, to dobrze

rviru - 2020-11-16, 15:31

Na szczęście prace z zakresu wykańczania (i mnie i wnętrza :) ) , ciemno wcześnie, zimniej na polu, i czasami aż się nie chce wychodzić.Żałuję że nie przewidziałem tak wysokiego garażu albo chociaż wiaty.
Ale prace z zakresu tych raczej że można się w samochodzie zamknąć i dłubać wieczorami.
Co zrobiłem ... trochę do przodu niewiele ale zawsze coś.

Udało mi się wydumać i zrobić drzwi do łazienki. Zrobiłem przesuwne chowane w ścianie, całkiem dobrze się spisują, jak na razie :)

Zabudowa kuchni prawie gotowa , na zdjęciu jeszcze brak frontów w dolnych szafkach (już są zamontowane) oraz piekarnika. Z nim się nie spieszę , dziura przygotowana, przyłącza też, tylko go włożyć. Ale to na końcu po co ma się kurzyć .
Aha kranu jeszcze nie mam zamontowanego do zlewu, w sumie to nawet nie został jeszcze wybrany i kupiony, ale to jest można powiedzieć drobiazg.

Jestem w trakcie dopinania elektrowni pod łóżkiem. Wymyśliłem sobie "okienko" z szafki pod łóżkiem żeby do podstawowych włączników itp. móc się dostać od środka . Energoblok jeszcze nie wisi (bo przeszkadzałby) . Na dniach zamknę ten temat więc wrzucę finalną fotkę.

Aha niestety ściągam HIPS-a ze ścian prysznica , SIKA 251 i 221 kompletnie się nie nadają do klejenia tego tworzywa. Muszę ściągnąć bo mi zaczęło odchodzić na rogach. Zbytnio się nie starając odkleiłem fragment i ewidentnie widać że sika trzyma się ale ściany, z hipsa odlazła bezproblemowo. Jednym słowem to się nie nadaje do tego.

Zrobiłem wiec test żeby sprawdzić co mi to chwyci dobrze. Pod ręką miałem SIKA 221, 252, Mamut i taki klej montażowy AXTON.

Po przyklejeniu kawałków hipsa do sklejki każdym z powyżej wymienionych, zostawiłem na dzień i rezultat następujący.
Najlepiej wypadł AXTON i MAMUT , obydwa porównywalnie trzymają HIPSA, musiałem się sporo wysilić żeby oderwać od sklejki płytkę HIPS-a, ewidentnie widać że reagują z tym tworzywem i je łapią. O SIKA 221 i 252 nie warto pisać bo się tylko przysysają do HIPsa i trzymają się na słowo honoru :) .

Teraz ściągam obicia czyszczę pozostałości SIKI i kleję na AXTON, dlaczego ten bo wygodniejszy w użyciu bardziej ciekły i łatwiej rozprowadzić. Mamut trzyma ok alby na tak dużej powieżchni byłaby masakra to rozprowadzić za bardzo gęsty jest.
Piszę o tym AXTON -https://www.leroymerlin.pl/farby-lakiery-i-kleje/kleje/kleje-montazowe/klej-montazowy-kontaktowy-300-ml-kremowy-axton,p464822,l1160.html

krystian186 - 2020-11-16, 21:10

Sika 221 to uszczelniacz a nie klej. 252 to klej. A używałeś dedykowanego Primera Sika 210 zanim kleiłeś Sikaflexem 252 ?
rviru - 2020-11-16, 21:22

krystian186 napisał/a:
Sika 221 to uszczelniacz a nie klej. 252 to klej. A używałeś dedykowanego Primera Sika 210 zanim kleiłeś Sikaflexem 252 ?

Z primerem na taką powierzchnię to dopiero byłby wydatek :) .
To że 221 to uszczelniacz to wiem, płyty klaiłem na 252 a w rogach w celu wykończenia użyłem 221. Żaden się z HIpsem nie sprawdził. Kompletnie się tego nie chwyciły.
Nie neguję tych produktów , wręcz przeciwne praktycznie wszystko mam klejone na sika 252 a 221 używał na łączenia płyt , sprawdza się rewelacyjnie. Ale tu niestety nie dał rady. Piszę to tylko po to żeby komuś w przyszłości się ta informacja przydała i nie musiał marnować materiału czy też czasu .

rviru - 2021-01-18, 11:42

Mam prośbę/pytanie do mądrzejszych ode mnie w temacie elektryki. Mianowicie wczoraj podpinając końcowe odbiorniki zauważyłem dziwną rzecz, i nie bardzo potrafię sobie ją wytłumaczyć.

Chodzi o to że multimetr na niektórych obwodach pokazuje minimalne napięcie mimo braku źródła zasilania.
Aku pokładowy odpięty heblem z instalacji, aku rozruchowy wypięty czeka na cieplejsze dni w garażu. Jendym słowem brak źródła napięcia a tu wyskakują mi takie wskazania multimetra jak na załączonych fotkach.

Nadmienię że pomiary robione w zimnie ok 1-2 stopnie Celcjusza.

Jedyną regułą jaką widzę to że wskazania pochodzą z linii gdzie odbiornik jest wpięty na końcu jak TurboVent, Nagrzewnica, Webasto, światło LED ale po drodze jest ściemniacz, i gniazdko USB. Przy czym tego ostatniego to najmniej bym się spodziewał.
Czy przyczyną są odbiorniki i one zawsze takie napięcie generują czy też mam się martwic (co i tak robię :) ) .
Aha nie podoba mi się też sytuacja jaka ma miejsce w momencie gdy puszczam napięcie z aku na skrzynkę rozdzielczą w której brak jest bezpieczników. Diody świecą tam gdzie jest odbiornik wpięty, ale nie zawsze , na obwodzie do grzybka webtylacyjnego sie nie świeci.

Czy ktoś może mi to wytłumaczyć , nadmienię że całą instację sprawdziłem, wszystkie linie itp. Nic nie jest pomieszane.

Z góry dzięki za sugestie i rady.

Mavv - 2021-01-19, 02:00

rviru napisał/a:
Czy ktoś może mi to wytłumaczyć , nadmienię że całą instację sprawdziłem, wszystkie linie itp. Nic nie jest pomieszane.

One tak działają. Mają za zadanie wykryć przerwę w obwodzie i zasygnalizować diodą. U mnie np gdy miałem tylko jedne obwód podłączony (webasto) - podłaczałem na krótko - przewód na styk. Jak dotknąłem tam, gdzie nie było bezpiecznika, to od razu dioda się zaświeciła (wykryła próbę zamknięcia obwodu z przepalonym bezpiecznikiem, którego de facto nie było). W opisie tego urządzenia pisze, że ono cały czas pobiera minimalny prąd, pewnie żeby układ wykrywania przerwy w obwodzie mógł działać.

rviru napisał/a:
na obwodzie do grzybka webtylacyjnego sie nie świeci.

Czy grzybek ma po drodze wyłącznik odcinający + i -?

rviru napisał/a:
Chodzi o to że multimetr na niektórych obwodach pokazuje minimalne napięcie mimo braku źródła zasilania.

Nie ma tam żadnej baterii?

reaven22 - 2021-01-19, 11:42

Napięcie 0.2 czy 0,07v może być spowodowane nieidealną izolacją, wilgocią między przewodami, a nawet może się wyindokować kiedy przewód jak antena wyłapie fale elektromagnetyczne z otoczenia. Nie ma co się tym przejmować.
rviru - 2021-01-19, 12:26

Mavv napisał/a:
rviru napisał/a:
na obwodzie do grzybka webtylacyjnego sie nie świeci.

Czy grzybek ma po drodze wyłącznik odcinający + i -?

rviru napisał/a:

Nie ma tam żadnej baterii?

Tak racja grzybek ma wyłącznik odcinający, więc to by tłumaczyło zachowanie tego obwodu.

I odnośnie baterii to w obwodzie nie ma żadnego źródła zasilania, tylko kable i odbiorniki (żaden nie ma niczego w rodzaju podtrzymania zasilania), więc tutaj przyjmę wytłumaczenie reaven22 i postaram się nie martwić :)

Panowie dzięki za odzew i uspokojenie, bo wizja trzepania całej instalacji trochę przerażająca. Tym bardziej że naprawdę tutaj pilnowałem żeby kable o nic nie ocierały i miały dobrą izolację.

Nadmienię że poza tymi dziwnymi napięciami całość instalacji działa rewelacyjnie tak jak chciałem, podwójne kable 2,5mmkw pod webasto spokojnie dają radę na tej odległości i ogrzewanie śmiga aż miło.

Tak zi ciekawości pytanie do tych co mają ogrzewanie podłogowe mokre, ile wam glikolu weszło do układu ? U mnie 5 litrów , i w sumie nieźle bo szybko się nagrzewa całość :)
Aha z odpowietrzaniem oczywiście był problem ,ale poradziłem sobie używając ręczną pompkę :
https://www.castorama.pl/...id-1094608.html
naprawdę polecam , cholernie pomocna przy przepchnięciu płynu przez obieg . W mojej ocenie warto poświęcić te 40 zł i temat załatwić w kilkanaście minut.

rviru - 2021-01-21, 19:37

Ehh jednak wyglada ze warto sie bylo martwic. Na spokojnie jeszcze raz podszedlem do tej skrzynki rozdzielczej i to co ona wyprawia to porażka. Puszcza duze napiecia na obwody mimo braku bezpiecznikow. Napiecie wejsciowe z aku ok 13,5V a patrzcie na zdjecia na wskazania na wyjsciach gdzie powinno byc 0 . Wskazania pokazuja na niektorych obwodach pow 2V, na niektorych 5V a na jednym uwaga prawie 12V ! Masakra , klasyfikuje sie to do wypiep... ze tez taki szajs sprzedaja.
Pozniej wrzuce fotki siedze i rozbieram ta instalacje i z komórki nie chca sie przeslac

reaven22 - 2021-01-21, 20:12

Nie napięcie jest ważne a prąd. To co piszesz to norma bo skrzynka ma wskaźnik przepalenia bezpiecznika. Ale prąd jest znikomy i nic nie zasili.
Inaczej nie działał by wskaźnik.
A że miernik pokazuje ?? Nic dziwnego ma bardzo dużą impedancje. Jak podepniesz żarówkę 5w to już pokarze 0V.

Jednym zdaniem: tak ma być i się tego nie czepiaj. Nie jest to wada. Żeby sprawdzić czy bezpiecznik jest ok trzeba puścić mały prąd w obwód. I to wykrywa miernik.

rviru - 2021-01-21, 21:12

Racja jest tak jak piszesz, po podpieciu odbiornika napiecie spada. Kiepski ze mnie elektryk, jeszcze raz dzieki reaven że czuwasz i prostujesz moje glupoty :haha: . Pocwiczę przynajmniej montaz i demontaż instalacji, bo juz zdążyłem wszystko wybebeszyć. Ale lepiej teraz niż później.
Jeden plus tej sytuacji ze po obudzeniu w środku nocy z pamieci bede wiedzial które gniazdko w skrzynce do czego bez rozpiski :ok

rviru - 2021-01-31, 23:11

Zima w tym roku jest zimą jaką być powinna , a co za tym idzie prace na zewnątrz w zasypanym kamperze nie za bardzo idą.
Muszę czekać na plusowe temperatury żeby poprawić HIPSa w prysznicu, muszę mieć przynajmniej dwie doby powyżej 5 stopni ciągiem. Także to pewnie poczeka do marca.
Co prawda ogrzewanie sprawdzone i działa , ale grzać non stop mi się nie chce :) . Do pracy wieczorkiem włączę na pół godziny i wystarcza. Ale tutaj zaobserwowałem że nagrzewnica którą mam ma za słaby podmuch. Jak podłogówka działa super, to z nagrzewnicy nie dmucha tak jak powinno i nie wykorzystuję przez to całej mocy webasto. Dodatkowo wiatraczki są za głośne na pełnej mocy.
Za radą reavena22 zakupiłem turbinkę z citroena i aktualnie zaczynam prace nad zaadoptowaniem jej do mojego aktualnego rozwiązania. Na zdjęciu które dołączę widać w jaki sposób mogę ja umocować. W każdym bądź razie da się to wcisnąć więc na dniach to zrobię.
Przy okazji potwierdzam że ten wentylator polecony od reavena22 ma cholernie dobry ciąg i jest cichy. Wygląda na to że będzie dużo wydajniejszy od obecnych wiatraków. Jeśli chodzi o ogrzewanie to podczas prób zaobserwowałem że mogę wykorzystać tą "szafkę" z rozdzielaczami podłogówki którą mam z przodu za kierowcą. Po zamontowaniu kratek wentylacyjnych takich do mebli na dole i górze drzwiczek uzyskam efekt grzejnika , tam naprawdę daje ciepłem więc warto to wykorzystać a nie zamykać żeby się kisiło. Idąc dalej myślę nawet o zamontowaniu wtedy w górnej kratce wiatraczek, zawsze coś dmuchnie. Kable mam tam doprowadzone więc spróbować warto.

Po kompromitacji z elektryką , a raczej moją wiedzą w tym temacie :) , uznaję ten temat za zakończony. Dzięki reaven22 oszczędziłem sobie zbędnej pracy i domknąłem temat tej instalacji. Wszystko podpięte i sprawdzone . Działa super tak jak to sobie wymyśliłem. Panel sterowania już podpięty na ścianie za kierowcą i obok czujniki poziomu wody. Jeden moje roboty a drugi kupny Votronica. Samoróbka do szarej a do czystej kupny. Zdecydowałem się na kupny mimo że do tanich nie należy z tego względu że nie chcę dodatkowo dziurawić zbiornika na czystą który będzie w bagażniku. Całkiem zmyślny ten czujnik który zakupiłem , mam duży zbiornik 210l i Votronic ma sondy na takie wysokie zbiorniki ok 60cm.
Aha zbiornik jeszcze niewidoczny bo najpierw muszę temat nagrzewnicy zakończyć i wtedy wjedzie tam obok zbiornik. Na razie czeka na swoją kolej.

W piątek przyjechał piekarnik , szafka a raczej dziura w szafce była już dużo wcześniej przygotowana i w końcu przyszedł moment sprawdzenia czy pasuje 😊 . Jest dobrze, pasuje idealnie. Na zdjęciach tylko przymiarka , nie jest umocowany. Niestety z piekarnikiem brak wkrętów do mocowania o dziwo, nie wiem czy taka norma ale trochę to słabe, piekarnik za 2 tysiaki a czterech czarnych wkrętów poskąpili !
Aha na jednym zdjęciu widać od góry miejsce podpięcia gazu do piekarnika. I tu zagwozdka jak dla mnie, jak do cholery producent widzi skręcenie na baryłkach tego połączenia. W instrukcji nakazuje używania rurek metalowych a nie elastycznych. Przecież po włożeniu piekarnika ni cholery nie ma do tego dostępu. To co na moim zdęciu widać to widok po zdjęciu płyty gazowej , ale ją muszę najpierw zamocować od spodu a dopiero potem piekarnik . Ma ktoś jakiś pomysł ? Wygląda na to że tutaj musi być jakieś elastycznie połączenie które podpinam przed wsunięciem piekarnika , ale jak to ma być na miedzianych rurkach? Tam u mnie widać doprowadzone dwie miedziane rurki, jedna do płyty, druga do piekarnika. Jedyne co mogę najwyżej zrobić, to zawijając rurkę w pętlę uzyskać maksymalnie ruch 10 cm, ale gdzie 40 cm ?
Jeśli niczego nie wymyślę to nie pozostaje mi nic innego jak od tyłu wyciąć jakąś rewizję i wstawić jakąś ładną kratkę czy coś takiego. Więc tragedii nie ma , na szczęście ja mam teoretycznie możliwość kombinowania od tyłu, bo po odsunięciu drzwi tył szafki dostępny . No ale plan na ten tył był inny 😊

rviru - 2021-02-24, 08:34

Zmotywowany chęcią przygarnięcia przez US paru moich tysiaków wczoraj dopiąłem temat i przerejestrowałem samochód na specjalny kempingowy :wyszczerzony:

Teraz ten strup już za mną, więc można spokojnie kończyć projekt

A co jeszcze bardziej mi się podoba to waga całkowita pojazdu z zabudową - 2620 kg :wyszczerzony: , zabudowa z osprzętem wyszło nieco ponad pół tony, oczywiście bez płynów.
Więc mogę szaleć z dodatkami i ładunkiem !

kilu - 2021-03-08, 11:09

rviru napisał/a:
Zmotywowany chęcią przygarnięcia przez US paru moich tysiaków wczoraj dopiąłem temat i przerejestrowałem samochód na specjalny kempingowy :wyszczerzony:

Teraz ten strup już za mną, więc można spokojnie kończyć projekt

A co jeszcze bardziej mi się podoba to waga całkowita pojazdu z zabudową - 2620 kg :wyszczerzony: , zabudowa z osprzętem wyszło nieco ponad pół tony, oczywiście bez płynów.
Więc mogę szaleć z dodatkami i ładunkiem !

Cześć
Bardzo fajny projekt.
Przeczytałem od początku.
Zabieram się za budowę nowego kampera.
Podoba mi sie pomysł ogrzewania.
Nie napisałeś albo mi umknęło na jaki bojler się zdecydowałeś na ten z kega czy z grzałka z szoperii?
Jak z kega to masz namiary na kogoś kto ogarną by takie spawanie?
Jak jest pompka do obiegu wody w tym webasto oryginalna? Wydi na taki dlugi obwód podlogowki?
Czy padło na webasto od c8 z jakiegoś konkretnego powodu oprócz tego ze jest analogowe?
Czy cały obieg masz puszczony na powrocie przez silnik co by podczas jazdy zagrzał wode lub podłogę Czy to jest niezalezny osobny układ bo widzę że w zabudowie tez masz zbiornik wyrownawcz?
Jakimy wężami masz podciągnięty układ grzewczy do zabudowy z webasta bo zakładam że jest w komorze silnika?
Widzę że wszystko robiłeś na rolkach do podłogówki tak?
Dzieki za odpowiedź
Kilu

rviru - 2021-03-08, 12:03

Ogrzewanie jak i grzanie wody są oddzielnym układem od układu chłodzenia silnika.
U mnie nie są w żaden sposób połączone, a co za tym idzie webasto mam zamocowane pod podłogą w pace za kierowcą , tam mam rozdzielnię. Na załączonym zdjęciu mniej więcej widać gdzie jest webasto po dwóch wężach jakie wychodzą z podłogi.

Nie użyłem żadnego z tych wymienionych bojlerów do ogrzewania wody. Zastosowałem rozwiązanie podpatrzone u reaven22 , gdzie zrobił to na płytowym wymienniku ciepła. Ja u siebie mam 20 płytowy zaizolowany zabudowany w stopniu za kierowcą.
https://allegro.pl/oferta/wymiennik-ciepla-20-plytowy-5-20kw-3-4-dn20-8559609569?snapshot=MjAyMC0wMy0wNFQxNDoyNDoxOC4yMDJaO2J1eWVyOzU1ZTNmOWVjNGNlNmM4MDM1NmVlOTM3NjAwZDZmOGQ2ZjMzNDMzOTkwYjI0MGY3NzEwODhhY2Q5ZDA1ZjE3YTg%3D

Grzanie wody poprzez webasto na niezależnym obiegu, czyli mogę zagrzać samą wodę bez grzania wnętrza, albo na odwrót albo jednocześnie. Do tego ja użyłem standardowych rozdzielaczy do podłogówki.

Cały układ jest wykonany na rurce pex 16, z tego co pamiętam to weszło mi coś około 25 metrów rurki.
Zbiornik wyrównawczy z tyłu auta w najwyższym punkcie układu , tam gdzie w ukłąd wpięta nagrzewnica. Ale bonusem standardowych rozdzielaczy jest to że tam też mam odpowietrzniki, więc łatwiej układ zalać.
Cały płyn w układzie przepycha standardowa pompa webasto, nie dawałem żadnej dodatkowej.

Węże od webasto te czarne gumowe to standardowe węże do układów chłodzenia silników, średnica jeśli się nie mylę to 19mm.

A czemu to webasto , głównie cena i to że ma tą blachę/osłonę dzięki której fajnie się to montuje pod spodem. Na allegro kupiłem cały zestaw z wiązką.

kilu - 2021-03-08, 13:01

rviru napisał/a:
...

Nie użyłem żadnego z tych wymienionych bojlerów do ogrzewania wody. Zastosowałem rozwiązanie podpatrzone u reaven22 , gdzie zrobił to na płytowym wymienniku ciepła. Ja u siebie mam 20 płytowy zaizolowany zabudowany w stopniu za kierowcą.
https://allegro.pl/oferta/wymiennik-ciepla-20-plytowy-5-20kw-3-4-dn20-8559609569?snapshot=MjAyMC0wMy0wNFQxNDoyNDoxOC4yMDJaO2J1eWVyOzU1ZTNmOWVjNGNlNmM4MDM1NmVlOTM3NjAwZDZmOGQ2ZjMzNDMzOTkwYjI0MGY3NzEwODhhY2Q5ZDA1ZjE3YTg%3D

...
.

Dla pewności - samo webasto jest na zewnątrz auta? Czy tylko spaliny masz wypuszczone na zewnątrz. Jak jest z głośnością?
W praktyce zdazy nagrzać wode w sposób przepływowy biorąc prysznic?
Masz podlogowke i jedna nagrzewnice czy dwie jak miałeś w projekcie?
Cały układ daje rade przy tegorocznej zimie i Mrozach?
Dzieki za odpowiedź i fotki.

rviru - 2021-03-08, 13:23

Całe webasto montowane pod spodem auta.
Zamocowane na wibroizolatorach, i w środku słychać szum pompki wody i czasami dmuchawy webasto. Tez się obawiałem głośności ale jest ok, głośniejsze są nawiewy powietrza .

Prysznica organoleptycznie nie testowałem bo budowa nie skończona, ale reaven22 ma podobne rozwiązanie i twierdzi że tak.
Ja ze swoich obserwacji podczas tej zimy nie wątpię w to że da radę. Obieg na wymiennik mam krótki więc czas nagrzania płynu w układzie to 2-3 minuty maks. Po tym czasie można będzie już lać wodę, i nie wątpię że webasto zdąży na bieżąco nagrzać. Płyn ma temp pow 70 stopni, więc na krany musi lecieć przez zawór mieszający , widać na zdjęciu. Na czas kąpieli właczasz webasto i one sobie grzeje płyn w układzie nie pamiętam histerezy webasto ale wyłacza sie gdzieś w okolicach 72-75 jak zagrzeje, a potem włącza jak płyn w układzie sie schłodzi. Nie mam pod ręką instrukcji webasto, ale na pewno jest to wyżej niż 40 stopni, a tyle do kąpieli to wystarczajaca temperatura. Wiec od momentu nagrzania przez cały czas trwania kąpieli masz stałą temperaturę z takiego układu.

Natomiast płyn w obwodzie podłogówki nagrzewa sie w czasie 5 minut, po tym czasie powrót mam gorący. Ja mam jeden obieg grzewczy podłogówki w który jest wpięta jedna nagrzewnica. Z niej mam rozprowadzone 3 otwory nadmuchowe. Z obserwacji tej zimy twierdzę że jest to układ wystarczający, jedyne co zmieniłem to dmuchawę nagrzewnicy na bardziej wydajną i cichszą. W poprzednich wątkach ją widać.
Nagrzewnicę mam na końcowym odcinka obiegu podłogówki, na ostatniej prostej do powrotu, włączam ją jak powrót jest gorący . Docelowo zamontuję automatyczny włącznik bimetaliczny, na razie ręczny.
Nie mam możliwości włączenia tylko nadmuchu bez grzania podłogi, ale tego nie chciałem.

Podłogówka ma dużą bezwładność i tak dopiero po 20 minutach czuć ciepło na sklejce, ale nadmuch już działa od 5 minuty.
Podczas tej zimy gdy temperatura była -15 na zewnątrz i w środku (stoi na zewnątrz), to czas nagrzania do 10 stopni to ok 30-35 minut.
Nie robiłem więcej testów bo potrzebowałem parę godzinek wieczorem porobić to to mi wystarczało.

kilu - 2021-03-08, 14:56

rviru napisał/a:
Całe webasto montowane pod spodem auta.
Zamocowane na wibroizolatorach, i w środku słychać szum pompki wody i czasami dmuchawy webasto. Tez się obawiałem głośności ale jest ok, głośniejsze są nawiewy powietrza .

Ty masz jakiś sterownik do tego webasta czy poprostu załączam podając napięcie na piny wiazki? Orjarujesz się czy szystkie od c8 są analogowe?
Dzieki i pozdrawiam

rviru - 2021-03-08, 16:09

Nie mam żądnego zegara pod webasto. Specjalnie chciałem na "guzik". Ale ten koleś co na allegro sprzedaje zestawy może Ci przygotować zestaw z zegarem. Musze odgrzebać jego aukcję, możesz zadzwonić i powiedzieć do czego i jak chcesz a on Ci to przygotuje, Bardzo uczynny człowiek.

Ja mam cały set przygotowany przez niego, i sobie chwalę. Tym bardziej że elektryka to moja słaba strona , wiec nie kombinowałem i wziąłem komplet.

A co do tego czy C8 są wszystkie analogi to pojęcia nie mam, tutaj trzeba by sprawdzać po rocznikach modelowych. Może niektóre były cyfrowe .

SlawekEwa - 2021-03-08, 17:10

kilu napisał/a:
y masz jakiś sterownik do tego webasta czy poprostu załączam podając napięcie na piny wiazki?

Kupujesz coś takiego i gitara https://allegro.pl/oferta/regulator-temperatury-termostat-cyfrowy-20-100-c-7061345135?reco_id=777c3cf5-8028-11eb-8556-ecf4bbc80948&sid=1147bbb04b955b96a226cab2e664258d9124ef0862320b2d7366fdd6604cf017

rviru - 2021-03-08, 17:48

SlawekEwa napisał/a:
kilu napisał/a:
y masz jakiś sterownik do tego webasta czy poprostu załączam podając napięcie na piny wiazki?

Kupujesz coś takiego i gitara https://allegro.pl/oferta/regulator-temperatury-termostat-cyfrowy-20-100-c-7061345135?reco_id=777c3cf5-8028-11eb-8556-ecf4bbc80948&sid=1147bbb04b955b96a226cab2e664258d9124ef0862320b2d7366fdd6604cf017

Tak wiem, i na pewno w tym kierunku pójdę . Ale najpierw muszę sprawdzić w boju całość. Myślę też na zautomatyzowaniu otwierania i zamykania obiegów. Czyli włączam webasto to automatycznie ten obieg otwarty itp. Z webasta dostaję tez sygnał na nagrzewnicę z którego aktualnie nie korzystam. Mam osobny wlącznik manualny z regulatorem siły nadmuchu.
Ale jak wyżej pisałem nagrzewnicę jest sens włączać po ok 5 minutach , a webasto podeje napięcie wczesniej. Na razie manual mi wystarcza, nazbieram doświadczenia jak i co działa i w przyszłości jakoś to zautomatyzuję wszystko razem.
Przygotowałem sobie kable na takie zabawy , na tym rozdzielaczu też można zamontowac elektrozawory więc układ można rozbuowywać.
Na razie minimum jakie jest niezbędne do działania, czas na inne rzeczy potrzebny :) .

SlawekEwa - 2021-03-08, 19:50

rviru napisał/a:
Ale jak wyżej pisałem nagrzewnicę jest sens włączać po ok 5 minutach , a webasto podeje napięcie wczesniej

I na to jest rada np. https://allegro.pl/oferta/przekaznik-czasowy-zwloczny-9618047910 tylko trzeba poszukać z dłuższym opóżnieniem

kilu - 2021-03-08, 20:05

SlawekEwa napisał/a:
kilu napisał/a:

Pytałem bardziej pod kontem webasto bo w tym jestem totalnie zielony. Chodzi o to czy można je załączać np takim sterownikiem jak podałeś. Pod które piny w webasto to podpiąć. Musze kupic manualne webasto.

reaven22 - 2021-03-08, 20:06

kilu napisał/a:

Czy padło na webasto od c8 z jakiegoś konkretnego powodu oprócz tego ze jest analogowe?

Dostajesz komplet na jednej podstawie, montaż niemal p&p

rviru napisał/a:
Ale jak wyżej pisałem nagrzewnicę jest sens włączać po ok 5 minutach , a webasto podeje napięcie wczesniej.

Na wejściu nagrzewnicy,
https://automatyka.elstat.com.pl/p22601,termostat-bimetaliczny-30-c-5a-250v-no-ksd9700.html
po osiągnięciu 30'C załączy nagrzewnice.

SlawekEwa napisał/a:

Jakoś nie trawie kolorowych ledów w skośnookim wykonaniu.
https://allegro.pl/oferta/termostat-pokojowy-regulator-temperatury-bimetal-6700992073
świetnie działa, nawet blondynka jest w stanie obsłużyć. Jak wychodzimy w zimę z auta to wystarczy przekręcić na 10'C i nic nie zamarznie w aucie. A cała operacja trwa 2s bez
przeklikiwania się przez chińskie menu.

kilu napisał/a:
Orjarujesz się czy szystkie od c8 są analogowe?
Dzieki i pozdrawiam

citroen c8, fiat ulysse, peugeot 807 -trojaczki, we wszystkich było analogowe webasto z podstawą.
Trafiają się sztuki po 300-400pln
Udało mi się upolować 2szt za 600pln, jedno na zapas. Po wyczyszczeniu działają bez problemów.

kilu - 2021-03-08, 20:08

rviru napisał/a:

...Płyn ma temp pow 70 stopni, więc na krany musi lecieć przez zawór mieszający , widać na zdjęciu. ...

.

Czyli w kranie była by zbyt goraca woda?

rviru - 2021-03-08, 20:16

kilu napisał/a:
rviru napisał/a:

...Płyn ma temp pow 70 stopni, więc na krany musi lecieć przez zawór mieszający , widać na zdjęciu. ...

.

No raczej :szeroki_usmiech , przy tej temleraturze to sie poparzysz a nie umyjesz. Musisz dać zawór mieszajacy. Na jednym ze zdjęć go widać. To jest ten ESBE, ostatnie zdjecie.Na nim sobie ustawiasz temperature wyjściową na obieg ciepłej wody w kranach.

reaven22 - 2021-03-08, 20:21

kilu napisał/a:

Webasto utrzymuje temperaturę w przedziale 80-70'C ale ma sporą bezwładność po wygaszeniu, więc woda za wymiennikiem ma mocno zmienną temperaturę.
Stąd przydaje się termostat. Ustawiasz na nim 35-40'C i tyle masz niezależnie co wylatuje z wymiennika.

kilu - 2021-03-08, 20:28

reaven22 napisał/a:
kilu napisał/a:

Webasto utrzymuje temperaturę w przedziale 80-70'C ale ma sporą bezwładność po wygaszeniu, więc woda za wymiennikiem ma mocno zmienną temperaturę.
Stąd przydaje się termostat. Ustawiasz na nim 35-40'C i tyle masz niezależnie co wylatuje z wymiennika.

Super.

Możesz nakierować czy któreś z tych by się nadało?

https://www.olx.pl/oferta...D5-IDDn0wB.html

https://www.olx.pl/oferta...D5-IDILhAd.html

Nie najgorszy rocznik.

Albo to tez 2006r

https://www.olx.pl/oferta...D5-IDIJirI.html
I cena spoko

Czy da się je podłączyć bez sterownika na zasadzie on/off po podłączeniu do sterownika co podałeś ?

Dzieki za pomoc

reaven22 - 2021-03-08, 20:38

kilu napisał/a:
Albo to tez 2006r

https://www.olx.pl/oferta...D5-IDIJirI.html
I cena spoko

Czy da się je podłączyć bez sterownika na zasadzie on/off po podłączeniu do sterownika co podałeś ?

żółty - plus 12V to podłączasz na stałe przez bezpiecznik 20A
ziel-żółty - minus 12V czyli masa

cienki przewód niebieski - załączanie grzanie , podajesz na niego masę, webasto się uruchamia i dąży do temperatury 80'C. Odpinasz masę wygasza się.

kilu - 2021-03-08, 20:47

Cytat:
żółty - plus 12V to podłączasz na stałe przez bezpiecznik 20A
ziel-żółty - minus 12V czyli masa

cienki przewód niebieski - załączanie grzanie , podajesz na niego masę, webasto się uruchamia i dąży do temperatury 80'C. Odpinasz masę wygasza się.

To rzeczywiście plug&play

Dzieki Wielkie za wyjaśnienie wszystkiego. I pomoc macie odemnie piwko.

rviru - 2021-03-17, 09:56

Lekka modyfikacja instalacji wodnej. Liczę że zredukuje ilość włączeń pompki wody.
Zbiorniczek wyrównawczy Cometa wyleciał z układu, w jego miejsce poszła obudowa filtra 10cal.
A że jest większa to z przodu za kierowcą się nie zmieściła, więc poleciała do garażu na nadkole. Dodatkowo do układu wpięty reduktor ciśnienia. Pompka dobija na zbiornik do 2,4 bara za nim reduktor ustawiony na 1,4 bara i takie ciśnienie idzie na krany. Ten bufor ciśnienia i zwiększony zbiornik powinen zapobiec włączaniu się praktycznie zawsze jak woda leci pompki.

Dodatkowo wymyśliłem sobie że dlaczego by nie zrobić zasilenia układu bezpośrednio z pominięciem pompki i wody ze zbiornika. Czyli mając gdzieś możliwość dostępu do wody z węża to wpinam go w układ i puszczam na instalację bezpośrednio. Za zbiorniczkiem wyrównawczym dałem zawory zwrotne i wyjście na podpięcie szybkozłączki. Potem już przez reduktor woda pójdzie na krany.
Roboty z tym niewiele a może się przydać. W sumie to nie wiem jeszcze gdzie :) ale jedno zastosowanie już widzę, czyli u siebie na podjeździe jak będę przeprowadzał generalne mycie to żeby nie zarzynać pompki to podepnę węża i gotowe .

Jeszcze muszę sobie dorobić jakieś przyzwoite gniazdo przyłączeniowe. Ale to razem pójdzie z wlewem wody grawitacyjnym jak i na szybkozłączkę. Nie chcę tych wlewów mieć na zewnątrz, więc mogę sobie zrobić kilka w środku w bagażniku :)

Na zdjęciu widać też dmuchawę do C4 zaadoptowaną do nagrzewnicy. To już miało okazję się sprawdzić i naprawdę daje konkretny podmuch.

reaven22 nie wiem czy zdajesz sobie sprawę co zapoczątkowałeś ale może to być początek końca z dorwaniem takich dmuchaw na rynku :) . Pewnie teraz wszyscy na szrotach się zastanawiają o co chodzi z tymi dmuchawami że wszyscy je chcą .

EwaMarek - 2021-03-17, 10:03

rviru, a co daje ta obudowa filtra? Przecież żeby zmniejszyć ilość uruchomień pompki to potrzebujesz zbiorniczek membranowy ...

https://mpcamp.pl/pl/p/Zbiornik-wyrownujacy-cisnienie-A20-Fiamma%2C-do-kampera%2C-przyczepy-kempingowej/300

SlawekEwa - 2021-03-17, 10:03

rviru napisał/a:

Na zdjęciu widać też dmuchawę do C4 zaadoptowaną do nagrzewnicy

Takie rury do powietrza to gdzie szukać?
Są tu https://allegro.pl/oferta/przewod-rura-powietrza-fi60-webasto-planar-eber-7587252513?utm_source=notification&utm_medium=buyerCart&utm_campaign=transaction-notifications-buyercart&snapshot=MjAyMS0wMy0xNlQxNzoyNjoyNC40OTVaO2J1eWVyOzIwYmYyYmQ0MDlmMmQ2ZjNkYTk2M2ZhNmI2M2NhMjRlNjNiNzFhM2E0ZGJkNWJlNjliYWYyZDExYTg3YjYxZTk%3D
ale trochę drogo :shock:

Tomek84 - 2021-03-17, 10:03

rviru napisał/a:
reaven22 nie wiem czy zdajesz sobie sprawę co zapoczątkowałeś ale może to być początek końca z dorwaniem takich dmuchaw na rynku :) . Pewnie teraz wszyscy na szrotach się zastanawiają o co chodzi z tymi dmuchawami że wszyscy je chcą .

zaraz będą po 100 zł

ale bez obaw, taki dmuchawy były w innych autach
w peugeocie (chyba 5008) jest bardzo podobna

reaven22 - 2021-03-17, 10:08

rviru napisał/a:
reaven22 nie wiem czy zdajesz sobie sprawę co zapoczątkowałeś ale może to być początek końca z dorwaniem takich dmuchaw na rynku . Pewnie teraz wszyscy na szrotach się zastanawiają o co chodzi z tymi dmuchawami że wszyscy je chcą .

Chyba sztukę na zapas wezmę bo zaraz ceny poszybują w górę :haha:
W sumie to w domowym kibelku zrobiłem SOG-a na bazie takiego wentylatora :szeroki_usmiech
też się da i świetnie działa :)

EwaMarek napisał/a:
rviru, a co daje ta obudowa filtra? Przecież żeby zmniejszyć ilość uruchomień pompki to potrzebujesz zbiorniczek membranowy ...

Membraną jest powietrze, działa jak domowy zbiornik hydroforowy :) do tego kosztuje 20pln a nie 140 :)

EwaMarek - 2021-03-17, 10:12

reaven22 napisał/a:
Membraną jest powietrze, działa jak domowy zbiornik hydroforowy do tego kosztuje 20pln a nie 140
. Masz rację, że na to wcześniej nie wpadłem :idea
rviru - 2021-03-17, 10:15

SlawekEwa napisał/a:
rviru napisał/a:

Na zdjęciu widać też dmuchawę do C4 zaadoptowaną do nagrzewnicy

Takie rury do powietrza to gdzie szukać?
Są tu https://allegro.pl/oferta/przewod-rura-powietrza-fi60-webasto-planar-eber-7587252513?utm_source=notification&utm_medium=buyerCart&utm_campaign=transaction-notifications-buyercart&snapshot=MjAyMS0wMy0xNlQxNzoyNjoyNC40OTVaO2J1eWVyOzIwYmYyYmQ0MDlmMmQ2ZjNkYTk2M2ZhNmI2M2NhMjRlNjNiNzFhM2E0ZGJkNWJlNjliYWYyZDExYTg3YjYxZTk%3D
ale trochę drogo :shock:

Mi się udało dorwać na allegro od kolesia który miał jakieś ostatnie metry i dokładnie tyle ile ja potrzebowałem. Chciał je pchnąć i przez co były tańsze. A tak to nie wiem gdzie można tańsze kupić, wszędzie chodzą w podobnych cenach. Ale ktoś tu pisał na forum że na ebau albo amazonie(chyba) kupił ale bez tej papierowej warstwy i też dają rade tyle że jak się nagrzeją to nie idzie dotknąć

Tomek84 - 2021-03-17, 10:19

reaven22 napisał/a:

Membraną jest powietrze, działa jak domowy zbiornik hydroforowy

będzie działać, dopóki się nie napełni wodą, a w końcu przepchnie powietrze i się napełni, tym bardziej w aucie, które jeździ po wybojach

choć pewnie potrwa to dość długo

w USA w instalacjach miedzianych, na podobnej zasadzie były stosowane same puste pionowe rurki, do wyrównywania skoków ciśnienia, ale z biegiem czasu rurki i tak się wypełniały i teraz to zmienili

rviru - 2021-03-17, 10:26

Tomek84 napisał/a:
reaven22 napisał/a:

Membraną jest powietrze, działa jak domowy zbiornik hydroforowy

będzie działać, dopóki się nie napełni wodą, a w końcu przepchnie powietrze i się napełni, tym bardziej w aucie, które jeździ po wybojach

w USA w instalacjach miedzianych, na podobnej zasadzie były stosowane same puste pionowe rurki, do wyrównywania skoków ciśnienia, ale z biegiem czasu rurki i tak się wypełniały i teraz to zmienili

Ciężko będzie zalać ten zbiornik wodą przepychając powietrze. Przekrój wężyków bardzo mały żeby podczas jazdy się powietrze przez nie wydostało , zresztą w układzie będzie ciśnienie a to zapobiegnie w jakimś stopniu "chlupotaniu".
A pomijając czas jaki będzie potrzebny do zalania tego zbiornika wodą, to cały układ i ta obudowa pozwala na szybkie odkręcenie i dopuszczenie powietrza. Zazwyczaj każdy raz w roku spuszcza wodę z układu więc problem się sam rozwiązuje

Tomek84 - 2021-03-17, 10:26

rviru, możesz nagrać jak to działa? ten zbiornik wyrównawczy z obudowy filtra
rviru - 2021-03-17, 10:31

Tomek84 napisał/a:
rviru, możesz nagrać jak to działa? ten zbiornik wyrównawczy z obudowy filtra

Jak skończą się mrozy po nocach to nie ma problemu. Na razie układ przedmuchany ,a że auto pod chmurką to na razie nie ryzykuję zamarznięcia.

Ale ten układ z obudową filtra to patent od reven22 , swoje już u niego wyjeździł. Może on ma instalację zalaną i coś pokaże zanim ja u siebie zaleję.

Ale że działa to wiem na pewno , bo wcześniej miałem dedykowany zbioniczek Comet który działa identycznie, tyle że jest badziewiasty i mniejszy:
https://allegro.pl/oferta/zbiornik-wyrownawczy-do-pompy-cisnieniowej-comet-10481717894?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_czesci_pla_czesci-samochodowe&ev_adgr=Cz%C4%99%C5%9Bci+do+maszyn+i+innych+pojazd%C3%B3w+-+Cz%C4%99%C5%9Bci+do+przyczep+i+naczep&gclid=EAIaIQobChMIxdjq4oK37wIV2gWiAx01JQ1UEAQYASABEgJC_vD_BwE

Tomek84 - 2021-03-17, 10:35

rviru napisał/a:
Ale że działa to wiem na pewno ,

nie wątpię, że działa
chciałem zobaczyc do jakie wysokosci m/w się napełnia pod ciśnieniem pompki

rviru - 2021-03-17, 10:38

W Comecie podchodziło tak do połowy, tutaj może być podobnie, ale dopóki nie uruchomię to nie będę wróżył.
Pewnie reaven22 zaraz napisze do jakiego poziomu woda sięga.
No ale to zależy też od pompki do jakiego ciśnienia dobija, moja do 2,4bar, reaven22 może mieć inna.

reaven22 - 2021-03-17, 11:44

Tomek84 napisał/a:

Od 3 lat u mnie działa bez dotykania. Ciśnienie pompy 1bar, dlatego wypełnia do połowy. Przy 2 barach będzie do 2/3, przy 3 - 3/4 itd...
To filmik z prób jak jeszcze miałem instalacje na elastycznych przewodach. Obecnie na pneumatyce 8/6mm.

Tomek84 - 2021-03-17, 12:11

reaven22, no to wszystko jasne
dzięki

decumanus - 2021-03-17, 13:12

SlawekEwa napisał/a:
trochę drogo :shock:

to sa chyba rury do Trumy https://allegro.pl/oferta/rura-nawiewu-powietrza-truma-65mm-waz-intercamp-7436464670 przy czym nie jestem przekonany czy to jest oryginalny produkt Trumy - bo mialem takie rury kupione w Bieruniu i capily... truma rozgrzewa te rury do chyba ponad 100 stopni (tego zapomniałem sprawdzic zanim ją sprzedałem) i cokolwiek tam użyli do ich produkcji wychodziło z nich. Potem kupilem https://www.amazon.de/gp/...0?ie=UTF8&psc=1
i nie dosc ze znacznie taniej to jeszcze bezzapachowo. Tyle że problem z przesyłka, bo do polski nie wysyłają. Czasem można te rury kupić na allegro ale przeważnie sprzedają krótkie odcinki.

Bez problemu 80mm wzwyż i za śmieszne pieniądze, a takie cieńsze to jakiś problem.

Aluminiowe polecam. Jak kto znajdzie ich źródło w polsce - bo na pewno jest tylko nie potrafiłem znaleźć, to niech sie podzieli.
Rur podczas grzania nie da sie reka dotknac, bo parza.

rviru - 2021-03-17, 14:20

decumanus napisał/a:
SlawekEwa napisał/a:
trochę drogo :shock:

to sa chyba rury do Trumy https://allegro.pl/oferta/rura-nawiewu-powietrza-truma-65mm-waz-intercamp-7436464670 przy czym nie jestem przekonany czy to jest oryginalny produkt Trumy - bo mialem takie rury kupione w Bieruniu i capily... truma rozgrzewa te rury do chyba ponad 100 stopni (tego zapomniałem sprawdzic zanim ją sprzedałem) i cokolwiek tam użyli do ich produkcji wychodziło z nich.

Te co mam u siebie to niby nie do Trumy a do Webasto itp.
Ja mam 60mm średnicę, takie same tutaj:
https://allegro.pl/oferta/przewod-rura-powietrza-60mm-do-webasto-eberspacher-9759830740?snapshot=MjAyMS0wMS0wMVQxNToxNDozOS43NzFaO2J1eWVyO2Y5ZmFiMmExYjdhZWE1MDQyN2NiYWEyZGNmMzQzNDBhZjQ4MjhlYTRlNDNiOWVlZGFlNDI3YzAyODgyZDFlMGI%3D
Zresztą to jest ta aukcja na której ja kupiłem. Już jest zakończona.

Widziałem wcześniej ten Twój opis Decumanus o capiących rurach i specjalnie wąchałem swoje po nagrzaniu :) i nic nie wyczułem. Czy są oryginalne to nie wiem , żadnych napisów na nich nie widziałem. Ale to też żaden wyznacznik, w mojej ocenie są ok i nie śmierdzą.

Meyer - 2021-03-17, 16:34

Powietrze zostaje "rozpuszczone" w wodzie i w zbiorniczku jest coraz mniej.
W zbiorniku wody przy hydroforze był zawór jak w rowerze i można było dopompować jak silnik hydroforu za często się uruchamiał.

rviru - 2021-03-17, 20:52

Meyer napisał/a:
W zbiorniku wody przy hydroforze był zawór jak w rowerze i można było dopompować jak silnik hydroforu za często się uruchamiał.

Wszystko się zgadza kiedyś użytkowałem taki hydrofor i raz w roku trzeba było dobić powietrze do poduszki. Jednakże skala problemu jest w mojej ocenie na tyle znikoma że nie przeszkadza mi to. Nawet jeśli dwa razy w roku będę musiał wpuścić powietrze to ok. Aczkolwiek coroczne spuszczenie wody z instalacji powinno załatwić temat. Zbiorniczek jest w łatwo dostępnym miejscu, instalacja na szybkozłączkach, odpięcie zbiornika to parę minut i po temacie.
A jeśli problem będzie duży to dołożenie zaworka przed i za pojemnikiem , na odcinku przed zbiornikiem trójniak do nabicia powietrza i w razie w będzie można dodmuchać. Kompresor będzie na pokładzie bo zawieszenie pneumatyczne, wiec problem znika. Ale generalnie wydaje mi się że nic nie będę musiał dobijać, zresztą czas pokaże .

reaven22 - 2021-03-17, 22:37

Cytat:

Szukacie problemu tam gdzie go nie ma...
Wystarczy, że skończy się woda w zbiorniku, pompa pompuje również powietrze i dopompowuje zbiornik :)
Przez 3 lata eksploatacji nie dotykalem tego elementu.

rviru - 2021-03-29, 14:07

Zamierzam wymienić głośniki fabryczne na coś normalniejszego. Jeszcze nie zakupiłem głośników ale planuję kupić JBl. I tutaj mam pytanie do osób które już może wymieniały lub tez znają odpowiedź na moje pytanie, gdzie umieścić zwrotnicę do głośników.
Wolałbym wiedzieć zanim będę rozbierał deskę. Chodzi o to że nie wiem jeszcze jak leci kabel od radia do głośników, średniotonowy jest w drzwiach a wysokotonowy na słupku, wiec zwrotnica musi zostać umieszczona gdzieś w desce. Pytanie czy koło radia czy gdzieś po bokach kokpitu.

MisioKRAK - 2021-03-29, 16:21

Umieściłem zwrotnice pod deską przy drzwiach...(tyle że ja w Crafterze)
Polecam też wymienić kable - fabryczne są kiepskie...

rviru - 2021-03-29, 16:25

A widzisz o kablach nie pomyślałem. Fakt może warto to od razu wymienić więc się przygotuję na to. A wymieniałeś całą wiązkę czy tylko odcinek od zwrotnic do głośników ?
Nie wiem jeszcze jak to w Jumperze leci , czy nie będę musiał wszystkich plastików Z deski rozbierać.

MisioKRAK - 2021-03-29, 16:59

Ok kostki przy radiu do zwrotnic i od zwrotnic do głośników
rviru - 2021-06-30, 12:13

Po chwili nieobecności powracam do wykańczania . Ale sprawność bojową kamper już uzyskał i parę tysiaków już dobiło na liczniku.
Jestem zadowolony jak na razie praktycznie ze wszystkich rozwiązań , podczas wyjazdów się sprawdziły i żądnych problemów nie odnotowałem.

Oczywiście projekt nie jest ukończony brakuje mu tego ostatniego dopięcia ale małymi kroczkami zmierzam ku temu.
W międzyczasie wróciły fotele od tapicera i po zamontowaniu od razu kabina wygląda lepiej jako całość.

Tutaj mam pytanie czy ktoś nie ma do odsprzedania dwóch osłon plastikowych do fotela galaxy/sharan/alhambra, Ale te plastiki musza mieć wytłoczenie na wajchę do obrotnicy oraz na regulację oparcia. Ja takich nie miałem bo moje fotele nie miały oryginalnie obrotnicy która zaadaptowałem , w związku z czym oryginalne plastiki nie mają wytłoczenia na dźwignię obrotnicy. Jeśli ktoś coś takiego ma albo wie gdzie dorwać to będę wdzięczny.

Przy okazji wymiany głośników które w oryginale to tylko ładnie pierdziały i w trakcie jazdy raczej nie dało się niczego zrozumieć wygłuszyłem przednie drzwi. Efekt końcowy rewelka, po pierwsze teraz podczas zamykania nie ma odgłosu jak walenie pokrywką w beczkę blaszaną.Teraz zamykają się z "klasą" :) , odgłos jak w dobrze wygłuszonej osobówce. Razem z nowymi głośnikami robią różnicę. Naprawdę polecam tym którzy się wahają.

Kilka sytuacji z deszczem przyspieszyło zamontowanie ryniennki na drzwiami przesuwnymi. Taka pierdoła a robi niesamowitą robotę. Teraz podczas deszczu , nie ma żadnych kropel u góry framugi drzwi które z premedytacją zaraz po odsunięciu drzwi wpadały do środka na szafki kuchenne. Ten patent też każdemu polecam , można to zrobić za przysłowiowe grosze a naprawdę to działa. Ja u siebie kupiłem profil L aluminiowy coś ok 3x2 cm . Prysnąłem go podkładem i farbą a potem na sika252 od spodu dłuższym bokiem . Nie rzuca się to w oczy i na pewno nie szumi podczas jazdy.

Wrzucam tez finalne zdjęcia dachu z panelami. Wszystko się bezproblemowo zmieściło 2x okna + 2 panele po 315W. Musze przyznać żę ponad 600W na dachu robi robotę , prądu ani chwili nie zabrakło. W sumie to nawet nie udało mi się za bardzo razładować aku, napięcie zawsze ponad 12,6. Czyli jest dobrze.
Panele dałem w poprzek , w mojej ocenie nie ma tragedii z wystającymi bokami, w sumie to one wystają ale poza relingi , ale nie poza obrys samochodu, widziałem bagażniki które bardziej wystają. Więc tutaj tez nie ma co demonizować że będą straszyć. U mnie wystają od belki o ok 7cm z każdej strony.
I to podsuneło mi pomysł że przecież to można od spodu ładnie zamaskować listwą aluminiową , a dodatkowo umieścić tam podświetlenie. I tak też zrobiłem. Podświetlenie nie jest jakieś mocne, ale takie do podśiwtlenie boków pojazdu w sytuacji posiadówki na zewnątrz itp. W przypadku manewrowania w nocy tez się przydaje. Każdą stronę mam włączaną osobno z pilota.

Wracając do prądów, mam pytanie a zarazem prośbę. Ostatnio w mojej lokalizacji pogoda spowodowała długie braki prądu sięgające doby. NIe trzeba mówić że to jest długi okres jak praktycznie w domu wszystko jest na prąd. Tutaj moja mała elekrowni sie sprawdziła jak znalazł , prawie cały dzień dom działał na pradzię z kampera, ot taka ironia losu :) role sie odwróciły. Ale jeden w sumie najwazniesze urządzenie mi nie poszło - pompa wody :) czyli w sumie nie tak ciekawie. Mam za słabą przetwornicę na pokładzie 1000W, na potrzeby kamperowania naprawdę nie potrzebuję niczego wiecej. Ale tu pojawiła się nieplanowana potrzeba i pytanie czy możecie mi polecić jakąś przyzwoitą przetwornicę która obsłuży w razie czego pompę wody ? Nie mówię tu o ciągłej eksploatacji ale o manualnym włączaniu na żadanie tak żeby wody tylko nabić. U siebie mam mniej więcej taką pompę : https://www.hurtowniaprze...-m-p-10696.html
Pytam bo nie chcę wywalić kasy na coś co się okaże nieprzydatne.

reaven22 - 2021-06-30, 15:18

rviru napisał/a:
Ale tu pojawiła się nieplanowana potrzeba i pytanie czy możecie mi polecić jakąś przyzwoitą przetwornicę która obsłuży w razie czego pompę wody ? Nie mówię tu o ciągłej eksploatacji ale o manualnym włączaniu na żądanie tak żeby wody tylko nabić. U siebie mam mniej więcej taką pompę : https://www.hurtowniaprze...-m-p-10696.html

Podejrzewam, że coś takiego da radę.
https://www.polskieprzetw...ips-4000s-4000w
Ważne aby miało płynny start, bo silniki 1 fazowe indukcyjne potrafią pociągnąć kilkadziesiat amper przy rozruchu.
ewentualnie szukaj tańszych na aliex... tylko musi być sinus z miękkim startem.

decumanus - 2021-06-30, 15:47

Ile Cie tapicer kosztowal?
R

rviru - 2021-06-30, 15:56

reaven22 napisał/a:
rviru napisał/a:
Ale tu pojawiła się nieplanowana potrzeba i pytanie czy możecie mi polecić jakąś przyzwoitą przetwornicę która obsłuży w razie czego pompę wody ? Nie mówię tu o ciągłej eksploatacji ale o manualnym włączaniu na żądanie tak żeby wody tylko nabić. U siebie mam mniej więcej taką pompę : https://www.hurtowniaprze...-m-p-10696.html

Podejrzewam, że coś takiego da radę.
https://www.polskieprzetw...ips-4000s-4000w
Ważne aby miało płynny start, bo silniki 1 fazowe indukcyjne potrafią pociągnąć kilkadziesiat amper przy rozruchu.
ewentualnie szukaj tańszych na aliex... tylko musi być sinus z miękkim startem.

Dzięki reaven22 za namiar w jakim kierunku iść.

rviru - 2021-06-30, 15:59

decumanus napisał/a:
Ile Cie tapicer kosztowal?
R

Za dwa fotele +materiał ekoskóra dałem 1,1 tys.
Czy drogo nie wiem , zależy jak patrzeć na całość, gdzie w sumie koszt finalny dwóch foteli zamknął się poniżej 2 tys.(zakup foteli, obrotnic,tapicerowanie) Nie sądzę żeby to było możliwe do zrealizowania w tej cenie kupując gotowce.
Aha plastiki sam malowałem , czyli jeszcze doszedł koszt farby :)

necik - 2021-07-04, 14:30

@rviru wrzuć więcej zdjęć ze środka, bo mam Ducato L3H2 do zabudowania dla dwóch osób i zaciekawił mnie twój projekt bez dodatkowych siedzeń w drugim rzędzie. Mam kilka pytań:

- Czy przy stoliku kierowcy nie jest za ciemno? Czy nie przydałoby się tam jakiś małe otwierane okno na ścianie?
- Jak wygląda stolik pasażera? Czy to jest podnoszony blat kuchenny? Czy nie jest za wąski?
- W łazience masz tylko wentylator? Jak on sprawdza się?

Ja myślę nad czymś takim. Zamiast dużej łazienki z oddzielnym prysznicem dałbym szafę i na niej 24-calowy monitor do pracy. Albo łóżko wzdłuż, bo mam 183 cm i chcę mieć duży garaż na dwa rowery górskie. Stolik pasażera na uchwycie Lagun.

rviru - 2021-07-04, 17:51

necik napisał/a:

- Czy przy stoliku kierowcy nie jest za ciemno? Czy nie przydałoby się tam jakiś małe otwierane okno na ścianie?

Dla mnie nie jest za ciemno, mam tam podświetlenie taśmą led pod szafką i jak dla mnie jest wystarczające. Okna tam nie chciałem, nie chcę żeby samochód za bardzo rzucał w oczy bo parkuję na dziko. Z zewnątrz staram się utrzymać wrażenie zwykłego dostawczaka. Ale jak najbardziej można tam by było wstawić jakieś małe okienko , na pewno miałoby to swoje plusy, ale z drugiej strony tu nie ma drugiego rzędu siedzeń a Ty siedząc na fotelu kierowcy masz z boku okno w drzwiach więc w mojej ocenie zbędna dziura ;)

necik napisał/a:

- Jak wygląda stolik pasażera? Czy to jest podnoszony blat kuchenny? Czy nie jest za wąski?

Stolik pasażera to jednocześnie przedłużeniem blatu roboczego w kuchni,a w sumie to na odwrót, przedłużając blat zyskałem przypadkowo stolik dla pasażera.. Po rozłożeniu blat sięga początku otworu drzwi przesuwnych. Czy jest za wąski... raczej nie , to jest blat kuchenny z ikei , standardowa szerokość chyba 64, a na tym odcinku przy drzwiach ścieniony do ok 54-55 cm, dokładnie nie pamiętam

necik napisał/a:

- W łazience masz tylko wentylator? Jak on sprawdza się?

Tak w łazience mam tylko wentylator/grzybek. Jest to od początku zamierzone. Nie chciałem tam okna ze względu że tą przestrzeń na dachu zarezerwowałem pod panele fotowoltaiczne. Grzybek od wentylatora idealnie mieści się pod panelami i na dachu go nie widać, a dzięki temu mogłem wsadzić tam ponad 600W paneli mimo jeszcze dwóch okien .
Jeśli chodzi o to czy się sprawdza to tak daje radę podczas kąpieli wyciągać powietrze. Ale jego jedyny minus to to że w oryginale te grzybki do cichych nie należą, teraz jakbym montował to zamieniłbym w nim wiatrak na jakiś lepiej łożyskowany. Ale to zawsze mogę jeszcze zrobić, na razie mi się nie chce :) . Ale jeśli będziesz taki montował to naprawdę polecam od razu to zrobić.
Generalnie ten wentylator używam podczas kąpieli, ale jako narzędzie do szybkiej wymiany powietrza w całym samochodzie używam okna turboventa Fiammy , rewelacyjnie się sprawdza.

Zdjęć więcej nie mam, aktualnie pracuję na finalnym wykończeniem i na razie to wygląda nieszczególnie :) . Jak wszystko ukończę i pomaluję to wrzucę, na razie to nie warto się chwalić ;)

necik - 2021-07-04, 18:57

Zastanawiam się czy przedłużenie blatu kuchennego jako stolik pasażera nie będzie kłopotliwe w komunikacji? W sensie kierowca chce wyjść, to pasażer musi zabierać graty i opuścić stolik. Może ktoś ma takie rozwiązanie i mógłby podzielić się opinią.
rviru - 2021-07-05, 09:03

necik napisał/a:
Zastanawiam się czy przedłużenie blatu kuchennego jako stolik pasażera nie będzie kłopotliwe w komunikacji? W sensie kierowca chce wyjść, to pasażer musi zabierać graty i opuścić stolik. Może ktoś ma takie rozwiązanie i mógłby podzielić się opinią.

Dokładnie tak ja mam. Nie bardzo rozumiem co oznacza "kierowca chce wyjść". No jeśli się uprze że przez drzwi przesuwne, to tak pasażer musi złożyć stolik bo inaczej to tylko na czworakach pod stolikiem. Ale przecież są drzwi kierowcy z których może skorzystać. A jeśli mowa o tym czy może przejść swobodnie od fotela do łązienkii , łózka czy też skorzystać z kuchni to żadna strona drugiej w tym nie przeszkadza, ciąg komunikacyjny "korytarz" nigdy nie jest zastawiony.

necik - 2021-07-05, 09:25

rviru napisał/a:
No jeśli się uprze że przez drzwi przesuwne, to tak pasażer musi złożyć stolik bo inaczej to tylko na czworakach pod stolikiem. Ale przecież są drzwi kierowcy z których może skorzystać.

Jak w praktyce wygląda wyjście przez drzwi kierowcy? Załóżmy, że kierowca siedzi przy swoim stoliku. Czy aby wyjść przez swoje drzwi, to musi kręcić fotel dookoła w lewo, czy w prawo też jest na to miejsce?

rviru - 2021-07-05, 09:37

necik napisał/a:
rviru napisał/a:
No jeśli się uprze że przez drzwi przesuwne, to tak pasażer musi złożyć stolik bo inaczej to tylko na czworakach pod stolikiem. Ale przecież są drzwi kierowcy z których może skorzystać.

Jak w praktyce wygląda wyjście przez drzwi kierowcy? Załóżmy, że kierowca siedzi przy swoim stoliku. Czy aby wyjść przez swoje drzwi, to musi kręcić fotel dookoła w lewo, czy w prawo też jest na to miejsce?

Pełen obrót jest niemożliwy, przynajmniej u mnie i sądzę że u innych może być podobnie.

Niestety nie wszystko się da zrobić , a jeśli już to potrzeba kompromisów.
Jeśli chcesz aby pasażer miał stolik, a kierowca miał możliwość używania w tym czasie drzwi przesuwnych bez składania tego stolika . To zdecydowanie nie może to być przedłużenie blatu kuchennego.bezpośrednie. Stolik pasażera raczej na pewno zajmie światło przejścia w drzwiach przesuwnych, dlatego trzeba będzie zostawić tak dajmy ok 50 cm światła przejścia , wiec kuchnia nie może za bardzo wchodzić na drzwi przesuwne. Jest to do zrobienia, Ja mam powiedzmy długą kuchnię o zajmuje mi praktycznie połowę światła drzwi. Ale jak nie będziesz montował piekarnika, dużego zlewu i lodówki podblatowej , wystarczy że jedna z tych rzeczy będzie mniejsza to już zyskujesz na miejscu.
Na pewno jest to do ogarnięcia i tragedii nie będzie z przejściem.

necik - 2021-07-05, 09:44

Ja myślałem na d tym, aby stolik pasażera zrobić na uchwycie Lagun.
rviru - 2021-07-05, 09:49

Jak najbardziej to się sprawdzi. Przy takim stoliku spokojnie robisz kuchnię i zostawiasz przejście miedzy stolikiem a kuchnia na ok 50 cm w górę. Jest na to miejsca. Nie pamietam wymiarów otworu drzwi i mojej kuchni, ale na 100% miejsca na to co chcesz będzie. Ewentualnie tak jak pisałem kuchnie zrobić o jakiej 10-20 cm krótszą jak ja mam.

Rozumiem że ten stolik po złożeniu ma blat tak jakby na "plecach" fotela, a jak wygląda jak się go złoży ale fotel pasażera ciągle odwrócony ? Co wtedy zastawia, nogi pasażera czy światło w przejściu drzwi ?

necik - 2021-07-05, 09:57

rviru napisał/a:
Rozumiem że ten stolik po złożeniu ma blat tak jakby na "plecach" fotela, a jak wygląda jak się go złoży ale fotel pasażera ciągle odwrócony ? Co wtedy zastawia, nogi pasażera czy światło w przejściu drzwi ?

Tego stolika chyba się nie składa. Trzeba go zdjąć z tej nogi.

rviru - 2021-07-05, 10:00

necik napisał/a:
Tego stolika chyba się nie składa. Trzeba go zdjąć z tej nogi.

to w sumie lepiej ;) , blat można gdzieś upchnąć jak stolik nie potrzebny i nie będzie zawadzał.
Podoba mi się taki stolik , ale już nie mam go gdzie wsadzić :)

Jeśli ta noga by się opuszczała to jako zawnętrzny też można by go użyć

rviru - 2021-10-14, 20:55

Czy ktoś z was miał podobny problem z toaletą dometic ct4110. Mianowicie po wyjeciu kasety opada pomarańczowa klapka. W traksie wsuwania kasety powinna sie podnieść. Tam jest tak zwykła dźwignia która kaseta dociska. Wszystko działało aż przestało. Aktualnie klapka pomaranczowa nie podnosi się do końca. Dopiero naciśniecie jej na końcu z pewną siłą powoduj jej calkowite podniesienie. Kasety teraz nie da sie wsunąć bez pomocy z drugiej stony poprzez reczne jej podniesienie. Ja tam nie widzę niczego co może sie zepsuć. Jest tam tylko ta dzwignia , a teraz tak jakby jej skok sie zmniejszył. Czy coś mi odpadło i czegoś brakuje ? Nic tam nie widzę. Ma ktoś jakiś pomysł zanim to rozbierając rozwale ;) ?. Na filmiku widać o co mi chodzi.
https://youtube.com/shorts/dt6xlsskulA?feature=share

zbyszekwoj - 2021-10-15, 10:09

rviru napisał/a:

Zawsze możesz podjechać do Duniego , masz ta wygodę ze jest blisko. :ok

rviru - 2021-10-15, 12:59

W sumie fakt, nie pomyślałem o tym żeby to tak załatwić. W linii prostej mam do nich jakiś kilometr.
A w razie czego odepnę dźwignię i zamocuje linkę, podczas wsuwania kasety pociągnę za linkę i tez będzie działało.

necik - 2022-02-20, 18:31

@rviru jak zabudowa? Pochwal się nowymi fotkami.
rviru - 2022-06-10, 13:02

Witam, szmat czasu tu nie bywałem i wątek mojej budowy się jakby urwał, i to przez moje zaniedbanie :) .
Jako że aktualnie wprowadzam zmiany w postaci nowego malowania wewnątrz. Stare nie było finalne teraz wiem co chcę . W każdym bądź razie projekt jest ukończony. Wszystkie techniczne aspekty są zakończone i przetestowane.
Nie mam aktualnych zdjęć ale popełniłem na szybko filmik przed zmianą barw więc mniej więcej możecie zobaczyć jak finalnie prezentuje się wnętrze:
https://youtu.be/vrnc1WIycMs

Generalnie z całości jestem zadowolony, nie widzę elementów które bym zmienił czy zupełnie inaczej wykonał. Największą zmianą a w sumie ulepszeniem było dodanie drugiego obiegu grzewczego z dodatkową nagrzewnicą i nadmuchem. Poprzednie rozwiązanie podłogówka i nagrzewnica na tyle samochodu na jednym obiegu sprawdzała się ok jeśli się siedziało w zimie dłużej w samochodzie. Jednak podczas szybkich i krótkich wypadów uwydatniła się wada z zbyt długim nagrzewaniem wyziębionego wnętrza, podłogówka odbierała ciepło i zanim nagrzewnica dmuchnęła ciepłem trochę minęło. Generalnie pół godziny do nagrzania . Teraz dzięki dodatkowemu obiegowi już po paru minutach nagrzewnica dmucha gorącym powietrzem.

Do ulepszeń doliczyć musze jeszcze nie zamontowane ale zakupione już rolety dometica do kabiny na boczne i przednie szyby . No i na pewno muszę dodać dodatkowe światło cofania, te standardowe jest tragiczne zwłaszcza w jakichś chaszczach i w nocy, to w sumie mi najbardziej przeszkadza ale łatwo to poprawić.

Po zakończeniu zmian w designie postaram się o jakąś dokładniejszą relację itd.

Na chwilę obecną chciałem podziękować wszystkim dobrym ludziom z tego forum którzy pomagali świadomie bądź nie (namiętnie czytałem relacje i czerpałem z innych rozwiązań), w szczególności Toscanerowi za inspiracje. Dzięki jego relacji powstał zarys mojego projektu, no i Reaven-owi za pomoc w technicznych szczegółach, jego relacja była dla mnie codzienna lekturą, i musze się przyznać że bezwstydnie "zrzynałem" co się dało :) . Bez tego forum i tych ludzi mój projekt na pewno by wyglądał i zapewne działał tragicznie.
Także jeszcze raz wielkie dzięki.

Ps. sorry za jakość wykonania filmu

reaven22 - 2022-06-10, 17:20

Super wyszło !! Gratulacje :) Łazienka większa i ładniejsza niż w niejednym **** hotelu :)

Musimy się kiedyś spotkać i oblukać na żywo :)

rviru - 2022-06-11, 09:48

reaven22 napisał/a:
Super wyszło !! Gratulacje :) Łazienka większa i ładniejsza niż w niejednym **** hotelu :)

Musimy się kiedyś spotkać i oblukać na żywo :)

Podziękował :)

Sądzę że okazja do spotkania na pewno się nadarzy. Aktualnie nigdzie się nie wybieram, przygotowuję się na wrzesień, wtedy pomyślimy.

MisioKRAK - 2022-06-13, 09:15

Piękna robota !!
A może w Sączu można Cie odwiedzić i oglądnąć na żywo Twojego Vana?
Łazienka na medal !!

rviru - 2022-06-14, 22:47

MisioKRAK napisał/a:
Piękna robota !!
A może w Sączu można Cie odwiedzić i oglądnąć na żywo Twojego Vana?
Łazienka na medal !!

Dziękuję , odnośnie łazienki to od początku miała być mini wersją domowej. I w sumie reaven ma rację w niektórych hotelach są mniejsze :) . Jak ktoś korzystał z ibis budget ten wie.

Jeśli chodzi o oglądanie to tak jak pisałem aktualnie przemalowuję wnętrze i tak rozgrzebanego wnętrza wolę nie pokazywać. Będzie gotowe na wrzesień, to wtedy się ponownie pochwalę. Zapewniam wnętrze wizualnie zmieni się bardzo, będzie to zupełnie nowa odsłona. A że urlop planuję na wrzesień to pomalutku działam.

Z zewnątrz nic nie robię, wygląd białego niepozornego blaszaka, jakich wiele mi odpowiada. Jak pokazuje doświadczenie nikt nie zwraca na niego uwagi, i tak ma być.

MisioKRAK - 2022-06-15, 09:13

Rozumiem.
Wygląd zewnętrzny też :)
To Trzymam kciuki i mam nadzieję że do zobaczenia na żywo...