|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Pomocy! mam konkretny problem techniczny - Wyciek oleju w kabinie
Marzyciel - 2019-08-10, 16:51 Temat postu: Wyciek oleju w kabinie Prosze o pomoc. Jutro mialem ruszac na 3 tygodnie w droge, dzisiaj pojechalem zalozyc nowe opony i po powrocie patrze ze mi w kabinie wyciekl jakyz olej. Chyba ze skrzyni biegow, ale nie jestem pewien. Usterke dalem do naprawy do naszego forumowego kolegy w kwietniu, ale dzisiaj sie pojawil ten sam problem i kolega jest do wrzesnia na wakacjach i nie wiem co mam robic. Fiat Ducato 1.9 tdi, r.2000, Krakow. Macie pomysl kdzie bym tego mogl jak najszybczej nareperowac? Bo szkoda mi kazdego zmarnowanego dnia z urlopu. Dzieki za wszelka pomoc. Pozdrawiam Jiri
SlawekEwa - 2019-08-10, 16:54
Marzyciel napisał/a: | Macie pomysl kdzie bym tego mogl jak najszybczej nareperowac? |
Odłącz linkę od licznika.
Marzyciel - 2019-08-10, 16:59
Dzieki za pomoc, tylko ja nie mam zadnego pojecia o czym mowa Kdzie sie ta linka od licznika znajduje i jak sie do niej najlatwiej dostac?
MILUŚ - 2019-08-10, 17:16
Marzyciel napisał/a: | Dzieki za pomoc, tylko ja nie mam zadnego pojecia o czym mowa Kdzie sie ta linka od licznika znajduje i jak sie do niej najlatwiej dostac? |
Mowa o lince prędkościomierza . Odkręć wskaźniki tablicy rozdzielczej / dwa wkręty imbusowe / z tyłu jest duża nakrętka linki prędkościomierza
Marzyciel - 2019-08-10, 17:44
Dzieki, odkrecilem te 2 wkrety imbusowe, tylko nie udaje mi sie to wyciagnac, boje sie ze coz polamie. Mam na cos uwazac? I co pozniej z ta linka? Bede musial zalatwic nowa, czy mam tylko odkrecic? tylko rozumiem, ze wtedy nie bedzie to pokazywalo obroty na liczniku, tak? I czy z tym juz mozna jechac? Planuje Rumunie na 3 tygodnie
MILUŚ - 2019-08-10, 18:36
Według mnie zanim zaczniesz demontować linkę ; sprawdź czy rzeczywiście kapie z niej olej .
Bez linki da sie jechać . Prędkośc mozna kontrolowac np.: GPSem . Ale jazda bez linki to chwilowe rozwiązanie .Jesli rzeczywiście kapie z tej linki to potrzebna jest kontrola poziomu oleju w skrzyni biegów .
Socale - 2019-08-10, 18:38
Odłączenie linki przecież nic nie da. Wałek wewnątrz pancerza nadal będzie się kręcił i ew. tłoczył olej do góry
Myślę że to nie jest olej, olej nie wysycha. Raczej wyciek ubytek płynu z nagrzewnicy.
Marzyciel, weź ten płyn z podłogi na palec i na język - serio. Jak jest słodki to mamy źródło.
bryzby - 2019-08-10, 18:53
udrożnij odpowietrznik skrzyni biegów.
Gewehr - 2019-08-10, 19:10
To jest płyn chłodniczy z nagrzewnicy
Sprawdź czy słodki. Jeśli tak, to na 100% mam rację.
Bim - 2019-08-10, 19:11
Socale napisał/a: | Myślę że to nie jest olej, olej nie wysycha. Raczej wyciek ubytek płynu z nagrzewnicy. |
Na 99% to wyciek z nagrzewnicy
zamiast na jęzor brać podłóż biały karton i bedziesz widział czy to woda z zewnątrz czy płyn chłodniczy ,olej by Ci się mazał jak nagrzewnica to możesz jechać na wakacje jak nie jesteś techniczny trzeba pilnować tylko płynu
Jaki to silnik? 2,8?
Socale - 2019-08-10, 19:14
Gewehr napisał/a: | To jest płyn chłodniczy z nagrzewnicy
Sprawdź czy słodki. Jeśli tak, to na 100% mam rację. |
Byłem pierwszy
Bim - 2019-08-10, 19:18
Socale napisał/a: | Gewehr napisał/a: | To jest płyn chłodniczy z nagrzewnicy
Byłem pierwszy
|
Grunt ,że temat rozwiązany pobieżnie klepanie z tableta schodzi
Socale - 2019-08-10, 19:27
Bim napisał/a: |
Grunt ,że temat rozwiązany pobieżnie
... |
Może nawet nie pobieżnie a trafnie - Marzyciel zniknął i nikomu racji nie przyzna
Bim - 2019-08-10, 19:37
Socale napisał/a: | Może nawet nie pobieżnie a trafnie - Marzyciel zniknął i nikomu racji nie przyzna
|
Pewnie skręca to co porozkręcał
Oby nie urwał czegoś
Gewehr - 2019-08-10, 19:42
Socale napisał/a: | Gewehr napisał/a: | To jest płyn chłodniczy z nagrzewnicy
Byłem pierwszy
|
Przyznaje się, nie czytałem całości
Masz piwo za trafną diagnozę
Socale - 2019-08-10, 19:52
Gewehr napisał/a: |
Przyznaje się, nie czytałem całości |
Skoro nie czytałeś, to moja odpowiedź nie była dla Ciebie podpowiedzią a o tym pojęcie mieć czebba
Zatem:
Gewehr napisał/a: |
Masz piwo za trafną diagnozę |
Sobota jest, wolno Ci
Marzyciel - 2019-08-10, 22:13
Przepraszam Panowie, wzialem psa na spacer w gorce ze by sie troche odreagowac i dopiero co wrocilismy. Olej jest raczej gorzki, ale z racji ze wycieralem papierem, nie mialem z czego wziac probke. Olej na papieru byl zielonkawy. Wezme go na przejazdzke i zobacze czy znow coz wycieknie, ze by sprawdzic jesce raz
Bim - 2019-08-10, 23:07
A płyn w układzie jaki ma kolor?
Marzyciel - 2019-08-10, 23:20
Bim napisał/a: | A płyn w układzie jaki ma kolor? |
rozumiem, ze chodzi nadal o ten płyn chłodniczy z nagrzewnicy, tak? Przepraszam Was, dla Was to wszystko oczywiste i ja sie tu probuje polapac w tym wszystkim :D Znaczy ze wystarczy sprawdzac poziom płynu w chlodnicy i po problemie?
Gewehr - 2019-08-10, 23:25
Problem leży w nagrzewnicy. One ciekną notorycznie. Podjedź gdzieś do warsztatu i niech ją wymienią. Nie ruszaj w trasę, mając usterkę na starcie. Wymiana tej nagrzewnicy to jest 15 minut, a koszt z częściami nie większy jak 200 zł. Warto za taką kasę się stresować na urlopie?
Marzyciel - 2019-08-11, 01:43
Panowie, dziekuje Wam wszystkim. Mamy naprawde wspaniale forum. Jak wymienic, to wymienic. Tylko szkoda, ze pewnie dopiero w poniedzialok coz sie uda z tym zrobic. Jak by ktos mial w krakowie namiar na kogos kto to zrobi ad hoc, to prosze o kontakt, bo ostatnio masakra z terminami
zbyszekwoj - 2019-08-11, 09:12
Marzyciel napisał/a: | Panowie, dziekuje Wam wszystkim. Mamy naprawde wspaniale forum. Jak wymienic, to wymienic. Tylko szkoda, ze pewnie dopiero w poniedzialok coz sie uda z tym zrobic. Jak by ktos mial w krakowie namiar na kogos kto to zrobi ad hoc, to prosze o kontakt, bo ostatnio masakra z terminami |
U mnie od wycieku do wymiany minął rok. To chyba nie leci litrami? Nie ma się co stresować.
Socale - 2019-08-11, 09:51
Tak, ja jeszcze dodam, że w moim przypadku ciekło z zaworu zamykającego dopływ cieczy do nagrzewnicy. I to było też chwila przed urlopem. Odłączyłem przewody pod maską i "ślepym króćcem" połączyłem je ze sobą i tak pojechałem w świat. Można też zaślepić je oddzielnie - żadna różnica. Zrób podobnie i ruszaj w drogę, latem ogrzewanie nie jest Ci potrzebne.
Chcesz pomocy, to zrób zdjęcie pod maską i zapodaj tutaj to ci dorysujemy co i jak zrobić.
.
Te ubytki nie są drastycznie duże, trudno je stwierdzić kontrolując poziom cieczy w układzie chłodzenia. Samo zagrożenie dla silnika to musiałoby wyciec ze 2 litry.
Marzyciel - 2019-08-11, 11:12
Juz wysylam, sprawdzalem plyn w chlodnicy i nie ma tam oleju i to co wycieka jest troche olejaste. Mozliwe ze kdziez po drodze sie miesza z olejem?
Socale - 2019-08-11, 11:58
Olejowi daj spokój. Nigdy nie jest zieloniasty, płyn w układzie owszem a w dotyku istotnie wydaje się być tłusty lecz nie jest.
Na Twoich zdjęciach trudno dostrzec, ale spróbujemy.
Zaznaczyłem, odszukaj 2 podobne do siebie gumowe węże wchodzące do kabiny rozłącz obydwa w dowolnym możliwym miejscu. Zakorkuj je i zaciśnij opaską ślimakową.
Przy rozłączaniu wyleci trochę płynu z nagrzewnicy i węży więc podstaw coś pod silnik.
.
Foto 2 źródło: https://www.camperteam.pl...p=647923#647923
zbyszekwoj - 2019-08-12, 10:00
Ta nagrzewnica kosztuje ok.50zł. Kolega Mutek na zlocie w Solcu wyminił mi ja w 20 min.(łapaliśmy czas).Tak że nie ma co kompinować.
Pozdrawiam Zibiego i Aldonkę.
Socale - 2019-08-12, 20:54
Zbyszku, ale Kol. Marzyciel już traci dni urlopowe. Do mechaników kolejki a sam nie czuje sił by to zrobić - z tego względu moje doraźne propozycje powstrzymania wycieku.
dominik - 2019-08-13, 06:43
zbyszekwoj napisał/a: | Ta nagrzewnica kosztuje ok.50zł. Kolega Mutek na zlocie w Solcu wyminił mi ja w 20 min.(łapaliśmy czas).Tak że nie ma co kompinować.
Pozdrawiam Zibiego i Aldonkę. |
Zgadza się Zbyszku, na szczęście ma jeszcze nagrzewnicę starego typu którą po odkręceniu paru wkrętów da się wymienić . Te nowsze od 2002 do 2006 to totalna demolka kokpitu .
|
|