Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kupujemy kampera - półintegra czy alkowa??

pink79 - 2019-11-03, 15:42
Temat postu: półintegra czy alkowa??
Witam wszystkich Forumowiczów!!
Planujemy z mężem zakup kampera i mam prośbę o rady i wskazówki...
Dotychczas mieliśmy okazję korzystać zabudowy typu alkowa i przy naszym ukłądzie 2+2 bardzo dobrze się sprawdziła .... jednak ze względu na aerodynamikę zastanawiamy się jednak nad "półintegrą" teraż jednak tu moje pytanie jak się sprawdzi tego typu zabudowa przy 2 dorosłych osobach, mąż jest wysoki -1,90 cm i dwójce dzieci 10 i 15 lat??
na co zwrocić szczególną uwagę przy zakupie??
Będę wdzięczna za wskazówki...pozdrawiam Anita

Socale - 2019-11-03, 15:50

Oprócz tytułowych dodajesz jeszcze dylemat z integrą.
Dla 2+2 to jednak alkowa. Bez przesady z tą aerodynamiką. Łóżko na pięterku jest pancerne. Te opuszczane to tylko bajerek, a rozkładane do spania na stole to konstrukcyjna kpina.

orkaaa - 2019-11-03, 16:17

Hm każdy ma inne doświadczenia. Ja mam półintegrę z łóżkiem opuszczanym. Byliśmy na wakacjach 4 osoby i spoko. Zwykle jeździmy w 2 osoby i wówczas dużo miejsca dla 2 osób . Dla mnie jak kupowałem najważniejsza była przestrzeń przy stole. Czyli przestrzeń dzienna. Jak sie jeździ cały rok to kluczowe. Dlatego wybrałem model który taką przestrzeń oferował. I w praktyce okazał się to idealny wybór. Co do łóżka czy będzie to opuszczane czy stałe /alkowa /to sprawa indywidualna. I pewnie trudno jednoznacznie ocenić który pojazd będzie Ci lepiej służył. Jedź na targi albo do dobrego przedstawiciela i próbuj z rodziną. Model po modelu. Ile miejsca, jak się wchodzi ,ile światła i gdzie łazienka .Za i przeciw. I wówczas zdecydujesz.
MisioKRAK - 2019-11-03, 16:45

Alkowa raczej też będzie trochę tańsza...
Pawcio - 2019-11-03, 16:45

Osobiście dla konfiguracji 2+2 sugeruję wybór alkowy. W półintegrze opuszczane łóżko zaprojektowane jest kosztem przestrzeni życiowej.
Półintegra fajnie się sprawdza, kiedy regularnie podróżują nią dwie osoby z okazjonalnym towarzystwem :spoko .

pink79 - 2019-11-03, 16:57

Socale..słuszna uwaga już przeedytowałam.. oczywiście miałam na myśli "półintegre" ;-)
Jestem bardzo wdzięczna za tak szybki odzew. Wasze posty utwierdziły nas w przekonaniu że chyba jednak będzie to alkowa. Na targach już drugi rok z rzędu to alkowa właśnie była naszym nr 1 natomiast chciałam zasięgnąć opinii doświadczonych "Kamperowiczów"
Na co Waszym zdaniem powinniśmy zwrócić szczególną uwagę przy zakupie ??

Pawcio - 2019-11-03, 17:07

Starsze dzieciaki lubią mieć swoje łóżka :)
Kucharz/kucharka lubi mieć duży blat (no chyba że będziecie się stołować w restach) :)
Alkowa musi być w miarę wysoka :)
Kierowcy lubią mieć mocny silnik :)

Można tak się rozpisywać i rozpisywać. Jeśli nie jeździliście jeszcze kamperem warto wypożyczyć sobie autko na weekend i potestować swoje potrzeby i możliwości kampera.

TomekM - 2019-11-03, 17:11

Dla rodziny 2+2 najwygodniejszy będzie alkowa z piętrowym łóżkiem z tylu. Skoro dzieci duże to łóżko w poprzek pojazdu wtedy mają ponad 2 m długości.
pink79 - 2019-11-03, 17:23

Mieliśmy okazję podróżować alkową właśnie i byliśmy zadowoleni nie mam niestety porównania co do półintegry ale dla mnie najważniejsze są .. duży garaż bagażnik na rowery (ale to już niezależnie od opcji ;-)) i miejsce w toalecie, łazienka i toaleta w plastiku ...nie ukrywam że ten model : Dethleffs A 6977 nas zainteresował...co myślicie ?? Czy w ogóle warto kupować nowego kampera na weekendowe wypady i urlop 14 dniowy raz w roku?? Czy lepiej kupić coś za mniejsze pieniądze używanego i przetestować ??
zbyszekwoj - 2019-11-03, 18:13

Za 3 lata będziecie jeździć już tylko z jednym dzieckiem. :diabelski_usmiech
Bronek - 2019-11-03, 18:25

zbyszekwoj napisał/a:
Za 3 lata będziecie jeździć już tylko z jednym dzieckiem. :diabelski_usmiech

Po czterech z wnukami :mrgreen:

Taki to los kamperowca. A czy warto? Warto ale się nie opłaca, podobnie jak mieć dzieci, a o żonie nie wspomnę :mrgreen:

orkaaa - 2019-11-03, 20:00

Super komentarz. Całkowicie się zgadzam. Ja kupiłem nowego. Kampera nie można mierzyć czy się opłaca. Nigdy się nie opłaca. To styl życia, wolność i bycie w miejscach do których w danym czasie i porze roku nigdy byśmy nie dotarli. Wschodów słońca czy pełni księżyca na łąkach koło Nidy nie da się przeliczyć.
LukF - 2019-11-03, 20:36

Z zaletami tej alkowy to przesadzacie. Jak to jeden kolega napisał przy innej okazji:
A po h....pchać przed sobą tyle powietrza... :mikolaj
Nic dodać, nic ująć. Cudujecie z tymi łóżkami, a piętrowe to już przesada. I jeszcze może to wszystko ma się z zapasem zmieścić w 3,5T ???

arti33 - 2019-11-03, 20:44

Zdarza się w półintegrze ,że opuszczane łóżko wchodzi w drzwi wejściowe do kampera i żeby wyjść/wejść trzeba na kucki lub na czworaka pod opuszczonym łóżkiem.

Osobiście mam półintegrę i mam 1,88 wzrostu, rodzina 2+2(13lat,8lat), dużo jeżdzimy cały rok. wysokość całkowita kampera 2,87 cm , nam miejsca wystarcza.

Jeśli jesteście z Laskowa na południu kraju jedzcie sobie do Wadowskich (Gaj pod Krakowem) , jest w czym posiedzieć i pooglądać.

Socale - 2019-11-03, 20:58

pink79 napisał/a:
...
Na co Waszym zdaniem powinniśmy zwrócić szczególną uwagę przy zakupie ??

Podaj jakieś kwoty do wydania, widełki od-do ile kasy chcecie wydać. Widzisz, do niedawna idealnym dla Was i nastolatków byłby mój Deth. Z tyłu łóżka piętrowe jednoosobowe, z przodu wysoka wygodna alkowa dla długich ludków a w salonie salon który nie musi choć może być sypialnią i to taką na której nie ma strachu brykać - nic się nie połamie.
Dethleffs A5887 bo o nim piszę, lecz nie wiem czy chcecie nowosalonowy(odradzam) czy jeszcze z XXw.

Socale - 2019-11-03, 21:04

Edit:
pink79 napisał/a:
Mieliśmy okazję podróżować alkową
...
nie ukrywam że ten model : Dethleffs A 6977 nas zainteresował...co myślicie ?
...

No patrz, prawie się wstrzeliłem, ale o swoim pisałem serio, jest krótszy a łóżka z tyłu piętrowe.

marcincin - 2019-11-03, 21:15

pink79 napisał/a:
Mieliśmy okazję podróżować alkową właśnie i byliśmy zadowoleni nie mam niestety porównania co do półintegry ale dla mnie najważniejsze są .. duży garaż bagażnik na rowery (ale to już niezależnie od opcji ;-)) i miejsce w toalecie, łazienka i toaleta w plastiku ...nie ukrywam że ten model : Dethleffs A 6977 nas zainteresował...co myślicie ?? Czy w ogóle warto kupować nowego kampera na weekendowe wypady i urlop 14 dniowy raz w roku?? Czy lepiej kupić coś za mniejsze pieniądze używanego i przetestować ??

My podróżujemy w składzie 2+2 od kilku lat. Pierwszym naszym kamperem była alkowa (używana). Z alkową uczyliśmy się kamperowania, sprawiła nam sporo radości, zostawiła odciski swoich opon w wielu fajnych miejscach. Jeździliśmy nią także w zimę na wyjazdy narciarskie w rejony alpejskie. Po kilku latach zdecydowaliśmy się na nową pólintegrę, która sprawia nam jeszcze więcej radości. Zakup nowej pólintegrę był świadomy - dokładnie wiedziałem czego oczekuję i większość moich wymagań zastała spełniona (możesz poszukać moich wpisów na forum). Gdybym wcześniej nie miał kampera to zakup nowego mogłby okazać się nie do końca trafiony. Jak masz wątpliwości czy się opłaca to poszukaj czegoś tańszego (używanego) i przekonaj się czy ten "sport" jest dla Was.

Andrzej 73 - 2019-11-03, 21:51

Myślę , że dla początkujących kamperowiczów lepszym rozwiązaniem będzie alkowa.
Oczywiście 4 osobowa załoga da radę funkcjonować zarówno w integrze i pólintegrze.
Jak macie małe dzieci i dużo gratów to ważny jest duuuży garaż.
:spoko

Pawcio - 2019-11-04, 08:27

LukF napisał/a:
. Cudujecie z tymi łóżkami, a piętrowe to już przesada.

Hehehe.. widać, że nie masz dwójki dzieci odmiennej płci w podobnym wieku.
Uwierz mi, że warto pchać duuuuużo powietrza przed sobą i ciągnąć piętrowe prycze, żeby nie słuchać wieczornych jęków, kwęków i dźwągania :szeroki_usmiech

rigg - 2019-11-04, 08:32

Miałem alkowę z piętrowymi łóżkami z tyłu, teraz mam półintegre z francuskim łóżkiem dla córek, a z żoną śpimy na opuszczanym. Bagażnik mały, ale komplet krzeseł, stolik, dwa supy, kite i decha spokojnie w kamperze upychamy. Komfort jazdy o wiele lepszy półintegrą. Nie kupię już alkowy.
LukF - 2019-11-04, 18:18

Amen.
I nic nie pchasz niepotrzebnie przed sobą :bukiet:

daro35 - 2019-11-04, 21:18

A ja mam takie coś i na dwoje dorosłych i dwójkę zwariowanych córek,świat i ludzie,miejsca naprawdę sporo,także myślę że półintegra spokojnie wystarczy.
Socale - 2019-11-04, 21:22

Tego pchania jest niewiele, wiem bo miałem kilka, ale nie jeździłem sportowo kamperami i na czas.
Przy 100/h pchanie zbędnego to 0,6-1,0L/100 kwestia stylu.
A przestrzeń wewnątrz, kto nie doznał ten nie wychwali.
Mi w Adrii od Detha polepszyło się o 0,5l ot różnica...
.
Edit. Autostary to inna bajka Daro. Nie wiem jak żaby to robią.
Położenie Twoich drzwi, no? i co? gra? Gra! Taki drobiazg... :bigok

daro35 - 2019-11-04, 21:36

Dzięki Socale,zawsze można na Ciebie liczyć w kwestii Autostara :spoko
Zabudowa nic nie znaczy tak naprawdę,kwestia ustawienia w środku,mebli,ubikacji,łóżek,nawet w alkowach źle przemyślanych będzie mało miejsca,a tak jak pisze Socale,to nie wyścigówka,a ze spalaniem trzeba się liczyć tak czy tak.

Socale - 2019-11-04, 21:46

Chwalę bo miałem to wiem za co chwalić.
Każdy model nawet stary, jest ponad swoich rówieśników. Tu ukłon dla Hobby 600 jak ktoś preferuje dzieła sztuki - kult i legenda, ale chyba nic poza nim.
Teraz dostrzegłem, masz zayefajne progi wkomponowane, ja miałem troszku insze.

Bajaga - 2019-11-04, 21:49

pink79 napisał/a:
Czy w ogóle warto kupować nowego kampera na weekendowe wypady i urlop 14 dniowy raz w roku??

Zakup nowej osobówki, zwłaszcza droższej jest ekonomicznie dużo głupszy niż zakup kampera. Kampery aż tak strasznie nie tanieją a osobówki w cenie kampera (powiedzmy koło 300 tys) to po wyjechaniu z salonu nawet słychać jak z hukiem tracą na wartości :)
ps. Dla rodziny: alkowa. Poza tym jak wiadomo alkowa nie używana jako łóżko jest wszystkoprzyjmującym pawlaczem. Garaż duży jak najbardziej wskazany.

koozi - 2019-11-05, 09:14

Dla rodziny 4 osobowej tylko alkowa. Podróżowałem z rodziną 2+3 , później 2+2 a teraz 2+1. Dopiero w ostatniej opcji zdecydowałem się na integrę. Dwa poprzednie kampery to Alkowy z Adrii. Jeśli chodzi o aerodynamikę i spalanie, to szczerze nie ma jakiejś "przepaści", a funkcjonowanie wewnątrz dla 4 osób uważam , że o niebo lepsze.
Polecam nową Adrię jeśli chodzi o alkowe- super aerodynamiczny kształt.

rigg - 2019-11-05, 10:32

Nie tylko mniejsze spalanie przemawia za pólintegrą, w moim przypadku oczywiście. Jako minus mogę jeszcze dodać : Waga mojej ex alkowy (Hobby Toscana 615) mimo krótszej zabudowy większa od obecnej półintegry. Poza tym przy silnym wietrze utrudnione prowadzenie, no i na krzaki i drzewa trzeba było więcej uwagi poświęcić :lol: Skakanie jedno przez drugiego żeby z alkowy się wydostać....
Socale - 2019-11-05, 23:06

rigg napisał/a:
...
Skakanie jedno przez drugiego żeby z alkowy się wydostać....

Ale teraz masz człapanie/czołganie pod łóżkiem żeby z kampera się wydostać. Mi też to grozi.
Wszystko ma swoje za i przeciw.
Są łóżka tylnoboczne, że też jedno przez drugiego żeby choć z łóżka zejść.
Do alkowy koniecznie schody a nie drabinka: https://www.camperteam.pl...pic.php?t=24896 i git bezpiecznie.

rigg - 2019-11-06, 07:29

Socale napisał/a:
rigg napisał/a:
...
Skakanie jedno przez drugiego żeby z alkowy się wydostać....

Ale teraz masz człapanie/czołganie pod łóżkiem żeby z kampera się wydostać.

Żona, jako że śpi od "dziobu" musi pod łóżkiem przejść, ja natomiast schodzę bez problemu no i wychodzę z kampera bez człapania, czołgania. Zabudowa zabudowie nie równa :wyszczerzony:

Andrzej 73 - 2019-11-06, 08:34

rigg, A tak na marginesie , to wyśpisz się na tym łóżku. Jak patrze na tą fotkę to wydaje się , że materac ma tyle pianki co na krzesełkach.
Sorki za offa , ale to zboczenie zawodowe się załącza.

rigg - 2019-11-06, 08:51

Andrzej 73 napisał/a:
rigg, A tak na marginesie , to wyśpisz się na tym łóżku. Jak patrze na tą fotkę to wydaje się , że materac ma tyle pianki co na krzesełkach.
Sorki za offa , ale to zboczenie zawodowe się załącza.

Nie mogę narzekać na materac, pod nim stelaż drewniany i śpi się dobrze. Nie za miękko, nie za twardo.
Żona lubi dokladki, nakładki itp ale w komperze póki co nic nie kombinuje :roll:

HENRYCZEK - 2019-11-06, 09:12

Wczoraj oglądałem Integrę dł 7,50 m.Tak na szybko opuściłem łóżko bez składania foteli.
Sporo miejsca do spania i super "baza" dla dzieciaków.Jest też dużo miejsca przy stole dla 2 osób.Jeżeli nie potrzebujemy miejsca na graciarnie,/Alkowa/ to to jest ciekawe rozwiązanie.

Bronek - 2019-11-06, 09:20

Czyżby ??? :mrgreen:

Ze też nie wymyślono albo nie rozpropagowano składania automatycznego foteli .
Mnie to lekko wkurza , te blokady obrotu w trakcie postoju i to składanie. Musze coś wymyślić , jakiś siłownik "krótkoskokowy" do linki ??

Andrzej 73 - 2019-11-06, 09:30

Rozumiem , że jest Wam dobrze jak jest. Napiszę tak , jak jedziesz osobowym Fiatem też jest dobrze , bo nie idziesz piechotą , ale lepiej pewnie jechało by się Teslą. :mrgreen:
Niestety w spaniu grubość ma znaczenie , grubość materaca. ;)

Bronek - 2019-11-06, 09:43

Andrzej 73 napisał/a:
grubość ma znaczenie

Nawet większe niż długość !!!
Ale by było dobrze ,konieczne jest właściwe rozprostowanie :spoko

rigg - 2019-11-06, 09:51

Andrzej 73 napisał/a:
Rozumiem , że jest Wam dobrze jak jest. Napiszę tak , jak jedziesz osobowym Fiatem też jest dobrze , bo nie idziesz piechotą , ale lepiej pewnie jechało by się Teslą. :mrgreen:
Niestety w spaniu grubość ma znaczenie , grubość materaca. ;)

Nie bardzo Cię rozumiem .... :roll: Pytasz jak się nam śpi, ja piszę , że dobrze a Ty uważasz, że jest inaczej.... Z racji swojego fachu sypiam na różnych łóżkach i różnych materacach i ten w kamperze jest OK. Pewnie gdyby leżał na płaskiej podstawie to byłoby
zbyt twardo. W poprzedniej alkowie tak właśnie było i używaliśmy nakładki.
Słyszałem, że nie zawsze grubość ma znaczenie.... :bajer

Bronek - 2019-11-06, 09:55

rigg napisał/a:
Słyszałem, że nie zawsze grubość ma znaczenie....

zmartwię Cię :(

MA :!:

LukF - 2019-11-06, 16:41

Zaczyna się.... :-P

Mój poprzedni kamper to Burstner Ixeo. Na tym górnym opuszczonym łóżku spało mi się bardzo wygodnie i dobrze. Widać, że Burstner to b.pożądna marka bo nawet jak nie ma grubego materaca to i tak jest wygodny (sen). A do drzwi nie musiałem się czołgać, kija przecież nie połknąłem

Bronek - 2019-11-06, 16:49

Co się zaczyna ???

Gruby i długi , o odpowiedniej twardości , zapewnia błogi sen.

A.... mowa o materacu .

HENRYCZEK - 2019-11-06, 17:22

Bronek napisał/a:

Gruby i długi , o odpowiedniej twardości , zapewnia błogi sen..

Oraz miłość i zgodę w rodzinie :-P

Andrzej 73 - 2019-11-06, 18:40

rigg napisał/a:
Nie bardzo Cię rozumiem ....

Ok nie było tematu.
Sorki za offa. :spoko

pink79 - 2019-11-06, 20:01

znaleźliśmy fajny używany "domek"
- klimatyzacja samochodowa i postojowa 230V
- zbiorniki na czystą i brudną wodę po 130 l
- ogrzewanie i ciepła woda Truma Combi z termostatem
wersja zimowa
moc 140k
?? warte uwagi?? zaznaczam jestem kobieta laikiem w kamperowych parametrach :haha:

arti33 - 2019-11-06, 20:04

jaka pojemność silnika ?
na jakim podwoziu :Fiat, Ford, Citroen ... ?
solary ?
rok ?
cena ?
przebieg ?

pink79 - 2019-11-06, 20:24

Fiat
2,3
2011
solarów brak
250000 przebieg
cena do negocjacji

arti33 - 2019-11-06, 20:43

31000 tyś km rocznie, nie stał w garażu, ale jak cena adekwatna i wam się podoba, to wstawić do dobrego mechanika i zrobić mu duży przegląd
rigg - 2019-11-06, 21:01

pink79 napisał/a:

solarów brak
250000 przebieg

Moim zdaniem wypożyczalnia.
Nadal nie wiemy jaka zabudowa, cena...
Daj link do ogłoszenia i wszystkim będzie łatwiej Ci pomóc.

tom-cio - 2019-11-06, 21:08

Mnie rozbija zawsze te hasło cena do uzgodnienia.Nieraz dzwonie jak to widzę i mówię dam złotówkę,
pink79 - 2019-11-17, 15:50

Jednak 2013 r i 160 000 przebieg🙈
i jest już z nami😁

Horte - 2019-11-17, 16:12

Miałem okazję oglądać kampera który miał przejechane 180 tys. i był z 2011 roku, który jak się okazało na miejscu przy oględzinach, że jest z wypożyczalni.
Niestety wszczęcie było widać, że nie miał pana. Dodatkowo kompletny golas.
Właściciel też nie miał za dużo do powiedzenia a jeżeli się odzywał, to w sposób arogancki.
Po takim spotkaniu miałem już w głowie zakodowane, że auto po wypożyczalni nie jest dla mnie.

pink79 - 2019-11-17, 17:16

Kupiony od człowieka który robił go od podstaw, solar na dachu, tv, tempomat, bagażnik na 4 rowery ... a jak się sprawdzi czas pokaże....
koozi - 2019-11-17, 18:00

Gratulacje. Rozsądny wybór 😀
MirekKliny - 2019-11-17, 19:38

Toz to od Duniego, będziecie zadowoleni, auto zrobione porządnie i nie raz byl na dakarze, takze sprawdzony w trasie.

Pakować sie i jechac dalej i dbac na bierzac a dlugo posłuży.

Horte - 2019-11-17, 20:09

Również gratuluję.
Teraz wystarczy zrobić po swojemu przegląd techniczny i zagnieździć się w zabudowie. Pewnie materace będą do wymiany a tapicerka wedle uznania.

Pawcio - 2019-11-18, 11:12

pink79 napisał/a:
Jednak 2013 r i 160 000 przebieg🙈i jest już z nami😁

No i fajnie. Niech się sprawuje należycie :bigok