|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Płw. Iberyjski> - Moja zimowa Hiszpania 2019/20 plus narty. Info pra
LukF - 2019-12-05, 17:47 Temat postu: Moja zimowa Hiszpania 2019/20 plus narty. Info pra Witam,
Jeszcze nie minął tydzień od decyzji: jedziemy przed świętami w grudniu na miesiąc do Hiszpanii...
Wyjazd za dwa tygodnie, w piątek 20.12.2019. Mam mało czasu na czytanie a pytań na które muszę odpowiedzieć jest wiele... Wiecie jak trudno przebrnąć przez wątki by zdobyć info praktyczne?
Moje przygotowania do zimowego wyjazdu związane są z tym, że jedzie z nami 8-latek. Nie może się nudzić, rodzice wiedzą o co mi chodzi. Dlatego po drodze musi być przerwa, jakieś zwiedzanie. Ponadto, zabieramy na ten wyjazd rowery elektryczne oraz sprzęt narciarski dla 3 osób.
Plan jest taki by jadąc z PL coś zwiedzić w Niemczech, Francji i potem w Hiszpanii. Od okolic Barcelony chciałbym jechać wybrzeżem w kierunku Gibraltaru i zwiedzać to co warto i nie warto Tego ostatniego oczywiście nie chcę.... A do tego wymyśliłem, że jak jedziemy w grudniu aż do ok.25 stycznia to pojeździmy na nartach w ichniejszych górach. Sierra Nevada czeka
Moje przygotowania polegają na:
Opony zimowe mam już założone
Łancuchy zimowe muszę kupić
Przetwornica (zepsuta) się naprawia. Będę nią ładował rowery elektryczne na dojazdy na wycieczki do centrum miast.
Zabieram dwie butle 11kg. gazu. To za mało jeśli jedzie się na narty oraz na miesiąc w okresie zimowym. Dlatego w tym wątku opisałem jak korzystając z pomysłu Toscanera postanowiłem problem rozwiązać:
https://www.camperteam.pl...p=799910#799910
Cdn.
LukF - 2019-12-05, 18:06
Czego nie wiem:
Co warto zwiedzić po drodze w Niemczech ? Może muzeum Mercedesa lub BMW? I tu kolejna niewiadoma: czy muszę mieć zieloną nalepkę ekologiczną? Auto ma EURO6.
Czy do przejazdu autostradami w Niemczech potrzebna jest ta naklejka? I czy od 1 stycznia autostrady w Niemczech będą już płatne? W takim razie wracając do domu musiałbym jakoś zapłacić... Ostatni raz byłem tam jakoś 12 lat temu.
Dalej: jaką trasę wybrać jadąc ze Śląska: na Wrocław, Drezno i co dalej? Chcę jechać autostradami bo to 3300km w jedna stronę ale nie za wszelką cenę. We Francji autostrady są płatne oraz odcinki nie płatne. Jak tam jechać? Chciałbym tam też coś po drodze zwiedzić. Interesują mnie ładne miasta ale nie będę zwiedzał kościołów, monastyrów itp. Może Carcassconne? Lub coś innego. Podpowiedzcie proszę.
No i wreszcie Hiszpania. Jak tam dojechać, gdzie po drodze tankować a gdzie nie? Co zwiedzić musowo w południowej nadmorskiej części Hiszpanii. A może coś pominąć? No i jeszcze ważna sprawa z wyjazdem narciarskim. Nie udało mi się znaleźć na forum informacji, że ktoś był w Sierra Nevada na nartach. A moze ktoś był samolotem bez kampera? Jak tam jest? Jak widzicie pytań mam tysiąc a czasu coraz mniej
Może ktoś odpowie na niektóre pytania z własnego doświadczenia. Dziękuję i chętnie postawię piwka
Oczywiście, jak zawsze na moich wyjazdach, sam zamieszczę informacje praktyczne dla potomnych po powrocie. Czyli coś po sobie pozostawię
jb - 2019-12-05, 22:44
LukF napisał/a: | Czego nie wiem:
Co warto zwiedzić po drodze w Niemczech ? Może muzeum Mercedesa lub BMW? I tu kolejna niewiadoma: czy muszę mieć zieloną nalepkę ekologiczną? Auto ma EURO6. |
A co szkodzi mieć taką nalepkę i święty spokój ? Zajeżdżasz na dowolną stację Dekry - najlepiej w jak najmniejszym miasteczku - i od ręki, na podstawie dowodu za bodajże 5 euro dostajesz nalepkę. Zrób sobie jeszcze francuską ekologię, można za kilka euro wykupić przez internet przed wyjazdem.
Andrzej 73 - 2019-12-05, 23:50
Łukasz jutro dzwonię i powiem jak my jechaliśmy do Hiszpanii lub Portuglii
LukF - 2019-12-06, 12:02
JB dzięki
Andrzej dzięki
marcincin - 2019-12-06, 15:41
jb napisał/a: | LukF napisał/a: | Czego nie wiem:
Co warto zwiedzić po drodze w Niemczech ? Może muzeum Mercedesa lub BMW? I tu kolejna niewiadoma: czy muszę mieć zieloną nalepkę ekologiczną? Auto ma EURO6. |
A co szkodzi mieć taką nalepkę i święty spokój ? Zajeżdżasz na dowolną stację Dekry - najlepiej w jak najmniejszym miasteczku - i od ręki, na podstawie dowodu za bodajże 5 euro dostajesz nalepkę. Zrób sobie jeszcze francuską ekologię, można za kilka euro wykupić przez internet przed wyjazdem. |
Niemiecką także można kupić online za 6EUR (przesyłka wliczona w cenę) - mi przysłali po tygodniu od zamówienia.
https://www.berlin.de/lab.../shop.85047.php
Nawet jak masz pojazd spełniający normę euro6, a nie masz naklejki to płacisz mandat.
LukF - 2019-12-06, 20:16
Marcincin
Tobie również dziękuję.
Co już mam:
Zamówiłem za 6E naklejkę Eko do Niemiec na stronie podanej przez Marcicin.
Wiem, że w Niemczech autostrady płatne będą dopiero w 10/2020.
Łańcuchy zamówione na alledrogo.
Dziś odebrałem 4 przejściówki do LPG plus podłączenie do butli o których pisałem wcześniej-180PLN.
Nadal nie wiem co po drodze zwiedzać, jak przejechać tanio i optymalnie przez Francję i czy muszę tam mieć naklejkę Eko?
Dzięki
andi at - 2019-12-06, 21:36
Wpisz miasto i wyjdzie co zwiedzać
https://pl.tripadvisor.com/Attractions-g187427-Activities-Spain.html
przemmko - 2019-12-06, 22:02
LukF napisał/a: | Czego nie wiem:
Co warto zwiedzić po drodze w Niemczech ? Może muzeum Mercedesa lub BMW?. |
Bardzo polecam muzeum Mercedesa w Stuttgarcie - robi wrażenie. Nie wiem czy działa w zimie, ale jakieś 1km od muzeum jest kemping - nic specjalnego, ale czysto i blisko muzeum. Bilety do muzeum warto kupić online.
Z drugiej strony Stuttgartu jest jeszcze muzeum Porsche, my nie daliśmy rady, ale od kolegi wiem, że też bardzo warto.
A jak lubisz, to niedaleku w Rust jest Europa Park.
LukF - 2019-12-07, 05:59
Muzeum Merca chętnie bym zobaczył. Co do kempingów to planujemy cały pobyt na dziko, ewentualnie jakieś stellplace.
Może ktoś się wypowie co ciekawego zobaczyć w Francji jadąc w kierunku Hiszpanii???
jb - 2019-12-07, 06:05
LukF napisał/a: | Marcincin
przez Francję i czy muszę tam mieć naklejkę Eko?
Dzięki |
Zobacz tutaj
https://www.lez-france.fr...kologiczne.html
LukF - 2019-12-07, 06:17
W Francji z tymi strefami to jak czytam jakaś masakra
jb - 2019-12-07, 08:21
Dlatego lepiej mieć tę winietę niż jej nie mieć
wizjoner - 2019-12-07, 08:30
Polecam zwiedzic muzeum lotnictwa i techniki w sinsheim (jest przy samej autostradzie w strone francji) sa jest tam m.in concord i tupolew ktory wyglada jak concord i wiele innych atrakcji na zwiedzenie spokojnie wszystkiego trzeba liczyc min 8 godzin
LukF - 2019-12-07, 09:05
Wizjoner,
Pamiętam, byłem tam 12 lat temu, te samoloty o których piszesz są na takich konstrukcjach stalowych uniesionie??? Jeśli tak, to tam byłem.
A jakieś piękne miasta, miasteczka ze dwa we Francji do zwiedzania w kierunku na Hiszpanię ??? Poleci ktoś cos ślicznego?
Fordek - 2019-12-07, 09:18
Wróciłem niedawno z Francji . Ponieważ przed wyjazdem zamówiłem naklejki ekologiczne na kampera i skuter to na miejscu przyglądałem się samochodom Francuzów czy mają nalepki i jakie ? Nalepki miał co 50-ty samochód - na motocyklach nie widziałem Może w takich miastach jak Paryż są potrzebne . Przejechałem całe wybrzeże , Prowansję i nie widziałem żadnych tablic ze strefą ekologiczną . Ale może tak mi się trafiło.
Jedziesz do Hiszpanii to polecam drogę przez Francję ( bezpłatną)
Miluza - Clermont-Ferrand -Béziers - Perpignan - w Hiszpanii Girona - parking blisko starego miasta 10 euro - 41°59'02.2"N 2°48'49.7"E - dalej masz Barcelonę
jb - 2019-12-07, 09:34
Zadajesz zbyt szerokie pytanie. Przejazd przez pół europy, gdzie co dosłownie co 10 kilometrów jest coś ciekawego do zobaczenia. A co chcesz zobaczyć? Muzea, miasta czy cuda natury? Przerwy w podróży czy fajne miejsca na wieczór z noclegiem?
Patrząc na trasę z miast to polecam albo Bamberg albo Norymbergę w zależności od wariantu a po stronie francuskiej na szybko to Colmar.
Fordek - 2019-12-07, 10:11
Ze zwiedzaniem w jedną stronę można jechać 10 dni albo 14
LukF - 2019-12-07, 14:32
jb napisał/a: | Zadajesz zbyt szerokie pytanie. Przejazd przez pół europy, gdzie co dosłownie co 10 kilometrów jest coś ciekawego do zobaczenia. A co chcesz zobaczyć? Muzea, miasta czy cuda natury? Przerwy w podróży czy fajne miejsca na wieczór z noclegiem?
Patrząc na trasę z miast to polecam albo Bamberg albo Norymbergę w zależności od wariantu a po stronie francuskiej na szybko to Colmar. |
Jest zima więc za dużo cudów w Francji nie zwiedzę
Przerwy w podróży i fajne miejsca na nocleg to jest to. Przy ładnych zabytkowych miastach. A jeśli chodzi o muzeum to te Mercedesa po drodze na razie mi wystarczy
Już jaśniej nie potrafię
izola - 2019-12-07, 18:45
By coś polecić / ładne miasteczka , trzeba wiedzieć jak jedziesz do tej Hiszpanii
Sposobów i dróg jest wiele. 😁
wizjoner - 2019-12-07, 18:50
Moze art et senans (saliny) miedzy besancon a dole jest fajny parking i stellplatz obok
LukF - 2019-12-07, 18:53
Izola ,
Jadę do Stuttgartu do muzeum Merca a potem w kierunku Barcelony. Co pomiędzy jest sprawą otwartą
izola - 2019-12-07, 21:01
Jak by ci było po drodze odpoczynek w Gruissan jest dobry.
Blisko Saliny jes możliwości wość pobytu na CP ale i na dzikusa się da.
Dla mnie było ciekawe małe muzeum i sklepik przy salinie.
Wstęp bezołatny. Ja byłam latem, teraz może być inaczej.
Zimą są prawie wszystkie atrakcje letnie pozamykane.
eler1 - 2019-12-09, 18:24
Cluny -pozostałości po romańskim opactwie benedyktynów oraz muzeum sztuki i archeologi
Awinion - Pałac papieski
Comsio - 2019-12-09, 21:25
LukF napisał/a: | Izola ,
Jadę do Stuttgartu do muzeum Merca a potem w kierunku Barcelony. Co pomiędzy jest sprawą otwartą |
Polecam Strasburg.
W tamtych stronach jest dużo atrakcji przy drodze do Barcelony.
zbyszekwoj - 2019-12-10, 09:10
Jakies nalepki? Najlepiej CT.
LukF - 2019-12-11, 17:13
Dziękuję kolejnym kolegom za propozycje, piwa poszły.
Nalepka z Niemiec nie przyszła jeszcze...Ale pewnie do 20.12. dojdzie.
Dziś był test tankowania LPG do butli przez mój wlew. Idealne, szczelne. 20l wlałam do pustej butli więc jakoś miesiąc w Hiszpanii będę się ogrzewał. Ciekawe, jak w Sierra Nevada na nartach będziemy grzać LPG zamiast samym propanem, to co będzie? Do tego co w butli zostanie będę musiał zatankować LPG na dalszy pobyt w cieplejszej części Hiszpanii.
Łańcuchy przyszły, przetwornica zamontowana i daje radę ładować rowery.
Zostało mi wymyślanie trasy przez Francję by zapłacić jak najmniej A może ktoś ma gotowca ???
andi at - 2019-12-11, 17:48
Na stacjach jest niewiele butanu (mieszanka )Zawsze możesz wypuścić butan i w ten sposób wyczyścisz butle przed tankowaniem .Zawór na dole
Spax - 2019-12-11, 18:32
Francja ekologicznie »»» https://www.camperteam.pl...p=682389#682389
Francja drogi płatne i bezpłatne mapa »»» https://routes.fandom.com/wiki/Carte_des_autoroutes_fran%C3%A7aises_par_type_de_p%C3%A9age
Wybierz sobie co chcesz zobaczyć »»» https://www.google.com/ma...YUInuc?hl=pl-PL
andrzej627 - 2019-12-11, 19:15
LukF napisał/a: |
Zostało mi wymyślanie trasy przez Francję by zapłacić jak najmniej A może ktoś ma gotowca ??? |
Wstaw po prostu w opcjach nawigacji unikanie dróg płatnych, nie zapłacisz nic.
LukF - 2019-12-11, 21:35
Andrzej627,
To przecież wiem. Ale: nie chcę jechać tydzień w jedna stronę i po drugie chciałbym posłuchać praktyków a nie głupiego urządzenia
Spax,
Dzięki
andrzej627 - 2019-12-11, 21:59
Niestety autostrady we Francji są drogie. Jazda nimi to kosztuje, z grubsza licząc, tyle co paliwo. Właśnie dostałem rachunek za autostrady za listopad. Powrót z Włoch: 900km = 90€.
wizjoner - 2019-12-12, 08:19
Lukf zaintetesowal mnie temat nart w sierra nevada, wiesz cos o nich wiecej czy sa jakies lagodne zjazdy, szkolki narciarskie dla dzieci ? Rozmawialem z jednym kampwrowiczem ze drogi sa tam odsniezone, mam letnie pozdro z giblarleon 50 km do portugali zostalo
Spax - 2019-12-12, 11:43
LukF, Mam jeszcze jedną uwagę. Zważywszy, że chcesz jechać przez Francję po 20 grudnia, to weź pod uwagę to, że jeśli wybierzesz trasę autostradą bezpłatną A75 z Clermont-Ferrand na południe to możesz spotkać się z ciężkimi warunkami drogowymi. 3/4 tej trasy biegnie przez niezłe góry (do 1200 m.p.m.). Długie podjazdy i wiatry rządzą
Alternatywnie możesz wybrać drogę N7 od Lyonu bezpośrednio na południe. Ta droga prowadzi właściwie kompletnie wzdłuż rzeki Rodan i jest w miarę sprawnie do pokonania. Nie napotkałem tam w przeciwieństwie do A75 nigdy trudności drogowych zależnych od pogody.
Przejazd (autostradowy) przez Lyon jest bezpłatny i nie wymaga plakietki eko.
LukF - 2019-12-12, 15:09
Spax,
Złoty jesteś, pisz jak najwięcej
Wizjoner,
Jadę na zimowych oponach. Zabieram łańcuchy. To z myślą o Sierra Nevada i nartach
Na stronie skionline.pl jest opisany ten ośrodek narciarski. Zawiera mnóstwo łatwych tras niebieskich, jest sporo czerwonych i tylko trochę czarnych których nie lubię. Wszystko oczywiście opiszę, gorzej ze zdjęciami Tu wspomniany opis:
https://www.skionline.pl/...rodek,1531.html
ZbigStan - 2019-12-12, 20:06
Jeśli używasz Park4Night to nocleg i serwisowanie nie stanowią problemu. Pozdrawiam i będę czekał na Twoją relację.
LukF - 2019-12-12, 21:07
ZbigStan napisał/a: | Jeśli używasz Park4Night to nocleg i serwisowanie nie stanowią problemu. Pozdrawiam i będę czekał na Twoją relację. |
Używam Park4Night, rozmawialiśmy chyba o tym przez telefon przed Twoją podróżą do Grecji
Dziękuję za pozdrowienia, będę pisał bo dzięki temu sam też będę mógł do tego kiedyś wrócić (jeśli forum nie zniknie )
LukF - 2019-12-13, 21:36
Spax,
Patrzę na ten link i nic nie widzę. Tzn.widzę tekst francuski który mój telefon nie chce tłumaczyć na PL...
Może jestem za mało kumaty, ale proszę pomóż mi zrozumieć jak odnaleźć z tego linku drogi płatne i bezpłatne
Spax - 2019-12-13, 22:48
Spax,
Patrzę na ten link i nic nie widzę. Tzn.widzę tekst francuski który mój telefon nie chce tłumaczyć na PL...
Może jestem za mało kumaty, ale proszę pomóż mi zrozumieć jak odnaleźć z tego linku drogi płatne i bezpłatne |
Otwórz sobie ten link w komputerze. Jest wygodniej.
Mapa pod koniec strony wyświetla w różnych kolorach trasy:
Ogólnie - kolor jasnozielony to autostrady i drogi szybkiego ruchu bezpłatne, niebieskie płatne.
edit
zapodam screena będzie prościej może.
JanKowal - 2019-12-13, 22:52
Może to...
Czerwone-płatne
Niebieskie -bezpłatne
Zielone- krajówki bezpłatne.
Spax - 2019-12-13, 23:07
A tu dodatkowo - gdybyś zdecydował lub musiał jednak wybrać drogi płatne.
Info z niemieckiego na nasze »»»
A w załączniku mapka w pdf
zbyszekwoj - 2019-12-14, 08:53
Jak masz kampera pow 3m ,to masakra ,skasuje cie jak TIRa.
LukF - 2019-12-14, 16:46
Malibu ma 2,9m więc kategoria druga...
Spax, JanKowal,
Naprawdę WIELKIE dzięki!!! Właśnie o takie coś mi chodziło
Ps. Tak właśnie dla mnie wygladają informacje praktyczne. Po to założyłem ten temat
LukF - 2019-12-14, 16:58
Ostatnie pytanie dot. autostrad platnych w Francji:
Czy na początku odcinka płatnego pobiera się bilet a płaci się na końcu odcinka płatnego? Jeśli tak, to co w sytuacji gdy ktoś zjeździe na wcześniejszym węźle? Płaci przy każdym zjeździe czy unika opłat? Bo nie wiem jak jest to rozwiązane??? Inaczej mówiąc proszę o podanie przykładu z jakiejś polskiej autostrady: np.A4 Katowice-Kraków itp.
Dzięki wielkie
SlawekEwa - 2019-12-14, 17:02
Płacisz na końcu każdego zjazdu
JanKowal - 2019-12-14, 17:50
Ogólnie rzecz biorąc, we Francji, jest sposób na zmniejszenie opłat o którym mało kto wie, koszt długiego przejazdu przez Francję można zmniejszyć nawet o ok. 20%, trzeba długi odcinek podzielić na kilka i zjechać w pewnym momencie z autostrady, potem ponownie na nią wjechać przez tę samą bramkę. Firmy zarządzające autostradami najdrożej liczą za długie odcinki. Manewr ten trzeba zrobić między wjazdem a następnym poborem opłat, nawet jak będzie ich kilka, np; w drodze z Polski do Hiszpanii, to za każdym razem, na danym odcinku, trzeba zjechać i wjechać ponownie na "swoją" autostradę. Trzeba wcześniej przygotować sobie punkty poboru opłat na swojej drodze i...voilà
JanKowal - 2019-12-14, 18:17
Strona gdzie mozna zrobić kalkulacje swojego przejazdu.
https://www.autoroute-eco.fr/
instrukcje i pomoc, jak to zrobić, jest chyba i po angielsku.
https://blog.autoroute-eco.fr/aide-a-lutilisation-dautoroute-eco/
SlawekEwa napisał/a: | Płacisz na końcu każdego zjazdu |
We Francji są odcinki "zamknięte" i "otwarte", na zamkniętym, pobierasz bilet i płacisz po zjeździe, na otwartym płacisz przy wjeździe...podany sposób "cięcia kosztów"oczywiście dotyczy systemów zamkniętych.
Misie Rysie - 2019-12-14, 21:00
https://www.facebook.com/...MzMTYxNDc1MTcw/
LukF - 2019-12-15, 12:00
Misie Rysie napisał/a: | https://www.facebook.com/WujaszekEBR/videos/2711337895571172/UzpfSTYzMjcyNDM5MzQ5NjA2MjoyMTUyOTMzMTYxNDc1MTcw/
|
Nie ogarniam co to ma wspólnego z tematem ???
JanKowal,
Dzięki wielkie
LukF - 2019-12-18, 21:10
Zostały dwa dni do wyjazdu. Trasę opracowalem, zieloną naklejkę z Niemiec dostałem już w poniedziałek. Jutro reszta pakowania, zakupy, rowery, narty, kąpielówki...
W niedzielę chcemy zacząć od zwiedzania muzeum Mercedesa w Stuttgarcie. A potem Francja i dalej w stronę słoneczka
wizjoner - 2019-12-19, 09:03
LukF napisał/a: | Zostały dwa dni do wyjazdu. Trasę opracowalem, zieloną naklejkę z Niemiec dostałem już w poniedziałek. Jutro reszta pakowania, zakupy, rowery, narty, kąpielówki...
W niedzielę chcemy zacząć od zwiedzania muzeum Mercedesa w Stuttgarcie. A potem Francja i dalej w stronę słoneczka | jak bedziesz w sierra nevada to zdaj relacje jak jest i czy sie da wjechac na letnich oponach
LukF - 2019-12-19, 10:40
Wizjoner,
Napiszę na pewno
Mam kilka pytań do bywalców w Hiszpanii.
Czy warto zbierać stół i krzesła? Jadę zwiedzać więc moim zdaniem nie warto.
I pytanie dotyczące zwiedzania Katalonii i Valencji:
Czy takie miasta jak Tarragona, Walencja, Calp, Alicante warto zwiedzić po drodze czy któreś z nich można sobie podarować bo nie warto??? (Celowo nie piszę o Barcelonie i Gironie bo tam chcę zwiedzać).
Proszę o podpowiedzi tych którzy tam już byli. Bo książkowy przewodnik mam więc przeczytać sobie mogę A wolę korzystać z opini tych co byli i widzieli. Jak wiecie urlop z gumy nie jest. A może warto poświęcić więcej czasu tym miastom poniżej:
Dalej jadąc w planie jest zwiedzanie: Granada/ Alhambra, Malaga, Ronda. Do Gibraltaru braknie czasu bo jeszcze narty na 5 dni.
Czy Waszym zdaniem w styczniu bilety do Alhambry kupię w kasie czy TRZEBA rezerwować przez Internet?
Dziękuję i pozdrawiam
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2019-12-19, 11:15
co do Alhambry to w lutym nie było problemu,natomiast jak wnuki przyleciały w maju to nie było szans Walencja piekna ale można ja odpuścić jak masz dzieci to obowiązkowo nowoczesne atrakcie na przedmieściach/miasto 21 wieku/.
Calpe obowiązkowo,ale szukaj miejsca w uliczkach blisko plaży.Calpe bardzo się zmieniło od 2010/byliśmy 1 raz/,trzeba od strony prawej /.schody na plaże/,do lewej,kontrasty miedzy małymi willami z dawnych lat a kolosami hotelowymi.Plaz jest kilka.To ja tyle znam :!:Przyznam że Girony nie znamy,bo dom S.D ogladalismy nad samym morzem.natomiast polecam Monserat,nawet nie jako miejsce pielgrzymek, ale formy skalne gdzie się znajduje.Dojazdy sa kolejka ,samochodem również.
rjas - 2019-12-19, 14:48
I pytanie dotyczące zwiedzania Katalonii i Valencji:
|
W Walencji jest bardzo fajne i chyba jedno z większych akwariów w Europie (jeśli się nie mylę).My byliśmy w styczniu i dzieciakom się bardzo podobało. Niestety poza sezonem nie ma pokazów delfinów - czyli to co najciekawsze.
Alicante - w górnej części miasta są wąskie uliczki z domkami pomalowanymi na biało - bardzo urokliwe i to można zobaczyć, jest jeszcze twierdza - jeśli ktoś lubi. Oprócz tego miasto jakich wiele. Można spotkać Marka Kondrata - ma dom pod Alicante
Ronda - jak najbardziej, jest tu jedna z najstarszych aren do corridy w Hiszpanii no i oczywiście ten głęboki wąwóz.
W andaluzji warto odwiedzić "pueblos blancos" - my byliśmy w Arcos de la Frontera i Setenil de Las Bodegas. Jesli lubicie malutkie miasteczka i wąskie uliczki to polecam, ale trzeba stawać raczej na wjeździe bo kamperem może być problem - wąskie ulice i parkują na poboczach ( my byliśmy osobówką).
Koło Malagi jest "Caminito del Rey" czyli ścieżka króla - wstęp od 8-u lat i idzie się w kaskach. Wrażenia niezapomniane i bilety z wyprzedzeniem przez internet trzeba kupić. Myślę, że teraz to już tylko z przewodnikiem, ale też warto bo można posłuchać trochę historii tego miejsca.
Alhambrę też sugeruję kupić z wyprzedzeniem, bo z tego co pamiętam bilet kupujesz na konkretną godzinę i może się okazać, że wejście masz za 2-3 godziny. Granada jako miasto jest świetna i polecam "się zgubić" w jej wąskich uliczkach, tych położonych na zboczu miasta - to jest stara część miasta. Jak już pewnie doczytałeś w Andaluzji bardzo popularne jest flamenco. Byliśmy ze 3 razy na pokazie/koncercie i zawsze było coś innego i zawsze super. Sacromonte - to dzielnica Granady gdzie trzeba być żeby zobaczyć flamenco. My byliśmy w "Venta el Gallo" - i było i smacznie i fajnie duchowo Koszt to 20-30 EUR/osoba w zależności kto występuje, ale warto.
Może nie bardzo na trasie, ale jak dasz radę to raczej sugerowałbym Cordobę kosztem Malagi.
My zjeździliśmy andaluzję w styczniu i tak nam się spodobało, że w najbliższe ferie jeszcze raz jedziemy w ten rejon.
Miłego zwiedzania
andi at - 2019-12-19, 15:09
Barcelona kradną ale obok jest i polecam tak jak Basia .https://www.google.com/search?q=Montserrat&sxsrf=ACYBGNRZz_rTKis3Efzezs0pxLRm0rtoOQ:1576764356170&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=XojUCU-5g4xHtM%253A%252C981VYz7dwWpcGM%252C%252Fm%252F0g7wh&vet=1&usg=AI4_-kScxkg8jd5inDGK-SEPl02mf0NQEg&sa=X&ved=2ahUKEwjF3t_68MHmAhUEuRoKHVrNALEQ_B0wFXoECAsQAw#imgrc=XojUCU-5g4xHtM:
https://www.youtube.com/watch?v=tXXPBbuzOm8
wizjoner - 2019-12-19, 15:35
Taragonne warto zwiedzic jest amfiteatr i ładna starowka. Co do alhambry to teraz w styczniu bez problemu wejdziesz. I naprawde warto i tam tez kradna nie żaluj na camping
LukF - 2019-12-19, 15:42
Ale odzew !!!! Super dziękuję i wszystkim
LukF - 2019-12-22, 21:20
Wyjechaliśmy w piątek. We Wrocławiu w ASO Fiat wymianą rury sprężarki-930zl i 3 godz....
Nocleg w Zgorzelcu pod centrum handlowym oraz ranne tankowanie do pełna. Dojechaliśmy w sobotę na nocleg do Stuttgartu, koło muzeum Mercedesa są miejsca parkingowe. Ale wieczorem była jakaś miejscowa impreza i musieliśmy szukać innego postoju, 2km od muzeum. W niedzielę o 8.30 pojechaliśmy kamperem pod muzeum. O tej godzinie pełno miejsc wolnych. Ale już po 9.00 szybko się zapełnia. Samo muzeum wspaniałe, to trzeba zobaczyć!!! Bilety bardzo tanie, 10€ dorosły, dziecko 8 lat za darmo. Polecam. Muzeum Porsche będzie na kolejny raz. Po obiedzie chcieliśmy jeszcze trochę zwiedzić miasto. Ale deszcz nas przegonił. Dlatego o 14.30 ruszyliśmy w kierunku Francji. Przed granicą po zjeździe z autostrady tankowanie, ON 1,27€. Śpimy na stellplacu po Francuskiej stronie przy granicy. Jutro ruszamy dalej. Ale rano spróbujemy kupić na śniadanie bagiette czyli francuskie bagietki.
47.918320,7.531493 nasz nocleg.
LukF - 2019-12-23, 19:40
Dziś przejechaliśmy 500km drogami bezpłatnymi od wczorajszego noclegu koło Niemieckiej granicy aż do obecnego miejsca przy Clemond-Ferrand. Spokojny parking znaleziony w Park4night. Obawiałem się tych 500km, ale bardzo przyjemnie się jechało. Bardzo dobry stan dróg głównych i między miasteczkami jedzie się ok.100km/h. Jutrzejszy cel to Carcassonne a potem zwiedzanie
45.829670,3.098928 nasz nocleg
Spax - 2019-12-23, 20:36
LukF napisał/a: | Bardzo dobry stan dróg głównych i między miasteczkami jedzie się ok.100km/h. |
No i to jest to! Francja ma bardzo fajne drogi. Nawet te lokalne. Ale "POZOR" uważaj na radary - mandaty są bardzoooo wysokie.
EdwardB - 2019-12-23, 20:59
Carcassonne naprawdę warto zwiedzić tu staliśmy (43.2050157, 2.3595654)
LukF - 2019-12-24, 21:19
Spax napisał/a: | LukF napisał/a: | Bardzo dobry stan dróg głównych i między miasteczkami jedzie się ok.100km/h. |
No i to jest to! Francja ma bardzo fajne drogi. Nawet te lokalne. Ale "POZOR" uważaj na radary - mandaty są bardzoooo wysokie. |
Mam nadzieję, że nie blysnęło nam na autostradzie A75...
Wczorajszy nocleg mała edycja: o 22.00 do północy smarkacze w samochodach zrobili sobie imprezę na parkingu z głośną muzyką. Spanie dopiero po północy, słabo trochę...
LukF - 2019-12-24, 21:41
Wtorek, 24.12.2019
Dziś przejechaliśmy 435km od Clemond-Ferrand do Carcassonne. Bezpłatną autostradą A75 oraz końcówkę bezpłatną drogą wśród winnic. Co do autostrady A75 to baaardzo mi się podobała, jest malownicza oraz bardzo wymagająca. Ciągle do góry i w dół, najwyższy punkt trasy to 1121m. I tak jak pisał Spax wieje tam... Dziś też lekko mżyłó w partiach szczytowych a i tak widoki piękne. Jeśli ktoś lubi góry jak ja. Atrakcji, miasteczek, po drodze do zwiedzania by było pewnie na cały urlop, może kiedyś? Zobaczyliśmy wiadukt Gerabit Eiffela z punktu widokowego przy autostradzie -polecam !!! W 1884r kiedy zakończono budowę to była najwyższa konstrukcja w Europie. Stalowa oczywiście.
Kolejny punkt na tej trasie to wiadukt Millau. Dziś najwyższy w Europie-341m to wysokość najwyższego filaru a długość tego mostu linowego to 2460m. Opłata za kampera coś koło 15€. Nie zapłaciliśmy bo przed bramkami zjechaliśmy do miasteczka Millau (urocza stara część nad rzeką) a za wiaduktem wróciliśmy na autostradę. W miasteczku kupiłem bagietki no bo jak inaczej..
Końcówka autostrady A75 stroma, na odcinku kilku kilometrów trzeba stracić pół kilometra wysokości ( czyli w pionie). Jak będę wracał, to co straciłem będę musiał zdobyć
Na wybrzeżu dziś słonko i +20 st. CUDOWNIE.
Dojechaliśmy do CARCASSONNE, jutro zwiedzanie bo ma być piękna pogoda i ciepło.
43.206691,2.354512 tu dziś stoimy. Nad rzeką i jest CICHO !!!
c.d. nie nastąpi bo nikt nie czyta
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2019-12-24, 21:58
Czytaja ale nie robia wpisów
LukF - 2019-12-24, 22:00
I Ty Basiu znasz to z autopsji ...
Spax - 2019-12-24, 23:12
Ja zrobię niniejszym wpis i poproszę o jakieś fotki. Aaaaaa i to w drodze do Hiszpanii - jeżeli nie chcecie jechać przez nudną Andorę »»» Fort Liberia w Villefranche-de-Conflent ««« https://goo.gl/maps/DbwAe972g4LtqJfD7
Andrzej77 - 2019-12-24, 23:19
Czytamy, ja przynajmniej. Dużo cennech informacji. dziękuję i proszę o kontynuację. Powodzenia i Wesołych Świąt.
LukF - 2019-12-25, 15:46
Spax,
Dzięki wielkie za Twoje informacje praktyczne. Jesteś kopalnią wiedzy. Do Andory nie jadę, nie palę, taniego alkoholu nie chcę. Wolę jakieś dobre wino Hiszpańskie i ich cydr.
Andrzej77, Tobie również dziękuję.
Środa 25.12.2019.
Noc w Carcassonne, (koordynaty w poprzednim wpisie) bardzo cicha i spokojna. Zostajemy na kolejną noc. Carcassonne piękne, lubię takie klimaty. Gdybym tu nie przyjechał to bym żałował. Stare miasto okrążone kilka razy, na wieczór zostawiliśmy zwiedzanie nowego starego miasta. Jutro przejazd 45km dalej, do muzeum dinozaurów. Nasz syn będzie zachwycony Dinozaurią w Esperanzie. Jest tam też możliwość zrobienia pełnego serwisu. Pozdrawiam.
C.d.n.
Edit z wieczora: nowe stare miasto nic ciekawego. Warte odwiedzenia tylko stare miasto wewnątrz murów miejskich. To robi wrażenie
LukF - 2019-12-26, 21:00
Czwartek, 26.12.2019
Rano wyjechaliśmy z Carcassonne na południe 45km, do muzeum dinozaurow w Esperanzie. Fajne miejsce dla dzieciaków, np. naszego 8-mio latka i niektórych dorosłych. Sporo szkieletów i skamieniałości. Bilet dla 2+1 to ok.24€
Muzeum 42.935512,2.217623
W miejscowości nad rzeką jest też punk obsługi kamperów gdzie zrobiliśmy pełny serwis i obiad.
Do Hiszpanii wjechalismy zwykłą drogą a nie autostradą. Po drodze tanie tankowanie na stacji polecanej przez znajomego:
42.231116,2.959492 Avanza Oil, tanie tankowanie, ON 1,099€
Stoimy teraz w Gironie na parkingu obok starego miasta. Warto go zwiedzić w drodze do Barcelony.
41.990427,2.822852 parking .
Spax - 2019-12-26, 23:11
Już nie pamiętam, ale chyba w soboty i środy w Gironie w Parc de la Devesa zaraz obok miejsca gdzie stoicie odbywa się targ. Super zaopatrzenie we wszystko czego kubki smakowe zapragną. Ale skoro dzisiaj czwartek to pewnie jutro już ruszycie w dalszą drogę, bo zwiedzanie Girony to tylko godzinka, dwie.
LukF - 2019-12-27, 20:40
Piątek 27.12.2019
Spax ma rację. Już nas nie ma w Gironie. Ale podobało mi się. Wczoraj wieczorne zwiedzanie przy świetle ulicznym jest inne niż dzisiejsze przy pięknym słoneczku. Polecam obejść mury miejskie Girony. Za darmo są. Od katedry w kierunku dzielnicy Żydowskiej lub odwrotnie. Mają z kilometr zawijasów i odcinków prostych z kilkoma basztami. Bardzo ładny widok na dachy starego miast z różnych perspektyw.
Dalej jedziemy 40km na południowy zachód. Nad morze, wybrzeże Costa Brava . Wybraliśmy z polecenia śliczne miasteczko z zamkiem!!! na samej plaży - Tossa de Mar. Plaża również piękna. Teraz mało ludzi. W sezonie obstawiam, że jest tu masakra Widać po ilości hoteli, kawiarni i wszystkiego tego czego nie potrzeba kamperowcom
Znajomi polecili nam super punkt widokowy. A my stwierdziliśmy, że to może też być miejsce na nocleg, na poboczu drogi z widokiem na zatoczkę, plażę i wspomniany zamek. Pięknie!!! Dziś tu nocujemy razem z dwoma blaszankami z Niemiec: 41.726163,2.942109 Brak udogodnień.
Jutro też jeszcze tu zostaniemy bo ma być piękna pogoda więc będzie plażing. A potem kierunek Barcelona
LukF - 2019-12-27, 20:56
Spax, dzieki za komentarze
Ps. Gratuluję chłopaków!!!
Spax - 2019-12-27, 22:11
LukF napisał/a: | Wybraliśmy z polecenia śliczne miasteczko z zamkiem!!! na samej plaży - Tossa de Mar. |
A to moja fota z zeszłorocznej majówki francusko-hiszpańskiej.
LukF napisał/a: | Ps. Gratuluję chłopaków!!! |
dziękuję bardzo
LukF - 2019-12-27, 22:23
Fajnie, że dałeś zdjęcie. O to miejsce właśnie chodzi. Dzięki i dzięki za piwo
Stawiam buteleczkę cydru Hiszpańskiego z San Sebastian. Pyyysznyyy.
Ps. Zapomniałem napisać: agawy owocują teraz. Zerwaliśmy w skórzanych rękawicach 9 owoców i pochłonęliśmy zawartość. Nawet dobre.
izola - 2019-12-28, 10:07
Czytam i dzięki za ciekawy opis i przydatne namiary 👍
Już teraz widzę że wiele mi się przyda na powrotnej drodze.
Piweczko dla autora
LukF - 2019-12-28, 11:56
Izola, dzięki. Ja również Ciebie obserwuję ale nie wiem czy dam radę dojechać tak daleko jak Ty. Pozdrawiam serdecznie zarówno tych w Hiszpanii jak również zimujących w PL a bywajacych na mojej relacji
Uzupełnię jeszcze info o miejscu gdzie wczoraj i dziś jesteśmy. Tossa de Mar i okolice to góry schodzące do morza. Dlatego jest tutaj tak ładnie, wiecie co przypomina: Chorwacja, Grecja... Miejsc do parkowania w mieście dla kamperów jest jak na lekarstwo. Teraz znajdzie się bez problemu chociaż wszędzie skośno. W lecie chyba nie ma szans. Ale warto tu przyjechać dla tego widoku z miejsca którego koordynaty podałem wcześniej. I tam da się fajnie zanocować. Na plażę wtedy jest na oko 1,5km. Da się przejść leśną ścieżką turystyczną za znakami farby. My jesteśmy teraz kamperem niżej i bliżej bo jak napisałem ludzi i osobówek mało więc mamy wybór miejsc.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2019-12-28, 14:27
Piękna jest cała trasa.nad morzem od samej granicy fr.hiszp.
izola - 2019-12-28, 15:58
Mogłam być dziś w Marokku ale se sama nogę podstawiłam, nie mając paszportu
Za to mogę na luzie czasowym Hiszpanię poznać 😋
To są zelety emerytów...
Obojętnie dokąd zajedziesz LukF miej uciechę w tym, bo tylko to się liczy.
Miłego podróżowania 👍☀️
andi at - 2019-12-28, 17:17
Tu masz świetny przewodnik https://pl.tripadvisor.com/Attractions-g230087-Activities-Tossa_de_Mar_Costa_Brava_Province_of_Girona_Catalonia.html
LukF - 2019-12-28, 21:25
Izola, Andi at,
Bardzo Wam dziękuję.
Dziś rano skończyła się pierwsza butla z gazem po tygodniu używania. Ale to nie problem. Mam swój wlew gazu samochodowy do zwykłej butli wg.projektu opisanego w odpowiednim wątku. Pojechałem na stację paliw i po wkreceniu odpowiedniej przejściówki zatankowalem bez najmniejszego problemu i stresu 21l gazu. Zapłaciłem 15€ i znów mam grzanie na tydzień. Oczywiście mam ze sobą dwie butle domowe kamperowe. Czyli mój patent się sprawdził
Dziś byliśmy cały dzień na plaży.
A teraz jesteśmy już w Barcelnie. Od jutra zwiedzanie miasta na rowerach
wizjoner - 2019-12-29, 14:33
Kiedy planujecie byc w sierra nevada ?
LukF - 2019-12-29, 22:09
Nasz plan to brak planu. Nie szybciej niż po 6 stycznia bo do wtedy jest wysoki sezon. W Barcelonie zostajemy wstępnie do 31.12.2019. Nie piszę co zwiedzamy w Barcelonie bo każdy znajdzie coś dla siebie. Ludzi sporo w mieście, kamperów również.
Cyryl - 2019-12-30, 06:02
Nawiążę jeszcze do płatnych autostrad we Francji.
Obniżenie kosztów to główny problem transportu.
Aby zminimalizować opłaty autostradowe we Francji i nie tracić na czasie przejazdu, wśród firm transportowych i kierowców jeżdżących do Hiszpanii i Portugalii ustalono trasę potocznie nazwaną "portugalka".
W różnych miejscach w sieci (np. na forum "waga cìężka") jest dokładnie opisana.
Może się komuś przyda.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2019-12-30, 15:21
Nie wiem gdzie stoisz w Barcelonie.My z wmukami wieczorem pojechaliśmy pod park Gurel,Gaudiego ,okazało się że parking bezpłatny do rana.Tym sposobem byliśmy 2 razy a wieczorem zamknęli nam bramę.Chyba piszę o tym w nieskończonej relacji w 2017r.Koniecznie z dziećmi Ścieżka Króla koło Malagi
LukF - 2019-12-30, 19:21
Cyryl, bardzo ciekawa informacja. A znajdziesz jakiś link bezpośrednio do tego wątku/ tematu na wspomnianym forum???
Basiu, do parku Guell planujemy pojechać jutro na rowerach, mamy elektryki więc cudnie się nam po mieście jeździ i nawet kampera nie ruszamy.
Za to wszystkich pozdrawiamy
Ps. Dziś wieczorem gotujemy obiad na jutrzejszy wieczór. To żurek śląski. Pochodzenie zobowiązuje
Spax - 2019-12-30, 21:59
Ehhh moja Barcelona
Jak będziecie w parku, to poproszę Was o udanie się do tego miejsca 41.411870, 2.150577 przy wyjściu na dzielnicę Vallcarca. Są tam schody ruchome. To uliczka, przy której mieszkałem kupę czasu w latach osiemdziesiątych (Baixada de la Gloria 10). Pomachajcie z góry.
Dzięki za pozdrowienia
Cyryl - 2019-12-31, 17:27
LukF napisał/a: | Cyryl, bardzo ciekawa informacja. A znajdziesz jakiś link bezpośrednio do tego wątku/ tematu na wspomnianym forum?... |
https://wagaciezka.com/viewtopic.php?f=45&t=6344&p=672593&hilit=Portugalka#p672593
LukF - 2019-12-31, 19:19
Spax, przeczytałem to co napisałeś dopiero teraz. Ale byliśmy bardzo blisko Twojego miejsca, na ulicy Mercedes. Widzę na mapie, że to prawie obok.
Tak, Barcelona ma w sobie to coś. Na rowerze pięknie ją objeździlem. Codziennie około 25km. Nie są to rekordy ale z buta 75km przez trzy dni mało kto po mieście zrobi, tak mi się wydaje. Naprawdę fajne miejsce do mieszkania, ma klimat który bardzo lubię. Mieszkańców tyle co Wawa, ale jakoś tu przyjemnie. Co widać po ilości imigrantów z różnych stron świata którzy sobie tutaj życie jakoś chcą ułożyć, czymś handlują, coś sprzedają i nikt ich nie goni .... bo to też ludzie jak my
Spax - 2019-12-31, 20:26
Potwierdzam. Barcelona to bardzo fajne miejsce do zamieszkania. Kto wie gdybym się wtedy jako dwudziestoparolatek nie przestraszył małżeństwa z Dolores, to kto wie czy bym nie miał dziś dorosłych dzieciaków Katalończyków. Eh te wspomnienia.
Miłego pobytu w Sylwestrową nockę w Barcelonie.
LukF - 2019-12-31, 21:23
Dzięki za życzenia. A Twoje wspomnienia Spax, ciekawe są
Może tu jeszcze kiedyś przyjadę ciociaż kamperem od domu to wydaje się strasznie daleko...
A Ty z bliźniakami pewnie też za kilka lat tu zawitasz by im pokazać to miasto pełne ciepełka w środku PL zimy, palmy i drzewa owocujących pomarańczy na każdym kroku. Oraz zielone skrzeczące papugi popularne jak u nas wróble. A żyjące na wolności
To wszystko mnie tu zaskoczyło.
Dodam jeszcze, że dziś klucz do zwiedzania to Gaudi i jego projekty. Domy zobaczyliśmy 4 oraz park Guell. W południe nie było już do niego biletów. Ale i tak część bezpłatna bardzo mi się podobała. A wczoraj park Ciutadella również wywarł na mnie wielkie wrażenie. Ten park jest rewelacyjny. No i miejska plaża obok mariny, śliczna a w centrum wielkiego miasta !!! Moi znajomi są teraz w Maroku (samolotem w hotelu). Widziałem zdjęcia od nich, tamtejszej plaży. Jakaś taka podobna do tej którą zapamiętałem w Tunezji. Dla mnie słaba, słaba. Ale to tylko moje zdanie.
Barcelona jest świetna. Chociaż zabytki dla 8-mio latka to niestety nudy...Takie słodko-gorzkie podsumowanie.
Jutro jedziemy do ...
C.d.n
Spax - 2020-01-01, 11:49
LukF napisał/a: | To wszystko mnie tu zaskoczyło. |
I tak miało być
Dla dziecka to może Oceanarium byłoby właściwe. Sam tam nie byłem, ale podobno super miejsce.
Czekamy na ciąg dalszy.
PS
W sprawie wyjazdów camperowych no to niestety chwilowa (ale tylko chwilowa!!!) przerwa.
LukF - 2020-01-01, 21:42
1.01.2020
Dziś piękny słoneczny dzień. Mały ruch na drogach więc w drogę. Przejechaliśmy 550km na pd.-zachód do Alicante. Stoimy na maleńkim klimatycznym parkingu pod twierdzą. Jutro chcemy ja właśnie zobaczyć oraz stare miasto u stóp twierdzy i wzgórza. Przejechaliśmy te trasę nie płatnymi drogami. I sam jestem zaskoczony, że prawie cała trasa to droga o dwóch lub trzech pasach ruchu w każdym kierunku. Bez płacenia. Nie widzę sensu jechać równoległą płatną autostradą.
Wracając do Alicante. Nie mam planu co w kolejnych dniach. Od 7 stycznia dobrze by było zaliczyć 4-5 dni na nartach w Sierra Nevada. Ale co między 2 a 6 stycznia??? Przeskoczyć do Grenady/ Alhambry 350km. w jednym kawałku??? Czy po drodze coś jeszcze ciekawego zobaczyć? Przeglądam przewodnik i mam mętlik w głowie... Podpowie ktoś coś
38.350454,-0.480074 tu dziś nocujemy pod twierdzą, brak udogodnień, miejsce na maks.5 kamperów
LukF - 2020-01-02, 20:45
2.01.2020
Dzień w Alicante. Po spokojnej nocy pod twierdzą zaczęliśmy dzień od zwiedzania zamku świętej Barbary. Ogromny kompleks. DUUUŻO można łazić zupełnie bezpłatnie. Piękne widoki na miasto położone u stóp oraz plażę miejską i port z mariną.
Samo Alicante nie zachwyca. Obszar przylegający do mariny zawiera trochę ładnych zabytkowych budynków i ulic. Jednak najładniejszy jest deptak- promenada z palmami, fikusami i innymi egzotycznymi roślinami wzdłuż nabrzeża. Całość jest wybrukowana efektowną współczesną mozaiką pasujacą do miejsca i otoczenia. Całość można odwiedzić. Ale by ekstra z PL tu jechać to na pewno nie.
Po 16.00 ruszyliśmy w stronę Grenady.
Dziś nocujemy ok.180km przed Grenadą w fajnym miejscu dla kamperów z udogodnieniami, obok ok.10 pojazdów.
37.652351,-2.073489
LukF - 2020-01-02, 22:34
Jutro Grenada. Ciężko tam coś znaleźć sensownego w Park4night ....
MILUŚ - 2020-01-02, 22:51
Zobacz tu :
https://www.campercontact.../20894/alhambra
https://www.campercontact...ing-los-penones
https://www.campercontact...o-del-moro-cat2
LukF - 2020-01-03, 15:18
3.01.2020
Jesteśmy w Grenadzie. Jutro rano planujemy stanąć do kolejki po bilety do Alhambry. W tym sprytnym planie chcę wykorzystać płatny parking dla kamperów koło samej Alhambry. Jak wszystko wyjdzie to dam znać co i jak znaczy gdzie nocowaliśmy. A teraz przerwa na kawę i oglądanie miasta z góry z punktu widokowego .
Ps. Sierra Nevada czeka. Śnieg jest bo już widzę . Pytanie ile ???
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-01-03, 15:37
Szkoda do Granaty dobrze jechać górami i zobaczyć Elx park z samych palm,oraz ładne miasto
La Manta też godna uwagi i katedra w Murcji.
wizjoner - 2020-01-03, 20:48
My zasiedzielismy sie kolo kadyksu teraz jestesmy w porto real a wczesniej stalismy 4 dni w el puerto de santa maria (idealne miejsce do zwiedzania kadyksu katamaranem za 2.5/e)
LukF - 2020-01-04, 17:53
4.01.2020
Wstaję o 6.40 by zjeść i iść do kolejki po bilety do Alhambry. Koło kas o 7.30 około 20 osób. Stoję jak za komuny za margaryną. Kasy będą dopiero otwarte o 8.00.
Nad kasami na monitorze informacje o biletach: o 7.40 dostępne 27 biletów, pięć minut później 17 biletów, o 7.50 informacja (po angielsku) : dziś już biletów nie ma. Zainersowani proszeni są o zakup w Internecie... A kasy nie zostały nawet jeszcze otwarte... he he he. Podchodzi do mnie kobieta pełniąca rolę mobilnej infirmacji: za czym Pan stoi? Za biletami. Proszę w Internecie kupić sobie na ogrody bo tylko takie zostały. No to na ławce z paszportami i kartą płatniczą klepię w telefonie odpowiedzi na sto pytań by kupić dla naszej trójki bilety po 7€ od łebka, dziecko do 12 lat za darmo ale bilet musi mieć. Następnie z kodem w telefonie i paszportami w ręku kobieta w kasie drukuje mi bilety i tak wchodzimy do Alhambry. Warto było nawet te ogrody zobaczyć i budynki z zewnątrz. Piękne słońce dopisało. Milion turystów też. Rada: jedziesz do Grenady/ Alhambry? Kup z wyprzedzeniem bilety w Internecie. Pod bramą byłem i na za tydzień mogę sobie kupić. Ale wtedy To ja już będę na nartach....
Parking dla kamperów koło samej Alhambry jest duży, płaski i bez udogodnień. 31€ za dobę. My staliśmy krócej więc zapłaciliśmy 17,40€.
Mam takie przemyślenia: oni więcej zarabiają na parkingach dla osobówek( trochę tańsze) i kamperów niż na wejściówkach (14€ teraz, w lecie drożej).
37.171608,-3.579581 płatny parking dla kamperów koło samej Alhambry.
37.196502,-3.597462 teraz stoimy na parkingu kampusu uniwersyteckiego, pusto tu bo w weekend nie ma studentów szczególnie teraz w okresie świąt. Ale obok też są miejsca dostępne w innym okresie. Brak udogodnień. Chcemy tu zostać do poniedziałku. A potem Sierra Nevada. Jest czynne 55km tras na 120km możliwych. Zimy przecież nie ma
Ps. Kończy się kolejne siedem dni i kończy się gaz w butli. Będzie kolejne tankowanie
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-01-04, 19:24
Dlatego w lutym były bilety a Wy byliście w okresie śwąt
wizjoner - 2020-01-04, 19:51
Rok temu na początku trudno bilety tez były
LukF - 2020-01-04, 21:02
wizjoner napisał/a: | na początku trudno bilety tez były |
Czy można prosić o tłumaczenie z Hiszpańskiego na Polski ???
Basiu, jesteśmy w okresie świąt bo teraz nam pasuje. Stąd moja sugestia dla potomnych by w tym okresie kupić bilety w Internecie. Bo gdzieś czytałem, że zimą/ w styczniu nie ma problemów z biletami...
Jutro będziemy łazić po tym wzgórzu/ zboczu Granady gdzie są domy naprzeciw Alhambry.
Sprawdzę czy w E są czynne sklepy w niedzielę bo chleb się skończył. Może Żabkę mają?
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-01-04, 21:13
Lidl,Merkadona,ale nie wiem czy czynne.dlatego ja mam zawsze na wypadek suchary i chleb tostowy Ja siedze jak zwykle przy Grecji bo jazda będzie całymi Bałkanami ,a nie tym razem Rumunia,Bułgaria.O biletach do Alhambry wiem bo w lutym były a w maju jak przyleciały wnuki nie było szans Pozdrawiam zazdroszczę hiszpani,w lutym będą już kwitły mimozy Barbara
LukF - 2020-01-04, 21:25
Dzięki Basiu za pozdrowienia. Fajnie tu jest. I już teraz dużo roślin kwitnie. Na drzewach pomarańcze, mandarynki, kaki... W sklepie miejscowe pomarańcze po 70 centów za kg. Cudne w smaku. Mandarynki droższe lecz rewelacyjne.
Ale Grecję też kocham i już myślę o Lefkadzie w lipcu, słońcu, kąpieli... Będę szukał info praktycznych dot.tego kierunku.
Ale słońce i plaża po nartach za tydzień też w Hiszpanii będzie. Znaczy gdzieś koło Malagi. Na wschód lub zachód. Jeszcze nie zdecydowałem a będzie z tydzień do dyspozycji przed powrotem do PL
rjas - 2020-01-04, 23:41
LukF napisał/a: | Rada: jedziesz do Grenady/ Alhambry? Kup z wyprzedzeniem bilety w Internecie. |
A pisałełem gdzieś wcześniej żeby przez internet z wyprzedzeniem kupić.... Pod koniec stycznia jeszcze raz będziemy (nie kamperowo) w Granadzie i też przez internet będę kupował...żeby się wyspać i kupić to co potrzebuję kupić. Miłej podróży i szusowania życzę
LukF - 2020-01-05, 20:36
rjas,
bardzo Tobie dziękuję za życzenia
LukF - 2020-01-05, 21:27
5.01.2020
Rano (no nie całkiem) obudziła nas orkiestra uliczna, była jakaś impreza, szli i grali. Zjawiskowo! Bębny, trąby i ludzie za nimi. A że stoimy na wzgórzu więc słychać było rewelacyjnie.
Dziś powoli i na rowerach przez kilka godzin zwiedzaliśmy dzielnicę na zboczu na przeciw Alhambry o nazwie Albaicin. Bardzo, bardzo klimatyczne miejsce, dla mnie rewelacja. Taka dzielnica ubogich, ale ładna. Piękne widoki, piękna pogoda, wąskie a czasami ciasne uliczki, strome przejścia, schody, hiszpansko-arabskie smaczki architektoniczne. A na dole rzeka, kamienne mostki i potem dalej elegancka dzielnica z piękną zabudową. To warto w Granadzie zobaczyć. Nie samą Alhambrą to miasto przyciąga.
Jutro stąd wyjeżdżamy, 30km dalej w góry Sierra Nevada na narty. Szczyty widać, że są białe. Ciekawe jak tam jest? Ale najpierw muszę zatankować gaz, kupić chleb oraz zatankować wodę. Akurat o wodę najbardziej się martwię. Bo nie wiem czy na stacji benzynowej tak po prostu naleję 200l . Zobaczymy
andrzej627 - 2020-01-05, 21:51
LukF napisał/a: | o wodę najbardziej się martwię. Bo nie wiem czy na stacji benzynowej tak po prostu naleję 200l |
Masz zbiornik ponad 200l? Prawie pusty?
LukF - 2020-01-05, 21:59
Mam 100l stały plus 12szt mobilnych 10l w garażu
Jeszcze nie jest pusto, ale przed nartami muszę mieć wszystko pełne
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-01-05, 23:23
Jak daleko masz do plaży i miasteczka Salobrena.tam masz wszystko czego potrzrbujesz
izola - 2020-01-05, 23:36
Cytat: | 5.01.2020
Rano (no nie całkiem) obudziła nas orkiestra uliczna, była jakaś impreza, szli i grali. Zjawiskowo! Bębny, trąby i ludzie za nimi. A że stoimy na wzgórzu więc słychać było rewelacyjnie. |
Jutro jest święto 3 Króli, z tej okazji odbywają się w Hiszpanii liczne pochody z podkładem muzycznym i kostiumowym.
Obyś kupił jutro chleb bez większego szukania.
Ja kupiłam na ostatni gwizdek w sklepiku na pobliskim campingu ostatnie " bagietki" , wszystko zależy od tego gdzie stoisz... Czasami trzeba się obejść... i bez chleba smakuje kiełbasa i ser 😋
ZbigStan - 2020-01-06, 11:40
Pisz dalej. Jak czytam to podróżuje z Tobą. Liczę na relacje z nart. Sam wkrótce jadę kamperem w Alpy. Pozdrawiam i życzę szczęśliwej podróży.
LukF - 2020-01-06, 12:15
37.150868,-3.592307
Granada. Stacja REPSOL.
Czynna nawet w 6-ciu Króli. Tankuję tutaj LPG za 0.70€ /l oraz wodę za darmo przy pompce powietrza do kół. Woda jest na cienkim wężyku więc woooooolnoooo leci. Ale mamy czas....
LukF - 2020-01-06, 12:16
ZbigStan,
Tobie również dziękuję. Narty wkrótce
Znaczy za chwilę tam jedziemy a jutro chcemy zacząć zjazdy
Relacja z info praktycznymi będzie bo chyba jeszcze nikt o tym nie pisał na tym forum
LukF - 2020-01-06, 19:34
6.01.2020
Dzisiejsze tankowanie wszystkiego opisałem wcześniej
Dojazd w góry Sierra Nevada do Pradollano z Granady tylko 30km. Droga bardzo dobrej jakości chociaż ostro pnie się do góry. Co kilka kilometrów tablice zmiennej treści podające zalecenia przy złych warunkach drogowych. Ponieważ dziś jest +9 °C więc wiadomo jakie opony dadzą radę chociaż my przyjechaliśmy tu na zimówkach . I w razie śniegu lub mrozu nie widzę tutaj komfortu psychicznego mając letnie opony.
W samym Pradollano jest zakaz dla kamperów, nawet na płatny (30€) parking dla autobusów pod samymi gondolami nie chcą nas wpuścić. Jest nad miastem duży parking dla kamperów bez udogodnień: 37.100048,-3.399460 Cena 5€ za dobę ale nikt nie pobiera opłaty a szlabany zlikwidowane. Problem jak dostać się na dół pod gondolę? Podobno ski bus jeździ, ale nie testowałem. Dlatego stoimy przed miastem na poboczu którego nie dotyczy zakaz zatrzymania i będziemy z buta dochodzić pod gondolę. Nasze miejsce: 37.099180,-3.406659.
Kupiliśmy na jutro karnety dla 2+1 za 134€. Jak będzie OK, a widzę, że będzie to potem kupimy na kolejne dni.
Śnieżą trasy, ratraki teraz pracują chociaż góry wokoło są pozbawione śniegu. Otwarte jest około 50km tras.
Spotkaliśmy pierwszych PL w kamperze ale tylko przelotem, pozjeżdzali pół dnia i jechali dalej znaczy już do PL. Mówili, że warunki są bdb. Wracają z Maroko a w Francji ich okradli śpiąć na parkingu autostradowym
Fajna ta Francja ... Od 7.00 do 16.00 zanim udało im się zgłosić na policji. Pytali ich: Ducato? A to standard. Coś wbite pod klamkę zewnętrzną lewą i drzwi otwarte pomimo śpiących ludzi w środku...
LukF - 2020-01-06, 20:16
W Ducato trzeba pasem drzwi razem spinać by ich mechanicznie nie dało się otworzyć. Mam że sobą dwa pasy, proste
LukF - 2020-01-07, 20:10
7.01.2020
Dziś były narty od 9.00 do 16.30. Pogoda cudowna, pełne słońce. Można kanapą wyjechać na 3300m n.p.m. Piękne widoki a trasy wspaniałe, bardzo dobrze przygotowane chociaż jak już pisałem wokoło brak śniegu. Nawet w ciągu dnia śnieżyli, armatki pracowały. Ludzi sporo, ale zupełnie tego nie było widać. Bo znaleźliśmy taki kąt, że przez 3 godziny sami lub w kilka osób ujeżdzaliśmy bardzo widokową trasę o długości kilku km. i przewyższeniu ok.800m. Wszystko tu jest na bogato, nie taka bieda by na narciarzach oszczędzać jak u nas w Szczyrku
Zostajemy do piątku by 4 dni pojeździć. Pozdrawiamy narciarzy
Ps. Jeśli ktoś jedzie zimą do Hiszpanii i jest narciarzem to trzeba w Sierra Nevada przyjechać. Jest dużo wypożyczalni, komplet 15€/dzień a 25€/ dwa dni .
wizjoner - 2020-01-07, 21:25
Sa szkolki dla dzieci i osle laki ? Czy ten bus z tego miejsca dla kamperow odjezdza ? Jest to miejsce przyjazna do nauki dla dzieci ?
LukF - 2020-01-07, 21:38
wizjoner napisał/a: | Sa szkolki dla dzieci i osle laki ? Czy ten bus z tego miejsca dla kamperow odjezdza ? Jest to miejsce przyjazna do nauki dla dzieci ? |
Odp.1 Szkółki dla dzieci widziałem, że są. Szczegółów nie znam. Ośle łąki to mało powiedziane. Jest sporo km tras w kolorze ZIELONYM którego u nas już nie ma. Jest nawet zadaszona (coś jak tunel ) taśma kilkusetmetrowa dla dzieci i dwie woooolne kanapy przy płaskim "lotnisku". Dojeżdża się tutaj gondolą 8os.
Odp.2 Podobno tak, ale nie znam szczegółów bo tam nie stoję tylko na dole z 800m. od miasta i z buta chodzimy bo tu nie jeździ.
Odp.3 Patrz odp.1
wizjoner - 2020-01-07, 21:59
Dzieki za info tez tam zawitamy. Dzis plynelem windsurfingiem jutro giblartar po jutrze z powrotem windsurfing w tarifie. I juz przyspieszamy tempo zostaly nam tylko 3 tyg do wyjazdu z hiszpani :/
Spax - 2020-01-08, 01:16
O nartach i zaletach tychże nie piszę bo to nie moja bajka. Cieszę się, że mimo niedogodności udaje się Wam spędzić miło czas. Oby tak dalej.
LukF napisał/a: | Fajna ta Francja ... |
Nie budujmy obrazu danego kraju według doświadczeń nieostrożnych czyt. niedoświadczonych kapmerowiczów plisss.
LukF - 2020-01-08, 09:04
Spax, oczywiście masz rację. Źle się wyraziłem.
MILUŚ - 2020-01-08, 09:27
Spax napisał/a: | ...............
Nie budujmy obrazu danego kraju według doświadczeń nieostrożnych czyt. niedoświadczonych kapmerowiczów plisss. |
Dokładnie tak . W 2016 w Barcelonie poznaliśmy polskie małżeństwo które w drodze do Hiszpanii na francuskim autostradowym parkingu zostało okradzione.
Ukradzino im ponad 5000EUR w NIESCHOWANEJ SZASZETCE
Nieostrożność śpiących na parkingach jest okazją dla grasujących tam band .
A Francja jest przepiękna i przeciekawa
izola - 2020-01-08, 15:59
Są to jednostkowe przypadki, dzięki internetowi będą takowe rozdmuchane...
Co nie znaczy że tak jest na codzień w danym kraju... Często rodacy rodaków obrabiają po zdobyciu ich zaufania.
Już moja babcia mówiła, chcesz bez problemów istnieć, musisz mieć i oko w d...
Poniekąd miała racje, do której się stosuję...
LukF - 2020-01-08, 18:13
8.01.2020
Dziś nic nowego się nie zdarzyło więc nic nowego nie napiszę. Fajna pogoda, ludzi nadal średnio. Kanapki i herbata w termosie na jutro zrobione więc teraz tylko relaks. Karnety mamy do piątku włącznie. Potem jedziemy na tydzień a plażę
Teraz piszcie Wy, ja chętnie poczytam.
andrzej627 - 2020-01-08, 21:41
Spax napisał/a: | Wew Barcelonie poznaliśmy polskie małżeństwo które w drodze do Hiszpanii na francuskim autostradowymi parkingu zostało okradzione.
Ukradzino im ponad 5000EUR w NIESCHOWANEJ SZASZETCE |
Kto wozi tyle pieniędzy w gotówce?
MILUŚ - 2020-01-08, 21:55
andrzej627 napisał/a: | ............
Kto wozi tyle pieniędzy w gotówce? |
To raz .......
..... czemu w całości w jednym miejscu to dwa
.....a czemu zostawili na widoku ......to trzy
Den-tal - 2020-01-08, 22:22
A cztery to tylko niedoswiadczony kamperowiec nocuje na autosdradowym parkingu i to obojetnie w jakim kraju. Zawsze warto i bezpiecznie odjechac od autostrady i "zadekowac"sie na noc w malej miejscowosci. A co do gotowki to Niemcy woza jej sporo i czesto padaja ofiara kradziezy w np. "spokojnej" Szwecji.
Spax - 2020-01-08, 23:05
andrzej627 napisał/a: | Spax napisał/a: | Wew Barcelonie poznaliśmy polskie małżeństwo które w drodze do Hiszpanii na francuskim autostradowymi parkingu zostało okradzione.
Ukradzino im ponad 5000EUR w NIESCHOWANEJ SZASZETCE |
Kto wozi tyle pieniędzy w gotówce? |
To napisał MILUŚ
MILUŚ - 2020-01-08, 23:51
Oj tam ; oj tam
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-01-09, 19:41
Ale to było w 2016 roku My znamy takich co tez tyle mieli gdzies schowane,ale i tak im ukradli,nie pamiętam jak to było, ale też kilka kila temu,tez osoby z CT
izola - 2020-01-09, 20:09
Byle całego auta nie ukradli
Urlopowanie to i tak niewygoda, i same straty i auto się niszczy itd...
wizjoner - 2020-01-09, 20:21
Mnie 3 razy juz okradli mam nadzieje ze teraz w trakcie tej podrozy juz nie okradna;) bo juz czulem sie jak ofiara losu lukf co do nart rozumiem ze na letnich spokojnie wjade ? Jeszcze siedzimy w tarifie jutro mamy ostatnia lekcje windsurfingu
LukF - 2020-01-09, 21:18
Wizjoner, na dzień dzisiejszy jeśli nic się nie zmieni to na letnich wjedziesz bez problemu. No chyba , że zacznie sypać.
9.01.2020
Moja ulubiona trasa to 3,5km Olimpica całkiem z prawej strony ośrodka patrząc od dołu. Łagodna, stroma, łagodna, średnia, łagodna, łagodna- tak wygląda każda część tej czerwonej trasy. Trudno obecnie się do tej najdalszej prawej strony wciągnąć bo śniegu nie ma wszędzie więc zostaje tylko długi, stromy orczyk, potem zjazd w dół do kanapy i nią dopiero na 3300m do początku Olimpica'i. Polecam, ludzi tu prawie nie ma w przeciwieństwie do centralnej części ośrodka.
Jutro ostatni dzień i potem plaża. Wymażyliśmy sobie Playa de los Genoveses koło San Jose na cyplu Cabo de Gata. Może ktoś tam był i coś napisze??? Doradzi? Poleci
wizjoner - 2020-01-09, 23:53
Bylem ale polecam bardziej plaze obok las negras i mozesz parkowac na plazy, obok jest zamek i fajne trasy do pochodzenia to moja jedna z ulubionych plaz w hiszpanii
Playa el Playazo de Rodalquilar
04115 Níjar, Almería, Hiszpania
+34 950 36 00 12
https://maps.app.goo.gl/T5iBqShcLhQmdDKEA
LukF - 2020-01-10, 08:56
O, fajna propozycja. Dzięki
Ktoś jeszcze coś poleci na tym wybrzeżu ?
LukF - 2020-01-10, 15:45
10.01.2020
Dziś ostatni dzień na nartach. Ponieważ jest ciągła lampa i nic nie pada więc beton wszędzie i trasy są coraz bardziej wymagające. Po prostu twardo a na tym sztuczny śnieg. Ale cieszymy się z tego co jest. Bo sorry, taki mamy klimat...
Co do plaż Andaluzji. Widać, że to taki egzotyczny kierunek iż trudno coś doradzić
Ale jakby komuś się jeszcze coś fajnego przypomniało (w kierunku na północ) to bardzo proszę i dziękuję
wizjoner - 2020-01-10, 21:29
Plaża la carolina kolo aguillas bardzo polecam
LukF - 2020-01-11, 20:12
11.01.2020
Wczoraj skończyły się narty i przed zmrokiem zjechaliśmy na dół do Granady na znaną wcześniej stację benzynową zatankować wodę oraz kolejną butlę gazu bo w górach się skończyła. Noc spędziliśmy w Adria, nie ma co pisać bo lokalizacja na Park4night. Cicho ale trochę brudno bo cały region to producenci zieleniny pod foliami. Pomidory itp. Czyli tutaj też powstają nasze polskie truskawki sprzedawane na targu w maju...
Teraz jesteśmy w San Jose. Bardzo klimatyczne miasteczko na płw. Cabo de Gata. Ciekawa, inna, pasująca do otoczenia architektura zabudowań. Stoimy w centrum miasteczka na parkingu bez udogodnień z 10 innymi kamperami: 36.764564,-2.109650
Byliśmy też dzisiaj na plaży Playa de los Genoveses. Ładna. Dojazd 2km.szutrową drogą. Sporo kamperów, stoi się 200m od wody. Ale b.mocno wiało tak, że zawiewało piasek nawet na parkingu. Po długim spacerze i wdrapaniu się na wzgórze nad plażą z pięknym widokiem jednak wróciliśmy do miasteczka na nocleg. Po prostu tu mniej wieje. I jest jakoś klimatycznie. A ja to lubię
Jutro tu spędzimy dzień, może rower i przed wieczorem ruszamy na kolejną plażę poleconą przez Wizjonera
izola - 2020-01-12, 17:04
Info dla zainteresowanych południową trasą w Hiszpanii.
Od 1.1.2020
AP7 Taragona - Alicante
AP4 Sevilla - Cadiz
Są bezpłatnymi autostradami... Reprywatyzacja
LukF - 2020-01-12, 19:28
12.01.2020
Izola, dzięki za praktyczne informacje
Dziś do obiadu byliśmy nadal w San Jose. Dodaję to miasteczko do moich TOP klimatycznych miejsc. Nie wiem czemu jest tutaj tak fajnie. Może mało ludzi, może specyficzna zabudowa, może piękne widoki na morze Śródziemne??. Może wszystko razem? Mógłbym tu zamieszkać
Dziś był ze trzy przecznice od miejsca noclegowego z poprzedniego wpisu, targ. Oprócz ciuchów były też owoce, warzywa i przetwory. Kupiliśmy trochę białego sera, jedną kiełbasę chorizo, trochę oliwek na wagę, pyszne daktyle na gałązkach na wagę i pyk: 55€ Przemiła Pani częstująca wszystkim co miała więc warto było
Pomarańcze 0,70€, pomidory od 1€, ogórki 1€, mandarynki 1,4€. Fajnie tu.
Teraz jesteśmy 20km dalej a północny wschód. Plaża Playa el Playazo de Rodalquilar. Ładne miejsce, kampery stoją w zasadzie na początku plaży, z 15szt. I to pomimo zakazu nocowania. 36.860968,-2.006523
Brak udogodnień lecz spokój i szum morza. Można iść na spacer do ruin zamku przy plaży. A dojazd na miejsce najpierw asfalt a potem beton, czyli wygodnie. Co tu się musi dziać w sezonie
wizjoner - 2020-01-12, 20:46
To miasteczko blisko tej plazy tez ma klimacik troche tam posiedzialem w pewnym barze co sie zle skonczylo dla mojego kolegi bo mial maly wypadek na rowerze w drodze powrotnej na plaze ale zlozyli mu gebe jest ok dzis pierwszy raz plywalem sam po morzu i to 5 godzin fajna zajawka ten windsurfing teraz spimy na parkingu przy giblartarzecjutro zwiedzamy
LukF - 2020-01-13, 19:51
13.01.2020
Dziś prawie cały dzień na Plaży Playa el Playazo de Rodalquilar. Jedni się wylegiwali w słońcu a drudzy pracowali na rowerze. Trochę objechałem okolicę i zrobiłem super wycieczkę na punkt widokowy przy kamiennej wierzy na szczycie góry. Serpentynami na szczyt prowadzi wąska droga asfaltowa zamknięta dla samochodów ale dostępna dla pieszych i rowerów. Torre de los Lobos z 18 wieku. 36.840908,-2.003069 Polecam, z plaży nie jest daleko, elektryk znacznie ułatwia wjazd na górę
Mieliśmy na plaży de Rodalquilar zostać na drugą noc razem z innymi kamerami. Ale ok.16.30 przyjechał pan strażnik i każdego grzecznie poinformował po angielsku, że nie jest możliwe pozostanie tu na noc. Więc pierwszą noc się udało a drugą już nie. Wszyscy się wynieśliśmy. Przejechaliśmy dalej na północ kilkanaście km. Droga piękna, widokowa. Polecam odwiedzić ten cały półwysep Carbo de Gata.
Teraz nocujemy przy plaży el Sombreico 37.086157,-1.850718. Brak udogodnień.
wizjoner - 2020-01-14, 07:52
Jest tam ladnie my tam spalismy ze 4 noce i nikt nas nie wygonil. Wczoraj zwiedzalismy giblartar jestesmy nieco rozczarowani, kolejka linowa nie dziala jest w konserwacji pozostaje tylko wjazd busem ewentualnie pieszo co w naszym wypadku bylo wykluczone ze wzgledu na dzieci. Jechalismy busem wszystko trzeba bylo obejrzec ekspresowym tempem. Malpy byly ale malo czasu z nimi spedzolismy. Widac ze miejsce nastawione na dojenie turystow komercha.
LukF - 2020-01-14, 12:54
Wizjoner, dzięki za info praktyczne. Do tego ma służyć ten temat. My Gibraltar odpuściliśmy, za dużo km na pierwszy raz w Hiszpanii. Tym bardziej, że wszystko nam się tutaj podoba i nas codziennie zaskakuje. Ciągle porównuję Hiszpanię do Grecji. Są tak nieporównywalne.... Napiszę o tym w podsumowaniu po powrocie do domu
A teraz plaża, plaża, plaża. Wizjoner, dzięki za namiary na Caroline
izola - 2020-01-14, 16:59
Ja przejezdzałam w zasięgu ręki, a też zrezygnowałam, bo sporo ludzi mi mówiło że tam przecież nic aż tak ciekawego nie ma, a tylko tam wjechać by punkt na mapie zaliczyć, nie widzę w tym sensu.
Wolę miejsca mniej turystycznie obeznane i zatłoczone...
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-01-14, 18:46
My tam już staliśmy i też zrezygnowaliśmy,ale w tym pomogła nam zmiana pogody
..
JanKowal - 2020-01-14, 18:47
LukF napisał/a: | Ale jakby komuś się jeszcze coś fajnego przypomniało (w kierunku na północ) to bardzo proszę i dziękuję |
Szlak "białych miasteczek", szlak przebiega przez 19 miasteczek położonych w paśmie górskim Sierra de Grazalema w prowincjach Kadyks i Malaga. Konkretnie są to: Alcalá del Valle, Algar, Algodonales, Arcos de la Frontera, Benaocaz, Bornos, El Bosque, El Gastor, Espera, Grazalema( cudowna), Olvera, Prado del Rey, Puerto Serrano, Setenil de las Bodegas, Torre Alháquime, Ubrique, Villaluenga del Rosario, Villamartín, Zahara de la Sierra.
Wczoraj własnie z stamtąd wróciłem, niezapomniane wrażenia...
Wracając warto zajrzeć do Campo de Criptana, Consuera (białe wiatraki) Toledo, jezeli nie masz czasu na dłuższe zwiedzanie, a można naprawdę długo, to chociaż na punkt widokowy, skąd rozciąga sie panorama na całe miasto ("szczena opada")... ale to środkowa Hiszpania, bliżej francuskiej granicy w stronę Katalonii i w niej samej, można zajrzeć do Rupid i Pruid (kamienne miasteczko) do Besalu, Figueres dla miłośników twórczości Daliego, do Girony, przed Barceloną, stara dzielnica Sitiges, Alberacin (cudowny, cudowne widoki) Cuenca (cudownie widoki) na koniec pod francuska granicą obowiązkowo Far de cap de Creus latarnia morska i skaliste w wybrzeże na kturej stoi, bardzo urozmaicone, cudowne to tak na szybko i trochę chaotycznie, może coś wyłuskasz dla siebie.
izola - 2020-01-14, 19:02
Jedno jest ważne, nie za dużo widzieć na raz, by sensu jazdy nie zatracić😋
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-01-14, 19:13
Luft miało być w temacie a poszło na PW porównanie Grecji i Hiszpanii
JanKowal - 2020-01-14, 19:13
izola napisał/a: | Jedno jest ważne, nie za dużo widzieć na raz, by sensu jazdy nie zatracić😋 |
Ja na to poświeciłem kilkanaście wojaży po Hiszpanii, także spoko, z sensem jest z czego wybierać na początek...nie czytałem całego wątku bo własnie "wojażowałem" i nie wiem co wątko-dawca preferuje, ale może akurat to go zainteresuje...
a! dorzucił bym jeszcze Montserrat - hiszpańską Częstochowę. Piękne widoki, nie dotarłem na sama górę gdy tam byłem, ostatni etap wjazd kolejką, niestety byłem za późno.
http://telezbyszek44.pl/M...%99stochowa.php
izola - 2020-01-14, 19:25
Kowal, nie rób się taki ważny i obcykany, są ludzie jak ja, i pierwszy raz w zimie
JanKowal - 2020-01-14, 19:38
Ja jeżdżę tylko w zimie, ewentualnie maj, dalej to nie dla mnie, za gorąco i dzikie tłumy...
a! jeszcze sobie coś przypomniałem, Ronda! dla mnie jadącego z Portugalii szlakiem "Białych miasteczek", to ostatni etap łańcuszka tych miast, dla jadącego od Gibraltaru było by to pierwsze miasto do zwiedzania, chociaż nie zalicza sie do tych "białych" i jest najbardziej oblegane turystycznie, nawet teraz po sezonie, skąd tam, teraz, w tym mieście, wzięło się milion chińczyków, to ja nie wiem
Gibraltar tez fajny, trzeba sie tylko mocno nagimnastykować.
izola - 2020-01-14, 19:58
Kowal, zapominamy, to nie nasz wątek...
z mojej strony jest koniec dyskusji.
JanKowal - 2020-01-14, 20:10
Nie za bardzo rozumiem nic nie zapominam, odpowiadam na wyraźna prośbę LukF-a i twoje posty skierowane do mnie.
Bim - 2020-01-14, 20:18
JanKowal napisał/a: |
Szlak "białych miasteczek", szlak przebiega przez 19 miasteczek położonych w paśmie górskim Sierra de Grazalema w prowincjach Kadyks i Malaga. Konkretnie są to: Alcalá del Valle, Algar, Algodonales, Arcos de la Frontera, Benaocaz, Bornos, El Bosque, El Gastor, Espera, Grazalema( cudowna), Olvera, Prado del Rey, Puerto Serrano, Setenil de las Bodegas, Torre Alháquime, Ubrique, Villaluenga del Rosario, Villamartín, Zahara de la Sierra.
Wczoraj własnie z stamtąd wróciłem, niezapomniane wrażenia...
|
Czyżby
LukF - 2020-01-14, 20:35
Panie i Panowie pięknie dziękuję za sugestie. Na pewno się przydadzą jak nie teraz to w przyszłości. Lub innym czytającym ten wątek
14.01.2020
Dziś przyjechaliśmy nadmorską drogą (a nie autostradą) na plażę polecaną przez Wizjonera, dzięki.
Playa la Carolina i obok Cocedores. Kamperów jest tu z 50, istny tłum. Ale ładna plaża. Było tak ciepło, że koszulkę zdjąłem na 3 godz. Zostajemy do jutra na plażing.
37.375959,-1.628522 Brak udogodnień, można stać na dwóch poziomach/ tarasach. A wodę dziś tankowaliśmy z prysznica na mijanej gdzieś po drodze plaży. W ogóle od wyjazdu z płw. Cabo de Gata na północ różne plaże ciągną się jedna za drugą. Jedne puste i odludne (w sezonie czy to możliwe?) a inne miejskie zagospodarowane. Teraz pełen wybór.
Co do zwiedzania: chyba Tarragona będzie ostatnim miejscem w drodze do domu. Wszystkiego nie da się zobaczyć bo bunt na pokładzie się pojawi
LukF - 2020-01-14, 20:40
Ps. Basi dziękuję za prywatną wiadomość. Jeśli dostanę zgodę to ją tutaj zacytuję
wizjoner - 2020-01-14, 20:55
Po drodze polecam baseny zewnetne z woda 36 stopni los banos de fortuna okolice murcii to jest camping ale mozna korzystac z samych basenow 5 euro za caly dzien knurni to takie dopelnienie wakacji polecam
JanKowal - 2020-01-14, 22:31
kurde, nie chce zaśmiecać wątku, ale co "czyżby"? o co ci chodzi? po kiego grzyba to podkreślenie?
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-01-15, 09:22
Taragone zostaw na inny czas a wstąpcie do Monserat,to naprawdę piękne miejsce,teraz nie będzie tak zatłoczone.Dla dzieci jedźcie na gorę kolejką.nie mogę wstawić fot,bo zrobiłam dziadostwo w 2017 Hszpania,skasowalam 2000 fot.Zięc mi to odzyskał,ale sa bardzo pomieszane datami.
Co do Hiszpani,zgadzam się jest dużo pięknych zabytków do zwiedzania, pięknych plaż,ale trzeba mieć oczy szeroko otwarte,a Grecja to jest sam luz.
Grecja pow.131957kmkw.
ludność 10,5 mln
Hiszpania pow.505992km kw.
ludność ponad 39 mln
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-01-15, 09:33
LukF ,prośba
Jak będziesz podsumowywał relacje napisz wszystkie plaże zwiedzone ,ale podaj miasteczka koło których sa.Linia brzegowa Hiszpanii ma pewnie z 1000km,a plaż tysiece.Nie ma map z samymi plażami.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-01-15, 09:40
Ja mam dodatek z przed lat najpiękniejsze plaże Hiszpanii,one sa podzielone na np.Costa Dourada,Costa Blanca,Costa Almeria,Costa Tropikal itd.
rjas - 2020-01-15, 09:50
JanKowal napisał/a: | Wracając warto zajrzeć do Campo de Criptana, Consuera (białe wiatraki) Toledo, jezeli nie masz czasu na dłuższe zwiedzanie, a można naprawdę długo, to chociaż na punkt widokowy, skąd rozciąga sie panorama na całe miasto ("szczena opada")... |
I to się przyda. Lecimy w przyszłym tygodniu w te strony i te wiatraki będą na trasie do Granady
onionskin - 2020-01-15, 10:25
Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | .....Nie ma map z samymi plażami. |
Na mapach OpenStreetMap można trochę podejrzeć:
Grecja
http://overpass-turbo.eu/s/PL6
Hiszpania:
http://overpass-turbo.eu/s/PL8
LukF - 2020-01-15, 10:36
Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | LukF ,prośba
Jak będziesz podsumowywał relacje napisz wszystkie plaże zwiedzone ,ale podaj miasteczka koło których sa.Linia brzegowa Hiszpanii ma pewnie z 1000km,a plaż tysiece.Nie ma map z samymi plażami. |
Basiu, już teraz w relacji podaję dokładne koordynaty na wszystkie plaże na których teraz jesteśmy. A dokładniej na miejsca postojowe przy plażach przez nas odwiedzonych. Więc po skopiowaniu i wklejeniu do mapy Google w telefonie, masz precyzyjną informację gdzie to jest
W zeszłym roku w wątku dot. Grecji Pelion 2019, nie podawałem koordynatów z map Google lecz sam opis miejsca. Ale widzę, że tak jak teraz jest precyzyjniej. I jeśli forum będzie dalej istniało, to sam za kilka lat będę mógł do moich zapisów wrócić
JanKowal - 2020-01-15, 10:58
rjas napisał/a: | I to się przyda. Lecimy w przyszłym tygodniu w te strony i te wiatraki będą na trasie do Granady |
wiatraki...
Consuegra, kamperem stajesz na parkingu u podnóża wiatraków i zamku 39.453722, -3.610846, a dalej (ok. 0,5km) drogą asfaltowa do góry, zejść można na skróty, pomiędzy
zamkiem a wiatrakami, wprost na parking.
Campo de Criptana 39.410991, -3.122712 stajesz pod samymi wiatrakami, wielki plac parkingowy. Nocowaliśmy tam, mocno wieje W oddali widać (ok 5km.) następną grupę wiatraków, można dojechać "wzrokowo" ja tam nie byłem.
Toledo, Mirador del Valle Ctra. Circunvalacion 39.865671 -4.018604 tarasy, droga z miejscami parkingowymi, z pięknym widokiem na Toledo, nawet teraz po sezonie, dość mocno zatłoczone. Gorąco polecam, tylko dla tego miejsca, było by po drodze do wiatraków.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-01-15, 11:35
LukF napisał/a: | w relacji podaję dokładne koordynaty na wszystkie plaże na których teraz jesteśmy. A dokładniej na miejsca postojowe przy plażach przez nas odwiedzonych. Więc po skopiowaniu i wklejeniu | ,ale ja nie jade na razie i wystarczy mi nazwa np.,czy to jest w Calpe,Alcosebre,Peniscola itd.ja mam mape w głowie,a koordynaty potrzebne jak się pojedzie by je wpisać do GPS.teraz jak ja zapisuje to w maps-me nie mogę znaleźć
właśnie dlatego w Grecji podaje dokładnie koło jakiej miejscowości jestem by zmusić czytelnika na zobaczenie tego miejsca na mapie,lub gogle maps.
izola - 2020-01-15, 18:22
Wizjoner mój przemiły sąsiad tu zagląda..
Plażuje...
Info
pożar na lotnisku Alicante, loty są kierowane na Murcia i Valencia.
LukF - 2020-01-15, 21:28
15.01.2020
Dziś będzie krótko bo nic się nie działo. Do obiadu na plaży tej co wczoraj. A potem w drogę. Kierunek Tarragona. Nie dojechaliśmy i dziś nocujemy na parkingu dla kamperów z pełnym serwisem ale bezpłatnym w Castellon de la Plana 39.980122,0.022391.
Macie jakieś dobre miejsce w Terragonie by zwiedzić miasto? Jutro.
LukF - 2020-01-16, 20:46
16.01.2020
Tarragona. Sympatycznie, bardzo mało turystów, dziwne Starówka i pozostałości z czasów Rzymskich są niedaleko morza. Objechaliśmy wszystko na rowerach, potem zjedliśmy paelę. Myślę, że będąc w okolicy można zobaczyć stare miasto. Ale z PL nie warto tylko tu jechać. Ocena identyczna jak Alicante: 3+
Staliśmy jakieś 3km od głównych atrakcji więc rower wskazany: 41.128072,1.233605.
Nam 4 godz.włącznie z obiadem wystarczyły na zwiedzanie. A potem 60km na północ w stronę Barcelony na nocleg. Stoimy wzdłuż drogi i plaży w Sitges: 41.225902,1.788821.
To już czas powrotu do PL. Jutro ruszamy w stronę domu. Kierunek Francja .
JanKowal - 2020-01-16, 21:51
Nie wiem czy już tam byliście, ale w Sitiges, na końcu tej promenady, na starym mieście, przy kościele, jest bardzo urokliwe miejsce warte zwiedzenia.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-01-17, 12:09
Luk teraz jak piszesz to wszystko znajduje na mapie,po drodze jak jechałeś było moje ukochane z przed lat Alcosebre,nie wstąpiliście do pięknej i Pensakoli,gdzie nawieziono tony piachu z Sahary,a po sezonie parkingi niepłatne przy kilku tam bedacych plazach.Ja byłaam kilka razy,a wnukom też się podobało.Nnie da się wszystkiego zobaczyć w jednym wyjeździe.To co pisze to wybrzeże pomarańczy.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-01-17, 12:21
Barcelona Wnuk chciał zobaczyć stadion,ale było zamknięte,a blisko Park Gurel.Okazało się że od 21 do 7 rano parking bezpłatny.Spaliśmy tam,pewnie pisałam że zamknięto nam o 22 bramę.Zamiast zadzwonić do Zbyszka o drabinke to przez wysoki mur wnuk mnie i wnuczke wydostawał . Niestety teraz nawet ławka Gaudiego jest płatna.Zwiedzaliśmy na piechote chyba z 15 km,myślałam że ducha wyzionę.Bilety do Sagrady lepiej internetowo,bo my byliśmy pierwsi przy otwarciu i dopiero bilety na 18ta,sprawdzajeą plecaki nie wolno puszek i czegos tam. Po przykrym incydencie w Maladze,Z.pilnował samochodu,było to miejsce przy fabryce polecone przez Jędrek 49,było to w pięknym parku przy plaży.Dziadek Zbyszek zawiózł nas pod Sagrade i potem wieczorem na dany sygnał przyjechal po nas
LukF - 2020-01-17, 20:56
Basiu, JanKowal,
Dzięki wielkie za informacje. Będzie na kolejne wyprawy. Bo myślę, że będą
17.01.2020
Rankiem po spokojnej nocy pod palmą wzdłuż drogi o której pisałem wczoraj wypiliśmy ostatnią kawkę nad Hiszpańskim morzem
Pierszy raz byłem w Hiszpanii. Tak bardzo mi się podobało. Wiecie jakie to uczucie być gdzieś pierwszy raz
W drodze powrotnej tankowanie 112l paliwa na stacji (o której wcześniej pisałem 1,13€/l) 30km przed granicą z Francją. I w drogę. W Francji na autostradzie A75 znów nas brzydka pogoda dopadła: deszcz, silny wiatr i tylko +3°C. Dlatego na nocleg nie dojechaliśmy do Clemond-Ferand. Zabrakło nam 100km i śpimy trochę przed punktem widokowym na wiadukt Eiffela: 44.870724,3.247858.
Jutro chcemy przeskoczyć resztę Francji aż do granicy Niemieckiej, 600km. Zobaczymy czy się uda
wizjoner - 2020-01-17, 22:57
Fajnie my siedzimy 3 dzien w esteponie obok Izoli jutro benalmadena motyle i park i jedziemy w kierunku sierra nevada
JanKowal - 2020-01-17, 23:29
Jadąc przez Francję, nie tankujcie na autostradzie , szukajcie stacji benzynowej "Carrefoura" albo "SuperU"...Widziałem parę dni temu na autostradzie "gazole" po 1,71€...szaleństwo.
LukF - 2020-01-18, 13:18
JanKowal,
Ceny ON w Francji to faktycznie szaleństwo. Muszę tu zatankować tylko 20l i następnie w Niemczech do pełna 120l, jest sporo taniej.
Wizjoner,
Jak będziesz w Sierra Nevada to pisz relację. Możesz, jeśli chcesz w moim wątku. Ciekawym jakie będą warunki i Twoje odczucia
Teraz w Francji przerwa na obiad, czuć inną temperaturę. Nad ranem w górach na 1000m n.p.m. było-3. Teraz +6 ale to nie jest Hiszpańskie +16.... Już mi tego brakuje
LukF - 2020-01-18, 13:21
Dziś tak jak pisałem, chcemy dojechać do granicy Niemieckiej. Chciałbym jakieś klimatycze małe miasteczko w okolicy Fryburga z dostępem do wody bo w zbiorniku pusto...Ma ktoś coś na szybko ???
izola - 2020-01-18, 15:00
Szybciej nie szło, byłam w plenerze...
Wohnmobilstellplatz Freiburg
GPS N 47°59'59" - E 7°49'32" - 259m ü. NN
Bissierstr., Nähe Eschholzpark
10 do 12 Euronów żal. Od wielkosci
Tu znajdziesz i inne w okolicy
http://www.mobilisten.de/...20-S-W-E-G-WLAN
Endi - 2020-01-18, 16:31
Jak dasz radę, pociągnij do Titisee-Neustadt. Dziś i jutro nasi skaczą w Pucharze Świata
andi at - 2020-01-18, 17:36
Zaznaczyć co ma się wyświetlać ( woda ) przybliżenie i gotowe http://openpoimap.org/
LukF - 2020-01-18, 21:24
Wszystkim dziękuję za piękne odpowiedzi.
18.01.2020
Dziś przejechaliśmy 770km. Te Francuskie ronda trochę mnie dziś wnerwiły, pewnie przez odległość pokonaną . Jesteśmy w pięknym małym miasteczku Francuskim przy granicy Niemieckiej: Wissembourg
49.031708,7.946935. Plac dla kamperów 1km od centrum, woda 5,5€ w automacie, prąd też jest, nie wiem za ile bo mam go z nieba
Jutro przed południem zwiedzamy, piszą w Internetach, że śliczne. Po drodze już były miejscowości z muru pruskiego. Zobaczymy rano
LukF - 2020-01-18, 21:30
andi at,
Dzięki za mapę, a jak mam zaznaczyc wodę , skoro jej nie widzę na liście po prawej. Może byś mnie za rączkę poprowadził, proooooszę
Spax - 2020-01-19, 10:54
LukF napisał/a: | Może byś mnie za rączkę poprowadził, proooooszę |
po lewej »»» food shops
po prawej zaznacz »»» drinking water
potem ostre zbliżenie na miejscowość, w której szukasz
LukF - 2020-01-19, 22:18
19.01.2020
Dziś 690km przejechanie z granicy Francuskiej do Zgorzelca na nocleg pod Chińskim centrum handlowym jak 4 tyg. temu. Są toi toie więc kota można wyprowadzić.
Ale wcześniej, po śniadaniu zwiedzaliśmy Wissembourg. Piękne miasteczko. Śliczna zabytkowa zabudowa, rzeczka przepływająca między budynkami dodaje uroku. Co krok cukiernia z pysznościami. Skorzystaliśmy i my, trzy rodzaje ciastek, kawa i ogrzanie się w ten chłodny dzień (tylko 3°C).
Naprawdę warto tu przyjechać by poczuć ten klimat i pospacerować między nawet 300-tu letnimi domami, polecam. A miejsce dla kamperów jest tak jak pisałem zaraz obok.
Po drodze w Niemczech zaczął padać deszcz, potem śnieg i temperatura spadła do zera, dobrze, że miałem zimówki
Jutro do Bolesławca na zakupy i do Rybnika
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-01-20, 15:28
Podobno Walencja,Barcelona,burze i fale
LukF - 2020-01-20, 19:45
20.01.2020
Jesteśmy w domu. Cali i zdrowi. I zadowoleni z Hiszpanii
Jak się ogarnę to zrobię podsumowanie. A tymczasem pozdrawiam tych którzy jeszcze w Hiszpanii korzystają z pięknej pogody i ciepełka bo w domu
wizjoner - 2020-01-20, 21:36
Niestety pogoda sie nieco popsula to tez zrezygnowalismy z nart na rzecz basenow termalnych mamy juz malo czasu za tydzien wylatujemy do domu
wizjoner - 2020-01-20, 21:43
W sierra newada temp od -3 do -9 sypie snieg warunki super jednak czas i letnie opony nie pozwalaja na wjazd
rjas - 2020-01-20, 21:48
wizjoner napisał/a: | Niestety pogoda sie nieco popsula to tez zrezygnowalismy z nart na rzecz basenow termalnych mamy juz malo czasu za tydzien wylatujemy do domu |
Mam nadzieję ze się poprawi bo my w czwartek wylatujemy do Madrytu i potem Andaluzja
LukF - 2020-01-22, 17:42
Wizjoner,
Dzięki za info. Szkoda ,że Wam narty nie wyszły
Moczcie się więc a tych termalach. A chodzi o te których namiar chwilę wcześniej ktoś podał???
wizjoner - 2020-01-22, 23:08
Dokladnie te los banos de fortuna nasz najlepszy camping w Hiszpanii
andi at - 2020-01-23, 03:17
LukF napisał/a: | andi at,
Dzięki za mapę, a jak mam zaznaczyc wodę , skoro jej nie widzę na liście po prawej. Może byś mnie za rączkę poprowadził, proooooszę |
Spax już ci dał namiar .Pootwieraj inne obcje w tym lewym okienku u góry .Zobacz co i jak w domu .Z tą wodą jest różnie .W parkach ,plaże ,WC na zewnątrz to zaraz możesz kota opróżnić .Ja z tego korzystam tak samo jak z TripAdvisor jako przewodnik .Tylko musisz zaznaczyć ATRAKCJE
ZbigStan - 2020-01-26, 21:32
LukF. Cieszę się, że szczęśliwie wróciliście. Potwierdziłeś, że można łączyć narty z opalaniem na plaży. Stawiam zasłużone . Pozdrawiam
Tamtam - 2020-01-31, 13:42
LukF napisał/a: | andi at,
Dzięki za mapę, a jak mam zaznaczyc wodę , skoro jej nie widzę na liście po prawej. Może byś mnie za rączkę poprowadził, proooooszę |
Ja sprawdzam wodę z tej strony w ten sposób że przepisuję współrzędne geograficzne takiego miejsca z wodą do map google i uruchamiam street view. Dzięki temu wiem czy da się podjechać kamperem i w jaki sposób nabrać wody - czy konewką, czy wąż się da podłączyć itp.
Pozdrawiam
max111 - 2020-02-03, 06:54 Temat postu: Trasa do Hiszpanii Witam
Skoro temat jest na tapecie i koledzy i koleżanki są własnie w podroży lub świeżo po to proszę dajcie znać jak jechać do Hiszpanii (takie podsumowanie) żeby ominąć drogie autostrady a żeby nie jechać drogami "bardzo lokalnymi".
Taka optymalna trasa - i ew miejsca do tankowania paliwa i wody.
Dziękuję z góry
LukF - 2020-02-04, 16:29
Zbieram się do napisania podsumowania. Również dotyczącego dojazdu który mam w głowie . Ale potrzebuję jeszcze trochę czasu by się zebrać Jak chcesz coś na szybko to dzwoń.
Dwa solary w tym tygodniu muszę zamontować i tym się zajmuję. Oraz kamerę podłączyć. Czyli ogarnąć dwa inne kampery
izola - 2020-02-05, 14:25 Temat postu: Re: Trasa do Hiszpanii
max111 napisał/a: | Witam
Skoro temat jest na tapecie i koledzy i koleżanki są własnie w podroży lub świeżo po to proszę dajcie znać jak jechać do Hiszpanii (takie podsumowanie) żeby ominąć drogie autostrady a żeby nie jechać drogami "bardzo lokalnymi".
Taka optymalna trasa - i ew miejsca do tankowania paliwa i wody.
Dziękuję z góry |
Ja obojętnie gdzie jadę, ustawiam Garmina na " nie jedz drogami płatnym"
To działa, wybiera wtedy drogi bezpłatne, zawsze wybiera te lepsze bezpłatne...
Paliwo tankuje jak mam w baku ca 50% ... Wtedy mogę jeszcze że 450 km zrobić, albo jak jest zimno ogrzewanie dislowskie bez obawy śmigać.
Tankuję
nie na autostradach i drogach schybkiego przejazdu... Są dziebko droższe.
Woda, jak jest za friko robię pełny tank... Jak mi zabrakło poszłam kupić do sklepu za drobne pieniążki...
Tylko bez stresu, nic nie jest tak gorące jedzone jak było gotowane, wszystko co chcesz jest możliwe
elabaluch - 2020-02-05, 14:46
Czytam te wasze wspomnienia z Hiszpanii i zastanawiam się czy Hiszpania to tylko południe .Przecież mają piękne wybrzeże północne pełne klifów z dużymi parkingami a na nich woda i toalety .Może nie na wszystkich ale przynajmniej na co drugim jest .Największe skupiska takich parkingów zaobserwowaliśmy i korzystaliśmy w okolicy Playa Catedrale na wschód i zachód . az do Faro de Fisterra gdzie przy drodze w miasteczku jest plac kempingowy za 10 euro z mediami lub samo miejsce 5euro dalej w stronę latarni plac na klifach bezpłatny a przy dojeżdżie woda. Piękne plaże mniejsze większe otulone skałami .Ludzie mili wody można dostać a na jednym nawet straż dowoziła bo było dużo kamperow .
izola - 2020-02-05, 14:57
Elabaluch, ja nie wspominam, jestem dziś aktualnie Cala de Mijas.
Kolega pytał o coś?
Dla mie Hiszpania w tym roku to tylko południe... I wybrzeże dookoła Iberii
Taki szlak mam wybrany😁
Więc nie dziw się niczym... Tylko podaj parę przydatnych info...
jacek stec - 2020-02-05, 15:53
Zimą to chyba lepiej południe niż północ
LukF - 2020-02-05, 17:01
Zdecydowanie południe w zimie. A tym właśnie tu piszemy. Na plażach jest wtedy przyjemnie. Nie wiem jak północ od strony UK ale myślę, że będzie znacznie zimniej
elabaluch - 2020-02-05, 17:04
Fakt zima to jednak zdecydowanie cieplejsze miejsca ale latem polecam północ .Wielu z nas sądzi ze pogoda tam to tylko wiatr i deszcz sama się zdziwiłam będąc na Pikos Europa gdzie temperatura 35 +i spacer w góry z jęzorem po kolana nie był najlepszym pomysłem .W tym momencie jednak południe ;kiedy pogoda nasza nie nastraja pozytywnie .zatem do wszystkich przebywających w ciepełku przywieście nam trochę słońca .
JanKowal - 2020-02-05, 17:28
W tym roku wigilie spędziłem w San Sebastian, a potem północnym wybrzeżem, powoli do Portugalii, ciepło, ludzie się kąpali, co prawda nieliczni, ale jednak. Obserwowałem nawet jak jakiś śmiałek w Sant Sebastian przepływa tamtejsza zatokę w poprzek.
LukF - 2020-02-05, 17:57
Najlepszy dla mnie cydr był z San Sebastian Taki związek z miejscem w którym byłeś
ZbigStan - 2020-02-05, 20:14
LukF Czekam na podsumowanie jak już wszystko pomontujesz. Pozdrawiam
LukF - 2020-02-05, 21:35
ZbigStan napisał/a: | LukF Czekam na podsumowanie jak już wszystko pomontujesz. Pozdrawiam |
Dzięki wielkie. Będzie bo pierwsze auto dzisiaj skończyłem. Tobie życzę miłego szusowania
LukF - 2020-02-10, 16:21
Hiszpania zima 2019/2020
Podsumowanie- cz.1
Czas na podsumowanie. W pierwszej części statystyka i koszty.
Nasz wyjazd trwał 31 dni. W tym czasie
przejechaliśmy w sumie 6940km. Z autostrad korzystaliśmy w PL (31zł) i Niemczech (jeszcze darmowe). We Francji jechaliśmy bezpłatną autostradą A75 z Clemond-Ferand na południe do Beziers- 340km. Nie liczę kilku innych krótkich darmowych odcinków autostrad w tym kraju.
W Hiszpani poruszaliśmy się darmowymi Autovia natomiast unikaliśmy płatnych Autopistas. Darmowe drogi są w świetnym stanie (we Francji w znakomitym) a do tego jest zakaz jazdy ciężarówek.
Nawigacja w telefonie z mapami Google z ustawionym "unikaj opłat" załatwia sprawę bez stresu. Polecam. Nie używałem nawigacji fabrycznej którą mam w kamperze. Przeżytek. Już jej nawet nie będę aktualizował...
Spaliliśmy 844l ON co daje przeciętną 12,2l/100km przy prędkości autostradowej 115km na tempomacie.
Paliwo to dla nas najwiekszy koszt tego wyjazdu: 4340zł za całość. Unikaliśmy tankowania we Francji bo nawet na samoobsługowych stacjach cena ON to 1,455€. Tutaj bardzo pomaga 120l zbiornik naszego kampera. W Hiszpanii na stacji, 30km za granicą FR (namiary podałem na początku relacji), ON 1,13€ ( to była najniższa cena).
Oczywiście na dłuższym zimowym wyjeździe potrzeba też sporo gazu. Zużyliśmy 5 butli LPG. Dwie butle z PL i trzy tankowania do butli w Hiszpanii na stacjach REPSOL. Bez problemu mając wlew gazu opisany na początku relacji. Polecam jeśli ktoś nie jest strachliwy. Cena 0,74€. Gaz razem 290zł.
Noclegi tylko na dziko- koszt 0zł. Nigdzie nas nie okradli. Namiary z forum, od znajomego (Łukasz- pozdrawiam) oraz Park4night.
To tyle statystyk i informacji praktycznych.
O moich odczuciach dot. Hiszpanii oraz subiektywne porównanie z Grecją w części 2.
LukF - 2020-02-10, 18:44
Edit: trochę zmieniłem nazwę wątku by była aktualna
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-02-10, 22:35
Czekam na część 2
LukF - 2020-02-16, 18:49
Podsumowanie cz.2
Dziś będzie luźne omówienie: czy mi się podobało w Hiszpani i jak wychodzi (moje) porównanie z Grecją?
Hiszpania w zimie, od strony morza Śródziemnego, to naprawdę świetny pomysł. Widziałem na miejscu, że sezon i co za tym idzie turyści, w tym kraju nigdy się (chyba) nie kończy. Lecz teraz jest ich zwyczajnie trochę mniej. Oczywiście Barcelona i Granada/ Alhambra się z tego wyłamują. Sporo ludzi. Mnie to nie przeszkadza, atrakcyjne miejsca tak mają. Ale na plażach nie ma turystów wakacyjnych znaczy z dziećmi. Natomiast kamperowych czyli naszych w zimie jest sporo. Dlatego nie pojechał bym do Hiszpanii w sezonie. Po tej wyprawie widzę, że dla mnie to nie ma sensu. Kampery plus pozostali turyści na tych parkingach/ miejscach gdzie można stanąć się nie zmieszczą. Boję się, że nas będą gonić.... Turyści mi nie przeszkadzają. Ale boję się, że w lecie są tam dzikie tłumy. Francuzi, ale też Niemcy i Anglicy mają dość blisko. I taniej niż u siebie. Wiec jadą.
Narty w Hiszpanii. Okazuje się, że można. I jest fajnie. Z Alpejskimi ośrodkami nie mają jednak szans. Nie ta skala. Ale będąc tam przy okazji warto skorzystać. Lecz jako celowy wyjazd z PL nie warto.
No i na koniec pytanie: Hiszpania czy Grecja???
No więc...
Mój wybór jest prosty i oczywisty: Hiszpania oraz Grecja!!! Pierwsza zimą a drugie latem.
Hiszpania dla mnie zimą jest cudowna. Kwiaty, zielono, słońce, długi dzień, pomarańcze na drzewach. Cudowna architektura i zabytki, kolory, faktury tekstury. Wady: daleko od Śląska, 4 dni dojazdu, jeśli Francja tanio = bez autostrad. Ale i tak warto.
A Grecja: latem jest sporo miejsc gdzie nie będzie dzikich tłumów na plażach, ciepłe i piękne morze oraz plaże, swoboda, luz i wolność. Czyli Grecki styl życia. To mi się podoba i pasuje. No i jest jednak troszkę taniej, bliżej o 1000km oraz dojazd to 3 dni a nie 4. Wady: mało klimatycznych spektakularnych miast nad samym morzem ( wszystkiego jeszcze nie widziałem więc pewnie nie znalazłem). A w Hiszpani jednak bez szukania było sporo takich fajnych miast i miasteczek. Chodzi o to by po plażingu gdzieś pójść, coś zobaczyć. Ale oczywiście Grecja, dla mnie, w lecie jest bezkonkurencyjna!
Naturalnie cała perspektywa opiera się na posiadaniu dziecka w wieku szkolnym ...rozumiecie?
Hiszpania vs Grecja = 1:1
K O N I E C
izola - 2020-02-16, 19:51
Ładnie to podsumowałeś.
Co piszesz o Hiszpanii to jak najbardziej jestem twego zdania.
Teraz jest najlepszy czas by tu ładnie urlopować a się nie wykończyć upałem letnim.
O Grecji? Nie byłam... Mam przed sobą, zresztą jak wiele innych kierunków.
W podziękowaniu za relację
LukF - 2020-02-16, 20:12
Izola,
Ślicznie dziękuję
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-02-16, 20:15
No to mój komentarz,ile ludzi to tyle miast,oraz jaki obszar Grecji a Hiszpanii
Grecja z Kretą byliśmy 5 miesiecy,cała zimę,też kwitły kwiaty/mniej mimoz/,pomarańcze w dużej ilości w wielu miejscach.
Przewaga Hiszpani miasta i miasteczka z Hiszpanami Gr -Kr pustki zimą.
Grecy cudowni ludzie rozdaje wszystkie słodycze jakie mam
Hiszpania zjadłam słodkie sama,nikt nie nadawał się do częstowania.Najwazniejsze
zostawianie na dziko kampera bez opieki,grecja 100%bezpieczenstwa,
Hiszpania zostawianie np. w camino del rey-ok. natomiast,miasta absolutny zakaz.
Warto być tu i tu,np naprzemiennie.Pozdrawiam ,60% przygotowania do wyjazdu GRECJA,Peloponez,no i Wielkanoc tam.
Jak tu nie kochać Grecyji
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-02-16, 20:17
bo zapomnialam
Spax - 2020-02-16, 20:25
LukF. Zasłużone piwko dla Ciebie postawione
LukF - 2020-02-16, 20:30
Basiu, Spax,
Wam również bardzo dziękuję!!!
ZbigStan - 2020-02-16, 20:47
LukF Byłem w Hiszpani latem, w lipcu, temperatury wysokie do 40 stopni, plaże pełne, trudno o miejsce na parkingach, lub wręcz zakaz i kontrola. Najlepsze terminy do podróży kamperem to wiosną i jesień. Zimą nie byłem, ale z relacji wynika że to dobry termin. Czyli mam podobne zdanie jak Ty. Pozdrawiam.
LukF - 2020-02-16, 22:00
ZbigStan,
To ciekawe co napisałeś o warunkach kamperowania w Hiszpani w lecie. Nie byłem a jest zgodne z tym co Ty zastałeś
Również pozdrawiam.
Ps.
Dziękuję za wszystkie komentarze, miło je przeczytać. Wnoszą dodatkowe informacje do tematu który ma być praktyczny
Piszcie
izola - 2020-02-16, 22:23
A najbardziej miło mi jest, jak otwieram Maps i mam zapisane w nich GPS jako Tip od ŁukF 👍
Dziękuję.
LukF - 2020-02-16, 22:26
Ps.
Mój temat to mogę sobie piwować ile chcę.
izola - 2020-02-16, 22:41
Dzięki... Jasne że możesz.
wiesiek t - 2020-02-17, 10:51
przeniosłem ten post z budowlanki
LukF.
dokładnie tak jest że każdy ma z nas inaczej.
Ja twoje relacje czytałem od początku do końca .
Dla mnie Ty ,Andrzej627, BigStan i paru innych Camperowiczów zmieniliście oblicze tego form.
Nie ukrywam ze dla mnie zajechanie w miejsce które chce odwiedzić zaparkowanie na sprawdzonej miejscówce za fre, to jest 65% sukcesu.
Bo jezeli ja wybieram się do Rzymu i zamierzam odwiedzić Pl Świętego Piotra to relacja z tego miejsca w postaci 50 pięknych fotek nie wiele mi daje.
1. jadę tam i sam chće zobaczyć
2.mam wolny internet i wyskakują mi pare fot a reszta długo nie.
Ale relacja że ktoś był tam Campera zostawił tu i tu zapłacił a jeszcze czy go okradli czy nie tyle to ja czytam takie Relacje
Pozdrawiam
LukF - 2020-02-17, 14:55
Wiesiek t,
Ponownie Tobie dziękuję za miłe słowa
andrzej627 - 2020-02-17, 16:19
wiesiek t napisał/a: |
Dla mnie Ty ,Andrzej627, BigStan i paru innych Camperowiczów zmieniliście oblicze tego form.
|
Dzięki za miłe słowa. Czuję się zaszczycony. Nie wiem czym zasłużyłem na takie wyróżnienie.
wiesiek t - 2020-02-17, 19:54
Dla mnie Andrzeju w dziale Podróże Zagraniczne dużo Wniosłeś, bo w kraju mamy bank miejscówek co Kogut zorganizował zawsze cos można dopasowac.
Ale za granicę to cienko było każdy trzymał swoje miejscówki dla wnuczków czy znajomych na wymianę.
Ty i inni w ostatnim czasie dużo podajecie miejscówek sprawdzonych
Przyznam ze ja sam nie wiele wniosłem w tym temacie,ale jakoś cienko stałem w dziale lokalizacje, miałem przypadek ze zostawiłem camper w dużym miescie kliknełem w nawigacji
pozycje, słońce było i zapisała mi się poprzedni postój zeby nie rower to bym dwa dni szukał Campera .
Teraz czytam twoje posty Trasy do Grecji dożo wiedzy można uzyskać.
Szykowaliśmy sie do Grecji teraz luty ale przyszło do Senatorium czekaliśmy 2,5 roku trzeba jechać ,i Grecje na jesień przełożyć
Piwo wirtualne to mało i nie wiem gdzie kliknac żeby postawić, ale w real wożę gonsior z swoim wyrobem z czarnej porzeczki może kiedyś wypijemy
Pozdrawiam
andrzej627 - 2020-02-17, 21:49
wiesiek t napisał/a: | wożę gonsior z swoim wyrobem z czarnej porzeczki może kiedyś wypijemy
|
Byłoby miło spotkać się z Tobą w Grecji już na wiosnę.
ZbigStan - 2020-02-18, 07:22
Wiesiek t Jeśli miałeś mnie na myśli / napisałeś BigStan/ to dziękuję. Jak chcesz kogoś docenić to stawiasz piwo naciskając pod postem tej osoby napis "piwo", to proste. Pozdrawiam
wiesiek t - 2020-02-18, 09:12
ZbigStan napisał/a: | Wiesiek t Jeśli miałeś mnie na myśli / napisałeś BigStan/ to dziękuję. |
Ok dużo podróżujesz i fajne relacje takie właśnie czytam piwo leci.
Pozdrawiam.
LukF - 2020-03-26, 18:19
Koronawiru = więcej czasu.
Nauczyłem się wstawiać zdjęcia z telefonu. Więc kilka zamieszczę. Smacznego
Najpierw Wissemburg
LukF - 2020-03-26, 18:31
Dalej
ZbigStan - 2020-03-26, 18:36
LukF Brawo. Atrakcyjność relacji wzrośnie. Pozdrawiam.
LukF - 2020-03-26, 18:56
ZbigStan,
Dziękować
|
|