Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Najlepsza czujka gazu propan-butan i gazów usypiających?

pionier01 - 2020-02-07, 00:31
Temat postu: Najlepsza czujka gazu propan-butan i gazów usypiających?
Czy ktoś ma wiedzę na temat najlepszych czujek gazów do kampera? Szczególnie chodzi mi o propan-butan i gazy usypiające.

Może jakiś ranking 2020:
1. Najdroższy
2. Średnia półka
3. Najtańszy

Na forum jest dużo na ten temat więc może tutaj zamieścimy prosty ranking?

chris_66 - 2020-02-07, 18:56

na P-B nie ma sensu bo nie ma ryzyka, wewnątrz zabezpieczenie zadziała jak płomyk zgaśnie, na zewnątrz sie wywietrzy

na usypiacza nie ma sensu bo to nie ma podstawy ekonmicznej usypiać kogoś w tak dużej kubaturze (chyba, że masz kampera za dwa miliony o on sam będzie celem) :zastrzelic

natomiast ma sens czujnik CO - bo jakieś ryzyko istnieje

Bajaga - 2020-02-07, 19:25

Jeśli można to podłączyłbym się pod temat w kwestii gazów usypiających.
CT to główne forum polskich kamperowców więc powinno być jakoś reprezentatywne dla tego hobby u nas.
Stąd pytanie- ilu z was miało (zapewne nieprzyjemne) doświadczenie z tematem usypiania/kradzieży podczas snu? Tylko chodzi mi o doświadczenia własne lub osób najbliższych a nie, że " kumpel mówił, że kolega mu mówił, że jego znajomego szwagra uśpiono i okradzono w mieście/kraju X". To by pozwoliło próbować ocenić czy to realny problem.

pionier01 - 2020-02-07, 22:40

Bajaga napisał/a:
CT to główne forum polskich kamperowców więc powinno być jakoś reprezentatywne dla tego hobby u nas.
Stąd pytanie- ilu z was miało (zapewne nieprzyjemne) doświadczenie z tematem usypiania/kradzieży podczas snu? Tylko chodzi mi o doświadczenia własne lub osób najbliższych a nie, że " kumpel mówił, że kolega mu mówił, że jego znajomego szwagra uśpiono i okradzono w mieście/kraju X". To by pozwoliło próbować ocenić czy to realny problem.

Jestem za a nawet bardzo za!

JózekP - 2020-02-08, 08:05

Popieram pomysł też jestem za :spoko
jsaluga - 2020-02-08, 08:43

Bajaga napisał/a:

Nikogo tu na forum nie znajdziesz z taką przygodą, z wyjątkiem tych "musieli nas uśpić, bo przecież nie mogliśmy tak głęboko spać". Błogosławieni ci co nie widzieli a uwierzyli.

Comsio - 2020-02-08, 08:56

:kawka:
Michał podczas mojej kariery w (F) Orleans.
Było słodko w ustach, nie dostali się do środka, był pas.
Wkładki do wymiany.

Kolegów przypadków nie życzysz.
A były atrakcyjne :mikolaj

Bajaga - 2020-02-08, 10:54

Comsio napisał/a:
Wkładki do wymiany.

Wiadomo, że co do szoferki najprostszą metodą antywłamaniową jest pas. Ciut gorzej z drzwiami plastikowymi. Mam moskitierę w drzwiach (czyli jakby dodatkowe mini drzwi) i tak oglądam to i nie bardzo widzę jak tu dodatkowy zamek dać. Ale pewnie coś się wymyśli :)

kimtop - 2020-02-08, 12:41

Cztery lata temu,na parkingu przed Grazem w kierunku na Włochy,podjechał do nas policjant i prosił o uwagę w nocy.Twierdził,że były tam przypadki uśpienia
pionier01 - 2020-02-08, 15:16

Bajaga napisał/a:
Comsio napisał/a:
Wkładki do wymiany.

Wiadomo, że co do szoferki najprostszą metodą antywłamaniową jest pas. Ciut gorzej z drzwiami plastikowymi. Mam moskitierę w drzwiach (czyli jakby dodatkowe mini drzwi) i tak oglądam to i nie bardzo widzę jak tu dodatkowy zamek dać. Ale pewnie coś się wymyśli :)

co to znaczy "metoda antywłamaniowa na pas"?.

kimtop - 2020-02-08, 15:21

Spinasz drzwi pasami
wkizet - 2020-02-08, 16:19

Na łańcuch łańcuchem. :wyszczerzony:
pionier01 - 2020-02-08, 17:43

kimtop napisał/a:
Spinasz drzwi pasami

Ale przecież mogą szyby powybijać w szoferce i co da łańcuch?

Nie lepiej kupić siatkę cienką, taka jak w hali sportowej, wokół drzwi do kampera zrobić zaczepy tak aby z zewnątrz nikt nie sięgnął zaczepów i siatkę rozwiesić na drzwiach.
Kiedy bandyty otworzą drzwi kampera zobaczą przed sobą siatkę na tyle gęstą, że nie będą w stanie niczego sięgnąć w środku. Oczywiście jeśli będą zachłanni będą ciąć siatkę nożem lub maczetą ale da to na tyle czasu ludziom we wnętrzu że ci obudzą się i będą mieli wystarczająco dużo czasu aby zareagować na atak.

Takie same cienkie i gęste siateczki można rozwiesić w szoferce z obu stron drzwi. Tak zamaskować zaczepy siatek aby nie było łatwo ich odczepić. Otworzą drzwi szoferki ale natrafią na siatkę gęstą i cienką. Będą próbowali ją urwać lub przeciąć ale to czasochłonne.

Taki mam plan zrobić u mnie. Myślałem nad tym długo. Mam też kilka pomysłów na obronę w momencie gdy otworzą drzwi. Ale nie mogę powiedzieć tego głośno tutaj na forum.

LukF - 2020-02-08, 21:19

pionier01 napisał/a:
wokół drzwi do kampera zrobić zaczepy tak aby z zewnątrz nikt nie sięgnął zaczepów i siatkę rozwiesić na drzwiach.
Kiedy bandyty otworzą drzwi kampera zobaczą przed sobą siatkę na tyle gęstą, że nie będą w stanie niczego sięgnąć w środku.

będą ciąć siatkę nożem lub maczetą

Takie same cienkie i gęste siateczki można rozwiesić w szoferce z obu stron drzwi. Tak zamaskować zaczepy siatek aby nie było łatwo ich odczepić. Otworzą drzwi szoferki ale natrafią na siatkę gęstą i cienką. Będą próbowali ją urwać lub przeciąć ale to czasochłonne.

Ło matko :bajer

[/quote="pionier01"] Myślałem nad tym długo. Mam też kilka pomysłów na obronę . Ale nie mogę powiedzieć tego głośno tutaj na forum.[/quote]

Ło Panie :haha: Długo myślałeś, ale przemyśl to jeszcze ...

pionier01 - 2020-02-08, 21:31

LukF napisał/a:
pionier01 napisał/a:
wokół drzwi do kampera zrobić zaczepy tak aby z zewnątrz nikt nie sięgnął zaczepów i siatkę rozwiesić na drzwiach.
Kiedy bandyty otworzą drzwi kampera zobaczą przed sobą siatkę na tyle gęstą, że nie będą w stanie niczego sięgnąć w środku.

będą ciąć siatkę nożem lub maczetą

Ło matko :bajer

[/quote="pionier01"] Myślałem nad tym długo. Mam też kilka pomysłów na obronę . Ale nie mogę powiedzieć tego głośno tutaj na forum.

Ło Panie :haha: Długo myślałeś, ale przemyśl to jeszcze ...[/quote]

Więc powiedz mądralo w jaki sposób TY proponujesz zabezpieczyć kampera przez wtargnięciem w nocy? Posłucham z uwagą MALKONTENCIE!

Bim - 2020-02-08, 21:58

pionier01 napisał/a:
Więc powiedz mądralo w jaki sposób TY proponujesz zabezpieczyć kampera przez wtargnięciem w nocy? Posłucham z uwagą MALKONTENCIE!

1. przegadaj ten temat z kimś zaprzyjaźnionym kto nie ma fobii spania poza kempingami

2. unikaj awaryjnych miejsc tranzytowych mam na myśi autostrady bo jak mniemam boisz się spać w miejscach gdzie normalnie ludzie parkują.

3 jak cię mają okaraść to nie uniknione :haha: przejdź na minimalizm

a tak poza punktami jak będziesz chciał się wygadać co cie boli i jakie masz problemy to dzwoń po 10 rano przegadamy temat to łatwiesze niż klepanie w klawiaturę bo ma inny odźwięk , nie bijesz się z myślami tylko kogoś słuchasz :spoko
:spoko

chris_66 - 2020-02-08, 23:05

pionier01 napisał/a:
Będą próbowali ją urwać lub przeciąć ale to czasochłonne.

Taki mam plan zrobić u mnie. Myślałem nad tym długo. Mam też kilka pomysłów na obronę w momencie gdy otworzą drzwi. Ale nie mogę powiedzieć tego głośno tutaj na forum.

trochę się obawiam czytając Twoje pomysły :spoko

najpierw tempomat dla samobójców , teraz siatka :stop: pomyśl jak będziesz potrzebował się ewakuować na szybko z kampera jak to będzie ułatwiało sprawę

boję się spotkać Cię na szlaku :haha:

może po prostu unikaj miejsc potencjalnie niebezpiecznych, ale pamiętaj, że zaczynają się tuż za Twoim progiem

a tak na serio to pogadaj z kimś kto ma jakieś doświadczenie w spaniu na dzikusa, na MOPach, stacjach benzynowych czy w mieście pod marketem

yamah - 2020-02-09, 00:12

Bim napisał/a:

1. przegadaj ten temat z kimś zaprzyjaźnionym kto nie ma fobii spania poza kempingami

Mały jazgoczący kundelek rozwiązuje problem nocnego alarmu :ok taka typowa gnida dworska co szczeka na wszystko i wszystkich..może ci wystraszyć potencjalnego złodzieja [hura]
a jeśli lubisz różnego rodzaju modyfikację to zerknij tu na zabezpieczenia drzwi :
https://translate.googleu...DqDDmR-swqZpHGA

smok_wawelski - 2020-02-09, 03:47

Nasz podstawowy czujnik wabi się Milo
zasilanie: trochę suchej karmy, trochę wody oraz duża ilość głaskania,
generuje sygnał ostrzegawczy ok 75-80dB o dość wysokiej częstotliwości :)
Ten model jako 2-3 tygodniowe szczenię wraz z 2-ma innymi został wrzucony przez jakiegoś sk...wiela do ogrodu naszych znajomych przez siatkę ale modele o podobnych parametrach są dostępne w każdym schronisku dla zwierząt :)
cena: bezcenny :)

Czujnik CO - mój typ to Kidde, zgodny z PN-EN50291-2:2010 dopuszczony do użytku w pojazdach kempingowych
zasilanie 2xAA
melduje piskami o konieczności wymiany baterii oraz o końcu żywota sensora
generuje sygnał ostrzegawczy 85dB
cena 90-150zł w zależności od wersji różniących się długością żywota sensora i wyglądem

kimtop - 2020-02-09, 08:23

Tak zabezpieczonego Włocha spotkałem w Sparcie.

Zapewne pomiędzy śrubami przeciągał stalową linę ,a po ruszeniu kłódki na sztabie,waliło gazem paraliżującym

mrsulki - 2020-02-09, 08:33

Ja bym tam jeszcze stalowe kraty w tę liche plastikowe okienka wstawił
kimtop - 2020-02-09, 08:51

A do czego TO służyło :?:
Jakieś pomysły?

Banan - 2020-02-09, 09:26

Obstawiam osłonę zderzaka przed połamaniem w terenie :roll:
:haha:

papamila - 2020-02-09, 10:14

to chyba jakiś miłośnik żelastwa :shock: :bajer
darek 61 - 2020-02-09, 10:17

A co myślicie o tej foli naklejonej na boczne szyby?
https://allegro.pl/oferta/folia-antywlamaniowa-ochronna-do-szyb-50x152-cm-8833851898

Socale - 2020-02-09, 10:33

Nie wiem na jakiej półce stoją czujki takie jak mi fabryka zamontowała, TriGas z dodatkową sondą w tyle kampera.
Reaguje na wszystko, nawet na poranne poalkoholowe wyziewy, pastę do zębów i wszelkie perfumy.

Robold - 2020-02-09, 11:49

darek 61 napisał/a:
https://allegro.pl/oferta/folia-antywlamaniowa-ochronna-do-szyb-50x152-cm-8833851898

Też zastanawiam się nad folią ale chyba będą powstawały na niej rysy przy podnoszeniu i opuszczaniu szyby.

smok_wawelski - 2020-02-09, 12:09

Socale napisał/a:
TriGas z dodatkową sondą w tyle kampera.
Nie znam konstrukcji i szczegółów instalacji Twoich czujników być może maja kilka sond różnie umieszczonych

Nie bardzo wierzę czujnikom uniwersalnym wielogazowym z sensorami w jednej obudowie - z prostej przyczyny LPG idzie dołem, CO górą wiec jak taki czujnik ma prawidłowo działać i wykrywać małe stężenia

amples - 2020-02-09, 12:29

Robold napisał/a:
Też zastanawiam się nad folią ale chyba będą powstawały na niej rysy przy podnoszeniu i opuszczaniu szyby.

:bylo
przepuszczalność światła szyb pojazdów : w przypadku szyby przedniej oraz szyb przednich bocznych powinna wynosić nie mniejszym niż 70% (należy pamiętać, że szyby te są już przyciemniane podczas produkcji, a ich przejrzystość często oscyluje na poziomie 75-80%)

Każde naklejenie nawet bezbarwnej-antywłamaniowej zmiesza przejrzystość .
Ale każdy robi jak chce i sam będzie się tłumaczył w razie upierdliwej kontroli . :spoko

Robold - 2020-02-09, 13:05

amples napisał/a:
Robold napisał/a:

:bylo
przepuszczalność światła szyb pojazdów : w przypadku szyby przedniej oraz szyb przednich bocznych powinna wynosić nie mniejszym niż 70% (należy pamiętać, że szyby te są już przyciemniane podczas produkcji, a ich przejrzystość często oscyluje na poziomie 75-80%)

Każde naklejenie nawet bezbarwnej-antywłamaniowej zmiesza przejrzystość .
Ale każdy robi jak chce i sam będzie się tłumaczył w razie upierdliwej kontroli . :spoko

Masz rację, każdy robi jak chce.
W moim aucie szyby boczne nie są barwione, a parametry folii są takie:
Transmisja światła widzialnego – 89%
Odbicie światła widzialnego – 11%

Licząc nawet na niewielki spadek przepuszczalności światła przez samo szkło, przepuszczalność światła, przez szybę oklejoną tą folią, chyba nie spadnie poniżej 70%

darek 61 - 2020-02-09, 15:18

Robold napisał/a:
darek 61 napisał/a:

Na ten temat musieli by się wypowiedzieć ci co mają oklejone szyby.

Banan - 2020-02-09, 15:41

Panowie, chyba aspekt bezpieczeństwa jest ważniejszy.
Szyby boczne fabrycznie by były wypuszczane w tej samej konstrukcji co szyba przednia, która nie rozsypuje się na drobne kawałki i ma tę folię już fabrycznie jako wewnętrzna warstwa.
W razie kolizji nie będzie można rozbić takiej szyby bocznej by wyciągnąć poszkodowanych po oklejeniu folią. :spoko

darek 61 - 2020-02-09, 15:51

Banan napisał/a:

W razie kolizji nie będzie można rozbić takiej szyby bocznej by wyciągnąć poszkodowanych po oklejeniu folią.

Rozbić to można tylko wciśnięcie jej do środka może zabrać tą cenną minutę.

Banan - 2020-02-09, 16:01

Uwierz mi - nie da się. Widziałem szybę wystawową, którą złodzieje próbowali rozbić, a była oklejona taką folią. Nie weszli do środka. :haha:
smok_wawelski - 2020-02-09, 16:07

darek 61 napisał/a:
A co myślicie o tej foli naklejonej na boczne szyby?....
Ja myślę że to nie czujka wiec to raczej nie ten wątek oraz podzielam zdanie Kolegów piszących o bezpieczeństwie w przypadku konieczności ratowania kierowcy czy pasażerów.
darek 61 - 2020-02-09, 16:08

Banan napisał/a:
Uwierz mi - nie da się. Widziałem szybę wystawową, którą złodzieje próbowali rozbić, a była oklejona taką folią. Nie weszli do środka. :haha:

Szyba wystawowa jest ciasno spasowana do ramy choćby po to by była szczelna,tu mamy szybę opuszczaną,dlatego myślę że poszło by o wiele łatwiej.Ale dobrze by było sprawdzić to doświadczalnie.

Banan - 2020-02-09, 16:23

smok_wawelski, SORRY :oops:
smok_wawelski - 2020-02-09, 17:15

spoko Banan, są większe grzechy i klęski żywiołowe :) oby tylko takie drobne OT były na forum :)
ja też święty nie jestem i trochę OT popełniłem z czujnikiem marki Milo :) :pifko

sławek w. - 2020-02-09, 21:02

darek 61 napisał/a:
Na ten temat musieli by się wypowiedzieć ci co mają oklejone szyby.

Mam oklejone szyby boczne opuszczane i trójkątne od kilku lat, faktycznie drobne rysy w górnej części są ale jak będzie potrzeba to wymienię. Mają atest - wożę w słoneczniku na wypadek kontroli, folia zakładana w jednej z wiodących firm zajmujących się wyłącznie wymianą szyb samochodowych.
Dla bezpieczeństwa podczas snu na parkingach spinam drzwi pasem.

Rwaldi - 2020-02-10, 15:46

Zapewne każdy ma sens i racje w tym co pisze o zabezpieczeniach takich czy innych i widzi problem tylko z jednej strony czyli oprawcy, włamywacza, złodzieja itp itd.
Ja natomiast bardzo proszę o zwrócenie uwagi na dwie strony problemu, jeżeli zabezpieczamy się jak najbardziej zmyślnymi metodami przed oprawcą czy nie robimy sobie samumu krzywdy, bo kij ma zawsze dwa końce.I tak w razie np pożaru czy innej przyczyny czy nie robimy sobie klatki, z której nie umiemy wyjść lub nie możemy szybko opuścić. Czasami działanie intruza Nas oślepia i sami sobie możemy bardzo zaszkodzić więc jeszcze raz proszę o rozważne podejście do tematu.
Bardzo przepraszam jeśli kogoś uraziłem tą wypowiedzią.

sławek w. - 2020-02-10, 16:10

Nie ma mowy o urazie (w moim przypadku), każdy robi jak uważa. Co do bezpieczeństwa to pozostałe szyby w zabudowie są "plastikowe" i wyjście przez nie "w razie" lub przez okno które mam jak pewnie większość nad łóżkiem nie będzie stanowiło problemu.
darek 61 - 2020-02-10, 17:35

Rwaldi, właśnie po to się tu wypowiadamy,nikt nikogo nie zmusza do zastosowania czyjegoś patentu.
Rwaldi - 2020-02-10, 19:19

Bardzo się ciesze z takiego obrotu sprawy i przyjęcia pozytywnie mojej wypowiedzi,ale lepiej na zimne dmuchać.Ja trochę w swojej pracy naoglądałem się, bardzo dużo miałem z takimi przypadkami do czynienia i zapewniam Was nie było dla niektórych żadnej pomocy,albo nie można było przezwyciężyć zrobionych przez samych poszkodowanych zabezpieczeń i kończyło się to tragicznie. Samo życie i ciężka czasami bardzo nie wdzięczna praca ze łzami w oku zakończona porażką.
chris_66 - 2020-02-10, 20:19

Rwaldi napisał/a:
Bardzo się ciesze z takiego obrotu sprawy i przyjęcia pozytywnie mojej wypowiedzi,ale lepiej na zimne dmuchać.Ja trochę w swojej pracy naoglądałem się, bardzo dużo miałem z takimi przypadkami do czynienia i zapewniam Was nie było dla niektórych żadnej pomocy,albo nie można było przezwyciężyć zrobionych przez samych poszkodowanych zabezpieczeń i kończyło się to tragicznie. Samo życie i ciężka czasami bardzo nie wdzięczna praca ze łzami w oku zakończona porażką.

dlatego napisałem że czasem nie warto przeginać, parę euro i ból głowy nie jest warte naszego i naszych bliskich życia

darek 61 - 2020-02-10, 21:19

chris_66 napisał/a:

dlatego napisałem że czasem nie warto przeginać, parę euro i ból głowy nie jest warte naszego i naszych bliskich życia

Kiedyś okradli mój dom,narobili bałaganu i ich łupem padło też ,,parę euro". Ale najgorsze było poczucie że że ktoś łaził po moim domu i grzebał mi po szafach.

chris_66 - 2020-02-10, 21:24

darek 61 napisał/a:
chris_66 napisał/a:

Kiedyś okradli mój dom,narobili bałaganu i ich łupem padło też ,,parę euro". Ale najgorsze było poczucie że że ktoś łaził po moim domu i grzebał mi po szafach.

niemiłe , ale lepsze niż informacja, że ktoś z rodziny skończył w pożarze bo nie mógł wydostać się , albo strażacy nie zdążyli z powodu pułapek na złodziei

darek 61 - 2020-02-10, 21:29

chris_66, Sławek już wyjaśnił że są jeszcze okna plastykowe.
Piotr 7 - 2020-02-16, 19:11

Witajcie

W temacie postowym:
czy znacie to urządzenie??
Czujnik gazu TRIGAS 12V propan-butan, KO, narkogaz

Jest w kilku sklepach, cena 370 zł i reklamuje się do narkogazu

Pozdrawiam serdecznie
Piotr

smok_wawelski - 2020-02-16, 19:15

Nie znam - ale brakuje mu podstawowego wg mnie czujnika CO - żeby było bezpiecznie trzeba dodatkowo dać czujnik CO kosztujący 100-150zł
Wykrywanie gazu pieprzowego uważam za zbędne - poczujesz

nikita55 - 2020-02-20, 22:24

Z tego co wiem to trigas alarm jest ns wszystkie te gazy i co też...
Sporo tego już zamontowałem i jest to jeden z wiodących na rynku.
Sam mam taki i jestem zadowolony.

Cyprys - 2020-02-21, 07:45

nikita55 napisał/a:

Czy są jakieś zalecenia co do umiejscowienia czujnika?

andi at - 2020-02-21, 09:22

nikita 55 prawdopodobnie wszystkie fajnie się montuje ale czy skuteczny ?

Mówią że najlepszy piesek a to G---O prawda .Manel nie zareagował a am am chce :haha:
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=34659

Mimo wszystko pójde w tym kierunku co vincent ale szukam coś z decybelami i rozrabiake :lol: :roll:

suzu4x4 - 2020-02-21, 09:36

nikita55 napisał/a:
Sporo tego już zamontowałem i jest to jeden z wiodących na rynku.

to fajnie że montujesz czujnik nie wiedząc jak działa i wprowadzasz ludzi w błąd :gwm

trigas nie działa na CO tylko propan butan i gazy znieczulające-usypiające tzw. KO-gas

Cyprys napisał/a:

Czy są jakieś zalecenia co do umiejscowienia czujnika?

czujnik trigas należy montować przy podłodze (ok 10 cm od podłogi) gdyż gazy na które działa są cięższe od powietrza.

czujnik CO należy montować w pobliżu potencjalnego możliwego źródła nie wyżej niż 15-20 cm od sufitu

do kompletu można założyć jeszcze czujnik dymu na suficie (może być zwykła optyczna czujka na baterie)

LukF - 2020-02-21, 10:56

I to jest konkret :pifko
smok_wawelski - 2020-02-22, 12:04

nikita55 napisał/a:
Nawet jeśli ktoś by tak podawał - to będzie tylko marketingowy bełkot - po prostu nie jest możliwe skonstruowanie czujnika lpg+co w jednej obudowie ze względów o których napisał kol. suzu4x4 - aby taki czujnik miał być skuteczny musiałby mieć wspólna centralkę i oddzielne czujki umieszczane w rożnych miejscach.
CO tylko w jednym przypadku jest nieco cięższy od powietrza - gdy z parą wodna utworzy kondensat lecz to w tym momencie nie jest już gaz a mieszanina

nikita55 - 2020-02-22, 19:56

Kurcze, faktycznie ten Trigas nie jest na CO gas. Ale przecież napisałem że chyba mi się wydaje że jest.
Durne opinie ..że ja wprowadzam klientów w błąd... proszę zachować dla siebie. Ja montuję te alarmy bo klient je sam kupił,a ja jestem tylko ..monterem..nikomu nic nie doradzam. Hejt na tym forum jest za każdym razem jak tylko się coś napisze. Zaraz znajdzie się kilku co od razu hejtują a pojęcia nie mają.

suzu4x4 - 2020-02-22, 20:31

nikita55 napisał/a:
Kurcze, faktycznie ten Trigas nie jest na CO gas. Ale przecież napisałem że chyba mi się wydaje że jest.
Durne opinie ..że ja wprowadzam klientów w błąd... proszę zachować dla siebie. Ja montuję te alarmy bo klient je sam kupił,a ja jestem tylko ..monterem..nikomu nic nie doradzam. Hejt na tym forum jest za każdym razem jak tylko się coś napisze. Zaraz znajdzie się kilku co od razu hejtują a pojęcia nie mają.

ochłoń i przeczytaj jeszcze raz co napisałem powyżej :spoko

czytanie ze zrozumieniem to trudna sztuka ?
gdzie ja coś napisałem na temat twoich klientów ?
dzielisz się swoją wiedzą na publicznym forum z którego informacje czerpią inni ludzie, pomiędzy " z tego co wiem" a "wydaje mi się" jest różnica.

montując komercyjnie jakiekolwiek urządzenie wypadało by mieć choć PODSTAWOWĄ WIEDZĘ na temat zasady jego działania.

nie ma w tym żadnego hejtu 8-)

Socale - 2020-02-22, 23:13

Trigas jednak jest liderem. Nadal szperam bo mam i chcę wiedzieć co on wyczuwa ponad to co napisałem że reaguje na perfumy, pastę do zębów i wyziewy alkoholowe z ostatniego wieczoru. Nie da pospać jak wyczuje cokolwiek innego niż tlen. Ma 3 czujniki niezależne więc rolę spełnia. U mnie dodatkowo dołączono "aux" z czujką na CO.
Najgorsze w tym wszystkim jest to, że jak alarmuje to nie dowiem się z jakiego powodu. Ewolucja postępuje, mam nadzieję że wkrótce będzie też informacja o tym, co wzbudziło alarm.
Tymczasem dobranoc chłopaki, idę już pospać bo to niedziela prawie już :bigok

suzu4x4 - 2020-02-22, 23:42

Socale napisał/a:
Trigas jednak jest liderem. Nadal szperam bo mam i chcę wiedzieć co on wyczuwa ponad to co napisałem że reaguje na perfumy, pastę do zębów i wyziewy alkoholowe z ostatniego wieczoru. Nie da pospać jak wyczuje cokolwiek innego niż tlen. Ma 3 czujniki niezależne więc rolę spełnia. U mnie dodatkowo dołączono "aux" z czujką na CO.
Najgorsze w tym wszystkim jest to, że jak alarmuje to nie dowiem się z jakiego powodu. Ewolucja postępuje, mam nadzieję że wkrótce będzie też informacja o tym, co wzbudziło alarm.
Tymczasem dobranoc chłopaki, idę już pospać bo to niedziela prawie już :bigok

Wojtek skąd masz info że dodatkowy akcesoryjny czujnik do Trigasu działa na CO ??

bo wg strony producenta nie ma takiej informacji ;)

Cytat:
Chcesz jeszcze większego bezpieczeństwa na spokojne noce w samochodzie kempingowym? Możesz podłączyć drugi czujnik do detektora gazu z Linnepe. Ma te same zalety i funkcje, co czujnik, który jest zainstalowany w TriGasAlarm. Podczas gdy jednostka główna, sam detektor gazu, jest zainstalowany w pobliżu podłogi, podłącz dodatkowy drugi czujnik na wysokości 10 cm poniżej sufitu. Dzięki temu jesteś w równym stopniu chroniony przed opadającymi i wznoszącymi się gazami i cieszysz się bardzo wysokim poziomem niezawodności.

https://linnepe.eu/trigasalarm-info-en/?lang=en

Zresztą jak będę miał chwilę wolnego to mogę przeprowadzić test na CO, do tej pory testowałem go tylko na propanie i LPG i na tych gazach działa 8-)

Socale - 2020-02-23, 09:34

suzu4x4 napisał/a:
...
Wojtek skąd masz info że dodatkowy akcesoryjny czujnik do Trigasu działa na CO ??
...

Info od dilera. Musiałbym go wymontować i zerknąć czy faktycznie, może ma jakieś podane cechy. Zewnętrznie jest wielkości naparstka z siateczki, z tyłu wyprowadzenie i kabel puszczony w sieć.
Mniej więcej takie coś:

suzu4x4 - 2020-02-23, 10:20

napisałem do producenta w tej sprawie, dziwne że producent nie podaje nic na swojej stronie ani w instrukcji na temat CO (sam mam taki czujnik).

odnośnie dodatkowego czujnika jest napisane wyraźnie :

"This has the same strengths and functions as the sensor, which is installed in the TriGasAlarm
(Ma te same zalety i funkcje, co czujnik, który jest zainstalowany w TriGasAlarm)"

a czujnik TriGasAlarm działa na :

suzu4x4 - 2020-02-23, 10:25

Socale napisał/a:
(...)
Info od dilera. Musiałbym go wymontować i zerknąć czy faktycznie, może ma jakieś podane cechy. Zewnętrznie jest wielkości naparstka z siateczki, z tyłu wyprowadzenie i kabel puszczony w sieć.
Mniej więcej takie coś:

wg mojej wiedzy nie ma osobnej normy na czujniki CO dla pojazdów kempingowych, więc powinien spełniać wymagania normy europejskiej EN 50291-1: 2010 dla domowych detektorów ...

Socale - 2020-02-23, 10:36

Hm..
P...
B...
Gaz otumaniający KO.
Możliwe że jak najbardziej masz rację. Może ja w emocjach tak zrozumiałem i utkwiło pod deklem że CO, ale najlepiej będzie jak wydłubię i sam zobaczę.

GruMar - 2020-02-23, 17:00

A ja mam chyba byle jaki czujnik ale myslle że nie zaszkodzi
CZUJNIK GAZU 3 W 1 ALARM DETEKTOR CARBEST 12 V

smok_wawelski - 2020-02-23, 18:21

suzu4x4 napisał/a:
odnośnie dodatkowego czujnika jest napisane wyraźnie :
"This has the same strengths and functions as the sensor, which is installed in the TriGasAlarm
(Ma te same zalety i funkcje, co czujnik, który jest zainstalowany w TriGasAlarm)"
Spotkałem się również z informacja że można zamontować dodatkowy czujnik ale jest on tylko rozszerzeniem i zwiększeniem pewności działania czujnika podstawowego - lecz tak jak piszesz nie wykrywa CO lecz te same gazy co czujnik podstawowy/
Zaciekawiła mnie jak ta sprawa ma się rzeczywiście zacząłem kopać - u jednego ze sprzedawców podają że ma CO, już miałem od czi i wiary odsądzać ale znalazłem na tej stronie manual do tego czujnika sygnowany przez producenta a tam - zerknijcie. W tym manualu jest pokazywany czujnik z okrągłą obudową - więc być może ten czujnik występował w odmianach wykonania i to jest przyczyną różnic o których tu piszemy.
Nie dowierzałem myśląc jeszcze że to moze nieudolne tłumaczenie w PL CO-KO ale carbonix monoxide rozwiewa wątpliwości

edit-dopisane
Lecz nawet jeśli jest CO - dalej dla mnie zagadką jest nierozsądne umiejscowienie czuja LPG i CO w jednym miejscu

maszakow - 2020-02-23, 19:28

Doświadczeń z gazami nikomu nie życzę ... ale uważam jeśli już ktoś naprawdę chce się przed takimi zagrożeniami zabezpieczyć, to rozdzielenie czujek lub urządzeń jest absolutnym priorytetem.
CO jest lżejszy od powietrza i powinien być wykrywany na odp. wysokości tymczasem propan butan jako cięższy powinien mieć czujkę nisko. Niespecjalnie widzę tu kompromis w jednym urządzeniu jeśli czujka jest w jednym miejscu ... bo jeśli nie chcesz się zasnąć na wieki i odpowiednio ustawisz czujnik, to raczej na pewno masz szanse wylecieć w powietrze jak będziesz miał wyciek gazu.
Jełśi obudzi was w nocy wycie alarmu skąd macie wiedzieć co jest grane ? Czy komin nieszczelny czy ktoś was zagazowuje... ??
Mój ojciec produkuje od 40 lat wykrywacze przecieków i par wybuchowych dla przemysłu. Od niego wiem że przy takich zastosowaniach jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego... ktoś wspomniał że Trigas reagował na chuch po płukaniu zębów ... albo przepiciu ... ok opary alkoholu sa palne. nie powinien...

suzu4x4 - 2020-02-24, 20:07

maszakow napisał/a:
Doświadczeń z gazami nikomu nie życzę ... ale uważam jeśli już ktoś naprawdę chce się przed takimi zagrożeniami zabezpieczyć, to rozdzielenie czujek lub urządzeń jest absolutnym priorytetem.
CO jest lżejszy od powietrza i powinien być wykrywany na odp. wysokości tymczasem propan butan jako cięższy powinien mieć czujkę nisko
. Niespecjalnie widzę tu kompromis w jednym urządzeniu jeśli czujka jest w jednym miejscu ... bo jeśli nie chcesz się zasnąć na wieki i odpowiednio ustawisz czujnik, to raczej na pewno masz szanse wylecieć w powietrze jak będziesz miał wyciek gazu.
Jełśi obudzi was w nocy wycie alarmu skąd macie wiedzieć co jest grane ? Czy komin nieszczelny czy ktoś was zagazowuje... ??
Mój ojciec produkuje od 40 lat wykrywacze przecieków i par wybuchowych dla przemysłu. Od niego wiem że przy takich zastosowaniach jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego... ktoś wspomniał że Trigas reagował na chuch po płukaniu zębów ... albo przepiciu ... ok opary alkoholu sa palne. nie powinien...

dokładnie ;)

każdy powinien mieć tego świadomość, a już na pewno osoby montujące czujniki w kamperach ;)

Producent czujników "Trigas" nie odpowiedział na mojego maila wysłanego wczoraj z zapytaniem odnośnie detekcji CO.

zresztą jak pisałem wcześniej, jak będę miał chwilę wykonam próby na kilku gazach łącznie z CO ;)