Pomocy! mam konkretny problem techniczny - Jaki solar i jaki regulator.
BOGI - 2020-05-16, 22:06 Temat postu: Jaki solar i jaki regulator.Dzień dobry
Mam taki temat, jaki najlepszy będzie regulator do panelu. Zakupiłem solar 150W, niemiecki (czytaj chiński) typ: SARONIC SR150-36Flexible Mono-Si. Charakterystyka: Imp-8,04A; Vmp-18,65V; Isc-8,59A; Voc-22,84V; max napięcie systemu-60V. Alternatywą był solar typ: ETFE 48-150, Imp-6,2A; Vpm-24V; Isc-6,8A; Voc-26V OUFU Jingyang Energy C.O Ltd. Ale z uwagi na to, że pierwszy mogłem kupić u dystrybutora w Polsce a ten drugi przez Aliexpres (złe opinie) zdecydowałem się na ten niemiecki. I teraz rozterka - jaki regulator. Po dłuższej analizie padło na pewniaka, czyli Tracer 1222AN 20A (miał być minus na masie i to taki z N) oraz alternatywę też niemiecką Phocos CXNup10 10A. Pierwszy to 20A MPPT ogromny i ciężki bydlak (22x15,5,5 cm i ciężar 1 kg), drugi idealnie wpasowany do wnętrza kampera ale PWM 10A i maleństwo (10x10x2,5 cm i 170 g). Znawcy twierdzą, że dla tego panelu 150W z takim prądem lepszy będzie ten mały 10A PWM. Ja za to uważam, że większy może więcej... i tu dylemat na ile i czy może. Kas bez znaczenia w tym przypadku. czy ktoś może doradzić, który będzie najbardziej otymalny, bo znawcy twierdzą, że ten MPPT i tak pracować będzie jak ten PWM i różnicy nie zauważę nawet. Prośba o poradę i wskazanie, który będzie najlepiej współpracował w instalacji kampera, z energoblokiem DS300 i panelem PC-100. Czy warto kupować tego Tracera w porównaniu z nowoczesnym Phocosem. Na moje obawy, ze ten 20A będzie bezpieczniejszy (obawa o pożar auta) znawcy twierdzą, że ten 10A też sobie da radę i jest ok. Prośba o porady ludzi uczonych i biegłych w teamcie, które zapewne przydadzą się wielu z nas. Bo prąd, to takie cóś, że wszyscy wiedzą, że jest ale nikt go nie widział jeszcze. A dla pewnej formy odwdzięczenia się, daję zagadkę. jak na wielkiej budowie o ogromnej ilości pracowników poznać elektryka. Odpowiedź: to ten co trzyma ręce w kieszeniach, elektrycy wiedzą dlaczego. Dzięki i zdrowia życzę.papamila - 2020-05-16, 22:13
BOGI napisał/a:
Znawcy twierdzą, że dla tego panelu 150W z takim prądem lepszy będzie ten mały 10A PWM.
może w naszym klimacie to te 10 A wystarczy
ale teoria mówi żę 10A x 12V= 120W - do 150 troche brakuje, mw/25%
MPPT to lepsza wydajność o kilka % i szału w tym wypadku nie zrobi,
za to dużo większa kasa, jak jej brak to weż PWM 20ABOGI - 2020-05-16, 22:35 Dzięki, zawsze na starych druhów jak "papamila" można polegać. Idzie o to, że aktualnie nie ma tych CXNup20A tylko 10A (i nie wiadomo czy i kiedy będą). Dlatego ta rozterka i niepewność jutra.zyga63 - 2020-05-16, 23:34 W tym wypadku regulator powinien wystarczyć panele słoneczny podaną moc osiąga tylko w warunkach laboratoryjnych praktycznie to realnie 70 %
10 A ma przepustowość regulatora nawet przy przekroczeniu znacznej mocy paneli i tak tylko regulator da ci tylko tylko 10 A przy dobrym regulatorze nie powinno być kłopotówŚwistak - 2020-05-17, 08:08 Prąd zwarciowy solara wynosi 8,59A a prąd w punkcie mocy maksymalnej 8,04A - obie wartości są znacznie poniżej 10A więc można spokojnie założyć PWM 10A nie ryzykując jego uszkodzenia czy pożaru. Zwróć jednak uwagę że przy PWM w idealnych warunkach, jeden jedyny raz w życiu w samo południe w dzień przesilenia przy idealnie umytych panelach ustawionych idealnie prostopadle do słońca, uzyskasz w pierwszym roku eksploatacji moc 8,04Ax12V=96W, a potem będzie już tylko coraz gorzej. Zapraszam do poczytania wątku o solarach gdzie to wszystko jest opisane krok po kroku, parametr po parametrze i zależność po zależności...zbyszekwoj - 2020-05-17, 09:39 Nawiazujac do Papamila ,u mnie w Maroku solar daje tyle co fabryka mowi. Roberto - 2020-05-17, 11:19 W zasadzie zgadzam się, że regulator 10A w praktyce powinien wystarczyć, jednakże moim skromnym zdaniem wynika to z odrobinę innych przesłanek niż te które podał kolega Świstak
Świstak napisał/a:
Prąd zwarciowy solara wynosi 8,59A a prąd w punkcie mocy maksymalnej 8,04A - obie wartości są znacznie poniżej 10A więc można spokojnie założyć PWM 10A nie ryzykując jego uszkodzenia czy pożaru.
Prądy o których wspominasz nie mają kompletnie znaczenia do wartości prądu jakim opisany jest dany regulator, ponieważ odnoszą się do mocy i napięcia pracy panela, a w tym wypadku to jest 150W i 18,65V. Przy 300 watowym panelu pracującym na napięciu 37V prąd w punkcie mocy będzie podobny (około 8A), a regulator na bank się spali.
Prąd 10A, podany na regulatorze, odnosi się do jego wyjścia na akumulator, konkretnie do maksymalnego prądu ładowania akumulatora.
Świstak napisał/a:
... w idealnych warunkach, jeden jedyny raz w życiu w samo południe w dzień przesilenia przy idealnie umytych panelach ustawionych idealnie prostopadle do słońca, uzyskasz w pierwszym roku eksploatacji moc 8,04Ax12V=96W, a potem będzie już tylko coraz gorzej.
W parametrach jest wyraźnie podane, że panel ma 150W (8,04Ax18,65V) i przy idealnych warunkach tyle powinien dać. Zakładając 100% sprawności regulatora (co w rzeczywistości jest nieosiągalne) na wyjściu regulatora powinno być 150W/12V czyli teoretycznie 12,5A, co też nie jest prawdą, bo przecież napięcie ładowania akumulatora jest około 14,4V, a nie 12V.
Z tego wynika, że teoretycznie taki regulator byłby odrobinę za słaby.
Jednak praktyka wskazuje, że w większości wypadków, jak zauważył kolega zyga63, z solara uzyskujemy max 70-80% - i to w pierwszych latach funkcjonowania. Później faktycznie będzie gorzej...
No chyba, że mamy farta i jesteśmy akurat w Maroko
Jednakże biorąc pod uwagę znikomą różnicę cen regulatora PWM 10 a 20A - osobiście wybrałbym ten mocniejszy.
Tak a`propos to przy tym panelu, regulator MPPT faktycznie nie ma sensu...BOGI - 2020-05-17, 11:39 Bardzo dziękuję za zainteresowanie i informacje, cenne dla mnie. Oczywiście, że gdybym tylko mógł kupowałbym nie ten Phocos CXNup10 10A ale wersję mocniejszą 20A. Ale jak napisałem "niet i nie budziet" jak mawiają bracia słowianie ze wschodu. To dlatego moje rozterki i zawracanie głowy innym.Roberto - 2020-05-17, 12:10 Swoją drogą 300zł za PWM-a
W tej cenie to on powinien jeszcze kawę parzyć Świstak - 2020-05-17, 18:04 Roberto, chyba wkradł się błąd w Twój opis... Przy regulatorze PWM skąd weźmie się dodatkowe 4A??? Wartość prądu na wyjściu będzie zawsze równa wartości prądu na wejściu może pomniejszona o kilka mA które skonsumuje elektronika regulatora. Przypominam że w PWM nie ma przetwornicy, a jest jedynie kluczujący tranzystor na którym też niewiele energii cieplnej się wydzieli. Nawet jeśli przyjąć że ładujemy akumulator faktycznie napięciem 14,4V przez cały okres (choć tak się dzieje tylko w końcowej fazie ładowania) to moc maksymalna jaką uzyskamy z tej instalacji to iloczyn prądu zwarciowego i napięcia 14,4V czyli 123,7W. Tyle teorii. W praktyce będzie gorzej, ale nie zmienia to faktu że przy regulatorze PWM ani w obwodzie solara, ani w obwodzie akumulatora nigdy nie popłynie prąd większy niż 8,59A z tej przyczyny że regulator PWM powoduje że to albo ten sam obwód, albo dwa oddzielne obwody ze wspólną masą czy tam wspólnym plusem. Więc nie może popłynąć więcej niż jest w stanie dać solar. Oczywiście mówię cały czas o tym egzemplarzu sprzętu który został opisany w pierwszym poście:
BOGI napisał/a:
Zakupiłem solar 150W, niemiecki (czytaj chiński) typ: SARONIC SR150-36Flexible Mono-Si. Charakterystyka: Imp-8,04A; Vmp-18,65V; Isc-8,59A; Voc-22,84V; max napięcie systemu-60V.
Roberto - 2020-05-17, 22:37
Świstak napisał/a:
Przy regulatorze PWM skąd weźmie się dodatkowe 4A?
OK. Wiem o czym mówisz
Z ilością mocy po obu stronach prostego PWM-a faktycznie masz rację. Zbliżona moc będzie przy MPPT. Przy prostym układzie na jednym tranzystorze nie ma cudów.
Ale jakoś nie chce mi się wierzyć, że wszystkie regulatory PWM są tak zbudowane. A w szczególności te droższe.
Generator na scalaku, tranzystor mocy i kilka elementów pasywnych za 300zł
Z drugiej strony po co robić panele (np. miękkie czyli typowo mobilne) z wyjściem 18V skoro wszystko co ponad około 15V idzie w ciepło wydzielane na tranzystorze Świstak - 2020-05-18, 06:56 Co do ceny regulatorów wydaje mi się że w 90% wypadków jest to pazerność pośredników i bazowanie na przeświadczeniu kupującego że drogie będzie lepsze. Co do napięć paneli - prawdopodobnie wynika to z zasad geometrii i wymiarów oczekiwanych przez rynek, a także z marketingu. Pojedyncze ogniwo charakteryzuje się jakimś określonym prądem pracy i większego nie wygeneruje ponieważ wynika to z jego powierzchni i użytego materiału. Również różnica potencjałów jaką generuje jest stała i niewiele się z tym zrobi poza zwiększaniem lub zmniejszaniem ilości ogniw połączonych w szereg. Jak na ironię, całkowity koszt ogniw w panelu solarnym stanowi niewielki ułamek całkowitego kosztu gotowego panelu - większość stanowi podkład, front, lutowanie, puszka przyłączeniowa, pakowanie, transport i marketing.
Małą symulacja - dla ułatwienia obliczeń załóżmy że pojedynce ogniwo generuje 1V i 4A. Zatem do poprawnej pracy i generowania napięcia rzędu 15V przy 4A wystarczy 15 ogniw z którtch każde kosztuje dolara, a wytworzenie panela tej powierzchni i logistyka kosztuje około 50 dolarów; można zrobić panel w układzie 5x3 o wymiarze 50x30 i sprzedawać hurtowo po 15+50=65 dolarów za 4x15=60W. Są jednak klienci którzy chcą panele kwadratowe 40x40cm. Robimy więc ukłąd 4x4 i jeśli wstawimy tam 15 paneli to uzyskamy parametry i cenę identyczną jak poprzednio, ale panel będzie jakby niekompletny bo będzie w nim wizualnie brakowało jednego ogniwa i będzie trzeba użyć więcej taśmy połączeniowej co wygląda jak odrzut z produkcji. Jeśli jednak dołożymy kolejne ogniwo i szczelnie wypełnimy dostępną przestrzeń 16 ogniwami, uzyskamy w cenie 16+50=66 dolarów 4x16=64W. Marketingowcy wykorzystają w zestawieniach fakt że za zaledwie dolara czyli nieco ponad 1% ceny dostajesz prawie 10% mocy gratis, a to że tego nie będziesz mógł tego wykorzystać z tanim regulatorem - to już nie ich zmartwienie. Podobnie zresztą jak fakt, że to "nieco ponad 1%" to faktycznie prawie 2%, a to "prawie 10%" w rzeczywistości oznacza tylko trochę ponad 5%...
Nigdy nie będę dobrym handlowcem....Roberto - 2020-05-18, 09:11 Spoko
Znam budowę i zasadę działania paneli. Kiedyś nawet sam miałem szalony pomysł aby popełnić własną konstrukcję, szczelnie pokrywającą cały dach kampera. Na szczęście w porę dałem sobie spokój dlatego pytanie o panele było retoryczne. Ale dobrze że przybliżyłeś te aspekty, może to pomoże innym czytającym
Szczerze mówiąc nie wiem co mają w środku tanie PWM-y, bo nikt ich raczej nie naprawia, ale patrząc na stopień skomplikowania budowy np. stosunkowo drogich Vitronic-ów to niewiele się on różni od regulatorów MPPT BOGI - 2020-05-19, 19:37 Temat postu: teraz o regulatorzeWziąłem sobie do serca uwagi, że wybrany regulator phocosCXup10A nie robi kawy i nie jest MPPT a PWM oraz lepiej byłby zainstalować mocniejszy 20A (którego nie można kupić jednak kupić obecnie) zrezygnowałem z niego i zakupiłem takowy, czyli 15A "Lumiax" MPPT MT1550EU, nawet trochę tańszy, w gabarytach i wadze (o połowę mniejszych od wielkiego Tracera 2210AN), które pozwolą na zamontowanie we wnętrzu. Ale żeby nie było idylli, oczywiście gniazdo od czujnika temperatury akumulatora i dwa gniazda USB ma od góry, tamten był idealny pod tym względem, gniazda te miał z boków. Może dlatego, że ten ma radiator, czyli będzie się trochę grzał i potrzebuje luftu nad sobą. Najwyżej nie będę korzystał, lub wydłubię albo wytnę poziomą listwę 3x3 cm na której opiera się rozłożone łóżko górne w miejscach tych gniazd. Ważne, aby dobrze współpracował z panelem i instalacją auta (aku po 90Ah wnętrza i silnika). Może ktoś ma doświadczenie z tym regulatorem, bo niby chiński a tamten był niemiecki, jednak podejrzewał, że oba robione przez tego samego skośnookiego. Nie wiem czy nie stałem suię stryjkiem, co zamienił siekierkę na kijek...BOGI - 2020-05-19, 19:51 Przepraszam za błędy, które mimo korekty zawsze gdzieś się wkradną, to jakiś cud natury, a może jest to wynik pisania na trzeźwo, sam już nie wiem.
Dręcze Was w temacie "regulator-solar" ale może ta dyskusja pomoże innym na właściwe wybory i zakupy tych elementów instalacji naszych kamperków. Pozdrawiam wszystkich serdecznie, oczywiście pisząc w maseczce i 1,5 metra od komputera jak wymaga od nas władza...Roberto - 2020-05-19, 21:49 Firma Lumiax nie jest zła. Tańszy klon Tracera.
Będzie OK.
Używam Lumiaxa MPPT MT4010 od prawie dwóch lat i nie mam problemów.BOGI - 2020-05-24, 12:43 Dziękuję wszystkim, a Roberto podaję Tobie ciekawostkę. Zamówiłem ten regulator MPPT MT1550EU w firmie z Łodzi i przysłali mnie taki ale nie chiński "Lumiax" - Skywise Technology Co. Ltd, Qingdao tylko "preVent" GmbH - Germany, Limeshain. Taka ciekawostka, bo na ogół bywa odwrotnie. I nie wiem kto był pierwszy w tych identycznych regulatorach. Jeszcze ostatnie pytanie, czy jest prawidłowo, że (cytuję z danych) Max.Charging Current jest 15A zaś Output Current 10A oraz Max.input power 200W dla panelu, jak podają w Technical Data. Myślę, że lepsza to opcja niż ten niemiecki Phocos PWM CXNup 20A. Moja wiedza w temacie już dawno pozostała za horyzontem i polegam tylko na Waszych informacjach i poradach. Zatem bardzo dziękuję.
W ramach rewanżu i podziękowania proszę wszystkich użytkowników blaszaków, w szczególności Weinsbergów, aby sprawdzili czy u nich też jak w moim aucie, wejście kabli do zbiornika wody czystej jest w złym miejscu, że po napełnieniu na full woda wylewa się (chyba do środka?) wyrównując poziom do tego wejścia. Wejście kabli do pompy jest około 5 cm poniżej wierzchu zbiornika na jego obniżonym fragmencie. Ot, tak ciekawostka na inteligencję konstruktora zbiornika. Aby to naprawić musiałem przy pomocy znajomego wyjąć gumową przelotkę (nic nie izolującą luźne kabelki przez nią biegnące) i zalepić elastycznym Sikka, przedtem smarując podłoże aktywatorem, bo inaczej kleił się nie trzymał szczelnie plastikowego zbiornika.Roberto - 2020-05-24, 16:09 Max.Charging Current - to maksymalny prąd ładowania, czyli maksymalna ilość prądu jaka może pójść na akumulator podczas jego ładowania.
Output Current - to prąd wyjściowy, czyli maksymalny prąd jaki możesz pobrać ze złącza wyjściowego regulatora (to te oznaczone żaróweczką). Jeśli chcesz pobierać więcej prądu, to lepiej podłączyć się bezpośrednio do akumulatora.
Max.input power 200W - maksymalna moc wejściowa 200W, czyli maksymalna moc panela fotowoltaicznego, jaki możesz podłączyć.voice - 2020-05-25, 13:50 No właśnie bo ja już głupi jestem.
kolega Świstak taki wykład napisał na temat solarów i nadal nie rozumiem.
Więc aby nie zakładać nowego tematu to zapytam tak
czy TAKI SOLAR mogę załozyć do kiampera.
Jeżeli tak to mam jeszcze pytanie czy TAKI REGULATOR będzie odpowiedni.
mam już kupione dwie baterie Yuasa żelowe 80AhZEUS - 2020-05-25, 15:42 z tego co zrozumiałem z poprzednich wyjaśnień, to...
- wskazany przez Ciebie panel fotowoltaniczny ma moc 325 W
- wskazany regulator 20 A
jeżeli zastosować regułę 325 W : 12V = 27,08 A czyli należałoby zastosować regulator 30 Avoice - 2020-05-25, 15:48
ZEUS napisał/a:
z tego co zrozumiałem z poprzednich wyjaśnień, to...
- wskazany przez Ciebie panel fotowoltaniczny ma moc 325 W
- wskazany regulator 20 A
jeżeli zastosować regułę 325 W : 12V = 27,08 A czyli należałoby zastosować regulator 30 A
Zeus dzięki za odpowiedź, ale ten panel nadaje się na montaż na kampera???
z drugiej strony jak wszyscy piszą panele nigdy nie osiągają swojej maksymalnej mocy z drugiej strony różnica w cenie 20A a 30A to 50 zł ,ale oczywiście pytam, wszystkie wskazówki mile widziane.Roberto - 2020-05-25, 16:15 Teoretycznie regulator 20A jest do tego panela za mały
W praktyce powinien być OK, ponieważ leżąc na płasko, max co uzyskasz z tego panela to około 250W, czyli tak na styk
Dlatego jeśli nie robi Ci różnicy te parę złotych to zawsze lepiej mieć odrobinę zapasu... kimtop - 2020-05-25, 19:15 Mam na kamperze w sumie 360W ,regulator 20A. Regulator na dwa akumulatory.Rozruchowy 100Ah ,pokładowy 110Ah. Prąd ładowania praktycznie nigdy nie przekroczył 10A gdyż akumulatory są cały czas doładowane.andi at - 2020-05-25, 19:54 100W-10A
200W-20A
300W-30A
itd i to masz z bezpiecznym zapasem
Przy 100W kupuje się 30A z zapasem do rozbudowy voice - 2020-06-04, 20:50 A czy inne parametry jak np: prąd zwarciowy, napięcie znamionowe nie mają różnicy ?? w tych panelach do montażu na kamperze czy instalacji domu ??
w hurtowni zaproponowali mi w dobrej cenie panel :
EURENER MEPV 330 - HC
Czy te parametry tego panela i regulator 30A + 2x aku żelowe 80Ah
mogę spokojnie montować na kampera bezpiecznieRoberto - 2020-06-04, 23:03
voice napisał/a:
Czy te parametry tego panela i regulator 30A + 2x aku żelowe 80Ah...
Zestaw spoko
Oczywiście pod warunkiem, że regulator MPPT. voice - 2020-06-05, 14:09
Roberto napisał/a:
voice napisał/a:
Czy te parametry tego panela i regulator 30A + 2x aku żelowe 80Ah...
Zestaw spoko
Oczywiście pod warunkiem, że regulator MPPT.
Roberto dzieki za potwierdzenie. W takim razie zamawiam panel,
a co do regulatora macie coś sprawdzone ?? bo ceny różne ??
np: TAKI 70ARumburak - 2020-06-05, 14:56 Ten regulator 70 Amperowy za 200zł MPPT ma tylko w nazwie... Do twojego panelu około 300 Watowego w miarę tani i popularny, a zarazem sprawdzony przez wielu z nas to MPPT Tracer 2210AN 20A 12/24V. Nie jest Tobie potrzebny większy prąd ładowania. A kupisz go np. tutaj:
Tracer 20Avoice - 2020-06-05, 15:15
Rumburak napisał/a:
Ten regulator 70 Amperowy za 200zł MPPT ma tylko w nazwie... Do twojego panelu około 300 Watowego w miarę tani i popularny, a zarazem sprawdzony przez wielu z nas to MPPT Tracer 2210AN 20A 12/24V. Nie jest Tobie potrzebny większy prąd ładowania. A kupisz go np. tutaj:
Tracer 20A
Dzięki tak myślałem, wiem, że tracer sprawdzony jednak wolę dołozyć te 50 zł i kupić 30A
a możecie polecić jakieś uchwyty montażowe ?? jakieś sprawdzone sposoby montowania na dachu ??zbyszekwoj - 2020-06-05, 21:47
voice napisał/a:
Katownik alusmok_wawelski - 2020-06-05, 22:19 Specka 2210AN mówi panel max 260W - Twój specka panelu mówi 320W - na płasko to -10% może -15% - tyle realnie w maxie to około będzie - więc 2210AN to regulator tak na styk - szedłbym jednak w 3210AN
U siebie zakładam 2x285W=570W i 4210AN gdzie max dla panela jest 520Wvoice - 2020-06-06, 19:38
smok_wawelski napisał/a:
Specka 2210AN mówi panel max 260W - Twój specka panelu mówi 320W - na płasko to -10% może -15% - tyle realnie w maxie to około będzie - więc 2210AN to regulator tak na styk - szedłbym jednak w 3210AN
U siebie zakładam 2x285W=570W i 4210AN gdzie max dla panela jest 520W
dzisiaj zakupiłem Tracer 3210AN, wyświetlacz MT50, czujnik temperatury RTS300R47K3.81A na Alii całość 500 PLNRoberto - 2020-06-07, 11:04
voice napisał/a:
dzisiaj zakupiłem Tracer 3210AN, wyświetlacz MT50, czujnik temperatury RTS300R47K3.81A na Alii całość 500 PLN
Brawo Ty Będzie hulać voice - 2020-06-08, 21:56
Roberto napisał/a:
voice napisał/a:
dzisiaj zakupiłem Tracer 3210AN, wyświetlacz MT50, czujnik temperatury RTS300R47K3.81A na Alii całość 500 PLN
Brawo Ty Będzie hulać
Mam jeszcze dylemat jak zomontować solar czy na jakieś uchwyty dedykowane czy na kątownik alu... ???Roberto - 2020-06-08, 22:50 Dużo zależy od dachu. Jak widzę masz stosunkowo młode auto, więc i dach jest pewnie jeszcze prosty i gładki
W przypadku uchwytów dedykowanych, przy tak dużym panelu, oprócz narożników proponuję jeszcze dodatkowe, te montowane w połowie. Całość około 200zł, ale montaż szybki i wygodny.
Kątownik alu wyjdzie pewnie taniej, ale będzie trochę więcej zabawy.
Jeśli chodzi o bezpieczeństwo, jak będzie to porządnie zrobione, myślę że nie ma różnicy który sposób wybierzesz rjas - 2020-06-09, 10:48 Mam też mały dylemat odnośnie solarów, a chyba nie ma sensu zakładania nowego wątku, bo temat w sumie podobny.
Będę zakładał elastyczne 3 panele po 100W (ETFE) lub 2 panele 160W (PET) + Tracer 3210AN i tu mam 2 dylematy:
1. równolegle czy szeregowo - przy równoległym wiem, że zacieniony panel nie będzie ograniczał pozostałych (ego), a szeregowo ?
2. czy pokrycie ETFE jest faktycznie dużo lepsze niż PET. PET wychodzi zdecydowanie taniej, ale wyczytałem, że podobno porycie ETFE jest dużo lepsze i lepiej przepuszcza promienie słoneczne czyli teoretycznie można więcej wyciągnąć z panela.LukF - 2020-06-09, 10:56
voice napisał/a:
Mam jeszcze dylemat jak zomontować solar czy na jakieś uchwyty dedykowane czy na kątownik alu... ???
Zamontowalem kilka solarów na alu kątowniku plus blachowkręty z nierdzewkj by do niego solar przekręcić. Kątowniki przyklejone do dachu na kleju do szyb.
Jeden solar montowałem na dedykowanych plast.uchwytach. Jest szybciej. Ale w nowym znowu przykleję na kątowniku alu bo jest jednak połowę taniej i większe podparcie BOGI - 2020-06-10, 09:50 Temat postu: Nie wiedziałem, że aż taki odzew będzie na mój postRodacy-Polacy prośba o pomoc, który wybrać. Rozpocząłem dyskusję 16.05.br. o regulatorze, mam kupiłem taki MMPT MT1559EU 15A "preVent", niemiecki klon "Lumiaxa" (Świstak chwalił, a on się niestety zna, pozdrawiam i dziękuję za dotychczasowe rady).
Teraz finisz, czyli wybór solara dachowego, a sprawa pilna, bo umówiony termin montażu instalacji.
Mam prośbę, muszę pilnie dokonać wyboru który z tych paneli będzie lepszy na mój dach. To kamper Weinsberg 601MQH, czyli wysoki blaszak z nadbudową plastikową, razem we wnętrzu wysokość 2,45 cm na zewnątrz aż 3,25 cm (tylko nie zaczynajcie "po ci taki wysoki"). Szukałem długo solara najmocniejszego, mogącego się zmieścić w odległość pomiędzy oknami dachowymi, a tam tylko 143 cm. Z uwagi na wysokość nie chciałem montować sztywnego o wadze ok.12 kg, a najmocniejsze flex o wadze ok.3 kg na rynku są te ETFE 110W Prestige, które mają 106 cm, mocniejsze 160W już mają długość 148 cm.
Ale znalazłem w firmie ECOsystem (pozdrawiam załogę i b.dziękuję za cierpliwość) panel idealny dla mnie. . Czyli o mocy 150W107x81 cm i grubości 2 mm, który da się przykleić, ważący - i tu problem który i zagwozdka, bo mają dwa takie giętkie, ale różnej konstrukcji, choć o podobnych parametrach:
1. SARONIC SR150_FLEX (foto 1 i 2), napięcie maks.1000V, panel składa się jakby z warstwy grub. 2 mm, w której zatopione są cele i warstwy filii miękkiej grub.0,5 mm, trochę rozwarstwiającej się na rogach, trochę sztywniejszy niż ten drugi, panel jakby lepiej działa w słabszym oświetleniu i jest na tabliczce, że technologia ogniw sunpower;
2. SARONIC SR150-36M Flexible (foto 3 i 4), napięcie 60V, panel w przekroju jednorodny grub. ok.2 mm od spodu lekko ryflowany, bardzo elastyczny, wydaje się, że bardziej wrażliwy na zacienianie nawet jego fragmentów.
Nie ma nic w internecie o tych panelach ani nie za wiele o samej firmie SARONIC, oprócz tej informacji na jednej z tabliczek, że GmBH niemiecka z Hamburga i że ich panele są pokryte nie ETFE (folią fluoropoliurenową, produkcji Saint Gobaint Performance Plastics) a folią TEDLAR (PVF), taką jak stosuje się w lotnictwie.
Moja prośba, który pnel polecacie z tych dwóch na przyklejenie i czym do dachu. Regulator MPPT MT1550EU 15A, Lumiax.
Proszę zatem o szybką pomoc bo jak na wstępie sprawa pilna, gdyż umówiony jestem na montaż. Napisałem też w dziale "Pomocy! mam konkretny problem techniczny", bo może tam ktoś łątwiej trafi na moja prośbę.
Pozdrawiam serdecznie i liczę jak zwykle na Wasz odzewId_ea - 2020-06-10, 14:33
Roberto napisał/a:
Swoją drogą 300zł za PWM-a
W tej cenie to on powinien jeszcze kawę parzyć
i pewnie przy kawe jak jest sprzedawany w pakiecie z ekspresem do kawy 260 za eksperes i 40 sterownik
i żeby nie było tak offtopic to też mam taki dylemat. Mój nabytek Knaus ma 2 panele na dachu każdy po 36 cel podpięte razem do sterownika Siemens SR12. Za chiny ludowe nie wiem co to za sterownik, co do mnie mówi oraz jakie mam panele ponieważ ich oznaczenie jest gdzieś od spodu a jeszcze nie rozbierałem stelaża na jakim są mocowane na dachu. Sterownik ma tylko 2 diody z których pali się jedna na zielono a dioda info nie pali się w ogóle. Planuję modernizację systemu zasilania pod katem dłuższej niezależności terenowej, podwojenia pojemności aku ( obecnie 100Ah) wymianę sterownika na MPPT 20A już pod przyszłą wymianę paneli na coś sprawniejszego. Pytanie brzmi: czy przy tym sprzęcie który mam można zostawić jak jest wymieniając 1aku na podwójny aku czy też od razy wymienić sterownik?
Nie mam informacji w jakim stanie "zużycia eksploatacyjnego " są zarówno sterownik, panele, aku i ztąd zamysł wymiany urządzeń.dziwaczek - 2020-06-10, 18:28 oba te panele to panele niskonapięciowe czyli 18-22V i powinieneś dać min dwa połączone w szereg aby to miało sens z MPPT!!!
jak dasz jeden to nic nie zyskasz na regulatorze i wtedy zwykłe pwm wystarczy dla MPPT musi być wysokie napięcie min. ok 40V
to typowe panele - żadna rewelacjaAndrzej 73 - 2020-06-10, 19:03 Instalacji którą wykonałem w kamperze (szeregowo) z trzech paneli po 100 W uzyskuję łącznie napięcie 58,2 V, co pozwala na szybkie ładowanie dwóch aku po 100 Ah.
Napięcie przesyła Tracer 30 A i sprawdza się taki schemat połączenia idealnie. Id_ea - 2020-06-10, 21:51 No to super, czyli teraz zmieniam aku na podwójny pakiet i sterownik a przy okazji mogę wymienić panele. Właśnie o to mi chodziło czy to się tak da na początek czy od razu też i panele trzeba wymienić. 👌Andrzej 73 - 2020-06-10, 22:36
Id_ea napisał/a:
No to super, czyli teraz zmieniam aku na podwójny pakiet i sterownik a przy okazji mogę wymienić panele. Właśnie o to mi chodziło czy to się tak da na początek czy od razu też i panele trzeba wymienić. 👌
Przy instalacji paneli i ich połączeniu istotny jest pobór prądu z akumulatorów zabudowy.
Jeśli masz ekspres do kawy lub inne urządzenie co pobiera szybko prąd z aku , to należy zwrócić uwagę na szybkie ponowne naładowanie aku.
TomaszG - 2020-06-17, 08:52 Temat postu: panelehttps://www.olx.pl/oferta...28-IDEWqn9.html
Czy takie coś nada się do kampera?plus co jeszcze do tego by było potrzebne ?Id_ea - 2020-06-17, 09:03
Andrzej 73 napisał/a:
Jeśli masz ekspres do kawy lub inne urządzenie co pobiera szybko prąd z aku , to należy zwrócić uwagę na szybkie ponowne naładowanie aku.
Będę miał więc zakładam całkowita wymianę jak pójdzie to nie od razu. Obecnie panele spięte są ale równolegle więc je przełączę na szereg. Na chwilę obecną bez zmian z 100ah dają sobie radę bez bólu tylko ze prawie nic prądożernego nie mam na pokładzie.Andrzej 73 - 2020-06-17, 11:50
TomaszG napisał/a:
Czy takie coś nada się do kampera?plus co jeszcze do tego by było potrzebne ?
Zapytaj sprzedającego o parametry tych paneli.
Od tego zacznij dalsze dobieranie osprzętu.
TomaszG - 2020-06-17, 12:02 Parametry są na zdjęciach w ogłoszeniuRoberto - 2020-06-17, 13:47 Temat postu: Re: panele
TomaszG napisał/a:
https://www.olx.pl/oferta/panele-fotowoltaiczne-230-watt-fotowoltaika-panele-sloneczne-CID628-IDEWqn9.html
Czy takie coś nada się do kampera?plus co jeszcze do tego by było potrzebne ?
Po pierwsze używki, więc bez gwarancji. Nie wiesz jak i w jakich warunkach były użytkowane.
Po drugie mała moc. Z tej powierzchni można uzyskać o wiele więcej TomaszG - 2020-06-17, 13:50 Dzieki, odpuszczam temat.Zbynek - 2020-06-18, 19:49
Roberto napisał/a:
Jednak praktyka wskazuje, że w większości wypadków, jak zauważył kolega zyga63, z solara uzyskujemy max 70-80% - i to w pierwszych latach funkcjonowania. Później faktycznie będzie gorzej...
No chyba, że mamy farta i jesteśmy akurat w Maroko
Rzeczywiście taka jest zasada? Ja u siebie planuję dać największy pojedynczy panel na dach jaki się zmieści (montaż na kątownikach alu), a prawdopodobnie wejdzie 1000x2000mm, czyli 415W/12V=34,6A. Miejsca na rozbudowę nie będzie. Idealnie byłoby dać regulator 40A, ale po pierwsze wybór jest mały, a po drugie to już są spore gabaryty. Jeśli rzeczywiście nigdy nie osiągnę maksymalnej mocy panela to dałbym regulator 30A (87% mocy nominalnej panela). Co się stanie jak jednak panel da realnie więcej niż 360W? Czy regulatory mają możliwość przeciążenia o kilka %?cebek - 2020-06-18, 21:15 Tracer podaje że dla regulatora 30A moc znamionowa paneli to 390W a maksymalna 1170W Więc chyba lekkie przekroczenie nie będzie zabójcze dla tego regulatora. :PLukF - 2020-06-24, 20:51 Krótkie pytanie:
Będę montowal solar 170W i regulator 20A.
Proszę o info jaki bezpiecznik czyli ile A ma być założony na plusie między regulatorem a akumulatorem?
DziękiAndrzej 73 - 2020-06-24, 22:08 Dałbym zabezpieczenie 15ALukF - 2020-06-24, 22:20 Dzięki Andrzej Świstak - 2020-06-28, 13:17 Nie zgadzam się.... Uważam że powinna być inna wartość bezpiecznika. W pewnym szczególnym przypadku konfiguracji taka wartość jest dopuszczalna, ale nie jest to wartość standardowa dla tego regulatora...LukF - 2020-06-28, 14:20 Świstak,
Napisz proszę więc jaki bezpiecznik powinienem zastosować???smok_wawelski - 2020-06-28, 14:22
Zbynek napisał/a:
..... Ja u siebie planuję dać największy pojedynczy panel na dach jaki się zmieści (montaż na kątownikach alu), a prawdopodobnie wejdzie 1000x2000mm, czyli 415W/12V=34,6A. Miejsca na rozbudowę nie będzie. Idealnie byłoby dać regulator 40A, ale po pierwsze wybór jest mały, a po drugie to już są spore gabaryty. Jeśli rzeczywiście nigdy nie osiągnę maksymalnej mocy panela to dałbym regulator 30A (87% mocy nominalnej panela). Co się stanie jak jednak panel da realnie więcej niż 360W? Czy regulatory mają możliwość przeciążenia o kilka %?
Akurat mam taki sam problem - chciałem dać 2x330w ale sterczy mi toto troche poza budę, wiec sie jeszcze waham i trochę kieruje mnie to w 1x450W - rozważam ten panel co wartaja te panele GREENSUNSOLAR też mam drobne obawy. Może nie związane z postem ale wtrącę - wolałbym jednak 2x330W czy nawet 2x280W nie tylko ze względu na ich moc ale uważam że mechanicznie byłoby to lepsze. Jednak auto telepie i wydaje mi sie że dla dużej płachty będzie to niekorzystne.
Wracając do regulatora - niestety nie mam tego na piśmie ale upewniałem się kilka dni temu telefonicznie u sprzedawcy https://www.4sun.eu - uzyskałem odpowiedź telefonicznie że Tracery serii AN mogą być podłączane do paneli o większej mocy niż ich nominalna w specce regulatora - omawialiśmy zarówno przypadek 660W+Tracer 4210AN jak i 450W+Tracer 3210AN odpowiedź była że bez szkody dla regulatora jest to możliwe a regulator sam obetnie nadmiar mocy - natomiast nie mogą w obu przypadkach wystąpić zdarzenia takie jak:
Napięcie obwodu otwartego panela > Max. napięcie obwodu otwartego PV w specce regulatora
Prąd zwarcia panelu > Prąd znamionowy ładowania w specce regulatora
Tyle z mojej rozmowy telefonicznej - uważam jednak że trzeba by było to potwierdzić pisemnie bo rozmowa telefoniczna jest rzeczą ulotną a i w takiej rozmowie może nastąpić nawet niezamierzone niedogadanie.
Przepraszam niestety nie mogę się ustosunkować co do zabezpieczeń - moja wiedza jest w tym temacie zbyt mała - próbowałem szukać w necie ale większość źródeł mówi o prądzie przemiennym 230v, na forum też nie bardzo znajduję więc dołączam się do prośby o łopatologiczne podanie zasad doboru zabezpieczeń dla prądu stałego lub ukierunkowanie linkiem do takowego tematudziwaczek - 2020-06-28, 14:55 Smoku - tak jest z regulatorami faktycznie. U mnie w domu jest instalacja paneli 5400kW i regulator 4.5kW Froniusa. Fronius dopuszcza przewymiarowanie paneli na poziomie 20% a nawet zaleca aby tak uczynić. Chodzi tutaj o sprawność układu jest ona najwyższa gdy jesteśmy w okolicy mocy szczytowej regulatora, i ten mój faktycznie ucina gdyż moc przekracza 4.5kW. Niby strata ale nie do końca - regulator odcina bardzo mało i rzadko (kwestaja zaprojektowani instalacji) a i tak działa efektywniej niż by był większy.
do poczytania
https://www.forum-fronius...wnikow-fronius/Świstak - 2020-06-28, 18:02 Andrzej prawidłowo wyliczył wielkość prądu jaki popłynie między regulatorem a akumulatorem - zgodnie ze wzorem na moc I=P/U czyli 170W/12V wychodzi ciut ponad 14A jednak jest to wartość odpowiednia tylko w przypadku gdy regulator podłączony jest niezależnie od reszty instalacji i obwód składa się wyłącznie z panela, regulatora i akumulatora ponieważ tam nigdy żadne inne prądy nie popłyną.
Regulatory w założeniu mogą też pośredniczyć przy przekazywaniu energii z akumulatora do obciążenia i wtedy proponowane 15A było by wartością zbyt małą, ponieważ sam regulator może pracować w sposób bezpieczny z prądem 20A... Tak więc standardowo wartość zabezpieczenia powinna być równa bądź nieznacznie większa od maksymalnej wydajności przewidzianej przez producenta urządzenia - w tym konkretnym przypadku czyli dla regulatora 20A wartość bezpiecznika powinna wynosić 20A lub 25A.
Nie napisałeś jak masz podłączony regulator, pozwoliłem więc sobie wsadzić kij w mrowisko
Co do przewymiarowywania paneli w stosunku do regulatorów - zgadzam się ze Smokiem; to czy wytrzyma nie jest złotą zasadą i trzeba się podeprzeć deklaracją producenta. Mam na stole dwa tanie regulatory PWM z czego jeden pięknie mi działa jako stabilizator prądu i nawet się zbytnio przy tym nie grzeje, a drugi (droższy) działał tylko i wyłącznie zwarciowo i przy prądzie nominalnym grzał się jak żelazko. Padł nawet nie na skutek przekroczenia wartości prądu, ale na skutek rozlutowania wewnętrznego będącego skutkiem długotrwałego przegrzania. Podsumowując - nie ma zasady, 9 przypadków na 10 będzie pracować bezawaryjnie przez dekady, a jedna czarna owca zjara się nam gdzieś na końcu świata oczywiście w przeddzień długiego weekendu przy całkowicie rozładowanym akumulatorze...
cebek napisał/a:
Tracer podaje że dla regulatora 30A moc znamionowa paneli to 390W a maksymalna 1170W Więc chyba lekkie przekroczenie nie będzie zabójcze dla tego regulatora. :P
Być może jest to efekt oszczędnego tłumaczenia... Regulatory Tracera występują w wersjach na 12V, 24V i o ile mnie pamięć nie myli 36V. Z przytoczonego wzoru na moc I=P/U podstawmy wartości skrajne:
390W/13V=30A czyli nominalnie
1170W/39V=30A czyli nominalnie...
Ograniczenie wartości prądu maksymalnego (w znaczeniu jego regulacji) może tu być bezproblemowo zrealizowane programowo - jest to rozwiązanie eleganckie, bezpieczne i wymaga zaledwie kilku linijek kodu w sterowniku. To czy jest to w danym sterowniku zastosowane nie jest rzeczą oczywistą, to czy w danym modelu i danej wersji konkretnego rocznika funkcja ta została dodana czy usunięta też nie jest z góry określone...
Podsumowując - montując we własnym kamperze na własną odpowiedzialność pewnie bym zaryzykował, ale powiedzieć komuś na drugim końcu kraju czy też jeszcze dalej że takie rozwiązanie na 100% będzie bezpieczne - nie mam odwagi.LukF - 2020-06-28, 20:47 Świstak,
Dziękuję za bezpiecznik 20-25A, wiem co zastosować Zbynek - 2020-06-29, 09:21
smok_wawelski napisał/a:
Zbynek napisał/a:
..... Ja u siebie planuję dać największy pojedynczy panel na dach jaki się zmieści (montaż na kątownikach alu), a prawdopodobnie wejdzie 1000x2000mm, czyli 415W/12V=34,6A. Miejsca na rozbudowę nie będzie. Idealnie byłoby dać regulator 40A, ale po pierwsze wybór jest mały, a po drugie to już są spore gabaryty. Jeśli rzeczywiście nigdy nie osiągnę maksymalnej mocy panela to dałbym regulator 30A (87% mocy nominalnej panela). Co się stanie jak jednak panel da realnie więcej niż 360W? Czy regulatory mają możliwość przeciążenia o kilka %?
Akurat mam taki sam problem - chciałem dać 2x330w ale sterczy mi toto troche poza budę, wiec sie jeszcze waham i trochę kieruje mnie to w 1x450W - rozważam ten panel co wartaja te panele GREENSUNSOLAR też mam drobne obawy. Może nie związane z postem ale wtrącę - wolałbym jednak 2x330W czy nawet 2x280W nie tylko ze względu na ich moc ale uważam że mechanicznie byłoby to lepsze. Jednak auto telepie i wydaje mi sie że dla dużej płachty będzie to niekorzystne.
Wracając do regulatora - niestety nie mam tego na piśmie ale upewniałem się kilka dni temu telefonicznie u sprzedawcy https://www.4sun.eu - uzyskałem odpowiedź telefonicznie że Tracery serii AN mogą być podłączane do paneli o większej mocy niż ich nominalna w specce regulatora - omawialiśmy zarówno przypadek 660W+Tracer 4210AN jak i 450W+Tracer 3210AN odpowiedź była że bez szkody dla regulatora jest to możliwe a regulator sam obetnie nadmiar mocy - natomiast nie mogą w obu przypadkach wystąpić zdarzenia takie jak:
Napięcie obwodu otwartego panela > Max. napięcie obwodu otwartego PV w specce regulatora
Zamówiłem 3210AN już w zeszłym tygodniu (z Ali), niedługo powinien dojść voice - 2020-07-12, 12:14
Zbynek napisał/a:
Zamówiłem 3210AN już w zeszłym tygodniu (z Ali), niedługo powinien dojść
Ja kupiłem zestaw 09.06.2020 i od dnia 20.06.2020 w/g informacji czeka na odprawę celną, więc może to jeszcze trochę potrwać ??
Panowie w między czasie przyszedł panel przymierzyłem go na dachu i wchodzi na styk, niestety dedykowane plastikowe uchwyty nie podejdą więc jak dojdą z ali będą do odstąpienia.
Zostają mi tylko kątowniki aluminiowe
I tutaj pytanie wiem wiem było już dużo tego ale.....
Jedni polecają sikaflex 252 a inii klej sika do montażu szyb samochodowych?? co się najbardziej nada??
Jakie kątowniki użyć do mojego panela ??LukF - 2020-07-12, 15:19 Odpowiadam bo kleilem w zeszłym tygodniu solar w moim nowym kamperze:
Użyłem kątowników alu 50x50 o grubości ścianki 3mm i kleiłem klejem do szyb Boll. Kątowniki i dach lekko zmatowiłem papierem 80 w miejscu klejenia. Robiłem bez primera. Kątowniki przykręciłem do panela wkrętami z nierdzewki by dało się zdemontować voice - 2020-07-12, 15:58
LukF napisał/a:
Odpowiadam bo kleilem w zeszłym tygodniu solar w moim nowym kamperze:
Użyłem kątowników alu 50x50 o grubości ścianki 3mm i kleiłem klejem do szyb Boll. Kątowniki i dach lekko zmatowiłem papierem 80 w miejscu klejenia. Robiłem bez primera. Kątowniki przykręciłem do panela wkrętami z nierdzewki by dało się zdemontować
LukF dzięki bardzo za info też tak myślę, że klej do szyb będzie bardziej odpowiedni.
Teraz mam pytanko odnośnie podłączenia, jak podłączyć solar z regulatorem itp...
czy wyjście regulatora bezposrednio do akumulatorów ( mam 2x żelowe 80AH) czy do energobloku. Mam energoblok Schaudt EBL 99LukF - 2020-07-12, 16:53 Ja łączyłem do akumulatora. Na + dałem bezpiecznik 20A jak radzili koledzy.
Nie wiem czemu miałoby się łączyć z elektroblokiem. Nie znam się by wymienić korzyści takiej operacji ?voice - 2020-07-12, 17:01
LukF napisał/a:
Ja łączyłem do akumulatora. Na + dałem bezpiecznik 20A jak radzili koledzy.
Nie wiem czemu miałoby się łączyć z elektroblokiem. Nie znam się by wymienić korzyści takiej operacji ?
Pytam bo tam jest wejście o nazwie SOLAR REGLER blok nr 6 dokładnie.
Ja też nie wiem dlatego pytam bardziej zarientowanych, może ma to jakieś większe korzyście gdy podłączymy przez energoblok ??andi at - 2020-07-12, 18:53 To wszystko zależy jakie ma połączenia energoblok.Chodzi o to żeby ładował aku rozruchowy i mieszkalnyvoice - 2020-07-12, 22:01
andi at napisał/a:
To wszystko zależy jakie ma połączenia energoblok.Chodzi o to żeby ładował aku rozruchowy i mieszkalny
A jakie może mieć nie znam się mam Schaudt EBL 99 więc tutaj mam pytanie czy łączyć bezpośrednio do aku czy do energoblokucebek - 2020-07-12, 22:43
Świstak napisał/a:
Andrzej prawidłowo wyliczył wielkość prądu jaki popłynie między regulatorem a akumulatorem - zgodnie ze wzorem na moc I=P/U czyli 170W/12V wychodzi ciut ponad 14A jednak jest to wartość odpowiednia tylko w przypadku gdy regulator podłączony jest niezależnie od reszty instalacji i obwód składa się wyłącznie z panela, regulatora i akumulatora ponieważ tam nigdy żadne inne prądy nie popłyną.
Regulatory w założeniu mogą też pośredniczyć przy przekazywaniu energii z akumulatora do obciążenia i wtedy proponowane 15A było by wartością zbyt małą, ponieważ sam regulator może pracować w sposób bezpieczny z prądem 20A... Tak więc standardowo wartość zabezpieczenia powinna być równa bądź nieznacznie większa od maksymalnej wydajności przewidzianej przez producenta urządzenia - w tym konkretnym przypadku czyli dla regulatora 20A wartość bezpiecznika powinna wynosić 20A lub 25A.
Nie napisałeś jak masz podłączony regulator, pozwoliłem więc sobie wsadzić kij w mrowisko
Co do przewymiarowywania paneli w stosunku do regulatorów - zgadzam się ze Smokiem; to czy wytrzyma nie jest złotą zasadą i trzeba się podeprzeć deklaracją producenta. Mam na stole dwa tanie regulatory PWM z czego jeden pięknie mi działa jako stabilizator prądu i nawet się zbytnio przy tym nie grzeje, a drugi (droższy) działał tylko i wyłącznie zwarciowo i przy prądzie nominalnym grzał się jak żelazko. Padł nawet nie na skutek przekroczenia wartości prądu, ale na skutek rozlutowania wewnętrznego będącego skutkiem długotrwałego przegrzania. Podsumowując - nie ma zasady, 9 przypadków na 10 będzie pracować bezawaryjnie przez dekady, a jedna czarna owca zjara się nam gdzieś na końcu świata oczywiście w przeddzień długiego weekendu przy całkowicie rozładowanym akumulatorze...
cebek napisał/a:
Tracer podaje że dla regulatora 30A moc znamionowa paneli to 390W a maksymalna 1170W Więc chyba lekkie przekroczenie nie będzie zabójcze dla tego regulatora. :P
Być może jest to efekt oszczędnego tłumaczenia... Regulatory Tracera występują w wersjach na 12V, 24V i o ile mnie pamięć nie myli 36V. Z przytoczonego wzoru na moc I=P/U podstawmy wartości skrajne:
390W/13V=30A czyli nominalnie
1170W/39V=30A czyli nominalnie...
Ograniczenie wartości prądu maksymalnego (w znaczeniu jego regulacji) może tu być bezproblemowo zrealizowane programowo - jest to rozwiązanie eleganckie, bezpieczne i wymaga zaledwie kilku linijek kodu w sterowniku. To czy jest to w danym sterowniku zastosowane nie jest rzeczą oczywistą, to czy w danym modelu i danej wersji konkretnego rocznika funkcja ta została dodana czy usunięta też nie jest z góry określone...
Podsumowując - montując we własnym kamperze na własną odpowiedzialność pewnie bym zaryzykował, ale powiedzieć komuś na drugim końcu kraju czy też jeszcze dalej że takie rozwiązanie na 100% będzie bezpieczne - nie mam odwagi.
Posiłkowałem się instrukcją obsługi. Zamieszczam ją w załączniku. Jest tam tabelka i opis kiedy moc paneli może być większa niż znamionowa moc regulatoravoice - 2020-07-12, 22:51
cebek napisał/a:
Posiłkowałem się instrukcją obsługi. Zamieszczam ją w załączniku. Jest tam tabelka i opis kiedy moc paneli może być większa niż znamionowa moc regulatora
Nie bardzo rozumiem Twoją odpowiedź co ona wnosi, możesz jaśniej ??andi at - 2020-07-13, 07:59 Od świstaka wziąłem 130ah i podłączyliśmy do aku bo tak miałem ,ale na jesień będę przerabiał przez energoblok .Bo dlaczego nie ma ładować rozruchowego niech będzie pełny.
Obecnie stoje na pięknym kempingu w Alpach nad rzeką .Na zewnątrz 9*c mgła i zaczyna przebijać słonko a w środku 20*c bo mruczało webasto .Pojemność aku 80%
Nie ma naszych a zawsze kogoś trafiłem z kajakami voice - 2020-07-13, 16:43
andi at napisał/a:
Od świstaka wziąłem 130ah i podłączyliśmy do aku bo tak miałem ,ale na jesień będę przerabiał przez energoblok .Bo dlaczego nie ma ładować rozruchowego niech będzie pełny.
Obecnie stoje na pięknym kempingu w Alpach nad rzeką .Na zewnątrz 9*c mgła i zaczyna przebijać słonko a w środku 20*c bo mruczało webasto .Pojemność aku 80%
A czy ktoś może mi powiedzieć jak podłączyć przez energoblok panel słoneczny z regulatorem MPPTandi at - 2020-07-13, 19:56 Przy moim Arek też sie chwile zastanawiał co i gdzie .Tak że odwiedziny u elektronika bo może być zwarka .daro35 - 2020-07-16, 22:03 To teraz moja kolej na zapytania do fachowców tego tematu,zakupiłem dziś takie coś,Half Cut 355 W,jakiej mocy regulator do tego,mam dwa aku po 100a czyli 200a ,chcę zakupić mppt tracer tylko jaki i co dalej najlepiej zrobić żeby nie dać tyłka,za wszelkie sugestie wielkie dzięki.
Zbynek - 2020-07-17, 07:42
daro35 napisał/a:
To teraz moja kolej na zapytania do fachowców tego tematu,zakupiłem dziś takie coś,Half Cut 355 W,jakiej mocy regulator do tego,mam dwa aku po 100a czyli 200a ,chcę zakupić mppt tracer tylko jaki i co dalej najlepiej zrobić żeby nie dać tyłka,za wszelkie sugestie wielkie dzięki.
Odpowiedni będzie Tracer 3210.daro35 - 2020-07-17, 19:58
voice napisał/a:
Zbynek napisał/a:
Zamówiłem 3210AN już w zeszłym tygodniu (z Ali), niedługo powinien dojść
Ja kupiłem zestaw 09.06.2020 i od dnia 20.06.2020 w/g informacji czeka na odprawę celną, więc może to jeszcze trochę potrwać ??
Panowie w między czasie przyszedł panel przymierzyłem go na dachu i wchodzi na styk, niestety dedykowane plastikowe uchwyty nie podejdą więc jak dojdą z ali będą do odstąpienia.
Zostają mi tylko kątowniki aluminiowe
I tutaj pytanie wiem wiem było już dużo tego ale.....
Jedni polecają sikaflex 252 a inii klej sika do montażu szyb samochodowych?? co się najbardziej nada??
Jakie kątowniki użyć do mojego panela ??
jakiej długości te uchwyty będą do odstapienia?voice - 2020-07-17, 20:06
daro35 napisał/a:
jakiej długości te uchwyty będą do odstapienia?
Tutaj masz link
na której aukcji kupiłem.suzu4x4 - 2020-07-18, 11:28
voice napisał/a:
andi at napisał/a:
Od świstaka wziąłem 130ah i podłączyliśmy do aku bo tak miałem ,ale na jesień będę przerabiał przez energoblok .Bo dlaczego nie ma ładować rozruchowego niech będzie pełny.
A czy ktoś może mi powiedzieć jak podłączyć przez energoblok panel słoneczny z regulatorem MPPT
musisz kupić dedykowaną wtyczkę - koszt ok 40 zł podłączasz w energobloku pod 'Block 6'
jeśli chcesz ładować oba aku jednocześnie musisz mieć kontroler z taką możliwością (np. Votronic MPPT Duodig )
rozpiska pinów :
PIN 1 - (-) wyjście ładowania z regulatora (wspólny dla obu aku)
PIN 2 - (+) wyjście ładowania z regulatora na aku rozruchowy
PIN 3 - (+) wyjście ładowania z regulatora na aku zabudowy
ja mam tak podłączone, ale baz aku rozruchowego , wolę żeby cały prąd z solara szedł na aku zabudowy Id_ea - 2020-07-19, 12:07 Temat postu: A propo solarow na dachuDzień dobry, czy jak już są wykonane przejścia przez dach, wypuszczone przewody do wpięcia sie w złączki z solarem to te przewody należy włożyć w jakąś otulinę, zamocować czy poprostu leżą sobie na dachu po spięciu ?LukF - 2020-07-19, 12:36 Przyklej punktowo do dachu korytko plastikowe do przewodów elektrycznych i włóż kable do środka. Nie będą się ruszyły bo nie mogą kable w trakcie jazdy poruszać się Id_ea - 2020-07-19, 12:57 Andrzej 73 - 2020-07-19, 13:22 Różnie się wykonuje. Jedni montują kable w korytkach inni luźne kable przyklejają punktowo.
Jak masz kilka paneli to ciężko puścić kable w korytkach , bo co rusz to połączenie. Ważnym jest aby przewody nie były zgięte.
W moim przypadku mam zbyt dużo paneli na dachu , aby wszystkie kable położyć w korytkach.
voice - 2020-07-19, 14:56
suzu4x4 napisał/a:
musisz kupić dedykowaną wtyczkę - koszt ok 40 zł podłączasz w energobloku pod 'Block 6'
jeśli chcesz ładować oba aku jednocześnie musisz mieć kontroler z taką możliwością (np. Votronic MPPT Duodig )
To wszystko wiem tylko tak:
Mam EBL 99 i tak po odpaleniu alternator ładuje rozruchowy i dwa aku zabudowy.
Teraz założę solar i tak podepnę palne do regulatora podepnę baterie zabudowy do regulatora i jak dalej ?? jaki jeszcze moduł jest potrzebny możecie mi rozrysować schemat połaczenia co i gdzie ??andi at - 2020-07-19, 17:22 I to wszystko .Nie odbieasz telefonu
Na 100w daj 10A rereguator
300W===30A
Akumulator podłącz do regulatora i teraz panele do regulatora
Musi działać. .Kable minimum 4 a lepiej 6 mm2voice - 2020-07-19, 19:07
andi at napisał/a:
I to wszystko .Nie odbieasz telefonu
Na 100w daj 10A rereguator
300W===30A
Akumulator podłącz do regulatora i teraz panele do regulatora
Musi działać. .Kable minimum 4 a lepiej 6 mm2
andi at to wszystko co piszesz to ja wiem, to są oczywiste rzeczy.
Dylemat jest jeden w tej chwili a mianowicie taki.
Akumulatory mam podłączone do energobloku EBL 99 i to energoblok steruje ładowaniem bądź to przez alternator po rozruchu lub po podłączeniu do sieci 230V.
czy teraz te przewody mam odłączyć od baterii i przenieś je pod regulator na wyjście (na schemacie żarówka) a nowe przewody położyć do Akumulatorów i do regulatora ??, czy do regulatora wyjścia nic nie podłączam?? To jedna opcja a druga proszę o schemat jak połaczyć przez energoblok 99 panela solarnego i regulatora ??suzu4x4 - 2020-07-19, 20:31
voice napisał/a:
czy teraz te przewody mam odłączyć od baterii i przenieś je pod regulator na wyjście (na schemacie żarówka) a nowe przewody położyć do Akumulatorów i do regulatora ??, czy do regulatora wyjścia nic nie podłączam?? To jedna opcja a druga proszę o schemat jak połaczyć przez energoblok 99 panela solarnego i regulatora ??
nic nie odłączaj i nie podłączaj wyjścia 'LOAD' w regulatorze.
Jedyne co masz połączyć pod regulator to panel solarny i wyjście ładowania z regulatora do energobloku.
pamiętaj też o kolejności podłączania, najpierw wyjście ładowania podłącz do energobloku potem dopiero solar (regulator nie powinien dostawać prądu z solara bez podłączonego obciążenia na wyjściu ładowania
)daro35 - 2020-07-19, 20:33
Zbynek napisał/a:
daro35 napisał/a:
To teraz moja kolej na zapytania do fachowców tego tematu,zakupiłem dziś takie coś,Half Cut 355 W,jakiej mocy regulator do tego,mam dwa aku po 100a czyli 200a ,chcę zakupić mppt tracer tylko jaki i co dalej najlepiej zrobić żeby nie dać tyłka,za wszelkie sugestie wielkie dzięki.
Dzięki,zamówiony,Tobie i Świstakowi,połączenie tel.lecą voice - 2020-07-19, 21:04
suzu4x4 napisał/a:
nic nie odłączaj i nie podłączaj wyjścia 'LOAD' w regulatorze.
Jedyne co masz połączyć pod regulator to panel solarny i wyjście ładowania z regulatora do energobloku.
pamiętaj też o kolejności podłączania, najpierw wyjście ładowania podłącz do energobloku potem dopiero solar (regulator nie powinien dostawać prądu z solara bez podłączonego obciążenia na wyjściu ładowania
)
Czy oby na pewno powinno być to tak podłączone, wyczytałem w osobnym wątku, że do EBL 99 można podłączyć max 15A a tutaj mam regulator 30A i panel 330Wsuzu4x4 - 2020-07-19, 21:15 fakt nie zapytałem jakiej mocy masz panel.
EBL 99 obsługuje na wejściu od solara max 15A.voice - 2020-07-19, 22:58
suzu4x4 napisał/a:
fakt nie zapytałem jakiej mocy masz panel.
EBL 99 obsługuje na wejściu od solara max 15A.
czyli pozostaje tylko podłączyć solar pod regulator oraz wyście z regulatora do baterii. Czy między przewody od solara jakiś przełacznik jst potrzebny jak na schemacie wyżej ??
Pytanie czy jak podepnę 230V zewnętrzne lub zapalę silnik to przecież elektroblok ładuje akumulator i wtedy zdublują się prądy z solara i energobloku czy tutaj się nic nie stanie ??suzu4x4 - 2020-07-20, 09:23
voice napisał/a:
suzu4x4 napisał/a:
fakt nie zapytałem jakiej mocy masz panel.
EBL 99 obsługuje na wejściu od solara max 15A.
czyli pozostaje tylko podłączyć solar pod regulator oraz wyście z regulatora do baterii. Czy między przewody od solara jakiś przełacznik jst potrzebny jak na schemacie wyżej ??
Pytanie czy jak podepnę 230V zewnętrzne lub zapalę silnik to przecież elektroblok ładuje akumulator i wtedy zdublują się prądy z solara i energobloku czy tutaj się nic nie stanie ??
ja zastosowałem wyłącznik umożliwiający odłączenie panela od regulatora , może się on przydać np. jak będzie konieczność wymiany akumulatora.
co do drugiego pytania to nie pomogę, ja nie podłączałem bezpośrednio do akumulatora.
W kamperach które oglądałem a miały fabrycznie montowane solary wyjście z regulatora było podłączane do energobloku, ale wiem że niektórzy podłączają bezpośrednio do aku, musisz popytać.andi at - 2020-07-20, 18:35 Podłącz aku do trakera isolar do trakera I TO Wszystko .Reszta nie interesuje cię .Czy to tak trudno zrozumieć .To po co masz tą elektronike ,ona sama sobie rządzi .Ty odwal się od niej .
Nadal nie odbierasz telefonu LukF - 2020-07-20, 18:44 andi at,
Pięknie to wyklarowałeś voice - 2020-07-20, 20:52
andi at napisał/a:
Podłącz aku do trakera isolar do trakera I TO Wszystko .Reszta nie interesuje cię .Czy to tak trudno zrozumieć .To po co masz tą elektronike ,ona sama sobie rządzi .Ty odwal się od niej .
Nadal nie odbierasz telefonu
Konkretnie i na temat.
Teraz tak zakupiłem przetwornicę pełen sinus firmy VOLT
Ot takie cudo, mam nadzieję że wystarczy
I teraz też czekam na konkretną odpowiedź, gdzie wpiąć wyjście z przetwornicy 230V do kampera by mieć 230v w gniazdkach w kamperze z przetwornicy jak nie będę podłączony pod sieć 230v
i jak będę podłączony pod sieć to by wyłączyło przetwornicę. Nie wiem czy dobrze to wytłumaczyłem.daro35 - 2020-07-20, 21:58 Ja pomału kombinuję mocowanie,czekam na MPPT Tracera 30 A,myślałem odkupić od kolegi Voice
uchwyty,ale podniosły by mi panel do góry i były by najwyższym punktem,a tego nie chciałem więc wymyśliłem sam uchwyt.
Wszystko będzie skręcone na śruby nierdzewne ale dumam jak umocować do dachu,czy na samą SIKE starczy,szkoda mi robić otwory w dachu.voice - 2020-07-20, 22:26 Ja kupiłem 2 tubki sika Go4it do szyb samochodowych z primerem.
Tutaj na portalu
Też juz mam solar z kątownikami przygotowany, czekam na lepszą pogodę i będę kleił do dachu.LukF - 2020-07-21, 12:27 daro35,
Kątowniki są OK ,
Ale czemu obracasz je wygięciem NA ZEWNĄTRZ? Przecież efekt ten sam a wizualnie lepiej kiedy część leżącą na dachu dasz pod solar.
Co do klejenia, robienia dziur w dachu itp.pomysły...ludzie, to się klei i nic nie spadnie/ odleci podczas jazdy. Starczy NORMALNY klej do szyb, trochę zmatowić kątowniki i dach w MIEJSCU klejenia i gotowe !!!dziwaczek - 2020-07-21, 12:41
LukF napisał/a:
Kątowniki są OK ,
Ale czemu obracasz je wygięciem NA ZEWNĄTRZ? Przecież efekt ten sam a wizualnie lepiej kiedy część leżącą na dachu dasz pod solar.
No ja kiedyś ten miałem ten dylemat
Też tak dałem ale kątowniki były od przodu pojazdu i stanowiły swoista "owiewkę" dla solara, ale można tak i tak jak kto chce. Ja osobiście kleiłem do dachu tylko klejem do szyb sam. i kątowniki były na zewnątrz, przerwa od dachu ok 5 mm i umiejscowienie tak aby kątowniki były z przodu i tyłu solara z boków nie było (aby był przewiew).HENRYCZEK - 2020-07-21, 13:41
voice napisał/a:
[
Konkretnie i na temat.
Teraz tak zakupiłem przetwornicę pełen sinus firmy VOLT
Ot takie cudo, mam nadzieję że wystarczy
I teraz też czekam na konkretną odpowiedź, gdzie wpiąć wyjście z przetwornicy 230V do kampera by mieć 230v w gniazdkach w kamperze z przetwornicy jak nie będę podłączony pod sieć 230v
i jak będę podłączony pod sieć to by wyłączyło przetwornicę. Nie wiem czy dobrze to wytłumaczyłem.
Takie podłączenie zrobił mi Kaimar,było na dwóch przekaźnikach, jeden odłączał przetwornice z chwilą podpięcia do słupeka 240V, a drugi sterował lodówką aby aku pokładowy się nie rozładował gdy przetwornica zasilała całego kamera.voice - 2020-07-21, 20:04
HENRYCZEK napisał/a:
Takie podłączenie zrobił mi Kaimar,było na dwóch przekaźnikach, jeden odłączał przetwornice z chwilą podpięcia do słupeka 240V, a drugi sterował lodówką aby aku pokładowy się nie rozładował gdy przetwornica zasilała całego kamera.
Dzięki odezwie się do Kaimara??daro35 - 2020-07-21, 21:41 Widzisz LukF to tak banalnie proste że aż nie wpadłem na to aby tak zrobić,jutro pokombinuję żeby je obrócić,ja pomyślałem że będzie większa powierzchnia klejenia bo szerokość kątownika plus szerokość ramki solara da dużą powierzchnię klejenia,mocniej pewniej,ale pomyślałem też jak pisze dziwaczek o swojego rodzaju owiewki,voice dzięki za link z klejem,dzięki za podpowiedzi,lecą dziwaczek - 2020-07-22, 07:18
daro35 napisał/a:
Widzisz LukF to tak banalnie proste że aż nie wpadłem na to aby tak zrobić,jutro pokombinuję żeby je obrócić,ja pomyślałem że będzie większa powierzchnia klejenia bo szerokość kątownika plus szerokość ramki solara da dużą powierzchnię klejenia,mocniej pewniej,ale pomyślałem też jak pisze dziwaczek o swojego rodzaju owiewki,voice dzięki za link z klejem,dzięki za podpowiedzi,lecą
Nie kombinuj zostaw tak jak jest, tylko daj pod kątowniki warstwę kleju np. silki i dopiero je przykręć do ramki panela, ustaw tak panel aby go opływało powietrze w trakcie jazdy tj. kątownikiem do przodu ew. możesz dąć cztery kątowniki na panel jak jest duży
Sprawdź skrzynkę na panelu zalać wszystko klejem silikonem itp. ew. wymień przewody w skrzynce podłączeniowej - najlepiej nie łączyć - przewody bezpośrednio do regulatora (I tak nikt tego już nie będzie ruszał) voice - 2020-07-22, 07:34 Ja te kątownika zastosowałem bez kleju na kilka śrub 5 z nierdzewki.dziwaczek - 2020-07-22, 11:42 Duży panel - będzie dobrzevoice - 2020-07-22, 17:09
dziwaczek napisał/a:
Duży panel - będzie dobrze
Duży nie duży ma 330W Stwierdziłem, że jak wejdzie to czemu nie... Lepiej mieć więcej niż miało by zabraknąć.daro35 - 2020-07-22, 20:36 A mi dotarł kolejny gadżet,pomału coraz bliżej końca
tak wymyśliłem że będzie
jaki przekrój kabla,4mm2 starczy?regulator mam blisko,a z regulatora do aku taki sam,bezpiecznik jakiś?wyłącznik?voice - 2020-07-22, 22:30
daro35 napisał/a:
jaki przekrój kabla,4mm2 starczy?regulator mam blisko,a z regulatora do aku taki sam,bezpiecznik jakiś?wyłącznik?
Nie oszczędzaj parę złotych zakładaj 6m2LukF - 2020-07-22, 22:37
voice napisał/a:
daro35 napisał/a:
jaki przekrój kabla,4mm2 starczy?regulator mam blisko,a z regulatora do aku taki sam,bezpiecznik jakiś?wyłącznik?
Nie oszczędzaj parę złotych zakładaj 6m2
Kable 6mm2 nie mieszczą się w złączach na regulatorze napięcia. Raz kiedyś takie kupiłem i potem na ścinałem żeby były cieńsze i dało się na zakręcić. Bezpiecznik na + za regulatorem w stronę aku należy założyć !!! Ja dałem 20A do panela 170W bo tak mi radzono.Id_ea - 2020-07-23, 08:45 6mm mieści się bez problemu, wystarczy zacisnąć końcówki. Ćwiczę dokładnie ten sam etap realizacjivoice - 2020-07-23, 20:47 Panowie w ramach nieścisłości proszę o kilka wyjaśnień
1. Mam 2 akumulatory 12V 80Ah spięte razem przewodem 16mm2 (czy przekrój wystarczy)
2. Od wyjścia regulatora na baterię zacisk + zakładam bezpiecznik 30A ( Regulator Tracer 30A) Czy dobrany właściwie??
3. Podłączenie przetwornicy Czy podłączyć ją oryginalnymi przewodami dołączonymi ?? bezpośrednio do akumulatora czy też przez bezpiecznik jeżeli tak to czy 250A wystarczy ??
4. Jakimi przewodami podłączyć wyjście regulatora do baterii ( czy może być ten sam przewód co od solarów)dziwaczek - 2020-07-23, 21:40 1.wystarczy - aż nad to,
2. Może być 30A
3. poczytaj http://www.dostawcypradu....sinus-12v-3000w
4. zakładasz max 30A ja bym dał min. 4mm2 a lepiej 6mm2daro35 - 2020-07-23, 23:02 Mało czasu na pracę przy swojej altance,dziś wymyśliłem tylko gdzie schowam regulator,przeciagnąłem kable przez dach i tyle.
dulare - 2020-07-24, 08:32 daro35, a regulator nie powinien mieć lepszej wentylacji? W szafce i jeszcze przy dachu może się grzać ponad normę...OMEGA - 2020-07-24, 10:45
LukF napisał/a:
Kable 6mm2 nie mieszczą się w złączach na regulatorze napięcia. Raz kiedyś takie kupiłem i potem na ścinałem żeby były cieńsze i dało się na zakręcić. Bezpiecznik na + za regulatorem w stronę aku należy założyć !!! Ja dałem 20A do panela 170W bo tak mi radzono.
Pytanie dla znawców tematu,
Dlaczego bezpiecznik 20 A jest pomiędzy regulatorem a akumulatorami , mówi się że najpierw odłączamy solar od regulatora a następnie zasilanie od regulatora od strony akumulatorów , w tym wypadku jak wyżej ma kolega LukF zasilanie bedzie od strony panela solarnego jak bezpiecznik się przepali czy w tym wypadku nie zostanie uszkodzony regulator?????
nie jestem znawcą tematu tylko pytam na przyszłość.voice - 2020-07-25, 17:05 Panowie melduję wszem i obec , że dzisiaj moja elektrownia zaczęła działać. andi at - 2020-07-25, 17:45 a teraz daro35 - 2020-07-27, 21:46 To ja mam pytanko,mam zwykłe kwasy głębokiego rozładowywania,jaki ustawić aku na regulatorze mppt tracer,do wyboru jest:SEL,GEL,FLD,USE andi at - 2020-07-27, 22:04 Podłącz regulator pod aku i sam powinien znaleźć i dalej podłączyć solar
Ja tak zrobiłem jak miałem rozruchowy a potem głębokiego i teraz Świstak mi podłączył swój lifepo4 i też nic nie robił a mam http://www.lumiax.com/pro...ries-10-15-20a/ voice - 2020-07-31, 14:53 Panowie,
może komuś się przyda.
Jak wcześniej wspomniałem, zakupiłem przetwornicę pełny sinus firmy VOLT 1500/3000.
Po trzech dniach testów oraz opinii na rożnych forach i opisach, że przetwornica nie współpracuje z regulatorami MPPT, postanowiłem ją zwrócić i zakupić polecaną przetwornicę na portalu aukcyjnym naszych skośnookich kolegów. Wysyłka z Czech, zakup w poniedziałek dzisiaj dostała do mnie ku wielkiemu zdziwieniu. Super sprawa bo w niedzielę wyjeżdżam i będę mógł ją bardziej przetestować, ale na chwilę obecną powiem tak WYMIATA. Warta swojej ceny.daro35 - 2020-08-01, 22:16 ile?voice - 2020-08-02, 09:24
daro35 napisał/a:
ile?
Dużo to pojęcie względne ale z wysyłką z Czech aż lub tylko 946 zł.
Ale w porównaniu, że za Volta zapłaciłem 727 zł to naprawdę warto dołożyć.Roberto - 2020-08-02, 10:11
voice napisał/a:
Ale w porównaniu, że za Volta zapłaciłem 727 zł to naprawdę warto dołożyć.
Bo Volt Sinus 1500/3000W za 727zł nie nadaje się do fotowoltaiki, a konkretnie do regulatorów MPPT (impulsowych)
Droższe Volty (te w złotej obudowie) mają inną konstrukcję i działają poprawnie
A tak a`propos to Volt Polska być może będzie niedługo również dystrybutorem firmy EDECOA. Rozmowy w toku Wojadżer - 2020-10-03, 19:33 Szanowni Koledzy Bardziej-Doświadczeni-W-Prądzie, czy taki panel
jest wart zakupu za te pieniądze link dp strony sklepuBim - 2020-10-03, 20:49 Poszukaj bardziej markowych jak producent kostki się wziął za solary to troszke niewiadoma,chyba ,ze mozesz odebrać to osobiście to wtedy warto bo sam transport kurierem pojedynczego solara to cena od 200 złWojadżer - 2020-10-03, 22:03 Tu go znalazłem jako polecany https://fotowoltaikaonline.pl/producenci#testy-niezawodnosci-pvel
a kostka to chyba panele Bruk-bet miałeś na myśli... chociaż też polecają. I artykuł znalazłem gdzie taki bruk-bet dostarczał fotowoltaikę dla inwestycji miejskich w Płocku.
Bardziej boję się kupować na aliexpress.yamah - 2020-10-06, 07:12
Roberto napisał/a:
Bo Volt Sinus 1500/3000W za 727zł nie nadaje się do fotowoltaiki, a konkretnie do regulatorów MPPT (impulsowych)
Wobec tego powiedz "Roberto czy ten mój regulator to badziewie (przetwornica Volt pełen sinus 3000)Roberto - 2020-10-06, 09:49
yamah napisał/a:
Roberto napisał/a:
Wobec tego powiedz "Roberto czy ten mój regulator to badziewie (przetwornica Volt pełen sinus 3000)
Już gdzieś na naszym forum było o tym, że ten regulator nie ma śledzenia. To nie jest MPPT.
Jakiś rok temu nawet napisałem w tej sprawie do jednej z firm sprzedających to cudo, to mi odpisali, że "MPPT" to jego NAZWA Suliki - 2020-10-06, 09:59 Cześc
Już gdzieś na naszym forum było o tym, że ten regulator nie ma śledzenia. To nie jest MPPT.
Jakiś rok temu nawet napisałem w tej sprawie do jednej z firm sprzedających to cudo, to mi odpisali, że "MPPT" to jego NAZWA
Dzięki ..no to ładne kwiatki .. a jaki polecasz 30A co bym znów babola nie rąbnął ( Roberto - 2020-10-06, 13:51
yamah napisał/a:
Roberto napisał/a:
Jakiś rok temu nawet napisałem w tej sprawie do jednej z firm sprzedających to cudo, to mi odpisali, że "MPPT" to jego NAZWA
Dzięki ..no to ładne kwiatki .. a jaki polecasz 30A co bym znów babola nie rąbnął (
Ja z reguły montuję Tracer-y (np. Tracer 3210) lub ich tańsze odpowiedniki Lumiax-y (np. MT3075EU).yamah - 2020-12-02, 20:50 Roberto co powiesz na ten : MPPT48Z30-III https://allegro.pl/oferta/regulator-lad-solarny-mppt-30a-12-48v-voc-150v-9643098386
z wbudowanym wentylatorem ..a może ktoś użytkuje taki ?Roberto - 2020-12-02, 21:37 Niestety nie miałem okazji testowania tego sprzętu.
Gdyby jako wykładnik brać fakt, iż przy dużych mocach występuje spora temperatura i potrzeba znacznego radiatora (który waży) to jego 2300g dobrze o nim świadczy
Wygląda zacnie, ale ciężko mi wyrokować...yamah - 2020-12-02, 21:58
Roberto napisał/a:
Niestety nie miałem okazji testowania tego sprzętu.
Gdyby jako wykładnik brać fakt, iż przy dużych mocach występuje spora temperatura i potrzeba znacznego radiatora (który waży) to jego 2300g dobrze o nim świadczy
Wygląda zacnie, ale ciężko mi wyrokować...
Dzięki za szybką odpowiedź piwko leci.
Też zwróciłem uwagę na wagę i ten wentylatorek..zamawiam (następne kg więcej) przetestuje i zobaczymy jak się sprawuje. yamah - 2020-12-10, 22:13 Wziąłem to ustrojstwo,zamontowałem i wszystko ok,ale dokupiłem także kontroler MT50.. i tu nic nie wyświetla,zero reakcji na panelu,tak jakby nie komunikował się z regulatorem pomimo jednakowych gniazd RS. W komplecie z regulatorem jest przewód z wejściem USB i RS..czyżby znów jakiś wynalazek nie kompatybilny ? Miał ktoś koledzy podobnie ?Roberto - 2020-12-10, 22:24
yamah napisał/a:
W komplecie z regulatorem jest przewód z wejściem USB i RS.
Ten przewód służy do obsługi i zarządzania regulatorem przez komputer.
yamah napisał/a:
...ale dokupiłem także kontroler MT50...
Jeśli chodzi o MT50 to jesteś pewien, że one współpracują
Z tego co pamiętam, to ten wyświetlacz występował jako dodatkowe wyposażenie w starszych modelach Tracera suzu4x4 - 2020-12-10, 22:46
yamah napisał/a:
Wziąłem to ustrojstwo,zamontowałem i wszystko ok,ale dokupiłem także kontroler MT50.. i tu nic nie wyświetla,zero reakcji na panelu,tak jakby nie komunikował się z regulatorem pomimo jednakowych gniazd RS. W komplecie z regulatorem jest przewód z wejściem USB i RS..czyżby znów jakiś wynalazek nie kompatybilny ? Miał ktoś koledzy podobnie ?
przecież to co kupiłeś to nie Tracer ,a MT50 przeznaczony jest tylko do :
Cytat:
Miernik MT50 przeznaczony jest do pracy z kontrolerami typu MPPT Tracer xxxxA oraz LSxxxxB.
ufolz - 2020-12-14, 16:54 Podłącze się do tematu..
podpowiedzcie który regulator będzie lepszy dla panela elastycznego 180W. akumulator zabudowy 95Ah i 100Ah rozruchowy.
1. Regulator ładowania MT2075 20A 12/24V realne MPPT
2. Solarny regulator ładowania 10A VOTRONIC MPP 165
I czy ten 10A nie bedzie za mały? chyba że macie sprawdzony, czytałem o Lumiax i wydaje się fajny ale ładuje tylko jeden akumulator. (a zamierzam podpiąć pod EBL-99)
W temacie paneli i regulatorów jestem słabo zorientowany.
Naczytałem się że komuś się 10A/20A (Chińska sfajczyła) i jakieś obawy mam co do tak małego A.
Podpowiedzcie.Roberto - 2020-12-14, 17:21 Jeśli jesteś pewien, że tylko ten panel będziesz montować to jeden i drugi będzie dobry.
Aczkolwiek Votronic faktycznie ma wyjścia na 2 akumulatory.
Jest tylko jedno małe "ale"...
MPPT ma sens kiedy panel daje napięcie minimum około 30V
Czy Twój panel daje takie napięcie smok_wawelski - 2020-12-14, 17:45
Roberto napisał/a:
...Aczkolwiek Votronic faktycznie ma wyjścia na 2 akumulatory...
Jest niestety też jeszcze drugie ale - owszem Votronic ma 2 wyjścia ale:
maual Votronic MPP 165 Duo Dig napisał/a:
Two Battery Charging Ports:
Automatic charging of the main supply board battery (BOARD I), as well as support
charging and trickle charging (max. 1 A) of the vehicle's starter battery (Start II) with overcharge protection.
Rozważałem go ale poczytawszy zrezygnowałem właśnie ze względu na parametry drugiego wyjścia - być moze komuś nie będzie to przeszkadzało w jego konkretnym zastosowaniu ale chciałbym jednak uwypuklić ten wg mnie istotny aspekt
Podłącze się do tematu..
podpowiedzcie który regulator będzie lepszy dla panela elastycznego 180W. akumulator zabudowy 95Ah i 100Ah rozruchowy.
1. Regulator ładowania MT2075 20A 12/24V realne MPPT
2. Solarny regulator ładowania 10A VOTRONIC MPP 165
I czy ten 10A nie bedzie za mały? chyba że macie sprawdzony, czytałem o Lumiax i wydaje się fajny ale ładuje tylko jeden akumulator. (a zamierzam podpiąć pod EBL-99)
W temacie paneli i regulatorów jestem słabo zorientowany.
Naczytałem się że komuś się 10A/20A (Chińska sfajczyła) i jakieś obawy mam co do tak małego A.
Podpowiedzcie.
do panela 180W regulator 10A może być za mały.
Ja mam panel 160W i daje max 9 A.
regulator wziąłem 30A bo być może w przyszłości dołożę drugi panel. Doładowanie aku rozruchowego uważam za niepotrzebne, szkoda prądu , lepiej niech cały prąd z solarów idzie na aku zabudowy.
pamiętaj jakbyś kiedyś chciał dołożyć więcej paneli że przez EBL możesz puścić max 15a.
Victron ma też fajne regulatory z aplikacją na BT.
ja wybrałem Tracera 30a + wyświetlacz MT50 + palnel 160W dla AKU 95Ah.
w warunkach od wiosny do jesieni zestaw ten zdaje egzamin w 100%, w warunkach jesinno -zimowych przy przy czteroosobowej rodzinie i non stop chodzącej trumie na trzecią dobę zaczyna brakować prądu.
W trakcie dnia przy 100% zachmurzeniu solar daje od 0,6 do 2A.
Dlatego rozważam dorzucenie drugiego panela i zwiększenie pojemnośći akumulatora.Roberto - 2020-12-14, 19:16
smok_wawelski napisał/a:
Rozważałem go ale poczytawszy zrezygnowałem właśnie ze względu na parametry drugiego wyjścia - być moze komuś nie będzie to przeszkadzało w jego konkretnym zastosowaniu ale chciałbym jednak uwypuklić ten wg mnie istotny aspekt
Przecież kolega ufolz wyraźnie napisał, że drugi aku to rozruchowy, więc raczej normalne, że on ma być tylko podtrzymywany, czyli doładowywany małym prądem, a podstawowe ładowanie idzie na aku zabudowy...Roberto - 2020-12-14, 19:24
suzu4x4 napisał/a:
do panela 180W regulator 10A może być za mały.
Te 180W będzie w idealnych warunkach, czyli w maksymalnym słońcu i przy promieniach słońca padających prostopadle na panel - więc na leżąco nieosiągalne...
W tych idealnych warunkach, większość paneli 180W daje max około 9 - 10A
Co innego kwestia przyszłości... Biorąc to pod uwagę, faktycznie lepiej od razu kupić regulator 20 - 30A. Dorzucić jeszcze jeden identyczny panel, połączyć je szeregowo i wtedy dopiero będzie sens montażu regulatora MPPT smok_wawelski - 2020-12-14, 19:39
Roberto napisał/a:
Przecież kolega ufolz wyraźnie napisał, że drugi aku to rozruchowy, więc raczej normalne, że on ma być tylko podtrzymywany,.......
zgadza się co do joty
ja przyjmowałem u siebie ciut inne założenia i dlatego odrzuciłem ten regulator, drugim powodem była jego dość wysoka cena
Po prostu uzupełniłem tylko info o o regulatorze i dlatego też napisałem
Cytat:
być moze komuś nie będzie to przeszkadzało w jego konkretnym zastosowaniu
ufolz - 2020-12-14, 19:49 No dobra, dużo mi się rozjaśniło i wiele wątpliwości zostało rozwianych..
inwestycja w odpowiedni regulator i unikniemy problemów..
Suzu4x4 zaproponowany VICTRON REGULATOR SMART SOLAR MPPT 100/20 to koszt ponad 700zł ale kusi aplikacją i pełną kontrolą.. :D
Lumiax 30A wygrywa na obecną chwilę i będzie brany pod uwagę..
Dzieki - każda sugestia i uwaga cenna.. suzu4x4 - 2020-12-14, 20:33
Roberto napisał/a:
Te 180W będzie w idealnych warunkach, czyli w maksymalnym słońcu i przy promieniach słońca padających prostopadle na panel - więc na leżąco nieosiągalne...
W tych idealnych warunkach, większość paneli 180W daje max około 9 - 10A
mój chiński panel 160w nie pracuje w optymalnych warunkach (elastyk przyklejony na płasko)
a dawał prąd do 9A.
dobierając urządzenia elektrotechniczne zawsze staram się brać zapas , ta metoda sprawdza się w większości przypadków
Roberto napisał/a:
Co innego kwestia przyszłości... Biorąc to pod uwagę, faktycznie lepiej od razu kupić regulator 20 - 30A. Dorzucić jeszcze jeden identyczny panel, połączyć je szeregowo i wtedy dopiero będzie sens montażu regulatora MPPT
taki też mam plan , jak bym miał poprzestać na jednym panelu 180w to kupiłbym regulator 12-15A
ufolz napisał/a:
No dobra, dużo mi się rozjaśniło i wiele wątpliwości zostało rozwianych..
inwestycja w odpowiedni regulator i unikniemy problemów..
Suzu4x4 zaproponowany VICTRON REGULATOR SMART SOLAR MPPT 100/20 to koszt ponad 700zł ale kusi aplikacją i pełną kontrolą.. :D
Lumiax 30A wygrywa na obecną chwilę i będzie brany pod uwagę..
Dzieki - każda sugestia i uwaga cenna..
wbrew pozorom Tracer + wyświetlacz MT50 nie wyjdzie dużo taniej wręcz porównywalnie.
ja brałem pod uwagę Victrona, Votronicka i Tracera ale zależało mi na wyświetlaczu zamontowanym na stałe więc finalnie wybrałem Tracera (votronic 20A z dedykowanym wyświetlaczem kosztował ok 1200zł )
wbrew pozorom Tracer + wyświetlacz MT50 nie wyjdzie dużo taniej wręcz porównywalnie.
Porównując obydwa 20A - wyjdzie dużo taniej - nawet nie z Ali
ceny jakie na strzała znalazłem to: 2210AN - 328zł + MT50 - 139zł - wiec do 700zł daleko a od Ali EU-wysyłaczy myślę że w 400 złociszy spoko by się zamknął - sorki ale ok 40% taniej to nie jest porównywalna cena
Na marginesie - Tracer też ma opcje dołożenia bluta i apke - fakt nie tak rozbudowana jak Victron ale dla normalnego użytku spoko - kosztuje to szczęście: pudełko ok 120zł + kabel z RJ-otkami https://www.ledats.pl/pl/...x-wifi-01-.html - ale to bedzie składanka z 2 pudełek a nie w 1-nym jak u Victronasuzu4x4 - 2020-12-14, 21:39
smok_wawelski napisał/a:
suzu4x4 napisał/a:
Porównując obydwa 20A - wyjdzie dużo taniej - nawet nie z Ali
ceny jakie na strzała znalazłem to: 2210AN - 328zł + MT50 - 139zł - wiec do 700zł daleko a od Ali EU-wysyłaczy myślę że w 400 złociszy spoko by się zamknął - sorki ale ok 40% taniej to nie jest porównywalna cena
Na marginesie - Tracer też ma opcje dołożenia bluta i apke - fakt nie tak rozbudowana jak Victron ale dla normalnego użytku spoko - kosztuje to szczęście: pudełko ok 120zł + kabel z RJ-otkami https://www.ledats.pl/pl/...x-wifi-01-.html
Racja, ja porównałem swój zestaw Tracer 30A + MT50
20A Tracera faktycznie wyjdzie dużo taniej od Victrona smok_wawelski - 2020-12-14, 21:47 Oj przymierzałem się do tej niebieskiej 30tki chciałem go cena mnie prawie zabiła - trzycyfrowej nie znalazłem ):
Porównujac w 30A te różnice Tracer vs Victron chyba sa jeszcze większe niz w 20A
edytowałem poprz post jak napisałeś - dodałem tam że jednak Tracer z blutem to 2 pudełka a Victron 1-no ufolz - 2020-12-17, 20:22 a co sądzicie o takim kontrolerze Lumiax mppt MT 1550-EU 15A z wbudowanym wyświetlaczem, zaproponowany przez forumowicza "papamila'"?
Ale nigdzie nie mogę znaleźć tego tegp regulatora na stronach, są 10, 20, 30 i do góry..Comsio - 2020-12-17, 20:50
ufolz napisał/a:
a co sądzicie o takim kontrolerze Lumiax mppt MT 1550-EU 15A z wbudowanym wyświetlaczem, zaproponowany przez forumowicza "papamila'"?
Ale nigdzie nie mogę znaleźć tego tegp regulatora na stronach, są 10, 20, 30 i do góry..
Mam Tracera 20A hula już czwarty rok.
i ma wyswietlacz. tost - 2021-01-11, 16:55
Roberto napisał/a:
Czy Twój panel daje takie napięcie
Roberto, z czego wynika to założenie? Starałem się to wygooglować, ale bezskutecznie. Widzę tylko informaję, że MPPT lepiej ładuje przy gorszych warunkach.
Chciałem zrobić zestaw oparty na panelu 100W (https://www.4sun.eu/panele-elastyczne-flex/panel-elastyczny-4sun-flex-etfe-m-100w-maxx) i dokupić do tego regulator Tracer 3210 AN, mocniejszy niż wynikałoby z panelu, ale chciałbym mieć opcję rozbudowy systemu o dodatkowy panel.
Ten panel ma napięcie 18V - czy nie będzie dobrze działał z tym regulatorem?ufolz - 2021-01-11, 17:12 Ja też probowałem pare informacji zaczerpnietych na forum potwiedzić w internecie i wytlumaczenia nie znalazlem. Np. Dlaczego panel podlaczamy po podlaczeniu regulatora pod akumulator. A co jak podlacze pod energoblok 3pinowa wtyczka i niebedzie załaczony pstyczkiem zasilanie, lub bezpiecznik wyskoczy pomiedzy regulatorem a aku. Co sie stanie...dlaczego taka kolejnosc.. słowa bo tak robia mnie nie satysfakcjonuje.Roberto - 2021-01-11, 20:15 Od początku
Odpowiedzi w necie jest dużo, ale skoro pytasz, to znaczy że niekoniecznie one Ciebie przekonały Postaram się to przedstawić w najprostszy sposób...
tost napisał/a:
Roberto, z czego wynika to założenie? Starałem się to wygooglować, ale bezskutecznie.
Jak już pewnie wiesz, MPPT to skrót, który oznacza możliwość śledzenia maksymalnego punktu mocy.
Te maksimum powstaje na przecięciu najwyższego napięcia i prądu uzyskanego z paneli.
Nie wdając się w zawiłości techniczne, czasem jest tak, że panele dają wyższe napięcie przy mniejszym prądzie, a czasem odwrotnie. Kontroler MPPT jest w stanie uzyskać najlepsze parametry przy optymalnym obciążeniu paneli.
W tym momencie nadwyżkę napięcia zamieni na dodatkowy prąd ponad to co teoretycznie jest w stanie wyprodukować dany panel.
I właśnie po to aby regulator miał "większe pole manewru", panele muszą być w stanie podać wyższe napięcie.
tost napisał/a:
Widzę tylko informaję, że MPPT lepiej ładuje przy gorszych warunkach.
Niby tak, ale to raczej jest zasługą tego, że dzięki MPPT mamy jakieś 20-30% zysku.
Tutaj większy wpływ mają same panele. Monokrystaliczne są bardziej wydajne ale potrzebują mocnego słońca, za to Polikrystalicznym do pracy wystarcza mniej promieni, ale za to są mniej wydajne
tost napisał/a:
Ten panel ma napięcie 18V - czy nie będzie dobrze działał z tym regulatorem?
Działać będzie, ale zysk jaki możesz uzyskać z uwagi na MPPT będzie znikomy, więc po co przepłacać za kontroler...
Sorry za trochę lakoniczne tłumaczenie, ale mam nadzieję, że przynajmniej w miarę jasne.
Roberto - 2021-01-11, 20:28
ufolz napisał/a:
Np. Dlaczego panel podlaczamy po podlaczeniu regulatora pod akumulator.
Bo sam regulator też jest urządzeniem elektronicznym i jako takie musi być zasilane. Problem polega na tym, że jest zasilany właśnie z akumulatora, który ładuje
Dam Ci przykład z mego ostatniego wyjazdu (sprzed kilku dni) :
Wieczór, ciemno, panele prawie nic nie dają. Aku ma 11,9V. Żonka robi kawę z ekspresu i napięcie spada na akumulatorze do 11V. Przetwornica dalej działa, ale regulator pokazuje błąd, bo dla niego takie napięcie jest prawdopodobnie zbyt niskie do pracy.
Po zrobieniu kawki odpalam silnik na kilka minut i wszystko wraca do normy
A teraz wyobraź sobie, że masz odłączony akumulator, a Twój regulator jest zasilany z paneli. Różny poziom nasłonecznienia mógłby spowodować różne napięcia na jego wyjściu, a co za tym idzie niestabilną pracę samego regulatora.
W najlepszym razie błąd, w najgorszym awaria kontrolera.
ufolz napisał/a:
...słowa bo tak robia mnie nie satysfakcjonuje.
Czy moja odpowiedź jest satysfakcjonująca
Pomogłem choć trochę papamila - 2021-01-11, 20:50
ufolz napisał/a:
A co jak podlacze pod energoblok
i tu właśnie jest ale
niby w energobloku jest gniazdo oznaczone jako solar- ale
- czy wewnątrz jest faktycznie moduł regulatora ?,
- czy masz wiedzę jaki panel jest w stanie obsłużyć ten regulator ?
- jak poleci regulator zerwnętrzny to go wymienisz bez problemu, z energoblokiem nie będzie tak różowosławek w. - 2021-01-12, 08:12
Roberto napisał/a:
Jeśli jesteś pewien, że tylko ten panel będziesz montować to jeden i drugi będzie dobry.
Czyli chcesz powiedzieć, że panele połączone równolegle podłączone do regulatora mppt to błędne połączenie? Kupiłem kiedyś Votronica ponieważ ma wyjścia na dwa akumulatory.
Po "przejściu" z paneli elastycznych 3x100Wp zamontowałem panele szklane 3x100Wp, połączyłem równolegle ponieważ regulator Votronic przyjmuje tylko 50V, natomiast każdy panel generuje 18V więc byłoby (prawdopodobnie) za duże napięcie, jednakże sumują się natężenia i czy w tym momencie działa jako zwykły regulator czy mppt. Dane techniczne i rysunki załączone do regulatora dopuszczają alternatywne połączenie nie wspominając o nie działaniu jako mppt przy połączeniu równoległym.ufolz - 2021-01-12, 08:40
sławek w. napisał/a:
Roberto napisał/a:
Jeśli jesteś pewien, że tylko ten panel będziesz montować to jeden i drugi będzie dobry.
Czyli chcesz powiedzieć, że panele połączone równolegle podłączone do regulatora mppt to błędne połączenie? Kupiłem kiedyś Votronica ponieważ ma wyjścia na dwa akumulatory.
Po "przejściu" z paneli elastycznych 3x100Wp zamontowałem panele szklane 3x100Wp, połączyłem równolegle ponieważ regulator Votronic przyjmuje tylko 50V, natomiast każdy panel generuje 18V więc byłoby (prawdopodobnie) za duże napięcie, jednakże sumują się natężenia i czy w tym momencie działa jako zwykły regulator czy mppt. Dane techniczne i rysunki załączone do regulatora dopuszczają alternatywne połączenie nie wspominając o nie działaniu jako mppt przy połączeniu równoległym.
Jarku zrobie wg Twoich wytycznych aby miec pewność ale w postach i rysunkach Wojtka jest ze nalezy regulator podpiac pod blok. I dlatego z ciekawosci pytanie moje jak pstryczkiem wylacze zasilanie oswietlenia to regulator tez wyłacze? To mnie bardzo ciekawi.Roberto - 2021-01-12, 09:50
sławek w. napisał/a:
Czyli chcesz powiedzieć, że panele połączone równolegle podłączone do regulatora mppt to błędne połączenie?
Może nie "błędne połączenie", ale niewiele dające.
Instalacja dalej będzie pracować, tyle tylko, że z faktu posiadania MPPT nic dodatkowo nie uzyskasz.
Powtórzę jeszcze raz
Twoje panele będą generować jakiś maksymalny prąd przy tych 18V. Te prądy się zsumują i to koniec tego co uzyskasz.
Mając Regulator z MPPT i wyższe napięcie na wejściu (np. 30V), nadwyżka tego napięcia, po przekonwertowaniu go na napięcie ładowania akumulatora (czyli około 14V), będzie zamieniana na - mówiąc obrazowo - dodatkowy prąd.
Dla uproszczenia pomijam tu kwestie strat itp...
Przy panelach 18V ta nadwyżka napięcia jest znikoma, dlatego fakt posiadania regulatora MPPT praktycznie nic Ci nie daje.
Jeśli Twój regulator ma przynajmniej 20A i masz miejsce na dachu, to dołóż jeszcze jeden taki sam panel. Zepnij je parami szeregowo, a potem obie pary równolegle i będzie super tost - 2021-01-12, 11:17
Roberto napisał/a:
Sorry za trochę lakoniczne tłumaczenie, ale mam nadzieję, że przynajmniej w miarę jasne.
Jak najbardziej, idealnie wyjaśnione, żadnych wątpliwości, dzięki serdeczne!
Faktycznie przy tym panelu ten Tracer nie znajduje uzasadnienia. Ale jak napisałem, docelowo będę go pewnie rozbudowywał, a Tracera kupię na Aliexpress za trochę ponad 400 pln, więc nie jest to ogromna inwestycja.EwaMarek - 2021-01-12, 20:02 Też zadam pytanie . mam aku 80 Ah, solar elastyczny 100w i reg mppt.
Teraz chce dołożyć drugi solar ale na innym regulatorze. Czemu bo jak zasłoni go drzewo czy inny cień jeden to drugi działa bez problemu :-).
Tylko z opisu powyżej rozumiem że ma założyć zwykły reg o ten z bajerami jest zbyteczny...sławek w. - 2021-01-12, 22:16
Roberto napisał/a:
Jeśli Twój regulator ma przynajmniej 20A i masz miejsce na dachu, to dołóż jeszcze jeden taki sam panel. Zepnij je parami szeregowo, a potem obie pary równolegle i będzie super
Dziękuję za odpowiedź, niestety już miejsca brak na następny panel i zostanie tak jak jest. Roberto - 2021-01-12, 23:30
EwaMarek napisał/a:
Tylko z opisu powyżej rozumiem że ma założyć zwykły reg o ten z bajerami jest zbyteczny...
Dokładnie tak
Domyślam się, że zdajesz sobie sprawę, iż w momencie kiedy cień zakryje po części oba panele, to i tak żaden z nich nie będzie działać i cały misterny plan szlag trafi EwaMarek - 2021-01-13, 08:53 Roberto,
Wiem coś o tym bo mam instalacje foto na gruncie i drugą na dachu w domu.
pierwsza ma zwykłe panele i cokolwiek zasłoni jest lipa.
nowsza ma już panele z diodami i panel może pracować częściowo.
Niestety nie znalazłem takich na 12v. Mógłbym założyć diody na kablach ale czy warto...
Panele lezą na kamerze płasko więc i tak kiepska jest produkcja w porównaniu z tymi pod odpowiednim kątem do słońca.Banan - 2021-01-13, 09:43
EwaMarek napisał/a:
Wiem coś o tym bo mam instalacje foto na gruncie i drugą na dachu w domu.
pierwsza ma zwykłe panele i cokolwiek zasłoni jest lipa.
Do takiej instalacji powinny być dołożone optymalizatory i instalacja powinna działać Rumburak - 2021-01-14, 14:00
EwaMarek napisał/a:
Panele lezą na kamerze płasko więc i tak kiepska jest produkcja w porównaniu z tymi pod odpowiednim kątem do słońca.
Wcale nie jest tak źle jakby się wydawało. Spadek wydajności to 10%BOGI - 2021-01-16, 00:49 Powracam do tematu, jaki wywołałem w ubiegłym roku. Od tamtego czasu trochę się nauczyłem, częściowo na własnych błędach i dlatego przekazuję tą wiedzę, abyście moich potknięć uniknęli.
1. Nie wierzcie super fachowcom i jeśli tylko możecie kontrolujcie ich śmiałe zakusy popsucia waszego kammpera. Zleciłem znanej firmie założenie solara flex na dach i podłączenie do instalacji. Dostarczyłem solar (150W flex) i regulator (MPPT) oraz dokumentację Instalacji PC-100 oraz energobloku CBE w moim kamperze (fabrycznym). Wskazałem, że uwzględnia ona solar (rys.PC-100) i określa punkt włączenia solara (kostka Nr15, gniazdo Nr1-AUX solar regulator, direct B2). Po uzgodnieniu lokalizacji regulatora i solara pozostawiłem resztę fachowcowi. W energobloku wskazałem kostkę, naiwnie myśląc, że po podłaczeniu regulatora całość pracować jak całość, czyli ładowanie obu akumulatorów. Zlecenie wykonano szybko, nawet obawiałem się, że zbyt bo tylko jeden dzień z uwagi na czas przyklejania się solara do plastikowego dachu, a trochę popadywalo. Ale skoro fachowiec, któremu zaufałem dzwoni i informuje, że auto do odbioru płacę i odjeżdżam. Radość jak po kupnie "Domu w Karkonoszach" (tego z You Tube, kto nie widział niech obejrzy koniecznie). Na drugi dzień zobaczyłem, że kostka w energobloku nieruszona a solar poprzez bezpiecznik 20A (ok) jest na sztywno przypięty do gniazga +B2, nie tak miało być i tu pierwsza rozterka, bo ładowany solarem jest tylko akumulator wnętrza (B2). Pod przelotką w dachu gdzie wchodzą dwa kable od solara (2x6 mm) wywalona dziura jak dla przejscia kanalizacji, druga rozterka, zatkać bo od zimnej przelotki na dachu skroplona woda będzie kapać z sufitu, zatkałem specjalną gąbką izolacyjną. Ale największe zdziwienie było takowe, że w centrali elektrycznej odkryłem dwa zwinięte kable (auto fabryczne), na jednym napis SOLAR, na drugim SAT-ANT. Czyli fabryka przygotowała instalację solara i wystarczyło ją wykorzystać, a tak rozwalali wnętrze aby przechodzić z kablami od dachu do centrali w podlodze pod stołem. No i kiedy wyjrzałem przez świetlik na dach w lecie na kampingu, to połowa dachu twarda a połowa (wzdłuż osi) miękka i pofalowana jak pierzyna. mocowanie kabli pomiędzy solarem a przelotka wspomnoaianą wyżej poodklejane i kabelek sobie leży luźniutko na dachu (nie wiem jak się zachowuje przy prędkości podróżnej100 km/h). No i git, gra gitara, bo inaczej możliwy udar mózgu pewny. Oczywiście poinformowałem wykonawcę, kazał przyjechać, ale nie wiem czy chcę aby dalej coś psuł. Może dopiero za drugim podejśćiem staje się fachurą. Nie ryzykuję i póki co nie spotykam się z niem. MOże wiosną, bo rozumiem, że gwarancja trwa, skoro wystawiona faktura. Tak wyglądają teraz fachowcy. Wydaje się, że to my na forum możemy zdobyć większą wiedzę, niż ci co żyją z nas serwisując nasze auta. Przykre to.
2. Teraz wiedza praktyczna odnośnie działania solara w moim kamperze. Działa, ale ostatnie dni,kiedy dzień był jak noc polarna ładowanie na poziomie 14,5V i 0,01A, SOC 36%, czyli kiszka. Latem jednak byłem samowystarczalny, prawie. Lodówka kompresorowa jednak bierze co jej się należy i nie ma przebacz. Normalnie bez solara aku 90 Ah starczał na max dwie doby teraz do tygodnia. Różnica jest, nawet w deszc ładuje prądem 0,5-1A a normalnie 4-5A przy słoneczku w południe. A ja się bałem, że 10A za mało i kupiłęm 15A. Może w Maroku ale nie a Polsce takie dylematy. Myśłę, że bezstresowo będzie dla Was po zamontowaniu solara min.250V i akumulatorze min.110 Ah (u mnie we wnętrzu jest 90) a najlepiej dwóch i po kłopocie.
3. Co do ładowania standardowego splara dwóch aku,mulatorów , auta i wnętrza to tak nie ma, a powinno być. Dowiedziałem, się, że moje podłączenie n do B2 jest ok a jeśli chcę ładować oba akumulatory, to trzeba dołożyć za pareset złociszy taki moduł albo wajchę i samemu przełączać.
4. Można łądować akumulator silnika nie odłączając z instalacji kampera, momo że nie powinno być naraz kilku źródeł zasilania. Czyli jadę to odlączam solar, bo działa alternator i ładuje oba akumulatory. Ale często zapominam i nic się nie dzieje w praktyce. Może dlatego, że jest energoblok łaczący jakoś te akumulatory, inaczej chyba spaliłby się alternator. Tak myślę.
Pozdrawiam i zdrowia życzę oraz urdanego zaszczepienia...Sławek B - 2021-01-16, 10:47
Roberto napisał/a:
sławek w. napisał/a:
Czyli chcesz powiedzieć, że panele połączone równolegle podłączone do regulatora mppt to błędne połączenie?
Instalacja dalej będzie pracować, tyle tylko, że z faktu posiadania MPPT nic dodatkowo nie uzyskasz.
Nie do końca jest tak, że nic nie da. W przypadku regulalatora MPPT połączenie nie ma znaczenia.
Założenie:
2 panele Umpp=18V, Impp=5A, czyli moc Pmpp=90W
regulator MPPT o sprawności 100%
napięcie akumulatora Ua=12 V
pomijamy nierównomierne oświetlenie paneli na dachu
Usol- napięcie ma wyjści połączonych paneli, odpowiednio 18 V dla połączenia równoległego i 36 V dla szeregowego
Isol- prąd dostępny z paneli , odpowiednio 10 A dla połączenia równoległego i 5 A dla szeregowego
wariant1-połączenie szeregowe:
Usol=2*18V=36V, Isol=5A, Pmpp=5A*36V=180W
Prąd na wyjściu regulatora MPPT (czyli prąd ładowania)=Pmpp/12V=15A
Prąd który byśmy otrzymali z regulatora PWM=5A, czyli zysk 10A. Oczywiście nie łączy się szeregowo paneli 18 V do instalacji 12 V z regulatorem PWM
wariant 2-połaczenie równoległe:
Usol=18V, Isol=10A, Pmp=10A*18V=180W
Prąd na wyjściu regulatora MPPT (czyli prąd ładowania)=Pmpp/12V=15A
Prąd który byśmy otrzymali z regulatora PWM=10A, czyli zysk 5A.
Wniosek, który nas interesuje:
Bez względu na to czy połączenie będzie szeregowe czy równoległe to efekt końcowy dla regulatora MPPT będzie taki sam.
Oczywiście sprawność przetwarzanie nie wynosi 100 % a dodatkowo sprawność zależy od napięcia wejściowego.
W przypadku poszukiwania maksymalnej wydajności regulatora MPPT należy przyjrzeć się jaka jest zależność sprawności od napięcia wejściowego. Będzie to zazwyczaj 95-98% . Jeżeli pojedyńcze procenty maja dla nas znaczenie to należy wybrać to napięcie wejściowe dla którego sprawność jest największa.
W przypadku samodzielnego montażu kilku paneli (dość powszechne robią się „elektrownie” fotowoltaiczne na kamperach) należy zwrócić uwagę na stosowanie diod blokujących przy połączeniach równoległych i diod by-pass przy połączeniach szeregowych (te ostatnie zazwyczaj są w puszkach paneli).
W przypadku połączenia równoległego więcej niż 2 paneli brak diod blokujących może skutkować:
w wersji optymistycznej – uszkodzeniem panela /paneli
w wersji pesymistycznej- pożarem kampera.
Nie są to sytuacje powszechne ale jak najbardziej w pewnych ekstremalnych, niestandardowych sytuacjach możliwe.Roberto - 2021-01-16, 17:02
Sławek B napisał/a:
Wniosek, który nas interesuje:
Bez względu na to czy połączenie będzie szeregowe czy równoległe to efekt końcowy dla regulatora MPPT będzie taki sam.
Proponuję zaktualizować wiedzę
Pomijam fakt, że do obliczeń należy przyjąć napięcie ładowania akumulatora (czyli około 14V), a wtedy różnica między napięciem paneli a akumulatora to tylko około 4V.
W tym momencie warto zauważyć, że MPPT daje znacznie lepsze efekty kiedy rozpiętość napięcia jest znacznie większa. Wtedy właśnie jest sens "szukania" punktu mocy, ponieważ znacząco wzrasta wydajność ładowania w niekorzystnych warunkach atmosferycznych lub przy słabym słońcu.
Dlatego wcześniej napisałem:
Roberto napisał/a:
Ale co tam, może ja się na tym nie znam...
Warto, zajrzeć do Internetu. Można znaleźć sporo poważnych publikacji na ten temat. Sławek B - 2021-01-16, 17:29 Aktualizacja:
Założenie:
napięcie akumulatora Ua=14 V
Usol- napięcie ma wyjściu połączonych paneli, odpowiednio 18 V dla połączenia równoległego i 36 V dla szeregowego
Isol- prąd dostępny z paneli , odpowiednio 10 A dla połączenia równoległego i 5 A dla szeregowego
wariant1-połączenie szeregowe:
Usol=2*18V=36V, Isol=5A, Pmpp=5A*36V=180W
Prąd na wyjściu regulatora MPPT (czyli prąd ładowania)=Pmpp/14V=12,86A
Prąd który byśmy otrzymali z regulatora PWM=5A, czyli zysk 7,86A. Oczywiście nie łączy się szeregowo paneli 18 V do instalacji 12 V z regulatorem PWM
wariant 2-połaczenie równoległe:
Usol=18V, Isol=10A, Pmp=10A*18V=180W
Prąd na wyjściu regulatora MPPT (czyli prąd ładowania)=Pmpp/14V=12,86A
Prąd który byśmy otrzymali z regulatora PWM=10A, czyli zysk 2,86A.
Przy czym prąd otrzymany z regulatora MPPT zarówno przy połączeniu równoległym jak i szeregowym jest taki sam.
Gdzie popełniam błąd?Roberto - 2021-01-16, 20:01
Sławek B napisał/a:
Gdzie popełniam błąd?
Może nie błąd, ale pomijasz ważny aspekt związany z działaniem MPPT.
Jak napisałem wcześniej, chodzi o konieczność zapewnienia większej rozpiętości napięcia w celu uzyskania lepszego efektu tego mechanizmu.
Poza tym, przy wyższym napięciu a niższym prądzie mamy dodatkowy plus - przewody mogą być cieńsze.Sławek B - 2021-01-16, 22:43
Roberto napisał/a:
Jak napisałem wcześniej, chodzi o konieczność zapewnienia większej rozpiętości napięcia w celu uzyskania lepszego efektu tego mechanizmu.
Do przedstawionego przykładu wstaw panele z naszych rozważań 18 V / 5A
Tu nie chodzi o przekonywanie mnie, czy kogokolwiek innego
Wiem, że masz doświadczenie.
Jakiś czas temu, kiedy informowałeś o budowie energobloku, wszedłem nawet na Twoją stronę i czytałem przemyślenia na temat łączenia paneli.
W teorii wszystko to wygląda super. Też ją znam i uwierz - nie tylko z Internetu.
Swoją drogą, gdybym wiedział, że prawdopodobnie przyczyni się to do założenia specjalnego wątku, to użyłbym określenia "publikacja naukowa" lub jakiegokolwiek innego
Nie mam zamiaru teraz szukać opracowań potwierdzających moje zdanie, bo to nie ma sensu.
Sądząc po tym co napisałeś we wspomnianym wątku pewnie powiesz, że to powielane bzdury.
Aczkolwiek wielokrotnie na tym forum wypowiadało się kilku praktyków, którzy mieli podobne obserwacje jak moje.
Czy uważasz, że wszyscy się mylą
Ale OK.
Jeśli to zakończy sprawę, przyznaję - masz rację
EDIT:
Miałem tego nie robić, ale co tam...
Link do pierwszego lepszego artykułu: https://systemy-fotowoltaika.pl/roznica-miedzy-regulatorami-ladowania-pwm-a-mppt/
Zwróć uwagę na ten fragment:
"...Zakres poszukiwania najlepszego napięcia znacznie wzrośnie dzięki temu wydajność ładowania w cieniu i w niekorzystnych warunkach atmosferycznych znacznie wzrośnie."
Jeśli uważasz, że autor nie ma racji to powiedz mu, że powiela bzdury Sławek B - 2021-01-17, 12:34
Cytat:
Aczkolwiek wielokrotnie na tym forum wypowiadało się kilku praktyków, którzy mieli podobne obserwacje jak moje.
Nie jest możliwe wykonanie w warunkach domowych a nawet warsztatowych obserwacji i pomiarów, które potwierdzą lub obalą Twoją teorię. Takie badania można przeprowadzić wyłącznie w warunkach laboratoryjnych. Musimy mieć pewność że:
-w kolejnych próbach pomiarowych mamy takie samo natężenie oświetlenia,
- w kolejnych pomiarach mamy na wyjściu regulatora identyczny akumulator w identycznym stanie naładowania, a to może nam zapewnić tylko sztuczne obciążenie.
Przeczytałem wnikliwie zacytowany przez Ciebie artykuł. Już pierwsze zdanie mnie po prostu „osłabiło”;
Nie jest to dla mnie to ani przyjemne ani satysfakcjonujące ale ten artykuł nie jest arcydziełem myśli technicznej.
„Pierwszą najważniejsza zaletą konstrukcji MPPT jest fakt, że regulator nie zwiera ze sobą panela słonecznego i akumulatora.”
Nie bardzo rozumiem, dlaczego jest to zaletą lub wadą tym bardziej że w regulatorze MPPT połączenie galwaniczne pomiędzy panelem a akumultorem jest.
dalej:
„Takie rozwiązanie nie dość, że optymalizuje pracę to pozwala na osiągnięcie nawet do 30% lepszych efektów ładowania w cieniu względem regulatorów PWM.”
Czy cień jest, czy go nie ma to zysk w stosunku do regulatora PWM będzie taki sam.
„Regulatory MPPT pracujące w cieniu latem potrafią osiągnąć nawet 45% mocy nominalnej modułu fotowoltaicznego.”
Nie wiem jaki proces myślowy przeprowadził autor tego wpisu dochodząc do takich wniosków. Ośmielam się stwierdzić, że w przypadku zacienienia modułu jego moc może wynosić od 0% do 100% w zależności od stopnia zacienienia. Skąd więc ta liczba 45%?
„Kolejną bardzo ważną zaletą jest możliwość łączenia paneli słonecznych szeregowo i podnoszenie napięcia na zestawie modułów.”
Można stąd wyciągnąć wniosek, że używając regulatora PWM nie możemy łączyć paneli w szereg!
Dla ścisłości: zaletą łączenia w szereg jest obniżenie prądu, tym samym strat energii i kosztów instalacji.
I dochodzimy do sedna:
„Zakres poszukiwania najlepszego napięcia znacznie wzrośnie dzięki temu wydajność ładowania w cieniu i w niekorzystnych warunkach atmosferycznych znacznie wzrośnie.”
Chyba nawet już wiem skąd pochodzi ta genialna myśl.
Wiele osób w tym zapewne autor tego wpisu myśli , że napięcie na panelu PV jest funkcją oświetlenia.
Czyli: oświetlenia się zmniejsza to napięcie się zmniejsza. Lepiej więc mieć panel o wysokim napięciu bo gdy napięcie spadnie np. o połowę to nasz regulator nadal będzie pracował.
Jest to nieprawdą.
W zależności od natężenia oświetlenia zmienia się prąd a nie napięcie . Aby być precyzyjnym: Napięcie zmienia się w niewielkim, pomijalnym stopniu.
Jeżeli chodzi o merytoryczną wartość tego artykułu to jak w piosence z odrobinę zmienionym tekstem:
„Pisać każdy może,
Trochę lepiej, lub trochę gorzej,
Ale nie oto chodzi,
Jak co komu wychodzi.
Czasami człowiek musi,
Inaczej się udusi,”
Polemizować z autorem tego wpisu, z P. Filipem nie będę, z wiadomych względów.
Na poważnie:
Porównując wydajność regulatora PWM i MPPT należy przyjąć jakieś realne założenia:
Założenie:
napięcie akumulatora Ua=12 V
W warunkach oświeltlenia nominalnego 1000W/m kw panele generują prąd nominalny 5A
Dla regulatora PWM stosujemy połączenie równoległe paneli ( inne nie ma sensu) na wyjściu regulatora otrzymamy prąd 10 A
Dla regulatora MPPT (bez względu na to czy połączenie jest szeregowe, czy równoległe) na wyjściu regulatora otrzymamy prąd 15 A
W warunkach zacienienia 500W/mkw panele generują prąd ok. 2,5A
Dla regulatora PWM stosujemy połączenie równoległe paneli ( inne nie ma sensu): na wyjściu regulatora otrzymamy prąd 5 A
Dla regulatora MPPT (bez względu na to czy połączenie jest szeregowe, czy równoległe): na wyjściu regulatora otrzymamy prąd 7,5A
W warunkach zacienienia 250W/mkw panele generują prąd ok. 1,2A
Dla regulatora PWM stosujemy połączenie równoległe paneli ( inne nie ma sensu): na wyjściu regulatora otrzymamy prąd 2,4 A
Dla regulatora MPPT (bez względu na to czy połączenie jest szeregowe, czy równoległe): na wyjściu regulatora otrzymamy prąd 3,6A
Proszę zwrócić uwagę na jeszcze jedną ciekawą marketingowo rzecz: W każdym przypadku mamy taki sam zysk energetyczny.
Tylko jaki: 50 % czy 30% ?
Tak więc prawdą jest że przy stosowaniu regulatorów MPPT będzie my mieć zysk, w porównaniu do regulatora PWM na poziomie 30 %
Wysokość tego zysku nie zależy od tego czy połączenie dla MPPT jest szeregowe czy równoległe. Oczywiście przy założeniu że mieścimy się parametrach regulatora.
Zysk nie zależy również od tego czy świeci pełne słońce czy jest cień. Procentowo jest zawsze taki sam.
Prawdą jest to co pisał gdzieś wcześniej Roberto, że połączenie szeregowe jest korzystniejsze bo mniejsze prądy i przekroje przewodów.
Zysk zależy od tego jakim panelem dysponujemy:
Jeżeli w spadku od cioci dostaliśmy panel dający 48V/5A ich chcemy coś z nim zrobić to:
dla regulatora PWM będziemy mieć prąd 5A
dla regulatora MPPT będziemy mieć prąd 20A
Tu już mamy zysk 300% albo jak kto woli 75%
Na pytanie czy opłaca się i czy warto stosować regulatory MPPT zamiast PWM odpowiem parafrazując klasyka:
Kilka lat temu gdy MPPT były bardo drogie nie opłacało się i nie było warto.
Obecnie gdy ceny regulatorów znacznie zmalały nadal się nie opłaca ale warto.
Podobnie jak z posiadaniem kampera: nie opłaca się ale warto.
Celem mojego wpisu nie było obrażanie kogokolwiek, „naprężanie muskułów”, czy wykazywanie kto wie lepiej, więc jeżeli kogokolwiek uraziłem to przepraszam.
Roberto - 2021-01-17, 14:24
Sławek B napisał/a:
Nie jest możliwe wykonanie w warunkach domowych a nawet warsztatowych obserwacji i pomiarów, które potwierdzą lub obalą Twoją teorię.
Aby oprzeć na tym pracę naukową - oczywiście, że nie.
Ale jeśli wystarczą nam przybliżone pomiary myślę że tak.
Wystarczy położyć np. panel 320W/36V/8,88A i podpiąć do regulatora MPPT i do tego stosowne obciążenie, a obok dwa panele po 160W/18V/8,88A połączone równolegle + identyczny regulator + identyczne obciążenie.
Użyte wartości pochodzą z paneli, które ostatnio używałem
Mam świadomość, że wyniki mogą być niedokładne, ale w naszych dywagacjach i tak przecież pomijaliśmy straty na urządzeniach, sprawności modułów, opory przewodów przy różnych natężeniach, itd. itp.
Taka próba powtórzona przez kilka kolejnych dni, w różnych warunkach pogodowych mogła by dać praktyczną odpowiedź na pytanie:
Czy w różnych warunkach pogodowych, przy użyciu regulatora z funkcją MPPT, lepiej stosować panele z wyższym napięciem (np. 40V), czy nie ma to znaczenia.
Jak wczytasz się w to co pisałem wcześniej, to mam nadzieję, że w końcu zauważysz, iż w większości spraw się zgadzamy
W sumie to jest tylko jedna różnica. Po prostu ja uważam, że lepiej jest kiedy układ MPPT może pracować na większej "przestrzeni". Skoro ma szukać najlepszej korelacji napięcia i natężenia, to chyba lepiej jak ta różnica napięć jest większa.
Myślę, że konstruktorom układów MPPT (między innymi) o to chodziło, aby przestrzeń w której "śledzimy najwyższy punkt mocy" była jak największa.
A może się mylę
Sądząc po zadawanych często na naszym forum pytaniach, to właśnie odpowiedź na zadane przeze mnie pytanie jest dla wielu najistotniejsza, bo wyższość regulatorów MPPT w stosunku do PWM jest raczej oczywista
Co do kwestii łączenia paneli o różnych mocach, napięciach, czy natężeniach, ja zawsze zalecam stosowanie identycznych modułów. Odpada wtedy teoria związana z wyliczaniem jaki układ połączeń będzie właściwszy...
Na temat merytorycznej strony przytoczonego artykułu się nie wypowiadam, bo był to pierwszy jaki mi wyskoczył w wyszukiwarce. Bardziej chodziło mi o pokazanie, że teza której bronię jest dość powszechna, co nie znaczy, że z tego powodu prawdziwa
Prawdę mówiąc wypowiedź pracownika Victrona do której podałeś link, również konkretnie nie odpowiada na moje pytanie.
Sławek B napisał/a:
Celem mojego wpisu nie było obrażanie kogokolwiek, „naprężanie muskułów”, czy wykazywanie kto wie lepiej, więc jeżeli kogokolwiek uraziłem to przepraszam.
Tu nikt się nie obraża, bo i nie ma na co
Z resztą ja również mam nadzieję, że nikogo swoimi wpisami nie uraziłem Sławek B - 2021-01-22, 11:38 Załączona fotka to 30 strona instrukcji dość popularnego regulatora MPPT.
Uwaga: Nie każdy regulator MPPT będzie miał taką samą charakterystykę.Roberto - 2021-01-22, 18:50 Dość często montuję te regulatory, więc znam te wykresy
Pierwszy raz widziałem je na jakiś zagranicznych forach, jak jeszcze polscy sprzedawcy nie dołączali polskojęzycznej instrukcji
Tylko jakoś nie bardzo to się pokrywa z obserwacjami. Z resztą, nie wiem czy zauważyłeś, ale czytając inne wątki, okazuje się, że nie tylko ja mam takie doświadczenia...
Nic to. Będzie cieplej, to może znajdę trochę casu na jakieś dokładniejsze testy slavia - 2021-01-23, 02:59 Czy ktoś może coś powiedzieć na temat tego sprzętu.
Co o tym sądzicie.Sławek B - 2021-01-23, 15:07 Cytuję:
"Moc maksymalna Paneli solarnych jakie można podłączyć do kontrolerów serii MPPT1:
MPPT110D 10A Max input power 130w for 12v battery, 260w for 24v battery.
MPPT120D 20A Max input power 260w for 12v battery, 520w for 24v battery.
MPPT130D 30A Max input power 390w for 12v battery, 780w for 24v battery.
MPPT140D 40A Max input power 520w for 12v battery, 1040w for 24v battery."
Od regulatora w wersji 40 A oczekujemy w wersji maksymalnej oddania mocy w wysokości 40A*14,4V=576W .
Czyli przy sprawności 100% ( a takiej nie ma) do regulatora powinniśmy dostarczyć co najmniej 576W mocy.
Tymczasem jeśli wierzyć opisowi to maksymalna moc wejściowa panela wynosi 520W. Jeżeli chciałbyś mieć "zapas mocy" panela na zimę lub słabe nasłonecznienie to zgodnie z tą specyfikacją takiego zapasu mieć nie możesz.
Jest tu ewidentny błąd. Domyślam się jaki, ale to powinien wytłumaczyć dostawca.slavia - 2021-01-23, 16:04
Sławek B napisał/a:
Jest tu ewidentny błąd. Domyślam się jaki, ale to powinien wytłumaczyć dostawca.
Ok. A jaki błąd.
Znalazłem ten model i zastanawiałem się nad tym, tym bardziej, że niby ma połączenie BT.
Mogła być to ciekawa alternatywa. Tylko czy warto? Dlatego pytałem czy ktoś to użytkuje i zna.
Chyba jednak standardowo jak większość wezmę Tracera lub Lumiaxa 40A.Sławek B - 2021-01-23, 17:07 Błąd prawdopodobnie polega na tym, że została pomylona.
"Moc maksymalna Paneli solarnych jakie można podłączyć do kontrolerów..."
z
Mocą maksymalną pobieraną przez regulator
Niby to samo a jednak co innego.
Jeżeli ja mam rację to regulator raczej jest OK a dostawca nie bardzo,
Jeżeli nie mam racji to tego regulatora nie kupuj a dostawca jest OK
Trochę zawiłe
Tak jak napisałem poprzednio:
Jeżeli założymy że opis jest poprawny to do tego regulatora możesz podłączyć panel o mocy 520 W lub mniej. Wynika to z tego co cytowałem z opisu regulatora.
Takie ograniczenie jest co najmniej dziwne.
Może się znajdzie ktoś kto używał tego regulatora, bo faktycznie ma parę nie banalnych funkcji.
Przygotowuję teraz pewien opis zasad dopasowania paneli do regulatora MPPT lub odwrotnie.
Jak skończę to opublikuję.slavia - 2021-01-24, 12:59 Sławku
Dziękuję za informację. Tak jak pisałem zdecyduję się na Lumiaxa lub Tracera. SlawekEwa - 2021-02-13, 12:45 Prosiłbym o komentarz do wiadomości od 4 minuty do 5,30 tego materiału;
i do tego materiału:
Krzysztof
Krzysztof
1 dzień temu
5:21 energia tak sobie nie odparuje musi się zamienić w ciepło lub wykonać jakąś prace. Przy sprawdzaniu regulatora MPPT (Maximum Power Point Tracking )wyciągasz fałszywe wnioski nie do końca jest tak jak twierdzisz. MPPT i PWM dają tyle samo prądu na akumulator fabrycznie ustawiony prąd ładowania inaczej szlag by trafił akumulatory .Ale zasada ich działania a przed wszystkim sprawność energetyczna ich jest inna . MPPT po prostu ma większą sprawność o 10-15% w porównaniu do PWM .A takie sprawdzanie miernikiem cęgowym jest fałszywe w ocenie . Prezent dla Oli zajefajny gratuluje jesteście fantastyczną i sympatyczną para .
2
Kapitan Przyczepa
Kapitan Przyczepa
23 godziny temu
Siema prawda jest po środku. Jeżeli rozważysz instalacje 12V a do nich podepniesz solary tzw 12V czyli takie co dają około 17V napięcia to jest tak jak mówisz 15% różnicy. Jeżeli użyjesz solarów 24V czyli tych które dają napięcie około 37V a twoja instalacja w aucie jest 24V to też masz rację. Ale kiedy masz instalacje 12V w aucie a solary wysokonapięciowe 37V-39V czyli te najbardziej popularne 300W-350W czyli 37V *9A to wtedy różnica między MPPT będzie około 60% ponieważ PVM obniży napięcie 37V do 14V a amperaż zostanie 9A, co da nam około 125W z panela 300W. A ta 3cia opcja to najczęstszy zestaw kamperowców Instalacja 12V i solar 37V. Pozdrawiam serdecznie
1Darek Szczecin - 2021-02-13, 12:57 Tak to pudełeczko z napisem MPPT to lipa SlawekEwa - 2021-02-13, 12:59
Darek Szczecin napisał/a:
z napisem MPPT to lipa
to wiem, chodzi mi o wywody z amperami Sławek B - 2021-02-13, 13:06 Trudno na podstawie tego materiału wyciągnąć jakieś wnioski.
Po pierwsze nie wiemy czy pomiar był wykonany prawidłowo. Użyty przyrząd pomiarowy wymaga przed każdym pomiarem "zerowania", poza tym niestety nie są to przyrządy o zbyt dużej dokładności.
Po drugie. Jeżeli pomiary były poprawne to i tak nie nie można kategorycznie stwierdzić, że nie jest to MPPT . Akumulator mógł być przecież w pełni naładowany i "nie potrzebował" dużego prądu bo był utrzymywany w stanie buforowym (float). Ale tego nie wiemy.
Aby mieć lepszy obraz należałoby obciążyć akumulator znacznym prądem- większym niż prąd regulatora. Dobrze było by również mierzyć napięcie na panelu, przy czym nie jest to łatwy pomiar. Woltomierz może sobie z tym nie poradzić.
Z "ostatniej chwili":
A najciekawsze jest to, że regulator nazywa się MPPT T30, a opisach tego regulatora jest informacja że algorytm ładowania to PWM EwaMarek - 2021-03-13, 15:04 Pytanko. Ja mam solary w domu 12v i podobnie planuje w kamperze podłączyć równolegle.
Doczytałem w intenrecie i teraz tu w temacie że podłącza je się szeregowo. A to nie rozwali regulatora? Co to da że je tak podłączę? Jeśli jeden się zaciemni to co z prądem z drugiego , który będzie w słońcu???Meyer - 2021-03-13, 15:21
EwaMarek napisał/a:
Pytanko. Ja mam solary w domu 12v i podobnie planuje w kamperze podłączyć równolegle.
Doczytałem w intenrecie i teraz tu w temacie że podłącza je się szeregowo. A to nie rozwali regulatora? Co to da że je tak podłączę? Jeśli jeden się zaciemni to co z prądem z drugiego , który będzie w słońcu???
Tutaj masz opisane dosyć szczegółowo
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=36491EwaMarek - 2021-03-13, 19:45 Meyer, Dzięki ale mi mózg się zlasował. Będę pytał dalej w tamtym temacie...Meyer - 2021-03-13, 20:42 Jaki masz regulator?Meyer - 2021-03-13, 20:58 Przepraszam nie zauważyłem ze napisałeś to w innym wątku.
Tu wszystkie parametry są istotne, do tej pory uznawaliśmy że połączenie szeregowe, które podnosi napięcie jest korzystniejsze bo daje większą swobodę dla regulatora MPPT.
Jednak SławekB troszke tą sielankę zakłócił, podał widełki w jakich najlepiej się zmieścić by panele optymalnie współpracowały z regulatorem.ufolz - 2021-04-18, 11:26 Podpowiedzcie, bo umysł podpowiada że to możliwe ale czy na pewno.
Regulator SolarFam 15A, Panel SolarFam 180W, wszystko podpięte jak w wytycznych.
Akumulator 99% i więcej nie pokazuje. Dzisiaj świeci słońce i z solara mam 21,7V ale 0,0A z panela, Akumulator 13,4V ale 0,0A. Po włączeniu świateł wszystkich pojawiło się 1,2A na Solarze i na akumulatorze 1,1-1,2A. Czy dobrze główkuje, że jeżeli akumulator jest pełen to regulator ogranicza prąc nawet z panela?? papamila - 2021-04-18, 12:01 tak
, a gdzie ma pchać ten prąd jak aku pełne?
podobnie jak ze spłuczką, jak się napełni, zawór się zamyka i woda nie leci,
upuścisz troche. to zaraz dopełni
P.S.
tp nie aku tym steruje (ładownie) tylko regulator