|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Podwozia - technika i eksploatacja - Rozstaw tylnych kół
darek 61 - 2020-10-06, 09:54 Temat postu: Rozstaw tylnych kół W moim aucie rozstaw tylnych kół jest co prawda standardowy natomiast zabudowa zapewne przygotowana pod oś alko.Trochę to głupio wygląda i mnie drażni.Jest ponad dziesięć centymetrów luzu z każdej strony.Podejrzewam że i pięć centymetrów poprawiło by mi samopoczucie.Rozważam dwa warianty dystanse kół, lub ,,wkładkę" między belkę a czop tylnej osi.Skłaniam się za drugim wariantem,chyba pewniejsze,co o tym myślicie.
Chodzi o pięć centymetrów.A cha, wiem że nie wolno itd.
A tak to wygląda,wyraźnie widać na pierwszym zdjęciu.
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=26885
aviator - 2020-10-06, 12:24
To jak już ktoś pyta o tak istotne wizualnie rzeczy to ja dopytam jeszcze o przednia oś. Ostatnio widziałem na niemieckim YT jak montowali dystanse do integry pilota na przod - a tam musi być wpisane wszystko w brief - czyli niby można takie rzeczy robić... (chociaż u nich można podnieść tez DMC a u nas nie, także może to nic nie znaczy).
znalazłem już firmę produkująca na zamówienie dystanse na wymiar do sprintera, także można powalczyć o poprawę wizualna szerokiej budy i wąskich kol a także chyba poprawę właściwości jezdnych.... Tylko czy można i czy jest to przy naszych ciężkich autach bezpieczne????
Banan - 2020-10-06, 12:56
Też o tym rozmyślam
Może ktoś mądrzejszy ode mnie coś podpowie
darek 61 - 2020-10-06, 13:07
aviator napisał/a: |
To jak już ktoś pyta o tak istotne wizualnie rzeczy to ja dopytam jeszcze o przednia oś |
Może być problem z powrotem kierownicy przy wyjściu z zakrętu,ale jak robią to może nie.
U mnie dlatego wolę wkładkę bo wydaje mi się pewniejsza.Dać najmocniejsze śruby,posmarować klejem i nikt tego nie ruszy.
Ahmed - 2020-10-06, 13:41
darek 61 napisał/a: | Podejrzewam że i pięć centymetrów poprawiło by mi samopoczucie. |
5 cm , niby mało , niby dużo ale mnie także poprawiło by samopoczucie
darek 61 napisał/a: | Skłaniam się za drugim wariantem,chyba pewniejsze |
Trzeba znaleźć inżyniera który to obliczy
darek 61 napisał/a: | wolę wkładkę bo wydaje mi się pewniejsza |
Wkładka z pewnością pewniejsza niż prezerwatywa
darek 61 - 2020-10-06, 14:01
Zaleciało erotyką
Znalazłem na forum taki temat,nawet sam coś tam napisałem,ale uleciało z pamieci.
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=25854
i tu
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=23691
Ahmed - 2020-10-06, 15:30
Banan - 2020-10-06, 15:38
Ahmed napisał/a: | 5 cm , niby mało , niby dużo ale mnie także poprawiło by samopoczucie |
OK, Jarek w formie
Teraz zdradź tajemnicę, co na to przepisy, pliiiisss
darek 61 - 2020-10-06, 16:23
Banan napisał/a: |
Teraz zdradź tajemnicę, co na to przepisy, pliiiisss |
Należy tak zrobić by diagnosta nic nie zauważył.Na innych postach widać że są szersze belki dlatego myślę o wstawieniu w środek odpowiedniego kształtownika.W środek dodatkowo rura kwadratowa,no i przespawanie mocowań resorów i amortyzatorów.Ładnie pospawać ,ocynkować i nikt się nie połapie.Zapewne lepiej będzie kupić inną oś ,przerobić i potem tylko przełożyć na wypadek niespodziewanych trudności.I tu mam pytanie czy belka z nowszych modeli po 2006 jest taka sama.
Ahmed - 2020-10-06, 17:17
Banan napisał/a: | Teraz zdradź tajemnicę, co na to przepisy |
darek 61 napisał/a: | wiem że nie wolno itd. |
darek 61 napisał/a: | Należy tak zrobić by diagnosta nic nie zauważył. |
Jeśli opony nie będą wystawały poza obrys pojazdu to pewnie nikt nic nie zauważy
darek 61 - 2020-10-06, 17:39
Ahmed napisał/a: |
Jeśli opony nie będą wystawały poza obrys pojazdu to pewnie nikt nic nie zauważy |
I nie będzie widać śladów spawania.Jestem przekonany że można to tak zrobić że będzie ona mocniejsza od fabrycznej.Co prawda dziesięć kilogramów cięższa.
MILUŚ - 2020-10-06, 18:07
darek 61 napisał/a: | Ahmed napisał/a: |
Jeśli opony nie będą wystawały poza obrys pojazdu to pewnie nikt nic nie zauważy |
I nie będzie widać śladów spawania.Jestem przekonany że można to tak zrobić że będzie ona mocniejsza od fabrycznej.Co prawda dziesięć kilogramów cięższa. |
Od sześciu lat jeżdżąc na przegląd nigdy nie widziałem żeby diagnosta właził mi pod tylną oś kampera
Ahmed - 2020-10-06, 19:29
Bo dupa jakoś zazwyczaj daje sobie rady / też erotyczne /
Może kanał za krótki tam mają
Ps. Przyjedź do mnie to ci / kamperowi / dupę przetrzepam i jeszcze dam kamperkowi tęczową flagę w gratisie
Socale - 2020-10-06, 22:49
Wymiana osi tylnej na oryginalną homologowaną jak najbardziej.
Dystanse... 10-20mm max ujdą. Szersze zniszczą łożyska proporcjonalnie szybciej a nawet bardziej szybciej.
darek 61 - 2020-10-06, 23:26
Socale napisał/a: | Wymiana osi tylnej na oryginalną homologowaną jak najbardziej.
Dystanse... 10-20mm max ujdą. Szersze zniszczą łożyska proporcjonalnie szybciej a nawet bardziej szybciej. |
Szeroka używana belka przynajmniej teraz nie do dostania,nowa zapewne za droga.Dlatego najłatwiej dosztukować inną.Tylko muszę być pewien czy belki do trójki są takie same jak mam ja.
|
|