Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kupujemy kampera - Zakup malego Kampera

papiq - 2020-11-06, 09:07
Temat postu: Zakup malego Kampera
Czesc,

Jestem swiezy w temacie i na grupie ale byc moze ktos tutaj z obecnych moglby troche mi doradzic. :)

Szukam juz troche i znalazlem idealne ogloszenie. Bede chcial poogladac ten samochod i prosilbym o rade na co zwrocic uwage. Oczywiscie na pierwszy rzut oka widac ze jeden silnik pewnie juz to auto zajezdzilo :) Ale czy to problem?

Wydawalo mi sie rowniez, ze ten silnik jest jednak bardzo malo ekonomiczny i wolalbym 2l aby po po prostu palil mniej o te kilka litrow. Mam w planach tym Kamperem jezdzic po Europie caly przyszly rok (sezon) i byc moze troche w Zimie. Myslicie ze sie nada?

https://www.otomoto.pl/of...html#d09ccb9d9b

Czy ktos ma doswiadczenie czy takie konfiguracje (krotki podniesiony busik, bez alkowy z WC) beda sie pojawiac, czy jezeli wszystko ok, to brac, bo kampery teraz schodza jak cieple buleczki. Nie chcialbym raczej w nim nic grzebac, ewentualnie male poprawki, bo nie mam warunkow. Budzet do 70k PLN.

Pozdrowienia dla Kamperowiczow,
Patryk

andi at - 2020-11-06, 09:34

Witaj :kamp :spoko

Km coś mało na 2008 r
Silnik super 3 L
Na zdjęciach ładny kamper
Kable do solara minimum 4mm2 a lepiej 6mm2
Cena na moje to jest bardzo atrakcyjna

papiq - 2020-11-06, 10:04

Dzieki za uwagi!
Ten przewod co na zdjeciu wydaje sie ok, 4mm2 to ok 2,25 mm srednicy.
Niemnej jednak super komentarz, nie wpadl bym aby na to zwrocic uwage.

Pozdrawiam,
Patryk

Banan - 2020-11-06, 10:19

Witaj w klubie :mrgreen:

Kamperek wygląda całkiem atrakcyjnie, cenowo również, więc się nie zastanawiaj, tylko wsiadaj w autko i oglądaj - oglądaj i kupuj :bigok
Mogę tylko potwierdzić to, co napisał andi at, ten silnik będziesz jeszcze błogosławił :ok
Stan licznika prawdopodobnie jest od wymiany silnika, tak przypuszczam, o ile był wymieniany :roll:
papiq napisał/a:
Ten przewod co na zdjeciu wydaje sie ok, 4mm2 to ok 2,25 mm srednicy.

Ten przewód to 2,5mm²
Najlepiej wymienić je na 6mm² dedykowane do fotowoltaiki, będą mniejsze straty

Napisz jeszcze, w ile osób będziesz podróżował..?

Na co zwrócić uwagę? Przede wszystkim na wilgoć w środku i trzeba sprawdzić, czy działają wszystkie urządzenia pokładowe - lodówka, ogrzewanie, kuchenka itp - to są drogie rzeczy :diabelski_usmiech

:spoko

papiq - 2020-11-06, 10:40

Podrozowac bedziemy 2 + 1 (w drodze ;) ) i w planie jest trasa okolo 50k km w nastepnym sezonie, bo robimy przerwe od pracy. Ale idzie nowe wiec to luzny plan.

Mysle ze w takiej konfiguracji taki rozmiar idealny.

Poczytalem o przewodach, to maly koszt i trzeba wymienic w takim razie. Dzieki!

To super, utwierdzilem sie ze to dobry wybor jesli chodzi o silnik. Wezme go na stacje diagnostyczna aby sprawdzic jak czy tam wszystko gra z tym silnikiem.

Banan - 2020-11-06, 10:47

papiq napisał/a:
Podrozowac bedziemy 2 + 1 (w drodze)

No to gratulacje :kwiatki:

No to idealne autko dla Was :ok
3-4 osoby dorosłe, to by było trochę męczące...

Nie wiem skąd jesteś, ale jak byś potrzebował pomocy, to do Zgorzelca mam 42km, więc nie ma problemu :spoko

papiq - 2020-11-06, 11:16

Super dziekuje Ci bardzo!
O wlasnie widze, ze Boleslawiec. My wlasnie ze Zgorzelca, wiec ta oferta to moze nie przypadek.;)

Jutro o 10 ogladam. Dam znac jak poszlo!

Patryk

Banan - 2020-11-06, 11:57

3mam kciuki :ok

Zapraszam do grupy dolnośląskiej
:bigok

Zbigniew K - 2020-11-06, 12:24

No prosze zdjęcia do sesji robione koło hali turowa a w tle mieszkanko mojego Brumka. :lol: Tak jak koledzy pisali w pierwszej kolejności wymień kable do solara bo te co na zdjęciach to pomyłka. A reszta wygląda na prawie nową. Zyczę miłego oglądania.
papiq - 2020-11-07, 18:09

No niestety auto na żywo wygląda tragicznie. Do tego brak historii przebiegu. Jakby ktoś tutaj trafił i chciałby to oglądać to wg mnie szkoda czasu. Fuszerka na każdym kroku.

Szukam dalej, jeszcze dzięki wielkie za pomoc i dobre słowa. :)
Patryk

SlawekEwa - 2020-11-07, 18:46

papiq napisał/a:
Jestem swiezy w temacie

papiq napisał/a:
Fuszerka na każdym kroku.

Mógłbyś coś więcej co w tym aucie jest aż tak sknocone?

LukF - 2020-11-07, 22:02

Brak historii przebiegu.
Ale co? Pamiętnik mieli pisać? Przecież koledzy mówili, że 32000 to mało. Więc jaka niby miała być historia przebiegu? Pytam poważnie bo nie wiem co masz na myśli???? :aniolek

papiq - 2020-11-07, 23:11

Jasne, to co pamietam:

Przednia szyba od strony kierowcy uszczelniana silikonem,
Prawe szyby nie sa z rocznika, byla jakas kolizja z prawej strony (wlasciciel nie wie jaka)
Slupek przy drzwiach prostowany, drzwi byc moze byly wymieniane, prawy blotnik prostowany wszystkie elementy pomalowane na szybko sprayem,
Prawe lusterko urwane i docisniete trytytkami,
Przedni i tylny blotnik ma pekniecia,
Liczne spore obicia calego samochodu pomalowane na szybko sprayem,

W srodku fuszerka, wszystko przeniesione z jakiejs przyczepy, ale trzyma sie to na slowo honoru. Raczej po jednym wyjezdzie wszystko sie rozklekocze i do poprawy bedzie.
Polki przy otwieraniu ocieraja o siebie.
Gosc to auto ma od stycznia tego roku, zrobil 4k km i sprzedaje.

Nie patrzylem nawet na silnik, nie sprawdzalem czy tam cos faktycznie dziala, bo po prostu mi sie tam nic nie podobalo, nie tak sobie to wyobrazalem.

Pozdrowienia,
Patryk

LukF - 2020-11-08, 08:41

I teraz rozumiemy. Gniot i tyle.
Zawsze zastanawia mnie to samo: po co robić kampera/ osobówkę byle jak, na odwal, byle tanio. Kto to potem łyknie???? A może są na świecie kupujący którym to nie przeszkadza ??? :gwm

Banan - 2020-11-08, 11:22

papiq napisał/a:
Nie patrzylem nawet na silnik, nie sprawdzalem czy tam cos faktycznie dziala, bo po prostu mi sie tam nic nie podobalo, nie tak sobie to wyobrazalem.

Jest jeden plus: co byś poczuł, jak byś jechał go oglądać jakieś 400/500km... :diabelski_usmiech

Monter - 2020-11-08, 20:44

Ja myślę, że przed wybraniem się na jakiekolwiek odwiedziny i oględziny należy o wszystko wypytać telefonicznie, po czym zapytać o VIN i "trójcę" potrzebną do samodzielnego zajrzenia sobie w CEPIK - jak sprzedawca odmówi lub zacznie pytać "a na co to Panu?" itp. to odpuścić sobie oglądanie.
papiq - 2020-11-08, 22:44

No pewnie, gdyby to, ze nie trzeba bylo jechac daleko po wywiadzie telefonicznym - byc moze bym zrezygnowal. Ale teraz mam opory przez kupnem w ogole czegokolwiek z drugiej reki i sprawdzam jak wyglada temat takiej zabudowy do zlecenia.
kimtop - 2020-11-09, 10:57

Niedługo będą dwa do sprzedaży.Jeden w Wołominie ,drugi w Ryglicach
Piasek1 - 2020-11-10, 15:46

papiq napisał/a:
sprawdzam jak wyglada temat takiej zabudowy do zlecenia.

paaaanie... terminy nawet prostych modyfikacji pierwsze wolne to końcówka przyszłego roku chyba że ktoś po drodze wyskoczy.
Roboty grube typu zabudowy od podstaw w powierzonym aucie jeszcze dalej.
Od ręki dostępne są tylko gotowce ale na nowych autach za krocie. Tegoroczna pandemia napędziła im roboty na kilka lat do przodu.
Cenowo za cokolwiek woda sodowa wielu do głowy uderzyła. Kawałek skrzyni z MDF obitej filcem (120x120x50) i dwie szuflady w niej 8 tyś zł. Człowieku, za co...

Na szybko jak nie masz czasu i zdolności: dobry koń + przyczepa i już działasz. A rynek przyczep zwłaszcza teraz w okresie jesień-zima puchnie. Jest w czym wybierać.
Na "za pół roku" i przy sporym nakładzie sił własnych i czasu: szukaj zdrowego busa, działaj sam a zabudowę stolarską zleć jakiejś firmie zajmujacej się zabudowami kuchennymi. Nie będzie to miało polotu jak jakaś Adria czy inny Fendt ale będzie.

Albo dalej polować na gotowego kampera w używce

LukF - 2020-11-10, 16:47

Piasek1 napisał/a:
papiq napisał/a:
sprawdzam jak wyglada temat takiej zabudowy do zlecenia.

paaaanie... terminy nawet prostych modyfikacji pierwsze wolne to końcówka przyszłego roku chyba że ktoś po drodze wyskoczy.
Roboty grube typu zabudowy od podstaw w powierzonym aucie jeszcze dalej.
Od ręki dostępne są tylko gotowce ale na nowych autach za krocie. Tegoroczna pandemia napędziła im roboty na kilka lat do przodu.
Cenowo za cokolwiek woda sodowa wielu do głowy uderzyła. Kawałek skrzyni z MDF obitej filcem (120x120x50) i dwie szuflady w niej 8 tyś zł. Człowieku, za co...

Na szybko jak nie masz czasu i zdolności: dobry koń + przyczepa i już działasz. A rynek przyczep zwłaszcza teraz w okresie jesień-zima puchnie. Jest w czym wybierać.
Na "za pół roku" i przy sporym nakładzie sił własnych i czasu: szukaj zdrowego busa, działaj sam a zabudowę stolarską zleć jakiejś firmie zajmujacej się zabudowami kuchennymi. Nie będzie to miało polotu jak jakaś Adria czy inny Fendt ale będzie.
Albo dalej polować na gotowego kampera w używce

Piasek1,

Napisz proszę skąd Ty to wszystko wiesz ???? :lol:

SlawekEwa - 2020-11-10, 17:11

Z internetu :chytry
papiq - 2020-11-23, 09:23

Czesc,

pojawila sie kolejna oferta w mojej okolicy i jezeli ktos ma ochote rzucic okiem i napisac co mysli to bylbym bardzo wdzieczny. Chodzi o Iveco Daily z 2002 roku silnik 2.8 TD 125KM wyczytalem ze dobry. Przebieg spory wiec trzebaby sprawdzic szczelnosc uszczelek.

https://www.otomoto.pl/of...e-ID6DsMcH.html

Wnetrze wydaje sie byc bardzo ladnie wykonczone. Sprawdze na pewno na dniach na zywo.
Zabudowa z 2013 roku, z malymi poprawkami przez czas eksploatacji.
Znalazlem o camperku nawet filmik na youtube: https://www.youtube.com/w...ws4XeIYqKvn_BoY

Zrobila ja rodzina z Koditeam z Trojmiasta, moze tutaj zagladaja? :)

Drugi typ to naszego forumowego kolegi z Debicy, ale bede mogl dopiero za tydzien jechac wiec nie wiem czy jeszcze bedzie oferta.

Pozdrawiam,
Patryk

Piasek1 - 2020-11-23, 09:45

W Daily z tych lat należy zaczynać o stanu i kondycji blacharki zwłaszcza doł, od połowy długości auta do końca bo one potwornie gniją. Szczególnie auta po jakichś przygodach. Mechanicznie bardzo twarde i wytrzymałe, duży, łatwy dostęp do części zamiennych ale blacharka wymaga szczególnej troski.
papiq - 2020-11-23, 10:58

No tak wlasnie czytalem, na filmie sa zdjecia z zabezpieczenia nadwozia, ale czy jak ktos pomalowal nawet czyms dobrym to ile lat to jeszcze wytrzyma?

A w ogole wyszperalem, ze ojciec kampera to "Kodi" z forum, niestety ostatni post ma z czasow budowy czyli 2015 rok :) Ale pozdrawiam serdecznie. Wczytuje sie w dokumentacje, duzo serca poszlo w to dzielo.

Patryk

Monter - 2020-11-23, 11:44

Tylko czemu w ogłoszeniu ostatni segment nadwozia jest po obu stronach bielszy niż reszta auta? I czemu odstaje lewy tylny narożnik pod lampą? Na fotkach z budowy nic nie odstaje.
papiq - 2020-11-23, 12:32

Dobre pytania ale właśnie dostałem informację że już sprzedane ;) niech służy przyszłemu właścicielowi. :spoko
ZEUS - 2020-11-23, 16:22

papiq napisał/a:

pojawila sie kolejna oferta w mojej okolicy

a gdzie jest ta Twoja okolica? (avatar milczy na ten temat :-P )

papiq - 2020-11-23, 16:44

Obecnie mieszkam w Zgorzelcu tylko od zachodniego brzegu Nysy, a ta oferta z pod Jeleniej Gory czyli bardzo blisko bylo.
Zbigniew K - 2020-11-23, 21:57

No to nie Zgorzelec, tylko Gorlitz, a to różnica. :spoko
papiq - 2020-11-27, 09:32

Czesc,
Znalazlem nowa oferte ale ma kilka problemow:
https://www.olx.pl/oferta...html#0285822c7c

Jest zarejestrowana na 7 osob:
- Czy uda mi sie to zarejestrowac jako specjalny na 4 osoby z tym ulozeniem?
- Z grubych rzeczy, to nie ma toalety musialbym dorobic i reszte tez przearanzowac pod swoje potrzeby.

Rocznik i przebieg wygladaja bardzo atrakcyjnie. Molgby sie ktos podzielic opinia?
Moze sie nie sprzeda w 4 dni i bede mial szanse chociaz to Ducato zobaczyc :haha:

Pozdrawiam,
Patryk

Banan - 2020-11-27, 09:57

Patryk, na dobrą sprawę, masz całkiem fajną bazę na budowę kampera :ok
Dopisek "kamper" w tytule ogłoszenia to jakieś nieporozumienie... :-P
Najbardziej podoba mi się zbiornik na wodę, tylko nie wiem, czy jest na szarą, czy na czystą :haha:

A teraz odpowiedzi na Twoje pytania:
- tak, zarejestrujesz na 4 osoby
- z grubszych rzeczy to nie ma tak naprawdę nic, tam jest wszystko do zrobienia, jedynie odpada zakup markizy.

Ale na bazę bardzo fajne auto 42k+VAT... ponegocjuj jeszcze :mikolaj

papiq - 2020-11-27, 10:13

Dzieki, no wlasnie tej rejestracji sie balem, zeby sie nie wkopac.

Beczka oczywiscie piekna nie jest :) podobno na szara wode jakis maly zbiorniczek jest pod autem. No tak to baza, ciezko to w ogole wycenic co juz w tym aucie jest. Bo to pewnie prowizorka i najlepiej od nowa zrobic.

:pifko

Banan - 2020-11-27, 10:19

papiq napisał/a:
Bo to pewnie prowizorka i najlepiej od nowa zrobic.

Dokładnie tak :bigok
Tam jest wszystko do zrobienia :spoko

papiq - 2020-11-27, 10:27

Niestety AutoDNA z raportu historiapojazdu.gov.pl pokazuje ze "odnotowano uszkodzenie pojazdu".

Trzebaby go bardzo dobrze sprawdzic. Ja rezygnuje, moze komus sie przyda ta informacja.

Pani jednak sie przyznawac zaczela, ze jednak gdzies tam malowany, bok i gora, bajera.
Jak to sie mowi, az rece opadaja. Ale czlowiek sie "uczy" handlu i psychologii czlowieka. :kawka:

Banan - 2020-11-27, 10:29

Słuszna decyzja :spoko
Monter - 2020-11-27, 12:02

Może być ciężko znaleźć coś co nie było choćby przytarte. Te pojazdy nie służą do niedzielnych wypadów na działeczkę. Kwestia jak mocno i jak było naprawiane.
rakro1 - 2020-11-27, 21:16

Szukamy dalej..
W tym aucie nie dałbym pięciu złotych nawet za izolację. Już lepszy byłby goły i własnoręczna zabudowa.
Gdyby wszyscy z forum włączyli się w poszukiwania poszłoby szybciej.

papiq - 2020-11-27, 22:04

Moze jakas perla sie w koncu wyloni. Od grudnia pelna mobilnosc z mojej strony no i Mikolajki :mikolaj

Niestety nawet w Niemczech rynek jest calkiem przebrany.
Na szczecie za oknem plucha wiec mozna ciepliwie polowac :kawka:

rakro1 - 2020-11-27, 23:05

https://www.otomoto.pl/of....html?;promoted
Bardzo chciałbym kupić i zabudować taki samochód.Jeśli napęd na tył to pytanie ile waży.
Kupić. Izolacja.Beczka z wodą jak w tym ostatnim i kuchenka jakaś.Piękne auto. A gdyby prysznic dorobić to już bajka.
Spróbuj, i tak na głęboką wodę skaczesz.

papiq - 2020-11-27, 23:54

Dzieki rakro1!
No ale przebieg 555 600 km czy to jednak nie za duzo? :)
Ale tych golych Iveco widze, ze jest sporo rowniez na przednia os i z malym przebiegiem.
Jednak zaczynac od zera bym nie chcial, do wiosny jest czas na szukanie "gotowca".
Predzej czy pozniej sie cos trafi, dwie oferty byly fajne gdyby nie czas reakcji, beda kolejne.

Pozdrowienia! :pifko

Banan - 2020-11-28, 00:05

papiq napisał/a:
Jednak zaczynac od zera bym nie chcial, do wiosny jest czas na szukanie "gotowca".

Jak celujesz w tego typu auto, to lepiej samemu od zera.
Jak zrobisz, to będziesz wiedział co masz, a tak, zawsze jakaś niespodzianka...
Może znajdziesz do tego przyczepę po małym dzwonie, która będzie nadawała się na przeszczep?

smok_wawelski - 2020-11-28, 01:21

Ha ha Darku przyczepę i przeszczep mi wybito z głowy tu na CT - i słusznie i to samo powiem Koledze - realnie jeśli nie póldziesz w gaz ogrzewanie oraz lodówke to odpuść przeszczep bo w sumie nie za wiele wykorzystasz papiq, TUTAJ możesz poczytać jak mi to Koledzy wybijali ze łba :)

Jak klecić to tylko od zera - puszka gotowa albo do dopieszczenia - hmmm.... tez na moim przykładzie - owszem budżet nie był szał ale pooglądałem tych puszek trochę, zdając sobie sprawę z trochę słabych zasobów czasu skłonny byłem iść w tę stronę - pooglądałem trochę puszek i każdej coś brakowało albo coś było nie tak zrobione - doszedłem do wniosku że lepiej klecić samemu niż rozbebeszać i poprawiać po kimś bo to i pracochłonne i kosztowne i wkurzające :)
Nie przewidziałem tylko że z dość ważnych powodów rodzinnych będzie obecny kilkumiesięczny stop w kleceniu ale już pomału sytuacja się normuje i niedługo wracam do klecenia :)

Piasek1 - 2020-11-28, 09:06

papiq napisał/a:
No ale przebieg 555 600 km czy to jednak nie za duzo?

to jest auto z puli tych co śmigają po Europie. Przebiegi rzędu 3500km non-stop pełnym zestawem o DMC 7 ton to normalka. Dystanse Katowice-Lizbona na jeden strzał. Norma.
Auta interesujące pod względem stanu bo faktycznie wyglądają jak nówki, ale mechanicznie już raczej do tłuczenia po Polsce niż jakichś wakacyjnych tripów po świecie. Z euro-kurierki jak się wycofuje auto to oni już wiedzą że swoje wyjeżdził i nie ma co dalej ryzykować, trzeba kolejne nowe. Z resztą jak już mu skrzynię biegów wymieniali no to lekko nie miał.

Banan - 2020-11-28, 11:21

smok_wawelski napisał/a:
Ha ha Darku przyczepę i przeszczep mi wybito z głowy tu na CT

Krzysiu, przyczepę uszkodzoną, nie po dachowaniu, taką której nie opłaca się remontować, a urządzenia i większość mebli są OK... Z tego co pamiętam, to robił to Świstak w Milce i tym się posiłkowałem. U niego jakoś wszystko działało. To że gdzie jest dwóch Polaków są trzy zdania na jeden temat, też weź pod uwagę... :haha:

papiq - 2020-11-28, 14:50

Dzieki za opinie. Nie chce sie wpakowac na razie w taka robote. Z dzieckiem bedzie dosc stresu ;) po co sobie komplikowac zycie. Lepiej kupic gotowe i conieco naprawic.

Sprinter z Leszna sie pojawil znowu, byl juz chwile 4.11 ale ze wzgledu na ciemna zabudowe troche go odrzucilem. Samochod sprowadzony w 2012 do polski po lekkiej stluczce z przodu.
Silnik slaby 2.2. Podobno dobrze zabezpieczony przed rdza. Samorobka, w kazdym razie. Moze ktos zerknie w wolnej chwili? :spoko

https://www.otomoto.pl/of...-ID6DcDvf.html?

smok_wawelski - 2020-11-28, 15:49

Banan napisał/a:
przyczepę uszkodzoną, nie po dachowaniu, taką której nie opłaca się remontować, a urządzenia i większość mebli są OK...
Ok Darek - pierwszy pomysł to był po prostu wrzucic moja budę na ramę Dukaciaka i nadal uważam że miało to sens szybko i bez bólu - ale SAMy umarły
Moja choć sucha i sprawne wszystko nie stanowiła też dużej wartości w sumie zdecydowałem sie na auto bez gazu oraz okna Dometica i większa lodówke więc w tym momencie przeszczep przestał mieć sens bo odpadły 2 najkosztowniejsze rzeczy Truma i lodówka a okno w sumie wykorzystałbym tylko kuchenne
Meble z większej przyczepy większa szansa adaptacji ok moja była 3,80 wiec prawie jak wymiar mojej puszki :) nigdy idealnie nie przeniesiesz w dużej Milce można trochę poszaleć i ściany prawie proste w pusce krzywe w każda stronę , owszem idzie to zrobić tez w małej puszcze i widziałem takie ale jest to więcej roboty niż klecić na wymiar
W sumie dlatego zdecydowałem się i sprzedałem mam za to ogrzewanie i 2 okna i miejsce na podwórku :) a buda służy fajnym młodym ludziom - aha i jeszcze mam u nich posprzedażowy bonus - darmowa miejscówkę z takim widoczkiem - bezcenne :)
Pisze tylko swoje przemyślenia i drogę a oczywiście każdy ma prawo wyboru swojej :)

Piasek1 - 2020-11-28, 16:35

papiq napisał/a:

Sprinter z Leszna sie pojawil znowu,

trochę Ludwik XVI wewnątrz ale nie można powiedzieć że brzydki. Kwestia gustu.
Silnik to nie problem - jak mało mocy chiptuning załatwi sprawę.
Spokojnie 170KM z tego wydłubią

PeterW - 2020-11-28, 20:26

papiq napisał/a:
Czesc,
Znalazlem nowa oferte ale ma kilka problemow:
https://www.olx.pl/oferta...html#0285822c7c

Jest zarejestrowana na 7 osob:
- Czy uda mi sie to zarejestrowac jako specjalny na 4 osoby z tym ulozeniem?
- Z grubych rzeczy, to nie ma toalety musialbym dorobic i reszte tez przearanzowac pod swoje potrzeby.

Rocznik i przebieg wygladaja bardzo atrakcyjnie. Molgby sie ktos podzielic opinia?
Moze sie nie sprzeda w 4 dni i bede mial szanse chociaz to Ducato zobaczyc :haha:

Pozdrawiam,
Patryk

Oferta wygląda całkiem sensownie, ale odległość 450km to już hardkor. Postaraj się dowiedzieć jak najwięcej w rozmowie telefonicznej. Poproś o dodatkowe zdięcia i rachunki z serwisowania zanim pojedziesz na oględziny. Gdybym nie zbudował własnego kampera to był bym zainteresowany tą ofertą. Pozdrawiam

papiq - 2020-11-28, 22:38

Czesc Piotr,
Niestety skreslilem ta oferte, bo po dzwonie i nie wiadomo do konca co tam poszlo, bo kupowali od handlarza i na poczatku telefonicznie sie nie przyznala Pani, dopiero jak znalazlem na CEPIKu w historiipojazdu.

Fajny samochod zbudowales! Maly zgrabny. No i makieta elegancka. :)

Pozdrowienia i dzieki za opinie :spoko

DK-Tadeusz - 2020-11-29, 16:34

A tu jest prawie gratis;
PeterW - 2020-11-30, 13:50

papiq napisał/a:
Czesc Piotr,
Niestety skreslilem ta oferte, bo po dzwonie i nie wiadomo do konca co tam poszlo, bo kupowali od handlarza i na poczatku telefonicznie sie nie przyznala Pani, dopiero jak znalazlem na CEPIKu w historiipojazdu.

Fajny samochod zbudowales! Maly zgrabny. No i makieta elegancka. :)

Pozdrowienia i dzieki za opinie :spoko

Dzięki za uznanie. Życzę szybkiego znalezienia domku na kołach który w 100% spełni Wasze oczekiwania. Pozdrawiam

IAAN - 2020-12-01, 21:25

Myślę o sprzedaży mojego Mastera mam go 9 lat.Zrobiłem nim ok 60 000 km przez ten czas .
Rok 2001 silnik2,8 dti niestety też był malowany do listwy plastykowej czarnej w dół .Miał robioną blacharkę dolne elementy prawa i lewa strona

papiq - 2020-12-02, 12:13

Czesc IAAN napisalem Ci prywatna wiadomosc.
To chyba dobrze, ze zabezpieczona pomalowana blacha? Byle nie pod powaznym wypadku, a jak ktos nie wie, ze po wypadku i to ukrywa, to dla mnie odpada. Nie mam w ogole doswiadczenia w zakupach i takich handlarzy odrzucam. Nie spieszy mi sie w zimie i tak auto bedzie stalo. :)

papiq - 2020-12-07, 09:21

Szukam nadal. A co myslicie o takim starszym z firmowa niemiecka zabudowa.

https://www.otomoto.pl/of...html#2c23008666

Cena w tym przypadku z takim przebiegiem raczej sporą, wszystko już zmęczone i w ciągłym uzyciu. Ale widzę że pojawiają się też takie w Niemczech z przebiegiem do 200k za okolo 12k Euro czyli po 60k po oplatach. Tylko z taka konfiguracja jest ich jednak mało. Ale czy warto i czy taka stara zabudowa się nie będzie jednak awaryjna?

Monter - 2020-12-07, 11:31

papiq napisał/a:
Cena w tym przypadku z takim przebiegiem raczej sporą, wszystko już zmęczone i w ciągłym uzyciu.

Na wiosnę ceny mogą skoczyć jeszcze wyżej :wyszczerzony:
Wskaż też proszę co w tym aucie jest takie "zajechane" bo na pierwszy rzut oka ja nie widzę?

papiq napisał/a:
...czy taka stara zabudowa się nie będzie jednak awaryjna?

Kwestia bardzo indywidualna. Może być 30-latek w spoko stanie i zajechany i zdemolowany 10-latek.
Kupując używkę zawsze będzie coś do zrobienia/dopracowania. Natomiast nowe są tylko w salonie u dealera ;)

kolmen - 2020-12-07, 11:48

Monter napisał/a:
Natomiast nowe są tylko w salonie u dealera

Bez przesady , ludzie też je kupują :)
A potem doposażają i dopracowują :haha:

papiq - 2020-12-07, 12:30

No masz racje Monter, wszystko wyglada, ze jeszcze 10 lat pojezdzi jak jezdzilo 18 lat.

No ale jednak 300k km to jak na kampera, to bardzo duzo.

Moje zyczeniowe myslenie i analiza ofert z zagranicy.
Przegladajac oferty z wielu krajow jednak dla mnie to auto jest warte maks ok. 65000 zl.
Zostalo by mi 5k na drobne poprawki i ew remont silnika, bo ponoc cos sie poci. No ale ciezko zbic 14k z ceny wywolawczej :D

W sobote gosc wystawil za 59500 zl a dzisiaj za 79000 zl ;) Zbadal popyt, no nic, trudne czasy kazdy jakos musi zarobic.

No nic szukam dalej, doswiadczenie w temacie rosnie.

Monter - 2020-12-07, 12:47

Mam wrażenie, że w podanej cenie szukasz auta nowego lub prawie nowego. Zdarzają się czasem perełki, nie mówię, że nie, ale możesz na szukaniu - jak niektórzy - spędzić nawet trzy lata.

296 tys. to 14,5 tys. rocznie. Na temat tego ile ten silnik jeszcze przejedzie niech się wypowiedzą inni. Cokolwiek będziesz kupował i tak czeka Cię przegląd/ocena stanu technicznego nie tylko części mieszkalnej.
Nic też nie wiadomo gdzie było jeżdżone, czy na zabudowę szło auto nowe czy używane, nic w zasadzie nie wiadomo. Zadzwoń, pogadaj, popytaj. Może coś utargujesz. Albo szukaj dalej, ale przygotuj się, że trochę to może potrwać ;)

papiq - 2020-12-07, 13:12

Kamper sprowadzony, wydaje sie ze byl kamperem od nowosci. Rozmawialem juz z wlascicielem, wszystko dziala. To zabudowa firmowa. Pasy z tylu porzadne. No i wlasnie kamperem 15k rocznie to wydaje sie sporo. Rowno co roku wg wykazu bylo tak robione (10-20k).

Dzieki, oczywiscie nie chce z zyczeniowym mysleniem odleciec w kosmos i fajnie, ze sprowadzasz mnie troche na Ziemie. Na razie szukam rowny miesiac, do trzech lat daleko. Do wiosny tez ;)
Moze blednie ale licze na to, ze sezon na poludniu europy jeszcze trwa i ludzie beda wracac i na spokojnie sprzedawac coraz ciekasze rzeczy.

A samochodow w brew pozorom ktore spelniaja moje skromne wymagania nie jest duzo, wiec ciezko brac jak leci. Ale dwie oferty w ciagu tego miesiaca juz takie byly, wiece beda i kolejne. A przynajmniej trzeba miec nadzieje.

wędrowiec - 2020-12-07, 13:35

Ja przez 7 miesięcy sprawdzałem ogłoszenia bez ciśnienia na kupno. I w końcu się udało. Trafiła się perełka. Kupiłem w lutym, niby miesiącu bez ruchu na kamperowym rynku. Za tego blaszaka 80k to trochę dużo, tak mi się wydaje, ale czegoś takiego powinieneś szukać. W normalnych czasach, czyli rok temu w Niemczech by kosztował około 10k euro.
rakro1 - 2020-12-07, 14:23

Przede wszystkim jest za mały dla Twojej rodziny. Solary i akumulatory po pewnym czasie są do wyrzucenia. Ważne kiedy te obecne były montowane. Zresztą ta moc nominalna paneli też nie jest rewelacyjna. W krótkim aucie można myśleć o nakładce na tył jak w busach wożących ludzi. Można tam wiele schować. B.ładna zabudowa. Ten przebieg nie jest duży i jeśli były przeglądy to pewno i serwis. Zresztą o kampery się dba i naprawia na bieżąco. Nie znam się na silnikach.
Odnośnie cen kamperów na wiosnę. Nic tu nie jest oczywiste. Wielu splajtowało lub splajtuje i nie kupi lub będzie musiało sprzedać. Może być jak z mieszkaniami. Wielu lata jednak a nie jeździ. Może kto miał kupić już kupił. Dużo będzie zależeć od skuteczności szczepionki i zachamowania pandemii. Nasza waluta może polecieć na złamanie karku. Mało to prawdopodobne ale może też zwyżkować. Nie ma gdzie lokować oszczędności i łatwiej się wydaje więc może jeszcze jednak popyt wzrośnie. Sprzedawcy nowych aut zamawiają 10 sztuk a dostają 6;zamówienia planują na rok 2022 i ceny nowych stale rosną.
Ale nie kupuj tego. Mały, nie masz przekonania/nie pokochałeś go od razu więc odpuść. I zbieraj pieniądze. Fajnie, że nie napalasz się. Powolutku. To bardzo ważny zakup.

papiq - 2020-12-07, 15:23

Dziekuje slicznie za opinie.

Sprzedawca dal za niego okolo 9k Euro w Holandii, bo duzy przebieg i ogrzewanie nie bylo do konca sprawne, plus zjedzone progi. I to bylo w lutym tego roku, pewnie byla to okazja.

Rakro1 ja mysle, ze to juz L4 czy L3 to dla nas nie bedzie mialo duzego znaczenia, oczywiscie na plus ale bez koniecznosci. Jak zdobedziemy doswiadczenie, to za pare lat moze faktycznie polintegra. Zona woli mniejszy. ;)

papiq - 2020-12-07, 19:51

:kawka:
Tutaj podobny mlodszy mniejszy przebieg za 8750 euro. Progi do zrobienia, moze da sie na miejscu.

https://www.ebay-kleinanz...720339-220-2460

Zostanie po akcyzach ponad 30 tysiecy na naprawy.

rakro1 - 2020-12-07, 23:29

Masa własna 3300, nie kupiłeś chyba..?
papiq - 2020-12-08, 00:55

Nie kupilem, bo wlasciciel nie odpisuje, ale to nie jest masa wlasna tylko dopuszczalna.
Samochodzik na pusto wazy 2694 kg, bo zabudowa firmowa - lekki.

zbyszekwoj - 2020-12-08, 12:57

papiq napisał/a:
Zona woli mniejszy.

W kamperze kazdy cm sie liczy. Zona to tez doceni. :diabelski_usmiech

LukF - 2020-12-08, 14:35

zbyszekwoj napisał/a:
papiq napisał/a:
Zona woli mniejszy.

W kamperze kazdy cm sie liczy. Zona to tez doceni. :diabelski_usmiech

Racja. Wystarczy spojrzeć na powierzchnię podłogi na zdjęciu z któregoś ogłoszenia: między kuchnią-łóżkiem tylnym i łazienką. Jest tego tyle ile dwa razy pudełko na buty...

Taka historia. Mój znajomy miał blaszankę firmową Chausson 6,5m. Jeździł z żoną rok i sprzedał bo za ciasne. Kupił ktoś tam w 2019r. Teraz zadzwonił do mojego kolegi zapytać jaką półintegrę kupili bo będą Chaussona sprzedawać bo za ciasny :roll:

Twoja Żona woli mniejszego. Nie obraź się. Nie znacie się :bukiet:

Brt - 2020-12-08, 22:29

papiq napisał/a:
No i wlasnie kamperem 15k rocznie to wydaje sie sporo. Rowno co roku wg wykazu bylo tak robione (10-20k).

Tak się nad tym zastanawiałem i chyba to normalne wartości.
Wyobraź sobie przykładowy, 2 tygodniowy, urlop gdzieś po Europie:
Warszawa - Lizbona = 3400km
Warszawa - Madryt = 2900km
Warszawa - Londyn = 1700km
Warszawa - Sofia = 1600km
Warszawa - Rzym = 1800km
Warszawa - Ateny = 2200km
Warszawa - Nordkapp = 2600km

Do tego będziesz się kręcił gdzieś na miejscu, pozwiedzać no i jeszce wrócić.
2 takie wyjazdy w roku i nawet nie wiesz kiedy strzeliło Ci 10000km
Dodatkowo jakieś lokalne weekendowe podróze po Polsce. i masz 15000km w rok.

Wydaje mi się to normalnymi wartościami. Sam potrafiłem zrobić zwykłym autem 10000km rocznie jeżdząc głównie dom-praca-dom.

papiq - 2020-12-08, 22:51

Pewnie, ze sie nie znamy, to nasz pierszy camper bedzie! :bigok
Ale dorosniemy zdobedziemy doswiadczenia w trasie to moze kolejny wiekszy. Na pewno nie bede zalowal, ze za maly ew. wyciagne wnioski ;)

No racja. Takie auto powinni kupowac ludzie ktorzy maja nim czas jezdzic ;) a ja patrze na te przebiegi z Niemieckich ofert to one mnie powinny dziwic.

Tutaj wydaje sie fajna oferta dla kogos z wiekszym budzetem. Od kad obserwuje to pierwsza taka.

https://www.olx.pl/oferta...html#74c6726c10

Moze warto wziasc jakas pozyczke ;) bo to warte swojej ceny i na przyklad za dwa lata sprzedac jak bedzie mniej czasu, bez duzego spadku na wartosci?

Tamta oferta Niemiecka to jakis blef bez odzewu...

007jędruś - 2020-12-08, 23:15

Po pierwsze z tym bagaznikiem ten panel nie będzie w ogóle ladowal akumulatora, po drugie ta kratka w tylnych drzwiach jest mocno podejrzana :lol:
papiq - 2020-12-09, 00:32

Faktycznie doczytalem, zacieniona jest kazda grupa panelu. Ponoc sa w tego typuch po 3 diody bypas. Ale tu pewnie wszystkie trzy czesci panela sie odetna. Profesjonalna firma robila :bigok

To chyba jest zabudowa Weinsberg 601MQ z 2015 tylko pare przerobek ktos zrobil.
Weinsberg kratki nie ma, moze ktos uzywal tego auta wczesniej do czegos i zrobil taki wywietrznik. Tylko czy ktos to zaslepil?

zbyszekwoj - 2020-12-09, 10:11

Z drugiej strony kamper to nie żona, mozna go zmieniac :ok
Darek Szczecin - 2020-12-09, 11:52

papiq napisał/a:
Faktycznie doczytalem, zacieniona jest kazda grupa panelu. Ponoc sa w tego typuch po 3 diody bypas. Ale tu pewnie wszystkie trzy czesci panela sie odetna. Profesjonalna firma robila :bigok

To chyba jest zabudowa Weinsberg 601MQ z 2015 tylko pare przerobek ktos zrobil.
Weinsberg kratki nie ma, moze ktos uzywal tego auta wczesniej do czegos i zrobil taki wywietrznik. Tylko czy ktos to zaslepil?

Auto było dostawczakiem stało się kamperem. Te kratki często występują w autach dostawczych Belgia, Holandia

rakro1 - 2020-12-18, 19:26

https://www.otomoto.pl/of...-ID6Du6K5.html?
Witaj. O ile nie mogę zaakceptować alkowy dla wrażeń estetycznych i ograniczeń w czasie jazdy a przede wszystkim pamiętam o wyraźnie artykułowanych potrzebach przyszłej mamy to nie mogę się powstrzymać aby nie pokazać tego auta. Jest do opłat jeszcze ale wydaje się być bardzo ciekawy dla Was. Duża przestrzeń, duża ładowność i potężny garaż na rowery, skuter, czy łódź podwodną. Bardzo mi się podoba.
Napisałem też aby odświeżyć Twój wątek bo może ktoś coś będzie miał na oku.
Pozdrawiam.

papiq - 2020-12-19, 00:06

Czesc Rakro!

Dziekuje Ci bardzo za wstawke. Wszystko super, ale jednak celujemy w "maly" zgrabny busik. Jak nam bedzie brakowalo miejsca, to wynajmiemy cos na dzien dwa, aby rozprostowac kosci.

Chyba dolozymy do budzetu, zeby bylo bezpiecznie. Poogladalem troche crashtestow i te duze budy, to nie dla nas. Nie mam doswiadczenia w jezdzie duzym samochodem.

To nasz 1. nastepne moze beda wieksze. :)

Na polskim rynku jak na razie nic nowego ciekawego sie nie pojawiawilo. Moze :mikolaj cos przyniesie.

rakro1 - 2020-12-19, 10:54

Doświadczenie i logika mówią, że przyniesie. Musi przynieść. Trzymamy kciuki. :spoko
papiq - 2021-01-09, 23:12

Czesc!
Udalo sie! Mamy swoj pojazd z Podlasia.

Po kilkumiesiecznej analizie samochodow zdecydowalem sie postawic na moze i pozorne ale jednak wieksze bezpieczenstwo. Zwiekszylismy budzet i kupilem tego czerwonego busika na niemieckiej fabrycznej zabudowie. Wszystko na miejscu wygladalo prawie jak nowe. Bardzo poszanowane i porzadnie przelozone do nowej furgonetki.

Zabudowa to jednak Vantourer 600 z 2015/2016 roku. Jest piekna, solidna super spasowana, jak to Rakro dobrze napisales - trzeba sie zakochac i zakochalem sie ;)

Busik 2.3 litra 130KM, jedyna wada to DMS 3.3 t, ale zabudowa jest stosunkowo lekka, pusty wazy ok. 2,78t ,wg dowodu i katalogu zabudowy. Wiec na 3 osoby na nasze potrzeby w sam raz. Skutera nie planujemy :) Rowery tez kolarki wiec lekkie.

Teraz tylko trzymac kciuki zeby corka jak sie urodzi podzielila nasza nowa pasje i granice na wiosne odblokowali. :)

Dziekuje raz jeszcze wszystkim za pomoc!

rakro1 - 2021-01-09, 23:49

Ale fajnie !! :-P :lol: :bukiet: :bukiet:
Gratulujemy z Madzią, bo oboje trzymamy kciuki za Wasz poród i podróże. Zapraszamy, w drodze do teściów na odwiedziny w Dębicy.
Skuter zawsze mogę Wam podwieźć i pożyczyć na wycieczki. Zazdroszczę takiej decyzji i cieszę się, że doczekaliśmy takich czasów/możliwości w naszym kraju. Jesteśmy w Europie??

Banan - 2021-01-09, 23:50

Gratulacje :bigok
Fotki zapodawaj :mrgreen:

andi at - 2021-01-10, 00:20

Gratulacje 2,3 mam i Alpy do niego to pryszcz .

No to teraz :brawo :kamp :bet: :hura :polska :logo: :spoko

mireks5013 - 2021-01-10, 10:52

papiq napisał/a:
Czesc!
Udalo sie! Mamy swoj pojazd...

Gratuluję, oglądałem tej marki kampervana na yotube . Pomysłowe rozwiązanie wnętrza. Będzie Pan zadowolony :spoko

papiq - 2021-01-10, 19:48

:mikolaj

Dzieki, fotek jeszcze nie ma. Wnetrze wyglada na zywo pieknie.
Pierwszy prysznic i noc na parkingu pod Lidlem zaliczone. Nawet sie okazalo ze na lozku z tylu po inauguracyjnej pizzy moga lezakowac 4 osoby dorosle w tym jedna w ciazy ;)

Truma fajnie trzyma cieplo, czuc ze dobrze ocieplony. Bylismy na malym tescie gorskim i pod wyciag w Swieradowie od stromszej strony wyjechal bez najmniejszego problemu. z duzym zapasem.

Busik czeka juz na parkingu na nowe tablice 8-)

Dziekujemy bardzo za zaproszenie do Debicy, na razie czekamy cierpliwie na trzeciego pasazera. Jak bedziemy planowac biwak w okolicy bede sie odzywal! :)

Pozdrawiamy!

rakro1 - 2021-01-10, 20:26

Piękny i taki miał być od początku. Warto było poczekać, pomęczyć się. Mogło się nie udać ale udało.. Gratuluję znowu.
TOMMAR - 2021-01-10, 21:30

Gratulujemy zakupu. Trzeba będzie trafić się kiedyś na jakimś wyjeździe
SlawekEwa - 2021-01-10, 22:59

papiq napisał/a:
Udalo sie! Mamy swoj pojazd z Podlasia.

LPU -Puławy to raczej Lubelszczyzna :bajer

Zbigniew K - 2021-01-11, 11:15

Mialem okazję go oglądać na żywo na myjce na ul.Lubańskiej, światło się paliło ale nie pukałem :ok . Gratuluję zakupu i Pozdrawiam
papiq - 2021-01-11, 12:15

Tak, tak Pulawy. Nastepnym razem zapukaj, moze bedzie juz kawka ;)