Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Po Polsce - Polska Narty 2020/2021

LukF - 2020-12-01, 08:37
Temat postu: Polska Narty 2020/2021
Zakładam temat narciarski na sezon 2020/ 2021 w Polsce.

Możemy pisać o miejscach które polecamy w tym sezonie lub odradzamy. Oczywiście kamperowo.

Wiadomo, że sezon może być dziwny. Lub trudny. Lecz wyjazd kamperem rozwiązuje nam problem noclegu. Czyli nie musimy jechać "służbowo" z dziećmi do hotelu :bajer
Lub by skorzystać z leczenia w hotelu :bajer
Albo wynajmować w hotelu magazyn (dla nart) zamiast pokoju :haha:

Tyle żartów.

Mam na początek pytanie: Pilsko, Korbielów. W tym sezonie ma ruszyć po 5 latach od budowy, kanapa na Buczynę. Będą tam w ten sposób 3 wyciągi kanapowe: dwie czwórki i jedna dwójka.

Czy ktoś był w przeszłości kamperem na parkingu pod tymi wyciągami ? Oczywiście kanapa na Buczynę nie działała więc możliwości nartowania były w przeszłości w Korbielowie ograniczone. Lecz może ktoś był i napisze coś o samym miejscu parkingowym. Wiem, że jest prywatne i płatne 20zł dla osobówki. Lecz czy da się tam stać i spać w kamperze ???

Edit:

Kubica Ewa - Krzyżowa. Tak się nazywa firma do której należy parking. Miejsca nie jest specjalnie dużo. Dobrze, że placyk jest w miarę płaski i wyasfaltowany. Opinie w Internecie o firmie słabe. Ciekawe jakie będzie podejście do kamperów...???

ZbigStan - 2020-12-01, 12:22

Nocowałem pod wyciągiem w Korbielowie, na początku stycznia 2019. Nie było z tym problemu. Jeśli ruszą nowe wyciągi i wzrośnie atrakcyjność miejsca, to na parkingach będzie trudno się ustawić. Na pewno łatwiej po za weekendem. Pozdrawiam.
LukF - 2020-12-01, 17:03

ZbigStan napisał/a:
Nocowałem pod wyciągiem w Korbielowie, na początku stycznia 2019. Nie było z tym problemu. Jeśli ruszą nowe wyciągi i wzrośnie atrakcyjność miejsca, to na parkingach będzie trudno się ustawić. Na pewno łatwiej po za weekendem. Pozdrawiam.

ZbigStan,
Dziękuję za informację. Podzielam Twoje zdanie, że po uruchomieniu kolejki na Buczynkę pojawi się więcej narciarzy. I mniej miejsca na parkingu. Jednak będę chciał spróbować bo nigdy nie jeździłem na Pilsku.

Jacek999 - 2020-12-02, 06:00

Cytat:
Jednak będę chciał spróbować bo nigdy nie jeździłem na Pilsku.
Najbardziej niedoceniona góra w Polsce, wyciągi - pozostałość po PRL-u, dzięki temu można fajnie pojeździć, szczerze polecam :spoko
kimtop - 2020-12-02, 12:50

Ostatni raz byłem na Pilsku 20 lat temu.Nie zapomnę jednego z orczyków,który zamiast ciągnąc pod górę,hamował z górki :haha:
LukF - 2020-12-02, 15:45

Czyli Panowie musimy ten nowy wyciąg na Buczynkę przetestować :mrgreen:

Kolejne miejsce gdzie już dawno nie jeździłem na nartach to Krynica. Kiedyś byłem tam w czasach przed kamperowych. Pamiętam, że na Jaworzynie było sympatycznie.

Czy ktoś może napisać coś o staniu kamperem w okolicach dolej stacji na Jaworzynę oraz Słotwiny Arena?? Inne kamperowe sugestie o Krynicy?

ZbigStan - 2020-12-02, 16:53

Jeśli "władza" nie uruchomi hoteli, pensjonatów, itp. To będą jeździć na nartach miejscowi ( zwykle nie wielu) i będą sprzyjające warunki dla kamperowców. Choć mnie to nie cieszy, bo za dużo stracą narciarze, właściciele wyciągów, gastronomia i hotelarze, czyli gospodarka. Pozdrawiam.
Jacek999 - 2020-12-02, 18:11

[quote="LukF"]Czyli Panowie musimy ten nowy wyciąg na Buczynkę przetestować
Był on otwierany od paru lat i do tej pory jest nadal zamknięty, nie ma pewności, że w tym roku go otworzą może to i
dobrze, mniejsze tłumy :-/

Filip - 2020-12-02, 21:12

W Krynicy Zdrój widziałem kampera na parkingu na Jaworzynie... Kiedyś w lecie nocowalem tam kamperem za 10 zł i myślę że nie będzie z tym problemu. Slotwiny nie wiem... ciężko znaleźć tam równy teren... W Tyliczu na parkingu by się dało albo
http://www.e-tylicz.pl/pl...miotowe-18.html

LukF - 2020-12-02, 21:26

[quote="Jacek999"]
LukF napisał/a:
Czyli Panowie musimy ten nowy wyciąg na Buczynkę przetestować

Był on otwierany od paru lat i do tej pory jest nadal zamknięty, nie ma pewności, że w tym roku go otworzą może to i dobrze, mniejsze tłumy :-/

Zmienił się właściciel. Wyciąg został zapłacony (2,5mln €) producentowi. Poszukują pracowników na ten sezon.
Wszystko wskazuje, że po 5 latach wreszcie ruszy. A to zmieni sytuację na Pilsku :mrgreen:

LukF - 2020-12-02, 21:30

Filip napisał/a:
W Krynicy Zdrój widziałem kampera na parkingu na Jaworzynie... Kiedyś w lecie nocowalem tam kamperem za 10 zł i myślę że nie będzie z tym problemu. Slotwiny nie wiem... ciężko znaleźć tam równy teren... W Tyliczu na parkingu by się dało albo
http://www.e-tylicz.pl/pl...miotowe-18.html

Fajnie, że o tym piszesz, dzięki :bukiet:

Może ktoś ma inne propozycje dotyczące większych stacji narciarskich. Białka ???

Filip - 2020-12-02, 21:40

Nocowałem kamperem przy Termach w Białce Termy Bania i Bukownia Termy. Poza sezonem... jedno pytanie w kasach... uśmiech i nawet do prądu bylem podłączony... chciałem zapłacić ale dla klientów bylo gratis
Mam ochotę wypróbować Szczyrk w tym roku...

Wieluniak_1 - 2020-12-02, 22:38

LukF napisał/a:
Białka ???

w styczniu byłem w Białce (nie kamperem) ale jest tam bardzo duży parking, zajęty przez kampery. Jest możliwość podłączenia do prądu. Jak to wygląda od strony finansowej nie wiem. Natomiast tam miejsca jest bardzo dużo.

W ośrodku Czarna Góra jest miejsce dla kamperów i podłączenie do prądu za free. Ze stoków na nartach pod drzwi kampera można zjechać.

rjas - 2020-12-03, 01:07

Ktoś pisał, że w Bukowinie na Rusińskim można się podłączyć do prądu, widziałem nawet kampera, ale niestety nie zwróciłem uwagi czy podłączony czy nie. Nocując na parkingu pod termami Chochołowskimi gość z obsługi parkingu twierdził, że można się podłączyć do prądu i widziałem, że jest skrzynka naprzeciw wejścia, ale na jedną noc nie miałem takiej potrzeby.
W centrum Krynicy przy ulicy Kościuszki jest duży parking należący do hotelu Grant - kosztuje 30 zł/noc i gość pobierający opłatę twierdził, że można się podłączyć do prądu, ale gniazdka nigdzie nie widziałem. Do sprawdzenia.

MILUŚ - 2020-12-03, 04:16

Tylko uważajcie ,żeby dupa się do Was nie dołączył :chytry
ZbigStan - 2020-12-03, 08:21

Filip, Szczyrk ma dwa minusy, zwykle tłok i trudno o miejsce parkingowe blisko wyciągów, po za tym o'k. Pozdrawiam.
LukF - 2020-12-03, 08:23

Wieluniak_1 napisał/a:
Białka. W styczniu byłem w Białce (nie kamperem) ale jest tam bardzo duży parking, zajęty przez kampery

W ośrodku Czarna Góra jest miejsce dla kamperów i podłączenie do prądu za free. Ze stoków na nartach pod drzwi kampera można zjechać.

Dasz radę podać namiary na te dwa parkingi? Przyda się wszystkim :spoko

LukF - 2020-12-03, 08:30

ZbigStan napisał/a:
Filip, Szczyrk ma dwa minusy, zwykle tłok i trudno o miejsce parkingowe blisko wyciągów, po za tym o'k. Pozdrawiam.

Zgadzam się z ZbigStan.

Na tłok nie ma jakiegoś sposobu. Lepiej unikać weekendów.

Z parkingiem łatwiej sobie poradzić. Zauważyłem, że jeśli przyjedzie się kamperem wieczorem i zostanie na noc to miejsce na parkingu pod gondolą jest możliwe. Oczywiście wieczorem ten parking też nie jest zupełnie pusty bo są jazdy wieczorne. Ale po 21.00 można się przestawić :)

ZbigStan - 2020-12-03, 08:52

LukF, Pod samym wyciągiem nie pozwalają stać kamperom. Ja tego doświadczyłem. Na okolicznych podwórkach można stać za opłatą. Jak można brać od przyjezdnych to się bierze. Przeważnie właściciel wyciągu dba o miejsca parkingowe, tu nie i dlatego mało lubię Szczyrk. Pozdrawiam.
suzu4x4 - 2020-12-03, 10:13

LukF napisał/a:
Wieluniak_1 napisał/a:
Białka. W styczniu byłem w Białce (nie kamperem) ale jest tam bardzo duży parking, zajęty przez kampery

Dasz radę podać namiary na te dwa parkingi? Przyda się wszystkim :spoko

Czarna Góra :

https://goo.gl/maps/wTsKSVfYsg7wYCBr6

​ tyle że nie wiem jak będzie w tym roku, bo w zeszłym roku kwestia nocowania na tym parkingu nie była uregulowana.

Oficjalnie był zakaz , my jak i wiele innych załóg spało tam bez problemów, dzwoniłem nawet w zeszłym roku do zarządcy ośrodka i powiedzieli że zakaz jest ze względów formalnych ale nieoficjalnie mówili że nie mają nic przeciwko.

zaproponowałem im żeby uregulować temat , skojarzyłem ich z kolegą który miał się z nimi kontaktować w sprawie oferty montażu słupków "campersystem" na tym parkingu.

za to w Zieleńcu można było w zeszłym sezonie stać kamperem bezproblemowo, tyle że trzeba przyjechać wieczorem lub przed weekendem bo za dnia w weekendy w sezonie parking zabity na full.

https://goo.gl/maps/fSn4BDFrji5Qn9zB6

Wieluniak_1 - 2020-12-03, 10:41

parking w Białce: https://goo.gl/maps/wBAHnjE6EFs1rLjs7

Co do ośrodka Czarna Góra, to jeżdżę tam od lat. Nigdy nie było problemu z parkowaniem kampera i podłączeniem do prądu (w roku ubiegłym i tym także).

LukF - 2020-12-03, 11:24

ZbigStan napisał/a:
LukF, Pod samym wyciągiem nie pozwalają stać kamperom. Ja tego doświadczyłem. Na okolicznych podwórkach można stać za opłatą. Jak można brać od przyjezdnych to się bierze. Przeważnie właściciel wyciągu dba o miejsca parkingowe, tu nie i dlatego mało lubię Szczyrk. Pozdrawiam.

Ostatni raz byłem na nartach w Szczyrku w styczniu 2019 i wtedy jeszcze widziałem kampery na parkingu pod gondolą. Pewnie w sezonie 2020 się to zmieniło? Nie byłem więc nie wiem. Do Szczyrku mam 95km więc jeżdżę osobówką. Lecz chętnie pojechał bym kamperem. Jednak skoro jest problem z parkingiem to się zastanowię :(

Załączam zdjęcie kamperów na parkingu pod gondolą które zrobiłem w styczniu 2018r.

suzu4x4 - 2020-12-03, 17:59

Wieluniak_1 napisał/a:
(...)
Co do ośrodka Czarna Góra, to jeżdżę tam od lat. Nigdy nie było problemu z parkowaniem kampera i podłączeniem do prądu (w roku ubiegłym i tym także).

ja nie mówię że są jakieś problemy a jedynie że na parkingu jest zakaz nocowania i są na wjeździe stosowne oznaczenia.

zapraszam do zapoznania się z regulaminem parkingu § 5 punkt 1 i 2 a w sczególności 3 i 4 :spoko

https://czarnagora.pl/regulaminy/regulamin-parkingu.pdf

ZbigStan - 2020-12-03, 20:50

W regulaminie jest zawarta asekuracja na odśnieżanie po opadach. Do tej pory nie robiono w Czarnej Górze problemów z nocowaniem w kamperze. Pozdrawiam.
ZbigStan - 2020-12-04, 09:35

Na kamerkach w Zieleńcu widać stojące kampery. My dyskutujemy, a inni już tam są. Jeśli w tygodniu nie będzie odwilży to też pojadę. Pozdrawiam.
gryz3k - 2020-12-04, 13:49

A ja zastanawiam się gdzie może być mniej ludzi ze względu na odległość od dużych aglomeracji czyli taki bez ''jednodniowców"...
LukF - 2020-12-04, 19:28

No właśnie gdzie ? Gdzie pojechać by było fajnie i pusto? Jakieś propozycje? :bukiet:
ZbigStan - 2020-12-05, 09:18

Z Rybnika blisko w Beskid Śląski i Żywiecki. Po za weekendem większy luz i da się pojeździć. Tłok będzie od świąt do połowy stycznia. Pozdrawiam.
orkaaa - 2020-12-05, 10:30

W tamtym roku jeździłem do Tylicza /ten większy ośrodek przed Tyliczem/,do Bukowiny /Rusiński/ Białka -Kotelnica, oraz na Kubińską Holę - Słowacja. Dwa lata temu byłem w Istebnej - Złoty Groń. Gdzieś na forum dokładnie opisywałem gdzie można stanąć i jakie warunki. Z perspektywy najfajniejsza jest Kubińska Hola miejsce na park4night ale problem z wodą / daleko/ . Na drugim miejscu Tylicz i Istebna. Wszędzie te same zasady poza Słowacja tam się jeździ do 16.00 więc koło 17.00 nie ma problemu z wjazdem. U nas aby wjechać i sensownie zaparkować to albo do 8.00 albo po 21.00. To samo dotyczy wyjazdu raz mi się udało z Tylicza wyjechać o 15.00 ale jazda na centymetry i nerwy czy się przy następnym zakręcie na którym parkują zmieszczę.
LukF - 2020-12-05, 14:32

Orkaaa,

Skoro byłeś w Białce to opisz wrażenia? Czemu lepszy maleńki Złoty Groń niż wielki kompleks w Białce??? Pytam bo Złoty Groń jest dla mnie strasznie nudny, jedna trasa wzdłuż kanapy, ile można ujeżdżać ? :mikolaj

Pawcio - 2020-12-05, 15:29

gryz3k napisał/a:
A ja zastanawiam się gdzie może być mniej ludzi ze względu na odległość od dużych aglomeracji czyli taki bez ''jednodniowców"...

Leć na Chopok. Polecam :bigok
Z tego co przy wjeździe na Słowację trzeba mieć zrobiony covidowy test nie starszy niż 3 dni.

Pawcio - 2020-12-05, 15:48

LukF, z tegorocznego zeszłosezonowego doświadczenia mogę polecić Ci:

1. Krynica - Jaworzyna. Spora jak na tę część kraju górka. Można było stanąć na parkingu pod samym wyciągiem. Obsługa nie robiła żadnych problemów. Tylko stamtąd trudno 'wyczołgać' się kamperem po opadach. Można też stanąć przy głównej drodze dojazdowej lub ewentualnie za 10 zł/dobę na parkingu za pętlą autobusową (parking na fotce). Jak mocno wiało i wyciągi nie chodziły jeździliśmy z pod Jaworzyny busikiem na Słotwiny.

2. Bukowina. Fajnie, dużo tras ale krótkie. Podczas naszych kilku tam pobytach zawsze straszny tłok i ludożerka. Kaperem bezproblemowo na parkingu. Wieczorem w porozumieniu z obsługą bezporoblemowo można wodę w łazienkach pozyskać i puścić kasetę. Też na fotce.

3. I jak gryzkowi pisałem Chopok na Słowacji. Bezapelacyjnie najfajniej, najdłużej i najdrożej :szeroki_usmiech Dla kamperów wyznaczony był jedyny parking na Biela Put przy hotelu Ostredok. Z innych wyganiali. :spoko

LukF - 2020-12-05, 18:45

Pawcio,

Dzięki za info.
Na Chopoku byłem kamperem dwa razy. Fajnie, ale...ludzi sporo i jeszcze więcej. Zjazd z góry po pn.stronie dla słabiej jeżdżących niezbyt łatwy. Trasy szybko zdegradowane no bo tłumy, ceny jak w Alpach. I do tego teraz trzeba test mieć czyli go kupić. :-P

Nie jest łatwo być narciarzem :bigok

ZbigStan - 2020-12-05, 19:26

LukF, Nie jest łatwo być narciarzem w Polsce, w okresie pandemii, przy nieczynnych ośrodkach alpejskich. Jak nie ma co się lubi..... Pozdrawiam.
LukF - 2020-12-05, 20:42

ZbigStan napisał/a:
LukF, Nie jest łatwo być narciarzem w Polsce, w okresie pandemii, przy nieczynnych ośrodkach alpejskich. Jak nie ma co się lubi..... Pozdrawiam.

Trafnie to podsumowałeś. Pozostaje nam czekać: albo na śnieg w PL, albo na poprawę warunków pandemicznych za granicą :bigok

yamah - 2020-12-05, 22:01

LukF napisał/a:
albo na poprawę warunków pandemicznych za granicą :bigok

LukF..zostało 10 dni na nowe komunikaty :bajer a teraz to jedynie chyba Serbia i Bułgaria nie wymagają od nas testów :roll:

LukF - 2020-12-06, 09:01

Yamah,

Serbia i Bułgaria też mają góry. Ale jakoś na narty w tamtym kierunku mnie nie ciągnie. Już prędzej morze na południu. Ale tak jak pisaliśmy: obecnie nigdzie nie możemy jechać. A to rodzi frustrację :wyszczerzony:

yamah - 2020-12-06, 10:23

LukF napisał/a:
Yamah,

Serbia i Bułgaria też mają góry. Ale jakoś na narty w tamtym kierunku mnie nie ciągnie. Już prędzej morze na południu. Ale tak jak pisaliśmy: obecnie nigdzie nie możemy jechać. A to rodzi frustrację :wyszczerzony:

Lukf miałem na mysli..morze Czarne :bajer też prawie na południu ( z braku laku) :szeroki_usmiech ..a do Bułgari możemy wjechać i przebywać turystycznie bez badań
- https://www.gov.pl/web/bulgaria/wyjazd
a do Serbi można od strony Węgier -
- https://www.gov.pl/web/dyplomacja/serbia
chyba że coś żle odczytuję :-/

LukF - 2020-12-06, 15:07

Yanah,

Moi znajomi mieszkali w Bułgarii w Bałcziku (czyli na pn. nad morzem ) i mówili, że o tej porze roku jest zwyczajnie zimno. Bywa nawet śnieg. Czyli dla mnie nie warto. Daleko i zimno. Plusów brak :bukiet:

ZbigStan - 2020-12-06, 17:07

Mało znane są w Polsce bułgarskie ośrodki narciarskie. Dobra infrastruktura jest w ośrodkach Bansko, Borovec, Pamporowo i Vitosha. Ceny niższe niż w Polsce. Tak więc temat wart rozważenia. Pozdrawiam.
Jacek999 - 2020-12-06, 19:14

Pierwsze koty za płoty, jak mawiali starożytni górale. Wczoraj Tylicz Ski, dziś Krynica Słotwiny.
Ludzi mało, śniegu wystarczająco, co dziwne mimo plusowej temperatury ok. 9 stopni warunki super, śnieg zmrożony. Był to mój pierwszy wyjazd na te stoki i chciałbym podsumować. Z tych dwóch górek mnie bardziej spodobał się Tylicz, obie góry bardzo podobne, więcej osób w Słotwinach. Można parkować wszędzie. W Tyliczu Ski nie mylić z Master widziałem nawet strzałkę
na kamperowisko, niestety nie sprawdziłem.

LukF - 2020-12-06, 20:28

Jacek,
Fajnie, że piszesz :bukiet: . Potrzebujemy relacji z pierwszej ręki.
Czekam aż wróci ochłodzenie by zacząć sezon. Pozdrawiam.

ZbigStan - 2020-12-06, 22:00

Ochłodzenie od czwartku i przymierzam się do Zieleńca i Czarnej Góry. Pozdrawiam.
Zibi57 - 2020-12-07, 09:06

Witajcie, w Tyliczu jadąc do stacji Tylicz Ski od strony Tylicza jest blisko samej stacji narciarskiej bardzo sympatyczne miejsce - "Domki w lesie" wspomniane kaperowisko, a wręcz kemping z prądem, wodą i zrzutem. Info na ich stronie: http://www.domkiwlesie.pl
Endi - 2020-12-07, 10:02

W wiadomościach TVN właśnie podali , że w rejonach narciarskich na parkingach pod wyciągami ustawiają się kampery :mikolaj :ski:
LukF - 2020-12-07, 10:56

No patrz, halny był, śniegu nie ma lub mało, nieliczne otwarte stacje a kampery się ustawiają.
Dziwne. A może nie?

suzu4x4 - 2020-12-07, 11:01

LukF napisał/a:
No patrz, halny był, śniegu nie ma lub mało, nieliczne otwarte stacje a kampery się ustawiają.
Dziwne. A może nie?

co w tym dziwnego ? ludzie mają już dosyć siedzenia w domach.

W Karpaczu też nie ma śniegu, temperatura + 10 a Ci co chcą to jeżdżą :mrgreen:

ZbigStan - 2020-12-07, 21:15

Aura będzie sprzyjać narciarzom, idzie ochłodzenie. Zaczynam się pakować. Pozdrawiam.
LukF - 2020-12-10, 18:43

Dziś u nas zaczął padać śnieg. Myślę, że w Sudetach również coś spadnie. Planuję w niedzielę pojechać do Zieleńca.

Czy ktoś aktualnie jest na nartach i gdzie ?

ZbigStan - 2020-12-11, 19:10

Jestem w Zieleńcu, szczegóły w mojej relacji. Pozdrawiam.
Sławek B - 2020-12-13, 16:09

We wtorek chciałbym się wybrać na kilka dni na narty. Z racji odległości biorę pod uwagę :
-Tylicz Master Ski
-Białka Kotelnica
-Ustrzyki Dolne Gromadzyń
Który z ośrodków jest wygodniejszy z punku widzenia wyjazdu kamperem i w którym jest większa dbałość o stoki. Chodzi o możliwość parkowania w nocy i ewentualne podpięcie się do prądu. Czy macie "świeże", tegoroczne wiadomości?

-Jaworzyna - chyba nie działa,
a
-Tylicz Ski - chyba tylko w weekendy

janekorka - 2020-12-13, 23:07

Na Tylicz Master Ski jest camper Park. Ponoć można się wpiąć do prądu. Szczegółów nie znam, ale myślę, że jak się do nich zadzwoni to powiedzą co i jak. Jak kiedyś byłem to 5 kamperow było, ale na zwykłym parkingu. Jeśli chodzi o ilość śniegu na stoku, to w Master więcej jest go niż w Tylicz Ski (ja byłem w nim sobota 12.12) i byłem trochę rozczarowany. Na Masterze jest go więcej, ale jak będzie we wtorek to nie wiem.
Pozdrawiam.

Sławek B - 2020-12-14, 08:23

Dzięki za informację.
EwaMarek - 2020-12-14, 11:35

Przyłącze się do tematu.
Kampera zimą zawsze oszczędzałem ale siła wyższa :gwm Zawsze na ferie jechaliśmy na hotel.

Czytam , czytam i trudno wywnioskować gdzie pojechać na ten wekend.

Mam trochę daleko ale najłatwiej będzie dobić w okolice Wrocławia i potem w góry.
Co polecicie ?

Ostatecznie Białka bo tam znam teren ale widzę że kamperów dużo a ludzi jeszcze więcej. No i dłuższy czas przejazdu w tamte strony...

Sławek B - 2020-12-14, 11:50

janekorka napisał/a:
Na Tylicz Master Ski jest camper Park. Ponoć można się wpiąć do prądu.

Przed chwilą rozmawiałem z kierownikiem stacji narciarskiej Tylicz Master Ski. Potwierdził Twoją informację. Można zaparkować na parkingu stacji narciarskiej i podpiąć się do prądu. Jeżeli wszystko pójdzie zgodnie z planem będę tam jutro po południu.

EwaMarek napisał/a:
Kampera zimą zawsze oszczędzałem

Również nigdy nie wyjeżdżałem kamperem na narty. Bedzie to taki wymuszony covid-em eksperyment. Trochę zaadoptowałem go do warunków zimowych. Zobaczę co z tego wyniknie.

suzu4x4 - 2020-12-14, 12:02

Sławek B napisał/a:
(...)

Również nigdy nie wyjeżdżałem kamperem na narty. Bedzie to taki wymuszony covid-em eksperyment. Trochę zaadoptowałem go do warunków zimowych. Zobaczę co z tego wyniknie.

dla mnie głównym z powodów przesiadki z przyczepy na kampera była właśnie chęć wyjazdów zimowych :ok

z przyczepa też jest to możliwe ale dla mnie zbyt kłopotliwe , kamperem takie wyjazdy to bajka. przyjeżdżam wieczorem pod stok, pusty parking a jak pada i wieje to nie wychodzę nawet na zewnątrz, , rano jesteśmy pierwsi na stoku, bez kolejek a w każdej chwili można zejść do kampera, ogrzać się czy zjeść coś ciepłego.

w obecnej sytuacji to już w ogóle luksus.

Sławek B - 2020-12-14, 13:05

suzu4x4 napisał/a:
w obecnej sytuacji to już w ogóle luksus.

I o to głównie chodzi

W "normalnych" warunkach lubię po nartach nieco większą przestrzeń niż pojedyńcze metry kwadratowe.

EwaMarek - 2020-12-14, 13:40

Szkoda .W tamtą stronę się nie wybieram bo za daleko. Chodzi o szybki wypad na wekend. Czyli wyjazd w piątek wieczorem lub sobotę rano i powrót w niedzielę.
EwaMarek - 2020-12-14, 14:00

Sprawdziłem kilka kamerek.
Niestety Białka znowu WYGRYWA - śniegu pełno :gwm
https://hotelbania.pl/oferty-specjalne?gclid=CjwKCAiAt9z-BRBCEiwA_bWv-E7eQEb_j4VqtaAv-UaUli_7pBAp8zIcb5cl5vrCkiyUVwi5_CBKQxoCUxgQAvD_BwE

ładnie widać jak się wejdzie na kamerki hotelu

ZbigStan - 2020-12-14, 15:58

suzu4x4, Tak jak napisałeś," wieczorem pod stok, a rano pierwsi na śniegu," to nasz ulubiony sposób objazdu stacji narciarskich w Dolomitach. Pozdrawiam.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-12-14, 17:21

A moi bliscy byli w Spytkowicach , a wnuk testowal nowe narty:spoko
zbyszekwoj - 2020-12-14, 18:49

Chyba wyjadę w delegację, ale juz po feriach. :aniolek
ZbigStan - 2020-12-14, 19:11

zbyszekwoj, Możesz też wynająć pokój na składowanie nart. Gozili że sprawdzą podróże służbowe, przy okazji kontroli US. Pozdrawiam.
EwaMarek - 2020-12-14, 19:23

Jest ktoś może lub był teraz w Białce? Na weekend było dużo ludzi???

Śnieg się nie rozpuścił?

Wypożyczalnie są czynne?

suzu4x4 - 2020-12-14, 20:50

ZbigStan napisał/a:
suzu4x4, Tak jak napisałeś," wieczorem pod stok, a rano pierwsi na śniegu," to nasz ulubiony sposób objazdu stacji narciarskich w Dolomitach. Pozdrawiam.

Dolomity w zimie kamperem - moje niespełnione marzenie :bigok

w zeszłym roku pandemia pokrzyżowała nam plany z Dolomitami, ale udało się trochę pojeździć lokalnie (głównie Zieleniec, Czarna Góra, Jańskie Łaźnie, Szpindlerowy Młyn ).

W tym roku też nie wiemy czy się uda . A dzieciaki coraz starsze więc nasze wyjazdy musimy dopasowywać pod ich edukację.

ale Dolomity nie uciekną, byle zdrowie było, pozdrawiam :spoko

LukF - 2020-12-14, 21:20

We wtorek ruszamy na kilka dni do Zieleńca śladem ZbigStana. W czwartek i piątek może być nawet odrobina słońca. Liczę na to.

Co do Białki. Niby mam bliżej ale prognozy są gorsze. Ma być cieplej. Widziałem też zdjęcia z minionego weekendu: tłumy były wręcz dzikie :mikolaj

LukF - 2020-12-14, 21:23

suzu4x4 napisał/a:
ZbigStan napisał/a:

w zeszłym roku pandemia pokrzyżowała nam plany z Dolomitami, ale udało się trochę pojeździć lokalnie (głównie Zieleniec, Czarna Góra, Jańskie Łaźnie, Szpindlerowy Młyn ).

W tym roku też nie wiemy czy się uda . A dzieciaki coraz starsze więc nasze wyjazdy musimy dopasowywać pod ich edukację.

Możesz w tym sezonie spełnić. Od 7 stycznia ośrodki otwarte. Ferie mamy do 17 stycznia= 10 dni na narty. Wystarczy. My jedziemy. Żona nie chce do Hiszpanii więc na narty musowo. Dolomity są bajeczne. Ale tu mamy temat PL :bigok

suzu4x4 - 2020-12-14, 21:35

LukF napisał/a:
suzu4x4 napisał/a:
ZbigStan napisał/a:

Możesz w tym sezonie spełnić. Od 7 stycznia ośrodki otwarte. Ferie mamy do 17 stycznia= 10 dni na narty. Wystarczy. My jedziemy. Żona nie chce do Hiszpanii więc na narty musowo. Dolomity są bajeczne. Ale tu mamy temat PL :bigok

śledzimy temat ;)
zobaczymy jaka będzie sytuacja.

Na polskich stokach w czasie ferii obawiam się że będzie armagedon.

LukF - 2020-12-14, 21:41

Ja też się tego obawiam więc będę przez te dwa.tygodnie mijał je szerokim łukiem. Najlepiej Dolomitowym :szeroki_usmiech
EwaMarek - 2020-12-15, 07:36

suzu4x4 napisał/a:

No to były początki jak dzieciaki nie chodziły do szkoły to się jeździło poza sezonem. Niestety okres szkolny zniszczył plany...

EwaMarek - 2020-12-15, 07:40

Wracając do moich pytać. W Zieleńcu czy Białce można stanąć kamerem. Ale są jakieś miejsca w Polsce jeszcze? Może być bez mediów ale prąd mile widziany. Przy tych pogodach to panele nie ładują akumulatorów. Woda w kamperze i tak starczy na 2-3 dni i potem do domu :-)
Lądek Zdrój też ma kilka miejsc...

EwaMarek - 2020-12-15, 08:17

https://www.zieleniec.pl/kamery/ kamera 11 licząc w dół

smutne te góry bez śniegu.
ALE widać KAMPERA na parkingu :-)

ZbigStan - 2020-12-15, 08:20

EwaMarek, Taka możliwość była dotychczas w Czarnej Górze, sam z prądu korzystałem. Brak informacji kiedy ruszą. Pozdrawiam.
LukF - 2020-12-15, 08:37

EwaMarek napisał/a:
są jakieś miejsca w Polsce jeszcze? Może być bez mediów ale prąd mile widziany. Przy tych pogodach to panele nie ładują akumulatorów. Woda w kamperze i tak starczy na 2-3 dni i potem do domu :-)

Na początkowych stronach tego tematu były wspomniane inne stacje narciarskie.

Co do prądu i wody. Jak ruszysz kampera by pojechać po wodę to akumulatory się naładują a Ty nie musisz po 2-3 dniach wracać do domu.

Jedno jest pewne: pomimo tego, że hotele są zamknięte to w okresie świąteczno-noworocznym ON będą pełne narciarzy dojeżdzających osobówkami co dzień. Widać to w kamerkach co weekend :gwm
Ja zawsze unikam nart w tym okresie: 2 min.jazdy w dół i pół godziny w kolejce. Bez sensu

EwaMarek - 2020-12-15, 09:00

Tak , czytałem. Jednak mnie interesuje w okolicach Wrocławia. Jest szybszy dojazd i bliżej niż się pchać na Kraków czy dalej na wschód.

Jak wielokrotnie pisałem na forum kampera używam głównie weekendowo. Więc tylko szybkie wypady...

LukF - 2020-12-16, 17:52

16.12.2020
Jesteśmy w Zieleńcu od wczorajszego wieczora. Spotkaliśmy się z sympatyczną załogą ZbigStan. Zbyszek i Beata pomogli nam się zaaklimatyzować w tym ładnym miejscu za co bardzo dziękujemy :spoko
Dziś jeździliśmy od 10.00 do 16.00 z przerwą na obiad. Ranek był ładny i nie zapowiadało się, że całość stoku zasłoni mgła. Działają tylko 3 kolejki i 3 trasy a ludzi jak na środek tygodnia sporo. Cieszymy się jazdą bo w weekend narciarzy będzie więcej. Przed południem żegnamy Zbyszka i Beatę którzy dziś wyjechali już z Zieleńca. My zostajemy kilka dni bo kupiliśmy skipasy 3-dniowe.
Jutro podobno będzie ładniejsza pogoda :mrgreen:

ZbigStan - 2020-12-16, 18:48

LukF, Dziękuję za miłe spotkanie. My już w domu. Teraz Ty przejmujesz nadawanie z Zieleńca. Szczęśliwego pobytu. Pozdrawiamy.
EwaMarek - 2020-12-16, 19:14

Tylko zazdrościć :-P

Zastanawiam się czy jechać tam czy jednak dalej do Białki. Na kamerach widać ze w Białce jest więcej śniegu... Niestety tylko Wy z Zieleńca podajecie aktualne dane :-)

LukF - 2020-12-16, 20:49

EwaMarek,
Też rozważałem Białkę. Mają doskonały system śnieżenia. Lecz zdecydowała prognoza pogody: w Zieleńcu ma być lekki mrozik a w Białce temperatura dodatnia.

LukF - 2020-12-16, 20:54

ZbigStan napisał/a:
LukF, Dziękuję za miłe spotkanie. My już w domu. Teraz Ty przejmujesz nadawanie z Zieleńca. Szczęśliwego pobytu. Pozdrawiamy.

ZbigStan, ja również dziękuję za możliwość poznania się. Cieszymy się, że bezpiecznie wróciliście do domu.
Temat Zieleńca może rozwijać się dalej tylko jeśli spadnie z nieba śnieg. A do tego czasu coś jeszcze napiszemy. Dziękuję za życzenia i również pozdrawiamy :spoko

LukF - 2020-12-17, 16:38

17.12.2020

Ranek był piękny. Zapowiadał się słoneczny dzień. Niestety przed południem mgła zasnuła dosłownie wszystko łącznie z parkingiem. Jedynie szczyt był czysty. I tak cały dzień. A jednak był to najlepszy dzień na nartach. Temperatura od 0°C do -1°C, wszystko twarde, na niebieskiej przeplatanka śniegu z polami lodowymi a na czerwonej lodowisko. A jednak jeździło się wspaniale. Ostre krawędzie mocno pomagały.
Oraz było mało ludzi. A po obiedzie od 14.30 śmig do pomarańczowej kanapy już na bieżąco.
Zdjęcia pokażą resztę :bigok

suzu4x4 - 2020-12-17, 17:04

ciesz się i korzystaj, bo za kilka dni stoki zostaną zamknięte.

https://www.rmf24.pl/rapo...sto,nId,4932780

pomimo iż sam jestem zapalonym narciarzem to uważam że w sumie dobrze :roll:

Bożka-Witek - 2020-12-17, 20:14

Wtorek ,środa chcemy jechać na kilka dni może i sylwestra. Zastanawiamy się gdzie. Bierzemy pod uwagę Czarną Górę, Zieleniec jak też camperpark w Lądku Zdroju. Może nam zabraknąć prądu jak będzie bardzo pochmurno. Zresztą zatankowanie, kasetę też trzeba gdzieś opróżnić. Inne kampingi w okolicach będą zamknięte nawet na wyjazd służbowy . W Świdnicy między świętami a sylwestrem ma być czynny kilka dni.
Nie znamy tych terenów pod kątem nart i chodzenia po górach ani możliwości dojazdu bezpiecznego.Mamy opony wielosezonowe..
Może coś doradzicie. Poprzednio jeździliśmy z przyczepą ale tylko 2 x w śnieżycy i nigdy bym tego nie powtórzyła. Teraz Fiat Dukato to zupełnie co innego. Liczę na to.

Bożka-Witek - 2020-12-17, 20:15

A przede wszystkim to już chciałabym stać na nartach. Super widoki.
orkaaa - 2020-12-17, 20:18

Niestety ale nie da się pogodzić walki z pandemią i nartami. Z doświadczenia z ostatniego weekendu Istebna wiem jak to wyglada w praktyce. Ludzie spragnieni śniegu, komplet na kanapach, zero dystansu, połowa udaje że zasłania usta, bo reszta niczym nie zakrywa. Swoją drogą nie da się uprawiać żadnego sportu wymagającego ruchu w masce. Po pięciu minutach mokra. Moim zdaniem narty dopiero po szczepieniach. Może luty jak dobrze pójdzie. Pozostają zimowe wędrówki.
Bożka-Witek - 2020-12-17, 20:28

orkaaa napisał/a:
Niestety ale nie da się pogodzić walki z pandemią i nartami. Z doświadczenia z ostatniego weekendu Istebna wiem jak to wyglada w praktyce. Ludzie spragnieni śniegu, komplet na kanapach, zero dystansu, połowa udaje że zasłania usta, bo reszta niczym nie zakrywa. Swoją drogą nie da się uprawiać żadnego sportu wymagającego ruchu w masce. Po pięciu minutach mokra. Moim zdaniem narty dopiero po szczepieniach. Może luty jak dobrze pójdzie. Pozostają zimowe wędrówki.

Niestety masz rację. też się boję braku dystansu i maseczek np. na 6 osobowych krzesłach z zakryta pleksi.
Myślę też o ski turach ale ich nie mam muszę pożyczyć a nie wiadomo czy wypożyczalnie czynne.

A wędrówki na pewno.Chodzi o to żeby bliżej zimy wyjechać.

LukF - 2020-12-17, 20:32

Wy tu gadu gadu a kolacja gotowa :mrgreen:
EwaMarek - 2020-12-17, 21:06

Smacznego.

:kook:

Jutro wyjazd - jednak na Białkę bo mam do niej sentyment a w Zieleńcu nie byłem nigdy i nie znam terenu ...
Otworzyli kolejną kanapę :ski:

LukF - 2020-12-17, 21:08

EwaMarek napisał/a:

Jutro wyjazd - jednak na Białkę bo mam do niej sentyment a w Zieleńcu nie byłem nigdy i nie znam terenu ...
Otworzyli kolejną kanapę :ski:

No to proszę o relację bo po to ten temat został założony a ja tam nigdy nie byłem i nie znam terenu :bukiet:

admiral_korkov - 2020-12-17, 21:59

Witam serdecznie,

Planuję dołączyć do kampero-narciarzy w ten weekend. Będzie to nasza pierwsza wyprawa kamperem po zakupie (wcześniej jeździliśmy z "ogonem", wyłącznie latem).
Czytając relacje na forum wybór padł na Zieleniec, tym bardziej że z Trójmiasta mam godzinkę krótszy dojazd.
Gdzie najlepiej zaparkować żeby poszusować po niebieskich trasach?

Pozdrawiam.

ZbigStan - 2020-12-17, 22:09

Kto ma jeszcze ochotę na narty musi się spieszyć. Od 28 bm do 17 stycznia stacje narciarskie mają być zamknięte, a w sylwestra godzina policyjna. Czarna Góra wreszcie rusza, od tego weekendu będzie tam można jeździć. Praktycznie został na wyjazdy przed świąteczny tydzień.
ZbigStan - 2020-12-17, 22:16

admiral_korkov W Zieleńcu masz kilka parkingów. Szybko wybierzesz, który Tobie najbardziej odpowiada. Najwięcej miejsca jest na przeciw wyciągu Gryglówka. Pozdrawiam.
daro35 - 2020-12-17, 22:19

Dzięki za relację i za to leci :pifko :spoko
EwaMarek - 2020-12-17, 22:34

tu masz pokazane parkingi.

https://www.zieleniec.pl/trasy/

EwaMarek - 2020-12-17, 22:35

https://www.zieleniec.pl/...dowy-ze-stokow/

na ich stronie jest dużo informacji

EwaMarek - 2020-12-17, 22:37

Tak dla porównania.

Białka jest mniejsza ale śniegu więcej i trochę to w kupie :-)
https://bialkatatrzanska.pl/plan-osrodka

LukF - 2020-12-17, 22:38

daro35,

Bardzo dziękuję za piwo, miło mi.

Już spałem. Lecz trzech mistrzów kierownicy zrobiło nam pobudkę szalejąc swoimi bolidami po parkingu : BMW, Lanos i Corolla. Wszystko z ubiegłego wieku...

Tymczasem kamperów przybywa: 6szt. na parkingu o którym pisze ZbigStan

Jurek121175 - 2020-12-18, 10:23

Zdarzyło się pewnego razu, że taki "miszcz kierownicy" wjechał koledze w przyczepę. Na szczęście tylko ją musnął :evil:
Bożka-Witek - 2020-12-18, 10:54

Przed chwilą dzwoniłam do kamper parku w Lądku Zdroju.
Do 28.12 przyjmują służbowo kampery. Jest woda, energia elektryczna, zrzut kasety. Sanitariaty są nieczynne. Wyciąg chociaż jedna trasa naśnieżona , miał być otwarty dzisiaj ale podjęli decyzję, że na kilka dni otworzyć się nie opłaca. Koszty samego otwarcia przewyższą zysk z tych kilku dni.
Doba bez względu na ilość osób, psa,czy rodzaj zestawu 65 złz prądem.

gryz3k - 2020-12-18, 13:16

Planuję wigilię w okolicach Jeleniej Góry/ Szklarskiej Poręby. Może podrzucicie jakąś fajną miejscówkę? 25 chcę atakować Niemcy w drodze do Hiszpanii.
marek230482 - 2020-12-18, 14:30

Żwirownia Wojanów. Koło Jeleniej. Miejscówek mnóstwo dookoła. Jest półwysep, są też bardziej dyskretne miejscówki. Łatwy dojazd.
LukF - 2020-12-18, 20:35

gryz3k napisał/a:
Planuję wigilię w okolicach Jeleniej Góry/ Szklarskiej Poręby. Może podrzucicie jakąś fajną miejscówkę? 25 chcę atakować Niemcy w drodze do Hiszpanii.

Fajnie, że się zdecydowałeś. Ja odpuściłem i narty mają być substytutem.
Napisz jakąś fajną relację :spoko

LukF - 2020-12-18, 20:51

18.12.2020

Dziś był trzeci dzień na nartach w Zieleńcu. Pogoda wreszcie cudowna. Ładne słońce, w oddali mgły przykrywają równiny. Na taką pogodę czekają narciarze. Pomimo tego, że piątek ludzi nie jest więcej niż wczoraj. Dziwne. Cieszymy się jazdą od rana do 12.00 w głównej części ON. Potem odwrót na obiad. I przejechaliśmy kamperem na parking pod Nartoramą. Tutaj jeździmy od godziny 13.00. Jest czynna tylko jedna trasa - czerwona. Przyjemna i ciekawa ale po 2 godzinach postanawiamy, że czas na zmianę. Wracamy do kampera by kolejny raz dzisiaj przejechać na inny parking. Po zjedzeniu naleśników z dżemem idziemy na nocne nartowanie. Kolejka Mieszko koło kościoła. Ludzi mało, trasa łagodna więc tniemy na krechę przez ponad 2 godziny. Przed 19.00 kończymy nasz narciarski bardzo udany dzień.
Jutro planujemy powrót do domu. Coś pewnie po drodze jeszcze zwiedzimy.

A teraz kilka zdjęć z trzech różnych miejsc Zieleńca

LukF - 2020-12-18, 20:53

C.D.
daro35 - 2020-12-18, 21:34

A miałem startować a sylwka a tu dooopa,jak jest wedle przepisów,można się przemieszczać czy nie,piękne fotki :spoko
EwaMarek - 2020-12-18, 21:50

Dojechaliśmy do Białki. Jest może 10 kamperów.
aviator - 2020-12-19, 01:23

gryz3k napisał/a:

Jest jeszcze np camp66

EwaMarek - 2020-12-19, 12:39

Nie moge wstawic foto z telefonu. Sniegu dużo., ludzi srednio. Miejsca na parkowanie jest bo zrobili dodatkowy parking na dole. Prad niby jest ale dla 30 kamperow sa 4 gniazdka. Dostep do wc jest
EwaMarek - 2020-12-19, 16:42

Czemu na telefonie nie moge wyslac foto na forum?
Banan - 2020-12-19, 17:33

EwaMarek napisał/a:
Czemu na telefonie nie moge wyslac foto na forum?

Prawdopodobnie jest zbyt duże :spoko

LukF - 2020-12-19, 20:14

EwaMarek,

Podaj proszę koordynaty parkingu na którym jesteś w Białce.
Jeśli nie możesz dać zdjęć to opisz co widzisz.

Do zdjęć musisz mieć program w telefonie do zmniejszania ich objętości. Lub inny wariant trochę naokoło:
Ty wysyłasz swoje zdjęcia do żony przez whatsApp i ona je odsyła do Ciebie. I już są zmniejszone by zamieścić na forum

EwaMarek - 2020-12-19, 20:46

Parking Bezpłatny Białka Tatrzańska
34-405 Białka Tatrzańska
https://maps.app.goo.gl/v3G7Dqk3Ds11jPQCA

EwaMarek - 2020-12-19, 20:52

Słupek z prądem jest przy kasie pod kolejka nr 4. Tal jest ładowanie samochodu elektrycznego i przy okazji kilka gwiazdek 230v. Tylko to za mało. Kupułem w budowlanym gniazdo siłowe i zrobiłem przejściówki na 230v. Jak sie przyjedzie po 22:00 czy przed 8:00 to miejsca pełno. Potem osobowe wszystko zastawiają. Przy tych samych kasach jest wc z kranem do brania wody.
EwaMarek - 2020-12-19, 20:56

Foto
EwaMarek - 2020-12-19, 21:14

Poszlo- dzięki :kwiatki:
EwaMarek - 2020-12-19, 21:17

Foto
EwaMarek - 2020-12-19, 21:18

Jeszcze
EwaMarek - 2020-12-19, 21:19

Cd
EwaMarek - 2020-12-19, 21:21

Ma górze slonce a w dolinie mgła
andi at - 2020-12-20, 06:38

gryz3k napisał/a:

Szklarska parkingi miejskie były za 25 zł doba + toitoi
Jak jestem w szklarskiej to spie na Prusa
https://www.google.com/ma...82!4d15.5260561
Lub przy skałkach ,kostka i oświetlony ul.Gimnazjalna
https://www.google.com/ma...88!4d15.5194753

Jest to centrum :bukiet:

EwaMarek - 2020-12-20, 11:08

Dzisiaj jest pięknie. Słońce świeci, troche sniegu nasypało.
EwaMarek - 2020-12-20, 11:11

Mrozik
EwaMarek - 2020-12-20, 11:13

Poddaje sie z tym wysylaniem foto z telefonu...

Rano prawie nikogo nie było ale teraz parkigi pełne :zastrzelic

LukF - 2020-12-20, 11:57

EwaMarek napisał/a:
Poddaje sie z tym wysylaniem foto z telefonu...

Rano prawie nikogo nie było ale teraz parkigi pełne :zastrzelic

Też tak kiedyś myślałem jak Ty. Z telefonu nie jest problem wysyłać foty jeśli ściągniemy sobie aplikację do zmniejszania zdjęć. Owszem, nie jest to super wygodne. Ale taki urok TEGO forum. Było o tym już wielokrotnie mówione i nic się nie da z tym zrobić. Po co się poddajesz? Przecież zdjęcia Twoje są :bukiet:

Co do ilości ludzi: wyleczyłem się z nart w weekend i święta. Wolę siedzieć w domu.

Miłego nartowania :spoko

EwaMarek - 2020-12-20, 12:21

Ale pusto, wszystko pojechało na dalsze górki
EwaMarek - 2020-12-20, 12:26

Cytat:
dzieki za pocieszenie LukF. Ale parkingi sa pełne a ludziska zniknęli. Przynajmniej na dole. Nie wiem jak wyzej bo mldosza córka tu jezdzi.
EwaMarek - 2020-12-20, 13:26

Na gorze słońce
EwaMarek - 2020-12-20, 14:29

Widok na parkingi
EwaMarek - 2020-12-20, 16:32

Ale mleko... ludzi prawie nie ma.
Kampery też znikają z parkingu

EwaMarek - 2020-12-20, 17:16

Na górze czysto...
ZbigStan - 2020-12-20, 20:03

EwaMarek, zdjęcia fajne, ale możesz dodawać do 10, do każdego postu. Miłego pobytu na stoku. Pozdrawiam.
EwaMarek - 2020-12-20, 22:28

Ok ale w telefonie niewiele widzę. ...👀
EwaMarek - 2020-12-20, 22:29

Skończyliśmy o 21:30.

13 lat jezdzimy kamperami a przez tego wirusa pierwszy raz zimowo.

Szkoda autka ale warto. Pod stokiem idealna miejscówka.

LukF - 2020-12-21, 08:35

EwaMarek napisał/a:

pierwszy raz zimowo.

Szkoda autka ale warto.

Dlaczego szkoda? Zniszczyłeś auto???? Jak Tobie się to udało?
Przecież to blacha. Miliony innych aut jeździ zimą i nic im się nie dzieje. Więc dlaczego szkoda Twojego? Czyżbyś chciał zrobić z niego obiekt muzealny?
:bajer

A tak na poważnie: trzeba to sobie przestawić w głowie, że kamper jest do używania w zimie. Koniec, kropka :bukiet:

zbyszekwoj - 2020-12-21, 11:34

LukF napisał/a:
, że kamper jest do używania w zimie. Koniec, kropka

Twój może mniej ,ale PLA jest narazony na rozszczelnienie duzo bardziej. :chacha2

Wake - 2020-12-21, 14:29

[quote="LukF"]
EwaMarek napisał/a:

A tak na poważnie: trzeba to sobie przestawić w głowie, że kamper jest do używania w zimie. Koniec, kropka :bukiet:

Podwozie kampera wystarczy (podobnie zresztą jak w wypadku innych pojazdów) dokładnie umyć.
Producenci kamperów twierdzą, że najbardziej istotną kwestią zimą jest regularne wietrzenie kampera i zalecają np. pozostawienie na dłużej uchylonego "na dwa pace", któregoś z okien dachowych.

EwaMarek - 2020-12-21, 22:26

Znowu idzie temat nie na temat :bajer miało być o nartach.

Narciarz ze mnie kiepski ale i na czerwonej dam radę zjechać :-)

Pięknie kompleks Kotelnicy przygotowali. Podziwiam wytrwałości w tych niepewnych czasach. Żeby nie te ograniczenia to spokojnie długo można by jeździć a tak obiekt będzie zamknięty.
Naśnieżaną mimo to - zobaczymy...

Chociaż z opowiadać wiem że próbowali co niektórzy na dziko ale policja ich pogoniła...

Co do miejscówki na parkingu przy stoku to mam dwie wiadomości jedna dobra a druga złą.
Otrzymałem maila na pytanie odnośnie zrobienia parkingu dla kamperów.
dobra - BEDZIE ZROBIONY jak się sytuacja unormuje...
NIESTETY ZŁA to taka że na dolnym parkingu :-( i trzeba trochę podreptać na stok.

Teraz to pod samym nosem jest wszystko. Kasy, wc, prąd i Górka :-)
Tylko że osobowymi tak poobstawiają ze nie ma szans w dzień wyjechać.
Jest to tymczasowo. Na prośbę kamperowców udostępniono słupek techniczny z prądem.

EwaMarek - 2020-12-22, 08:03

Kamper nie jest zimowym pojazdem, głównie to dlatego że wilgocią nasiąka zabudowa . Głównie też wina producentów bo nie izolują metalowej kabiny pojazdu (wyjątek integrale)

Potem zostaje zapaszek. Wietrzenie - owszem ale w ciepłym garażu. Ja mam taką możliwość i po dodatkowym ozonowaniu w środku jest jak w nowym:-)

Wcześniej jak kampera miałem na dworze tylko pod wiatą to nie wysychał - bo niby jak skoro na dworze zimno i wilgoć??? Wpadłem na pomysł dogrzewania to mi ściana zgniła :haha:
Te nowe kampery są w innej technologii. Niestety w tańszych izolacja jest taka sobie.

Wydaje mi sie że najlepsze to krycie szyb kabiny z zewnątrz. Teraz na wyjeździe szyby miałem suche a inne kampery -LECIAŁO CIURKIEM.

eler1 - 2020-12-22, 15:46

EwaMarek napisał/a:
Głównie też wina producentów bo nie izolują metalowej kabiny pojazdu (wyjątek integrale)

Dlatego w tamtym roku zrobiłem przegrodę termiczną.

Jeszcze wyszło dodatkowe miejsce siedzące na zimowe wieczory

oczywiście przegroda jest otwierana na drogę.

dziwaczek - 2020-12-22, 15:56

U mnie jest fabryczna zasłona na rzepy miedzy kabiną a zabudową :spoko
Endi - 2020-12-22, 16:41

EwaMarek napisał/a:
Pięknie kompleks Kotelnicy przygotowali. Podziwiam wytrwałości w tych niepewnych czasach. Żeby nie te ograniczenia to spokojnie długo można by jeździć a tak obiekt będzie zamknięty.

Polaków cecha narodowa pozwoli coś wykombinować... :mrgreen: ;)

EwaMarek - 2020-12-22, 17:02

eler1 - masz fajnie bo możesz się odgrodzić.

Ja musze obrócić siedzenia w kabinie. Na szczęście kupiłem kiedyś oryginalna matę wewnętrzna coś jak Twój wynalazek ale obstawiam jakby siedzenia dookoła od słupka do słupka. Trochę ciasno bo wtedy siedzenia muszą być lekko odsunięte od kierownicy.
https://www.frankana.de/d...5.html#v_87_114

Dołożyłem dodatkowy nawiew w kierunku kabiny. Intergrale mają takie nawiewy w oryginale ale tam jest łatwiej je poprowadzić.

Ta osłona zewnętrzna jest fajna i tańsza niż oryginalna
https://www.frankana.de/d...y/650/#v_85_694
lub ta
https://mpcamp.pl/pl/p/Mata-termiczna-zewnetrzna-Fiat-Ducato-Cli-Mats-Split-Ducato-2006-2014-Best-Seller-Brunner/4242

Znowu nie o nartach idzie...

Bożka-Witek - 2020-12-23, 11:10

Czy ktoś jest teraz pod stokiem w Czarnej górze i zostaje na święta. Chcemy jechać jutro i zostać na kilka dni.
Zastanawiam się czy w ogóle brać narty . W kamerkach dzisiaj widzę, że śniegu bardzo mało i tylko góra. które trasy są czynne nie licząc tych dla dzieci czy uczących się
Może lepej nastawić się na chodzenie po górach?

EwaMarek - 2020-12-23, 11:20

Patrząc na pogodę to chyba tylko piechotą lub rowerem :-(
Wieluniak_1 - 2020-12-23, 13:45

witek napisał/a:
Czy ktoś jest teraz pod stokiem w Czarnej górze i zostaje na święta. Chcemy jechać jutro i zostać na kilka dni.
Zastanawiam się czy w ogóle brać narty . W kamerkach dzisiaj widzę, że śniegu bardzo mało i tylko góra. które trasy są czynne nie licząc tych dla dzieci czy uczących się
Może lepej nastawić się na chodzenie po górach?

My się wybieramy w drugi dzień świąt. Narty biorę ale rower też.

Bożka-Witek - 2020-12-23, 20:26

dzwoniłam dzisiaj tylko 2 trasy niebieskie na górze są czynne ale warunki słabe i jakaś dla dzieci. cały dzień padał deszcz.

Odwołuję powyższe żeby nikogo nie wprowadzić w błąd. Dzisiejszej nocy padał śnieg trasy czynne .
Teraz jest lekki mrozik ,śnieg na parkingu w czasie dnia nieco rozmrożony teraz zmrożony lodzik.
Stoi chyba 10 kamperów.

EwaMarek - 2020-12-25, 07:04

Rano żeby święta mieć trochę białe zerknąłem na kamerki i co? Zieleniec jest cały BIAŁY!
https://www.zieleniec.pl/kamery/

W Białce trochę gorzej ale śnieg na stokach jest.
https://bialkatatrzanska.pl/multimedia/kamerki

LukF - 2020-12-26, 13:02

Polska Narty 2020:

To co: jutro ostatni dzień.... :roll:

ZbigStan - 2020-12-26, 19:13

LukF, Zabrzmiało jak zapytanie skazańca.
LukF - 2020-12-26, 19:46

ZbigStan napisał/a:
LukF, Zabrzmiało jak zapytanie skazańca.

ZbigStan,

Tylko podtrzymuję konwersację :mrgreen:

suzu4x4 - 2020-12-26, 20:32

trzeba korzystać do końca :spoko
daro35 - 2020-12-26, 22:09

No i pięknie,brawo Ty :spoko
radzik - 2020-12-26, 22:40

Pytanie do kolegów, którzy byli dzisiaj w dolnośląskich ośrodkach (najbardziej interesuje mnie Zieleniec) jak jeździło się dzisiaj? duże kolejki?
LukF - 2020-12-27, 19:50

Jakieś komentarze do zdjęcia z dziś......???
EwaMarek - 2020-12-27, 20:38

:shock: :shock: :shock:
EwaMarek - 2020-12-27, 20:41

Ciekaw jestem co potem? Otworzą z powrotem i co - dopiero ludzi się zjedzie!!! :chacha2
aviator - 2020-12-27, 21:58

suzu4x4, byłeś na camp66??
suzu4x4 - 2020-12-27, 23:35

aviator napisał/a:

Tak. Byliśmy w Karpaczu, potem w Jakuszycach

aviator - 2020-12-28, 07:01

suzu4x4 napisał/a:
aviator napisał/a:

Tak właśnie myślałem patrząc na Twoje zdjęcie z widokiem jak z mojego kampera... To musieliśmy się widzieć lub przynajmniej minąć, bo stałem tam 23-27.12 :spoko

ZbigStan - 2020-12-28, 09:53

LukF Dla podtrzymania zapytam co będziesz konserwował . Pazdrawiam
suzu4x4 - 2020-12-28, 11:03

aviator napisał/a:
suzu4x4 napisał/a:
aviator napisał/a:

Tak właśnie myślałem patrząc na Twoje zdjęcie z widokiem jak z mojego kampera... To musieliśmy się widzieć lub przynajmniej minąć, bo stałem tam 23-27.12 :spoko

tak, teraz kojarzę Waszego kampera. zresztą na całym kempingu były łącznie aż cztery :mrgreen:

Wasza integra, dwa Benimary i mój Dethleffs.

szkoda że nie zgadaliśmy się , :spoko

EwaMarek - 2020-12-28, 11:55

Jednak w górach nie jest pusto - na kamerkach widać ludzi z sankami :-) no i kilku na nartach biegowych (do wspinania się)
EwaMarek - 2020-12-28, 11:56

https://bialkatatrzanska.webcamera.pl/zdjecia-z-kamery,skywind_cam_772102-70c218320af55443f35551e5edefd52f,new
jarsta0001 - 2020-12-28, 21:09

Napiszcie proszę, gdzie polecacie w Jakuszycach stanąć? Na parkingu na polanie??
LukF - 2020-12-28, 21:45

ZbigStan napisał/a:
LukF Dla podtrzymania zapytam co będziesz konserwował . Pazdrawiam

ZbigStan,

Zazwyczaj konserwuję powierzchnie płaskie :mrgreen:

Chociaż w tym wypadku chodziło mi bardziej o konwersację. Dzięki, że zwróciłeś na to uwagę :bukiet:
Mogę doprecyzować :bajer

Jacek999 - 2021-01-09, 11:46

Coś tu cicho nikt nie jeździ ? :-/
LukF - 2021-01-09, 11:50

Jacek999 napisał/a:
Coś tu cicho nikt nie jeździ ? :-/

Nie no, skąd.
Cicho bo wszyscy się rozjechali po ośrodkach narciarskich, jest przecież sobota to śmigamy w Białce, Szczyrku, Zieleńcu. Jest duuuużo śniegu, wyciągi otwarte to nie ma czasu pisać.
A Ty się pytasz i dziwisz .... :bajer

Jacek999 - 2021-01-09, 11:54

Jestem w Białce, zero ludzi jeden kamper, na stoku kilka osób
Zibi57 - 2021-01-09, 12:03

http://jaworzynakrynicka.pl/kamery-live
dużo tych "miejscowych"

LukF - 2021-01-09, 12:07

Zibi57 napisał/a:
http://jaworzynakrynicka.pl/kamery-live
dużo tych "miejscowych"

Rzekłbym: dużo tych trenujących w klubach sportowych :bajer

Jacek999 - 2021-01-09, 12:08

Parę fotek
EwaMarek - 2021-01-09, 12:57

Wcześniej z lenistwa oglądałem sobie górki na kamerkach i właśnie na Białce - trasa pod stromą górkę - ktoś skuterem wciągał narciarza. :shock:

:-P :wyszczerzony:

a to tak można? No chyba że za zgodą właściciela stoku ...

Jacek999 - 2021-01-09, 12:59

Jak się da, to się da 😜
EwaMarek - 2021-01-09, 13:02

Ale że ten sprzęcik dał radę - pełen szacun
suzu4x4 - 2021-01-09, 16:16

EwaMarek napisał/a:
Wcześniej z lenistwa oglądałem sobie górki na kamerkach i właśnie na Białce - trasa pod stromą górkę - ktoś skuterem wciągał narciarza. :shock:

:-P :wyszczerzony:

a to tak można? No chyba że za zgodą właściciela stoku ...

byłem w Białce tydzień temu i widziałem to na własne oczy.

nie dziwie się ludziom szczególnie tym którzy mają dzieci, one na prawdę potrzebują ruchu i ciężko kiść cały czas w domu.

my narty w tym sezonie raczej spisujemy już na straty ale górskie wycieczki lub sanki są praktycznie co tydzień .

Wieluniak_1 - 2021-01-09, 16:59

My jesteśmy w Stroniu Ślàskim. Na narty biegowe warunki wymarzone. Śniegu opór, lekki mrozik. Jest bajerancko.
RoWeRs - 2021-01-12, 19:43

Wieluniak_1 napisał/a:
My jesteśmy w Stroniu Ślàskim. Na narty biegowe warunki wymarzone. Śniegu opór, lekki mrozik. Jest bajerancko.

Potwierdzam, staliśmy w Bielicach 2 noce, bajka. Trasy świetne śniegu przybywa tylko śmigać!

EwaMarek - 2021-01-12, 20:11

Pytanko - czy warto kupować narty biegowe jak w Polsce raczej nie ma śniegu???

Dawno temu za dzieciaka pamiętam miałem drewniane biegówki dopinane chyba do butów .ale nie dało sie na tym chodzić ...

RoWeRs - 2021-01-12, 21:32

EwaMarek napisał/a:
Pytanko - czy warto kupować narty biegowe jak w Polsce raczej nie ma śniegu???

Dawno temu za dzieciaka pamiętam miałem drewniane biegówki dopinane chyba do butów .ale nie dało sie na tym chodzić ...

Raczej??? Masz na myśli np. Wielkopolskę? W górach zawsze trafisz w sezonie na dobre warunki. Wybór sprzętu jest duży od używanego po nowy – ten najlepiej kupować po sezonie.
Czy warto? Najlepiej wypożyczyć i spróbować. Może okazać się, że to Cię nie ciągnie albo np. buty upatrzonej i wychwalanej marki wcale tak dobrze nie leżą i lepiej przymierzyć inne itd. Itp.
W góry jeździ się coraz szybciej, miejsc do uprawiania narciarstwa biegowego z takimi trasami jak na załączonym obrazku przybywa, nic tylko kupować i śmigać.

ZbigStan - 2021-01-13, 08:42

Nie wiem czy też tak macie, że po pierwszym bieganiu, odkrywam nowe bolące mięśnie. Zwykle po drugim dniu przechodzi. Jak by ktoś miał wątpliwości do biegówek to zachęcam. Pięknie jest pokonywać trasę, między lasami, z dala od cywilizacji. W cywilizacji też można. Wyciągi zamknięte, więc tym bardziej cenny jest zimowy rozruch na biegówkach. Pozdrawiam.
EwaMarek - 2021-01-13, 08:48

Żeby te góry były bliżej :-)
EwaMarek - 2021-01-13, 09:22

ZbigStan

Masz zwykłe czy te zjazdowe? Widziałem jak wdrapują się pod górę ale to jednak kondycję trzeba mieć. No i łuski podklejone...

EwaMarek - 2021-01-13, 12:08

Wystarczy licencja pzn - i można na narty

https://www.msn.com/pl-pl...d?ocid=msedgntp

nie to żebym coś ale synowie pani poseł mogą...

ZbigStan - 2021-01-13, 14:45

EwaMarek, zjazdowe głównie, a biegowe uzupełniająco. Pozdrawiam.
Bożka-Witek - 2021-01-14, 20:38

Nie czekałam na wyjazd w góry prawdopodobnie na drugi tydzień tylko wziełam biegówki i poszłam do lasu ok 200m od domu. Takich warunków na biegówki do kilka lat nie było. Super śnieg, wystarczająco dużo i ledwo mrozik. Cisza i tylko 2 biegaczy,którzy wystartowali przede mną więc założyli wystarczający ślad.

Wyciągi chyba będą dalej zamknięte (chociaż właściciele chcą się zbuntować..??) więc znalazłam Klikuszową z torami na biegówki. Czy ktoś może zna to miejsce? Czy można parkować na ich parkingu i czy jest jakiś dostęp do prądu?
Może ktoś się też wybiera na następny tydzień?

Bożka-Witek - 2021-01-14, 20:43

RoWeRs napisał/a:
Wieluniak_1 napisał/a:

Potwierdzam, staliśmy w Bielicach 2 noce, bajka. Trasy świetne śniegu przybywa tylko śmigać!

Gdzie staliście w Bielicach? Czy jest prąd?

Wieluniak_1 - 2021-01-14, 20:49

witek napisał/a:
RoWeRs napisał/a:
Wieluniak_1 napisał/a:

Gdzie staliście w Bielicach? Czy jest prąd?

tu masz mój opis z miejscami parkingowymi : https://www.camperteam.pl...pic.php?t=36451 .
Na 95% za tydzień jadę ponownie .

ZbigStan - 2021-01-14, 20:54

Wieluniak_1, nie widzę opisu?
Wieluniak_1 - 2021-01-14, 20:58

ZbigStan napisał/a:
Wieluniak_1, nie widzę opisu?

już poprawiłem.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2021-01-15, 13:20

Sypneło śniegiem ,my staruchy w lesie też potrenowaliśmy :haha:
Nasza Katarzyna była w Białce ,dzieci zawodniczo,a ona instruktor i nie dostała karnetu,dzieci
wwozily jej narty a ona sobie na piechotke i też pojeździła.
Moje foty na faceboku,trudno uroki starości i nieumiejetnosci :box
Lata temu przy Jaworzynie Krynickiej staliśmy blisko kolejki po prawej stronie,ale pewnie teraz zabudowane :?: :?:

ZEUS - 2021-01-15, 21:45

"witek"

mam pytanie (w kwestii formalnej):

jak się do Ciebie zwracać?

nick - witek

oznaczona płeć - mężczyzna

używasz formy żeńskiej, np.:

witek napisał/a:
wziełam biegówki i poszłam

:spoko

ZbigStan - 2021-01-16, 20:15

ZEUS, nick jest taki jaki się podoba. :spoko
Bożka-Witek - 2021-01-16, 20:43

ZEUS napisał/a:
"witek"

mam pytanie (w kwestii formalnej):

jak się do Ciebie zwracać?

nick - witek

oznaczona płeć - mężczyzna

używasz formy żeńskiej, np.:

witek napisał/a:
wziełam biegówki i poszłam

Oboje z mężem (płci przeciwnych) mamy konta już od kilku lat. Długo z nich nie korzystaliśmy. Teraz po zmianie przyczepy na kamper wróciliśmy tutaj. Witek pamiętał swoje hasła i nazwę ja nie pamiętałam a odzyskać się nie da - przynajmniej nie potrafię. Tk więc korzystam z konta męża Witka bo na swoje nie mogę się zalogować.
Trochę też przez lenistwo bo teraz mogłabym zwrócić się do administratora z prośbą o przypomnienie danych.
reasumując ja Bożena, mąż Witek. Przeważnie ja pisze.
Pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie.

ZEUS - 2021-01-17, 14:08

ZbigStan napisał/a:
ZEUS, nick jest taki jaki się podoba. :spoko

nie o nick pytałem☹️

nick oczywiście każdy ma taki jaki chce (lubi) 🤗 ja tylko dopytałem o rozbieżność w zaznaczonej w profilu płci (mężczyzna) a używaną formą (żeńską) 🤔 ale witek (Bożena cieplutko pozdrawiam 🌹) już to wyjaśniła...

(zapewniam, że nie mam z tym problemu) :spoko

LukF - 2021-01-23, 14:05

Od 1 lutego niektóre stacje narciarskie zrzeszone w Wiślańskim Skipasie planują się otworzyć w reżimie sanitarnym. Wczoraj potwierdzono to na konferencji prasowej na której byli obecni właściciele kilku wyciągów, prezes Wiślańskiego Skipasu oraz burmistrz Wisły.

Ciekawe co z tego wyniknie ? Pojeździmy czy ich spacyfikują ?

suzu4x4 - 2021-01-23, 21:13

LukF napisał/a:
Od 1 lutego niektóre stacje narciarskie zrzeszone w Wiślańskim Skipasie planują się otworzyć w reżimie sanitarnym. Wczoraj potwierdzono to na konferencji prasowej na której byli obecni właściciele kilku wyciągów, prezes Wiślańskiego Skipasu oraz burmistrz Wisły.

Ciekawe co z tego wyniknie ? Pojeździmy czy ich spacyfikują ?

ja już ten sezon spisałem na straty. pojedziemy to pojedziemy nie to nie :mrgreen:

za to rowery już zapakowane jak nie narty to pojedziemy na single :bigok

LukF - 2021-01-24, 09:36

Suzu4x4,

My rowerów do kampera teraz nie wkładamy bo u nas po lasach śmigamy.
A zdjęcia w wątku: pogadajmy o rowerze :bigok

suzu4x4 - 2021-01-24, 11:49

LukF napisał/a:
Suzu4x4,

My rowerów do kampera teraz nie wkładamy bo u nas po lasach śmigamy.
A zdjęcia w wątku: pogadajmy o rowerze :bigok

widziałem, śledzę temat ;)

ale jeszcze chyba jestem za młody na elektryka :roll:

nie po to kupowałem lekkiego karbonowego fulla żeby teraz dokładać mu kilogramów .
ponadto tam gdzie lubimy najbardziej jeździć jest zakaz dla elektryków .

ale faktycznie może kupię elektryka dla żony żeby mogła nam dotrzymać tempa :bigok

eler1 - 2021-01-24, 20:07

Dwa dni byliśmy na Zajęciach Sportowo Edukacyjnych w Szwajcarii Bałtowskiej może to nie są duże trasy ale jak na pierwsze narty w tym rok było super. Prąd jest, toaleta w WC. Można też łyżwach i koniach pojeździć.
suzu4x4 - 2021-01-24, 20:49

wiem że niektóre stoki działają z partyzanta ;)

ale ja mam dzieci, z czego młodszy czterolatek miał w tym sezonie stawiać pierwsze kroki na deskach.

A do tego chcę normalną szkółkę z instruktorem i minimum tydzień kilkugodzinnych zajęć .

Tak zrobiliśmy ze starszym synem który przez trzy lata z rzędu jeździł na szkółkę po tydzień czasu a od dwóch lat śmiga z nami lepiej niż nie jeden dorosły :ok

dlatego dla mnie ten sezon stracony.

a na wyjazd tyko ze starszym może się skuszę w któryś weekend.

eler1 - 2021-01-24, 21:51

Są lekcje i działa szkółka tylko nazwa się to troszkę inaczej
marsosno - 2021-01-24, 22:00

https://www.onet.pl/turys...rpczw0,07640b54

można i tak

LukF - 2021-01-25, 15:12

Piszą na skionline.pl:
" (...) wiele stacji działa legalnie w okrojonym zakresie - turystyka piesza i sanki, albo treningi dla klubów, więc część tras i pracowników jest utrzymywana, a w lutym (oby!) otworzą się w wariancie ogólnodostępnym. 

Jutro bodajże ma być konferencja prasowa, na której rząd ogłosi szczegóły poluzowania obostrzeń. Mówi się o częściowym otwarciu bazy noclegowej. Na razie statystyki zachorowań rokują nie najgorzej."

Czyli czekamy na jutro :bukiet:

Piasek1 - 2021-02-05, 14:13

Od 12go otwierają stoki narciarskie w Polsce
https://podroze.onet.pl/aktualnosci/od-kiedy-otwarcie-stokow-narciarskich-jest-decyzja-co-musisz-wiedziec-obostrzenia/4f9h5mg

daro35 - 2021-02-06, 20:00

Ja dziś poleciałem rozgrzać kolanka do Gołdapi

a tam na dole stoi mój kamperek

LukF - 2021-02-06, 20:30

daro35 napisał/a:

A tam są góry? :bajer

daro35 - 2021-02-06, 21:34

LukF napisał/a:
daro35 napisał/a:

:mrgreen: gór nie ma,to z górki zrobione,są dwa stoki,jeden nieczynny,drugi orczyk czynny,warunki zajefajne,polecam.

prusiak - 2021-02-08, 00:24

daro35 napisał/a:
LukF napisał/a:
daro35 napisał/a:

:mrgreen: gór nie ma,to z górki zrobione,są dwa stoki,jeden nieczynny,drugi orczyk czynny,warunki zajefajne,polecam.

Również byłem, również polecam... ale UWAGA - w weekend trzeba być wcześnie rano lub najlepiej przyjechać wieczorem, przenocować i jazda od samego rana. Stok nawiedza sporo ludzi a wyciąg tylko jeden.

P.S
I pozdrawiam kolegę daro35 - byliśmy w tym czasie w 2 załogi tuż obok :spoko

LukF - 2021-02-08, 09:00

Na kamerce internetowej widziałem w weekend kampera z alkową koło wyciągu w Wiśle Nowa Osada.

Ktoś z forum? Niech się ujawni :bigok

Filip - 2021-02-08, 16:43

W Zieleńcu w weekend było 50 kamperów...
😎
Teraz kilka sztuk

zbyszekwoj - 2021-02-08, 17:46

W temacie narty, a tu widzę deski do prasowania. :haha:
daro35 - 2021-02-08, 18:42

prusiak napisał:

I pozdrawiam kolegę daro35 - byliśmy w tym czasie w 2 załogi tuż obok :spoko

Tak,tak,ja również pozdrawiam :spoko

JacekL - 2021-02-11, 21:56

Koledzy stał ktoś ostatnio na parkingu przy Słotwinach?
Gdzieś przeczytałem że jest tam camperpark. Z prądem wodą i zrzutem? Czy to prawda?

orkaaa - 2021-02-12, 17:59

Ja wybieram się w tamte okolice dopiero w następnym tygodniu. Jadę do Tylicza który znam ale nie wykluczam także Słotwin. Gdyby ktoś był w tamtych okolicach niech pisze.
JacekL - 2021-02-12, 21:26

Zadzwoniłem dzisiaj na Słotwiny Arena i dowiedziałem się, jest camperpark. Za 50 złotych dostajesz wodę prąd i spust szarej oraz jak sądzę wyprowadzenie kota. Nie dowiedziałem się ile jest tych przyłączy ale podobno jeśli nie podpinasz się do prądu i nie korzystasz z innych mediów to nie płacisz - ale Pani z którą rozmawiałem powiedziała to z wahaniem w głosie :?
Camperpark jest z tyłu karczmy tam gdzie google maps pokazuję parking dla autokarów

LukF - 2021-02-15, 18:58

Postanowiłem Wam pokazać dwa zdjęcia dzisiejsze ze Szczyrku znalezione w internetach....

Komentujmy :shock:

JacekL - 2021-02-15, 20:07

W Szczyrku uczyłem się jeździć na nartach jakieś 35 lat temu, mam sentyment do tego miejsca i najbliżej.... ale nie jeżdżę tam od wielu lat właśnie przez takie widoki :(
yamah - 2021-02-15, 20:13

LukF napisał/a:
Postanowiłem Wam pokazać dwa zdjęcia dzisiejsze ze Szczyrku znalezione w internetach....

:bajer oby nas Europa nie odizolowała ze strachu jak to zobaczą :gwm

ZbigStan - 2021-02-16, 08:02

Dwa lata temu, na początku stycznia, sam tego doświadczyłem i od tego czasu tam nie zaglądam. Pozdrawiam.
grzegorz_wol - 2021-02-16, 08:52

yamah napisał/a:
LukF napisał/a:

:bajer oby nas Europa nie odizolowała ze strachu jak to zobaczą :gwm

Słowacja i Litwa już to powoli robią ... poczekaj dołączą inni :spoko

LukF - 2021-02-16, 08:55

Ja też nie byłem w Szczyrku na nartach od dwóch sezonów.

Takie piękne, długie trasy. Za jakie grzechy nas to spotkało, że właściciel tego ON ma klientów głęboko w tyłku a ludzie walą tam w ciemno ??? :shock:

EwaMarek - 2021-02-16, 10:43

Na FB Polski Caravaning podali ze zieleniec wygania kampery.
https://fb.watch/3HjfTjq5kz/
i polecają Lądek Zdrój

https://www.facebook.com/...948238758560508

LukF - 2021-02-16, 10:55

EwaMarek napisał/a:
Na FB Polski Caravaning podali ze zieleniec wygania kampery.
https://fb.watch/3HjfTjq5kz/
i polecają Lądek Zdrój

https://www.facebook.com/...948238758560508

Wyganiają bo niektórym żal 10zł za wyprowadzenie kota... No ale skoro stoimy za darmo to 10zł co drugi dzień można chyba zapłacić?

EwaMarek - 2021-02-16, 12:29

LukF, Prze brak kultury niektórych ludzi, turystykę kempingową szybko zlikwidują. Inne narodowości posprzątają po sobie ale Polak, nie każdy. Widać to na kempingach.
Co prawda nie wszyscy ale wystraszy kilku co nabałagani i od razu gazety obsmarują...

Ostatnio gdzieś było opisane chyba w Trójmieście że gość zlewał pod siebie. No i mandat dostał.
Temat był poruszany nie raz na forum od początku jego istnienia :-( Dawniej jeździli domkami na kółkach Ci co to lubią. Dzisiaj jest to MODNE...

W hotelach jest to samo. Synek nabałagani a mam powie , zostaw sprzątaczka jest od tego, przecież ma płacone. itp

LukF - 2021-02-16, 12:49

Żeby nie było tylko poważnie to dam coś śmiesznego. Dalej ze Szczyrku.
Nazwa ośrodka jest znana wszystkim?

SMR

Tzn.
Stać Można Razem .... :haha:

suzu4x4 - 2021-02-16, 13:41

EwaMarek napisał/a:
LukF, Prze brak kultury niektórych ludzi, turystykę kempingową szybko zlikwidują. Inne narodowości posprzątają po sobie ale Polak, nie każdy. Widać to na kempingach.
Co prawda nie wszyscy ale wystraszy kilku co nabałagani i od razu gazety obsmarują...

Ostatnio gdzieś było opisane chyba w Trójmieście że gość zlewał pod siebie. No i mandat dostał.
Temat był poruszany nie raz na forum od początku jego istnienia :-( Dawniej jeździli domkami na kółkach Ci co to lubią. Dzisiaj jest to MODNE...

W hotelach jest to samo. Synek nabałagani a mam powie , zostaw sprzątaczka jest od tego, przecież ma płacone. itp

było do przewidzenia. jak naród przyzwyczajony do allinclusiv w głowie ma zakodowane że nie trzeba po sobie sprzątać a z braku laku przeżuci się do kamperów to będziemy mieli coraz więcej takich sytuacji i coraz więcej takich znaków.

grzegorz_wol - 2021-02-16, 13:44

Ale ten znak dotyczy chyba tylko Angoli :-P

suzu4x4 - 2021-02-16, 14:05

tak naprawdę w polskich przepisach nie ma jakiegokolwiek znaku odnoszącego się do kamperów. Jest co najwyżej tabliczka uzupełniająca T-23e ale odnosi się do pojazdów z przyczepą kempingową .

ale jak będą chcieli pozbyć się kamperów to się pozbędą i nie muszą mieć znaków zgodnych z KRD :?

EwaMarek - 2021-02-16, 15:26

Czyli zostanie budowa kamperów jak to jest opisane na forum - bez oznak pojazdu mieszkalnego :-( czyli na bokach brak gniazdek, okien itp
JacekL - 2021-02-16, 19:49

EwaMarek napisał/a:
LukF,( Dawniej jeździli domkami na kółkach Ci co to lubią. Dzisiaj jest to MODNE...

Zgadzam się w 100%. Ale bez popularyzacji carawaningu na szeroką skalę nie będzie się rozwijała infrastruktura, szczególnie zimowa.

LukF - 2021-02-20, 14:15

Pakujemy kampera bo chcemy w niedzielę po południu ruszyć do Zieleńca na 4-5 dni na narty. Widzę na kamerkach, że kamperów tam sporo. Ciekawe czy ktoś z forum będzie w przyszłym tygodniu? Dajcie znać. Oczywiście można też zabrać narty wodne jak kto ma :lol: Może się przydadzą :bajer
suzu4x4 - 2021-02-20, 15:13

LukF napisał/a:
Pakujemy kampera bo chcemy w niedzielę po południu ruszyć do Zieleńca na 4-5 dni na narty. Widzę na kamerkach, że kamperów tam sporo. Ciekawe czy ktoś z forum będzie w przyszłym tygodniu? Dajcie znać. Oczywiście można też zabrać narty wodne jak kto ma :lol: Może się przydadzą :bajer

przy +17 jeszcze na nartach nie jeździłem, a jakbyś potrzebował narty wodne to mogę pożyczyć :bigok

LukF - 2021-02-20, 16:51

suzu4x4 napisał/a:

przy +17 jeszcze na nartach nie jeździłem, a jakbyś potrzebował narty wodne to mogę pożyczyć :bigok

To na który dzień się umawiamy? Kiedy przywieziesz ? :mrgreen:

suzu4x4 - 2021-02-20, 17:04

LukF napisał/a:
suzu4x4 napisał/a:

To na który dzień się umawiamy? Kiedy przywieziesz ? :mrgreen:

odbiór osobisty u mnie we Wro, możesz przy okazji serwis kampera zrobić 8-)

ZbigStan - 2021-02-20, 21:44

LukF napisał/a:

Ciekaw jestem Twoich wrażeń. Pozdrawiam.

LukF - 2021-02-21, 21:32

Jesteśmy w Zieleńcu. Na parkingu 11 kamperów na noc. Kupiliśmy karnety na 4 dni. Jutro zaczynamy wiosenne nartowanie w lutym :lol:
LukF - 2021-02-22, 19:47

Wieczory jakos fajne są ...
daro35 - 2021-02-22, 19:52

Ale zajefajnie Wam,zazdroszczę na maxa,piękne widoki leci zasłużony :pifko
LukF - 2021-02-22, 20:07

Daro35,

Bardzo mi miło, dziękuję za piwo :bukiet: I popatrz jak dzięki Tobie wyrównał mi się mój bilans piw :bajer
Jutro wyjeździmy się na nartach również za Ciebie :bigok

Tytułem uzupełnienia: wieczorem odwiedził nas Suzu4x4 z Wro. Przywiózł narty wodne chociaż jeszcze nie były potrzebne :mrgreen:
Miło było zamienić dwa zdania i poznać kolegę forumowego :bukiet:

ZbigStan - 2021-02-22, 21:17

LukF, miłego szusowania i oby Wam śnieg nie spłynął. Pozdrawiam.
LukF - 2021-02-22, 21:36

ZbigStan napisał/a:
LukF, miłego szusowania i oby Wam śnieg nie spłynął. Pozdrawiam.

Dziękuję i pozdrawiam :spoko

JacekL - 2021-02-23, 01:46

W Krynicy na Słotwinach też jest kilka załóg, a śniegu na stokach puki co w bród.
EwaMarek - 2021-02-23, 09:27

Pod Kotelnicą w Białce Tatrzańskiej jest sporo kamerów. Niestety ludzi też sporo. Jedynie pod wieczór robi się spokojnie. Mimo to nie ma za dużego tłoku w porównaniu z weekendem :shock:
LukF - 2021-02-23, 14:37

Wczoraj była tak paskudna pogoda w Zieleńcu, że zaczęliśmy nartowanie od wtorku. Jest ciepło, ludzi sporo ale cieszymy się końcówką zimy w PL. Kilka zdjęć z tras
suzu4x4 - 2021-02-23, 15:07

LukF napisał/a:
Tytułem uzupełnienia: wieczorem odwiedził nas Suzu4x4 z Wro. Przywiózł narty wodne chociaż jeszcze nie były potrzebne :mrgreen:
Miło było zamienić dwa zdania i poznać kolegę forumowego

z wzajemnością, fajnie było zamienić parę słów choć spieszno nam było do domu, bo młody dziś 6:40 pobudka i na 7:30 do szkoły .
Wbrew prognozom narty wodne się nie przydały za to zjazdowe tak, warunki były bardzo dobre :-P

LukF napisał/a:
Wczoraj była tak paskudna pogoda w Zieleńcu, że zaczęliśmy nartowanie od wtorku. Jest ciepło, ludzi sporo ale cieszymy się końcówką zimy w PL. Kilka zdjęć z tras

czyli rozumiem że zostajecie do piątku ? daj znać proszę w ostatni dzień jakie warunki będą na stoku bo prognozy są mocno dodatnie temperaturowo a my w piątek po szkole ruszamy i zastanawiam się czy pakować narty i zieleniec czy rowery i w przeciwną stronę :mrgreen:

wczoraj na wieczornym pogoda była OK :bigok

LukF - 2021-02-25, 16:44

Pomimo wysokich temperatur warunki są znośne. Zostajemy do piątku.

Dwa zdjęcia z dziś

Ps. Jest tu dużo Czechów. Ale oni chyba nie znają maseczek. Nie spotkałem Czecha w maseczce. A Polacy w 60% noszą. Nikt tego nie egzekwuje chociaż komunikaty słychać :gwm

EwaMarek - 2021-02-25, 19:17

LukF napisał/a:
Pomimo wysokich temperatur warunki są znośne.

Ps. Jest tu dużo Czechów. Ale oni chyba nie znają maseczek. Nie spotkałem Czecha w maseczce. A Polacy w 60% noszą. Nikt tego nie egzekwuje chociaż komunikaty słychać

W Białce podobnie :-)

EwaMarek - 2021-02-25, 19:19

Nie mam za dużo fotek bo głównie filmiki nagrywam jak córki zjeżdżają. Chociaż na tych muldach zjazd z telefonem w ręku kiepsko wychodzi...

Śnieg topi się w oczach ale stoki są dobrze ubite.

LukF - 2021-02-25, 19:59

Pogoda sprawia, że zaczynają się trochę degradować stoki- pojawiają się połacie ziemi. Jeszcze to nie przeszkadza w jeździe i do końca weekendu na pewno będą wszystkie trasy otwarte w Zieleńcu. Takie jest moje prywatne zdanie.

Tam więc Suzu4x4 pakuj narty a na rower wybieramy się w kolejnym tygodniu :bigok

suzu4x4 - 2021-02-25, 22:55

Dzięki za zapro ale u nas kamper już przezbrojony na wiosnę.
Miejsce nart zajęły rowery.
Pierwszy wyjazd na single wczoraj zaliczony :mrgreen:
Ps. Mój domowy termometr zamontowany w pełnym cieniu na północnej elewacji pokazał wczoraj max 20.4 st :shock:

Diavolo - 2021-02-26, 07:43

suzu4x4 napisał/a:
Pierwszy wyjazd na single wczoraj zaliczony

suzu4x4 - jakie miejsce na rowerowe single polecasz? Słyszałem, że w okolicach Wrocławia (Kotlina Kłodzka, Góry Izerskie) są piękne rowerowe tereny, a tego lata planowałem właśnie się tam wybrać. Mam nadzieję, że już swoim kamperem.

LukF - 2021-02-26, 08:55

Rower to również moja pasja.
A odpowiedzi z rowerami w tle kontynuujmy np.w temacie "Pogadamy o rowerze" :bigok

Ps. 6 minut do otwarcia bramek do kolejki. Cudowne słońce, w nocy stok zmarzł więc rano będą cudne warunki. Lecz już widać, że dziś ludzi więcej :shock:

darek 61 - 2021-02-26, 10:12

Jutro wyjazd do Świeradowa,na kamerkach źle nie wygląda.Może jest ktoś na miejscu i potwierdzi czy śniegu jeszcze na tydzień wystarczy.
suzu4x4 - 2021-02-26, 10:52

Diavolo napisał/a:
suzu4x4 napisał/a:
Pierwszy wyjazd na single wczoraj zaliczony

suzu4x4 - jakie miejsce na rowerowe single polecasz? Słyszałem, że w okolicach Wrocławia (Kotlina Kłodzka, Góry Izerskie) są piękne rowerowe tereny, a tego lata planowałem właśnie się tam wybrać. Mam nadzieję, że już swoim kamperem.

odpowiedziałem w temacie "rowerowym"

https://www.camperteam.pl...p=855440#855440

LukF - 2021-02-26, 11:56

Rano jest fajnie, potem rower będzie lepszy :) Elektryczny oczywiście :-P
EwaMarek - 2021-02-26, 12:23

Masakra na stoku w Białce. Ratrakowanie po godzinie zniknęło i tylko skrobanka jest. Na dodatek ludzi sporo nawet od rana.
LukF - 2021-02-26, 12:59

EwaMarek napisał/a:
Masakra na stoku w Białce. Ratrakowanie po godzinie zniknęło i tylko skrobanka jest. Na dodatek ludzi sporo nawet od rana.

He, he, he, wiesz jak to się nazywa o tej godzinie?
Nie narciarstwo.

Zsuwactwo w dół :gwm

W Zieleńcu jest tak samo. Dlatego tęsknię już do narciarskich Dolomitów 8-)
Obiad czas zaczynać :-P

EwaMarek - 2021-02-26, 13:28

LukF, to nawet zsuwanie za bardzo nie idzie , jedynie na krechę da się zjechać tylko potem na ręcznym trzeba hamować :haha: :haha: :haha: :ski:
EwaMarek - 2021-02-26, 13:46

Pytanko - jak się ubieracie na narty gdy jest 17 stC i nie wieje?

przecież to można się na twardo ugotować...

Bo cienkie spodnie i bluza też nie za bardzo dobre bo przy większej prędkości jednak przewiewa...

LukF - 2021-02-26, 14:00

EwaMarek napisał/a:
Pytanko - jak się ubieracie na narty gdy jest 17 stC i nie wieje?

przecież to można się na twardo ugotować...

Bo cienkie spodnie i bluza też nie za bardzo dobre bo przy większej prędkości jednak przewiewa...

Fakt, że nie jest to idealna temperatura na narty.

Ja ubieram się tak:
Cieniutka koszulka termoaktywna, na to kurtka narciarska z membraną.
A dół tylko skarpety narciarskie i spodnie narciarskie z membraną. Ponieważ ja jestem raczej zmarzluch więc w takim stoju jest mi ciepło ale jeszcze nie za gorąco. Ale odczucia termiczne każdy ma inne :bigok

LukF - 2021-02-26, 16:33

Zgodnie z zapowiedziami zaczęł padać deszcz. Czyli z nocnych nart nici. Bo nie mamy nart wodnych. :mrgreen:

Kończymy zatem nasz sezon narciarski 2020/2021. Za granicę na narty już się nie wybieramy. Tęsknimy za ciepełkiem, rowerem, plażą.

Na koniec zdjęcie z Zieleńca. Podczas naszej obecności tutaj pojawiły się takie napisy na 30% obiektów.

ZbigStan - 2021-02-26, 19:42
Temat postu: Narty.
Nie będzie dekretowego zamknięcia stoków, staną bo śnieg spłynie. Nie jest to dobry rok dla narciarzy. Dolomity to pewnie dopiero w przyszłym roku. Pozdrawiam.
jarsta0001 - 2021-02-26, 19:59

darek 61 napisał/a:
Jutro wyjazd do Świeradowa,na kamerkach źle nie wygląda.Może jest ktoś na miejscu i potwierdzi czy śniegu jeszcze na tydzień wystarczy.

Na Polanie Jakuszyckiej warunki świetne, teraz sypie śnieg. Jutro co prawda bieg Piastów ale dla wszystkich starczy miejsca. Jak Ci się w Świeradowie nie spodoba to podjeć na parking hotelu biathlon, było zawsze parę załóg, teraz jestem sam.

darek 61 - 2021-02-26, 20:45

jarsta0001, ja na biegówkach nigdy nie jeździłem,może kiedyś.
jarsta0001 - 2021-02-28, 22:47

darek 61 napisał/a:
jarsta0001, ja na biegówkach nigdy nie jeździłem,może kiedyś.

darek61 zachęcam przynajmniej spróbować i zabaczyć czy Ci podejdzie. Mnie się spodobało i chwyciłem bakcyla. Na stoki też jeździmy ale teraz więcej frajdy mamy z biegania.

JacekL - 2021-03-01, 07:24

To i ja dołożę kilka zdjęć z Krynicy. Staliśmy na parkingu przy restauracji na Słotwinach. Podobno miało być płatne 50 zł z prądem wodą i zrzutem szarej i kota, ale z racji, że woda zakręcona i nieczystości trzeba było wylewać do toalety nikt nie pobierał opłat. Staliśmy 8 dni podłączeni do prądu. Warunki do jazdy pomimo temperatury bardzo dobre, kolejki umiarkowane, w szczycie max 15 minut.
Dodam, że obsługa bardzo przyjazna dla kamperowców, chociaż niestety kamperowcy tzw z wynajmu, którzy stali koło nas zostawili po sobie syf i resztki z obiadu. :( (Chociaż wszędzie pełno koszy na śmieci)

EwaMarek - 2021-03-01, 08:30

Czy to wynajem kamera, czy na hotelach, niektórzy ludzie nie umieją się zachować. :shock: Ciekawe czy taki sam syf mają w domu???? :haha:
JacekL - 2021-03-01, 08:35

Smutna prawda
Diavolo - 2021-03-01, 10:16

EwaMarek napisał/a:
Czy to wynajem kamera, czy na hotelach, niektórzy ludzie nie umieją się zachować. :shock: Ciekawe czy taki sam syf mają w domu???? :haha:

W domu syfu nie mają - wyrzucają za okno :haha:

LukF - 2021-03-02, 14:52

JacekL napisał/a:
niestety kamperowcy tzw z wynajmu, którzy stali koło nas zostawili po sobie syf i resztki z obiadu. :( (Chociaż wszędzie pełno koszy na śmieci)

Smutne to bardzo.
Mam taką zasadę, że sprzątam po takich dziwakach bo wiem, że dla prawdziwych kamperowców będzie się taka postawa opłacała. Kiedyś w Ochrydzie z synem cały parking wysprzątaliśmy bo wiedziałem, że będziemy tam dwa tygodnie stać a cóż to za przyjemność śmieci wokół oglądać? :spoko

ZbigStan - 2021-03-02, 15:46

LukF, Dobre podejście do środowiska. Coraz więcej kamperowców to robi. Wiele razy, a ostatnio w Grecji, zaczynałem pobyt od założenia rękawic i zebrania śmieci. Pozdrawiam.
JacekL - 2021-03-02, 16:39

Też chciałem to uprzątnąć, ale niestety makaron przymarzł do śniegu. Przydała by się łopata 🤔
Diavolo - 2021-03-03, 09:58

ZbigStan napisał/a:
LukF, Dobre podejście do środowiska. Coraz więcej kamperowców to robi. Wiele razy, a ostatnio w Grecji, zaczynałem pobyt od założenia rękawic i zebrania śmieci. Pozdrawiam.

Też tak z pewnością będziemy robili. Na razie kampera jeszcze nie mamy, ale chwytaki już są i na razie z wypraw do lasu wracamy z workami pełnymi śmieci. Warto dać coś od siebie Matce Naturze, wyrobić w dzieciach szacunek dla otoczenia, a w przypadku kamperowania dodatkowo małymi krokami pracuje się na pozytywny wizerunek środowiska kamperowców (tudzież zrównoważenie negatywnego wizerunku, który budują ci, którym kultury osobistej brakuje).

drwoy - 2021-03-04, 22:46

orkaaa napisał/a:
Ja wybieram się w tamte okolice dopiero w następnym tygodniu. Jadę do Tylicza który znam ale nie wykluczam także Słotwin. Gdyby ktoś był w tamtych okolicach niech pisze.

Ja się wybieram w najbliższą niedzielę. A Ty już po?
W zeszłym roku chyba byliśmy w tym samym czasie w Tyliczu. Ja stałem na głównym parkingu a Ty pod lasem.