Pogadajmy o rowerze |
Autor |
Wiadomość |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 538/420 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2021-02-25, 15:37
|
|
|
Socale napisał/a: | Nie wiem czy już dziękowałem więc DZIĘKUJĘ.
Dziękuję Wam za to że uległem Waszym radom i argumentom, by jednak kupić elektryka.
Nie żałuję.
Wczoraj była pierwsza jazda, moja morda wyglądała tak>>> do kwadratu.
Zasuwa jak wariat, na początku moich sił licznik pokazał w porywach 44/h ale trzeba uczyć się jeździć - chodzi o manewrowanie przerzutkami w terenie wobec prędkości i siły nacisku na korbę.
.
Sukcesywnie dokupiłem i zamontowałem błotniki, stopkę, bagażnik pod dopinane sakwy i owe w rzeczy samej. Doszło 1,65kG
Podoba mi się poważny wygląd tego roweru, jest ogromny + błotniki pełne, designerskie + bagażnik dodały mu prestiżu wizualnego (sks bluemels 56).
Muszę jeszcze siodełko zmienić z wyczynowego na komfortowsze i będzie git, a to kolejne + 0,46kG jeśli wybiorę te które mam na myśli.
Trudno. |
Noooo, to pamiętaj kto pierwszy w TYM temacie napisał o elektryku
(a jaki opieprz dostałem od niektórych, że elektyk to samo zło ) |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Cze 2011 Piwa: 298/636 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2021-02-25, 18:21
|
|
|
Wybrałem się w niedzielę na, a skończyło się tak
Miałem zabrać zapasową dętkę, co będę w koło komina dętkę zabierał, dojechałem na oparach.
IMG_20210225_182315.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 5 raz(y) 1,24 MB |
|
_________________ komplet |
|
|
|
|
 |
suzu4x4
stary wyga

Twój sprzęt: Kamper
Pomógł: 1 raz Dołączył: 07 Wrz 2019 Piwa: 15/1 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2021-02-26, 10:51
|
|
|
kolega zadał pytanie w temacie o nartach , odpowiem tutaj może komuś się przyda
Diavolo napisał/a: | suzu4x4 napisał/a: | Pierwszy wyjazd na single wczoraj zaliczony |
suzu4x4 - jakie miejsce na rowerowe single polecasz? Słyszałem, że w okolicach Wrocławia (Kotlina Kłodzka, Góry Izerskie) są piękne rowerowe tereny, a tego lata planowałem właśnie się tam wybrać. Mam nadzieję, że już swoim kamperem. |
co polecam ? to zależy od posiadanego sprzętu i stopnia zaawansowania użytkownika
ja mam dwa rowery jeden "sztywny" klasyczny MTB i drugi "full" enduro i używam w zależności czy jedziemy z całą rodziną na górską wycieczkę czy jadę sam z synem "na single"
na rodzinne wycieczki MTB polecam "Kaczawskie Single" ," Pasmo Rowerowe Olbrzymy "
czy singletrack Glacensis ( to można śmiało objechać na zwykłym MTB)
dla bardziej zaawansowanych Srebrna Góra, Czarna Góra czy Świeradów Zdrój.
( tu warto mieć już jakieś umiejętności i rower typu full)
Turystyka rowerowa MTB i single stały się bardzo modne, praktycznie w każdym pasmie górskim powstają nowe trasy rowerowe zarówno turystyczne jak i singletrack.
Do wyszukiwania nowych używam alikacji Trailforks oraz map w aplikacji Locusmap PRO |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły Więcej szczegółów |
Wystawiono 1 piw(a): Diavolo |
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 538/420 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2021-02-26, 11:49
|
|
|
No i fajnie, że mamy i takie zainteresowania |
|
|
|
 |
Diavolo
trochę już popisał

Twój sprzęt: Knaus Sky Traveller 600 DKG
|
Wysłany: 2021-02-27, 06:22
|
|
|
suzu4x4 - wow! Bardzo Ci dziękuję za rekomendacje. W naszym przypadku chodzi o rodzinne wycieczki MTB. Syn wprawdzie trenuje kolarstwo górskie, ale raz, że tylko pół roku, a dwa, że to jednak jeszcze sześciolatek - trudno go uznać za zaawansowanego, a i sprzętu zaawansowanego jeszcze nie mamy. Wyszukałem w internecie wskazane przez Ciebie miejsca i robią wrażenie . Na pewno coś znajdziemy dla siebie. |
|
|
|
|
 |
suzu4x4
stary wyga

Twój sprzęt: Kamper
Pomógł: 1 raz Dołączył: 07 Wrz 2019 Piwa: 15/1 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2021-02-27, 17:02
|
|
|
Diavolo napisał/a: | suzu4x4 - wow! Bardzo Ci dziękuję za rekomendacje. W naszym przypadku chodzi o rodzinne wycieczki MTB. Syn wprawdzie trenuje kolarstwo górskie, ale raz, że tylko pół roku, a dwa, że to jednak jeszcze sześciolatek - trudno go uznać za zaawansowanego, a i sprzętu zaawansowanego jeszcze nie mamy. Wyszukałem w internecie wskazane przez Ciebie miejsca i robią wrażenie . Na pewno coś znajdziemy dla siebie. |
mój dziesięciolatek jeździ po singlach od trzech lat a w tym roku drugi syn pięciolatek będzie stawiał pierwsze kroki.
Dolny Śląsk mamy już sporo objeżdżony i chcemy trochę wypuścić się na wschód , mamy w planach "Bikepark Kasina" i "Bike Parks Góra Żar"
ciesze się że moje chłopaki bardzo lubią jeździć a kamper daje jeszcze większą swobodę i możliwości |
|
|
|
 |
Diavolo
trochę już popisał

Twój sprzęt: Knaus Sky Traveller 600 DKG
|
Wysłany: 2021-02-28, 06:47
|
|
|
suzu4x4 napisał/a: | Dolny Śląsk mamy już sporo objeżdżony i chcemy trochę wypuścić się na wschód , mamy w planach "Bikepark Kasina" i "Bike Parks Góra Żar" |
Dziękuję za kolejne rekomendacje. Zapisuję.
suzu4x4 napisał/a: | ciesze się że moje chłopaki bardzo lubią jeździć a kamper daje jeszcze większą swobodę i możliwości |
Na tą swobodę, wolność i możliwości nie możemy się doczekać. Zaznaliśmy jej już zarówno w lecie, jak i w zimie w wynajmowanym kamperze, a wiem, że w swoim będzie to x2 - decyzję o wyjeździe będzie można podjąć z dnia na dzień, nie trzeba się będzie martwić, że trzeba wszystko wypakować, kampera umyć, opróżnić zbiorniki na konkretną godzinę... zresztą uwielbiamy wyskoczyć sobie gdzieś na weekend, a z kamperem to będzie takie proste |
|
|
|
 |
mischka
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Pomógł: 11 razy Dołączył: 27 Lut 2016 Piwa: 144/173 Skąd: Bawaria
|
Wysłany: 2021-02-28, 10:45
|
|
|
Wczoraj na rodzinnej przejażdżce rowerowej naszło mnie że chcę coś nowego, lekkiego, MTB. Chodzi o rower (jeszcze nie elektryk) do jazdy w terenie trudniejszym ale nie dla profesjonalisty. Dobre hamulce, lekka rama, dobry osprzęt. Zacząłem trochę czytać i już wiem że nic nie wiem, a czytania na trzy tygodnie.
Może moglibyście mi podrzucić jakiś trop?
Nie mam ustalonego budżetu, na razie chcę zrobić rekonesans i zobaczyć co rynek oferuje. Przeczytałem ten wątek, obejrzałem kilka filmików na youtube i nic...
Nowy czy używany nie ma znaczenia. |
_________________ W życiu piękne są tylko chwile... |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Cze 2011 Piwa: 298/636 Skąd: Kraków
|
|
|
|
 |
marcincin
zaawansowany

Twój sprzęt: Benimar Tessoro 442 NK - 2019
Nazwa załogi: MIK
Pomógł: 3 razy Dołączył: 03 Sty 2013 Piwa: 50/36 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2021-02-28, 15:01
|
|
|
Temat rzeka, jak przy wyborze kampera. Dobra jedziemy:
1. Hardtail (amortyzowany tylko przód) czy full (tył i przód). Hardtail będzie mniej ważył, full fajniejszy na zjazdach w trudniejszym terenie.
2. Ile ten rower ma ważyć? Mam fulla, który waży 9.5 kg, ale jak go składałem to musiałem poświęcić sporo bilionów NBP aby taką wagę uzyskać.
3. W jakim budżecie się poruszamy (mniej więcej)? Budżet określi czy rama karbonową czy alu i czy full. Poniżej pewnej granicy full nie ma sensu - tanie amortyzatory nie działają i lepiej złożyć/kupić dobrego hardtaila niż męczyć się z kiepskim fullem.
To tak na początek. |
_________________ Marcincin
 |
|
|
|
 |
mischka
Kombatant

|
Wysłany: 2021-02-28, 19:42
|
|
|
marcincin napisał/a: | 1. Hardtail (amortyzowany tylko przód) czy full (tył i przód). Hardtail będzie mniej ważył, full fajniejszy na zjazdach w trudniejszym terenie. |
mam zerowe doświadczenie w tym temacie, ale nie należę do osób małych i lekkich więc to pewnie będzie już jakimś kryterium.
marcincin napisał/a: | 2. Ile ten rower ma ważyć? | myślałem nie więcej niż 12kg ale dopiero się wgryzam w temat.
marcincin napisał/a: | 3. W jakim budżecie się poruszamy (mniej więcej)? |
wyjściowo ok. 5000PLN ale jak trzeba będzie to się dołoży. |
|
|
|
|
 |
marcincin
zaawansowany

|
Wysłany: 2021-02-28, 20:13
|
|
|
W tej kwocie szukałabym hardtaila, z aluminiową ramą. W tym zakresie powinno się udać coś wybrać do 12kg. Jeśli zaczynasz swoją przygodę z MTB to rower trailowy będzie dobry, najbardziej uniwersalny. Jeśli jesteś duży to koła 29 cali. Znalazłem coś takiego MTB do 6000. |
 |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
mischka
Kombatant

|
|
|
|
 |
marcincin
zaawansowany

|
Wysłany: 2021-02-28, 21:30
|
|
|
Osprzęt w tym przedziale cenowym jest ok. Nie wiem tylko czy wagowo nie przekroczy 12kg - ma trzy tarcze z przodu, które więcej ważą niż system jedno lub dwutarczowy - trzytarczowy ma tę zaletę, że zazwyczaj oferuje większą rozpiętość przełożeń - mechanizm korbowy można z czasem wymienić. Na początek da radę. Jeśli jest rzeczywiście z dokumentami zakupu, to cena wydaje się być ok. Sprawdź tylko wagę. Podejrzewam, że będzie ważył w okolicach 13-13,5kg. |
 |
|
|
|
 |
mischka
Kombatant

|
Wysłany: 2021-02-28, 21:39
|
|
|
jeżeli to ten sam rower to piszą o wadze 10,5kg
https://www.velomotion.de...s-copperhead-3/
edit: w powyższym opisie jest rower 27,5" a ten w ogłoszeniu ma 29", nie wiem jak to się przekłada na kilogramy ale myślę że powinno być OK |
Ostatnio zmieniony przez mischka 2021-02-28, 21:50, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|