|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Podwozia - technika i eksploatacja - Radio Android stacja multimedialna i kamery
MaxL - 2020-12-28, 20:23 Temat postu: Radio Android stacja multimedialna i kamery Wiem - jest sporo tego typu tematów ale obiecuje, że jak już wszystko ogarnę to ładnie tu opisze co i jak.
Pewnie trudno polecić jakąś "markę" jak juz to bardziej typ bo jest tego cała masa - nawet są "dedykowane" mniej lub bardziej pod dany typ auta:
Jak już idziemy w Chińszczyznę to minimum niech ma stacja 2MB Ram i rozdzielczość 1024x600 i Android 9 najlepiej 10, Ekran IPS oraz fizycznie przyciski
Czy ktoś ostatnio montował i jest w miarę zadowolony z typu / sprzedawcy?
rozważam takie typy:
1. https://www.aliexpress.com/item/32870100306.html? - "dedykowany" do Ducato
2. https://www.aliexpress.co...124270755.html? - dedykowany do Forda ale to przecież standardowe radio
Do tego kamera cofania podpięta pod wsteczny do stacji i dwie inne pod drugi monitor pełniący też rolę wstecznego lusterka
Prośba o sugestie odnośnie kamer wielkości dodatkowego monitorka i umiejscowienia go w integrze z opuszczanym łóżkiem w kabinie.
3. https://www.aliexpress.com/item/33059722455.html?
marek230482 - 2020-12-28, 21:28
Ja mam. Nie tylko w kamperze. Opisywałem też coś na forum bo w jakimś temacie o tym dyskutowaliśmy (chyba a pro po kamer cofania).
Po pierwsze trzeba sobie zadać pytanie do czego to o czego oczekujemy. Ponieważ..... w kamperze to mi styka aż nad to 2DIN z 1GB ramu za 250zł. Gra? - gra. Nawiguje? - nawiguje. Kamerkę ma? - ma. Obraz jest? -jest 1GB ramu starczy spokojnie tylko trzeba szukać ze starszym andkiem. Np 6. Nie jest to demon prędkości ale gdzie nam się śpieszy?
Tak więc Twój typ antek 10 to będzie mulił i na 2GB (a na pewno nie będzie szybszy niż mój 1GB z andkiem 5). Więc po co kłaść tyle kasy? 1000zł? Toż to majątek. Chyba że oczekujesz czegoś więcej.....
To za 1000zł niech to sobą coś reprezentuje. To co podałeś ma kiczowate komponenty i nie powala prędkością (kosztując krocie.
Kup to:
https://pl.aliexpress.com/item/32939752126.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.5637406ds5YG6S&algo_pvid=f023237c-52f6-42e2-a2b3-639b7ff5839a&algo_expid=f023237c-52f6-42e2-a2b3-639b7ff5839a-55&btsid=0b0a182b16089278835836995e27cf&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_
Oczywiście tą wersję za 817zł
Ma najnowszy procesor, najnowszy android, dużo ramu, bardzo dobre podzespoły (chip radia, końcówka mocy i procesor DSP).
To jest warte tych pieniędzy a nie to co podałeś. Pomimo, że ten drugi ma już PX6 to jednak reszta układów (choć nie zła) jest o rząd wielkości gorsza przy wyższej cenie.
To tyle o jednostce.
Kamerka.
Ja w tym przypadku też szału nie oczekuję bo przecież materiałów dowodowych nagrywać nie będę do radia mam podpiętą najtańszą kamerkę do cofania. Jest sobie na zderzaku i załącza się z wstecznym. Najtańsza oczywiście nie daje super obrazu ale po pierwsze i tak nie mamy na czym tego super obrazu oglądać. Po drugie bursztynu na mierzei w niej wyszukiwać nie będziemy :D najtańsza daje przyzwoity obraz. Be rewelacyjnych szczegółów ale wszystko ładnie widać. W nocy jest gorzej ale te przeszkody w odległości kilku metrów widać. Etykiety na piwie nie przeczytasz ale butelkę zobaczysz
Do tego mam na dachu drugą taką kamerkę która ciągle przesyła obraz na lusterko wsteczne. Na nim (bo jest niepotrzebne) wisi wyświetlacz LCD (w moim wypadku w formie lusterka z wbudowanym LCD 4"). Robi ono za lusterko wsteczne. Pokazuje obraz "z góry" czyli widzę co za mną jedzie i ewentualnie jaka kolejka to wiem kiedy przepuszczać. Owe lusterko ma jeszcze kamerę przednią robiącą za rejestrator.
orkaaa - 2020-12-28, 21:32
Sam zakładałem od zera radio wywalając to z Forda. Dużo pracy bo trzeba było wymienić całe panele. Teraz montują już bardziej współczesne radia . Nie wiem na jakim samochodzie chcesz to zainstalować i czy całkowicie przerabiasz instalacje czy tylko wkładasz nowe radio w miejsce starego ale o tych samych wymiarach. Druga sprawa jakie jest oryginalne podłączenie, bo jeśli jest sterowanie z kierownicy to trzeba kupić przejściówki z kierownicy/ baza samochodu pewnie to Fiat / do nowego radia i tu trzeba wybrać markę. Kluczowe pytanie do czego radio ma służyć ? Czy tylko grać czy coś więcej tylko co ???? Obraz z kamery mam i w radiu i dodatkowym monitorze. Zawsze korzystam z monitora bo mogę sobie pod lepszym kątem ustawić. kamera jest włączona cały czas aby podczas jazdy było widać co się dzieje za samochodem. Nawigację -mam dwie komórka i stacjonarna wiec w radiu odpuściłem. Dla mnie miejsce radia w samochodzie trochę ogranicza jego możliwości. Nawigację czy kamerę mogę sobie tak ustawić aby była dobrze widoczna a radio jest zawsze trochę z boku. Radio to radio i służy do słuchania a nie oglądania.
Banan - 2020-12-28, 21:38
W swoim Rapido, ze względu na kokpit, musiałem zainstalować urządzenie 1 DIN, tego typu: Radio Jest z wysuwanym ekranem dotykowym 7 cali, takie "wszystkomający" nie jest to dokładnie ten model, moje kupiłem na aledrogo
Też myślałem, by podłączyć do niego kamerę cofania, ale główkowałem, jak ogarnąć przód i boki... Zwłaszcza przód, bo zza kierownicy to tam niewiele widać przy manewrowaniu Doszedłem do wniosku, że to trochę bez sensu, bo i tak muszę mieć albo spliter lub rejestrator by podłączyć kilka kamer i znalazłem 2 w 1 - monitor 10 cali z zapisem obrazu z kamer O TAKI DO tego do podłączenia TAKIE kamery. Wszystkie urządzenia AHD, te z Twoich linków są o małej rozdzielczości i będzie "pikseloza"
Niedogodność jest tylko jedna: przy opuszczaniu łóżka, trzeba też opuszczać monitor... A radyjko? Wtedy jakie sobie kolega winszuje...
MaxL - 2020-12-29, 11:52
marek230482 napisał/a: |
To za 1000zł niech to sobą coś reprezentuje. To co podałeś ma kiczowate komponenty i nie powala prędkością (kosztując krocie.
Kup to:
https://pl.aliexpress.com/item/32939752126.html?
Oczywiście tą wersję za 817zł
Ma najnowszy procesor, najnowszy android, dużo ramu, bardzo dobre podzespoły (chip radia, końcówka mocy i procesor DSP).
To jest warte tych pieniędzy a nie to co podałeś. Pomimo, że ten drugi ma już PX6 to jednak reszta układów (choć nie zła) jest o rząd wielkości gorsza przy wyższej cenie.
To tyle o jednostce.
|
Jedyny "mankament" tej jednostki to brak fizycznych przycisków - w moim Ducato nie ma sterowania w kierownicy a używanie dotykowego ekranu w czasie jazdy jest bardziej utrudnione niż fizycznych przycisków
gdzieś widziałem takie radia ze zdalnym pilocikiem instalowanym na kierownicy ale z wyglądu to szajs
Odnośnie kamerki to też planowałem zrobić w radiu cofanie a w dodatkowym monitorku stałe elektroniczne lusterko.
p.s. jak płacicie na Ali to przy płaceniu w dolarach kartą Revolut lub inna walutowa to jest jakieś 3-5% taniej w stosunku do płatności w złotówkach ale trzeba dolary zakupić (wymienić) wcześniej bo jak zwykle robimy zakupy wieczorem czy w weekend to wtedy kurs jest właśnie o te kilka procent wyższy
Banan - 2020-12-29, 12:41
MaxL napisał/a: | jak płacicie na Ali |
Przy takich zakupach moim zdaniem szkoda zabawy w waluty, przy zakupie jednej kamery z mojego linku jest różnica 1,37 PLN
Przy wyższych kwotach, pewnie warto.
Ostatnio płacę tylko BLIKiem w PLNach i jestem zadowolony
marek230482 - 2020-12-29, 13:03
Jak dołożysz z dwie, trzy stówy to będzie taka wersja z przyciskami. A pilota/przyciski możesz sobie zamontować dowolne. Przecież nie ma jednego rodzaju.
reaven22 - 2020-12-29, 15:43
MaxL napisał/a: | jak płacicie na Ali to przy płaceniu w dolarach kartą Revolut |
Karta kredytową, niekoniecznie revolut, ze względu na możliwość reklamacji chargeback, jeśli sprzęt jest wadliwy a z chińczykiem nie idzie się dogadać to zostaje opcja odzyskania gotówki poprzez bank.
Blik czy szybki przelew nie daje takiej możliwości.
marek230482 - 2020-12-29, 20:22
Tu jest niewiele droższa stacja z gałkami i przyciskami. Lepsza propozycja niż moja poprzednia. Lepsza marka, lepszy procesor i pozostałe komponenty.
Do tego jest toslink.
https://pl.aliexpress.com/item/1005001488285566.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.3a0a64a5JKxiH2&algo_pvid=9a162c3b-f856-4211-8e27-d56122c7c9ff&algo_expid=9a162c3b-f856-4211-8e27-d56122c7c9ff-6&btsid=0bb0623c16070200754566374eca0d&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_
Socale - 2020-12-29, 21:40
Monitor podobny do wskazanego wyżej lecz nieco inny. Szperałem za błyskawicznym manualnym przełączaniem kamer i znalazłem taki 9" między workami ryżu.
Najbardziej zależało mi na kamerce w prawym lusterku obserwującej tył prawo skos na nie regularnych skrzyżowaniach = widzi szeroki martwy prawy punkt. Mam panoramę.
Banan - 2020-12-29, 21:42
Socale napisał/a: | Monitor podobny do wskazanego wyżej lecz nieco inny. |
Podobny, tylko bez rejestratora i AHD
Socale - 2020-12-29, 21:46
Tak, wiem, nie zależało i nie zależy mi na rejestracji jazdy itp. Nie mam w żadnym aucie. Zabrzmi zabobonnie ale ja po prostu nie chcę kusić losu. Tą klepkę też mam nieułożoną
.
Odnośnie tytułu, w pełni rozumiem dezorientację. Podaż jest tak ogromna że odurnieć idzie, sam ostatnio przymierzałem się do zmian z radiem i najprawdopodobniej zrobię to co w Dethleffsie, po prostu chcę ładnie a nie szałowo z fontannami wodotrysków.
Wygrałem zmagania, kto chce niech zerknie tutaj: https://www.camperteam.pl...p=701157#701157
Banan - 2020-12-30, 01:07
Socale napisał/a: | nie zależy mi na rejestracji jazdy |
To przy okazji, bardziej chodzi o rozdzielczość
|
|