| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Lodówka electrolux na gazie ciągle cyka po odpaleniu piezo
damp - 2021-05-21, 16:13 Temat postu: Lodówka electrolux na gazie ciągle cyka po odpaleniu piezo Witam mam taką lodóweczkę z elektrycznym piezo. Nie ma pstryczka i okienka jak w większości starych lodówek.
Nie wiem co się stało ale po odpaleniu pomimo płomienia cały czas cyka zapalarka. Mam lodówkę z przyciskiem ze światełkiem, że jak płomień by zgasł to sama się odpali.
Co może być nie tak, że cały czas cyka pomimo tego, że płomień się pali. Gdzie zajrzeć?
Zdjąłem klapkę w kratce rewizyjnej jest dysza od gazu jakieś przewody. Wszystko raczej czyste.
Proszę o pomoc.
Damian
Monter - 2021-05-21, 17:42
Tam w palniku jest elektroda która wykrywa płomień. Delikatnie sprawdź czy nie jest brudna.
Jest tu na forum obszerny temat dedykowany lodówkom: https://www.camperteam.pl...p?p=68188#68188
damp - 2021-05-21, 23:33
No właśnie wszystko wygląda ok. Jeżeli nie jest brudna i płomień jej dotyka to dlaczego nie wyłącza się iskrownik tylko cyka cały czas?
zbychu - 2021-05-22, 07:11
U mnie było podobnie , musiałem zmienić cały palnik , bo prawdopodobnie elektroda wykrywająca płomień jest uszkodzona , lub sprawdż kabel do niej .
|
|