Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Fiat Dukato zabudowa TABBERT - CARAVAN GmbH

hatatitla - 2021-09-12, 11:02
Temat postu: Fiat Dukato zabudowa TABBERT - CARAVAN GmbH
Witam wszystkich. Jestem nowy na tym forum.Mam problemy z zakupionym kamperem, nie figuruje w wymienionych na forum więc pozwoliłem sobie rozpocząć nowy wątek. Bardzo potrzebuje porad od posiadających taką zabudowę.
Kuba L. - 2021-09-12, 20:24

Z czym konkretnie masz problem?, posiadałem takiego kampera łądnych pare latek.. może Ci pomogę.
hatatitla - 2021-09-14, 14:02

Witam ! Zacząłem naprawiać ścianę po lewej stronie. Całkowicie zgnita, zastanawiało mnie dlaczego część blachy od kabiny kierowcy jest włożona pod blachę idącą z tyłu. Pęd powietrza w czasie jazdy wciska wodę pod blachę. Problem mam z tym jak wymontować ściankę wewnątrz kampera za kierowcą. Nie chcę robić nic na siłę bo potem będzie dodatkowy kłopot z tym co pourywam albo połamię. Jak dowiem się jak dołączyć zdjęcia to dołączę. Sprzedający na zamokniętą ścianę nakleił sklejkę i nową tapetę. Widać pod sklejką tapetę i płytę. Jak wiesz jak to rozebrać będę wdzięczny. Mój to EUROPA 510 94r. Dziękuję za kontakt.
Kuba L. - 2021-09-14, 21:36

Nigdy tego nie rozbierałem to ci nie podpowiem, ale fakt że jest to montowane na zakładkę do środka, uszczelnienie musisz pewnie zrobić od nowa, podejrzewam że całej zabudowy..ja tak zrobiłem na samym początku i przez 10lat miałem spokój. Słabym punktem tej zabudowy jest górna listwa biegnąca wzdłuż całej długości bocznej ściany nad oknem po jednej i drugiej stronie kampera, ona jest w kształcie takiej rynienki. Nie dość, że jest za wąska to w tym miejscu zakładka blachy ma chyba niecałe 2cm.. i tam właśnie najczęściej może przeciekać. Boczna ściana składa się z drewnianego ramiaka, styropianu i blachy. Rozbierasz to po kolei od środka najpierw musisz rozkręcić okno jest dzielone na kilka cześci, potem po kawałku wydłubujesz styropian i wymieniasz spróchniałe części drewnianego ramiaka.
Rumburak - 2021-09-15, 08:24

Tutaj masz opisaną moją walkę z Tabbertem:
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=29117
Ściany miałem wyprute do gołej blachy. W razie czego pytaj.

hatatitla - 2021-09-16, 19:45

Dziękuję za podpowiedź. ja mam problem tylko z lewą ścianą bo prawa jest sucha, ale i tak mam zamiar ją uszczelnić. Właśnie rozebrałem zgnitą część ściany. Niestety to zgniło od listwy tak jak u Ciebie, od listwy pionowej za drzwiami kierowcy. Jedno co pozytywne to to, że nie cała ściana. Od połowy okna jest sucho.
Nie widziałem tego bo na zamoczoną ścianę, prawdopodobnie sprzedający, naleił sklejkę i nową tapetę, wyglądało jakby było sucho.