|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kamperowanie - Jazda kamperem z wlaczonym piecykiem
smithpl - 2021-09-30, 19:47 Temat postu: Jazda kamperem z wlaczonym piecykiem Czesc,
Jako ze jutro moj pierwszy wypad kamperem na weekend chcialbym tu wrzucac pytania na ktore nie znajde odpowiedzi w szukajce.
Jak wiemy robi aie zimno a jade z dzieckiem.
Czy gdyby bylo jej zimno to moge jechac z odpalonym piecykiem czy jest to calkowicie zabronione?
Socale - 2021-09-30, 19:56
Jeśli urządzenia są w pełni sprawne, w tym sprawne zabezpieczenia odcinające dopływ gazu do komory spalania, to ja nie widzę przeciwskazań.
Mowa o piecyku czyli grzejniku z pstrykaczem i pokrętłem.
Jeśli masz na pokładzie ogrzewanie typu Truma to jest to również bezpieczne urządzenie.
orkaaa - 2021-09-30, 19:59
Przy Trumie diesel można jeździć, bez problemu. Przy gazie teoretycznie zabronione. Ja mam diesel więc szczególnie zimą jest super bo na mrozie kamper się wychładza i bez grzania zimno i już. Teraz gaz. Nawet podczas krótkich przejazdów zamykam gaz w butli. Chodzi o bezpieczeństwo.
smithpl - 2021-09-30, 20:05
Dzieki za info, czyli zmienie docelowo poecyk na dieselowy. Dziekuje
papamila - 2021-09-30, 21:46
żeby Truma gazowa mogła legalnie pracować podczas jazdy instalacja musi byc wypsażona
reduktor z CS ( crasht sensor ) i odpowiednie wężyki ze stopem
Banan - 2021-09-30, 22:27
smithpl napisał/a: | Dzieki za info, czyli zmienie docelowo poecyk na dieselowy. |
Po co popadać w niepotrzebne wydatki?
W pierwszej kolejności sprawdź jak wydajne masz ogrzewanie z pojazdu w czasie jazdy, w moim w zupełności wystarcza na ogrzanie całego kampera.
Zainwestuj raczej w nowy reduktor i wężyki, jak wcześniej napisał Papapmila. Mogę się mylić, ale pewnie i tak masz do wymiany, bo ma swoje lata. Wtedy będziesz mógł normalnie używać swojego piecyka gazowego
smithpl - 2021-10-01, 07:24
O super.
Dzis sprawdze jak temp bedzie podczas jazdy.
A mozecie podeslac przykladowe fotki w zakresie tego zaworu i wezykow?
Tak na w razie czego 🤪😜
smithpl - 2021-10-01, 07:47
OK, znalazlem :D
zbyszekwoj - 2021-10-01, 10:10
Moja żona łazi po kamperze w czasie jazdy. To też zabronione i bardziej niebezpieczne niz jazda z odkręconą butlą.
MILUŚ - 2021-10-01, 10:19
zbyszekwoj napisał/a: | Moja żona łazi po kamperze w czasie jazdy. To też zabronione i bardziej niebezpieczne niz jazda z odkręconą butlą. |
Moja ostatnio.... korzystała z toalety
Cyryl - 2021-10-01, 10:21
stary kamper miałem zwykłą alkowę i jadąc zimą na siedzeniach w szoferce było cieplutko, ale im dalej tym gorzej, a że w alkowie siedzenia zgodne z kierunkiem jazdy (nikt nie lubi jeździć tyłem do kierunku jazdy) są jakieś 1,5-2m za kierowcą, było tam zimno.
w obecnym kamperze (półintegra) mam oddzielną sypalnię zmakaną drzwiami, więc wystarczy zamknąć te drzwi i w pomieszczeniu z przodu jest ciepło.
jeszcze dodam, że przy otwartych drzwiach w zimie, jak opisywali koledzy, trochę ciągnie po prawym kolanie, po zamknięciu drzwi już tego nie ma.
dziwaczek - 2021-10-01, 10:56
Jest prostsze rozwiązanie, zawór odcinający przy rozerwaniu węża 49zł na 50mbar - własnie wstawiłem sobie.
Monter - 2021-10-01, 13:41
Jak już pisałem tutaj trzeba zaznaczyć,, że to zadziała tylko na uszkodzenie węża.
Banan - 2021-10-01, 14:10
Monter napisał/a: | Jak już pisałem tutaj trzeba zaznaczyć,, że to zadziała tylko na uszkodzenie węża. |
Dobrze mówi - polać mu
Jak chcesz bezpiecznie jeździć z otwartą butlą gazu, to tylko reduktor z CS i dedykowane węże, np. takie jak poniżej.
dziwaczek - 2021-10-01, 16:25
No i wystarczy, że zadziała na uszkodzenie węża - odetnie butlę i dopływ gazu. Wszystkie sprzęty maja odcięcia gazu na termoparach więc to jest bezpieczne.
Owszem nowy reduktor węże jak najlepiej tylko.... w sumie to "prawie" samo.
papamila - 2021-10-01, 16:30
wg założeń dopływ gazu ma byc
odciety w przypadku uderzenia/przeciążenia
wąż nie zawsze ulega rozerwaniu
Wieluniak_1 - 2021-10-01, 21:26
Ja śmigam zimą i w mojej integrze (na Sprinterze 412) o długości ponad 7m (prawie 8) zwykłe ogrzewanie silnikowe wystarczy. Jest gorąco w całym aucie. Przetestuj u siebie i zobaczysz co i jak.
Mazur - 2021-10-02, 09:24
100% bezpieczną alternatywą jest zamontowanie nagrzewnicy wodnej która w sumie grzeje wyłącznie w czasie jazdy . Kwestia wpięcia do 12v i podłączenie węży w obieg płynu chłodzącego. U mnie węże szły pod podłogą. Swoją zdemontowałem i wsadziłem w to miejsce suche webasto które w ogrzewaniu jest bardziej wydajne niż truma i nie pobiera gazu Webasto chyba też bezpieczne pod tym względem, przynajmniej tak mi się wydaje bo nie używam w czasie jazdy.
dziwaczek - 2021-10-03, 15:00
To ja dodam z autopsji - że u mnie w jeździe zimowej bywało chłodno nawet w kabinie (ducato I 88r. i ducato 95r.) a z tyłu to nawet mocno zimno a w kibelku jest paskudnie zimno. A że jak ktos jechał z tyłu to trzeba było włączać piecyk.
Rozwiązaniem jest (ale jak jeżdżą tylko dwie osoby) kotara za fotelami w szoferce i zaślepienie taśma wywietrzników po bokach na drzwiach - wtedy jest ciepło
MILUŚ - 2021-10-03, 15:17
dziwaczek napisał/a: | ...... wtedy jest ciepło |
Raczej tylko cieplej pisane z autopsji
dziwaczek - 2021-10-03, 19:05
MILUŚ napisał/a: | dziwaczek napisał/a: | ...... wtedy jest ciepło |
Raczej tylko cieplej pisane z autopsji |
Jest Ciepło - ale tylko w kabinie - jak jest kurtyna szczelna.
smithpl - 2021-10-04, 08:18
Okazalo sie ze faktycznie jest cieplo podczas jazdy wiec nie ma problemu.
Na wszelki wypadek dodam zawor CS aby dalo sie odpalac gaz w czasie jazdy
Banan - 2021-10-04, 10:06
dziwaczek napisał/a: | Jest Ciepło - ale tylko w kabinie - jak jest kurtyna szczelna. |
Prawdopodobnie masz już zakamienioną nagrzewnicę. Masz dwa wyjścia: przeczyścić swoją która posiadasz, lub wymienić na nową - koszt od 104PLN.
Będziesz miał saunę w czasie jazdy
smithpl napisał/a: | Na wszelki wypadek dodam zawor CS aby dalo sie odpalac gaz w czasie jazdy |
Jak mogę Ci coś doradzić, to zrób to na jednym ze zlotów CT.
Dlaczego? Ano dlatego, że będziesz mógł sobie dobrać odpowiedni zawór. U mnie teoretycznie miał być pionowy, jak się okazało, pionowy nie wejdzie i trzeba było montować poziomy.
Na zloty przyjeżdżają zaprzyjaźnione sklepy karawaningowe, które mają dla nas atrakcyjnie cenowo artykuły i na miejscu można sobie odpowiedni dobrać.
Przyjeżdża też firma, która m.in. robi przeglądy instalacji gazowej i montuje potrzebne akcesoria. U nas przegląd nie jest obowiązkowy, ale np. na prom bez przeglądu możesz nie wjechać. Niemniej jednak, warto taki przegląd zrobić dla własnego bezpieczeństwa.
Zaoszczędzisz tym samym parę złociszy, a co ważniejsze nerwów - bo coś nie pasuje.
smithpl - 2021-10-04, 12:35
Dobry plan, a kiedy najblizszy zlot ? Przepraszam, jestem nowy 😜
Banan - 2021-10-04, 13:22
smithpl napisał/a: | Dobry plan, a kiedy najblizszy zlot ? |
W tym roku już nie będzie, obserwuj harmonogram imprez. Na 2022 rok dopiero będzie podany. Z całą pewnością będą to imprezy organizowane przez CT Świętokrzyskie, postaram się, by na dolnośląskich imprezach też byli.
Jak Ci się bardzo śpieszy, to możesz jechać do Elcamp'u po wcześniejszym umówieniu Ci założą.
smithpl - 2021-10-04, 14:51
To poczekam, dzieki
zbyszekwoj - 2021-10-04, 17:13
Banan napisał/a: | ale np. na prom bez przeglądu możesz nie wjechać. Niemniej jednak, warto taki przegląd zrobić dla własnego bezpieczeństwa.
Zaoszczędzisz tym samym parę złociszy, a co ważniejsze nerwów - bo coś nie pasuje. |
Mamy okazywać przegląd niemiecki w polskim kamperze?
dziwaczek - 2021-10-04, 19:08
Banan - z ta nagrzewnica to chyba nie, jest płyn nie woda, gorące powietrze leci - nie ma problemu z chłodzeniem silnika ale może się skusze na wymianę - profilaktycznie - swoje lata już ma.
SlawekEwa - 2021-10-04, 20:44
zbyszekwoj napisał/a: | Mamy okazywać przegląd niemiecki w polskim kamperze |
Ciekaw jestem na którym promie?
Banan - 2021-10-04, 21:09
SlawekEwa napisał/a: | zbyszekwoj napisał/a: | Mamy okazywać przegląd niemiecki w polskim kamperze |
Ciekaw jestem na którym promie? |
Na promie do Świnoujścia...
Przegląd jest międzynarodowy, zrobiony w Polsce, ale oprócz naklejki jest jeszcze certyfikat również w jakimś pogańskim języku
dziwaczek napisał/a: | nie ma problemu z chłodzeniem silnika ale może się skusze na wymianę - profilaktycznie - swoje lata już ma. |
Tu nie chodzi o chłodzenie silnika, a o wydajność nagrzewnicy. Miałem taki przypadek, stąd moje przypuszczenia
MILUŚ - 2021-10-05, 09:04
Banan napisał/a: | ..... np. na prom bez przeglądu możesz nie wjechać.... |
Jeszcze się nie spotkałem z taką sytuacją a promowałem się może....z 50 razy
Może taka sytuacja ma miejsce na południu bo na pewno nie na północy Europy
rigg - 2021-10-05, 09:58
MILUŚ napisał/a: | Banan napisał/a: | ..... np. na prom bez przeglądu możesz nie wjechać.... |
Jeszcze się nie spotkałem z taką sytuacją a promowałem się może....z 50 razy
Może taka sytuacja ma miejsce na południu bo na pewno nie na północy Europy |
Płynąłem w tym roku Livorno - Olbia , Porto Torres - Genua i nikt niczego nie sprawdzał.
Pieredyszka - 2021-10-05, 10:36
https://www.camping-car.c...a-loi-a-tranche
"Wreszcie, dzięki Corsica Ferries, jednej z firm, przez które doszło do skandalu, dowiedzieliśmy się o wyniku tej historii: dekret z dnia 20 grudnia 2016 r., który radzimy wydrukować i włożyć do schowka , określa, że „Pojazdy typu przyczepa kempingowa, przyczepa kempingowa lub samochód kempingowy mogą przewozić maksymalnie 3 butle gazu typu butan/propan. Całkowita waga tych butelek nie przekracza 47 kg. Butelki te są przeznaczone wyłącznie do użytku w oświetleniu, ogrzewaniu i wyposażeniu kuchni pojazdu. Inne rodzaje pojazdów prywatnych innych niż przyczepy kempingowe, przyczepy mieszkalne lub samochody kempingowe są dopuszczone do przewozu 1 butli gazowej o maksymalnej wadze 13 kg ”.
Banan - 2021-10-05, 10:45
MILUŚ napisał/a: | Jeszcze się nie spotkałem z taką sytuacją a promowałem się może....z 50 razy
Może taka sytuacja ma miejsce na południu bo na pewno nie na północy Europy |
O tym czytałem kilka lat temu u nas na forum, z przeżyć jednego z kolegów.
Nie mogę teraz tego wygrzebać
Tak czy inaczej, zrobienie przeglądu i sprawdzenie szczelności instalacji jeszcze nikomu nie zaszkodziło
zbyszekwoj - 2021-10-05, 11:18
Banan napisał/a: | jeszcze nikomu nie zaszkodziło |
No mnie zaszkodziło, bo mi Niemcy mówia,że mam niewazny przegląd , a nalepki nie mogę zedrzeć bo z lakierem odłazi.
A przeglad jest niemiecki , robiony w Polsce. Nawet "nasi" gazownicy kursy robili niemieckie.
Banan - 2021-10-05, 12:11
zbyszekwoj napisał/a: | nalepki nie mogę zedrzeć bo z lakierem odłazi. |
zaklej naklejką CT...
MILUŚ - 2021-10-05, 17:15
Banan napisał/a: | ............
Tak czy inaczej, zrobienie przeglądu i sprawdzenie szczelności instalacji jeszcze nikomu nie zaszkodziło |
Znam forumowego właściciela kamperowego serwisu który po zrobionym przeglądzie gazowym nie daje certyfikatu ani naklejki
Jedyny ślad jaki mam po tym przeglądzie to......paragon .....po polsku
Banan - 2021-10-05, 20:51
MILUŚ napisał/a: | Znam forumowego właściciela kamperowego serwisu który po zrobionym przeglądzie gazowym nie daje certyfikatu ani naklejki
Jedyny ślad jaki mam po tym przeglądzie to......paragon .....po polsku |
Ja tam mam naklejkę na dwa lata i certyfikat do tego
Obowiązku w PL niema, ale przynajmniej śpię spokojnie
Nigdy bym sobie nie darował, gdyby komuś coś się stało, czy kamperek spaliłby się przez jakąś nieszczelność
MILUŚ - 2021-10-06, 07:01
Banan napisał/a: | .........czy kamperek spaliłby się przez jakąś nieszczelność
|
Jak poprzedni ?
zbyszekwoj - 2021-10-06, 07:40
Banan napisał/a: | zbyszekwoj napisał/a: | nalepki nie mogę zedrzeć bo z lakierem odłazi. |
zaklej naklejką CT... |
Na zderzaku?
mischka - 2021-10-06, 07:47
MILUŚ napisał/a: | Może taka sytuacja ma miejsce na południu bo na pewno nie na północy Europy |
Na południu nikogo to nie interesuje. Słyszałem też o kempingach które wymagają ważnego przeglądu gazowego, podkreślam słyszałem a nie widziałem. Ale czego to ja się już w życiu nasłuchałem.....
Banan - 2021-10-06, 08:59
zbyszekwoj napisał/a: | Na zderzaku? |
A, nie, sorry... na zderzaku to sieknij "PL"
MILUŚ - 2021-10-06, 09:06
zbyszekwoj napisał/a: | Banan napisał/a: | zbyszekwoj napisał/a: | nalepki nie mogę zedrzeć bo z lakierem odłazi. |
zaklej naklejką CT... |
Na zderzaku? |
No właśnie ja też mam dwie poprzednie naklejki niemieckiego przeglądu na zderzaku
Ale tak rozstrzelone ,że nie zakryje ich żadna jedna naklejka
mischka - 2021-10-06, 12:47
MILUŚ napisał/a: | No właśnie ja też mam dwie poprzednie naklejki niemieckiego przeglądu na zderzaku
Ale tak rozstrzelone ,że nie zakryje ich żadna jedna naklejka |
Normalnie naklejają jedną na drugą...
MILUŚ - 2021-10-06, 18:26
mischka napisał/a: | MILUŚ napisał/a: | No właśnie ja też mam dwie poprzednie naklejki niemieckiego przeglądu na zderzaku
Ale tak rozstrzelone ,że nie zakryje ich żadna jedna naklejka |
Normalnie naklejają jedną na drugą... |
Może poprzedni właściciel miał słabość do naklejek.... tak jak ja
Cyryl - 2021-10-06, 19:55
Pieredyszka napisał/a: | https://www.camping-car.com/balades-et-voyages/21365-ferries-bouteilles-de-gaz-et-camping-cars-la-loi-a-tranche
"Wreszcie, dzięki Corsica Ferries, jednej z firm, przez które doszło do skandalu, dowiedzieliśmy się o wyniku tej historii: dekret z dnia 20 grudnia 2016 r., który radzimy wydrukować i włożyć do schowka , określa, że „Pojazdy typu przyczepa kempingowa, przyczepa kempingowa lub samochód kempingowy mogą przewozić maksymalnie 3 butle gazu typu butan/propan. Całkowita waga tych butelek nie przekracza 47 kg. Butelki te są przeznaczone wyłącznie do użytku w oświetleniu, ogrzewaniu i wyposażeniu kuchni pojazdu. Inne rodzaje pojazdów prywatnych innych niż przyczepy kempingowe, przyczepy mieszkalne lub samochody kempingowe są dopuszczone do przewozu 1 butli gazowej o maksymalnej wadze 13 kg ”. |
to nie jest tak do końca, bo:
gaz propan-butan jest mieszaniną gazów o symbolu UN 1965 ujęty w spise materiałów niebezpiecznych klasy 2 (gazy łatwopalne) i transport drogowy jest określony w Umowie ADR.
większość substancji niebezpiecznych ma dozwoloną małą ilość materiałów, którę można przewozić bez wymogów ADR, dlatego możemy przewozić paliwo w bakach i wspomniane gazy, bez uprawnień, oznaczenia pojazdu itp.
a jak i ile mamy tu:
https://www.netpolska.com...yposazenie.html
zbyszekwoj - 2021-10-07, 10:57
Zapytałem na promie , gaz wyłączyć?. Nie ma potrzeby , usłyszałem.
Andrzej 73 - 2021-10-08, 10:19
Raz w życiu miałem przypadek , że gość z obsługi promu oglądał naklejkę przeglądu gazowego przed wjazdem na prom do Corfu. Może to tylko przypadek.
JanusS - 2022-01-26, 19:56
O tych 3-ch butlach w kamperach/przyczepach to można przeczytać w Dyrektywie Unijnej. Też to przeczytałem chyba na stronie P&O, więc to właśnie jest tak - nie inaczej. Szperałem w związku z planami na Islandię gdzie gazu na stacjach nie uświadczysz. Bardziej mnie interesuje przegląd instalacji i stosowny certyfikat. Nie chcę niespodzianki od jakiegoś nadgorliwca tuż przed wjazdem na prom. A taka co prawda nie musi ale może się zdarzyć i mam po wakacjach!!! Może ktoś z kolegów, którzy jak piszą mają takowy - udostępnią telefon lub adres do solidnej firmy??? Z góry serdeczne dzięki !!!
MILUŚ - 2022-01-26, 20:07
JanusS napisał/a: | ..... Może ktoś z kolegów, którzy jak piszą mają takowy - udostępnią telefon lub adres do solidnej firmy??? Z góry serdeczne dzięki !!! |
Napisz/zadzwoń do Kaimar'a on ma sewis kamperowy i robił mi przegląd gazowy .
https://camperymtm.pl/
Mieści się w Czechowicach - Dziedzicach
JanusS - 2022-01-30, 15:36
Dzięki - zadzwonię!
|
|