Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Remontujemy kampera - Surfstyle - moj pierwszy kamper i historia zmian

smithpl - 2021-10-04, 08:08
Temat postu: Surfstyle - moj pierwszy kamper i historia zmian
Otworzylem watek z moim Ducato I 1.9TD 1991

Plan jest taki aby utrzymać jego retro style od mechaniki po wizualizacje wiec spisze tutaj co i jak porobilem aby dopieścić jego stan.

Po przeglądzie okazało się że ogólny stan mimo wieku jest bardzo dobry.

Prace na pierwszy strzał:

1. Remont skrzyni - synchornizatory
2. Wymiana polosi bo zmeczona
3. Malowanie szoferki - ktos kiedys zrobil to tragicznie
4. Montaz wspomagania kierownicy - aby druga polowka miala latwiej
5. Wymiana alkowy i kawalka sklejki pod oknem
6. Montaz 3-punktowych pasow w tylnej czesci

W nastepnym kroku
1. demontaż łazienki i odmalowanie na bialy kolor
2. Wymiana poszczegolnych sklejek na nowe
3. Zmiana kolorystyki szafek - front
4. Wyciszenie komory silnika

SZEJK - 2021-10-04, 08:32

Podpinam się do tematu, dawaj relacje na bieżąco ze zdjęciami.
smithpl - 2021-10-15, 09:02

Żeby nie było że nic się nie dzieje to informuje tylko iż kamper trafil do warsztatu na przegląd, wymianę przegubu i naprawe synchronizatora w skrzyni.

Po tych pracach jedziemy na krótki wypad a następnie kamper trafia na kołki i biore się do roboty.
Dorobienie przedniego okna dogadane, aktualnie analizuje jeszcze 2 udogodnienia.

1. Skladam zestaw uzdatniania wody do picia analogiczny jaki przygotowalem w domu. Niestety sprawdzajac ceny zestawow do kampera mozna miec wrazenie ze „troche” przeginaja z cena tylko z faktu ze do kampera 🤪

2. Druga sprawa ktora mnie nurtuje. Skoro ogrzewanie samochodu dziala swietnie ale z racji odleglosci nie nagrzeje raczej tylu kampera, to moze zamiast jezdzic z ogrzewaniem warto dostawic dodatkowa nagrzewnice i pociagnac rurki?
W sumie w moim sharanie leca rurki na tyl samochodu do webasto wiec to nie problem.
Ktoś temat przerabiał? Szukam kompaktowej nagrzewnicy z wentylatorem na tyl. Rurki poprowadze pod samochodem.

Bim - 2021-10-15, 11:33

Cytat:
. Skladam zestaw uzdatniania wody do picia analogiczny jaki przygotowalem w domu. Niestety sprawdzajac ceny zestawow do kampera mozna miec wrazenie ze „troche” przeginaja z cena tylko z faktu ze do kampera 🤪

Mam wrażenie . że Ty trochę przeginasz

Nie prościej bańka 5 litrowa lub x 2 z Twojej stacji domowej ;)

Brakuje wody do mycia, a Ty chcesz ją dodatkowo marnować .

Spożytkuj kasę na wyjazdy, albo na inne niezbędne "przydasie"

To Twój pierwszy kamperek?

Kazik II - 2021-10-15, 11:45

smithpl napisał/a:
2. Druga sprawa ktora mnie nurtuje. Skoro ogrzewanie samochodu dziala swietnie ale z racji odleglosci nie nagrzeje raczej tylu kampera, to moze zamiast jezdzic z ogrzewaniem warto dostawic dodatkowa nagrzewnice i pociagnac rurki?

Ja już to kiedyś ćwiczyłem, ale rezultaty słabe. Nagrzewnica nie jest w stanie dobrze nagrzać takiej kubatury jak ma wnętrze kampera.

Kazik II - 2021-10-15, 11:50

smithpl napisał/a:

Co do tego wyciszenia, to polecam wyklejenie całego dołu szoferki od wewnątrz poczynając od grodzi silnika grubą taśmą dekarską. Bardzo dobrze tłumi hałas silnika i odgłosy toczenia się auta. Oczywiście najperw trzeba zdjąć oryginale wykładziny i położyć je z powrotem po wyklejeniu taśmą. Na początku trochę zalatuje lepikiem, ale po jakimś czasie się "wyśmierdzi".

smok_wawelski - 2021-10-15, 17:55

smithpl napisał/a:
.....W sumie w moim sharanie leca rurki na tyl samochodu do webasto wiec to nie problem.Ktoś temat przerabiał? Szukam kompaktowej nagrzewnicy z wentylatorem na tyl. Rurki poprowadze pod samochodem.

Który to Sharan ? jaki Eber ? Pompka tylko na podszybiu tylko czy 2-ga dołożona ?
Osobiście zajeżdżając kolejnego Sharana uważam jego ogrzewanie za totalna porażkę - może przy Eberze 5kW, może przy dobrej izolacji "chłodnicy" w postaci rurek idących prawie przez całe auto , może przy wydajnej pompie obiegowej to ujdzie i ludki w 3-cim rzędzie nie zmarzną ale w fabrycznym rozwiązaniu gołych rurek to porażka totalna - dogrzać starego Sharana klekota przy -5 czy -10 to problem temat wałkowany na forum sharana wielokrotnie - jedże obecnie Sharanem w klekocie AVG mam 25km do roboty obwodnica A4 w zimie jak trochę mróz przyciśnie nie dogrzeje na tej trasie pomimo sprawności układu chłodzenia i ogrzewania (choć płukany ma jednak swoje lata i może być ciut zarośnięty) weź to pod uwagę bo tu tez masz bez obrazy motor również staruszka klekota podobnego jak w Sharanie a budę kilka razy większa a paka długa.
Jeśli chodzi o nagrzewnice rozważałem te 3 ale do busa jeszcze nie wrzuciłem wiec nie napisze Ci opinii z użytkowania - zobacz wymiarowo czy Ci może przypasują:
LINK-1 . LINK-2 . LINK-3
Jest tez "tanie maleństwo" -LINK-4 tu poglądowo mocno droga nówka ale idzie to kupić na OLX czy Sprzedajemy za 100-150zł
Opisów poszukaj na forum opisywał tę nagrzewnice kol. reaven22 https://www.camperteam.pl...hp?mode=results i rozmawialiśmy też o niej trochę tutaj https://www.camperteam.pl...p=875674#875674

smithpl - 2021-10-15, 20:38

Bim napisał/a:
Cytat:
. Skladam zestaw uzdatniania wody do picia analogiczny jaki przygotowalem w domu. Niestety sprawdzajac ceny zestawow do kampera mozna miec wrazenie ze „troche” przeginaja z cena tylko z faktu ze do kampera 🤪

Mam wrażenie . że Ty trochę przeginasz

Nie prościej bańka 5 litrowa lub x 2 z Twojej stacji domowej ;)

Brakuje wody do mycia, a Ty chcesz ją dodatkowo marnować .

Spożytkuj kasę na wyjazdy, albo na inne niezbędne "przydasie"

To Twój pierwszy kamperek?

Tak pierwszy. Wkurxaja mnie banki z woda i zasmiecanie srodowiska plastikiem

Juz temat ogarniety

https://sklep.osmoza.pl/filtr-wody-aquatop-p-2282.html

Uzdatnia wode aby ja pic i nie wymaga duzego cisnienia. Nie ma tez odcieky brudnego.

Wole zatankowac wode i co pewien czas dolac niz kupowac plastik

Wiesz , zajawka eko 😜

smithpl - 2021-10-15, 20:40

Kazik II napisał/a:
smithpl napisał/a:

Co do tego wyciszenia, to polecam wyklejenie całego dołu szoferki od wewnątrz poczynając od grodzi silnika grubą taśmą dekarską. Bardzo dobrze tłumi hałas silnika i odgłosy toczenia się auta. Oczywiście najperw trzeba zdjąć oryginale wykładziny i położyć je z powrotem po wyklejeniu taśmą. Na początku trochę zalatuje lepikiem, ale po jakimś czasie się "wyśmierdzi".

Taki plan. Mata bitumiczna. Od wewnatrz i od zewnatrz. Zrobie zima

smithpl - 2021-10-15, 20:42

smok_wawelski napisał/a:
smithpl napisał/a:
.....W sumie w moim sharanie leca rurki na tyl samochodu do webasto wiec to nie problem.Ktoś temat przerabiał? Szukam kompaktowej nagrzewnicy z wentylatorem na tyl. Rurki poprowadze pod samochodem.

Który to Sharan ? jaki Eber ? Pompka tylko na podszybiu tylko czy 2-ga dołożona ?
Osobiście zajeżdżając kolejnego Sharana uważam jego ogrzewanie za totalna porażkę - może przy Eberze 5kW, może przy dobrej izolacji "chłodnicy" w postaci rurek idących prawie przez całe auto , może przy wydajnej pompie obiegowej to ujdzie i ludki w 3-cim rzędzie nie zmarzną ale w fabrycznym rozwiązaniu gołych rurek to porażka totalna - dogrzać starego Sharana klekota przy -5 czy -10 to problem temat wałkowany na forum sharana wielokrotnie - jedże obecnie Sharanem w klekocie AVG mam 25km do roboty obwodnica A4 w zimie jak trochę mróz przyciśnie nie dogrzeje na tej trasie pomimo sprawności układu chłodzenia i ogrzewania (choć płukany ma jednak swoje lata i może być ciut zarośnięty) weź to pod uwagę bo tu tez masz bez obrazy motor również staruszka klekota podobnego jak w Sharanie a budę kilka razy większa a paka długa.
Jeśli chodzi o nagrzewnice rozważałem te 3 ale do busa jeszcze nie wrzuciłem wiec nie napisze Ci opinii z użytkowania - zobacz wymiarowo czy Ci może przypasują:
LINK-1 . LINK-2 . LINK-3
Jest tez "tanie maleństwo" -LINK-4 tu poglądowo mocno droga nówka ale idzie to kupić na OLX czy Sprzedajemy za 100-150zł
Opisów poszukaj na forum opisywał tę nagrzewnice kol. reaven22 https://www.camperteam.pl...hp?mode=results i rozmawialiśmy też o niej trochę tutaj https://www.camperteam.pl...p=875674#875674

Kazdy diesel ma dogrzewacz wody ktory sie odpala ponizej 5 stopni. Woda z chlodnicy leci podwiziem do tylengo kola gdzie jest dogrzewacz. Rozbudowalem to do webasto. Czyli dodalem pompke. Wydaje mi sie ze spokojnie w obieg moglbym wpiac kolejna chlodnice grzewcza. W sharanie nie jest potrzebne ale w kamperze prosta robota. Wychodzisz podloga

zbyszekwoj - 2021-10-15, 22:16

smithpl napisał/a:
zajawka eko 😜

Rocznik produkcji mojej córki , wszystko rozumiem i się nie dziwię. :diabelski_usmiech

smok_wawelski - 2021-10-15, 23:30

Jak najbardziej możesz dać webasto mokre i nagrzewnicę - ja mam w busie wrzuconego pexa na podłogówkę i przygotowane pod nagrzewnicę
Fajnie to napisałeś Eberspächera przerobiłeś na Webasto :) faktycznie ta nazwa choć to 2 rożne i konkurencyjne firmy przyjęła się jak Bosch na szlifierki kątowe :)

Przeleciałem jeszcze raz Twój watek od początku - nie bardzo rozumiem o co biega z ta nagrzewnicą wodna i jaki jest jej cel w Twoim kamperze
Czy kamper ma niesprawne lub mało wydajne ogrzewanie, czy chodzi Ci o dogrzewanie w czasie jazdy, czy ma on już zamontowane webasto mokre ?
Wg mnie mokre webasto ma sens o ile pojazd je posiada lub jeśli chcesz mieć podłogówkę albo cwu z wymiennika płytowego. Jeśli natomiast ma być to tylko ogrzewanie nadmuchowe to po co kombinować z webasto mokrym - prościej i mniej energozernie będzie zastosować webasto suche.

Temat Sharana był tylko dla zobrazowania że im krótsza i im lepiej izolowana droga czynnika grzewczego tym lepiej bo mniejsze straty ciepła. Samo dodanie pompki choć niewątpliwie poprawia efektywność to wg mnie nie jest przeróbka z dogrzewacza na pełne postojowe chyba że dołożyłeś lub już miałeś akumulator dodatkowy z ładowaniem i np. zegar lub inne urządzenie sterujące tak jak mają to Sharany czy inne auta wyposażone w pełne postojowe - zasilanie webasto z aku rozruchowego może skończyć sie brakiem możliwości rozruchu :) . Nawiasem - w starszych Sharanach bez problemu można zmienić temp włączenia dogrzewacza np na +10st tak jak maja nowsze - w starszych za włączenie odpowiada zwykły wyłącznik bimetaliczny siedzący na podszybiu a jak wywleczesz kabelki do kabiny i dasz wyłącznik to możesz sterować wg własnego widzimisię :)

smithpl - 2021-10-16, 08:38

Tak, dogrzewanie w czasie jazdy. Na postoju mam zmieniono automatycznie na - bardzo interesujący piecyk truma ktory mocno grzeje :)
W innym watku rozmawialismy o tym ze mozna grzac gazem jak sie zalozy zabezpieczenie na butle gazowa. Jednak pomyslalem ze skoro podczas jazdy mamy cieplu z chlodnicy to po co marnowac gaz :)

W moim kamperze masz 2 miejsca z przodu i 2 kolejne na samym koncu kampera. Oczywiscie ogrzewanie dziala super podczas jazdy ale z tylu juz jest podobno chlodno. Z drugiej strony nie zrobie sobie tropicu w szoferce aby cieplo dolecialo na koniec :) dlatego szukam rozwiazania :)

Za 2 tyg znow lecimy na jesienna wyprawe. Docelowo chcialbym takze wyskoczyc zima 😜

Ok, zerkne jeszcze na suche webasto

wlodo - 2021-10-16, 10:40

Jeżeli chcesz wykorzystać silnik do dogrzewania tyłu, to rozwiązanie jest raczej proste.
Montujesz z tyłu jakaś nagrzewnicę z wentylatorem ( o regulowanej prędkości), dowolną, drogą, tanią, nową, używkę, np. od osobówki, ciągnika itd. Lub zepniesz jakąś nagrzewnicę z samochodu z wentylatorem na 12v, będzie za grosiki a zagrzeje. Tam z tyłu, jak masz miejsce, przydał by się zbiornik na ciepłą wodę. Spinasz to wszystko wężem 16 (w ociepleniu) z silnikiem ( łączysz przed nagrzewnicą) i cieszysz się ciepłym wnętrzem i ciepłą wodą po dojechaniu na miejsce.
To działa, ja mam bojler z tyłu w narożniku, nagrzewnicę pod ławką II rzędu, węży masę metrów (tak wyszło, można było mniej) i wnętrze ciepłe całe.

smok_wawelski - 2021-10-16, 16:31

smithpl napisał/a:
Ok, zerkne jeszcze na suche webasto
info - zerknij również do kol. koder - opisywał ostatnio próby z grzaniem wody webastem suchym
Watków o suchym i o chińskich tez znajdziesz sporo
smithpl napisał/a:
W innym wątku rozmawialiśmy o tym ze mozna grzac gazem jak sie zalozy zabezpieczenie na butle gazowa. Jednak pomyslalem ze skoro podczas jazdy mamy cieplu z chlodnicy to po co marnowac gaz
Sorry - tak faktycznie mignął mi gdzieś ten wątek a tutaj zabazowałem tylko na bieżącym

wlodo napisał/a:
To działa, ja mam bojler z tyłu w narożniku, nagrzewnicę pod ławką II rzędu, węży masę metrów (tak wyszło, można było mniej) i wnętrze ciepłe całe.
Ok wlodo, działa coby miało nie działać :) ale wydaje mi się że tu mamy jeszcze taki aspekt - Ty masz nowocześniejszy motor a staruszek klekotek to i ciężej go dogrzać i on lubi być ciepły :)
Chodzi mi o to ze w przypadku u Kolegi jednak odbierzemy temu klekotkowi trochę ciepła co możne być negatywne zarówno w spalaniu jak i dla jego pracy oraz trwałości

Skwarek - 2021-10-17, 10:27

smok_wawelski napisał/a:

Chodzi mi o to ze w przypadku u Kolegi jednak odbierzemy temu klekotkowi trochę ciepła co możne być negatywne zarówno w spalaniu jak i dla jego pracy oraz trwałości

Myślę, że przy sprawnym termostacie i sprytnym podłączeniu można wykorzystać nadmiar ciepła i zamiast do chłodnicy oddawać do wnętrza zabudowy. A termostat zapewni odpowiednie ciepło klekotkowi.

BikerB - 2021-10-17, 19:19

smok_wawelski napisał/a:
/ciach/

Z calym szacunkem smoku ale jest dokladnie odwrotnie
im nowszy slinik tym oszczedniejszy a im oszczedniejszy tym mniej "odpadowego" ciepla powstaje (do ewentulnego wykorzystania) czasami jest go tak malo ze montuje sie dodatkowe ogrzewanie elektryczne np. VW lupo3L

oczywiscie jest jeszcze temat samej konstrukcji fabrycznego ukladu chlodzenia
i tu jest pies pogrzebany.

smithpl - 2021-10-23, 19:22

Z tego co czytalem te silniczki lubia sie przegrzewac wiec chyba nawet lepiej im odebrac troche stopni :)
smithpl - 2021-10-24, 18:36

Za ok em zimno a czlowiekowi sie nudzi i siedzi oraz kombinuje.

Ten kamper to troche moj poligon i zabawa DIY.

Poczytalem troche o problemach z woda zima i pomyslalem o odzysku.
Wlasnie zamowilem 2 wezownice.

Pomysl zrodzil sie taki ze skoro uzywam piecyka ktory grzeje jak wsciekly to zrobie podtrzymanie temp wody w zbiorniku.

Potrzebne elementy:

1. 2x wezownica
2. Przewody
3. Pompka cyrkulacyj a o niskim poborze pradu.

Piecyk mam dosc blisko zbiornika wody wiec problem orurowania znika

Zalety?
Jak grzejesz piecykiem w kamperze, wymuszony obieg powoduje nagrzewanie sie wody w zbiorniku. Docelowo rozszerze o ogrzewanie wody brudnej aby nie zamarzala.

Wrzuce fotki z montazu.

Koszt w mojej sytuacji - 200-300zl

Pobor pradu pompki znikomy

smithpl - 2021-10-31, 13:22

Skoro mamy piękną pogodę a mój kamperek ma już zrobioną skrzynie i półoś można zająć się renowacją.

Na pierwszy strzał leci łazienka. Popękany brodzik wymaga naprawy a przy okazji chciałem sprawdzić jak wyglada podłoga pod łazienką.

Okazało się że stan jest wyśmienity. Nic nie zgnite. Jedynie stelaż pd brodzikiem wymaga wymiany - jakieś 2 sklejki i nóżki - formatki już wyrysowane - wykonam ze sklejki

Naprawy wymaga brodzik. Zdecydowałem się na renowację bo oryginał trudno dostać a chcę przy okazji odmalować na biało bo zżółkło po latach używania

Fotki z demontażu.
W tym tygodniu go posklejam i oszlifuje, w następnym lakierowanie i wykonanie stelaża brodzika ze sklejki

Przy okazji, ktoś podpowie:
1. Czym wypelnic otwór odpływowy w podłodze aby był demontowalny ?
2. Jaka masa plastyczna - czarna nie zasycha a kleji? - to czym brodzik był wklejony do stelarza

smithpl - 2021-10-31, 14:13

Podpowie jeszcze ktoś z jakiego materiału były brodziki w Ducato 1992 ?
smithpl - 2021-10-31, 15:39

Etap numer 1 - spawqnie wszystkich elementow aby uzyskac caly stabilny brodzik pod laminowanie tylnej czesci

Fota dwa caly pospawany brodzik czeka na laminowanie

wlodo - 2021-10-31, 16:44

Pospawanie brodzika to już połowa sukcesu, jednak dalej bym nie realizował Twojego planu.
O takich starych brodzikach był już na forum wiele tematów, wszyscy mieli ten sam problem-kruchość starego plastiku. U Ciebie jest ta sama historia, 30-letnie tworzywo jest już tak słabe, że nie nadaje się do naprawy i dalszej eksploatacji. A podklejenie żywicą może nie zadziałać, bo żywica może od niego się odkleić. Potraktuj go jako wzornik, zrób na nim kopyto, następnie odlej nowy i będziesz miał prawie wieczny ( a drugi na pokrycie kosztów :-P ).

smithpl - 2021-10-31, 17:25

Spoko, czytalem

I tak aby zrobic kopyto musze go de facto skonczyc 😜
Planuje wzmocnic konstrukcje , wyprowadze front i wtedy zrobie revers kopyto.

smithpl - 2021-11-17, 18:11
Temat postu: Nie śpimy pracujemy
Jest trochę czasu więc akcja renowacja wre.

Obróbka, łatanie, szpachla, podkład i lakier ceramiczny

Za tydzień odnawianie elementów łazienki będzie zakończone.

Piasek1 - 2021-11-18, 08:49

Promocja widzę była w lidlu... albo biedronce
:mrgreen:

smithpl - 2021-11-26, 13:11

Lazienka wymagala 2 takich skrzyneczek :)
smithpl - 2021-11-26, 13:13

Mam takie pytanie, jadac wczoraj kamperkiem zauwazylem ciemnosc na tym panelu.

Czy on powinien byc podswietlany czy nie ?

Piasek1 - 2021-11-27, 05:36

https://www.camperteam.pl...opic.php?t=8721
generalnie masa informacji dot tego sprzętu
https://www.google.com/se...Q_AUoAHoECAEQAA