|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - tylna rama na dodatkowy bagaż
EwaMarek - 2007-04-04, 17:34 Temat postu: tylna rama na dodatkowy bagaż Mój kamper ma mocowanie na ramę do przewozu np motocykla, kufra dodatkowego itp.
i to wszystko - poprzedni właściciel zabrał tą rame ( tak nazywam ten element ponieważ nie znam poprawnej nazwy)
wiem z dokumentacji jaka zostala w kamperze że była to rama do przewozu motocykla.
w czym problem?
sam zrobiłem sobie rame z profili stalowych do przewozu agregatu, w tym roku zamontowałem na niej kufer na wózek dziecięcy..
czy to legalne? czy policja się nie przyczepi?
są światła dodatkowe, tablice rejestracyjną przełożyłem w inne miejsce żeby była widoczna.
proszę o rade
pozdrawiam
janusz - 2007-04-04, 17:52
Może dołącz jakieś zdjęcia to popatrzymy i coś uradzimy.
EwaMarek - 2007-04-11, 20:14
troche mnie nie byo na forum
przesyłam zdjęcia tej ramy
EwaMarek - 2007-04-11, 20:19
I DRUGIE
SlawekEwa - 2007-04-11, 20:37
Na drugim chyba rama odpadla bo jej nie widzę
EwaMarek - 2007-04-11, 20:45
to drugie nie wchodzi :-(
janusz - 2007-04-11, 20:51
Nie wystarczy znaleźć zdjęcia jeszcze tzreba kliknąć dodaj załącznik. Możesz posta poprawić.
Kliknij na tym poście co to miało być zdjęcie a nie ma przycisk edytuj i popraw zdjęcie.
Abo przyślij mailem to Ci umieszczę w poście.
EwaMarek - 2007-04-11, 21:02
nic nie rozumiem
teraz byl komunikat ze za duze zdjecie
kiedy to poprzednie było takie samo i weszło
Kazik II - 2007-04-11, 21:11
Też myślałem o uzupełnieniu mojego pojazdu o rampę do przewozu skutera. Nie wiem jak umocować taką rampę do podwozia. U mnie rama pojazdu składa się z ramy "macierzystej" - czyli tej oryginalnie występującym w podwoziu peugeota J 5 na której opiera się cała konstrukcja jezdna oraz dodatkowego użebrowania o słabszej konstrukcji, na którym podparty jest tył nadwozia. Czy taką rampę dospawuje się do zasadniczej ramy podwozia czy można to zrobić mocując do tej tylnej, słabszej części ramy?
EwaMarek - 2007-04-11, 21:24
jak nie zapomne to zrobie zdjęcia od spodu
wejdz na strone
http://www.sawiko.de/Hecktraeger.htm
tam na małym zdjęciu są pokazane łapy mocowane na aucie
innych nie znalazłem
janusz - 2007-04-11, 21:40
Trochę ta tablica rejestracyjna nie po tej stronie.
Nie jestem pewien co do tych dodatkowych świateł.
http://www.camperteam.pl/...php?p=4345#4345
Paweł P. - 2007-04-11, 21:43
janusz napisał/a: | Nie jestem pewien co do tych dodatkowych świateł. | Janusz zostałeś wezwany do tablicy!!
Marcin T - 2007-04-11, 22:49
Jeżeli masz listwę z lampami to imho nie potrzebujesz tej pasiastej tablicy bo to wtedy nie jest traktowane jako wystający ładunek, który się nią oznacza. Zresztą ta tablica dla służbisty Policmajstra nie spełnia i tak warunków.
Cytat z KRD
"ładunek wystający z tyłu pojazdu oznacza się pasami białymi i czerwonymi umieszczonymi bezpośrednio na ładunku lub na tarczy na jego tylnej płaszczyźnie albo na zawieszonej na końcu ładunku bryle geometrycznej (np. stożku, ostrosłupie); widoczna od tyłu łączna powierzchnia pasów powinna wynosić co najmniej 1.000 cm2, przy czym nie może być mniej niż po dwa pasy każdej barwy; ponadto w okresie niedostatecznej widoczności na najbardziej wystającej do tyłu krawędzi ładunku umieszcza się czerwone światło i czerwone światło odblaskowe; przy przewozie drewna długiego zamiast oznakowania pasami białymi i czerwonymi dopuszcza się oznakowanie końca ładunku chorągiewką lub tarczą barwy pomarańczowej;"
janusz - 2007-04-11, 22:53
Kurcze tylko czy to jest ładunek, czy element konstrukcyjny pojazdu?
Marcin T - 2007-04-11, 22:55
Mi się wydaje, że nie jest to ładunek bo nie wystaje poza lampy tylne
janusz - 2007-04-11, 23:05
Myślę że konstrukcja ta daje kilkanaście powodów do zabrania dowodu rejestracyjnego, przez policję podczas kontroli drogowej. Ale z drugiej strony po naszych drogach (i nie tylko naszych) jeździ tyle "wynalazków" i Policja jakoś to toleruje.
Przykładem mogą być tylne lampy w kamperku Pawła P
Będzie dobrze tylko tablica na lewą stronę.
EwaMarek - 2007-04-12, 11:20
powoli
stalowa jest rama, reszta to materiał z usztywnieniem.
jest to pokrowiec na wózek dziecięcy, lub czasami na inne rzeczy
na tej ramie w zeszłym sezonie mocowałem agregat.
tablice miałem po niemcu orginalną ale pociąłem :-( na mniejszą
czyli
mogę z takim czymś jechać w świat?
EwaMarek - 2007-04-12, 11:27
nie dam rady tablicy na lewą strone bo tam jest drabina
a na rame nie moge przełożyc bo jest za nisko i przy nierównościach zacieram dziury w asfalcie.
jak oglądałem strony sawiko to powinienem ją troche podnieść ale wtedy mi sie agregat nie mieścił.
pozdrawiam i dziękuję za pomoc
ps. na takiej ramie ciężkich rzeczy nie radze wozić bo prowadza kamper i za mocno jest obciążony tył.
EwaMarek - 2007-05-03, 11:37
jestem na zlocie w zdworzu
jeśli ktos jest zainteresowany zapraszam do oglądania
może coś się dowiem jak ją poprawić - bo zaczepiam spodem na promach
janusz - 2007-05-03, 11:45
Myślę że trzeba by było zważyć twoje auto. Proponuję znaleźć jakąś zaprzyjaźnioną wagę nawet taką od węgla albo złomu i zważyć cały samochód to znaczy czterema kołami na wadze a następnie jedna oś na stałym lądzie a druga na wadze, i druga oś tak samo. Zobaczysz jak są rozłożone masy w samochodzie i czy przypadkiem to niskie zawieszenie to nie jest wynik przeciążenia samochodu.
EwaMarek - 2007-05-04, 18:45
oglądałem takie ramy z tyłu w innych kamperach na zlocie
niestety daleko jej od orginału
takisobie - 2008-12-10, 09:00
Kazik II napisał/a: | Też myślałem o uzupełnieniu mojego pojazdu o rampę do przewozu skutera. Nie wiem jak umocować taką rampę do podwozia. U mnie rama pojazdu składa się z ramy "macierzystej" - czyli tej oryginalnie występującym w podwoziu peugeota J 5 na której opiera się cała konstrukcja jezdna oraz dodatkowego użebrowania o słabszej konstrukcji, na którym podparty jest tył nadwozia. Czy taką rampę dospawuje się do zasadniczej ramy podwozia czy można to zrobić mocując do tej tylnej, słabszej części ramy? |
o ile wiem, to o spawaniu nie moze byc w ogole jakiejkolwiek mowy.
Do ramy maciezystej kampera jest przykrecana specjalna konstrukcja nosna
posiadajaca atest z wybitym numerem, zwykle wszystko jest ocynkowane.
Do tej konstrukcji nosnej jest wsuwana rampa mocowana srubami pozycjonujacymi.
Wyglada to podobnie jak na powyzszym zdjeciu.
Tak jest w niemczech.
Tego rodzaju konstrukcje sa naniesione w dokumentacji kampera i
kiedy robiona jest rejestracja w Polsce, pewnie na taki wpis nalezy osobno
zwrocic uwage. Nie sadze, aby w Polsce bylo inaczej. Moze jednak?
|
|