|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Pomocy! mam konkretny problem techniczny - Pompa wody SHURFLO Classic Lilie LS204 nie działa prawidłowo
LukF - 2022-01-17, 18:54 Temat postu: Pompa wody SHURFLO Classic Lilie LS204 nie działa prawidłowo Mam problem z moją pompą wody ciśnieniową:
SHURFLO Classic Lilie LS204.
Zapomniałem z niej spuścić wody po ostatnim wyjeździe. Z całego układu, razem z Trumą, pozbyłem się wody a ten jeden raz zapomniałem o pompie. Efekt? Po ponownym rozgrzaniu kampera i nalaniu wody pompa nie działa prawidłowo. Objawy:
Pompa pracuje, robi ciśnienie w układzie i nawet się na koniec wyłącza (nie ma w obwodzie zbiornika ciśnieniowego, fabryka nie przewidziała). Po otwarciu dowolnego kranu (mam 4 sztuki) lub spłuczki WC leci woda i powietrze. I tak ciągle i stale. Woda z powietrzem prycha z krajów. Nawet jeśli 50 litrów wody przepuszczę jest woda i powietrze. Po zamknięciu kranu pompa nabija ciśnienie i się wyłącza. Ale widzę przez przezroczysty filtr wody, że woda z pompy po jej wyłączeniu cofa się w kierunku zbiornika. Czyli jakby jakiś zawór nie utrzymywał ciśnienia wody w przewodach i dlatego cofa się z pompy. Po odkręceniu kranu pompa daje radę pociągnąć wodę z zbiornika i znów tłoczy wodę i powietrze. I tak stale.
Pomoże ktoś dobrą radą? Co się zepsuło i co muszę wymienić?
Pompę wyjąłem, rozkręciłem i nie widzę w membranie dziur... Pomóżcie
Na zdjęciach pompa oraz to co leci z kranu: najpierw mocno woda, potem więcej powietrza a mniej wody, potem powietrze, potem znowu woda z powietrzem i tak od nowa.
papamila - 2022-01-17, 20:43
Najprawdopodobniej szlag trafił zaworek zwrotny- piszesz że woda się cofa, stąd ponownie powietrze w układzie- i apiać od nowa
głowica do wymiany, samych zaworków raczej nie kupisz, jak nie to cała pompa
Andrzej 73 - 2022-01-17, 20:48
Łukasz wstaw kampera na dzień do nagrzanego garażu , nie jestem pewien , ale czy nie zamarzł gdzieś przewód wodny?
LukF - 2022-01-17, 21:05
Andrzej 73,
Nie, nie zamarzł. Bo 5 dni grzałem będąc na nartach i równocześnie męczyłem się z tym
LukF - 2022-01-17, 21:06
papamila napisał/a: | Najprawdopodobniej szlag trafił zaworek zwrotny- piszesz że woda się cofa, stąd ponownie powietrze w układzie- i apiać od nowa
głowica do wymiany, samych zaworków raczej nie kupisz, jak nie to cała pompa |
To jest już jakiś trop.
Gdzie tego elementu szukać znaczy kto ma części?
Socale - 2022-01-17, 21:22 Temat postu: Re: Pompa wody SHURFLO Classic Lilie LS204 nie działa prawid
LukF napisał/a: | ...
Woda z powietrzem prycha z krajów.
...
Po zamknięciu kranu pompa nabija ciśnienie i się wyłącza. |
Otwierasz kran w pozycji wody ciepłej, zimnej czy 50/50?
Puść tylko zimną, woda poleci na skróty i obserwuj, bąbelkowanie powinno być krótkotrwałe.
Puść tylko "ciepłą" woda poleci przez bojler napełniając go, a ten zanim się napełni trochę potrwa i będzie w tym czasie prychało/wypychało powietrze z zasobnika.
Puść 50/50 woda będzie leciała na zmianę z rury zimnej woda a z rury "ciepłej" powietrze - to w zależności od różnic ciśnień w układzie wody zimnej i ciepłej.
Tak sobie tłumaczę identyczne objawy u siebie w obecnym i poprzednik kamperze. Prycha, rzyga, kaszle, chlapie i to trwa tak długo aż odpowietrzy się cały obwód ciepłej wody.
.
To bardzo dobry objaw. Jak pompa nabije i się wyłączy, odczekaj nawet godzinę i wsłuchuj się czy przy zamkniętych kranach załącza się cyklicznie - to test na szczelność, ale warunkiem jest pełny zasobnik wody ciepłej i brak powietrza w układzie.
.
Zaworek (jeśli jest w instalacji) na razie sobie odpuść, gdyby woda cofała się, pompa co chwilę by się załączała.
Jeśli się załącza, to będziemy rozgrzebywać dalej.
LukF - 2022-01-17, 22:00
Socale,
Wojtek,
Nic się nie zgadza
Prycha W KAŻDYM USTAWIENIU baterii: zimna, ciepła oraz po środku
Powietrze jest stale. Pięć dni byłem na nartach i nic się nie poprawiło. Męczyłem się z tym prychaniem przez te dni. I pompa NIE dała rady nabić ciśnienia w układzie (chociaż wodę z powietrzem tłoczyła). Dopiero jak wróciłem do domu i rozebrałem pompę to teraz potrafi nabić ciśnienie i się wyłącza. Ale nadal tłoczy wodę z powietrzem. A jak się wyłączy to widzę przez okienko filtra, że woda ODPŁYWA z pompy do wężyka w stronę zbiornika wody czystej.
A o zaworze pisałem, że w środku pompy pewnie coś pełni taką rolę (tak na moją logikę) a nie, że ja mam zawór w instalacji
Ps. Na moje oko najbliżej diagnozy był do tej pory Papamila. Tylko za mało szczegółów w Jego wypowiedzi.
O jaką głowicę do wymiany jemu chodzi ????????
Socale - 2022-01-17, 22:45
LukF napisał/a: | Socale,
Wojtek,
Nic się nie zgadza
Prycha W KAŻDYM USTAWIENIU baterii: zimna, ciepła oraz po środku
... |
Czyli jednak inaczej niż moje doświadczenia z praktyki.
Nie wiem co Ci napisać, po prostu nie znam takiego zachowania.
O jaką głowicę do wymiany jemu chodzi ???????? |
Tą na pompie zespoloną z silnikiem, silnik to podzespół kręcący/napędzający, a pompująco zaworowy podzespół to głowica.
Ale nadal drążę, że trzeba zdiagnozować, wykryć przyczynę niż lecieć w ciemno bo jeśli problem ma swój początek poza pompą...
Oby drobiazg i bez zbędnych kosztów.
.
.
.
Edit;
Aaaaaaa.......... jeszcze jedno...
Ustaw wszystkie krany na zimną. One po środku też przewodzą i łączą obwody.
Andrzej 73 - 2022-01-17, 23:23
LukF napisał/a: | Andrzej 73,
Nie, nie zamarzł. Bo 5 dni grzałem będąc na nartach i równocześnie męczyłem się z tym |
To niestety do wymiany pompa , bo tak jak Jarek pisał samych zaworow chyba nie ma.
darek 61 - 2022-01-17, 23:34
Może dołożyć dodatkowy zawór zwrotny.Może taki
https://allegro.pl/oferta/zawor-zwrotny-paliwa-metalowy-zaworek-10mm-10495343740
LukF - 2022-01-18, 08:54
Socale napisał/a: |
Ale nadal drążę, że trzeba zdiagnozować, wykryć przyczynę
|
Przyczyna: woda w pompie + mróz???
Ma ktoś jakiegoś linka do części znaczy głowicy tej pompy bo znaleźć nie potrafię?
Banan - 2022-01-18, 09:17
TU masz głowice ale cena... chyba lepiej nową pompę kupić
Chyba, że nabyć sam zawór - 164 PLNy
LukF - 2022-01-18, 09:35
Banan napisał/a: | TU masz głowice ale cena... chyba lepiej nową pompę kupić
Chyba, że nabyć sam zawór - 164 PLNy |
Darek,
Nie pasuje. Ja potrzebuję głowicę w kształcie podstawy jak trójkąt.
Kupię nową pompę, na alledrogo 470zl
Banan - 2022-01-18, 09:42
Nawet jak znajdę na trzy membrany, to sam Łukaszku widzisz cenę...
Socale - 2022-01-18, 09:44
LukF napisał/a: | Socale napisał/a: |
Ale nadal drążę, że trzeba zdiagnozować, wykryć przyczynę
|
Przyczyna: woda w pompie + mróz???
... |
Nie o tą przyczynę mi chodziło, lecz aktualną przyczynę, bąbelkowania i prychania - że tak nazwę.
Bardziej nieszczelność, pęknięcie, rozparcie, niedomyk, ect. niejako skutek pierwotnej przyczyny.
Skoro powietrze jest zasysane do uklądu, to woda tą drogą musi się wydostawać i przeciekać, no cudów nie ma.
Z czystej ciekawości skoro zanosi się na wymianę głowicy/pompy.
Na przykładzie mojej pompy też miałem zagadkę, a po wymianie głowicy jak nowa:
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=24241
Okolice Szczecina 150zł
https://aura.szczecin.pl/zestawy-naprawcze/7732-drive-assembly-l-hsg-30-2088-2095.html
Mają też całe głowice 15zł drożej.
marcincin - 2022-01-18, 10:01
LukF sprawdzałeś obudowę filtra, który jest przed pompą? Może mróz rozszczelnił filtr na tyle, że woda cofa się do zbiornika. Może rozszczelnienie jest na tyle małe, że pompa jest w stanie pompować wodę z "fałszywym" powietrzem.
mischka - 2022-01-18, 20:30
U mnie pękła obudowa filtra i objawy były takie same.
LukF - 2022-01-18, 20:48
marcincin, mischka,
Trzymałem obudowę filtra kilka razy w ręku. Nawet dmuchałem ustami tam i spowrotem. Oraz dmuchałem i zasysałem rurką doprowadzającą. Nic nie wykryłem
A pompa po włączeniu na panelu tłoczy do Trumy powietrze bo słychać jak bulgocze w zbiorniku Trumy.
Socale - 2022-01-18, 21:00
Strach poczułem, obawę i lekką niepewność...
Pojechałem do szwagrowej stodoły sprawdzić stan mojej instalacji. Przeżyła bez szwanku a przy okazji poznałem przebieg zasysania wody ze zbiornika, od góry z rurką do dna.
Zauważyłem też coś o czym nie wiedziałem że jest, bo zaglądałem tam pierwszy raz, musiałem odkręcić płytę schodka.
Jest tam ręczny zawór dźwigienka, na foto z szarym fragmentem ledwo widoczny zaznaczony.
Ja go nie otwierałem nigdy a to już 3 zima i aż dziw że nic nie pękło na mrozach.
Jak podniosłem dźwignię zaworu (krany otwarte były) to nie wyleciało nic, dopiero jak nie do końca odkręciłem korektor ciśnienia który nie wiem czemu był pełny, zeszła z niego woda
Po tym zabiegu napełniłem układ a pompa przestała wariować jak dotychczas, że po odkręceniu lekko kranu, załączała się co sekundę a nawet szybciej.
Teraz jak napompowała, to powietrze w korektorze pozwoliło się sprężyć na tyle, że woda doszła do połowy wysokości tej białej butli, czyli wszystko prawidłowo.
Ten post piszę dla potomnych którzy będą mieli podobne problemy i będą szukali u nas pomocy.
LukF - 2022-01-18, 21:07
Socale,
Wojtek,
Pompę wody mamy identyczną. Lecz u mnie nie ma zbiornika ciśnienia a więc i tej Twojej dźwigni do zrzucenia ciśnienia.
No nic. Czekam na nową pompę. Ciekawe czy to rozwiąże problem? Dam znać.
Natomiast nadal nie wiem co w mojej pompie mogło się zepsuć, który element?
marcincin - 2022-01-18, 21:13
Socale - z tego co widzę na pierwszym zdjęciu to monterzy instalacji wodnej nie popisali się - tak krzywo (nieosiowo) zamontowane złączki ciśnieniowe lubią się rozszczelniać.
Socale - 2022-01-18, 22:26
marcincin napisał/a: | ...
monterzy instalacji wodnej nie popisali się - tak krzywo
... |
To pikuś, żebyś widział jak było w okolicy Trumy, to się mięso na usta cisnęło. Tam zresztą woda mi pociekła ale błyskawicznie naprawiłem.
.
Łukasz, w pierwszym Autostarze miałem pompę ciśnieniową bez zbiornika ciśnienia w układzie i woda z kranu lecąca powolutku, załączała się pompa co kilka sekund.
Teraz w Adrii, jak była nowa to zbiornik wyrównywał ciśnienie i też pompa załączała się co kilka sekund. Jeśli puszczasz wodę powoli a pompa nie wariuje to daruj sobie ten zbiornik bo bez sensu. Chyba że masz go gdzieś dalej bo on wpięty w instalację może być gdziekolwiek za pompą na zimnej wodzie.
W tym (właściwie ubiegłym) roku puszczając wodę powolutku, pompa załączała się częściej niż sekundnik bo w zbiorniku ciśnienia zamiast powietrza miałem wodę do pełna, nie wiem czemu i jak to się stało.
Baniaczek wkręca się w złączkę i mocuje opaską gumową, żadnej filozofii tylko nie wiem jak uszło z niego powietrze że stał się pełny wody.
Nieobecność baniaka nie wyklucza zasadności stosowania zaworu spustowego, myślę że powinien być, on wypuszcza wodę zawartą poniżej poziomu montażu pompy. Tak jest u mnie, pompa wyżej niż zawór.
Comsio - 2022-01-18, 22:57
LukF napisał/a: | papamila napisał/a: | Najprawdopodobniej szlag trafił zaworek zwrotny- piszesz że woda się cofa, stąd ponownie powietrze w układzie- i apiać od nowa
głowica do wymiany, samych zaworków raczej nie kupisz, jak nie to cała pompa |
To jest już jakiś trop.
Gdzie tego elementu szukać znaczy kto ma części? | ę
W Szczecinie gość się trudni, wysyła głowiczki.
Odszukaj temat ,są namiary, itd ja korzystałem z jego usług ,jest
Pieredyszka - 2022-01-19, 07:42
Układ wodny w kamperze jest mi mało znany, ale miałem podobny objaw, o który pisze LukF, powietrze i woda. Zdjąłem wężyki z pompy, wyczyściłem filtry, w których znalazłem sporo syfu. Nic to nie dało, dalej powietrze i woda. Dopiero po zalaniu ręcznie pompy wodą, pompa ruszyła i jest już dobrze.
LukF - 2022-01-19, 08:48
Pieredyszka napisał/a: | Układ wodny w kamperze jest mi mało znany, ale miałem podobny objaw, o który pisze LukF, powietrze i woda. Zdjąłem wężyki z pompy, wyczyściłem filtry, w których znalazłem sporo syfu. Nic to nie dało, dalej powietrze i woda. Dopiero po zalaniu ręcznie pompy wodą, pompa ruszyła i jest już dobrze. |
Ta pompa ciśnieniowa potrafi pracować bez wody oraz sama zaciąga wodę ze zbiornika. Tak było do tej pory. Dopiero jak ten jeden raz zapomniałem o pompie i nie odkreciłem przed mrozami filtra który jest obok to ją szlag trafił. Mnie też
Skąd pompa bierze powietrze? Wg.logiki musi być nieszczelność. A nie widzę, nie kapie, nie leje. Czyżby w środku pompy membrany wszelakiej maści miały nieszczelność powodującą dostęp powietrza?????????
Andrzej 73 - 2022-01-19, 09:11
Łukasz nie kombinuj zakładaj nową pompę i zobacz jak będzie.
Jak nie będzie Tobie potrzebna sprzedasz na CT
Comsio - 2022-01-19, 09:50
Jeszcze jest jedne lekarstwo Wazelina
Rozkręć głowiczkę posmaruj męmbrany. Mnie pomogło
Socale - 2022-01-19, 10:01
Skąd pompa bierze powietrze?
... |
Tam gdzie jest podciśnienie na zasysaniu wody, czyli z nieszczelnych złącz przed pompą, od zanurzonej końcówki w zbiorniku aż do złącza przed membraną.
Za pompą tam gdzie jest ciśnienie to by ciekło i byś to widział.
.
Luk, idę popracować
yamah - 2022-01-19, 10:12
LukF napisał/a: |
Skąd pompa bierze powietrze? Wg.logiki musi być nieszczelność. A nie widzę, nie kapie, nie leje. |
Mało prawdopodobne ale jednak.."złączki tekalana" one potrafią tak puścić i nie zaszkodzi sprawdzić (mieliśmy podobnie w pneumatyce)
LukF - 2022-01-19, 11:12
Panowie,
Logika Wasza i nasza jest OK.
Ale...Carthago nie łączy rurek na takie złączki jak na zdjęciach pokazał Wojtek.
Łączą inaczej, prościej, prymitywnie? skutecznie Po prostu tam gdzie trzeba zrobić kąt prosty jest złączka plastikowa kątowa i rurki elastyczne na opaski ślimakowe skręcane A gdzie łuk łagodny przewód poprowadzony po łuku. Prawda, że prościej się nie da?
Czekam na pompę, z Kędzierzyna idzie
Banan - 2022-01-19, 12:54
Socale napisał/a: | Za pompą tam gdzie jest ciśnienie to by ciekło i byś to widział. |
I by się pompa załączała co jakiś czas bez odkręcania kranu
nikita55 - 2022-01-19, 13:05
Przyczyna prawdopodobnie leży w pękniętej obudowie filtra. Nieraz pęka tak że jest tylko ryska na obudowie filtra tej czarnej . Kilka razy tak miałem że po wymianie filtra było ok. Filtr z 40 zł . Jak by pompa była nieszczelna to by woda z niej leciała.
darek 61 - 2022-01-19, 13:26
Można podłączyć pompę za pomocą innego węża ze zbiornikiem i porównać objawy.
Może rurka zasysająca w zbiorniku ma pękniecie.
LukF - 2022-01-19, 16:09
nikita55, mischa
Stawiam piwo.
Sprawdziłem DOKŁADNIE obudowę filtra wody. Pęknięta. W miejscu pęknięcia zapewne pompa zasysa powietrze
Jutro przyjedzie pompa którą zaraz odsyłam. Muszę kupić obudowę filtra.
Naprawdę dziękuję Wszystkim za rady i zaangażowanie. Wymiar finansowy kary za zapominalstwo jest dzięki obudowie filtra niższy niż przy zakupie całej pompy
orkaaa - 2022-01-19, 17:59
To trochę droga lekcja, by zimą zawsze przy zrzucaniu wody po powrocie pompa trochę z 30 sekund popracowała na sucho i tak kilka razy. W ub roku całkiem mi pompa zamarzła. Kolejna rzecz. Bez „przedmuchania pompy „ pozostaje trochę wody w przewodach. I o ile pompę można suszarka w kilkanaście minut rozmrozić i liczyć że obudowa filtra nie pękła / ja swoją kleiłem/ to aby rozmrozić przewody potrzeba kilku godzin, zanim kamper się nagrzeje. Teraz zawsze pompę „ przedmuchuje” ale i tak trochę wody zostaje i przymarza. Taka zimowa procedura.
nikita55 - 2022-01-19, 22:10
Jak masz te pęknięcie na obudowie filtra to właśnie pompa nie potrafi trzymać ciśnienia i się zapowietrza kran ..prycha wodą i powietrzem..
Socale - 2022-01-20, 08:48
No i brawo za bezinteresownie udzieloną wiedzę koledzy.
Mamy takim drobiazgiem rozwiązaną zagadkę dla tych, których podobne zło dotknie.
Taka popierdółka a ileż niepokoju narobiła.
zbychu - 2022-01-20, 09:55
A ja mam nowy problem z pompą , niby pompuje normalnie ale ciśnienie marne i do najdalszego miejsca czyli w zlewie ledwo co cieknie , może i mnie pomożecie
LukF - 2022-01-20, 10:47
zbychu,
Napisz proszę więcej szczegółów.
Czy to identyczna pompa jak moja czy inna?
Czy dobrze rozmroziłeś kampera, że nie ma w rurkach czopu lodowego?
Czy po drodze z pompy do kranów lód nie uszkodził przewodów i dlatego słabo leci?
Wiem, pytania mogą wydawać się dziwne. Ale tak właśnie doszliśmy do wniosku co u mnie jest uszkodzone.
Chociaż obudowę filtra wcześniej trzymałem w rękach to się jej nie przyjżałem dokładnie. Dopiero po wyraźnej sugesti kolegów z forum.
OMEGA - 2022-01-20, 11:09
Mam ten sam problem z pryskającą wodą/ powietrzem od trzech lat , jak zbiornik jest pełny to jest ok do połowy objętości , wymieniłem pompę było ok jakiś czas ale temat powrócił i trwa nadal , założyłem zbiornik ciśnienia nić nie zmieniło się temat powrócił , muszę sprawdzić ten filtr o którym mówicie a najlepiej zamówię nowy .
Chciałem wyjąć "smok "w zbiorniku i sprawdzić rurki czy nie jest któraś pęknięta przy górze ale zacznę od wymiany filtra.
Dzięki wszystkim za ciekawy temat który i mnie dotyczy
Socale - 2022-01-20, 11:17
zbychu napisał/a: | A ja mam nowy problem z pompą , niby pompuje normalnie ale ciśnienie marne i do najdalszego miejsca czyli w zlewie ledwo co cieknie , może i mnie pomożecie |
U Ciebie może być wypracowana membrana i cała para idzie w gwizdek.
Zerknij tutaj na pierwsze zdjęcie:
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=24241
orkaaa - 2022-01-20, 11:21
Problem dotyczy wszystkich bo mróz potrafi zdewastować instalację. Niby wszystko spuszczone a zostaje woda w pompie i rurkach i problem. Nawet niewielka jej ilość potrafi skutecznie rozwalić plastikowy filtr i zablokować rurki instalacji. Jeżeli więc coś prycha i nie przestaje nawet po kilkukrotnym otwarciu kranu pod ciśnieniem to na 90 procent źródłem problemów jest pompa.
Socale - 2022-01-20, 11:22
OMEGA napisał/a: | Mam ten sam problem z pryskającą wodą/ powietrzem od trzech lat , jak zbiornik jest pełny to jest ok do połowy objętości , wymieniłem pompę było ok jakiś czas ale temat powrócił i trwa nadal , założyłem zbiornik ciśnienia nić nie zmieniło się temat powrócił , muszę sprawdzić ten filtr o którym mówicie a najlepiej zamówię nowy .
Chciałem wyjąć "smok "w zbiorniku i sprawdzić rurki czy nie jest któraś pęknięta przy górze ale zacznę od wymiany filtra.
Dzięki wszystkim za ciekawy temat który i mnie dotyczy |
Wiesz co, to może być coś podobnego jak ostatnie kilka stron.
Jak masz wysoki poziom wody, pompa bez trudu zasysa wodę i pompuje, jak poziom się obniża, podciśnienie wzrasta na "ssaniu", tym samym mocniej wciąga powietrze z nieszczelności i będzie to pierdółka trudna do dostrzeżenia.
zbychu - 2022-01-20, 13:27
U mnie jest inny problem bo pompa pracuje do pewnego momentu , aż wzrośnie ciśnienie i się wyłącza a woda dalej słabo leci aż do momentu jak się zmniejszy ciśnienie to się znowu włączy pompa .Wszystkie przewody odmrożone bo się w kamperze całą zimę grzeje.
LukF - 2022-01-20, 13:39
zbychu napisał/a: | U mnie jest inny problem bo pompa pracuje do pewnego momentu , aż wzrośnie ciśnienie i się wyłącza a woda dalej słabo leci aż do momentu jak się zmniejszy ciśnienie to się znowu włączy pompa .Wszystkie przewody odmrożone bo się w kamperze całą zimę grzeje. |
A może przyjżysz się tej baterii z której słabo leci? Może to ona jest problemem.
A może starsza pompa ma małą wydajność?
zbychu - 2022-01-20, 14:12
Baterie wszystkie dobre, a wydajność pompy jest aż za duża skoro pompuje wodę aż do oporu , myślę ,że coś musi przytykać baterie w zlewie kuchennym i umywalce w łazience. Byle do wiosny
nikita55 - 2022-01-20, 22:00
Na pompie ciśnieniowej jest śruba regulacyjna. Można sobie trochę zwiększyć ciśnienie lub zmniejszyc.
Kiedyś mi się zdażyło że w jednym kranie woda leciała szybko a w drugim wolno. Okazało się że w tym co wolno zatkało się prawie całkowicie sitko !!!
LukF - 2022-01-25, 20:29
Podsumowanie:
Zamontowałem nowy filtr wody. Wszystko działa jak należy. Pompy wody nawet nie wyjąłem z pudełka, idzie do zwrotu.
Wszystkim dziękuję za zainteresowanie oraz naprowadzanie na właściwy kierunek. Piwa postawione autorom właściwej diagnozy
zbychu - 2022-01-26, 11:14
Taki to ma szczęście ja się jeszcze borykam z kłopotem , sory, że sie włączyłem pod Twój temat
LukF - 2022-01-26, 22:45
zbychu napisał/a: | Taki to ma szczęście ja się jeszcze borykam z kłopotem , sory, że sie włączyłem pod Twój temat |
Nie ma sprawy.
Powodzenia w naprawie życzę
OMEGA - 2022-01-27, 12:37
Mam ten sam kłopot co LukF, z wyjęciem filtra muszę jeszcze trochę poczekać , za zimno by coś takiego robić wszystkie przewody sztywny można więcej uszkodzić .
Ja chciałem wyjmować smok ze zbiornika i tam szukać przyczyny na rurce ssącej, trafiłem na Twój temat i myślę że to jest to.
Jak zdiagnozuję i wymienię dam znać.
LukF - 2022-01-27, 14:54
OMEGA napisał/a: | Mam ten sam kłopot co LukF, z wyjęciem filtra muszę jeszcze trochę poczekać , za zimno by coś takiego robić wszystkie przewody sztywny można więcej uszkodzić .
Ja chciałem wyjmować smok ze zbiornika i tam szukać przyczyny na rurce ssącej, trafiłem na Twój temat i myślę że to jest to.
Jak zdiagnozuję i wymienię dam znać. |
Słusznie, czekamy zatem
|
|