|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Czujnik gazu tanio w sklepie LIDL od 2.02.2009
JaroW - 2009-01-30, 17:38 Temat postu: Czujnik gazu tanio w sklepie LIDL od 2.02.2009 Witam
znalazlem takie coś przeglądając neta...
Czujnik gazu
* głośny dźwięk alarmowy (85 dB) i wyświetlacz LED ostrzegają w przypadku ulatniania się gazu
- metanu, butanu lub propanu
* nadaje się do użycia w domu, aucie kempingowym, na łodzi itp.
* łatwa instalacja i obsługa
* zasilanie sieciowe (adapter w zestawie)
lub z gniazdka zapalniczki 12 V
79,00 zeta.
link do sklepu
JaroW - 2009-02-02, 13:34
Witam
i co nikt nie kupił nie montował bo mam dylemat na jakiej wysokości to to zamontować.
Czy ma ktoś coś podobnego ?
Rady sugestie mile widziane..
Kamperfan - 2009-02-02, 14:13
Czujnik gazu powinien być umieszczony możliwie jak najniżej (w swoim kamperze zmontowałem go około 5 cm nad podłogą) i najbliżej miejsca ewentualnej emisji gazu w razie wystąpienia nieszczelności - poczytaj posty w wątku "Szczelność instalacji gazowej": http://www.camperteam.pl/...opic.php?t=3188
MarcoPolo - 2009-02-02, 17:22
Witam
Kupiłem,zmieniłem wtyczkę na 12v ,działa, dosyć głośno piknie po włączeniu zasilania i potem wydaje taki cichy dźwięk jak stary telewizor lampowy , może jestem przewrażliwiony, ale mam nadzieje sie przyzwyczaić. Jeśli chodzi o cenę to taki sam z opisem i ceną 129 zł jest tutaj :
http://www.allegro.pl/ite..._lpg_gwar5.html
gorzej z montażem , bo rzeczywiście trzeba go zamontować przy podłodze ale najpierw trzeba pomyśleć z zasilaniem no i musi być to takie miejsce by go przypadkiem nie uszkodzić
TOMMAR - 2009-02-02, 19:03
No wreszcie się nam kolega Mariusz uaktywnił. Chwal się, masz już coś??
Widzicie jak to jest? Razem uczyliśmy się dwa lata, potem kontakt się całkowicie urwał aby znaleźć się przypadkowo tutaj. I niech ktoś powie, ze kamperowanie nie łączy.
BiG Team - 2009-02-02, 21:47
Marcopolo, nieźle się ukryłeś. Do Karpacza masz bliziutko i co...
BaWa - 2009-02-03, 08:17
Wojtku
Jaro już to wczoraj montował........... na pewno udzieli ci wskazówek. Podobno bardzo prosta sprawa ..
ZetKa - 2009-02-03, 08:36
TIMOT napisał/a: | Mam pytanko do MarcoPolo: jak zmieniłeś wtyczkę? Pewnie poza zmianą wtyczki trzeba coś jeszcze zrobić? Nie jestem elektrykiem ani elektronikiem ale wydaje mi się, że sama zmiana wtyczki to troszkę za mało.
Podzielisz się tajemnicą?
Ja kupiłem ten czujnik z Lidla i chętnie przerobiłbym go na 12V |
Z tyłu urządzenia należy wypiąć przewody z zasilacza 230V/12V i w miejsce to wpiąć zasilanie z instalacji 12V kampera. Biegunowość zasilania nie ma znaczenia.
JaroW - 2009-02-03, 17:38
ZetKa napisał/a: | Z tyłu urządzenia należy wypiąć przewody z zasilacza 230V/12V i w miejsce to wpiąć zasilanie z instalacji 12V kampera. Biegunowość zasilania nie ma znaczenia. |
Witam
biegunowość czyli + - nie ma znaczenia... a podłączasz lub lutujesz kabelki z czujnika do najbliższego kabelka 12v.
rafalcho - 2009-02-12, 00:40
JaroW, a sprawdzałeś, czy działa ten czujnik
BaWa - 2009-02-12, 08:51
rafalcho napisał/a: | JaroW, a sprawdzałeś, czy działa ten czujnik
|
czujnik sprawdzony.........zamontowany...........piszczy jak cholera
|
|