Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

FIAT - Oryginalny Tempomat - montaż.

ŁukaszMen - 2022-05-16, 21:54
Temat postu: Oryginalny Tempomat - montaż.
Cześć wszystkim :)

Od zeszłego roku jestem posiadaczem Fiata Ducato 244 2.8 JTD 2006r.
Samochód ma dziwną konfigurację wyposażenia: posiada klimę, elektryczne szyby i właściwie to wszystko. Brak Airbagów i ABS. Ale do rzeczy.

Zamierzam doposażyć go w oryginalny tempomat i tutaj nachodzą mnie pytania a mianowicie:

1: Czy kupno kierownicy multi do radia z Jumpera można zaadoptować jako tempomat ?
2: Jeżeli tak to czy wystarczy odpowiednio podłączyć przewody wdł instrukcji montażu temp z Alfy lub innych ?
3: Czy trzeba to odpowiednio zaprogramować ?

Pomijam oczywiste fakty jak kupno tasmy pod kierownice multi i czujnika stopu.

Przeszukałem już multum źródeł na ten temat ale niestety nie uzyskałem odpowiednich informacji i mam nadzieje ,że będziecie w stanie mi pomóc.

Kazik II - 2022-05-16, 22:54

Gdzieś już było na ten temat na forum. Mi się wydaje, trzeba zdobyć wajchę do sterowania tempomatem- podobno pasuje od fiata tempra. A przede wszystkim powinna być kostka pod osłoną kolumny kierownicy. Bez tego będzie trudniej. Tyle mi się obiło o uszy - sam chciałbym założyć do mojego ducato III - ale u mnie nie ma tej czarodziejskiej kostki pod kolumną i jest ciężka sprawa. Jedni mówią, że bez tego też się da a inni że nie.
Roberto - 2022-05-16, 23:04

Wszystko się da.
Kwestia ceny :szeroki_usmiech
A tak poważnie to lepiej zastosować manetkę od Alfy niż multifunkcyjną kierownicę :bajer

mischka - 2022-05-17, 07:48

u mnie zakładali manetkę od opla i wszystko działało jak należy...
kaimar - 2022-05-17, 14:41

ŁukaszMen napisał/a:
1: Czy kupno kierownicy multi do radia z Jumpera można zaadoptować jako tempomat ?
2: Jeżeli tak to czy wystarczy odpowiednio podłączyć przewody wdł instrukcji montażu temp z Alfy lub innych ?

1. Kupno niezniszczonej kierownicy graniczy z cudem - lepiej zastosować manetkę uniwersalną lub z opla (ja tak robię)
2. Instalacja elektryczna w tym modelu jest "posiekana" i z doświadczenia wiem że nie ma ciągłości wiązek.
3. Bez komputera trudno to uruchomić.

ŁukaszMen - 2022-05-17, 17:06

Dzięki za odpowiedzi. Nie ukrywam ,że cena jest tutaj drugorzędną sprawą.
Pomysł jest taki, że chcę kupić dawce części którego już mam upatrzonego wypruć z niego Airbagi i jak mi się będzie jeszcze chciało to cały kpl ABS. Ma kierownice z multifunkcją ale nie posiada klimy i tempomatu. Stąd moje pytanie, skoro już będę miał wszystko rozprute to można coś pokombinować.

Tempomat z rączką od Alfy czy opla lub innych zostawiam jako ostateczność :P

PS.
Taki sobie projekt wymyśliłem i liczę ,że w razie poważnych pytań uda mi się uzyskać od Was pomoc :D

radzik - 2022-05-29, 23:47

https://www.camperteam.pl...pic.php?t=37243
iolo - 2024-06-30, 18:48
Temat postu: tempomat oryginalny każdy ducato
[quote="kaimar"][quote="ŁukaszMen"]1: Czy kupno kierownicy multi do radia z Jumpera można zaadoptować jako tempomat ?

[ Komentarz dodany przez: Banan: 2024-06-30, 22:02 ]
Będziesz polecał jak się bliżej poznamy :diabelski_usmiech
Na pierwszej randce nie całujemy.

[ Komentarz dodany przez: Banan: 2024-08-07, 16:11 ]
Następne dwa posty i pożegnałem kolegę w imieniu wszystkich :diabelski_usmiech

mischka - 2024-06-30, 20:28

iolo, Pierwszy post i od razu rekomendacja... Reklamowo się zrobiło :bajer