Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
tempomat ducato 244 2.8 jtd
Autor Wiadomość
radzik 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Adria Adriatik 670sk
Piwa: 7/1
Wysłany: 2021-06-08, 21:49   tempomat ducato 244 2.8 jtd

Witajcie
Mam problem z tempomatem w moim ducato 244 2.8 jtd 2003 rok. Gdy go kupiłem była zamontowana manetka od alfy romeo chyba 147 (podobno najbliższa oryginału) jednak czasem działał, a czasem nie. Przyczyną tego był prawdopodobnie wyjątkowo niechlujny montaż, wykonany przez poprzedniego właściciela Włocha, np. przewody poskręcane zamiast polutowanych, użyty przewód typu skrętka, wszystko wiszące w powietrzu itd. Postanowiłem zdemontować tą instalację i wykonać podłączenie manetki od początku. W moim kamperze nie ma złącza D018 w kabinie, dlatego prowadziłem przewody od wtyczki D004 pod maską. Ponieważ, ze względu na niechlujność wykonania i ilość połączeń przewodów bez zachowania ich kolorystyki, nie było możliwości odtworzenia instalacji wykonanej w moim kamperze, nowe połączenia wykonałem wg schematu znalezionego na włoskich stronach. Wygląda on mniej więcej tak jak ten wykonany prze mnie w załączeniu. Niestety po zmontowaniu okazało się, że tempomat dalej nie działa.
Czy mógłbym prosić osoby, które miały z tym tematem do czynienia o rzucenie okiem na schemat, czy nie ma w nim jakiegoś błędu.
Walczę z tym tempomatem od trzech tygodni i powoli zaczynają mi opadać ręce :)

TEMPOMAT.jpg
Plik ściągnięto 25 raz(y) 47,18 KB

Postaw piwo autorowi tego posta

radzik 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Adria Adriatik 670sk
Piwa: 7/1
Wysłany: 2021-06-28, 22:28   

Temat rozwiązany. Gdyby ktoś potrzebował na przyszłość, to przedstawiony przeze mnie schemat jest jak najbardziej poprawny. Przyczyną nie działania tempomatu okazał się mój czeski błąd przy montażu wtyczki od manetki - omyłkowo zamieniłem dwa piny we wtyczce. Po podłączeniu manetki od Alfa Romeo 147 zgodnie z powyższym schematem tempomat ożył. Dodatkowo jeżeli ktoś tak jak ja, posiada wersję bez kontrolki tempomatu w zegarach, należy wyprowadzić z wtyczki D004 pin B9 do sterowania ww kontrolką. Na B9 jest minus.

Pozdrawiam
Postaw piwo autorowi tego posta

Odpowiedz do tematu