|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Lodówka -awaria czy nie?
kolan - 2010-03-16, 14:38 Temat postu: Lodówka -awaria czy nie? Mam pytanko, bo mimo poszukiwań na forum nie spotkałem się jeszcze z taką "awarią".Moja lodówka na 12v i 230v chodzi idealnie lecz jeśli pzełącze ją na gaz ,żeby mroziła muszę wypoziomować kampera,a nawet lekko podnieść stronę po której znajduje się chłodziarka.Ktoś może powiedzieć, że to jest normalne, ale w moim poprzednim kamperze miałem identycznę lodówkę i stawając nim jak mi się podobało zawsze na gazie chłodziła.Proszę o podpowiedź , co może być przyczyną takiego stanu rzeczy, bo zamierzam w tym roku udać się do Grecji ,a tam bez sprawnej lodówki na gaz nie da rady.
WINNICZKI - 2010-03-16, 20:11
Absorpcyjne lodówki "lubią" stać w poziomie.Wtedy są najskuteczniejsze.Moja jak kamper stoi krzywo to czasami nie zadziała.Myśle ,że jest to zależne od ilości amoniaku w układzie.
kolan - 2010-03-17, 18:40
A czy można uzupełnić amoniak w układzie , czy może jest to układ nierozbieralny.
Rockers - 2010-03-17, 20:05
a może już palnik się trochę zanieczyścił ?? i dlatego wymaga dokładniejszego wypoziomowania bo inaczej ma problem z palnikiem ( to tak tylko moje podejrzenia bo ja chyba mam to samo )
Najpierw chodziła super, potem trza było stanąć jak wyżej kolega pisze, teraz mimo że palnik chodzi to iskrownik cały czas pstryka, muszę zmniejszyć siłę chłodzenia wtedy przestaje i im bardziej się rozgrzewa tym bardziej podkręcam, wtedy iskrownik się nie załącza ale lodówka chłodzi już słabo.
Wymagane jest czyszczenie, w serwisie zaśpiewali 200 zł w zwyż, a że nie posiadam teraz takiej kasy bez przeznaczenia, zastanawiam się nad osobistym rękodziełem, biorąc pod uwagę opisy z innych postów
Rockers - 2010-03-17, 20:07
Co do uzupełniania amoniaku, to z tego co pamiętam gdzieś już pisali że to raczej nie możliwe
WINNICZKI - 2010-03-17, 20:19
Jeżeli masz w okolicy browar,to poszukaj speca od chłodnictwa(pracownika) i porozmawiaj z nim na ten temat
roger - 2010-03-17, 21:11
Rockers napisał/a: | Co do uzupełniania amoniaku, to z tego co pamiętam gdzieś już pisali że to raczej nie możliwe |
Niemożliwe to jest tylko przywrócenie wzroku ślepej kiszce ....... drogi Rockersie ...
Problem rozszczelnienia takiego układu w połączeniu z zasadą działania chłodziarki absorpcyjnej to pewne otrucie i to jest niebezpieczne ...... więc jeśli już to ma to zrobić fachowiec nie papraj .... a jak fachowiec to będzie wiedział jak koszty i znalezienie takiego to już inny temat ale kierunek Winniczka jest OK ....;)
Zaradek - 2010-03-17, 21:49
Rockers napisał/a: | Co do uzupełniania amoniaku, to z tego co pamiętam gdzieś już pisali że to raczej nie możliwe |
Podobno nie ma rzeczy niemożliwych a są jedynie nieopłacalne.
Jerzy - 2010-03-17, 22:12
Jeżeli:
kolan napisał/a: | lodówka na 12v i 230v chodzi idealnie |
...to nie jest kwestia medium chłodzącego. Może to być sprawa płomienia na palniku - przejdź procedurę podaną tu: http://www.camperteam.pl/...p?p=29200#29200
a powinieneś znaleźć przyczynę.
- Powodzenia
rysiol - 2010-03-17, 23:43
Jak byłby brak czynnika to tak samo źle działała by lodówka na 12 i 230. to na pewno kwestia gazu. było to już opisywane. Mam lodówkę na wierzch to jutro postaram się wrzucić ci fotkę jak wygląda instalacja gazowa lodówki.
kolan - 2010-03-18, 14:32
Dzięki , chętnie obejrze fotki zanim rozbiorę swoją.
rysiol - 2010-03-18, 21:27
Tak wygląda lodówka elektroluksa od tyłu gdy ściana z kampera jest zdemontowana. Pod blachą zaznaczoną strzałką mieści się palnik który musisz przeczyścić.
Rockers - 2010-03-18, 22:23
a czy pokaże gdzieś gdzie jest grzałka 12V ?? może nie będę musiał długo szukać
Pisząc wcześniej że jest prawie nie możliwe napełnienie czynnika chłodzącego miałem właśnie na myśli jego toksyczność więc samemu jest to nie możliwe
kolan - 2010-04-06, 19:18
Lodóweczka już wyjęta(pół godzinki pracy) , palnik przeczyszczony,ale mój znajomy od lodówek twierdzi,że lodówkę absorbcyjną trzeba raz na kilka lat odwrócić do góry nogami na chwilę,ponieważ amoniak potrfi się skrystalizować, a to spowoduje ponowne rozpuszczenie się kryształków.W czwartek będę składał więc poinformuję czy jest różnica.
kolan - 2010-04-08, 20:37
Różnicy niestety nie było,ale myślę,że chyba za mało jest czynnika chodzącego.Czy ktoś może wie czy można go dolać, bo proszę zobaczyć przy zbiorniczku jest zawór .Fotki poniżej.
kolan - 2010-04-09, 20:01
No i wyczytałem w necie, że trzeba lodówkę odwrócić do góry nogami, ale nie na chwilę jak ja to zrobiłem wcześniej tylko na 3 lub 4 godzini do tego trzeba solidnie opukać wszystkie rurki.Po takim zabiegu lodówkę uruchomiłem i chodzi idealnie bez potrzeby poziomowania.
|
|