| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
FIAT - Alternator Fiat 1,9 D
MILUŚ - 2010-03-28, 09:09 Temat postu: Alternator Fiat 1,9 D Witam serdecznie !!!
Mam pytanie do posiadaczy Fiatów , Citroenów i Peugeotów z silnikiem 1,9D o wielkość / moc / posiadanych alternatorów . W moim nowym nabytku nie mogę odczytać mocy alternatora a zastanawiam się nad systemem ładowania akumulatora pokładowego z alternatora samochodu .
PZDR> MILUŚ
BODEK - 2010-03-28, 14:51
Witaj
Posiadam Peugota benzyna, w ubiegłym sezonie stwierdziłem że alternator przy pełnym obciążeniu utrzymywał tyko 12V/mam wbudowany woltomierz/. Zdecydowałem się po konsultacjach na wymianę alternatora o większej mocy a tych samych gabarytach. Teraz utrzymuje 13,5V. Przełączanie ładowania akumulatorów odbywa się za pomocą płytki przy 13,5V /przeczytaj mój temat/
MILUŚ - 2010-03-28, 17:47
| BODEK napisał/a: | | /przeczytaj mój temat/ |
No właśnie przeczytałem pare dni temu i kilka innych w temacie ładowania dodatkowego akumulatora i nie uzyskałem podpowiedzi na nurtujące mnie pytania.
U mnie muszę dopiero stworzyć układ pozwalający na ładowanie w trakcie jazdy akumulatora pokładowego. Mógłbym bez namysłu podłączyć oba akumulatory kablami ; na "+" zamontować domowy wyłącznik klawiszowy i patrzeć co się porobi Ale pragnę podejść do tego profesjonalnie
Dzięki obliczeniom Kamperfana wiem ile w szczytowym momencie moja zabudowa zużywa sztromu / ~ 200W/; ile samochód w trakcie jazdy /~600W/.Posiadam dwa akumulatory 60Ah i 95 Ah które mógłbym zamontować w części mieszkalnej .Mogę na razie nie próbować robić instalacji a wsadzić ten większej pojemności akumulator do części mieszkalnej i ładować go przed wyjazdem lub podczas postoju gdzie jest możliwość podłączenia 230V / chociaż będzie trudno zważywszy ,że nie znosimy campingów/I właśnie do tego potrzebna mi wiedza na temat mocy alternatora .
PZDR> MILUŚ
Dembomen - 2010-03-28, 18:30
Hej!
MILUŚ, w moim 2.5 D jest fabryczny 55A i póki co nic nie zmieniałem. Częste podpinanie się do prądu doładowywało oba aku.
Jak twierdzą znawcy przy 100 i 66 A aku powinienem zmienić alternator na większy.
Hej!
yannoo - 2010-04-01, 18:21
Miluś - proponuję Ci to: www.camperteam.pl/forum/viewtopic.php?t=6353
Sławek, to naprawdę tęga głowa i możesz polegać na jego schematach. Ja właśnie zrobiłem sobie całą instalację na podstawie Jego schematu oraz dzięki Jego podpowiedziom prywatnym. Polecam!!!
eMKa - 2010-04-02, 21:03
Jeżeli chcesz wiedzieć ilu amperowy masz alternator to podaj nr z alt.(wszystkie napisy jakie są).Jeżeli nic nie ma to nr. VIN (ZFA....). postaram się ustalić co masz lub co było zamontowane fabrycznie.
Zazwyczaj alternatory fabrycznie mają b.duzy zapas mocy i nie ma potrzeby ich zmieniac.Proponuje sprawdzić reg.alternatora, pierścienie komut. u "człowieka w temacie"
Alternatory ze wzgledu na swoja budowę i działanie są szczególnie podatne na uszkodzenia w przypadku długich przerw w pracy.
Ps. VIN podaj na PW
MILUŚ - 2010-06-09, 19:05
Witam !!!!
Temat mi powraca jak bumerang
Oglądałem ten mój s........y alternator ze wszystkich stron / na ile mogłem bez wymontowywania z samochodu / i nic ......żadnych oznaczeń mówiących jasno o jego mocy.
Jedyne cyferki jakie są to : 12033890000N
Data na alternatorze 25.04.08 sugeruje ,że to nie jest fabryczny alternator z tego samochodu
Mam w związku z tym pytanie do elektryków : czy istnieje sposób na określenie mocy alternatora w trakcie jego pracy ? Gdzie , co i jak mogę przyłożyć żeby to zmierzyć ?
PZDR> MILUŚ
roger - 2010-06-10, 09:06
Słuchaj zrób prosty manewr wstaw podłącz aku pokładowe do samochodowego jak nie masz instalacji to kablami rozruchowymi odpal samochód zapal swiatła, włącz dmuchawę i woltomierzem sprawdź napięcie na zaciskach aku , jak będziesz miał 12V alternator nie daje rady i wymień na większy .... z tego co pamiętam fabrycznie był tam 55A wiec wsadzisz 65A i po problemie
airgaston - 2010-06-10, 21:50
Ja mam patent do ładowania akumulatorów który nazywa sie SLA40. Wpisz w googlu to znajdziesz producenta. Kosztuje niedużo i ładuje aku pokładowe jak juz aku samochodowe jest pełne. Aku pokładowe za to nie rozładuje aku samochodowego. Chyba Gino też to testował. Ja jestem zadowolony.
airgaston - 2010-06-10, 21:53
Znalazłem na allegro. Tak to teraz wygląda. Zresztą na obudowie jest namiar na producenta. Po co kombinować jak jest gotowiec.
MILUŚ - 2010-06-11, 14:04
| airgaston napisał/a: | | Znalazłem na allegro. Tak to teraz wygląda. Zresztą na obudowie jest namiar na producenta. Po co kombinować jak jest gotowiec. |
Tak - znam ten sprzęt ............. mi chodziło o odpowiedż jak zmierzyć moc alternatora . Roger / nie pierwszy raz / podpowiedział chyba najprostrze rozwiązanie ........ organoleptyczne .............Bo co mi po systemie ładowania dodatkowego kiedy ten co ma ładować dwa akumulatory będzie słabiutki
Zrobię test opisany przez roger'a i .......... zobaczym
PZDR> MILUŚ
MILUŚ - 2010-06-14, 20:10
Witam !!!
Za radą rogera podłączyłem aku pokładowe kablami rozruchowymi , włączyłem silniczek ;dmuchawę ;światła długie;przeciwmgielne ; wycieraczki na najwyższym biegu , radio i...................................
po pierwsze ............. roger masz ode mnie
po drugie............. napięcie mierzone na aku rozruchowym wynosi 13V - nie są to szczyty ale pozwala spokojniej myśleć o urlopie .
roger - 2010-06-14, 21:27
13V na wolnych obrotach pod pełnym obciążeniem jest OK zapomnij Mariusz o zmianie alternatorka nie ma takiej potrzeby ....
PS
A to piwko to może w końcu w realu .... bo w Pajęcznie uciekłeś ... ale dzieki za wirtualne
MILUŚ - 2010-06-14, 21:31
| roger napisał/a: | .......bo w Pajęcznie uciekłeś ... |
Szukałem Cię ........... przez dwa dni............. zaszyłeś się jak bokser w narożniku...........
roger - 2010-06-14, 21:33
| MILUŚ napisał/a: |
Szukałem Cię ........... przez dwa dni... |
To tak jak ja Ciebie i Adiego znalazłem samochody ale puste a następnego dnia tylko trawkę ... Rockersa nawet pytałem gdzie was wcięło ....
PS
Co się odwlecze .... to nie uciecze ...
MILUŚ - 2010-06-15, 14:29
| airgaston napisał/a: | | Ja mam patent do ładowania akumulatorów który nazywa sie SLA40. Wpisz w googlu to znajdziesz producenta. Kosztuje niedużo i ładuje aku pokładowe jak juz aku samochodowe jest pełne. Aku pokładowe za to nie rozładuje aku samochodowego. Chyba Gino też to testował. Ja jestem zadowolony. |
Airgaston jak jest z ładowaniem aku na postoju jak podłączysz pod 230 V ?
Pod który podłączasz prostownik ?
airgaston - 2010-06-15, 14:53
Ja mam taki prostownik który ma przełączniki: aku samochodowe, aku pokładowe, Ład aku samochodowe, Ład aku pokładowe, Zasilanie 12v , zasilanie 12v radio (mało prądowe). Ale jak go nie miałem to podłączony był aku samochodowy a jak się naładował to podłączał się automatycznie pokładowy. A jak oba były pełne to prostownik przechodził w tryb konserwacji czyli coś ok 1A. Jak mam 230V to jadę na nim i 12V z zasilacza pokładowego, a jak mam postoj bez zewnętrznego zasilania to 12V z aku pokładowego. 100Ah na długo wystarcza.
MILUŚ - 2010-06-27, 11:44
Wczoraj skończyłem montować instalację doładowywania w trakcie jazdy akumulatora zabudowy Zastosowałem opisywane wyżej ustrojstwo pod nazwą SLA - 40 . Działa znakomicie ........ po włączeniu silnika po paru sekundach włącza ładowanie dodatkowego aku - co jest sygnalizowane zapaleniem się zielonej diody. Zastanawia mnie jedna sprawa - dlaczego producent zaleca podłączenie urządzenia do akumulatora rozruchowego kablami o max.długości 1 m ? Ja umieściłem go we wnątrz kabiny i odległość ta jest przekroczona dobre 2 m .Zastanawiam się czy może to mieć wpływ na działanie urządzenia i przekładać się na doładowywanie aku z zabudowy.Wadą urządzenia są niewątpliwie bardzo małe kosteczki połączeniowe - chociaż biorąc pod uwagę prądy które bądą tam płynąć / 1-3 A /może to wystarczy.Ale ,żeby tam się włączyć kable musiałem na końcach "odchudzić" Po za tym miejsce umieszczenia wewnątrz urządzenia diody też nie jest zbyt fortunne ......... Jej włączenie / szczególnie w dzień / jest trudnozauważalne .
Po sezonie wymontuję urządzenie i tak jak airgaston wylutuję diodę i umieszczę w bardziej widocznym miejscu.
|
|