| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Obrotnica fotela seryjnego ducato po 2006>
pumbadom - 2010-11-03, 22:36 Temat postu: Obrotnica fotela seryjnego ducato po 2006> Witam, mam pytanko bo potrzebuje kupic obrotnice dedykowaną konkretnie do standardowego fotel pasażera i kierowcy do ducato po 2006> prosze o jakieś namiary gdzie to w polsce mogę dostać??? Znalazłem taką strone moze komuś się przyda ale to niemcy...
http://www.drehkonsole.com/ w ostateczności zamówię stamtąd - pytam ponieważ jestem w takcie przebudowy takowego nowego blaszaka na campera typu van, a widzę że jest problem z dostaniem na popularnym portalu aukcyjnym ;-)
WINNICZKI - 2010-11-03, 23:05
www.elcamp.pl wejdz na stronke,jest kontakt i zamów cena ok 600zł
sławek w. - 2010-11-03, 23:08
Jeżeli nie zależy Ci na oryginalnych fotelach to kup fotele z obrotnicami od np. seata alhambry (lub sharana, galaxy), są super wygodne (zamontowałem w swoim kamperku takie) i można w miarę tanio kupić komplet.
rysiol - 2016-05-15, 18:34
Gdzieś, kiedyś chyba widziałem na forum opis wykonania obrotnicy fotela do Fiata ducato. Czy może mi ktoś pomóc to znaleźć.
wlodo - 2016-05-15, 19:23
Taka obrotnica,w najprostrzej wersji to dwie blachy skręcone na środku śrubą z kilkoma klockami je rozdzielajacymi + coś do blokowania.
Jedno popołudnie i 6 stów w kieszeni
Faktycznie ktoś to pokazywał...
tom-cio - 2016-05-16, 16:26
Nie trzeba sruby,w Jula jest obrotnica do jachtow za 29 zlotych,na porzadnym lozysku.fotel pasazera mam na niej rozpadla sie po zrobieniu80 tysiecy kilometeow,nit sie poluznil.mialem zaklepac na nowo,ale za 29 zl?Kupilem nastepna,na nastepne 80 tysi bedzie
YAN - 2016-05-16, 16:32
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=11537
Ducaciak - 2016-05-16, 16:37
witaj Tom cio
znalazłem :
http://www.jula.pl/catalo...brotowa-651013/
masz może foto jak to zamontowałeś?
jawi13 - 2016-05-16, 16:59
http://www.camperteam.pl/...ighlight=trafic Tutaj można coś podpatrzeć , co prawda do trafica ale zawsze coś.
rysiol - 2016-05-16, 17:15
Dziękuję.
CORONAVIRUS - 2016-05-16, 17:29
| tom-cio napisał/a: | Nie trzeba sruby,w Jula jest obrotnica do jachtow za 29 zlotych,na porzadnym lozysku.fotel pasazera mam na niej rozpadla sie po zrobieniu80 tysiecy kilometeow,nit sie poluznil.mialem zaklepac na nowo,ale za 29 zl?Kupilem nastepna,na nastepne 80 tysi bedzie |
Przykro mi ale to najbardziej posrany pomysł jaki ostatnio widziałem... zabawkowa obrotnica do siedzenia ma w razie draki utrzymać fotel z pasażerem na jednym niciku ... proponuje użyć wyobraźni przed szkodą
Bronek - 2016-05-16, 18:21
Widziałem toto na żywca. Zastanawiałem się czy mnie utrzyma, doszedłem do wniosku, iż nie długo.
A myślałem o krzesełku w ogrodzie.
Cieżkiego fotela z zawartością dorosłą może nie utrzymać.
No chyba, że ten co siedzi nie będzie się wiercił, rozsiadał i obracał za często.
To do lekkich łodziowych fotelików..
tom-cio - 2016-05-17, 16:37
to nie fotel ma utrzymac pasazera a pas.A te mam zamontowane w punktach kotwiczenia na dlugich pałąkach od ducato do podlogi,wiec w razie co trzymac bedzie i pasazera i fotel.Montaz plyta pod spodem ,do tego dokrecona jedna podstawa,druga gorna podstawa dokrecona do drugiej plyty metalowej(a dokladnie to ryflowane amelinium) i do tego prowadnice fotela od voyagera.Pomiedzy plytami ,oprocz tej obrotnicy po calym obwodzie osiem rolek podpierajacych gorna plyte.Nawet nie drgnie,a samochod uzytkowany jest codziennie,obracany fotel jest co najmniej 3 razy dziennie,pk przyjezdzie na budowe obrot,kawka z jednym majstem,potem obrot,na druga budowe,nastepny majster do auta,obrot fotela,rozmowa,obrot i tak w kolo macieju przez caly rok.
wiec moze i gowniane rozwiazanie,ale stabilniejsze niz obrotowy fotel z 806,ten mam jako kierowcy,obracam tak samo czesto i rozchechlany juz jest na maxa,musze nowy niestety kupic.A w fotelu pasazera wymusil ta obrotnice niestety akumulator 170A od ladowarki,ktory jest pod spodem.na obrotnice moglem przeznaczyc max 3 cm,bo inaczej bylby fotel za wysoko.I do wyboru mialem jak Donat srube,kulki od lozysk i plyty(jego tez oczywiscie wszystkowiedzacy zescie skrytykowali o ile pamietam),albo sprobowac za te 29 zlotych.Wyszlo,dziala i u mnie zostanie.Kto chce niech zrobi,kto nie chce niech nie robi.I gdyby nie rolki podpierajace na obwodzie pewnie by nie wytrzymalo,tak to robi w sumie zamiennie za srube i ma lozysko.Tyle
YAN - 2016-05-17, 17:03
W tej obrotnicy nie ma nita a jest dotoczona tuleja z otworem w środku do przeprowadzenia przewodów do napinacza. Jest to orginał nie przeróbka. Dodam jeszcze że w pozycji do jazdy te dwie podstawy z blachy są z sobą spinane dodatkowo także fotel ma dwie blokady obrotu.
piotr1 - 2016-05-17, 19:40
Zaczyna wyglądać sensownie. A jak będzie pokaże czas
Bronek - 2016-06-22, 21:53
By nie zakładać wątku... Ponieważ ten ma w temacie "Obrotnica fotela seryjnego...."
Mam pytanie.
Co zrobić, by to ustrojstwo lżej chodziło?
Żona ledwo daje radę obrócić. I mnie też to w......
Poluzować śruby? Czy psiknąć czymś, gdzieś?
krzlac - 2016-06-24, 18:18
| Bronek napisał/a: | | Żona ledwo daje radę obrócić. |
Tylko na to mam radę - więcej żonie usługiwać.
Bronek - 2016-06-24, 19:37
Widzę, że Twoja czyta co napiszesz...
jarek73 - 2016-06-24, 19:48
Myślę że problem jest w zapadce ( blokadzie ) czy jak to się nazywa , u mnie jak już fotel ruszy to nie ma problemu, ale żeby go ruszyć to zawsze słyszę kochanie chcę obrucic i nie wiem jak . To jest plus tego badziewia ( kupowałem oryginalną obrotnice w sklepie camperowym ) że znów do czegoś potrzebny jestem .
krzlac - 2016-06-24, 19:55
| Bronek napisał/a: | Widzę, że Twoja czyta co napiszesz... |
Tak się łapie punkty.
Bronek - 2016-06-24, 20:52
Nie o zapadkę chodzi.
Rzeczywiście jak ruszy to już płynnie się obraca.
Dosłownie ciut lżej mógłby startować .
Może dlatego, że używany za mało razy w roku?
Tam chyba jest teflonowy pierścień, łożysko?
Jak już o fotelach, to siedzisko pasażera też gdy jest odwrócone, mogłoby się bardziej cofać w kierunku szyby przedniej
Muszę się przyjrzeć, czy nie da rady przesunąć mocowania.
SlawekEwa - 2018-03-21, 21:39
| Cytat: |
Czy oryginalna obrotnica do ducato po 2007, tzn mam na myśli obrotnicę plug-and-play kupuję i przykręcam, podnosi fotel (kierowcy / |
Podnosi jakieś 4,5cm , opuszczenie fotela niewiele daje.
Bajaga - 2018-03-21, 22:52
| Maciej S. napisał/a: | | Czy oryginalna obrotnica do ducato po 2007, tzn mam na myśli obrotnicę plug-and-play kupuję i przykręcam, podnosi fotel (kierowcy / pasażera), czy są nazwijmy "neutralne" co do wysokości końcowej siedziska? |
Podnosi konkretnie. W przypadku fotela kierowcy nie polecam. Dla pasażera to mniej istotne bo nie ma on kierownicy przed sobą.
SlawekEwa - 2018-03-22, 07:33
| Maciej S. napisał/a: | | Czy jest w takim razie inne alternatywne rozwiązanie tak, aby mieć oryginalne fotele i podstawy? |
Są obrotnice z podstawami i sejfem w podstawie.
Bajaga - 2018-03-22, 11:45
| Maciej S. napisał/a: | Czy jest w takim razie inne alternatywne rozwiązanie tak, aby mieć oryginalne fotele i podstawy?
Czy są jakieś akcesoryjne obrotnice?
Jak to robią firmy produkujące kampery? |
Firmy produkujące kampery teraz przeważnie kupują podwozia z fabrycznymi fotelami obrotowymi. One nie są wyższe i mają zintegrowane pasy bezpieczeństwa. Wszelkie akcesoryjne obrotnice podnoszą fotel.
kaimar - 2018-03-22, 15:15
| Bajaga napisał/a: | | Firmy produkujące kampery teraz przeważnie kupują podwozia z fabrycznymi fotelami obrotowymi. One nie są wyższe i mają zintegrowane pasy bezpieczeństwa. Wszelkie akcesoryjne obrotnice podnoszą fotel. |
Nie jest prawda.
Producenci kamperów stosują obrotnice montowane pomiędzy oryginalny fotel a jego podstawę. Podnosi to fotel o parę centymetrów. Takie same obrotnice można kupić w specjalistycznych firmach. W przypadku zabudów typu integra to producenci kamperów montują fotele dostarczane w komplecie z obrotnicą i pasami bezpieczeństwa. Producentami takich foteli są firmy produkujące fotele do ciężarówek. Podstawa fotela zostaje typowa z Ducato. Zdarzają się fotele dostarczane z podstawą ale to bardzo , bardzo rzadko.
CORONAVIRUS - 2018-03-22, 15:29
obrotnice się dodaje , skrzynkę się skraca i jest jak trzeba .
Bajaga - 2018-03-22, 22:09
| kaimar napisał/a: | | Bajaga napisał/a: | | Firmy produkujące kampery teraz przeważnie kupują podwozia z fabrycznymi fotelami obrotowymi. One nie są wyższe i mają zintegrowane pasy bezpieczeństwa. Wszelkie akcesoryjne obrotnice podnoszą fotel. |
Nie jest prawda.. |
Znaczy zamówienie fabrycznych foteli obracanych, które jednocześnie mają zintegrowane pasy nie sprawia, że obracane fotele są niżej niż po dodaniu obrotnic do seryjnych foteli? Moim zdaniem tak jest i nawet dealer temu nie zaprzeczy, a jeżeli zaprzecza to niech zmierzy i poda wyniki.
|
|