|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Partner/Berlingo/Kangoo
sator - 2011-03-08, 09:41 Temat postu: Partner/Berlingo/Kangoo Przerabiał ktoś z Was kamperowanie w mniejszych pojazdach typu Peugeot Partner/Citroen Berlingo czy Renault Kangoo.
Samochód jako substytut namiotu. Na krótki 2-3 dniowy wypad.
Czy zechcecie podzielić się doświadczeniami?
Kocurek - 2011-03-08, 09:57
Witam.
Mam Berlinga którym zjeździłem kawałek swiata. Zdażało się również w nim nocować. Mam wersję dwuosobową więć z zabraniem gratów i wyposażenie nie było problemu. Jedyną rzeczą jaka lekko przeszkadzała to de facto brak izolacji dachu i scian bocznych w przestrzeni bagażowej ( później po pierwszym wypadzie dołozyłem ) co skutkowało skraplaniem wilgoci , oraz dość mała przestrzeń w której szybko robiło się duszno. Pomagało pozostawianie lekko uchylonych okien w drzwiach. Myślę że gbyby zainstalować wywietrznik dachowy choćby i rodem z klasycznego kampera da się mieszkać i zyć.
Pozdrawiam.
K
sator - 2011-03-08, 10:12
Kocurek napisał/a: | Witam.
Mam Berlinga którym zjeździłem kawałek swiata. |
Ja mam ponad 190 wzrostu i problem jest taki, że na pace zwyczajnie się nie mieszczę.
Stąd konieczność przeniesienia spania wyżej i budowa konstrukcji.
cooper - 2011-03-08, 10:40
Ten temat jest już TU: http://www.camperteam.pl/...opic.php?t=9497
sator - 2011-03-08, 10:59
Może mój zamysł na szybko.
Nie planuję wykorzystywać go jako pojazd campingowy.
W zeszłym roku dwa razy zdarzyło mi się ruszyć samochodem, a nie wiedziałem gdzie się zatrzymam (taka robota). Za każdym razem było to nad morzem.
Wynajęcie tam czegokolwiek graniczyło z cudem - ostatecznie noc w samochodzie została spędzona.
Stad potrzeba zbudowania łóżka rozkładanego na takie okazje.
Na codzień samochód ma służyć do normalnej jazdy, pracy itp.
papamila - 2011-03-08, 21:30
sator napisał/a: | Nie planuję wykorzystywać go jako pojazd campingowy. |
to poważny błąd,
raz się dobrze wyśpisz w świetnym, klimatycznym miejscu
i wsiąkłeś- kamperchoroba gotowa,
co gorsza jest nieuleczalna
sator - 2011-03-09, 09:38
papamila napisał/a: |
raz się dobrze wyśpisz w świetnym, klimatycznym miejscu
i wsiąkłeś- kamperchoroba gotowa,
co gorsza jest nieuleczalna |
Wiem - :D długo jeździłem T-4 i zachorowałem już.
camperbus - 2014-09-06, 10:56
Witam, podepne sie pod istniejacy temat. Moze komus przydadza sie moje rozwiazania.
W te wakacje przejechalem berlingo 8500 w miesiac zwiedzajac hiszpanie i portugalie.
Jakby ktos chcial zbudowac cos podobnego to sluze pomoca bo niektore rozwiazania byly super a inne sie nie sprawdzily:(
Na wyposazeniu znalazlo sie:
Zestaw Solarny 120W podpiety do aku zelowego 80Ah
Lodowka sprezarkowa 50l waeco
Kuchenka 2 palnikowa
Zbiornik na czysta wode 21l
Toaleta przenosna
Lozko 205cmx120cm
Roleta
Box
Bagaznik na hak z 2 rowerami
sator - 2014-09-06, 12:50
opowiedz co się sprawdziło, a co nie.
MILUŚ - 2014-09-06, 13:50
sator napisał/a: | opowiedz co się sprawdziło, a co nie. |
Pewnie Wc pod poduszką
camperbus - 2014-09-06, 14:32
Toaleta jezeli byla potrzebna wyciagalem ja pod tylnli namiot wiec.
Ze zlewu nie korzystalem w ogole, umycie naczyn zawsze odbywalo sie obok samochodu mialem dluzszego weza ktory sluzyl jako prysznic.
Materac mozna zrobic o grubosci 8cm, ja wybralem opcje 10cm
hubek - 2014-09-07, 22:59
Taka szybka konwersja z samochodu "codziennego" to chyba tylko VW Caddy Tramp czy tramper. Jednak za dużym marketingiem i ceną kryje się praktycznie tylko rozkładane łóżko, zasłonki i podobne duperele. Gdy w grę wchodzi przystosowanie takiego samochodu na dłuższy czas (np. sezon urlopowy) to pole manewru jest dużo większe. Kiedyś dużo nad tym główkowałem i najbardziej spodobał mi się taki układ zabudowy jak we Fieście Courier na poniższych zdjęciach. Zabudowa ponoć demontowalna w godzinę i chyba dająca maksimum tego ile da się wydusić z tak małej powierzchni.
A w końcu i tak sprawiłem sobie mobilny namiot w postaci Transita Westfalii.
|
|