| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kupujemy kampera - Kamper do codziennego użytku
Rupert - 2013-06-19, 13:40 Temat postu: Kamper do codziennego użytku Jak już napisałem w dziale powitań przymierzamy się z moją Połówką pomału do zakupu kampera. Jako osobnik zielony w tym temacie chciałbym prosić o porady oraz naprostowanie spaczonego myślenia
Na chwilę obecną nie bardzo wyobrażam sobie utrzymanie dwóch aut- osobowego i kampera. Koszty, problemy z garażowanie itp. itd. Wpadłem więc na pomysł w mej pokrętnej psychice genialny- sprzedać osobówkę i kupić kampera który ją zastąpi, a dodatkowo stanie się bazą wszelakich wakacyjnych wypadów. Myśl przednia, ale jako laik nie wiem, czy realna. Z auta obecnie korzystam średnio raz na tydzień, warszawskie korki zdecydowanie zachęcają do zdrowego trybu życia i śmigania wszędzie rowerem. W zimie przesiadam się na komunikację miejską. Tak, że potencjalny nabytek nie był by zbyt intensywnie wykorzystywany. Okazyjnie do podjechania do pracy, na jakieś zakupy, czy wypad za miasto. Ba, stwierdziłem nawet, że nie tylko mogę nim godnie zastąpić osobówkę, ale może poszerzyć moje możliwości transportowe i w przyszłości służyć również do przewożenia różnych różności.
Ciężko mi powiedzieć czego bym oczekiwał od strony kempingowej takiego nabytku. Ciężko z tego prostego powodu, że nie miałem nigdy doświadczenia z kamperami. Nasza obecna turystyka opiera się na obładowanych sakwami rowerach i namiocie 3 osobowym z przedsionkiem, także każdy kamper jest dla nas czymś nowym i nieznanym. To co mogę sprecyzować to, że poza funkcjami auta miejskiego w wakacje miał by służyć 2 osobom, może okazyjnie trzem,być na tyle niezawodnym, żebym nie bał się ruszyć w dalekie zakątki Europy i zabrać na pokład nasze 2 rowery. Jak już wyżej napisałem, chcielibyśmy, żeby był też autem miejskim, a więc będzie raczej dość mały, więc było by dobrze, a aby móc go rozbudować w jakiś sposób podczas wyjazdów (przedsionki, markizy, czy co tam jeszcze stworzono).
Czy mój tok rozumowania jest kompletnie pozbawiony sensu, czy też jest szansa na znalezienie czegoś co było by dla nas odpowiednie? Budżet jakim dysponujemy jest dość elastyczny, na pewno chcemy przeznaczyć na to około 30 tyś., ale jeśli się okaże, że po zwiększeniu go do powiedzmy 50 tyś. będziemy mogli zakupić coś dużo ciekawszego to pewnie będziemy woleli się spiąć, odłożyć i poczekać. Nie spieszy nam się, ten sezon spędzimy jeszcze na rowerach.
Pierwsza myśl jaka mi się przy tych założeniach klaruje po lekturze forum i najdalszych czeluści internetu to VW Westfalia, ale jako rzekłem- jestem laikiem i stąd prośba o porady
eMWu - 2013-06-19, 14:39
| Rupert napisał/a: | | Pierwsza myśl jaka mi się przy tych założeniach klaruje po lekturze forum i najdalszych czeluści internetu to VW Westfalia, ale jako rzekłem- jestem laikiem i stąd prośba o porady |
i to jest dla was dobra koncepcja, budzet po powiekszeniu powinien starczc na cos sensownego. Cwiczylem wczoraj jazde po "stolycy" pelnowymiarowym kamperem - jednak sie to nie nadaje. Chyva ze tylko w weekendy
stasiu - 2013-06-19, 15:35
Kolego napiszę ci z mojego doświadczenia .Ja też pozbyłem się osobówki i kupiłem VW T3 Westfalia (auto bez wspomagania) w lato ogumienie 16x205 i tu dramat z parkowaniem było trzeba nie małej siły zeby kręcić kierownicą a to mały kamperek jest w zimie orginalne gumy 14x185 C dużo lepiej ale znowu problem z nagrzaniem środka samochodu tym bardziej że ja jeździłem nim codziennie do pracy zakupy itp , ogólnie parę dni temu sprzedałem moją westfalię i kupię jakieś tanie wozidełko po mieście cienkiego corse polo albo coś w tym stylu żeby ubezpieczenie było niskie a kamperka już dużego z alkową no i musisz zdawać sobie z spalania tak dużego auta po mieście na krótkich dystansach co prawda moja westa paliła koło 9l/100km ale i tak taniej wyjdzie dodatkowy nawet cienki na gaz plus kamper jak sam kamper z jazdą po mieście.Ale jak byś chciał tak na przymus to tylko i wyłącznie jakaś westfalia , albo na bazie T3 , T4 lub transita (osobiście polecam T3 ) lecz to drogie zabawki ostatnio poniżej 15 tyś ciężko w polsce wyrwać a w Niemcowni też po15 tyś tyle że ojro
Cyryl - 2013-06-19, 17:13
ja mam dwa auta i muszę powiedzieć, że nie najważniejsze jest utrzymanie, ale gdy bym trzymał kampera pod domem, co robię osobówką za dwa-trzy wypłaty, to od razu zalęgliby mi się w nim jacyś dzicy lokatorzy lub zostałby zdewastowany.
wbobowski - 2013-06-19, 17:56
| Rupert napisał/a: | | to VW Westfalia, ale jako rzekłem- jestem laikiem i stąd prośba o porady |
Koledzy bedą tu Ci opowiadać najróżniejsze swoje "widzi mi się". Wiadomo, każdy ma jakieś swoje doświadczenia, ale zasada jest jedna... dopiero 3.ci kamper będzie taki jaki Ci odpowiada... a wracając do pytania... chyba dobrze wybrałeś.
YAN - 2013-06-19, 18:02
Mnie przyswiecały podobne wyobrażenia co do użytkowania. Przeciętnie dziennie robię ok 100km w tym sporo po W-wie. Parkuję na miejscach dla osobowych w ścisłym centrum,
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=11537
andreas p - 2013-06-20, 06:41
Witaj ja moim kamperkiem caly rok pod para do pracy ,na zakupy, no i na urlopy,sobotnio niedzielne wypady.
To ma zalety" zawsze jestem w domku"
Troche wiekszy koszt paliwa ale jaka wygoda.
ccsrally - 2013-06-20, 07:13
hej
nigdy nie pogodzisz osobówki z kamperem. Policz ile kosztowałoby ubezpieczenie na jakieś malutkie autko na miasto i na kamperka i okaże się że być może troszkę więcej bedziesz płacić za oba auta razem niż za jeden duży. Ja mam cinquecento multivana t4 i kamperka i za ubezpiecznie cieniasa i kamperka razem płacę tylko troszkę więcej niż za busa. Co do westfalii to tak jak koledzy pisali za ogromne pieniądze kupisz t4 bez kibelka i prysznica. Są to drogie auta a za to możesz mieć pelnowartościowego kampera ze wszystkimi bajerami. jedynie większy koszt to przegląd co roku na dwa auta ale tu mówimy o 100zł więc to jeden grill mniej i jest na przegląd.
pomyśl policz i zastanów się
pozdrawiam
Rupert - 2013-06-20, 14:53
Dziękuję bardzo za odpowiedzi
@JJJB RE-WE-LA-CJA Gratuluję pomysłów, wykonania i finalnego efektu. U mnie niestety brak czasu i zdolności manualnych na budowę samemu...
Co do posiadania dwóch aut- w tej chwili mam już auto na miasto, mieszkam w starej kamienicy, więc samochód jest parkowany w okolicznych uliczkach. Jest to czasami ryzykowne, w ciągu ostatniego roku 3 razy miałem nieprzyjemność bliskich spotkań mojego auta z innymi- nie piszę tu o parkingówkach i przytarciach, a o konkretnych dzwonach- "a bo cofałem i nie widziałem, że Pana auto tam stoi", "mogłabym przysiąc, że zostawiłam auto na ręcznym" i "deszcz padał to przecież nic nie widziałam". Na szczęście przy każdym zdarzeniu trafiałem albo na uczciwych kierowców co to mi wizytówki zostawiali albo na uczciwych świadków którzy trzymając a fraki wymuszali kontakt z właścicielem.
Zakładam, że przy 2 samochodach ryzyko zdarzeń wzrośnie dwukrotnie, więc po co mam się denerwować dodatkowo
Kolejną sprawą jest moja niechęć do posiadania kamperka wartego kilkadziesiąt tysięcy złotych, który przez powiedzmy 10 miesięcy w roku będzie stał bezproduktywnie. Można oczywiście wejść w tym momencie w spółkę albo wypożyczać auto, ale ja tak bym nie mógł. Toż to jak zdrada Dlatego wolał bym stać się posiadaczem jednego pojazdu, za to takiego który będzie wielozadaniowy.
Pewnie, że za takie same pieniądze mógłbym kupić coś dużego z kibelkiem i łazienką, ale myślę, że po przesiadce z namiotu, mały kamperek nadal będzie dla mnie luksusem i przynajmniej na jakiś czas będzie wystarczający.
W zeszłym roku zrobiliśmy sobie rowerowy rajd po Borholmie, na kempingach mieliśmy spory przegląd caaałej gamy kamperów- od maluczkich Westfalii po jakieś gigantyczne tiro-autobuso-kampery. Stwierdziliśmy, że dla nas taka Westfalia lub coś jej wielkości było by idealne.
Czy wśród aut tego typu (mowa o gabarytach i uniwersalności) można znaleźć coś w stylu "pełnowartościowego" kampera? Co oprócz Westfalii warto brać pod uwagę?
donald - 2013-06-20, 14:58
| Cytat: | Co oprócz Westfalii warto brać pod uwagę?
|
Transita w wersji Nugget.
stasiu - 2013-06-20, 17:02
| ccsrally napisał/a: | | kupisz t4 bez kibelka i prysznica. Są to drogie auta a za to możesz mieć pelnowartościowego kampera |
na autoscaut24 gdzieś wczoraj widziałem T4 z kibelkiem i prysznicem
mpazera - 2013-06-21, 15:56
Ja też jestem zwolennikiem Westfali. Również przestałem używać auta na rzecz roweru. Niestety szukam swojej już od kilku miesięcy z marnym skutkiem. Mało jest ofert a jeszcze mniej sensownych. Ja się ostatnio jednak przestawiłem na szukanie wersji z wysokim dachem zamiast otwieranego. Względy termiczne, przestrzenne i ogólnej wygody przeważają. Życzę powodzenia w szukaniu. Jakbyś coś widział ciekawego to publikuj linki.
Załoga G - 2013-06-21, 20:25
Dla mnie kamper to domek a w domku łazienka kuchania oraz gaz, więc śpiewam jescze raz... inaczej mówiąc wszyskto co normalnie trzeba, są kamperki 2 osobowe o długości 4,90 i mają alkowę, czyli wyrko w każdej chwili. Bardzo się bałem przed kupnem mojego kamperka który ma 6m długości i 2,10 szerokości, że jak to będzie jak jak zaparkuje a teraz wiem, że w mieście nie ma z tym większych problemów, tył zawsze można zarzucić na trawnik, pod wielopowierzchniowymi sklepami to już żadnych problemów, szerokość też nie jest problem czasem, przy zwykłych drogach osiedłowych drzewa nie są podcięte na 3m i tu może być problem.
Podsumowując to ja bym na Twoim miejscu kupił małego kamperka
np:
http://suchen.mobile.de/w.../180100386.html
GregdeWal - 2013-06-21, 20:50
Mi na ten przykład cholernie podoba się toto:
http://otomoto.pl/peugeot...g-T3164498.html
I spełniało by wszystkie potrzeby (może cena w górnej granicy).
zbychu - 2013-06-21, 21:00
A może taki na lato i na zimę ; http://allegro.pl/kamper-...3321115160.html
krimar - 2013-06-23, 20:27
Zwróć uwagę, że to jest brytyjski Auto Sleeper po przekładce kierownicy.
Kierownice można przełożyć, wnętrza raczej się nie da i trzeba wysiadać na środek jezdni.
Camper ten pojawia się co jakiś czas na otomoto od ponad roku.
eMWu - 2013-06-24, 09:51
| krimar napisał/a: | | Kierownice można przełożyć, wnętrza raczej się nie da i trzeba wysiadać na środek jezdni. |
dokladnie, aczkolwiek sądzac po podescie z tyłu i ukladzie foteli raczej tylne wejscie jest traktowane jako głowne jak w wielu wyspiarkich kamperach.
janus - 2013-06-24, 18:01
Dokładnie tak, przecież na wysokości bocznych drzwi jest stolik i drugi rząd siedzeń.
A w ogóle to zgrabny jest , tylko 5 m długości i ok 2,75 wys.
majsterus - 2013-06-24, 18:50
Kamper to kamper.
żadne półśrodki tego nie zastąpią, czasami biorę moją T4 do Poznania, i wcale nie jest łatwo manewrować takim autem do tego z silnikiem woła.
Auto do miasta musi być osobowe.
A jak taki kamper będzie stał na chodniku i będzie regularnie obijany, nie będzie żal??? Widzę po swojej firmówce jak przybywają kolejne ślady na karoserii i mój prywatny focus też nie ma lżej pod blokiem...
Kup kampera z prawdziwego zdarzenia, postaw u rodziny gdzieś na działce.
gryz3k - 2013-06-24, 18:52
Polecam mojego
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=15747
mpazera - 2013-07-03, 14:27
ten z linku powyżej to już nieaktualny
Bajaga - 2013-07-03, 15:01 Temat postu: Re: Kamper do codziennego użytku
| Rupert napisał/a: |
Ciężko mi powiedzieć czego bym oczekiwał od strony kempingowej takiego nabytku. |
Nie musisz się upierać na westfalię.
Moja rada: szukaj czegoś na Ducato, może być nie najdłuższy (miasto, parkowanie), powinien być wysoki (komfort życia) i mieć łazienkę z prysznicem i wc oraz kuchnię. I będzie dobrze.
Do tego można dodać markizę (jeżeli jej nie będzie) i do markizy można dodać przedsionek zwiększający znacznie powierzchnię. Zdjąć wszelkie naklejki upiększające i można parkować na chodniku pod blokiem.
Rowery będą sobie wisieć w razie potrzeby na tyle auta na bagażniku.
I będzie pan zadowolony
tymon - 2013-07-04, 20:00
Rupert mialem podobny problem do Ciebie.
Chcialem miec kampera ale nie do konca wiedzialem czy jest mi az tak potrzebny. Nowsze auta byly za drogie stare mnie nie interesowaly, dodam ze szukalem auta po pierwsze do jazdy po drugie do mieszkania.
Najpierw szukalem T4 Westfalia ale ceny sa troche przesadzone. Sa tez Transity Nugget ale placisz jak za kampera a siedzisz jak w konserwie, jest Vito MarcoPolo ale ceny tez straszne. Ostatecznie kupilem Transita Euroline. Jezdze nim na codzien, mieszcze sie doslownie wszedzie bo jest dlugi jak Passat a ma o wiele mniejszy promien skretu, na trasie pali 8 litrow wiec jest ok. Spi sie w nim super luzko masz wieksze niz w wiekszosci kamperow 140 na ponad 2 metry, jest klimatyzacja, webasto, firanki, stolik. Mieszkalem juz w nim na niejednym kempingu i bylo ok.
Teraz wiem, ze kamperowate auto mi odpowiada i szukam czegos L2H2 ale dalej uwazam ze Transit byl dobrym wyborem.
Oskar - 2013-07-05, 13:28
Achoj ! Rupert
Według mnie musisz dokładnie przeanalizować swoje potrzeby podróżnicze.
I jeśli chcesz mieć auto przy którym nie będziesz musiał zbyt dużo sam naprawiać i by było mało zawodne to musisz szukać jak najnowszych roczników. Jeśli potrafisz w drodze sam usunąć awarię to może być starsze. Tak się niestety składa ,że w miarę nowe roczniki rasowych kamperów są ogromne. Natomiast ceny vanów to już ceny o wiele przystępniejsze niż ich dojrzalsi sprzętowo i komfortowo kuzyni rasowi. Sam osobiście jeżdżę Multivanem i nawet nie westfalką i jakoś sobie radzę. Sam dokonuje małych przeróbek i udogodnień na miarę swoich umiejętności i zasobu portfela. Jak porobię fotki wrzucę je na CT i obczaisz. I mam zawsze auto do codziennego użytku i na wyjazdy. Niestety jest wiele minusów ( brak wc i prysznica i nie ma jak stanąć w pozycji homo sapiens ) Mam dopinany dobrej jakości przedsionek i mebelki własne twórczości i wiele radochy z tego co posiadam. Jednak jak Bozia pomoże i będę miał więcej kasiory to na pewno kupię rasowego kampera z alkową !!!
Pozdrawiam Oskar
zbychu - 2013-07-05, 14:39
Polecam mój; http://allegro.pl/kamper-...3376235809.html
foetus69 - 2013-07-05, 14:52
Cena w czerwcu 29900 cen lipcowa 33000
zbychu - 2013-07-05, 15:18
to jest inna aukcja , do poczytania
foetus69 - 2013-07-05, 15:20
| zbychu napisał/a: | | to jest inna aukcja , do poczytania |
Cenna jest inna a auto jest to samo prawda
zbychu - 2013-07-05, 15:55
Ale opis jest inny