Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Pompka czystej wody

matro - 2008-10-05, 21:22
Temat postu: Pompka czystej wody

jak działa ta pompka?...czy w momencie zakręcenia kranów wzrasta jej ciśnienie po stronie wyjścia i pompa się wyłącza( jest tam na samym przodzie taki mikrowyłącznik)... czy ta pompa sama zasysa sobie wodę ze zbiornika czy trzeba ją w jakiś tam sposób zalać?

Kamperfan - 2008-10-06, 08:52

Powinna działać tak jak opisałeś - w automatyce wyłącznika ciśnieniowego. Jeśli nie jest wyniesiona nad zbiornik powinna zadziałać bez dodatkowego zalania (ma niewielką wysokość ssania), ale przy zużytej membranie w "przechodzonej" pompie może być konieczne zalanie i odpowietrzenie - możesz to sam sprawdzić. Zastanawia mnie, skąd się wzięły połączenia węży na szybkozłączki ogrodowe - normalnie są króćce gwintowane i solidne cybanty pewniejsze ze względu na szczelność - przecieki (kapanie wody) spowodowane drganiami podczas ruchu pojazdu. Ponadto, nie widać na zdjęciu filtru na zasilaniu (dopływie wody ze zbiornika) - może poprzednik przy tej pompce majstrował?
Aulos - 2008-10-06, 08:58

Złączki nówka - jeszcze są naklejki z kodami paskowymi.
Kamperfan - 2008-10-06, 09:22

No właśnie, chyba niedawno zamontowane :ok .
stefan - 2008-10-06, 11:44

Witam! Przypomina to pompke ogrodowa.Stad i zlaczki takie. :ok Pozdrawiam.Stefan.
matro - 2008-10-06, 12:03

kiedy była podłączana to nie wiem , ale widnieje na niej(pompie) rok produkcji 1979... szybko-złączki są wszędzie , pod kranem w łazience i pod kranem przy zmywaku... też myślę, że zrobiono to całkiem niedawno ,ponieważ pachnie mi ta robota amatorką...
...pompę rozebrałem, szkoda że nie porobiłem fotek ale wśrodeczku nówka, gumki, siateczki - miodzik...
...po złożeniu wsadziłem jedną końcówkę do michy z wodą, podłączyłem do aku, pompa zaciągnęła sama wodę (trwało to parę sekund) i potem zaczęła dawać - ciśnienie takie, że palcem nie mogłem utrzymać...
...czy można pompę zamontować w różnych pozycjach? np. tym zaworkiem ciśnieniowym w dół?...w innym przypadku pompa zawsze będzie powyżej zbiornika... :gwm :bigok

Kamperfan - 2008-10-06, 21:38

Było trochę o tym tu:
http://www.camperteam.pl/...opic.php?t=2501

stefan - 2008-10-06, 21:48

Witam!
Kamperfan napisał/a:
Było trochę o tym tu:
-a TAM-
Taki post lub temat nie istnieje, być może został przed chwilą usunięty, wróć i spróbuj ponownie-a bylbym poczytalbym... :szeroki_usmiech Pozdrawiam.Stefan.

matro - 2008-10-06, 21:50

ja również :spoko
Kamperfan - 2008-10-06, 21:55

Link poprawiony :!:
stefan - 2008-10-06, 22:07

Witam! Poczytalem i odpowiedzi na nurtujace mnie pytanie"CZY WYLACZNIK CISNIENIOWY MOZNA REGULOWAC" nie znalazlem...Pozdrawiam.Stefan.
Mirekmat - 2008-10-06, 22:18

W tego typu pompkach ciśnieniowych najprawdopodobniej nie ma możliwości regulacji ciśnienia.Jedne mają ciśnienie ok.2,2-2,4 bar inastępne coś ok4bar./mam na mysli pompki stosowane w kamperach/,różnią się one też wydajnością i najczęściej przykręcane są do podłogi pojazdu.
matro - 2008-10-06, 22:19

a ja znalazłem"...czy można pompę zamontować w różnych pozycjach? np. tym zaworkiem ciśnieniowym w dół?..."...odpowiedź- raczej nie można :roll:
stefan - 2008-10-06, 22:31

Witam! Tak tylko ze glownie chodzi mi nie o cisnienie tylko zakres miedzy cisnieniem maksymalnym(wylaczenie) a minimalnym(zalaczenie) pompki.Miom zdaniem jest zbyt maly co powoduje zbyt czeste(butelke od coli juz mam) wlaczanie pompki. :-/ Pozdrawiam.Stefan.
matro - 2008-10-06, 23:25

a widzisz, tu sprawa jest prosta (chyba ;) )
...sprężoną wodę masz ale tylko taką ilość jaka zmieści się w przewodach itp. częściach układu za pompą... jest to ilość bardzo mała... ale jakbyś sprężył ok. 20-30l wody ... napewno więcej wody wykorzystałbyś bez załączania pompki...ale to tylko tak po laicku;)

...podobnie dziala hydrofor w domach...im mniej wody za pompą tym hydrofor włącza się częściej :idea

DarekK - 2008-10-06, 23:39

sys napisał/a:
ale jakbyś sprężył ok. 20-30l wody
niestety woda jako ciało ciekłe nie daje się sprężyć. Do tego wykorzystujemy pojemniki membranowe które z jednej strony mają wodę - a z drugiej są dopompowywane sprężonym powietrzem. Właśnie ono rozprężając się utrzymuje ciśnienie wody - co za tym idzie pozwala zmniejszyć częstotliwość zaqłączania się pompki.
stefan - 2008-10-06, 23:39

Witam! Kolego! Hydrofor dziala na zasadzie "poduszki powietrznej"(czasami sa tez zbiorniki przeponowe)ktora utrzymuje cisnienie okreslonej ilosci wody.Tak jak pisalem akumulator cisnienia(butelka od coli) juz mam.Chodzi tylko o zwiekszenie zakresu dzialania wylacznika cisnieniowego co pozwoli jeszcze zwiekszyc elastycznosc ukladu. :ok Pozdrawiam.Stefan.
matro - 2008-10-06, 23:45

aaaa widzicie , już pożałowałem że to napisałem ... przypomniało mi się teraz takie doświadczenie ze szkoły z wodą i strzykawką... wynikało z niej że woda jest nie ściśliwa...
no, plama z mojej strony.. :kwiatki: .

dominik - 2008-10-06, 23:45

Sys

ja bym zrezygnował ze złączek ogrodowych, jak spadnie, lub wypluje węża to masz potop

matro - 2008-10-06, 23:52

złączki ogrodowe są na dojściu do pompy, i przy kranach...w łazience wstawi się termę elektryczną czyli po kłopocie bo tam się nie da ze złączką...na zmywaku nie wiem co zrobię...
... narazie czekam na ten zasilacz , który mam nadzieję wprawi w ruch wszelkie sprzęty, w tym pompę...kamper czeka też na nowy akumulator ...(ale o tym już w inny wątku)

DarekK - 2008-10-06, 23:57

sys napisał/a:
narazie czekam na ten zasilacz
daj znać jak zadziałał. Osobiście nie stosowałbym zasilacza impulsowego - takiego jak jest m.in w komputerach. U mnie jest transformator dość dużej mocy i do tego prostownik. Przynajmniej 12V mam odseparowane od szieci 220 :) - zawsze to trochę bezpieczniej.
janusz - 2008-10-07, 00:02

DarekK napisał/a:
sys napisał/a:
ale jakbyś sprężył ok. 20-30l wody
niestety woda jako ciało ciekłe nie daje się sprężyć. Do tego wykorzystujemy pojemniki membranowe które z jednej strony mają wodę - a z drugiej są dopompowywane sprężonym powietrzem. Właśnie ono rozprężając się utrzymuje ciśnienie wody - co za tym idzie pozwala zmniejszyć częstotliwość zaqłączania się pompki.

Takie rozwiazanie miałem w moim poprzednim kamperku. Zamontowałem tam naczynie wzbiorcze przeponowe takie od domowej instalacji ciepłej wody (pitnej). Sprawdzało się znakomicie. Koszt poniżej 100 złotych. Nie mogę zebrać się aby w nowym aucie zainstalować.
Jedyne zagrożenie to instalacja wodna musi być w dobrym stanie. Ponieważ nawet przy wyłączonej pompie w razie przecieku 5 do 8 litrów wody pompowane jest do wnętrza auta.

matro - 2008-10-07, 00:29

DarekK napisał/a:
sys napisał/a:
narazie czekam na ten zasilacz
daj znać jak zadziałał. Osobiście nie stosowałbym zasilacza impulsowego - takiego jak jest m.in w komputerach. U mnie jest transformator dość dużej mocy i do tego prostownik. Przynajmniej 12V mam odseparowane od szieci 220 :) - zawsze to trochę bezpieczniej.

...zobaczę jak pójdzie pompka właśnie na takim zasilaczu, jak będzie kicha to również wezmę transformator dużej mocy...